Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:42

Pontosan egy hete, amikor két kollégámmal közösen vehettem részt egy televíziós beszélgetésen, a vita hevében Ágh Attila fontosnak tartotta emlékeztetni Stumpf Istvánt egy régebben sokszor elismételt gondolatára: nem a mandátumokban kifejezhető parlamenti támogatottság, hanem a társadalmi elfogadottság a lényeges. Utóbbi természetesen azonnal leszögezte, hogy továbbra is egyetért saját korábbi állításával, a levegőben azonban ott maradt a - valójában költői - kérdés: ha esetleg csökken majd az Orbán-kormány népszerűsége, vajon újra felemelik-e a szavukat azok, akik szerint a szocialista pártnak a társadalmi támogatottság hiányában nem volt felhatalmazása belefogni az átalakításokba?

Látható, hogy már most is számolgatnak néhányan, megpróbálván kimutatni, hogy a kétharmados parlamenti többségre esélyes Fideszt valójában a választókorú lakosság közel egyharmada támogatta csak április 11-én. Később bizonyára a népszerűségi adatok – amelyek esetében én nem drámai, inkább lassú eróziót várok – változása ad majd okot arra, hogy a korábbi sérelmeket megtorolva, legitimitáshiányról, bénultságról, a felhatalmazás hiányáról, vagy akár előrehozott választás követeléséről szóljanak azok, akiknek ez lesz a szerepük. De vajon joggal teszik-e?

Válasszuk ketté a kérdést. A Fidesz egyes politikusai és a párthoz közel álló véleményvezérek az elmúlt két ciklusban napi politikai érdekek miatt – akár szándékuk ellenére vagy attól függetlenül - sokat tettek azért, hogy a képviseleti demokráciába, a parlamenti felhatalmazásba vetett bizalmat gyengítsék. Nem volt túl okos és messzire tekintő ötlet 2004-ben és 2009-ben azt sugallni, hogy egy demokráciában elfogadhatatlan a választás nélküli kormányalakítás, mint ahogy hosszú távon ön- és közveszélyesnek gondolom azokat a mondatokat is, amelyek a „népakaratra” hivatkozva a népszerűségét elvesztő kormány jogszerűségét kérdőjelezték meg (érdemes elolvasni Körösényi András írását, különösen a 111-113. oldalakon). Mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne lehetett volna rossz, elutasító véleménye bárkinek a kormányról vagy a hatalom megtartásának módjáról, sőt, akár erősen kívánhatta is a politikai helyzet gyors változását, ám antidemokratikusnak láttatni a parlamenti bázisra alapozott kormányzást olyan aknának tűnt már akkor is, amelyre később még a Fidesz is könnyen ráléphet.

A társadalmi támogatottság, a magas népszerűség, a kinyilvánított választói akarat kétségkívül megkönnyíti egy kormány helyzetét. Egy ilyen környezetben lényegesen egyszerűbb elmagyarázni, megértetni a döntéseket, akár olyanokat is, amelyekkel amúgy eleve nem szimpatizálna a lakosság jelentős része. Ha azonban a közvélemény-kutatási adatokban olvadni kezd esetleg a Fidesz fölénye, s már nem csupán a kétharmad, de akár az abszolút többség is veszélybe kerülne egy „most vasárnapi” választáson, a korábbiakhoz hasonló hibának tartanám, ha a párt ellenfelei bosszúvágyból vagy bármi más megfontolásból közjogi következményeket követelő erős kijelentéseket tennének. Nem vagyok idealista, komoly esélyét látom annak, hogy így lesz, de azt azért érdemes észrevenni, hogy mindez hosszabb távon klasszikus vesztes-vesztes szituáció lehet.

x x x

Utóirat. A cikk nem arról szól, hogy ne lehetne bármikor azt mondani: "a kormány mondjon le". Ez ugyanis egy normális és érthető politikai óhaj, kívánság. Másról beszélek: "az antidemokratikus/alkotmányellenes, ha a kormány nem mond le" megfogalmazásról.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr991934182

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kétharmad és a diktatúra 2010.04.19. 18:52:02

Már látom, amint tömegek szavaznak a kétharmad ellen a második fordulóban. Biztosan sokan féltik a demokráciát. Elől Debreczeni és Bauer fog menetelni, időnként Gy. Fletó félrehajtott fője is fölbukkan majd a képernyőn, mögöttük milliók a kétharmadtól ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.04.19. 21:21:39

@6.Lenin:

Azért két erkéllyelenet még van maradt azokból a hősies időkből: a Szűrös kikiáltása, meg a Horváth Balázs benzines tornászása.

De ők azért valóban kisinasok egomarketingből Viktorunkhoz mérve.

mrs. white 2010.04.19. 21:22:19

@Idet: Ez jó volt. Most röhögünk rajta de lehet, hogy egy kicsit meglapogatták az elvtársak szegény mókás embert.

mrs. white 2010.04.19. 21:24:05

@hoplita: Testvírem hát mijóta tartozól ebbe a körzetbe, mindíg azt hittem pösti vagy.

mrs. white 2010.04.19. 21:25:24

@hoplita: Bocs félre olvastam a bajerzsótit.

mrs. white 2010.04.19. 21:28:26

@Idet: a két kefélés és koktélozás között egy kicsit azért még ráérő szabadidejükben privatizáltak kapolyi volt nehézipari miniszterelvtárssal egyetemben. Az ilyen földi hivságokkal ami orbán piktornál kiverte a biztosítékot nem foglalkoztak, nem akartak ők vezérek lenni csak egyszerüen a szegény családjukat eltartani.

panelburzsuj 2010.04.19. 21:28:37

@p.a.r.t.i.z.a.n:

A szavazójogot is megtoldva azzal, hogy vagy mehettek Bukarestbe (esetleg Kolozsvárra) gyakorolni, vagy jöhettek Magyarországra, vagy megvárjátok, míg a román közigazgatás hajlandó lesz lebonyítani a magyar választásokat.

Nem eszik olyan forrón a kásákat, mint ahogy azt a szocik híresztelik.

Idet 2010.04.19. 21:29:25

@mrs. white: Nem, meglógott, volt magáho' való esze, a többiek meg befogták a szájukat. Ha megfogják, nagy baja lehetett volna, így igaz.

6.Lenin 2010.04.19. 21:32:31

@panelburzsuj:

Ennyire fáj?
Vigasztalódj,Viktor nélkül is bukás az MSZP jövője.
Csak idő kérdése volt.Van benne 1 epizód szerepe Viktornak is,de nem ő a főszerplője ennek a komédiának.

hoplita 2010.04.19. 21:33:48

@mrs. white:
Azért az figyelemre méltó volt az estben, hogy az idő felét a Jobbik szapulásával töltötték el....a hazai képviselőjelölt kicsit óvatosabban, mert hogy ismerjük egymást elég jól egy ideje..:))
Annyit le lehetett még egy semleges kívülállónak is szűrni, hogy a Jobbiktól jobban tartanak, mint a cociktól, főleg szavazatelszívási szempontból.
A másik érdekesség, hogy az LMP-nek még a neve sem merült fel...Zsóti barátunk nem tartotta említésre érdemesnek őket...vagy valami más okból került ki a "szórásból".:D

Idet 2010.04.19. 21:35:21

Orbán Viktort utálók, figyelem! Az ATV-n ott a quadriga, Avar, Bolgár, Mészáros elvtársak meg az a kisaranyos pasi a pocokfogával ezerrel félnek Orbántól és a Fidesztől, valamint kétezerrel sz@rozzák őket!

Kazi2 2010.04.19. 21:37:41

...nálam ovi egy megszeppent kis törpe marad mindig, aki kifelé ugyan már elég jól eladható állapotba tornázta fel magát, de ha ránéz egy viselkedéskutató bizony hamar kiderül a turpisság... Hatalomvágy a köbön. Persze ettől még lehet ő Mo. min.elnöke.
Nem ez a gond.
Oviék a rendszerváltáskor még valódi fiatalok és demokraták voltak, most ők a legidősebb átlagéletkorú párt Mo-n (56 év), ennek ellenére nevük változatlan, liberálisból hirtelen (Ó)Konzervatívok lettek, mert ott találtak üresedést (amit tény, hogy profi módon töltöttek be), a múlt rendszerrel, bár lett volna lehetőségük (Rendszerváltás, 98-02) nem számoltak fel/le, nem tisztázták azt, mint bármely más volt szocialista országban - akkor meg miről beszélünk???
Hány, most rájuk szavazó hiszékeny jobboldali számára derülne ki, hogy 20 év óta mit titkol előlük (is) az ő szeretett pártjuk (is)?

Nálam ez KUKA.

Idet 2010.04.19. 21:39:03

@mrs. white: Kapoli elvtárs... hát, az is megérne egy misét! Meg egy halotti tort...eocénprogram és valami a bauxittal is volt a Bakonyban, az a nagy lencse! Nem azért ment el a Tatai tó vize? Már nem emlékszem pontosan.

DHV 2010.04.19. 21:39:46

Most mondta el a TG-t gyalázó Népszava cikket Mészáros Tamás az Újságíróklubban egy az egyben...

bóra77 2010.04.19. 21:41:40

jaj, Gábor, mai ATV/sajtóklubi MT most is rajtad fröcsfröcs...csak mondom. épp a műsor vége felé..pedig megfogadtam, hogy nem nézem többé azt a szennyet.

Botya 2010.04.19. 21:42:55

@jjulie: a barcelona-t nem adom, az a fidesznyikek kedvence...

Botya 2010.04.19. 21:44:23

@Idet: Vértesi Erőmű, Bodoky már pedzegette

török gábor 2010.04.19. 21:44:43

@bóra77: láttam, vicces volt :) ugyanaz a lenéző, kioktató stílus, érdekes, érdekes...

bóra77 2010.04.19. 21:46:47

@DHV: igen, én is éppen ezt írtam...volna

mrs. white 2010.04.19. 21:46:52

@hoplita: Teljesen logikusan tartanak a jobbiktól mert nekik a Ők az ellenfelűk. Az lmp től tartson az mszp. Láttam a szocik holnapi plakátját. Nem csak szadesz kék és lmp zöld lesz rajta. Hanem radikális változást is fognak követelni. Valami ilyesmi lesz: folytassuk eggyütt radikálisan mert lehet hogy más lesz akkor a libeálris zöld program a fiatal magyar demokraták számára. Hajrá magyarország Ne Vona kodjatok behuzni az x-et az ...................................................................................................... ( a lap túlsó oldalán)Mszp-re.

jjulie 2010.04.19. 21:49:38

@audi26:

nem nem, egy fidesznyiknek kifordul a bele ennyi egyéniség és fantázia láttán, ők az ádert meg a szijjártót érdemlik

panelburzsuj 2010.04.19. 21:52:28

@6.Lenin:

Ki nem szarja le az MSZP jövőjét? Tényleg ennyi eszed van csak, hogy bárki bármit mond, te csak a komcsit vagy képes elolvasni belőle? Ne szomorítsál már meg ennyire ...

Botya 2010.04.19. 21:54:56

@jjulie: ők is focisták, hol játszanak?

jjulie 2010.04.19. 22:00:37

@audi26:

a másodosztályban, mint a főnökük

jjulie 2010.04.19. 22:01:11

@audi26:

meg a kispadon, mint a főnökük

[nev] (törölt) 2010.04.19. 22:01:37

@Idet:
88 tavaszán:
kádár nagy imréről:
www.youtube.com/watch?v=tZ_4-58peco

kádár a szovjet csapatokról:
www.youtube.com/watch?v=sfrFmLK3M2k

nem volt különösebb bátorság 89 nyarán azt a beszédet elmondani. hazafias cselekedet volt. és tapsoltam is neki. szerintem orbán a legjobb beszédét mondta el, ahhoz képest, hogy suhanc volt.

www.youtube.com/watch?v=4YybjROUMu0

ma már az álmoskönyvből írja a beszédeit.

teevee 2010.04.19. 22:01:48

Talán nem is ide tartozik, de itt-ott felbukkant a kommentekben a "konstruktív ellenzék" fogalma. Háttttö, szerintem, ez olyan, mint Columbo felesége, mindenki beszél róla, de senki sem látta.

Nem is igazán tudom elképzelni, hogy egy entitás (egy párt, mint olyan), aminek teljesítményére vonatkozóan csak egyetlenegy visszacsatolás létezik, a négyévenkénti szavazatszámlálás eredménye, optimalizálhatna-e bármi másra (pl. ország érdekére, nemzet felemelkedésre, felebarátaink lelki üdvére, stb.)?

Ha a szavazatokra optimalizálás és (mondjuk) az ország érdeke egybeesik, akkor jó az országnak, ha nem, akkor nem.
Általában jó szokott lenni, mert 4 év elég hosszú idő tud lenni ahhoz, hogy kormányzók és a kormányzottak érdekei egybeessenek. Mi itt rossz időben vagyunk, a szükséges intézkedések jótékony hatása csak ciklusokon túl tud érvényesülni, ezért ezek meghozatalában a pártok ellenérdekeltek.
Marad a demagógia, a ködösítés és a pótcselekvés.

2010.04.19. 22:03:08

Hú, ez nehéz kérdés. Az biztos, hogy ha sokan adták a voksukat a mostani kormányra, akkor a felhatalmazás s a társadalmi elfogadottság nagyobb. Jó, ha meg belebuknak, az is nagyobb gond.

Parlamenti többségre példa a mostani, de nem sok köszönetük van benne...

öregkopasz0208 2010.04.19. 22:03:29

Gondolom, hallottátok már a legújabbat! Választások után Viktor lemond a pártelnökségről, Kövér vagy Pokorni javára. Szerintem a forgatókönyv ezután a következő. Kizártnak tartom, hogy Viktor, akiben nem volt akkora bátorság, hogy egy programot felelősséggel ismertessen, hogy egy TV vitára kiálljon az ellenfeleivel, szóval ez a frusztrált, leépült ember vállalja a napi gyűrődést a Parlamentben, amikor kevés a papolás, s másnak is lehet véleménye. Ő király akar lenni! Tehát ősszel átadja a miniszterelnökséget is valakinek, majd belenyugvó letörtséggel meghozza azt az áldozatot - a család engedélyével -, hogy az ország érdekében bevonuljon a Sándor-palotába köztársasági elnöknek. Addigra az elnöki funkciók már kétharmadosan megerősítve, hogy holmi parlamenti akárkik ne szólhassanak bele a KIRÁLY országot építő magas röptébe. Lehet, hogy lesz fehér ló is.

Botya 2010.04.19. 22:03:40

@jjulie: a kispadon ül a vezető edző is

Idet 2010.04.19. 22:03:57

@Kazi2: Csakhogy az az élet rendje, hogy az ember megöregszik, és egyúttal, jó esetben, benő a feje lágya is. És tanul, meg tapasztal közben, úgy is mondhatnánk, megérik. Nem hátrány, egy ország vezetésében sem.

Szólj, ha az örök ifjúság elixírjét megtalálod, én is kérnék belőle...

jjulie 2010.04.19. 22:05:14

@török gábor:

......és így veszti el szép lassan a szüzességét valaki....(mások szemében)

2010.04.19. 22:05:16

@török gábor: miért érdekes? Az lenne az, ha nem fröcsögnének...stílus maga az ember...:)

panelburzsuj 2010.04.19. 22:09:33

@öregkopasz0208:

"Lehet, hogy lesz fehér ló is."

Az Orbán Viktor???

dr kíváncsivagyok 2010.04.19. 22:12:15

Csodálkozom, hogy ebben az megközelítésben még csak most látom ezt az anomáliát. Ugyanezt a több helyen is megfogalmaztam , de természetesen laikus módon. A Fidesznek "vissza fog köszönni" az elmúlt évek destruktív politikája is .

6.Lenin 2010.04.19. 22:12:56

@panelburzsuj:

Ugyan Drága Barátom!

Nekem semmi bajom azokkal a kommancsokkal,akik hittek a PÁRTBAN.Hit nélkül lehet élni,de minek,gondolom ismered.

Az sem jelent gondot,ha ők veszik észre utoljára,amit más,hamarább észrevesz.

De,legyen az én gondom,miben hiszek/csalódom.Egyikünk sem lesz ettől agymosott.
Hittünk/hiszünk valamiben és tévedhetünk is benne.
Nem a mi hibánk.
Emlékszem a választások elött írt hsz-re.El is fogadtam,amit írtál.Megértettem,hogyan gondolkodhatnak a szoci szavazók.

azóta viszont kicsit váltottál,ezt nem értem.
Vagy félre értettem azt a hsz-t.Akkor,bocs.

jeangabin 2010.04.19. 22:13:13

Egy (bármilyen színű) kormány megbízatása 4 évig tart.
Hogy közben elfogy "alóla" a támogatottság/népszerűség, az ebből a szempontból lényegtelen, mondhatni: benne van a pakliban.
Akinek nem tetszett az elmúlt 2x4 év, még ha elsöprő többségben is voltak az utóbbi négy évet tekintve, azoknak is ki kell bekkelniük. Ez a szabály, a demokrácia c. játékot így játszák.
Ha a Fidesz alól elfogy a támogatás, a támogatottság, akkor is ki kell bekkelniük az embereknek ezt az időszakot, miként az ezt megelőzőt is ki kellett bekkelnie az mszp-s kormányteljesítménnyel elégedetlenkedőknek.
A többi, miszerint azt sugallja valaki, mint tette a Fidesz is, hogy egy olyan kormány illegitim, amit nem a választói akarat emelt hatalomra (mert mondjuk új miniszterelnököt jelölnek ki és átalakítják a kormányt, amihez joguk van, hiszen pártot választunk és az alakít később kormányt, avagy átalakít, és nem miniszterelnökre szavazunk ténylegesen...), nos, az ilyen sugallmányok és utalások, sejtetések kvázi az uszítás kategóriájába tartoznak, avagy azt súrolják.
És bizony ez a mondóka könnyen visszahullhat a fejükre, főleg, ha összejön a 2/3, és igazából szavuk sem nagyon lehetne, hiszen "csak" visszakapják, avagy kapnák.
De ez ugye stratégiailag érthető, ha nem is túl elegáns és korrekt: ez a kormány már nincs is, ezt üzeni.
Az viszont, hogy ezt a kormányt, avagy pártot az összes választó csupán 1/3-a választotta meg... Kérem szépen: kit láncoltak április 11-én a radiátorhoz erőszakkal, hogy ne tudjon elmenni szavazni?
Miként a megválasztott kormány a játékszabályok szerint 4 évig a rúdnál marad, még ha közben ki is kopott alóla a támogatói réteg java, úgy a megválasztott kormány hatalma akkor is tökéletesen legitim és megkérdőjelezhetetlen, ha csak 10% ment el szavazni, ugyanúgy, mintha mindenki elment volna, az egész 100%.
Semmi különbség a kettő között.
Akit ez zavar, az a legitimáció kérdéskörét ne az aktuálisan kormányzó erők orra alá dörgölje, hanem azoké alá, akik rendszeresen 30-40-50%-os méretekben odahaza vakaródznak ahelyett, hogy cselekednének.
Tök egyszerű.
:)

jjulie 2010.04.19. 22:13:58

@audi26:

az ádernak meg a szijjártónak ehhez még tréner is kellett?

[nev] (törölt) 2010.04.19. 22:14:31

@DHV:
meg van ez valahol? csak hogy tényleg gyalázzák-e? nekem olyan érzésem van, hogy török gábor önnön megítélésében is illetően objektívnek gondolja magát.

jjulie 2010.04.19. 22:16:10

@6.Lenin:

ajjaj, már megint belelöttyent valami abba a limonádéba, pedig tegnap éjjel már megbeszéltük, hogy csak tisztán iszod

atila68 (törölt) 2010.04.19. 22:24:53

"megpróbálván kimutatni, hogy a kétharmados parlamenti többségre esélyes Fideszt valójában a választókorú lakosság közel egyharmada támogatta csak április 11-én"

No aki ezzel kezd foglalkozni az is megérdemli, hogy ne publikálhasson soha többet.
Nem, nem T Gáborról beszélek, de volt már olyan közéleti fórum ahol beleszaladtam ilyen arcba.

panelburzsuj 2010.04.19. 22:26:05

@kíváncsivagyok:

Az ötvenhatos történetben koncentrálj arra, hogy az a hatalom, amely névleg ugyan a nép elsöprő többségének bizalmát élvezte, de biztos ami zicher azért többszázezer folyamatosan hergelt fegyverest is épített maga köré, milyen béna maradt, amikor a "szeretett nép" megszólalt. Piszkos terrormészárlást elkövetett ugyan nem is egy megszállott, de a gépezet egésze teljesen becsődölt.

jjulie 2010.04.19. 22:29:00

@atila68:

nem a választó korú lakosság egyharmada támogatta a szavazatál a fidesz április 11.-én? és ez a választási rendszernek és a többi voksnak köszönhetően kétharmados mandátumarányhoz fog vezetni mindez

mi a szar a hibás ebben?

6.Lenin 2010.04.19. 22:30:36

@jjulie:

Tisztán is ittam,saját szabadalom,citrom pálinka.
Azóta imádom Viktort!
Baj?
A focit nem kedvelem.

www.youtube.com/watch?v=F4OXrmxDp44&feature=related

panelburzsuj 2010.04.19. 22:32:17

@6.Lenin:

Nagyon úgy tűnik, hogy az utolsó változat. Félreértettél valamit. Talán attól van - a jjullii-féle megfejtést sem kizárva - hogy nem az olvasásra és amegértésre koncentrálsz, hanem vadászol.

Komcsikra. És ha ló nincs, szamár is jó. Vagy nyúl, vagy pocok. Csak valamit fölmutathass zsákmányka, ha már egész este itt állsz lesben.

laji 2010.04.19. 22:33:32

Azért ez a maszopos "tényleg lehet más a politika" plakát nagyot üt... :)))
8 évig loptak, és most a kampányban felteszik az i-re a pontot...

Az utolsó napon, ki tudja, nyomnak egy vírusmarketinget árpádsávos háttér előtt Molnár Gyulával... :))

jjulie 2010.04.19. 22:34:21

@6.Lenin:
a pálinka jó, öblögetni kell vele, egy csomó baktériumnak betesz a fogakon meg a nyálkahártyán, egyes kutúrákban vodkával csinálják

a citrommal óvatosan az betesz a fogaknak

jeangabin 2010.04.19. 22:36:19

@atila68: Azt lehet érzékelni, hogy az ún. baloldali/liberális média megmondóemberei nem tudják kezelni azt a helyzetet, ami előállott, vagyis, hogy hiába szajkózzák 10 esztendeje, Orbán Viktor a sátán, a Fidesz a legantidemokratikusabb népnyúzó diktatórikus szervezet a glóbuszon, és mégis ők nyertek, de főleg ilyen arányban.
Rettenetesen savanyú a szőlő, és most ilyesfajta szamárságokkal nyugtatják magukat, hogy hát végülis az össz választokorú lakosság csupán 1/3-a döntött úgy, ahogy.
Emlékszem, amikor 94-ben az Mszp tarolt hasonló arányban, a jobboldalon is ezzel "enyhítették", enyhítettük a kétségbeesést, hogy hát ha összeadjuk a a kis jobboldali pártocskákra leadott, de az 5%-os küszöb miatt kieső szavazatokat (pl. a Király B. Izabella fémjelezte Piacpárt + Miép, stb.), akkor nem is akkora a baj, sőt: mintha... De ez csacskaság.

laji 2010.04.19. 22:36:31

@jjulie: "nem a választó korú lakosság egyharmada támogatta a szavazatál a fidesz április 11.-én? és ez a választási rendszernek és a többi voksnak köszönhetően kétharmados mandátumarányhoz fog vezetni mindez

mi a szar a hibás ebben?"

Nem Te voltál, aki azt mondta nem szavazott? Most meg követeled a képviseletedet?

[nev] (törölt) 2010.04.19. 22:37:05

@jeangabin:
ez pontosan így van. ezzel együtt orbánnak azzal kell szembenéznie, hogy mindösszesen 1/3 támogatója van, 1/3 rész semleges, és 1/3 ellenzője van. a középső semleges harmadon múlik majd a megítélése. ha jól fog kormányozni, akkor szeretni fogják, ha rosszul, akkor nem fogják.

mindenesetre azt igérte: ki fogja vezetni az országot a válságból, és ehhez a lakosságnak és a vállalkozásoknak - magyarán a piacnak - különösebb erőfeszítést nem kell majd tennie. mert pusztán csak az állam túlhatalmát kell megszüntetni. és ez talán igaz is. csak kérdés, hogy orbán kormányon a minimál adó, és a piacba való be nem avatkozás liberális programját követi-e, vagy ő is, mint ahogyan elődei is a párt szponzoriait fogja viszont szponzorálni. ez a kérdés. meglátjuk.

Botya 2010.04.19. 22:37:19

@jjulie:maguktól nem játszhatnak ilyen rosszul, hogy a másodosztályban vannak. biztos a patás az oka

jjulie 2010.04.19. 22:39:30

@laji:

hol is követelem a képviseletemet áruld már el kérlek

és ott a kérdés továbbra is: nem az egyharmadnyi választókorúnak a voksán virág?

Botya 2010.04.19. 22:42:03

@jjulie: kicsit kevesebb mint egynyolcad

6.Lenin 2010.04.19. 22:42:08

@panelburzsuj:

Ritkán tévedek.
Nem emlékszem,hogy hasonló stílusban írtam volna neked.
Most tévedtem.
Semmi gond.

dr kíváncsivagyok 2010.04.19. 22:42:18

Valóban, az a 2/3 (mert meg lesz , ha másképp nem , akkor egy-két kollaborálóval az ülésteremben) máshonnan nézve "csak" az ország lélekszámának 1/4 - e . Innen nézve és ha bekalkuláljuk az első kellemetlen lépések után bekövetkező eróziót , már igencsak soványka "többség" , ami valójában , a népesség arányában kisebbséggé válik !

laji 2010.04.19. 22:43:08

@jjulie: "hol is követelem a képviseletemet áruld már el kérlek" azon agonizálsz, hogy az 1/3 alkot majd 2/3-ot a parlamentben... De azokat, akik sz@rtak szavazni, azokat ne vedd már vetítési alapnak, bitte.

jjulie 2010.04.19. 22:43:36

@audi26:

az a patás hülye mszp-s duma soha nem használtam, (micsoda véletlen, mitől is lehet) szóval kellett tréner a két díszpintynek ehhez?

2010.04.19. 22:45:29

@laji: ja a turul előtt, amin lendvai ildi néni ül morvai hisztinke álmával szőtt kendőben..:)

Na jó éccakát!:)

Botya 2010.04.19. 22:47:06

@jjulie: mesterre mindig szükség van, te is annak véled magad nemde?

jjulie 2010.04.19. 22:47:24

@laji:

mégegyszer felteszem az egyszerű kérdést:

mit hibázik el az aki azt állítja, hogy: a választókorúak egyharmada támogatta a szavazatával a fideszt ápr.11.-én

dr kíváncsivagyok 2010.04.19. 22:48:22

@panelburzsuj: Erőszakos megoldásban nem gondolkodom, de a mostani királycsinálók egy részét ugyanúgy megvezették homályos ígéretekkel . Ezért gondolom, hogy a Fidesznek ezentúl nem a (volt) MSZP szavazóktól kell tartania , HANEM EZEKTŐL A MEGVEZETETT EMBEREKTŐL akiket oly könnyen felhergelt, az MSZP ellen fordított, könnyű választási sikerhez segített , de SOHA NEM VOLTAK ORTODOX FIDESZ SZAVAZÓK!

panelburzsuj 2010.04.19. 22:48:29

@jeangabin:

Tudod, a Fidesz mostani támogatottságáról nekem újra meg újra az erdei útonálló banya ugrik be:

"Határeset: elfogadom!"

És a nyolc, de különösen az utóbbi négy év után nincs is ezen semmi kivetnivaló. Csak nem kéne félreértelmezni a motivációkat, a taszításokat és vonzásokat ...

szbi 2010.04.19. 22:52:09

@öregkopasz0208: hát ezért vesztettetek, a hozzád hasonló agyak miatt

laji 2010.04.19. 22:52:48

@jjulie: OK, lehet, hogy nem olvastam figyelmesen. Viszont mindegy, hogy a választókorúak hány százaléka szavazott a fideszre, elég, ha tudjuk, hogy az értelmesek 4/5-e...

dr kíváncsivagyok 2010.04.19. 22:53:09

Ne felejtsük el , hogy a Fidesznek ugyanazzal az emberanyaggal kell megoldani az eszkalálódott problémákat, amellyel az MSZP - nek nem sikerült ! Miért nem sikerült, mert a nehéz , megszorító lépések az ellenzék miatt kivitelezhetetlenek lettek ! És most az ország lakosságának a 3/4 -e lesz az ellenzék , mert hozzá számítom a kivárókat, a nem szavazókat is , nehogy megfeledkezzünk róluk !!

jeangabin 2010.04.19. 22:55:08

@[nev]: Hát, az nagy kérdés, hogy hogyan és miként zajlik majd ez a kivezetősdi a válságból... Én a magam részéről arra számítok, hogy drákói szigor, iszonyatos elbocsájtások a közszférából a parlament+az önkormányzatok létszámának ill. számának csökkentése okán az első 2 esztendőben, aztán a vége felé kis enyhítés, mondván, hogy na, most már beérett a gyümölcs, és függetlenül attól, hogy tényleg annak köszönhető-e vagy sem, jön egy kis osztogatás.

Persze ez csak abszolút botcsinálta okoskodás, az abszolút nagyvonalak nagyvonalakban érintése - totális árnyékbokszolás zajlik mind a hívei, mind pedig az ellenfelei részéről, hogy mi lesz és hogy lesz, illetve lehet.
A hívek messianisztikus várakozásoktól sem mentesek, a nem hívek pedig minden rezdülés mögé a poklok a poklát vizionálják.
Konkrét ígéretek most nem suhantak, hogy jön a 14. havi nyugdíj meg ilyen béremelések meg olyan béremelések, inkább távlatibb és átfogóbb tervek és azok majdani hozadékaival való kecsegtetés van porondon, ennélfogva nehezebb lesz megfogni és számon kérni az első időkben a kormányt, de ha egy-két éven belül nem csöpög valami eredmény, mármint érezhető, akkor aztán lesz nyekergés. (Pl. az ATV-n addig is, de ez természetes...)
Bár azzal azért szerintem tisztában van a jónép java, hogy sz@rból várat építeni nem 2 perc műve, így a bizalmi tőke erodálódása tán a jelen helyzetben kissé kitolódik, pláne, ha azt látják, hogy a kormány csinál is valamit: csökkenti az önkormányzatok számát, a parlament létszámát első kanyarban.
Mondjuk az önkormányzatok számának csökkenése is gerjeszthet indulatokat az elbocsájtott személyzet indulatain túl, miként a postabezárások is anno: eddig 3 sarkot kellett legyalogolnom a csekkeket föladni, most 13-at kell, eddig 3 sarkot kellett mennem ügyet intézni, most a másik városig kell mennem, stb.
Azért kell meghozni ezeket az intézkedéseket mihamarább, ha meglesz a 2/3, hogy ezek az indulatok mihamarább, még a csúcson lecsengjenek, az ocsúdás előtt, nyaraláskor, stb., aztán ahogy a postás dolgot megszoktuk, lassan az is természetes lesz, hogy nincs minden kistelepülésnek önkormányzata és többet kell kajtatni intézni ezt-azt...
namindegy.
Találgatunk, árnyékboxolunk, egyelőre ez a gumicsont jut csak.

jjulie 2010.04.19. 22:55:09

@audi26:

igen, üldögéltem néha a tf-en és adtak nekem szakedzői diplomát is (a legjobb az államvizsga volt, a szövetségi kapitány volt az elnök és elmondtam neki egy módszert, amit hetek múlva reprodukálni akart egy válogatott edzőtáborban, de elrontotta, és az egyik versenyzőm kisegítette, hogy végül is sikerüljön)

(de szép idők is voltak, még nem voltam harminc, a csoportom meg tele kicsit érettségi előtt, meg kicsit utána lévő lányokkal)

jjulie 2010.04.19. 23:01:10

@laji:

jólvanna, nyertetek mint a franc, de látnám már az orbánt is örülni végre (luzerként már úgy unom)

panelburzsuj 2010.04.19. 23:03:17

@kíváncsivagyok:

Pár tucat önválasztót és dajcs-grupie-t leszámítva nehéz is elképzelni olyan ortodox Fidesz szavazót, aki az összes kanyart híven követte - meggyőződésből.

A megvezetés meg minden pártban alapfelszerelésnek számít. A húsz évet a húsz évért elgondolást én a szavazók jelentős tömegeire kiterjesztőleg is szívesen értelmezném, de hát az önsorsrontás ellen semmiféle rendszer nem véd meg egy népet/nemzetet/országot, úgyhogy nem kell külön büntetés, kiszabjuk mi azt magunkra.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 23:04:32

@öregkopasz0208: jó, azt leírtad, hogy te mit tennél a helyében, egetrengető demokráciaérzékről téve tanúbizonyságot. Egy kis állapotjelentéssel fűszerezve magadról. Ha esetleg ez nem következik be OV részéről (hihetetlen, mi?), akkor visszajössz ide és megköveted?

Botya 2010.04.19. 23:04:40

@jjulie: én is üldögéltem a tf-en, meg vagy százszor voltam válogatott, de otthagytam a sportot, mert olyan romlott, mint a politika

6.Lenin 2010.04.19. 23:06:08

@kíváncsivagyok:

"Miért nem sikerült, mert a nehéz , megszorító lépések az ellenzék miatt kivitelezhetetlenek lettek !"

Az szerinted nem lehetséges,hogy rosszak voltak ezek a lépések?

Amennyiben a Fidesz hozna olyan megszorításokat,amelyek hibásak,akkor?
Vagy mindegy,csak megszorítás legyen?

Botya 2010.04.19. 23:06:25

@audi26: csak az a bajom, hogy már ott is okosabb voltál, mint a szövkap

Idet 2010.04.19. 23:07:09

Jó éjt mindenkinek!

panelburzsuj 2010.04.19. 23:08:14

@6.Lenin:

Legyen úgy: gond nélkül.

jjulie 2010.04.19. 23:10:58

@audi26:

én 89-ben kaptam papírt, és egy évvel korábban már abbahagytam, (egyszer a nádori szobájában felejtettem a vizsga végén a tárkámat, négyszázezer forint volt benne kpban, mindez 88-ban, amikor kb 15 forint volt a benzin, kissé kivert a víz a villamoson amikor rájöttem, ez volt a legnehezebb része a tf-es kitérőmnek)

panelburzsuj 2010.04.19. 23:13:07

@laji:

+ laji

(Ez kihagyhatatlanul magas volt. Bocsika ... )

anti76 2010.04.19. 23:14:38

@jjulie: semmit. de nem is jelent semmit. akik viszont elmentek azoknak több mint a fele támogatta. Amikor az előző kormányok sokkal kisebb támogatással rendelkeztek, akkor se sz@rakodtak ezen, hogy csak ennyi meg annyi támogatója volt más aspektusból nézve.

Az otthonmaradókról meg annyit, hogy akiket ez hidegen hagy azoknak a virtuális voksát se ide se oda nem fair számolni.
Aki meg azért marad otthon mert - úgymond- nincs választás, az -szerintem- nem jól gondolkodik. Ma, magyarországon a sza@jjulie: semmit. de nem is jelent semmit. akik viszont elmentek azoknak több mint a fele támogatta. Amikor az előző kormányok sokkal kisebb támogatással rendelkeztek, akkor se sz@rakodtak ezen, hogy csak ennyi meg annyi támogatója volt más aspektusból nézve.

Az otthonmaradókról meg annyit, hogy akiket ez hidegen hagy azoknak a virtuális voksát se ide se oda nem fair számolni.
Aki meg azért marad otthon mert - úgymond- nincs választás, az -szerintem- nem jól gondolkodik. Ma, magyarországon a szar, kurvaszar, meg a nagyonszar közül lehet (kell) választani.
Akikre szavaztam azokkal nem értek egyet még a kérdések felében se. Ez egy ilyen szar ország. Szar pártokkal. Persze a nem döntés is döntés, csak éppen a legszarabb. csupa jó alternatíva közül nem kunszt választani.

lorantka_a_gall 2010.04.19. 23:15:53

@kíváncsivagyok: mutass pls olyan kormányt a rendszerváltás óta, amelyikre többen szavaztak. Vagy hallgass. Vagy felőlem tovább is írogathatod a hülyeségeidet, csak tisztában legyél vele, h marhaság.

Botya 2010.04.19. 23:16:45

@jjulie: ennyi pénz kellet, hogy megkapd a papírodat, másnak egy fél disznó is elég volt:))

jjulie 2010.04.19. 23:20:32

@kíváncsivagyok:

a legskrizofénebb az volt, amikor az átbaszott mszp szavazók nem háborogtak, hanem akik amúgy sem dőltek be a dumának egy pillanatra sem, azok háborodtak fel hogy kiderült hogy nem igaz amit egyébként sem hittek el korábban

jjulie 2010.04.19. 23:26:31

@anti76:

anti drága: olvastad fent a semleges törökgábort, ki is kezdte ezt a fajta dumát? várjál, gondolkodom, csak nem azok akik most nem szeretnék hallani?

jjulie 2010.04.19. 23:27:18

@audi26:

ja, súlyos eset vagyok

[nev] (törölt) 2010.04.19. 23:27:43

@DHV:
kösz. holnap, majd belenézek.

sárkányfő 2010.04.19. 23:29:58

@jjulie: nekem is feltűnt milyen szorongva fogadták az oly régóta várt hatalmat. "jesszusmária nyertünk!"

Botya 2010.04.19. 23:35:56

@jjulie: de már lehiggadtál, gyermekeddel nézed a barca meccseket és nem ábrándozol j. roberts-ről

jjulie 2010.04.19. 23:46:42

@audi26:

hát a roberst utánzat emléke, ajaj, (szegénynek egyszer lekevertem egy hatalmas pofont a wesselényi utcában a járdán fényes nappal, előtte hetedikes koromban csináltam utoljára ilyet, ekkor meg 38 voltam, de hát nagyon bele voltam zúgva)

pad78 2010.04.19. 23:47:50

Nem olvastam végig a 400 kommentet, lehet hogy már más is felvetette.
Ha jól értem, a poszt a következő mondatokra épül:

"A Fidesz egyes politikusai és a párthoz közel álló véleményvezérek az elmúlt két ciklusban napi politikai érdekek miatt – akár szándékuk ellenére vagy attól függetlenül - sokat tettek azért, hogy a képviseleti demokráciába, a parlamenti felhatalmazásba vetett bizalmat gyengítsék."

Ha ez nem igaz, akkor az egész írás egy Stumpf-kijelentésre felépített lufi (lenne). Kérdésem tehát, hogy igaz-e. És főleg, hogy Stumpfon kívül más esetében, pl. a leendő kormány prominensei esetében is igaz-e.
Először is hadd szögezzem le, hogy teljesen szubjektív oldalról közelítve nekem is valahogy az volt az érzésem, amit TG leírt, de persze nem tudom, hogy ebben mennyire az játszott szerepet, hogy a Fidesz tényleg gyengíteni akart, és mennyire az, hogy a baloldal hangadói minden fórumon ezt harsogták róluk. Amit az ember sokat hall, azt hajlamos elhinni.
Viszont nekem ennél a mondatnál megjelenik egy infórádiós link, ami értelmezésem szerint éppen hogy cáfolja TG mondatát. Ebben a cikkben ui. a következőt olvasom:

[OV] "Úgy vélte, ahhoz, hogy valaki jó lelkiismerettel végezhesse miniszterelnöki munkáját, két feltétel kell. Egyrészt legyen társadalmi támogatottsága, másrészt legalább a parlamenti támogatottsága legyen meg.
Közölte: ezek közül most egyik sincs meg."

Ha jól értem, akkor OV (itt legalábbis) nem gyengíteni akarja a parlamenti felhatalmazásba vetett hitet, hanem éppen hogy egyik feltételnek, minimum feltételnek állítja azt. És abban talán igaza lehet, hogy az a kormány, amelyet nem támogat a parlamenti képviselők fele plusz egy fő, de a programját ennek ellenére sem hajlandó megfuttatni egyszer a parlamentben, nos az a kormány elég gyanús kompromisszumokra kényszerülhet.

Tud valaki a megnyugtatásomra ennél egyértelműbb kijelentést is idézni OV-tól vagy mondjuk Navracsicstól, Pokornitól, Kósától, Kövértől, Martonyitól, amelyben a parlamenti felhatalmazás súlyát megkérdőjelezik?

panelburzsuj 2010.04.20. 00:36:18

@pad78:

Én ennél egyszerűbbnek, és ugyanakkor mélyebbnek látom Török Gábor kérdését: a parlamentáris demokráciát támogatja-e az a párt, amely azt sugallja, hogy ha egy kormányzásra elegendő parlamenti támogatás alól elkezd látványosan kifogyni a választáskor még meglevő társadalmi támogatás, akkor a parlamenti erő ugyan formálisan legitim marad, de "valójában" az a kormány már nem maradhatna a helyén. Másképpen: szilárdan, elvileg tántoríthatatlanul parlamentáris rendszerben gondolkodik-e egyáltalán az a párt, amely a kormányképességet a pillanatnyi népszerűséghez legalább annyira hozzákötné, mint a kormányt támogató parlamenti mandátumok számához.

Ennek a főkérdésnek csak alkérdése az, hogy a választáskori parlamenti támogatás mikor csökken le odáig, hogy a maradékra már "parlamenten belül" sem lehet új kormányt építeni. (Én teszem hozzá: és öreg hiba, ha ez a jogszabályokból nem silabizálható ki fekete-fehér egyértelműséggel.)

Én ezt olvastam ki a posztból.

panelburzsuj 2010.04.20. 00:41:42

@panelburzsuj:

(És tegyem hozzá - bár a poszt nem említi, de ki sem zárja - hogy a kérdés inverze is kérdés: parlamenti demokráciában feljogosíthat-e egy pártot a kormánynál nagyobb népszerűsége arra, hogy a kormány elmozdítását kezdje feszegetni, például előrehozott választásokkal.)

pad78 2010.04.20. 00:49:19

@panelburzsuj:
"a parlamentáris demokráciát támogatja-e az a párt, amely azt sugallja, hogy ha egy kormányzásra elegendő parlamenti támogatás alól elkezd látványosan kifogyni a választáskor még meglevő társadalmi támogatás, akkor a parlamenti erő ugyan formálisan legitim marad, de "valójában" az a kormány már nem maradhatna a helyén."

Melyik pártra gondolsz?
Vagy Neked OV belinkelt nyilatkozatából ez jön le? Én vagyok nagyon hülye, ha OV szavait (amelyeket idéztem is) úgy értem, hogy még az elégséges parlamenti támogatás is elég volna, ha legalább az meglenne...?

Tökéletesen egyetértenék Veled, ha volna egyértelmű bizonyíték arra, hogy OV, vagy a Fidesz vezérkarából bárki, mondott olyat, amit Te és TG nekik tulajdonítotok. Ilyen bizonyítékot kértem csupán. Ha nem tudsz ilyet mondani, akkor is egyetértek Veled általánosságban - csak nem értem, mi köze ennek a Fideszhez.

tabor 2010.04.20. 01:09:08

@kíváncsivagyok: Na igen... Ha megkérdeznénk a fideszes szavazókat, mire is szavaztak, 95%-uknak fogalmuk sem lenne róla; mert valójában nem is egy pártra, hanem egy emberre szavaztak; anélkül, hogy tudnák, mi a választott párt programja
tudom, hogy itt mindenki a maradék 5%-ba tartozik... és az összes rokona és ismerőse is...

panelburzsuj 2010.04.20. 08:23:35

@pad78:

Leírtam: öreg hibának tartom, ha a törvényes kormányalakítás feltételei nem állapíthatóak meg fekete-fehér egyértelműséggel a jogszabályokból.

Nem írtam le: és ezt a hibát az én számomra még Orbán Viktor leghatározottabb hangú jogszabályértelmezése sem számolja fel.

És akkor itt most megrekedtünk, mert te nem jogszabályt, bírósági ítéletet vagy értelmezést, független elemzést, hanem Orbán Viktort idéztél Orbán Viktor igazának alátámasztásául.

ssi 2010.04.20. 10:37:36

- kampányban a társadalom nem követelt minden párttól programot
- választáson a titkolt programú párt nagy társadalmi támogatottsággal kapta meg a legnagyobb parlamenti támogatottságot
- ciklusban az elégedetlenkedő, nem stabil szimpatizáns társadalmi támogatottsága csökkenhet
- választásokkor változhat a társadalmi támogatottság és vele a parlamenti is

ha nem történt közben alkotmánysértés

pad78 2010.04.20. 15:20:28

@panelburzsuj:
"Leírtam: öreg hibának tartom, ha a törvényes kormányalakítás feltételei nem állapíthatóak meg fekete-fehér egyértelműséggel a jogszabályokból."

Ezzel alapvonalaiban vsz. egyetértenék, bár nem vagyok jogász, és nem tudom, hogy pontosan mik szerepelnek a törvényben. Annyit tennék hozzá, hogy a jogszabályokból legfeljebb a kormányalakítás jogi feltételei derülhetnek ki - ugyanakkor a politika, főleg a kormányzás felelőssége reményem szerint kicsit több, mint szimpla jog.

"Nem írtam le: és ezt a hibát az én számomra még Orbán Viktor leghatározottabb hangú jogszabályértelmezése sem számolja fel."

Ezt helyeslem. Senkinek a jogszabályértelmezése nem helyettesítheti az egyértelmű jogszabályokat.

"És akkor itt most megrekedtünk, mert te nem jogszabályt, bírósági ítéletet vagy értelmezést, független elemzést, hanem Orbán Viktort idéztél Orbán Viktor igazának alátámasztásául."

Szerintem félreértettél. Orbán Viktor véleménye érdekelne előbb, addig amíg ezt nem ismerjük, semmilyen jogszabály vagy független elemzés nem dönthet arról, hogy igaza van-e a még nem ismert véleményében, vagy sem. Török Gáborral Ti úgy gondoljátok, hogy OV lebecsüli a parlamenti támogatottság jelentőségét - én azt kérdeztem, és kérdezem továbbra is, hogy Ti ezt mire alapozzátok. Mert anélkül, hogy ezt konkrét, Tőle származó forrással alá tudnátok támasztani, ez szimpla rágalom. Nyilván nem olyan szintű rágalom, mintha azt mondanátok, hogy baltával agyonverte az édesanyját, de akkor is hamis állítást tulajdonítotok neki. Ezért érdekelne továbbra is, hogy Gábor talál-e a belinkeltnél egyértelműbb forrást ehhez az állításához.

(Persze tudom, hogy sokaknak Bolgár György és Lendvai Ildikó egybehangzó állítása elég ahhoz, hogy ezt elhiggye. Én akkor hiszem el, ha OV személyesen mondta, hogy így gondolkozik, nem az ellenfelei.)

pad78 2010.04.20. 15:32:56

@pad78:
Még egyszer, csak hogy egyértelmű legyek:
"A Fidesz egyes politikusai és a párthoz közel álló véleményvezérek az elmúlt két ciklusban napi politikai érdekek miatt – akár szándékuk ellenére vagy attól függetlenül - sokat tettek azért, hogy a képviseleti demokráciába, a parlamenti felhatalmazásba vetett bizalmat gyengítsék." (Török Gábor)

Ezt TG szerint alátámasztja egy cikk, amiben a következő szerepel:
[OV] "Úgy vélte, ahhoz, hogy valaki jó lelkiismerettel végezhesse miniszterelnöki munkáját, két feltétel kell. Egyrészt legyen társadalmi támogatottsága, másrészt legalább a parlamenti támogatottsága legyen meg.
Közölte: ezek közül most egyik sincs meg."

Szerintem ez éppen az ellentéte annak, amit Gábor állít. Gábor azt kérdezi, hogy "parlamenti VAGY társadalmi támogatás?", OV válasza hogy "parlamenti ÉS társadalmi támogatás - de legalább parlamenti". Ezt szerintem mindketten elég kreatívan értelmeztétek. Ezért kérdezem, hogy tudtok-e olyan idézetet OV-tól, ami ezt a kreatív értelmezést alátámasztja.

Megjegyzem, a Fidesz-kormányt erkölcsileg az köti, amit ők mondtak. Ha csak Lendvai Ildikó tulajdonította ezt nekik, vagy Fritz Tamás fejtett ki valahol ilyen véleményt, annak nincsenek erkölcsi következményei a második Orbán-kormányra. Ha viszont igazatok van abban, hogy ezt ő mondta, annak egyértelműen vannak! Ezért releváns, hogy mondott-e ilyet! És ezért veszti el minden relevanciáját ez a bejegyzés, ha a Fidesz-vezetés soha nem állított ilyet!

tölgyes 2010.04.20. 16:54:47

@Orbán Diktor: Miért kellett volna az emeléseket Orbánnak elutasítania??? Medgyessy azt mondta: az ország jó állapotban van, csak Orbán sajnálja az emberektől a pénzt. Ezért az MSZP a gazdaságot még jobban csinálja és az embereknek többet ad.. jóléti rendszerváltást csinál. Orbán pedig mint KONSTRUKTÍV ELLENZÉK nem gátolta az MSZP-t abban, hogy az embereknek adjon..és mert Medgyessy a jó gazdaságpolitika folytatását ígérte, abban se gátolta... Ha ellene szavaz, a kormány akkor is érvényt szerez az akaratának..Övé volt a biztos többség.

seusokincs 2010.04.22. 18:18:39

@tölgyes: Miért szavazott volna ellene? Pl. mert igazi konzervatív, azért, az pedig csak teljesítménynöveléssel együtt ad nagyobb bért. Pl. mert hisz a közgazdasági racionalitásban, azért. Pl. mert kormányjavaslat, ami amúgy is egyenlegrontó, mivel gazdaságélénkítő hatása hosszabb távon sincs, azért.
Egyébként azért nem, mert a kampányban belelavírozták magukat "az MSZP nem szavazta meg..." típusú marhaságba (ez a mostani kampányban is megismétlődött), teremtettek egy új populista bírálati terepet, itt meg visszakaphatták volna a korábbiakat.
süti beállítások módosítása