Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:05

Több bejegyzésben találkoztam azzal a véleménnyel, amit talán így lehetne korrekt módon összefoglalni: „minden politológus hülye, hiszen én ismerek olyan szavazót…” Nem vitatkozva az állítás első felével, fontosnak tartom megjegyezni, hogy amikor az elemzők szavazótáborokról és más kollektív cselekvőkről beszélnek, természetesen nem gondolják azt, hogy a statisztikailag igazolható kijelentéseik minden egyes emberre igazak lennének. Szép példái ennek a pártok közötti mozgások, ahol ugyan nehéz elképzelni tömeges oldalváltó lépéseket - s ezért például a második fordulós átszavazások többé-kevésbé jól kalkulálhatók -, mégis mindannyian ismerünk személyesen olyanokat, akik rövid idő alatt képesek ilyen 180 fokos politikai fordulatokra.

Kedvenc példám ebben a témakörben a Magyar Narancs egyik 2001-es írása, amely a dabasi időközi parlamenti választás második fordulójáról szólt. Mint talán ismert, itt a MIÉP-es Franka Tibor az első fordulóban szerzett 13 százaléka után a második körben már nem állt rajthoz. Az elemzők – szerintem okkal – feltételezhették, hogy csalódott szavazói – ha egyáltalán elmennek – többségében a Fidesz jelöltjét választják. Ehhez képest a lap újságírója talált mást is: „Az persze a politiko-pszichológiai kuriózumok izgalmas világába tartozik, hogy a Narancs a rögtönzött exit-poll során az ócsai 6. számú választókör előtt egy olyan elsőfordulós MIÉP-szavazóra akadt, aki saját bevallása szerint igencsak szimpatizál a párttal, ám MIÉP-jelölt híján most vasárnap a szocialista jelöltet támogatta, miután hosszas gondolkodás után úgy érezte, hogy nem édemes az SZDSZ-es "Nagy Ferit" választania, mert az úgysem győzhet. Szűcs Lajosról (Fidesz-MDF-FKGP) hallani sem akart, "mert az utcában a háza elé, de csak övé elé betonút vezet", miközben a falu útjai „szégyenteljes állapotban vannak".”

Amikor a pártok szavazatvadász stratégiájáról beszélünk, értelemszerűen figyelmen kívül kell hagynunk az ilyen kuriózumokat. Bár vannak kivételek, nagy csodákra nem lehet számítani. Az elkötelezett anti-fideszes szavazókból nem lesz maholnap fanatikus (de még jobb híján sem) Orbán-rajongó, mint ahogy a jobboldali törzsközönség sem fog a kampányban sem Bokros, sem Retkes, sem Mesterházy irányába tájékozódni. Lehet ugyan hosszú távon az árok másik oldalára is kacsingatni, de ehhez egy kampánnyi idő elégtelen. Szabad vadászmezőnek legfeljebb a bizonytalanok tábora kínálkozna, a kutatásokból azonban azt is tudjuk, hogy azok a sokat emlegetett bizonytalanok sem igazán üres lapok; nagyon is látható róluk, hogy egyáltalán melyik pártnak van esélye valahogy táborába csábítani őket.

Azért vezettem be ilyen hosszan ezt a kérdést, hogy jobban érthető legyen az állításom: egy választási kampányban a pártok igazi ellenfelei nem tőlük messze, hanem pont ellenkezőleg: hozzájuk nagyon is közel találhatók. Természetesen a választási győzelemre törő, gyűjtőpárti jellegű politikai erőknek szinte mindenki ellenfél és egyben (választóinak elcsábításával) lehetőség, a kis pártoknál azonban más a helyzet. A politikai balra átfordult, az antifasizmusban is egyre erősebb MDF bizonyára nem remélheti, hogy a kampányban szavazókat rabol a Jobbiktól, ahogy a Jobbik sem hiheti komolyan, hogy mondjuk a csalódott SZDSZ-es választók náluk találnak ismét kényelmes otthonra. Az egymáshoz közelebb lévő politikai erők viszont egyszerre lehetnek nyertesei és áldozatai is a kampányharcoknak.

A szavazókért folytatott versenyben a pártoknak alapvetően négy feladatuk van: minél több őket választó szavazót arra ösztönözni, hogy elmenjenek voksolni (mobilizáció); a velük egyáltalán nem rokonszenvező szavazók választási kedvét csökkenteni (demobilizáció); a bizonytalan, vagy mások táborában lévő, de őket is kedvelő szavazókat magukhoz csábítani (szavazatszerzés); a náluk lévő, de másokkal is szimpatizáló szavazókat megtartani (szavazatvédés).  

Ha innen nézzük, talán igazolhatónak tűnik, hogy a 2010-es kampány során ebben az értelemben a Jobbik fő ellenfele a Fidesz, mint ahogy a Fidesznek is elsősorban a Jobbikkal szemben kell megvédenie táborát. A másik oldalon az MSZP számára a legnagyobb veszély az MDF és kisebb részben az LMP. Az MDF számára pedig a bővülés előtt álló legnagyobb akadály – az MSZP-n túl - éppen az LMP, ahogy az LMP esélyeit is alapvetően meghatározza, hogy az MDF képes lesz-e megerősödni, vagy árván maradnak a csalódott volt MSZP-s és SZDSZ-es szavazók. (Az LMP esete bonyolultabb: új párt jellege miatt egyrészt egyelőre kiszámíthatatlan, hogy képes lesz-e olyan kampányra, amelynek következtében egyáltalán észrevehetik a szavazók, másrészt viszont éppen előzmény nélkülisége miatt célkeresztjébe jobbról és balról is sokan beleférhetnek, azaz akár arra is esélyes lehet, hogy – különösen a fiatalok között – a Fideszt is egy kicsit megcsapolja.)

Lehet tehát, hogy a valódi ellenfél egy kampányban közelebb van, mint gondolnánk – vagy mint nyilvánosan beszélni lehetne róla. Mindez nem túl eredeti gondolat, kétségtelen. Éppen ezért lep meg, hogy vannak pártok, amelyek, úgy tűnik, még ma sem látják világosan a helyzetet. Miközben a Jobbik és a Fidesz már hónapok óta következetesen (más-más taktikával) annak tudatában politizál, hogy komoly ellenfelei egymásnak, a baloldalon – különösen a szocialistáknál - mintha hiányozna ez a felismerés. Az MSZP minden lehetséges fórumon pátyolgatja, segíti és időnként megmenti az MDF-et (lásd például az őszi mentelmi szavazást), ami abból a szempontból érthető, ha tudjuk, hogy a jelenlegi ciklusban több alkalommal is baráti kezet kapott Dávid Ibolya pártjától, s a Fidesszel szembeni harcban mindig jól jött a „normális konzervatív” párt. A választások előtt a jelenlegi példátlan válsághelyzetében azonban már inkább az lenne az MSZP érdeke, hogy ne teremtse meg saját utódpártját, azaz ne erősítse tovább (próbálja meg gyengíteni) az MDF-et, amely láthatóan arra készül, hogy átvegye a szocialistáktól a „Fidesz váltópártja” szerepet. Ha az MSZP képtelen lesz visszakapaszkodni a kampányban, talán még azt is megérjük, hogy az MDF és az LMP, amely pártok egyelőre még úgy tesznek, mintha észre sem vették volna egymást, küzdenek majd az árván maradt balliberális szavazókért.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr841557479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dimitrij 2009.11.27. 23:55:38

@6.Lenin: csak az egyik opcióra van sansz.

1.sz. (remény?)

fidesz 50% fölött, de 67% alatt szerepel, biztos többség, de a 2/3-os szavazásokon külső támogatásra van szükség, ami több 3 párti parlament esetén legikább "rendpárti" kérdésekben fog sikert hozni (éstsd: jobbik támogatás), az mszp vélhetően a destruktív ellenzéki szerepbe kényszeríti magát. nem tűnik valószínűnek a 67%-nál nagyobb végső parlamenti arány.

2.sz. (remény?): ahhoz, hogy a fidesszel szemben a jobbik-mszp-mdf "tengely" 50%-ot összeszedjen, ahhoz több csoda is szükségeltetik, mszp és mdf várkozásokon felüli és realitásokon túli szereplése, és a jobbik igencsak kétséges sikere...

szvsz az első opció valószínű, de az mdf bekerülése kétséges, nekik egy közepes részvételi arány, és valami őriási ötlet kell, amivel mozgósítani tudják az mszp-ről és szdsz-ről lemorzsolódott szavazókat, a bizonytalanokat. a jobbiknak meg az alacsony részvétel kedvez, ebben mszp ellenérdekelt, az ő elemi érdekük, hogy sokan menjenek el, mert az erősíti őket, gyengíti a két ellenfelet. ennek ugye az előfeltétele az, hogy a saját tábort sikerüljön feltüzelni, elérni, hogy részt vegyenek a szavazáson, ami embertelen feladat lesz.

dimitrij 2009.11.27. 23:57:56

@6.Lenin: "Egyelőre nagyon nem látszik,mi is zajlik a háttérben."

semmi, káosz van. nincs meg Gyurcsány utódja, aki összefogná a különböző érdekcsoportokat, ás koherens, célokkal és elképzelésekkel rendelkező párt imidzsét teremtené. Mesterházy nem az, egyelőre nincs meg a potenciál senkiben sem a mszp mezőnyében, ami nem is baj, lássuk be. :)

6.Lenin 2009.11.28. 00:18:03

@dimitrij:

Természetes,hogy csak az egyik opcióra van sansz.

Jelenleg mindkét opció reális lehetőség.
Egy fontos opciót a poszt író is meg sokan mások is kifelejtenek.

Ebben a kérdésben vannak magasabb érdekek is.
Néhány évvel ezelőtt Szlovákiában magasan vezetett az előzetes felmérések szerint Meciar,aztán Dzurinda nyert,az volt az érdek.

Mo nem szuverén nagyhatalom,ütköző zónában vagyunk,gazdaságról nem is beszélve.Nem olyan egyszerű ez a kérdés,hogy rábíznák holmi lelkes fiúkra meg leánykákra,döntsék már el sok sok milliárd euró/dollár sorsát.

Ilyenkor miért feledkezünk el a nyugati befektetők érdekeiről?
Ez nem összeesküvés elmélet,ez a realitás.
Szerintem nincs káosz,Bokrost az MSZP is elfogadná(átmenetileg).
Mi lenne,ha nyernének?Hát az ami eddig is ment.A reform mizéria az csak álca,valamit csinálnának,hogy neve legyen a gyereknek,aztán a pénz szivattyú működne tovább.
Abban van a ráció,a többi mese.

6.Lenin 2009.11.28. 00:23:03

"Egy fontos opciót a poszt író is meg sokan mások is kifelejtenek."

Ezt inkább finomítanám kissé,nem felejti ki,csak nem ír róla.Minek összezavarni a választókat.Van elég gondjuk így is.

dimitrij 2009.11.28. 00:26:22

@6.Lenin:

"Szerintem nincs káosz,Bokrost az MSZP is elfogadná(átmenetileg).
Mi lenne,ha nyernének?Hát az ami eddig is ment.A reform mizéria az csak álca,valamit csinálnának,hogy neve legyen a gyereknek,aztán a pénz szivattyú működne tovább."

Bokros nem reform mizériát, hanem reformokat csinálna, amíg ki nem állnának mögűle. egyébként elfogdhatatlan mszps berkekben, ez már kiderült, ők ugyanis a 98-as fidesz sikerért éppen őt okolják.

2010-ben kisebb az esély az mdf-mszp kormány megalakulására, mint fidesz-jobbik kormányéra, lássuk be.

"Mo nem szuverén nagyhatalom,ütköző zónában vagyunk,gazdaságról nem is beszélve.Nem olyan egyszerű ez a kérdés,hogy rábíznák holmi lelkes fiúkra meg leánykákra,döntsék már el sok sok milliárd euró/dollár sorsát."

elméletben megengedve, de nem elfogadva a fenti kijelentést, mégis hogyan "nyúlnának" bele az eredménykbe ilyen masszívan? fejtsd ki kérlek. ami Ukrajnában műxik még, az itt már rég nem...

dimitrij 2009.11.28. 00:30:05

"Egy fontos opciót a poszt író is meg sokan mások is kifelejtenek."

98-ban mi történt? akkor még a mostaninál is nagyobb volt az érdek, nem? :)

az én olvasatomban egyébként külföldi érdekek csorbítása nem lételeme fidsznek sem, egyes véleményformálói játszanak ilyen jellegű kommunikációs szólamokat is, de ez csak szavazatgyűjtési célzattal. tőkeellenességtől csak a jobbik esetében kellene tartani. :)

6.Lenin 2009.11.28. 00:52:05

@dimitrij:

Ugyan dimitrij,hiszel a mesékben?

Bokros kőkeményen privatizált.Bukás után bevették az IMF-be.
Beszált a magán pénztárakba,kőkemény biztos lové.Nem holmi fizet vagy nem fizet alvállalkozó meg fővállalkozó.TB meg nyugdij járulék befizetés kötelező,ezer milliárdos biztos pénz.

Milyen reformok voltak?

Ami működik Ukrajnában az működik,természetesen finomabb formában nálunk is és a világon mindenhol.

A bankok milliárdokat keresnek a válságon és még nem láttam könnyezni egyet sem,hogy Porbafingó Jánost kivágták a kérójából mert nem tud fizetni.

Porbafingó Jánosok és özv. Géppuskás Rozália ex munkásőr, csak a szavazásig érdekes.

Nehéz elfogadni,pedig néhány ezer éve már erről szól a hatalom megszerzése/gyakorlása.Igaz néha átmenetileg ugrálnak,meg lövöldöznek is,de ez nem szokott sokáig tartani.Kicsit finomítanak,aztán megy a móka tovább.

Komoly választási szakértők szerint,3 hónap alatt megfelelő módszerekkel megfordítható a biztosnak látszó tendencia is.
2002,2006.Meg talán meggyőzhető az ellenzék is.Mindenre van példa bőven.

6.Lenin 2009.11.28. 00:55:56

@dimitrij:

Nem tőkeellenességről van szó.Ma nem hiányzik senkinek sok kis büszke nemzet állam.Azok sokat ugrálnak,az meg kinek jó?

dimitrij 2009.11.28. 11:42:40

@6.Lenin:

"Ugyan dimitrij,hiszel a mesékben?"

kedves Lenin, ezt a kérdést magadnak tedd fel. :) jól láthatóan időzavarban vagym a privatizáció nagy része 93-ra lezajlott, hol volt akkor Bokros?

"Milyen reformok voltak? "

jó kérdés, nagyon is. volt egyrészt egy hirtelen és erős kiadáslefaragás tűzoltás jeleggel az államcsőd elkerülése érdekében, aztán a kívánt struktúrális reformok mögül, meg a Bokros mögül kiálltak, elfogyott a politikai akarat meg a levegő.

"Bukás után bevették az IMF-be."

gondolom a Világbanki tisztségére gondolsz, az IMF kötelékében Ukrajnában járt 2009-ben.

"A bankok milliárdokat keresnek a válságon és még nem láttam könnyezni egyet sem..."

igen? erre keressünk már valami forrást, mert én nem így látom. pedig a pénzügyi szektorban dolgozom... arra a 150 becsődölt amerikai bankra gondolsz? vagy a régiónkban szenvedőekre? mondjuk a CIB, vagy a Raiffeisen elég problematikus helyzetére (30 bezárt fiók, 800 elküldött alkalmazott utóbbi esetében), vagy az MKB anyabankjának vesszőfutására? vag ez csak buta sztereotípia, kommunikációs panel, ami minden valós érvet nélkülöz? ezektől kiméljük meg egymást, ha szabad javasolnom. :)

dimitrij 2009.11.28. 11:46:12

@6.Lenin: ez most mehin hogy jön ide... úgy csinálsz. mintha bármelyik politikai tömbnek az lenne a célja, hogy büszkve nemzetállamot hozzon létre, és ezt kommunikációs szinten kívül bármit is tenn érte. egy dolgot kell látni, a most a parlametnben lévő és oda igyekvő pártok elemi érdeke a kaotikus politikai, jogi, gazdasági és morális helyzet fenntartása... nem kellene a buta szavazatgyűjtő kommunikációjuknak bedőlni se pro, se kontra. :)

vitrioldave 2009.11.28. 12:36:58

Természetesen létezik olyan, hogy három hónap alatt valakit abszolút veszett helyzetből felhoznak a győzelemig. Jelcin esetében például működött. Sok pénz kell hozzá és erőteljes lejárató negatív kampány. A bibi csak az, hogy Orbán ellen 12 éve folyik a lejáratókampány, tehát unalmassá vált, nagy áttörés nem várhaqtó tőle. A FIDESZ nyolc évvel ezelőtti korrupciós ügyei pedig nem túl erős aduk a friss lopásokhoz képest.

forrestg 2009.11.28. 12:55:18

elszomordtam amikor Török Gábor irásában az mdf kapcsán az "antifasizmus" szót használta. kb 64/65 évvel a második vh. vége után az "antifasizmus" kifejezés nem más mint - általában szánalmas - magukat balra sorolo balos/liberális pártok probálkozása ellenfeleik besározására. az mszp akkor veszi elő saját magára az "antifasiszta" szót, amikor kiderül valami újabb égbekiáltó lopásuk, és valahogy kínosan erőlködnek, hogy egy mondvacsinált erőtérben magukat az erkölcsileg jó mezőbe pozicionálják.
a jobbikot mint jelenséget érdemes megvitatni, de Ibolyka nem "antifasiszta", hanem rohadtul kell neki a mandátum, nehogy rács mögé kerüljön almássy megzsarolása miatt

forrestg 2009.11.28. 12:57:44

hosszú távon talán lehetne igazság gábor azon szavaiban, hogy a szociknak nem érdekük ibolykát megerősíteni (mert a helyükre törhet), de a szoci döntéshozóknál most aztán végképp csak rövidtávú tűzoltás zajlik. a "patás-orbán" ellen mindenkit be kell vetni, aki még eladja (már rég eladta) magát. jol jön majd a 2010-es parlamentben 15-20 ujabb anti-orbánista mandátum, egy szövetséges párt kezében

forrestg 2009.11.28. 13:02:27

@6.Lenin: hadd vázoljam fel a szerintem leginkább valoszínű verziót (sokakéra hasonlit).
1. győz a fidesz, hozzávetőleg 50% körüli szavazataránnyal (esetleg lemegy 45%-ig), de mindenképp övé a parlamenti helyek legalább fele, azaz simán kormányt alakít
2. második helyen végez a szoci párt, mondjuk 25-30% körüli leadott szavazattal, kb. a parlamenti helyek 1/4-ét birtokolva.
3. harmadik helyezett a jobbik, 10-15% körül, mondjuk 30 fő körüli frakcióval.
4. bejut az mdf, valahol 5-10% között.
mivel az egyéni körzete döntő többsége várhatóan a fideszé klesz, így a többiek a területi és az országos listán osztoznak.
5. az szdsz biztosan kiesik, az lmp valószínűleg

forrestg 2009.11.28. 13:04:32

@6.Lenin: nem hiszem, hogy megfordulna a mostani állás. igez, hogy 2002-ben és 2006-ban az megtörtént, de sokkal kisebb volt a különbség, ott volt a segédcsapat szdsz, és jobban hatott még a "cigány patásördög" mint riogatás. + nem volt ilyen erős jobbik (ami épp szoci szavazókat visz el)

6.Lenin 2009.11.28. 13:28:03

@vitrioldave:

"Sok pénz kell hozzá és erőteljes lejárató negatív kampány. "

Igen,pontosan erre gondoltam én is.
Az MSZP-nek van pénze,a negatív kampányban gyakorlata.Az MDF is szerzett már tapasztalatot a lejárató kampányban,pénz is lesz valószínűleg,talán nem véletlen a Bokros imádat,sőt valószínűleg ez nem imádat,hanem praktikum(pénz szerzés).

A szoci szavazók pedig nagyon szeretik a negatív kampányt,más nincs is nekik,hiszen 8 év után mivel is dicsekednének.

Bokros hozná az SZDSZ-es szavazókat is,nekik nincs hová szavazni.

Én csak arról írtam,hogy van esély erre az opcióra is.Természetesen a Fidesz lépésein sok múlik,de az MSZP sem adta fel szerintem,még ha igyekszik taktikai célból azt a látszatot kelteni,ők már 2014-re készülnek.Ez is lehet igaz.Szerintem még nem lefutott.

Most még mindkét verziónak van esélye.Később tisztázódhatnak a szerepek.

6.Lenin 2009.11.28. 13:35:29

@dimitrij:

Én csak leírtam,mit gondolok.Te is.
Másként látjuk és én ebben nem látok semmi borzadályt.
Nincs szándékomban meggyőzni,vagy rád kényszeríteni a véleményem.
Tudomásul veszem,hogy másként látod,majd az idő eldönti melyikünknek van/volt igaza,vagy mindketten tévedtünk.
Ennyi volt.Meg tudom indokolni,hogyan alakult ki bennem ez a vélemény.Gondolom Te is.
Ha érdekel,leírhatom,ha nem
szevasz,örültem neked.

6.Lenin 2009.11.28. 13:37:32

@forrestg:

A választásokig még nagyon sok minden történhet,ami boríthatja a jelenlegi felállást.

Kaffer John 2009.11.28. 13:42:17

Egyrészt: a Fidesz 45%-os listás támogatottsággal is 2/3-ot szerez. Ez választási matematika- kiszámolhatjátok. Egyéni körzetekben maximum 2-3-at fog elveszíteni, ez 173-174 egyéni mandátum garantáltan. Szóval a különböző jóslások inkább abból induljanak ki, hogy milyen tényezők állíthatják meg a Fidesz nyomulását az alkotmányozó többség megakadályozására? Mesterházy Attila? Ugyan már. Bokros közös jelölése még talán visszahozna néhány százalékot, de ez nem valószínű. A katasztrófába menetelnek a szocik...

És szerintem az MDF mellett az LMP is ott lesz a következő országgyűlésben.

Balt 2009.11.28. 14:07:54

@dimitrij: "fidesz 50% fölött, de 67% alatt szerepel,"

Mondom, Debreczeni már tavasszal feladta:
www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1191667

(Persze akkor nem tudom mit árul közös gyékényen jobbján és balján a latrokkal. :))

altervoter 2009.11.28. 14:17:04

Az LMP biztosan bent lesz a prlamentben, náluk a kérdés csak a cédulák összegyűjtése lehet. Ha az sikerül, akkor lehet egy olyan felfutása, hogy 10% felé mennek.

A Jobbik proteszt párt jellegét gyengíti, hogy már nem számít újnak, és már ott van a nagyok között számon tartva.

Az MDF esélyes arra, hogy átvegye az SZDSZ helyét, neoliberális-neokonzervatív pártként, viszont alkalmatlan szerintem a volt szoci szavazók tömeges megszólítására a szociális érzéketlensége miatt.

Az LMP-nek óriási tartalékai vannak a fiatalok, és a volt szoci szavazók között, de egyetértek azzal is, hogy a Fidesztől is lecsíphet egy jó adagot, különösen akkor, ha felerősödik a Fidesz támogatói között is az a józan belátás, hogy azért a 2/3 mégsem lenne jó. És akkor, kire szavazzon? A Jobbikra? Kizárt, mert ezek konszolidált középen álló fideszesek lesznek. Ezek a szavazatok bizony az LMP-re fognak menni.

kovaxx 2009.11.28. 14:23:40

@forrestg: Az antifasizmus mint kifjezés nem más, mint a kommunisták önlegitimációjának kísérlete. Mert az mégis csak rosszabbul hangzik, hogy kommunisták vagyunk. Igaz, hogy a fasizmus ma már rég nem létezik, így aztán küzdeni is könnyű ellene. Mennyivel másabb lenne a dolog, ha a valóságban is létezne és egy jelentős hatalom, Kína, USA esetében hatalmon lenne. Akkor aztán nem küzdenének ellen, ahogy Sztálin is inkább szövetséget kötött annak idején, ilyenek ezek. Rossz komcsik sajnos továbbra is használják a szót, de csak magukat járatják le vele. Vállald fel, hogy komcsi vagy, ennyi.

forrestg 2009.11.28. 14:26:35

@6.Lenin: igen, ebben igazad van, kicsit lehet, hogy én is inkább félúton vagyok a reménykedő és a pesszmista között. (más blogokban a valóságot a vágyaikkal összekeverők már 5%-os mszp-t vizionálnak, ami - bár csodás lenne - de sajnos abszurd).
azért az érdekes, hogy június elején a fidesz 56%-ot kapott, most áll mondjuk 59%-on (századvég), vagyis nem történt lényegi elmozdulás 5 és fél hónap alatt. tudom, a kampány más, de most már csak négy és fél hónap van hátra. most először a szocik magukat szórakoztatják (mesterházy), aztán lesz rá mondjuk 3 és fél - 4 hónapjuk. én is félek, de szerintem azért az kevés a fordításhoz.
bokros sokat fog hozni az mdf-nek, de azért az ibolyka-herényi páros nem élvez tömeges lakossági rokonszenvet. plussz még mindig lépnek ki régi tagok

forrestg 2009.11.28. 14:28:25

@kovaxx: ugye akkor jol olvasom a szavaid, és egyet értünk "antifasizmus" ügyben?

forrestg 2009.11.28. 14:33:17

@altervoter: érdekes, amit írsz. júniusban az derült ki, hogy az LMP kizárólag egykori szdsz-szavazókat tudodd magához csábítani. a közvélemény-kutatások stabilan most is 1%-ra hozzák őket. vidéken szerintem teljesen ismeretlenek. lehet, hogy igazad lesz, szerintem pillanatnyilag túlértékeled esélyeiket. nincs húzónevük sem, márpedig a politika jórészt arcokról és nevekről szól (pont ezért bokros az mdf egyetlen esélye)

forrestg 2009.11.28. 14:36:36

@Kaffer John: bejöhet, amit jósolsz, de ha a fidesz tényleg 50% alá esik, akkor nagyon sok függ attól, hogy az országos kompenzációs listáról (ahonnan ő valószínűleg semmit nem kap) hány párt részesül.
ezen kívül bármennyire is úgy áll, még mindig nem venném biztosra, hogy övék lesz minden egyéni körzet. tudod, júniusban ez történt volna, de még meg kell barátkoznom azzal a - számomra örömteli - gondolattal, hogy ózdon, barcikán és komlón sem szoci lesz a képviselő. azért nyugtával dicsérjük a napot

Balt 2009.11.28. 14:38:25

@forrestg: "mivel az egyéni körzete döntő többsége várhatóan a fideszé klesz, így a többiek a területi és az országos listán osztoznak."

Ez ugye önmagában majd 50%-nyi mandátum...

Balt 2009.11.28. 14:41:42

@Chewbaca: "az mdf sokat fog profitálni ebből a választásból..."

Rövid távon. Ha bejut, ex-MSZPSZDSZ-szavazók által. Aztán Bokrossal az élen és "annntipupulista" szólamokkal nehéz lesz nyugdíjasok tömegeit maguk mögé állítani.

Balt 2009.11.28. 14:45:53

@Kaffer John: Így van. Nem értem, miért mindenki csak a közvélemény-kutatási (másképpen: pártlistás) eredményekkel számol...

forrestg 2009.11.28. 14:47:13

@Balt: sokat tépelődöm én si az mdf-en. olvastam egy blogban olyan hozzászólást, hogy ő csak bokros miatt szavazott júniusban az mdf listájára. nos mások is lehettek igy, mégis alig került az mdf 5% fölé. vagyis elvben állhat bokros személyes népszerűsége 16%-on (nézőpont intézet), de még korántsem biztos, hogy a rá szavazó tízezrek pótolják a kieső régi mdf-eseket.
aztán lehet, hogy túl optimista vagyok és az mdf 8%-ig is eljön, mert a bizonytalanoknak bokros lesz a "patásördög közgazdász megállítója". adott volna bárki június előtt a jobbiknak 14%-ot?

Balt 2009.11.28. 14:48:03

@altervoter: "felerősödik a Fidesz támogatói között is az a józan belátás, hogy azért a 2/3 mégsem lenne jó. És akkor, kire szavazzon?"

Józan?! :) Ugyan már! A bloggazda is a 2/3 mellett teszi le a voksát (valamelyik első bejegyzésében) pusztán praktikus megfontolásból. (Én is, némi érzelmi rásegítéssel... :)

forrestg 2009.11.28. 14:50:29

@Balt: mondjuk a fidesz szerez 165-170 egyéni mandátumot, ehhez jöhet még a 152 területi listás hely fele (mondjuk legyen durván 75). az együtt 240-250. az nincs 2/3-ad (ahhoz 258 kell) és én még mindig azt hiszem, lesz olyan komcsi kampány, ami mozgosítja az emebereket a "patásördög" ellen. meg aztán: a 13. kerületben (angyalföld + újlipót) fidesz-győzelem? lehet, de akkor át kell írni a teljes magyar politológiát.

Balt 2009.11.28. 14:50:56

@altervoter: Ja az LMP-re érdemben: Nem tudom, ez a "józan Fideszes többség" (akik nem szeretnének 2/3-ot) kockáztatná-e a szavazatát. Lehet, hogy vannak, akiket eltántorít a 2/3, de ez inkább a Jobbik malmára hajtja a vizet a másik oldalon.

kovaxx 2009.11.28. 14:52:37

Aki azt mondja, hogy nem kell kétharmad az azt is mondja, hogy minden a legnagyobb rendben ment 1989 óta. Vagyis az ilyen ember szerint Magyarország az egyetlen szerencsés ország ahol olyan örökérvényű törvényeket hozott az MSZMP annak idején, hogy ezeket már soha többet sem kell módosítani, úgy tökéletesek ahogy vannak. Mert számtalan 1989ta változatlan törvényünk van és bizony abban kár reménykedni hogy majd "konszenzussal", arról tudjuk, nem működik.
Esetleg a fidesz és jobbik közötti konszenzussal... de ettől talán még a ballibek is jobban félnek mint fidesztől egyedül.

Balt 2009.11.28. 14:55:31

@forrestg: "még mindig nem venném biztosra, hogy övék lesz minden egyéni körzet."

Igazán nem reklámozni szeretném :), de olvasd el Debreczeni májusi cikkét a pécsi Szili-kudarc után. (Pedig ő még hivatkozott is rá, hogy nincs oka szégyenkezni, mert kb. a dupláját kapta az MSZP országos népszerűségének, 30 valahány százalékot.) Fentebb belinkeltem: "Pécs után, Mohács előtt".

Balt 2009.11.28. 14:57:44

@forrestg: Igen, alacsony részvétel mellett benne van a pakliban az MDF bejutása, de kötve hinném, hogy az MSZP utódpártja lehet.

Balt 2009.11.28. 15:02:24

@kovaxx: 2/3 "Esetleg a fidesz és jobbik közötti konszenzussal... de ettől talán még a ballibek is jobban félnek mint fidesztől egyedül."

Ez érdekes gondolat. Érdemes volna rájátszani. (T.G.: Elemezni.) :)

Igen, lassan a baloldalon is rá kellene jönniük, hogy a Fidesz gyengítésével a Jobbiknak nyitnak teret. (Persze nem kalkuláltam bele az ilyen-olyan konspirációs teóriákat.)

Balt 2009.11.28. 15:10:30

@forrestg: Na, nézzük: :) (Pardon, remélem etikus idézni és a szerzői jogot sem sérti itt.)

>>(...) Mert ha így, specifikus körülmények között, a duplája jött be annak, ami a pártnak dukál (ez is fájdalmasan kevésnek bizonyult!), akkor normális esetben és általánosan ennek csak a felére lehet számítani. Mert az MSZP jelöltjei zömmel nem szocialista fellegvárakban indulnak majd. Mert hírül se jut nekik annyi koncentrált erőforrás; pénz, paripa, fegyver; továbbá SZDSZ-es és MDF-es előzékenység, mint amennyi Szilinek jutott. És mert zömmel (no, persze…) korántsem lesznek majd olyan kiváló jelöltek, mint amilyen ő volt.

Akinek mostani vereségéből - józan számítással - bizony az következik, hogy az MSZP a következő országos választásokon egyetlen egyéni körzetben se tud majd nyerni! Nota bene: 1990-ben - mikor mindösszesen 33 mandátumot szerzett - nyert egyet. Az akkori házelnök, Szűrös Mátyás révén. (Aki - legalább ideiglenesen - köztársasági elnökké is válhatott.) Ő még győzött egyéni képviselőjelöltként; mai utóda - a polgármesteri kudarcból ítélve - már nem fog. (Németh Miklós függetlenként nyert egyéniben, be sem ült az MSZP-frakcióba.)

Pécs után győzhet-e valahol valaki? Még egyszer mondom: senki.

Sehol az országban.

Akik zsinórban több egyéni választáson diadalmaskodva, több ciklusban sikeres polgármesterként regnálva, eddig bíztatónak hitték a saját esélyeiket, azok Pécs után leszámolhatnak a hitükkel. Pécs után az nem több illúziónál.

Pécs után a szocialistáknak Mohács következik.

Ami romantikus, fellengzős túlzásnak hat, nem is kell szó szerint venni - de komolyan igen. Mert ha a historizáló retorika nyelve helyett a politológia rideg számaival kalkulálunk a várható vereség méreteivel - s főleg a következményeivel -, akkor sem kapunk jobb eredményt.

Az MSZP-re a legutóbbi mérések alapján (Medián, Századvég-Forsense) a biztos pártválasztók 18 százaléka voksolna országosan. Összehasonlításul egy konkrét példa: az SZDSZ 1994-ben ennél többet, kis híján 20 százalékot kapott listán. A húsz százalékos listás eredmény mellett mindösszesen 69 mandátumot tudott megszerezni. Ez az összes képviselői helyek kevesebb, mint 18 százaléka volt - a maradék 82 százalékon tehát a többi párt osztozott. A "többi párt" jelen esetben majdhogynem egyenlő a Fidesszel! Hogy az SZDSZ helyzete az akkori pártpolitikai konstellációban mennyivel kedvezőbb volt (minthogy a rajta kívül eső voksokat, illetve mandátumokat korántsem koncentrálta úgy egyetlen párt, ahogy most a Fidesz), azt jelzi, hogy a szabad demokraták 16 egyéni győzelmet arattak. Az MSZP-nek ma egyre sincs esélye, s e mínusz 16-ot csak töredékében kompenzálná az országos listáról emiatt várhatón plusz 3-4 mandátum.

De hagyjuk az egyedi kalkulusokat: a Mediánnak van egy táblázata (a linkjét lásd lent!), amely a korábbi választási adatok és az ezekből származó mandátumeloszlás alapján a listán elnyert voksok arányai szerint modellezi a két nagy párt által elérhető parlamenti helyek számát. E szerint: "A jelenlegi rendszerben a Fidesznek legalább 20 százalékpontot kellene rávernie az MSZP-re, hogy egyedül is meglegyen a kétharmados többsége... 20 százalékpontosnál valamivel nagyobb győzelemre (22) lenne szükség, ha az MDF és az SZDSZ a következő választáson is bejutna a parlamentbe, viszont kevesebb elég lenne, ha a két nagy párton kívül csak a Jobbik lépné át a bejutási küszöböt. Ez utóbbi esetben a két jobboldali pártnak együtt már akkor minősített többsége lenne, ha a Fidesz legalább 14 ponttal előzné meg az MSZP-t."

Nos, a legutóbbi mérések szerint a Fidesz és az MSZP támogatottsága a biztos pártválasztók körében jelenleg 70-18 százalékos arányt mutat. A különbség a kétharmados többséghez minimálisan szükséges 20 vagy 22, illetve 14 százalékPONT helyett: 52, azaz ötvenkettő! (Ha ezt a felére sikerülne csökkenteni, még mindig vastagon meglenne a Fidesz kétharmada. Ha tehát az egész ország Pécsből, az egész MSZP pedig csupa Sziliből állna, akkor is!)<<

(Mondjuk, hogy objektív) részlet a többször emlegetett májusi Debreczeni cikkből. (Wazz, a biztatót hosszú "í"-vel írja?! :))

Balt 2009.11.28. 15:12:35

@Balt: Nem véletlenül - de persze félelemkeltési szándékkal - mondja Debreczeni, hogy a 2/3-os Fidesz győzelem megállíthatatlan. :)

forrestg 2009.11.28. 15:16:36

@Balt: köszönöm a cikk bemásolását. az nyilvánvaló, hogy ha az emberek ugy szavaznak mindenhol, mint ahogy teték juniusban, akkor elsöprő fidesz-győzelem lesz. a kérdés épp az: ugy fognak-e szavazni? (távhő-árcsökkentés a lakotelepieknek, márciusban rendkívüli pénz a nyugdíjasoknak, valami fidesz-ellenes botrány márciusban stb...)

Balt 2009.11.28. 15:19:57

@forrestg: Az első kettőben nem hiszek (nem fordíthat), az utóbbira sajnos volt már példa... Igen, ezt csak a Fidesz "kúrhatja" el, ill. - akarva-akaratlanul - lehet még a Jobbikot erősítgetni addig...

Balt 2009.11.28. 15:23:36

Ez egyébként egy érdekes adat Debreczeni cikkéből, bár egy korábbi bloghoz kapcsolódik:

"(Németh Miklós függetlenként nyert egyéniben, be sem ült az MSZP-frakcióba.)"

Jó, persze épp 20 év múlt ez azóta, de ebből kiindulva aligha volt több illúziónál bármikor is Németh Miklós jelölése az MSZP részéről.

Balt 2009.11.28. 15:24:35

@Balt: Mármint: a miniszterelnök-jelöltségével komolyan számolni.

polom13 2009.11.28. 15:28:39

Mesterházy megborotválkozott!
Tisztelt Török Gábor!
Ön,mint politológus,hogy látja,mennyiben befolyásolja ez a várható választási részvételt? :)

kovaxx 2009.11.28. 15:48:45

@polom13: Hatalmas kérdés. Ez volt az MSZP feltétele! Jelölt lehetsz ha a koszt lemosod az arcodról. Mert ezeket a szőrpamacsokat szakállnak nevezni talán túlzás volna.

2009.11.28. 16:06:34

Épp azon gondolkoztam, hogy azért remek dolog, hogy egy egy politikai elemző blogot nyit, hogy hallja, olvassa a nép hangját! Aztán eszembe jutott az, hogy ide vajon kik és milyen arányban írnak és mennyire reprezentatív az ország átlagához képest.

Hogy a poszthoz is szóljak (:D), hogy tulképpen gyurmázhatjuk egymás álláspontját, meg a sajátunkat, de tényleg, mit tududnk meg a másikról? Ha a szavazófülkébe megyünk, mi alapján döntünk? Pl. helyes pasi a Mesterházy Attila? Nagyon nem jó, hogy az a valamikori KISZes bagázs nevelte a "kölyköt" felnőtté, aki a Zuschlag ügyben voltak. Egyébként meg tényleg helyes ez a Mesterházy gyerek, olyan kis latinos beütése van...:)

Balt 2009.11.28. 16:09:26

@Letícia: Vigyázat, ez alig burkolt rasszizmus! :)

2009.11.28. 16:15:30

@polom13: ne mond! megyek megnézem! Ha nincs meg a sármos szakálla, rám ne számítson!:D:D:D

2009.11.28. 16:24:25

@Balt: nem, komolyan gondolom, hogy olaszos-latinos gyerek, habitusra is. És nem mást gondoltam bele!! De tetszik a szőke/fekete/vörös kék/barna/zöld szemű sármos, jóképű pasi is, hogy tényleg ne legyek rasszista!:D

Balt 2009.11.28. 17:27:02

@Letícia: Komolyan mondom, most úgy néz ki, mint egy jóllakott Vona Gábor. :))

forrestg 2009.11.28. 17:27:29

bár mi kellemesen elhumorizálnuk rajta, de tényleg lehetnek olyan emberek, akik külső alapján választanak.
amugy ez az LMP egyik gyengéje is: nem tudnak az emberek hozzá arcot párosítani.
(és ez az szdsz-é is, mert hozzá Kókát párosítják :))

forrestg 2009.11.28. 17:28:39

@Balt: srácok: csak én akarok megnézni egy vona-mesterházy vitát. az mekkora lenne. érvek csatája! felkészültség! higgadt nyugalom! józan ész!

2009.11.28. 17:28:43

@Balt: ed jó a dumád!:D Kerestem, de nem találtam meg így! Hol láttad??

Ha így van, akkor a Jobbikos szavazók megtévesztése miatt csinálhatták!:D:D

forrestg 2009.11.28. 17:30:47

látott már alaki olyan élő embert, aki azért csatlakozott az mszp-hez vagy az ifiszocikhoz, hogy megvalosítsa a társadalmi igazságosságot?
emlékszem egy rejtett kamerás felvételre, amiben azzal csalogatnak tagokat az ifiszocikhoz, hogy a "kampányunkban jó nők vannak".
lehet, hogy ez hozta haza kovács elvtársat is...

forrestg 2009.11.28. 17:32:03

@Letícia: a most 5 órás hir tv hiradoban is benne volt mesterházy arcszor nélkül. kinéz valami 26 évesnek. nem hiszem hogy végzett valaha életében munkát (lapát meg pláne nem volt a kezében...)

2009.11.28. 17:36:06

@forrestg: ja, a szadesz kóka, meg retkes!:)

LMPnek túl intellektuális párt...

2009.11.28. 17:39:07

@forrestg: na megyek, kukkolni!:) Ja persze, és ha olyan kedves tanácsadói lesznek, mint Kovács Laci bácsi és Lendvai Ildi néni, háááát, inkább az ellenségeihez forduljon tanácsért...

forrestg 2009.11.28. 17:54:12

@Letícia: lendvai szerintem a legdurvább: kb. 40 évesnek néz ki. mennyibe került a rendszeres botox-kezelés? képzeljétek, amikor majd lemerevedik az arca. nem lesz gáázááárr......

2009.11.28. 17:56:21

@forrestg: ja, ja...tudod, vastag bőre van, bírja!:D:D

forrestg 2009.11.28. 17:57:05

@Letícia: kovács elvtárstol én tartok. emlékeztek 2002-ban? "az mszp nem a közvélemény-kutatásokat akarja megnyerni". hát meg is lett a győzelem nekik, bár azért találtak néha egy-egy borítékben ö mszp-szavazatot is az urnákban, de hát mit mondott rytko emilia (89-előtt párttitkár budán): minden törvényesen zajlott...

forrestg 2009.11.28. 17:58:17

@Letícia: az sem volt kicsi, amikor korábbi kisz-cenzorként a 90-es években osztogatott sajtoszabadság dijakat. ő már csak tudja... miért nem ülnek ezek még börtönben:

2009.11.28. 19:18:34

@forrestg: én nem hiszem ezt egyébként. Nem hiszem, hogy bárki is csalt. Ezt nagyon nehéz lett volna úgy megtenni, hogy minden szavazáskor minden párt képviselője ott van. Ráadásul - mivel voltam szavazó bizottsági tag, független, "melós", nem dísznek voltam ott - nem teheti meg senki sem, mert ha pl. feleslegben van a szavazócédula, mint aminek kellett volna, úgy az a szavazás érvénytelen. És erről mindenki tudna már rég. Szóval ez hülyeség.

dimitrij 2009.11.28. 19:55:17

@Balt: nem egészen értem, hogy mit kezdhetnék Debrezeni cikkével...

dimitrij 2009.11.28. 19:56:33

@6.Lenin: ok, legyen így. én is örvendtem. :)

Balt 2009.11.28. 20:15:05

@forrestg: Valakik - talán az előbbi blogban - kerülendőnek vélték a Fidesz ill. Orbán részéről (mintha befolyása lehetne rá) a Vona-Mesterházy-vitát, mert talán még találnának közös témát: a "kutyaütő ellenzéket". Én nem látom ilyen félelmetesnek a kérdést, ez többet vihet tőlük, mint hozhatna...

Balt 2009.11.28. 20:18:22

@Balt: Jó kép egyébként. Nem tudom Neked tetszik-e így a lógó. :))

Balt 2009.11.28. 20:21:40

@dimitrij: Mondjuk elolvashatnád. :) Van kockázata, vitathatatlan, de nehéz rászokni, talán nem leszel addikt. :))

2009.11.28. 20:41:17

@Balt: Jézusom, mint egy kis malac, röfi-röfi...Miért tették ilyen maszopossá??? Végre valaki egyéniségként megjelent ott. Hülyék!!! Fel vagyok háborodva, hogy tucattá tették ezt a srácot!!!

6.Lenin 2009.11.28. 20:50:50

Ma máris javított 3%-ot.Kezdek én is ingadozni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.28. 22:12:21

Kedves Gábor!
"A szavazókért folytatott versenyben a pártoknak alapvetően négy feladatuk van:"

Az alapvető feladataikon belül pedig még további "másodlagos" feladataik is vannak (szvsz:)
Ezek látszólag éppen ellentétesen működnek az alapfeladatokkal, valójában csak kiegészítik azokat.
A dolog lényege ott van a jelzőidben:
"őket választó" (mobilizáció); "a velük egyáltalán nem rokonszenvező" (demobilizáció);
EZT kellene kiegészíteni azzal, hogy E2 KÖZÉ esőket "paramobilizálni" a hozzájuk közelebb álló "ellenfél"-hez (aki mellesleg potenciális koalíciós partner IS egyben!).
Más szavakkal:
Akiket nem vagyunk képesek sem IDEmozgatni, sem az ODAjutásukban meggátolni, AZOKAT terelgessük legalább a hozzánk legközelebbi párthoz (-ez nekünk nem veszteség, hisz ÚGYSE lehetnek a miénk, de akkor legalább ne a távolabbi ellenséget erősítsék)

Ugyanez áll a másik dimenziónál a MÉG "megszerezhetetlen" és a MÁR "megvédhetetlen" (mert ígyis úgyis leszakadó) szavazók lehetőség szerinti átorientálására is.

Peter252 2009.11.28. 22:22:41

Már az elmúlt napokban, más blogokon is leírtam, amit most ide is:

"Én pesszimista vagyok,..az Mdf Bokrossal begyűjti a volt liberális, szdsz-es szavazókat,..meg akik baloldaliak, de kiábrándultak,..ez lehet 10-12%, de akár 15%-is., az mszp pedig hozza a szokásos 25-35%-át, a jobbikot szerintem túlmérik, ők 4,5-4,9 % al kieshetnek, és így elveszik ennyi jobboldali szavazó és hiába nyer a Fidesz 43-45, vagy talán 48 % al, akkor is mdf-mszp kormány lesz, persze Bokrossal az élen és Ibolyával , mint meghatározó, mondjuk igazságügy-miniszterrel...

Jól ki van ez találva,..szerintem Fletó ezért vacsorázgat ilyen mosolygósan vidáman Putyinnal, ők már sejtik, nem lesz itt semmiféle Fidesz kormány jövőre..:((((((("

Én így látom, sajnos nem vagyok túl optimista...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.28. 22:24:45

@Balt: (a lógó)

Kissé a nyújorki szabaccságszoborra HAJAZ...
- csókoltatom érte a fineszes fotósát!

2009.11.28. 22:31:37

@1.szolo (B.A.): @Balt: most esett le!:) Gloria, gloria, in exselsis Deo!:)

2009.11.28. 22:32:39

@Letícia: in excelsis, elnézést:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.28. 22:35:42

@Letícia: "Excel"

El van nézve! :)
Ezeket a fránya táblázatkezelőket én is mindig keverem;)
Engem pl. még a LOTUS-ra is emlékeztet kissé...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.28. 23:39:05

TG: "az MSZP számára a legnagyobb veszély az MDF és kisebb részben az LMP."

Az MSZP számára a legnagyobb veszély az MSZP!!! (-azután meg rögtön az SZDSZ - emléke;))
Ugyanis tökmindegy, hogy merre mennek TOVÁBB a kiábrándult szavazóik ("csak el onnan!").

Mivel valójában egyik (közeli:) konkurenciája sem igazán vonzó:
- a MDF MÁR megkokott, az LMP MÉG "sötét ló".

Ők valóban egymás konkurensei a romokon - és egyben mégse.

Az MDF-re a "konzervatívok" fognak szavazni, (ahogy mostanában olvasható a "liberális konzervatív" nevű öszvér, annyi erővel létezik szvsz a "szociális konzervatív" is - mindkettő lényege a változatlanság kedvelése) nekik nem vonzó az LMP néha túlságosan is laza "MÁS"-sága...

Az LMP igazi célcsoportja a fiatal "elsőbálozók" (főleg, hogy a Fidesz mára inka KöDeSz-szé vált;), meg lehet nézni a választási térképen (amit most sajna nem lelek), hogy az LMP Budapesten kívül a nagy egyetemi városokban (Miskolc, Debrecen, Pécs, Szeged, Győr) szerepelt a legjobban.
Persze az a remek hívónév, hogy LEHET MÁS... jópr bizonytalant elcsábíthat innen onnan (-még akkor is, ha ezt csak ÉREZ-tetni akarják velük - a tudatosítás helyett:()

dimitrij 2009.11.29. 10:44:38

@Balt: olvastam. és nem, nem leszek függő, az tény. :)

Balt 2009.11.29. 11:35:47

@1.szolo (B.A.): "- csókoltatom érte a fineszes fotósát!"

Szerintem is vicces fiúk ezek a Zindexesek. :)

Balt 2009.11.29. 11:38:48

@1.szolo (B.A.): "a MDF MÁR megkokott,"

Beszédes elütés. :))

Balt 2009.11.29. 11:58:16

@1.szolo (B.A.): Komolyabban a mobilizáció-demobolizáció kérdésére, ill. leginkább a paramobilizációról (bár ezt a kifejést még nem hallottam):

Ez valóban működő taktika és praktika volt az elmúlt 2 országos választáson, hisz az SZDSZ nélkül meg sem alakulhatott volna a kormány. (És nyilván ennek eredménye a másik oldalon a KDNP, ha már az MDF, azaz Dávid I. még a 2002-es második forduló napján kifarolt a szövetségből.) Stabil, kiegyensúlyozott "kétpárti" rendszerben nyilván a "segédcsapatok" ereje dönt, de ez a rendszer mára megdőlt.

Abban nem hiszek, hogy az MDF (illetve Dávid-Somogyi) egész további (kétséges) létét az SZDSZ-t kiváltva, az MSZP segédcsapataként képzelné el, még ha a törekvések kimondva-kimondatlanul nyilvánosan is megfogalmazódtak az elmúlt 1-2 évben, azaz már a 2006-os választásokon és persze a tavalyi népszavazás után... Meglehet persze, hogy úgy látják, szövetséget színlelve - vagy épp azt színletlen elutasítva :) - az orbánellenes szavazatok maradéktalan begyűjtésére hajtanak hosszú távon, de ehhez ma szerencsére :) nagyon elaprózott és széttartó "szabadcsapataik" vannak (LMP-től a Jobbikig), akik a kormányzás lehetősége helyett legfeljebb az 5% megugrására készülhetnek, arra is csak szerény részvétel mellett...

Balt 2009.11.29. 12:11:43

@Peter252: Ne légy már ilyen pesszimista! :)

Elképzelhetetlen, hogy 8 ilyen év után bármilyen kombinációban még egyszer hatalomra kerüljenek az országot ide kormányzók. (Igaz, pont így gondoltam 2006-ban is, de úgy látszik, a magyar választó mindig későn eszmél...)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.29. 12:50:57

@Balt: "a paramobilizáció ... kifejést még nem hallottam"

Nem is csoda, tegnap fejtem ki, frissen;)))

A MDF (incl. S.Z:) szerintem az FDP mintáját szeretné követni, amely éppen hogy nem "váltópárti" (ahogy a kedves házigazdánk látja), hanem egy "nélkülözhetetlen" társ ciklusokon át hol ODE, hol oda...
Pehhére (:) a jelen inga(túl)mozgás túlságosan is kilendült a Fidesz felé, ami épp szükségtelenné tesz bármilyen segédcsapatot a "jobboldal" számára.
(hacsak nem még a 2/3-hoz;)

Az LMP-t én ebből a szempontból (most még) a Centrum hajdani helyzetébe látom: - jöttek, reményt kínáltak, amire volt is igény.
Aztán (az) nem jött be...

A "szétaprózódás" és az 5% apropóján kívánkozik még IDE:
- érdekes kísérletként rászoroztam a 2006-os parlamenten kívüli eredményre (mindössze 3,21%!!!) a 2004-es és 2009-es EP választás "haladványát", vagyis ezzel az 5 éves elmozdulással (tehát a kimaradókra való szavazási hajlandóság változásával!) próbáltam megjósolni, hogy kb. mennyit kaphatnak majd most a be nem jutók EGYÜTT.
Hát, elég meglepő eredmény jött ki, ami ugyan messze nem "tudományos", de mégis "jelzés értékű" lehet...

Balt 2009.11.29. 13:05:51

@1.szolo (B.A.): :))) Pardon, azért azokat ez elütéseket ki szoktam szúrni, amit a FF aláhúz. :)

Az hiszem, az MDF (Dávid, Somogyi) a költségvetés(ek, főleg a tavalyi) támogatásával végképp eljátszotta a "mérleg nyelve" szerepet. Bokros jelölése már egyértelműen a másik oldal felé tett gesztus(?), vagy talán éppen az "alternatíva" felmutatása a csalódott liberál-szocialista szavazók felé. (De hogy ebből nem lesz az egykori MSZP bázisán Fideszt váltó párt hosszabb távon sem, az biztos.)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.29. 14:05:45

@Balt: "a mérleg nyelve"

- az nem "szerep", hanem státus.
Ha van (lenne) egy kb. 45-45% körüli váltópárt-páros, akkor azok mellett egy 5-10%-on megkapaszkodó "egyiksem"* párttal kénytelenek lennének összeállni, ha nem akarnának kisebbségből kormányozni, vagy egy kutya-macska nagykoalát...

Ami az egyik oldal szemében "eljátszás", az a másikban "dicsőség", így aztán még az is előfordulhat, hogy az a "stabil" 5-10%-a valójában igencsak mobil - önmagában is egy ellenkező ingamozgást mutatva (más szóval összetételében cserélődik a mennyiségileg kb. ugyanakkora táboruk;)

* //Megjegyzem, hogy van már egy frissen bejegyzett "egyiksem.hu" pártunk is!;)//

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.29. 18:04:25

@1.szolo (B.A.): "az a "stabil" 5-10%-a valójában igencsak mobil - önmagában is egy ellenkező ingamozgást mutatva (más szóval összetételében cserélődik a mennyiségileg kb. ugyanakkora táboruk;)"

Ez talán nem volt elég világos, tehát még jobban kibontom:

5-10% az durván 300-600ezer szavazóval jöhet össze.
Ehhez képest 2-3 Millió azok száma, akik nem mennek el szavazni (ezek nagyobbik rész "stabil" NEM-szavazó, kisebbik részük pedig "mobil", azaz cserélődik, a "régiek" elmennek szavazni, és a" helyükre" frissen kiábrándultak érkeznek - szvsz).

Ez a mozgás hathat a mi kis középpártunkra is, azaz a választói egy része kiábrándul, és elmegy a szomszéd pártokba, vagy a Nemszavazók nagy táborába, ehhez képest jönnek "kísérletező kedvű" új szavazók innen-onnan-amonnan.
Azt nem állítom, hogy ez a mozgás olyan hatalmas lenne, csak arra akarok célozni, hogy egy pl. -100ezres "eredő" és látványos elmozdulás mögött lehet akár +200e ÉS -300e látens mozgás is.

//:( mellesleg hiába vártam, hogy rákérdezzen valaki a számításom eredményére... (hogy mi várható a a 2006-os 3,21% helyett 2010-ben;)//

Balt 2009.11.29. 19:07:10

@1.szolo (B.A.): Én az "egyiksem"* pártra szerettem volna rákérdezni, mert nekem csak Dávid I. berlini fala rémlik a műfajban. :)

Az interpolált eredményt azt hiszem sejtem (nem jutnak 5% fölé), de ha akarod, akkor: "... gyerekek, talán inkább kérjük!" :))

Balt 2009.11.29. 19:07:47

@Balt: Kíváncsiak vagyunk, na! :))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.29. 19:15:41

Megadtam a linket (egyiksem.hu) de ha úgy nem elég, akkor szálljon ODA +1 veréb: www.egyiksem.hu/

Az Interpol ált-al kihozott eredmény pedig határozott növekedést mutat:
az "ártalmatlan" 3,21%-ról mostanra a "jobbára ártalmatlan" 3,90%-ra pontosítva!
(-úgy, hogy minden EP mandátumost BENTI-nek vettem, az anélkülieket pedig kintinek...)

Balt 2009.11.29. 19:40:26

@1.szolo (B.A.): Ja, hát a hu-t nem vettem észre, pardon. (De azt hiszem, a választók tömegei sem... :))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.29. 20:37:16

Ettől tartok magam is... (Média, pénz, meg a szokásos).

De legalább az a fránya "riadólánc-reakció" működne - hogy szálljon a hír szájról site-ra... (-de még az is döglődik!:(((

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.30. 08:04:27

@1.szolo (B.A.): 3,9% -

- juthatna tehát MINDEN kintmaradónak összesen, IDE nem értve tehát a "másfél" nagyon kívül a Jobbikot és az MDF-et.
Az SzDSz "matematikailag" még ebbe került, annak ellenére, hogy se nem oszt, se nem szoroz.
Viszont épp a FALAT kicsinysége miatt várható éles harc az egyaránt IDE törekvő friss pártocskák: LMP, VSZ és CM között...
Bár ez utóbbi elnökasszonya a minap már egyenesen a 2. helyre vizualizálta a PÁRTját:
"TEHÁT KOMOLY ESÉLY LEHET ARRA, HOGY A CIVIL TÁRSADALOM A MÁSODIK LEGNAGYOBB ERŐ LEHESSEN HAMAROSAN A TÖRVÉNYHOZÁSBAN!
És ez nem csak szükségszerű, de elengedhetetlen is lenne ebben a mai aljas és végtelenül korrupt politikai rendszerben." ((-kiabálás_tőle...))

Mindenesetre a választók szegénységi bizonyítványa lenne, ha épp AZT a PÁRTot szavaznák be LISTÁN, amelyik a párt-lista megszüntetéséért gyűjtött aláírásokat...

(-Emellett szívből kívánom, legyen az ő jelöltje a második MIND a 176 egyéni körzetben!!!)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.03. 08:18:06

Kicsit rímel a posztra:
szenzor.freeblog.hu/archives/2009/12/02/bokros/

ugyanis én Bokrost tartom Orbán fő riválisának, mert Mesterházy nem vehető komolyan, nem képzelhető el a miniszterelnöki hivatal élén.

Szúrófény 2012.09.22. 04:20:52

@dimitrij: Olvasni, kéne! Nem beugrani!
A történelmi kirakatban mutatós kakasviadal dühöngtetik a jobb-és baloldal, az általános és a korlátolt, a nyílt és a titkos, a közvetlen és a közvetett stb. szavazati jog harcosai közt. Ez a napjainkig elhúzódó véres gúnyú móka mind a két tábor sarlatánjaival: a népbánya további üzemét igyekszik biztosítani e történelmi Kalifornia aranyásói számára. Mert jobb-és baloldal ilyen és olyan szavazati jog nem két ellentétes tábor, hanem: az egyetlen történelmi élősdiség, az egyetlen zsákmány-párt kétarcú kóklerkedése, hogy az Államot továbbra is megtartsák a Nemzet nagy tömegét kitermelő gépnek. A szavazati jog a szavazás, a képviselő-választás ténye: nem jelent belső felkészülést a nemzeti munka tömegeinél: életérdekeik megszervezésére, védelmére, életakaratuk érvényesítésére a történelmi, az állami életben: nem jelent demokráciát. A nemzeti munka tömegeinek részéről a szavazati jog, a szavazás, a képviselőválasztás nem jelent egyebet: mint intézményessé gépesített felajánlkozást a kitermeltetésre a történelmi élősdiség számára Szabó Dezső 1938!
süti beállítások módosítása