Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:47

Lázár János levelet írt. Elek Istvánnak válaszolt, valójában azonban a nyilvánosság számára igyekezett a korábbiaknál finomabban, összeszedettebben és érvelőbben megfogalmazni álláspontját. „Pedig kíváncsi lettem volna, ha egy olyan elemző képességekkel megáldott elme, mint a Tiéd, előítéletektől mentesen, mindkét fél érvelésére nyitottan vizsgálja meg a kérdést, vajon mire jut” – írja a Fidesz frakcióvezetője. Felhívás a keringőre: nézzük meg, hogy pontosan hogyan is érvel Lázár János.

(Fotó: HVG)

Az érvelés lényegi pontjai a következők:

1. A Fidesz azért döntött az alkotmánybírósági hatáskörök csökkentése mellett, mert csak így tudja választási ígéreteit teljesíteni: „igyekszik megtenni mindent, amit a választási programjában vállalt”.

2. Előre tudható volt, hogy a Fidesz ebben az irányba mozdul majd el: „az alkotmánymódosítás tartalma és iránya őszintén vállalt, átlátható és előre tudható módon történik”.

3. Ha mindezt nem tennék meg, akkor „a válság okozói és haszonélvezői az ország arcába nevethetnének”.

4. A változásokhoz szükség van a jogi környezet módosításához is, mert “ami eddig folyt ebben az országban, az nem mehet tovább, és ennek jogi garanciáit is meg kell teremteni”.

A négy pont egészen különböző természetű, az első a lépést indokolja (miért tette?), a második az előzményekkel foglalkozik (lehetett-e tudni?), a harmadik a következményekre figyelmeztet (mi lett volna, ha nem?), a negyedik pedig a módszerről szól (miért így?). Egy láthatóan meglehetősen nehéz helyzetben lévő politikus („demokrataként borzalmas érzés, hogy mindezért az alkotmányos elkötelezettségemben kérdőjelezel meg”) találta itt meg az adott helyzetben döntése mellett felhozható, kommunikációs szempontból jónak látszó érveket, bár ezek egy része kétségtelenül hiányos vagy féligazságot tartalmaz. Összességében azonban elsősorban nem azt érzem problémának, amiről Lázár János ír, ezek ugyanis egy politikai vitában védhető mondatok lennének. Keményebb dió annak a két lényegi kérdésnek az ügye, amellyel a politikus egyáltalán nem foglalkozik:

1. Semmit nem ír arról, hogy itt elsősorban nem a 98 százalékos adóról, hanem sokkal inkább a kormány gazdaságpolitikájáról van szó. Az alkotmánybírósági döntés után könnyen elképzelhető, hogy a testület előtt nem állna meg sem a válságadó, sem a magánnyugdíjpénztári befizetések felfüggesztése. Márpedig ezek – szemben az ezekhez képest láthatatlan tételt jelentő mostani vitakérdéssel – százmilliárdos tételek, ha kiesnek a költségvetésből, összedől a kormány terve, s nem tudja másképp befoltozni a lyukakat, mint az adócsökkentés visszavonásával és/vagy világos megszorító lépések bevezetésével. Tisztességesebb lenne kimondani: a Fidesz azért akarja megnyirbálni az Alkotmánybíróságot, hogy a gazdaságpolitikája tartható legyen, hogy ne váljon a választók szemében sikertelen és hiteltelen politikai szereplővé. Ez a cél, s ha ezt elismerné a Fidesz, valóban fair vitát lehetne folytatni arról, hogy…

2. …meddig lehet elmenni ennek a célnak az érvényesítésében. Világos párbeszédet lehetne folytatni arról, hogy vajon belefér-e a demokratikus működésbe az, hogy az ország érdeke szempontjából is értelmezhető célért időlegesen olyan intézkedéseket hozunk, amelyeket korábban elvi alapon elfogadhatatlannak, antidemokratikusnak tartottunk. Nem állítom, hogy a válasz egyszerű, s abban igaza van Lázár Jánosnak, hogy megközelítésben, hangvételében és a megoldási alternatívák vonatkozásában is lenne mit hozzátenni a vitához. Csak ahhoz először őszinte beszédre lenne szükség, ki kellene mondani, hogy ebben a helyzetben a kormány nem lát más kiutat. Innentől pedig elkezdődhetne egy valóban értelmes párbeszéd arról, hogy mi a fontosabb: a célok érvényesítése vagy az eszközök feltétlen tisztelete. Minden más ma sajnos mellébeszélés, elterelés és manipuláció.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr672407474

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kelj fel Palcsi meséje 2010.10.29. 21:17:28

 Atyafiak, már éppen úgy terveztem, hogy nincs több mese mára, ám nem bírtam ki, csak leszen egy mai utolsó! Már vártam mikor szóla hozzánk Viktorunk egyik jelentős játszópajtása, kit nevezzünk Palcsinak, Kelj fel Palcsinak.Nem nehéz kitalálnotok ...

Trackback: Demokrácia - avagy mit is féltünk és mitől? 2010.10.29. 17:56:30

Vége a szabadságnak? Vagy szó sincs semmiféle átbillenésről? Van-e még demokrácia az országban, és egyáltalán, mitől függ ennek a megítélése? Definíciós kérdés, vagy gyakorlati?Az elmúlt napokban e blogon is több írás jelent meg a kormánypárt legújabb ...

Trackback: Szentesíthető-e az eszköz? 2010.10.29. 13:58:31

 Korábban már foglalkoztunk a magyar közéletet néhány napja tematizáló, az AB jogköreit szűkítő Lázárféle javaslatról. Megvizsgáltuk, hogy kommunikációs szempontból hatalmas baklövés; megállapítottuk, hogy a Fidesz saját maga adja meg az MSzP-nek ...

Trackback: Az orbáni úton 2010.10.29. 13:54:33

 Talán még te is emlékszel azokra az időkre kedves Árpád, mikor még iskolába jártál vagy alacsonyabb beosztásban dolgoztál, és bizony sokszor megfordult a fejedben, hogy ha majd kijárom az iskolát vagy ha magasabb beosztásba kerülök, akkor bizony ...

Trackback: Szellem a palackból 2010.10.29. 13:10:37

 Előzőleg már szó esett arról, hogy a Fidesz legújabb - Alkotmánybírósági jogköröket érintő - javaslata kommunikációs és PR szempontból baklövés, közjogi értelemben nem elegáns, ráadásul erősíti azt az időnként túlzó képet, ami már kétszer vezetet...

Trackback: Búcsú a narancstól 2010.10.29. 13:03:05

Ahogy a dolgok most állnak, valószínűleg idén szavaztam utoljára a Fideszre. Pedig szép hosszú sor volt: 1990, 1994, 1998, 2002, 2006 és 2010. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy egyedül 2002-ben kapta meg mindkét voksomat a Fidesz, a többi ...

Trackback: Ki állíthatja meg a Fideszt? 2010.10.29. 12:53:38

„Egy fenékkel csak egy lovat célszerű megülni. El kell tehát döntenünk, mit akarunk: úgymond igazságot tenni vagy stabilitást teremteni a társadalomban és az intézményeinkben egyaránt.[...]” (Kövér László, Országgyűlés, 1991. október

Trackback: Megint beégtünk, vazze... 2010.10.29. 12:50:06

Forráshiány miatt arra kérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatóját, hogy az Országleltár első ütemére vonatkozó közbeszerzési eljárást nyilvánítsa eredménytelenné, közölte a Vidékfejlesztési Minis...

Trackback: A kisebbrendűségben szenvedő kondás meséje 2010.10.29. 12:36:20

Atyámfiai, kicsit elkésve, de remélem még tetszésetekre, szeretnék egy egyszerű mesével megörvendeztetni Bennetek.No, szóval, még mielött Viktor gyermekünk csodálatosan rettentő elefántiázisában nem szenvedett,melyről előzöleg írtam, hetyke kis ko...

Trackback: A politikus róka és holló meséje 2010.10.29. 12:35:56

Atyámfiai, ti tudjátok, vannak örökérvényű mesék és vannak olyan fabulák, melyek némi fantáziával gyakran megújulnak. Alaptörténetünk ismert, rókánk ravasz, hollónk szótlan, ám mindketten ugyanarra vágynak, a kövér sajtra. Végül vörös barátunk a h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy maréknyi dollár 2010.10.30. 09:42:50

Nyolcszázhetvenötödik!/vagy mégsem?/

aszekelyek 2010.10.30. 09:42:54

@jjulie: Ejnye, elárulod, hogy ki vagy... parasztozol itten fővárosi entellektüellkém. Nem bírsz a szürkeállománnyal? kitüremkedett az übermensh?

Lucius Flavius Arrianus 2010.10.30. 09:45:07

@aszekelyek:
ne keverje össze a demokrácia működési nehézségeit és a mindenkori politikai helyzetet a közélez alkotmányos kereteivel. Németországban senki nem akar érdemileg az alkotmányba nyúlni.

porfelhő 2010.10.30. 09:50:39

Unióval fenyeget és tiltakozik az AB. Közleményben tudatja, az AB. utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása a magyar alkotmányos rend lényegi biztositéka. A törvényhozásnak pedig a felülvizsgálat alól kivont területeken is számolnia kell az unió bizóságainak ellenőrzésével. Ugy vélik az AB. döntései mindenkire kötelezőek.

Szimba 2010.10.30. 09:53:45

"Vér folyt már?" (Letícia)

Úgy látom az én szubjektív szemeimmel, hogy itt a blogon 90 %-ban közalkalmazottak írnak. Vonom le ezt abból, hogy a 98 %-os törvény annyira mélyen érintette a kommentelőket.

1. Azóta úgy tudom, 3,5 millióra módosították a tervezetben az összeget.

Miért nem helyezitek európai közegbe ezt a kérdést?

- Európai országokban is lezajlott az a folyamat, amikor csökkentették az önkormányzatok számát, és ezzel együtt az itt dolgozók létszámát is. Németországban pl 11 % körül van a közalkalmazotti létszám az összes foglalkoztatotthoz képest.

- Magyarországon már Veres János pénzügyminiszter 65 ezerrel csökkentette a közalkalmazottak számát 2008 őszére.

- Ráadásul a közalkalmazottaknak meglehetősen sok kiváltsága van.
Ha arra gondolok, hogy azok, akik nem a köz szolgálatában állnak, ámde sokkal kevesebbet keresnek, és sokkal bizonytalanabb a munkahelyük és semmiféle indoklásra nem számíthatnak az elbocsátásukkor, végkielégítésre különösen nem, azok miért szimpatizálnának a közalkalmazottak egy bizonyos rétegével? És itt nyilván nem a kiskeresetű pedagógusok, közlekedési dolgozók vagy rendőrök azok, akikre gondolok.

- A szakszervezetek megmozdulásait miért kísérné a tömegek szimpátiája? Inkább e viták miatt tudatosult a magánszférában dolgozókban, hogy mekkora különbség és kiváltság közalkalmazottként dolgozni. Ha nem is az irigység, de a közömbösség miatt nem hiszem, hogy túlzottan meghátrálna a kormány.

Szimba 2010.10.30. 10:02:49

A másik téma és a fő téma inkább az Ab jogkörének megnyirbálása.

Először én is elleneztem, és az elvi elfogadás után mára az a véleményem, hogy túlságosan elsietett lépés volt ez. Előbb az Alkotmányt kellett volna megszövegezni, elfogadtatni, aztán jöhetett volna, ill. az Alkotmányban már módosíthatták volna az Ab jogkörét.

Nekem az a véleményem, hogy a törvényeket, jogokat a változó társadalmi helyzethez, a változó körülményekhez (erkölcs, gazdaság stb.) lehet, kell igazítani. Nem vagyok annyira tekintélytisztelő ebben az esetben, hiszen láthattuk, hogy eddig is folyamatosan módosították, kiegészítették a törvényeket, jogszabályokat.

Nem biztos, hogy ártalmára lenne a demokráciának egy törvényi, jogi megújulás.

Ami itt főként a baloldaliakat rémiszti, az a Fidesz és OV hatalmának túlságosan nagy megerősödése (túlhatalom?).

Az a 2/3-ad bizony nagyon nagy lehetőséget nyújt most nekik. Én sem kedvelem a Fidesz módszereit. De nem tudok attól rettegni, hogy átalakítják diktatúrává az államformát.
Nem látom ennek realitását. És most ugyan megértem az LMP megmozdulását, de nem szimpatizálok azzal, hogy összefogtak az MSZP-vel.

lüke 2010.10.30. 10:06:28

@Lucius Flavius Arrianus:
pláne mikor a törvények hozásáról és betartásáról
disputálunk
akkor disszonnáns meditálni

nyünyüge 2010.10.30. 10:06:38

"
Orbán Viktor elszámította magát. Minden, ami most történik ugyanis, annak következménye, hogy a honi fülkeforradalom lendületével akart uniós forradalmat csinálni, de ahhoz a 2,5 milliónyi magyar támogatása kevés – a költségvetési hiányt az EU nem engedte elszaladni.....

A kormányfő hitelességi problémája így is, úgy is fennáll. E ponttól az ő döntése, miből vesz vissza: saját akaratából vagy a demokráciából.

nol.hu/belfold/20101030-csapdaban

Szimba 2010.10.30. 10:07:05

@Don Bandi:

Ez az agresszív kismalac?:-))) Jaj, de jó avatar!:-)

kodó tamás 2010.10.30. 10:07:29

@Akitlosz: "Ezért most (még) biztosan nem járnánk jobban, ha visszajönnének a korábbiak az elmúlt 8 évre jellemző politikával"

ja ez az egysejtű gondolkodás.
én meg azt mondom jo lenne az igazi demokráciát kezdeni végre. minden újabb év a 65 után ellopott idő. és ez a legnagyobb bűn...

Malachi 2010.10.30. 10:09:35

@Akitlosz: az könnyen lehet, de én nem erről írtam. sebaj.

kodó tamás 2010.10.30. 10:13:37

@jjulie: "nekem tetszik, ahogy az orbán most kinlódik pénz és eszköz nélkül remélem úgy jár mint a másik birkaterelő és focistadion építő elődje a stadler - elfelejtve öregszik meg. trükkös parasztgyerek mindkettő, nameg kreatívak"

azért nem. mert OV sokkal többet LOPOTT tőlünk eddig 4,5 évet. egy ROHADT BŰNÖZŐ szimplán.

sárkányfő 2010.10.30. 10:13:45

@objekt:

ha a magyar politika és közvélekedés által felkínált torz, ellentmondásos, sekélyes, már alapjaiban is hazug, besült gondolati kereteit nem tudod / nem akarod felhasználni/elfogadni a saját világnézeted kialakításához, az nem azt jelenti, hogy semmilyen vagy, vagy hogy rossz úton jársz, hanem épp ellen kezőleg: a lehető legjobb úton haladsz. ne torpanj meg, csak tovább előre.

egy bíráltahoz én nem érzem feltétlenek, hogy valaki lerakja a voksát valaki, valami mellett. egy bírálatot nem az alternatíva tesz hitelessé, hanem saját érvelése, logikája. ráadásul sokan válaszul kapásból személyeskednek, velem is mindig ez van, ha érvelek, írhatom bármilyen hosszan, eszükben sincs az érvekre reagálni, hanem közlik hogy ellendrukker vagyok, antimagyar meg a többi baromság.

a többiben egyetértünk.

más: sok - felesleges? - vita alakul itt (is) ki amiatt, hogy a kommentelők nem tisztázzák ki a mondandójuk alanya, tárgya, kikről beszélnek, kinek címeznek. ezért sok olyasmit vesznek magukra az emberek, amit véltleneül sem nekik címeztek.

én már ezt konkrétizáló elvárásom megfogalmaztam itt 1-2 nikkel szemben de gúnyos leszólást kaptam. ők már nyilván direkt fröcsögnek a világba, úgy nyilván könyebb, mintha számon kérhető, vitatható konkrétumokat és személyeket említenének. legalább addig el kéne jutni, hogy a megszólalók pl. konkrétan egy adott pártot, vagy a párt híveit, vagy úgy általában mindnekit szidnak... nagyon nem mindegy.

Szimba 2010.10.30. 10:14:05

@nyünyüge:

A tömegeket mélyen hagyja hidegen, hogy OV mit csinál az alkotmányossággal, az Alkotmánybíróság jogkörével. A tömegeket az érdekli, hogy a fizetése minimum ne legyen kevesebb, de ha 100 Ft-val több, már akkor is elégedettebb.

lüke 2010.10.30. 10:14:13

@Szimba:
azt ne felejtsd el a szakszervezetek is szana széjjel vannak, érdekvédelem (TGM) nincs MO-n

lüke 2010.10.30. 10:15:25

@Szimba:
vér nem foly'
csak izzadnak- de majd NaCl-l pótolják- a komment fogalmazásban:)

nyünyüge 2010.10.30. 10:15:32

@Szimba:
Téged csak azok a témák érintenek meg, amelyek közvetlenül és személyesen érintenek? Nem hiszem.
Én pl. nem vagyok közalkalmazott, sőt közel-távol nemigen találok ilyet a közvetlen környezetemben.
De a közalkalmazottak ügye mindnyájunk ügye, mert egy eljárásmódról van szó. Amit a kormány legkönnyebben rajtuk visz át, de ugyanilyen eszközöket használ a magánszférával szemben is.
Egyeztetés, tárgyalás nuku, mert a NER szelleme azt diktálja, hogy végrehajták az állítólagos választói akaratot. Ami egyik nap az, amit Matolcsy és köre gondol, a másik nap meg az, amit Fellegié. Orbánt csak azért nem említem, mert az ő gondolata állítólag egyezik a jobbkezével.

Szimba 2010.10.30. 10:16:27

@kodó tamás:

Hol vannak a társaid, akik egy új pártot, új és korrekt, alkalmas képviselőket tudnak választani?

Álmodozni én is tudok. De a politikai pártok, a politika figurái nem könnyen golyózhatók ki, és nem hiszem, hogy a Fidesz is úgy szétesik, mint az SZDSZ.

Szimba 2010.10.30. 10:18:12

@kodó tamás:

Úgy látszik, hogy a választóknak ez tetszik, hasonló a beállítódásuk. Nem? Mégis miért választották meg. Tamás! ennyire nem lehetsz elfogult a választókkal!:-)

kodó tamás 2010.10.30. 10:18:42

@nyünyüge: "@László56: ritka genya szöveged van. "

minek olvasod? egy kétlábon járó 50es évek...

kodó tamás 2010.10.30. 10:21:09

@aszekelyek: "@jjulie: ki vagy... parasztozol itten fővárosi entellektüellkém."

ha szavazás volt ebben a témában akkor egy iksz zsüli oldalán.

Szimba 2010.10.30. 10:21:46

@lüke:

Igen, a szakszervezetekben még ma is azok vannak, akik a szocializmusban dolgoztak ott. Az előnyöket kiválóan kihasználják, és igyekeznek nagy hangon úgy tenni, mintha a tagság érdekeit képviselnék. Gyakran ők hergelik, szervezik a megmozdulásokat, hogy úgy látszódjon, mintha nagyon dolgoznának.

Kevés az új és valóban szakértő szakszervezet, kevés az olyan, amelyik nem csak a közalkalmazottakat, hanem a magáncégeknél dolgozókkal is foglalkozik.

sárkányfő 2010.10.30. 10:24:10

@Akitlosz:
1. Nem igaz. Bajnai megszorított, pl. elvette a 13 nyugdíjat is (helyesen). Már csak azért is vicces az állításod, mert a kölcsön feltétele volt az IMF részéről a megszorítás (rendes nevén: racionális gazdáslkodás). Az IMF nem hülye, nem ad puszira pénzt, épp ezt nem bírta elviselni ez az orbán féle kurucos csapat.
az se kéne lefeljeteni, hogy fél európa eladósodott. persze aki bajnait akarja utálni, annak kár a szóért.

2. Tipikus jobbos téveszme/hazugság. Már százszor leírtam: a világ országai, köztük a miénk is, nem visszafizetnek adósságot, hanem menedzselnek adósságot. a lejáró hiteleket újabb hitelekből fedezik. ezen belül van fel-le mozgás, de az alap. Orbán is fel fog venni milliárd dollárokat ebben a ciklusban, illetve már vett is fel, pl. az államkötvény-kibocsátás, ami rendszeres cselekvés, na az pl. pont ez.

3. ez igaz. sokat hazudtunk, mint a görögök. a 3%-ot már - főleg Bajnainak hála - már könnyen elérnénk pl. a sokt ígért bürokrácia-leépítés százmilliárdjaival. egyáltalán tudod hány ft a különbség 3,8% és 3% között?

4. féligazság. ami sokszor rosszabb a teljesnél is. fél európát megcsapta a válság, na meg amerikát is. a világ legstabilabb hajója is megérzi, ha átmegy rajta egy tájfun.

5. ez igaz. talán dolgozni kéne. a 20 éve elbiccelt struktúrális refromoknak nekikezdeni, ja, meg pl. kitalálni mit akarnak kezdeni a gazdasággal. ezek az egy hétvégén összedobott akciótervek szánalmasak.

"az alkotmánybíróság hatásköre huszadrangú jelentéktelen kérdés."
az alkotmánybíróság hatásköre nem más, mint a magyar nép demokratikus jogainak garanciája. abszolút első rangú kérdés.

sárkányfő 2010.10.30. 10:27:22

@jjulie:
"nekem tetszik, ahogy az orbán most kinlódik pénz és eszköz nélkül"

tévedsz.
orbánnak több, ráadásul szabadon felhasználható pénze lesz jövőre, mint amennyi bármelyik kormánynak volt az elmúlt 20 évben. épp ezért a hatalmas, több ezer milliárdos zsákmányért megy az alkotmányrombolás.

lüke 2010.10.30. 10:28:12

@Szimba:
ez
látszott Ajkán a szakszerv szaki rögtön értett mindenhez!

Szimba 2010.10.30. 10:30:32

@nyünyüge:

Ha a közalkalmazottak előjogainak megnyirbálására gondolsz, és a közalkalmazottak létszámának csökkentésére, akkor nem tudok teljes szívvel melléjük állni.

Nem azért, mert egy lelketlen álllat vagyok, hanem mert bebizonyosodott, hogy a bürokratikus réteg Magyarországon túlságosan nagy létszámú. Az európai országokhoz képest sokkal nagyobb az aránya a közalkalmazottaknak (iill. a minisztériumokban, önkormányzatokban dolgozóknak), mint más országokban.

Szerintem nagyon rosszul kommunikálják, és nagyon rosszul indították ezt az egész Ab ügyet, és a leépítéseket a Fidesznél.
Ráadásul a lényegtelen(ebb) kérdéseknél tört ki a vita, az ellenkezés (teszt is lehet?), pedig a valódi cél a magánnyugdíjpénztárak megszüntetése, és még néhány általunk nem ismert intézkedés keresztülvitele.

A gond valóban az, hogy OV vezette Fidesz úgy akar pénzt összeszedni a nyugdíjak kifizetésére, az állam adósságának törlesztésére, a hiánycél tartására, hogy a multikat sarcolja, és a fiatalokat visszakényszerítené az állami nyugdíjrendszerbe.

Mert a másik utat nem szeretné meglépni. Mi a másik út?
Az, ami Görögországban, Romániában. Bérek csökkentése, nyugdíjak csökkentése/adóztatása.

Melyik jobb? Szerintem egyik sem jó.

Ki tud 3. utat?

lüke 2010.10.30. 10:31:49

@ó jaj:
tetszik nem tetszik, most nincs
de átcsoportosít
s a luktömő politika nem változik
ezért szeretik a két nagy rdsz-t :
az oktatást és az eü-t
ott sok a pénz , amivel játszani lehet, dugosni ide-oda meg el
s most rászabadul a MNYP is

Szimba 2010.10.30. 10:34:33

@ó jaj:

Amit leírtál azok a kívánságok már 8 évvel ezelőtt, sőt 20 évvel ezelőtt is ugyanígy léteztek. Senki, egyik kormány sem akart, mert nekikezdeni semminek. Bajnait az utolsó esztendőben szedte elő az MSZP.
Bokros Lajost sem tűrte el az ország és a kormány sem.

Mikor lehetett itt végigvinni valamilyen reformot, rendrakást, a korrupció visszaszorítását?

Szimba 2010.10.30. 10:36:37

@lüke:

Így van. Egyik párt mindenkitől vesz el keveset, a másik párt meg megpróbál azoktól elvenni, ahol sok van. Melyik igazságos? Egyik sem.

Szimba 2010.10.30. 10:41:09

@jjulie:

Nekem meg nem tetszik, mert az ország bőrére megy a dolog.

Nyilvánvaló volt, hogy a teljesen amortizálódott MSZP-SZDSZ koalíció olyan állapotokat hagy maga után, hogy abból jól kijönni nagyon nehéz lesz.

Ha marad az előző kormány akkor most a Bajnai által készített megszorítások ellen lehetne kiabálni. Meg lehetne sírni a vagyonadó, örökösödési adó stb. miatt.
Gondolod, hogy akkor nem kellene valahonnan előteremteni az IMF követeléseit, a 3 millió nyugdíjas nyugdíját?

Talán már füstadó, meg híd adó is lenne azóta:-)

lüke 2010.10.30. 10:41:53

@Szimba:
a másik út a pó'gártól beszedni, a havi 80 ezer min bérből, 135 ezer átlagbérből, s a nyugdijakból,
azt is meg lehet adóztatni!-pl Ausztriában TB-t és adót is fizetsz,hisz jövedelem-
igen, azt nem értik hogy a kölcsönt ki kell fizetni
pedig ez még a kezdet, hogy honnan csoportosítanak át, azt nem tudom
s a reformokhoz is előre átgondolt tervezés és pénz kell
szerintem lesz: tandíj differenciált s szoc. támogatott, lesz vagyon adó,ingatlan adó stb
s a másik: hogy ha egy réteg gazdagodik, annak húzóerőnek kellene lenni, akik majd a többieket felemelik
-ez törvényszerű-
de ez az irigység szintjén ,s az elmúlt 2 év példáján megreked

panelburzsuj 2010.10.30. 10:42:48

"20 ezerről 100 ezer forintra emelkedhet a kiszabható helyszíni bírság maximális összege a jövő évtől. Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselői pénteken nyújtották be erről szóló javaslatukat.

A törvény jelenleg háromezer és húszezer forint közötti összegben határozza meg a kiszabható bírság összegét, a képviselők a felső értéket növelnék. Hozzáteszik: a bírságot továbbra is 30 napon belül kell kifizetni, az elfogadott és tudomásul vett bírság ellen nincs helye jogorvoslatnak. Emellett nem lehet méltányosságot vagy részletfizetést kérni - olvasható az előterjesztésben.

Az indoklás szerint a helyszíni bírság a közigazgatás leggyorsabb és leghatékonyabb válasza a normaszegés elkövetőivel szemben."

Nem látom az indoklásban a "a nép akaratának nem szegülhetünk ellen" kitételt.

lüke 2010.10.30. 10:43:56

@Szimba:
saját érdekeik? ellendrukkerei,de lehet drukkolni
hajrá!

Szimba 2010.10.30. 10:44:22

@Szimba:

S feltehetően nem lenne 98 %-os adó, viszont ismét elbocsátanának - no, nem az önkormányzatoktól, minisztériumokból - legalább 100 ezer közalkalmazottat, persze pedagógust, rendőrt, vasutast stb.
És járhatna az unokád 40 fős osztályba.

Vagy fizetnéd neki a magániskolát.

lüke 2010.10.30. 10:44:42

@lüke:
bocs
20 /
én a gépelésben izzadok, mert nem tudok:)

Csacska macska 2010.10.30. 10:45:38

Sziasztok!
Többedjére olvasom hogy a (jó) cél szentesíti az eszközt, meg hogy ha ebbe a kijelölt irányba akarok mindenképpen menni, akkor mindegy mivel utazok....

Nos, tegyük fel hogy van egy családtagom, aki súlyos beteg, őssejtterápia megmenti az életét, egyébként a biztos halál vár rá.
Bemegyek és kirabolok egy bankot, a biztonsági őr meghal.

Nos, biztos, hogy a (jó) cél szentesíti az eszközt?

VAGY ESETLEG MARADJUNK AZÉRT A TÖRVÉNYES KERETEK KÖZÖTT?

Pl. bár szintén nagyon szorít az idő, rendezhetek gyűjtést, elmehetek a tv-be szerepelni, létrehozhatok alapítvány....vagy kirabolhatok egy bankot.kérdés, hogy borzalmasan égető és sürgős problémámat milyen módon akarom megoldani, és itt most nyilván a hiánycélra gondolok...

kodó tamás 2010.10.30. 10:50:32

@Szimba: "Hol vannak a társaid, akik egy új pártot, új és korrekt, alkalmas képviselőket tudnak választani? De a politikai pártok, a politika figurái nem könnyen golyózhatók ki, és nem hiszem, hogy a Fidesz is úgy szétesik, mint az SZDSZ."

szerintem napról napra NŐ az igény a TISZTESSÉGES dolgok iránt.
A kádári és monarchikus "király atya" stb gondoskodó egy személy iránti "vakhit" elfogyóban van. Ugyanis nem mentünk előre felé. Ez egy RÁK volt eddig, mindkét értelemben.

Azt én is tudom hogy nem az elvek számítanak, de a gyakorlatot amikor ujra kezdjük kell ÚJ zsinórmérték...

A pártok szétesnek. Ne a jövöt nézd. a multat. Gondoltad volna 2009 elején, hogy az SZDSZ egy (sűrű) év alatt eltűnik....
Meg jósoltad hogy az mszp szavazók kihalása miatt és a bizalomvesztés miatt törpe párt lesz?
A fidesz nem tud érdemi lépéseket pótolni kommunikációval. A csodavárás bennem is volt pedig én nem szavaztam rájuk sem. De én is türelmemet azzal fűtöttem, hogy az előző kormánynál csak jobb lehet. Persze erre most nagyon rácáfolnak. Annyira kiéheztek a zsákmányra hogy érdemi lépést SEMMIT nem tesznek (bajnai lopott csalt stb de érdemben is tett technokrata lépéseket).
Ennek csak bukás lehet a vége.
Ezt most kommunikációval nem tudják kezelni. 2008-tól hasonlóra váltott LEO is zuglóban.

Ha folytatódna Apárt uralma. Akkor nem tudom hova lehet a versenyképtelenség-hűbériség miatt süllyedni. Most eu utolsók vagyunk. De a 1990-es "forradalmunk" nak még mindig van respektje. Szegények, de úttörők. Ha további mély feudalizmusban süllyedünk akkor nem lesz felfelé. Pontosabban a felfeléhez, az alján koppanni kell... és akkor hirtelen indulunk ellenkező irányba, felfelé.

Ezt várom. Egy éve 1-2 év fideszt gondoltam. Jól haladnak roham léptekkel. Ha az én verzióm ismernék se tudnának jobbat tenni a felé.

A teljes bizalmi erkölcsi válsághoz jól nyultak hozzá: visszamenőleges adószabályok, államosítás, alkotmánybíróság és alkotmány negligálása... egyelőre jól haladnak. De a kapzsiság nagy úr. (és simicska)

2010.10.30. 10:50:32

@Akitlosz: micsoda????? Te ember, magadnál vagy? A német Alkotmány és annak Alkotmánybírósági értelmezése példaértékű és nézd meg, hogy a németek ezzel a gyakorlattal tudták feldolgozni a II. világháborús dolgaikat, amit nekünk a ma inapg se sikerül, sőt! A németek kellőképpen tudják értékelni a mi magyar Kertész Imrénk Nobel-díját, mert felfogták, hogy a kulturális intellektust irtották ki, s mi hiányzik nekik!

Megyek is inkább németet ismételni, meg az angolt, húzok ebből a bigott, avítt, dohos kuruckacagányos országból a műveltebb vidékre! Itt bármi szép megteremne, de semmi se lesz belőle, mert elnyomja a marharépa meg a dudva!

Szimba 2010.10.30. 10:51:45

@lüke:

Ezt magyarázom én is. De azt hiszik, hogy én bagatelizálom el a 98 %-os adót.:-))

Csak próbálom a tömegek reakcióit leírni. Az, hogy itt vagy némelyik újságbankitört a pánik, attól az átlagember még kimegy a kertben a faleveleket összeszedni, aztán megebédel, szunyókál vagy tévét néz, és lapoz egyet.

Sajnos a többséget az alkotmányossági kérdések nem érdeklik, nem is értik. Csak akkor veszik észre, hogy baj van, ha felment a sör ára, vagy magasabb az adó.

És ez azért más országban is hasonlóan működik, legfeljebb a gazdag országokban kicsit morgolódik a hírt olvasva a polgár.

Nyunyócska 2010.10.30. 10:53:16

Ne keverjük már a köztisztviselőket meg a közakalmazottakat!
Köztisztviselők dolgoznak itt:
minisztériumok
államigazgatási hivatalok
parlament
apeh
országgyűlés
hatóságok (pl. hirközlési, fogyasztóvédelmi)
önkormányzatok

Közalkalmazott:
központi költségvetési szervek
közhasznú társaságok
iskolák, óvodák, bölcsödék
kórházak, egészségügyi intézmények

Én közalkalmazott vagyok, a tesóm köztisztviselő. Látom a kedvezménybeli különbségeket, noha mindketten egyetemi végzettségűek vagyunk.

kodó tamás 2010.10.30. 10:53:53

@ó jaj: "orbánnak több, ráadásul szabadon felhasználható pénze lesz jövőre, mint amennyi bármelyik kormánynak volt az elmúlt 20 évben. épp ezért a hatalmas, több ezer milliárdos zsákmányért megy az alkotmányrombolás. "

igen. pontosan. a válság van szöveg jo ürügy és ránk fog is vonatkozni....

ha a birka néppel ezt mind meg lehet tenni akkor megérdemlik.

én meg belülről támogatom Apártot, hogy hamarabb érje el a falat, kicsit nyomom a gázt...

Szimba 2010.10.30. 10:54:15

@Letícia:

Azért ez az adyendrés kirohanás sem volt egészen mai keletű stílusban előadva!:-))

lüke 2010.10.30. 10:55:37

@Letícia:
nem értékelni, hanem anyagilag támogatni,s
új fordítóval lefordíttatni
mert már volt egy NDK-s sikertelen próbálkozás
csak ez MO-n nem publikus

jjulie 2010.10.30. 10:56:10

@Szimba:

az orbán bőre nem az ország bőre, ne keverd össze

évekig keresztbe feküdt minden előtt, és azt sugallta, hogy "na majd ő"

megérdemelte, hogy felperzselték előtte a terepet, úgy kell az neki, a szijjártóért meg nem is tudom mi lenne a méltő büntetése

korzika talán, halmazatiként

Szimba 2010.10.30. 11:00:20

@kodó tamás:

Túlzol.
De új emberek, új párt akkor szokot előkerülni, amikor jelentős tömegbázis is létrejön. Szerintem nincs ilyen tömegbázis. És ha lenne is, akkor sem vagyok benne, hogy az a művelt, tisztességes, szakmai szempontból felkészült, korrekt tömegbázist tudná képezni, amelyik aztán önmaga soraiból előkeríthetné a képviselőit.

Itt az LMP a fiatal, új (kicsit viseltes, de azért még újrahasznosítható) embereivel, itt a Jobbik a fiatalokkal. Melyik lett igazi ellenfele a nagy (volt nagy) pártoknak?

kodó tamás 2010.10.30. 11:00:59

"Péntek este kért egy kis időt a Magyar Televíziótól (ez ekkora ügy, hogy nem elég egy sajtótájékoztató, szózat kell a néphez?), és a Híradó után szólt a Zemberekhez, bár szerintem a nagy átlagnak fingja sem volt, miről hablatyol a Pali bácsi."
vastagbor.blog.hu/2010/10/30/schmitt_te_beszari

nagyon durvának látom én is. a forradalmi hangulatban mint Nagy IMre. Soron kívül szól Mr. smitt a népéhez. Nyugalomra inti a nertársakat és kéri a kormányba helyezzük a bizalmat, mert a régi szabályokkal a forradalomban nem lehet elérni a célokat.

2010.10.30. 11:01:59

@Szimba: hogy értse az, akinek szól...jó kis pátosszal, búsongva, ahelyett hogy mindenki tenné a dolgát, a másikat lesi, hogy az mit nem csinál!

Szimba 2010.10.30. 11:03:45

@Nyunyócska:

Igazad van! Én is kevertem. Elnézést!
(Visszamenőleg is!:-)))

2010.10.30. 11:04:14

@lüke: hát ja, el vagyunk zárva a kultúrnépektől...mert elzárjuk magunkat.:( Megyek inkább a piacra, meg szerelni. Ti meg váltsátok meg a világot, s nem keserítek el senkit se remélem, hogy nincs új a nap alatt...

kodó tamás 2010.10.30. 11:06:16

@jjulie: ja ja. nem is emléxem hogy ilyen jokat mondtál régen. na mindegy most feltűnt...

@Szimba:

most ne egy embert keres, egy HÁLÓZAT lesz. sok tisztességes ember egyszerre fog előállni. nem egy népvezér. azok is elkoptak. de most OV sokat tesz ezért...

ne gondolkozz lmp ben és jobbikban. pártok= zéró.
szerintem ebben is mi járnuk majd elől, hiszen ilyen tragikus helyzet sehol nincs.
ezzel ma kishazánkban nagyon sok ember törpöl. csak különböző fázisokban vannak. de lassan bevárják egymást illetve utolérik...

kodó tamás 2010.10.30. 11:07:55

@Letícia: " nincs új a nap alatt." - mire utalsz?

Szimba 2010.10.30. 11:10:14

@jjulie:

OV és a Fidesz valamivel nagyobb hatalommal, cselekvési szabadsággal rendelkezik, minthogy csak az ő bőre menjen rá, ha bukik. Sajnos vele bukik (ismét) az ország is.

Már csak azért is, mert az elrontott dolgokat sokkal nehezebb kijavítani, mint új valamit (akár Alkotmányt) csinálni.

A régit is csak toldozták, foldozták. Az Ab-nek meg szerintem nagy politikai szerepe van, túlságosan nagy. Megnyirbálni jelenleg a Fidesz tudná a 2/3-addal. És később ezért a többi kormány csak hálás lenne.

Hogy a tömegek is hálásak lesznek, az más kérdés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.30. 11:12:18

@jjulie: Szijjártó egy folyamat - ideiglenes - végpontja. A folyamat ott kezdődött, hogy az alapvetően jószándékú Antallra elkezdtek kígyót-békát kiabálni... tudod, kik.
Azóta csak eszkaláció van, egyre embertelenebb droidokkal. Jó lenne kiszállni a processzből, de láthatóan nem megy.

jjulie 2010.10.30. 11:15:18

most egy milliárdon, és néhány maskarás emberen megbotlott a 2/3-os fülkesereglet

mi lesz ha neki kell menni élesben a bankvilágnak, az orvosi lobbinak, az oktatási cirkusznak, a multiknak, stb ?

na meg annak a kétharmadnak, amelyik tavasszal sem szavazta meg a fülkeforradalmárokat

várom a premiert, a főpróba is vicces volt

Csacska macska 2010.10.30. 11:18:13

Sajnos egyet kell értenem az előttem szólókkal, ez itt egy előre eltervezett, különös kegyetlenséggel végrehajtott, nyereség -és hatalomvágyból elkövetett szándékos alkotmánymódosítási kísérlet!!!!!

Szimba 2010.10.30. 11:18:38

@kodó tamás:

Nem tudok eben hinni. Amit leírsz, az az alulról építkező társadalom képe. Csak azok a kérdések kerülnek elő, amikről helyi szinten szó esik. Ez a liberális demokrácia ismérve, és nem igazán tudnék rá működő példát mondani.
Ebben az esetben az állam szerepe igencsak leszűkülne. Ez nekem is szimpatikus.
A gond, hogy ehhez felelős gondolkodású, művelt, keratív közösségekre van szükség. Ilyenek Magyarországon nincsenek.

lüke 2010.10.30. 11:19:00

@jjulie: azzal büntettéd?
én meg a legjobban ott nyaralok:)
szerintem a legszebb szigetek egyike :
tenger, hegyek, Lés calanches
na nem Ajaccioban,az egy kicsit eliparosodott
de csak zavard oda, szeretik a magyar harcosokat

lüke 2010.10.30. 11:22:43

@Hepci:
ne processzez itt
creativ process- az a gondolkodás az anglománoknál, mindig röhögnöm kell, ha mondják:)

kodó tamás 2010.10.30. 11:22:56

@Szimba: ja ja pontosan mondod

a példákkal nem traktállak, de tökéletes példa nincs (összefüggő)

viszont miért ne lehetnénk ebben úttörök nálunk a legerősebb az állam nyomása az eu ban

teher alatt nő a pálma. azaz a civilek is erősödnek. építkezzünk csendben....

a többség akarata számít persze. de 2 706 292 ember is "forradalmat tudott csinálni". az igazihoz kevesebb is elég lesz.

mindig volt az országnak huzó értelmisége. ez számít.

ubul2000 2010.10.30. 11:22:59

@Letícia: Szerintem tévedés, a németek még mindig nem tudták feldolgozni a II. vh-s traumát. De lassan ébredeznek - Merkel legutóbbi kijelentése már sejtet valamit. És alul izzik a parázs...

Szimba 2010.10.30. 11:23:49

@lüke:

A blogon? Vagy Ausztriában?

lüke 2010.10.30. 11:24:04

@Letícia: menj csak:)
de ez azt jelenti , hogy soha nem kapot Nobel dijat, ha nem támogatják ,hogy legyen új fordítás

lüke 2010.10.30. 11:25:57

@Szimba:
most itt ülök Pesten várom a gyareket:)
a blogon:)
(Ausztria az első 5 országban benne van hasonló mentalitással, mint mi
nem is tudom néha ,hogyan csinálják..........)

Szimba 2010.10.30. 11:26:12

@lüke:

Szegény kertész nagyon gyenge könyvet írt. De a politikát mindenhová beeszi a fene, még a Nobel-díj bizottságba is.:-((

Szimba 2010.10.30. 11:27:03

@lüke:

Te leszel a szülész is?:-)

kodó tamás 2010.10.30. 11:27:28

megasztár és x-faktor a műsorvezetők bejelentik a műsorunkat megszakítjuk (persze emeltdíjas smst addig is lehet küldeni) a KE rendkívüli bejelntése következik, smit pál kíván szólni a Zemberekhez.

Nertársak! és nertárs nők! kedves vendégeink!
A forradalmi kormány a nép támogatását kéri.
A folgok rendben haladnak, legyőzzük az ellenséget.
Kérem támogassák Orbán Viktor elképzeléseit!

Tilla: műsorunkat folytatjuk: a kis tilda elénekli a ha én rózsa volnék cimű rokkosított mi a fenét...

lüke 2010.10.30. 11:27:33

@Nyunyócska:
a világon mindenütt igy van,sőt ígyebb: a köztisztviselő
egy megbecsült, jól fizetett állás

Csacska macska 2010.10.30. 11:29:12

Megszületett a 273-as bejegyzés is, olvassátok, szerintem ott a pont!

jjulie 2010.10.30. 11:29:31

@Hepci:

2001 évvégége előttről ne kérdezz tőlem semmi napi emléket, addíg nem tudtam róla hogy már feltatálták a belpolitikát (mondjuk azóta a törökgáborelemezig is csak épphogy van róla tudomásom)

a forradalmat kellett volna csinálni duma az egyetlen amit tudok az antalli tevékenységről, az jópofa

meg is fogadták, már túl is vagyunk rajta

de a szijjártó nevű harcigáz kifejlesztéséért és bevetéséért felelnie kell az orbánnak

az orbánról elég ennyit tudni, a többi produkciója felejthető hulladék

kodó tamás 2010.10.30. 11:29:52

@jjulie: virtuális 2/3 az igazi 2/3 ellen?

milyen megosztó vagy, de jol hangzik :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.30. 11:30:40

@Szimba: a vitriolos-jobber Csermely úr (?) azt írta a MN-ben pár hete, hogy ezúttal általános meglepetésre író (Llosa) kapta az irodalmi Nobel díjat... :)

jjulie 2010.10.30. 11:32:00

@lüke:

arra gondolsz, hogy megbecsüli aki hozzájut?

úgy mint nálunk?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.30. 11:32:17

@lüke: szorri, törekszem a stiláris változatosságra :)
A folyamatot már egyszer leírtam abban a pár mondatban...

lüke 2010.10.30. 11:33:50

@Szimba:
a csoporttársam, rátukmáltam:)
a lányom Geréb Ágnest szeretné:)
teljesen ki van ,hogy viselkednek vele,
dehonnesztálják, bábának nevezik mikor szegedi egyetemi adj.
ez a tipikus magyar mentalitás, mindenki aki bajban van még egy jót belerúgni
(ezt csinálták egyszer a nyócker ügyeletben a rendőrök előttem is 82?-ben s rendre is utasítottam őket)

Szimba 2010.10.30. 11:36:09

@Hepci:

Én mint liberális írtam, hogy sajnos, közepes a mű. A téma miatt jött a díj. Inkább adtam volna neki Béke Nobelt. Bár ahhoz is kevés.

Szimba 2010.10.30. 11:37:06

@lüke:

Geréb most sajnos börtönben van:-(((

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.30. 11:40:58

@jjulie: Szijjártóról már akkor lehetett tudni, hogy nagyon igyekvő, amikor vízben állva tartott sajtótájt az őszödi üdülő előtt.
Egyébként egyetlen ultimate fegyver se überelhetetlen, Gyurcsány génsebészei már nyilván dolgoznak a beszélő droidon, akinek a fingszaga is szegfűillatú és bármikor puszta húgysugárral eltérít az útjáról egy főnöke felé lopakodó interkontinentális rakétát.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.10.30. 12:03:41

@török gábor: Igen, szerintem is hiányzik nagyon. Sajnos a politikusaink egyszerűen nem képesek a pillantatnyi vélt érdekeinek túlnézni. És bár a politika a mai napig is érdekel, emiatt nem látom értelmét annak sem, hogy napi politikai kérdésekről vitázzak másokkal. De a kérdésed annyira megtetszett, hogy gondoltam ez egyszer kivételt teszek. :-)

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.10.30. 12:10:04

@porfelhő: Szerintem Gábor nem a blogomra gondolt, mint példamutatás, hanem az általam itt tett hozzászólásban idézett Dalai Lámára. :-)

nyünyüge 2010.10.30. 12:15:30

@Csacska macska:
Ez volt az alapötlet, csak én nem tudtam ilyen jól kifejteni!

Csacska macska 2010.10.30. 12:16:56

Egy pillanatra megsértődtem, hogy egy Nobel díjat könyvet középszerűnek neveztetek, aztán rájöttem, hogy nekem se tetszett:))

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.10.30. 13:03:33

@Akitlosz: Attól, hogy sokan csinálnak valamit, még nem feltétlenül helyes és követendő. A háború szeritem még végső eszkönek sem elfogadható, így az sem, hogy valaki ezzel akarja bizonyítani a gyilkolás elfogadhatóságát. (Amúgy békés eszközökkel mindig sokkal több mindent el lehet érni, mint fegyverrel...a magyar történelemben is van rá példa...persze fegyverhez nyúlni mindig egyszerűbbnek tűnik, ahhoz nem kell gondolkozni. :-))

folyamatábra 2010.10.30. 13:19:59

Ez így pontos. Gratulálok.

lüke 2010.10.30. 13:23:00

@Szimba:
szerintem a németek eleve kiválasztották és lobbiztak,mivel nincs benne felelősség megállapítás , s csak az eseményekkel
sodródik a főhős

Doctor Proctor 2010.10.30. 21:09:58

@ó jaj: "az alkotmánybíróság hatásköre nem más, mint a magyar nép demokratikus jogainak garanciája. abszolút első rangú kérdés."

Válasz erre

Na hát hogy az alkotmánybíróság léte és működése mennyiben garancia bármire is azt a mostani eset is mutatja. Teljesen abszurd egy olyan politikai dokumentumban mint az alkotmány az OGY ill. a kormánytöbbség bármiféle ellensúlyát látni, ha egyszer az OGY az a szerv amely az Alkotmányt módosíthatja...Az alkotmánybíróság és az írott alkotmány maga is, két elbaszott és felesleges jogintézmény. Nagy Britanniában, Új-zélandon és Izraelben mindenfajta alkotmány nélkül is vígan működik a demokrácia. Ezzel szemben a sztálini Szovjetuniónak gyönyörű és példaértékű alkotmánya volt...Na ennyire garancia az alkotmány bármire is....

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.30. 21:25:52

@Lucius Flavius Arrianus:

Egy alkotmány sem lehet megváltoztathatatlan.

Aki ilyet akar előírni az a saját érdekeit kívánja rákényszeríteni a jövő nemzedékeire is, ami elfogadhatatlan.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.30. 21:28:59

@meditatív: "Miért is kellene bárkire is bármit rákényszeríteni?"

Mert kizárólag az olyan törvény ér valamit, amit be is lehet tartatni, vagy legalább a megszegéséért felelősségre vonás jár.

Ha ez nincs, akkor csak üres duma, nem szabály, nem törvény.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.30. 21:33:22

@kodó tamás: "én meg azt mondom jo lenne az igazi demokráciát kezdeni végre. minden újabb év a 65 után ellopott idő. és ez a legnagyobb bűn... "

én meg azt mondom ideje lenne végre visszafizetni az államadósságot, megszüntetni a túlköltekezést és leszorítani az inflációt és fejlődni végre, mert minden újabb év ellopott idő és ez a legnagyobb bűn.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.30. 21:46:28

@ó jaj:

1. "az se kéne lefeljeteni, hogy fél európa eladósodott."

Csak a fél? És ez ugyan mitől is vigasztalhatná Magyarországot?

Attól még neked is vissza kell fizetned az adósságodat, hogy a szomszédod is el van adósodva.

2. "a világ országai, köztük a miénk is, nem visszafizetnek adósságot, hanem menedzselnek adósságot. a lejáró hiteleket újabb hitelekből fedezik."

Éppen ez a fő probléma. Nem csak Magyarországon, hanem az egész világgazdaságban. Ezen kellene változtatni.

3. Ezek szerint tőled itt is most nem tudjuk meg. Ha érdekel nézz utána, én is így szoktam! Helyetted viszont nem fogok.

4. Bizony bizony, a stabil hajó is megérzi a vihart. Az instabil meg el is süllyed.

5. Egyetértek az ebben a pontban megfogalmazott eszmei mondanivalóddal.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.30. 21:58:08

@Letícia:

Én magamnál vagyok. És te?

Jogod van kitalálni és bevezetni valamit, de nincs jogod előírni, hogy amit te kitaláltál azt soha senki többet meg nem változtathatja, a halálod után sem.

Ha mégis ezt teszed, akkor inkább nem írnék jelzőt.

Amúgy is irreális.

a II. VH. pedig máig sem dolgozta fel Németország, és függetlenségét sem nyerte vissza. Az háborúban bevonult amerikai megszállók még mindig ott vannak, önálló külpolitikát nem folytatnak, és az is komikus, amit Afganisztánban művelnek és ahogy beszélnek róla.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.30. 22:03:41

@Sajo - www.chanceindia.org:

A morális, erkölcsi értékítéletek és a törvények sohasem estek pontosan egybe és soha nem is fognak, többek között egyszerű praktikussági okokból.

Mert csak olyan törvénynek van értelme, amit be is lehet tartani, és megszegését szankcionálni lehet.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.10.31. 05:28:10

@Akitlosz: Ettől függetlenül az egyén dönthet úgy, hogy ő tartja magát a morális, erkölcsi értékeihez, mégha a törvények ezt esetleg nem is követelik meg.

Ráadásul egy politikustól pedig én el is várom ezt...ennek hiányát számomra nem menti, hogy a törvények nem írják elő. Ugyanis ha a vezetőitől azt látja valaki, hogy nem számít a morál és az erkölcs, csak a törvények betű szerinti magyarázata, akkor könnyen úgy gondolhatja, hogy neki is célszerű ezt az utat követni...aminek következménye a társadalom züllése lesz. Persze a morális és erkölcsi normákat nem lehet pontosan meghatározni és kőbe vésni, de azért pár alapértéket (amiket amúgy gyakorlatilag minden számottevő kultúra, vallás, filozófia és eszme elismer) illene megtartani. (És most nem az alkotmánybírósági jogkörökkelkapcsolatos kérdésekről beszélek, hanem a TG által feltett, ennél sokkal általánosabb érvényű kérdésről.)

yanchi345 2010.11.01. 09:57:13

„demokrataként borzalmas érzés, hogy mindezért az alkotmányos elkötelezettségemben kérdőjelezel meg”
- tévedés. Aki itt megkérdőjelezte saját demokrataságát és alkotmányos elkötelezettségét, az Lázár János, aki a nevét adta az alkotmánybíróság büntetéséhez, ráadásul ezt büszkén fel is vállalta. Monnyonle. És vele együtt mindazok, akik követik azt a logikát, hogy ha a bíróságoknak megparancsoljuk, hogy lopás témakörében ne hozzanak ítéletet, akkor onnan kezdve szabad lopni.
Persze volt Magyarországon ilyen rendszer, csak '89-ben nemet mondtunk rá.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.11.09. 00:33:41

Egyértelmű, hogy NEM a "pofátlan", "jó erkölcsbe ütköző" szerződésekről van itt nagyba'szó!

Azok ugyanis HELYBŐL - már a hatályos szabályok szerint! - "semmis"-nek minősülhet)nek, és így érvénytelenek.
(ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410006/420015/430000/Szerzodes_megszunese20091202.html)
"Vannak ... olyan súlyosan fogyatékos, hibás szerződések, melyeket az állam nem ismer el, az ezekhez fűződő joghatás beállását megakadályozza. Ezek az érvénytelen szerződések. A törvényben meghatározott érvénytelenségi okok valamelyikének a szerződés megkötésekor kell fennállnia."
+
"Semmisségre vezető joghatásbeli hibák
Tilos szerződések, ezen belül
- a jóerkölcsbe ütköző szerződések (amilyen pl. egy tudottan néhány hétig élő halálos beteggel kötött tartási szerződés; stb.) ."
süti beállítások módosítása