Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2012
aug 14
12:30

Mikor lesz már jobb, mikor jutunk ki ebből a lehetetlen helyzetből? – tette fel a kérdést Orbán Viktor 2011 elején elmondott szokásos évértékelő beszédében. A miniszterelnök akkor egy világos, könnyen érthető és bizony számon is kérhető tervet vázolt fel: „2010 az összefogás éve volt, amellyel létrehoztuk a minden további remény alapját jelentő változást. 2011 a megújulás éve, amikor átszervezzük és új alkotmányos alapokra helyezzük Magyarországot. 2012 az elrugaszkodás éve lesz, amikor Magyarország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét. 2013 az emelkedés éve lesz, amikor mindannyian látni fogjuk, hogy Magyarország megindult fölfelé. 2014 a gyarapodás éve lesz, amikor megérezzük, amikor kézzelfogható bizonyítékot kapunk arra, hogy erőfeszítéseinknek volt értelme”.

469gdp.jpg

(Fotó: potfolio.hu)

Az első két lépés kipipálva. A kétharmados politikai felhatalmazás megszületett, a parlamenti többség azóta is vitathatatlanul intakt („összefogás”). A hatalmi célok teljesültek: a zsákmányszerzés, a helyfoglalás és a politikai intézményrendszer átalakítása sikerrel megtörtént („megújulás”). Tudom, hogy sokan cinikusnak tartják, amikor hatalmi-politikai kérdésekben eredményekről beszélnek az elemzők, szerintem azonban fontos jelezni, hiszen ez is a politikai teljesítmény része. Igazán akkor értjük, ha megfordítjuk: az a politikai erő, amely nem képes többséget teremteni és egyben tartani, s amely a politikai céljait nem tudja keresztül vinni, biztosan kudarcra van ítélve, hiszen cselekvésképtelen. A kormányfő ebben az értelemben tényleg joggal jelenthette ki tavaly decemberben, hogy „2011 végére azt mondhatjuk, hogy készen áll az a közjogi, politikai, gazdasági, szociális, kulturális építmény”. Ugyanebben a beszédében azonban Orbán azt is világosan látta, hogy a hatalmi-politikai eredmények csak akkor konszolidálhatók, ha a hatalmi-politikai teljesítmény mellett megjelennek az emberek számára is kézzel fogható, érezhető eredmények.

A közpolitikai teljesítmény persze sok elemből áll össze, de az egyik legfontosabb eleme biztosan a gazdasági növekedés. Nem véletlen, hogy a GDP-adatra vonatkozó előrejelzésekben és a tényadatok kommentálásában nem csupán a szakemberek jeleskednek. Talán sokan emlékeznek még, hogy nagyjából egy évvel ezelőtt ilyenkor Lovasberényben milyen komoly hangsúllyal beszélt Matolcsy György arról, hogy 2012-ben akár 2,8 százalékos növekedés is elképzelhető, s ugyanott Orbán Viktor is hozzátette a magáét: az akkori tervekben szereplő plusz 2 százalékot elfogadhatónak tartotta ugyan, de jelezte, nincs vele kibékülve. Ehhez képest az ezévi adatok – bár közgazdászok már régóta jelezték a recessziót, s tulajdonképpen a kormány is fokozatosan elvesztette az idei évi növekedési reményét – egyelőre nem kecsegtetnek sok jóval. Nem a csökkenés nagysága az ijesztő, hanem az, hogy miközben korábban Magyarország együtt mozgott az európai sorstársakkal – például 2009-ben a drámai visszaesésben -, addig most a régiós tendenciák is eltérőek, illetve a francia vagy német adatok is jobbak a vártnál.  Mindez persze magyarázható sok mindennel, például azzal, hogy a költségvetési kiigazítás („egyensúly”) idején növekedési áldozatokkal kell számolni, márpedig az vitathatatlan, hogy a magyar kormány ezen a téren igen komoly lépéseket tett.

Egy politikai elemző számára azonban nem is a gazdasági magyarázatok az érdekesek (miközben ezek persze rettentően fontosak), hanem az, hogy milyen politikai következménye lehet a recessziónak. Szerintem a képlet egyre világosabb: a választásokig hátralévő szűk két év tétje ma már nem a hatalmi-politikai lépésekhez kapcsolódik (ha akár a kormány, akár az ellenzék ezt gondolja, hibát követ el), hanem a bevezetőben említett „mikor lesz már jobb?” kérdéséhez. A második Orbán-kormány hivatalban maradása vagy bukása sok tényezőn múlik majd, de ezek között kitüntetett helyet foglalhat el, hogy sikerül-e az emberek számára is érzékelhetően beindítani a gazdaságot. Tudom, a választók érzékelése ezen a téren is erősen szubjektív, nem következik automatikusan a GDP-adatokból, de az nehezen vitatható, hogy valódi növekedés nélkül a klímaváltozásnak nincs esélye. Ami nem jelenti azt, hogy a választás biztosan elveszett, de azt igen, hogy a kormány számára egy ilyen helyzetben már csak a kampánytechnikák és az adminisztratív eszközök maradnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr694711757

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy újabb piramisjáték omlott össze 2012.08.29. 00:17:41

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bezárta a Zeekrewards néven működő piramisjátékot, amibe Magyarországról is sok befektető beszállt, írta a Forbes online gazdasági portál.  Az oka az volt a SEC közbelépésének, hogy a piramis játék elven működő rendsz...

Trackback: Egy újabb piramisjáték omlott össze 2012.08.29. 00:13:28

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bezárta a Zeekrewards néven működő piramisjátékot, amibe Magyarországról is sok befektető beszállt, írta a Forbes online gazdasági portál.  Az oka az volt a SEC közbelépésének, hogy a piramis játék elven működő rendsz...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.16. 11:51:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Pokolba a meteorológusokkal! 2012.08.16. 11:42:30

Mindig is tudtam, hogy a meteorológusok elvetemült egy népség. Eddig ugyan azt hittem, hogy a független piaci elemzők és a közvélemény kutatók még náluk is elvetemültebbek, de kiderült, mégsem. Az Elvarázsolt Kastély újabb közérdekű felhívása. B...

Trackback: Feliratkozás igazi oka 2012.08.14. 23:31:23

A feliratkozási kinyilatkoztatások lassan lecsengenek, de a végjátékról még senki sem beszélt. Arról a kérdésről, hogy a feliratkozási nyűgbe tulajdonképpen miért is kezdett bele a kormány. Nekem úgy tűnik, hogy mindenki azon az állásponton van, miszer...

Trackback: Focistának nem kellett Orbán, ezért lett joghallgató, de most bosszút áll a jogászokon 2012.08.14. 19:24:11

Se a magyar, se a történelem nem ment neki, a matek és a fizika sem, így nem csak tudósnak, de bölcsésznek se volt jó – árulta el a Policitynek adott interjújában a miniszterelnök. Bár gőze nem volt, mit csinál egy jogász – ezt is ő mondta ...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.14. 19:21:47

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Trackback: Egy kép többet mond ezer szónál... 2012.08.14. 15:29:46

Na vajon ki a gazdasági szempontból legrosszabb miniszterelnök? Az, aki a saját hülyeségét képes korrigálni, és ebben csak egy világválság akasztja meg (amikor szinte mindenhol csökkent a GDP), az, aki egy év alatt trendet fordít...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inreallife 2012.08.30. 11:44:23

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: 60 milliárddal több szja folyt be, mint amivel számoltak. ez elég sok. valszeg csökkent a kamu minimálbéresek aránya. csökkent a bejelentelek 200-ra, a többit kézbe adom rész is, meg valszeg az utalványosdit is visszacsinálták valamelyest a munkáltatók. ez hívják a gazdaság fehéredésének. minél több az adó, annál erősebb a feketegazdaság. ha csökkennek az adók, fehéredik a gazdaság. igazából az optimális határt kell belőni...

a zegyházas kérdésnél hasonlóképpen vélekedünk. nem állami feladat. egy érsze van, amit el tudok fogadni, az általuk felügyelt iskolák normatív támogatása. de ott meg pluszpénzt is adnak nekik az önkormányzatihoz képest... burkolt transzfer az egyháznak. bármennyit lehetne faragni rajta...

korábban ulrike 2012.08.30. 12:11:57

Hogy milyen országok vannak!
"Americans realise their country has been mismanaged by both parties in all branches and levels of government and are frustrated that sweeping out the incumbents has not produced better politicians. This race is between a president most Americans think has done a poor job and a challenger most Americans think is not up to the great office he seeks."
(Az amerikaiak rájönnek, hogy országukat rosszul vezette mindkét párt meg a kormányzat valamennyi ágazata, és csalódottak, mert a hivatalban lévők kiseprése nem teremtett jobb politikusokat. Ezt versenyt [a jelenlegi választási] egy olyan elnök vívja, kiről az amerikaiak többsége azt gondolja, gyenge teljesítményt nyújtott, kihívójának pedig túl magas a nagy tisztség, melynek elnyerésére törekszik.)
FT mai online, comment/opinion rovat
Republicans can end 15 years of US stupidity
www.ft.com/intl/cms/s/0/b24ddb70-f120-11e1-a553-00144feabdc0.html
Az eleje még jobb, érdemes elolvasni. Nem kell előfizetni, elég regisztrálni, havi pár cikkre az is elég.

Khal Drogo 2012.08.30. 12:27:23

@inreallife: "öcsém most zárja be a magyarországi cégét, volt neki vagy 10-12 alkalmazottja. most jutottak el arra a szintre, hogy már alig van nyereség, gyakorlatilag pénzt kivenni a cégből már nem tudnak, cserében viszont minden nap foglalkozni kell vele. bezárják. bukják az ügyfélkört, a cég nevét stb, de ha nem éri meg, akkor nem éri meg..."

Ez az egykulcsos adó miatt van részben. A kormány nem teremtette meg a forrását az adócsökkentésnek, annak pedig láthatóan nincs sok értelme, hogy adok valamit SZJA-ban és elveszek ennél többet az összes többi tényező megváltoztatásával.
Meg mint írtam az adójóváírás miatt, ami keresletszűkítő hatással ért fel, miközben eleve válsághelyzet adott Európában.

A kormány az egykulcsos adót úgy állítja be mintha azzal az átlalános adóék csökkent volna, ami természetesen nem igaz.
Ma a magyarok több adót fizetnek mint a kormányváltás előtt.
Csak szétdarabolva, több adón keresztül fizetik, ez a nagy trükk.

Egyébként egész Európában nőni fognak az adóterhek. Amiről te jogosan beszélsz, hogy csökkenteni kellene az inaktívak juttatásait, kivitelezhetetlen. Adót fognak emelni a kormányok, valamekkora kiadáscsökkentés mellett.
A radikális kiadácsökkentések szétzilálnák a társadalmi kohéziót.

A franciáknál most jön a 75%-os adókulcs évi 1 millió euró felett.

Angliában is adót fognak emelni, minden országban adóemelések lesznek a fejlett Nyugaton. Ha tetszik, ha nem, ha reális, ha nem, ezt fogják választani.
Alacsony hiány kell és csökkenő államadósság. Ehez forrás kell valahonnan.

A Fidesz elkúrta az egykulcsos adóját. Vele elkúrta a szerény növekedési kilátásokat, nem nyert a magyar társadalom ezzel semmit, viszont cserébe elveszítette a növekedését.

Ezt az egykulcsot 2002-2006 között kellett volna behozni, akkor lett volna rá lehetőség. Most nem megy, ez jól látható.

Khal Drogo 2012.08.30. 12:32:05

@inreallife: A 16%-os kulcs biztosan nem fehérített. Egyrészt a 0%-nál ez 16%-nál nagyobb másrészt a munkabértehet többi része nőtt, lásd nyugdíjjárulék és eü járulék.
Szerintem ha a választás így néz ki, akkor borítékolható a kimenetel is :

0% vagy mondjuk 40% ( ebben benne van a második nagyobb kulcs )
0 % vagy mondjuk 32 % ( mondjuk ez az egykulcs)

Teljesen mindegy hogy 40% v. 32% a különbség, ez nem fog fehíreni semmit. Ha 5% lenne a diffenencia, akkor talán érne valamit.

dbeata 2012.08.30. 12:49:36

@korábban ulrike: Nna, ezt is csak egy angol mondja... (ld. tegnapelőtt). Kérdés már csak az, vajon kiről/kikről szól egy temetés? Az elhunytról, vagy a gyászolókról?

dbeata 2012.08.30. 12:59:46

@inreallife: Hadd idézzek egy másik kommentből, mert ő (Mariann19) nagyon józanul, és korrektül írja a véleményét:

"Az egykulcsos adó mellé teszed le a voksodat azzal, hogy a ráérdemesülő emberek birtokoljanak több jövedelmet, mert ezek tudják a gazdaságot eredményesen működtetni. Igen, a kormány az egykulcsos adó bevezetésekor is ebben bízott. Remélte, hogy növekszik a beruházások száma, emelkedőben lesz a fogyasztás, mellyel több adó folyik be a költségvetésbe.Ez nem jött be! Azért nem, mert Te és az ezeket az elveket vallók sem fogyasztásra, sem beruházásokra nem használták fel a többlet jövedelmeiket, hanem megtakaritásokba fektették, jó részük külföldi bankba helyezve azokat.Addig, amig a vállalkozók és a nagyobb jövedelemmel rendelkezők nem állnak gondolkodás módjukban a felkészült üzletemberek szinvonalán, addig egyelőre nincs helye az egykulcsos adónak.

Annyit még hozzá tennék az egykulcsos adó elfogadásához. Az is egy érv volt mellette, hogy aki többet dolgozik, többet is érdemel.Na, ezen lehet vitatkozni! Van-e jelenleg valós teljesítményhez mért, megérdemelt jövedelem, vagy valamiféle mérése. Olyan torz teljesítmény és jövedelem arányok vannak jelen, amelyek elfogadhatatlanok, mert nem fejezik ki a végzett munka pénzben mérhető értékét."

Etcetera, rákereshetsz, ha gondolod..

inreallife 2012.08.30. 13:02:51

@Khal Drogo: de nincs igazad. az a rendszer nem volt működőképes. ahogy a 13. havi nyugdíj sem. több pénzt adni ugyanazért a munkáért eleve egy vicc. ha ez támogatás formájában megy, ugyanarról beszélünk. a hozzáadott érték az egyedüli, ami nem torzítja a versenyt. magyarország belefullad ebbe az osztogatósdiba, mert nem sarkall teljesítmény növelésre.

a 16%-os adó akkor hozza meg a remélt a hasznot, ha a jobb, magasabb képzés beérik. szar dolog 40 éven felülinek lenni, ott már nem egyszerű magasabb képzettségre váltani, de mondjuk fater is másoddiplomázott ötvenvalahány évesen, amit egy jobb pozícióért vállalt be. ez így működik.

de fordítsuk meg a kérdést. melyik a sikeresebb társadalom, ahol szétnyílik a jövedelmi olló, vagy ahol nem? te gondlom az utóbbira szavazol, cserébe veszni hagyod a legjobb embereket, akik méltánytalannak érzik, hogy többszörös adót fizetnek, és mihasznákat mentenek meg belőle.

és igen, kiadáscsökkentés kell minden téren. aztán majd aszekelyek is eldöntheti, hogy a feleseket borogatja magába, vagy gyógyszert vesz abból a pénzből, ami megmarad a csökkenő tb miatt. én akarom megvenni a szolgáltatásokat, nem pedig a nagy közösbe bepakolni és ellopatni...

inreallife 2012.08.30. 13:05:04

@Khal Drogo: 500 milliárdos egyenleg kieséssel számoltak, és csak 440 milliárd lett. te ezt minek neveznéd?

Khal Drogo 2012.08.30. 13:10:38

@inreallife: Tekintve hogy az összes bevételt alá vagy fölétervezték, tervezési hibának gondolom, nem pedig bevételnövekedésnek. Matolcsy szakmailag alkalmatlan, az embereivel egyetemben.
Az idei költségvetést négyszer írták eddig át. Ennyit a tervezés minőségéről.
Itt éppen alábecsülték a bevételi forrást és ezt akarják eladni győzelemként.

Khal Drogo 2012.08.30. 13:15:37

@inreallife: Magyarország középre húzó társadalom. A Fideszt leszámítva senki sem akar széthúzó jövedelmi viszonyú országot. A Jobbik sem.

inreallife 2012.08.30. 13:20:01

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: mariannak üzenném, hogy eddig aki másodállást vállalt, az szarul járt, mert nem érte meg. a torzított adórendszer sokkal több terhet rakott a többletmunkára, mint a rendes 8 órai munkára. aztán nem érte meg túlórázni sem, mert az szintén ugyanebbe a kategóriába esett. aztán nem érte meg ügyeletet vállalni sem, mert ugyanez volt a "büntetése". aztán aki többet tanult, jobb képzettséget szerzett, ezáltal többet is kereset, az szintén jóval többet adózott.

nem mond azt nekem, hogy az egy jó adórendszer, ahol a 8 általánossal rendelkező utcasöprő 125.000 bruttót kap, a rezindens orvos meg annál kevesebbet. ha meg többet kapna, olyan sokat vesznek el tőle adóban, ahol a két ember közötti zongorázható különbség alig látszik.

aki minimálbért keres, azt nem kell sajnálni, valószínűleg pont annyit tanult érte az iskolában. vagy ti nem veszitek észre az iskolázottság és a későbbi jövedelem kapcsolatát? ha nincs diplomád vagy pedig olyan kapcsolatod, ahol be tudnak "nyomni" valami csókos állásba, akkor kizárt, hogy 300.000 bruttó fölé kerülj fizetésben. az csak nagyon keveseknek sikerül. ha valaki hülye tanulni, akkor marad neki a magyaros urambátyám rendszer. ha ahhoz is hülye, akkor meg lehet készülni a koplalásra.

az üzenet: nem fog eltartani senki téged, ha saját magad nem vagy képes rá. képezd magad, tanulj nyelveket, más kiút nincs. nemcsak magyarországon, máshol sem...

inreallife 2012.08.30. 13:26:48

@Khal Drogo: kicsit több az, mint tervezési hiba. az előző évi kereseti számokból viszonylag könnyen kiszámítható az egyik kulcs elengedése, mekkora kiesést generál. gyakorlatilag olyan, mintha a felső kulcsot is átírták volna 16%-ra. hogyan lett ebből ekkora eltérés? ez nem matolcsy kategóriás lázálom, egy sima excel képes rá...

a középre húzás szar dolog. észre kell venni, hogy nem azok viszik előre a társadalmat, akik átlagosak. ráadásul nem is igazságos, hogy a hülyéket és a lustákat etessék a többiek. konkrétan dögöljenek éhen és lehetőleg ne szaporodjanak...

dbeata 2012.08.30. 13:53:14

@inreallife: Örülök, hogy neked a túlórázásról az jut eszedbe, ja, az nem éri meg, mert nem kapok annyival többet.
Ahol én dolgoztam, abban a szakmában teljesen természetes volt a túlóra, vagy az, hogy hajnalig írtuk a prezit, és másnap délelőtt onnan indultunk az ügyfélhez, és utána vissza az irodába, mert a futó ügyeket nem lehet otthagyni...
Igaz, én szeretem/szerettem azt a szakmámat, és fiatal voltam, kit érdekelt, hogy aznap nem aludtam, majd kibulizom magam pénteken és szunya szombaton...

Utcaseprős hasonlat jól hangzik, majd felvetem a férjemnek, ha minden kötél szakad... :))

A tanulás szükségességét én sem vitatom egyáltalán, mielőtt még ezt gondolnád. Valóban, túl sokan adják fel könnyen, nem szánnak időt tanulásra, azt mondva, ez nekem már nem megy, öreg vagyok hozzá, félelem, lustaság, ezek ellen nap mint nap kell küzdeni.

Értékrendekről vitázunk, és azt mondom, hogy a pénz nem mindig ideális értékmérő. Koplalás és dőzsölés között van azért átmenet, és nem baj, ha valaki nem csak a megtermelt gdp-vel méri az értékét.

Léteznek segítő foglalkozások is, igen, pl. az eü dolgozók, pedagógusok, stb. akiknek megalázóan kevés fizetésből kell élni, (ezzel együtt, ha elmégy egy kórházba, mondjuk a szülészetre, és elkérnéd a dokibácsik slusszkulcsát, lehet, meglepődnél... Vagy dereng valami? :)..). Rendszerhiba?

Ha azt alapnak vesszük, hogy teljesítményalapú világban élünk, és nem jólétiben, akkor viszont azt is kell látni, hogy ez a rendszer mennyire nem fenntartható, milyen pazarló, és hogy pontosan az utódoktól veszi el a jövőt. Ne legyen igazam, de az 1929-es világválság visszatekintve babazsúrnak fog tűnni.

graycivil 2012.08.30. 14:02:10

@graycivil:

"Az MSZP nem készül választási bojkottra

Az MSZP - önállóan vagy egy demokratikus összefogás részeként - indul a 2014-es választáson - válaszolta a szocialista párt sajtóosztálya az MTI érdeklődésére,..."

nol.hu/belfold/az_mszp_nem_keszul_valasztasi_bojkottra

Khal Drogo 2012.08.30. 14:41:30

@inreallife: A legtöbb munkahelyen betanított droidmunkát kell végezni. Arra pedig nem kell több nyelven beszélő munkatárs. Egy kenyér kisütéséhez nem kell diploma de kurvára nyelvtudás sem kell hozzá. A malac megetetéséhez sem kell ez. Viszont a fejlett tudással létrehozott terveket nem tudod megenni. Ahogyan a programodat sem tudod megenni.
De még a multikatonák 90%-a is betanított szellemi segédmunkás, excel táblákat töltöget ki meg SAP programot, a benne rejlő tudás 99%-át nem hasznosítja, feleslegesen túlképzettek.

Khal Drogo 2012.08.30. 14:48:56

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Én attól tartok hogy előbb-utóbb óriási rendszerkorrekció fog jönni.
Egy filmben láttam és elgondolkodtató :

Vihar közeleg, Mr. Wayne. És jobb lesz, ha ön és a barátai felkészülnek rá, mert ha ideér, mindannyian azon tűnődnek majd, hogy tudtak ennyi ideig ilyen nagy lábon élni, és nekünk, a többségnek olyan keveset adni.

---

A társadalmi különbségek ha tovább nőnek, fel fog robbani a társadalom a feszültségtől. Ha megdől a középre húzó társadalom Európában, itt lázadás lesz.

graycivil 2012.08.30. 15:12:00

"Az elszámolás kötelességét nem lehet vitatni, amikor eljön a pillanat, akár 2014-ben, akár 2018-ban, akár később, a leköszönő fideszes kormány vállalni fogja az elszámoltathatóságot – mondta Lázár."

www.vg.hu/kozelet/politika/budai-a-dinnye-vizsgalatrol-tiszteletben-tartjuk-a-gvh-eljarasat-384582

Ezért kellenek nekik az általuk, saját használatra kinevezett "bérbírók, béralkotmánybírák, bérügyészek", hogy "döntési szinten elszámoltathatatlanok" legyenek.

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

inreallife 2012.08.30. 15:14:02

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: én mostanában nem órabérben dolgozom. de a túlóra túlóra. a munkavállaló pedig egy zsoldos, akit megfizetnek adott munkáért, vagy rendelkezésre állásért. és itt meg a másodállásnál már nincs adójóváírás. tehát hiába dolgozol sokkal többet, alig keresel többet vele. ezáltal büntetsz minden a 8 óra feletti munkát vállaló embert. nem a túlóra intézményével van baj, hanem az érte járó összegből, miért kéne az államnak többet elvennie?

nyilván ezt nem éri meg az, aki 8 órában ellébecol egy munkahelyen 0 teljesítménnyel, ezért a 16%-os adó is értelmetlennek tűnik neki. aki keveset keres, vállaljon túlórát és másodállást. ha már tuanilni hülye volt, akkor dolgozzon, mint a kisangyal. mostmár meg is éri neki.

és bizony a jóléti társadalmak kezdenek megzuhanni. az emberek hozzászoktak, hogy nekik jár a jólét. kiábrándulás fog következni, csak annak fog járni, aki tesz is érte. aki 12 év tanulással (6-18) le akarja tudni az életét, az készüljön fel a súlyos következményekre. alig fog keresni, és örülhet, ha van munkája...

"A tanulás szükségességét én sem vitatom egyáltalán, mielőtt még ezt gondolnád. Valóban, túl sokan adják fel könnyen, nem szánnak időt tanulásra, azt mondva, ez nekem már nem megy, öreg vagyok hozzá, félelem, lustaság, ezek ellen nap mint nap kell küzdeni."
hát én mindig azt hallom, hogy "kevés a fizetés", meg "ilyen árakhoz nem ilyen fizetés passzol", meg ezekhez hasonlókat. mintha a fizetéseknek az árakat kéne követniük... tipikus gazdasági analfabéta szöveg. magyarország a bukott főiskolások országa. alig 20% szerez diplomát a kezdők közül, ráadásul jórésze nem 3-4 év, hanem 5-7 év alatt. most őszintén, ha felmérést csinálnál, hogy az ország felnőtt lakosságának mekkora része jár iskolába, szerinted hány % lenne?

dbeata 2012.08.30. 15:14:12

@Khal Drogo: Jaja:
"- Úgy beszél, mintha maga várná ezt a vihart.
- Tudok alkalmazkodni."

Szerintem sokakat foglalkoztat ez a kérdés, és tipikusan személyiségfüggő, hogyan reagálja le, ezt az eléggé nyugtalanító tényt: nincs fenntartható fejlődés. A politikusok még szeretik ezt hazudni a népnek azért.

Egyszer járt itt egy fickó, bizonyos Kedves Loránd. Itt van a könyve, ajánlom szíves figyelmedbe:
www.vortaro.hu/mondaur.pdf

aszekelyek 2012.08.30. 15:24:23

@inreallife: ott se saját elhatározásból és kontroll nélkül lehet fegyvert viselni. állj le nyikhaj. A várólistát leírtam részletesen. N na KI AKADÁLYOZTA MEG, HOGY KERESZTÜL VIHESSE FERI, MINT HELYI ÜGYNÖK, A Z EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSUNK PIACÁNAK EGY FILLÉR BERUHÁZÁSA NÉLKÜLI MEGSZERZÉSÉT? NEM VONA-KODÓ.

aszekelyek 2012.08.30. 15:29:26

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: AMIKOR ELKEZDTEM EZT MONDANI , M MINtHA AZT MONDTAM VOLNA, HOGY fÖLD LAPOS ÉS KÖRÜLÖTTE FOROG MINDEN... kB ÚGY REAGÁLTA LE TÖBBSÉG. EGYÉBKÉNT MINEK A FEJLŐDÉSE FENNTARTHATÓ, VAGY NEM? :) MILYEN ÁRON ? KÉRDEZI A MARKETINGES .., -akit nehezebb kissé megvezetni.

A másik hazugság, amit szeretnek nyomni, németeknél még ma is, a welfare.... , mint azon az áron fenntartható fejlődés, amit a dél-európai, és egyéb nagy xarban lévők nyomora árán lehet csak fenntartani.

inreallife 2012.08.30. 15:47:30

@Khal Drogo: tévedsz. egyre kevesebb helyen kell betanított robotmunkát végezni. az amerikai lakosság 2%-a foglalkozik mezőgazdasággal, és jól tudnak lakni, sőt még exportra is futja. kínában a melósokat robotokra cserélik. képzetlen mihasznákra már sehol nincs szükség...

a túlképzett meg egy szitokszó nálad. a túlképzettség egy állapot. azt jelenti, hogy az adott pozíciónál tud feljebb is lépni az illető. ez mutatja, mennyi növekedési tartalék van a rendszerben. ez egyébként ugyanúgy jelentkezik tapasztalati szinten is. ha sok jólképzett munkaerő van, ráadásul parlagon, az egy nagyon fontos tényező a cégeknek, bővítésre, terjeszkedésre. helyette meg ez van:

" Kifejtették: a népesség iskolai végzettsége az elmúlt években tovább javult, és a munkaerő-felmérés adatai szerint 2011-ben a 25-64 évesek több mint egyötöde rendelkezett főiskolai vagy egyetemi diplomával, 31 százalékuk legmagasabb iskolai végzettsége az érettségi, ennél valamivel alacsonyabb a szakiskolai vagy szakmunkás végzettségűek aránya (29 százalék). Alacsony képzettséggel, azaz legfeljebb befejezett általános iskolai végzettséggel a népesség 18 százaléka rendelkezett. "

aztán ezt is elolvashatod:

nol.hu/belfold/20120114-nem_tul_sok_a_diplomas

"A diplomás munkanélküliség 4 százalék, ami jócskán elmarad a teljes átlagtól, de az érettségivel rendelkezők 7, illetve a szakképzettek 9 százalékától is."

aztán ezt:

"Még mindig a diplomás fiatalok találnak a legkönnyebben munkát, derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) tanulmányából – írja a Figyelő."

"A diplomások aránya folyamatosan növekszik a KSH adatai szerint, a munkaerőpiacon viszont egyre magasabb fokú végzettséget igényelnek, így az fel is szívja a diplomásokat. A felsőfokú végzettségűek anyagilag is jobban járnak, az OECD adatai szerint átlagosan kétszer annyit visznek haza, mint a középfokú végzettséggel rendelkezők."

hvg.hu/itthon/20120628_romkocsma_orban_viktor
"Ha a pécsi példánál maradunk, akkor a Munkaügyi Központ dél-dunántúli statisztikája sem elhanyagolható. Eszerint 2011-ben a Dél-Dunántúlon 72 272 regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván, amiből a diplomások száma mindössze 3028 volt "

egy egész régióban 3000 diplomás munkanélküli. az északi régióban az audi és az opel bővítése előtt kevesebb diplomás munkanélküli volt, mint amennyivel a diplomás állások számát növelték. robotmunka mi?

inreallife 2012.08.30. 15:50:33

@aszekelyek: már megint részeg vagy. és még mindig nem magyaráztad meg, hogy 2012 augusztusának végén, miért van szükség többhónapos várólistákra. csak pénz kérdése. ha a gyógyszerkasszából meg a tb járulékból kivették a pénzt, miért nem ide csoportosították át? ez a mostani kormány műve, az ő döntésük következménye, hogy ide nem adtak elég pénzt. a mostani kormány döntése, az egyre hosszabb várólisták, nem a régieké...

aszekelyek 2012.08.30. 16:12:36

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: valóban, az enyém sem. Az ugyanis inkább nőni szokott. A z önkéntes magánnyugdíjé meg még inkább.... Mihez kérted a linket? Hindenburg megbuktatásához , illetve eltávolításához? Hogyan is jutott hatalomra az a selejt osztrák végül? beszélgettünk róla, mit tanítanak a németeknél erről. Hogyan is nem tudtak felállni az első világháború után és valóban milyen és mekkora válság és szegénység, 33-as nagy világválság, vezetett oda, hogy rá bírták a németeket , hogy a szerzés és a nyomorból kimászás érdekében hajlandóak legyenek magukat rávetni mások javaira , kijelölt népére. A vásárlóerő gyakorlatilag nulla volt, mert a pénzt valahogyan sikerült begyűjteniük egy helyre azoknak , akik azt aztán saját elképzelésüknek megfelelőenhasználták azt fel. Háborúra. Ahhoz pedig el kellett távolítaniuk Hindenburgot. Átvenni a hatalmat. Ahhoz pedig pénz és befolyás és a német nép kiéheztetése feltétlenül kellett. Egy majom a kocsmából nem lett volna elég. Nagyszabású terv volt. nem tudom, hogy így, olvasható e valahol, ebből az aspektusból. Elég sokaknak származott belőle komyoly hasznuk. Lista nekem nincs, amit linkelhetnék de meg fogom kérdezni egy rokonomat, hogy mit ajánl, aminek olvasása megvilágítja a világgazdaságban történteket és a politikában, ennek a megértéséhez. Részemről egy könyvtárnyit olvastam, míg erre az álláspontra jutottam. Meg ezer emberrel beszéltem. Olyanokkal , akik akkoriban éltek. Információkat tudtak adni. Mi, hogyan is alakult, hogyan követte egymást a sor esemény, ami végül a II. világháborúúlett. európa lerombolása. ezt kihangsúlyoznám. Allierte, akik a szövetségesek, azután pedig marsall segélyt adtak de gyanítom , hogy annak igen nagy ára is van. A mai napig.... Tanulmányaim és élettapasztalatom miatt nem hiszek abban, hogy ilyesmit adnak csak úgy.... Ahhoz ez túl nagy pénz , hogy a befolyást is ne akarnák megkapni hozzá. Valószínűsítem , hogy ezért utasították vissza rákosiék. Ők a szovjettel akartak tartani és azt a befolyást preferálták. Jaltában lehet, hogy erről még nem is állapodtak meg. Csak később lettünk véglegesen nem az amcsik , hanem a szovjet uralma alá rendelve. Mindketten szövetségesek voltak, a háború vége felé. Még akkor nem ellentétes oldalon álltak.

aszekelyek 2012.08.30. 16:27:09

@inreallife: részeg esetleg te vagy. A volumenkorlátot bevezette a szadistapárt. Pénzt meg nem hagytak a kasszában , hogy sokkal javítsa ez a kormány. Egyébként ha nem bérfejlesztésre költik , akkor orvos sem lenne aki a várólistáról a következőt megoperálja. Mert rendes fizetést sem akartak adni az orvosoknak de a zsebeikben kotorászni , ahhoz volt pofájuk. Uszítani az orvosokra. Aki maradt és itthon dolgozik , közellátásban , egyébként ma hallottam , 14 %-kal többet költenek az ellátásra...., azt meg kell fizetni. El kell látnia ugyanis azt a beteg tömeget , akik nem is tudnak hálapénz hegyeket adni. Sőt. Semmit.

Próbálhatod rátolni a FIDESZ-re ezt a gyalázatos eü reformot , annak összes következményét , meg a terhükre vállalt hiánycélt még mellé de velem ugyan semmire nem mész. Lassan mondom. A FIDESZ EGYÁLTALÁN NEM AKARTA MEGCSINÁLNI EZT ÉS EL IS TETTÉK AZ IRATTÁRBA A HATÁSTANULMÁNYOKKAL EGYÜTT , MINT ELVETENDŐT. AMIT ONNAN ELLOPTAK ÉS BRUTÁL MÓDON KERESZTÜL VERTEK A SZADISTÁK a magyar népen. A rávalót meg elzálogosították.

Csak tökfejek és olyan szemforgatók hablatyolnak erről , hogy afidesz ménem , meg pénzkérdés.., akik ezt politikai érdekből teszik.
Mindenki más , akinek van egy csepp józan esze , tudja , hogy mi történt és ezért is hajították ki a szadistákat. Akiket kidobtak az ajtón de visszamásztak az ablakon. Jobbiknak öltözve. Akiknek a szekerét tolod , nyikhaj.

2012.08.30. 16:28:57

Hát van itt Élet, megy a csépelés!:) Halló pajtikáim! (idézve a klasszikus Kemény Henrik bábművészt...:)!

aszekelyek 2012.08.30. 16:39:10

@Khal Drogo: igen ám , csakhogy a tömeget , a bunkót , a primitívet meg nem hozná a Volner... Ahhoz ez a vonakodó kell , a gyerekes és oda nem való parlamenti hepajkodásával , a mellényes "truvájjal" :D , meg a zagyva fejű szamuráj kard becipelésével a parlamentbe..... , meg azzal, amit aug. 20. előestéjén is műveltek. Akiket ők a célcsoportjuknak meghatároztak , tömegbázisnak , az nem a másfél % szadeszos.., hanem a nem kifejezetten intelligens de annál erőszakra hajlamosabbak. véleményem szerint ezért van ott egy olyan karakter, mint vona.
Volner demagógiáját , amit valóban a vontatott stílusában ad elő , kellően lassan , hogy az eddig említettek is megértsék ,... mivel egyáltalán nem értenek hozzá , kritika nélkül veszik meg. Árukapcsolás:))) Nagyon ki van ez találva , bizony ám... Csak nem képzeled , hogy az utcai hőbörgők csak úgy bejutottak a parlamentbe Erről írtam az imént Beácskának, hangérien fairytale rajongónak... Hitler sem egyedül a haverjaival távolította el Hindenburgot...., se nem tudta volna véghezvinni azt a gylázatot, ha mögötte nem áll egy hatalmas financiális és politikai erő...

Van a KFT-nek egy száma,... örökzöld, A BÁBU VAGY ... Ismered ?

aszekelyek 2012.08.30. 16:49:43

@Khal Drogo: Szerinted kitől kellett volna kérni a fedezetét annyk, amit ki kell köhögni és mellette a z egyensúlyt is tartani, recesszióban ? Valahogy az a benyomásom, emberek abban a tévedésben élnek, tömegesen, hogy azokat a terheket, amiket ránk hoztak a nyolc éves nem kormányzás és felelőtlenkedés alatt, nem MINDENKÉPPEN a magyar lakosságnak kell kinyögnie. Az nem mindegy, hogy hogyan. Azt csinálják unortodox módon. Tudsz esetleg mondani egy pártot, aki ezt a pénzt, ami kell a finanszírozásunkhoz, előteremtette volna anélkül, hogy búcsút int a költségvetés a manyup pénznek, örökre, a z államadósságot rendesen pontosan fizetjük, mert ha nem, akkor zálogjogukkal élve azt zabrálnak el a vagyonunkból, amit akarnak, ezt írták, alá veres és simor, ugyanis... tehát ők ezt be is vállalták volna , élesben... És nem lett volna ennél sokkal rosszabb, a nyugdíjas, és szociális ellátásból valóban rászorulóként élni kényszerülőknek?

A nem fizetés , amit állandóan nyom a jobbik , azzal jár , -mondjam lassabban ? -, hogy elvehetik , amit csak akarnak tőlünk. IMF-EU - a kölcsönt adók. Jó lenne , ha sikerülne ezt felfognia teljes mélységében azoknak , akik a jobbik szírén hangjainak felülnek.

Még ha saját logikai képességük nincs is meg hozzá vagy tárgyi tudásuk, hogy önállóan átlássák , mit adnak el nekik , a gazok , mint egyedül üdvözítő megoldást. Éppen a halálos ítéletünket.

korábban ulrike 2012.08.30. 16:49:57

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: A temetés mindig az azt megrendelőkről szól, célközönség a látogató. Valaki elhunyta az alkalmat szolgáltatja.
www.yellowbullet.com/forum/showthread.php?t=335694

korábban ulrike 2012.08.30. 16:59:30

@Letícia: Vitéz László - vagy akit akarsz - ott is levasvilázza a gonosz ördögöt.
www.youtube.com/watch?v=pkXV0M26A4s

aszekelyek 2012.08.30. 16:59:45

@Khal Drogo: no ésmióta nem fedezi? nem két éve... dem is három... Egyáltalán nem volt sem szándék, sem cél, hogy olyan bért adjanak itt, amiből jól élhetsz. Rorbán emelni akarja és csak ő emelte jelentősen a minimálbért és értelmiségiek bérét ezalatt. Mégis rá vicsorít mindenki. érdekes, nem? A rendszerváltásnak nevezett eseménysor óta nem volt az a cél, kivéve azt a négy évet, amikor első Orbán kormány volt. Ezen is kéne gondolkodni. A kutyaszorítóban is ezen dolgozik. ezen is lehetne gondolkozni. A többiek csak összetákolták a kutyaszorítót neki és mindenkinek, aki magyarországon bérből és fizetésből él.

@inreallife: akkor Zagyva is ott volt? Ő pl a parlamentbe is ment olyannal...

aszekelyek 2012.08.30. 17:07:50

@Khal Drogo: lehet, hogy ez a jobbiknál így menne. de asszem, Kovács íárpád inkább kap további számításokat. Olyan utálatos kultúremberek módjára számolgatnak... meg beszélgetnek erről. Mi is lehet reálisan tervezhető. heim Pétert érdemes lenne, meghallgatni, a heti Csermely Péterrel beszélgetését. Eloszlatja azt, hogy valami csak totál jó, vagy csak totál rossz lehet a gazdaságpolitikában. pedig a pártok és politikusok ezt akarják becumiztatni a tömegekkel..., mert érdekük. Kovács árpádra egyébként nem hallgattak, a szocik. Amikor ÁSZ elnök volt és ezt-azt kifogásolt... nem csak további számításokat kért, hogy megvizsgálja a tervezettek megvalósulásának realitását.

2012.08.30. 17:09:10

@korábban ulrike: ja, ja. Hát nem ez megy itt?:D

Szerintem szenzációs volt az öreg, és a susugós mackókban is visszaköszön: www.youtube.com/watch?v=Xubro8L1O6A

:))

aszekelyek 2012.08.30. 17:10:37

@márta)): engem az érdekel , hogy mennyit kaptak zsebbe a fekete ruhások és kiktől...

aszekelyek 2012.08.30. 17:15:58

@márta)): erről siránkozott minap , egy drága gyógyszállóban egy nagyon gazdag ismerősöm ,... aki nem kimondottan orbánrajongó és eltöltött ott egy igen jó kis összeget kóstáló időt. Egy forintot nem ad persze soha , senki , szegénynek. Nem is gyűjt nekik. Propagandista.

@Letícia: nicsak Leti , hellóka!

korábban ulrike 2012.08.30. 17:18:48

@Letícia: De igen. Virtuális palacsintasütőkkel és vasvillákkal. Kemény Henrik védelmében meg kell jegyezni, az ő mutatványában volt valami báj.

aszekelyek 2012.08.30. 17:21:02

@hoplita: valamiért azt képzelik azok a fekete ruhások, akik tettleg bántalmazták Hantit, hogy ők bezzeg bántalmazhatnak másokat. Maguknak megengedték. Ahogyan azok a verőemberek is, akik az antifák között vannak. csak ők ÁVÓ-n vertek. nem látom az eltérést aközött és eközött. Ha meg tudnád nekem magyarázni , hogy amit elítélek náluk , azt miért kéne helyeselnem az utcai harcosoknál , akik önhatalmúlag és önjelölten akarnák az általuk kreált igazságukat rákényszeríteni a többiekre ?

aszekelyek 2012.08.30. 17:32:54

@Khal Drogo: nem kiadáscsökkentés az, hogy nem tömmmmmmmmmik a pénzt a nyugdíjkasszába, pótolni amit elvisz a kötelező magánnyugdíj? nemmondod... Aztán elválasztani az öregségi nyugdíjat az ilyen , olyan jogon , esetleg felülvizsgálatkor kamunak bizonyulókat és az arra költött pénzt csökkenteni? ismered a számokat? mert anélkül miről beszélünk. Harmincezren, jól tudva, hogy nincs esélyük, mert kamuztak, el sem mentek a felülvizsgálatra.... Az már zsebben van , kiadás csökkentés. Az állam azt többé nem finanszírozza. Igaz , annak kiválasztása , mit , kiknek és hogyan csökkentsenek , az eddig bevezetettekhez nálunk! , -máshol nemigen - unortodox volt , nem az elvárt , fűnyírós nyugdíjcsökkentés , a megérdemelt, öregségi nyugdíjasoké..

Khal Drogo 2012.08.30. 17:37:09

@inreallife: Értem tehát majd az építészmérnök fogja rakni a falat és ácsolja a tetőt, a tervezőmérnök hegeszt és majd az élelmiszermérnők fog kenyeret sütni. Jaj, ez így nem lesz jó...
Alábecsülöd a munkaerőpiac szintezettségét.
A legtöbb munkakört már most is túlképzett emberek töltik be. Ismerőseim multiknál fehérgallérosok. Betanított szellemi segédmunkások mind egy szálig, jól keresnek, a munkájuk betölthető lenne értettségivel is, teljesen felesleges a munkakörükhöz a közgazdaságtan bármilyen szintű ismerete is.

A közgazdászok kb. 1 % hoz közgazdasági döntéseket, ők a közép és felsővezetés. A többiek droidok. Végrehajtó senkijóskák. A legtöbb cégnél ez így megy.

Egy haverom gyengeáramú villamosmérnök. A GE-nél dolgozik és egy tervezőprogramban kapcsolódobozokat tervez. Ezt kb. egy technikus is meg tudja csinálni azzal a programmal. Nem erőművet tervez, ahol bonyolult számításokat kell elvégezni.

Vagy vegyük a jogászokat. Legtöbbje perképviselik nem jut, feleslegesen képzik ki őket, hivatalnokok lesznek, vagy egy-egy jogi részterülre specializálódnak, én értem pl. a tb-joghoz, találkoztam olyan polgárjogásszal aki segghülye volt a tb-hez, pedig tanulta, vizsgázott belőle. Azt sem értette mi az a nyugdíj. De nagyon tudta mondani hogy ők a jogok doktora, én felvilágosítottam, nem hitt nekem, elment munkaügyi bíróságra és beszopta a nagy elméletét. Úgy elbukta a pert, ahogy kell.

A képzési szintek eltolódtak felfelé summa summárum. Ma technikusi, érettségi, aszisztensi munkákat látnak el diplomásokkal mert túlképzés van.
A foglalkoztató pedig előnybe részesíti a diplomást, mert biztosan szélesebb a látóköre és talán többmindenre tudja használni. De felesleg legtöbb esetben a szélesebb látókör.

Végletekig leszabályozott munkakörök vannak a világban, ahol betanított szellemi segédmunkát végeznek a diplomások.
Kivéve a döntéshozókat, stratégákat, fejlesztőket, stb. Ők kb. 1 %.
A végrehajtás óriási nagy kreativitást legtöbbször nem igényel ha jól kiépített a rendszer. Standardok vannak és azok alapján kell eljárni.

aszekelyek 2012.08.30. 17:37:29

Most el, a palacsintasütőmmel,., majd jövök, később.

Khal Drogo 2012.08.30. 17:39:52

@inreallife: Továbbra is fenntartom, egy péknek nem kell nyelveket beszélnie. Felesleges pénzkidobás. Nem végez ügyfélforgalmat, beteszi a kenyeret megsüti. Ehez nem kell angolul tudnia egy büdös szót sem.
Ha nem így lenne, Magyarországon éhenvesztek volna az emberek, mert a pékek nem beszélnek ugyanis jellemzően a magyar nyelven kívül mást.

Ha egy pék pedig megtanul nyelvet, akkor feltehetően azért teszi mert nem akar a továbbiakban pék lenni. Mert a munkájához ez nem kell.

2012.08.30. 17:40:47

@aszekelyek: sziaszia!:) Látom, a népnevelésben rendületlen vagy! Kitartásod csodálom!:) Én ehhez képest hamar feladtam...

Khal Drogo 2012.08.30. 17:42:10

Magyarországon és Nyugat-európában is gondot okoz a szakmunkáserő hiánya. Az egy mese, egy leegyszerűsítés hogy robotok csinálnak mindet. A lófaszt csinálnak mindent robotok.
A legrobotizált gyárakban is százak dolgoznak.
Audi pl. Több ezer szakmunkás dolgozik, ők kezeli a robotokat.

2012.08.30. 17:43:26

@korábban ulrike: hát igen. Szerintem itt is bájosak, csak kicsit bumfordiak, de ebben is van valami báj...;)

Khal Drogo 2012.08.30. 17:44:36

@inreallife: Egy kiváló szakmunkás ma többet kereshet az EU-ban mint egy senkijóska fehérgalléros munkavállalóként, a 156 irodaház negyedik emeletének számítógépe mögött, exceltáblákat böngészve. Mert megfizetik a szakmunkáját, egy vízszerelő 10 ezer forintot kér, legtöbbször 10-20 perc munkáért. Ez elképesztő.
Én voltam a hülye annak idején, hogy két diplomát szereztem. Szakmunkásként rommá kereshetném magamat.

Khal Drogo 2012.08.30. 17:47:35

@aszekelyek: Kétezren nem mentek el a felülvizsgálatokra. Többnyire azért mert vagy szellemileg olyan sérültek hogy fel sem fogták mi van a levélben írva ( a lakosság egy jelentősebb része funkcionális analfabéta ), vagy mert a levelet fizikailag meg sem kapták, esetlegesen más vette át de nem adta át nekik stb.

Mi vesztenivalójuk van ha kiderül hogy nem rokkantak? Megmondom semmi. Nem jelentik fel őket csak elvonják az ellátást. Tehát aki elmegy, az ég világon nem veszít semmit.

nyünyüge 2012.08.30. 18:02:55

@aszekelyek:
bakker, állj már le ezzel süketeléssel!
Még egyetlen számot nem bírtál leírni, hogy hány százalék (ezrelék!) a kamu rokkant nyugdíjas és hány az igazi.
Arról sincs fogalmad, hogy az a bizonyos "manyup rablás" úgy szól, hogy 75% állami nyugdíjat kap a manyup tag, függetlenül attól, hogy hány évig fizette az államnak a nyugdíjjárulékot.
Az is 75%-ot kap, aki munkás életének nagy részében 100%-ot fizetett az államnak teljes összegű nyugdíjjárulékot, és csak annak negyedében fizette a járulék kb. harmadát a manyupnak.
(Magyarul a 75%-os mérték nem függ attól, hogy hány évig volt valaki manyup tag- egész életében, vagy csak rövidebb ideig!)

Egyébiránt meg a manyup egyelőre nem fizethet (törvény tiltja!) semennyit az öregségi nyugdíjkorhatár alatt levő tagjainak, légyenek azok rokkantak vagy bármi más okból "járadékosok".
Úgyhogy ők megszívták, mert nem érezték meg idejében az idők szavát, hogy a manyupnak annyi.

korábban ulrike 2012.08.30. 18:41:04

@Hángérien feeritél rajongó dbeata:
Hivatkozás: "Republicans can end 15 years of US stupidity (A republikánusok véget vethetnek az US 15 éves ostobaságának"
Megjegyzendő:
1. A Fidesz is valami ilyesmire gondolt - véltem én, marha - , nem is 15-nek, 20-nak. Aztán a véget vetés helyett erős folytatást csináltak. Erre futotta. Nézd meg, milyen fejekkel operálnak. Tisztelet a kivételnek. Nem is a célokkal volt (legalább is némelyikével) baj, hanem azzal, hogy képtelenek voltak terveiket a hirtelen megváltozott környezethez igazítani, s emellett erős, de buta ideológiával is keverték az egészet. A valóra váltás az ostobaságukon bukott el, nem a nehéz külső körülményeken.
2. Azt azonban el kell ismerni, az az ember, aki a Fideszen - vagy bárki máson - a régi (kvázi) "jó világot" kéri számon, az balga. Az 1998-at megelőző világ nem fog már visszajönni, sem itt, sem máshol, semmilyen tekintetben. Az a világ eltűnt, nem a fidesz, nem a maszop, s nem is a magyarok tüntették el. De a magyarok nehezen akarják tudomásul venni, hogy a gulyáskapitalizmusnak is vége. Magyariak a változást nehezen tolerálják. Ezért sokan valami bűnbakot - fidesznyik, libsi, komcsi, zsidó, cigány, bankár, stb - állít. Kinek mire futja esze vagy eszetlensége szerint. Amúgy is szeretünk parókiálisan gondolkozni.
('Extra Hungariam...'). Felesleges és nem is helyénvaló a mai gazdaság összes problémáját, kiváltképp a kilábalás lassúságát és kínkeservét kizárólag erre a kormányra hárítani, s azt gondolni, valaki más sokkal kedvezőbb eredményt érhetett volna el, vagy majd sokkal kedvezőbbet ér el. Önámítás. Csupán csak annyi történt a balsors most a fideszt érdemesítette arra, hogy ledarálja magát, ha már szeret darálni. A jó sors meg arra, hogy ezt 2/3-os többség birtokában, akadálytalanul teheti. Nem Antalé, nem is Bajnaié volt az utolsó magyar kamikaze kormány.
3. OV viszont gondolhatta, ha már amúgy is jól megrázza a sors a nemzetet, ennek fedezete alatt a saját megrázni valóját - sok jogosat is - le kell gyorsan rendezni, mert később nehéz szétválasztani melyik megrázásnak ki is a gazdája, illetve - ha már megrázás - jobb azt egyszerre, mint szakaszolva lerendezni. Ennek támogatására a befolyásolás összes korszerű lehetőségét integrált, szervezet rendszerben kombinálva alkalmazza:
- pszichológiai akciók;
- megtévesztés;
- propaganda;
- ellenpropaganda;
- PA, PI, stb.
A problémát az okozza azonban, hogy túl sokszor, túl sokat és túl bárgyún tálaltak a befolyásolás keretein belül. Kilóg már a lóláb, a hitelesnek látszani az egyik legfontosabb követelmény a befolyásolásban, ami egy mesterség. Nem maradtak hiteles mesteremberek a fideszben, s nem csak e területen.

márta)) 2012.08.30. 19:06:45

@aszekelyek:
Nem tudom pontosan miről írogat. De, hogy őszinte legyek nem is nagyon érdekel. A gazdag ismerőse meg főleg nem.
És az sem, hogy propagandista, avagy "más" valaki, mármint foglalkozását tekintve.
Nem ad a szegényeknek? A szegények nem is könyöradományt várnak. Nekem elhiheti.

És? Hol írtam, hogy engem érdekel kapnak e valamit a fekete ruhások.
Maradjunk ennyiben.

inreallife 2012.08.30. 19:06:59

@aszekelyek: te, ez nem úgy megy, hogy az állam beszedi a 16.000 milliárd forint adót, és azt osztja vissza? ha az szdsz elszórta más tárcákhoz, akkor a fidesz miért nem veszi vissza? állítsák vissza az eredeti állapotot, várólista nélkül. 16.000 milliárdból csak futnia kéne, nem? de én úgy látom, hogy amíg a szocik a bkv-n keresztül lopták ki a pénzt, addig a fidesz közgépen keresztül csinálja. a várólista meg nemhogy rövidebb, de hosszabb is lett. nem adnak elég pénzt. ez a kormányzat döntése és hibája...

márta)) 2012.08.30. 19:09:59

Mi történt? Borítaná a bilit Lázár János - fideszesek is érintettek
Lázár János minden állami intézmény bérlistáját nyilvánossá tenné"

hetivalasz.hu/uzlet/szabadon-hozzaferheto-lesz-az-osszes-berlista-53956

Miért is? Csak azért, hogy még jobban "hergeljék" a közvéleményt?
Nem sok értelme lenne, attól a társadalom szegény, elszegényedő rétegének nem fog jobb lenni a mindennapi életminősége.
Úgy gondolom.

dbeata 2012.08.30. 19:59:57

@inreallife: Nehogy félreértés legyen köztünk, ezért előre mondom, hogy mindenkinek a saját képessége szerinti legjobbat kell kihoznia magából. Nem gondolom, hogy itt a diplomások országára lenne szükség, persze jó, ha van.
A szakmunkásképzőket elsorvasztani azonban bűn volt, a jó szakemberekre ma is szükség van, lenne.
Számomra érték még a diplomán felül a találékonyság, ötletesség, problémamegoldás, a DIY (do it yourself) képesség, a rugalmasság.
Akkor most szörnyülködj, mert én is szoktam mondani, hogy nyugati árak, kelet-európai bérszínvonal.

@aszekelyek: És rájöttél, miért szedtek szét miatta? Nem két ferizés közé bújtattad? Kommunikáció i. óra: az emberek nem arra reagálnak, amit mondanak nekik, hanem ahogy mondják. Már egyszer írtam, unalmas, tudom, de attól még úgy van.
Hindenburg parkolópálya akkor. Összeesküvés elméleteket nem tudok értelmezni, bárhogy is szeretném.

@korábban ulrike: Szerintem korábban kezdődött ez. Én 2001 szeptember 11-et mondanám nevezetes dátumnak. De lényeg a lényeg, bűnbakra szükség van!

dbeata 2012.08.30. 20:11:12

@korábban ulrike: "a hitelesnek látszani az egyik legfontosabb követelmény a befolyásolásban, ami egy mesterség"
Hitelességi problémák? Orbán Viktor egy hitelesített köpönyegforgató, ő ehhez ért. Ez is egy "mesterség".

korábban ulrike 2012.08.30. 20:25:15

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Nem kérek erkölcsi követelményeket számon. De szakmait igen. Ezért nem kárhoztatom mert nem hiteles, de azért, hogy még annak látszani sem tud, már igen. Egyébként a hitelesség és annak látszata inkább a szervezetre (pártra, kormányra), mintsem egy személyre vonatkozott e tekintetben. Cserélni kell a hiteltelen embereket, mert aki kompromittálódott, már nehezen tud hitelesnek látszani.

aszekelyek 2012.08.30. 20:27:44

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: speciel lehet , hogy volt benne ferizés , mivel ennek a mi történelmileg nagy hősünknek , bizony mániája volt ez és sokat nyomták , míg ők voltak hatalmon. Nem esküdnék meg , hogy államtitkári rangban -e , vagy másban de volt ennek a nem létező dolognak egy külön , kijelölt futtatója is:) , ezen a címen. Komolyan. Ha feriztem , talán ezért. Ami hazugságot összehordott , bizony lehet , hogy ezért is megemlékeztem róla. Összeesküvés elméletem nincs , a világtörténelem viszont létezik és amit leírtam , bizony megtörtént. Linkre nem készültem , amikor összeolvastam egy könyvtárnyit erről. De a következő blogban megkérdezhetem a kedves bloggazdát , kérdést lehet feltenni , hogy ő , mint politológus mit ajánl ehhez hozzáolvasni. Neki speciel nyilván az átlagosnál több ismerete lehet a múlt század gazdaságának történéseiről , áttekintve az egész európait. Meghívhatna történészeket , erről beszélgetni. Összevetni a folyamatokat , több történésszel is , az ebben a században történtekkel. Ez izgalmas téma lenne sztem. Professzorok Batthyány köréből is lehetne meghívni a tárgyban tájékozottakat. Szigorúan a tényekre alapozott beszélgetéseket gondolok. Nem olyat , amit szegény Romsits Ignác szervezett és végül megkapta a magáét a meghívottaktól. Persze Gábort is zaklatták az egyetemen a sorozatért... Ez egy ilyen ország de mi azért ne hagyjuk magunkat szétzaklatni.) Ennek ismeretterjesztő haszna is lenne. Érdeklődés van rá , te is érdeklődsz... :) Sok tévhitet és demagógiát lehetne eloszlatni , cáfolni. Addig is azt tudom javasolni , hogy üsd be a googl-ba, hogy Hindenburg.... és olvasgassál... . Részemről a te véleményedre lennék abban kíváncsi , hogy tudott-e akkora pusztítást véghezvinni, németeket megbolondítani egy olyan csökött kis selejtes osztrák szobafestő , ha nincs mögötte olyan háttér , amiről írtam. Azt a közhelyet , hogy a háború üzlet bizonyos illetőknek , gondolom , hogy nem vitatod.

aszekelyek 2012.08.30. 20:35:02

@inreallife: oké , tudomásul vettük , hogy te le se ...a hazádat és nem is érdekel , mi lesz vele. Akkor ne ugatgassál bele . Lényeg, hogy vetted a fáradságot és az alsó decilis pénzén kitaníttattunk és le tudtál lépni. Hálából nem kérünk ilyen ugatást az itthon maradók milyenségéről. Mi dolgod neke dazzal. ? Semmi. Re élvezd a karrieredet és hátra se nézz ! kalandványból itthon maradók nem különösebben kíváncsiak az olyan nyikhajok degradáló szövegére , amit te tolsz.

dbeata 2012.08.30. 20:36:34

@korábban ulrike:
Orbán úgy képzeli a hitelességet, ill. annak látszatát, hogy ha nem mondja ki, hogy hazudott, tévedett, akkor senki sem fogja észrevenni azt. (vö. Matolcsyhoz való ragaszkodás, SP melletti végsőkig kiállás).

Minthogyha afeletti igyekezetében, hogy elkerülje az "öszödi-szindrómát", épp ezzel esne a ló túloldalára, és veszít hitelességet.

Az viszont tény, hogy mindezen hitelességi defektusok ellenére nincs kormányváltó hangulat, utcára vonulás.
Totális az apátia.

aszekelyek 2012.08.30. 20:43:35

@inreallife: Az amerikai lakosság fmo-t eszik... mi meg nem és európa sem akar azt enni. maradjunk a magyar viszonylatoknál. nekünk saját élelmezésünkkel kell foglalkoznunk és a külkereskedelmi mérlegünkkel. nem azzal, mit csinálnak hányan amerikaiak.

aszekelyek 2012.08.30. 20:56:35

@inreallife: pardon. GMO s kaját eszik. ToNos ami azt illeti, unjuk, annyit mondtad, hogy inkább a 3 millió nyugdíjast rúgjuk fejbe... csak egy kérdés. teszem fel, a maszop-szadesz törvényt nem küldi azonnal Sóéyom elnök úr normakontrollra, hanem végelszámolással megszüntetik, ahogyan az a törvény rendelte a kötelező magánnyugdíj pénztárakat és a költségvetés sem kapja meg, az miért is lett volna jó bárkinek is Magyarorsuágon? A költségvetésnek? A nyugdíjasoknak, az aktívaknak? mert a rendszer rossz volt. A különbség mindössze annyi, hogy a külhoni magánnyugdíj biztosítóktól , fejberúgást ők kapták.....DDD , bezony , a magyar büdzsébe került a maradéka annak , amit befizettek a magyar dolgozók és amit nem kifejezetten jól fektettek be nekik , így aztán a 40 %-a ugrott is még 2008-ban. A maradékra valami kis hasznot tudtak felmutatni de a tőke sem volt meg a legtöbb helyen. nem hogy hozadéka , amiből tényleg lehetett volna járadékot fizetni. emiatt is akarták már bajnai kormánya idején végelszámolással megszüntetni. A pénzhez való valaha hozzáférésünkkel együtt.

Ha akarsz egy fejberúgást a dolgozóknak is , hát az a 2008-as eltűnése a pénznek és az , hogy a maradékot is el akarták tüntetni előlük bajnai kormánya idején.

aszekelyek 2012.08.30. 21:01:38

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: bocs de mindenkinek az hiteles, aki neki az. Ha sikerül elhitelteleníteni, akkor mondhat igazat is, akkor sem lesz hiteles. Pontosan ezt a hitelességet játszották el a szocik. Ha a hiteles hazudik, neki elhiszik. Addig el is hitték, míg ki nem sült, hogy az igazságbeszédben azt mondja, hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Attól kezdve nem volt hiteles és akkor kellett volna lecserélni. Csak akkor ugye ugrik a koalíció is.... Inkább gergényit választották meg a zavargásokat , kordonokat, műveleti területet.... nem jött be ez a befolyásolás, mondhatni....

aszekelyek 2012.08.30. 21:13:09

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: nem mondanám apátiának. Sokan tudják, hogy akkor is ki kellene fizetnünk a terheket, ha nem orbán móccerrel tennék azt, más kormányok. Amire nincs garancia, hogy nem lenne ennél súlyosabb szociális borzalom akkor. mert ha IMF kormányzásos van már 2010-ben, akkor régen sokkal nehezebb a z idősek, szegények helyzete. rengeteg sok lenne, nem enyyi! a kilakoltatottak száma. Hadd emlékeztesselek, hogy a z Orbán kormány beiktatása elé tették a moratórium végét és amikor még nem tudtak tenni ellene, már elkezdték , nagy média harangozás mellett , jobbikos eksönnel a kilakoltatást...
Eszük ágában nem lett volna , hogy bárkit is megmentsenek , lehetőséget adjanak forintra váltani a kölcsönt, , vagy végtörleszteni. Ők szépen hagyták volna , hogy a bankok elsétáljanak a manyup pénzünkkel , ők használják azután kizárólag , és a nagy ingatlan vagyont is megszerezzék , amibe beleköpött Orbán. Utálják is érte. Ez nem gondolom , hogy köpönyegforgatás vagy hazugság lenne. Borsot tört az urak orra alá. Már a bankok és biztosítók tulajdonosainak orra alá. na ki tudja, kik a tulajdonosai a magán nyugdíj biztosítóknak? naaa?

aszekelyek 2012.08.30. 21:21:04

@korábban ulrike: ezt az DT írja? :D nem rossz.. Mitt Romney valóban elég riasztó egy darab. A first lady jelölt meg nem tűnt éppen józannak a hurrikán miatt elhalasztott dzsembori napján, .. azon a felvételen, amit láttam. Ziláltnak annál inkábbb... Még egy nancy reagan?

@Letícia: Igen , jól látod ! Turpi is üdvözöl. Épp ideült.

aszekelyek 2012.08.30. 21:38:08

@inreallife: én, mivel normális vagyok, megveszem a szolgáltatásokat magamnak. Fogorvos, nőorvos , magánpraxis. A betegségek meg ugye kivétel nélkül lelki eredetűek , úgyhogy arra vigyázok inkább , mint a külhoni nyugdíjbiztosítók hasznára. A lelki egészségemre. Hanem azt meg kell jegyeznem , hogy míg a migrénre semmit nem használ a fejfájás csillapító , csak a gyógyszeriparnak használ , hogy veszek, addig egy Henessy, teljesen képes elmosni a kínzó fájdalmat. GYorsan. Alkoholt kizárólag görcsoldóként veszek magamhoz. Szülinapon fél korty nagyon jó pezsgőt , mert attól meg elalszom. Gyomorpanaszra kis unicum . A sört nem szeretem, a bort se nagyon. Whiskeyből a Bourbon jöhet szóba de csak kólával , ha nincs Henessy. Migrénre. Amit a TB-be fizetek , az szolidarítási adóként tekintem. Meg a háziorvosi ellátásom fenntartására. Járóbeteg , pld szemészeti ellátásra. Így aztán megveszem azt is. Ha jobbat akarok , azért fizetek. Nem követelem a kormányon , hogy azt is fizessék nekem. Rengeteg magán orvos és csoportok is jól megélnek abból , hogy a normális nem koldusok nem az alapellátásból akarnak mindent kicsikarni. Van olyan ismerősöm , aki nagyon nehezen adna ki magáért pénzt persze. Olyanok is vannak sokan. Hozzá vannak szokva , hogy nekik jár...

aszekelyek 2012.08.30. 21:42:11

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: ebben igaza van. Ki dönti el és ki döntötte el eleddig, hogy milyen munka, mennyit ér? mondjuk a második világháború vége óta. Ez is izgalmas téma. nekem is szúrja a szememet, hogy termelő munka a töredékét éri, mint a papíron pénzt csinálók....pld.

aszekelyek 2012.08.30. 21:46:01

@inreallife: nem írtam olyat, hogy más tárcákhoz szórta el. Kivette a rendszerből és amikor átadta a kormányt végül, csak adóslevelet tudtak volna cserélni a tárcák...

aszekelyek 2012.08.30. 21:49:20

@inreallife: a rendszerben vannak tartalékok és azt inkább szervezéssel oldják meg, hogy az elköltött pénz jobban hasznosuljon. Melyik várólisták hosszabbak? mikorihoz képest? bele így a világűrbe itt, hogy hosszabbak? minél? A görbebotodnál? Vannak olyan körházak, és voltak, ahol nem optimálisan gazdálkodtak éppen. .) Több vidéki kórháznál is... voltak, khmmm anomáliák.

korábban ulrike 2012.08.30. 21:53:38

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: OK. Én csak annyit akartam mondani, hogy van olyan, hogy befolyásolás (Influence Operations), minek az a célja, hogy a célközönség véleményét kedvezően befolyásolják annak érdekében, hogy az valami olyasmit tegyen vagy ne tegyen, ami számomra kedvező. Legitim eszköz, sokan használják, van, ki tudatosan, van, ki nem tudatosan.

Ennek gyakorlása egy szakma, szakértelmet, hozzáértést követel. A háttérben kell maradjon - tehát egyfajta támogatás, mintsem a fősodor - mert az emberek valami miatt nem kedvelik, ha rájönnek, 'Az anyjába, engem meg itten éppen befolyásolnak!'. Szóval finoman kell csinálni, érzéssel, finom emberekkel.
A Fidesz bár tudatosan csinálja ezt a befolyásolást, de nem hozzáértően, nem finom emberekkel és nem finoman, nem érzéssel, hanem többnyire, és egyre jobban úgy , mintha lovat coitálnának. Nem támogató - kiegészítőnek - tűnik, hanem a fősodornak. Szóval, hülyén csinálják, messze a vérprofizmustól. Ezt kifogásoltam, mert "dolgozni csak pontosan, szépen..", ha már közel milliókat vesznek fel érte az összeadózott pénzből.

korábban ulrike 2012.08.30. 21:58:39

@aszekelyek: Ezt az F(inancial)T írja. Az ánglius, a juropnak szóló kiadásában. Náluk kiadni igyekeznek, nem beadni.

panelburzsuj 2012.08.30. 23:08:04

@inreallife:

Ugye említettem már, hogy önmagában szép kerek elméleteket tudsz gyártani - és hogy egyetlen szépséghibájuk az, hogy valósághoz sehogy sem kapcsolódnak? :)

1. Magyarországnak nem tíz év múlva lesz szüksége a környezeti állapotának felmérésése, a várható változások modellezésre, a kedvezőtlen irányok elleni védekezés terveire, hanem már évtizedek óta nyakig be kellett volna ásnia magát ezekbe. (Nehogy félregondolj: a "globális klímaváltozás" csak a hab a tortán, az első lépcső a vitán felül emberi beavatkozás: a földalatti vizek túlhasználata a felszíni vizek elpocsékolása mellett.)

2. Ha van valamiben "teljes jobboldali egység", akkor a "magyar föld" és "magyar vízkincs" körüli nyígás és hisztéria mindenképp ennek az egységnek a magjában található. Ehhez képest a jelenlegi kormányzat az összes SAJÁT "ökológiai vénájú" figuráját kihajigálta a kormányzásból.

3. Egyetlen valamirevaló ember se fog a "magyar társdalom" és magyar állam kegyeire lesni, ha a képességeit-képzettségeit máshol jobban megbecsülik. És ha jól beásta magát máshol, nem fog egy füttyentésre hazarohanni ürgét számlálni és tokos/tokás tanácselnökökkel kínlódni - ötödannyi pénzért.

panelburzsuj 2012.08.30. 23:55:57

@panelburzsuj:

Na tessék, itt is a nemzeti szirénkórus legutóbbi fellépése:

"A miniszter kiemelte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi élvonalba kerülő kutatók itthon, Magyarországon is boldogulhassanak, „azaz ne kényszerűségből döntsenek külföldi kutatói karrier mellett, hanem menjenek ki, szerezzenek tapasztalatot, de jöjjenek haza, amikor már beérett a tudományos munkásságuk”.

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke megnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy a jövőben Magyarországon nagyobb presztízse lesz a PhD-fokozatnak. Nincs különbség tudás és tudás között, minden tudásnak megvan a helye a társadalomban és mindegyik hozzájárul a termeléshez – mondta, azokra a vitákra utalva, amelyek szerint vannak tudományok, amelyek segítik, és vannak, amelyek nem segítik a termelést."

inreallife 2012.08.31. 00:10:32

@Khal Drogo: nézd meg a kettő között látsz-e különbséget, és vajon a végzettség megkívánja-e a kvalifikáltabb munkaerőt...

www.youtube.com/watch?v=p9F1NW8xXuM

www.youtube.com/watch?v=U0ac7wqXtjQ&playnext=1&list=PL20B7253D2E480D2C&feature=results_main

egy esztergályosnak sem fog megártani egy érettségi, mégha sose használja akkor se. vagy jobb esetben egy technikusi. lehet belőle cnc-s, vagy csoportvezető. a péknek sem árt az érettségi. talán viszi annyira, hogy saját pékséget üzemeltessen, ne pedig egy tescóba süsse a kenyereket...

dbeata 2012.08.31. 05:52:14

@aszekelyek: www.bibliai.com/hitelesseg/

Te pl. egy hiteles Fidesz-rajongó vagy. Abszolút hozod magad, minden kellékkel.

OV viszont nem hiteles, amikor egyszer chips-adó, mer' az egészségtelen, másik nap meg cocacola gyárlátogatás, mer' az jó multi.

Soroljak még "ügyeket"? Itt ragozzuk már hónapok óta...

dbeata 2012.08.31. 06:06:58

@korábban ulrike: Ez a te fordításod?

korábban ulrike 2012.08.30. 21:53:38
Igen, egyetértek. Bár ebben a szakmában úgy mondják: jót csinálni-jól kommunikálni az elv, tehát lehet ott bármilyen profi kommunikátor, ha nincs meg a mondat első fele.

Bocsánat, nem tudok objektív maradni, én annyira úúútálom OV-t! Olyan irritáló! :(

graycivil 2012.08.31. 08:22:06

"Lázár: disznótól disznóig terjed Budai portfóliója

„A disznók jóléti körülményeinek a meghatározásával foglalkoztunk közösen az elmúlt 10 évben, bocs, 10 napban. Elég széles a szortiment, amivel foglalkozunk az egyik legintelligensebb magyar haszonállatok, a disznók felkarolása legalább olyan fontos Budai államtitkár úrnak, mint a politikai disznók fölkutatása volt az elmúlt másfél évben. Tehát disznótól disznóig terjed a portfólió” – mondta Lázár."

atv.hu/cikk/20120830_lazar_disznotol_disznoig_terjed_budai_portfolioja?source=hirkereso

Mi...hogyan...ki...? Miről beszél a disznó?

Khal Drogo 2012.08.31. 08:31:25

A Magyar Hírlap információi szerint a Jobbik-frakcióból kizárt, majd a pártból a zsidó származása körül kialakult "bonyodalmak" miatt kilépett Szegedi Csanád beiratkozott a Zsidó Tudományok Szabadegyetemére, s jár is az előadásokra. A napilap pénteki száma arról is ír, hogy Szegedi Csanád az óbudai zsinagógát is felkereste.

A Magyar Hírlap felidézi, hogy a korábban radikális nézeteiről elhíresült jobbikos politikus meglátogatta Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját, és - közlése szerint - elnézést kért azért, ha az elmúlt időszakban olyan kijelentést tett, amellyel esetleg megbántotta a magyarországi zsidókat. "Elmondtam neki azt is, még az idén ellátogatok Auschwitzba, hogy lerójam kegyeletemet az áldozatok előtt" – nyilatkozta akkor.

---

Ez óriási :)
Hogyan átértékeli egy meggyőződéses antiszemita a gyűlöletkamányt, amint kiderül róla hogy ő maga is zsidó.
Fantasztikus. Az ember csak hátradől és teleszájjal röhög a Jobbikon, azokon akik vörösre tapsolták a tenyerüket 1 éve, mikor még Szegedi Csanád szónokolt nekik.

korábban ulrike 2012.08.31. 11:48:19

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Igen, az enyém.
"jót csinálni-jól kommunikálni az elv".

Persze, ez az origo, de ez nem mindig jön össze így, sőt. Ámde kommunikálni mindig kell, akárhogy is sikeredik a csinálmány. Persze az, hogy mi a jó csinálmány és mi számít jó kommunikációnak erősen izlés vagy ~telenség) kérdése. Ezért aztán egzaktabb a kommunikáció sikerkritériumaként azt beállítani, hogy a megcélzott közönség miként reagált a főzetre annak elfogyasztása után.

"Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted,
Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot."
Volt ez itt már idézve jó párszor. Ebben teljes a nemzeti egyetértés. Abban van viszont erős vita, mi a jó, hogyan a jó, valamint abban (főleg), hogy ki is legyen ennek a sok jónak a jól tevője, s hogy mit is tegyen a kiválasztott azokkal, akik a jót nem jól értelmezik.

inreallife 2012.08.31. 13:02:57

@Khal Drogo: szerintem többet kap érte 1 év alatt, mint amennyit az eu parlamentben kap 5 év alatt. valaki egyszer emlegette, hogyha visszavonul fél évig töpreng, újraépíti magát stb, és utána azt mondja, hogy megváltoztam és így szeretnék élni az ok. az egyik napról a másikra való megváltozás sokkal inkább érdek, mint értékvezéreltnek tűnik. legalábbis számomra...

dbeata 2012.08.31. 13:14:11

@korábban ulrike:
"Egy öreg kínainak olyan csodálatos fehér lova volt, hogy az ország leggazdagabbjai irigykedtek rá. Valahányszor sok pénzt ajánlottak fel neki a lóért cserébe, az öregember csak a fejét rázta.
- Nem, nem. Ez a ló sokkal többet jelent nekem, mint egy állat, ő inkább barát, nem adhatom el.
Egy napon a ló eltűnt. Az üres istálló előtt összegyűlt szomszédok máris ítélkeztek:

- Látod, milyen bolond vagy!? Sejthetted, hogy el fogják lopni tőled ezt a csodás állatot. Ha eladtad volna, most legalább a pénzed meglenne.
A paraszt megint a fejét rázta.
- Ne túlozzunk! Mondjuk csak azt, hogy a ló nincs az istállóban. Ez tény. Minden más csak a ti értékelésetek. Honnan lehetne tudni, hogy ez szerencse vagy szerencsétlenség? A történetnek csak a töredékét ismerjük. Ki tudja, mi fog történni?
Az emberek kinevették. Jó ideje már bolondnak tartották.
Meghálálta a szeretetet
Két hét múlva visszajött a fehér ló. Nem lopták el, csak kiszabadult, és tizenkét vadlóval együtt tért vissza szabad portyázásáról. A falusiak újra összegyűltek:
- Igazad volt, nem szerencsétlenség történt, hanem áldás!
- Én azért ezt nem mondanám még. Elégedjünk meg annyival, hogy a ló visszajött. Honnan tudhatnánk, hogy ez szerencse-e vagy baj? Ez csak egy mondat. És vajon meg lehet-e ismerni egy könyv tartalmát egyetlen mondat elolvasása után?
A falusiak szétszéledtek, meg voltak győződve arról, hogy az öreg összevissza beszél. Kap tizenkét gyönyörű lovat, szinte ajándékba, és nem örül neki.

A paraszt fia elkezdte betörni a vadlovakat. De az egyik ledobta a hátáról és összetaposta.
A falubeliek megint összegyűltek, hogy elmondják véleményüket:
- Szegény öreg, igazad volt! Ezek a lovak nem hoztak neked szerencsét. Lám, az egyetlen fiad nyomorékká lett. Ki segít majd neked idős napjaidban? Igazán sajnálatra méltó vagy.
- Ne szaladjatok ennyire előre - válaszolta nekik a paraszt. A fiam nem tudja többé használni a lábát, ez minden. Ki tudja megmondani, mit hoz ez majd nekünk? Az élet apránként mutatkozik meg, senki nem tudja megmondani egy cserép láttán, milyen is a váza maga?

Nemsokára kitört a háború, és a falu összes fiatal emberét besorozták, kivéve az öreg nyomorék fiát.
- Nahát, öreg, megint igazad volt. A fiad ugyan nem tud járni többé, de legalább melletted marad. A mi fiaink pedig mennek a halálba.
- Kérlek benneteket - válaszolta a paraszt -, ne ítélkezzetek rögtön. A fiaitokat besorozták a hadseregbe, az enyém itthon maradt. Ennyit tudunk csupán. Isten tudja csak, hogy ez jó-e vagy rossz?."

Igen, ez jutott eszembe arról, amit írtál.

Valamint:

Thomas d’Ansembourg magyarul is hamarosan megjelenő könyvében (Elég a kedvességből, legyél igaz!) idézi ezt a Lao-cének tulajdonított, igen régi történetet a szerző annak okulására, hogy:

„…milyen nagy eséllyel tévedünk, ha ítélkezünk. Ez a mese az eljárás első állomását, a megfigyelést világítja meg. A mindig fejlődésben lévő valóság befogadását olyannak, amilyen, és nem pedig olyannak, amilyentől félek, vagy olyannak, amilyennek hiszem. Ez a mese mindemellett nem veszi figyelembe az érzés, szükséglet és kérés szempontjait, amelyek a dolgokhoz és eseményekhez való ítélkezés nélküli viszonyulás módszerét alkotják. Az öreg kínai hidegnek és érzelem nélkülinek tűnhet. Mégis mindezek ellenére szeretem idézni ezt a mesét, mert a főszereplő visszautasítja, hogy bezárják a valóság megmerevedett és megmerevítő felfogásába. Mindvégig mozgásban marad, készen az érkező dolgok befogadására, és szemben a nyüzsgő, hangos falusiakéval, az ő viselkedése a csöndes és bizalmas békéből ered.”

dbeata 2012.08.31. 13:27:14

@korábban ulrike: Profi (a fordítás)! :)

@inreallife: Nekem se hiteles egyáltalán (bár létezett pálfordulás), de nem tudom, ez nekem kicsit gyors váltás...

panelburzsuj 2012.08.31. 13:36:42

@inreallife:

Itt azért egy bőven minden politikán felüli szálat kihagyunk: a nagyit.

Semmi bizonyítékom nincs rá, hogy Csanádka esetében megtörtént, de milyen lehet már, amikor a mamából kibuknak az évtizedekig visszatartott történetek, emlékek, sérelmek...

Szóval durva lehet, amikor valakit a saját öreganyja szembesít az önmgáról jól megkreált hitvilágával...

dbeata 2012.08.31. 14:13:17

@panelburzsuj: De emlékszel-e, amikor én is ezt pedzegettem itt, pont tán @inreallife: -rel beszélgetve erről...

Hogy lehet, hogy a nagyi eddig ezt eltitkolta? Miért? S most miért zúdította az onoka nyakába?

panelburzsuj 2012.08.31. 14:36:54

@Hángérien feeritél rajongó dbeata:

1. Próbáld kisakkozni, hogy miért. Ha egy önmagát európai kultúrnemzetnek tartó népség államának tevőleges közremőködésvel - (akár csak néhány száz...) - kisgyereket anyakönyvi bejegyzésekre hivatkozva ki lehet irtani, akkor te mennyire bíznál abban, hogy ugyanitt "ilyet aztán soha többet"?

2. Mondtam: fogalmam sincs, hogy zúdította-e. De ha már fél oszág a szájára vette az onoka származási ügyeit, az azért egy másik szituáció, nem?

korábban ulrike 2012.08.31. 18:12:10

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Hú, ez nekem bonyi. Nekem ilyesmi végképp nem jutott volna eszembe, csak száraz technikai teendők - mondjuk arról - hogy, miként kell hatékonyan embereket befolyásolni. Az emberek ugyanis elfogadják a befolyásolást szívesen. Azt viszont utálják, ha rájönnek.

De ha már távol-keleti filozófia, akkor viszonzásul egy nagy interpretátora:

Kertben
(Haj-Hagy-Ma, kínai költő, a Link-dinasztia korából. Kr. e. 1425 febr. 9-én, délután félhatkor.)
Sétálok kis kertemben
A cseresnyefa virágzik
Egyik lábam a másik előtt
A másik az egyik után
Jó hogy nincs harmadik
Nem tudnám hová tegyem
Vannak ilyen örömök az életben
Ez csak egyszerű?
(Karinthy)

dbeata 2012.08.31. 18:35:22

@panelburzsuj: Azt látom, hogy szinte "szentségtörés"nek tartod, hogy ezt firtatom. Ezzel együtt, én továbbra sem tartom életszerűnek ezt a történetet így.

dbeata 2012.08.31. 18:43:49

@korábban ulrike: "Az emberek ugyanis elfogadják a befolyásolást szívesen. Azt viszont utálják, ha rájönnek." Veled volt már olyan, hogy azért vettél meg valamit, mert szimpi volt az eladó, bár magára a dologra nem volt szükséged?

A Fidesz még mindig jobban kommunikált, mint az MSZP.

No igen, visszatérve a PR szakma szépségeire és buktatóira, részben pont ez volt, ahol az én sorsom eldőlt (túl idealista vagyok, amivel nem értek egyet, nem tudom eladni).

panelburzsuj 2012.08.31. 18:49:15

@Hángérien feeritél rajongó dbeata:

Cica: könyvtárakra rúgó irodalma van a második világháború előtti-alatti-utáni zsidósorsnak. Ne nekem hüledezz meg hitetlenkedj, hanem fogalmazd meg pontosan a problémádat (pl: a sztrori melyik része "életszerűtlen") - és próbálj irodalmazni. Neten is vaknnak azért kapaszkodók...

(Egyébként nincs semmi "szentségtörés" abban, hogy kérdezősködsz, tanakodsz - ha világos, hogy mi a bánatod. Azt viszont jól sejted, hogy bosszant, amikor nekem kell kitalálnom, (és kérdezgetnem!) hogy te mit nem értesz... :)

dbeata 2012.08.31. 19:05:49

@panelburzsuj: "Cica" :S Na jó, hagyjuk..
Mindenesetre jó lenne, ha az emberek tisztában lennének/lehetnének a múltjukkal.

korábban ulrike 2012.08.31. 19:11:31

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Nem, olyan nem volt. A befolyásolás ennél azért bonyolultabb, összetettebb is lehet.
A marketing is része, például, és abból is sok van, egészen a cipőt a cipő boltbóltól odáig, hogy Angelina Jolie elveszi Brad Pittet.
en.wikipedia.org/wiki/Stealth_marketing
oregonstate.edu/instruct/comm321/gwalker/influence.htm

panelburzsuj 2012.08.31. 19:19:10

@Hángérien feeritél rajongó dbeata:

Mibe fogadjunk, hogy a "Görényke!" megszólítást se csípnéd? ...

Hát én bújtattalak ebbe a szőrösfülűbe? .... :)

dbeata 2012.08.31. 20:04:48

@korábban ulrike: Köszönöm az értékes linkeket, meg fogom nézni. Azt a könyvet is megnéztem, amit korábban linkeltél (How to be an Alien) bár végig nem olvastam, időhiányban, de rögtön egy hullámhosszra kerültem a szerzővel...

Na igen, lehet tudományos, sőt, az jó is volna. Most csak azon mosolyogtam, hogy itt Mo-n ezt kevés nagyvállalattól eltekintve nincs, aki megfizesse. Tehát marad a "főnöknek jobban tetszik a kék, verlaufos hátteres verzió, tehát azt okézva visszaküldjük, és két nap alatt legyen meg a nyomdai kivitelezés" típusú csapjuk össze csak legyen már valami. Ez pedig a jobbik eset, mert általában már készen jön a zanyag külföldről. Te ezt hogyan látod?

dbeata 2012.08.31. 20:10:26

@panelburzsuj: Attól függ, ki és hogyan mondja!
A Ferretke koncepció kicsit döcögősen ugyan, de a feeritélre akart rímelni. A rím nem lett jó, de sajnáltam kidobni a figurát, + nem akartam már vele foglalkozni.

graycivil 2012.08.31. 20:39:54

"Hargitai Mikós: Lex Vásárhely

A törvény úgy szól, hogy amennyiben adósságrendezési eljárás indul egy önkormányzat ellen, úgy az eljárás megindulásakor hivatalban lévő képviselőtestületi tag, polgármester, külsős alpolgármester elveszíti választhatóságát a soron következő két helyhatósági választáson."

nol.hu/velemeny/hargitai_mikos__lex_vasarhely

"A kormánypárt a hét végi választáson azt az Almási István alpolgármestert indítja, aki Lázár árnyékában, szürke eminenciásként tevőlegesen hozzájárult a "görög léptékű" vásárhelyi adósságcsapda felállításához."

El Curo szája már tökéletes seggé rohadt! Tényleg sajnálom azokat, akik ennek ellenére még mindig El Curo "alsó seggére" tapadnak. F.Y!DESZ

korábban ulrike 2012.08.31. 20:49:50

@Hángérien feeritél rajongó dbeata: Igazából nem tudom, hogyan van, de tartok tőle, úgy van, ahogy mondod. Legalább is a produktumok láttán. Nem gondolom azt, hogy az emberek könnyen manipulálhatók, de azt igen, hogy az, aki a teljes pályán, annak minden dimenziójában okosan játszik, nagyobb esélye van a sikerre

dbeata 2012.08.31. 20:55:25

@korábban ulrike: ....Megtettem...??

Az én kedvencem tőlük: Perfect World
Extrém a csaj, a hangja is tetszik!

www.youtube.com/watch?v=A8mw5i43-uQ

Köszönöm a beszélgetést!

J84all!
süti beállítások módosítása