Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:17

Bár a politika számtalan szerteágazó dologgal foglalkozik egy ciklus alatt, a választók számára ezek az évek általában végül összesűrűsödnek egy-egy jelzővé, cselekménnyé, tulajdonsággá. Olykor teljesen kiszámíthatatlan, hogy mi lehet ez, máskor már szinte az első pillanatokban látszik. Lecsupaszítva, leegyszerűsítve 1998-ban arról döntöttünk, hogy van-e kormányképes alternatíva, 2002-ben az Orbán Viktorhoz való viszony, 2006-ban pedig a Gyurcsány vagy Orbán kérdés határozta meg a voksolást, míg 2010-ben a hitelesség és a teljesítmény (vagy inkább azok hiánya) dominált. A kérdés nyilvánvaló: látjuk-e már, hogy az éppen csak megkezdett ciklus miről szólhat? Gondolatmankó kerestetik...

(Fotó: Facebook)

Először is pár szót arról, hogy miért is olyan fontos ez. Az a jellemző elem, amelyre felfűzhetővé válik egy-egy időszak, kijelöli azokat a témákat, amelyek számítanak, amelyek – ha már itt a vébé, legyen végre egy focis hasonlat - a politika nagypályáját jelentik. Lehet, hogy egyes játékosok gyönyörűen cseleznek, sorra nyerik a barátságos meccseket, hazai pályán szinte legyőzhetetlenek, ha nem tudnak labdába rúgni ott, ahová a közönség figyelme irányul, esélyük sem lesz a sikerre. A győzelem reményével csak az szállhat harcba, aki egyáltalán ott van a pályán, így különösen fontos lehet, hogy az egyes szereplők mire figyelnek, mit gondolnak arról, hogy merre kell keresniük az útjukat.

A „nagy képet” természetesen nem a csillagokban festik, nincs benne semmi eleve elrendelt, készen kapott; politikusi döntések hozzák létre, napról napra, hétről hétre. A mindennapok taktikai harcaiban azonban olykor nem is olyan egyszerű észrevenni, hogy ezek a szorgos kezek éppen mit alkotnak – s amikor már nyilvánvaló, mindenki számára látható, gyakran túl késő ellene vagy érte bármit is tenni.  Ma, szinte a nulladik pontnál, nekem úgy tűnik, hogy ennek a ciklusnak egyelőre két - egymással szoros összefüggésben lévő - esélyes „története” lehet. A helyzet, a politikai klíma természetesen még rengeteget változhat, de az ezzel kapcsolatos esetleges tévedéseink is tanulságosak – nem annyira a jövőről, sokkal inkább arról, hogy ma mindez hogyan látszik.

Az első a tág értelemben vett nagy alkotás. A politikusi teljesítmény, amely maradandót hoz létre számos területen. Új kezdetet jelent, intézményeket alakít át, szokásokat változtat meg, berendezkedik. Konkrétabban: többségére támaszkodva új alkotmányt fogad el, új szabályokat alkot és sikereket mutat fel a szimbolikus politikán túli területeken is. A másik részben ugyanennek a megfordítása: a nagy gátlástalanság. A túlhatalom, az erőpolitika, az egyeduralomra törekvés. Amely minden pozíciót magának követel, amely nem ismeri a gesztusokat és amely minden szabályt a maga képére formál. Az első szinte kiveti, kizárja az alternatívákat, a másik csaknem könyörög értük, tálcán kínálja a váltás lehetőségét.

Hogy melyik az esélyesebb? Őszintén nem tudom. Egyszer írtam már arról, hogy a politikában a következményekért és azok elkerüléséért is dolgozni kell. Az értelmezési verseny folyamatosan zajlik, s aki nem veszi észre, hogy minden mai történet valahol már 2014-ről, az akkori esélyekről szól, annak nincs esélye ebben a küzdelemben. A szereplőkön, a kormányon és az ellenzéken áll, hogy ezekből a múlónak tűnő, epizódszerű eseményekből össze tudnak-e rakni, fel tudnak-e építeni egy olyan konstrukciót, amelyben egyszer majd minden elem ugyanarról szól, egymást erősíti. S bár ma látszólag alig van tétje egy-egy eseménynek, messze nem mindegy, hogy például egy elnökválasztás kapcsán, egy törvényjavaslat tárgyalásánál, vagy egy váratlan történésnél ki mit mond, hogyan viselkedik, és végül miképpen dönt.  

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr612122123

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Túl minden határon. 2010.07.03. 12:32:11

Ez a blog mindig is igyekezett humorosan megfogni a dolgok végét. De a mai napra betelt a pohár -- elveszett a humorérzékem, olvasva a politikai nyilatkozatot, amit a Fidesz, a legszebb rákosista hagyományok nyomán, trágyás kezével legyömöszöl az orszá...

Trackback: Pravdácska, vodkácska, szakszervezeti könyvecske, ... 2010.07.02. 17:35:53

Örömteli (!) hír - ha máshol nem is, legalább nemzeti kulturális ökörségünk felvirágoztatása érdekében haladéktalan lépéseket tett a kormány. Ez az első terület, ahol TÉNYLEG haladunk. Ami nekem a Kádár korszak óta hiányzott, az a politi...

Trackback: "Kedves Négerek!" 2010.07.01. 11:09:45

Schmitt Pál megválasztása sok aggályt okozott a politikai spektrum mindkét(!) oldalán. Az index szerint Kövér „Sámson” László körmeszakadtáig harcolt a Nemzet Palibájának megválasztása ellen, bár figyelembe véve, hogy a komenistákat dús lob...

Trackback: ELHUNYT VONA GÁBOR - OLVASÓI; 18+ 2010.07.01. 10:56:10

OLVASÓI ROVATEgy neve elhallgatását kérő népszerű politikai blog (és lehet, hogy furcsa (vagy talán nem is az) nem baloldali) szerzője küldte az alábbi, ebből a cikkből kollázs technikával készített, (forrás) kiváló posztot. Köszönjük. A többi vendégko...

Trackback: Dekorációdemokrácia 2010.07.01. 09:10:40

Ó, nem, arról szó sincs, hogy amit most kiépít a Fidesz, az diktatúra! Az messze nem ilyen! A demokratikus intézményrendszer és a törvényi keretek változása semmiképp nem jelenti a demokrácia végét. A hatalmi ágak szétválasztása, a törvényhoz...

Trackback: Kiürített demokrácia 2010.07.01. 09:10:12

A megélhetési és az autodidakta amatőr rettegőknek nincs igazuk, nem diktatúra készül itt.A népképviseleti elv működik: szabad, titkos választás, általános egyenlő választójog, ilyesmik.Tehát semmi gond.A jogokkal élés esélye már más kérdés. Előfordul,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimba 2010.07.03. 10:50:49

@Ordnassac:

Jaj, összetévesztettem!! Jogot végzett. De ló vagyok!

Szimba 2010.07.03. 11:00:52

@Videofon:

A változásokhoz mindig szükséges a kritikus tömeg, és itt szó szerint nagyszámú embert jelent a tömeg. Ez aztán kitermeli a vezetőit. A leginkább alkalmas és a tömeg érdekeit, gondolatait, érzéseit, gondjait kifejezni tudó, erős ember szinte azonnal megjelenik.

Orbán is tömegtermék:), abban az értelemben, hogy tömegek vágytak/vágynak a szociális biztonságra, a nemzeti identitás megtalálására, rendre (kicsit a Kádár kor külső nyugalmát is visszasírva), valamint a hitre, a vallások szabad gyakorlására (amit elnyomott a szoc. diktatúra), stb.

Ennek következtében egy eléggé vegyes és ellentmondásos pártot sikerült kitermelni, ez a Fidesz. Kicsit diktatórikusak (lehet, hogy nagyon), kicsit keresztények, kicsit nemzetiek, kicsit szocialisták, kicsit amolyan Kádár apánkra hasonlítóan autokraták, és irányítva védelmezők.
Az alacsony, de nagyon erősnek mutatkozó, ugyanakkor bosszúálló, hataloméhes, erős apaképet sugalló OV visszahozza a felsőbb hatalmak típusú, szinte isteni apai védelmet, kemény kezet, amelyik jutalmaz is.

ssi 2010.07.03. 11:04:03

@Videofon:
egységben az erő - s ha repedések lesznek?

Majtényi kérdése csúcs, frappáns, szellemes (őt magát nem ismerem eléggé)

@panelburzsuj:
nemzeti konzultáció? kiválasztott meghívottakkal?
piáros megfogalmazás - hamis tartalom

@Szimba: Masni55 írta: 3,5 millió a 10 milliónak nem a kétharmada, hanem egyharmada. Mér' nem mondja már meg valaki nekik??? - erre írtam
Többen jelezték, hogy úgy mondtak véleményt, hogy direkt nem mentek szavazni, pl. "egyik se" rubrika nem volt, az érvénytelen meg nem ugyanaz

Videofon 2010.07.03. 11:04:54

@Szimba:
Szerintem tévedsz. Akik nem szavaztak, azok valamilyen okból érdektelennek tartották a választást. Egyik táborhoz sem tartoznak.

Szimba 2010.07.03. 11:06:08

@panelburzsuj:

:)))))))
Először őt akartam említeni, de rájöttem, hogy ő csak egy tehetségtelen, bosszúszomjas, elégedetlen, irigy, tekintélytisztelő...kvibli.

Szimba 2010.07.03. 11:08:44

@Videofon: Ahogyan a közvéleménykutatók is kisszámú mintából dolgoznak meglehetősen nagy pontossággal, úgy a szavazók megoszlásából is lehet következtettni a nemszavazók irányultságára.
Természetesen az érdektelenségnek vannak fokozatai.

[nick] (törölt) 2010.07.03. 11:09:07

@Videofon:
ezt a kormányt külföldről fogják megbuktatni.

Szimba 2010.07.03. 11:10:41

@manyike:

Szerintem a nem szavazók tudatosan nem szavazó része nagyon kicsi.

Videofon 2010.07.03. 11:11:01

@[nick]:
Tevedsz. Ezt a kormányt MI fogjuk megbuktatni.

Szimba 2010.07.03. 11:11:13

Egyre borzalmasabban írok, ideje mennem.:((

Videofon 2010.07.03. 11:13:30

@Szimba:
Ha ez nálam szempont lenne, nem is jönnék. :) Borzalmasak ezek az apró betűk. Képtelenség visszaellenőrizni a beírásokat.

[nick] (törölt) 2010.07.03. 11:16:34

@Videofon:
ugyan már, egy tekintélyes nyugati lap internetes változatában elhelyezett komment (!) ma nagyobb hatást vált ki, mint egy népszabadság publicisztika.

panelburzsuj 2010.07.03. 11:18:37

@[nick]: @Videofon:

Szintetizáljunk! ... :)

Ezt a kormányt előbb külső erők fogják elgyengíteni, és végül belsők megbuktatni.

Ordnassac 2010.07.03. 11:20:49

@panelburzsuj: te hegeliánus lélek... ;-)

Szimba 2010.07.03. 11:20:51

@Ordnassac:

Az is biztos, hogy az élőbeszéd a hallgatók, a benne résztvevők számára ismert helyzetben lehet töredékes, vagy azonos értelmű dolgokat ismétlő stb.

Ott helyben érthető, leírva viszont tele van értelmetlenséggel, hibával.

Nem lehet hasonlítani a leírt beszéddel.

Más kérdés, hogy valakinek van-e szónoki képessége/képzettsége, mert a beszéd közben nagyon gyakran vált alanyt, állítmányt és követ el más hibát az ember, ha nem készült fel.

Mondjuk, egy KE-nek illene jól, megfontoltan válaszolnia, beszélnie. De ezekért nem rovom meg annyira.

Ordnassac 2010.07.03. 11:21:55

@Szimba: *legyint* Istenem, a helyesírásoddal pedig nincs is gond. ;-)

Szimba 2010.07.03. 11:22:16

@Videofon:

Én csak felületes vagyok, és nem ellenőrzöm.:(((

Ordnassac 2010.07.03. 11:24:46

@Szimba: kb. én is a Hírszerző rosszmájúságának tartom a dolgot (már a cím is erre utal).

Szimba 2010.07.03. 11:24:47

@Ordnassac:

Én tudom, hogy mennyire sokat romlott az utóbbi években. És türelmetlen vagyok a kommenteléskor, kapkodok, nem figyelek, milyen betűt ütök le, aztán nem ellenőrzöm.

Ha kell akkor azért tudok helyesen írni!:))) Sőt korrigálni is mások irományát.:)))

Szimba 2010.07.03. 11:26:00

@ó jaj:

Juj, ez nagyon jó!!!!!:)))))))))))

sárkányfő 2010.07.03. 11:27:35

@panelburzsuj: Mindenem a szintetizálás, de én is inkább Videofon álláspontja felé hajlok...

Sőt, talán ez a kormány önmagát fogja megbuktatni... napi két öngól mellett elég szépen hátradőlni, sörrel a kezünkben, és nézni a műsort.

panelburzsuj 2010.07.03. 11:29:24

@Ordnassac:

Álcául ... :)

A tézis-antitézisszintézis szentháromságából idejekorán kigyógyulta, nagyjából olyan tapasztalataok felhalamozódásának következtében, amit Mérő László valahogy ilyesformán önt szavakba:

"sokkal többféleképpen lehet valamit elrontani, mint feljavítani"

(Amúgy nagyjából ez minden "evolúciós krédó" egyik legfontosabb passzusa.)

masni55 2010.07.03. 11:30:10

@manyike: pontosan, csak a számokra nem emlékeztem. :)))

jjulie 2010.07.03. 11:31:37

tegnap délelőtt belefutottam a nagyorrú frakcióvezetőbe, aki a simon andrásnak magyarázott nagy lendülettel az aulich sarki kávéházi teraszon.....

tárgyaltam egy harminc körüli fiuval aki az államokban volt középisis es főiskolás amint épp egy grúz zsidónak segített elkölteni egy adag pénzt.....

majd egy kedves idős hölggyel aki hozzám magyarul szólt, a fiához franciául beszélt, aki viszont magyarul válaszolgatott neki....

majd bemutattak egy családnak, akik ránézésre bármely sarkon kiérdemeltek volna egy kis könyöradományt, viszont éppen egy 170 milliós 12.kerületi ingatlanvásárlással bajlódtak...

közben kiestek a brazilok, a berdich símán elverte a djokovicot, a fucsovics marci pedig junior döntőt játszik....

igen, igen, bármi előfordulhat, címe: NER, főszereplő orbán viktor, rendezte jancsó miklós, irta......

..............coming soon.............

(tudja valaki, én hogy kerültem bele?)

panelburzsuj 2010.07.03. 11:33:46

@ó jaj:

A sörözgetés jutalma nem a hatalom bukása, hanem a napi két öngölt lövő, mégis sokévtizedes Ferencjóska, Horthymiklós és Kádárjános.

Ordnassac 2010.07.03. 11:35:09

@Szimba: akkor én mit mondjak, amikor többször volt már olyan nálam, hogy a mondat végére elfelejtettem, hogy pontosan mit írtam a mondat elején, ezzel erős egyeztetési hiányosságokat okozva? :-)

panelburzsuj 2010.07.03. 11:37:21

@panelburzsuj:

És hát kell-e nekünk Hegel ellen ékesebb bizonyíték a Gyurcsány-Orbán duónál? :)

Ordnassac 2010.07.03. 11:37:45

@panelburzsuj: Mérőnek ebben igencsak igaza van.

Szimba 2010.07.03. 11:39:02

@jjulie:

Eljátszom a politikaelemzőt!:)

Julie úgy véli, hogy az élet sokoldalúbb annál, hogy minden részletében megismerhessük, és megítélhessük. Azután ezen a csodálatos dolgon, mármint az életen, annyira elképed, hogy saját létezését is megkérdőjelezi.

jjulie 2010.07.03. 11:39:08

@Ordnassac:

és olyat csináltál már, hogy amikor végre felvette a telefont a túloldal, meg kellett tőle kérdeznek, hogy ki ő és tudja e hogy miért hívtad?

Ordnassac 2010.07.03. 11:39:17

@panelburzsuj: Egyik a tézis, a másik az antitézis (az már szabadon eldönthető, hogy ki ez és ki az), mondhatnánk azt is, hogy már csak a szintézisre várunk. ;-)

Szimba 2010.07.03. 11:40:22

@Ordnassac:

Te csak ne önostorozz! Szépen írsz, érthetően, és el is várom, elvégre fiatal vagy.

Szimba 2010.07.03. 11:42:11

@jjulie:

Ehhez ő még fiatal!:)))
Velem gyakran előfordult az utóbbi évben.

jjulie 2010.07.03. 11:43:30

@Szimba:

ha egyidőben nézem és játszom a szerepet, azt hogy hívják?

Szimba 2010.07.03. 11:43:35

@panelburzsuj:

Csak ennek a duónak meg ne jelenjen a szintézise!

sárkányfő 2010.07.03. 11:48:46

@panelburzsuj: ne félts engem, nagy harcos vagyok! ;)

Szimba 2010.07.03. 11:49:00

@jjulie:

Esetleg halálközeli élmény.

Ordnassac 2010.07.03. 11:49:13

@jjulie: színész-rendező? ;-)

jjulie 2010.07.03. 11:49:15

@Szimba:

sejtettem, csak bíztam benne hogy talán mégsem

panelburzsuj 2010.07.03. 11:50:22

@jjulie:

Hogy konkrétan te hogy kerültél bele, azt neked kell tudnod, de a te(-félék) kikerüléséről még a Jancsó se tudna tíz percnél hosszabb filmet csinálni.

www.youtube.com/watch?v=t9wB-Ak3qPI

jjulie 2010.07.03. 11:50:33

@Ordnassac:

ez viszont jól hangzik, de mintha nem én rendezném...

sárkányfő 2010.07.03. 11:52:52

@jjulie: Pirandello erről sokat tudna mesélni.

Ordnassac 2010.07.03. 11:56:37

@jjulie: színész-fővilágosító? esetleg segédrendező? ;-)

jjulie 2010.07.03. 11:56:57

@Szimba:

de egyszer felébredek, ugye?

jjulie 2010.07.03. 12:00:52

néha elgondolkodom azon is, hogy én még csak ötven kettő vagyok, és már is össze vagyok keveredve, de vajon mit gondolhatnak az épületek mondjuk a báthory utcában azok alapján amit végig kellett nézniük az utóbbi 100 évben....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.03. 12:01:32

@Szimba: a nemszavazó tipikusan tudat(ta)lan?

jjulie 2010.07.03. 12:06:34

@Hepci:

jelentem, nemszavazó vagyok és értetlen, semmit sem értek, de főleg a tölgyest nem

Ordnassac 2010.07.03. 12:09:33

OFF

Jut eszembe: Hoplita és Ubul2000 hova tűnt?

ON

jjulie 2010.07.03. 12:11:57

@Ordnassac:

a tölgyes nekik is sok volt.......

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.03. 12:12:11

@jjulie: na ja, ezért kérdeztem. Én se értek semmit és csak egy nemszavazót ismerek, ő speciel tudatos volt.

Szimba 2010.07.03. 12:15:52

@jjulie: Nézd, attól függ. Ha buddhista vagy, akkor megvilágosodtál, és minden rendben.
Ha keresztény, akkor várd a feltámadást türelmesen.
Ha hindu vagy braman vallásod van, akkor mindig újraszületsz, viszont a valóságot előled a maja takarja, emberi formában sohasem tudod megismerni. Ezt csak a fölébredett, megvilágosodott lények ismerik fel. Tehát meditálj, mantrázz, világosodj meg!
Ha mohamedán, akkor mit vacakolsz, amikor ott a rengeteg szűzlány melletted?

jjulie 2010.07.03. 12:18:10

@Hepci:

ahány nemszavazó, annyi féle tudatosság, de ilyen széthúzás már a múlté, egységesültünk azóta, ha nem vetted volna észre

Szimba 2010.07.03. 12:24:44

@jjulie: Ideje pártot alapítani, vezetőt választani, és indulni a legközelebbi választásokon.

jjulie 2010.07.03. 12:26:40

@Szimba:

csak egy szűzlány volt a praxisomban, ez is a mohamedánok miatt van, nem csak az olajválság?

Szimba 2010.07.03. 12:37:36

@jjulie:

A mohamedán férfi a helyes élet után a Kertekbe kerül, és ott szűzlányokkal hálhat, és vidáman élhet. Viszont a nők nem juthatnak a túlvilágra.

Az Iszlám meglehetősen érdekes vallás.

jjulie 2010.07.03. 12:38:19

@Szimba:

a nemzeti izé idején milyen pártalapításról emlegetsz?

ssi 2010.07.03. 12:39:59

@Szimba: nem érdekel ez az egész cirkusz, elegem van ebből a díszes társaságból ... elég határozott vélemény, ha valaki ezért nem megy el szavazni. Jó lenne, ha sikerülne más tapasztalatszerzés is nekik
érdekes lenne
- nekem jó így, ahogy van
- mindegy mi lesz, hiszen az irány adott, csak kicsit kicsit másképpen teszik
(direkt van a duplázás - imádok a szavakkal (is) játszani)

politikusi bemutatkozásod jól sikerült :-) gyanús vagy Te nekem

@masni55: ezek számok, számok! - míly fontosak. kaphatnánk többet is: pl. Innen elveszünk, oda betesszük, ennyit várunk stb.

@jjulie: "(tudja valaki, én hogy kerültem bele?) " - ez a NER lényege, " a mindenki "
bocsi, de a telefonos poénodat terjesztenem kell :-)))

@Ordnassac: látod, látod, ez a sok tudás átka. belekezdesz egy gondolatba, s milyen sok másik is kikívánkozik belőled. nem irigyellek, nem lehet könnyű rendet tartani :-))))

csatlakozom Szimbához, megdicsérlek én is. De, másként: fiatal korod ellenére igényes vagy (hibázás lehetősége belefér). Ilyen is fogsz maradni egész életedben, s ez jó

na, folytatom a főzést, mert kivívom családom megérdemelt haragját

Szimba 2010.07.03. 12:42:36

@jjulie:

Illegalitásról nem hallottál???

Szimba 2010.07.03. 12:47:25

@manyike:

Egyszer láttam egy olyan vizsgálódást is, hogy a nemszavazók miért nem szavaznak. Volt olyan, akit nem érdekelt, volt, aki nem látott a saját helyzetében jelentős változást bármelyik párt volt hatalmon, volt olyan, aki nem talált megfelelő pártot stb.

Nem emlékszem az arányokra. Most is érdekes lenne egy hasonló felmérés, csak éppen az a baj, hogy nem minden nem szavazó rendelkezik telefonnal (hajléktalan, tanyán lakó, stb.)

Mé vagyok gyanús???

Szimba 2010.07.03. 12:56:29

Nini! Ez új, vagy csak most veszem észre?

"Az oldal kizárólagos támogatója a KÉSZ Csoport"

Félek, ez a csoport nem fog nekem tetőt javítani.:(((

Szimba 2010.07.03. 12:58:04

@manyike:

Mégsem főzöl?
Én már meg is ettem az ebédem.

ssi 2010.07.03. 12:59:36

@Szimba: "Eljátszom a politikaelemzőt!:)"

ezt írtad 11 környékén :-)))

na, megyek, mert leég a mai ebéd (is)

Szimba 2010.07.03. 13:01:17

@manyike:

Jaj, hát politikát elemezni szerintem mindenki tud, csak különböző színvonalon. Mint ahogy a focihoz is mindenki ért.

Szimba 2010.07.03. 13:03:00

@manyike:

Ha arra gondolsz, hogy TG-t kitúrom a jó kis blogjából, akkor tudd, hogy nincsenek ilyen ambícióim.

Bár, ha így belegondolok?!:)))

Szimba 2010.07.03. 13:08:01

Félek, ez senkit sem fog érdekelni, de azért bemásolom.
Van az előadók között jó is, pl. Páli Judit.

Pedagógiai kihívások az óvoda és az iskola együttműködésében, II. Óvodapedagógiai Nyári Akadémia, Debrecen

port.hu/pls/w/event.event_page?i_event_id=1464654&i_event_area_id=38&i_city_id=-1&i_topic_id=50&i_county_id=-1

Szimba 2010.07.03. 13:11:36

@Szimba:

Hopp, Vajda Zsuzsát is kedvelem (pedig nagy Vekerdy utáló).
------
Feltűnően több előadó nyiltan fideszes, és ráadásul a főlegvárban, Debrecenben rendezik az eseményt!:)) Helyezkednek, helyezkednek!:)))

Ordnassac 2010.07.03. 13:11:39

@Szimba: mondtam én, hogy a Kész Holding lesz az, amikor kiírta Facebookra. :-)

Szimba 2010.07.03. 13:12:49

Látom, enyém a nappali műszak, Ordnassacé meg az éjjeli.
Az enyém könnyebb, ilyenkor normális ember nem netezik.

jjulie 2010.07.03. 13:14:12

"Legalább legyen kéznél a fájdalomcsillapító házi párlat, amikor a szerencsétlenek, akik bíztak és hittek a Vezérben, ráébrednek, hogy megint be lettek csapva."

bővebben:

hungary.indymedia.org/node/17086

Szimba 2010.07.03. 13:14:26

@Ordnassac:

Te is facebookos vagy? Majd keresek egy joghallgatót jó helyesírással!:)))

jjulie 2010.07.03. 13:16:09

@Ordnassac:

a KÉSZ véletlenül nem egyértelmű kötődésű?

Ordnassac 2010.07.03. 13:16:22

@Szimba: talált, ha rájöttél a nickem nyitjára és wikis kapcsolatomra, elég egyszerűen rá lehet jönni a nevemre. :-)

tölgyes 2010.07.03. 13:18:40

@[nick]: A politikacsinálás sokféle eszközzel folyik.. Eszköze a humor és a vicc az irónia is, én ezt szívesen elismerem. Önnek pedig azon volna érdemes elgondolkodnia, hogy a vicc mire irányul.. hogy jó.. vagy kevésbé jó ügyet szolgál-e..vagy csak valamiféle öncélúság motiválja.. Ezekben az ügyekben engem most inkább érdekel a dolog mint a humor.

Miért érdekel jobban a dolog mint a humor??Leírok egy példát Önnek. Talán csütörtökön autózgattam és a Klub rádiót hallgattam A Padödő vendége Mészáros Márta volt. Mészáros elmondta, hogy Magyarország egy olyan hely ahol semmi se szent, ahol nagy történelmi hősök szerepét kétségbe vonják ezzel rombolják a nemzet az ország tudati állapotát, hogy ilyen sehol a környező országban nincsen..a lengyelek, orosok stb. becsülik a múltjukat.. történelmi hőseiket.. itt Magyarországon még az anyaság se szent, bezzeg az olaszoknál, oroszoknál lengyeleknél az ANYA AZ SZENT DOLOG.. EZÉRT AZTÁN NEM LEHET AZON CSODÁLKOZNI, HA KEVÉS A GYEREK..nincs a társadalomban kohézió..A két molett hölgy pedig versenyben helyeselt.. éljenzett, szörnyülködött, háborgott!
Énrám pedig rám törtek az emlékek..Ha valaki leírja István.. László nevét ha meg a Szent jelzőt is elébe teszi, akkor máris égszakadás-földindulás..kész a vád a nagy Magyarország utáni nosztalgia vádja..A nő terhes, a miniszterelnök felesége ellik.. és a fenti értelmiség csoport nemhogy kikérné magának, hanem még hangadóvá is válik..Aztán meg szörnyülködik.Pedig vannak dolgok, amikkel az elmúlt 50 év után nem kéne szórakozni.

Visszatérve a buktatáshoz. az oktatás jelenlegi helyzetében ezzel se kéne szórakozni.. mert miről van szó valójában? Arról, hogy a munka az erőfeszítés a közösség tehervállalásának becsületét helyre kell állítani... mert a buktatás elsősorban erről szól. Senki se szeret buktatni. Mindenki végső eszközként használja és elsősorban annak eszköze, hogy a gyerek ne hurcolja magával a felsőbb osztályokba a tudatlanságát..hogy a jó teljesítményre képes gyerekeket ne fogja vissza.. a tanító pedagógus erejét ne eméssze fel..
Kell-e védeni az ilyen-olyan okok miatt tanulási nehézségekkel küzdő gyereket?? Igen kell!! DE az átlagos és kiemelkedő képességű gyerek érdekeit is védeni kell..

nyünyüge 2010.07.03. 13:21:55

Azt olvasom, hogy Sólyom László úgy ismerte meg új testőreit, hogy "ismeretlenek" babrálták a szolgálati autóját.

Hát mit mondjak: méretes bunkóság, ha tényleg így történt, de nevezhetjük törvénysértésnek is.
Tényleg ilyesmire is felhatalmaz a kétharmad?

És egy pénzszállító eltérítésére is mondjuk, egy kellően Nemzeti Cél érdekében?

jjulie 2010.07.03. 13:28:49

@nyünyüge:

nézd, aki nem áll a nagy nemzeti izé oldalára, az ellen minden jogos, nem kell ahhoz kétharmad sem...

Ordnassac 2010.07.03. 13:38:10

@jjulie: a KÉSZ Holding és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége két különböző dolog. :-)

jjulie 2010.07.03. 13:40:06

@Ordnassac:

a másodikról még nem hallottam, az elsőről rengeteget

Szimba 2010.07.03. 13:45:52

@Ordnassac:

Elakadtam a sorozatnál. 613 emberből kellene megkeresnelek?

Ordnassac 2010.07.03. 13:59:48

@Szimba: küldtem mailt indán keresztül

tölgyes 2010.07.03. 13:59:52

@ó jaj: Írja le, hogy magával hogyan csinálták.. hogy ilyen "kiváló" lett...:)

Ordnassac 2010.07.03. 14:04:17

@Szimba: már a válasz el is ment rá. ;-)

jjulie 2010.07.03. 14:16:20

@masni55:

vicces, remélem ennyivel nem érik be

Ordnassac 2010.07.03. 14:16:55

@masni55: a jó erkölcsbe ütközés a polgári jogban létező fogalom (ajánlom Menyhárd Attila munkásságát e kérdésben). Az megint más kérdés, hogy mennyire szerencsés ötlet betenni az Alkotmányba (szerintem ez az egész különadós dolog nem való oda, de mindegy).

tölgyes 2010.07.03. 14:18:15

@panelburzsuj: Önnek igaza is lenne, ha igaza lenne. Én persze nem gondolom, hogy Istvánról csak könnybe lábadt szemmel lehet beszélni.. de mondjuk azt se illik mondani, hogy "takarítsátok el már innen ezt a sok ósdi relikviát.."

De nézzük a dolgot konkrétan.
1./ Arthurról nem tudjuk ma sem hogy valódi személy volt-e.. vagy csak a legenda szülötte, a magyarok ősapja és ősanyja..
2. / Feltehetően Atuhr fővárosa se létezett..
3.Ezzel együtt a legendát filmek könyvek tucatjai örökítik meg, s állítanak neki emléket mint a "brit" tudat és királyság ősforrásának.
4. Ezek között a nagy Pythonok filmje egy film a sok közül.. és ha ironizál is a múlton azt úgy teszi, hogy közben magát a legendát erősíti.
(Ha van kedve írja össze, hogy Istvánról hány regény, novella, film készütl és azokat mennyire ismeri az ország.)

István helyzete kicsit más.
1.Tudjuk, hogy létező személy volt, azt is tudjuk, hogy nagyjából miket csinált, milyen törvények, intézkedések, csaták köthetőek a személyéhez.
2. 1948-ban lényegében betiltották. Az államalapítás ünnepéből a kenyér ünnepe lett.. személye pedig a kárpátmedencei népek egyik elnyomójaként került a könyvekbe. .. megszüntették mint szentet..azt nem is volt illő emlegetni.Tehát kicsit más a helyzet.. ezért más az érzékenység/érzéketlenség mértéke is.
3. Én szívesen néznék meg egy Istvánhoz méltó szatírát..mint ahogy az Ön által idézett film a maga nemében kiemelkedő alkotás... és nem tehetségtelen malackodás, ahogy az minálunk dívik..

tölgyes 2010.07.03. 14:35:38

@Szimba: Nincs közöttünk akkora vita..Épp azért küzdenek a gyerekek azokkal a bajokkal, amit Ön leír, mert elmarad az a gondoskodó szeretet, törődés amiről én írtam..
Ugyan mitől lenne a gyereknek szókincse, ha a szülő nem beszél a gyerekkel.. mitől lenne szókincse, (izzik a galagonya, éj mélyből fölzengő, kék gyöngyöt tesz bársony tokba, addig jó míg szundikál, Ez a tó, ez a tó nyugtalankodó, Vékony fodrát fogyhatatlan sustorogtató, Ez a cica Pemet, kukorica derce, Füle töve fekete kukorica derce.., Mi van ott a kis úton, csendes úton titkoson? Macska van ott macska van, ül magában titkosan..,..Bodri Kutya sétál, füle, farka szétáll..stb) ha nem mondanak neki verset, nem mesélnek neki.. Az a gyerek aki esténként ilyen verseket hall nm fog szókincs-hiánnyal küzdeni 5 éves korára még akkor se ha nem átütő tehetség....Az esti mese, vers közös játék a naponta ismétlődő gondoskodó ajándék a gyerek számára a sokszor nem szívesen vállalt rendért, a tőle várt "fegyelemért".. A meghitt együttlét feloldja napi feszültségeit.. a szülő szerető biztonságát adja neki az egész napi távollétért..
A rendszer pedig az ősi rítust, az élet ritmusát adja,..amelyik ráadásul igazodik a nagy rendszer a nappalok és éjszakát ismétlődő ritmusához..

Kétségtelen könnyebb azt mondani a gyereknek: majd csukd le a TV-t..és a villanyt..

tölgyes 2010.07.03. 16:00:45

@Ordnassac: Az a baj, hogy vagy elúszik 31-40 milliárd.. és egy csomó hitelesség, vagy módosul az alkotmány..Szerintem kényszer, de ha van jobb ötlete...

nyünyüge 2010.07.03. 17:15:08

@Szíjjártó:
"A magyar emberek egy új rendszert alapítottak az országgyűlési választáson. Ez akkor is így van, ha az ellenzéki pártok ezt mind a mai napig képtelenek elfogadni."

Ha ennyire biztosnak tetszik ebben lenni, akkor miért kell utasításba adni?
Hiszen a magyar emberek maguktól is ki fogják tűzni, ahogyan a háziáldást is a konyha falára.

nyünyüge 2010.07.03. 18:13:04

És mégegy gondolat, bár az élet az újabb poszton megy tovább:
Nem hiszem, hogy a 8 éve kirúgott, leváltott vezetők visszahelyezése ilyen méretekben ugyanazokra a posztokra, okos dolog . Még akkor sem, ha annakidején a legeslegeslegkiválóbban végezték a munkájukat.

Ugyanis az ember emberből van, a kirúgás csúnya sebeket hagyhatott.
Másrészt 8 év hosszú idő, és a körülmények igencsak megváltoztak. Únió, válság, stb.
Ha valaki ott próbálja folytatni, ahol abbahagyta, nagyokat hibázhat. A megfelelő kollegák kiválasztásában is, szakmailag is.

Michael Corleone 2010.07.03. 18:18:49

@török gábor: csak azért tennéd ki szívesen, hogy a szobatársadat bosszantsd, nem:)?

masni55 2010.07.03. 19:25:06

@nyünyüge: Az ellenzéki pártok és egyebek tagjai pedig nem magyar emberek.

nyünyüge 2010.07.03. 19:47:05

@nyünyüge:

Háziáldás:

Hol NER, ott szabadság / hol szabadság, ott egyetértés / hol egyetértés, ott összefogás / hol összefogás, ott NER/ hol NER, ott vita nincsen
süti beállítások módosítása