Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:52

Úgy néz ki, hogy ez a választás sem múlik el komoly tévedésem nélkül: egyelőre ugyanis semmi jele annak, hogy a két forduló között felpörögne a kampány. A lapokban már a következő kormány névsora fut, időnként meglepő nevekkel, az elemző pedig – miután lényegében egyesélyesnek minősítette a második fordulót – nem tehet mást, mint előre gondolkodik. Láthatóan van min – s ez talán nem is csak engem érdekel.

Ma egy gazdasági kutatóintézet beszélgetésén vettem részt, ahol egy újabb érdekes spekulatív kérdés merült fel. Vajon nem lenne-e érdeke a Fidesznek, hogy miután módosított a választási rendszeren, előrehozott választást kezdeményezzen? – kérdezte egy üzletember. Az első reakció itt is az elutasítás: egy kétharmados többség esetén mi értelme lenne ennek? De most se kapkodjuk el a választ, először nézzük a lehetséges érveket.

Ha a Fidesz – ahogy ígéri - valóban módosítja az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt, ennek a változtatásnak az iránya sokféle lehet. Feltehetően a párt jól ismeri a saját érdekeit, ezért kétharmados többség birtokában olyan irányba mozdul el, amely számára kedvezőbb lehet. De vajon mi számít ennek? Egy kizárólag egyéni választókerületeket tartalmazó rendszer a jelenlegi támogatottsági viszonyok között akár kvázi-egypárti parlamentet is eredményezhetne, olyat, ahol szinte kizárólag fideszes képviselők ülnek. Egy ilyen változtatással a Fidesz távol tarthatná a parlamenttől a Jobbikot (ez bizonyára jó színben tűntetné fel a pártot az úgynevezett „nemzetközi közvélemény” előtt), de a kis pártoknak sem lenne sok esélyük a bekerülésre. Ha tehát ez lenne a változtatás iránya, tényleg lenne racionalitása a parlament feloszlatásának és az előrehozott választásnak. A Fidesz talán még elfogadható magyarázatot is találhatna a sietségre: miért kellene négy évet várni a kisebb parlamentre, ha ez akár már az ősszel létrehozható.

A szép levezetés azonban megfeledkezik egy fontos szempontról: arról, hogy azért a pártok néha az orruknál tovább is látnak. Ha ugyanis a politikai klíma később változik, és a Fidesz veszít a népszerűségéből, egy ilyen rendszernek a Fidesz is vesztese lehet;  akár az is előfordulhatna, hogy a párt vezetői sem kerülnek a törvényhozásba (hiszen ahhoz nyerniük kellene egy egyéni választókerületben). Egy tisztán többségi rendszer bevezetése tehát a Fidesz számára is rettentően kockázatos – bár jelenleg csábító lehetőség - lenne, ezért sokkal valószínűbbnek látszik – ahogy erről a párt egy-két politikusa már beszélt is – a mostani vegyes rendszer megtartása egy kisebb, 200 fő körüli parlamenttel. (Fontos jelezni: még ebben az esetben is változna a rendszer hatása, hiszen ha csökken a területi listán kiosztható mandátumok száma, aránytalanabbá válik a szerkezet.) Ebben az esetben viszont nagyon kevés érv szólna a sietség mellett: ez ugyanis csupán arra lenne jó, hogy a Fidesz-frakciót már most megfelezze, ami bizonyára nem töltené el boldogsággal azokat a kormánypárti politikusokat, akiknek azt sem lesz könnyű megszavazniuk, hogy négy év múlva csak valamelyik padtársukat legyőzve állhassanak fel egyáltalán a rajtkockára.

Összefoglalva: nekem úgy tűnik, hogy az előrehozott választás követelése a következő ciklusban is megmarad ellenzéki műfajnak, persze majd csak akkor, ha a támogatottsági arányok esetleg számukra kedvezőbben alakulnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr641924707

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne lehessen egypártrendszer! 2010.04.16. 12:47:31

A kétharmados győzelemmel járó lehetőségeket latolgatva az első, amit mindenki megemlít a kisebb parlament és a kisebb önkormányzati testületek megteremtésének lehetősége. Azonban ez a választási rendszer gyökeres átalakításával jár.2007 óta mulasztáso...

Trackback: Egy szavazat - egy tanulságos rövidfilm 2010.04.15. 23:09:22

Egy 18 perces videó Edit néniről, aki élete utolsó percében még hozzászólhatott nemzetünk jövőjlhez. Nagyon tanulságos magyar rövidfilm, angol felirattal.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.04.16. 00:32:05

@Interlock:

A közvetlenül megválasztott polgármesterek között akad azért ilyen (falun, városon egyaránt), de följebb nemigen jut belőlük, mert a megyei/régiós/parlamenti pollitizáláshoz előbb a párt szűrőjén kell átmenni (pozíciószerzés, jelöltség), és csak utána jöhet a nép előtti megmérettetés.

Márpedig a pártszűrők valahogy nem pont úgy szűrnek, mint a közvetlen választás.

MartyMcFly 2010.04.16. 00:35:09

@laji: Nem fogok a második fordulóban szavazni,mert az én körzetemben eldőlt a választás. Ha nem így lenne,akkor is rengeteg kimenetelű,felállós evk maradt volna még. Mindegyik külön mérlegelést kíván. De összességében masszív MSZP visszalépés nélkül pesten mindenképpen fidesz 2/3ad lesz.

Kisebb parlamentben a Gyurcsány-Merterházy-Zuschlag helyett csak 0,7 Mesterházy ül,mert közben lefelezte magát az MSZP és lefelezik a parlamentet is:)

Bizony 0,7 mesterházy az= kisebb korrupció,mert akkor a Gyurcsánynak és zuschlagnak más posztot kell leosztani,azt a posztot is viszont mástól kell elvenni,az akitől elveszik megy egy másikba,de előbb utóbb elfogynak a posztok (főleg,ha önkormányzatok is kisebbek lesznek) és kiesik a rendszerből iszonyatosan sok pártember. Akik mintha betonra esnének úgy fognak a valóságba érkezni:D

Akiknek viszont nincs pozíciója, eltekintve pár nagyon befolyásos fejestől,annak nem lesz befolyása sem,ha nincs befolyása akkor nem tud ennek fejében pénzt lenyúlni másoktól,vagy a pozíciójához rendelt pénzből.

Így megy ez...

szita szita péntek 2010.04.16. 00:35:19

Egyáltalán: az is milyen egy perverz helyzet, hogy az elkövetkező 20-50 esetleg 100 év választási játékszabályait egy olyan párt hozza, ami érdekelt benne... Egyébként nem fájlalom a Fidesz 2/3-át, de ebben a kérdésben mégiscsak....

Interlock (törölt) 2010.04.16. 00:40:06

@szita szita péntek: Valamilyen szinten biztosan közelíthető a dolog, akárhogy is nézzük, tőlünk nyugatabbra olykor egészen működőképesnek tűnik az ilyesmi. Német kollégákkal szoktam beszélgetni, ott is utálja egyik politikus a másikat, de legalább elismerik a szakmai eredményeket (az ellenfelekét is, ha nagyon muszáj), és igyekeznek úgy dolgozni, hogy nagyon ne lehessen belekötni. Az állampolgárok meg a biztos jólétért cserébe szemet hunynak afölött, mennyi jut még a főnökeiknek pluszban. Ehhez nekünk olyasmi kellene, hogy kinevelni egy új réteget, de a mostaniaktól teljesen függetlenül, a visszahúzó hatás, és az említett elkurvulás lehetőségének csökkentése érdekében. Sok-sok generáció még, azt hiszem.

laji 2010.04.16. 00:40:38

@MartyMcFly: te biztos "liberális" lehetsz, hogy ennyire kirekesztő vagy... De mindegy, nem akarlak meggyőzni. Csak annyit, hogy az elmúlt 20 évben a Fideszé volt a legjobb 4 év kormányzása szerintem, még ezt is beleszámítva, hogy el kellett szenvedniük egy Torgyánt...

Interlock (törölt) 2010.04.16. 00:43:56

@panelburzsuj: Megint csak eljutottunk oda, hogy a párt, mint olyan, nem jó :-)
De hogy lehet máshogy csinálni? A civil mozgalmak a lakosságnak se nagyon jönnek be, azt sem tudják, kifélék. Van más lehetőség, a tisztes polgármesterek és kistérségi képviselők összefogásával indított puccson kívül? :-)

MartyMcFly 2010.04.16. 00:46:14

@Interlock: Pont ez a lényeg,hogy itthon nem ezek mentén politizálnak. Akkor meg mégis mi alapján döntsenek az emberek?:D Hogy ki kiabál hangosabb kommunistát, fasisztát, zsidót,cigányt?

Mert nekem ez az érzésem az elmúlt 20 évről.

Valóban,itt a társadalomnak kell még nagyon sokat fejlődnie. Ez pedig csak úgy lehetséges,ha az új generációk feje nem ezzel lesz tele,hogy kommunista,fasiszta,zsidó ,mert ez a 20. század ideológia terhe,nem a jelen,közelmúlt törésvonala.

De ebből a szempontból pozitív vagyok,az emberek nem hülyék,tartósan:D Itt már a fiatalokat nem lehet megszólítani a kommunistázással, fasistázással. Viszont nagyon hatékonyan lehet még a zsidózásal és cigányozással.

Szóval még egy újabb 20 év és talán választások előtt leülnek a szakmapolitikusok vitázni és nem arról,hogy a 2 az 2-e a 10 az 10. Hanem programokat vázolnak fel...

Én csak annyit látok,hogy ez a 20 év csak 4 évvel kifog most tolódni fidesz alatt:D Mert most megint 4 évig jön a kommunistázás, fasistázás...

szita szita péntek 2010.04.16. 00:49:34

@Interlock: A német példa jó példa. A politikusok ott is egészen biztosan a 4 csoport valamelyikébe tartoznak, csak épp más politikai kultúrájú országban élnek. Náluk az hozza a szavazatot, ha az ellenfél szakmai tekintélyét is elismeri.

Egyébként meg az, hogy a politikusokról a fent vázolt képpel gondolkodom nem jelenti azt, hogy így nem lehet működő rendszert csinálni. Korábban azt mondtam, hogy a választói akarat megvalósítása nem cél, hanem eszköz a pozíció megtartásához/megszerzéséhez. Igazából ez nem olyan nagy probléma, ha a választói akarat a folyamat során megvalósul. A gond ott van, ha ettől független tényezők döntik el a választást - hisz akkor nem kell törniük magukat az ígéreteik megvalósításával. Mondjuk, ha azzal lehet nyerni, hogy bulifotókat mutogatok pöcspumpával. Most őszintén: Ebben a lapos kampányban hány érvet hallottál? Mert én nem nagyon... Kíváncsiságból a Jobbiknak olvastam utána és jobbára tetszett amit láttam. Csak az volt a fura, hogy az érdemi gondolataik SOHA SEHOL nem merültek fel. Mert egyszerűbb volt lenácizni és helótás videózni. No itt a baj -> hülye a választó nem kell (szabad) érvelni neki. Érzelmeket kell kelteni. No akkor viszont szinte közömbös is a választói szándék... A Fidesz esetében ha sikerül egyfajta általános elégedettségérzetet elhinteniük 4 év alatt, akkor meglesz a következő 2/3-is, függetlenül a valós teljesítményüktől.

Interlock (törölt) 2010.04.16. 00:49:42

@szita szita péntek: Még nem tudjuk, mi lesz a vége, ha elbénázzák, akár jó is lehet az országnak :-) Kapkodás közben könnyű hibázni, kapkodni pedig majdnem "kötelező" lesz nekik, rengeteg elvárás van velük szemben, ráadásul ezeket maguk gerjesztették a legjobban.

szita szita péntek 2010.04.16. 00:52:51

@MartyMcFly: Hú, de hasonlót írtál. :) Mondjuk én nem vagyok bizakodó. A választó mindig is hülye lesz. Egyszerűen azért, mert azzal foglalkozik, hogy megfejje a tehenet és eladja a sajtot. A politikával komolyan foglalkozni soha nem lesz ideje, kedve. A felületes infók elérik, de nem fog a dolgok mögé látni. Szóval nem kell optimistának lenni.

laji 2010.04.16. 00:54:01

@MartyMcFly: "Én csak annyit látok,hogy ez a 20 év csak 4 évvel kifog most tolódni fidesz alatt:D Mert most megint 4 évig jön a kommunistázás, fasistázás... "

Gratulálok... Téged beoltottak gyűlölet-szérummal...??
Itt ez a kiszivárgó Balogh Zoltán interjú. Kell ennél értelmesebb ember oda?

szita szita péntek 2010.04.16. 00:55:14

@Interlock: ??? Én nem ismerem az igéreteiket, programjukat. Pár általánosságon kívül bármit is fontosnak tartottak elmondani?

Interlock (törölt) 2010.04.16. 00:56:49

@MartyMcFly: Nem ismerem OV-t (sem), de ha ezt most elkúrja, négy év múlva megy a levesbe. Nem lesz többé bársonyszék, elég, ha a többmillió szavazójából csak a fele érzi majd becsapottnak magát. Fogalmam sincs, hogy eszében van-e valami hasonló, de a két kis párt, és főleg a Jobbik térnyerése azt jelzi, hogy az emberek innentől kezdve mernek újakra, talán-talán másokra szavazni.
Tényleg nem hülyék az emberek, csak az igazán hülyék még nem haltak ki közülük.

MartyMcFly 2010.04.16. 00:59:38

@laji: Attól függ hogy nézzük:)

Demokratikus intézmények működésében borzalmas volt. Szakmai politizálás kérdésében borzalmas. Ez nagyon szigorúan gazdasági kérdés,de gazdaságpolitikailag borzalmas volt (ez külön 5 A4es oldal,hogy miért,de röviden: egy költségvetési egyensúly tekintetében rendbetett országot,melynek megvoltak még az exportpiaci,erre alapozva meg 3-5%-os GDP növekedése is volt. Sikerült 2,5 év alatt egy politikai tábor szerző osztogatópolitikával belső fogyasztás ösztönző GDP növekedéssé átfordítani, úgy hogy közben bemutattak az USA-nak és oroszoknak,elbuktuk főleg az oroszok miatt az exportpiacunk nagy részét. Nem is lehettt ezt már sehogysem leplezni,de azért megpróbálták még egy 2 éves költségvetéssel,amiből lett egy 8-9%-os GDP hiány! Mindezt úgy,hogy az elmúlt 30 év LEGKEDVEZŐBB világgazdasági környezetében kormányoztak...). Kiirtottak minden szakmaiságot a közbeszédből, eleve kudarvra volt ítélve aki valós helyzetr alapozott programmal akart volan bármit csinálni. Ígéretözön indult el, spirál,ígérgettek egymásra. Ezt az MSZP csinálta jobban,meg is nyerték a választást. Betartották az igéretüket, egy szétbombázott költségvetéssel a hátukba megcsinálták a válaszátsi igéreteik 80%-át... csődbe is ment majdnem megint az ország.

Fidesz 4 évről annyi pozitívumot tudnék elmondani,hogy visszaállították a családi pótlékot (bár annak is csak csökkentett összegét) és a fogmegtartó kezeléseket. Nato csatlakozás és nem akadályozták különösebben az EU csatlakozási folyamatot. Hát ez erősen lenen nevezhető sikeres 4 évnek.

Abban viszont lehet mégiscsak igazad van,hogy ez a legboldogabb 4 év volt. Mert az elmúlt 20 évben itt kormányzati siker 2 volt, a Bokros-csomag és a mostani stabilizációs csomag. Nem lett államcsőd. Erre azért tényleg nehéz büszkének lenni és kihúzni magunkat....

Aki szerint viszont ehhez nem az kellett,hogy a magyar társadalom vevő volt az elvtelen populizmusra, amit viszont a fidesz honosított meg,még ha aztán rájuk is vertek az mszpsek:D, egyszerűen minden kis érdekcsoport csak úgy tudta elépzelni a boldogulását ha beállt a kéregetők sorába,valamelyik szektértáborba,akkor az nem itt élt az elmúlt 20 évben.

Ezért a 20 év rombolásért,egy helyben állásért 40-30-20-10% arányban felelős az MSZP-FIDESZ-SZDSZ-MDF... Ezek közül még a koalíció nélküli kormányzással is kérdéses, hogy éppeszű dolog felruházni bármelyiket is...nemhoyg 2/3dal.

És nem,nem vagyok liberális. Öko-szociális-liberális vagyok:)

t a m á s 2010.04.16. 01:01:55

1.Az önkormányzati rendszer változtatása lenne a lényegesebb. De nem csak a képviselők számának megfelezése (ez is helyes) hanem a kompetenciák alapvető szűkítése. Ma az önkormányzat hiteleket vesz fel, kötvényt bocsájt ki - aztán sír hogy nincs pénze iskolára, óvodára, rendelőre. Pedig azok üzemeltetésére a normatíva szerinti pénzt megkapták, csak (egyébként talán hasznos, de fedezet nélküli) saját beruházásra elköltötték (amiből ugye valami mindig "visszacsurog" a zsebekbe).

2. Valahol egy ember, egy szórólapot akarata ellenére bedobó FIDESZ aktivistát egy kővel megdobott.(hát bizony ez nem szép dolog) Nem találta el csak a táskáját. Azonnal a rögtönítélő bíróság ma 1 év 8 hónap letöltendő börtön büntetésre ítélte.
Na még nem is jött össze a 2/3, de az igazságszolgáltatás már "igazodik". Mondanám, ilyen világ lesz...de már van.

Interlock (törölt) 2010.04.16. 01:10:14

@szita szita péntek: Ezzel a kommenttel teljesen egyetértek. Olyan az egész, mint a Győzike-Maunika-Józsibarát show-k: amíg ilyesmire van igény, ezt nyomják. Ha egy kicsit alakulna a társadalom felfogása, és nem lennének rá vevők, más műsort kellene adni, különben kikapcsolják a tévét.

Nagyvonalú ígéreteket azért elejtettek itt-ott, bár abban igazad van, hogy túlzásba nem vitték. Nézz körül, egyetlen dolgot várnak tőlük (sokszor még a másra szavazók is): az ország rendbetételét, fölfelé indítását. Ők meg fájinul beharangozták, hogy rajtuk kívül ezt senki nem tudja megcsinálni; mi ez, ha nem egy elvárás gerjesztése?
Amúgy én is sokat "szemezgettem" a Jobbikkal, heteken keresztül olvastam, beszélgettem mellettük és ellenük egyaránt. A lejáratósdi nevetséges volt (főleg a kormánypárt embereinek múltjához képest), de végül mégsem szavaztam rájuk, két okból. Nem takarították el maguktól az odaverődött szemetet, illetve sokszor úgy tűnt, pálya széléről könnyen megy a vau-vau, de ha bent kell futni, kifulladnak hamar. Lehet, hogy a tudatlanságom okozta, de nem éreztem mögöttük igazi tartalmat. Ettől függetlenül, konkrétumokat leginkább ők mondtak, még ha az úttal nem is mindig tudtam egyetérteni.

MartyMcFly 2010.04.16. 01:10:35

@laji: Miért engem oltottak volna be gyűlölet szérummal? Nem én fogom ezt csinálni, az MSZP-FIDESZ-SZDSZ csinálta ezt 20 éven keresztül. A fdiesz ezért létezik,ezért kapott 2/3-dot,mert hitelesen képviselte,hogy ők a kommunisták egyetlen lehetséges alternatvái. Nem is kellett semmit mondaniuk.

Ők alapozzák a politikát, hatalmukat gyűlöletre. Arról ne is beszéljünk,hogy a magyar zászló kisajátításával ,a határon túli magyarok magyarságának megkérdőjelezésével, a erdélyi magyaroknak románia eu-csatlakozásának aláírásának cserébe megígért autonómiával,majd be nem tartásával, a hazaárulózással, az én megmondom ki nem magyar, ki magyarral SZÉTEKÉZTÉK a magyar társadalom egységét...

Ne az legyen már gyűlölködő,aki ezt látja,hanem az aki ezt csinálja,meg aki ehhez bólogat. Mert nem ehhez kell hit,amit most leírtam,hogy ez történt...

Radikalizálódott,atomizálódott társadalom jellemzi Magyarországot,ahol 7 éve nem lehet kimenni Budapesten semmilyen nemzeti ünnepre... Már azoknak akik a nemzet ünnepét szeretnék ünnepelni és nem politikusokat és tüntetőket hallgatni... Csak vidéki településeken lehet,még szerencse,hogy nem pesti vagyok,de azért már felmerült nem egyszer,hogy egyszer az életben szeretnénk látni egy tisztavatást,vagy zászlófelvonást.

Én egyedül a fidesz,mszp,szdsz POLITIKÁJÁT, POLITIKA-GYAKORLÁSÁT utálom. Felőlem mint emberek azt csinálnak amit akarnak,ha az ország szekerét elkezdenék kihúzni a szakadékból...dehát nem fogják megtenni,ezek biztosan nem. Tapasztalat,nem ígéret:)

viszont...

Lehet Más a Politika!!!

LACEK 2010.04.16. 01:12:34

Szerintem a Fidesznek el kellene törölnie a választási rendszert, bevezetnie a királyságot, Orbán Viktort meg a Duna jegén megkoronázni!

LACEK 2010.04.16. 01:15:10

@t a m á s: Isten igéjének terjesztőjét bántalmazni a legsúlyosabb bűnök egyike volt már a középkorban is! Örüljön, hogy ennyivel megúszta a mocsok!

panelburzsuj 2010.04.16. 01:15:16

@Interlock:

89-90-ben a pártok a "semmiből" jöttek létre, minden előzetes szelekció nélkül az egypártállam helyén támadt űrt töltötték be. (Gondold végig, hogy a kerekasztalok mellett milyen "legitimációjú" figurák hoztak máig ható döntéseket.)

Én úgy gondolom, hogy nem "a párt" nem jó, hanem az a párt nem jó, amely egy soha vissza nem térő rendszerrel szembenállásból politikai tőkét kovácsolhat magának. A Fidesz antikommunizmusa (ma) olyan szemfényvesztés, ami arra jó, hogy egy rakás jómódú/tolvaj hivatásos politikust "kommunistának" bélyegezve saját teljesítmény felmutatása nélkül is elkaszálhassa az ellenfelet. (Mutass nekem teljes államosítást, tanácsrendszert, proletárdiktatúrát követelő kommunistát az MSZP-ben ...)

A Jobbikra ugyanez áll, tetézve a már a Fidesznél is necces nemzeti lózungok turbósításával. (Nem térek ki a kisgazda, miép vonulatokra: ami belőlük megmardt, azt a Jobbik nagyrészt felszippantotta.)

Az MSZP megint csak nem "saját jogon", hanem az "elmúlt rendszer"-hez viszonyítva jutott hatalomra 94-ben, csak épp fordított előjellel: olyat láttak bele a népek (kádári biztonság), amire az égvilágon semmi alapjuk nem volt belelátni, de az MSZP szerényen eltekintett az önleleplezéstől. A második-harmadik MSZP-menet pedig sokkal inkább a Fidesz töketlenségének, mint az MSZP fényességének volt köszönhető.

A SZDSZ, MDF kimúlt. Ténylegesen ők cserélték le a szocializmust, ezt a kamikaze-mutatványt nem is igen lehetett túlélni. Önállóan már régebben eltűntek volna, csak koalaíciós partnerként éldegéltek még egy darabig a romjaik. (Meg a Fideszbe átszivárogva virul ma is a fél MDF ... )

Mi maradt ki a szórásból, amit "párt"-nak nevezhetünk, és nem az "átkoshoz" méri magát? Talán még az LMP - féllábbal még a civil világban, féllábbal már a profi politikában.

Tehát: nem "a párt" rossz, hanem azok a konkrét megélhetési érdekvédelmi szervezetek, amelyek ma Magyarországon pártnak adják ki magukat.

laji 2010.04.16. 01:24:05

@MartyMcFly: Erre most mit lehet írni, beszippantott a ballib populizmus... Ha az LMP annyit hazudik, amennyit Te itt a Fidesz gazdaságpolitikájával kapcs., akkor ez legyen az utolsó ciklusuk...

MartyMcFly 2010.04.16. 01:31:14

@laji: Semmi probléma,én példákat hoztam. Ha szánsz majd rá energiát tessék megpróbálni cáfolni, tényekkel, példákkal. Gyanítom semmit nem lehet írni,legalábbis még fideszes forrásból sem sikerült senkinek,pedig ők aztán képesek magukat védeni:D

Nagyon kíváncsian várom,mert részemről,csak a puskapor 10% fogyott el,még a nagy vonalaknak is csak töredékét írtam le. Nem kell ehhez ballib média,csak megnézni a 98-02 közötti számokat, gazdaság struktúrájának változását, GDP növekedést generáló ágazatokat,stb...

Egyelőre annyit írtál,hogy nem tudsz mit írni és hazudok. Ez édes kevés lesz,nem vagy te fidesz:D (aka. ellenség,ellenfél vagy nem mondok semmit, úgyis enyém a győzelem)

t a m á s 2010.04.16. 01:37:53

@LACEK:
IGENIS, értettem! Köszönöm.
Aushalten, maulhalten und weiterdinen mondták a K.u.K hadseregben. Kitartani, pofát befogni, továbbszolgálni.

MartyMcFly 2010.04.16. 01:37:55

@laji: Ja és ne moss össze az LMP-vel,semmi közöm hozzájuk, se jelölt,se aktivista nem vagyok,csak egy sima mezei választópolgár. Amíg ez nem bűn:D

(most fel lehet írni a nagy kockás füzetbe,hogy MartyMcFly LMP-s szavazó. Mert ugye az is hazugság,hogy az MSZP-nek,Fidesznek van nyilvántartása az összes korábbi választásokon begyűjött Kopogtatócédulák adataiból ,a népszavazási kezdeményezések adataiból és stb, ami után mennek többi választáson KC-t gyűjteni,ami alapján telefonszámokkal szinesítik az adatbázis,ami alapján hívogatják az embereket,küldözgetik nekik a kiadványokat,amik alapján mozgósítanak:D:D:D)

Ha róluk érdekel bármi,akkor bátran tájékozódj elsődleges forrásból,vagyis a honlapjukon megtalálható programból, szakmai bizottságok anyagaiból, tv és rádió interjúkból. Ha nem veszed erre a fáradságot,akkor nem sok alapod van bárkit hazugnak nevezni.

De előbb várom a Fidesz 4 év GAZDASÁGPOLITIKÁJÁNAK pozitív megvilágítását. Komolyan. Legalább lesz mit megmutatni vezető elemzőknek, ők se láttak még ilyet.

Interlock (törölt) 2010.04.16. 01:45:44

@laji: @MartyMcFly: Ne csináljátok már, emberek... Én pont ezért utálom a pártokat, mert rávesznek minket arra, hogy ilyen hülyeségek miatt egymás fikázásába lovaljuk magunkat. Úgy véditek egyiket-másikat, mintha az nektek érdeketek volna (és remélem, nem az). Mivel mindig, mindenkinek igaza lesz önmaga szerint, ezzel az életben nem jutunk előre.

Én azt mondom: az idő, mint olyan, a jövő felé halad. Lovagolhatunk a múlt történésein, ostorozhatjuk a vélt vagy valós tévedéseket, csak értelme nem sok van. Húzzunk egy vonalat, valamikor a múltban, választóvonalnak. Ami azelőtt volt, kiesik. Ami azután, azt független, társadalmi kontroll alatt álló csoportok kivizsgálják, bűncselekmények esetén független, igazságos ítéletek születnek (nem koncepciós perek, meg kampányeljárások). Ezt egyszer végig kellene csinálni, és ami kimaradt, az nincs többé. Onnantól kezdve pedig ugyanezt a kontrollt alkalmazni, immár friss tények alapján, az elkövetkezendő vezetésekre, válogatás nélkül.
Hótt felesleges azon vitázni, hogy tíz éve a Fidesz így, meg ma az LMP úgy (de mondhattam volna bármelyiket). Egymást meggyőzni úgysem fogjátok, csak vesztegetitek az időt.
Az pedig nélkületek is előrefelé fog folyni.

silent76 2010.04.16. 01:58:51

Minek elemezget itt ez a törökgabor? Egyaltalan mire jók ezek az elemzök? Ugysem jön be soha amiket mondanak. Meg altalaben olyanokat mondanak, amiket egy 15 éves gyerek is ki tud következtetni...

aum 2010.04.16. 02:03:03

@MartyMcFly: Hátrább az agyarakkal! Azt azért elég nehéz bebizonyítani, hogy szar volt a 98-02-es gazdaságpolitika.
Kábé az összes gazdasági alapmutató javult vagy egészséges értékeket mutatott (GDP, infláció, államadósság, munkanélküliség).
Ez minimum egy tisztességes kormányzati ciklusnak felel meg, ami a mostanihoz képest valóban aranykor.

MartyMcFly 2010.04.16. 02:14:10

@Interlock: Ezek nem hülyeségek,hanem az ország múltjának, jelenének és jövőjének irányítói,mert nálunk ez történt az elmúlt 60 évben,hogy nem az emberek csinálják,irányítják a saját sorsukat,hanem a politika irányítja az embereket. Azzal,hogy kiszolgáltatta a társadalom egyre nagyobb részét annak,hogy már a létéért küzdjön... atomizálták a társadalmat, szétverték a közösségeket, megtettek minden, hogy semmilyen kérdésben se lehessen közösségbe kovácsolódni.

Én támadom a pártokat,én ezt a politikai rendszert támadom, ami tovább él jelenleg is. Kommentelő társamnak mindösszesen azzal van problémája,hogy a fideszt is ez alá a politikai kultúra alá értem és úgy érzi,hogy ezt a ballib média rágta a számba...

Amíg nem a tudatos választópolgárok lesznek többségben, addig - mivel 56%-os adóelvonási szint van, iszonyatos korrupció, erkölcsi, morális válság - csak igen kevesek kiváltsága marad az,hogy sorsukról ők dönteseink és alapvetően ne a politikát csinálók döntéseinek eredménye.

Én nem az LMP-t védem,csak ezt a jövőképet, amiben a politika szerepe marginálissá válik, amiben újra az emberi léptékű közösségeké lesz az irányítás saját és közösségük sorsa felett. Ahol szóba állnak egymással a politikai pártok is,ahol nem azzal szereznek mandátumot,hogy megvédenek egy másik párttól,hanem azzal amit mondanak!!! Ennek nincs köze az LMP-hez,max annyiban,hogy egyelőre nincs másik párt,akinek ez lenne a kiindulási pont. A többi már csak erre rakódik rá. Ez a politikai kultúra nem az LMP-é,ez csak egy alap,amihez egyelőre tartja magát az LMP. Mivel nincs más párt ami csak megközelítené így jelenleg nincs is választás. Mindenkinek azt jelent amit akar a lehet más.

Nekem azt hogy lehet más a politikai kultúra,lehet más az oktatás, lehet más az egészségügy. Számomra ezekben a kérdésekben szimpatikus az LMP. Az utóbbi két kérdésben az LMP mellett vitázok, évelek. Ha a politikai kultúra kérdésében próbálok meg érvelni,akkor viszont nem az LMP-é a színpad. Ő csak egy szereplője ennek a politikai kultúrának,ahol remélem előbb utóbb lesz legalább egy jobboldali párt is. Lássuk képes-e a fidesz az átmenetre,képes-e vonalat húzni...

Kövér Lászlót parlament elnökének megtenni mindenesetre elefánt a porcelánboltba lépés ennek irányába.

Abszolút nincs mindig mindenkinek igaza. Ez csak ebben és az elmúlt politikai rendszerben elfogadott alaptézis,ott is csak mindig a saját pártjukra persze,mert többi kommunista,fasiszta,zsidó,stb és nem hogy igaza nincs,de még csak nem is nevezhető embernek... ezért vele szemben minden megengedett egyébként is. Igen húzni kell egy vonalat, ami után nem ennek mentén zajlik a politizálás,hanem olyan törésvonalak mentén, amik testközelből érintik az embereket. Munkanélküliség-munkahelyteremtés, fenntarthatóság-önpusztítás, energiafüggőség-önellátás, integráció-kirekesztés,stb.

Nem vagy Isten,hogy vonalat húzz a társadalom felett,csak úgy lehet vonalat húzni,ha ezt a társdalom akarja,ha már érett hozzá. Addig pedig nincs más eszköz az ember kezében,mint hogy vitázik azokkal,érvel azok számára, akik nem látják,hogy húzni kéne egy vonalat. Mert amíg nem látják továbbra is azokat a pártokat tartják hatalmon,akik nem ebben érdekeltek,hanem elemi érdekük az eddigi törésvonalakat fenntartani.

Szóval szerintem meg ne legyünk virágot a réten szedő szende szüzek és tegyünk úgy,mintha kérésünkre megállna a felénk menetelő 10 milliós szovjet hadsereg... Ne dugjuk a fejünket a homokba,mert akkor kisajátítják az országot, a politikát,a sorsunk feletti döntéseket olyan erők,mint amik dúltak az elmúlt 20 évben és akkor nem hogy vonalakat nem húzigálhatsz, de lassan ahhoz is korrumpálni kell valakit,hogy kimehess a wc-re... (mondjuk egyes multi cégeknél ez a gyakorlatban is így van...)

aum 2010.04.16. 02:32:01

@MartyMcFly: Pont Kövér László ma bratyizós módban beszélt az LMP-ről.
www.hir24.hu/valasztas-2010/49658/kover-udito-volt-eddig-az-lmp-stilusa.html
Ennek mondjuk örülök, mert a stílus maga az ember - tartja a szólás. És nem tartom utópiának (már volt róla szó a fórumban), hogy az LMP "mássága" jó irányba viszi a politikai stílust, a vitakultúrát, a közbeszédet.
Például a civil öntudat fejlesztése, állampolgári kontrol - olyan dolgok, amelyek nem a parlamenti erőviszonyok függvényei.

KiNG 2010.04.16. 02:32:30

És mi lesz akkor, ha nem csökkentik a parlament létszámát, hanem kétkamarás lesz az országgyűlés?

Ez több okból is előnyös lenne:

1. Az újdonság ereje a "népet" megtisztítaná. (Újfajta parlamentáris rendszer = új berendezkedés = vége a gengszterváltásnak és a sehova nem vezető parlamenti szarrágásnak)

2. Nem kellene a Fidesznek kompromittálódnia amiatt, hogy egy kétharmados döntés által esetleg magasabb százalékot kellene elérni a következő választáson, hiszen a két ház összetételét szabadon választhatná meg, így nem kellene attól félnie, hogy egy rossz 4 év után csökkenne a támogatottságuk, sem pedig attól, hogy egy jó 4 év után nem szereznének annyi szavazatot (befolyást), mint idén (amit természetesen azért kaptak, mert a többség nem kér többet az MSZP-ből, és nem pedig azért, mert az ország kétharmada fideszes).

3. A kétkamarás parlamenttel bíró országok sokkal inkább túlélőek egykamarás társaiknál (lásd történelem)

4. Alapvetően konzervatív elképzelés a két ház elkülönülése.

5. Jelenleg az államfő Sólyom, és a felsőház pedig egyenlő Sólyom lelkiismerete és elképzelései. Egy felsőház beiktatása esetén lenne egy ütköző az alsóház és a köztársasági elnök között.

6. Egyszerű lenne a választás is: az alsóházat területi lista alapján választanák, a felsőházat országos lista alapján.

Interlock (törölt) 2010.04.16. 03:09:29

@KiNG: Megette a fene az egészet, ha ugyanazokból a pártokból kellene két kamarát választani, legalábbis a mostaniaknál, szerintem. Vagy a maga az alappárt irányítása működne mindkettőben, vagy a többség ereje, vagy totál képtelenség volna egymással konszenzusra jutniuk. Ennyi erővel inkább üljenek egy helyen, kevesebb kamerával is lehet őket látni :-)
Az igazi az lenne, ha az egyik kamarát független, szakértő civil csoportok alkotnák. Csak ehhez ugye egyrészt ezek megléte kellene, másrészt az a hozzáállás a pártok részéről, hogy beengednek a folyamatokba olyanokat, akik fölött nincs irányítási lehetőségük, nincs pártfegyelem stb.

MartyMcFly 2010.04.16. 03:10:35

@aum: Igen,azt írtam,hogy a 20 éves múltba az volt a legboldogabb 4 év,ezzel mondtam azt is,hogy többi 4 évnél jobb volt. De gazdaságpolitikában ne ezek legyenek már a mércék:D

Úgy írod ezt a 4 mutató mintha nem úgy függnének össze,mint az alma meg a csutkája...

Gazdaságpolitikánk,tehát ahol nekünk volt mozgásterünk, anyagi forrásunk alakítani a gazdasági szerkezetünket,érdemben befolyásolhattuk még egyáltalán a magyar vállalkozások szerkezetének alakulását, vagy a magyar vállalkozások nemzetközi jelenlétét, akár támogatással is (ami ma már nehéz ügy eu miatt...) gyakorlatilag, ha a gyorsított privatizációt nem nézzük akkor 96-01 között volt,ebből a 98 utáni vastagon elhibázott. Attól még nem jó,hogy a gazdaságpolitikával nem is rendelkező időszakokhoz képest,egyáltalán volt...

Igen,volt x 100-1000 millirád Ft,amit elköltöttek egy gazdaságpoltika mentén, rosszul. Ha jól költötték volna el,nem ez lett volna az eredménye,mint ami már 2001-ben kibukott...

96-02-ig tartó időszak a világgazdaság legdinamikusabb fejlődésének időszaka volt. Ilyen környezetben még timbuktu is fejlődni lett volna képes... Ekkora már leépült a nagyipar régen, a privatizáció nagy része is lement, amit nem adtak el,azt eladta a fidesz,ugyanúgy ahogy a többi eladta az mdf,mszp.

Betelepültek azok a nagy multik, amik ma is az export elég nagy arányát kiteszik. Na ezek a felfutó világgazdasági környezetben szintén felfutó exportot generáltak, munkahelyet teremtettek,stb. Viszont ezzel párhuzamosan a magyar mezőgazdaság elveszített az orosz és posztzovjet felvevőpiacokat,tekintve,hogy az agyontámogatott EU-s termékekkel szemben nem sok esély volt az EU piacán iszonyatos piacvesztés szenvedett el a magyar mezőgazdaság, mind alapanyag,mint feldolgozott termékek területén. A fidesz 4 évének agrárpolitikáját ámokfutáson kívül nehéz lenne bárminek nevezni... egy szalmaszálat nem tettek keresztbe,hogy ne veszítsünk,vagy akár szerezzünk piacokat (kivéve Torgyán délamerikai road-showját) erőltették a megmaradt gazdaságok eladását, a megmaradt jól működő TSZ-ek szétverését, a minden 10ha-os gazdálkodónak 10milliós gépeket vásárlását, amik aztán ott áltak az udvarba 365/362 nap és lehetett nézni a sajátot,meg a szomszédét...amíg el nem vették azt is,mert nem volt miből fizetni a törlesztést.

piacvesztés és a többi már csak ennek oka,vagy pont kiváltója... rossz birtokviszony kialakulásának erősítése, totális alkalmazkodni képtelenség a külpiaci igényekre, állami milliárdok elfolyatása értelmetlen eszközberuházásokra. Miközben adták el a feldolgozóipar maradékát is...

Hogy lehet ebből mégis GDP növekedés, munkanélküliség csökkenés, infláció-csökkenés. Nagyon egyszerű, GDP növekedést kell generálni...

Vedd a rendbetett (értsd: a szociálisan teljesen érzéketlen Bokrost és IMF-et ráengedni a magyar költségvetésre) államháztartásban rejlő bő tartalékokat,mert költhetsz rendesen még akkor is csak kicsit lesz hiányos a budget, vedd a GDP növekedés hozadékát,amit szintén elkölthetsz, vedd a privatizációs bevételeket és öntsd a kis és középvállalkozói szektorra és állami megrendelésekre, lehetőleg a saját holdudvarod körül landoljon azért minél több,elvégre az MSZP is így csinálta,ki kell építeni a szekértábort,meg annak fedezetét. (amellett,hogy a multikat természetesen ugyanúgy támogatod,vagy éppen jobban mint előtte és utána).

Öntsük a pénzt a gazdaságba, pontosabban a FOGYASZTÁSBA, hiszen ez is emeli a gdp-t,ha minél többet fogyasztunk a minél több megtermelt áruból. Igaz,hogy közben a fogyasztás ilyen szintjére igazából nincs is fedezet,csak az állami ingyen pénznek köszönhetően,de ezzel nem kell törődni,amíg kenyér van hatalom van. Megpróbálni ellátni a kkv-kat olcsóbb hitelekkel, ellátni beruházásokkal az építőipart (pl építsünk minden 20kmen belülre gyógyfürdőt,mert az micsoda presztízsberuházás,igaz,hogy bevételt nem fog termelni,mert egymást ölik meg és a marketingre amúgy se fog soha a kutya se egy fillért se fordítani külföldön...), csak azért is megmutatom módszerekkel felrúgni a szerződéseket,amik után 50-100milliárdos kötbért kell fizetni,hogy utána a sajátjaimmal építsek ugyanúgy vagy lehetőleg még drágábban autópályát,bár átadni már alig sikerül km-t összesen 20 km autópályát a 4 év alatt...

Ez ment kb 2,5 évig,addigra kipukkadt a lufi,nem maradt mit osztogatni, hogy ne derüljön ki trükközzünk fiúk csinálunk 2 éves költségvetést. Igaz,hogy 1 évre is nagyon nehéz tervezni az infláció és az adóbevételek miatt,de éppen ezért külön hatásosa 2 éves költségvetés. Na ott aztán már földi halandó el is veszített a fonalat, kb annyira maradtak hitelesek a magyar államháztartás,magyar költségvetés sarokszámai is,mint amennyire megalapozottak voltak utána a 2002 és 2006-os választási ígéreteke.

Igaz,hogy közben már nem nagyon maradt miből ösztönözni a belső fogyasztást,annak meg nagyon csúnya következménye,hogy akkor szépen leépül az a kkv szektor amire mi bármit is alapozni gondoltunk,ami irányába torzítottuk kicsit a gazdaságot. Igaz,hogy közben külpiacokat veszítettünk, nemzetközi versenyben még jobban lemaradtunk,de ha még a hazai fogyasztás mögül is kimegy az állami pénz,akkor annak csúnya vége lesz. Nem is ment ki, költöttek,nyakló nélkül, az államadósság terhére.

Ígérgettek fűt fát, MSZP-vel karöltve, amit még szépen be is váltott az MSZP, még egy huszáros rohammal osztogattak egy jót. Közben a világgazdasági környezet teljesen megváltozott, mi meg itt maradtunk egy a rendszerváltás után 8-12-16 évvel továbbra is a jóléti társadalom ígéretét, lehetőségét hazudó mszp,fidesszel, akik az újraelosztás szintjét közép-és kb minden osztályt elnyomorító magasságokba emelték, akik kijátszották egymás ellen a társadalmat, annyit voltak képesek elérni,hogy szembeforduljanak egymással az emberek és a koncon marakodjanak, amit a totális alkalmatlanságuk és felelőtlenségük hagyott meg az országból.

Tényleg röviden ennyi.

Nem azt mondom,hogy most is ez lesz, mert most már van tapasztalatuk!!! Én tényleg bízom benne,hogy jól csinálják majd. Bár ahhoz pont azokat kell meglépni, amire nagyon régóta várok,hogy fidesz politikus mondja, tegye:D

mb1 2010.04.16. 04:07:45

Gábor,

Megláttam az elemzés címét és azt kell mondjam én is ezen gondolkodom, de már hónapok óta.
Viszont nem ebben az aspektusban és nem így.

Szerintem a Fidesznek és képviselőinek kell most legalább két év, de inkább három, hogy a vádakkal szemben bizonyítsa, hogy a 2/3-ot nem a saját, hanem az ország érdekére fordítja. Amennyiben ez így lesz, akkor érdemes koncentrálni a következő választás megnyerésére, amit szerintem úgy lehetne legjobban előkészíteni, hogy nem készítik elő :)
Tehát például ha a jelenlegi vegyes választási rendszert meghagyva mondjuk ez év végén, vagy jövő év elején módosítanák a választási törvényt, a képviselők létszámának felezése céljából és egyben megoldva a szavazatok körülbelüli egyenértékűségét, ami ugye most nem áll fenn a különböző vk.-ekben, akkor senki nem mondhatná hogy visszaéltek a dologgal.
VISZONT ha a ciklus fele/kétharmada után egy óvatlan pillanatban mi van ha feloszlatja magát a parlament? Úgy, hogy mondjuk a fidesz már előre fel van készülve a kampányra és a többiek csak épp akkor kezdenek felébredni?
Mindenképp lépéselőny, a Fidesz pedig mondhatná, hogy gyerekek, ennyi és ennyi fontos dolgot letettünk az asztalra, kezdenek működni, spóroljunk most már az országnak még többet és a saját (képviselőink) kárára most legyen előrehozott választás.

Lehet hogy most ez még meglepő ötlet és lehet hogy nem is lesz belőle semmi, de annak ellenére hogy a végeredményben ugyanarra gondoltunk az előrehozott választás tekintetében, szerintem ennek a forgatókönyvnek jóval nagyobb a realitása, mint az általad leírtaknak, bár ahogy olvastam nem saját ötlet, csak hallottad valahol. (Egyébként maga az általad leírt verzió jól beleillik az MSZP kétharmaddal riogató kampányába, mással nem is foglalkoznak)

Nem értem miért nem áll ki valaki a Fideszből és mondja azt az első fordulóban nem rájuk szavazóknak, hogy gyerekek ha ránk szavaztok és megadjátok a bizalmat a kétharmadra, akkor senkire nem tudunk majd mutogatni hogy ki miatt nem sikerült ezt vagy azt megoldanunk, csak a miénk lesz a felelősség és ez az ország érdeke. 4 év múlva pedig ennek alapján mindenki eldöntheti hogy sikerült-e beváltani az ígéreteket.

mb1 2010.04.16. 04:09:25

Gábor,

Megláttam az elemzés címét és azt kell mondjam én is ezen gondolkodom, de már hónapok óta.
Viszont nem ebben az aspektusban és nem így.

Szerintem a Fidesznek és képviselőinek kell most legalább két év, de inkább három, hogy a vádakkal szemben bizonyítsa, hogy a 2/3-ot nem a saját, hanem az ország érdekére fordítja. Amennyiben ez így lesz, akkor érdemes koncentrálni a következő választás megnyerésére, amit szerintem úgy lehetne legjobban előkészíteni, hogy nem készítik elő :)
Tehát például ha a jelenlegi vegyes választási rendszert meghagyva mondjuk ez év végén, vagy jövő év elején módosítanák a választási törvényt, a képviselők létszámának felezése céljából és egyben megoldva a szavazatok körülbelüli egyenértékűségét, ami ugye most nem áll fenn a különböző vk.-ekben, akkor senki nem mondhatná hogy visszaéltek a dologgal.
VISZONT ha a ciklus fele/kétharmada után egy óvatlan pillanatban mi van ha feloszlatja magát a parlament? Úgy, hogy mondjuk a fidesz már előre fel van készülve a kampányra és a többiek csak épp akkor kezdenek felébredni?
Mindenképp lépéselőny, a Fidesz pedig mondhatná, hogy gyerekek, ennyi és ennyi fontos dolgot letettünk az asztalra, kezdenek működni, spóroljunk most már az országnak még többet és a saját (képviselőink) kárára most legyen előrehozott választás.

Lehet hogy most ez még meglepő ötlet és lehet hogy nem is lesz belőle semmi, de annak ellenére hogy a végeredményben ugyanarra gondoltunk az előrehozott választás tekintetében, szerintem ennek a forgatókönyvnek jóval nagyobb a realitása, mint az általad leírtaknak, bár ahogy olvastam nem saját ötlet, csak hallottad valahol. (Egyébként maga az általad leírt verzió jól beleillik az MSZP kétharmaddal riogató kampányába, mással nem is foglalkoznak)

Nem értem miért nem áll ki valaki a Fideszből és mondja azt az első fordulóban nem rájuk szavazóknak, hogy gyerekek ha ránk szavaztok és megadjátok a bizalmat a kétharmadra, akkor senkire nem tudunk majd mutogatni hogy ki miatt nem sikerült ezt vagy azt megoldanunk, csak a miénk lesz a felelősség és ez az ország érdeke. 4 év múlva pedig ennek alapján mindenki eldöntheti hogy sikerült-e beváltani az ígéreteket.

mb1 2010.04.16. 04:10:35

Gábor,

Megláttam az elemzés címét és azt kell mondjam én is ezen gondolkodom, de már hónapok óta.
Viszont nem ebben az aspektusban és nem így.

Szerintem a Fidesznek és képviselőinek kell most legalább két év, de inkább három, hogy a vádakkal szemben bizonyítsa, hogy a 2/3-ot nem a saját, hanem az ország érdekére fordítja. Amennyiben ez így lesz, akkor érdemes koncentrálni a következő választás megnyerésére, amit szerintem úgy lehetne legjobban előkészíteni, hogy nem készítik elő :)
Tehát például ha a jelenlegi vegyes választási rendszert meghagyva mondjuk ez év végén, vagy jövő év elején módosítanák a választási törvényt, a képviselők létszámának felezése céljából és egyben megoldva a szavazatok körülbelüli egyenértékűségét, ami ugye most nem áll fenn a különböző vk.-ekben, akkor senki nem mondhatná hogy visszaéltek a dologgal.
VISZONT ha a ciklus fele/kétharmada után egy óvatlan pillanatban mi van ha feloszlatja magát a parlament? Úgy, hogy mondjuk a fidesz már előre fel van készülve a kampányra és a többiek csak épp akkor kezdenek felébredni?
Mindenképp lépéselőny, a Fidesz pedig mondhatná, hogy gyerekek, ennyi és ennyi fontos dolgot letettünk az asztalra, kezdenek működni, spóroljunk most már az országnak még többet és a saját (képviselőink) kárára most legyen előrehozott választás.

Lehet hogy most ez még meglepő ötlet és lehet hogy nem is lesz belőle semmi, de annak ellenére hogy a végeredményben ugyanarra gondoltunk az előrehozott választás tekintetében, szerintem ennek a forgatókönyvnek jóval nagyobb a realitása, mint az általad leírtaknak, bár ahogy olvastam nem saját ötlet, csak hallottad valahol. (Egyébként maga az általad leírt verzió jól beleillik az MSZP kétharmaddal riogató kampányába, mással nem is foglalkoznak)

Nem értem miért nem áll ki valaki a Fideszből és mondja azt az első fordulóban nem rájuk szavazóknak, hogy gyerekek ha ránk szavaztok és megadjátok a bizalmat a kétharmadra, akkor senkire nem tudunk majd mutogatni hogy ki miatt nem sikerült ezt vagy azt megoldanunk, csak a miénk lesz a felelősség és ez az ország érdeke. 4 év múlva pedig ennek alapján mindenki eldöntheti hogy sikerült-e beváltani az ígéreteket.

is 2010.04.16. 04:24:06

"Azt javaslom mindenkinek: MERJÜNK 3/3-ad ORSZÁGBAN GONDOLKODNI!"

én abban gondolkodm. ebben a 3/3 országban 6-8 párt van a parlamentben, világos programok alapján elkülönülve. a legnagyobb frakció 30%-os.

nestrot10 2010.04.16. 06:17:52

A Javaslatom a következő: Mielőtt Rákosi féle rendszert alakítana a személyi kultusz és hatalom éhes Orsós Orbán, előtte az egész bandát fegyverrel el kéne zavarni az országon kívülre, vagy a pokolba. ...s Magyarország meg menekül ezektől a Fityisz banda spekulációktól és hatalom a megtartásának ötletelésétől!

nestrot10 2010.04.16. 06:24:07

Egypártrendszer? AKKOR INKÁBB POLGÁRHÁBORÚ!!!!

neof 2010.04.16. 06:45:10

Ezúttal nagyon gyenge lett a poszt.
Van ilyenre egyáltalán precedens Európában?

cellimega 2010.04.16. 07:21:53

arra tippelek, hogy 2014-ben lesz kisebb parlamentünk.
Feltéve persze, hogy most meglesz a 2/3.

Az utóbbi 1 évben ezeket javasolták:
mszp: tisztán listás vál.rendszer (területi listákkal)
szdsz: tisztán listás (országos listákkal)
fidesz: vegyes

Budapestnek nyilvánvalóan az szdsz javaslata lenne a legjobb.

Sztem a tisztán egyéni vk-es rendszer lenne a legdemokratikusabb. Az USA-ban mindkét nagy párt arra törekszik, higy MINDEN társ. réteget megszólítson (ezért volt 2 fekete minisztere Bushnak), különben esélye sincs a győzelemre. Így ott nincsenek antiszemita, feketeellenes pártok.
Valamint rétegpártok nem kerülhetnének döntési pozícióba (a mérleg nyelveként).

Az elmúlt 8 évben sokáig csak a fidesz javasolta a kisebb parlamentet, de a baloldali többségű parl. bizottság mégcsak parl. szavazásra sem engedte a javaslatot (kb 150-szer próbálkozott a fidesz).

ssi 2010.04.16. 07:55:01

Új kormány:
- neve: nekem mindegy
- várom: legfontosabb FELADATOK végzése = országos gondok
- csalódás: politikai játszmák előtérbe kerülése (bebetonozás, egypárti rendszer jelleg, területi szavazóbázis növelése stb.)

Balage1551 · http://fjord.blog.hu 2010.04.16. 07:55:52

Én egy dologra hívnám fel a figyelmet: a paragrafusokon és egy két eseten felül hol van ma egyéni képviselő?

Ma egy egyéni választókerületben bejutott jelölt ugyanúgy a pártutasítás szerint szavaz, mint bárki más. Nagyon kevés példát láttam, hogy egy jelölt az általa képviselt területet meghatározóan képviselte volna.

Ennek alapján én logikusnak tartanám, hogy ezt a "helyi arc" metódust fenntartva az önkormányzati választásokra, a kisebb parlament pont listás lenne.

cellimega 2010.04.16. 08:05:29

@is: és mi van akkor, ha a pol. aktív polgárok többsége nem így gondolja?

Szerintem egyébként a 6-8 helyett elég lenne 2 nagy párt is. Ha ők elég jól politizálnának (rugalmasan, azaz a választói igényeket figyelembe véve, ugyanakkor hitelesen), mindig a győzelem közelében járnának.

Az MSZP az utóbbi években az inaktívak érdekképviseletévé vált. Ne csodálkozzunk, hogy ekkorát bukik.
Ha elég jók lennének (mint ahogy a kilencvenes években voltak), képesek lennének megtartani szavazóikat (1998-ban is 33%-ot szereztek, mint 1994-ben).

Ha nem újulnak meg, átveszi a helyüket az LMP a baloldalon (most nekem úgy tűnik, jobban ért az emberek nyelvén az LMP).

Attól nem kell tartania a baloldaliaknak, hogy a Fidesz tartósan ilyen erős marad. Mihelyst elkezdenek kormányozni, rengeteg új ellenségük lesz (minisztériumokból, MÁV-központból, egyéb hivatalokból elbocsátottak tömegei).

Azt jósolom, hogy a ma Fideszre szavazó baloldali értékrendűek is hamarosan elpártolnak, mikor kiderül, hogy a Fidesz liberális gazd.pol-t és konz. társ.pol-t folytat.

Idet 2010.04.16. 08:18:33

@t a m á s: Már ült az illető súlyos testi sértésért 9 hónapot. Visszaeső, súlyosabban ítéltetik meg. Csak várjuk meg nyugodtan, míg egyszer dühösebb-piásabb állapotában tényleg kinyír valakit?

Idet 2010.04.16. 08:28:06

@Fehérszakáll: Nem. Nem a focira fordította. Például közgazdaságtannal is foglalkozott, meg tökéletesítette az angoltudását, ami határozottan érezhető, meg kint az Unióban is tevékenykedett rendesen. Ha a focival is törődött, jól tette, mert kondícióban kell maradni. Tudod te, mennyit dolgozik egy olyan politikus, aki ezt komolyan veszi?
Nem ám csak a kasza, kapa, kalapács a munka! Belegebednél, ha végig kellene csinálnod. Mielőtt lenyelnél keresztbe: azt mondtam, aki KOMOLYAN gondolja!

loláb 2010.04.16. 08:30:10

Nekem is tegnap jutott eszembe ez az előre hozott választás. A fidesz egyik leghangsúlyosabb (bevallott) ígérete pont a kisebb parlament, az a lépés, amiből 2010-ig a választók semmit nem fognak látni. Nekik is érdekük megmutatni a munkájuk eredményét a választóknak, így könnyen előfordulhat, hogyha nem is ősszel, de mondjuk a ciklus felénél előre hozott választást tarthatnak.

A választási törvény módosításakor viszont biztosan maradnak a jelenlegi szisztéma mellett, ugyanis az összes verzió (csak evk, csak lista, vegyes) közül még mindig ez biztosítja legjobb an a kis pártok bejutását ÉS a kormányozhatóságot, azáltal, hogy listán is oszt mandátumot, ugyanakkor a győztes fele torzít.
A tisztán egyéni jelöltre szavazást (ami az ő pillanatnyi érdekük) nehéz lenne másként eladniuk, mint hogy "Orbán a 2/3-os többség birtokában fittyet hány a demokráciára"

cellimega 2010.04.16. 08:30:58

@Balage1551: a területinek sztem nem ez a lényege, amit írsz.

Hanem az, hogy ha vki nem elég vonzó (pol. értelemben), az ne kerülhessen be a parlamentbe.
Jobban figyelnének a pártok arra, hogy csak hiteles emberekkel álljanak elő egy tisztán egyéni rendszerben. A parlament összetételét is befolyásolná sztem.

Listán bárkit be tudnak nyomni, mert kevesen nézik végig, kik is vannak azon a pártlistán.

Parajpuding 2010.04.16. 08:37:08

Hasonlat:
Ki szeretne kisebb tulajdonrészt egy jelenleg rosszul működő cégben, ahol egy kézben van a többségi tulajdon? (A birkák és a főtulaj se**nyalóinak válaszát most hagyjuk figyelmen kívül) Igen-igen korlátolt gondolkodásra vall, aki bízik abban, hogy a többségi tulajdonos biztosan kiviszi a csődből a céget, ráadásul érdemben bele se lehet szólni a döntéseibe.
Lehet, hogy felvirágzik a cég, de az is lehet, hogy nem. Ki akar kockáztatni?

masni55 2010.04.16. 08:37:41

@flimo13: Egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet, én napok óta ezen morfondírozok.

Idet 2010.04.16. 08:37:47

@mb1: Ha jól értem, a következő ciklus megnyerése érdekében kellene előrehozott választásokat tartani? Ha nem ez az ok, akkor mi?
A képviselők létszámát mindenképpen felezni kell? Úgy értem, más csökkentési mód nincs?
Az új kormánynak tömérdek gazdasági és ebből következő társadalmi-szociális problémát kell megoldania. Kétkamarás parlamentté alakítani a rendszert, nem sok ez egyszerre?

Bocs, ha zöldségeket kérdeztem, laikus vagyok!

masni55 2010.04.16. 08:45:38

@silent76: Azé', hogy mi itt jól érezzük magunkat, különböző gondolatvilágú emberek egymásrafigyelve. :)

drkovax 2010.04.16. 08:48:33

Jelen vita lényegét tekintve az egykori "hány angyal fér el egy tű hegyén" vita gyakorlati jelentőségével ekvivalens.

Idet 2010.04.16. 08:52:10

@silent76: Mondd, nem nézed te kicsit túl egyszerűen a világot? Vagy a világot túl egyszerűnek?

jo.e 2010.04.16. 08:54:42

Engedjük meg, h. igaz amit Gábor írt, azaz 1 gazdasági izén hallotta és nem maga O.V. szondázza ötleteivel a választókat ;) ! Már a tegnapi 2/3 os poszt is gyanús volt. :)
Innen gratulálok a magyar adórendszeren és 1éb szabályozókon szocializálódott gazdasági elitnek! Nem tőzsde ez, h. ma veszek, holnap elterjesztek valami hírt holnapután meg eladok. 1 egész országgal nem lehet ilyet csinálni. Írjunk ki félévente választást, ja meg 3 havonta népszavazást, stb.
Sztem ez a felvetés tipikus példája annak a bizonyos forgóajtós mentalitásnak. Remélem 1x kikopik ebből az országból! + még abban is bízom, h. aki ezt kitalálta, azt 1 éven belül a felesége - akire okosan ráíratta az összes vagyonát kigolyózza mindenéből és még leprás is lesz! Gondolom ilyen emberek találják ki az adótörvényeket is. Látszik rajtuk.

Spiro 2010.04.16. 08:55:32

A demokratikus és üdvözítő az lenne, ha a pártok dominanciája korlátozódna.

A cikk felvetése azért ostobaság, mert népszavazási kezdeményezéssel (ennek eredményének végrehajtása kötelező a parlament számára) bármikor kezdemémyezhető az alkotmány oda-vissza módosítása. Tehát pusztán parlamenti többséggel sem garantált a visszavonhatatlan változtatás.

Jelenleg 113 Városi, kerületi Bíróság van. Pont ennyi Önkori, kórház, stb. választó körzet kellene (113 db 16km sugarú kör).
~90.000lakó/ körzet. Polgármester = Parlamenti képviselő.

A 113 listás helyből csak az kerüljön betöltésre, amit 50%+1 szavazattal megnyer bármelyik párt vagy induló.
Azaz a parlament maximális létszáma 226, a minimális 113.

Az intézményi rendszer pedig így koncentrálodhatna.

UFF én beszéltem.

Psyman 2010.04.16. 09:00:02

Én anno még azt tanultam, hogy a választási rendszerek ilyen, vagy olyan volta csak elméletben segíti egyik vagy másik oldalt. Teoretikusan az egyéni mandátumos a jobb, a listás rendszer a bal oldal számára kedvezőbb. De Franciaországban, mikor legutóbb módosították a választási rendszert, az a párt, akinek az egész kedvezett volna, óriásit bukott. A gyakorlat eddig nem igazolta az elméletet.

Idet 2010.04.16. 09:06:37

@drkovax: Hát tudod, ez nagyon találó! Egyfolytában kerestem azt a rövid, frappáns meghatározást, ami erre a helyzetre alkalmas, és amit én is gondolok, érzek ezzel kapcsolatban, de nem jutott eszembe. Tudod, az az érzés, hogy a nyelved hegyén van, de nem és nem ugrik be!
Szóval, ez a tökéletes megfogalmazás.

jo.e 2010.04.16. 09:08:33

Ja, még 1 eszembe jutott - már a tegnapi posztról: Na de mit szólnának ehhez a demokrácia őrei ???? Lenne aztán nemzetközi sajtótájékoztató meg minden...

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.04.16. 09:08:50

Nem lesz kisebb parlament.

Nem változtatnak a mentelmi jog lényegén.

Nem lesz elszámoltatás. ( elszámoltatás alatt azt értem, hogy Gergényi és Gyurcsány a vádlottak padján ül, és nem századrangú senkiket fognak meghurcolni)

Nem lesz korrupció ellenes harc.

Akar valaki fogadni?

Minden marad a régiben.

ssi 2010.04.16. 09:18:10

@tölgyes: 22:25
Kisebb pártra szavaztam
Fidesz hosszú távú hatalmának biztosítása: nekik biztos jó, nekünk MÉG nem biztos

@cellimega: "Azt jósolom, hogy a ma Fideszre szavazó baloldali értékrendűek is hamarosan elpártolnak..." Benne van a pakliban, h mások is

@mb1: Vagyis az előre hozott választás - bármikor - nem arról szólna, h nehézkesé vált a kormányzás (bármiért), s rendnek kell lenni?

2010.04.16. 09:41:43

előre a gerrymanderingért =)

Idet 2010.04.16. 09:43:39

Nem mellesleg, mi lenne az állampolgárok reakciója egy előrehozott választásra?

Azt hinnék, hogy valami nagyon nagy baj van, amit velük nem közölnek.
Baromi nagy felháborodást és ellenkezést váltana ki.
Nem akceptálnák, mert az előrehozott választások kikényszerítése ellenzéki "feladat".
Káosz.

Idet 2010.04.16. 09:44:46

@VulpesVulpes: Kérlek, mondd meg, mi az? Én nem tudom!

Idet 2010.04.16. 09:49:43

@VulpesVulpes: Bocs, időközben meggugliztam. Ezt már szlovák testvéreink alkalmazták, ha jól emlékszem, legalábbis megpróbálták.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.16. 10:00:49

@anti_troll: Csak olyanra fogadok, amit biztos megnyernék (nem fair, ezért csak nagyon erőltetett esetekben állok kötélnek), de most nem fogadnék veled :)

handax 2010.04.16. 10:07:39

Mi van akkor, ha a 2/3os párt minden negyedik évben olyan választási törvényt fogad el (listás, egyéni vegyes aktuálisan ujraosztott VK-kal), amivel kb. garantálja magának a következő 2/3os ciklust?
Pl. Debrecen küld 40 képviselőt, az ország többi része a maradékot?

dzsaszper 2010.04.16. 10:09:20

azért lehet, hogy a választók egy része is tovább látna az orránál.
Engem pl. nem zavar különösebben a 2/3, de ha a választási rendszert akárcsak annyira borítanák, mint @MartyMcFly írta (04.15. 23:34), azon kiakadnék. És bíznék benne, hogy a Fideszen kívül mindenki az új választások bojkottjára szólítana fel. Ez a húzás szerintem sok jelenlegi Fidesz szavazónak sem tetszene...
A következő lépés pedig a jelenlegi választási szabályok visszaállításáért kiírandó népszavazáshoz az aláírásgyűjtés.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.16. 10:17:19

@jo.e: Erről ez jutván eszembe számtalan egyéb mellett:
"Haljál meg, meg legyen más bajod is!"
Természetesen nem a benyögés szerzőjének szólt ezen kis jókévánság!:-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.16. 10:18:56

@Idet: Szolgálati:
Önnek egy villanymeghajtású békekalandja érkezett!
delete, ignore, reply?:-P

ssi 2010.04.16. 10:22:30

@handax:
Ha a fidesz sokat taktikázik biztos, h az LMP támogatottsága nő, mert nekik nem erről szól a politika

Ha a fidesz nagyon be akarja magát betonozni, mit jelenthet?
- olyan intézkedések várhatóak, melyek népszerűségvesztéssel járnának, de ők pozitívan propagálnák, h kedvező változásokat csak 4 éven túl tudnak megvalósítani (eddig ez el is fogadható)

És a választók mit tesznek: hisznek, türelmesen várnak, vagy nem (s a tiltakozásra milyen lehetőségek lesznek)?

tibapó 2010.04.16. 10:40:27

@panelburzsuj: "Ténylegesen az MDF-SZDSZ cserélték le a szocializmust, ezt a kamikaze-mutatványt nem is igen lehetett túlélni."

De mennyire igaz! :(

tibapó 2010.04.16. 10:45:10

@Interlock: "... ha az egyik kamarát független, szakértő civil csoportok alkotnák... ehhez kellene az a hozzáállás a pártok részéről, hogy beengednek a folyamatokba olyanokat, akik fölött nincs irányítási lehetőségük, nincs pártfegyelem stb."

Nna, ez lesz a legnehezebb, ezt lenyeletnie valaki(k)nek EZEKKEL...

Pedig nincs más kiút a megtisztulásra.

Viszont lehet építkezni a magyar történelemből is. Hisezn volt itt 600 évig jól működő felsőház, nem is olyan régen egész demokratikusan megszerkesztve... folyt köv.

tibapó 2010.04.16. 10:48:44

@tibapó: folyt köv:

Történetileg ötféle tipusa alakult ki a második kamarának:
- arisztokratikus felsőház (középkorban Mo. is, ma már csak Anglia)
- korporatív, vagyis foglalkozási ágak, hivatásrendek, stb (ma leginkább Írország)
- föderatív államok második kamarája - szenátus, stb. (ma USA, Németország)
- területi (regionális) érdekek második kamarája (ma Spanyolo., Olaszo., Franciao.)
- népképviseleti jellegű, az első kamarával ugyanúgy (vagy egyszerre) választják, csak kétlépcsős a törvényhozás (Norvégia, Románia, Csehország).

1926-tól példátlan, de évtizedekig működépes módon, a magyar törvényhozás felsőházában szerepeltek arisztokratikus, korporatív, és regionális legitimitású képviselők. A rendszerváltáskori kereksztal döntése alapján az egykamarás parlamentarizmus lett bevezetve, az indoklás (ürügy) az volt, hogy az ország méretének ez felel meg.

Azóta a parlamenti pártok jól elvannak ez egykamarájukkal, néha kampány idején felreppen pár kósza javaslat a második kamara létrehozására, de ezeket azzal szokták elhessegetni, hogy csak populista kampányfogás, amiben alighanem lehet igazság, mert eddig még senki nem ragaszkodott hozzá tartósan.

hajdú 2010.04.16. 11:16:18

Nem tudom, korábban említette-e valaki, de most jól látható lett a jelenlegi választási rendszer (vajon szándékolt?) torzítása "a győztes mindent visz" elv irányába nagyarányú győzelmek esetén: ha egy párt 50% fölötti eredményt ér el, akkor elméletileg 75%-os többsége van. Hiszen 50% feletti eredménynél elviszi az összes egyéni képviselői helyet + a listás helyek felét. (Persze ez két dolgot feltételez: 1. nincs szavazatmegosztás, 2. nincsenek lényeges régiós különbségek, ezért mindez csak elméleti, de a torzítás módját jól szemlélteti.)

Én azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben a Fidesznek ez a vegyes rendszer tökéletesen megfelel, mert most az az érdeke, hogy felfelé torzítson a választási rendszer. Teljesen listás rendszernél elvészne ez az előnye, teljesen egyéni rendszernél meg a már említett kockázatok vannak, hogy nehezen kontrollálható, hogy kik jutnak be pontosan.

jazzcool 2010.04.16. 11:25:51

ez a mai okfejtés eléggé izzadtságszagú. igaz, nem könnyű naponta jó témával előrukkolni.

Káder János 2010.04.16. 11:25:57

Kettőszázhuszonharmadik!
Török úr talán Lengyel úrtól tanult? Vagy akinek vezetékneve egyben egy nép neve is, az furcsán jósol?

LAKSZ 2010.04.16. 11:47:08

T. Török Gábor!

1., Ha a Fidesz változtatni fog a választási rendszeren, akkor előtte sokáig társadalmi párbeszédre helyezi ki a lehetséges változatokat, ezzel legalább két év elmegy majd.
2., A társadalom többsége által elfogadott választási rendszert először csak a 2018-as választáson fogják majd alkalmazni.
3., Csak azok az üzletemberek vetik fel ezeket a kérdéseket, akiknek a „zűr-zavar” kedvező a tevékenységükhöz és nem érdekük a stabil magyar gazdaság elérése.

Persze ha a Fidesz a társadalmi igényeknek eleget akar tenni, akkor előbb az új Alkotmány tervezetének társadalmi vitáját folytatja le.

Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége.

kubatov_kommunista 2010.04.16. 11:52:09

Szerintem: Engem mint választót 2(3) dologgal lehet felizgatni a választási rendszert illetően:
1.) Nem választhatok 4 évente, csak mégkésőbb vagy soha.
2.) Emelik a parlamentbe jutás küszöbét.
+
1 Eltörölnék az egyéni választokra való szavazás lehetőségét. (én szeretek máshová szavazni párton mint egyénibe)
Ezek kellenek a demokráciához. Kellenek a többpártrendszerhez (NEM 2!) - ezekért hát bizony ölre kell menni.

Az hogy 200 vagy 386 fős a parlament az számomra lényegtelen, ez zizi/mézesmadzag amit szeretnek elhúzni az emberek orra előtt.

Önmagában a hatalomrajutás magában hordozza a bukást is. És ez így normális. Nekiállnak ténykedni és haragosokat szereznek. Aztán idővel elbuknak. Ennyi.
Az hogy a fidesz mit akar trükközni azért, hogy könnyebben tudjon kormányozni és meghozhassa azokat az intézkedéseket amely aztán majd megássa a sírját is nem érdekel. Amig a fenti 3 ponthoz nem nyúlnak.
Az MSZP sírját az ásta meg, hogy nem csináltak semmit.
A Fideszét az fogja, ha csinálnak. Mert illúzió azt hinni, hogy mindenkinek amit csinálnak majd. (pl. gazdasági intézkedések - családi adózás - egy határon túl azokat szívatod akik nem családosak - és elég sok olyan ember van - az adókedvezmény miatt nem fognak gyereket csinálni. Itt leépítek az máshol költség+haragos) Ez ilyen egyszerű szerintem.
Úgyhogy nagyon nem kéne nyúlkálni a választási rendszerhez.
Észnél kéne lenni 4 év hisztizés után - mert amit csináltak az hiszti volt. Fejlesztgessenek vasútat annak mindenki örül, jobb és hasznosabb mint a sport+kultúra, mert maradandóbb meg haladni kéne a korral nem múzeumot csinálni az országból.

kubatov_kommunista 2010.04.16. 11:55:14

Szerintem: Engem mint választót 2(3) dologgal lehet felizgatni a választási rendszert illetően:
1.) Nem választhatok 4 évente, csak mégkésőbb vagy soha.
2.) Emelik a parlamentbe jutás küszöbét.
+
1 Eltörölnék az egyéni választokra való szavazás lehetőségét. (én szeretek máshová szavazni párton mint egyénibe)
Ezek kellenek a demokráciához. Kellenek a többpártrendszerhez (NEM 2!) - ezekért hát bizony ölre kell menni.

Az hogy 200 vagy 386 fős a parlament az számomra lényegtelen, ez zizi/mézesmadzag amit szeretnek elhúzni az emberek orra előtt.

Önmagában a hatalomrajutás magában hordozza a bukást is. És ez így normális. Nekiállnak ténykedni és haragosokat szereznek. Aztán idővel elbuknak. Ennyi.
Az hogy a fidesz mit akar trükközni azért, hogy könnyebben tudjon kormányozni és meghozhassa azokat az intézkedéseket amely aztán majd megássa a sírját is nem érdekel. Amig a fenti 3 ponthoz nem nyúlnak.
Az MSZP sírját az ásta meg, hogy nem csináltak semmit.
A Fideszét az fogja, ha csinálnak. Mert illúzió azt hinni, hogy mindenkinek amit csinálnak majd. (pl. gazdasági intézkedések - családi adózás - egy határon túl azokat szívatod akik nem családosak - és elég sok olyan ember van - az adókedvezmény miatt nem fognak gyereket csinálni. Itt leépítek az máshol költség+haragos) Ez ilyen egyszerű szerintem.
Úgyhogy nagyon nem kéne nyúlkálni a választási rendszerhez.
Észnél kéne lenni 4 év hisztizés után - mert amit csináltak az hiszti volt. Fejlesztgessenek vasútat annak mindenki örül, jobb és hasznosabb mint a sport+kultúra, mert maradandóbb meg haladni kéne a korral nem múzeumot csinálni az országból.

ladislaus 2010.04.16. 12:04:23

ez a poszt most nem a legjobb szerintem a tema sem aktualis, es elegge kifacsart erveles.

parttalan 2010.04.16. 12:39:47

Azt írja: "Egy ilyen változtatással a Fidesz távol tarthatná a parlamenttől a Jobbikot (ez bizonyára jó színben tűntetné fel a pártot az úgynevezett „nemzetközi közvélemény” előtt)..."

Kérdezném: maga szerint egy egypárti parlament milyen színben tüntetné föl az országot a nemzetközi közvélemény előtt???

Hogyan lehet erről (mármint a Fidesz 2/3-nál is nagyobb, "a maga természetességénél fogva" totális hatalmának bekövetkeztéről ilyen hidegen, pusztán jogi úton lebonyolított procedúraként beszélni??? Következményei? Esetleg a demokratikus jogállamra nézve?? Ez kell??? Ennyire éhes a Fidesz? A 2/3 sem elég? Ne is legyen ellenzék, még kis számban se?! Ja, igen: tudjuk: "A parlament működik ellenzék nélkül is". Mit gondol, mennyi ember ért egyet ezzel a gondolattal az országban? És maga szerint csak azért rossz gondolat a választási törvényt egy egypárti országgyűlésre átírni, mert egy későbbi választás alkalmával az visszaüthet a törvény átíróira?! Ide süllyedünk?? Mondja meg nekem!

ornithogalum 2010.04.16. 13:08:26

Ne haragudjatok, ha már felvetette valaki, de nem volt időm végigolvasni az összes kommentet: mi lenne, ha nem lenne bűvészkedés egyéni választókörzetekkel, hanem csak pártra szavazhatnánk. Tiszta sor lenne. Oké, tudom, kellene megyei lista azoknak, akik nem tudnak országosat állítani, illetve kérdéses a független jelöltek helyzete - ebbe a rendszerbe nem férnének bele. Viszont ezzel együtt is igazságosabbnak és egyenlőbbnek tűnik, mint kizárólag az egyéniek megtartása.

ornithogalum 2010.04.16. 13:09:17

Ja, és csökkenteném a bejutás küszöbét.

Kevercs 2010.04.16. 13:16:25

Nem tudom mennyivel jobb, ha a FIDESZ van egypártként a parlamentben, mintha bármelyik másik párt van ott egypártként ?
A FIDESZ és különösen vezére módfelett elszemtelenedett így is.
Ezért, ami most történni fog, az nem az ország, hanem a FIDESZ érdeke lesz. Ha tegyük fel, majd úgy tudják módosítani a választási rendszert, hogy nem négy évenként hanem 8, vagyó16, vagy 20 évenként kell majd választást tartani- a kötcsei beszéd tulajdonképpen ennek az előkészítése- akkor ORBÁN és RÁKOSI között semmi különbség nem lesz. Rákosi is abban a tudatban tette, amit tett, hogy az az ország érdeke. És mi lett belőle ? Még 5 évet sem tudott hatalomban maradni.

Kevercs 2010.04.16. 13:19:51

@parttalan: Nem fogja megmondani ! Török Gábor volt már korábban a másik nagy párt kedvence is.

tibapó 2010.04.16. 13:21:52

Hogy az egyén presztizse mennyire lehet/legyen fontos egy pártlistán-pártrangsorban, arra van két lehetséges (máshol működő) változat, ha egyáltalán jók az erről szóló értesüléseim.

1. USA-ban vannak előválasztások, ahol a párt regisztrált szimpatizánsai választanak jelöltet. (Tehát mellesleg ott semmi értelme nem lenne Kubatov-listázásnak). Ennek esetleges hátránya lehet, ha az ellendrukkerek beregisztrálnak és a legalkalmatlanabbat próbálják előválasztani.

2. A némertországi lista még ennél is szimpatikusabb, ott ugyanis megvan a pártlista, amire a választó voksolhat, és egyúttal a jelöltek névsorában felállíthat egy rangsort, hogy ki(ke)t látna szívesen a párt képviseletében a parlamentben.

Mindkettő lényege hogy a jelölteknek nem a pártban, hanem a választóik előtt kell jó szemben feltűnni, mindkét változat mo-i bevezetése esetén esélye nem lenne pl egy Szekeresnek, Kövérnek és hasonlóknak bejutni. Másrészről a pártvezetésnek is érdekében lenne a jelölteket/listát olyan személyekből állítani, akikre nagyobb eséllyel voksolna a nép.

Ezzel megvalósulna a listás szavazás (a kompenzációval együtt) és a személyes presztizs kérdése is.

Egy ilyenirányú, (plusz második kamara bevezése) választójogi módosítás sokkal inkább életszerű és elfogadható lenne, mint TG víziói/súgásai a kétharmad eltörléséről meg az előrehozásról.

ornithogalum 2010.04.16. 13:34:51

@tibapó: Na, látod, a második verzió nekem nagyon szimpi lenne! Nekem is elfogadhatóbbnak látszik, mint a TG által felvetett ötlet, ami öngyilkosság is lehet a Fidesznek, ha egyszer fordul a kocka. Márpedig a magyar választások szisztémáját ismerve fordul... :)

tibapó 2010.04.16. 13:41:50

@tibapó: "Másrészről a pártvezetésnek is érdekében lenne a jelölteket/listát olyan személyekből állítani, akikre nagyobb eséllyel voksolna a nép."

Micsoda blama lenne egy pártvezérnek, vagy annak nagyvezírjének, ha a választók/szimpatizánsaik az utolsók közé sorolnák saját pártlistáján...

panelburzsuj 2010.04.16. 13:42:53

@Kevercs:

Sok más apró eltérés mellett azért egy valamire hadd hívjam fel a figyelmedet: Rákosi nem szuperkoliban és parlamentben töltötte a második eljövetelét megelőző húsz-harminc évet, hanem börtönben és emigrációban.

Ami talán mégicsak okozhat eltéréseket kettejük személyiségének alakulásban.

Ha másban nem is - hát elszántságban, szívósságban, kíméletlenségben.

Bízzunk benne, hogy Orbán egy elkényeztetett puhány!! - Rákosihoz képest legalábbis ...

panelburzsuj 2010.04.16. 13:52:23

@tibapó:

A hvg-ben Sebők János, majd az (ötleten kapva...) a zindexen Hász János az egyéniben (is) induló pártvezérek, kormányviselt figurák lebőgéséről értekezik. Mindketten megállapítják - kicsit színezek ... :) - hogy a pártelitekből csak az nem hasalt el csúfosan, aki el se mert indulni a síkoson.

hvg.hu/velemeny/20100413_valasztas_elit_bukas

index.hu/belfold/2010/valasztas/visszahuzonevek/

tibapó 2010.04.16. 14:00:27

@panelburzsuj: Pártkorifeusok lebőgése.

Bár, ha jobban belegondolok, azért ez mégsem ugyanaz.
Ha nálunk bevezetnék ezt a németországi módszert, talán mégis csak kisebb a veszélye, hogy a szimpatizánsok/rajongók épp a vezírekre ne szavaznának, mint a mostani rendszerben, ahol ki kell állni a frontvonalra szemtő szembe, ahol nem csak szimpatizánsok szavaznak, és esetleg nem a szimpatizánsok vannak többségben. Vagyis azért egy országos lista lefedettsége nem ugyanaz, mint egy adott választókörzetben. Szóval ezek a mostani lebőgések nem annyira égők.

Publius Decius Mus 2010.04.16. 14:06:56

Lehet Más a Politológia? E most erőltetettebb gondolatkísérlet volt, bár édekes ilyeneken is gondolkozni.

Egyébként engem is ledöbbentett, hogy milyen nyugis a két forduló közötti időszak. Ilyen erőtlen az MSZP? Lapítanak, valószínüleg azért, mert bármilyen témában támadhatóak, illetve lefoglalják őket a belső harcaik a mardék zsákmányért.

panelburzsuj 2010.04.16. 14:59:26

@tibapó:

Nyilván más, ha maga a választó zavarja hátra a pártfejest, de a pártok értékítéletének és a szimpatizánsok értékítéletének széttartó irányát azért a mostani magyar szavazás talán mégis a hibahatárnál erősebben kimutatja.

(Azért a Jobbikban akad olyan "nagyágyú", aki pártja országos népszerűségének felét se tudta hozni, és az MSZP is "büszkélkedhet" néhány hasonlóval.)

panelburzsuj 2010.04.16. 15:06:14

@Publius Decius Mus:

Most az MSZP játszik betlire: nincs is itt semmiféle választás, élvezze mindenki otthon, kertben, kirándulva a megérdemelt heti pihenőnapot!

Marad ... nyugszik ... nem ikszel... marad ...

Hm? :)

Kevercs 2010.04.16. 16:52:33

@panelburzsuj. 13.42. Orbán nem elkényeztetett puhány. Nagyon
sokat meséltek már róla volt kollégiumi nevelői stb. A lényeg, hogy mindíg meg kellett küzdenie mindenért és tanulótársaihoz
képest kevesebb induló- szellemi tőkével rendelkezett. Éppen
ezért a puhányokat- akik könnyebbben jutottak előre-, nem becsüli sokra.

panelburzsuj 2010.04.16. 18:27:17

@Kevercs:

Ha nem Rákosihoz mérjük, akkor bizonyára kemény fiú. Pont olyan kemény, mint a magát ugyancsak alulról fölküzdő Gyurcsány.

És a tragikomikus az, hogy szocializmus kimúltával pazaroltunk hosszú éveket két lentről jött "self made man" személyes leszámolására.

Nem a fényes szelek, nem Rákosi, nem Kádár idején, hanem a szocializmust leváltó rendszerben. És egyikük sem vállalkozó, kapitalista, csúcsértelmiségi, hanem az iskolapadból egyenesen a hivatásos politikába átülő apparatcsik/szervezetember.

Meg is látszik rajtunk az eredmény.

ssi 2010.04.17. 10:07:57

Ha a közhangulat szerint is jobb a teljesítés és az irány, mint az elmúlt 8 évben:
- marad a választói többség, akik
- elfogadják és támogatják majd
süti beállítások módosítása