Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2014
jan 19
00:05

Kár erőlködni, a közvélemény nem fog felháborodni, bármennyire is szeretnék, nem lesz hatása az ellendrukkereknek, az emberek nagyon is jól tudják, mi az érdekük, Magyarországon az atomenergia a nyerő – írta ma egy rendszeresen kommentelő Fidesz-szimpatizáns a blog fb-oldalára. Az elmúlt napokban a magyar politika ismét bizonyította, hogy itt minden és mindennek az ellenkezője lehetséges, a voluntarizmus tere tényleg korlátlan. Ahogy egykor a fővárosi új villamosokat a balosok szerették és a jobbosok leszólták, most – lényegesen nagyobb tét mellett – az atom került a politikai értékválasztások középpontjába: a politikai preferenciák az esetek többségében szépen kijelölik, hogy támogatjuk vagy ellenezzük a január 14-én megkötött Putyin-Orbán megállapodást.

505ovputyin450.jpg

A pártoktól kölcsönzött vélemények és a politikusok szerepcseréje miatt még nem lenne érdemes írni erről a témáról. A magyar-orosz gazdasági tárgyalásokat korábban - értékalapon - hevesen ellenző fideszes nyilatkozatok, vagy a korábbi egyöntetű támogatás után most fanyalgó ellenzéki megszólalások tanulságosak ugyan, de ezt már régen megszokhattuk. Ha valaki már nem hisz a mesékben, az első pillanatban tudhatta, hogy ez lesz – ezért aztán nem is a politikusok szerencsétlen magyarázkodása bántó, hanem az, hogy jelentős számban akadnak még olyan önzetlen rajongók, akik, bármi is történik, – természetesen továbbra is értékalapon – folytatják a szerecsenmosdatást. Pedig az igazság egyszerűbb, ha fájdalmasabb is: akkor azokat a mondatokat gondolták komolyan, mert abban a helyzetben az volt az érdekük, ma pedig ezeket.

Komolyabb téma a Putyin-Orbán paktum értékelése. Sorban három kérdés adódik: kell-e a paksi beruházás, jó-e Magyarországnak, ha Oroszország építi meg az erőműveket, s a lehetőségekhez képest jó megállapodást kötött-e a magyar kormányfő Moszkvában. Sok mindent elolvastam az elmúlt napokban az üzlet és az orosz hitel hosszú távú gazdasági és politikai hatásairól, de a tízmillió atomtudós és energia szakértő országában egyelőre fogalmam sincs a válaszokról. Mint ahogy minden bizonnyal azok többségének sem, akiknek biztos – politikusoktól kölcsönzött – véleményük van: egy hete még semmit sem tudtak a problémáról, de ma már megrögzött atompártiak vagy atomellenesek, oroszbarátok vagy oroszellenesek – egészen addig, amíg kedvenc politikusok mást nem gondol majd.

(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy mindezek alapján akár nevetségesnek is tűnhet az a felvetés, hogy népszavazás döntsön egy ilyen fontos kérdésben, hiszen hogyan mérlegelhetnének olyan szempontokat az átlagemberek, amelyekben a szakemberek is megosztottak. Persze itt ismét akad egy kis hitelességi probléma: 300 forintnál nem volt elég a parlament döntése, 3000 milliárd esetén viszont bőven jó lesz. A népszavazáshoz való viszony azonban – ezt is meg kellene szoknunk - a pártoknak instrumentális kérdés, a következetességükre kényeseknek meg demokráciaelméleti.)

Az ország szempontjából kétségtelenül kevésbé fajsúlyos ügy, de a választás tekintetében van jelentősége: a kampány kezdetére időzített megállapodás (jó lenne ezt is tudni, hogy vajon szempont volt-e a döntés során az időpont) befolyásolhatja-e a pártok kampányát, esetleg a választás eredményét? Az analógia csábító: a 2002-es kampányban az ellenzéki szocialisták sokat profitáltak a 2001 végén megkötött Orbán-Nastase megállapodás (át)értelmezéséből. Annyiban feltétlenül hasonló a helyzet, hogy a szavazók akkor is a mostaninak megfelelően reagáltak: a fideszeseknek nagyon tetszett, a szocialisták hevesen ellenezték. Szintén erősíti az analógiát az, amit a moszkvai bejelentés óta tapasztalunk: az ellenzék láthatóan ma is úgy gondolja, hogy talált egy olyan témát, amely alkalmas lehet a kormánnyal szembeni elégedetlenség felerősítésére.

A moszkvai megállapodás tehát biztosan a választási kampány egyik vezető témája lesz, ugyanakkor innen már csak különbségeket találunk: egyelőre nincs az ellenzéknek egységes, mozgósító jellegű „kerete” a történetre (lásd a 23 millió románról szóló mesét), még egységesen és számára hasznosan megnevezni sem tudta, az ügy is más jellegű, távolabbi veszélyekkel, félelmekkel terhelt, mint a státustörvény volt, ráadásul a nyilvánosság szerkezete is nagyon eltér az egy évtizeddel korábbitól. Mindezek ellenére a kormány számára kétségtelenül akadnak politikai kockázatai: s itt nem csupán a 2002-es történet, de az 1998 februárjában a vízlépcső ügyében Pozsonyban aláírt, Horn–Mečiar-paktumnak nevezett magyar-szlovák megállapodás is intő példa lehet. Igaz, akkor két nap múlva közel negyvenezren vonultak a Parlament épülete elé, ráadásul a kormányoldalt is megosztotta a téma. Ha a lehetséges három elemből (hatékony ellenzéki fellépés, kinyilvánított választói ellenkezés, kormányoldalon belüli törés) a következő napokban-hetekben egyik sem jelenik meg, biztosan igaza lesz a bevezetőben említett kommentelőnek, s a moszkvai megállapodás sem lesz több, vagy ártalmasabb a Fidesz számára, mint az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítése, a magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetése, a trafikos pályázatok ügye vagy éppen a Közgép látványos sikertörténete volt. Ami nem azt jelenti, hogy nem árt, hiszen ezek is ártottak, vittek el szavazókat, és bizonyára a moszkvai megállapodás is szerez néhány újabb kritikust, de a károk mérsékeltek, kezelhetők maradnak.

Ezt azonban ma még nem tudjuk (legfeljebb sejtjük), ma csak annyit tudunk: ha így lesz, akkor... 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr225769872

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.20. 11:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Atom és hatalom 2014.01.19. 10:52:01

Az analógia csábító: a 2002-es kampányban az ellenzéki szocialisták sokat profitáltak a 2001 végén megkötött Orbán-Nastase megállapodás (át)értelmezéséből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.06. 19:25:33

"Magyarország jobban teljesít annál, mintha rosszabbul teljesítene."

Horváth János fideszes képviselő.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.06. 19:37:38

@livengood:

Szerintem senki nem tartja természetesnek, hogy a magánéletét kiteregetve közszemlére téve vonulgasson.

Ilyet csak egyetlen társaság művel.

Te talán már vonulgattál ilyen szexes alapú felvonuláson?

Van sok érdekes ember, de ilyet csak és kizárólagosan a buzeránsok művelnek, senki más.

inreallife 2014.02.07. 00:01:16

@Hepci: már akkor megkezdte, amikor megkérdezték tőle, hogy a járai által teljesen elbaszott 2 éves költségvetés helyett nem kéne egy jót csinálni, akkor azt mondta, hogy jó az. kb dupla és fel eltérések voltak a számok között, 1 sem stimmelt az első év végén, de jó az... egy vicc azaz ember, fogalmam sincs hogyan lett belőle "szakértő", de a szemüveges fején kívül más gazdasági szakemberre emlékeztető dolga nincs. az egészen biztos, hogy gőze sincs a gazdaságról, de remekül titkolta...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.07. 00:43:15

@inreallife:
Matócsnybendegúzzal és a stábjával simán állja a versenyt...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.07. 01:41:27

"Baszd meg EU!"

/ Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes véleménye /

Itt meghallgatható:

www.youtube.com/watch?v=qv7qy7jot30

szoja122 2014.02.07. 06:19:30

@inreallife: Biztos hogy lesz áttörés.

De tedd fel ezeket az egyszerű kérdéseket:

1. Miért pont most, a választások előtt kellett ezt megcsinálniuk?
Ennyire azért senki szerint sem sürgős! A kérdés költői, a válaszokat tudod...

2. Miért titkosították, ha ez ekkora biznisz, ennyire jók a feltételek?
A kampányban ez fontos reklám lehetne a részükről.

Mindezek hatalmas mutyizást feltételez, ami mellett az eddigiek eltörpülnek.

szoja122 2014.02.07. 06:23:33

@inreallife: Attól függ, hogy mit értesz zöld energia alatt.

Másrészt csak magamat tudom ismételni.
Ne 20. századi paradigmával gondolkozz. A fejlődés annyira felgyorsult, hogy már 1 év annyit jelent mint régebben 10.

nyünyüge 2014.02.07. 07:31:00

"A paksi téma nem az emberekre tartozik, hanem a szakemberekre."

(forrás: Wittner Mária)

livengood 2014.02.07. 08:58:47

@nyünyüge: Ez is jó. :))) Forrás pontosabban?

livengood 2014.02.07. 09:47:01

@Akitlosz: "Szerintem senki nem tartja természetesnek, hogy a magánéletét kiteregetve közszemlére téve vonulgasson. Ilyet csak egyetlen társaság művel."

:)))))

Azért föl tudok sorolni magánéletet kiteregetőkből jó sokat. :)))

Egyébként, ha a szexuális identitás megélésére gondolsz, akkor mi van az utcán csókolódzó heterókkal? A heterók fesztiváljaival, ahol nyilvánosan ölelgetik egymást, kihívóan viselkednek, szabadon élik meg szexuális identitásukat a nyílt utcán? Balaton Sound? Volt fesztivál? A heteróké az összes közterület a nap 24 órájában, az év 365 napján. Észre sem veszik, hogy a szexuális irányultságukat szabadon élik ki a közterületeken, hiszen (most már!) nincs ebben semmi különös. De ha egyszer két csókolódzó pasit meglátnak egy Városligeti padon, amikor a kutyájukat/gyereküket sétáltatják, na az már botrány. Ha fiatal "nénik" teszik ugyan ezt, akkor a vehemens heteró férfiak ezt el nézik. :)))

Álságos ez az egész.

Egyébként voltam prájdra vonuló fiatalok között (San Francisco Pride). Sajnos lekéstük, csak a végére értünk oda, a gyerekeimmel akartam megnézni. Még így, a végén is fantasztikus volt a hangulat. A 9 éves lányom és a 11 éves fiam kérdezte tőlem, hogy mi ez. Elmondtam nekik.

Azóta el telt néhány év és képzeld, nem lettünk buzik! :)))

Mindig a középiskolában viselt hosszú hajam jut eszembe amiért anno vegzáltak, buziztak a homofób, szarrágó vén faszok. Mikor leszünk már túl ezeken?

livengood 2014.02.07. 09:51:05

@6.Lenin: Ezt az 56-os sztoridat köszönöm neked. Respect!

nyünyüge 2014.02.07. 11:09:18

OFF
így mennek a dolgok, ha nem akarjuk hogy menjenek:

Visszadobta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi elismerési kérelmét vizsgáló, a TÁRCA ÁLTAL FELKÉRT szakértő véleményét, mert nem derül ki belőle "a szakértői megállapítások megalapozottsága", illetve az sem, hogy a rendelkezésére bocsátott dokumentumok közül "melyek tartalma és megállapításai alapján jutott" következtetéseire. Azt nem tudni, hogy mit állapított meg a szakértő.
nepszava.hu/cikk/1010158-hibas-szakvelemenyt-irtak-ivanyiekrol
és az egyik előzmény:
www.metegyhaz.hu/bphirek/level131207b.htm

nyünyüge 2014.02.07. 12:14:13

És ez sem rossz:
A Választási Iroda videója Orbánnal, Böjte Csabával, határon túli magyarokkal és búsromantikus hangvétellel buzdít a választáson való részvételre.
444.hu/2014/02/07/orbannal-buzdit-szavazasra-a-nemzeti-valasztasi-iroda/

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.07. 16:13:14

@livengood:

Interjú adott a Mandinernek:

Parancsolj kérlek alássan, a forrás:

mandiner.hu/cikk/20140206_horvath_janos_legfontosabb_ember_a_valasztopolgar

Sok butaságot összehord az öreg, aki ráadásul úgy tűnik, hogy korunk Háry Jánosa, megrögzött hazudozó.

Folyton Reagen elnökről anekdotázik, de ennek a világon sehol semmi nyoma, semmi bizonyíték nincsen rá, hogy valaha is bármi köze lett volna az öregnek Reagenhez, vagy Bushoz.

nepszava.com/2014/01/velemeny/lazar-gyorgy-horvath-janos-%E2%80%93-korunk-hary-janosa.html

De mivel jól elszórakoztatja a fideszes haverokat ezért megkapta a legmagasabb állami kitüntetést.

A mezőgazdasághoz meg exkisgazda létére csak annyit ért, mint a bolsevikok.

Torgyán József ügyvéd létére mezőgazdász zseni hozzá képest.

livengood 2014.02.07. 16:16:48

Gondolom Mark Mobius száma meg van Orbánnak, meg Matolcsynak. Vajon mit ígérhetnek neki?

"Még nem vagyunk túl a legrosszabbon a feltörekvő piacokon - állítja Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group elnöke a Bloomberg tudósítása szerint. Ez az alap tartja kezében a külföldi befektetők közül a legnagyobb magyar államkötvénycsomagot. A negatív hangulat még mindig jól érezhető, ezért további masszív eladási hullámra számíthatunk - idézte a sokak szemében gurunak számító szakembert a Bloomberg...
...Nem jó hír Magyarországnak, hogy a Templeton feje azt mondja: egyelőre nem vásárolnak. A jövő héten derülhet ki ugyanis, változtat-e Magyarországgal kapcsolatos stratégiáján az alap - figyelmeztetett a Napi Gazdaság. Szerdán jár le ugyanis nagyjából 446 milliárd forint értékű 2003-ban és 2004-ben kibocsátott tízéves kötvény (2014/C) futamideje. Ebből 124,5 milliárd értékű papír lehet a Templeton birtokában, ami a teljes mennyiség közel 28 százaléka...
...A Templeton esetén a kérdés az: vásárol-e újabb magyar kötvényeket szembe állítva az ezzel járó kiadást a jövő héten befolyó bevétellel. Akár mit is tesz, mivel ez az alap a magyar kötvénypiac legnagyobb külföldi szereplője, a kisebbek követni fogják."
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/folytatodhat_a_forint_vesszofutasa_megszolalt_a_guru.575796.html

livengood 2014.02.07. 16:22:20

@Akitlosz: A chilei cseresznyét űberelni lehet? :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.07. 16:39:11

@livengood:

Jó, akkor pontosítsunk.

Ilyen formában magánélet kiteregetők nincsenek mások.

Vannak, akik kiteregetik a magánéletüket valóban, de egyénileg teszik ezt, nem közösséget szervezve erre.

"Egyébként, ha a szexuális identitás megélésére gondolsz, akkor mi van az utcán csókolódzó heterókkal?"

Azt, hogy fiatalok, buzognak bennük a hormonok és nincsen saját lakásuk.

De ez más tészta. Az elfogadott, hogy két egymáshoz tartozó ember ezt kifejezze közterületen is. Ebből nincsen gond.

Ezt ugyanis nem polgárpukkasztásból teszik.
A vonulásos tömegrendezvény viszont az.

Szépen erőlködsz, de akármit is csinál egy-két magánszemély az utcán, vagy éppen egymással az nem tömegrendezvény a lakosság irritálására.

Mert még csak az sincsen, hogy a buzeránsok valahol a hegyekben, vagy a mező közepén gyűlnének össze, hogy együtt legyenek. Bár az is furcsa lenne.

De nem, ők mindenképpen a többség előtt akarnak deviánskodni, pukkasztani. Hogy lássa őket a város, hogy rójuk szóljon hónapokon keresztül a média.

"A heteróké az összes közterület a nap 24 órájában, "

A közterület minden emberé. Azért közterület. De nem arra használják a közterületet az emberek, hogy a többi embert akadályozzák a közterület használatban, sem arra, hogy botrányt okozzanak.

"Észre sem veszik, hogy a szexuális irányultságukat szabadon élik ki a közterületeken, hiszen (most már!) nincs ebben semmi különös."

De nem szervezetten, nem tömegben, s nem polgárpukkasztás céljából teszik ezt.

Láttam egyszer Bécsben egy aluljáróban metrónál közösülő fiatal párt. Éjszaka, amikor már nem volt fogalom.

Egy másodpercig sem gondoltam arra, hogy azért tennék, hogy engem vagy mást megbotránkoztassanak. Kizárólag saját magukért tették, feltételezhetőleg a gerjedelem és a búvóhely hiány miatt.

"De ha egyszer két csókolódzó pasit meglátnak egy Városligeti padon, amikor a kutyájukat/gyereküket sétáltatják, na az már botrány. "

Nem ez a botrány, hanem a szervezett, tömeges buzeráns felvonulás a többség irritálása céljából.

"(San Francisco Pride). Sajnos lekéstük,"

Akkor itt egy kis kárpótlás:
Remélem elmúltál már 18 éves?! Szigorúan!
Megtekintés csak saját felelősségre!

www.zombietime.com/up_your_alley_2008/part_1_full/index.php

www.zombietime.com/up_your_alley_2008/part_2_full/index.php

Még mindig sajnálod?
S te ezekért a "jogokért" állsz ki?

Igazából nem értem, hogy miért nem akarod érteni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.07. 16:41:53

@livengood:

Persze, chilei szilvával, amire az öreg panaszkodik.

Neked is elmagyarázzam, hogy miért is hasznos Magyarországnak Chilével kereskedni?

Belőled pedig kinéztem, hogy átlátod és megérted.

aszekelyek 2014.02.07. 20:59:22

Bréking nyúz. haláli , mi megy a blog fb oldalán... Mert Szujó Zoli, MTV, nem eléggé pocskondiázta a megnyitó közvetítése helyett, az oroszokat. Mondhatni, megoszlanak erről a vélemények. VAn akit zavar. Pl a a mi bloggazdinkat, ha ő ír éppen valós időben de a nevében jön...

aszekelyek 2014.02.07. 21:06:54

@livengood: ettől a respectezéstől kiütést kapok.. MAgyarul nem is tudod?
@szoja122: Azt te feltételezed. én meg azt feltételezem, hogy az abajuk, hogy nem tudnak részleteiben belekötni. Plusz az is baj, hogy nem tudják addig elhúzni, míg majd ők lemutyizhatnák,... és pl bajnai vonalon bee tudna nyúlni akasszánkba pl amerikai részegység szállító..., és a hitelt is inkább piacról, imf-től akarnák ők,... ami legalább akkora, de inkább sokkal nagyobb függőség lenne.
Mint ez. No és az tuti, hogy akkor ez nem magyar állami tulajdon lenne. Hát így. Feltételezésben is verhetetlen vagyok. :) Hozzád képest biztos.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.07. 21:30:15

@aszekelyek:

Olvastam a Mandineren.
Hogy a bloggazdát zavarta, hogy a SPORT riporter nem eléggé pocskondiázta az oroszokat.

Ez a bloggazdát minősíti, nem pedig a sportriportert. Neki ugyanis, ellentétben a bloggazdával, nem a politizálás a dolga.

Ebből is látszik, hogy felesleges TV-t nézni.

Úgyis tele lesz vele az internet, hogy mi megy a TV-ben, illetve az körül.
---
A respectezés talán indexes találmány lehet, akik ugye nehezen beszélnek magyarul.

jjulie 2014.02.07. 21:31:05

@aszekelyek:

nocsak felcsutitakonyvaranyragyabagyagennyhugy, jöttél elmagyaráznia felcsutiak offshore gázon lopott 240 millió dollárját?

szégyelld magad, felcsutilopósok ragyagennye

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.07. 23:25:45

@Akitlosz:
"Mert még csak az sincsen, hogy a buzeránsok valahol a hegyekben, vagy a mező közepén gyűlnének össze, hogy együtt legyenek. Bár az is furcsa lenne."

De szép is lenne, buzitalálkozó a Királyréten. Megtekintenék a parlagi sast, majd megsasolnák egymás fütyülőjét. Utána lesétálnak a patak vendéglőbe, amit az esemény után átkeresztelnek: Ondó-Patak.

livengood 2014.02.08. 09:36:10

@Akitlosz: "Az elfogadott, hogy két egymáshoz tartozó ember ezt kifejezze közterületen is. Ebből nincsen gond."

Tisztelet érte, hogy te így gondolkodsz, de sokan ennyire nem elfogadók, ezért tévedés az, hogy mindennapos életükben nincsenek korlátozva a homoszexuális kapcsolatban élők. Többségük soha sem fog részt venni magamutogató rendezvényeken, mert ők is olyan emberek mint mi. Ugyan úgy vannak köztük exhibicionisták, mint a heterók között, de a többségük pont olyan életet élne mint a nagy átlag. Ha hagynák.

Ezzel szemben jól megverik őket, gyűlölködnek velük, zaklatják őket, életveszélyesen fenyegetik őket a többséghez tartozó egyes szélsőséges csoportok, valamint homofób személyek erőszakosan, vagy a szélsőségesekkel csendesen egyetértve, beszólva, félrenézve nem hagyják, hogy éljenek emberi jogaikkal. Állandó rejtőzködésre kényszerülnek. Azok akik a nyilvánosság elé lépnek, óriási kockázatot vállalnak. Véleményem szerint ez tarthatatlan állapot.

Valóban, a prájd egyfajta tüntetés. Tüntetés egy kisebbség jogaiért. Ezen a tüntetésen pedig szép számmal részt vesznek a többséghez tartozó, demokráciában hívő emberek is. Jobb helyeken.

Én próbállak megérteni, de ha teszek egy gondolat kísérletet és elképzelem, hogy a feleségemmel heteróként titokban kellene együtt élnem, szigorúan négy fal között - hogy az utcán nem nézhetnék rá úgy, hogy látszódjon, hogy szeretem őt a nélkül, hogy megkockáztatnék egy rosszalló tekintetett, egy gyűlölködő arcot - egy csendes nyári éjszakában egy parkban nem sétálhatnék vele kéz a kézben a nélkül, hogy felvállalnánk azt a kockázatot, hogy leköpjenek bennünket, hogy fiatal suhancok kergessenek, életveszélyesen fenyegessenek, akkor nem tudlak megérteni.

Látod Hepci is milyen "mókásan" szólna be nekünk, heteróknak. Ott helyben, ahogy egymás mellett piknikeznénk a Királyréten. Nagyon jó demonstráció.

Szóval tévedsz, ha azt hiszed rendben van ez így.

livengood 2014.02.08. 09:52:36

@aszekelyek: :)
"ettől a respectezéstől kiütést kapok.. MAgyarul nem is tudod?" :)))

Te így fogalmazol magyarul 20:59:22 -kor: "Bréking nyúz. haláli , mi megy a blog fb oldalán..."

- bréking
- nyúz
- blog
- fb

Nekem nincs kifogásom ellene, mert értem. :)))

teevee 2014.02.08. 10:17:57

@Akitlosz: Zsoltika, tudod ugye, hogy az általad becsatolt képek _nem_ a melegfelvonuláson készültek?

a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

jjulie 2014.02.08. 10:21:21

@livengood:

az @aszekelyek: felcsutibanyavaragygennyhugy a felcsutolopóshazugok(FLH) és csakazértismondjunkmást (CSAMM) tehát az FLH&CSAMM gennyömledéke, aki orbánkodásra adta az agyugygennyét, ezért nem lehet szaván fogni, akárcsak a felcsuti vallásalapítót sem

a felcsutivallásfertőzés mellekhatásaként, pedig nem sül le a pofájáról a bőr, bármiféle orbán típusú tahóság köbre emelésétől sem

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.08. 11:43:36

@livengood:
Semmi gondom a homoszexuálisokkal, de ennek a létformának a propagálását (felvonulás, hivatalosan házasságnak nevezett/elfogadott együttélés, stb.) károsnak vélem.
Szerintem pedig kb. olyan gyakran érik nyílt színi atrocitások a buzikat, mint a zsidókat - se buzi, se zsidó baráttól/ismerőstől nem hallottam még konkrét ilyenről. Amíg ez így marad, leginkább újlipóciai urban legendnek vélem az itthon tomboló antiszemitizmust és homofóbiát (antibuzizmust)...

livengood 2014.02.08. 11:51:47

@Hepci: :)

"Urban legend."

Akkor vajon honnan az a sok őrjöngő? Akkor miért nem lehet nálunk rendőr kordon nélkül felvonulni? Akkor honnan ez a mondat: "Megtekintenék a parlagi sast, majd megsasolnák egymás..."

teevee 2014.02.08. 14:10:47

@Hepci: Ha semmi gondod velük, akkor miért tartod károsnak az életformájuk propagálását?

Vö: semmi bajom a biciklistákkal, de károsnak tartom életformájuk propagálását (pl. critical mass)?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.08. 15:00:05

@livengood:
Nem tudom, ki őrjöng és hol, de ismétlem, a békés, kulturáltan viselkedő buzikat tudomásom szerint nem szokták inzultálni. Legalábbis az a bizonyos (sport)barátom nem panaszkodott még ilyenre.
A felvonulósdi más, legalábbis amit a sajtóban láttam róla. Az egyféle perverzió, s nyilván kiváltja az ellenérdekelt elmeháborodottak reakcióját. Talán ez a cél, nem tudom. Mindenesetre lehet pro és kontra hangzatos fasságokat nyilatkozni róla, míg arról, hogy Hapci és 1 buzi haverja békésen teniszeznek és jóban vannak, arról meg nem lehet.

@teevee:
Nem tudom, van-e mögötte genetika, lehet-e betegségnek nevezni, stb., de a homoszexualitás nem szokványos állapot. A nem szokványos szexualitás pedig nyugodtan eltűrhető - tőlem csinálhatja bárki kecskével is, csak ne vonuljanak... -, de támogatni/propagálni/preferálni tán nem köllene. Hozzáteszem, azt a hitet se köllene erősíteni, hogy 1 nő attól boldog, ha szophat, majd seggbe qrják, végül pedig az arcára verik (pornófilm-forgatókönyv).

tölgyes 2014.02.08. 15:26:44

@Hepci: A dolgok jelenlegi állása szerint nincsen genetikai háttére a szokványostól eltérő szexuális viselkedésnek. Vannak akik szeretnék, ha lenne, de mostanáig nem találtak erre utaló jeleket a kettős spirálisban.

Nálunk Buda Bélának voltak érdemi írsai a homoszexualitásról. Nem is volt hajlandó vele senki érdemi vitát folytatni.

Máskülönben ez azon dolgok közé tartozik, amiben a véleményünk azonos. Én azt se szeretném, ha heterők vonulnának és tartanának nyilvános bemutatókat.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.08. 17:03:52

@livengood:
Továbbra sem értek egyet.
Semmiféle exhibicionisták sem vonulgatnak, csak a buzeránsok.
S az sem igaz, hogy jogokért vonulnának.

Ugyanolyan jogok vonatkoznak minden emberre, például a házasság terén is. Senkit nem érdekel, az anyakönyvvezetőt sem, hogy kinek milyen a szexuális irányultsága.

Ráadásul ez a "demokráciásdi" a "többség uralma" is igen álságos, mert a valóság ezzel éppen ellentétes. Folyton a többségnek kell alkalmazkodnia a kisebbségekhez és nem fordítva. Már régesrés nem érvényes a mondás,
Rómában élj úgy, mint a rómaiak!
Lásd például a szavak használatát. A többség nem használhatja az anyanyelvén a szavakat, mert akkor "rasszista" meg "homofób", köteles a kisebbségek rétegnyelveinek a szavait átvenni és használni a saját nyelvének a szavai helyett.

Remélem megnézted a belinkelt san franciscoi felvonulás képeit!

Nem gondolom, hogy ebbe az irányba kellene haladnia a társadalomnak.

Te talán semlegesneműnek neveled a gyerekeid? Hadd döntsék el maguk, hogy milyen neműek akarnak lenni?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.08. 17:06:59

@teevee:

Lebuktam.
Én hamisítottam az összes képet itt a hátsó sufniban.
Remélem feljelentesz!

No nem mintha bármivel is alá tudtad volna támasztani a vádjaidat. :-)

livengood 2014.02.08. 17:10:44

@tölgyes: "A dolgok jelenlegi állása szerint nincsen genetikai háttére a szokványostól eltérő szexuális viselkedésnek."

Talán mert ez emberi? Az ember sajátja? Talán valamennyire mindenki az? :)

Mindenesetre irodalmi, történelmi ismereteimből leszűrve és az embereket figyelve nekem úgy tűnik, hogy gyakran lehet összefüggés a buziktól rettegés és az elfojtott szexuális irányultság között. :)))

Sőt! Lehet puszta rettegés a nélkül, hogy "helytelen" lenne az irányultság, hiszen mi van, ha mégis? A mi kultúránkban ezért akár meg is ölik magukat egyesek, de biztos, hogy sokan szenvednek tőle, a nélkül, hogy Hepcit, vagy bárkit értesítenének róla.

Komolyra fordítva, kulturált lények vagyunk. Különböző kultúrákban különböző tabuk fordulnak elő, egy sincs, amely minden kultúrában azonos formában létezne. Ezek a tabuk kényszerítenek bennünket a "megfelelő" magatartásra. Rómában a homoszexualitás épp úgy elfogadott, sőt, kívánatos volt, mint a heteró magatartás. Nem is értették volna a ma "megszokott" mondatot: "Ez nem normális." Akkor az volt a normális. Aztán jött a kereszténység rendkívül erős dogmáival, és átalakult a normalitás a nélkül, hogy genetikailag változtunk, változhattunk volna.

Ebből azért messzemenő következtetés is levonható.

Egyébként a muszlimok sem egy piskóta, és még ők és a keresztények között sem mutattak ki genetikai különbséget. Ráadásul a ma létező teljes emberi populációt egy szűk csoportra vezetik vissza.

Tehát felmerülhet a kérdés: Ki volt az első buzi? :)))

(Mindenkitől elnézést kérek! :))

livengood 2014.02.08. 17:21:05

@Akitlosz: Azt hiszem veled ki tudnék egyezni. Legfeljebb nem járnánk egymás partijaira. Nem kívánnom, hogy oszd a véleményem.

"Te talán semlegesneműnek neveled a gyerekeid? Hadd döntsék el maguk, hogy milyen neműek akarnak lenni?"

Egyszerűen nem hiszem, hogy ez - nagybetűvel - NEVELÉSI KÉRDÉS. Látnak egy példát tőlem és a feleségemtől a családra. Ez a meghatározó, én ezt gondolom nevelésnek. Ebbe viszont minden belefér ami a szeretetről, egymás megbecsüléséről szól. Lehetnek ilyenek és olyanok, mindig otthon lesznek nálunk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.08. 17:21:08

@livengood:

Téged aztán nem lehet eltántorítani a téveszméidtől. :-)

Nem azért kell nekik a rendőri védelem, mert buzeránsok, hanem csak azért mert polgárpukkasztó provokáló felvonulást tartanak közterületen a többség irritálására.

Ez az ami elfogadhatatlan.

Ha mások tennének ilyet az is elfogadhatatlan lenne, de másik ilyet nem tesznek. Senki, csak a buzeránsok.

De már leírtam. Ha maguknak csinálnák, rendeznék magánterületen, vagy néptelen területen akkor senkit sem zavarna. De talán még így sem, ha szépen csendben rendeznék kifejezetten törekedve a többség életének a minél kisebb mértékű zavarására.
De nem. Hosszú hónapokon keresztül a buzeránsok felvonulásáról kell hogy szóljon a teljes magyar média, hogy véletlenül se akadjon ember, aki ne tudjon róla, ha kíváncsi rá, ha nem.

Egy halom rendezvényt rendeznek szerte az országba, amelyek nem kerülnek be a hírekbe, vagy ha mégis csak utólag egy nyúlfarknyi hír erejéig.

A buzeránsok viszont a csapból is ömlenek, ha felvonulást terveznek már jó előre.

Erősen kétlem, hogy azért, mert tényleg ez érdekelné az embereket.

A lényeg, hogy rossz irányba haladnak a dolgok Európában.
Nem kell nagy tehetség megjósolni, ebből előbb utóbb baj lesz.

nyünyüge 2014.02.08. 17:52:58

@Akitlosz:
"Egy halom rendezvényt rendeznek szerte az országba, amelyek nem kerülnek be a hírekbe, vagy ha mégis csak utólag egy nyúlfarknyi hír erejéig.

A buzeránsok viszont a csapból is ömlenek, ha felvonulást terveznek már jó előre.

Erősen kétlem, hogy azért, mert tényleg ez érdekelné az embereket."

A média természete márpedig ilyen. Nem azért kerül valami a hírekbe, mert az feltétlenül fontos, hanem mert úgy gondolják a szerkesztők, hogy érdeklődés lesz iránta.
És valószínűleg az érdeklődés elsősorban a téma körüli konfliktus miatt van, nem a téma miatt.
Ahogy a mai kitörés-napi felvonulásról is nem azért lesz szó a hírekben, mert olyan sokakat érdekel maga a téma, hanem mert körülötte konfliktus van.
(Ja, és mindkét esetben a szervezők éppen arra játszanak, hogy felhívják magukra a figyelmet. )

jjulie 2014.02.08. 17:59:29

@Akitlosz:

a többséget nem irritálja, hanem a többség egy szeletkéjét

a többi stimmel, pihenj, folytasd tovább

teevee 2014.02.08. 18:14:40

@Akitlosz: Zsoltika, nem vádollak semmivel. Azon az oldalon, amit belinkeltél pontosan le van írva, hogy hol készültek a képek.

teevee 2014.02.08. 18:23:30

@Hepci: abból, hogy valami nem szokványos, még nem következik, hogy nem kell propagálni (sem annak az ellenkezője).

Például, szokványos dolog közpénzhez közelkerüléskor azt ellopni, én meg nagyon propagálnám az ellenkezőjét.

6.Lenin 2014.02.08. 19:41:24

Azta!

izé...
Néhány perccel ezelőtt még atomtudósok tömkelege vitázott itt, most meg kiderült, tök otthon vannak a genetikában, a hormonháztartás rejtett zugaiban is.
Atomreaktor.....egyenes út .....a homoszexualitáshoz

Tök izgalmas.
Mi lesz még itt?

Egerek is lesznek?

tölgyes 2014.02.08. 19:45:50

@livengood: Sajnos ez nem így van. Javaslom, hogy olvassa el: Buda Béla: A szexualitás moder elmélete c. munkát. Buda vagy 12 nyelven beszélt, art, olvasott. Ebben a könyvében összegezte azt, amit a tudománynak sikerült feltárnia. Írhatok róla részletesen is ha érdekli, dea fórum lehetőségei, az gépelni tudásom korlátozott.

aszekelyek 2014.02.08. 20:05:57

@tölgyes: az biztos....,-már hogy ez nem tetszik.. Magyarország nem kért, sőt tiltotta, a GMO-s vetőmagot. A becsempészettet meg kiszántatták....
A Monsantonak ajtót mutattak. No de alegtöbb okostojás teljesen sötétben van ebben a témában....IS. Itt Paksoznak,... amikor a GMO sokkal komolyabb dolog.

aszekelyek 2014.02.08. 20:09:43

@Hepci: A maszatoilásból eléggé erősödik annak valószínűsége, hogy az nem egy előttük is titkos pénz... @6.Lenin: hoztam génkezelt talkarmánykukoricát, az jó lesz egérnek?.)
gondolom rajtuk már kísérleteztek is azzal...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.08. 20:14:44

@teevee:

San Franciscoban a nyilvános köztéri buzeránsrendezvényen.

aszekelyek 2014.02.08. 20:16:22

@Hepci: áh..., ők a piszkos munkát másokkal végeztetik. Almássy NBH-sról beszélt.
Meg ebben a romagyilkosság dologban is van KBH-s szál... Mindössze csak összeszámoltam, hogy mmilyen és mekkora összegek vannak teljesen nyom nélkül valahol... De lehetne a K&H-s ügyben is maradék ez apénz.... Ott is azért hozta vitte a pénztegy nájlonzacslkóban a taxis Gyuszi... , a kimosott háziőrizetes meg nézte plafont, hogy leszakad-e, míg beszél... és a z off shore kézbesítési megbízottját a világon semmi nem terhelte...

Nem tusdjuk, mennyi pénz az, de azt se, a mórinál mennyi volt és hova lett. Amit kiagyaltak sokkal később, arról a kéát fószerről, hát tudod...., nem volt igazán frankó...

aszekelyek 2014.02.08. 20:19:33

@tölgyes: ugye nem feltételezi, hogy olvastak már Buda Bélát:) VAgy, hogy most hirtelen nekiszaladnak ? :) már akikre ráférne...Nekem tananyag volt egy töredéke a munkájának , és tanítványa is tanított. De egy kezemne tudom megszámolni a nagyon kiterjed ismeretségi körömben, mennyien olvasták, még kevesebb, aki értette is.

6.Lenin 2014.02.08. 20:21:47

@aszekelyek:

" hoztam génkezelt talkarmánykukoricát, az jó lesz egérnek?.)"

izé...

kajának talán elmegy, de előtte talán vizsgálni kellene, milyen hatásai lehetnek a szexuális irányultságukra.
szaporodnak-é továbbra is, vagy csak örömködésre mutatnak hajlandóságot?

aszekelyek 2014.02.08. 20:22:59

@tölgyes: mert ugye ha simán casulaban sétálnak, a kutya se tupírozza a témát. Ha csak így maguknak élik szépen az életüket.
Amikor ez exhibicióvá válik és erőszakká és kötelesek vagytok tűrni ezt !-té , akkor már nem igazán van az ízlésemre.

aszekelyek 2014.02.08. 20:25:24

@6.Lenin: várjál, ők eléggé szabadosak reprodukciót illetően. Kijelenthetjük, hogy náluk szexuális szabadság van. nyugodtan tehetné a fiúegér a szépet a másik fiúegérnek... de én úgy tudom, beleszagoltam a z etológiába is futólag, hogy létezik ... állatoknál is ilyen kis malőr.... Valami féreértés., vagy sutaság. vagy ugye a farkasok nevelték fel a kisbékát és ezért nem afajtársaighoz vonzódik:)))

aszekelyek 2014.02.08. 20:28:46

@aszekelyek: ha engem kérdezel , az imprintingnek több köze van ehhez , mint a genetikának.

@6.Lenin: ezt ki nem tudta eddig?.... Kíváncsi vagyok, kikre mászik árá az atv-....

aszekelyek 2014.02.08. 20:32:07

@livengood: na látod. Melyik nem épült be már teljesen a nyelvbe ? A sajtóéba .., pl a bréking és a netesbe a fonetikus írás ? :)

Viszont ez a respect-ezés szubkultúra kifejezése szerintem.

Nagyon markánsan.
Se az ujjaimból, se a számon ki nem jönne...:) de tudom, hol és kik használják.

aszekelyek 2014.02.08. 20:35:23

@Akitlosz: lehet vergődni, nugodtan. nem nőtt, és vissza is van fizetve a z IMF hitele. Olyat se sok ország produkált . MÉg UNcsiék is nagy kelletlenül elismerték. persze az nem valami statikus holmi. meg a számítáűs metódusa is sokféle tálalásra ad lehetőséget. Van akinek ez a nominális a mániája. Mikor melyik áll kevésbé jól, a napi árak miatt, azt húzzák elő. Uncsi.

aszekelyek 2014.02.08. 20:41:12

@teevee: akkor most meg is teheted , mindjárt lehetőséged lesz. Demszky megpályázott egy olyan állást, amire ő a városvezetési műltja és eredményei!:D alapján alkalmasnak tartja magát. Uncsis stallum, évi n száznegyvenezer eurós honorral. Eurocities , ha jól emlékszem, elnöki poszt.
:) Ő és aközpénzhez közel kerülés, pontosan neked való propaganda feladat!

@6.Lenin: rezisztensek lesznek bizonyos kártevőkre. :)
Neked semmi nem elég ?
lesz tömérdek egerünk...
nem csak tecsós húsban...
HACCP_ hajrá!

aszekelyek 2014.02.08. 20:59:47

@Hepci: most ennyire vagy tájékozatlan? újlipóciai sztori mai , nincs is meg? rendőrkordon állt közéjük, antifákok és becsületnapja d- emosok.. :9 és még bombafenyegetés is vót... Ez semmi de egy bohócnak öltözött illető, fényképezkedett, táncolt és pózolt, míg a többiek szép kis, takaros táblákkal várták , bajnait, kinek testőre leterítette a bástya elvtársara, pardon, bajnai elvtársra leselkedő és őt szemlilövéssel fenyegető esernyőt is tartó bohócot. De legalább is a közelébe férést akadályozta. ezt úhgy adják elő az együttesben, hogy a zorbánhű bohóc rá akart ugrani... :9 teljes video a mandin, 60 TV felvétele...

de a HÍrtv-n is láthatod. Bajnai körül már se egy robbantás, se egy merénylet...
Többek szerint ők szerződtették a bohócot is.

aszekelyek 2014.02.08. 21:02:17

@doktor.dikhed: Ma látom, az ukrán-orosz tuajok, akiknek feriék eladták Diósgyőri kohóinkat, mégse bocsátanak el sokakat és fejlesztenek és ebben partnerek a kormányzat részéről is. nem, nem kell megvenni őket.
De mondd, tagjai voltunk ugye már az Uncsinak, amikor ezt elboltotla a mi ferink és zenekara, sztem még kókadték, az oroszokkal. Sok más, elég sötét ügyük között.
Akkor miért nem huhogtak a vészamdarak szerinted úgy, mint ma?

aszekelyek 2014.02.08. 21:06:58

@livengood: ezt híresztelték már előbb is. Hasonlókat is. templeton tudja, mit csinál:)) Ő nem rángatja forintot. Mások persze hamisan híresztelik, hogy nem tudja kifizetni a kötelezettségét a magyar állam... Akiknek ez az érdeke. A legkevésbé Tepleton az a cég, akitől nekünk tartanunk kéne.
Na és azért van év végn feltöltve a kassza, mert képzeld el, ezek tudták, mikor jár le és mi, és akkor kell tudni fizetni , amikor az elllenfeleik mindennel próbálkoznak majd és tették is.

aszekelyek 2014.02.08. 21:11:45

@tölgyes: mit nem feltételez Ön? :D róluk.... :d a mintademokratákról... Vadai egy ilyennek perelte be Orbánt,... holott mindannyian láttuk, hallottuk azon az éjjelen, hogy maga pöffeszkedett a tv2-n, és mondta bárdosandrásnak, hogy ő személyesen irányítja a rendfenntartást.

inreallife 2014.02.08. 21:13:24

@livengood: az államnak az lenne a legfontosabb feladata a gazdasági szereplők számára, hogy csökkentse a bürokráciát, az adókat, a sorbanállásokat (pl a sárga csekk betiltásával) és a közlekedést olyan szintre emelje, hogy az emberek a lehető legkevesebb időt töltsék utazással. melyik gazdasági feladatának felelt meg a cigánynak a kormánya? nem mintha a többi többet tett volna érte, egyedül az autópályák építését lehetne kiemelni, ami nem kevés boostot adott a gazdaságnak, akárkinek akármi a véleménye róla...

aztán nézzük, vannak egyéb jogi, társadalmi, szabályozói stb feladatai, igazából itt is legfeljebb maszlagok lettek belőle. nem tudok olyan előremutató dolgot felsorolni, amire azt mondanám, hogy ez már valami. lehet feledékeny vagyok, de ez van. ja de tényleg van valami, a sokat szidott egykulcsos adózás az, ami telitalálat volt. csökkenti a migrációt, és igazságosabb adózást jelent, nameg a címadó paks2 volt az, amire bármikor nyugodt szívvel úgy tudok gondolni, hogy magyarországnak jót tett a jövőjére nézve. cserében rengeteg dolgot lerombolt ez a dilettáns rablóbanda. a baj csak az, hogy itt az ali babának nem 40 haverja van....

aszekelyek 2014.02.08. 21:18:02

@Hepci: :) nem tudok róla, hogy azokat a filmeket ezzel adják el, hogy ettől lenne nő boldog... ez inkább egy férfiboldogító ipar..., de bocsánat, abból is a nagyon sötétet boldogítja, vagy azoknak ad információt , ilyen jellegűt, akár, akiknek a leghalványabb segédfogalmuk nincs szexuális kultúrájuk meg még kevesebb.

aszekelyek 2014.02.08. 21:20:38

@Hepci: egészen pontosan azokról an szó, akik faarccal nem értették, hogy miről beszél Orbán, amikor a 2 megszorítást alig várókat, szocikat, liibantakat emlegette. Ő speciel egyetlen formáját tudja annak elképzelni... és voltak hálisten, akik értették és vigyorogtak. NA nem a ballibbantak.. és cociék..

aszekelyek 2014.02.08. 21:26:33

@graycivil: olyan rosszul senkine3k nem áll a maralizálás gréczykém, mint neked és gazdidnak... .. Mandin kint van, hogy mit kuruttol össze Orbán és felesége vagyonáról. adtak neki ott is.., meg a Fb-n is...
hol és mit szedjen lajstromba az elévült köztörvényese!

aszekelyek 2014.02.08. 21:30:06

@6.Lenin: na megnéztem, mit találtak fel az atv-n. A Hetek forrásból.. Ahogy gondoltam, egy 2007-ben a viulágbanktól eltávolított hölgy..., aki csupa triviális dologról beszél.
Nem a FED,. áhh és nem az, ami történt a 2008-as válsággal kapcsolatban. Nem , az nem is lzetik...- közröhej.
Ez, amiről írnak, időtlen idők óta a Facebookon kering.
A hölgy fotója, a szöveg, minden.

jjulie 2014.02.08. 21:34:52

@aszekelyek:

banyavaranyghugygennytakony, túlműködik megint a gyennymirigyed?

fordulj a szívlapáthoz, hátha elállítja

inreallife 2014.02.08. 21:37:51

@szoja122: egészen biztos vagyok benne, hogy ebből csurranni cseppeni fog valami. lehet az ina eladása, vagy dunaferr, vagy csak ócsó gáz pár évig. az biztos, hogy olyan bizniszt kötöttek, ami mindkét félnek jól jött. putyin is egyre nagyobb szarban van odahaza, neki is kellenek ezek a "nagyhatalmi" státuszt alátámasztó szerződések, mint a déli áramlat is ilyen pl. szóval nekünk atom kellett, az oroszoknak meg erőműépítés kellett, egymásra talált a biznisz két oldala.

más kérdés, hogy orbánék mennyit akarnak lopni belőle, mert kétségünk ne legyen, ki fogják maxolni az ellopható részt, de ez nem paksnak és nem az atomerőműnek, mint koncepciónak a hibája. pont ezért érdekes, hogy ezt a kettőt támadja az ellenzék. a bejelentés időzítése szerintem csak attól attól függöt, hogy most jutott eszükbe nemrég, és mostanra sikerült a háttérben levajazni a feltételeket, hogy csak aláírni kelljen csak kimenni.

azért volt jobb minél előbb elkezdeni, mert egyrészt sikerült úgy megállapodni, hogy csak később kell a magyar önrészt hozzárakni, ergó nem a következő kormányt terheli, cserében gdp emelkedést fog generálni nem úgy ahogy azt a gazdaságilag tök képzetlen orbán és varga mondta, csak egy magasabb szintre emeli a gdp-t évekig. ráadásul amikor beindul az erőmű a köv kormány után, akkor fog adni megint egy jó kis plusz dolgot, mert hirtelen a gáz, olaj és szén importja magyarországnak durván le fog csökkenni. én a nemzeti szuveneritást kevésbé értékelem, de anyagilag jelentősen kevesebbet kell majd fizetni.

és ebben benne van, hogy akár más országtól is lehet majd importálni, össze van kötve magyarország ausztriával, építik a szlovákok felé a csöveket és akár rijeka felől is importálható majd cseppfolyós gáz. bármikor választható olcsó gáz, vagy a diverzifikáció is adhat nagyobb biztonságot.

arról nem akarok vitába szállni, hogy 10 év alatt mennyit fejlődik az alternatív energia hatásfoka, szerinted sokat, szerintem kevésbé. ez vallási kategória, erre terveket alapozni, hogy 10 év múlva majd napenergiát fogunk használni, mert olyan olcsó lesz az egyszerűen majomság. mert mi lesz, ha nem? akkor onnantól majd nem 50%-nyi gázt, olajat, szenet kell majd importálni, hanem cirka 80-at és építhet magyarország egy csomó baszottdrága alternatív cuccot, aminek kb 25 év az élettartama. hát barátocskám ez minden lenne, csak nem felelős döntés...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.08. 21:58:42

@6.Lenin:

Én? ATV-t?

Összekeversz valakivel.

aszekelyek 2014.02.08. 21:59:04

@jjulie: neked való jó hírt olvastam az imént , a facebookon. GAVRÁT, igen a HVG-től elzavartat leszerződtette az atv..., a most induló Hírvita c. műsort fogja szerkeszteni.

NA milyen zsírkirály már? :)))
lesz ott minden összehazudozva, vastagon... és kiváncsi vagyok, hogy ellenőrzi majd a forrásait..., :) ezek után...

inreallife 2014.02.08. 22:01:27

@Hepci: többet mondok. szerintem az, hogy folyamatosan tiltakoznak az ellen, hogy nem fogadják el őket és a csapból is ők akarnak folyni, na azzal pont az ellenkezőjét érik el. valójában mindkét csoportnak jót tenne, ha kussban maradnának. így, hogy elkezdik hergelni a tömeget, csak felhívják magukra a figyelmet és igen pont az ő szélsőségeseik gerjesztik utána azt a hangulatot, ami ellenreakciókat vált ki a társadalom másik felén lévő szélsőségesekből. legalábbis szerintem nem lehet meglepődni azon, hogy a rózsaszín ruhába öltözött nyilvánvalóan az irritáció maximális állapotát elérni igyekvő, ezért bibliával a kezében fajtalankodó buzivonatozó felvonulás után két nappal tönkrevernek két egymás kezét fogó senkinek semmi kárt nem tevő fiút az utcán. és akkor lehet nyilatkozni, hogy ki kezdte a mit, és miért, mert mindegyik oldalnak megvan a maga igaza...

a zsidóknak ugyanez a baja, amennyiszer antiszemitizmust kiáltanak, meg ahogy nyilatkoznak, ne csodálkozzanak, ha lecsavarják az orrukat meg megtépik a tetűhintáikat. igen, a zsidók is irritálóak és ugyanazt az utat választják, hogy el kelljen fogadni őket. nem hogy az előítéletek ellen tennének, hanem folyamatosan rátesznek egy lapáttal az irritációra. a másik rasszt meg ugye be se kell mutatnom... mielőtt elkezdenének a másikra mutogatni, előbb lehet nekik lenne tennivalójuk...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.08. 22:01:45

@aszekelyek:

A GDP arányos adósság is nőtt, de nem gond, a tények úgysem zavarják a fidesz hívőket, szóval kár ezen rágódni.

Így is szép eredmény a fideszes kormányzástól az előzőekhez képest. Csak ez az örökös hazudozás ne lenne mellé!

aszekelyek 2014.02.08. 22:01:48

@Akitlosz: Gavra szerződtetve az atv-re ! Most!

aszekelyek 2014.02.08. 22:03:58

@Akitlosz: ha te mondod. nekem elég volt egyszer, megéértettem, amikor elmagyarázták, hogy ez egész első félévre való, biztonsági pénz. Amit legutóbb kibocsátottak.
VAn akinek többször is kell elmondani. de akkor is csak azt hajtogatja, hogy de akkorisnőtt... hová számoltad be a már nincs de nagyon is volt, IMF kölcsönt?

tölgyes 2014.02.08. 22:04:01

@aszekelyek: Nézze! Sokan nem olvasták mert a kádárizmus idején Buda épp csak megtűrt ember volt, bár több nagyon jelentős munkát írt. (Gyógyítani is alig engedték, kísérleti, kutatásokra pénzt nem kapott. Ugyanakkor ő nem ellenzékieskedett. Beszélt 12-13 nyelvet, sokat írt, hihetetlen mennyiségű irodalmat dolgozott fel. Érdemes megnézni Alinda vele készült beszélgetését.)
A szexualitás modern elméletének első változata már a 70-es évek elején megjelent. A pszichológusok és pzsichiáterek, ideggyógyászok olvasták őt. A pedagógusokra is ráfért volna, de ott csak a jobb helyeken volt komolyan kötelező Buda. Én azt hiszem mindenkinek érdeke volna hogy elolvassa: MÉGIS CSAK AZ EMBERRŐL SZÓL. Saját magunkat értjük meg jobban, ha ezeket elovassuk.

Mostanában az a helyzet, hogy a meleg mozgalmaknak nem tetszik az elfogulatlan tudományos megközelítés. Ezért mondtam, hogy Budával senki sem vitakozik -elhallgatják. Helyette van a babonás elfogultság egyik és másik odalról is. Buda megközelítése a segítségadás lehetőségét kínálja, soha nem ítélkezik, mindig megértő, de nem enged a divatos álfelfogásoknak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.08. 22:16:36

@Akitlosz:
Az adósság minden elképzelhető értelmezésben/mutatóban nőtt.
Ezért ért véget az államadósság elleni dicsőséges háború s kezdődött helyette a végeláthatatlan rezsiharc.
Ha ebben se győzünk s bedől az összes, közben államivá váló szolgáltató cég, hadat üzenünk az Uniócskának.
Tökmindegy, ki az ellenfél, harcolni mindig köll.
Harc után meg jól esik a sör, a focimeccs és a maszturbálás.

tölgyes 2014.02.08. 22:26:17

@Hepci: Ezzel szemben van olyan politika is - láthattuk(juk) bőven - amelyik nem akar harcolni, nem akar teljesíteni. Nem akar semmit sem csinálni. A nem csinálásba akar beledögleni. Jelmondatuk: Szavazzatok reánk, nem igérünk semmit sem, de azt mind megtartjuk, hogy magamato idézzem... és esténként jön a sör, a maszturbálás...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.08. 22:39:19

@tölgyes:
Hümmm, valahol a két ethosz között akad egy - normális - világ...
Nem így látja, Tölgyes?

tölgyes 2014.02.08. 22:47:44

@Hepci: Olyanról, vagyis normális világról én is szoktam álmodozni. Álmaimban már látni véltem, de aztán elérkezett a reggel.

inreallife 2014.02.08. 23:39:25

@aszekelyek: nem válaszoltál az annó feltett kérdésem, először is, hogy minden genetikailag módosított növény/állat káros-e, és egészen pontosan milyen károkat okoznak azon kívül, hogy a génmutáció a föld története során milliószor megtörtént. csak azért nem írtam nagyobb számot, mert akármekkorát írnék kicsi lenne. szóval mi is a pontos kifogásod a genetikailag módosított cuccok ellen? pl egy szárazságot jobban tűrő búza ellen milyen érveid vannak, azon kívül, hogy gmo matrica van ragasztja rája?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.09. 01:33:14

@aszekelyek:

Még mindig nem érdekel az ATV.
Felőlem aztán össze is omolhat.

jjulie 2014.02.09. 07:36:15

@tölgyes:

megint hazudsz kádárvakarék, álmaidban lennél valami, de felébredve látod csak egy jelentéktelen leszartfarku felcsutitakony vagy

jjulie 2014.02.09. 07:48:02

@tölgyes:

harc, hahahaha, harc, mert a harc jó, harc kell, hahaha, 1914-ben is harcra buzdított a politika

felcsutihazugtolvajravaszdiparaszti népbolondítás, harc, nagy változás, harc, harc, nagyváltozás, harc, nameg a harc

meséld el inkáb a felcsutiak offshore lopását a gázügyleten, te frlcsutiharcifa.szkalapharcos

teevee 2014.02.09. 12:09:40

@Akitlosz: Na látod, te is tudsz olvasni.
Szóval, akkor te is belátod, hogy semmi köze a melegfelvonuláshoz.

(A képeken látható rendezvényt pedig mérd a hozzá hasonlóhoz, mondjuk a budapesti Erotika Kiállításhoz.)

graycivil 2014.02.09. 13:23:11

"Orbán vagyoni helyzete átláthatatlan

A kormányfő megyéjéből is messze kimagaslik a kormányfő faluja, Felcsút, amely közel 1900 hektárnyi területet kapott meg, ami az összes bérbe adott terület több mint 10 százaléka. Nem a Fejér megyei, hanem a magyarországi területek 10 százaléka!"

mandiner.hu/cikk/20140209_gyurcsany_ferenc_orban_vagyoni_helyzete_atlathatatlan

Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen jótékonyan támogathatom saját pénzemből a Kedves Vezetőt! és alvégi függelékeit!

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

hoplita 2014.02.09. 18:16:43

@nyünyüge:
"...Ahogy a mai kitörés-napi felvonulásról is nem azért lesz szó a hírekben, mert olyan sokakat érdekel maga a téma,..."

Hát persze hogy téged spec. nem érdekel, gyökértelen, múlt nélküli kisbuzi.

aszekelyek 2014.02.09. 19:15:10

@graycivil: mesélj gréczykém, fleto pajtid mennyit is adott a közpénzből a Pápai hús rt-nek? nagyon sokat, oszt az is elgurult...
keresik de hiába.. No akkor Pápát lehetett favorizálni? meg blumékat a kiemelt támogatással, közpénzünkből? mennnyémá... gagyiddal... Mandin aztán adnak nektek...

aszekelyek 2014.02.09. 19:21:24

@Akitlosz: mikor, ennyivel? Kéne ez is. :) Miért, az is kéne. nem mindegy az oka. Arányaiban semmit meg sem közelít, amit összehordott a sok hazudozó 2004-től. de továbbra se tudom, hova számítják az iMF kölcsönt, ami vissza van fizetve. értékek vannak belőle visszavásárolva. nem elszórva, mint a felvett rész a bajnaiéknál...
Nem érdekel ? Furcsa. Különös. Zsák meg a foltja a hvg-vel... Az ellenzék törekvő harcosai nem érdekelnek? :) nagyon különös. @inreallife: A földtörténet során létrejött génmutációk ellen nincs sok kifogásom. ezek artificial génmutációk. Amik nem illeszkednek a földtörténet saját folyamataiba. Ez a gond.
meg az, hogy ebből mi pénzt akarnak szakítani némelyek és milyen erőszakosan terjesztik.

aszekelyek 2014.02.09. 19:27:23

@tölgyes: szerintem őt elfogadtatni, szélmalomharc. Mit művelt a szakma pl a maga korában mondjuk S. Freuddal is...!?... Éppen a szexualitás téma miatt is. Megnézem Alindánál , köszönöm. Azon nem csodálkozom, hogy éppen csak megtűrték. saját élményeim és szüleim elmondása alapján is tudom, kiket sztároltak akkoriban... Kik voltak " divatban" .... és hogy mire osztották a pénzt.

aszekelyek 2014.02.09. 19:34:20

@Akitlosz: ezt mondogatom én is mióta már. Sajnos mivel nem tapasztalta meg empirikusan a bőrén a nagyérdemű. a másik oldal remek négy évét, ami lehetett volna, értékelni sem képes azt, ami történt. mert ostoba , mint a tök. de egyébként, ha mondom nekik, akkor is csak néznek..., tudományos tény, hogy senki nem ért meg semmit, teljes mélységében, amit nem tapasztalt meg a saját bőrén, értsd az empirikus tapasztalatot nem szerzte meg. miután ez pszichológia, és sokan munkálkodnak azon, hogy azokkal az eszközökkel lehetelenítsék el az értékelését ennek a teljesítménynek, ami alap tulajdonsága az emberi nemnek, pl az irigység, is, uszítanak mindenkire, akinek bármije is van, őket kivéve persze... ezt is felhasználják ostoba népség manipulálására.
Annál, ami elehetett volna egy másik kormány idején, jobban teljesít, ez tény. Annál, amit azok produkáltak , abban a 8 évben, akik ezen vinnyognak , annál meg fényévekkel teljesít jobban.

márta)) 2014.02.10. 13:42:08

"Áder János köztársasági elnök aláírta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt – közölte az államfő hivatala.

Áder János közölte: a törvény alkotmányos szempontból nem kifogásolható, visszaküldésének egyetlen feltétele sem adott. Ezért az elnök hétfőn elrendelte a kihirdetését.

Áder János egyes pártok indítványára figyelemmel megvizsgálta a törvény népszavazásra bocsáthatóságának kérdését is. Megállapította, hogy az alaptörvény alapján nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről. Ilyen kezdeményezést Magyarország egyetlen polgára, így maga az államfő sem tehet – tudatta"

www.napigazdasag.hu/alairta-a-paksi-bovitest-ader-janos/

aszekelyek 2014.02.10. 20:01:05

@márta)): soha nem is tehetett és ezt nagyon jól tudják az ezzel heccelők is. Jávor Benedek milyen gyönge...! kb bajnai szónoki képességei vannak..
Néztem a locsogást atv-n ma este...

aum 2014.02.12. 04:57:32

Elég érdekes konteot hallottam Paksról, bár nem vagyok ezek híve, de logikusan hangzik.
Szóval van egy osztrák bank, a Volksbank, melynek kelet-európai leánybankjait - közte a magyart - 2012-ben vásárolta fel az orosz Sberbank. Ez egy orosz állami gigabank, amelynek első embere természetesen Putyinnal is igen jóban van.
A Volksbank ügyféladatai tehát orosz kezekbe kerültek és átnézve a gyanúsabb neveket és összeget találtak néhány zsarolható politikust. Az egyik nevet most ismertük meg: ő Simon Gábor, az MSZP bukott alelnöke.
Itt érdemes kis kitérőt tenni, hiszen nem szokványos módon derültek ki Simon zűrös számlaügyei. A számlanyitás és a gyanús számlamozgás még 2008-ban történt, azt azonban csak 2013-ban jelezték a magyar hatóságoknak. A magyarázat meglehetősen életszerűtlen, miszerint csak most vették észre, sőt az ügyészség hivatalos magyarázatát már a külföldi illetékes szervtől meg is cáfolták.
A konteo szerint Simon volt az üzenet a magyaroknak, hogy az orosz politikai és üzleti körök terhelő adatokkal rendelkeznek az itteni politikusokról. Bár a paksi ügyről szinte több a találgatás, mint a tényszerű megállapítás, van egy dolog, ami végképp érthetetlen - még Török Gábor számára is :)
Hogy miért pont most kellett lóhalálában, a választási kampányra rátolni a paksi döntést? Ez nyilvánvaló támadási felület, szinte amatőrség. Az idő nem sürget, a gáztárgyalások bőven ráérnek még, minden egy választási győzelem utáni kényelmes paksi döntés felé mutat.
Csakhogy az oroszok kezében a zsarolási potenciál a legtöbbet a választások előtt ér. Azt már megtapasztaltuk Gyurcsány Ferenc esetében, mit ér a választások után egy leleplezés: az eredményen és a 4 év biztos kormányzáson nem sokat változtat.
Tehát az oroszok nem kockáztattak és megzsarolták Orbánt: vagy most köti meg Paks kettőt vagy megkapja Öszöd kettőt.

humboldt 2014.02.12. 10:22:33

Akkor számoljunk!

1. 10 mrd € orosz hitel + 2,5 mrd más (drágább) hitel szükséges az építéshez. (egyébként még egyetlen atomerőmű sem készült el a világon a tervezett költségen belül, nem ritka a duplázódás sem). Ebből az építkezésből - ha beindult - kiszállni nem lehet, mert partnerünk rajta tartja kezét a gázcsapon, az olajcsapon, meg a légycsapón. (lásd még: Fehéroroszország, Ukrajna, Baltikum)

2. Gigantikus közbeszerzések esetén gigantikus a korrupciós veszteség: 70-80%-ból készül valami, 20-30% elszivárog. Az olyan beruházásoknál, ahol oroszok dominálnak, az arány hasonló, csak fordítva. (a matematikában ezt nevezik szocsi-együtthatónak.)

3. 2025-től 21 éves törlesztési idő áll rendelkezésre. Átlagosan 4,5% lesz a kamat az orosz hitelen, az egyszerűség kedvéért legyen a számításunkban a többi hitel kamata is 4,5%.

4. A tőketörlesztés évente: 595 millió €

5. A kamatfizetés évente (átlag): 295 millió €

6. A kettő együtt évente: 890 millió €

7. A paksi atomerőmű (kapacitás 2000 MW) 2012-es forgalma 184 mrd Ft (kb. 613 millió €), adózatlan eredménye 40 mrd Ft (kb. 133 millió €) volt.

8. Európában az áram piaci ára csökkent az utóbbi években. Ezen felül hazánkban rezsiharc dúl: folyton jóárasítják az áramot. Szakértők szerint a Pakson termelt áram tényleges költsége jóval magasabb lesz, mint a piaci ár. Tehát nagy bevételnövekedésre nem lehet számítani, legfeljebb a kapacitásbővülés arányában. Az új blokkok kapacitása 2400 MW lesz, ami 20%-kal nagyobb a jelenleginél, így a forgalom 735 millió €-ra, az adózott eredmény 160 millió €-ra ugorhat.

9. Van tehát jó esetben évente 160 millió € eredményünk, amiből 21 éven keresztül évente 890 millió € pénzt kell törlesztésre fordítanunk. A maradékott arra költjük, amire csak akarjuk. Valahogy így működött a Szovjetunióba irányuló sertésexport is - ahogy Hofi professzor elmagyarázta nekünk ("a 14 malac").

10. Pár évig a régi blokkok és az újak párhuzamosan termelnek, a többletet a Bibó-kollégisták Németországba akarják exportálni. Németország per pillanat Franciaország után Európa második legnagyobb áramexportőre, annak ellenére, hogy pár év alatt hét atomerőművet vont ki a forgalomból. Ha időnként a szükség úgy hozza, Franciországból importál bagóért áramot. Ennyit az export-üzleti tervről.

11. 1993-ban 430 reaktor működött világszerte, 2012-ben már csak 375 (World Nuclear Industry Status Report). Vajon miért nem terveznek mostanában a civilizált világban újabb atomerőműveket? Mert nem éri meg. A civilizált világ a tisztább, olcsóbb energiaforrások felé mozdul.

A néhány folyamatban levő építkezés Európában már sokkal drágább, mint ahogy tervezték. Komolyabb atomerőmű-építési tervek csak Kínában és Oroszországban vannak, ahol egyébként sem döntő szempont a racionalitás.

Franciaország 2030-ig 34 atomreaktort állít le az 58-ból. Miért nem építenek újakat? Talán túl drága és túl veszélyes.

12. Szóval ott tartottunk a 8. pontban, hogy évente mínusz 730 millió € a szaldó 21 éven keresztül. Az egyenlő: mínusz 15.330.000.000 €, tehát bő 15 milliárd € fix bukta.

13. Mivel a tényleges költségek minimum egyharmaddal a tervezett költségek felett lesznek - nagyon szerényen becsülve - a várható bukta 20 milliárd € körül lesz. És kiszállni sem lehet, tudjuk, a légycsapó!

14. Wladimir Sliwjak (orosz ökológus): világszerte 15 országban működnek szovjet-orosz technológiával épített atomreaktorok, és mindegyik rá van utalva a RosAtom-leány TWEL által dúsított uránra. Emiatt ezek az országok bizonyos energiafüggőségben vannak Oroszországtól.

Ennyit a energiafüggetlenségről és a diverzifikált energiapiacról.

15. Egy atomerőmű szakszerű lebontása sem filléres mulatság. A greifswaldi erőmű - nagyságrendileg akkora, mint a paksi - lebontása 4 mrd €-t emészt fel. Paks esetében is eljön az idő, amikor ki kell csengetni ezt az összeget.

16. Az atomhulladék veszélytelen tárolása újabb 1-2 mrd €-ba fog kerülni valakinek.

17. Összegezve: a várható közvetlen bukta 20 mrd € lesz, a lebontás és a környezeti károk elleni védekezés további 5 mrd €-t jelentenek majd, tehát az utóbbi negyven év legjobb üzlete mínusz 25 milliárd € hozammal kecsegtet.

Paksi atomerőmű-bővítés: a mínusz 25 milliárd euro-s üzlet

18. Ez akkor is mínusz 25 milliárd, ha több évtizedre oszlik szét a költség: évente minimum 700-800 millió € körüli plusz terhet jelent majd a mindenkori adófizetőknek. Unokáink is fizetni fogják. Visszasírjuk még a jó kis emberléptékű stadionépítéseket!

19. A felsőoktatásra a Bibó-kollégisták kb. 400 millió €-t szánnak évente. Újabb pocsékolás helyett ezt a pénzt kellene megduplázni, megháromszorozni, hogy legyen valami ebből az országból.

aum 2014.02.12. 19:37:47

@humboldt:
Jók a kalkulációk, én is ezekkel számoltam, bár kicsit több a törlesztés, kb. 1000 millió €.
A 11. pont magyarázata egyszerű: az atomerőművek fénykora a 60-as és 80-as évek között volt és energiatermelő szerepükön túl kellett a technológia az atombombákhoz. Az reaktor-fűtőanyag és a fegyver minőségű urán között csak a dúsítás mértéke a különbség, az elhasznált fűtőanyagból pedig plutónium nyerhető, amiből megint csak lehet bombát csinálni. Nem véletlen, hogy a békés célú atomenergia-program mindig összekapcsolódott a fegyvergyártással (lásd Észak-Korea, Irak, Irán). Ott van a tórium, amely szintén alkalmas reaktor-fűtőanyag céljára, de mivel bombát viszont nem lehet csinálni belőle, a tóriumot eddig csak kísérleti reaktorokban használták és használata nem terjedt el.
A hidegháború végével a nukleáris reaktorok szerepe átértékelődött és gazdaságossági megfontolások miatt háttérbe szorultak.

humboldt 2014.02.14. 09:19:29

@aum: Köszönöm a kiegészítést!

Akkor a végső bukta minusz 30 milliárd € is lehet - nem csodálkoznék.

Ez a döntés évtizedekig a naprakész technológiai fejlesztésektől, vagy pl. az oktatástól von el létfontosságú forrásokat, így Magyarországot gyakorlatilag örök időkre az európai perifériára sodorja.
süti beállítások módosítása