Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
21:28

Miután a pártok semmi érdekeset nem mutatnak, s a kampány egyelőre meglehetősen unalmas, a sajtó – saját jól felfogott érdekében - próbálkozik izgalmasabbá tenni. Már itt is az újabb nagy szenzáció: a szocialisták arra készülnek, hogy az alkotmányos kiskaput kihasználva még ebben a parlamenti ciklusban megválasszák az új, 2010 augusztusától hivatalba lépő köztársasági elnököt. Bár az alaptörvény tényleg nem fogalmaz precízen („A köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30 nappal, ha pedig a megbízatás idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított 30 napon belül kell megválasztani.”), a felvetést szívem szerint egyszerűen hülyeségnek (szebben: komolytalannak) nevezném. Ennyi erővel 2030-ig minden elnökválasztást le lehetne rendezni más most, Kovács László két ciklusa után mondjuk Gyurcsány jöhetne, aztán esetleg Mesterházy… Az alkotmányosság azonban nem csupán szöveget és szöveghiányt jelent, hanem szellemiséget és szokásjogot is, márpedig nincs olyan ember ebben az országban (talán még a vicces Szanyi Tibort is beleértve), aki korrektnek tartana egy ilyen megoldást. Ezzel a kérdéssel tehát nem is érdemes bővebben foglalkozni, felmerülésének oka érthető, tartalma nevetséges. Annál inkább izgalmas kérdés, hogy mi lesz majd 2010 nyarán (legkésőbb július 5-ig), amikor az újonnan választott parlamentnek döntenie kell az államfő személyéről.

Azt már tisztáztuk, hogy nagy valószínűséggel a Fidesznek abszolút többsége lesz a parlamentben, így aztán – végső soron a harmadik fordulóban – képesek lehetnek arra, hogy saját jelöltjüket küldjék a Várba. Orbán Viktor a minap világossá tette, hogy nem tervezi a közjogi szerkezet radikális átalakítását, nem lesz erősebb jogkörökkel bíró és közvetlenül választott államfői hatalom – ahogy ezt Stumpf István prognosztizálta korábban. Ha hinni lehet ennek a bejelentésnek, márpedig ennyi idővel a választás előtt életveszélyes lenne a későbbi cselekvéssel ellentétesen fogalmazni, akkor érdemes a mostani kormányzati forma adta keretekben gondolkozni. Ebben a rendszerben az államfői pozíció – bár vannak izgalmas lehetőségei a köztársasági elnöknek: a törvénykezdeményezéstől a vétóig – nem tűnik kívánatosnak a végrehajtó hatalmat akaró politikusok számára. Azaz a Fidesz frontpolitikusai helyett a másodvonalban, de még inkább az értelmiségi-támogatói holdudvarban érdemes nézelődnünk.

Fontos tisztáznunk, hogy a jelöltséghez ötven képviselő támogatása szükséges, azaz 386 képviselővel számolva akár hét induló neve is felkerülhetne a szavazólapra. Ez persze matematika: a feltehetően mamutfrakciót bíró Fidesznek bizonyára csak egy jelöltje lesz, s a kérdés inkább az, hogy vajon az MSZP-nek vagy a Jobbiknak lesz-e egyáltalán arra lehetősége, hogy ellenjelöltet állítson (nem a siker reményében, hanem az alternatíva demonstrálása érdekében – lásd az 1995-ös elnökválasztást).

A Fidesz megfontolásait elemezve lényeges dilemma lehet, hogy mi a szándéka a pártnak a jelenlegi köztársasági elnökkel (ezen a ponton az olvasók tisztánlátása érdekében jeleznem kell, hogy az államfő tanácsadó testületének tagja vagyok - s bár nem ez a szándék vezet, de mondataim, ha valaki így szeretné, akár burkolt korteskedésként is értelmezhetők). Sólyom László elméletileg még egy ciklust vállalhatna, abban azonban nem vagyok biztos (pontosabban biztos vagyok az ellenkezőjében), hogy ő szerepelne a Fidesz kívánságlistáján az első helyen. Sólyom önálló politikus, s bár kétségtelenül közelebb áll az egyébként őt szavazataival a pozícióba juttató Fideszhez, feltehetően egy jobboldali kormány alatt is fontosnak tartaná, hogy megőrizze autonómiáját (például az érdemi mérlegelésen alapuló jelenlegi jelölési gyakorlat folytatásával), s bizonyára arra is ügyelne, hogy az esetleges alkotmányos gubancok kapcsán hallassa hangját (nem csupán vétókkal). Egyszerű költség-haszon számítás után is világos, hogy a Fidesz számára a zsákmányelv alapján megszerezhető elnöki pozícióban jobban mutatna egy irányíthatóbb és/vagy passzívabb politikus. A kérdés csak az, hogy vajon a Fidesznek érdemes-e felvállalnia egy – végeredményét tekintve kétségtelenül komoly nyilvánosságot kapó - szakítást Sólyommal, akit a jobboldali táboron belül – de talán azon túl is - tisztelet övez. Az a Fidesz, amely korábban semmilyen kritikát nem fogalmazott meg az elnökkel kapcsolatban, hogyan indokolná szavazóinak az öt évvel ezelőtt általa támogatott államfő „ejtését”?

Nem szeretném túldimenzionálni a problémát, hiszen egy győzelmi eufóriában lévő párt bizonyára meg tudná oldani ezt a kérdést. A legjobb persze az lenne számukra, ha Sólyom – elődjéhez, Mádl Ferenchez hasonlóan – maga jelentené be a visszavonulását. Ha ez nem történik meg, a Fidesz feltehetően pragmatikus megfontolásokat követ majd: ha meg tudja oldani kommunikációval a váltást, azaz el tudja magyarázni, miért kell a „frissítés” (akár egy jól kitalált újabb előzetes „népakarattal”, mint 2005-ben), a Sándor-palotába költözhet egy Fidesz-közelibb államfő, olyasvalaki, mint például Martonyi János vagy Vizi E. Szilveszter. Ha viszont túl sok erőfeszítést igényel egy ilyen váltás keresztülvitele (ebből a szempontból akár annak is jelentősége lehet, hogy vajon a Jobbik és az MSZP állíthat-e jelöltet), az is elképzelhető, hogy végül mégis Sólyom László újrázása mellett határoz a Fidesz. Egy azonban biztos: bár a döntéshozók fejében bizonyára már most szerepelnek forgatókönyvek, a kérdés nem a parlamenti választások előtt, hanem kizárólag utána - alapvetően az akkori helyzet alapján - dől majd el.

Ezért aztán érdemben elemezni is csak akkor lehet - addig marad a látványos ködszurkálás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr21535333

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kisizém nem kéne? 2009.11.19. 22:50:40

(Itt a szerkesztő ablakban fent a Stílus listából legszívesebben az "ordenáré"-t választottam volna, de nem találom.)Szóval az írja a zindex:"Nincs tételes törvényi akadálya annak, hogy a parlament [értsd: a bolsevikok] még a 2010-es tav...

Trackback: A köztársaság megosztottságáért 2009.11.18. 22:35:31

Fújódik már a következő  lufi, újabb hétre meglesz a ballaszt. A szocik még utolsó leheletükkel örökül hagynának egy „saját” köztársasági elnököt a következő kormánynak – írja a Magyar Nemzet. A mindig jólértesültek már azt is tu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bioLarzen 2009.11.19. 12:48:44

@ó jaj:
"Szomorú, hogy már fel sem merül senkiben, hogy pártembereken és holdudvaron kívül keressen elnököt."

Szia,
sajna elég, ha OV-ben és stábjában nem merül fel...

Én amúgy nem kis pénzt mernék tenni Schmitt Pálra. Prezentábilis, külföldön is ismert, kockázatmentes - sok más potenciálisabb választásnál jobban örülnék neki, bár nem vagyok híve.

bio

Stoney Hill Billy 2009.11.19. 13:07:10

Sólyom László a legnagyobb a mai politikában.
Maradjon a Sándor-palotában!

.Iván · http://retropol.blog.hu 2009.11.19. 13:11:47

1990-től kezdve volt egy nagyon hasznos, ki nem mondott illemszabály az egyébként politikailag súlytalan köztársasági elnök viselkedését illetően: lényegében nem csinált semmi markánsan aktuálpolitikait, cserébe a pártok békén hagyták a személyét.

Ebből a szempontbó Göncz Árpád etalon volt, Mádl Ferenc is jól megfelelt a feladatnak, a fogsorát leszámítva.

Sólyom azonban teljesen félreértelmezi a szerepét, megmozdulásaiból süt a kellő átgondoltság hiánya, a teljes szereptévesztés és a politikai magamutogatás. A figurának egyszerűen fogalma sincs annak a közegnek a realitásairól, amiben dolgoznia kéne. Egy minőségi média már rég szétszedte volna.

.Iván

is 2009.11.19. 13:20:57

én magam a dialektikus csócsálás leglelkesebb hívei közé tartozom: érvek, ellenérvek, igen, nem, gyűjtögetve, szelektálva, rostálva, megköpködve.

na de mindezt valami eredmény érdekében! azért írni ennyit, hogy a végén az legyen a csattanó, hogy: 'a fene se tudja', hát ez komolytalan. Abody Béla(?) hasonló elemzése a magyar focicsapat esélyeiről a tokiói(?) olimpián rendben, mert az kroki, s direkt a röhögésért van megírva. na de komoly elemzést nem lehet ide kifuttatni.

hacsak nem provokáció, szondáztatás, valamint a posztban is emlegetett kampány, amit olvastunk. de Török Gáborból nem szeretném egyiket se kinézni. szeretném elkerülni, hogy ilyenbe botolhassak a részéről. lehet?

Dezsőjóska 2009.11.19. 13:29:25

@.Iván: És ki mondta, hogy mindenkinek be kéne állnia a sorba politikai senkik mögé? (Az elődök civil tevékenységét nincs jogalapom/képzettségem vitatni.)
Senki nem született elnöknek, megfizette a tanulópénzt.

Mon3 2009.11.19. 13:38:20

@Shalamoon: Éljenek a patkányok. Apám együtt raboskodott vele. Ez volt a beceneve a börtönben, mert állandóan köpött. Aztán amikor az Andrássy út 60. oldalán az emléktáblát együtt avatták apámmal, amikor az öregem elkezdte a beszédét, fogta magát és az ünnepség közepén elkotródott. A tömeg döbbenten nézte, amikor a sleppjével átcsörtetett a tisztelt egybegyűlteken. Becsületes, tisztességes ember...
Sólyom volt az első, aki ténylegesen jó elnök volt. A szocikkal annyira elszaladt a ló, hogy abból a szemszögből szélsőségesen jobboldalinak tűnt. Ha valamit fel lehet neki róni, akkor éppen a túlzott tisztessége, hogy inkább hallgatott a Fletó csalásáról, csak hogy ne befolyásolja a választásokat.

pannonfunk 2009.11.19. 13:39:47

Nem úgy volt, hogy Sólyom csak egy ciklust vállal? Én legalábbis így emlékezem.

Kodomo 2009.11.19. 13:43:13

@.Iván: ...
Azonban Sólyom nem a "ki nem mondott illemszabály"-ból vezeti le saját jogállását. Hanem, ha már vannak erre jogszabályok, akkor abból igyekszik ezt megtenni.
Ez persze baj pl. akkor, amikor a pártok akarnak főbírót stb. kinevezni. (Vagy általában általuk hozott törvényeket nekik maguknak is betartani.)

Mon3 2009.11.19. 13:47:01

@initram5: Bazd meg! A románok igenis elkövették ezt a baromságot többször is. Mi meg tiltsuk be az ezeréves államiságunk ünnepét, mert akkor vonultak be hozzájuk. Megjegyzem, hogy nem 21-én, hanem 20-án történt a tényleges bevonulás!!!! Javaslom, hogy tanuljál egy kis történelmet. 21-én csak hírül adták a tényt.

Tartós Béka 2009.11.19. 14:03:53

Kedves Török Gábor!

Ugye nem gondolja komolyan, hogy az MSZP-t bármi, ismétlem, BÁRMI olyan erkölcsi megfontolás vezeti a köztársasági elnök megválasztásakor, ami meggátolná, hogy az alkotmány szellemével ellentétese jóelőre elnököt válasszanak a saját pártkatonáik közül?
Ön melyik országban él?

Charteris_v1 2009.11.19. 14:22:06

Több sebből is vérzik T.G. elemzése.
Ott kezdődik, hogy a köztársasági elnök tanácsadójaként határeset a "munkaadója" jövőjéről jóslásokba bocsátkozni.
Ott folytatódik, hogy "a FIDESZ nem tervezi a közjogi szerkezet radikális átalakítást" és hogy ezt maga O.V. is nyilvánvalóvá tette. Mondjon valaki a XX.-ik században olyan - a tömegek életkörülményeire ható - negatív változtatást, amelyet előre bejelentettek volna! Azonkívül, hogy azt amit O.V., mint megváltoztathatatlant bejelent, arra ne vegyen senki mérget.
Az aki Sólyom Lászlót ideális köztársasági elnöknek láttatja, az zárójelbe teszi a " képviseli a nemzet egységét " kitételt. Egy kézen meg lehet számolni, hogy eddigi regnálása alatt hányszor tett kísérletet ennek az elvnek a demonstrálására. Egy alkalmat sem szalasztott el, hogy belerúgjon a szocikba - ezáltal gesztust téve megválasztóinak. Az erkölcsi magaslatot felejtsük el, az egy Potemkin falu az ő esetében. Már közhellyé vált a megválasztása körüli botrány, mely nem különösebben zavarta fejlett jogérzékét, annál inkább a makulátlan erkölcsi elvek egyedüli letéteményesének láttatta magát.

Az meg egyenesen vicces, hogy T.G. úgy láttatja, mintha Sólyom nem lenne eléggé FIDESZ közeli. Egész eddigi tevékenysége erről és a gyengén megválogatott szakértői háttértől eredeztethető baklövésekről szólt. (pl. a hadsereg főparancsnokaként, mint "magánember " demonstrál a radarállomás ellen, beiktató beszédében Magyarországot, mint " középhatalmat" deklarálja, a 2006.október 26.-i emlékműavatásról távol marad, az ablak alatt avatják az újnácikat, st. stb. ). És ő lenne az, aki képviseli -a kit is ?
Ha Sólyom államférfiként akar búcsúzni, legjobban tenné, ha elődjéhez hasonlóan lemondana.

Dezsőjóska 2009.11.19. 14:22:22

@Tartós Béka: Nemtom feltűnt-e, hogy az MSZP kisebbségben kormányoz. Tehát elnökválasztáshoz a szadesz és/vagy MDF is kell. A szadesznek már mindegy, de az MDFnek nem tenne jót.

Periksz 2009.11.19. 14:30:55

Ha netán Kovácsot megválasztanák jövőre, az új OGY 2/3-dal módosíthatná az alkotmányt, úgy, hogy lerövödíti a mandátumát. Ezután már az új szabályok alapján választhatnának elnököt, így nem lenne visszamenőleges hatálya a törvénykezésnek.

Tartós Béka 2009.11.19. 14:35:57

@Dezsőjóska: mikor okozott ezeknek nehézséget valaha is, hogy az álellenzéki törpepártok szavazatait megvegyék?
Ugyan. Ez csak ujjgyakorlat lesz, ha eldöntik, hogy nekik kell új elnök mihamar.

Periksz 2009.11.19. 14:59:07

@Tartós Béka: Valóban, a Kovács-féle, vagy bárki-féle MSZP alkotmányosság-felfogása ismert. Sűrűn el is hasaltak rendesen az AB előtt.
Maga Kovács meg emlékszem, hogy pártelnökként pl. nemzetközi kötelezettségeink teljesítését is lehetetlenné tette, mert a szaros médiakuratóriumok ügyével kötötte hozzá pl. a 2/3-os átvonulási engedély megadását a viktoriánus időkben. Ott álltak a lengyel katonák a határ előtt, útban Délszlávia felé, de nem mehettek. Na ilyen zsarolást a Fidesz-KDNP az elmúlt ’sza meg már 7 és fél évben nem tett. Igen sokszor módosították az alkotmányt, meg a 2/3-os törvényeket az ellenzék segítségével. A Kovács-éra az akkori ellenzéki MSZP-től meg másról sem szólt.

Pszt! 2009.11.19. 15:06:58

Tökmindegy ki lesz, úgyis a cigánykirály fog dirigálni. Míg a jobbik fel nem akasztatja.

josef_k 2009.11.19. 15:09:12

1) Én örülnék, ha Sólyom László nem lenne többet köztársasági elnök. 2) Az eddigi gyakorlat szerint ha az MSZP jelöl valakit, akkor rendszerint nagyon mellényúl, és a meglévő rosszat is képes rosszabbá tenni. 3) Ha Sólyom és egy pártkatona között kellene dönteni, akkor - bár Sólyom szerintem egyértelműen jelezte már többször, hogy kik mellett tette le a voksát - inkább maradjon Sólyom. 4) Ha olyasvalakit jelölne az MSZP, akit el lehetne fogadni, az nyilván nem fogadná el ezt a jelölést. 5) Tehát ha valaki elfogadja a jelölést, az mégha alkalmasnak is tűnne, azzal, hogy elfogadta a jelölést, a szememben alkalmatlanná válik, ezért ez az út szerintem nem járható. 6) Hihetetlen, hogy a politikusok folyamatosan teremtenek olyan helyzetet, amelyben csak a legkevesbé rossz megoldást lehet választani, és amely mellett normális körülmények között sosem tenném le a voksomat. :-(

ablak estefelé 2009.11.19. 15:17:12

Egy kérdés merült fel bennem: a választások és az új országgyűlés megalakulása között a régi o.gy. még ülésezik/het? És ha igen, akkor ez valamifajta "ügyvezető" o.gy.? Azaz korlátozottak a jogai vagy akár még köztársasági elnököt is választhat?

Érzésem szerint a választások utáni interregnumban a régi o.gy. már nem tud köztársasági elnököt választani. És ha tényleg nem, akkor szerintem az lesz a döntő, hogy a választások előtt megkockáztat-e az mszp egy ekkora botrányt. Talán nem.

Saga 2009.11.19. 15:18:33

Martonyihoz annyit, hogy persze, hogy pert nyert, mint mindenki aki az ügynökvád miatt ilyet indított, ugyanis hogy a fészkes fenébe tudod bizonyítani, ha nem nyilvánosak az adatbázisok és nincs szabad kutatás.

Ráadásul a tartótisztek, akik tanuskodnak mindent tagadnak HISZEN EZ AZ ESKÜ RÉSZE! JÓ ÜGYNÖK NEM KÖP.

De kérdem én, hogy lehetett egy jogásznak szabad Nyugat-Európai mozgásszabadsága az átkosban?

Szerintem nagyobb az esélyem a lottó ötösre egy húzásból, mint hogy érintettség nélkül Martonyi ezt megtehette.

Engem addig nem érdekel egyébként, hogy ki milyen szar dörgölődző ember volt amig közszereplést nem akar vállalni. Martonyi maradjon ügyvéd, legyen nyilvános az ügynöklista és tartótiszt lista és funkcionárius lista, de soha ne legyen politikus.

Ajánlom mindenkinek a Lét elviselhetetlen könnyűsége című könyvet vagy filmet.

Mindig van választás, csak lehet, hogy akkor nem lesz sztárügyvéd...

Italo Balbo 2009.11.19. 15:27:56

Milyen érdekes, hogy a szélsőséges Orbán-gyűlölők szerint Sólyom a Fideszhez húzott, az extrajobberek szerint meg ő is része a nagy mutyinak. Azért ez a kettő így együtt csak egy valamit jelenthet: Sólyom a legjobb elnök és maradjon is még sokáig:)

paragrafus 2009.11.19. 15:35:51

Néhány szempontból vitatkoznék Török Gáborral.

Egyrészt az ő gondolatmenete alapján egyik Parlament sem hozhatha olyan döntést, amely az őt követő Parlamentre kötelezettséget róna és változtathatatlan tények elé állítaná. Az Országgyűlések, a ciklusok jogfolytonosak.

És ha Török Gábor gondolatmenetét elfogadjuk, akkor pl. annak idején az Orbán-kormány idején sem hozhattak volna olyan döntést, hogy az utód Medgyessy-kormány számára örökül hagytak kb. 1500 főköztisztviselőt, mintegy bebetonozva. Akik az Orbán-kormány döntésének következően akkor is megkapták a javadalmazásukat, ha nem tartatottak igényt a szolgálataikra.

De említhetném a jelenleg is hatályos büntetőeljárási törvényt. 1998. március 23.-án hirtették ki, még az Orbán-éra alatt. Aztán (néhány ponttól eltekintve) a törvény összessége 2003.07.01.-én lépett hatályba. Több, mint öt évvel később.

Önmagában azzal egyetértek, hogy ez az esetleges lépés az új köztársasági elnök megválasztásának körülményeiről nem biztos, hogy elegáns lenne, de hát a politika ilyen. A politikában ne keressünk eleganciát. A Fidesz az eltelt (közel) nyolc év alatt sokszor volt a kormánnyal szemben ilyen nem elegáns. Minden lelkiismeretfurdalás nélkül.

A Horn éra alatt az akkori koalíció nagyvonalú volt és nem élt vissza a helyzetével és a lehetőségeivel. Az őket követő Orbán-éra (igaz, nem violt akkora többsége) már korántsem volt olyan korrekt az ellenzékével szemben. (Emlékezzünk csak a megfigyelési ögyre)

Aztán ezekkel a tiszteségtelenségekkel Orbánék még gyakran éltek ezt követően is. Kormányon és ellenzékben egyaránt. Szóval nem értem, hy a Fidesz ezt rendre és rendszeresen ezt megtette a baloldallal szemben, mint a világ legtermészetesebb dolga, akkor az MSZP miért ne élhetne most kivételesen hasonló eszközzel.

Mert ne ringassuk magunkat abba a hitbe, ha a Fidesznek kínálkozna fordított helyzetben ilyan magas labda, akkor nem élne vele. Dehogynem, méghozzá kíméletlenül.

Amikor a Fidesz élt és él ezzel a módszerrel, akkor abban valahogy nincs akkora megütközés, mintha balról tennék ezt. Kettős mérce lenne? Egyiknek szabad, a másiknak nem?

Márcsak azért is támogathatónak tartom, hogy még ez a ciklus válasszon új elnököt, hogy a Török Gábor által is vélelmezett leendő fideszes többségű országgyűlésnek legyen egy ellensúlya. Ha ugyanis minden poszton a Fidesz embere trónolna, akkor a leendő Fidesz éra igencsak eltolódna a politikai paletta egyik oldalára. Aminek következtében annyira eltorzulnak a hatalmi ágak egyensúlyai, hogy szinte eltűnnének a fékek-ellensúlyok szinte telkesen elkopnának. És teljes politikai deformáció lenne a következménye.
Ez pedig a demokratikus jogállamiság meghazudtolása és szemközt köpése lenne.

Rántott máj (törölt) 2009.11.19. 15:36:55

"Ha hinni lehet ennek a bejelentésnek, márpedig ennyi idővel a választás előtt életveszélyes lenne a későbbi cselekvéssel ellentétesen fogalmazni"
Az eredeti tematol elvonatkoztatva, nem ezt tette az MSZP 2006-ban? Pont ezzel nyertek meg a valasztasokat.

paragrafus 2009.11.19. 15:38:43

ablak estefelé 2009.11.19. 15:17:12

A leköszönő Országgyűlés mandátuma az új Országgyűlés alakuló üléséig tart. Mindedig az időpontig a leköszönő Országgyűlést teljes jogkör illeti meg.

paragrafus 2009.11.19. 15:41:17

Periksz 2009.11.19. 14:30:55!

Az Alkotmány módosítása folyamatban lévő ügyekre, esetekre nem vonatkozhat. Csak a módosítást követő ügyekben alkalmatható.
A folyamatban lévő ügyekre való alkalmazhatóság a visszaható hatály tilalmába ütközik.

Rántott máj (törölt) 2009.11.19. 15:43:07

@paragrafus: "Ha ugyanis minden poszton a Fidesz embere trónolna, akkor a leendő Fidesz éra igencsak eltolódna a politikai paletta egyik oldalára. "
"Ez pedig a demokratikus jogállamiság meghazudtolása és szemközt köpése lenne. "
Nem hinnem, hogy a demokracia arculkopesenek lehetne minositeni azt, hogy a poziciok a valasztok tobbsegi akaratanak megfeleloen alakulnak. A demokracia arculkopese eppen ennek az ellenkezoje, amit te is kepviselsz, amikor eldontjuk, hogy a valasztok dontese torzitja a politikai palettat, ezert felulrol vagyunk kenytelenek kicsit kozmetikazni annak kovetkezmenyein, a kiskapuk kihasznalasaval. Ez gusztustalan, barmelyik oldal is csinalja.
Egyebkent mindegy, mikor valasztjak meg a koztarsasagi elnokot, lehet baloldali is, csak konyorgom, nehogy tenyleg Kovacs Laszlo legyen az (meg Szili, Lendvai es Gyurcsany). Mas felolem lehet, sot, valoszinuleg igazad van abban, hogy egeszsegesebb lenne.

forrestg 2009.11.19. 15:47:06

@paragrafus: hát barátom, te aztán igen-igen elfogult komcsi vagy. már meg ne sértődj. Nézzünk párat: "bebetonozott főtiszviselők": Megyóék nagyobb tisztogatást hajtottak végre minden poszton, mint Antallék 90-ben, pedig 90-ben elvben "rendszerváltás" volt, 2002-ban pedig csak "kormányváltás". Tudod hány embert rúgtak ki csupán azért, mert 1998 és 2002 között kapta a kinevezését? Hiába, komcsi nem felejt

forrestg 2009.11.19. 15:49:55

@paragrafus: aztán, folytassuk: Hornék "nagyvonalúsága": esetleg pl. az egyoldalúan módosított önkormányzati (2/3)-os törvényre gondolsz. Ott ugyanis 1990-ben még két forduló volt, de ezt Hornék kivették, nehogy az ellenzék össze tudjon fogni (visszalépésekkel a két forduló között).

forrestg 2009.11.19. 15:53:06

@paragrafus: A "kettős mérce" kifejezés használata balról elég röhejesen hangzik (és még finom voltam). csak képzeld el azt, hogy mondjuk Fidesz kormány idején a rendőrség véresre ver egy ellenzéki képviselőt, majd még gúnyolódik is rajta a kormánypárt egyik vezetője. Képzeld el micsoda futkosás lenne itt a nyugati sajtóhoz. Kettős mérce? Igen: a komcsik pontosan ezt csinálják. Edelény: Molnár Oszkár és Veresné pont ugyanazt mondták: Molnár miatt "demokraták ki a gátra", Veresnét meg avassuk szentté... na ne röhögtessetek.

paragrafus 2009.11.19. 15:54:25

forrestg 2009.11.19. 15:47:06!

Észrevettem, hogy jobbról általában akkor szoktak komcsizni, amikor érdemi érveik nincsenek. Te ezt most csak megerősítetted. Neked sem voltak érdemi érveid.

Nem tudom, hány embert rúgtak ki csak azért, mert 1998-2002 között kapta a kinevezését, de én a magam részéről vitatom ezt az állításodat.
Ugyanis az nem lehet jogalap - és akkoriban sem volt az - a kirúgásra, hogy mikor lettek kinevezve.

Amúgy pedig említettem, hogy Orbánék úgy betonozták be ezeket az embereket, hogy ha mégis kirúgnák őket, a javadalmazásukat akkor is megkapják öt teljes évig. Munka nélkül.

zolika78 2009.11.19. 15:56:55

Az nem lehetséges, hogy a Fidesz Orbán Viktort fogja majd köztársasági elnöknek választani?
Orbán tett már egy olyan kijelentést, mikor megkérdezték, hogy vágyik-e a miniszterelnökségre, hogy nem vágyik rá, mert az már volt...

paragrafus 2009.11.19. 15:57:12

forrestg 2009.11.19. 15:49:55!

Tévedsz.
Nem volt egyoldalú alkotmánymódosítás. Kizárólag az ellenzék támogatásával.

forrestg 2009.11.19. 15:57:31

@paragrafus: szerinted gyurcsány teljes léte és működése nem volt a "a demokratikus jogállam szembeköpése"? nyílt hazugsággal becsapni a népet, rokkantra veretni az ez ellen tiltakozókat - ez tényleg nagyon építi a demokráciát.

forrestg 2009.11.19. 16:01:32

@paragrafus: nem cimbora, neked nincsenek érveid. az, hogy több embert rúgtak ki, az tény. (Számok közti különbség nem vita tárgya - talán még balosok közt sem, bár ki tudja). az egyoldalú önkormányzati törvény módosításnak pedig tessék szíves utánanézni. a tények makacs dolgok...

forrestg 2009.11.19. 16:04:55

@paragrafus: azt mondod: "az nem lehet alap a kirúgásra, hogy kit mikor neveztek ki". Nos Megyóék mégis pontosan ezt - az általad is elvben elítélt gyakorlatot - folytatták, méghozzá következetesen - 2002 után. Akkor ők demokraták? Szerinted miért kap valaki francia becsületrendet: a magyar érdek szolgálatáért? Nem: a francia érdek szolgálatáért.

forrestg 2009.11.19. 16:07:06

@paragrafus: az a baj veled cimbora, hogy a dátumokkal sem vagy tisztában: 1998. március 23-án hazánk miniszterelnöke Horn gyula volt (a nagy demokrata). a fidesz 1998 májusában győzött, és valami nyáron alakult csak meg az Orbán-kormány

Tartós Béka 2009.11.19. 16:11:13

@paragrafus: sok vicces dolog fordult elő a politikában az elmúlt 20 évben, de mind közül a legviccesebb az, amikor balosok aggóðnak a demokráciáért.
Amit történelmileg is csak ugattak, de nem értettek soha, ezért ahol csak lehet, lábbal tiporták.
Na ilyen vicces a te erőlködésed is.

forrestg 2009.11.19. 16:14:30

@Tartós Béka: köszönöm az észrevételt. lehet, hogy jobabn összefoglaltad, mint nekem sikerült. Ma mondta be reggel a TV, hogy 8. kerületben a komcsik nekiálltak megvenni/lefénymásolni hajléktalanok személyijét és adtak 1-1 ezrest, ha Komássyra szavaznak.

nalazo 2009.11.19. 16:15:55

Kovács László, mint a pártok felett álló, a nemzet egységét szimbolizáló és érdekét képviselő személy ...
Az ő megválasztásához univerzumnyi aljasság kell.

érdeklődő 2009.11.19. 16:16:47

Én csak afelől szeretnék érdeklődni, hogy a fidesz kezébe milyen kommunikációs érvhalmot zúdít az, amit esetleg a kampányban is fel lehet használni, ha a szocik most hirtelen megválasztanák Kovács elvtársat közt. elnöknek? Mert ugye a fidesz/orbán-fóbia egyik sarokköve az 'alkotmányt be nem tartó, azt saját érdekei szerint értelmező', 'háromhetente ülésező' 'antidemokratikus fidesz' ( aki még ráadásul a szélsőjobbal is összekacsint és egyeduralomra tör ).

Ez is azon trükkök százainak része lenne ugyanis, amivel a bolsevik lumpenosztály bebetonozza magát a hatalomba. Kívánom, hogy ezzel a végső döféssel zúzza szét önmagát a bolsevik párt.

Blogger Géza 2009.11.19. 16:25:34

@Shalamoon: Na ja, az alkotmányellenesen alá nem írt kinevezésekkel és hasonló ügyekkel... Annyira látványosan húzott az ellenzék felé 94 előtt, majd a kormánypártok felé utána, hogy az már fájt.

Készpénz Jancsi 2009.11.19. 16:30:41

Ez pedig mennyire jellemzően szocialista gondolkodás:

"Az Index információi szerint ... többek között Szekeres Imre beszélt kivitelezhető ötletként arról, hogy az országgyűlésben a törvényi hézagra alapozva még tavasszal át lehetne vinni az államfőválasztást..."

Törvényi hézag!
Csinálják meg! -5%.

forrestg 2009.11.19. 16:32:28

Valóban nagyon durva, hogy fentebb többen Gönczöt fényezik. talán még megérjük, amint kiderül, hogy tényleg ügynök volt-e. Emlékeztek, amikor 98 tavasza körül azt böfögte, hogy "az mszp-szdsz kormánynak nincs alternatívája". és ő a demokrata? undoríto.

érdeklődő 2009.11.19. 16:42:21

@forrestg: The night of the living homeless? MO lassan tényleg egy szocialista kormányból és homelessekből fog állni, úgyhogy ezen már ne is csodálkozzunk, hogy a bolseinszkók a kékcédulást választások minden módszerét bevetik...

Trükkök százai, csak emlékeztetnék mindenkit...
Nemmellesleg: Miért nem bömbölteti a jobboldal az öszödi beszédet? Ha már csak azt a köztudatban tartanák jelentősen visszaszorulna mindenfajta szocialista érv...

forrestg 2009.11.19. 16:45:18

@érdeklődő: az ötlet nem rossz, bár amilyen fura a magyar nép, nem tudjuk pontosan hogyan sülne el. én inkább azt adnám be, amikor a 2006 áprilisi orbán-gyurcsány vitában fleto azt mondja: "ne mondja, hogy mi vizitdiajt akarunk bevezetni. nem igaz vádakkal választást nyerni, nem igaz országhoz vezet."

pirosmate 2009.11.19. 16:46:30

Ahogy múlnak az évek, úgy lesz mindenki szenilis... A fentebb kommentezők zöme is.

Szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy Göncz Árpád népszerűsége töretlen volt két cikluson át, ráadásul zömmel a 70%-os sávban. Ugyan nézzetk már rá Sólyom úr hasonló adatsorára. Vagy bárki máséra, ami azt illeti. Ki reprezentál jobban? Akinek 75%-os a támogatottsága, vagy akinek 55%-os?

Ami pedig Sólyom aktivitását illeti, az csak a teljesen impotens Mádl Ferenchez képest tűnik fejlődésnek. Ennyi konfrontációt Göncz is simán kezdeményezett annak idején, csak már régen volt, kiment a fejekből.

Sólyom mellett két érvet tudok felhozni: a környezettudatosságot, és azt, hogy nem enged az elveiből. Valódi hatalom hiányában azonban ez csak rhaccsoló akadékoskodára elég... Ha relativizáljuk, akkor persze Kovácsnál és Szilinél, Ádernér és Martonyinál jobb, nyílván.

Ha ló nincsen, szamár is jó?

Egyébként meg tök mindegy, hogy ilyen lepkefing súlyú pozícióban ki integet a díszőrségnek évente háromszor. Miért nem azon agyalunk inkább, hogy miként lehetne az elnöki pozíció valódi ellensúlya a parlamenti többségnek? Elvégre ez volt a cél, amiért létrehozták.

forrestg 2009.11.19. 16:48:23

azért a 47-es kékcédulás nem volt kicsi. Egy Dör nevű faluban bement a rendőr a választóhelységbe, mindenkit kiküldött és egyedül volt bent 5 percig. Este meg az derült ki a számolásnál, hogy a cédulák szerint a felu 90%-a az MKP-ra szavazott. Emlékeztek, amikor 2002-ben találtak az urnákban egy boritékban több szavazólapot? Egetrengető hiba volt 90-ben a komcsi funkcionáriusokat nem eltiltani a politikátol (mint a csehek)

érdeklődő 2009.11.19. 16:54:25

@forrestg: Minden fórumon ezt szajkózom, hogy olyanok osztják az észt demokráciáról, mint pl. Lendvai Ildi, aki konkrétan cenzor volt, tehát a diktatúra kiszolgálószemélyzete, az én szememben semmivel sem különb, mint egy SS-kápó vmelyik haláltáborban, csak akkor azt a tábort épp vidám barakknak titulálták.

Az ilyen kommcsi kápókat miért nem lehetett eltiltani közügyektől???

Ilyenkor jön kőmaszopos nagyanyám, hogy akkor 800 000 párttag volt, amire én meg felhozom a cseh példát, h. érdekes h. ott meg lehetett tenni...

Fapuma (törölt) 2009.11.19. 16:56:50

@simonmondja.:
hogy lehet valaki enniyre primitiv? annyi lehet az iq-d mint egy novenynek, olvasni azert tudsz?

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2009.11.19. 17:05:25

Ugy gondolom a Fidesz nem fog kitartani Solyom mellett, inkabb lesz egy sajat jeloltje, aki egyertelmuen Orban bizalmasa. Hogy ez a "szakitas" mikent megy majd vegbe azt nem tudhatjuk elore, de biztosan megtalaljak a kozos nevezot. Torok ur szavaibol sejtheto, hogy nem akar tovabb koztarsagi elnok maradni, igy ebbol nem lesz/lehet problema. Akar meg valami posztot is felajanlanak neki. A kovetkezo ciklusban valoszinuleg megerositik a koztarsasagi elnok jogkoreit, amolyan francia peldara, elokeszitendo a terepet a leendo koztarsasagi elnoknek, Orban Viktornak!

paragrafus 2009.11.19. 17:07:28

@forrestg:
forrestg 2009.11.19. 15:49:55
......"az egyoldalú önkormányzati törvény módosításnak pedig tessék szíves utánanézni. a tények makacs dolgok"...

Utánanéztem:

5382. számú törvényjavaslat. Kihirdetve: XXIX.tv. számon, MK 28. (98.04.01.)
A helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról sz. 1990.évi LXIV. tv módosításáról
zárószavazás az 5382/11 egys. jav. szerint
A szavazás dátuma: 98.03.16.12:16:20
Elfogadott javaslat. Igen=296 Nem=0 Tartózkodott=24
Szavazási mód: Listás a jelenlevõk 2/3-ával

www.parlament.hu/szavaz/szavlist/83gc1620.htm

Név szerint fel van sorolva az össezs képviselő. Egyetlen egy "nem"-mel szavazó sincs közöttük. A Fideszből "igen"-nel szavaztak 21-en.
Az FKGP-ből 18-an, az MDF-ből 13-an támogatták igen-nel ezt a törvénymódosítást.
Ez valahogy nagyon nem egyoldalú-nak tűnik.

paragrafus 2009.11.19. 17:13:42

@Tartós Béka:
Tartós Béka 2009.11.19. 16:11:13

Az MSZP messze demokratikusabb párt, mint az MSZMP-re hajazó Fidesz.
A Fidesz teljesen egyközpontú, kifejezetten Orbánra épül, Orbáné az utolsó szó mindenben. Ez a diktatórikus párt, nem az MSZP.

A Fidesznek minden nézete, politikája, gyakorlata, hozzáállása, felfogása tipikusan az MSZMP-n alapul.

paragrafus 2009.11.19. 17:15:27

@érdeklődő:
érdeklődő 2009.11.19. 16:54:25

Én is érdekesnek tartom, hogy a hozzászólók erős többsége jobboldali és ők osztják az észt.

forrestg 2009.11.19. 17:15:35

@paragrafus: OK köszönöm az utánanézést. De biztos, hogy ugyanarról beszélünk? Él bennem egy olyan emlék, mely szerint az 1994 nyarán hivatalba lépett (Horn-kormány) országgyűlés (benne MSZP-SZDSZ együtt 72%-os mandátum-aránnyal) valamikor még az 1994 őszi önkormányzati választások előtt módosította (egyoldalúan) a rá vonatkozó törvényt. Kellett ilyennek történnie, hisz emlékezhettek rá, hogy 1990-ben még a fővárosi közgyűlés választotta meg a főplgármestert, 1994 őszén viszont már a lakosság. És kéf fordulóból csak egy maradt.

paragrafus 2009.11.19. 17:16:57

@forrestg:
forrestg 2009.11.19. 16:45:18

Gyurcsány nem beszélt ebben a vitában vizitdíjról. Utána lehet nézni ennek is.

forrestg 2009.11.19. 17:21:20

@paragrafus: hát azért a "fidesz közelebb áll az MSZMP-hez mint az MSZP" nem tűnik igaznak. Tudni lehet, hogy Orbán Viktort többször leszavazták már a Fidesz elnökségében (csak nem verték nagydobra). Az MSZp pontosan azt az MSZMP-s politikát folytatja, mely szerint az egyetlen cél a hatalom megszerzése és megtartása. Akármilyen eszközzel (a szovjet tankoktól a megvett hajléktalanokig). Emlékeztek a 89 előtti régi jó "káder nem vész el, csak átalakul" elvre: aki MSZMP-vezető volt, ha bármi hülyeséget csinált, mindig kapott valamilyen vezető állást (mondjuk bányászként kenyérgyár-vezetést). Az MSZP-ben most is ez van: Megyó szar miniszterelnök? Majd kinevezzük valahová? Kovács elvtárs már sehol sem kell? Majd kap egy posztot? gyurcsány nem vált be? Ő is kap egy posztot.

forrestg 2009.11.19. 17:23:27

@paragrafus: cimbora. legalább kicsit gondold át. Gyurcsány "gyógyszerfelírási díjról" beszélt. Tudom, ez nem vizitdíj, hanem dobozdíj. De letagadta, majd megcsinálta és közben Orbánt hazugozta le.

forrestg 2009.11.19. 17:25:02

@paragrafus: azért remélem gy.f. kulcsmondatára emlékszel: "Nem igaz vádakkal választást nyerni, nem igaz országhoz vezet". Ez betű szerint így hangzott el.

paragrafus 2009.11.19. 17:26:04

@forrestg:
forrestg 2009.11.19. 17:15:35

A helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat.
www.parlament.hu/iromany/00032ir.htm

Szavazás:
32. számú törvényjavaslat. Kihirdetve: LXIII.tv számon, MK 98. (94.10.06.)
A helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat.
A szavazás dátuma: 94.09.30.20:27:07
Elfogadott javaslat. Igen=221 Nem=0 Tartózkodott=2
Szavazási mód: Listás a jelenlevõk 2/3-ával
www.parlament.hu/szavaz/szavlist/49uk2707.htm

És végül ezen törvénymódosítási javaslat tesljes szövege:
www.parlament.hu/iromany/fulltext/00032txt.htm

Ezt valóban egyoldalóan fogadta el az MSZP-SZDSZ koalíció, de csak azért, mert a kormánykoalíció tagjain kívül az összes többi (ellenzéki) képviselő távol volt az Országgyűléstől. Úgyhogy nem lehet az egyoldalúságot felróni a koalíciónak, ha az ellenzék arra sem hajlandó, hogy egyáltalán bemenjem az ülésterembe.

paragrafus 2009.11.19. 17:29:18

@forrestg:
forrestg 2009.11.19. 17:21:20

Az Orbán-párt viszont egyszemélyes párt. Ott csak az lehet, amit Orbán akar. Az Orbán-pártban Orbán nevez ki és ment fel mindenkit egyedül. A többi csak látszat. Ha jobban tetszik, csak csomagolás, dekoráció.

paragrafus 2009.11.19. 17:30:46

@paragrafus:
paragrafus 2009.11.19. 17:26:04 @forrestg:
forrestg 2009.11.19. 17:15:35

Ja! És még valami! Ez a törvénymódosítás sem arról szól, mint amit láttatni akarsz.

paragrafus 2009.11.19. 17:35:56

@forrestg:
forrestg 2009.11.19. 15:57:31
......"rokkantra veretni az ez ellen tiltakozókat"......

Te most nagyon félrebeszélsz. Valaki téged nagyon becsapott és átvert.
Rossz a hírforrásod. Nem kellene rá hallgatnod.

Mert lehet, hogy a hírforrás szócsöved azt mondja, amit hallani akarsz, de az köszönőviszonyban sincs a valósággal és a tényekkel.

Senki sem veretett meg senkit. Ezt csak bemesélték neked meg ezt láttatták veled. Te meg bedőltél neki.

forrestg 2009.11.19. 17:56:30

@paragrafus: értem, tehát mindenképp a fidesz a gonosz. Nem átallottak kivonulni az ülésteremből. Pfuj. Tehát nem tudjuk, hogy Orbánék bármit el fognak-e fogadni egyoldalúan (valószínűleg nem lesz 2/3-uk, de nem baj), de már előre gonoszok. A szocik ugyan tettek ilyet, de tőlük ez nem baj. Ki beszél itt kettős mércéről? És Gy.F. mondata? "Nem igaz vádakkal választást nyerni nem igaz országhoz vezet."

Nem vagyok fideszes 2009.11.19. 18:03:54

@forrestg: Und, mit akarsz mondani ezzel? Gyurcsány hazudozott, nyert. Orbán dettó (még nagyobbakat) hazudozott, vesztett. És? Most akkor van különbség? Francot.

Nem vagyok fideszes 2009.11.19. 18:09:54

@forrestg:

"Gyurcsány "gyógyszerfelírási díjról" beszélt. Tudom, ez nem vizitdíj, hanem dobozdíj. De letagadta, majd megcsinálta és közben Orbánt hazugozta le."

Nem, nem csinálta meg, nem volt dobozdíj. Ne kend a szart, ezzel lukra futottál. Tudod, a tanya a Bakonyban, meg a banya a takonyban is hasonlóan hangzik, oszt' mégsem ugyanaz.

Mellesleg Orbán (és tsai) hazudozásáról: rémlik még a 2006-os kampányból a "100 000 forintos mandulaműtét"?

Nem vagyok fideszes 2009.11.19. 18:11:49

@Lófasz Hadnagy: Párdon, az a 100 000 forint 300 000 forint volt, elgépeltem.

forrestg 2009.11.19. 18:24:08

@Lófasz Hadnagy: nézd, tőlem beszélgethetünk arrol, hogy 2 meg 2 az most éppen mennyi, de kérlek ne tagadjátok le a tényeket, mert az pici neheziti a párbeszédet. én cukorbajos vagyok (soha ne tudd meg milyen az) és az életmentő gyógyszerem kb. 2007-ig mindig ingyenes volt. azota meg fizetek érte. minden doboz után egy bizonyos összeget. ugy hivják dobozdij. vagy gyógyszerfelirási dij

forrestg 2009.11.19. 18:26:31

@paragrafus: szoval senki nem vert meg senkit. érdekes. Révész Máriusz meg fejbe verte saját magát és ettől szakadt be a fejbőre és tört el a lapockája. hát ezek a fideszesek tényleg mindenre képesek...

paragrafus 2009.11.19. 18:32:13

@forrestg:
forrestg 2009.11.19. 17:56:30

Már egyszer említettem, de megismétlem:

Orbán a hatalomra jutása után szinte azonnal bedobta a megfigyelési ügyet, ami szemenszedett hazugság volt. Emlékszel?

És míg Gyurcsányon állandóan számonkérik a mondatait, addig a jibboldal mélyen hallgat Orbán eme súlyos hazugságáról.

forrestg 2009.11.19. 18:40:24

@paragrafus: nézd barátom. este van, várom haza a feleségem, igy elköszönök. ez még egy szabadnak látszo ország, ha ugy tartja lelked, akkor tolem szavazhatsz lendvai ildikora/kovács lacira/gyurcsány ferire is. lelked rajta. viszlát

Nem vagyok fideszes 2009.11.19. 18:41:10

@forrestg: Semmit nem tagadok le, te csúsztattál, és akkor finoman fogalmaztam. Semmi gond, vesztettél, de akkor legalább ne tetézd.

paragrafus 2009.11.19. 18:42:13

@forrestg:
forrestg 2009.11.19. 18:26:31

Hogy világos legyen a számodra, bár erősen gyanítom, hogy nem fogod tudni megérteni:

Akkor a rendőrség tömegoszlatást végzett. És a rendőrségi törvény kimondta akkor is - és most is - hogy (idézem)
A rendőrség tömegoszlatás esetén AZ EGYÉNI FELELŐSSÉGET NEM VIZSGÁLJA.

A rendőrség akkoriban több alkalommal is - legalább háromszor - felszólította a a tömeget a távozásra. Aki ott maradt, az máer a saját felelősségére maradt. A rendőrség tömegoszlatás esetén csapaterőben lép fel és az egyéneket külön-külön már nem vizsgálja és nem nézi, hogy személy szerint kicsoda az illető. Ugyanezt tette volna a rendőrség akkor is, ha a feloszlatandó tömegben ott van moindjuk a római pápa, vagy éppen az amerikai elnök.

Révész Máriusz kizárólag saját magának köszönheti, ami vele történt. A rendőrség felszólítására nem távozott, ott maradt. A rendőrség ezek után viszont már senkit sem nézett, nem is nézhetett.

Ha Révész Máriusz elment volna onnna, akkor semmi baja sem történt volna.

Egyébként nézd meg bármely nyugati ország rendőrségét. A francia, a brit, vagy éppen az amerikait. ha tömegosltanak ennél sokkal kemélnyebbek. És senki sem kéri rajtuk számon, mert tömegoszlatás esetén pontosan ez a kötelességük. Mint ahogy a magyar rendőrségnek is ez volt a kötelessége.

Nem vagyok fideszes 2009.11.19. 18:42:39

@paragrafus: És még sokkal régebbről a székházügy? Valahogy arról is mélyen kussolnak a jobberek.

De mindegy is, nem tépem itt tovább a számat, fölösleges.

paragrafus 2009.11.19. 18:45:06

@forrestg:
forrestg 2009.11.19. 18:26:31

....."hát ezek a fideszesek tényleg mindenre képesek"...

Valóban a fideszesek mindenre képesek. Ugyanis ők álltak a hátterében mindannak az atrocitásnak, ami akkoriban történt. Legalábbis ők voltak a felbújtók. Csak az történt, hogy kiengedték a szellemet a palackból és a szellem önálló életre kelt.....

Tartós Béka 2009.11.19. 18:51:55

@paragrafus: hát te aztán rendesen kevered a szezont a faxommal. De teljesen.
Annak, hogy SZERINTED (azaz az MSZMP szerint) a Fidesz nem demokratikus párt BEFELÉ, mi köze ahhoz, hogy az országban a Fidesz, mint párt, demokrataként működik?

Ebből is látszik, hogy még a demokrácia szó jelentését sem érted, amikor összekevered a párton belüli hierarchikus viszonyokat az országon belüli népképviselet elvével.

paragrafus 2009.11.19. 19:05:22

@Tartós Béka:
Tartós Béka 2009.11.19. 18:51:55
......"Annak, hogy SZERINTED (azaz az MSZMP szerint) a Fidesz nem demokratikus párt BEFELÉ, mi köze ahhoz, hogy az országban a Fidesz, mint párt, demokrataként működik?"....

Az a helyzet, hogy a Fidesz kifelé sem demokratikus.
Egyébként nehogy azt próbáld nekem beadni, hogy a Fidesz bár befelé diktatórikus, azért kifelé megjátssza a demokratát. Ilyen kettős mércét egy demokratikus párt sem alkalmaz.

Most soroljam az Orbán-érában milyen jogállamiság ellenes dolgokat művelt az Orbán-klán?

Kodomo 2009.11.19. 20:08:13

@Lófasz Hadnagy: Csúsztatott, mivel nincs is és nem is volt dobozdíj, tehát Fletó igazat szólt ama vitában?!
Más az elnevezése, tehát nem hazudott.

(Annak az volt a lényege, hogy még fizessünk x forintot a gyógyszerért/vizitért. És még te mondod, hogy forrestg csúsztat, vesztett, meg tetéz. Neked valszeg az őszödi történés "igazságbeszéd" volt.)

Az jut eszembe, amikor Jeszenszkiék vagy kik géppisztolyokat szállítottak ki Jugóba. Azt mondta, hogy senki ne gondolja, nem gondolhatja, hogy éjjel titokban vagonokban csempészik ki a fegyvereket. Később kiderült, ő is igazat mondott, mert nem éjjel volt.

Balt 2009.11.19. 20:31:03

@fvipera: "ugye Martonyi nem volt ügynök?"

Fogalmam sincs, de hogy H. Kovács egy utolsó moszkovita, arra egy komplett "életmű" a bizonyíték...

Balt 2009.11.19. 20:33:58

@Shalamoon: "Kevered Göncz Árpáddal, ő volt a legjobb. Sőt, az egyedüli jó."

Ugye Göncz nem volt ügynök...?

Balt 2009.11.19. 20:42:11

@initram5: "Trianon evfordulon sem jon at hozzank a roman allamfo roman kiralynak szobrot avatni."

Dehogynem, sőt, az Erdélyből elszármazott Medgyessy koccint vele. (Gyk.: a gyulafehérvári dekrétum, azaz Erdély román elszakításának évfordulóján a budapesti Kempinskiben.)

Balt 2009.11.19. 20:44:36

@initram5: "I. Karoly, I. Mihaly, stb. roman kiralyok."

Ja. A Hohenzollern famíliából.

Balt 2009.11.19. 20:46:12

@Norman Nailer: "Ezekkel szemben Sólyom legfontosabb erényét abban látom, hogy _el tudom neki hinni_, cselekedetei hogy egy konzisztens értékrendszerből fakadnak."

Tökéletesen egyetértek.

Balt 2009.11.19. 20:50:03

@MACISAJT: "A Fidesznek meg határozottnak jót tenne. Kell egy tekintély,aki ráadásul alkotmányjogi szempontból szinte csalhatatlan -ezért képes féken tartani a kalandozó képviselői ábrándokat.
A Fidesznek most nem egy engedelmes kirakatbábúra van szüksége, hanem egy könnyvizsgálói tipusú (érted haragszom és nem ellened) alkotmányos fékre.
Akivel nem nagyon lehet packázni, mert udvarias protokoll-mondatai között is átsüt a valódi meggyőződése."

Macisajt, ezzel pláne egyetértek, sőt, magam is megfogalmaztam egy félmondatban. :) (Off: jut eszembe: ugye ez nem csak névazonosság az egykori origo topiktárssal...?)

paragrafus 2009.11.19. 21:19:42

Visszatérve Török Gábor írására.

A következőket fogalmazta meg Török Gábor: ......"Az alkotmányosság azonban nem csupán szöveget és szöveghiányt jelent, hanem szellemiséget és szokásjogot is".....

Nos, Török Gábor ezen megjegyzésével egy kissé vitába szállnék. A szellemiség egy megfoghatatlan valami. Csak arra jó, hogy a vitatkozók politikai hovatartozásuktól függően magyarázzanak a jogba olyant, ami esetleg nincs is benne. És a szellemiségnek köszönhető, hogy erre hivatkozva az egyik politikai oldal így értelmezzen, míg a másik pont ellenkezőleg. Kiváló példa erre mostanság az Alkotmánybíróság. Bár még Sólyom László idejében Kilényi Géza professzor fogalmazta meg, hogy az Alkotmánybíróság precedensbíróság, a legutóbbi időszakban már nem egy olyan döntésük van, ami ugyanabban a jogkérdésben, ugyanazon jogelvet értelmezve önmaguknak homlokegyenest ellentétesen ellentmondanak. Köszönhetően a szellemiségnek. És amiből mára kifejlődött, hogy a szellemiségre való hivatkozás és értelmezés az írott szöveggel köszönőviszonyban sincs. Időnként még akkor sem, ha megerőszakoljuk az adott jogi normát.

És ha a szellemiségre helyezzük a hangsúlyt, akkor bizony előfordulhat, hogy az írott jog fog annulálódni. Másfél évtizedes tárgyalótermi gyakorlat mondatja velem.

Ami pedig a szokásjogot illeti, hasonló mechanizmus alapján működik, mint a bíró ítélkezési rendszerben az ún. bíró gyakorlat. Valamelyik bíró, valamelyik bíróság egy adott jogkérdésben megfogalmaz egy jogértelmezést, egy álláspontot. Aztán függetlenül attól, hogy ez a megfogalmazott jogkérdés jogilag helyes-e, sorban, egymás után átveszik az egyes bírók, az egyes bíróságok és önmaguk között kinevezik bírói gyakorlatnak. És már nem a jogi normát alkalmazzák. Hanem a bírói ítélkezési keretében kvázi létrehozták a precedensjogot. Sajnálatos módon azonban megtörténik elég sokszor a bírói ítélkezési gyakorlatban, hogy a bírók bizony törvénytelen ítéleteket neveznek ki bírói gyakorlattá, s attól kezdve azokat követik. És a törvénytelenségek sorozata következik!

Hiszen egy-egy konkrét bírói ítélet a „múltban” történtek értékelését végzi el. Viszont egy-egy ítélet kinevezése bírói gyakorlattá, a jövőre vonatkozó „aktus”! Ettől kezdve pedig az ilyen eseteket „így kell” elbírálni!

Vagyis a kérdés az: mi a jobb? Az-e, ha hol ilyen, hol olyan ítéletek születnek, mivel a bírói gyakorlat nem egységes, vagy az, ha egységes ugyan, tehát kiszámítható, csak éppen ez olykor egységes igazságtalanságot, egységes törvénytelenséget jelent?

És az ún. szokásjog, amit Török Gábor is megemlít, pepitában pontosan ugyanez. Ezért is személy szerint én magam elutasítom a bírói gyakorlatot, amely már átalakult precedensjoggá, valamint a szokásjogot is, amely tartalmában lényegében ugyanez.

Ami csak arra jó, hogy alapjaiban kiforgassuk az írott jogot. És olyant magyarázzunk bele, ami valójában nincs is benne. A bírói gyakorlatból konkrét példák tucatjait tudnám álláspontom alátámasztásául felhozni.

És ha a „normál” törvények értelmezése ilyen nagy szabadságot kapott, akkor az Alkotmány értelmezésénél vajon mi és miért lenne másképp? És ezt éppen Sólyom László tudja a legjobban.
Azt a mentét, amelyet először Göncz Árpád viselt, éppen Sólyom László aktív közreműködésével rendkívül szűkre szabták. Aztán, most hogy már Sólyom László vállára nehezedik ez a mente, Sólyom László mindent megtesz annak az érdekében, hogy ezt a szűkre szabást kitágítsa. Éppen Sólyom László mutatott iskolapéldát arra, hogy hogyan kell a szokásjogot felrúgni.

Több alkalommal is hivatkozott arra, hogy az általa történő személyi jelöléseknél az Alkotmány (szövegszerűen) nem írja elő az egyeztetést. Tehát Sólyom László – mert az érdeke úgy kívánta – a szövegszerűség mellett tette le a voksát. Figyelmen kívül hagyva ezt az ominózus, Török Gábor által is emlegetett szellemiséget és szokásjogot. Na már most mennyire lehet korrekt és tisztességes a szemére hányni valamelyik oldalnak azt, amit a többi oldal sem tart be, a többi oldalnak sem számít?

Kedves Török Gábor!
A legnagyobb tisztelettel üdvözlöm Önt!

kovaxx 2009.11.19. 22:45:01

Azért az vicces lenne, ha ezt megcsinálnák. A következő történne:

régi parlament megkísérli megválasztani közt. elnököt több hónappal előre. Megválasztanak valakit, aki azonban nincs hivatalban.

Megalakul az új parlament, azok megválasztják a sajátjukat és az hivatalba lép.

Ugyanis amíg nincs hivatalban addig teljesen mindegy hogy a régi parlament kit akar megválasztani, akkor még jócskán Sólyom lesz a tényleges közt. elnök.

Tehát a hivatalba lépésig nyugodtan megválaszthatnak egy sajátot, és egyúttal megválaszthatják a 2015-öst és 2020-ast is.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.20. 06:17:41

@kovaxx:

Ez csak egy mesterséges lufi. Politikailag teljesen nyilvánvaló, h nem lehet megcsinálni. Hacsak nem rámennek az 5%-os küszöbre....
...alulról, ééééérted?

grzesiu 2009.11.20. 09:33:29

Amit az eredeti Magyar Nemzetes hírből (márminthogy az MSZP trükkösen megválasztja az elnököt) valamelyik blog hiányolt ("források nem voltak, csak feltételezés", stb., nem emlékszem hol volt a bejegyzés), az az index cikkében már mind megvan. Ja, komolyan elgondolkodtak rajta? Nekik már tényleg semmi sem szent... Az a kérdés tényleg, hogyha megcsinálják, hová megy le a népszerűségük...
index.hu/belfold/2009/11/19/kovacs_laszlobol_csinalhatna_allamfot_az_mszp/

imres 2009.11.20. 16:37:33

Úgy gondolom, hogy az elmúlt néhány évben a köztársasági elnök nagyon vékony jégen lavírozott. A körülmények úgy hozták, hogy a gyenge köztársasági elnöki funkció felértékelődött, szerepe az alkotmányosság keretein belül is sokkal fontosabbá vált, mint normális esetben szükségeltetett volna.
Ha jövőre be is következik a demokráciában nem szokatlan kormányzati hatalomváltás, attól még a köztársasági elnök mostanihoz hasonló aktívabb szerepvállalására szükség lesz.
Nálam Sólyom László a jogállamiság megtesítője, hibáival együtt.
Én nem lennék szomorú, ha maradna.
Ha esetleg mégsem, akkor mindenképp olyan személyt tartanék elképzelhetőnek, aki a pártpolitikától kicsit távolabb áll és tekintélyét szakmai (és) vagy szellemi kiválóságának köszönheti.

Balt 2009.11.20. 22:02:37

@nyomasek_bobo: Na ne! Wazz, Fidesz-KDNP, legyen eszetek! Ha ebbe belementek, 30% fölé viszitek a Jobbikot.

hajdú 2009.11.20. 23:53:30

Én azt gondolom, hogy - feltételezve a Fidesz parlamenti többségét, ami tehát erőpozíciót eredményez legkésőbb a harmadik fordulóban - a Fidesz számára sem lenne előnytelen Sólyom László újraválasztása. Igaz, hogy meglehetősen autonóm köztársasági elnököt lennének kénytelenek "elviselni" ez esetben, viszont roppant kommunikációs előnyt jelentene számukra, hogy "nem használták ki a hatalmukat". Persze ez az előny nincs meg azzal a forgatókönyvvel szemben, ha sikerül olyan jelöltet találniuk, ami az ellenzék számára is elfogadható. De szerintem ennek a gyakorlatban elég kis esélye van, és még a status quo áll a legközelebb ehhez (hiszen Sólyom a "kisebbik rossz" elve alapján elfogadhatónak tűnik a majdani ellenzék számára is).

kovaxx 2009.11.21. 05:19:28

@hajdú: Azt felejted el, hogy a majdani ellenzék mennyit gyalázta Sólymot, teli pofával, undorító módon. Kétséges, hogy bármiféle pozítív reakcióra számítani lehetne tőlük.

Annak a bizonyítására fogják felhasználni, hogy Sólyom a fidesz embere, "Lám lám bárkit választhattak volna, a legnagyobb fideszest is és Sólymot választották, egyértelmű, hogy miért, mi megmondtuk már sokkal korábban..."

2009.11.21. 16:08:00

Mondjuk az államfő tanácsadó testületének tagjaként lehet, hogy úgy tűnik, hogy a jobboldalon túl is népszerű Sólyom.

Szerintem ez egyáltalán nem így van. Az öreg egy jó nagy nárcisz, és ha valakinek egy kis emberismerete van, ezt rögtön leveszi róla. Szóval valamilyen egészségesebb lelkű ember kellene oda, s nem is biztos, hogy baj lesz, ha nem olyan okos, mint ez (vagy aminek hiszi magát).

Ezen kívánságaimon túl: nagy valószínű, hogy az MSZP álomport vett be, vagy drogozik, hogy valamire is jutnak mostanában ez ügyben. Most vagy kábuljanak el jobban, hogy befogják a szájukat és ne ontsák tovább a hülyeségeiket, vagy ébredjenek fel, és akkor lássák meg, mi a helyzet, és némuljanak szintén el. Szanyi becézése több, mint kedves viccesként. Mondhatni barokkos túlzás őt így nevezni, amikor patológiát is behívhatnánk segítségül...:)

dimitrij 2009.11.28. 00:43:00

"Sólyom erkölcsi etalon!"

érdekes, sőt bátor kijelentés egy olyan személy kapcsán, aki alkotmánybíraként kurtítgatta, majd államfőként tágítani próbálta egyazon tisztség jogköreit.

meglepő, hogy mennyire sokan tartják szuverén, befolyásoltságtól mentes, már-már önjáró személyiségnek Sólymot, elismerésre méltó kommunikációs teljesítmény. ugyan akkor minden alapot nélkülöz, szerintem. pont ezt bizonyítja madj az újraválasztása... vagy nincs igazam, de akkor nem is lesz újra jelölt. :)

clownfish 2009.11.29. 23:07:30

ugyan még mindig nonszensznek tartom, hogy kovács lászló államfő legyen, de valamivel azért nőttek az odds-ai mesterházy kiválasztásával.

Morganit 2009.12.23. 23:05:18

Talán naiv kérdés, de akar-e egyáltalán Sólyom még egy kört? Mostanában elég nyúzottnak tűnik.

Abrash1965 2009.12.29. 11:12:23

Én nagyon támogatnám, hogy egy elnök önálló álláspontot képviselve kifejezze a véleményét, orientáljon stb. Sólyom ebben ígért újat anno.
De Sólyom roszkor szólal meg és rossz dolgokat kommunikál, vagy erőtlen, vagy sértődött, vagy simán "pártos", azaz egyszerűen a feladathoz mérten "mércén aluli".

Nem vagyok tekintélyelvű, a tekintélyre viszont bizonyos esetekben szükség van. Pont köztársasági elnöki, nota bene alkotmánybírósági elnöki pozícióban.
Nem szakmám elnököket megítélni a magánvéleményemen túl, de szerintem Sólyom már az alkotmánybírósági elnökösködéssel sem tudott megbirkózni.

Javítsatok ki, ha nem, de ugye Sólyom idejében harapódzott el az a sajnálatos szokás, hogy al Alkotmánybíróság döntéseit maguk a bírák(!!!) kommentelhetik (meg is teszik), a szavazati arányról is értesülünk stb.
Nanaá, hogy minden politikus rögtön relativizálja a (polgári) bírósági ügyeit, a választási eredményeket, stb, tehát pont Sólyomnak köszönhető, hogy a jogtisztelet, ítéletekbe való belenyugvás stb egyre kevésbé létezik!
Ha egyszer az alkotmányos döntéseket is lehet csócsálni, ugyan mit nem lehetne, ugye, gondolják.

Visszakanyarodva, normál esetben egy alkotmánybírósági döntés egyértelmű és végleges, külsősöknek köze nincs, hogy egyhangú- vagy kompromisszumos stb. Abszolút, kommentálatlan és kommentálhatatlan. Nem "vitaalap".

Összefoglalva: Sólyomnak köszönhető a maszatolás jogi kultúrája, ergo szégyen lesz, ha újráz. Mint ahogy szégyen volt a megválasztásának módszertana, meg ahogy lereagálta (sehogy).

A Sólyomba belenyugvás a kotyvaszba belenyugvás lesz, hosszú távú következményekkel.

Abrash1965 2009.12.29. 11:43:03

Ugyan ezt olvasom ki paragrafus 2009.11.19. 21:19:42 véleményéből más megközelítésből (bírósági gyakorlat(!))

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.04.24. 23:10:52

Furcsa, hogy ez a kérdés a második forduló utánig nyitva maradhatott. Szerintem április 25-e után az utolsó lényeges eldöntendő kérdésnek pont az mard, hogy vajon Orbán Viktor lesz-e a megnövelt hatáskörű államfő, vagy valami más válasz születik az új politikai-hatalmi adta kérdésekre?
süti beállítások módosítása