Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
01:15

Ellenzéki összefogás nélkül aláírták a halálos ítéletüket – mondta ma reggel az LMP új frakcióvezetőjének a közszolgálati televízió műsorvezetője. Az lesz a sorsuk, mint a Fidesznek az első ciklusban – érvelt ma este az egyik népszerű baloldali beszélgetős műsor résztvevője. Megkérdőjelezhetetlen toposz kezd kialakulni, amely szerint a Fidesz ellenzéke csak akkor lehet sikeres, ha együttműködik. Pedig akadnak itt azért ellenérvek.

(Fotó: Facebook)

Kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk az első parlamenti ciklusra vonatkozó utalást. Való igaz, az 1992-ben a kutatásokat még toronymagasan vezető Fidesz népszerűsége azt követően kezdett el drámai módon csökkenni, hogy egyre több kétség merült fel a kormányváltás melletti elkötelezettségüket illetően. Az MDF-kormányt elküldeni óhajtó szavazók számára egyre kevésbé látszott jó választásnak a centrista pozícióba sorolt Fidesz, s inkább mentek ahhoz az MSZP-hez, amelytől a határozott váltást remélték: ahogy csúszott vissza a Fidesz, úgy erősödtek a szocialisták. A tanulság később is megjelent: ha erőteljes a kormányváltó hangulat, a „középen álló”, „egyforma távolságot tartó” – vagy annak látszó – erők általában nem sikeresek, a szavazó ilyenkor az antitézist keresi.

Azért jó ez az összehasonlítást, mert rögtön láthatóvá is válik, mennyire nem passzol a mostani helyzetre. Ha megnézzük a közvélemény-kutatási adatokat, a fő motívum ma nem a kormányból való kiábrándulás: az embereknek leginkább senki sem kell. Hiába csökkent közel a felére a Fidesz tábora, ebből a hatalmas veszteségből egyelőre egyetlen ellenzéki erő sem profitált, egy most vasárnapi voksoláson a kormány megmaradásának legalább akkora – ha nem több – esélye volna, mint a leváltásának. Legnépszerűbbnek jelenleg a teljes politikai elittel szembeni erős mondatok számítanak, a választók többsége valami újra, másra, jobbra vár. Nem a Fidesz antitézisét keresi, mert ha erre vágyna, már elindult volna valamelyik ellenzéki párt (leginkább a „megszokott” váltópárt, az MSZP) felé. A Fidesztől elforduló réteg egyelőre passzív, bizonytalan, s ha a későbbiekben sem lépi át tömegesen az egyre mélyebb szakadékot, még az is lehet, hogy egy választási szituációban leginkább a Fidesznek lesz esélye megszólítani.

Ebben a helyzetben egyáltalán nem látszik őrültségnek, ha egy kormányzati szerepet még nem próbált párt nem a régiek segédcsapataként képzeli el a jövőjét, hanem új politikai erőtérről álmodozik. A Jobbik esetében ez nem is kérdés, náluk legfeljebb az lehet érdekes, hogy milyen módszerekkel próbálják kialakítani az általuk elképzelt jobboldali kétpártrendszert (Kumin Ferenc friss – blogjának szerintem eddigi legjobb – írása pont erről szól). Az LMP helyzete bonyolultabb: a Fidesztől balra álló ellenzéki erőként meg kell küzdeniük azzal, hogy gyakran egy platformon találják magukat az MSZP-vel és a DK-val, továbbá azzal a kétségtelenül igaz állítással, hogy az új választási rendszer logikája értelmében önálló indulásuk csökkentené a Fidesz legyőzésének esélyét. Ez magyarázza azt az elképesztő nyomást, ahogy a baloldali tábor megpróbálja rákényszeríteni az együttműködésre az LMP-t, majd annak minden, a kívánatostól eltérő reakciója után gyorsan le is szedi a keresztvizet a pártról.

Ha azonban igaz az, hogy a legtöbb potenciálisan megszerezhető szavazó a Fidesztől már elfordulva, de az MSZP-DK számára elérhetetlenül szemléli a magyar politikát, akkor ebben a helyzetben óriási stratégiai hiba volna, ha az LMP első számú célja a szocialistákkal való összefogás lenne. Egy ilyen döntéssel a párt ma csak azt érné el, hogy magára zárjon egy olyan ajtót, amely mögött ugyan meglehetősen sok baloldali és baloldali-liberális szavazó található, de ahol számára a mainál sokkal több babér nem terem, s ahová a bizonytalanok közül egyelőre csak nagyon kevesen merészkedtek. Az LMP itt megküzdhetne ugyan az MSZP-vel és a DK-val a már meglévő szavazókért, de újakra alig lenne esélye. Három szereplőt persze boldoggá tehetne: 1. a Jobbikot, mert a radikális pártnak a szocialistákkal boltoló LMP miatt nem igazán lenne riválisa az „újpárti” piacon; 2. az MSZP-t, mert egyértelműen eldőlne a kettejük közötti hierarchia kérdése és 3. a Fideszt, amely számára a baloldali választási együttműködés ugyan okozhat fejtörést, de amelynek így több esélye maradna az elkóborolt szavazók visszacsábítására.

Bár korábban is írtam már arról, hogy az LMP nagy lehetősége szerintem nem a szocialistákkal való együttműködés, hanem az MSZP legyőzése, meghaladása, kiszorítása, most sokkal egyértelműbbnek, igazolhatóbbnak tűnik számomra mindez. A következő választás tétje ma még – bár sokan szeretnék ezt elhitetni - biztosan nem az, hogy melyik párt melyikkel indít közös jelölteket, hanem az, hogy mi történik azzal az elképesztően sok bizonytalan szavazóval. Lehet, hogy azoknak van igaza, akik szerint egy időben deklarált, széles alapokon nyugvó ellenzéki együttműködés gravitációs erővel hatna rájuk, s az sem kizárt, hogy azok látják jól, akik szerint ezeket az embereket a romló életkörülmények miatt csak radikális üzenetekkel, éles kormányváltó ígéretekkel lehet megszólítani. Elismerem: lehet. Nekem azonban úgy tűnik, hogy a csalódott emberek többsége ma leginkább két dolgot keres a politikai piacon: valami mást, újat és valami nyugalmasabbat, élhetőbbet, kiszámíthatóbbat. A bizonytalanok - akiknek egyelőre akkor sem kell az MSZP, ha már nem elégedettek a Fidesszel – megnyerésére csak olyan potens párt lehet esélyes, amely hihetően új és más, s amely nem elégszik meg az elmúlt idők unalomig ismert „szorozd meg mínusz eggyel!” ellenzéki stratégiájával.  Aki ezt teljesíteni tudja, akár egyedül, akár alkalmas szövetségeseket keresve, sokat, nagyon sokat nyerhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr933991661

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tippek az LMP-nek: nyisson és jobbikosodjon 2012.02.02. 14:09:41

Legújabb slágertémánk mostanában, hogy ki lehet a Fidesz fő kihívója a következő választásokon. Az esélyesek közül az LMP épp most szervez át, a Jobbikhoz pedig egy erős kijelentés és egy elkélszült kutatás társult, most csak az előbbi pártról lesz szó...

Trackback: A régi pojácák és a DEKA 2012.01.31. 16:43:28

Alighanem egyre többen érzik, hogy Gyurcsány Ferenc az eltorgyánosodás útján jár. És hogy Orbán Viktor is elindult ezen az ösvényen. Megállíthatatlanul.   Az a politikai pojácaság, ami egyelőre tömegek számára elfogadható még, és nem veri ki a biztos...

Trackback: Lehet más a Lehet Más? 2012.01.31. 15:18:45

A hétvégén kétnapos kongresszust tartott a Lehet Más a Politika párt. A kongresszus lezárultával vegyes érzések kavarogtak bennem, végül pedig a fenti kérdéssel kapcsolatban arra jutottam, hogy a válasz egyértelmű Nem!...

Trackback: LEGYEN Más a Politika! 2012.01.31. 15:13:35

Lehet egyetlen paraszttól mattot kapni? Gólvonalról léc fölé bombázni? A cél helyett a box utcába finiselni? Lehet egy olyan pártnak, amelyik „Lehet Más a Politika” néven került bejegyzésre, nekifutásból tökön rúgni saját magát ÉS a választ...

Trackback: Bréking: Jön a levegő használati díj! 2012.01.31. 14:21:40

Eljött a várva várt pillanat! Annyi év hiábavaló várakozása után az Elvarázsolt Kastély szerkesztőségébe is befújt a szél egy titkos törvénytervezetet. Miután eredetiségéről, valódiságáról és hitelességéről maradéktalanul meggyőződtünk, azaz nem csak S...

Trackback: Bréking: Jön a levegő használati díj! 2012.01.31. 14:21:38

Eljött a várva várt pillanat! Annyi év hiábavaló várakozása után az Elvarázsolt Kastély szerkesztőségébe is befújt a szél egy titkos törvénytervezetet. Miután eredetiségéről, valódiságáról és hitelességéről maradéktalanul meggyőződtünk, azaz nem csak S...

Trackback: Köszönjük LMP ♥ !!! mit is? :))) Lássuk csak ... 2012.01.31. 11:02:13

Köszönjük, hogy nemet mondtatok az MSZP elképesztően erőszakos közeledésére, amelyet a média ezerrel támogatott. Köszönjük, hogy nem hagytátok magatokat megtörni, hiába sziszegtek a kígyónyelvek mindenütt arról, hogy nincs más esélyetek a túlélésre. Ez...

Trackback: Csalánba nem üt? Pár gondolat Török Gábor írásáról. 2012.01.31. 10:54:37

Török Gábor 433. blogbejgyzése, a Keresztvíz és csalán címmel azon elmélkedik, hogy miért lehet jó stratégia az LMP számára, ha nem hajlandó belemenni egy választási, stratégiai szövetségbe a már meglevő, regnáló baloldali pártokkal. Azzal indít, hogy ...

Trackback: Keresztvíz és csalán 2012.01.31. 10:41:01

A következő választás tétje ma még biztosan nem az, hogy melyik párt melyikkel indít közös jelölteket, hanem az, hogy mi történik azzal az elképesztően sok bizonytalan szavazóval.

Trackback: A matolcsizmus hatása a szexuális életemre 2012.01.31. 10:08:28

Az úgy volt, hogy volt már két gyerekünk, de mindig is hármat szerettünk volna, meg hát ott van a szex is, az sem esik rosszul időnként. Mondok hát asszonynak, mi lenne, ha....

Trackback: Orbánizmus: made in EU? 2012.01.31. 10:01:57

Az idei év legnagyobb belpolitikai eseménye (már persze VV Kristofel és VV Veronika románcát nem számítva) szeretett vezetőnk világraszóló pálfordulása, csúnyábban mondva megjuhászodása, még csúnyábban mondva a fingófára önként történt felkéredzkedése....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulrike (törölt) 2012.02.03. 21:11:56

@lüke: De ezek nem azok az úriasszonyok, akik porszívóért (vagy porszívózni?) járnak zsülihez?

ubul2000 2012.02.03. 21:13:00

@menőmano: Sánta vagy? Vagy béna? Ja igen, béna. Mi az hogy! Nagyon is! Bezony..

graycivil 2012.02.03. 21:13:56

@aszekelyek: Tudod, én gyermekeim okán rendszeres templomba járó vagyok. De Tóta.W. ateizmusában több a jézusi etika, mint a ti "inkvizícionista kereszténységetekben".

graycivil 2012.02.03. 21:15:48

"Dajcstomi díszkötésben

Matolcsy Gyuri ide, Schmitt Pál oda, az év poénját a Csongrád Megyei Közgyűlés jegyzi azzal, hogy a harmadjára kiosztásra kerülő „Csongrád Megye Díszpolgára” címet az idén Deutsch Tamás kapja."

snake.blog.hu/2012/02/03/diszpeldany?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_02_03&utm_campaign=index

Bassza meg, le a kalappal KiAFasz előtt! Csak hogy Deutsch szellemi gazdagságával gratuláljak neki. :-)

lüke 2012.02.03. 21:19:29

@ulrike:
Hosszú az Úristen,rövid a szalonna,
nyavalyás a szegény ember, mintha gazdag volna

meg az úrinös sztori is

aszekelyek 2012.02.03. 21:23:12

@szoja122: és sehol egy kormány, aki ígérne hitelből sok-sok pénzt nekik? Csak egy kis bérkompenzácijót? Államiaknak mindnek? Nahát! Magánszféra és versenyszféra nem is lesz dotálva az állam által? Csak ahol virítanak is valamit? Diktatúraaaa! Fasiszták! ... Lassan mondta pedig, mmm nem olyan régen, Orbán, hogy bizony ez így lesz, mert előre megette a kormányok sora ezeket az éveket a szegényei elől. Na hol van a bérre való? Na hová kell adni a megtermelt javaink javát ? Igen. Az IMF_EU-nak , a gigakölcsön törlesztésére. Senki nem adhatna nekik ma több pénzt. A munkaadóikon kívül. Ezt melyik baloldalitól hallottad már? Mert én egyiktől sem. Nézzék meg, mennyivel emelték a bérüket és nézzék meg , mennyi államadósságot csináltak azalatt. Kevés iskolával is látni fogják, hogy milyen aránytalanul sokba került nekik, kispénzűeknek, a saját bérük emelgetése.

6.Lenin 2012.02.03. 21:23:22

@graycivil:

"rendszeres templomba járó vagyok."

Újságosbá', ezt a sok szándékos(?)t, hogyan fogod megmagyarázni a számonkérésnél?

-Uram, nem tehettem mást, kényszerítettek. A gyermekim miatt tettem. Bánom is, mint .....

Bariga már csak a 2. ma, eddig. Még maradok 0.5 órácskát, hátha lesz még jobb is.

aszekelyek 2012.02.03. 21:24:39

@graycivil: Jézusi? Azt ki mondta, hogy engedjétek hozzám a gyermekeket. Te vagy templomjáró? Mit csinálsz ? Írod a jelentéseket ott?

ulrike (törölt) 2012.02.03. 21:25:30

Találtam egy ilyet:
"Hogyan legyek pin-up lány?"
www.life.hu/hogyanlegyekjono/20120202-hogyan-legyek-jo-no-oltozz-pinup-lanynak-farsangkor.html
Érdekes angol szó magyar nyelvi környezetben. Legalább annyira, mint amikor a németek nem akarták megérteni, miért nem célszerű Mo-n Kukident néven fogkrémet árulni.

aszekelyek 2012.02.03. 21:26:54

@Letícia: Hány évig is volt sztalin Budapest díszpolgára? meg az orosz parancsnoka Budapestnek? Na ott élsz....

ulrike (törölt) 2012.02.03. 21:29:52

@lüke: A zember mindig jót tételez fel a másikról. Lehet UT csak kis irodalmi korrepetálást vállalt fel. Egyfajta nyelvi interkurzus. Nemes gesztus.

graycivil 2012.02.03. 21:30:31

@aszekelyek: A zene és ének szép, a gyerekek csak jót tanulnak, a prédikáció felülmúlja a legrelaxálóbb meditációt.

És persze látom, hogy mire hivatkozva akarjátok "tűzzel-vassal téríteni a még józan eltévedteket". :-)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.03. 21:32:18

@anti76: A világhírű kőkemény szerb ellenállás során nem sikerült megölni egyetlen egy NATO katonát sem és sikerült kilőni kettő darab amerikai támadó harci repülőt.
Eközben szétverték a jugoszláv légierőt és légvédelmet.

Fantasztikus eredményeket ért el Szerbia, ez kétségtelen. Lemészároltatta a politikai vezetés a katonáit és elérte hogy a közlekedési infrastruktúra és a gyáripar jelentős veszteséget szenvedjen el és meghalt több ezer civil, ráadásul Koszovót a szerb politikai vezetés kénytelen volt feladni.

Csodálatos eredmények szerb szemszögből. Sem katonai, sem politikai eredményt nem értek el, de láthatóan volt akikre nagy hatást gyakorolt az F-117-es roncsairól készült videó.

jjulie 2012.02.03. 21:32:35

@lüke:

ki gondolná öreganyám

ha előveszed ok, ha jelzed, hogy unjam meg az is ok, és lehetsz mindig felül

na ezért járnak hozzám

graycivil 2012.02.03. 21:35:50

@ciceró: Ne aggódj! Orbán "szabadságharca" még ezt is felülmúlja majd! :-(

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.03. 21:36:29

@6.Lenin: Attól függ mik a politikai célok. Ha el akarod foglalni az országot, nyilván meg kell szállnod. De más politikai célok is lehetségesek. Líbiában nem kellett szárazföldi erőket bevetni tömeges méretekben ( mert valszeg kisebb kommandós alakulatokat bevetettek ) mégis sikerült a bombázással elérni Kadhafi bukását és megfordítani a polgárháború menetét.

6.Lenin 2012.02.03. 21:37:56

@jjulie:

azta!

A nyóc ker. bikája és még 1 porszívója is van. Menő csávó.

aszekelyek 2012.02.03. 21:38:15

@jjulie: Özvegye, özv. hercegné. Még herceg is vót,.. nem semmi... @lüke: Ezé nem engedett testvérbátyám metresznek állni... -gyengébbek kedvéért : színésznének:) pontosan tudtam milyen kevés az ahhoz a pályához , is , hogy tehetség. :)

lüke 2012.02.03. 21:39:41

@ulrike:
Tordai gyönyörü volt; Ut öreg,illuzió rombolás, ha az ember 18

@jjulie: irigylésre méltó ,
és mi van az a` tergoval?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2012.02.03. 21:40:05

@graycivil: Orbánék szabadságharcának sikerét jól mutatja, hogy kitartóan tárgyal a kormány hogy az IMF-el megállapodhasson.
Miközben azért indította deklaráltan a szabadságharcot, hogy ne kelljen megállapodnia az IMF-el.
Átütő siker, kétségtelen.

aszekelyek 2012.02.03. 21:40:55

@hoplita: merkelt nagyon érdekli. Elment háztűz , akarom mondani dzsídípí nézőbe. Mondták is neki ott , hogy fogják biztosítani az Úniójának a támaszt. :) Érdekes. hogy ellene meg nem tüntetnek, mer szóba állt kínaiakkal... , ez ügyben.

graycivil 2012.02.03. 21:42:12

"Magyarország problémája: a nacionalista kormánya

"

graycivil 2012.02.03. 21:43:54

@graycivil: Bocs

"Magyarország problémája: a nacionalista kormánya

A diktátorok közé vágta Orbánt a Washington Post"

www.168ora.hu/itthon/magyarorszag-problemaja-a-nacionalista-kormanya-90477.html

aszekelyek 2012.02.03. 21:44:42

@lüke: Vér nem válik vízzé:) Itt sem osztatlan a sikerem , mert nem vagyok UT- és baráti köre alá fekvő zsáner.... :)

6.Lenin 2012.02.03. 21:45:03

@ciceró:

Nyilván sok minden lehetséges. Ebben igazad van, de nem szándékoztam beszállni a vitába, csak példaként említettem a vietnámi kudarcát 1 hatalmas légi fölényben lévő országnak.

graycivil 2012.02.03. 21:46:18

"Tűzesetek: nem vizsgálják a metróvezetők politikai hovatartozását

A metróban dolgozók politikai elkötelezettségét is figyelnie kell a BKV-nak – a tűzesetek elkerülése érdekében. Erről határoztak ősszel a városházi, a BKV-s és a tűzoltó notabilitások az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A Bakondi György kézjegyével ellátott emlékeztető a narancs.hu birtokába került. "

www.168ora.hu/itthon/tuzesetek-nem-vizsgaljak-a-metrovezetok-politikai-hovatartozasat-90473.html

aszekelyek 2012.02.03. 21:49:16

@ulrike: Ezt önnek csak azért mondták , hogy ne bántsák meg. :) Akadt jobb márkájú.

aszekelyek 2012.02.03. 21:51:34

@bariga: erre kevés remény van. Alább írja créczizsótika, alias graycivil. hogy be akarnak avatkozni, mert úgy vélik, hogy az nem lenne valami jó nekik , ha a magyarok így , belügyként kezelnék a belügyeiket.

6.Lenin 2012.02.03. 21:54:13

@graycivil:

-Uram, ez az Istennek sem hagyja abba!
-Nem baj, én mindent látok. 1x majd bejön a csőbe, majd akkor megszorongatom a mogyoróit, ne félj, hogy megússza.

graycivil 2012.02.03. 21:55:03

@6.Lenin: Ilyen durva Istened van? :-)

lüke 2012.02.03. 21:56:53

@ulrike:
nana:
van aki igéri, van aki megteszi:)

ulrike (törölt) 2012.02.03. 21:57:33

@aszekelyek: A metresz a matrac megfelelője?

aszekelyek 2012.02.03. 21:57:56

@nyünyüge: Csak egy van, nem? :DDD
@graycivil: A gyújtogatókat nem a politikai hovatartozásuk viszi arra,... de persze ha valakiről tudják , piromán , skizofrén, paranoiás , alkalmas lehet merénylőnek. .... erre figyelni kell. Milyen a pszichológus a BKV-nál? Mint a Kontroll című filmben?

ulrike (törölt) 2012.02.03. 21:59:02

@lüke: Nem mindig tudhatod, melyik a jobb.

aszekelyek 2012.02.03. 21:59:40

@ulrike: naná... ha már urizálunk.... :)

lüke 2012.02.03. 22:00:01

@lüke: @ulrike:
az holland, nem svéd:)
s nem is angol gentleman

lüke 2012.02.03. 22:01:59

@ulrike:
én is a jót feltételezem:) nemcsak te

6.Lenin 2012.02.03. 22:03:55

@graycivil:

Csak hallottam, hogy Isten nem ver bottal, gondoltam 1 mogyorószorongatás nem lehet olyan nagy ügy számára.

1x belenéztem a Bibliába is, azért voltak ott ennél sokkal komolyabb büntetések is, ha nem keverem.

jjulie 2012.02.03. 22:04:21

@aszekelyek:

vagyis egy csúnya undorító varangy vagy, hogy érted el hogy csinált neked gyereket valaki?

ulrike (törölt) 2012.02.03. 22:04:58

@aszekelyek: Régi vicc adaptálva: ballag a metróvezető a munkahelyére, 5-10 lépésenként megáll, megtapogatja bal zsebét, 'nemzeti együtt működési nyilatkozat', megtapogatja a jobb zsebét, 'az új alaptörvény', majd megnyugodva továbbmegy.

aszekelyek 2012.02.03. 22:05:46

@graycivil: Mér? Te eddig nem tudtad? Oda kellett járnod érte? Hát az alapműveltség? CSak nem eloroszták :) előled a komenisták azt? GYerek korodban. Sok egyházi zenét énekeltem akkoriban:) ezt add össze! hetvnese években. Szent Erzsébet legendáját is, Psalmus Hungaricust.... " Mikoron Dávid nagy búsúltában, baráti miatt volna bánatban...." Ilyesmikkel mételyeztek engem... egyházi zenével. Aztán jött a Május ' és a "Pajtás daloljunk szép magyar hazánkról..." Konrádék dala pedig szép magyar hazánkról a repedtfazék kongatásánál is elrettentőbb zaj, nem pedig dal. Naaagy művész erre képes immár csak....

lüke 2012.02.03. 22:09:24

@ulrike:
nem baj, enyém a lekvár,tiéd a vár(torony)

6.Lenin 2012.02.03. 22:10:27

@graycivil:

Neked is letelt?

Szerencsére nekem is.

Jo8!

aszekelyek 2012.02.03. 22:11:16

@ciceró: Eddig csak Taposást kaptak. Szóban is. Lenézést. megbecsülés félét sem. Aki mester, mingyá bunkó is volt. Aki nem vitte semmire. mert csak...nem yuppie, bróker és politikai kiemelt. Ez egyébként az egyik leg vérlázítóbb az állítólag baloldaliakban. Politikában. Most meg mehetnek ugrálni a balettba , mint mohácsivikike. ....

anti76 2012.02.03. 22:12:19

@6.Lenin: De miért ??

Ez valamilyen szabály, hogy csak az lehet a cél hogy leigázzuk a másikat? Akkor az I. vh-t nem is vesztették el a Németek ? Vagy ha a versailles leigázásnak számít, akkor miért kellett a jóvátételi kötelezettségek kikényszerítése miatt 23'-ban bemenni a franciáknak ? Akkor minek kellett Locarno ?

Nálam a leigázás az kb. az, amikor Róma mindenféle népeket a birodalomhoz csatolt, kijelölt egy helytartót, és ha pl. a gallok -szerintük- pénzzel tartoznak, akkor adók módjára behajtják és passz. Nem tárgyalgatnak a részletfizetésről meg hasonlókról.

A másik, én nem azt mondtam hogy szárazföldi haderő egyáltalán nem kell. Vegyünk egy példát.

Tételezzük fel, hogy a kétszer annyi lakosú románia a szárazföldi haderőre helyezi a hangsúlyt, kétszer annyi hadosztálya, tankja stb. van, de -mondjuk- csak 100 vadászrepülője. Hogy még sarkosabb legyen tételezzük fel, hogy nekünk csak a rendőrség 60 ezres állománya van, meg 300 elfogóvadász, 100 vadászbombázó, meg 100 nehézbombázó és 200 Apache ezek tankelhárító szerepkörben. Mivel kicsi az ország területe, az Apache-ok, meg az elfogóvadászok zöme gyorsreagálású egység lenne.

Tegyük fel, nem is mi ütünk előszőr, hanem lesből letámadnak. Az ő helyükben megpróbálnám még a földön a lehető legtöbb ellenséges gépet kilőni, de 100 géppel elég nehéz, arról nem beszélve, hogy nem lehet mind vadászbombázó, vhogy mindenképp tagolni kell. A radarok már bőven a határ előtt észreveszik a gépeket, ha meg megpróbálnak radar alatt jönni nem is mehetnek hangsebességgel, és az alacsonyrepülés az nem egyenértékű a lopakodó tulajdonságal, annyi csak, hogy a domborzati viszonyok függvényében késlelteti az észlelést. Szóval így vagy úgy mindenképp kellő gép fog levegőbe emelkedni, és remélem nem kell mégtovább ecsetelni hogy egy ötszáz géppel rendelkező légierő simán legyűr egy ötödakkorát. Mi történik ezután ? jön mondjuk egy mozgósítással egymilliósra duzzasztott haderő, ha teljesen gépesített minden hadosztály akkor kb. 40 km/óra a sebességük, amennyiben nem ütközik ellenállásba, és ebben a kiagyalt példában nem ütközik, elvégre nem küldünk tankok ellen rendőröket. nem. az Apache-ok mennek. Azok tartanak egy agyaggalamblövészetet, a lövészalakulatokat meg vagy a helikopterek vagy bombázók intézik el, szitutól függően. Légvédelem nélkül tetszés szerint támadhatók a román célpontok, elsőként a felvonulási területen lévő hidak, erőművek, duzzasztók, pályaudvarok, vasuti rendezők, hogy a támadás mielőbb kifulladjon, illetve ne lehessen tartalékokat bedobni a támadásba. Miután ezzel megvagyunk, jöhet minden ami bármi értéket ill. gazdasági erőt (és emiatt hadi potenciált) képviselő építmény. Gyárak, üzemek, rádiótornyok, Fekete -tengeri kikötők, folyami hajók, repülőterek, minden amit el lehet képzelni. Utána megkérjük a román kormányt legyen szives írja alá, hogy lemond erdélyről, minden feltétel nélkül. Ha erre nem hajlandó, akkor lebombázzuk bukarestet, meg a kárpátokon túl mindent amit lehet vagy érdemes. előbb utóbb megtörnek, akkor megyünk aláiratni velük a papírt, mondjuk párszáz rendőr, egy tucat vízágyús teherautóval, csak úgy urasan, ahogy az MTV székháznál P; ha csak egy flóbertel is tüzet nyitnak, hátraarc, telefon a bombázóknak és előlről a procedúra, mindaddíg, amíg Erdély ténylegesen a birtokunkba nem kerül. Nekünk ez lenne a románokkal szemben elérendő cél, nem románia leigázása.

Most ez nagyon elnagyolt volt, meg egy igazi szakértő, katonatiszt biztos sok ponton megfoghatná ezt a lesarkított, itt-ott túlzó gondolatmenetet, igaz, egy katonatiszt egy pillanatig se vitatja a légierő priorítását, ez a civileknek szól, és már megbocsáss annak nézlek, ha voltál is katona, valószinű AK-val 7-et lőttél, a többi napod meg alakizgatással, meg felmosással telt, és sanszos, hogy nem tudod mi a pásztázott lőtáv, meg a hatásos lőtáv közti különbség, ami nem bűn vagy szégyen, ezt csak egy feltételezés...

ulrike (törölt) 2012.02.03. 22:17:31

Ezt küldte nekem valaki, bizonyos Gigoca hozzászólása:
www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=291967

“Aki rosszul érzi magát az utóbbi napok időjárása miatt, annak figyelmébe ajánljuk, hogy az erdélyi Bodzafordulón (300 lelkes falucska Kovászna megyében), már második hete folyamatosan mínusz 20 fok alatti a hőmérséklet.
Stábunk felhívta a polgármestert, és érdeklődött a megváltozott életkörülményekről, mivel ma hajnalban rekord hideget (-28,6) mért a Román Meteorológiai Intézet kihelyezett műszere”.

- Polgármester: “Fogas az idő az igaz, de itt ilyen a tél. Áram van, víz van, a hivatalnak van annyi fája, hogy a szükségeseknek odaadhassuk. “
- Riporter: “És milyen rendkívüli intézkedéseket terveznek a nagy hidegre tekintettel?”
- Polgármester: ??? (azaz: nagy csend)
- Riporter: “Ööö… arra gondolok tehát, hogy mik azok a döntések, melyek eltérnek a normális életviteltől?”
- Polgármester: (kis csönd után) “Éccakára bégyühet a kutya.”

aszekelyek 2012.02.03. 22:20:01

@lüke: Teri ma is sokkal szebb , mint UT valaha vót. Már akkor öreg vót ? Hány éves lehet most? Terikénk erős 60:) Akkor UT 80?

dbeata 2012.02.03. 22:21:54

@anti76: Jó, hogy jöttél. Már csak azt kéne tudni, mi a jeled...:-)

aszekelyek 2012.02.03. 22:22:00

@jjulie: Nekem a fogorvosom ilyen:)

lüke 2012.02.03. 22:24:11

@ulrike: igen?
s nagy tudós, a hideg veszélyes,
tipusos infarktus a reggeli hótakarítás
koronária betegeknek nem is ajánlják, hogy minusz 10 alatt
kimenjenek

dbeata 2012.02.03. 22:24:56

@inreallife: Télleg! Végül is, nem volt benne a párt programjában, úgyhogy előfordulhat

aszekelyek 2012.02.03. 22:25:26

@jjulie: Felül nem a masszőr van? eccer a férjem járt masszőrhöz és az megkínálta olyannal is. engem meg sokáig ostromolt egy..... Tanulta , oklevele is volt...

6.Lenin 2012.02.03. 22:25:28

@anti76:

Szerencsére csak 22:00 vagyok ügyeletben.
Már cicerónak is írtam, nem volt szándékomban beszállni a vitába, most sincs, csak 1 példát említettem.

Voltam katona, de nem hinném, hogy még létezne 1 ember, aki jobban utálta nálam. Mindezek ellenére van 1 gyönyörű plecsnim:
A Magyar Népköztársaság Kiváló Katonája, 1edül a századból, én kaptam, pedig én civil szerettem volna lenni, de a sors közbeszólt. Csak így tudtam néhány napra kijönni a laktanyából. Ennyit a háborúskodásról.
Mindegy.

lüke 2012.02.03. 22:26:16

@aszekelyek: Teri nem szép ma,nem rég láttam a szamosnál
fogorvos bizalmi állás:)

aszekelyek 2012.02.03. 22:29:56

@6.Lenin: Bottal azok veretnek , egyébként is, akik a PSZÁF elnököt rakatták el. de nagyon csúnyán ,.... az útjukból is. Ők valóban durvák és istennek képzelik magukat.

aszekelyek 2012.02.03. 22:34:36

@jjulie: Akkoriban a rabbiképzőben elég sötétek voltak a lépcsőházak, tudod:)))) A Goldmark teremben voltak az ünnepi rendezvények. Táncos összejövetelek. 80-as évek... :DDD Sztem te is ott keltél el... Sötétben minden tehén sej, haj, fekete... mondják a népek.... felétek nem?
.

6.Lenin 2012.02.03. 22:35:41

@aszekelyek:

Igen, ebben van valami igazság.

aszekelyek 2012.02.03. 22:37:51

@lüke: UT- nál mindenképp szebb. Úgy gondoltam:) A korához nem rossz azért. Szegény Tábori Nóra, vége felé már... Az nagyon gáz volt.... juj... Máté erzsi is , mióta beteg, nagyon rosszul is néz ki szegény. Pedig nagyon szép nő volt. régi filmeken láttam. terink egészségesebbnek látszik. meg unokázik mifelénk.. az is biztos szépít:)

mókáné 2012.02.03. 22:44:38

@ulrike:

Ami a MALÉV- nál történt, annak a döbbenete alatt vagyok.

RTL- en néztem délután, az ember nem hinné, de még mindig tudnak megelepetést szerezni!

(És ősszel utaztam a Malévval, direkt azért, mert magyar és megbízható.)

mókáné 2012.02.03. 22:51:44

@aszekelyek:

Tettél följebb egy megjegyzést, de nem tudok újra visszamenni a romákkal kapcsolatban, erre csak annyit reagálnék Neked is, meg akit még érint, de mindenkinek:

Amikor a szegénység egyre erősödik, ott a szegényebb a mégszegényebbet is marja és a kisebbségek, másságok jogai egyre megtépázottabbak lesznek.

Tehát a tendencia nem véletlen, hogy erősödik a Jobbik. Összefügg a szegénységgel. De megjegyzem elég karakánul 2 "porontyot" engednének szülni, Vona így mondta, és a 3.-ról én nem is tudom miképpen, de arról is határozott véleménye volt ma a tévében.

aszekelyek 2012.02.03. 22:55:15

@knausz: Vona rezsibe mondja ezt , a számlát meg fizesse Orbán....

aszekelyek 2012.02.03. 22:56:48

@knausz: Sosem szimpatizáltam vona elképzeléseivel. Két dolgozó romának miért ne lehetne három gyereke?

mókáné 2012.02.03. 22:58:37

@aszekelyek:

A MALÉV- ot sem fizeti a kormány. Kína sem jön, pedig úgy volt, hogy ebben segít.

mókáné 2012.02.03. 23:00:22

@aszekelyek:

"Két dolgozó romának miért ne lehetne három gyereke? "

És ha a férfi dolgozik, a nő háztartásbeli?

Mi is feltételekkel szülünk majd, mind Kínában?

ubul2000 2012.02.03. 23:09:06

@aszekelyek: Te már láttál két dolgozó cigányt egybe mostanában?

2012.02.03. 23:24:47

@ubul2000: Bocs, hogy így megkésve, de a szolgálat ugye...
A "török időkben ez még nem volt jellemző. Mármint az erőszakos hittérítés. Akkor más járta. Rabszolgaság. Elhurcolták a magyar gyerekeket. A fiúkat katonának. Gondolod, mikor felnőttek nem Allahhoz imádkoztak?
A későbbi erőszakos vallási fellépésről meg talán ajánlanám szíves figyelmedbe az örmények elleni pogromokat.

2012.02.03. 23:43:22

@hoplita:
Azért ezt olvasd el! A forrás se másodlagos szittya.com/keserves.htm

"A Hungarista Mozgalom ellenállása Hitler gyarmatosító törekvése ellen A német nemzeti szocializmus vezérének "Mein Kampf'címu munkájában olvashatjuk Hitler Adolfnak, soha meg nem változtatott politikai céljait. Érdemes elgondolkozni rajta, hogy mi lett volna Magyarország sorsa egy totális német gyôzelem esetén. A német birodalomnak, mint államnak "az összes németeket magába kell foglalnia" azzal a feladattal, hogy ezen népbôl a faji ôselemekben a
legértékesebbeket, a németeket, "ne csak összegyujtse és fenntartsa, hanem lassan és biztosan
uralkodó pozicióba emelje". A német nemzeti szocialista munkáspárt 25 szakaszból álló
programjának elsô pontja is "a népek önrendelkezési joga alapján az összes németeknek egy
államban való egyesítését" kívánja. A programpontokhoz a pártprogram hivatalos kommen-tárja a következô megjegyzést fuzi: "Nem mondunk le egyetlen németrôl sem, aki Dániában,
Lengyelországban, Luxemburgban, Elszász-Lotharingiában, Csehszlovákiában, Olaszországban,
Ausztriában, és az osztrák utódállamok-ban él." Ewald Banse "Rassen und Volk im Weltkrieg" címu muvében minden kertelés nélkül kimondja: "A Harmadik Birodalmat az Északi-tengertôl a Rábáig, a Memel-vidéktôl és a Rhone-ig csak a vér és vas segítségével tudjuk megteremteni. - Szerinte a magyarok egyébként sem valók Európába."

Azért néha bánom, hogy a komcsik bevezették a tanyára is a villanyt. Bár nem volna kár beléd. Sötét vagy. Nem kicsit. Nagyon.

anti76 2012.02.03. 23:51:49

@ubul2000: ubul, drága barátom, miért nem olvasol figyelmesen ? direkt írtam, nehogy valaki vietnámmal jöjjön, mert azt nem vietnám nyerte meg, hanem amerika adta fel, és ez hatalmas különbség. Vietnámnak 3 millió emberbe került ez, amerikának meg 54 ezerbe. Amerika azért hagyta abba mert otthon már nem volt ennek tömegbázisa. Vietnam semmi módon nem bírta "rávenni" az USA-t hogy menjen el, szerencséjük volt, hogy épp' a hippi korszak dívott akkoriban, és amúgy egy kis marginális ország volt, nem érte meg tovább erőltetni, a KÖZVÉLEMÉNY MIATT, nem az emberveszteség miatt. Jellemző, többen haltak meg akkoriban autóbalesetben, mint a Vietnámi háborúban. de a kb. 70 milliós országnak nagy érvágás volt a 3 millió halott.
Afganisztánnal körülbelül ugyanez a helyzet. Ja, annyi még, hogy Kabul végig, és egyből orosz kézen volt, azon kívül meg gyakorlatilag semmi értékes nem volt afganisztánban.

Mindkét ország simán háborúzhatott volna tovább, a haderő egyiknél se sinylette meg semennyire se, hatalmi státuszuk se változott, mindössze egy kis presztizsveszteség volt, de ha hatalmas szégyennek tituláljuk az se változtat a lényegen.

2012.02.03. 23:52:27

@inreallife: kitekinto.hu/karpat.../szazmillios_hitel_novekszik_az_orosz_befolyas

Ez szerbia.
kitekinto.hu/karpat.../tovabb_n_az_orosz_befolyas_szlovakiaban

Ez szlovákia
www.kronika.ro/index.php?action=open&res=38862

Ez moldova

És én vagyok a hülye???

Nem akar az orosz terjeszkedni?

www.origo.hu/.../20110526-ft-magyarorszag-erzekeny-az-orosz-bef

anti76 2012.02.03. 23:56:55

@dr.dbeata: mármint az oviban ? Kalasnyikov.

Tessék most örülsz ? :)

2012.02.04. 00:01:42

@ubul2000: A helyzet azonban gyökeresen megváltozott. 1908-ban az Osztrák-Magyar Monarchia annektálta (formálisan is bekebelezte) a 30 éve megszállt Boszniát. 1911-ben az olaszok elfoglalták Líbiát, az 1912-es első balkáni háborúban pedig elveszett Albánia, Macedónia és Trákia. Ezzel a katonai és politikai katasztrófasorozattal az Ottomán Birodalom gyakorlatilag kiszorult Európából. A megszállt arab tartományokat nem számolva a törökök területük 37%-át (424 ezer négyzetkilométer) és lakosságuk 21%-át (5 millió ember) veszítették el. A drámai veszteségek további negatív következményekkel jártak. A Birodalom több nemzetiségű és plurális vallási jellege megszűnt, hiszen a keresztény közösségek az örmények kivételével eltűntek. A törökök úgy vélték, ismét bebizonyosodott, hogy a keresztényekben nem lehet megbízni. A legsúlyosabb következménnyel az ideológiai változások jártak. Az Ittihad „tanzimat” periódusból eredeztethető liberális, pluralizmusra épülő filozófiája megbukott, hiszen nem volt többé szükség a vallási és származási különbségeket felszámoló ottománizmusra. Az ifjútörökök két lehetőség közül választhattak: a megmaradt arab tartományok számára esetleg vonzó pániszlamizmus, vagy a homogén nemzetállam megteremtésére törekvő török nacionalizmus államszervező eszméje.

2012.02.04. 00:08:08

@anti76: kitekinto.hu/karpat.../szazmillios_hitel_novekszik_az_orosz_befolyas

Ez szerbia.
kitekinto.hu/karpat.../tovabb_n_az_orosz_befolyas_szlovakiaban

Ez szlovákia
www.kronika.ro/index.php?action=open&res=38862

Ez moldova

És én vagyok a hülye???

Nem akar az orosz terjeszkedni?

www.origo.hu/.../20110526-ft-magyarorszag-erzekeny-az-orosz-bef

2012.02.04. 00:12:37

@anti76: Te komolyan azt hiszed, hogy van haderőnk? Hogy a NATO-ból, az EU-ból való kilépéssel hirtelen úgy meggazdagodunk, hogy televásároljuk magunkat repülőgépekkel? Hogy a Románnak nincs légelhárítása????
Gyalogbéka!
Csak abba gondolj bele, hogy olyan kicsi az ország, hogy utánégetővel a vadászgép nem tud megfordulni a légterében!

Ez nagyjából azt jelenti, hogy a vadászgépek használhatatlanok! Amúgy: agyaggalambvadászatot NEM tudnak végezni célvezetés nélkül. Az meg vagy szárazföldi, vagy légi vezérlést igényel.

panelburzsuj 2012.02.04. 01:11:53

@anti76:

"300 elfogóvadász, 100 vadászbombázó, meg 100 nehézbombázó és 200 Apache"

Hát ez már nem Kalasnyikov.

Be tudnád ezt a légierőt nagyjából árazni?

szoja122 2012.02.04. 05:01:50

@aszekelyek: Kedves aszekelyek 2012.02.03. 21:23:12

NEM EZT IGÉRTE, csak ennyi a bajom. Lsásd.: Lovasberény (Orbán Öszöde)

hoplita 2012.02.04. 07:08:24

@anti76:
A leköszönő vezérkari főnöknek...pár hónapja, ha jól emlékszem.
Az már elég autentikusnak tűnik nekem....

Amit írsz azzal nem tudok és nem is akarok vitázni, mert igaz.
Ettől függetlenül egy Irán elleni jenki buli mégse nagyon akarózik...tehát valami nem kóser.

hoplita 2012.02.04. 07:39:03

@anti76:
Ugye tudod, hogy sci-fit írtál?:)
Ilyen leosztású háború nem szokott lenni...illetve csak szabályt erősítő kivétel.
Ha viszont ezek után sem adják Erdélyt, mert ugye makacs gecik, akkor viszont menni kell érte. A bajok ott kezdődnek...:)))

@6.Lenin:
Jézusom...!
Látatlanban ugyan nem korrekt ítélkezni....de meséld mán el, miért kaptad.
Megírtad a eszdépéká jelentéseit....vagy megtanítottad olvasni a szakaszparancsnokodat...vagy csak pálinkát vittél nekik???:))
Bassza meg, én kétszeres kiváló, egyszeres élenjáró vagyok, de ezért 12.40 alatt futottam surranóban a 3000-et és másfél perc alatt csináltam meg az akadálypályát...többek közt.:)
Mellette meg igen kiválóan lődözgettem, mindennel.:D

hoplita 2012.02.04. 07:43:33

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Mán megint a gugli, faszfej?:)))
Szedd mán ki a májnkampfból a rólunk szóló részeket....mert gondolom még nem olvasgattál részleteket sem belőle...
Ha összejött amiről ugacc, jelentkezhetsz, seggfej.

2012.02.04. 08:22:11

@hoplita: Ugye nem gondolod komolyan, hogy megérsz nekem annyit, hogy keresgéljek a mein kampf-ban, kiszemelvényezzek, átküldjem, majd közöld, hogy nem úgy van ám az! Mert ez egy álnok, hazug, kommunista fordítás!
Mert gondolom, a szittya.com is a maszop beépülésének jele.
Tényleg, a kecskék között cowboy-nak érzed magad?

dbeata 2012.02.04. 18:37:52

@anti76: Én annak örülök, hogy nem kell közelebbről tudnom, mi is az a Kalasnyikov. Remélem, a gyerekeinknek sem kell megtudniuk.
Óvodáskorban még jó a katonásdi, de felnőttként már kicsit más. Hálás vagyok, hogy egy olyan országban élhetek, ahol nincs háború (egyelőre). Az enyém csiga volt (bár nem kérdezted)...

dbeata 2012.02.05. 08:03:40

@anti76: "Sőt még feltételként szabnám, hogy ami van hasonló alapanyag, félgyártmány, berendezés, ami kell a gyár tevékenységéhez, azt magyar partnertől kell rendelni. " És hogyan tennéd ezt? Beállnál a Kalasnyikovval a háta mögé, mikor rendel? Ne érts félre, én szeretem ha valaki nem csak fikázni tud, hanem megpróbál önállóan gondolkodni, és kifejteni azt, ez szimpatikus számomra benned, ellentétben sok mással, aki csak idejön, lefikáz valamit és saját kútfőből nem ír semmit.
Csak arra gondoltam, hogy persze, ez egy anomália, hogy pl. a pvc csövet háromszorannyiért importálja a céged (mondjuk, nem biztos), amikor itt is megvehetné (magyar gyármány amúgy az itt kapható PVC cső?). Ugyanilyen anomáliák tapasztalhatóak bármilyen téren, ahol pedig sokkal többet tehetnénk. Szomszédunk, nagy zászlólengetős, felújítást tartott a házban, és a konténerbe dobált játékokat, és ezzel én kapcsolatba kerültem (konkrétan én meg kivettem, mert nekünk még jó lesz), és akkor láttam, hogy teli van külföldi szantier meg padlólap csomagolással. Érdekes. Én nem vagyok Fideszes, de még csak igazán jobbos érzelműnek sem mondanám magam, és nincs vágyam arra, hogy revizionáljunk, de annyi ész meg pragmatika és értékválasztás volt bennem, hogy amikor mi építkeztünk, amit lehetett, magyart vettünk. (Szánalmasan kevés dolgot lehetett így megvenni, de azért voltak dolgok). Itt persze eljutunk oda, hogy liberalizmusban igazából nem lehet kényszerrel rávenni senkit semmire, csak értékválasztások vannak. Tehát, csak így tovább, én azt szoktam mondani, vannak a cselekvők, meg vannak a kritikusok, és az előbbiek kevesebben (sokkal kevesebben). Szép napot!

anti76 2012.02.06. 13:42:05

@dr.dbeata: nem tudok küldeni semmit

anti76 2012.02.06. 13:42:39

letilt ez a szar
"olyan link v. kifejezés ami tiltott"

dbeata 2012.02.06. 13:45:47

@anti76: Ó ne küldj semmit, csak írj! Az elég lesz! :) A semmit megkaptam már!

dzsaszper 2012.02.07. 10:04:44

@is: bocsánat a megkésett válaszért... biztos Baka és Jóri kinevezésében Kumin sok szerepett játszott, ugye?

A köztársasági elnöknek ha a vétókon kívül van valamiben súlya, akkor abban, hogy kiket jelöl...

A fidesz az alkotmányozással módszeresen kihúzza az intézményeket azok alól, akiket Sólyom jelölt és ők is megszavaztak...
süti beállítások módosítása