Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:23

Nem lehet nem észrevenni azt a különbséget, ami – fontos jelezni: nem teljesen előzmények nélkül - az utóbbi napokban egyre látványosabban választja el a szimbólumok világába kalandozó, forradalmi nyelvezetet használó Orbán Viktort és a földhöz ragadtabb, túlzásoktól mentes, világosabb fogalmazást kedvelő leendő helyettesét, Navracsics Tibort. Szemben például a „mérsékelt forradalmár” Lázár Jánossal, Navracsics interjúiban távolságtartó módon fogalmaz az orbáni nyelvi leleményekkel kapcsolatban, beszédeiben még az újonnan bevezetett kifejezéseket is kerüli. Ilyenkor szoktak az elemzők tervezett szereposztásról beszélni, ami bizonyára az esetek egy részében igaz is, de most mintha másról lenne szó.

(Fotó: Origo)

Butaság lenne, ha egy még meg sem választott kormányfő kapcsán máris a palotaforradalom lehetőségéről vagy az utódlási kérdés aktualitásáról beszélnék. Orbán Viktor pozíciója értelemszerűen soha nem volt ennyire megkérdőjelezhetetlen, soha nem állt egy ennyire uralt politikai erő élén. Annak ellenére is teljes mértékben igaz ez, hogy egyre nyilvánvalóbb: az egy évtizeddel ezelőtt még igazán fiatalosnak ható, jelentős tizen- és huszonéves rajongótáborral is rendelkező, ám azóta – elsősorban politikai értelemben - sokat korosodott pártelnök mellett sokak számára ma már mások látszanak érdekesebbnek, befogadhatóbbnak.

Orbán Viktor tekintélyének az is szerves része, hogy az utódlás témája a Fideszben szinte felvethetetlen: potenciális belső ellenfelei – szemben a nyugati pártok többségének gyakorlatával, ahol az ambíció nem szégyen – nem beszélnek erről, s bizonyára nem csupán szerénységükből fakadó személyes elhatározásuk miatt. Rogán Antalnak és Kósa Lajosnak voltak már finom jelentkezésként értékelhető mondatai, ezekre a sajtó rendre emlékezteti is őket. Navracsicstól azonban ilyet soha nem lehetett olvasni, legfeljebb annyi derült ki – ez sem közvetlenül tőle -, hogy nem lelkesedik a pártelnök kommunikációs gurujáért. Ennek ellenére mégis úgy érzem, hogy ha jelenleg akad a Fideszen belül Orbán lényegi alternatívájának látszó politikus – függetlenül attól, hogy maga ezzel tisztában van-e, akarja-e, és egyáltalán lesz-e olyan helyzet, amelyben ilyen döntési helyzetbe kerülhetne -, az nem más, mint éppen a leendő miniszterelnök-helyettes.

A pártot belülről jól ismerők rendre két ellenérvet szoktak mondani, amikor ilyesmiről beszélünk. Az egyik a szavazókra vonatkozik, a másik a párton belüli hatalmi pozíciókra. Navracsics nem képes tömegeket mozgósítani, megközelítően sincs olyan tábora, mint más fideszes vezetőknek, legfeljebb az értelmiség köreiben lehet vonzó – szól az első érv. A másik még súlyosabb: többek között azért sem lehet Navracsicsból soha több Orbán emberénél, állítják, mert nincs hátországa. Szemben Kósával, Pokornival, Lázárral vagy Rogánnal, nem épített ki önkormányzati birodalmat, nincsenek a politikai harcban hatékony eszközei, befolyásos barátai és pénzügyi jóakarói.

Elismerem, ezek valóban fontos érvek. Nem véletlen, hogy Navracsics eddigi karrierje során igyekezett feltűnően lojálisnak látszani, hiszen számára lényegesen kisebb volt a mozgástér, mint beágyazottabb párttársainak. (Emlékezetes példája volt ennek a szerepnek az a méltatlan vita, amelyet a sajtó a fantáziadús „vacsoragate” névvel illetett.) A miniszterelnök-helyettességgel azonban új időszámítás kezdődik: bár az új felállásban Navracsics a bűnbak szerepének eljátszására sem esélytelen, a korábbiaknál lényegesen komolyabb lehetőséget kap az önálló szereplésre és az építkezésre. Míg egy ellenzékben lévő pártnál döntő jelentősége van annak, hogy kinél van a kassza kulcsa (illetve az adott politikusnak van-e egyáltalán hozzáférése bármilyen forráshoz), kormányon, miniszteri bársonyszékből nézve ez a kérdés lényegesen súlytalanabbá válik. Ezzel szemben felértékelődik az ártatlanság, a tisztaság: ahol nincs hátország, ott feltehetően az annak létrehozása kapcsán előforduló „problémák” is hiányoznak. Mindezek alapján gondolom azt, hogy amennyiben Navracsics - okosan politizálva, a határokat nem átlépve - a jövőben is tudatosan törekszik majd a belső ellenpontozásra, egy új helyzetben elsők között merülhet fel majd a neve a mostaninál fontosabb pozíciókra is.

x x x

Utóirat: Bizonyára lesznek majd olyanok, akik szerint az utódlás lehetőségének felvetése önmagában is ellenséges tevékenység, ráadásul a szombati „beiktatási” ceremónia előtt csúnya ünneprontás. A politika azonban, lássuk be, nem így működik: ha nem is beszélnek róla, a politikusok maguk is folyamatosan értékelik helyzetüket, akár egy pozíció megtartásáról, akár annak megszerzéséről van szó. Most nincs „helyzet”, de azért az élet arra tanít: a körülmények később – és tulajdonképpen bármikor - változhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr222031860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emő27 2010.05.26. 17:18:08

@agentT: Értelek. Ne mondom, hogy meggyőztél, de nem is azért vagyunk itt. Mindenesetre új ismeretnek tökéletes.
Amúgy te tudsz is latinul, esetleg jogász vagy, vagy csak egyes kifejezéseket ismersz? Mert nekem beismerem google kellett a casus belli fogalmához. :)

ubul2000 2010.05.26. 17:18:22

@emő27: Háború volt az mindkettő, a trianoni békediktátum is egy háborút zárt le. Két különbség azért a helyzetekben van.
1. Az egyik 150 éves megszállásnak vetett véget, a másik még csak (szörnyű milyen hosszú idő) 90 éve tart. Tanulság: soha nem szabad feladni.
2. Az akkori nagyhatalmak (Anglia, Franciao, Sapanyolország, Svédország) nem rohantak a magyarok ellen, hogy most már aztán tessék aláírni a területvesztést, minden a törököké. Nem úgy, mint Versailles-ban.

lüke 2010.05.26. 17:19:40

ma a pala`men`ben
jelen`keznek is:)
s tanálnak jelen`kezöt
nincs kettös ékezetem

panelburzsuj 2010.05.26. 17:19:58

@agentT:

Játszunk? :)

Milyen tényleges hatalma a van a Nyugat-Európában megmaradt uralkodóknak?

panelburzsuj 2010.05.26. 17:24:43

@lüke:

Ha a magyarok kánságot akarnának, abba se lenne senkinek semi beleszólása. Itt az a kérdés, hogy formálisan és gyakorlatilag is ki finanszírozná a területek visszahódítását - és kié lenne a megszerzett terület? Az uralkodóé-e, vagy egy "testületi" államé?

emő27 2010.05.26. 17:26:51

Azt hiszem ezt a témát jól kivesézzük, ami persze nem baj, sőt.

Más téma: ti hallottatok konkrétumokat, hogy hogyan akarja elérni a Fidesz a munkahelyek számának növekedését, vagy a részmunkaidő, távmunka elterjesztését? Van erre valami kidolgozott terv, ami valahol olvasható. A nemzeti együttműködés programjába nincs eléggé kifejtve szerintem. Annál konkrétabbra vágyom.

panelburzsuj 2010.05.26. 17:26:53

@panelburzsuj:

Ha már "a törököket" emelegettük, akkor emlegessük a Neoacquistica Commissio-t is.

ubul2000 2010.05.26. 17:31:35

@panelburzsuj: Lehet azt is emlegetni, de egyrészt 1920-ban, bár Királyság volt, egészen más jellegűek voltak a tulajdonviszonyok, mint a török hódoltság idején.

lüke 2010.05.26. 17:36:03

@agentT:
Nagy-Magyaroszágon nem élhet:)
mert szlovákul nem Uhorsko már
hanem Madarsko, így benne van a nevében ,hogy nem nagy:)

Videofon 2010.05.26. 17:36:21

@panelburzsuj:
Még ezt sem tudod?
A Szent Korona birtokolná, ahogy mindig is az birtokolta.

panelburzsuj 2010.05.26. 17:37:39

@ubul2000:

Épp ezért nem szerencsés ugrálni a századok között, meg törököket meg németeket emlegetni a "multinacionális" zsoldoshadak idején.

1918-ban meg épp a Habsburgok birodalma omlott össze, és nem egy független, önálló külügyet és hadügyet vivő magyar monarchia.

panelburzsuj 2010.05.26. 17:39:44

@Videofon:

És a Szentkorona birtoka az olyan nagyon más, mint a feudális monarchia?

lüke 2010.05.26. 17:39:54

@panelburzsuj:
játékból a kérdés az:)
végül is nem is rossz ötlet:)Isztambult az elmult 30 évben nem Demszky felügyelte:
tiszta, jó infrastrukturáju eur-ázsiai nagy!város.

ubul2000 2010.05.26. 17:41:21

@panelburzsuj: Lehet játszani a szavakkal, hogy a Habsburg-birodalom omlott össze, de ezek csak szavak. Azt vesd össze, hogy a Monarchia államai mit vesztettek területileg! Egy olyan háború után, amit a szerbek robbantottak ki.

Videofon 2010.05.26. 17:42:04

@emő27:
Turizmus, mezőgazdaság, építőipar és a "jővőiparok" (zöld, fenntartható, IKT, nano, gyógyszer). Szerintem tévút, emberi erőforrásuk sincs a levezénylésére, de az ő dolguk.
Ha javul a gazdasági környezet, én vállalok belőle 10 ezret, de a többi már tényleg az ő dolguk. :)

lüke 2010.05.26. 17:42:22

@panelburzsuj:
akár ugrálunk, akár nem
Isztambul elhúzott:)
Bécsnek büszke váráról nem is beszélve:)

lüke 2010.05.26. 17:44:33

@panelburzsuj:
akár ugrálunk ,akár nem:
Isztambul elhúzott:)
Bécs büszke váráról nem is beszélve

lüke 2010.05.26. 17:47:43

Bryan Cartledge: Trianon egy angol szemével
Fordította: Bánki Vera

ujkonyvpiac.hu/cikkek.asp?id=5569

panelburzsuj 2010.05.26. 17:47:50

@ubul2000:

Ha neked csak szavak, hogy egy négyéves, végül elvesztett háborúban ki oszthatott hadparancsot, akkor most itt jobb leszb abbahagynunk a társalgást.

ubul2000 2010.05.26. 17:51:01

@panelburzsuj: Nem arra értettem, hogy ki oszthatta a hadparancsokat.

Hanem arra, hogy a Monarchia vesztett és felbomlott. De államai közül ki veszített? Ez a lényeg. Ausztria? szinte semmit.

suski 2010.05.26. 17:51:46

Nem tudom, hogy képes egy komoly elemzô azt felvetni, hogy egy Rogán-féle ficsúr alkalmas lehetne ME-nek. Vagy Kósa: a legutóbbi beégéseivel leszerepelt. Ennél azért legyünk már komolyabbak. Nem a maszop a mérce ezen a térfélen. Pokorni: jézusom. A fideszeseknek is a fele idegbajt kap tôle. Navracsics viszont nagyon is alkalmas: támadhatatlan, nagyon jól vitázik, nem bizniszel, nem bulvározik, van humora, kifogástalan a viselkedése, okos, mûvelt. Alig van még ilyen a fideszben. Az más kérdés, hogy 2 és fél millió ember egybeterelésére alkalmas-e a személye.

panelburzsuj 2010.05.26. 17:55:56

@lüke:

Mindkét város országa erős húsz évvel korábban polgári köztársasággá vált, mint Magyarország. Ráadásul egyikben sem volt szovjet irányítású szocializmus. (Ausztria nagy részét megszállva tartotta ugyan Sztálin 10 évig, de az osztrák belügyekbe nem avatkozott be közel sem olyan mértékig, mint a magyarokéba.)

lüke 2010.05.26. 17:56:36

@ubul2000:
a csatlósait.........
de a magyarokon volt a megtorlás, ök voltak a föbünösök,mert maga a kiegyezés a kis népek ellenében jött létre, ez volt a közfelfogás
s miért torolták volna meg Habsburg rokonaikat a franciák pl?

panelburzsuj 2010.05.26. 17:58:49

@ubul2000:

Auszria 1918-ig nem létezett.

Az osztrák örökös tartományokból meg talán még több is került más utódállamokba a bécsi székhelyű birodalomból, mint a budapestiből.

lüke 2010.05.26. 17:59:54

@panelburzsuj:
is:)
Ausztria két zónára oszlott
Bécs más kérdés, ott 4 hatalmi zóna volt ,mint Berlinben
de a fejlödés az elmúlt 30 évben történt Stambulban:)

panelburzsuj 2010.05.26. 18:00:14

@panelburzsuj:

(Bécs=osztrák császárság)

(Budapest=magyar királyság)

panelburzsuj 2010.05.26. 18:01:19

@lüke:

Az elmúlt harminc évben sem volt kommunizmus Sztambulban! :)

lüke 2010.05.26. 18:02:36

@panelburzsuj:
http://www.flaggenlexikon.de/foesterr.htm#Kronländer

ennyire nem:
Reich der Österreichischen Habsburger
1556–1804

Kaiserreich Österreich (1804–1869

lüke 2010.05.26. 18:04:34

@panelburzsuj:

nem , de 1974-ben mikor utoljára voltam nagy -nagy szegénység volt, Budapesthez képest,
ma pedig virágzik
s 20 éve BP-n sincs komenizmus

lüke 2010.05.26. 18:07:02

@panelburzsuj:
ennek nincs jelentösége:)
mert mindent együtt csináltak, s majdnem egyformán
M.kir. àll. vasut
mentök
gázmüvek
el. müvek
csat müvek
stb.- Fremdenpolizei-de szeretné ezt most Fico:)
még az épületek is egyformák

lüke 2010.05.26. 18:12:29

azért ez a dobreves vacsoracsata
elég gáz:)
bár igaz Kötcsén mindent lehet:)
zsákfalu:)

panelburzsuj 2010.05.26. 18:14:17

@lüke:

Értem én, de innentől kezdve olyan zsákutcába jutunk, hogy miért baj, ha két "szövetséges" állam helyett tízbe szerveződnek ugyanazok a népek. És ere mondom, hogy az 1918 előtti Osztrák_Magyr Monrchia minden volt, csak nem nemzetállam.

j.sz. 2010.05.26. 18:16:23

Navracsics intellektuálisan abszolút ellenfele Orbánnak, nagyon okos pasas. Egyetlen tulajdonsága nincs meg, ami Orbánnak: ez pedig a karizma. Már pedig a mai perszonifikált és mediatizált politikában e nélkül nehéz érvényesülni.
A Fidesz centralizált működése + Navra beágyazottságának hiánya is erősen ellene hat annak, hogy rövid időn belül reális alternatívája legyen OV-nak.
Hogy ez a me. helyettesi építkezés működhet-e, nagyban múlik a Fidesz kormány teljesítményén (illetve a választók megítélésén).

j.sz.

lüke 2010.05.26. 18:17:01

www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=22234&Itemid=1

Magda Vášáryová (SZDKU) az utóbbira épített. Arra, hogy hosszú időre meghatározzák ma, milyen lesz a jövő. Mert itt most nem a Trianon, a múlt a fontos, hanem az, hogy a fiatal nemzedékeknek teszik lehetetlenné, hogy ha fél év múlva kanadai, ausztrál vagy bármilyen más állampolgárságot akarnak felvenni – s ez akár már folyamatban is lehet – , elveszítik szlovák állampolgárságukat. Hisztériás reakciónak nevezte Vášáryová a kormány előterjesztését, amely megfoszt majd a jövőben a hazájától sok tízezer szlovák fiatalt szerte a világban. „Ennek tapsoljanak, a szlovák polgárok, meg jól jegyezzék meg, kinek köszönhetik ezt a törvényt” – mondta

a szinésznö, Szlovákia elsö osztrák nagykövete

panelburzsuj 2010.05.26. 18:17:43

@panelburzsuj:

(Csehlszovákiába került vagy hárommillió leginkább németül beszélő ember. Ők németek, osztrákok, cipszerek, svábok, zsidók, csehek, morvák, szlovákok, magyarok - mik voltak ? Vagy mindebből kisebb-nagyobb adagok?)

lüke 2010.05.26. 18:20:41

@panelburzsuj:
ez lett a szerencséje:)
ma:)

panelburzsuj 2010.05.26. 18:21:27

@lüke:

Kötcse = kis magyar Karlstadt, ahol a birodalmi elit üdül ... :)

lüke 2010.05.26. 18:21:45

@radala:
csak annyit, amit M. Vásáry(ova) mondott

lüke 2010.05.26. 18:24:31

@panelburzsuj:
egy szar kis falu,
én nem láttam luxust
(igaz odavezették az autópálýát, mint annak idején a Sasadi úton a Cseresznye utcába a gázt Keserüné könnyüip. miniszternek)
a Bszemesi tsz felparcellázta,millióan vettek telket 100 ezerért
89-ben , s ma se ér sokkal többet

panelburzsuj 2010.05.26. 18:27:11

@lüke:

kis birodalom - kis telek - kis luxus ...

lüke 2010.05.26. 18:31:05

@panelburzsuj:
a Buckingham palota kisebb mint a Budai vár vagy a Hofburg, sokkal kisebb:)

panelburzsuj 2010.05.26. 18:52:35

@lüke:

Tény.

Ugyanakkor az őszödi vagy az aligai kormányüdülő meg nem egy kiköpött Windsor.

lüke 2010.05.26. 18:56:46

@panelburzsuj:
az aligai csak mszmp
nagy szar:) s a husz év alatt lerohadt,hogy majd olcsón megvegyék
öszödi meg biztos Balmoral:)

lüke 2010.05.26. 18:59:11

off:
dolgozik a demokrácia:) meg a bünüldözés
www.quart.hu/cikk.php?id=5071

Ordnassac 2010.05.26. 19:05:28

@panelburzsuj: @lüke: Balatonvilágoson van telkünk, egy ideig jártunk (a 90-es évek második felében) a Club Aligába. Már többször át- és eladták.

hoplita 2010.05.26. 19:20:04

@lüke:

".....egy sorszámozott, Kalasnyikov gépfegyverhez tartozó tőrt..."

Hű, a zújságíró keni-vágja a terminus technicust...:))))

Közben a mi (i)gazságszolgáltatásunk sem tétlenkedik..:)

vastagbor.blog.hu/2010/05/26/jogeros_tomcat_se_nem_terrorista_se_nem_bombagyaros#c9954972

Van remény rá, hogy én se megyek téglát tapogatni, ha pirózni szottyan kedvem a sufniban....mongyuk a gyerkőcök szórakoztatására.

hoplita 2010.05.26. 19:29:06

@radala:

Érdekes....
Betiltás ide, cirkuszok, eljárások tömkelege oda, a választók egynegyedének véleménye szerint még az esetlegesen "megerősített" értsd továbbduzzasztott ávó mellett is szükség van a Magyar Gárdára.
Ez 2 millió embert jelent.

Futunk mi még érdekes köröket a témában.....és ez a fidesznek is lesz még kavics a cipőjében.:)))

ubul2000 2010.05.26. 19:29:16

@hoplita: kovafölded, glicerined van?

hoplita 2010.05.26. 19:43:37

@ubul2000:
A dinamit ideje lejárt, macerás és a nitro nem egy könnyen kezelhető anyag.
A műtrágyák korát éljük tán, vagy mifene..:)))
Ha meg valaki duhaj, vagy sokallja kezét-lábát, annak ott a sátán anyja....a TATP.:DD

Házi pirózgatáshoz meg egyszerű, könnyen beszerezhető dolgok kellenek...KNO3, kén...egyebek....bárhol kaphatók.

lüke 2010.05.26. 19:47:38

off,vicc:
-: Vona nem szavazta meg a törvényt, mert délelőtt szlovák állampolgárságért folyamodott!

- Fico felmenői között magyarok voltak, elsőként fog magyar állampolgárságot kérelmezni.

ubul2000 2010.05.26. 19:48:03

@hoplita: Na, erről a tatp - ról még nem hallottam. Fel kell frissítenem az ismereteimet :))))

hoplita 2010.05.26. 19:59:00

@ubul2000:
AP néven is fut..
Triaceton-triperoxid a hivatalos neve...de hívják egyszerűen csak acetonperoxidnak is.
Egy istenverte, instabil szerves robbanóanyag, gyakorlatilag csak terroristák készítik....meg idétlen kölykök.
De egyszerű az elkészítése, ezért aztán amíg van lószar, van veréb is.
Kész lutri, a savmaradék miatt sosem lehet tudni mikor robban.
Ilyen durrantott fel valamelyik évben az a hülyegyerek a 6-os villamoson.

Ordnassac 2010.05.26. 20:15:47

@hoplita: egy kőművesek mióta kell foglalkozni ilyen anyagokkal, hogy ilyen beható ismereteid vannak? ;-)

hoplita 2010.05.26. 20:23:07

@Ordnassac:
Széleskörű és szerteágazó érdeklődési köröm van...:))

Egyébként meg, akik érdeklődnek a fegyverek és történetük iránt, attól már nem elválaszthatók bizonyos velük fejlődő, robbanóanyagoknak nevezett kémiai keverékek, vegyületek.

Egy fegyverbuzitól nem áll távol a téma...nem..?:)))

Ordnassac 2010.05.26. 20:24:11

@hoplita: így már világos. Gondolhattam is volna rá, már csak az avatarod miatt is. :-)

hoplita 2010.05.26. 20:24:53

@Ordnassac:
Egyébként nem vagyok igazi kőműves.
Csak autodidakta.:DD

Ordnassac 2010.05.26. 20:25:56

@hoplita: gyanítottam, és milyen "igazi" vagy? ;-)

barakata 2010.05.26. 20:29:48

Most kaptam az alábbi emilt szlovákiai magyar (hóttkonzervatív) rokontól:

"Ez az Orban egy hatalmas alat- ilyen kenyes kerdesben elhamarkodot dontest
hozott- a valasz kemeny, alkotmany tobseggel tortent!!! Hova sodrodunk,
mindenki elvesztette a jozan eszet?????????

Szomoru T"

hoplita 2010.05.26. 20:31:54

@Ordnassac:
Igazából nincs is polgári végzettségem....majdnem pedagógus lettem.
De még időben kirúgtak.:)

Ordnassac 2010.05.26. 21:02:23

@hoplita: max. a következő négy évben túrkevei önkormányzati képviselőként "tengeted az életed". ;-)

Persze kérdés, hogy a bevezetni kívánt önkó rendszerrel ez hogyan fog menni.

hoplita 2010.05.26. 21:10:54

@Ordnassac:
Mert úgy tűnik, hogy ez az életcélom....?:))
Másrészt meg nem vagyok egy könnyű eset...nem szokásom a tyúkszemekre vigyázni.

lüke 2010.05.26. 21:11:03

@barakata:
Magda Vášáryová (SZDKU) az utóbbira épített. Arra, hogy hosszú időre meghatározzák ma, milyen lesz a jövő. Mert itt most nem a Trianon, a múlt a fontos, hanem az, hogy a fiatal nemzedékeknek teszik lehetetlenné, hogy ha fél év múlva kanadai, ausztrál vagy bármilyen más állampolgárságot akarnak felvenni – s ez akár már folyamatban is lehet – , elveszítik szlovák állampolgárságukat. Hisztériás reakciónak nevezte Vášáryová a kormány előterjesztését, amely megfoszt majd a jövőben a hazájától sok tízezer szlovák fiatalt szerte a világban. „Ennek tapsoljanak, a szlovák polgárok, meg jól jegyezzék meg, kinek köszönhetik ezt a törvényt” – mondta.

hoplita 2010.05.26. 21:16:38

Mekkora kisebbrendűségi komplexus dühöng ezekben a nyomorult totocskákban....!
Tiszta röhej amit össze hisztiznek.

Ordnassac 2010.05.26. 21:25:03

@hoplita: nem úgy tűnik, csak mondtad, hogy gondolkodsz rajta. :-)

barakata 2010.05.26. 21:26:12

@lüke: bizony, ez szörnyű.
de sajnos mi adtunk rá lehetőséget/okot.

2010.05.26. 21:50:45

Nos, olvastam a híreket! Nagyon durva, ami ma folyt a Parlamentben! És az a sok fenyegetés, amit egyes emberek kaptak, azt hiszem a jobbik háttérgerilla gengszterei dolgoznak. Novemberben polgárháború lesz!

hoplita 2010.05.26. 22:00:07

@Letícia:
Mire gondolsz?
Ne ijesztgess mán, mert világgá szaladok..:))

2010.05.26. 22:04:42

@hoplita: kackac....ez a sok hülye rasszista, homofób kreténhez gratulálok! A világvégi krimó színvonala épületes beszélgetés ezekhez a dilinyósokhoz képest...Jó, az LMPben is van egy-két hülye...döbbenet.

Például: www.stop.hu/articles/article.php?id=672333

2010.05.26. 22:12:43

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?: Dehogy, ezt hol írtam? Sőt, ha mostanában egy jó szavam se sincs...Kivéve, Szanyit, aki ficogtatja a korrupt mamelukokat és bandavezéreiket!

Ordnassac 2010.05.26. 22:20:28

@Letícia: hadd védjem meg egy-két jobbikos képviselő stílusát. Vannak a frakcióban kifejezetten kulturált képviselők (Apáti István, Balczó Zoltán, Nyikos László). Persze hülyék is vannak sajnos szép számmal köztük. A vendégeskedő Morvai "kakaskodása" nem segít sokat a pártnak, amennyiben a törzsszavazóin túl akar megszerezni választókat. Novák Előd és Dórika a másik.

Az LMP-ben tényleg van egy-két dolog, amit részben a jóhiszeműségnek, részben a tapasztalatlanságnak tudok be. Még sok "pofont" fognak kapni, de lehet belőle valami.

Ami Szanyit illeti: remélem a stílusának egyes kellemetlen elemeit nem emeli át a pártvezetésbe (ha bekerül).

jjulie 2010.05.26. 22:25:24

@Ordnassac:

kultúráltan lehet képviselni szörnyen átok ügyeket is

Ordnassac 2010.05.26. 22:29:34

@jjulie: nem a szövegek tartalmáról értekeztem, hanem a stílusról. Nem ugyanaz!

manipul 2010.05.26. 22:46:19

Tisztlet Panelburzsuj!
@panelburzsuj: Azt már elfelejtik, hogy, ez a 100 napos program megszavazása hogy történt. Orbán azt mondta, hogy az MSZP jó állapotban vette át az országot és ez el is bír ilyen terhet, feltéve ha HELYES Gazdaságpolitikát folytat az MSZP. Akkor az MSZP gúnyosan helyretette Orbánt, hogy már miért ne csinálná jól az MSZP, mit gondol ez a lökött Orbán. Amikor kiderült, hogy mégse jó gazdaságpolitkát folytat, akkor a Fidesz (is) figyelmeztette az MSZP-t. De ekkor dübörgött a pannon puma és Orbánt lekeverték. Szóval ez a 100 napos program teljes története, de ma már csak azt idézik, hogy a Fidesz is megszavazta, vagyis minimum tettestárs. Lehetett volna jól is csinálni, de az MSZP elkúrta. A Fidesz nélkül.

2010.05.26. 22:52:08

@Mikor rendezi az MSZP trilliárdos tartozásait?: tényleg nagyon fajin! Jó arc ez az ember, és egyedüli hiteles. Ja, egyébként földim!;)

@Ordnassac: tudod, madarat tolláról, embert pártársairól...illetve sok lúd (liba) disznót győz...:/ Egyébként egyetértek Veled. e a hülye az hülye, sok szépíteni nem lehet...

hoplita 2010.05.26. 22:56:21

@Letícia:
Úristen az égben...!
Nahát...!!!!

Ugyan, ne fárassz már, főleg ezzel a stop nevű izével...oldallal.
Mert roberta nem roberta..?
Én nem igazán értek hozzá, de amikor papást-mamást jáccik, akkor ő mi szokott lenni...?
Amúgy tudom, ő borzasztónagyművész úr..:))

Egyébként meg a múltkor, amikor Zagyva magánszámáról volt szó nem szóltam hozzá....de annyit megjegyeznék, hogy Gyulát nem szerencsés szemtől-szemben lehülyézni, könnyen következménye lehet a dolognak.
Főleg nem egy olyan bányai-féle kis dagadt nyúlfingnak...Elég, ha Gyula melléüt és még az unokája is bolond lesz.
A hírtévés dolgot meg nem értem....az hogy kerül ide?
Nem mintha a szívünk csücske lenne a kampány óta, de azért még akadnak előttük a sorban..:))

Ordnassac 2010.05.26. 23:01:14

@hoplita: na, ezzel el is magyaráztad, hogy mi a baj Zagyva Gyulával. ;-)

hoplita 2010.05.26. 23:08:19

@Ordnassac:
Na igen, más stílus, hozzá kell szokni.
Nem anyázunk, nem hülyézünk....illetve lehet, de vállalni kell az ódiumát.
Ha 100 évvel ezelőtt lennénk, akkor valamelyik hajnalban meg kellene jelenni a Vérmezőn és lenne mosásra érett szaros gatya.:)
Nem is volt az rossz...

2010.05.26. 23:13:16

@hoplita: semmi közünk ahhoz, hogy Alföldi hogy szerez magának örömet...És ugye most nem gondolod, hogy a zagyva (beszédes név!:DDD) dilihoppjához fog igazodni 386 ember, illetve az egész ország? Alföldi remélem jól beperli DD-t, aki egy olyan öntudatos liba, hogy döbbenet. Fiatalság se okoz ilyen fokú agykasztrációt...

és Vona pont a lényegről marad le?? Direkt csinálja, tematizálja a közvéleményt, Viktorról meg senki sem szól...(hihihihihihi, vitya most megtudja, milyen fletónak lenni..:DDD).

Szóval ennyi ökröt, ennyi sz@rt, amit feldobott ez a magyar zavaros zagy (muhahaha), szégyen. De a víz az úr, és ezt jó, ha ők is tudják.

2010.05.26. 23:17:21

@Ordnassac: ja, de nem érti, azt hiszik ezek a jobbikos imádók, jó kis hecc a parlament. A nemzetszocializmus is így kezdődött, de ilyen zagyvák és imádóik -kevés kivétellel, ami már-már csoda, s nem is értem - , a betűt se ismerik, nemhogy a történelem könyvet...

Megyek is alszom, mert csak felmérgelem magam.

Jócccak!

hoplita 2010.05.26. 23:23:20

@Letícia:
Dilihopp...?
Ha engem valaki nagy nyilvánosság előtt lehülyéz, pofán vágom simán.
Mi ebben az említett dilihopp...?
Tőlem roberta azzal és úgy buzul, ahogy és amikor akar.
De nem akarom én sem a Nemzeti élén látni.
De nem azért, mert homokos, hanem mert nem oda való.
DD-t ne perelje, Novák szórakozott a nevével...a kuruc hívja robertának és ugye Nováknak meg van némi köze az említett oldalhoz.:)))

panelburzsuj 2010.05.26. 23:26:58

@manipul:

(Egyedül mondtam, és tegeződjünk, ha nem jelent nehézséget.)

Egyébként meg van a Fidesznek is nyolc, vagy akár több éve arra, hogy bebizonyítsa: okos dolog volt ez az állampolgárság ezen a módon, ebben az időben, mert az elkúróktól eltérően nemcsak belevágni tud, hanem aztán később is kezében tudja tartani a folyamatok irányítását.

Szóval nyolc év múlva majd egyértelműbb lesz, hogy elkúrásra csakis a retardált szocik képesek-e.

hoplita 2010.05.26. 23:28:31

@Letícia:
Komolyan mondom Letícia, Zagyva többet tud a történelemről, mint te, ebben biztos vagyok....attól függetlenül, hogy nem járt olyan sokat iskolába, mint te.

Szóval a verbális, vagy az esetleges fizikai agresszió a náculás csalhatatlan bizonyítéka...?
Ezt nem gondolod komolyan...
Nincs olyan év, hogy ne kakaskodnának a brit parlamentben....hú, piszkos faszistái..!!!
:DDDD

Szerintem is aluggy egyet.:)

ubul2000 2010.05.26. 23:49:49

@Letícia: Alföldi magánéletéhez senkinek semmi köze, de ha ez a defektes magánélet rányomja bélyegét az által irányított intézmény "művészi" színvonalára, akkor az már közügy.

mizrolist 2010.05.27. 01:15:49

@hoplita: az a probléma, hogy a képviselők közszereplők, épp ezért nagyobb tűréshatárral kéne bírniuk - és ebbe a Zagyva-féle reakciók nem férnek bele.

Narancshámozó 2010.05.27. 01:17:48

Más. Nekem a következő jutott eszembe.

A rakoncátlankodó parlamenti ötös (pusztai ötös) szájába kellene egy olyan fék (zabla), amivel adott esetben még irányítható marad az összes fékevesztett párt (paripa). Ilyen „zabla” lehetne például a továbbfejlesztett népszavazás intézménye, a megerősödő civil kontroll vagy az átdolgozott lobbitörvény pozitív hatása.

radala 2010.05.27. 08:52:52

@lüke: Mit mondott?
@hoplita: Ja az MG támogatottsága megdöbbentő, mindig is az volt. Hihetetlen érdekes, hogy a Jobbik legcsúnyább arca messze népszerűbb a jobbiknál és ez mindig így volt.
Nem is értem ezt a 25 %-ot. Én csinálnék egy Gárdát, ami ezt a 25 %-ot likvidálná:-)
Mi a franc szükség van a világon egy párt által fönntartott erőszakszervezetre.
OK a csendőrség lehet OK. De a Gárda az egészen fölháborító. Lehet, hogy hülye vagyok, de nem látom a különbséget a Munkásőrség és a Gárda között.
@Ordnassac: Ez hülyeség a Nézőpont nem volt semmivel pontatlanabb, mint bárki más (nézd meg az index összegzését.)
Nem mellesleg ma volt Hahn Endre / Szomszéd Orsolya a rádióban. Nagyon szomorú volt, mintha az egyetemi tanár és a nem túl fölkészült diák beszélt volna. Nem is annyira azért, mert Hahn volt nagyon alapos, hanem Szomszéd volt irtózat.
No de mindegy, szerintem, nem a méréseik szarok, hanem interpretáció szokott hiányos lenni.
Egy biztos, nagyon örülök, hogy nem szavaztam olyanokkal együtt, akik hülyék:-). Nagyon nehezen értem meg a Nem-et. A tartózkodást meg tudom érteni, azt is ha valakinek fenntartásai vannak az üggyel kapcsolatban, de egy kategorikus nem az teljesen embertelen. Olyan ez, mint a holokauszt tagadás:-)

2010.05.27. 09:38:42

@hoplita: szerintem egy villanyszerelői absztraháló képessége történelemből annyira tud többet nálam, hogy az összes demagóg dilis téveszmét magáévá teszi, amiről én tudom, hogy téveszme. Az emberi intellektus egyébként belül kezdődik, azaz nem szól be senkinek se, főleg nem, amikor közvetítik. Van benne alázat és bölcsesség, mert a jólneveltség nem annak érdem, akinek adják, hanem aki adja...Nekem Te ne magyarázd a bizonyítványt, Mefisztó, Lucifer is "azért, mert" lett gonosz, van rá indok. Te attól még gonosz és kártékony, bármennyire is van magyarázata rá. Ez illik a Jobbikra is dettó, mint a barna inges nácikra. Itt turulos, árpádsávos fekete mellényes félművelt, agressziójukat levezetni, összefüggéseket meglátni nem bíró és akaró emberek hordáról van szó, akik öltönyben Robin Hoodos játékot játszanak. Pintér remélem jól elkalapálja őket, freud szólt belőle akkor, amikor azt mondta, 2006-os rendőri intézkedések teljesen okésok voltak.

Itt sokan járnak látom a Nemzetibe - bár nem látszik rajtuk - , hogy Alföldiről m,eg tudják állapítani, hova való és mit csinál. Egy fiatalon sikeres embert ugatják az irigyei, és ott támadják, amiben védtelen. Megjegyzem, hogy nem hiszem, hogy bölcs volt magát kitenni ennek egyébként, pl. Balikónak a beszólása után már pereltem volna a helyében és mentem volna külföldre karriert csinálni. Erősen gondolkodnék, hogy lemondok, míg újabb támadásoknak lesz kitéve.

2010.05.27. 09:43:15

@Letícia: ja, természetese Alföldi helyében gondolkodnék, hogy lemondjak.

wip 2010.05.27. 15:51:19

Ha már a Jobbik annyit beszél zsidó összeesküvésről, halkan kérdezem, és mi a helyzet a roma összeesküvéssel?Adva van egy pár roma származású vki, akkor lehet a romákat előtérbe helyezni, afféle fordított numerus clasust csinálni?Csak foglalkozásokat említve, politikusok, brókerek, ügyészek, bírók,stb.Ezt szabad?

wip 2010.05.27. 16:03:30

Trianonról beszélve, nem véletlenül nem ismeri el a kábítószergyártó terroristák országa, Koszovó függetlenségét sem Románia, sem Csehország, sem Szlovákia. Félnek?Itt egyértelmű a nyugati hatalmak felelőssége,és az a szép,hogy ők/Franciao., Anglia/már el is felejtették. Kérdezem én, Franciaország elfelejtené, ha Elzász-L.a németeké, Normandia a briteké, Dél-Franciao.meg a spanyoloké lett volna? Memento 1920.június 4!

manipul 2010.05.27. 16:59:18

@panelburzsuj:
Rendben Szia!
Én a 100 napos program történetét adtam elő, mert több helyen látom, hogy kezd előkerülni a manipuláltan rövidített változat. A kettős állampolgárság ügye teljesen egyszerű, kérhető, adható. Semmiféle kényszer nincs benne. Nem is értem az ekörüli luftballonhámozást. Annyira egyszerű, hogy a szocik is megszavazták. Ha bárkinek a cirkuszától tennénk függővé hogy adjuk-e vagy sem, akkor állandóan lenne cirkusz.

Jácint 76 2010.05.27. 20:46:23

Elgondolkodtató amiről a szerző ír.
Az élet nagy igazságai közé tartozik, hogy az emberek arról szeretnek beszélni amiről nem ildomos vagy egyszerűen tilos.

Pár napig nem volt alkalmam híreket olvasni így ma értesültem a szombati beavatási happeningről. Orbán kommunikációs guruja talán a mindent a néptől, mindent a néppel szlogent tűzte a zászlóra. Így erről írni Gábor több mint tiszteletlenség. :-)
Jut eszembe az Árpádház óta divat hazánkban az utódlásról nem beszélni mert jön a vakítás mint humánus utódűző terápia. A sikerességét a történelem nem támasztotta alá, ez viszont már keveseket érdekel.

Számomra a FIDESZ-ben éppen az egyarcúság jelenti - a sok közül - a legnagyobb problémát. Talán Navracsics - aki Gyurcsány levadászásával nyert leginkább főúri helyet - alkalmas lehet a váltásra, de benne van a pakliban a bűnbak szerep is. Gyanítom Orbán ezt náluk sokkal jobban tudja.

pakesz (törölt) 2010.05.28. 03:13:33

Pokorny Jajj Apukam Ugynok Volt Zoltan mar elszenvedte egyszer hogy a mini-Duce -vel szembement
volt meg utana is affer a zingyenes tankonyvekkel

van masnak is gogyija na, de Orban Aki Kipofazik Feldobjuk Viktor az elintezi secc pecc :)

panelburzsuj 2010.05.29. 17:14:07

@radala:

(Na mingyá panelburzsuj lesz az egyedüli utolsó kommentelő ... :)

"Lehet, hogy hülye vagyok, de nem látom a különbséget a Munkásőrség és a Gárda között."

Hát ... Mit kerülgessem, elejtegetsz néha "érdekes" dolgokat.

De ez a mondatod sokat elfedtet belőlük.
süti beállítások módosítása