Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:48

Orbán Viktor kihívója Bokros Lajos lesz – jelentette ki a Klubrádióban Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője. S bár szokatlan, hogy egy ellenzéki pártelnök kapcsán beszél valaki kihívóról (hivatalban lévő elnökök és kormányfők kapcsán szokás ezt a kifejezést használni), valójában fontos törekvésre hívta fel a figyelmet a lelkes politikus. Mára világosnak látszik, hogy az MDF hosszú távon egyértelműen a Fidesz váltópártjának szerepére készül, s ehhez (és rövidebb távon a parlamenti jelenlétének megtartásához) először is meg kell szereznie a korábban az MSZP-re és az SZDSZ-re voksoló antifideszes szavazókat.

Azzal, hogy az MSZP nem egy baloldali ikont, hanem a fiatal és kevésbé ismert Mesterházy Attilát látszik a listája élére állítani, az MDF valóban nagy lehetőséget kapott. Ha a baloldali szavazók a listavezetők személye alapján választanak maguknak pártot, a volt szocialista pénzügyminiszter, Bokros Lajos vezette MDF esélyei jelentősen megnövekedhetnek. Képzeljük csak el: az egyik oldalon Vona Gábor és Orbán Viktor, a másikon Mesterházy, Bokros, valamint a ma még nem ismert LMP-s és SZDSZ-es jelölt (utóbbi kettő közül az LMP-nek még lehet egy nagy dobása: bármennyire furcsa, az MDF nagy riválisa a volt MSZP-s és SZDSZ-es szavazókért folytatott harcban éppen az LMP lehet).  Ebből a kínálatból a hagyományos szocialista bázis egy része számára feltehetően Bokros lenne az első számú választás, de csak akkor, ha nem kell attól félnie, hogy az MDF-re adott szavazattal valahogy mégis a régi ellenséget segíti. Nem véletlen, hogy - egy kis tévelygés után - az utóbbi napokban az MDF egyre inkább „antifasiszta” és „antiorbánista” jellegét hangsúlyozza. Dávid Ibolya alapvetően baloldali közegben, Gyurcsány neve hallatán lelkesen tapsoló közönség előtt, egy másik balliberális ikonnal, Kuncze Gáborral közösen demonstrálta, hogy maga is aktív része a Fidesz-ellenes egységfrontnak; nem kell tehát tartani attól, hogy a magát időnként konzervatívnak nevező MDF komolyan is gondolná saját ellenoldaliságát. Az MDF elnökének jelenléte és mondanivalója megerősítette: a párt fő ellenfele nem az MSZP, hanem a Fidesz. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ebből következően pedig elsősorban az MSZP-s szavazókra vadászik – ami miatt rejtett módon mégis az MSZP-vel kell megküzdenie.) Kerék-Bárczy szóvivő pedig a Népszabadságban a Jobbikot nácinak nevező, még Bolgár György szerint is példátlanul „bátor” írást tett közzé, a Klubrádióban pedig egyenesen a „demokrata” pártok – a Fideszt ide nem értve - összefogására szólított fel. Ahogy a cikkben fogalmaz, annál szebben nem is lehetne elmondani az MDF-es bal-csalogató lényegét: „Az MDF-nél politikai otthonra lelhetnek mindazok, akik elutasítják a demagógiát, a kirekesztést, a gyűlölködést.”

Mindezek a lépések – további más bejelentésekkel, a baloldalon otthonos jelöltek megnevezésével – szépen kirajzolják az új MDF megálmodott képét. A párt 2010-re tulajdonképpen befejezi politikai fordulatát, amelyet 2004 után tudatosan és fokozatosan hajtott végre. A tényleges fordulat megelőzte az ideológiai címke módosítását, de már ezen a téren is változik, a valódi pozíciónak megfelelően formálódik a megnevezés: Kerék-Bárczy például következetesen szabadelvű-konzervatív programról beszél írásában. A lényeg itt azonban nem ez, hanem a pártrendszerben elfoglalt valós pozíció. A szavazók többsége ugyanis nem az adózás kapcsán vagy a szociális támogatások ügyében megfogalmazott álláspontok alapján választ (bár az MDF ezek többségében is közelebb van az MSZP-SZDSZ-hez, mint a Fideszhez), hanem a magyar pártrendszert (igen, olykor valóban – de nem mindig - világnézeti tartalmától függetlenül) baloldalra és jobboldalra osztó úgynevezett strukturáló dimenziókhoz való viszonyra figyel. S miután „a magyarországi politikai paletta legfontosabb sajátossága, hogy eltérően a legtöbb nyugat-európai országtól, baloldal és jobboldal tartalmilag elsődlegesen ideológiai-kulturális dimenziót jelent, és csak másodsorban jelent gazdasági-elosztási dimenziót” (MPR), az MDF-et - amely 2004 előtt egyértelműen jobboldalinak számított ideológiai-kulturális téren - ma már baloldalinak kell neveznünk. A párt álláspontja ugyanis ezekben a kérdésekben az esetek többségében azonos vagy közeli a „progresszív”, „liberális” és „urbánus” baloldaléval.

Az MDF tehát készen áll, ma már csak a párt neve emlékeztet egykori önmagára, de talán már az sem sokáig. Alkalmazkodni képtelen politikusait kizárta, múltját átírta, az új megcélzott szavazóknak kitalált politikusait plakátjaira tette. Most már csak az a kérdés, hogy egyrészt az MSZP felismeri-e (és tud-e ellene tenni) azt a veszélyt, amit a hozzá most már végzetesen közel álló MDF jelent számára, másrészt pedig, hogy a baloldali szavazók valóban hitelesebbnek tartják-e a kedvükért (vagyis szavazatukért) térfelet cserélő MDF-et, mint a súlyos válságban lévő egykori pártjaikat. Ezeken múlik tehát, hogy ki lesz Orbán Viktor „kihívója”, s nem is csak 2010-ben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr531549791

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 80 százalék, bazmeg! 2009.11.26. 10:59:45

Sartori szerint van az úgynevezett domináns pártrendszer, hogyaszongya: „ha egy politikai rendszerben van egy olyan párt, amely az összes többit megelőzi, dominánsnak nevezzük. Feltételezve, hogy az erősebb és a többi párt közti 10 százalékpont k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forrestg 2009.11.24. 22:56:03

@6.Lenin: megelőztél engem cimbora. akarnék mostanság egy cikket írni (persze nem nagyon közli le senki, igy inkább csak barátaim kapják meg) és hasonlo százalékokat vélek én is felfedezni. A Fidesz a nyári 56% alá fog menni, a komcsik simán 20% fölött lesznek (25-30 beleférhet - nézzetek meg egy reggeli SMS-áradatot a TV 2-n).
A Jobbik megjosolhatatlan, lehet ám, hogy nem mennek sokkal 10% fölé (a Dunátol Nyugatra nem akkora ászok ám).
Az SZDSZ halott, LMP-MDF: mindkettő vagy egyik, vagy egyik sem. csak aznap este derül ki

szempontpuska 2009.11.24. 22:56:19

A szocik még mindig a belső klikkharcokkal és kamarillapolitikájukkal vannak elfoglalva elefántcsonttornyukban. Fel sem merül, hogy kit akarnak a potenciális szavazóik, semmilyen kapoccsal nem kötődnek a külvilághoz. Csak a belső logikájuk működik.

BISMARCK 2009.11.24. 22:56:31

@Shore:
Ám legyen.
Egy alapítványnak az ad pénzt aki akar, megvan a törvényes módja, nem nehéz. Ami a lényeg, az alapítványnak sok köze nincs hozzá, nem kell az írásos beleegyezése, hogy adjanak neki.
A hitelért viszont folyamodni kell, ott bizony a hitel felvevője a kezdeményező, még akkor is, ha az VIP hitel.

rockjano 2009.11.24. 22:56:58

@BISMARCK: Személyes dolog de Lezsáknál rosszabb arcú palit én nemigen ismerek.

De ez mellékes az MDF is helyezkedik ahogy mindenki. Nem az a kérdés most mi van nem is az hogy mi lesz a választásokon (biztos fidesz 2/3 szerintem) hanem az a kérdés mi lesz 2011 nyarán. Akkorra fogja a fidesz elveszíteni a mostani óriási többségét. Az ő népszerűtlenségükön tudnak majd építkezni. Nagy zavar lesz a fidesz táborban amikor kiderül hogy amiket igértek azokat természetesen nem tudják megcsinálni. A fidesz szavazótábor visszamegy a szokásos 40% köré.

Mesterházi szerintem nem rossz választás egy 35 éves embert komcsizni elég nehéz (még kisz-tag sem volt), Gyurcsányozni sem lehet még évig.
Újjá kell építeni a pártját ehez egy fiatal ember kell.

A jobbik halála az lesz ha egyszer hatalom közelbe kerül, mint minden ilyen irreális pártnak.

Az MDF vihet el volt szdsz mszp szavazókat de ők azért egy konzervatív párt még ha liberálisabb konzervatív is.

Lehet szerepük a fidesz mellett de csak mint kispárt. Az mszp szoc. demagóg fele megy majd el, kell egy liberális középpárt. ezért küzd most mindenki hogy betöltse ezt a helyet de szerintem egyedül senkinek nem megy majd. (az LMP-nek sem fog, önmagában a protest kevés))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.24. 22:58:25

@Shore:

Herényi egy etalon?
[hangosan hahotázik]

"Tizenhatmillió forintos kártérítést és ennek kamatait kell megfizetnie az MDF-frakcióból kizárt képviselők számára Herényi Károlynak és az MDF-nek a bíróság csütörtöki ítélete szerint."

Olvasgass Shore!
demokrataforum.hu/node/331

forrestg 2009.11.24. 22:59:35

@leila iron: ez tényleg fontos felvetés. Egyúttal mutatja, hogy mennyira abszurd a magyar társadalom gondolkodása

Pán Dóra 2009.11.24. 22:59:56

„a magyarországi politikai paletta legfontosabb sajátossága, hogy eltérően a legtöbb nyugat-európai országtól, baloldal és jobboldal tartalmilag elsődlegesen ideológiai-kulturális dimenziót jelent, és csak másodsorban jelent gazdasági-elosztási dimenziót” (MPR) --- szvsz ez alapvető tévedés, szinte minden nyugat-európai országban ugyanúgy szimbolikus, ideológiai-kulturális, érzelmi kérdés a jobb-baloldal határ. Ez már csak azért is igaz, mert kb. 50 éve nagyon stabil társadalmi-gazdasági világ van, politikai váltógazdaság mellett, és pl (egy példa) az újraelosztás szintje is meglehetősen stabil, pár százalékot faragnak vagy növelnek jobb vagy baloldali kormányok, vagy kurzusok (és akkor sokat mondtunk). Ha pedig valaki valahol jobban belenyúl a dolgokba, ld. Thatcher, az elemi érzelmi stb indulatokat vált ki és az esetleges (ez esetben komoly) gazdasági váltás az ideológiai szimbolikus tartalommal megtelve kel életre, Thatcher, the milk snatcher.

2009.11.24. 23:00:41

Az mdf most a régen az mszp-szdsz határán elhelyezkedő vagyonosabb, elitbe bekötött rétegegkre hajt. Ezeknél elég jó az informális háló, és az EP választáson már az mdf-re voksoltak. Ez vitte be az mdf-et.
Az mdf választásról választásra töredék szavazói csoportokra támaszkodik, és ez eddig bejött. Megvolt már a pártnak a Tisztelet Társasága, most éppen a Hit Gyülekezetével bimbózik valami. Mindig lesznek ilyen töredék csoportok, amik politikai képviseletre vágynak.
Az mdf egy politikai porhüvely, ami mindig más-más tartalommal töltődik fel. Mondhatnánk azt is, hogy egy politikai prostituált.

forrestg 2009.11.24. 23:00:54

@szempontpuska: ez teljesen igaz, de azért ne felejtsük, hogy konkrét kampányban, választási trükközésben (lejárt tészta stb.) még mindig messze a leghatékonyabbak az országban. ne írjuk le őket...

6.Lenin 2009.11.24. 23:02:35

@is:

"az MDF végig egyhelyben van, "

A kör közepén felemelt fejjel,büszkén
D.Ibolya és H. Károly.
Körülötte tündérszárnyon lebegve
B.Lajos,K. Gábor,Kupa Mihály finoman körözve
Zenét szolgáltat Suchman T. and His Orch.

A tömeg ájultan a szavazó urnák felé,még a zord fekete sereg(MG) sem hat rájuk riasztón.
Látják a boldog jövőt,semmi se lesz ingyen,még a leves sem.Többen elájulnak.
Taps!

statez 2009.11.24. 23:03:24

Török meglátása nagyon jó, miközben Dávid lelkesen batagozódott, bevitte pártját a baloldali egységfrontba, minden eddiginél nagyobb veszélyt jelent az MSZP-re. Arra az MSZP-re, amelyik így is ezer sebből vérzik. Most már nem csak a Jobbik szalámizza a szavazóit, hanem az MDF is minden jel szerint, és akkor még az LMP-ről szó sem esett. Az persze a jövő év zenéje, hogy a választók mennyire találják hitelesnek ezeket az elvtelen túlélési technikákat, és az egyébként is mindenféle ügyekbe keveredett MDF-vezetést.

forrestg 2009.11.24. 23:04:28

@rockjano: az MDF meg nem "konzervatív" és nem "liberálisabb konzervatív", hanem tartalom nélküli három betű, akit a mögöttük álló tökés csoportok akarnak betolni a parlamentbe, hogy érdekeiket képviselje

Seregbontó 2009.11.24. 23:04:46

@is: Aki ma nem nyomja ezt a baloldali populista szöveget, azt a büdös életben nem választják meg. Ez van. Ez a helyzet nem a politikai pártok sara, a magyar nép alapvetően már Kossuthék óta baloldali érzelmű. Ennek történelmi okai vannak (földosztás elmaradása, a parasztság és a munkások nyomora a Horthy-rendszerben stb.). Erre a gulyáskommunizmus még rátett egy jókora lapáttal. Magyarországon tehát, (tetszik-nemtetszik) a nép hülye, de nagyon. Abból is elsősorban az egyre terbélyesedő nyugdíjas korosztály. Akik hozzászoktak, hogy az állam mindent az emberek segge alá pakol. Csak remélhetjük, hogy ez a helyzet idővel megváltozik. Nem az a lényeg, hogy az egyes pártok mit ígérnek. Hanem az hogy mit fognak csinálni.
Az MSZP-SZDSZ krományzást már láttuk. Volt elég idejük. Amit lehetett azt elkúrták.
Hát ennél egy esetleges FIDESZ kormány alatt már csak jobb jöhet. Ha csak egy kicsit is javulnak a közállapotok (csökken a korrupció, a bűnözés, picit javul a gazdaság stb.) akkor szerintem a Jobbik nem lesz vetélytársa a FIDESZ-nek. Az MDF pedig eléggé komolytalan párt. Lelke rajta aki rá szavaz, de valószínű akad 5%-nyi ilyen hülye ebben az országban.

forrestg 2009.11.24. 23:06:44

@csi: ez szinte tökéletes összefoglalás volt. köszönöm és egyetértek

polgári per 2009.11.24. 23:07:41

Bokros Lajosnak meglehetősen határozott elképzelései vannak a költségvetéspolitikáról. Például be akarja vezetni a nyugdíjasok kötelező egészségügyi hozzájárulását. Kedves Török Gábor, egészen pontosan miért is szavazna egy nyugdíjas Bokros Lajosra ? A szocialista párt szavazói között a nyugdíjasok túl vannak reprezentálva. A constituency ellen nem lehet büntetlenül politizálni. Alapvetően ezt teszi 2006 közepe óta a szocialista kormány, és innen kell valahogy finoman visszatáncolnia egy jelöltnek, úgy hogy megőrizze a prudensség látszatát.

A szocialista párt soha nem lenne harminc százalék alatt, ha nem veszti el a hatalmas támogatottságát a nyugdíjasok körében. Most ennek egy részét kell visszanyerni, és ezzel párhuzamosan budapesti szavazókat kell visszaszerezni. Sok pénzt elköltve, rendkivül aktív kampánnyal esetleg meg lehet csinálni. Milliárdokról van szó, és senki sem fog Bokros Lajos mögé milliárdokat állítani. Azt a "család" mögé szokták állítani.

Továbbá ez egy brutális kampány lesz, és ezt kell megszervezni, ehhez kell arcot szerezni, és erre is tökéletesen alkalmatlan Bokros Lajos. Ez nem egy klasszikus electability issue, ez élet-halál ügy a szocialista párt számára, és ehhez olyan emberekre van szükség akik képesek torokra menni, aki képes megmozgatni többtizezer embert, aki képes olyasmire amire egy Bokros szintű széplélek sohasem.

Ha én nyugati újságíróknak, gazdasági szakembereknek, befektetőknek el akarom adni az országot, akkor megkérem Bokros Lajost, hogy tartson nekik előadást. Ez nem ez a helyzet.

2009.11.24. 23:08:56

offtopic:

Én nem rajongok túlzottan Török Gáborért, de ez a blog nem rossz.
Gratulálok a szerzőnek.

forrestg 2009.11.24. 23:11:06

@ben2: ha lengyel zoli felvétele nagy poén, akkor mi ez a mai kiderülés arrol, hogy az NBH manipulálta Ibolyka CD-jét. gyerekek, sztálin itt van a kanyarban. hajrá cseka? hajrá gestapo?

szempontpuska 2009.11.24. 23:16:52

@forrestg: Trükközésben egyik felet sem kell félteni, megcsinálják oszt jónapot.

josef_k 2009.11.24. 23:19:44

@BISMARCK: "Kizárták pl. Lezsákot, kevés tisztességesebb politikust látott Magyarország nála, és pajzsra emelte pl. Herényit, róla valahogy mindig a Postabankos VIP hitel jut eszembe"

Nekem Lezsákról meg a szőlőföld jut az eszembe, amelyet elbitorol egy gazdától, és semmilyen ítéletet nem vesz tudomásul.

Amúgy a cikkhez pedig: szerintem nyilvánvaló, hogy Mesterházyt beáldozza az MSZP, hiszen ha Orbán Viktor lenne az MSZP jelöltje, most akkor is a fideszes Orbán Viktor győzne. De kell egy jelölt, Mesterházy úgyis necces a Zuschlag-ügy miatt, így beáldozható.

reader613 2009.11.24. 23:22:03

Kollegákkal beszéltünk ma az MSZP lehetséges jelöltjeiről. Ugye közhely, hogy biztos bukást kevesen vállalnak... de valaki benyögte, hogy Kovács László azért még ezen a helyzeten is tudna javítani olyan mínusz öt százalékot.

lanyi 2009.11.24. 23:24:59

A véleményem a következő:

MDF valaha jobboldali amolyan gyűjtőpárt volt. Gondoljunk csak arra, hogy a MIÉP alapítója is a soraikban ült.A pártot megviselte a rendszerváltozás utáni első kormányzás terhe és a miniszterelnök tragikus halála.Azóta nem találják magukat.
Dávid elnökasszony színreépésével fokozatosan elvesztették az arculatukat, és a meghatározó politikusaikat is.Az elnökasszony toboroz több kevesebb sikerrel új arcokat.Bokros szerencsésebb választás Lengyel kevésbé.

MSZP a rendszerváltozáskor a helyén volt 10 % alatt.Aztán rájöttek, hogy a kádári nosztalgia ( mint minden volt szocialista országban meglovagolható.Ez most fulladt ki.z elsősorban annak köszönhető, hogy politikai retorikában rutinosak, hiszen sok vezető politikusuk a kádár renszerben is hatalmon volt már,viszont gazdaságilag elképesztően gyenge teljesítményt nyújtanak.
Jelenleg nincs olyan politikusuk aki alkalmas lenne a válság kezelésére mint miniszterelnök. Bajnai sem az.Gondolok itt az ominózus "libás"ügyre, ahol emberek lehetetlenültek el.
Mesterházi mint miniszterelnök egy vicc.

SZDSZ a legradikálisabb antikommunista párt volt a rendszerváltozáskor.Tele liberális értelmiségiekkel hosszan sorolhatnám a neveket.Aztán még a Fideszből is érkeztek páran és lefeküdtek a hatalomért az MSZP-vel.
Ezt nem is értettem soha.Elkezdtek fogyni az említett értelmiségiek, majd megjelentek a " juppik" a Kókák.Soha nem értettem ha Kossuth liberális akkor hogyan lehet Kóka is az.Persze ezeknek sok pénze van,és szeretnék lhitetni, hogy azért mert tehetségesek, de egy frászt az egész vagyonuk az állami megrendelésekből és egyébb mutyizásból van.
Jelenleg nem létezik mert egy Retkes nevű ember az elnök, de semmi hatalommal nem rendelkezik a pártban, azt Kóka iránytja a frakción keresztül.
Nagyon hasznos lesz ha eltünnek.

FIDESZ nagy utat tett meg a rendszerváltozás óta.Liberális nemzedéki pártból jobboldali pártszövetség lett.Ez elsősorban Orbán Viktornak köszönhető.Kormányzásuk időszaka gazdaságilag a legsikeresebb volt 1990 óta.
Ha megnyerik a választásokat nehéz helyzetben lesznek.

MIÉP a Jobbik előfutára volt, de parlamentbe kerülése lett a veszte, mert ott nem lehet hülyéket beszélni csak gyüléseken.

Kisgazdapárt egy szerencsétlenség következtében olyan elnököt választott aki alkalmatlan volt a párt ujjáélesztésére.
Ettől függetlenül a szavazótábora bcsületes jószándékú emberekből állt, akik nehéz helyzetbe hozták elnökükkel az első polgári kormányt.

Jobbik egy szélsőséges párt. Morvai asszonnyal aki addig dörgölőzött a politikában amíg valahol befogadták.
( Emlékszem még arra ahogy a melegek jogaiért küzdött)
Valóban a társadalom legkényesebb kérdéseiről beszélnek, de a kérdésekre óvodás szintű válaszokat adnak.
Azon is szoktam gondolkodni, hogy a párt pénze honnan származik.

Szóval véleményem szerint jelenleg itt állunk.

Micocicó 2009.11.24. 23:26:37

Szerintem a Bokros még mindig a leghítelesebb a mostani "garnitúrából". Szeretném megérni hogy ezt a nyomorult országot nem idióta politikusok vezetik hanem olyan emberek akik értenek valamihez! Teljesen midegy ki hova kivel, csak haladjon az ügy. O.V. miben olyan jó? A Mesterházi dettó nem csinált még életében semmit. Akkor ezek mi a f..... akarnak. ( mondjuk Ovi koronát a fejére ) Bár tudom ez utópia de hátha egyszer. Most komolyan én aki a Viktrorra kizárt dolog, a töketlen szocikra meg minek, kire x-jek? Egy fél hiteles ember is megtenné valamilyen értelmes párt élén, de hát az nem nagyon van. És ezek az emberek fognak a józan ész szerint szavazni.

6.Lenin 2009.11.24. 23:33:40

@lanyi:

"Azon is szoktam gondolkodni, hogy a párt pénze honnan származik."

Minden párt nagyságát a mögötte álló pénz és érdek határozza meg.
A sikerét az élen álló "arcok" döntik el.

Pénz és "arcok" nélkül,hát én nem bíbelődnék pártalapítással.Az elvek,szándék önmagában,bakfitty.

TD223 2009.11.24. 23:35:39

Kívánom az MDF-nek, MSZP-nek, SZDSZ-nek, LMP-nek a 4.9%-okat.

Végre baloldalon van 4 párt (+1 a komcsik), akik megosztják a szavazatokat.

6.Lenin 2009.11.24. 23:41:00

@TD223:

A sok kis pártnak csak 5-10,max 15%-a lehet.Ezen kell osztozniuk.
Az MDF-nek van elvileg egyedül esélye átlépni a küszöböt.

combo 2009.11.24. 23:44:31

Ha már Postabank. De bizony volt ott más érintett jobboldali személy is, pl. az az emblematikus Bogár László, aki kíméletlen harcot vív a kizsákmányoló karvalytőkével (hát röhögnöm kell). Ez 100%-os infó, ugyanis az érintett el is ismerte (ez mondjuk becsületére legyen mondva): www.origo.hu/itthon/19990901postabankos.html

Itt jegyzem meg, hogy félelmetes, hogy ez a Magyar Hírlap - EchoTV-s figura államtitkár lehetett az Orbán-kormányban.

Micocicó 2009.11.24. 23:48:11

A jobb lodalon nem lop senki!!!
( Ezt mondja minden vak a környezetemben)

6.Lenin 2009.11.24. 23:49:31

@combo:

Tanulmányozd a cusi ügyet,ott is találsz érdekes államtitkárokat.
Ha már a vicces dolgokat keresed,nekem jobban tetszett,amikor milliárdosok énekelték..
fel,fel te éhes proletár..
Na,az igazán nagy szám volt(több szempontból is)

Bit Rot 2009.11.24. 23:52:59

Dávid Ibolya leállhatna már, amit az MDF-el csinál az egyenesen hullagyalázás!

Kinek jó ez?
Legalább a nevet változtatná meg Magyar DávidIbolya Pártra!

Unommáazegészet 2009.11.24. 23:55:09

@okostojgli: ?????????????

Az elkúrtat elkúrni? Hogyan? Gondold át még egyszer, aztán írogass!

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2009.11.24. 23:57:42

@Unommáazegészet:
okostojgli csak arra célzott, hogy a Vezénylő Tábornok Úr képes győztes helyzetből is elbukni a választásokat...

rockjano 2009.11.25. 00:15:42

@forrestg: tökös csoportok vagy tőkés csoportok :-))) na jó az ilyen infantilis összeseküvéseket hagyjuk. Biztos orosz-kínai-zsidó-maláj tőke áll mögöttük. bárcsak mögöttem állna némi tőke:-)))

Ma Navracsics aztmondta az estébe hogy először növekedés abból pénz és akkor lehet reformálni, tehát nincs egyszerre reform és megszorítás. Hmmmm. A gond az hogy azért kell megszorítás mert nincs reform. Ez a 24-es csapdája. Fog-e a Fidesz reformálni???

Azt gondolom még a legegyügyübbek sem hiszik hogy adócsökkentésből lesz bevétel??? Mert nem, ja meg adócsökkentés sem lesz persze.
Vagy amennyi lesz annál több elvonás lesz másutt. Alapvető reformok nélkül nem fog menni.

Ha 2/3-a lesz a fidesznek kellemetlen helyzetbe kerül. Nehezebben tudja megmagyarázni miért nem teszi meg a kellemetlen lépéseket amikor pedig azt tesz meg amit csak akar.

Akkor lesz gond ha a népek rájönnek hogy már 1/2 -1 éve fidesz kormány van és mégsem jobb semmi. Nem lehet visszamutogatni éveken át, szociknak sem ment-megy.

A kérdés az hogy a fidesz hogy éli meg a népszerűségcsökkenést és kik és mennyire tudnak ebből profitálni.

Emlékezzünk hogy Gyurcsányék népszerűsége mikor kezdett csökkeni (nem öszöd akkor nem változott) amikor kiderült hogy nem fenékig tejfel... (amit persze sokan tudtak)

Én a Fidesz helyébe mostmár nagyon hűteném a reményeket. Már most elkezdték magyarázni miért nem lesz majd jó ha ők jönnek, ez persze ügyes csak sokáig nem tart ki.

is 2009.11.25. 00:21:57

@egy derék katona: "Az MSZP-SZDSZ krományzást már láttuk. Volt elég idejük. Amit lehetett azt elkúrták.
Hát ennél egy esetleges FIDESZ kormány alatt már csak jobb jöhet. "

sajnos nem. merthogy láttuk a FIDESZ 1998-2002 közötti kormányzását. úgy értem, hogy aki látta, nem pedig, aki olvasta az újságban, meg hallotta az ismerőseitől. sajnos sem idő, sem tér nincs itt részletesen kifejteni, hogy azzal mi volt a baj. összefoglalva: a 98-2002-es kormányzás + Orbán azóta elejtett gondolatai szerint a kádár korszakot fogjuk folytatni, amit 20 éve otthagytunk, akkor még tudtuk, hogy miért. Orbán Kádár utódja lesz, most már 21. éve, de lesz ez még 32, sőt több is. az állam részt fog kívánni venni az életedben, segítőleg, de fojtogatólag. és csak a lecsúszás jön, minden évvel.

a 2006 óta történteknek is lesz még annál árnyaltabb elemzése (már van is, csak nincsenek rá fülek), hogy az MSZP-SZDSZ mindent elkúrt. a tandíjról pl. már a Reakció is leírta, hogy hát az talán mégiscsak kellene. a FIDESZ azonban lenépszavaztatta, és a 85% nem érezheti túl okosnak magát, hogy beszopta (sajnos teljesen érdektelen, hogy mi volt a motiváció: tényszerűen 2014-ig nem lesz tandíj a szavazás miatt; s mindenkinek csak 1 élete van, 6 év kurva hosszú idő).

szóval ha csak x% ember van Mo-n, aki nem hajlik a FIDESZ szocializmus-feltámasztására sem, meg a Gyurcsánytalanított és Bokrostalanított MSZP nyugdíjas-pátyolgatására sem, attól még nem az x%-nak kell szégyellnie magát. és ha valaki nem a birka-effektust részesíti előnyben (mert tényleg jó érzés menni a többséggel, büszkén, hogy mi vagyunk a sokan), még annak sem kell hülyének éreznie magát. sőt: demokráciákban (legyen mondjuk Hollandia) 6-8 párt van a parlamentben, és ott senki nem hülyézi a másik pártot csak azért, mert kisebb.

is 2009.11.25. 00:28:40

@rockjano: "Azt gondolom még a legegyügyübbek sem hiszik hogy adócsökkentésből lesz bevétel???"

jaj, ez a kedvencem! adócsökkentésből TÖBBLET-bevétel. vagyis: eddig a 10 millió ember befizetett X forintot valamilyen adókulcs mellett. most leviszem az adókulcsot, ezáltal az egyes emberek kevesebb adót fizetnek, összességében mégis TÖBBLET keletkezik. de ha mindenki kevesebbet fizet, akkor összesen is kevesebbet fizetnek!

értem én, hogy itt a kifehérítésre gondolnak, hogy hirtelen terem majd sokmillió új adófizető, de ez a helyzeten nem változtat: sok-sok ember adóterhelésének növekednie kell, hogy összeségében növekedjen az adóbevétel 'adócsökkentés' mellett.

(tudom a TÁNYA 36->18%-os történetet, de az más helyzet volt)

combo 2009.11.25. 00:36:55

@is: Láttunk már egy adócsökkentést 2006-ban, úgy hívták, hogy ÁFA-csökkentés (20%-ra). Mondjuk az ÁFA a lehető legrosszabb adónem adócsökkentéshez, de azért tanulságos, hogy annak a lépésnek egy nagy elkúrás lett a vége, 10% körüli deficittel, súlyos megszorításokat eredményezve.

Ha csökkentik mellé az állami kiadásokat, én vagyok az első, aki támogatja az adócsökkentést. (Deficitnövekedés terhére egy újabb államcsőd közeli helyzetet kockáztatna a fidesz, talán ennyire nem hülyék.) De nem árt tisztázni előtte a néppel, hogy az állami kiadások csökkentése = megszorítás.

Uebermensch 2009.11.25. 00:47:32

Remélem, Bajnai már megrendelte az ovizsarunak örökül hagyni szándékozott három borítékot, benne a jó tanácsokkal, amelyeket sorrendben akkor szabad csak kinyitnia, ha nem pont úgy mennek majd a dolgok, ahogy Az Ember, Aki Még Soha Nem Hazudott, eredetileg elképzelte.

1) Kenj mindent az elődödre.
2) Hivatkozz a nehéz gazdasági helyzetre.
3) Készíts három borítékot...

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.11.25. 00:52:07

ööö..., hát mivel bajnai 1 nettó fax ...
és akkor még finom voltam, baszod!
tökmindegy, de totál,
a maszopnak
egyetlen fegyvere maradt
a 'szánalom'-ra jáccani
juj, szegény kici párt
miből lesz a sopizás?

emberek döglenek meg majd a télen
és senki nem tesz semmit
ezt azért leszarják
magasról ...

sanyix 2009.11.25. 01:28:08

@is: talán gondolkozzál egy picit... kisebb adó, nagyobb fogyasztás, több céget alapítanak, sikeresebbek lehetnek, több cég is települhet be a kedvezőbb adók miatt, így nő a bevétel...

kovaxx 2009.11.25. 01:55:27

"Alkalmazkodni képtelen politikusait kizárta, múltját átírta, az új megcélzott szavazóknak kitalált politikusait plakátjaira tette."

Mármint bárkit aki ténylegesen konzervatív volt, és elhányta volna magát attól amivé mára az MDF lett, a volt bolsevik állampárt hű harcostársává.

rockjano 2009.11.25. 02:49:01

@is: Igen ezt majd el kell magyarázni a fidesznek a választás után, szerintem már most azon törik a fejüket hogy -hogy.

Ügyes fiúk persze majd megoldják.

A legnagyobb baja lesz a fidesznek hogy akarva-akaratlanuk akkora várakozás van velük szemben amit még a legjobb kormányzás mellett sem lehet kielégíteni.

Ez mindenképp visszaüt némileg. Nemvagyok benne biztos hogy a legjobb ötlet volt hogy OV lesz a miniszterelnökük és nem más.

Egyébként nézte valaki Bajnai előadását??? Most nézem neten... a pasi nem a legnagyobb szónok de amiket mond az teljesen OK (talán lehetne élesebben kritikus a saját oldalával szemben is)

Szo Pjon-ki 2009.11.25. 02:55:42

Ez az alkotás kitűnően jellemzi az MDF-ben uralkodó állapotokat: www.youtube.com/watch?v=oeL_8qawdNE

==T== 2009.11.25. 05:50:53

A Fidesz hosszútávú kihívója a Jobbik lesz..

MACISAJT 2009.11.25. 06:44:32

@mefisto:( "Mert az hagyományosan a két legnagyobb támogatottságú párt jelöltjének vitáját jelenti. Ez most főszabályként egy Orbán-Mesterházy vita és párharc lesz.")

Nos, valószinüleg ebben is változik majd a hagyomány.
Ugyanis ma már nincs két legnagyobb támogatottságú párt.
Van egy párt.
És három négy "kicsi".

Így aztán a kicsik közül senkit nem lehet kiemelni/favorizálni.

Majd lesz egy olyan tévévita mint
2002-ben( ahol rikácsolt a dávidibolya).

egysegelem 2009.11.25. 07:03:26

"Képzeljük csak el: az egyik oldalon Vona Gábor és Orbán Viktor, a másikon Mesterházy, Bokros, valamint a ma még nem ismert LMP-s és SZDSZ-es jelölt (utóbbi kettő közül az LMP-nek még lehet egy nagy dobása: bármennyire furcsa, az MDF nagy riválisa a volt MSZP-s és SZDSZ-es szavazókért folytatott harcban éppen az LMP lehet)."

Egeszen pontosan milyen "oldalon" fog egyutt allni Orban es Vona? Es milyen "masikon" Bokros es Mesterhazy?

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.11.25. 07:56:22

A Fidesz hosszú távú kihívója az LMP lesz. A Fidesztől balra lévő parlamenti pártok mind megérdemelt lejtmenetben vannak, az LMP pedig feljövőben (ld. a józsefvárosi 8%).
2014-ben az lesz a kérdés, hogy a Fidesz-kormányzás után kiábrándult emberek a szélsőjobbra, az addigra még jobban leamortizálódó szoci utódpártra vagy a Lehet Más a Politikára fognak-e inkább szavazni. Na vajon?

Tell Vilmos 2009.11.25. 08:10:28

Mesterházy a lehető legjobb verzió a Fidesz számára. 1-részt benne van nyakig a cuslág ügyben. másrészt a figura a Gyurcsány marionett bábja, ezzel is lehet operálni. A Kovács, ha mégoly unszimpatikus is számunkra, azért elismerhető, hogy rendkívül jó kommunikátor. Többek közt ő dobta be a 23 millió románt az olcsó kenyeret és egyebeket. Simán beszopatta vele az egész közvéleményt. 1-et pedig tudomásul kell venni: a nyugdíjasok 80%-a akkor is a maszopra szavaz, ha elveszik a 13. havit, de bármit csinálhat a szoclib bagázs, kitartóan rájuk teszik a keresztet. Egy egész generációnak kell kihalni...
Szóval a Mesterházyt oda dobják koncnak a Vityus elé, hogy a régiek a voks után is +tarthassák a pozíciójukat a nagy verés után...
Jön a Varsói expreszz (remélem) és évtizedekig nem lesz hiteles baloldal. Bár a maszopnak eddig sem volt sok köze a klasszikus baloldalhoz...

Üdv:

Tell.

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2009.11.25. 08:16:08

Teljesen mindegy, hogy ki lesz Orbán kihívója úgyis nyer!

Sok köcsög nyugdíjas -aki az én adómból tapsol az MSZP rendezvényein- ismét megszavazza a Feriéket.

Ne legyenek kétségeink, hogy ugyanaz a szoclib bagázs irányít a háttérből.

Egyszerűen nincs hiteles ember az MSZP-ben , így oly' mindegy, hogy újravasalt vagy friss mosású a ruha rajtuk.

forrestg 2009.11.25. 08:21:31

@bnct: jo ország ez a Magyarország: az emberek legalább 5 évre látják a jövőt. miért olyan biztos, hogy hatalmas kiábrándulás lesz a fidesz-kormány alatt (valamekkora persze biztos lesz). lehet, hogy feljön a LMP, de azért ez nem biztos. a Jobbik meg csak nem lesz vezető párt (Magyar Csanád nemrég a "magyar-kazah szövetségről" , "Ott folytatjuk ahol a szkíta-hun-avarok abbahagyták". hé, hol vannak az ápolók?

forrestg 2009.11.25. 08:25:09

@Tell Vilmos: egyet értek veled (csak ez a hülye ámítógép elnyelte előző hozzászólásom). azért talán van halvány remény, hogy sok nyugdíjas most otthon marad. kovács elvtársnak én sem örülnék

Rob67 2009.11.25. 08:25:12

Én mindig is elvtelenül két dologra szavaztam:
1. Tolerancia, bár nem vagyok sem meleg sem zsidó
2. A leendő kormányfő emberi, politikusi hitelessége, az általa belőlem kiváltott reakció.

A politikai üzenek érdektelen, amúgy is időről időre térfelet és mondanivalót, világnézetet cserélnek. Ennek tükrében a politikai csomag amúgy is csak kamu.
Na meg ugye választani a rosszból, hiszen egyik sem jó, de vajon ki lehet a kevésbé rossz?
Nálam ezeken Orbán például mindig fennakad.

6.Lenin 2009.11.25. 08:39:18

Hogyan lesz az adócsökkentésből bevétel?

Vállalkozó vagyok,kevesebb adót,járulékot fizetek,több pénzem marad beruházásra,fejlesztésre.

Több munkást alkalmazok.Másoknak munkát adok,több szolgáltatást veszek igénybe.

Több munkahely,több adó befizetés, több fogyasztás,több ÁFA.
Több bevétel az államnak.

Több munkahely kevesebb segély,kevesebb kiadás az államnak.

Kapásból ennyi,de lehetne még sorolni.

pannonfunk 2009.11.25. 08:44:19

Bármilyen meglepő, a sok nyogdíjas lassan kezd kihalni. Persze ezt még sokáig nem fogjuk látni, hiszen a rendszerváltás vesztesei mostanában mennek nyugdíba, ők még szoci szavazók lesznek többségében, ellenben a 40-es korosztályban jön fel a fidesz. Kicsit lassú a folyamat, és az egészet a fidesz ott tudja elrontani, ha túlságosan pragmatikus-keresztény-konzervatív vonalat fogja képviselni (pl. Mikola...) Az nagyon nem jön be a középosztályban. És nagyon sok középkorú van, aki azért nem megy el szavazni, mert túlságosan is dogmatikus-konzervatívnak látja a fideszt. Inkább otthon marad, mert másra sem akar szavazni. Sok tartaléka lenne a fidesznek a konzervativizmus és a liberalizmus között okosaban tudna egyensúlyozni. Ehhez kellenének értelmes arcok a vezetőségban, mint pl. Pokorni, de ők meg háttérbe vannak szorítva.

6.Lenin 2009.11.25. 08:46:45

Kiegészítésként még 1-et.

A sok nyögésnek(megszorítás)mindig beszarás a vége.

Azt hiszem ez különösebb bizonyítást a jelenlegi helyzetben nem igényel.

Balaint 2009.11.25. 08:50:37

Rob67

Szted a bal vagy a jobb oldal terjeszti hogy Orbán cigány?

A kiábrándult MSZPsekből Fideszes vagy Jobbikos lesz.

Na ennyit a toleranciáról

impulzusmoduláció 2009.11.25. 08:53:47

Tipp:az MDF még az idén nevet vált:Magyar Demokrata Párt lesz.Ha a Kupát és társait tényleg betudnák cserkészni akkor még pénzük is kerülne,mondjuk 1-2 milliárd mindenképpen kellene.Továbbá ha hihető arcokkal rárepülnek a szadesz romjaira és az antifideszes kiábrándult maszoposokra meglehet a 6-8 százalék.Egyébként szerintem ezt a verziót a fidesz se bánná,nem is tenne ellene.

avram iancu 2009.11.25. 08:57:11

Én a Horn Gyulára akarok szavazni. Tegyék fel azonnal az MDF-listára.

Parajpuding 2009.11.25. 08:57:47

Az én meglátásom szerint az dávidi MDF olyannyira leírta magát az utóbbi idők cirkuszaival, hogy azon Bokros sem fog javítani értékelhetően. A MSZP Mesterházy jelölésével pedig lefelezte az eddig is drasztikusan megcsappant esetleges szavazószámot, alálicitálta magát a Jobbiknak is, akivel kb. fej-fej mellett volt. Még néhány ilyen eszetlen húzás, és a parlamenti küszöb is rezegni fog. De sebaj.

6.Lenin 2009.11.25. 08:59:07

@pannonfunk:

özv.Géppuskás Rozália ön miért szavaz az MSZP-re?
Csak,mert megszoktam.Mindig rájuk szavaztam.

Porbafingó János ön miért nem szavaz a Fideszre?

Nekem túlságosan dogmatikus-konzervatív vonalat követnek és a véleményem szerint nem jól egyensúlyoznak a konzervatív és a liberális eszmék között,meghát utálom is őket,meg rövidebben mondva faszok is.

8 millió szavazó van.

scsaba1 2009.11.25. 09:38:10

@brlv24:

Pedig tök egyszerű... Létrejött a gyűrű szövetsége a Gonosz Nagyúr ellen.

Főbb szerepek: Zsákos Frodó - Debreczeni József

Zöldlomb Legolas - Dávid Ibolya

Glóin fia Gimli - Kuncze Gábor.

jo.e 2009.11.25. 09:38:21

Nekem úgy tűnik, mintha a T. szerző a cikkében az MDF-et kiemelné a magyar rögvalóságból és áttenné valami politikai hipertérbe, ahol elvek meg Politikusok nemes versengése folyik. De ez nem igaz, vegyük már észre melyik pártról van szó. Amelyik 2 fent is említett vezetője szoci segítséggel bújt ki az ügyészség politikai (muhaha) támadása alól. Amelyik minősíthetetlenül, magát porig alázva koldult össze x főt, h. nehogy kiessen a parlamenti pixisből. Normális Mo. Majd pont ők mondják meg milyen az. D.I-nak 2 szerencséje van: hogy nő és hogy vannak még magukat úriembernek mutatni akarók a politikai életben ezért nem teszik az őt megillető helyre.

forrestg 2009.11.25. 10:05:07

@Netuddgi: fontos meglátás volt. engem is dühit, amikor a balosok magukra használják a "tolerancia" kifejezést - holott szimplán rasszisták + üldöznek minden nézetet, ami eltér az övéktől

forrestg 2009.11.25. 10:06:45

@avram iancu: erről eszembe jut az egyszerű magyar választo. nálunk (fejér megyéből származom), volt arc, aki a helyi listán mindenképp a gyulát kereste, és követelte, mutassék meg, hogy tudja a gyulát beixelni

forrestg 2009.11.25. 10:08:20

@Parajpuding: szerintem erősen eltulzott remény a szocikat az 5% alá remélni. higgyétek el, az orbán-gyűlölet sokakat fog hozzájuk vinni (+ a márciusi leendő pénzosztogatás (pl. "rendkívüli nyugdíj")

forrestg 2009.11.25. 10:11:36

@6.Lenin: szerintem mások nevében is köszönöm, ezt a rövid és ésszerű magyarázatot

forrestg 2009.11.25. 10:16:30

@pannonfunk: érdekes ez a nagy pokorni-rajongás. nyilván értelmes ficko, de amikor 12. kerületi polgármesterként engedélyezte zöldterületek beépitését lakoparkká, akkor nekem azért kinyilt a bicska a zsebemben. inkább navracsics vagy kosa

forrestg 2009.11.25. 10:18:27

@pannonfunk: előző kommentemet eltuntette a hulye gép. szoval a "pragmatikus" (elvtelen) és a keresztény-konzervatív egymás ellentétei.
amugy bizonyos kérdésekben keresztény nem feltétlenül egyenlő a konzervatívval (pl. gazd. politikában sok embernek sokkal jobbat tesz a keresztényszociális gondolat, mint a nagytőke-pártiság)

subtotal 2009.11.25. 10:25:37

"Vállalkozó vagyok,kevesebb adót,járulékot fizetek,több pénzem marad beruházásra,fejlesztésre.

Több munkást alkalmazok.Másoknak munkát adok,több szolgáltatást veszek igénybe.

Több munkahely,több adó befizetés, több fogyasztás,több ÁFA.
Több bevétel az államnak.

Több munkahely kevesebb segély,kevesebb kiadás az államnak."

Amíg felgyűlik a pénz, az egy év legalább, mire bele mer vágni, még egy fél. Ezt a másfél évnyi lyukat a ktgvetésben ki fogja áthidalni?

Aki pedig nem jelentette be, vagy csak minimálra az alkalmazottat a jelenlegi elvonásnál, majd 5%-kal kedvezőbb kulcsnál befogja? Szerintem nem!

subtotal 2009.11.25. 10:29:39

@forrestg: ezek szerint nem Debrecenben élsz.
Sorolok 98-as kampányígéreteket:
- nyugati belső tehermentesítő út
- Nyíl utca kiszélesítése 4 sávosra

Az Debrecent elkerülő utat csak azért nem írom ide, mert egyrészt legalább egy része megvan a másik része pedig készül. Az idióta nyomvonalú 2-es villamosról pedig remélem letesznek.

Edigej 2009.11.25. 10:49:07

A "hagyományos" bal-jobb felosztás szerintem mára már túlhaladott, csak a politikatudomány még nem termelte ki az új csoportosítást. Már ha beszélhetünk hagyományos felosztásról, ugye - mert ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy mi legyen az alap: a francia forradalom? az amerikai demokrácia? a tory-whig ellentét? a német típusú jóléti állam?

Ezek a keretek már az ipari társadalom meghaladásával átalakultak nyugaton (lehetett kidobni a tőke-munka ellentétet, a jóléti államról pedig konszenzus volt), és áttevődött a hangsúly a posztmateriális értékekre. A keleti új demokráciák viszont nem tudtak szervesen fejlődni, így itt megint egy (sokszor egymástól is) teljesen eltérő bal-jobb felosztás alakult ki. Egyszóval: nehéz ma valakit autentikusan jobb- vagy baloldalinak nevezni, különösen akkor, amikor a gazdasági válság amúgy is beszűkíti a lehetőségeket.

A kulturális dimenzió persze erősebb, de ez is kopik. Nagyon sok helyen jelennek meg rétegpártok, olyanok, amelyek egy bizonyos közönségnek szólnak, biztos bejutást és stabil szavazatarányt remélve (zöldek, nyugdíjasok, agrárpártok...). A nagy pártok megmaradásának záloga tehát nem az ideológia vagy bizonyos ügyek kiemelt képviselete, hanem bizonyos arcok felmutatása - lehetőség szerint az ideológiai dimenzió minél nagyobb fokú elsikkadásával. Arcok kellenek tehát, amelyek eladnak egy-egy már csak egyre kevésbé ilyen vagy olyan pártot.

Ha viszont a szavazatok legnagyobb részét megszerző pártokból fokozatosan kiürül a markáns ideológia, akkor nem meglepő, hogy bizonyos politikusok bizonyos politikusokkal szemben határozzák meg magukat (esetünkben pl. Orbán Viktor jelent egy tájékozódási pontot). Én tehát azt mondanám, hogy az MDF nem a baloldalra kavarta át magát 2004-től, hanem ettől kezdve kezdett a Dávid Ibolyában és a Herényi Károlyban jelen lévő Orbán-fóbia kérlelhetetlenné alakulni, ami sokkal közelebb tolta őket a hasonló irányvonalat képviselő MSZP-hez. A hagyományos értelemben tehát nem "baloldaliak" ők, csak az Orbánhoz való viszony teszi őket azzá. Bokros Lajos pedig valóban nagyobb formátumú politikus, mint Mesterházy Attila, egyszerűen azért, mert ez róla az állampolgárok percepciója. A csomag pedig már rég volt.

Egyébként máshol is látható ilyesmi. Ott van pl. Románia ahol pont a múlt héten tartották az elnökválasztás első fordulóját. Romániában legalább ekkora kérdés hogy Basescu vagy nem Basescu, és a liberális és szociáldemokrata oldalt éppen a Basescu-ellenesség készül összehozni a második fordulóra és talán a kormányra is.
De említhetném Olaszországot, Berlusconit és az Olajfát is, amiről ugye, példaként itt is szó esett.

pannonfunk 2009.11.25. 11:09:17

@forrestg: A Pokorni csak példa volt. Egyébként Navracsics sem rossz példa.

pannonfunk 2009.11.25. 11:10:24

@6.Lenin: Azt nem állítom, hogy értem, hogy mit akartál ezzel a hozzászólással mondani...

6.Lenin 2009.11.25. 12:40:02

@pannonfunk:

Gondoltam.
Pedig nagyon 1xü,ahhoz,hogy mondjuk 1 választáson be szeretnél jutni a parlamentbe,ne adj Isten kormányozni is szeretnél,tudni kéne a szavazók mi szerint szavaznak.
Az,hogy Te mit gondolsz az 1 dolog,lehet a valóság teljesen más.

Ha a pártok, a Te(és sok más)élképzelése szerint szerveznék meg a választási stratégiájukat,üres lenne a Parlament.
A pártok sokkal racionálisabb módszereket alkalmaznak.Ezért hívnak sok esetben külföldről választási szakértőket,akik ismerik azokat a módszereket,amivel át tudják verni a szavazni óhajtó állampolgárokat.Aztán,ha bekerülnek lehet változtatni,meg akármi.

Csak ennyit akartam írni.

6.Lenin 2009.11.25. 12:50:30

@forrestg:

Az igazság mindig 1xü.
A hazugság bonyolult.

pannonfunk 2009.11.25. 13:27:47

@6.Lenin: Nem magam gondolom. 2006-ban részt vettem a kampányban és elég sok emberrel beszéltem személyesen. Persze ez nem reprezentatív mintavételezés, de lehet, hogy jobban rávilágít a társadalom egy rétegére, mint egy közvéleménykutatás. Még nem láttam olyan közvéleménykutatást, amelyben azt kérdezték volna a bizonytalanoktól, hogy miért bizonytalanok, és mit kellene tenniük az egyes pártoknak ahhoz, hogy elnyerjék ezeknek a bizonytalanoknak a szimpátiáját.

Amikről Te írtál, az a törzsszavazóbázis sztereotipikus gondolkodásmódja.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.25. 14:24:53

@Edigej: "... kezdett a Dávid Ibolyában és a Herényi Károlyban jelen lévő Orbán-fóbia kérlelhetetlenné alakulni, ami sokkal közelebb tolta őket a hasonló irányvonalat képviselő MSZP-hez."

Azér' meg kék nézni, hogy hány volt MDF-est fogadott be Orbán, és ehhez képest mennyi (nem) ül az MSZP padsoraiban...

2009.11.25. 14:30:20

Az MDF pálfordulása a Fideszére emlékeztet, még konkrétabban Dávid azt csinálja, mint Orbán, csak a másik irányba. Csak szegény MDF-szavazókat sajnálom, szerintem teljesen skizofrének lesznek a végére. Elvtelenek a végletekig.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.25. 16:53:21

Az MSZP-nek kb. teljesen mindegy, hogy kit jelöl miniszterelnöknek, így is, úgy is nevetségesnek tűnik, vagy ezért, vagy azért. Neki mindössze az 5%-ért kell versenybe szállniuk!

pucros 2009.11.25. 16:58:14

Létezik, hogy 2004-ben előre lehetett látni (tervezni) azt az ívet, amit az események azóta leírtak (s még le fognak írni a váltópártságig)? Azért ez sokkal meredekebb, mint az átlag összeesküvéselméletek.
Nekem rémlenek korabeli hírek, miszerint annak idején Leisztinger "befektetett" volna az MDF-be, és senki sem értette, hogy miért éri ez meg neki. De ennyi lépéssel még ő sem gondolhatott előre.

dzsuhesz 2009.11.25. 17:48:47

Orbán kihívója természetesen Vona lesz.

6.Lenin 2009.11.25. 18:19:07

@pannonfunk:

"Még nem láttam olyan közvéleménykutatást, amelyben azt kérdezték volna a bizonytalanoktól, hogy miért bizonytalanok, és mit kellene tenniük az egyes pártoknak ahhoz, hogy elnyerjék ezeknek a bizonytalanoknak a szimpátiáját."

Én nem is erről írtam,hanem a stratégia kidolgozóiról.

Azért gondolom hallottál megtervezett lejárató kampányról,
gulyás partikról,tésztaosztogatásról.

Minden réteget másként kell megszólítani.
Pl. 1 áruházban is megtervezik az áruk elhelyezésének a sorrendjét,figyelembe véve a vásárlói szokásokat.
A választások előtt is megtervezik melyik réteget,mivel lehet az urnák elé csalogatni,szavazásra bírni.

Ezért nekem kissé viccesnek tűnik,amikor az ilyen viták során,általánosítva, úgy írnak a választókról,hogy körmüket rágva vívódnak,mennyire liberális vagy konzervatív ez vagy az a párt.

Nyilván van 1 elenyésző réteg a szavazók közül,akik figyelembe vesznek ilyesmiket is,de ők nem jelentenek számottevő réteget.

A többség,akik eldöntik a végeredményt,más kritériumok szerint döntenek.Őket kell befolyásolni,más más módszerek szerint.

Az,hogy Te milyen feltételekkel vagy hajlandó 1 pártra szavazni,akár tudatos döntés alapján,állampolgári jogod.Semmi kifogásom ellene.

Nekem csak az általánosítás a vicces.
A választók nem hülyék,csak másak az érdekeik,amik alapján döntenek.
Ez utóbbi nincs összefüggésben az írásoddal,másoknak szántam.

kung-fu 2009.11.25. 19:45:14

Még az sem biztos, hogy szóba áll Dartagnan lovaggal a sötétlő seregek vezénylőtábornoka!
malacnews.freeblog.hu/archives/2009/11/25/Ne_oszd_meg_es_uralkodj/

bandeirante 2009.11.26. 14:53:36

@is: A fidesz korábban, kormánypártként egyértelműen a vállalkozókat és azokat támogatta, akik hajlandók voltak tenni saját magukért (pl. szocpol). Ez tipikusan jobboldali dolog. Az, hogy ideiglenesen állami segítséget kell adni ahhoz, hogy utána magadról gondoskodják, nem azonos a baloldali osztogatós politikával. Ne keverjük össze.
A 13. nyugdíj, na az baloldali dolog volt.

2009.11.26. 17:55:36

@krüger: Na meg a 14. havi pláne. És a Fidesz kart-karba öltve szavazott Megyóval 2002-ben. Ezt hívjuk magyarul populistának. Az az ideiglenes állami segítség ugyanolyan pénzosztogatás volt, csak kevesebb és célzott személyeknek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.26. 18:23:11

@iii:
Ráadásul felépült a sok támogatott "maszek" gyógyfürdő, és most mind csak vegetál, mert nincs rájuk fizetőképes kereslet - hacsak Viktor vissza nem adja a 13.havit, mondjuk üdülési csekkben...

(- egy csekkfüzetet én is kérek ezért az ötletemért!;))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.27. 06:35:34

@iii:

A 13. havit csak az mdf nem szabazta meg, még az szdsz is igent nyomott. Egy törvényért nehogy már egyformán hibás legyen az ellenzék és a beterjesztő kormány+a megszavazó kormánypárt.

Ráadásul nem azzal volt baj, h 13. havi nyugdíj, ami 4 év alatt vezetődött be, hanem az, h nem volt mögé téve egy gazdaságélénkítő program. Amikor pediglen Medgyessy korrekciós pályára állította volna a gazdaságot, akkor megbuktatták fletóék, h a semmittevés és hitelfelvétel árán megnyerjék a választásokat.

2009.11.27. 13:47:17

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Valóban, nem nagyon sz*ros a keze, csak kicsit. Nem egyformán hibás, de akkor ne legyen pofája az ellen hőbörögni, az mit ő is megszavazott.

Sajátosan szemléled az eseményeket, javaslom, olvass el egy viszonylag független közgazdász elemzését az eseményekről. Akkor is volt úgynevezett gazdaságélénkítő program, pénz az, ami nem volt mögötte (nem beszélve az 50%-os béremelésről, az autópályaépítésekről, a gazdagokat segítő lakástámogatási rendszerről). Megyó semmilyen pályára nem állította a gazdaságot, Gyurcsány 2005-ben a szakadék széléről kormányozta vissza az autót, hogy aztán 2006-ban trükkök százaival szimulálni tudja azt, hogy jó irányba megy.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.27. 14:06:47

@iii:

Rosszul tudod! Megyó saját maga mondta el egy riportban, h ő éppen nagy elosztási reformokra készült, és többek között ezért toszták ki, mondván, h a választások előtt két évvel nem szabad ugrálni, mert elúszik a győzelem.

És nem, fletó nem a szakadék széléről kormányozta vissza az országot, hanem további, kb. 2000milliárd hitel felvételével elevickélt 2006-ig úgy, h a hiányt felkúrta majd 10%-ra.

Hitelekkel vásárolta meg a választási győzelmet.
Azt mondod, olvassak közgazdászokat? Én azt mondom, hallgasd végig az őszödi beszédet, amiben fletónak éppen abból van elege, h nem csináltak semmit, amire érdemben büszkék lehetnek.

Szóval, ez "a Gyurcsány 2005-ben a szakadék széléről kormányozta vissza az autót" úgy hülyeség, ahogy írod. Mi abban a truváj, h hitelekkel elfedem a tehetetlenséget? Ne csinmáld már, színtiszta maszopnyik dumát nyomsz.

2009.11.27. 14:36:21

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Az igazság nem attól függ, hogy ki mondja, próbálj meg a gyanúsításoktól megkímélni.

Teljesen mindegy, utólag miket mesél a besértődött Megyó, azt se értem, miféle elosztási reformra készült és attól miért csökkent volna a hiány. Pontosan a tétovasága miatt cserélték le, nem 2 évvel a választások után kell reformot elkezdeni. Ő "úriember" módra megtartotta, amit a kampányban elvtelen módon megígért, illetve részben folyománya volt az Orbán-kormány 2001-től kezdődő "magyar modell"-jének. A hiány ennek következtében növekedett, ezt 2003-20004-ben visszafogták ("csendes kiigazítás", nézz utána), majd a választások előtt újabb osztogatásba kezdtek (100 lépés program, ÁFA-csökkentés).

Az őszödi beszédben a "nem csináltak semmit" arra vonatkozott, hogy nem fogtak semmilyen komolyabb reformba. Később aztán fogtak, de abban sem lett sok köszönet.

2009.11.27. 14:37:14

@malac69 gerinckutató blogkalandor: Rosszul írtam, nem 2005, hanem 2004 volt a kiigazítás éve, részben még Medgyessy alatt.

pannonfunk 2009.11.27. 14:54:26

@iii: Hát, ha nem érted, hogy egy elosztási rendszer reformjával hogyan csökkenthető a hiány, akkor szerintem felesleges itt közgazdaságról beszélni. Nyilván nem érted azt sem, hogy a főleg nyugdíjas és segélyekből élők szavazótáborral rendelkező szocialista párt miért szisszent fel két évvel a választások előtt, amikor arról volt szó, hogy ki kellene igazítani az osztogatást.

Mi viszont mindent értünk (veled kapcsolatban is :P ), úgyhogy akkor szerintem teljes egyetértésben mondhatjuk, hogy megbeszéltünk mindent.

pannonfunk 2009.11.27. 14:55:19

@iii: Ja, mégegy. Szerintem vegyed le a lehetmás logódat, nem fog jót tenni a párt népszerűségének...

2009.11.27. 19:28:19

@pannonfunk: Fogalmad nincs, hogy én mennyire értek a közgazdaságtanhoz, úgyhogy ezt hanyagoljad, ha lehet.

Amit általában elosztási rendszer reformja szlogen alatt szokott érteni a jónép, az az, hogy még többet fognak kapni és nem az, hogy kevesebbet. Márpedig megtakarítani csak ez utóbbival lehet. Én soha nem hallottam, hogy Medgyessy bármi ilyesmit tervezett volna. De ha igen, meséld már el légyszíves.

Csodálkozom, hogy Megyó milyen ikonja lett a jobboldalnak. Mondjuk meg tudom érteni, tettestárs.

Amit fönt írtam, az tény, ahhoz hozzá se tudtál szólni, ennyit erről. Hogy a szocik mitől szisszentek föl, az nem nagyon érdekel. Két választás között az elején általában megszorítani szoktak eleddig, hogy utána legyen miből osztogatni (így csinálta ezt Horn és Orbán is). Na most Megyó már az elején osztogatással kezdte, ez az, ami csődbe vitte az országot.

Csodálom, hogy TI mindent értetek, eddig nekem az ellenkezője derült ki.

A logót meg bízd rám, jó? Én egyébként én vagyok, nem az LMP. Amit leírok, az az én magánvéleményem.

pannonfunk 2009.11.27. 21:40:56

@iii:

ne vicceljélj már, ebben az országban a reformon mindenki megszorítást ért. Megyó erre _készült_, ezét vágták ki. Persze, hogy nem láttuk, mert kivágták, és nem lett belőle semmi. Helyette felépítették az országmentő fletó mítoszát, aki elhazudta az országnak hogy a hitelből felvett osztogatás azért van, mert az ország állapota megteheti. Megyó legfeljebb a te kis fejecskédben ikonja a jobboldalnak.

2009.11.27. 22:28:51

@pannonfunk: Fejecskéd neked van, kisapám, szögezzük le. Akkor miért építed Megyó szobrát annyira? Már megmondtam: mert tettestársak az ország eladósításában.

Én nem így ismerem a történetet, nekem Medgyessy sokkal nagyobb barom, mint Gyurcsány. Utólag persze, hogy ezzel takarózik, építi a legendáját. Medgyessy folytatta az Orbán által elkezdett osztogatást. Az államadósság nem úgy működik, hogy jön egy új vezető és puff, felugrik. Az a korábbi folyamatok következménye. Még egyszer mondom, keress rá erre: "csendes kiigazítás" és olvasgass kicsit. Gyurcsány sok galádságot csinált, de a jobboldal gyártott belőle ördögöt.

pannonfunk 2009.11.27. 23:05:56

@iii: Építi a bánat megyó szobrát. Számomra Megyó egy szerencsétlen barom, fletó meg közveszélyes pszcihopata. Az államadósság frenkón nőtt végig. Lehet, hogy volt csendes kiigazítás, de további kellett volna, és ez nem történt meg fletó hatalomrakerülés miatt. Valójában tök mindegy, hogy megyót azért állították félre, mert megszorítani akart vagy fletó hatalomvágya volt a váltás fő katalizátora. Az egész bagázs úgy gusztustalan, ahogy van.

2009.11.29. 19:52:33

@pannonfunk: Egyrészt Fletó nem közveszélyes pszichopata, ahogy Orbán sem az. Pontosan ez a pszichológiai háború, ami a másik oldalból ördögöt csinál, ez tette tönkre Magyarországot, ez csinált háborús várost Budapestből. Gyurcsány sok hibát elkövetett, csinált disznóságokat is (pl. a sukorói ügyben történt kivételezés), ez igaz. De az is igaz, hogy pont a gátlástalan egymás elleni harc miatt volt képtelen változtatásra. A Fidesz még 2006-ban is, amikor már minden épeszű ember látta, hogy nagy gáz van, gátlástalanul folytatta azt a populista ígérgetést, amit 2002-ben elkezdett, sőt még pakolt rá egy lapáttal.

Az államadósság valóban növögetett, de igazán két évben ugrott meg: 2002-ben és 2006-ban. Eleve nem kellett volna a 2001-ben kezdődő osztogatási kampányba belekezdeni, majd azt folytatni és akkor nem lett volna szükség megszorításokra. A 2006-os ugrás Gyurcsány bűne (főleg az álszent ÁFA-csökkentés), de a 2002-esben vastagon benne van Orbán is.

Szóval igazad van, az egész bagázs gusztustalan, ahogy van.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.02. 16:40:31

Ki lesz Orbán kihívója?

Egy biztos: nem Kósa Lajos!

karatekutya 2009.12.29. 11:32:50

Én már csak arra várok, hogy egy párt végre az aktív munkavállalók/vállalkozók fenekét nyalja ki és ne az inaktívakét. Bokrosnak ez lehet a nagy adu a kezében, habár ez nem zsákbamacska, mindig is ezt a témát feszegette.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.29. 14:41:55

Érdekes volt hallani TG-tól egy hónappal az írása után, hogy szerinte 0.Viktor ki sem fog menni egy miniszterelnök-jelölti vitára...
( inforadio.hu/arena/3425/1/podcasting )

De tényleg, minek is menne ő ODA, hiszen őt 2002-óta IS folyamatosan megilleti a "miniszterelnök úr" titulus, holmi "jelölt" kicsinyítő képző nélkül...
süti beállítások módosítása