Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:00

Ha van olyan ezen a blogon, hogy hagyományos bejegyzés, akkor ez a mostani biztosan nem tartozik ezek közé. Korábban azt ígértem, hogy időnként beszámolok majd képviselői tapasztalataimról, egyelőre azonban csak egy saját beszéddel és egy ünnepi beszámolóval terheltem ezt az oldalt. Most egy újabb beszédet teszek közzé, ez azonban teljesen más műfaj lesz. Aszófőt az a megtiszteltetés érte, hogy ma Sólyom László - akivel kapcsolatos személyes és politikai elfogultságaim ismertek lehetnek - mondta az ünnepi megnyitót a falunapon. A beszéd azonban messze túlment egy ilyenkor szokásos köszöntőn, a volt államfő komoly gondolatokkal érkezett. Azt hiszem, hogy egyáltalán nem lesz haszontalan, ha a blog olvasóközönsége is megismerkedik a szöveggel.

solyomaszofo.jpg

"Tisztelt Aszófőiek!

1. Mindenekelőtt köszönöm a kedves meghívást Aszófőre, a település immár hagyományos falunapjára. Szívesen jöttünk feleségemmel, hogy együtt ünnepeljünk. Nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy falunapra hívtak – ez pedig a közösség ünnepe, az összetartozás kifejezése, a 800 évre visszatekintő falu életerejének vidám megnyilvánulása. Tehát a falunap semmiképpen sem az az alkalom, amikor helye lenne vészjósló próféciának vagy győzelmi jelentésnek, vagy akár csak tudóskodó beszédnek az ország helyzetéről és kilátásairól. Ámde Aszófő mégiscsak Magyarországon van, és semmiképpen sem árt, ha a maga lehetőségeit az ország állapotához méri, vagy ha utánagondol, hogy hangulatának, csüggedésének vagy derűlátásának milyen okai és forrásai vannak, azaz mennyire indokoltak. Föltételezem, hogy azért hívták meg korábban a külügyminisztert, most meg engem, hogy a tájékozódáshoz a saját pozíciónkból támpontokat, legalábbis meggondolni valókat adjunk.

2. Meggondolni való szempontokra pedig nagy szükség van, az általános hangulatot ugyanis a tanácstalanság jellemzi. Ennek jele a pártot nem választók egyre növekvő, immár hatalmas tábora, a választáson részt venni nem akarók nagy aránya, amelyekről a közvélemény-kutató intézetek folyamatosan beszámolnak. A pártoktól és pillanatnyi politikájuktól való elfordulást én egyelőre nem tartom bajnak. A józan ítélőképesség jelentkezését látom benne, annak kifejezését, hogy a politika az emberek várakozásainak nem tett eleget. Annak is jele ez, hogy az egyoldalú kommunikációt, az elfogult magyarázatokat egyre kevesebben fogadják el, hogy a politikát uraló fehér-fekete szemlélet, amely a csakis a barát és ellenség megkülönböztetésre képes, egyre kevésbé hiteles. És hogy egyre kevesebben viselik el azt a lebecsülést, ami a magyarázat nélküli, erőszakos kormányzati lépésekből éppúgy árad, mint abból, amikor megérdemelten hitelüket vesztett ellenzékiek lármáznak a demokrácia védelmében. Persze a kiábrándulásból többfelé vezet az út. Vagy a teljes érdektelenségbe, az apátiába – vagy pedig a politikával szembeni igények megfogalmazásába. Sőt, arra a belátásra is juthatunk, hogy a pártpolitikán kívül is van élet; sőt annál jobb élet, minél inkább magunkra építünk.

Ne legyenek kétségeink: a hatalom megszerzésére és megtartására összpontosítók megtalálják a módját, hogy a politikától az érdektelenségbe menekülést hasznukra fordítsák. Például az új választójogi törvény már nem követel meg eredményességi küszöböt. Úgy látszik, az oly sokszor hivatkozott felhatalmazáshoz bármilyen kevés felhatalmazó is elég. Az előzetes feliratkozás nemrég felmerült ötletéről pedig tudni kell, hogy az az Alaptörvénybe és az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik.

A politikától való eltávolodás másik, és ezúttal értelmes útja az, hogy az ember nem tér ki a gondolkodás feladata elől. A távolságot éppen arra használja, hogy kellő perspektívából átlássa a helyzetet. Ebben a visszavonultságban érdemes megfogalmazni, hogy egy következő választáson kit és mit érdemesítsünk bizalmunkra.

3. A tárgyilagos véleményalkotást nagyon megnehezíti, hogy a közbeszédet, a médiát az érzelmekre ható, mindig a felületen maradó, soha végig nem gondolt, kielégítően soha ki nem elemzett témák uralják. Ennek káros voltára hadd mondjak egy példát. Természetesen minden magyar embert érint és foglalkoztat Magyarország híre és megítélése a világban. Indokoltan kelt felháborodást az országot rossz színben feltüntető külföldi újságcikkek hangneme, a gyakori ténybeli tévedések, a felületesség, az egyoldalúság. Sokak számára volt megdöbbentő és kiábrándító az Európai Parlamentben zajló vita Magyarországról. Érthető a megbántottság kitörése és a méltatlan bírálatok elleni tiltakozás, például a békemenetben. Ám a politika nem maradhat meg az érzelmek és az összeesküvés-elméletek szintjén. Ez ugyanis csak arra jó, hogy a tárgyilagos, megalapozott kritikát megnehezítse. Aki így szólal meg, azt is az ellenséghez sorolják – a húsz éve nem hallott szóval: könnyen ellenforradalmár lehet.

Mert egyrészt nyilvánvaló, hogy Magyarországon szó sincs lopakodó fasizmusról, és diktatúráról sem. S az Alaptörvény ellen felhozott kifogások legnagyobb része – a házasság, mint férfi és nő kapcsolata, a magzat védelme, Isten nevének szerepeltetése – mondvacsinált. Másrészt azonban mégiscsak vannak súlyos bajok. Újságcikkek elfogultságára könnyű rámutatni. S talán nem volt haszontalan látni, hogy az Európai Parlament is csak olyan, mint más parlamentek, ahol a színjátékot a pártok paktumai, az Unión belüli pozíciószerzés mozgatják. De a Velencei Bizottság, az Európai Unió Bírósága vagy strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága súlyos és szakszerű szavait nem lehet érzelmi politika síkján elütni.

Ezek az intézmények kifogásaikat csak egyes jogi intézkedéseket illetően képesek megfogalmazni és érvényesíteni. Az emberek viszont a megélhetést, az ország gazdasági kilátásait érzik olyannak, ami közvetlenül érinti őket. Precízen megfogalmazott jogi kifogások jelentőségét, a dolog horderejét talán nem is könnyű azonnal belátni, és érzelmi reakciókat is nehezebben váltanak ki. Pedig a gazdaságnak, az állam működésének, de ugyanúgy az emberek közérzetének is a biztonság az alapja. Tehát nemcsak azon a szinten kellene jogbiztonság, amit a beruházók hiányolnak – hogy ti. kiszámítható-e az adózás és a vállalkozás jogi környezete. Hanem mindenek előtt az alapok, az ország működése alapjainak biztonságára van szükség – röviden az alkotmányosságra. Hogy ezek a szilárd alapok megvannak-e, érvényesülnek-e, azt mindenki megérzi. Megint példára hivatkozom. A kilencvenes évek elején szólásmondás volt, hogy „menj az alkotmánybíróságra!”. Akkor nem kellett kötelezően felállítani az alkotmány asztalát, nem kellett nyilatkozatokat kifüggeszteni. Viszont mindenki tapasztalhatta, hogy az új rendszerben az alkotmány alapelvei és jogai érvényesülnek, és ezt bárki a törvényhozással szemben is kikényszeríthette. Az alkotmánybíróság mindenki számára nyitva állt, és működése révén mindenki láthatta, hogy a hatalomnak korlátai vannak, amelyet a törvényhozó és a kormány sem léphet át. Ez nem egyedül az akkori alkotmány szövegén múlott. Kellett hozzá természetesen az is, hogy működjön a kormányzati hatalmat fékező és kiegyensúlyozó szervek rendszere. A biztonság legfontosabb eleme azonban az volt, hogy az alkotmány alapján kiépült egy alkotmányos kultúra. A kultúra, a kulturált viselkedés önuralmat jelent, íratlan közös szabályokhoz igazodást, a többiek megbecsülését. Mindenki érti, hogy mire gondolok, ha azt mondom: van, amit nem tesz meg az ember. Van, amit jóérzésű, rendes ember akkor sem tesz meg, ha a jog betűje szerint megtehetné.

Az utóbbi két évben az alkotmányos kultúra a törvényhozásban és a kormányzásban odaveszett. A kétharmados többség nem ismer korlátot maga fölött, nincs, amit meg ne tenne. Az alaptörvény többé nem a politika határait húzza meg, hanem a napi politika puszta eszközévé vált. A magyar alkotmány, majd a helyébe lépő Alaptörvény elvesztette szilárdságát, feltétlen érvényét. Elveit állandó, napi érdekű módosítások rombolják. Nyilvánvalóan alkotmányellenes szabályokat vesznek fel az alkotmányba azért, hogy ne lehessen megtámadni őket. Előfordult, hogy rögtön az után, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított egy törvényt, azt az alkotmány részévé tették. Ezzel kibékíthetetlen belső ellentmondásokkal terhelik meg az alaptörvényt. A legsúlyosabb ilyen beavatkozások az alkotmánybíráskodást és a független bírósági rendszert érintették.

Ez a falunapi bevezető nem alkalmas mindennek kifejtésére. Azonban váratlanul tükröt kaptunk a romániai eseményekben. Azt, amit itthon érzelmi okok, pártszimpátia, propaganda stb. elhomályosít, azt most megrökönyödve, de hideg tárgyilagossággal szemlélhetjük a szomszéd országban. Romániában korlátozták az alkotmánybíróságot, megváltoztatták a választójogot, felfüggesztették az államelnököt – bár lehet, hogy ez végül nem fog sikerülni. S lehet persze magyarázkodni, hogy mindez más, azonban a különbségek a lényeget nem érintik. A magyar alkotmánybírák jelölésének megváltoztatása, az alkotmánybíróság hatáskörének megnyirbálása vagy a Legfelsőbb Bíróság elnökének eltávolítása nem volt különb. S az alapállás ugyanaz: a kormánytöbbség előtt nincs akadály, maga az alkotmány sem az.

4. Az emberek tanácstalanságának itt kereshetjük a gyökerét: a kormányzás módjában, eszközeiben, röviden: stílusában. Ez azonban nem mellékes. Az ismert mondás szerint a stílus maga az ember. S így: a stílus maga a rendszer. A kormányzati célokban feltehetően széles egyetértés volna. Ki ne akarna több munkahelyet, növekvő gazdaságot, nemzetközi tekintélyt és mozgásteret, az egész magyar nemzet egységét? Kétségtelen az is, hogy az emberek alapvető változásokat akartak, hiszen ezért mértek olyan súlyos vereséget a korábbi kormányra. A várakozások mellett mindenki elismeri azt is, hogy a válság korlátozza a kormány mozgásterét. Azonban célokat, amelyekben egyetértés volna, a deklarált jó szándékot a megvalósítás módja, az alkalmazott eszközök lerontják. A biztonság kultúrája nemcsak a jogrendszerből tűnik el. Gőzerővel, kíméletlenül folyik mindennek az átalakítása, a törvénygyárban valóságos sztahanovista mozgalom működik. De a nagy átalakítás mégis átláthatatlan. Nem csoda az emberek tanácstalansága, ha nem látják a stratégiai célokat. A változásoknak nincs magyarázata, és eredményük is bizonytalan, hiszen a törvényekhez, intézkedésekhez nem készül hatástanulmány. A politikai és gazdasági hatalom bebetonozásán és központosításán túl legfeljebb pillanatnyi, taktikai célok ismerhetők fel. S nem lehet belátni, hogy az egyes intézkedésekhez valóban szükség volt annyi rombolásra, sérelem okozására, nemzetgazdasági veszteségre, amennyi történt. Ezeket érdemben soha meg nem indokolták. Az Európai Unió, illetve az euró zóna országai is kénytelenek voltak rendkívüli terheket tenni például a bankok nyakába, de ehhez nem rombolták le alkotmányos kultúrájukat és intézményeiket. És partnereink a visegrádi együttműködésben: Lengyelország, Csehország és Szlovákia úgy előzött meg, és jár már messze előttünk, és úgy kezelte a válságot egyes nyugati országokénál sikeresebben, hogy megőrizte alkotmányos kultúráját. Sőt, Lengyelország és Szlovákia sikerének része volt, hogy még ha egy-egy kitérő után is, de mindig visszatért erre az útra. S nagyon fontos tudni, hogy az eddigi magyar intézkedések eredménye szintén elérhető lett volna alkotmányosan kifogástalan úton is.

A jó célok és megvalósításuk ellentmondására jó példa a nyugdíj ügye. A fenntartható nyugdíjrendszernek még körvonalai sem láthatók, a korábban kötelezővé tett magán-nyugdíjpénztárak pénze az államadósság csökkentésre ment el. Vajon a közalkalmazottak esetleg túl nagy létszámát egy általános kényszernyugdíjazással kell megoldani – miközben stratégiai cél, hogy minél többen dolgozzanak? Vagy így kényszerítjük a volt alkalmazottat,  hogy betanított munkásnak álljon? Vagy egy másik kérdés: Miért javulna attól az iskolák színvonala, hogy a tanárok kinevezésébe a helyi közösség ezentúl nem szólhat bele? Vajon nem inkább a nagyon színvonalas tanárképzést és a tanári pálya megbecsülését kellene hosszú távú állami programmal elérni? Tartózkodnék attól, hogy az életszínvonallal és gazdasági mutatókkal dobálózzak; lehet, hogy az eredmények később mutatkoznak meg. De eddig nem a középosztály erősödött, hanem a társadalom felső tizede.

Milyen nagy ígéret és megkönnyebbülés volt nagyon sokaknak, hogy magyarságuk és a magyar nemzet egységének megvallását immár nem fogja kísérni sem hivatalos elzárkózás, sem kiszolgálóinak gúnyos mosolya. Persze, fontos a magyar állampolgárság lehetővé tétele a külhoni magyarok számára. Számomra is megrázó élmény volt átadni a magyar útleveleket Kolozsvárott. De hol van az a nemzetstratégia, amely – állampolgárságtól függetlenül – elismeri a határon túli magyar társadalmak önállóságát és közösen megszervezi együttműködésünket, méghozzá a nemzetrészekkel egyeztetett szomszédságpolitikától elválaszthatatlanul? Alapvetően helyes és fontos kormányzati törekvés a Balti tengertől az Adriáig húzódó Kelet-Közép-Európai régió együttműködése, erős uniós tényezővé fejlesztése. A központosított nemzetállamokat azonban nem ünnepelném: ezek mindenféle autonómia elfojtói, s az összmagyar érdekkel ellentétesek. Ennek legfrissebb példája: a vajdasági autonómia korlátozása alig három héttel ezelőtt.

Ha tehát mérleget csinálunk, értékelni kell, hogy a kormánytöbbség hozzányúlt megalvadt struktúrákhoz, rosszul működő rendszerekhez. De biztos, hogy az eddig felmutatható eredményekhez képest túl sok a felesleges és indokolatlan költség, köztük nehezen és csak lassan helyreállítható emberi és nemzetgazdasági károk. S mivel az ellenzék sem állt elő stratégiával, s nem nyújtott többet napi piszkálódásoknál, érthető az emberek visszavonulása a pártpolitikától.

5. A helyzet viszont az, hogy van hová visszavonulni. Sőt, ha meggondoljuk, ez nem visszavonulás, hanem saját területünk elfoglalása. Fel kell tehát térképeznünk, mennyiben számíthatunk magunkra, s mi a saját erőnk. Ahhoz, hogy eldöntsük, mennyi bizalmat adunk az egész rendszernek, elsősorban önbizalom kell. Nyugodtan építhetünk önbecsülésünkre, és bízhatunk abban, hogy az alkotmányos kultúrának sok hordozója maradt: intézmények, mint az ombudsman vagy az önkormányzatok, és főleg minden öntudatos ember, aki tudja, hogy ő maga is ellensúly a politikai rendszerben, sőt, hogy ő hatalom forrása.

Aszófő falunapján tehát fontos arról beszélni, hogy a helyi közösségek nem tehetetlen tárgyai a központi igazgatásnak. Ellenkezőleg. Saját ügyeinek intézéséhez a helyi közösségnek alapvető alkotmányos joga van. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzás jogát nem az állam adja Aszófőnek, ez eredetileg is létezik. Az állam csupán elismeri, és köteles tiszteletben tartani. Ha az alkotmányos kultúra hanyatlását, mint mondtuk, az jelzi, hogy a kormányzati hatalom mértéktelenül központosít és igyekszik jelentéktelenné tenni ellensúlyait – akkor belátjuk annak a jelentőségét, hogy a helyi önkormányzatok is ellensúlyt képeznek. Ennek a szerepnek a megőrzéséért állandóan küzdeni kell – ugyanakkor természetesen együtt is kell működni a többi hatalommal. Ez nehéz feladat.

A helyi önállóság hangsúlyozása nem azt jelenti tehát, hogy kiiratkozunk a politikából. De azt igen, hogy ami önerőből megtehető, nem kérjük mástól. Az is a helyi közösségek ereje, hogy itt minden átlátható. Mondhatnám, ezek az igazság helyei, ahol a feladatok és megoldásuk is a politikai szólamoktól függetlenek. Nem véletlen a sok „független” polgármester a kisebb községekben. Sajnálnám, ha ez prédikációnak hatna. Pedig mindenki azonnal láthatja, ha csak átautózik egy-egy helységen, hogy az a falu rendben van-e, vagy már az utcaképről üvölt a gazdátlanság, a hanyatlás. Egy-egy község mindig találhat megoldást. Elnökségem alatt tanúja voltam, hogyan küzdött sok kistelepülés iskolája megtartásáért – legalább az alsó tagozatért, hogy a gyerekek a faluban maradjanak. Volt, ahol az önkormányzat és a helyi vállalkozók közösen inkább a tanárokat utaztatták – de nem a gyerekeket. Azt is láttam, hogy egy-egy iskolaigazgató, jó tanár, akit a helyi közösség alkalmazott, csodákat tett. Most az iskolaügyből az épületek fenntartása maradt az önkormányzatokra. Az új helyzetre nem tudok tanácsot adni, csak a reményt kifejezni, hogy az önkormányzás joga és igénye – ha él a közösség – megtalálja a maga útjait. Így Aszófőnek azt kívánom, élje túl, hogy elveszíti jegyzőjét; és ragaszkodjon ahhoz, hogy maradjon helyi ügyintézés. Nem tartozom azok közé, akik a kormánynak esnek, mert a foglalkoztatás jelentős részét egyelőre közmunkával próbálja megoldani. Viszont egyedül Aszófő önkormányzata tud arról dönteni, hogy a közmunkás valóban értelmes és hasznos munkát végezzen; vagyis a közmunkások száma és feladata meghatározásának a helyi önkormányzatoknál kell maradnia ahhoz, hogy ez a foglalkoztatási forma elérje célját.

6. Az önkormányzatok esélyeit illetően két élményemet osztanám meg. Az egyik lehangoló, a másik meggondolandó.

Egy hónapja részt vettem a magyar polgármesterek világtalálkozóján, Gödöllőn. Soha ennyi polgármester nem ült a parlamentben, mint most. Ennek ellenére a résztvevő több száz polgármester tele volt keserű panasszal az új önkormányzati törvény miatt, és aggodalommal a járások miatt. De ezt a találkozón megjelent két államtitkár már nem hallotta. Ők elmondták tájékoztatójukat, hogy mi, hogyan lesz ezentúl az önkormányzatokkal és a járásokkal, majd távoztak.

Ugyanitt, a világtalálkozó minden alkalommal elismeréseket ad át polgármestereknek – ezüstláncot, aranygyűrűket – méghozzá egy-egy kisközség és nagyobb város polgármesterének, Magyarországról és a határon túlról is. Történetük megmutatja, hogy nehéz körülmények között is milyen sokat lehet tenni azért, hogy jó legyen az adott községben vagy városban élni. Mindennek utána lehet nézni az interneten, s az aszófőiek is biztosan ismernek hasonló eseteket.

Szándékosan mégsem valamely település konkrét példáját hozom fel pozitív példaként, hanem egy olyan szervezetét, amely a politikától független, saját programjai és sok kis egységből fölépülő országos szervezete van; amely eredményes, s emellett az önzetlenség és közösségteremtés jellemzi. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatról van szó. Azért hivatkozom rájuk, mert ismerem és tisztelem a szervezetet; módszerét nem egyszer ajánlottam az államnak is meggondolásra. Hiszen a cigánykérdésben, a szociális téren ők valódi eredményeket tudnak felmutatni. Még egyszer kiemelem a módszert, a stílust – ez az, ahol a helyi önkormányzatok meríthetnek a példából, hiszen a stílus, a módszerek tekintetében valóban szabad kezük és korlátlan lehetőségük van. Tehát a máltaiaknál nincs parancsolgatás – hanem személyes részvétel, megbeszélés és példamutatás van. Nincs fűnyíróelv és az érintettek egy részére méltánytalan általános intézkedés. Minden a konkrét körülményekre van szabva. A tarnabodi befogadó falu, bármilyen sikeres, ismételhetetlen – a máltaiak közreműködését kérő közeli településen már egészen más rendszer működik. Itt is érvényes elv, hogy nincs ingyenebéd – aki nem annyira elesett, hogy mozdulni sem képes, saját magának is tennie kell a kiemelkedésért. Itt van a közelben a veszprémi pokoli torony példája – ahogy a nyomorteleppé züllött magasházat emeletről emeletre rehabilitálják. Ám ott csak kártyás órával lehet áramhoz jutni, csak az kap anyagot, aki megcsinálja ajtaját és ablakát, és így tovább. A legfontosabb azonban a személyes jelenlét. Itt és más nyomortelepeken ott él a rezidens, aki ismeri az embereket, az igényeket, azt, hogy ki képes hatni a közösségre, kivel, miről érdemes tárgyalni és megállapodni. S az önkéntesek hatalmas számát még nem is említettem – bennük rejlik a szervezet függetlensége és ereje.  

Egy helyi önkormányzat persze nem civil szervezet. De súlyát és szabadságát csak növeli, ha együttműködik a helyi civil szervezetekkel, hiszen egy közösséget alkotnak. Egy rendszeresen és méltón megtartott falunap, a bor-út működtetése, az egymással és a választókkal együttműködő képviselőtestület – mindez bizony önálló erő egy demokratikus társadalomban, méghozzá nehezen korlátozható, tényleges ellensúly. Jó ennek tudatában lenni. Ezért örülök a meghívásnak, és az alkalomnak, hogy az aszófőiek vendégeként ehhez hozzájárulhattam."

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr914694047

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki a pártokkal az önkormányzatokból! 2012.08.10. 10:30:57

Már többször utaltam erre az elsőre talán meghökkentőnek tűnő elképzelésemre, de eddig mindig csak más ötletek között, felsorolásképpen, vázlatosan. Most főcímben, egy egész posztot ennek a témának szentelek. Nos, miért is lenne üdvös, ha a pártok telj...

Trackback: re: a Sólyom ügy - baloldali (magyar) diszorientáció 2012.08.08. 12:34:12

TGM cikkére reagálva TGM egy röpke gondolatmenet formájában remek kulturális háttértanulmányt készített arról, hogy az un. „magyar baloldal”, amit ő kicsit egzaktabb módon balközépnek nevez, miért reagál idióta módon Sólyom Lászlóra. Igen, nem a Sól...

Trackback: Kétség nélkül: elégtelen 2012.08.06. 07:20:24

Sólyom feladta a leckét. Kétségkívül, tartalmas, sok rétegű beszédet mondott pár napja az aszófői falunapon. És a sajtó, a bloggertársadalom rá is ugrott  témára. Az Index blogok általában ünnepeltek. A Varánusz szerint „a baloldali liberálisnak semmil...

Trackback: Aszófői beszéd 2012.08.04. 20:15:02

Értékelni kell, hogy a kormánytöbbség hozzányúlt megalvadt struktúrákhoz, rosszul működő rendszerekhez. De biztos, hogy az eddig felmutatható eredményekhez képest túl sok a felesleges és indokolatlan költség.

Trackback: Mennyit kell még aludni a Fidesz-kormány leváltásáig? 2012.08.04. 18:54:04

Hány nap múlva váltunk kormányt? Ha 2014. április 6-án lesz a választás, akkor szeptember elsejétől már csak ötszáznyolcvankettőt kell addig aludni. Ezt a kis időt már fél lábon állva, sőt akár fejen állva, sőt akár fejen aludva is ki lehet bírni, nem ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hoplita 2012.08.13. 06:37:47

@It’s the economy, stupid:
A fogságomba esel és bevallod öt perc múlva, hogy te szögezted a keresztfára az Úr Jézust.
1 hónapon belül le is írod, szép kerek történetben az elmúlt 2 ezer évben elkövetett minden gazemberséged.
Igen hihető és autentikus írás lesz....most így nem is értem, hogy milyen okból kifolyólag terheled majd magad minden szörnyűség beismerésével.

Na, fogadunk?
:DD

hoplita 2012.08.13. 06:44:30

@teevee:
Itt az ostoba te vagy, libernyákom.:)

Mondtam már, kár neked ebbe beleugatni.

hoplita 2012.08.13. 07:00:03

@It’s the economy, stupid:

Ez a felmosás emlékeztet engem arra a sztorira, amikor hazamegy a zsidó fiatalember és elkezd hencegni az apjának.
- Apám, én úgy elvertem egy parasztot, de úgy....tízet ütöttem a kalappal, amíg az egyet a lőccsel.

Most azért veszed be szó szerint a holokamut, mert elhiszed az utolsó betűit is, vagy mert félsz nem elhinni?
Az utóbbit többre tartom....

Egyetlen, az egész holosztorira roppantul illő, de nagyon elhallgatott eset.
91-ben csendben lecserélik a 4 milliós táblát 1 millióra.
Ezek után én már csak röhögök...:)

It’s the economy, stupid 2012.08.13. 07:21:16

@hoplita:
"91-ben csendben lecserélik a 4 milliós táblát 1 millióra.91-ben csendben lecserélik a 4 milliós táblát 1 millióra."

Milyen táblát? Kicsit feljebb írtam NÉMET kutató 91-ben a demográfiai kutatások alapján 5, 96-ban az orosz területekkel kiegészítve 6,2.

Ez a számháború meg a napi kapacitással egy agyrém. Van egy 130 ezer fő befogadóképességű tábor, ahova szerelvényszám öntik az embereket hónapokon át, és nem telik meg. Mégis hova lesznek?

Khal Drogo 2012.08.13. 07:33:00

@It’s the economy, stupid: Miért nem üres lakóházakat építenek? Nagyon rafkósak ezek a zsidók.

It’s the economy, stupid 2012.08.13. 07:48:48

@Khal Drogo:
"Nagyon rafkósak"

Nem ismered a viccet az újsághirdetéssel:
Értesítünk mindenkit, aki ismerte, elhúnyt Kohn Izidor, kondoleálást erre és erre a címre kérjük.
Ui.: Ugyanitt Wartburg eladó.

teevee 2012.08.13. 08:56:54

@inreallife: Te olvasod is amit írsz?

1) Az volt a kérdés, hogy honnan jött a 3ooo szám. Miféle fizikai törvényszerűség diktálta? Továbbá az, hogy az élettartamot csak és kizárólag a téglák lecserélésével (lebontás, újraépítés) lehet növelni, és a kémény és a kemence bélésének cseréje miért nem elegendő?

2) Ha már az általad hivatkozott anyagban szereplő adatokat sem fogadod el, akkor az a minimum, hogy leírod miért. Ha a kettes pontban javítás és építési munkák miatti kiesésre hivatkozol, akkor meg kellene mondanod, hogy ezek (szerinted, vagy a forrásaid szerint) mennyi időt tettek ki. Szóval, mennyit is?

3) Az általad bemásolt idézet mire bizonyíték? Kit érdekel, ki mit hitt, a kérdés az volt, hogy miért lehetetlen?

4) Azt írtam, hogy az SS hivatalos adatai szerint 144o holttestet hamvasztottak el egy nap alatt a kisebb krematóriumokban. Erre te belinkelsz valamit, amiben valaki cáfolja a 4576-ot. Hogy jön ez ide?

Bakker, tényleg olyan veled vitázni, mint tejszínhabot megpróbálni a falra szögezni. Erre nincs több időm.

Khal Drogo 2012.08.13. 09:14:08

2025-ig fenntartható a jelenlegi szinten a rendszer, így nem tűnt indokoltnak a változtatás. Ezért bár a kormány előtt volt másfél éve az egyéni számlán alapuló nyugdíjrendszer javaslata, a jelenlegi gazdasági, társadalmi körülmények között a mostani nyugdíjrendszer fenntartása tűnt reálisabbnak - mondta Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában.

Az államtitkár szerint a mostani nyugdíjrendszer megtartásának realitását igazolja, hogy az Országgyűlés "ellenszavazat nélkül döntött" a nyugdíjszámítási szabályok fenntartásáról.

Elmondása szerint az egyéni számlás rendszer hátránya, hogy ha a munkáltató nem fizeti be a munkavállaló után a járulékot, akkor - mivel a nyugdíjat a felhalmozott összegből fizetik ki - a munkavállalót később hátrány éri, míg a mostani rendszerben "attól, hogy a munkáltató nem fizeti be a járulékot, még tudjuk, hogy mi alapján kellett volna befizetnie". A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartásához két dolog nagyon fontos: a dolgozónak legyen elegendő szolgálati ideje, a másik pedig, hogy legyen járulékalapja, ami alapján kiszámítható, hogy mennyi az átlagkeresete, magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy a kormány miért mondta azt a magánnyugdíjpénztárból visszalépőknek, hogy az állami rendszerben egyéni számlájuk lesz, az államtitkár elmondta, nem léteztek olyan szabályok, amelyek alapján megállapítható lett volna, hogy 2013-tól kinek mennyi járadék jár (vagyis visszamenőleg megállapítani a befizetett járulékok alapján az egyéni számla összegét - a szerk.), másrészt ma is létezik egyéni számla, amin vezetik az egyének nyugdíjvárományát, emellett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kezelt egyéni számla is átkerült a társadalombiztosításhoz. Ez alapján állapítják meg az özvegyi nyugdíjakat.

--

Ennyit erről. Svéd meg német nyugdíjrendszer. Bru-haha.

nyünyüge 2012.08.13. 10:02:58

"– Azzal vádoltak meg engem a szocialisták, hogy kartelleztünk. Igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében. Két év alatt 11 ezer hektárról 5 ezer hektárra csökkent Magyarországon a dinnyetermő terület. Mi vissza akarjuk állítani a korábbi termőterületet, ami csak úgy lehetséges, hogy a termelő ne csak az önköltséget kapja meg, hanem legalább 15-20 százalék haszna is legyen a terméken. A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?”"

Ez egy jogvégzett ember, egy volt ügyész álláspontja.

A GVH láthatólag kiiratkozott a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, ideje megszüntetni.

graycivil 2012.08.13. 11:42:31

@nyünyüge: "És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?"

Döbbenet!

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

hoplita 2012.08.13. 12:28:31

@It’s the economy, stupid:
Az ósvicci táblát...ez lemaradt.:(
Az egész holokamu ikonikus helyszínén lévő táblát.

Ha azt mondod nem igaz, akkor először kiröhöglek aztán ignorállak.

nyünyüge 2012.08.13. 12:42:41

@graycivil:
Akkor lesz majd érdekes, ha a GVH két echte magyar cég közötti versenyszabály-megsértéssel kezd foglalkozni.
Majd a pártközpont vagy az államtitkár megsúgja neki, hogy melyikük sértette tudatosan, de magyar érdekből a törvényt, melyik nem.

hoplita 2012.08.13. 13:04:51

@szoja122:
Barom.
Olyan, hogy "mohamedán" nincs, csak muszlim, muzulmán...ráadásul az iszlám nem ismeri azt a kifejezést, hogy megváltó. Valóban prófétaként tiszteli Isszát, vagyis Jézust, de ugyanígy Mózest is....
A zsidó semmiben nem ismeri el Jézust, sőt...de arra most ki se térek.:(

nyünyüge 2012.08.13. 13:06:28

@hoplita:
Magyarul az ombudsman csak bírálgasson, nem kell komolyan venni, nem teljesen beszámítható.
Ki is csak azért nem nevetjük, mert nekünk volt gyerekszobánk.

Szépen vagyunk.

inreallife 2012.08.13. 15:22:43

@teevee:
1. mint mérnök ember, tisztában vagyok vele, hogy mindennek van élettartama. minden egyes alkatrésznek stb ki kell bírnia hibásodás nélkül annyi órát, amennyire megtervezték. a cél, hogy lehetőleg előtte minél kevesebb menjen tönkre. egy krematúriumot nem nagyüzemre építenek. valószínűleg az építéshez csak az a technológia eléhető, mint az összes többihez. ha egy átlagos tégla, amit az összes hasonló építkezéshez használtak 2.000 órát bírt, nem látom be, hogyan lehetséges, hogy hirtelen több 10.000 órát kibírna? az elképzelhető, hogy a béleléssel meg egyéb apró technikai trükökkel és nem kevés pénz árán el bírták érni a 3.000 órát, ennyi józan paszti ésszel is beleférhet, nem kirívó. viszont kétlem, hogy ezután is ugyanolyan teljesítményt le tudott adni. vagy nem tarotta annyira a belső hőt, vagy már agyszerűen statikai problémákat okozott volna.

2. te hivatkoztá la karbantartási munkákra, erre mondtam, hogy valószínűleg emiatt is kellett kieseéseknek lenni. legalábbis nem hiszem, hogy épp egy égetés közben cserélnek bélést. azt se, hogy a szünetben bemennek egy 2000 fokos kemencébe bélést cserélni. leállás alatt nincs termelés. ehhez azért nem kell olyan sok ész, hogy felfogja valaki...

3. mert egy égetőbe egy embert lehet elhamvasztani. nem 3 személyes égetők voltak. próbáltál már egy hűtőbe elefántot rakni? szembesülni fogsz a problémával.

4. a 4560 speciális berendezésekkel együtt elérhető max kapacitás az össze krematóriumban. az 1440 az kb a rá eső résszel megegyező. de nézzük csak 1440/8-al, mert ennyi égető volt, az 180. ha ezt elosztod a 20 órával, ami a maximális üzemidő, különben szétdől az egész, akkor az 9 hamvasztást jelent óránként. az kevesebb, mint 7 perc hamvasztásonként. csak nekem tűnik a kibepakolás, a koksz 20-30kg egy 2000 fokos kemencébe, majd villámgyors hamvasztás lehetetlennek?

nem stimmelnek a számok kisanyám. ahogy hoplita is említette lecserélték a táblát, 4 millióról 1 millióra. de az összes áldozat számát nem korrigálták utána. kb ilyen durva számítási hibák vannak mindenhol. amúgy még az 1 millió is egy nagyságrenddel több, mint ami fizkailag lehetséges volt, az ismert infrastrutúrával... még mindig a fizikával vitatkozol...

inreallife 2012.08.13. 15:25:34

@Khal Drogo: a továbbra se csináljuk semmit politika. mszp-től ugyanezt várom. minden szép és jó, egyszer majd csak beindul a gazdaság.... ez volt a gazdaságpolitika a rendszerváltás óta... :(

Khal Drogo 2012.08.13. 16:01:57

@inreallife: Sajnos rosszabb mint az MSZP. A reálgazdaságra több terhet raktak mint korábban, hogy fedezzék egyrészt az egykulcsos adót, másrészt hogy fedezzék a leszorított hiányszámot.
A különadók csak sorvasztják a gazdaságot. A jövedelemszűkítő politika ( 100 emberből többnek csökkent a jövedelme mint amennyinek nőtt ) erre rátesz még egy lapáttal.

A recesszió továbbra is fennmarad majd. Miközben nem törvényszerű jelenleg már a recesszió. Pl. Szlovákia nincs recesszióban.

graycivil 2012.08.13. 16:18:37

"Interjú Orbán Viktorral

Valóban, a tandíjat ellenzem. Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a tanulási költségét. Mindenki a teljeset."

www.policity.eu/index.php/interjuk/item/interju-orban-viktorral

Remélem, figyelmesen olvassátok! Tehát tandíj helyett teljes költségtérítés! Tehát nem is a lakosság anyagi helyzete, hanem csak a felsőoktatás formája fog dönteni a teljes költségtérítésről. Döbbenet!

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

inreallife 2012.08.13. 16:20:36

@Khal Drogo: aha, és az hogyan fogja érinteni a kasszát, ha visszaállítják a svájci nyugdíjemelést, az adójáváírást, a 270 napig tartó munkanélküli segélyt, meg a 70-80% táppénzt? vajon kitől fogják elvenni ezt a rengeteg bevételt? a családsoktól, vagy azoktól, akik a tudásuk és munkájuk miatt többet keresnek az átlagnál? az mszp a brutális csőd választása... inaktívakat támogat a dolgozó emberek helyett...

Khal Drogo 2012.08.13. 16:36:15

@inreallife: A svájci nyugdíjemeléssel jelenleg alacsonyabb nyugdíjak lettek volna kifizetve, tekintve hogy reálbércsökkenés. A Fidesz, hogy elkerülje a nyugdíjak kisebb mértékű emelését és a népharagot, választotta a tiszta inflációs emelést. Ezzel nemigen volt megtakarítása az államnak jelenleg. Viszont a Fidesz jól felpörgette az inflációt, így adhat 5% feletti nyugdíjemelést, erről ennyit.
Táppénz : Tekintve hogy a cocialisták is folyamatosan nyírbálták, nem valószínű hogy visszahoznák a régi szabályokat. Egyébként a táppénz csonkítás vesztese pont a jól keresőek. Eddig egy legalális bejelentett keresetűnek a táppénz kb. burttó 400 ezerig számított be, felette már nem nőtt a táppénz összege, most ez a határ 250 ezer körülre szorult le. Ezen nem a melós szívott, hanem aki jobban keres. Erről ennyit. Ugyanez igaz a munkanélkülire is. A munkanélküli időtartama lerövidült, ez igaz. Megváltozott a számítás képlete is egyúttal. Aki jól keres, megszívta, mert kevesebbet kap mint korábban, míg aki minimálbért keresett, annak több ellátás jár. Erről meg ennyit.
A Fidesz valójában azokat a jól keresőeket támogatja, akik se nem betegek, se nem munkanélküliek, nem voltak manyup tagok és nincsennek egyetem előtt álló gyerekeik, nincs vagy nem ők fizetik az autójuk költségeit. Ha ezek részhalmazaiba beleesnek akkor már a dicső kép, hogy ők mekkora nyertes, erodálódik.
Én ismerek olyat, aki az összes részhalmaz metszetében van. Ő csak nyert a Fidesszel, marketing manager. Mégis utálja Orbánt és soha nem fog rá szavazni :) Ez benne a szép :)

inreallife 2012.08.13. 16:47:21

@Khal Drogo: akik képzettek dolgoznak, és messze a legtöbb adót és járulékot fizetik? és nézzük kik kapják a pénzeket. alacsony képzettségűek, munkanélküliek, nyugdíjasok, kisebbségiek. remek kitörési pontjai az országnak, ha dupláznánk a transzfereket feléjük, odabasznak az usának is. ja nem, albániának...

szoja122 2012.08.13. 17:02:50

@Khal Drogo: Általában nekem is ez a véleményem, én csak a jobbikkal kapcsolatban írtam, hogy semmi jel nincs arra -de az ellenkezőjére igen- hogy jobban csinálnák, mint az előzőek.

Mint írtam, minden tekintetben sokkal rosszabb lenne, mint az MSZP vagy a Fidesz kerülne ismét hatalomra.

Ma nincs megfelelő párt, de abból kell főznünk, választanunk, ami van. Mert választani szerintem muszáj, mert legalább a legrosszabbat, a rosszabbakat van lehetőségünk ignorálni.

A mai palettából szerintem az LMP a legmegfelelőbb. Habár nem tetszik, hogy túl zöldek, olyan országban, ahol nagyon sok embernek kenyérre sem futja és nem tetszik a néha túlzó globalizáció és multi ellenességük sem.

inreallife 2012.08.13. 17:10:16

@szoja122: az lmp? aki csak pesten tud listát állítani? mit fog csinálni az lmp, ha a kopogtató cédulák kb lefeleződnek? már két éve is pénzért vették őket... az lmp nem lehetőség, hanem egy vicc... de érdekelne a gazdaságpolitikájuk, vajon náluk mitől döglik a légy, ha már ennyire kiszemelted őket? mennyivel emeljük a romaintegrációs transzfereket stb. egyáltalán el bírod képzelni, hogy az lmp megnyeri a választókerületek felét???? de most tényleg, ha nem vennéd ilyen komolyan, azt mondanám megnevetettél...

szoja122 2012.08.13. 17:19:31

@hoplita: Megnyugtatlak lehet mohamedánnak hívni a vallásukat, persze tudom, hogy ők inkább iszlámnak nevezik, mert a mohamedán jelző azt sugallná, hogy a főprófétájuk lenne a vallásuk középpontja isten helyett.

Csak Jézust említettem, de említhettem volna a teljes Ószövetséget is...

Kissé leegyszerűsítve az iszlám olyan mint a kereszténység, amely az Ószövetséghez hozzáadta az Újszövetséget, míg az iszlám a Koránt.

Úgyhogy felesleges kötözködnöd -bunkóságod bizonyítván-, te is egyszerűsítettél Mózessel...

De amúgy gondold, hogy néhány szóban -káromkodással- a teljes világegyetemet le tudod írni. :)))

szoja122 2012.08.13. 17:23:08

@inreallife: Tudom, hogy az LMP-nek kicsi, ha tetszik nagyon kicsi az esélye.

Csak a hülyék szavaznak egy pártra csak azért, mert tudják, hogy ők a legesélyesebbek.

A szavazás nem lóverseny!

inreallife 2012.08.13. 17:27:28

@szoja122: ahhoz képest, hogy azt mondod a legmegfelelőbb az lmp, ahhoz képest marginális párt, ami még a parlamentbe jutásért is küzdeni fog. ráadásul lehúztad a jobbikot, amikor ugyanúgy multiellenesek, és ugyannyit kakaskodnának az imf-fel, mint a viktorék. mitől lennének rosszabbak?

szoja122 2012.08.13. 17:35:32

@inreallife: Ezt nagyon könnyű megválaszolnom. Akár egy mondattal.

A liberalizmus teljes elutasítása.

NINCS demokrácia liberalizmus nélkül.

inreallife 2012.08.13. 17:45:04

@szoja122: már hogyne lenne? a halálbüntetés belefér a demokráciába? vagy a liberalizmusba pl? esetleg a buzik házassága a megkerülhetetlen liberális alapeszme? vagy a maihuánát kéne minden sarkon osztogatni? csakmert ilyenek mentén szoktak álliberálkodni az szdsz, meg az szdsz2...

szoja122 2012.08.13. 17:57:30

@inreallife: Amit írsz az nagyon szépen bizonyítja, hogy halvány segéd elképzelésed -hogy ne mondjam fi*-od- sincs arról, hogy mi a liberalizmus.

Ez szörnyű, mert lehet nem szeretni, lehet utálni, de akkor legalább tudjad, hogy mi az amit utálsz, mi az amit nem szeretsz.

Khal Drogo 2012.08.13. 18:06:45

@szoja122: A legkisebb rossz alapján jelenleg az LMP nálam is, csak attól tartok sok helyen nem fognak jelöltet tudni állítani. De még mindig bízom Bajnai indulásában.

inreallife 2012.08.13. 18:11:50

@szoja122: ha ezt írod, akkor neked nincs fingod a liberalizmusról. gondolom az anarhiával cseréled össze, azt szeretik hinni sokan az álliberálisok között. rosszak a célok öreg, ezek nem mozdítják előre a társadalmat...

szoja122 2012.08.13. 18:15:54

@Khal Drogo: Igen Bajnaiban én is reménykedek, neki sokkal több támogatottsága lenne, de azt gondolom, már az idén be kellene jelentenie a szándékát, hogy időben legyen.

Khal Drogo 2012.08.13. 18:18:33

@inreallife: Amíg aktívak igen, dolgoznak. Jön egy baleset, egy betegség vagy egy csőd a munkahelyen és jön a krízis. Na ilyenkor Orbán állama szopatja a dolgozót. Mert tételesen levezethető hogy az aki minimálbéres állásból zuhan ki, a változásokkal jobban jár mint az aki jól kereső állásból zuhan ki.
A minimálbéresnek csökkent százalékosan annyival a táppénze, a munkanélkülire többet kap és még az új rokkantsági ellátásra is többet kap mint korábban.
Orbán állama ugyanazon befizetéséért egyre kevesebbet ad az egyre többet befizetőknek. Mert hát VIktor megemelte a nyugdíjjárulékot és eü járulékot. Cserébe kevesebbet ad mint korábban.

Mondok neked egy példát :
Egy manager ma ma összetöri magát autóbalesetben kb. 10%-al kap több rokkantsági ellátást, mint a cégénél dolgozó takarítónő, holott a rokkantság elleni biztosításba ( nyugdíj ) kb. 10-szer annyit fizetett be. Korábban legalább 3-4x akkor rokkantsági ellátásra volt jogosult.
Az új rendszer a betegséget preferálja, a béreket minimális mértékben veszi figyelembe, mert maximalizálja a figyelembe vehető összeget egy alacsony szinten. A minimálbér emelés miatt, ami a vetítési alap, az alacsony keresetű jár jobban a számításnál.

Ugyanez a munkanélküliség számításánál is megfigyelhető.

Persze nem ezt kommunikálják. Majd ha ráérsz olvass után a jogszabályoknak, meg fogsz lepődni.

És itt az alapvető urban legend elkerülése végett nem segélyezésről beszélünk. A táppénzért fizetsz, a rokkantsági nyugdíjbiztosításért fizetsz. Ha nincs legális béred, egyik sem jár. Ez nem segély. Ez biztosítás.
Orbán több pénzért ad kevesebb biztosítási szolgáltatást és azt kommunikálja hogy a nem biztosítottakal szemben a biztosítottakat preferálja. Te pedig, akinek fogalma sincs a rendszerről, el is hiszed. Ez a Fidesz.
Ez nem a te hibád, nem kell tudnod hogyan épül fel a rendszer. Én tudom hogyan épül fel. Engem nem tudnak átverni :)

Összefoglalva : Orbán kivont pénzeket a segélyezett ellátásból, ennek folyósítását közmunkához kötötte. Emellett az államot eltartó biztosítottak szolgáltatásait jelentősen lebutította, onnan még több pénzt kivont, csak ezt már nem kommunikálja.

korábban ulrike 2012.08.13. 18:19:43

@Hángérien feeritél rajongó dbeata:
1. Én csak összeszámoltam a primitive összeszámolhatót. Nem minősítettem.
2. A profik rendelkezésére álló eszközök (csak egy-egy példa, hogy érzékeld, mi és mire képes a hatékony profi datamining) :
a. a környezet felmérése
protect.autonomy.com/solutions/ediscovery/social-media-ediscovery/index.htm
b. a környezet formálása www.forbes.com/sites/ryanholiday/2012/07/16/what-is-media-manipulation-a-definition-and-explanation/
Nyugtalanító, ugye.

Khal Drogo 2012.08.13. 18:26:02

Arról nem is beszélve, hogy Orbán sosem látott lendülettel emeli a nyugdíjakat. Erről már ne is beszéljünk. Közben vetít, hogy ő fenntarthatóvá tette a nyugdíjemeléseket az inflációkövetéssel. Valóban így nagyobb emelést adott mint ami a svájci emeléssel járt volna, mert az most alulteljesítene mivel recesszió van.

Orbán az aktív munkavállalókat jelentősen megterhelte, de az átlagkereset dupláját keresők bérért jelentősen megemelte. A többi munkavállaló, járulék és adófizető meg nem számít.
Közben folyamatosan a segélyezetteket sújtó elvonásokról beszél.

Érdemes kiszámolni, egy középosztálybeli gyerek felsőoktatása Orbán alatt mennyibe fog kerülni. Ez teljesen elviszi majd az egykulcsos adó nyereségét, kivéve a kiemelkedően magas keresetűeket.

De Orbán jól számol, az emberek annyira ostobák, hogy saját pénzügyi helyzetüket sem képesek összességében átlátni. Annyit látnak a hülyék, hogy kaptak 10-30%-os nettó emelést az egykulcsossal meg némi zsebpénzt a manyupból és mekkora királyság ez már. Az. Közben a másik oldalon kétszer-többször annyit vesz ki.

Mégis mit gondoltok, ki fizeti meg az alacsonyabb hiánycélt? Kanalas Jóska? Rajta hajtották végig az 1200 milliárdos megszorítást. Lófaszt mama. A derékhad fizette, fizeti ezt meg.

korábban ulrike 2012.08.13. 18:35:51

@Khal Drogo: Bocs, hogy bele, de az egyik fontos teendő pont az volt, hogy ne lehessen a soha semmihez hozzá nem járulóknak - és ezek távolról sem csak cigányok - azt gondolni, nekik jár alapjogon az, hogy valaki más folyamatosan eltartsa őket és családjukat. Ne megsegítse szükség esetén, hanem folyamatosan eltartsa. Ennek ideje volt véget vetni. A mikéntjét lehet, és kell is vitatni.

szoja122 2012.08.13. 18:36:40

@inreallife: Liberalizmus röviden:

Csak mások sérelmének megakadályozása esetén jogos a kényszer, az egyén saját fizikai vagy erkölcsi jóléte alapján nem.

Másképpen: az egyén saját céljai és hajlamai megvalósításához korlátlan szabadsággal kell hogy rendelkezzen mindaddig, amíg ez mások hasonló szabadságát nem korlátozza.

Szabadon kell hogy rendelkezzen:

A lelkiismeret, a gondolkodás, a vélemény és az érzések szabadsága.

A vélemény kinyilvánításának/hirdetésének szabadsága.

A foglalkozás (szakma, hobbi) megválasztásának és gyakorlásának szabadsága.

Saját testével, életével és fejlődésével való rendelkezés szabadsága.

Az egyének közötti mindenféle társulás (eszmei, vallási, politikai, gazdasági, önkormányzati stb.) szabadsága. Feltéve, hogy az egyesülés másoknak nem okoz kárt, és az egyesülés nem kényszer vagy félrevezetés útján jön létre.

Meg kell különböztetni magukat a cselekedeteket, amelyek másoknak nem okoznak kárt, és azok esetleges káros következményeit. Az alkoholizmus magánügy, de ha emiatt nem teljesíti a kötelezettségét valaki, akkor a kötelessége nem teljesítéséért -- de csak ezért, és nem az alkoholizmusáért -- elítélhető.

nyünyüge 2012.08.13. 18:43:19

@Khal Drogo:
Ez sikerült az első Orbán kormány alatt is.
Akkor is a mélyben folytatták azt, amit az ezerszer elátkozott Bokros elkezdett, de néhány ügyesen előadott propagandaszólam ezt teljesen elfedte.
Csak a második két évben kezdték el a "saját" gazdaságpolitikájukat.

dbeata 2012.08.13. 18:49:14

@korábban ulrike: Durva, de nem csodálkozom.
Erről már énekeltek a 80-as években is:

"You can't change the world
But you can change the facts
And when you change the facts
You change points of view
If you change points of view
You may change a vote
And when you change a vote
You may change the world"

www.youtube.com/watch?v=wXhwP-nuNXc

inreallife 2012.08.13. 18:51:28

@Khal Drogo: ha innen nézzük igazad van. én azt nézem, hogy aki aktívan dolgozik, annak sokkal kisebb az elvonása. jó a 16%-os adó, és igen, én kibírom, ha pár hónapig munkanélküli vagyok, vagy ha táppénzre kell mennem. az állam minél kevesebbet vegyen el az a lényeg. nekem többfajta biztosításom is van, az állami nagy közös szart sem ér. nem baj, ha lebontják ezeket a rendszereket, mégjobban le kéne. minek munkanálküli járadékot fizetni? ez valami indirekt biztosítás.

ha belegondolsz, a manyup is egy ilyen kezdeményezés volt, kivonták a nyugdíjat az állami "biztosító" rendszerből. a magán eü biztosítások is ez az út. az 1800-as években vicces volt, hogy a az állam arra apellált egyébként jogosan, hogy az emberek hülyék és szarul képzettek, nem gondolkodnak előre és ezért ő majd félreteszi a pénzeiket, amit majd jól visszad, amikor később eljön az ideje. ez be is jött, egy jelentős gazdasági növekedést hozott a szociális rendszer bevezetése.

csakhogy már nem 1800-at meg 1900-at írunk. ezek a rendszerek már a múlté. az emberek már sokkal tudatosabbak, jobban terveznek. azok a nemzetek lesznek sikeresek, akik az embereket a tudatosságra és a saját jövőjük tervezésében szabad kezet adnak nekik. a nugydíj az ne ellátás legyen, hanem kiegészítés. a segély is. nézd meg a skandináv adózási és nyugdíj rendszereket. ezeket érvényesítik benne. a segély meg a nyugdíj arra való, hogy éppen ne halljál éhen. a többit barátom azt keresd meg mellé, vagy tegyél félre. biztonság kell? köss biztosítást. a te pénzed, elkölheted sörre is, de akkor szarul jársz.

a rendszerben még óriási kiadáscsökkentési lehetőségek maradtak még bőven. sokkal többet költ az állam mint a csehek. mire fel? gazdaságilag mitől jobb itt élni, mint ott? hol látszik az a plusz 2.000 milliárd forint, amivel többet költünk, miközben mind a tanár, mind az orvos, mind a rendőr és a tűzoltó is kevesebbet keres. az hagyján, hogy kevesebbet keres, abból még többet is adózik. a 27%-os áfa meg mindennek a teteje.

a senkit nem hagyunk az út szélént érdemes lenne lecserélni, a kiszórjuk a potyautasokat szlogenre... a felsőoktatás mindenhol fizetős. itt angliában is. fejlett társadalom? az. persze itt is tüntettek ellene, mert minden megszorítás ellen tüntetni kell, de a rendszer működik, aki itt egyetemet végez, annak az életben nem lesz többet anyagi gondnak a közelében sem. megéri. magyarországon is meg fogja. legfeljebb kevesebb papírhajtogató szakon továbbtanuló ember lesz...

korábban ulrike 2012.08.13. 18:52:26

@nyünyüge: Nem volt az akkor sem olyan mélyre elásva, de akkor jóval megengedőbb volt a gazdasági környezet. A mai finoman szólva is minden csak nem megengedő e tekintetben sem. Ezért is van szükség egyre több dumára, hogy a látvány és annak örve alatti folyamat közti hézagot feltöltse. Ha nem eteted a krokodilt, a ....

nyünyüge 2012.08.13. 19:03:53

@korábban ulrike:
Azért eléggé el volt ásva. Akkor éppen egy nagybanknál dolgoztam, és emlékszem az vezérigazgató éves beszámolójára, amikor a következő évről beszélt. Felkaptam a fejemet arra a mondatára, hogy makro szinten lényegeben semmi sem változott az új kormánnyal.

inreallife 2012.08.13. 19:06:39

@szoja122: aha, akkor be kell tiltani az egynruhában felvonulókat, mert azok senkinek nem ártottak. érdekes ez a liberalizmus. a cigányokat miért nem tiltják be? azok elég sok embernek ártanak. sőt, sokkal többen félnek tőlük, mint az egyenruhásoktól.

nézzük, két buzi házasodik. kárt okoznak? már hogy a fenébe ne? micsoda társadalmi kár az, hogy utódok nélkül használják a társadalmi rendszereket. nyugdíjat kapnak majd, de adófizetőt nem állítanak a maguk helyébe.

aztán nézzük még drogliberalizáció. hoppá, vajon mi köze lehet az álliberálisokhoz? az összes drog káros, még a könnyű drogok is. a marihuána is káros.

tényleg milyen jó a liberalizmus. egész megszerettem... vagy mégsem...

dbeata 2012.08.13. 19:13:59

@inreallife: Hát úgy, hogy írtam egy gyenge ezo marhaságot, (haha útmutatóval megspékelve), erre te elkezdted kielemezni, és tételesen megcáfolni, mint egy, a realitások talaján álló, műszaki ember...:))

szoja122 2012.08.13. 19:18:54

@inreallife: "egynruhában felvonulókat" megfélemlítenek, másrészt tettlegesség is volt már

A melegek is emberek, ez betegség (ha tetszik egészségügyi deviancia), hormonális és genetikai okai vannak. Másrészt ha fizetnek nekik is jár.

"drogliberalizáció"
Ilyen alapon a cigaretta, alkohol, (sőt a túl zsíros, sós, édes ételek üdítő italok is) károsak. Azokat is betiltanád?

Persze a kemény drogok szóba sem jöhetnek, maximum a marihuánáról lehetne vitatkozni, mert ha nem, akkor az alkohol miért igen?

korábban ulrike 2012.08.13. 19:21:09

@nyünyüge: Úgy értem, akkor sem volt mélyebbre ásva, mit most, csak akkor könnyebb volt megtenni, mert a bokrosi konszolidáció relatíve jó alapokat teremtett hozzá. Akkor is egy újraelosztást csináltak.
Social engeneering combined with truth engeneering.
Van egy érdekeds cikk a mai FT-ben Romániáról.
"“For the last 20 years, we have had a most important evolution: the rediscovery of money,” says Dorel Sandor, a political analyst. “All the other things – freedom, competition, democracy – are only instruments to accumulate power and make money.”"
www.ft.com/intl/cms/s/0/9a8fa27e-e07d-11e1-9335-00144feab49a.html
Túl hosszú, mert túl részletes, de nem érdektelen (elég regisztrálni, nem kell előfizetni).

szoja122 2012.08.13. 19:25:55

@inreallife: Persze amit felvetettél, az enyhén szólva nem egészen fedi le a liberalizmust...

dbeata 2012.08.13. 19:37:21

@inreallife: Ha nem volna liberalizmus, és akkora zsidóuralom lenne, mint amit képzelsz, akkor hogy is került a Fidesz, és főleg a Jobbik a parlamentbe?

korábban ulrike 2012.08.13. 19:40:22

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Azt nem énekelték, hogy and you also can reduce the number of those ready to vote?

korábban ulrike 2012.08.13. 19:42:27

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Ne kérdezz má' ilyen bonyikat. A Jobbik oda való, a zsidók meg nem oda. Kész.

inreallife 2012.08.13. 19:45:00

@szoja122: ""egynruhában felvonulókat" megfélemlítenek, másrészt tettlegesség is volt már"
ez jó duma, csak nem igaz. egy olyan esetet sem tudsz mondani, ahol egyenruhában felvonuló bántott volna valakit. gondlom megpróbálod a mostani slágert bedobni a piros pólós agyhalottról, de nemtom milyen egyenruha.

másrészt nem válaszoltál arra, hogy a cigányokat miért nem tiltják be? nagyon sokan félnek tőlük. sok emberben keltenek félelmet a te megfogalmazásod szerint. vagy ilyenkor nem számítnak az álliberális dogmák?

tévedsz. azért mert nem olvastad el a fenti írásomat így nem tudod, hogy a nyugdíjrendszer hogyan alakult ki. az állam félreteszi a pénzt, és visszadja idős korban. csakhogy ezek a pénzek eltűntek. mit gondoldz miből finanszírozták a világháborúkat? most az van, hogy befizetsz, de semmit nem raknak félre. az utódok befizetéseiből lesz nyugdíj. nekik nem lesz, aszem ez borítékolható. akkor ők miért kapnak nyugdíjt? másrészt ezt agymosott zenékkel és nyilvánosan próbálják divattá tenni. mert manapság divat buzinak lenni. káros? de még mennyire...

a drogok mellett meg úgy érvelni, hogy alkoholt inni bezzeg szabad, kicsit visszatetsző nem? azért sem összevethető, mert pl a sör meg borfogyasztás napi szinten ajánlott. a konyakra meg whiskyre már nem hiszem, hogy mindez vonatkozik...

inreallife 2012.08.13. 19:47:58

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: igazából vettem, hogy tréfának szántad, de nem voltam biztos benne, így gondoltam baj nem lesz belőle, ha leírom... :)
hiába, a mateknál a fizikánál és a kémiánál nem sok jobb dolog létezik, bár azért vannak... :)

dbeata 2012.08.13. 19:50:13

@korábban ulrike: Várjál, még nem vagyok kész.

@inreallife: "nézzük, két buzi házasodik. kárt okoznak? már hogy a fenébe ne? micsoda társadalmi kár az, hogy utódok nélkül használják a társadalmi rendszereket. nyugdíjat kapnak majd, de adófizetőt nem állítanak a maguk helyébe."

És mi a helyzet azokkal az értékes emberekkel, akik felpakolják a családot és elhagyják az országot? Azt miként kell értékelni?

korábban ulrike 2012.08.13. 19:54:30

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Nagyon jókat kérdezel. Ha észrevetted, nem is igen tud a címzett érdemlegessel visszajönni. Igaz, amivel előjött, az sem érdemleges.

dbeata 2012.08.13. 19:54:53

@inreallife: Oké, nem akartam személyeskedni. Bocs.:)

dbeata 2012.08.13. 20:00:35

@korábban ulrike: Azt nem hallottam, de azt már igen, hogy
"Of course mama' gonna help build the wall.."

www.youtube.com/watch?v=n_yRvxy9HVs

inreallife 2012.08.13. 20:10:18

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: jó kérdés. politikai vagy gazdasági menekült, aki nem tartozik se az mszp se a fidesz háttérországába? akinek esélyes sincs a pályázatokon, cserében tönkreadóztatják. nekem nem büdös a munka, soxor dolgozok 12 vagy 16 órát is egy nap, álatlában hétvégén is. pláne itt kint, mert itt meg még meg is éri. nem az én hozzáállásommal van probléma, amikor a kivándorlás felelőseit keressük szerintem...

dbeata 2012.08.13. 20:22:24

@inreallife: Ez egy nehéz ügy, elismerem. Az én barátaim jó része már nincs az országban. Egyet sikerült hazacsábítanom, ő családot is alapított.

Én is majdnem kint maradtam egyszer, és többször is gondoltam rá, akár a közelmúltban is.

Csak azt szerettem volna jelezni, hogy tolerancia és elfogadás mindenkinek "jár", de legalábbis a jóhiszeműséget próbáljuk feltételezni róla.

dbeata 2012.08.13. 20:25:02

@korábban ulrike: Jujjúj!

Gondolom ezt a gyanútlan, hamburgerzabáló amcsi citizen-ek adójából finanszírozták...:))

inreallife 2012.08.13. 20:37:09

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: szója nem akar a cigányok betiltására reflektálni. tolerancia meg elfogadás az volt már elég. nem úgy néz ki, mint valami mindenre jó csodafegyver...

"Nyakon szúrtak egy nőt a Budapestről Veresegyházon át Vácra tartó egyik személyvonaton hétfő délután; a tettes leugrott az erdőkertesi állomáson álló szerelvényről és elmenekült - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel."

valószínűleg munkából tartott haza a szerencsétlen nő, hogy az adójából tudjon az állam segélyt fizetni. az elkövető ismeretlen, fogadjunk, hogy megint cigánybűnözéssel állunk szemben. valahogy a késsel gyilkolók 99%-ban cigányok. tagadhatatlan.

dbeata 2012.08.13. 20:47:50

@inreallife: na, ezért majd kapok a fejemre knausz tól, ha visszajön, de a cigányokkal kapcsolatban vannak ellenérzéseim. :(

Volt már részem olyan csodás időszakban, hogy osztálytárs, padtárs, hetestárs volt egy képviselőjük, és amikor kifordított szemekkel kergetett a padsorok között reggelente, akkor nem igazán kívántam a társaságát a továbbiakban...:(

Mondhatom, hogy tapasztalat beszél belőlem.

De viccen kívül. Nem tudom... Én nekik is megadom a tiszteletet, és első körben toleráns vagyok (azt hiszem).

dbeata 2012.08.13. 21:34:55

@inreallife: Mindenesetre nem az érzelmek, hanem a ráció kellene hogy vezessen, ilyen kényes témákban. Főleg fontos lenne a korrektség, ilyenkor. Az uszítás visszaüt, te nem értesz egyet ezzel, racionális beállítottságú blogtársam?

inreallife 2012.08.13. 22:05:10

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: a racionalistás azt diktálja, hogy a kutya harap, ezért nem simogatsz meg idegen kutyákat... evolúció. ami a szervezet sérülését okozhatja, azzal az ember nem kisérletezik, kivéve, ha olyan haszna van, ami felbecsülhetetlen. lásd a tűz.

az evolúciós ösztönöket elnyomja a társadalom. felvállalja az elesettek stb segítését, mert "belefér". csakhogy most nem ez a helyzet és változtatni kéne rajta. erre meg képtelen a dogmák meg az emberiesség nevében szónoklók miatt. a világháborúk után nagyon puhák lettek a társadalmak. átestek a ló túloldalára.

meg lehet nézni amerika és a demokrácia kapcsolatát. a kurvanagy késsel hadonászó drogos majmot 12 golyóval terítették le fényes nappal jewyork főutcáján. 12 golyóval! anyuci bepróbálkozott azzal, hogy a rendőrök túlreagálták a helyzetet, és máshogy kellett volna megoldani. a rendőrfőnök azt mondta, hogy tökéletes munkát végeztek. mintha ott nem az lenne az értelmezése a dolgoknak, hogy mindenkinek mindent szabad, amíg sok év múlva a bíróság el nem ítéli. nem a bűnözők élnek vissza jogokkal, mint magyarországon.

sokan lenézik az amcsikat, mert az átlagamerikai hülye stb, de meg lehet nézni, hogy mennyivel sikeresebb az ő társadalmuk. persze, az orvosok megnézik, ahogy a kórház előtt meghal az, aki nem fizetett tb-t. nem hülyék, nem kötik meg a kezüket hülyeségekkel. ők hagyják a társadalomi evolúciót érvényesülni. jobb is...

graycivil 2012.08.13. 23:22:28

@inreallife: Tehát mindenki annyit ér, amennyit keres (lop) ?

Nem igaz ilyen egyértelműen, hogy aki többet keres, az társadalmilag annyival hasznosabb is. Ez könnyen bizonyítható a "csókos köztisztviselők" aránytalanul magas bérén például. A jelenlegi "kormányzati értékítélet" oly mértékben torzítja a "hasznosság és jövedelem kapcsolatát", hogy érveid már könnyen álságosnak nevezhetők.

Másrészt az is hamis, hogy a "családosok" kárára menne a korábbi rendszer visszaállítása. Ugyanis az új rendszerrel csak a jól kereső 3 gyerekesek kapnak érezhető többletjövedelmet. Az egy- és kétgyerekesek többségében veszítenek rajta.

Az lehet vita tárgya, hogy a régi rendszer mennyiben szorul változtatásra. De a jelenlegi rendszer súlyos igazságtalansága nehezen védhető.

inreallife 2012.08.14. 00:06:18

@graycivil: tehát inkább borítsunk mindent, mintsem a kormányközelieket kitaszítsuk a nem megérdemelt pozícióból. meghogy kommunista nyugdíjakat megvágjuk. taps.

én még mindin azt mondom, hogy az az igazságos, ha mindenki annyit vesz ki a rendszerből, mint amennyit beletesz. azért mert valaki képzett és többet keres az átlagnál az nem ok arra, hogy mégjobban megsarcoljuk és ugyanazt a lózart se kapja érte, mert mások meg többet vesznek ki a rendszerből. ez nem igazságos, se nem méltányos.

most például 6.390 forint havonta a tb befizetése egy minimálbéres embernek. aki 300.000 bruttót keres, ami igazából nem mondható soknak, milrt kell 20.000 forintot ugyanazért a tb-ért befizetnie? miért nem 6.390-et? társadalom biztosítás. mintha én fizetném mások biztosítását is. vagy én 3* leszek betegebb, vagy 3* olyan jó kezelést kapok? miféle biztosítás az, ami jövedelmtől függ? ugyanolyan a kockázatta egy kertésznek, mint egy matektanárnak, nem?

és akkor az adórendszert, még meg sem említettem. hiába fizetek többször annyi adót, mint egy minimálbéres, nem jön ki gyorsabban a rendőr, nem oltják hamarabb házamat a tűzoltók, a tanéár sem tanítja jobban a gyerkőcöket és ugyanazokat a szar utakat használom, mint bárki más. ez van 16% egykulcsos adónál. a progresszív adózás az vajon mi? milyen jelzőt használjak rá, ami nem jár azonnali kitiltással?

szoja122 2012.08.14. 05:52:18

@hoplita: Ja, majd elfelejtettem, olyan vallás NINCS, hogy muszlim.
A hívőket nevezik annak, Te beképzelt címzetes ökör.
A vallás pontos neve amit a híveik is használnak és elismerik az az iszlám, ha már pontosak akarunk lenni.

Kuruc.info-on nem találtad? :)

Az a néhány szavas kaparásod is baromság (már ha egyáltalán van a káromkodásaid mellett) amiket írni szoktál...

dbeata 2012.08.14. 06:16:56

@inreallife: kutya harap, ergo cigány rossz? Vagy mi a következtetés, mert ez nem derült ki.

Nem zárhatsz össze egy heterogén csoportot, és aggathatsz rá mindenféle, neked tetsző jelzőket, csak azért, mert az egy részükre jellemző. Ezzel összezárod őket, sorstársakká válnak, és még nagyobb lesz a szakadék a csoport és a társadalom többi tagja között. Nem használ, de árt!!
Nem lehet faji alapon megkülönböztetni, ezt kéne megértened. Főleg nem kormányzati politikában. Már láttuk, ez hova vezet. Lehet, hogy ez a mai puhaság is annak az "eredménye":

Sokan a háborúban látják a megoldást. Szavaidból ítélve Te is egyfajta "tisztítótűz"-ként tekintesz rá.
Minden bizonnyal megvan rá az okod, hogy így gondold.
Én még akkor is a tárgyalásos és win-win megoldások keresésében fogok gondolkozni, amikor te már háborút vizionálsz. Én bajom. A konfliktusokat a normális élet velejárójának, és nem egyértelmű rossznak tartom, amit mindenáron fel kell számolni, akár háború árán is.

El lett cs.szve ez a cigánykérdés rendesen, azt aláírom. Már sokan leírták itt az okokat, hogyan történt a rendszerváltás óta.
Nem vagyok hozzáértő, de ezzel a családtámogatási rendszerrel csak a nyomor újratermelése zajlik. Valahogyan - nem vagyok szakértő - azokat kéne támogatni, akik aktívak, gyereket vállalnak, akik suliba járnak, jól tanulnak, és itthon maradnak. A Fidesz ott hibázik, hogy a bizonyos jövedelmi szint felettieket támogatja csak és itt meg is állt a tudomány.

De látod, még az egykulcsos adó ellenére is zajlik az exodus...

dbeata 2012.08.14. 06:35:51

@inreallife: "In the land of the free, where you can be what you wanna be" -ben ilyen történik?

Igen, nem szép dolog volt, amit írtam tegnap, hiszen az amerikai társadalom is heterogén, nem lehet rájuk aggatni sztereotip jelzőket.

Igaz, az amcsik tudnak valamit. Az átlagember átlagosan butább, mint a magyar, (nekem ez a tapasztalatom), de ott van lehetőség a kiemelkedésre. Az átlagon felüli képességűeket sikeresebben támogatják. Szervezésben is ezerszer jobbak, mint pl. a magyarok (és ez nem pénzkérdés minden esetben).

A magyar egészségügy, még a mostani állapotában is sokkal szolidárisabb, mint az amerikai. Nem is fenntartható sajnos.
Abban nem értünk egyet, hogy ott a pénz jelenti a társadalmi hasznosság mérőfokát.
Tehát akinek pénze van, annak van joga meggyógyulni. Akinek pedig nincs, az nyugodtan meghalhat, mert nem hasznos a társadalom számára.

Én nem tekinteném mindezekkel együtt sikeres társadalomnak pont az amerikait.

hoplita 2012.08.14. 06:49:34

@szoja122:
Jó sokáig tartott kiguglizni, wikibajnok.:)

A hozzád hasonlókkal IRL szeretnék igazából vitázni, akkor kiderülne hol a tárgyi és a lexikális tudás.
Itt a neten nyüzsögnek a guglibajnokok.:)

szoja122 2012.08.14. 06:54:47

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: "Az átlagember átlagosan butább, mint a magyar"

Az egyik volt tanárom is ezt mondta, 5 évet dolgozott az USA-ban, volt tapasztalata.
Ez kb 40-éve volt... :(
Úgy látszik semmi sem változott.

szoja122 2012.08.14. 06:59:21

@hoplita: Nem lógok mindig a blogon.

Amúgy te is jóval később reagáltál, kuruc.info bajnok, ja és persze barikad.hu, meg a többi szenny oldal...

Öcsi érdemben semmi? Az IQ csak ennyire futja?

hoplita 2012.08.14. 07:01:36

@inreallife:

"... valahogy a késsel gyilkolók 99%-ban cigányok...."

Na igen, de ez nem véletlen.
Általában van náluk kés, leszarják a kkve jogszabályt, másrészt mivel ösztönlények, minden különösebb skrupulus nélkül szúrnak, ész nélkül, akár halálosat.

Vö. Nálam általában szintén van, mondhatni mindig, mégsem kellett még elővennem semmilyen rázós szituban. Ha viszont rákényszerítenének, akkor én tudom kontrollálni magam, megállítok, nem ölök....valószínűleg.
Igaz én mégis csak vizsgáztam anno anatómiából..:DDD

hoplita 2012.08.14. 07:05:13

@szoja122:
Én nem nyugdíjas vagyok, faszfej.
Ez az utolsó háeszem estig.
Megyek kitermelni a nyugdíjad, nyugger.
Esetleg ebédidőben idekukkantok...de az bizonytalan, mint a kutya vacsorája lámpaoltás után.

szoja122 2012.08.14. 07:07:21

@hoplita: Nagy tévedésben vagy, el kell hogy szomorítsalak, én sem vagyok még nyugdíjas.
Nagyon megrázott?

dbeata 2012.08.14. 08:25:58

@szoja122: Mindig van jobb és rosszabb oktatási rendszer. Pl. a magyar nagyon elméleti, kevéssé gyakorlatias, és nem ösztönöz a csapatmunkára eléggé.

Amikor gimis voltam, sok erdélyi magyar jött a suliba, és azt láttuk, hogy sokkal jobbak voltak reál tantárgyakban, mint mi.
Nem tudom, ez még mindig így van-e, de akkor szembetűnő volt a különbség.

graycivil 2012.08.14. 09:03:59

@inreallife: Kívánom, hogy legyél te is a "társadalom eltartottja" (minimálbéres, nyugdíjas, munkanélküli, segélyezett, vagy egyéb "haszontalan"). Aztán akkor verd az asztalt, hogy minek hizlalja az állam ezeket a "haszontalanokat"!

Elég furcsa manapság ez a Taigetosz-jelenség. Lehet, hogy el Curo is megijedt, hogy Anikó asszonya is erre a sorsra juthat. Ezért foglalta törvénybe, hogy hivatali ideje alatti halála esetén bőségesen tartsák el, mint azelőtt.

Merem remélni, hogy 2 év múlva ez a lex-El Curo már nem lesz érvényes Anikó asszonyra és gyerekeire.

szoja122 2012.08.14. 09:25:37

@hoplita: ”nyuggerek” Így en bloc...

Gondolom már megfojtottad anyádat és apádat. meg rokonaid között mindenkit, akik már nyugdíjasok.

Nehogy már te dolgozzál rájuk, nehogy már te tartsd el őket!

Ha nem tudnád ők építették azt az országot aminek tagjaként fröcsögheted nacionalista, nemzeti ömlengéseidet.
Nélkülük, NEM magyarul beszélnél (persze most is csak ugatod a nyelvet).

Az ilyen gondolkodásúak csótányok, a nemzet csótányai.

A seggemen egy pattanás is többet ér, mint ti vagytok....

szoja122 2012.08.14. 09:41:11

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: A 90-es évektől fokozatosan romlott az oktatás színvonala. Mindenben.
Kb. 95-től már érezhetően.

Nagyon sok dolognak köszönhető ez. Néhány:

1. Nagyon kicsi a bejutási küszöb, és nagyon sok a felvett diák.

2. A tanárok nem merik/nem szabad megbuktatniuk a diákokat.

3. Nincs hatékony ösztönző rendszer. A diák és tanári oldalon is.

4. Normatív támogatás.

5. Nincs fejlett szakmunkásképzés.

6. Bolognai rendszer alapjaiban hibás.

7. Az oktatás és kutatásra fordított (GDP arányosan is) pénz nagyon kicsi.

8. Elégtelen általános és középiskolai képzés.

9. A nemzeti alaptanterv katasztrofális. Pl.: Nem fektet elég hangsúly a reál tantárgyakra. A régebbi sem fektetett...

stb., stb., stb..

Khal Drogo 2012.08.14. 12:04:23

Mintegy száz fiatal több autót tönkretett, felgyújtott egy iskolát és egy szabadidőközpontot is keddre virradóra a franciaországi Amiens-ben. A megfékezésükre kirendelt rendőrök közül 16 megsérült.

Mintegy száz fiatal részvételével egész éjszaka tartó zavargások voltak keddre virradóra az észak-franciaországi Amiens-ben, s a rendbontók megfékezésében részt vevő rendőrök közül tizenhat megsebesült - közölték a helyi közigazgatás képviselői. A megvadult fiatalok gépkocsikat tettek tönkre, felgyújtottak egy iskolát és egy szabadidőközpontot. Összecsaptak a megfékezésükre kivezényelt rendőrökkel is, akik közül többet sörétes fegyverrel sebesítettek meg.

Hogy pontosan mi váltotta ki a zavargást, egyelőre nem tudni. Augusztus elején Amiens-t a 15 legnyugtalanítóbb helyzetű francia település közé sorolták, s a kormány a biztonság megerősítését és több pénzt ígért a városnak.

---

A multikultúrális társadalom sikertörténete. Gondolom a gyújtogatók nem őshonos franciák, hanem bevándorlók, akik nem kapnak munkát és nincs semmi jövőképük.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.08.14. 12:09:12

No, konszenzusra jutottatok végre, hány embert lehetett technikailag elégetni Auschwitzban?
Úgy láttam, ez volt a vezető téma mostanában...

It’s the economy, stupid 2012.08.14. 13:28:13

@hoplita:
"Ha azt mondod nem igaz, akkor először kiröhöglek aztán ignorállak."

Először is az efféle fenyegetést kénytelen vagyok jegyzékváltásnak minősíteni, a válasz a várható jogkövetkezmények számbavétele céljából további mérlegelést igényel :))
Azonnal kénytelen vagyok azonban megdöbbenésemnek betűt adni: csak nem a holo-tagadás ellen-alváltozata kezd lábrakapni a szemünk láttára?! Nehogy a kormányok a tábla-tagadók ellen is btk §-t vessenek harcba.

"Az egész holokamu ikonikus helyszínén lévő táblát."

Sajnos nem tudok felelős válasszal szolgálni, mert saját szeműleg nem rendelkezem tapasztalattal sem az eredeti, sem a megváltozott helyzetet illetően. Ezen az állapoton nem is óhajtok változtatni, sem a katasztrófa-turizmusnak, sem a horrornak nem lévén elkötelezett híve. :))

Azonban engedtessék meg, hogy feltételezésekkel éljek: hátha nincs is összeesküvés a háttérben, valami vásott kölyök négyest csinált az egyesből. Vagy egy címfestő, aki amatőr holo-kutató, tetejébe beteges maximalizmussal megvert őrült, esetleg eccerű adminisztrációs hiba; négy táblát rendeltek darabonként egymillióval, a címfestő meg elvesztette a megrendelőt, oszt egyett csinált négymillióval. Szóval legalább hagyjuk nyitva a lehetőséget egyéb megoldások előtt.

It’s the economy, stupid 2012.08.14. 14:12:01

@graycivil: @hoplita:
"Aztakurva...:("

Hű de felb...tam az ideget magamban. Ez a ti hibátok!

Ezt figyeld: "azok a jogászok vagy közgazdászok, akik most állami ösztöndíjból nem részesültek, ha az államhoz jönnek munkáért, és elnyerik az állást, akkor az állam azonnal ki fogja váltani őket a diákhiteleikből." Lasztovicák porontyai rulez.

Ez meg az el lehet menni" ov-módra:
"[a fiatal] ha úgy gondolja, van elég tudás a zsebében, hogy el tudja magát tartani, akkor azt mondanám, bátran próbálkozzon [külföldön]" - itthon ugyanis pacicerka sem vár rá.

"Én is elmentem ’89-ben" - egy ösztöndíj ennek ugyanaz, mint külföldön állást vállalni és letelepedni. Akik disszidáltak a 80-as években, érdekes módon nem dörömböltek/nek a határon, hogy haza akarunk jönni.

Na de kapisgálja is a paraszt lassacskán a témát:
www.pecsistop.hu/belfold/nem-all-szoba-orbannal-a-valasztok-90-szazaleka/1074001/
a nemzeti konzultációs íveket a megkérdezettek mindössze 8 százaléka küldte vissza.

It’s the economy, stupid 2012.08.14. 14:37:07

@Khal Drogo:
"Közben folyamatosan a segélyezetteket sújtó elvonásokról beszél. "

Ahogy mondod. Az inreallife-féléket annyira elvakítja a nyomorultakkal szembeni káröröm, hogy nem látják a fától az erdőt. (vö: te is szopsz te marha)

1. "Valójában így nagyobb [nyugdíj]emelést adott mint ami a svájci emeléssel járt volna, mert az most alulteljesítene mivel recesszió van.

2. „Orbán az aktív munkavállalókat jelentősen megterhelte, de az átlagkereset dupláját keresők bérért jelentősen megemelte. A többi munkavállaló, járulék és adófizető meg nem számít.”

3. "Emellett az államot eltartó biztosítottak szolgáltatásait jelentősen lebutította, onnan még több pénzt kivont, csak ezt már nem kommunikálja."

4. Ehhez hozzátennék én is egyet: az első hárommal egyszerre tolt ki a munkaadókkal és munkavállalókkal, tovább szűkítve az állás-piacot.

Most pedig ellejtek egy virtuális táncot a nagy Khal tiszteletére :)

It’s the economy, stupid 2012.08.14. 14:57:34

@nyünyüge:
"Csak a második két évben kezdték el a "saját" gazdaságpolitikájukat."

Na ez érdekel.
1. Mi lett volna az?
2. Ugyanaz jön most is?

teevee 2012.08.14. 17:28:33

@inreallife: A krematóriumok égetőkamráinak méretét a benne elégetendő legnagyobb test vélelmezett mérete alapján tervezik.
Az átlagos testméret ennél kisebb, öreg korban, nőknél még inkább, nem beszélve a gyerekekről.
Egyáltalán nem lehetetlen, hogy ahová egy 7o kilós férfi befér, oda befér egy 5o kilós nő és két tízkilós gyerek is.

Auschwitz Birkenau-ba pedig pont a gyengék, öregek, nők és gyerekek kerültek. (Tudtad, hogy a zsidó árvaházakból a gyerekeket, csecsemőket is deprotálták? Kellett ugyebár a munkáskéz...)

Na, gurigázz tovább a számaiddal.

szbi 2012.08.14. 21:01:40

@szoja122: "MInden magyar felelős minden magyarért." Szabó Dezső

szoja122 2012.08.15. 13:54:28

@szbi: Csak nem így kell érvényesíteni!

steverubellreborn 2012.08.23. 14:28:22

@szoja122: ez betegség (ha tetszik egészségügyi deviancia), hormonális és genetikai okai vannak.

nem az,mindig is voltak amióta ember van, olyanok akik nem a saját nemükhöz vonzódtak, mellesleg az emberi szexualitás soha nem szűkült le a férfi és nőre.

steverubellreborn 2012.08.23. 14:31:26

@inreallife: vagy azoktól, akik a tudásuk és munkájuk miatt többet keresnek az átlagnál?

kezdő orvos netto 90-et kap,egy banki ügyintéző netto 150-et.
hol itt a tudás megbecsülése?

steverubellreborn 2012.08.23. 14:33:38

pont a jobban keresők maradtak vagy akartak manyup tagok maradni

steverubellreborn 2012.08.23. 14:35:59

ja,hogyha a gyereked meleg lenne és házasodhatna annak Te nem örülnél?

steverubellreborn 2012.08.23. 14:42:32

@inreallife: az ,van,hogy a minimálbéres vagy az alatti az ne adózzon, és az adózzon többet aki pl 500 netto felett keres.
Svédországban ha jól tudom 15 adósáv van, és legalacsonyabb jövedelmek nem adóznak első két sáv, a többi jövedelem arányosan, így kevés a szegény nagy a középosztály, és a nagyon jól keresőket gazdagokat adóztatják jobban és így van ez jól

steverubellreborn 2012.08.23. 14:46:09

@Khal Drogo: változásokkal jobban jár mint az aki jól kereső állásból zuhan ki

iszonyú szar lehet egy keresett IT szakembernek ma állást találni ha kirúgják..igen,irigyli a minimálbéres betanított munkást
süti beállítások módosítása