Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:54

Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy 2006-ban a két választási forduló között a Fidesz még tett egy halovány kísérletet. Orbán Viktor bejelentette: kész lemondani a miniszterelnök-jelöltségről, s hogy az MDF-fel való választási együttműködést segítse, a régi fórumos Bod Péter Ákost – aki ugyan akkor már lényegesen közelebb állt a Fideszhez, mint a balra navigáló MDF-hez – javasolta maga helyett. Az elképzelés inkább volt gesztus és üzenet, mint valódi, reális szándék, hiszen a Fidesznek az MDF-fel együttműködve sem sok esélye maradt volna a második fordulóra. Az Orbán-nélküli Fidesz-kormány ötlete azonban itt-ott tovább élt.

A 2006-os választási vereséget követően – amikor hosszú elemzésében a pártelnökkel addig egy frakcióban ülő Tölgyessy Péter is biztosra vette Orbán elkerülhetetlen visszavonulását („Ma mégis csupán távozásának módjáról és idejéről dönthet alighanem”) - a jobboldali vitákban időnként nyilvánosan is felmerült: talán szerencsésebb lenne, ha Orbán Viktor átadná a jelöltséget valaki másnak, akivel szemben kevésbé sikeresen lehet mobilizálni a baloldali választókat (Kósa Lajos a Nap-keltében: "Az valószínű, hogy ha így teszi fel a kérdést, hogy lesz-e még egyszer Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, akkor erre inkább azt mondom, hogy nem tartom valószínűnek, mert valószínű, hogy egy más felállásban kell egy következő választáson megmérettetni magunkat"). A Magyar Nemzetben publikált Pokorni Zoltánt és Rogán Antalt (Pokorni Zoltán birodalmat épít), illetve Schmidt Máriát és Áder Jánost (Schmidt Mária ante portas?) támadó különös írásokban (Stumpf István szerint: "olcsó bolsevik trükk") közvetett nyomát is lehetett találni a belső szervezkedésnek, amelyet azonban az őszödi beszéd és Gyurcsány-kormány válsága hamar levett a napirendről. Ennek ellenére a Fidesz szárnyalása idején is többször lehetett olvasni és hallani arról, hogy Orbán Viktor maga is el tudna képzelni más szereposztást. Stumpf István, az Orbán-kormány minisztere 2008-ban már elemzőként a rádióban arról elmélkedett, hogy Orbán kétharmados győzelem esetén inkább a megerősített köztársasági elnöki pozíciót választja („akár ilyen is lehet”). A Kéri-körben Orbán által említett „nem hagyományos kormányzást” is sokan úgy értelmezték, hogy a pártelnök az első két év nehézségeit a kormányfői székben inkább valaki más nevéhez kötné, s maga csak a gazdasági helyzet javulása után venné át a kormányzást.

A kérdés nyilvánvaló: van-e realitása egy ilyen forgatókönyvnek? Meggyőződésem, hogy – ha egyáltalán - leginkább választási, szavazatszerzési megfontolásokból lett volna értelme Orbánt hátrébb vonni. Egyrészt egy új jelölttel kapcsolatban lényegesen kevésbé lehetett volna attól tartani, hogy segíti az ellenoldal összerántását (a baloldalon az Orbán-ellenesség még mai is az egyik legkomolyabb – igaz, csökkenő jelentőségű - kohéziós erő), másrészt pedig az új arc cáfolhatta volna a „húsz éve ugyanaz” és „kétszer már megbukott” típusú gyakran felmerülő vádakat. Mindennek azonban csak akkor lett volna igazán jelentősége, ha a választási szituáció kiélezett. Ebben a mostani aszimmetrikus kampányhelyzetben azonban a törzsszavazókat elbizonytalanító, felesleges kockázatnak tűnne ez a lépés, ráadásul láthatóan a nagy napra türelmetlenül váró Orbán Viktor maga sem híve már egy ilyen megoldásnak. A köztársasági elnöki pozíció átszabása kétharmados többség birtokában nem elképzelhetetlen, azonban itt is komoly ellenérvek sorakoznak. Egyrészt ott van Orbán nyilatkozata, amelyben - körülírva - cáfolta, hogy erre készülnek, ennél jelentősebb azonban, hogy egy ilyen félelnöki típusú rendszerben óhatatlanul megjelenne egy, a kormányzásban alternatívaként is beállítható – vagy akár magát egy idő után így elképzelő - politikus. Ha mondjuk Navracsics Tibor, Kósa Lajos vagy Varga Mihály kerülne a miniszterelnöki székbe, hiába lenne az államfő közjogilag erősebb, fizikai képtelenség lenne minden fontos kormányzati ügyben a Sándor-palotában dönteni. Éppen ezért sokkal valószínűbbnek látszik ma a fordított felállás: egy nagyon erős miniszterelnökkel és egy együttműködő, de politikailag súlytalan elnökkel – aki semmilyen értelemben nem válhatna Orbán  riválisává.

x x x

Kitől származhat az idézet?

"...zárt körben elmondott beszédei nem kifogásolhatóak, hiszen bizalmas társaságban az ember mindig szabadabban fogalmaz"

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr361697841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pannonfunk 2010.01.25. 19:15:44

@1.szolo (B.A.): Nem kevésbé, az addigi székébe nem tért vissza, mert akkor éppen a fidesz elnöke volt (2002), bármilyen meglepő is ez, a frakcióvezetői tisztségébe sem tért vissza... továbbá, azon az ominózus napon azt mondta, teljesen jogosan, hogy "sem erkölcsi, sem politikai kényszer nincs arra nézve, hogy lemondjon".

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 19:20:25

@pannonfunk: Ne csavard ki!
Nem a lemondása a problémás, hanem a VISSZA szivárgása.

És az ember valóban nem felel a szüleiért,
viszont a választónak egy támpont, hogy AZT, akiben megbízik, kik nevelték évekig (ami ugye valószínűsíti azt is, hogy MIRE...)

Ettől függetlenül KIVÉTELEK mindig lehetnek, lehet bizonyítani az ellenkezőjét a saját tetteivel.
Pl. hogy:
- VAGY a helyén marad (tőlem nyugodtan!)
- VAGY ha sírva lemond, akkor MÁR ne lopakodjon vissza egy huncut félmosollyal...

((CC: Valódi változás kell IDE ;))

Balt 2010.01.25. 19:29:54

@samprass: "Most aki azt hiszi hogy itt bármi is jobb lesz a választások után az valószínű el volt zárva a külvilágtól idáig."

Szerintem meg az, aki 8 ilyen év után még ma is 2002 előttre mutogat vissza. Röhej.

Balt 2010.01.25. 19:30:36

@Balt: És hadd ne cáfoljam tétlesen a Sicietas-házi feladatot!

Balt 2010.01.25. 19:31:58

@is: Neked IS: fentebb Tölgyessy hiteles elemzése.

Balt 2010.01.25. 19:34:18

@is: "ezzel szemben a Horn-kormány (vagy mondjuk helyesen: Bokros) úgy vitte le 86%-ról 61%-ra, hogy közben nem volt GDP növekedés a kiigazítás miatt. az tehát bizony érdemben vitte le a hiányt, ütemesen."

Egy nagy túróst! Abból csökkent a hiány, hogy - elismerem, bizonyos szocialisták ellenében - a hiteltörlesztésre fordítódott a nemzeti vagyon kiárusításából származó bevétel...

Zoltchy (törölt) 2010.01.25. 19:36:29

@pannonfunk:

Az alapkérdés az volt, hogy mennyire jó politikus O. V.
Nos, szerintem, a győzelem puszta ténye (lásd: Z'eg : M. U.) még bizonyíték arra, hogy a győzelem a győztes saját tehetségének és ügyességének a következménye. Úgy gondolom, hogy meg kell vizsgálni a körülményeket is, amelyek között győzött.
Ha egyszer O. V. a többi párt bénázásainak következtében nyer (mert, ha nyer, az ennek a következménye lesz), vagy olyan alku megkötésével lesz miniszterelnök, amitől a fél ország hányingert kap (mert hát úgy lett az), az egyáltalán nem az ő tehetsége mellett szól.
Miből áll az ő zseniális stratégiája? Abból, hogy utolsó lehelletéig ragaszkodik ahhoz a képhez, hogy ő Magyarország egyedüli és örökös miniszterelnöke?
Abból, hogy a pártjában nincs egyetlen ember, aki szembe merne vele szállni, vagy ha van, azt félreállítja?
Szerintem ott van köztünk a félreértés, hogy én a jó politikusról beszélek, te pedig a jó karrieristáról.
Ebben az esetben neked van igazad. O. V. valóban egy jó karrierista.

Balt 2010.01.25. 19:42:25

@szamoai: "Amit tenni lehet: a folyamatos korrekció. Szerencsére aki tud írni-olvasni, annak módja van rögzíteni a tényeket és később szembesíteni velük az írás-olvasásra képteleneket/lustákat."

Ezért kell beleverni az orrotokat az elmúlt 8 évbe unos-untalan!

Balt 2010.01.25. 19:43:48

@jjulie: Ebben alighanem igazad van...

szamoai 2010.01.25. 19:50:25

@Balt: és ennek az általad beidézett Tölgyessy-szövegnek hol van köze ahhoz, amit korábban írtam?

A konkrét számoknak utánanéztél azóta? Látod már, mikor kezdett csökkeni a GDP-arányos államadósság, mikor kezdett el növekedni és hol(mikor) voltak a fordulópontok? Hogy élcelődjek kicsit: kevésbé vagy már tudatlan mint legutóbb?:)

Mondom, ez a szöveg pont nem cáfolja amit írtam, csak pozitívabban értékeli Orbán gazdaságpolitikáját, mint ahogyan én tenném. Ízlés kérdése.

Balt 2010.01.25. 19:51:48

@mirrmurrkandúr: "Ha nem ezt teszik, végük, és hál' Istennek nagy sansz van arra, hogy a régi komcsi reflexek győzedelmeskednek ismét, és csak azért sem változnak meg. Ha így lesz, tényleg annyi nekik, ami ennek az országnak egy soha vissza nem térő alkalom arra, hogy rendezze sorait... és megszabaduljon végre azoktól, akik eddig a vérét szívták..."

Szerintem csak ez az opció marad nekik. Kikkel is tudnának megújulni? A Zuschlag-Societas-generációból...? Annak lőttek. Kb. az óvodai nagycsoportban kell kezdeni a pártépítést, hogy hitelesek legyenek, de addig nem futja a bespejzolt BKV-MÁV(-STB) pénzekből... (Annál is inkább, mert úgy néz ki, a pártkasszába kevesebb jutott vissza, mint magánzsebekbe...)

szamoai 2010.01.25. 19:55:13

@Balt: abba nem kell, legalábbis felesleges, amíg nem teszek (a többesszámot hagyjuk, jó? paraszt dolog) úgy, mintha le akarnám tagadni, hogy volt elmúlt 8 év.

Majd ha csúsztatáson kapsz, mint én téged;), majd akkor próbáld bárkinek a bármijét beleverni bármibe, okés? Köszi:)

Balt 2010.01.25. 20:00:21

@jjulie:
"van most közel 7 milliárd ember, az euban 450 millió (sacc)

mi van ha egy két milliárdot jól megszervez valaki európán kívül és azt mondja nekik, erősek vagytok vegyétek vissza amit európába hordtak tőletek, de a kamatot is kérjétek el

mit gondolsz nem kezdődőtt még el ez a folyamat?"

Szerencsére ez már rég nem test-test elleni háború, az a "hadelmélet" már megdőlt, hogy legalább 2,5x-es túlerő kell a sikeres hadműveletekhez. De talán a technológia is kicsúszik lassan az euroatlanti térség kezéből, ennyiben igazad van. Viszont a zavaros kínai belpolitikai helyzet hamarabb kiélezi a belső feszültségeket, mintsem gondolnánk, tehát el lesznek foglalva magukkal egy cseppet hamarosan...

Balt 2010.01.25. 20:01:25

@jjulie: Mindamellett: igazad van a vitában. :)

Balt 2010.01.25. 20:05:07

@6.Lenin: "Végre ma megvillant az igazi remény, rájöttek,hogy nem lesz vissza út,sem 2014-ben,sem utána."

Ez miben nyilvánult meg? (Én mondjuk ezt a forgatókönyvet látom egy ideje, de azt nem látom, hogy ők maguk rájöttek volna. :))

A komment többi részével tökéletesen egyetértek.

pannonfunk 2010.01.25. 20:06:27

@1.szolo (B.A.): Milyen visszaszivárgásról beszélsz? Egyrészt amikor lemondott, akkor kijelentette, hogy erre sem erkölcsi, sem politikai oka nincsen. Plusz eléggé le volt törve. Elég nehéz felfogni, hogy ez a hír megviselte? Egy büdös szóvel nem mondta, hogy soha-de-soha nem jön vissza. Mondjak neked olyan politikust, aki lemondott/távozott, aztán visszatért? Charles de Gaulle, Winston Churchill...

Neveléséről: lehet tudni, hogy az anyja azért vált el az apjától, mert rajtakapta, hogy éjjel jelentést ír. Az apja egyébként azért írt jelentést, mert 1952-ben lesittelték a komcsik, aztán 1956 után, az elvesztett forradalom után azt mondték, hogy vagy megy vissza 9 évet, vagy köpni fog.

Ezek után elgondolkozhatsz arról, hogy mire nevelték. De erről ne itt csámcsogjunk, mert ez pont nem az, amiről csámcsogni kellene, ebben egyetértünk, ugye?

Balt 2010.01.25. 20:06:48

@szamoai: "Kérdésedre a válasz: számítHAT, amennyiben a baloldal időben előáll a megoldással: a "nyugat" és a "kelet" kiegyezésével, melynek során a "nyugat" lemond a túlfogyasztásról, a "kelet" pedig lemond a túlszaporodásról."

Már látom a lelki szemeim előtt az új Jaltát. :)))

Balt 2010.01.25. 20:10:49

@elfelejtette: "Tortenhet varatlan dolog, peldaul, hogy lotto otosom lesz, de a patas lesz a miniszterelnok."

Végre egy reális orbánfóbiás! :)))

Balt 2010.01.25. 20:14:12

@pannonfunk: "tipikus ballib agymosás. Ezek (mszp, mdf, szdsz) annyira, de annyira rosszak, hogy hányingerem van tőlük, dehát noncs más választás MUSZÁJ rájuk szavazni, mert különben jönnek a fasiszták."

Van róla számos topik - úh sikercikk. :)) Egy biztos: ha annyit elértünk - pontosabban elértek saját maguk a 8 év alatt -, hogy az ilyeneknek is derogál az MSZP-re vagy(!) az MDF-re :)) szavazni, az maga a csoda. :)))

Balt 2010.01.25. 20:18:27

@peacekeeper: "DE!
A krokodil attól nem lesz a barátom, ha megeszi az ellenségem!"

Viszont jól ki lehet játszani őket egymás ellen. Figyelj csak feszülten! :)))

Balt 2010.01.25. 20:23:12

@peacekeeper: "Az Orbán vezette 2/3 az országnak lesz katasztrófa, (mert nem lesz kire fogni a törvényszerű bukást ) és mire nekem vidéken rossz kezd lenni, addig már rég égni fognak a nemzeti vagy árpás sávos zászlóval megjelölt budai villák, az államcsőd okozóinak átvert proletárok általi megbüntetése okán........."

Szép kis vízió egy "békefenntartótól". :)) De tudod mit? Ám legyen kívánalmad szerint, ha az elvezet a megtisztuláshoz! A katarzis elengedhetetlen.

Balt 2010.01.25. 20:26:01

@pannonfunk: @peacekeeper:
"Ha jobboldali szavazatmaximálásra törekednél, akkor minden jobbikos szavazónak az első fordulóban egyéniben és listán is a Jobbikra kell szavazzon, és csak a második fordulóban a Fidesz jelöltre. (mint a kisgazdák 98-ban)"

Ne hallgass rájuk, az országban alig-alig lesz 2. forduló, csak Budapesten, meg a nagyvárosok némelyikében!

Balt 2010.01.25. 20:26:48

@Balt: Én inkább azt mondom, megértem az indulatod, de ne a Jobbikkal állj bosszút!

Balt 2010.01.25. 20:28:14

@peacekeeper: "Mondjuk én ezt eddig is tudtam, de ezzel kiírják a homlokukra. És ez mozgósítani fogja a másik oldalt."

És tömegével vonulnak a zárva tartó szavazókörök elé... :)))

pannonfunk 2010.01.25. 20:31:15

@szamoai: A gdp már 1994-ben elkezdett nőni:

en.wikipedia.org/wiki/File:Gdp_inflation_activepopulation_hungary.png

Bokros 1995-ben és 1996-ban nagyon letörte az államadósságot, majd az erőltetett privatizáció miatt ez a csökkenés nagyon visszafogottá vált:

outside.mfor.hu/mfor/images/allama060511_460.jpg

Majd 2002-ben a trend megfordult (és figyelem, még 2001-ben IS csökkent a gdp-hez viszonyított államadósság). 2002 kisebb részben a választási költségvetés I. miatt volt (Orbán), nagyobb részben meg a választási költségvetés II. miatt (t.i. önkormányzati választás, Medgyessy). Onnantól meg az eladósodás töretlen.

Balt 2010.01.25. 20:32:56

@pannonfunk: "1. A fidesz szavazók jelentős százaléka szavazzon a jobbik egyéni jelöltjére első fordulóban, és a fidesz listára. (De ne olyan sokan, hogy a jobbikos jelölt első fordulóban elérje az 50%-ot...)

2. A második fordulóban szavazzon a fidesz jelöltjére.

3. A jobbikosok meg szavazzanak a jobbikra, mind egyéniben, mind listán."

Ne hagyd ki a számításból, hogy (hacsak nem tömeges a gondolatod) kevés helyen lesz 2. forduló...

pannonfunk 2010.01.25. 20:34:02

@Balt: Szia Balt! Te eddig dolgozol? Minden este elkezded az egész napi "termést" végigkommentelni :)

Balt 2010.01.25. 20:34:57

@peacekeeper: "Lehetett volna más a miniszterelnök, hiszen ha nem lenne (nem lesz) nagy a társadalmi felhatalmazás, vagyis csak egy vékony (mondjuk 54%-os) Fidesz győzelem esetén"

Pártlistán 54% garantált 2/3-os mandátumarányt jelent. :)

6.Lenin 2010.01.25. 20:35:48

@Balt:

"....már a védekezésre, a higgadt helyzet értékelésre se képesek."

Pedig leírtam,de talán akkor kiegészíteném,elolvastam itt is és más blogokon is a fő "hangadók" hozzászólásait,posztjait.
Már csak vagdalkozás megy,értelmetlen ismételgetések.
Ez már a teljes reményvesztés stádiuma.

Azt is leírtam,Mo-nak nincs szüksége az ilyen pártokra.Ők már a múlt.

Ideje lenne végre a jövővel foglalkozni.
Hogyan tudnánk végre ELŐRE lépni,mit kéne ahhoz tenni,hogy az ilyen kalandorok,szélhámosok ne kapjanak többet lehetőséget a közéletben.

Balt 2010.01.25. 20:41:35

@peacekeeper: "Orbán ugyanarra készül, amit 4 évig kritizált Gyurcsányban, hogy úgy akar választást nyerni, hogy nem mondja meg, hogy mit akar csinálni utána."

Meccsoda eufémia! :))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.25. 20:42:15

Lehetséges-e, h nem Orbán lesz a miniszterelnök?
Hát persze, igen. Például akkor, ha kiderül Orbánról, hogy pedofil, és éppen gyurcsány fiát erőszakolta meg a múlt héten.
:o))

Balt 2010.01.25. 20:44:24

@Zoltchy: "Szegény bloggazdában még a végén megrendül a pártatlanság igényébe vetett hit."

Őszintén szólva csodálom a türelmét. :) De nyilván ahhoz tartja magát - még ha tényleg minden kommentet bégig is olvas -, hogy csak akkor szól hozzá, ha személyesen megszólíttatik...

Balt 2010.01.25. 20:46:54

@Kevercs: "2006-tól a mai napig pedig legalább 15 évet öregedett."

Tény, hogy k.va hosszú volt ez a 8 év (egy nemzet rokkant bele), és bizony a 2002-es tévévitát nézve Orbán ott még valóban szinte szemtelenül fiatal. Mára legalább beérett! :))

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.25. 20:47:03

@Zoltchy:

Ekkora közhelygyűjteményt!!!
És mindezt azért, h a végére valamiféle önigazolást nyerj, h Orbán mégsem tehetséges politikus, csak egy ügyes karrierista.

Talán meg kéne próbálnod leszakadni a dichotomizálás önmételyező, kétbites gondolkodásáról, hátha reálisabban látnád a világot, és benne az embereket.

Balt 2010.01.25. 20:48:00

@pannonfunk: "Nem mellesleg éppen peacekeeper volt az, aki a múltkor kifejtette, hogy van egy zseniális taktikája ez ellen, mondjuk én már akkor kifejtettem, hogy szerintem lózung,"

Miről van (as)szó?

dzsaszper 2010.01.25. 20:48:39

@pannonfunk: jól értem, hogy te a jobbiknak szeretnél töredékszavazatot gyűjteni?

Balt 2010.01.25. 20:49:35

@pannonfunk: "ki tudja, hogy Hagyó Miklós sleppjéből hány embert helyeztek előzetesbe? Én már nem bírom követni."

:) Minapi hír, hogy Bp.-en 25%-ra számítanak. Tehát minden negyedik :)) Vagy úgy kell érteni, hogy 3/4?!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.25. 20:50:48

@Balt:

Ha van egy csöpp esze - márpediglen van - akkor egy idő után már csak átszalad a szemével, mert az ilyen mennyiségű komment elolvasása esztelen sok időt elvesz a hasznos szakmai tevékenység + a család (van-e?) elől.

Balt 2010.01.25. 20:54:40

@radala: "köszönöm a linket.
Olvastam, de már nem is emlékeztem, hogy mennyire jó."

:) Örülök, hogy felidézhettem. Tény: máig aktuális - még ha "fel is adták" a pártházat azóta...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 20:56:34

@6.Lenin: "Ideje lenne végre a jövővel foglalkozni.
Hogyan tudnánk végre ELŐRE lépni,mit kéne ahhoz tenni"

Hát, akárhogy is fáj, de a (kulturáltabb:) JÖVŐT bizony ők fogják meg"kreálni":
www.kulturaliskreativok.cc/blog/

6.Lenin 2010.01.25. 20:58:46

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=76):

Szerintem érdemes átolvasni,minden információ hasznos lehet 1x.
Ami ma hülyeségnek tűnik,később akár az életet is jelentheti.
Ezt most csak általánosan értem.

Balt 2010.01.25. 21:04:37

@radala: "Talán csak amióta a legszimpatikusabb magyar (Cseh Tamás) mondta, hogy ö Orbán fan, azóta nem hiszem, hogy esetleg ettöl csorba érné a "független, liberális értelmiségi" imidzsemet."

Stimmt, Cseh Tamást szeretjük. :) (Igen, jelenidőben.) De vannak még egy páran, akik vállalják az értékítéletüket. (És nyilván vannak Gyurcsány mellett is, ne vitassuk el. Még azt is megengedem, hogy ez "drukkerpolitika".)

Én úgy látom, hogy Orbán (ma) szükséges "rossz". Más nem tudna ilyen határozottsággal menedzselni egy (szerencsére) önmagán messze túlnövő pártot, noha a Pokorni, Navracsics vonal hozzám (is) közelebb áll.

Balt 2010.01.25. 21:08:38

@radala: "Pl nem tudnám kire szavazzak, ha OV lenne a KDNP Pokorni meg a Fidesz..."

Igen, ez jogos dilemma (lenne). Meglehet, volt is ilyen szándék a KDNP bevonásával, mert vannak ilyen gyanús "keresztezések": Mikola világéletében KDNP-s volt (de nem akart átülni a frakcióba), Simicskó meg ősfideszes, ő átült...

Balt 2010.01.25. 21:10:23

@radala: Ne törődj vele, becsúszik elütés itt-ott, magyar billentyűzettel is...

jo.e 2010.01.25. 21:13:19

@1.szolo (B.A.): Csak tudod nem ua, hogy valaki kurvázik a hivatali autójával ( :) ) v. tönkretesz jópár embert a libáival. Láttad azt a riportfilmet amiben ezek az emberek beszéltek az ügyről ?...

6.Lenin 2010.01.25. 21:21:46

@1.szolo (B.A.):

Ha eddig nem vetted volna észre,NEKEM AZ FÁJ,ami most van.

Felőlem lehetnek ők,TE.Még Fleto is lehetne felőlem,ha értelmes jövőképet mutat/csinál,de ezt NE,amit eddig.
EBBŐL ELÉG VOLT!

Mondjon már meg valaki,amikor ők voltak hatalmon,hogy nem reformálni akarták azt,amit ők elrontottak.Mindig válságban voltunk.
Az 50-es években(padlássöprés),de mondjon már valaki legalább 1-2 évet,amikor a válságról és reformok szükségéről beszéltek,de amihez hozzányúltak mindent szétcsesztek.

És még aránylag nyugodtan írtam ezeket.
Rajtuk kívül kinek jó ez,ami jelenleg is van ebben az országban.
Erről kellene már beszélni végre,nem a szarba kapaszkodni,két
kézzel.
Na,most abbahagyom,kezd remegni a billentyűzet.

6.Lenin 2010.01.25. 21:26:50

@6.Lenin:
csak nem voltam teljesen nyugodt..

de mondjon már valaki legalább 1-2 évet,amikor a válságról és reformok szükségéről beszéltek,

amikor nem a válságról és reformok..
a nem kimaradt az elébb.

jjulie 2010.01.25. 21:38:02

@Balt:
jólesik egy kis egyetértés
viszont ezt az euroatlanti kifejezést azért módósíts egy kicsit ugyanis ez már nem nagyon létezik

az amerikaiak már ejtették európát

és van valami olyan hogy Egyesült Kinai-Amerikai Államok

mam már magasan képzett amarikaiak keresnek és vállalnak munkát Kínában

és az amerikat politikát már száz évvel ezelőtt is jobban érdekelte ázsia mint európa, és csak a háború miatt figyeltek ide néhány évig, aminek eredményeképpen az európai aranytartalék nagyrésze átvándorolt hozzájuk átvándorolt, aztán szartak európára megint

és persze hogy nem elsősorban ember ember elleni háborúra gondoltam

a 21 század félelmetes fegyverét úgy hívják: szerződés

több ezer évig kardot puskaport meg ilyen fajta tárgyakat gyártottak és vért ontottak

ma egy kupac ügyes szerződéssel országokat lehet letérdeltetni

persze jó ha van hozzá egy jókora technológiai, tudományos és pénzügyi előny

európában a hátrány van

jjulie 2010.01.25. 21:50:46

@jjulie:

egyébként az elmútl 20 évszázadból 17ésfélben az ázsiai produktumok messze verték európát rengeteget kellett tőlük tanulni

aztán állva hagytuk őket

most meg visszavették az előnyt, csak európa nem akarja látni, beszélni meg egyáltalán nem akar róla

most amig itt arról megy a vita hogy valami avas harmincas évekbeli szellemi reinkarnációként OV viszi e a prímet vagy sem tavasztól érdemes lenne körülnézni a világban és ami ott zajlik azt is belefoglalni a képletbe

6.Lenin 2010.01.25. 21:51:09

@jjulie:

Hallottál már arról,hogy globalizáció?

Kicsi ám ez a golyóbis ennyi embernek.
Nincs más lehetőség.
A fegyver kereskedők is rá fognak jönni hamarosan,lesz nagyobb buli is,mint mindenféle mordályokkal kupeckedni.

Szerintem csak a nyelvünkre és a kultúránkra kell vigyázni 1 picit,hogy azért maradjon valami,ami csak ránk jellemző.A többi nyugodtan mehet a közösbe.

Különben is,a kommunizmus előszobája a globalizáció,csak 1 jó lehetőség létezik,minden más,bukás.

jjulie 2010.01.25. 21:53:01

@jjulie:

most hogy itt vagyok nagyon megakadtak a kommentek

Balt 2010.01.25. 21:55:38

@Zoltchy: "Én a "tehetségtelen-alkalmatlan-Gyurcsány-kormány" kifejezés folyamatos ismételgetését nem tartom olyan szenzációs stratégiának, aminek logikus következménye lenne a Fidesz jelenlegi helyzete."

Nem, ez a mantra nem hatna, ha nem lenne a nagy-nagy többségnek (igen, még a nyugdíjasoknak, inaktívaknak is) húsba vágó személyes tapasztalata az elmúlt 8 évről...

6.Lenin 2010.01.25. 21:56:40

@jjulie:

Hát először én is betojtam kissé,de amint látod csak evett a fene és válaszoltam.
Remélem túlélem.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.25. 21:59:53

@jo.e:
Én értelek, sőt megértelek.
Csak nem beszélni kellene, hanem feljelenteni a gazembereket!
Aztán jöhet a rendőrség, az ügyészség, végül a független magyar bíróság elítéli, és börtönbe kerül.
És majd AKKOR lehet BESZÉLNI...
(-a beszélőn;)

jjulie 2010.01.25. 22:00:53

@6.Lenin:

azzal hogy változatosan tudod szidni a komcsikat nem sok maradandót alkotsz

Balt 2010.01.25. 22:05:14

@1.szolo (B.A.): "Persze a szocik nem nézték ezt jó szemmel, és 7 év alatt sikerült is egy csomót tönkretenniük a fizetőképes kereslet leszorításával."

Ezen kár kajánkodni, mert ugye most nyírták ki az üdülési csekk intézményét. (Én sokáig azt hittem, ez MSZP-s vívmány, de hát egy túróst, Orbánék hagyatéka, ami egy jól felépített "támogasd a belföldi turizmust" koncepciót mutat.)

Balt 2010.01.25. 22:07:20

@1.szolo (B.A.): "...mikor Bajnai lett Gyurcsányi helyett a m.e!
2 nap SE kellett a jobbantilib sajtónak a libázós, kesztyűsbábozós, takoroggyozós (újabb) karaktergyilkossághoz..."

De azért nem radírozzuk ki az életrajzából, hogy az ún. "elkúrás" tevékeny részese volt folyamatosan, a Gyurcsány-kormányok több kulcspozíciójában...?

6.Lenin 2010.01.25. 22:07:46

@jjulie:

Nem is szeretnék annál maradandóbbat,mint,hogy eltakarodjanak végre kishazánkból.
Ma nagylelkű vagyok,maradhatnak is,1 jól őrzött intézményben.Még beszélőre is hajlandó vagyok elmenni,ha sms-ben megírják,milyen befőttet vigyek.

jjulie 2010.01.25. 22:12:38

@6.Lenin:

tudod én is rühellem a komcsikat, csak azzal még nincs minden megoldva

a te cserjátékosaidnak és neked egyetlen dolog fáj: ők kaszálnak nem te

de ki fog vetni kispajtás?

Balt 2010.01.25. 22:12:43

@radala: Tökéletesen egyetértek! (Már megint... Baj lesz ebből, meglásd! :)))

Balt 2010.01.25. 22:16:09

@Frank99: "én megnézem azt a2/3-ot tavasszal...
meg hogy annak híján kivel baszatja meg magát Viktorka."

Szerintem te (mint sün) maradj nyugodtan a mosókefénél. :)

(Gyk.: semmiféle "koalíciós kényszer" nem lesz, ha az 50%+1 mandátum meglesz, márpedig ez annyira biztos, hogy én is csak megszokásból megyek választani. :))

Balt 2010.01.25. 22:22:25

@1.szolo (B.A.): "Az egész társadalompolitikája a SAJÁT családja támogatását célozta! 8Đ"

:)) Tölgyessy mintha nem pont ezt írta volna...

"Kedves "Nyuggerek", kitartás!
Eljön még a TI időtök újra, amikor 0.Viktor nyugdíjba készül majd menni...
(-csak megérjétek!:()"

Ej viszont valódi "szavazói szempont" hiszen kb. egykorú vagyok Orbánnal. :)) Igaz, nincs 5 gyerekem, de lassan az övéi is kinőnek a családi pótlékból... :)

6.Lenin 2010.01.25. 22:26:30

@jjulie:

Kedves jjulie!

Tévedésben vagyol,én nem rühellem a komcsikat se, meg senkit se,akinek más a pol. nézete,mint az enyém.
Én a szélhámosokat és a gazembereket,de főleg a hazudósakat rühellem.
Nincsenek elő-,csak utóítéleteim.
Nem tudom,mit fog csinálni OV,de megadom a lehetőséget számára,hogy többet,jobbat tegyen.

Ha nem lesz rá képes,pontosan olyan változatosan fogom elküldeni melegebb éghajlatra,mint ezeket.

jjulie 2010.01.25. 22:28:35

Kedves Gábor!

valójában régen nagy Török Gábor fan voltam, tulajdonképpen Ön volt azon kevesek egyike akit szivesen hallgattam a tvben amikor ezt még meg lehetett tenni

ha most viszont megtatja ezt a blogot abban a mederben amelyben legfontosabb kérdés hogy ki ki lesz a bajnok az megyei másodosztályban akkor kicsit csalódott leszek, mintha nem is lenne a Barcelona, MU, és társai

valahogy szélesítse a perspektívát

Balt 2010.01.25. 22:28:41

@1.szolo (B.A.):
"És az ember valóban nem felel a szüleiért,
viszont a választónak egy támpont, hogy AZT, akiben megbízik, kik nevelték évekig (ami ugye valószínűsíti azt is, hogy MIRE...)"

Várjunk, megint fordítva ültök a lovon! Persze, hogy nem derék dolog, ha valakit zsarolni tudnak (akár egzisztenciális ellehetetlenítéssel), de azért a főbűnösök mégiscsak azok, akik működtették a rendszert egy magasabb pozícióból. (Mondjuk SZT/tartótisztek voltak, és persze "a KGB-től védték a hazát"...) De ez ugyanaz a szemérmetlen (ön)védelem, ami Kovács László szájából így hangzott: "Martonyi János ugyanannak a pártnak volt a tagja, mint én." Na persze. Csak nem mindegy, hogy valaki külügyi osztályvezető, moszkvai nagykövet (Szűrös), vagy mezei (opportunista) párttag.

Balt 2010.01.25. 22:29:17

@Balt: Pardon, nem önvédelem, inkább rágalom.

Balt 2010.01.25. 22:33:46

@szamoai: "Mondom, ez a szöveg pont nem cáfolja amit írtam, csak pozitívabban értékeli Orbán gazdaságpolitikáját, mint ahogyan én tenném. Ízlés kérdése."

Akkor csak ízlelgesd, összevetve az elmúlt 8 évvel! Lesz rá alkalmad legalább még 8 évig minimum! :))

Balt 2010.01.25. 22:35:56

@szamoai: "abba nem kell, legalábbis felesleges, amíg nem teszek (a többesszámot hagyjuk, jó? paraszt dolog) úgy, mintha le akarnám tagadni, hogy volt elmúlt 8 év."

Egyes számba' is mondhatom. :))

Balt 2010.01.25. 22:43:46

@pannonfunk: "Te eddig dolgozol? Minden este elkezded az egész napi "termést" végigkommentelni :)"

:) Úgy valahogy. De csak ahhoz térek vissza, amit az elejétől követtem, az előző LMP-s poszt kommentjeibe bele sem néztem...

török gábor 2010.01.25. 22:43:59

@jjulie: egyrészt nagyon köszönöm, és őszintén sajnálom, ha ebben változás áll be. másrészt ez a blog - mint minden elemzés - reaktív: sajnos csak arról tudok írni, ami történik. márpedig ez a kampány egyelőre nem az izgalmas fordulatokról szól. most éppen a képviselői-polgármesteri összeférhetetlenségről szeretnék, mert legalább van egy ezzel kapcsolatos "okom"...

jjulie 2010.01.25. 23:03:01

@török gábor:

tudja, valahogy elszomorít ez a "nem írok nem olvasok" magyar nemesi hagyomány

ennek volt az eredménye, hogy amikor a kiegyezés után kivonultak a hivatalokból és még egy csomó helyről a német nyelvű hivatalnokok, szegény Eötvös kultuszministernek komoly gondja támadt: ki a fenét ültessen a helyükre?

egyet tehetett, megkereste a zsidó vezetőket, hogy ajánjanak néhány tehetséges fiatalt

azok persze tudtak írni és olvasni és németül is, adott nelkik egy kis pénz és elküldte őket német egyetemekre, hogy okosodjanak, de jöjjenek haza pár év múlva

aztán hazajöttek, volt akit pl Csemegi-nek volt akit Kármánnak hívtak közűlük

Hány istenverte nemes gyerekét lehetett kiutaztatni ?

kényszerítse a kommentezőit arra hogy nézzenek körül a világban és a múltban

a világ nem egyenló az orbán-gyurcsány párosmérközéssel, at örténelem pedig nem 8 vagy 12 éve kezdődött

török gábor 2010.01.25. 23:10:52

@jjulie: félek, hogy túlértékel. a kényszerítés távol áll tőlem, ez a blog pedig nem akarná minden problémánkat megoldani, egyszerűen csak figyelni szeretné a magyar politikát - miközben persze egyetértek a világról és a történelemről írtakkal.

6.Lenin 2010.01.25. 23:23:50

@jjulie:

Elnézést,hogy beleszólok,de érintettség jogán,talán megtehetem.

Kedves jjulie!

Mielőtt beírna egy posztba megsértve az ide kommentelőket,talán érdemes lenne elolvasni ,valójában mi is a poszt által megjelölt téma és miről kell,hogy szóljon a disputa.
Nyilván,ha a blog gazdája kiszélesíti a vita tárgyát nemzetközi netán univesumi összefüggésekre,remélem lesz ahhoz is megfelelő számú és szintű hozzászólás.
Még 1x elnézést.

Balt 2010.01.25. 23:38:57

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (centi=76): Alább a cáfolat. :) Felületesen átfutva nem futott volna bele a "még ha tényleg minden kommentet bégig is olvas" mondatomba. +1 pont az elütésért Radalának! :)

Balt 2010.01.25. 23:44:46

@jjulie: "az amerikaiak már ejtették európát

és van valami olyan hogy Egyesült Kinai-Amerikai Államok"

Nem hiszem. Nekik is látniuk kell, hogy Kína ma a legnagyobb vetélytársuk. Ettől persze még próbálhatnak vele kényszerből, praktikumból együttműködni. (TGM idézte bon mot: "Hol van ma az amerikai munkásosztály? Kínában...")

Balt 2010.01.25. 23:47:50

@6.Lenin: "azért maradjon valami,ami csak ránk jellemző.A többi nyugodtan mehet a közösbe.

Különben is,a kommunizmus előszobája a globalizáció,csak 1 jó lehetőség létezik,minden más,bukás."

Nomen est omen: ezt akár Lenin et. is mondhatta volna. :)

Balt 2010.01.26. 00:01:30

@jjulie: "a világ nem egyenló az orbán-gyurcsány párosmérközéssel, at örténelem pedig nem 8 vagy 12 éve kezdődött"

Igaz, ez a meccs egyelőre nem lesz műsoron, bár meggyőződésem, többet nem is lesznek egy súlycsoportban.

Ettől függetlenül - és azért sem veszem magamra! :) - a mostani választás leginkább az elmúlt 4 (8) évről fog szólni elsősorban, esetleg hozzá vehetünk még 4-et (köbgyök alatt), a többi meg aligha számít. De persze vizsgálhatjuk térségi, uniós, globális perspektívából is, akkor is illeszkedik a sorba, sőt, talán mintaértékű lesz ez a tavasz. (Na jó, a lengyelek persze megint jócskán előttünk járnak...)

Balt 2010.01.26. 00:10:45

@török gábor: Isten éltesse! :)

(Akkor illene rövidebbre fogni a kommenteket, attól tartok... Már legalábbis akkor, ha ennek követése értékes időt rabol a családtól...)

jjulie 2010.01.26. 00:22:47

@török gábor:

igen a kényszerítés szó tényleg nem illik Önhöz

azért még írok egy sztoriról, az egyik kedvencem, nagyjából 3000 éves

éldegélt a hét törzs úgy ahogy békében és gyarapodott ott valahol amit Kánaánnak is hívtak, csak úgy lazán, nem voltak adók, kényszerű szolgálatok stb

aztán egyszer észrevették hogy a körülöttök élők között szervezkedés kezdődőtt és létrejöttek államok, királyok és azok zsoldos hadseregei, amiket hogyha elküldtek a szomszéd tözsi területekre, könnyedén győzedelmeskedtek a szervezetlen törzsek fölött

volt egy próféta aki látta a baljós jövöt és kiutat keresett: rájött, vagy megszervezik a maguk királyságát és hadseregét vagy baj lesz

mivel ő egy igazi próféta volt, tudott beszélni a főnökével, aki jóváhagyta a tervet, már csak be kellet adni a törzseknek

nagyon ügyesen kellet politizálnia, ugyanis a törzsfők gyorsan átlátták a helyzetet: ha lesz király lesz adószedő, adó és egyéb járulékok, a királynak lesznek kapitányai, akiknek odaadja a beszedett pénzt, azok meg el fogják tapsolni

sokszor megvitaták a helyzetet, mindig ugyan az a végeredmény jött ki, átlátták a technológiát és azt mondták nem kívánatos, no adó, no király no kapitányok

viszont a próféta látta, hogy a szomszédban szorgosak az adószedők és egyre több a zsoldos, úgyhogy ráijesztett a törzsfőkre, akik végül ráálltak

addigra már ki is választotta a királynak valót, Saulnak hívták elkérte az apjától, az odaadta, és mivel meg volt az engedélye fentről, fel is szentelte (lehet hogy ez hibás kifejezés)

aztán erről a témáról beszéltek széltében hosszában és mindenki rühellte, mert tudták mi a menet: adók> kincstár>kapitányok>eltapsolás

végül hogy legyen formája a dolognak, összehívta a törzsfőnököket, hogy szavazzanak, de előtte megvette egyenként mindegyiket, nehogy ne jöjjön ki az eredmény, hiszen már fel is volt szentelve felsőbb belegyezéssel

megvolt hát a szavazás, és nyert a jelölt, mindenki boldog volt, meg akarták ünnepelni a megválasztott királyt, de nem találták sehol

végül meglett: szégyenében el volt bújva a szamarak közé

Kedves Gábor!

Mit tippel hány százalék magyar szavazásra jogosoltnak új ez a sztori?

Mit tippel hány százalék magyar választópolgár képes egy ilyen hosszúságú szöveget végig koncentrálva elolvasni?

És mit tippel hányan szégyellik el magukat attól a felismeréstől, hogy nem ők az elsők akik rájöttek hogy ebben a szisztémában mindíg el van verve a zsé?

jo.e 2010.01.26. 08:57:15

@1.szolo (B.A.): Nem hinném, h. a mai magyar jogrend szerint fogást lehetne találni rajtuk. V. ha mégis, könnyen lehet, h. ilyen ítélet születne: www.magyarhirlap.hu/velemeny/itelet.html
Mondjuk árnyalná a képet néhány megfelelő embernek kiosztott pofon, de ez ugye nem pálya...

msmester 2010.01.26. 09:34:35

Kicsit belemerültünk az iszapolásba, ahogy látom ;) Pedig a témafelvetés nagyon jó.

Biztos, hogy felmerült Orbán Viktor szűkebb csapatában az ötlet, hogy valakit előretoljanak, de érdekes módon a potenciális jelöltek többségére a következők egyike (vagy több is) igaz:

1. polgármester (mint pl. Kósa vagy Pokorni) - nehezen védhető, ha egyébként le kéne mondania erről (lásd a mai posztot a polgármesteri - képviselői szék összeférhetetlenségéről)
2. szakpolitikus (pl. Varga Mihály) - fölöslegesen kiteszi a pártot az olyan kritikának, mint pl. "a Nádor utcából irányítják az országot" és általában sokkal kevésbé szimpatikus, fogyasztható arcok ezek
3. már "volt egy dobása" - mint Pokorninak például. Igaz, a tömegek talán nem emlékeznek már rá, de a mai helyzetben várható lenne, hogy a balos sajtó alaposan körbejárná a részleteket ismét és ebben számíthatnának a bulvármédiára is

Ha úgy vesszük, akkor a csúcsemberek közül Orbán az egyetlen alappal nyilvánosan meg nem vádolt, gyengébb területi kötődésű és nem kifejezett szakpolitikus a Fideszben.

A szürke selyemcukor ;)

Az idézet amúgy Navracsics Tibortól van, még a 2006-os választási vereség után hangzott el, Mikola István félresikerült nyilatkozatait és egyéb kommunikációs hibákat taglalva.

szamoai 2010.01.26. 10:32:26

@pannonfunk: jól mondod, az már 94-ben, de nem a GDP növekedése volt éppen a kérdés, hanem a GDP-arányos államadósságé.

6.Lenin 2010.01.26. 11:44:19

@Balt:

Emelkedjünk fel a megyei másodosztály szintről,nézzük a dolgokat globális szinten és mindezt történelmi távlatokat is figyelembe véve,próbáljunk ebből bizonyos következtetéseket levonni.

Vannak olyan folyamatok,amiket nem tudunk megállítani,esetleg nagyon kismértékben befolyásolni.Sőt már az is nagy sikernek számítana,ha meg tudnánk akadályozni,ne menjenek el a dolgok valamilyen szélsőséges irányba.
A globalizáció megállíthatatlan,de értelmetlen is lenne megállítani,hosszútávon.

Jól írtad,az amerikai munkásosztály,Kínában van.Mi értelme lenne 1 egymás elleni háborúnak?

Az élelmiszer és energia tartalékok fogyása pedig majd rákényszeríti az emberiséget a szükségleteik szerinti korlátozott fogyasztásra.
Ez pediglen már volt említve,de nem a megfelelő időben.Ezek történelmi távlatokban nézve,nagyon hosszú folyamatok is lehetnek.Akár sok generáción keresztül is.

A fenteket figyelembe véve,nyilvánvaló,sok téveszme,messiások,zavaros gondolkodású öntömjénező próféták sokasága kíséri ezt a folyamatot.
Ez elkerülhetetlen.

1 Másik.
Nem az eszmék buknak,hanem az emberek,akik bizonyos eszmékbe burkolva próbálják saját zavaros elképzeléseiket eladni,az arra fogékony embertársaiknak.

Napi aktualitás,amikor az SZDSZ szétporlad a történelem szemétdombján,ez nem a liberális eszmék bukását jelenti.

Néhány seggfej eltűnik.Ennyit.

Ami ma Mo-on történik,része a folyamatnak.igaz,csak 1 piciny szelete.

És bármennyire is szeretnék egyesek negligálni,a ma problémája mégis csak az Mo-on(megyei II. oszt.)
Ki lesz Mo-n a következő években a me.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.26. 13:32:12

@6.Lenin: "amikor az SZDSZ szétporlad a történelem szemétdombján, ez nem a liberális eszmék bukását jelenti."

Jut eszembe, az a jobbantilib viszony, hogy:
1. utáljuk az SZDSZ-t...
2. ráadásul AZ nem is igazi liberális párt!!!
3. amúgy meg az igazi liberalistákat IS utáljuk


((CC: Valódi változás kell IDE!))

vlaca55 2010.01.26. 15:40:50

@török gábor: Én is jó egészséget kívánok a "kis-Töröknek" és családjának!

cellimega 2010.01.26. 19:35:46

@Balt:
az államadósság csökkenése az árfolyamváltozásokból fakadt 94-98 között főként. A forint felértékelődött nagyon a jenhez képest, így az adósságtömeg nagysága csökkent a GDP-hez képest.
A szocik 1998-ban nagyon magas ktgvetési hiánnyal adták át a kormányzást a jobbos koalíciónak.

Az Orbán-féle megszorítás (1998-2000) sokkal ügyesebb volt, mint a Bokros-féle, mert nem fulladt le tőle a gazdasági növekedés, mint 95-96-ban.
Járainak és Chikánnak kellett volna pozícióban maradniuk, de sajnos jött Matolcsy a tervével. Előtte nagyon jó gazd.politikát folytatott a fidesz.

pannonfunk 2010.01.26. 21:56:49

@szamoai: A GDP arányos államadósság viszont még 2001-ben is csökkent. Azóta meg növekszik, töretlenül. Mondom Neked is, @cellimega:

ben2 2010.01.29. 19:01:00

Amikor Fidesz kormány volt, nem kúrták el, amikor MSZP-SZDSZ elkúrták. Ezért rúghat még mindig labdába Orbán Viktor.
End of the story.
A balosok azért reagálnak neurotikusan Orbán minden megnyilvánulására, mert bebizonyította nekik, hogy lehet jobban kormányozni, mint azt ők tették és teszik.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.29. 19:36:13

@török gábor: (gratulálok én is!:)

Ehhez mit szólsz? (-pl. kértek rá engedélyt? -esetleg alapból szabad kezet adtál nekik?)
hvg.hu:
"Török Gábor:
Lehet-e más a kormányfő Orbánon kívül?"

(ehelyett: "43. Lehet más a miniszterelnök?")

Érdekes, hogy mennyire nyírják az LMP-t, hogy feltétlenül ODA kellett tenniük közbe azt az "-e"-t, hogy véletlenül se hasonlítson őrájuk a szöveg...

Megjegyzem, hogy 0.Viktoron BELÜL azért elég fura lenne egy más kormányfő... 8Đ

((CC: Valódi változás kell IDE!))

A Sherman megsérült, végzünk vele 2010.01.30. 09:13:38

Minden normális demokráciában, ha valaki veszít kormányfőként, majd utána négy évvel később ellenzéki pártvezetőként is, szépen lemond, visszavonul. De Orbán megmondta, hogy ő mindig velünk lesz...

Orbán a nemzettel szembeni sok mulasztása miatt se lenne méltó arra, hogy újra miniszterelnök legyen.

Az meg nevetséges, hogy ő a legalkalmasabb... Próbálna Al Gore vagy Kerry újra elnökjelölt lenni... Bukott emberek.

pannonfunk 2010.01.30. 09:29:19

@A Sherman megsérült, végzünk vele:

Charles de Gaulle, Winston Churchill, ezek a nevek mondanak valamit neked? Olvass utána, lehet, hogy meg fogsz lepődni...

Balt 2010.01.31. 12:00:58

@1.szolo (B.A.): "Megjegyzem, hogy 0.Viktoron BELÜL azért elég fura lenne egy más kormányfő... 8Đ"

:)) Miért? És ha dinasztiát alapít? :)) (Lásd még: Göncz-femili.)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.31. 14:19:58

@Balt: (BELÜL-ről)

"A kutyán KÍVÜL a könyv az ember legjobb barátja."

- azért, mert BELÜL túl sötét lenne olvasni..."

A Sherman megsérült, végzünk vele 2010.02.02. 21:27:17

@pannonfunk: Persze, sokat mondanak e nevek. De nem igazolta Orbán, hogy Churchillhez vagy de Gaulle-hoz lehetne hasonlítani.

pannonfunk 2010.02.02. 21:58:33

@A Sherman megsérült, végzünk vele: Nem is kell... Csak annyit akartam mondani, hogy egy választási veresség nem feltétlenül jár együtt a politikai karrier végével. És hát az a helyzet, hogy elég furcsa dolgoknak kellene történnie ahhoz, hogy április 25 után Magyarország leendő miniszterelnökét ne Orbán Viktornak hívják (Bajnai még ügyvezető lesz egy darabig...). És hát az az igazság, hogy ha sikerül nyernie most áprilisban, akkor annyiban Churchillhez és de Gaulle-hoz lehet hasonlítani, hogy bukás után újra miniszterelnök tudott lenni.
süti beállítások módosítása