Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
jan 04
12:13

A hétvégén végre sikerült befejeznem egy írást, amely az újabb választáskutatási kötetben jelenne meg, s amelyben a pártok 2010-es stratégiáit próbálom meg leírni és elemezni. Miközben ezzel foglalkoztam, olvasgattam a parlamenti választás előtti anyagokat, nézegettem az akkori nyilatkozatokat, akkor tűnt csak fel igazán, hogy a magyar politika milyen könnyedén lépett túl két rendszerváltó, a törvényhozásban két évtizedig képviselettel rendelkező párt, az SZDSZ és az MDF eltűnésén.

(Fotó: Origo)

Nem a krokodilkönnyeket hiányolom, sokkal inkább a tanulságok levonását, az okok keresését. Már önmagában az is furcsa, hogy a politikai sajtó szinte egyáltalán nem fordított energiát a szereplők megtalálására és megkérdezésére (vagy nem volt elég sikeres ebben): mintha a föld nyelte volna el néhányukat, hirtelen eltűntek azok, akik egyrészt tudhatják, hogy mi történt, másrészt pedig a felelősségük ebben a történetben valószínűleg nem megkerülhető. Néhány politikus időnként itt-ott látható, Fodor Gábor vagy Kerék-Bárczy Szabolcs az általam figyelt politikai műsorokban is nyilatkozott már, mások a Facebookon osztják meg gondolataikat, de például a talán legfontosabb szereplővel, Dávid Ibolyával kapcsolatban egyetlen hírt (pontosabban: saját mondatot) sem olvastam azóta, hogy a választás első fordulójának estéjén lemondott az elnöki posztról. Akkor egyébként a párt kampányfőnöke, Somogyi Zoltán pár nap türelmet kért a nyilvánosságtól, hogy értelmezze a kudarc okait, nekem azonban nem sikerült olyan nyilatkozatot vagy interjút találnom, ahol erre sor került volna. Pedig jó lenne, kellene: máig nem igazán értem ugyanis, hogy miért viselkedett olyan önsorsrontó, dilettáns módon a párt a kampányban, hogy pontosan mi volt a kampánystratégia, és hogy – miközben néhányan tíz százalék feletti szereplést sem tartottak elképzelhetetlennek - miért nem sikerült még csak megismételni sem a 2009-es EP-választáson elért eredményt.

Mondhatjuk persze, hogy ez ma már érdektelen, az idő túllépett ezeken a pártokon és ezeken a szereplőkön, s ahogy 2002 után senkit sem érdekelt a kisgazdák sorsa, úgy felesleges most már velük foglalkozni. Én azonban másképp látom, két ok miatt is. Egyrészt a magyar közélet egyik fontos hiányossága szerintem éppen az, hogy mindig csak ma és néha talán holnap van benne, de soha nincs hely és idő a tegnapnak. Soha nem beszéljük végig a történeteket, nem vonjuk le a következtetéseket, nem jutunk el a tanulságokig. A kimondott szavaknak mindig csak aznapra van szavatosságuk, de soha nem vesszük a fáradságot, hogy később is megnézzük, felidézzük, és – ami különösen fontos lenne – szembesítsük velük azokat, akiktől származnak. Számos olyan dolog hangzott el a választás előtt, ami ma már más megvilágításba került, bizonyos értelemben az idő ítélkezett felette, és bizony magyarázatot igényelne.

A másik ok talán még jelentősebb: nem tartom kizártnak, hogy abból a térből, ahonnan ezek a pártok távoztak, hamarosan új szereplőkkel ismerkedhetünk meg. Még valószínűbb, hogy az új szereplők egy része nem is lesz annyira új. Az MDF és az SZDSZ eltűnt a süllyesztőben, ebben a formában feltehetően már nem látjuk viszont őket, de nagy botorság lenne azt gondolni, hogy korábbi szavazóik és egykori támogatóik is a ködbe vesztek volna. Sőt, politikai elitjük, továbbá és különösen másodvonaluk minden tagja sem tett le feltehetően arról, hogy egyszer majd visszatérjenek. Mielőtt belekezdünk az újrakezdés, az elindulás magyarázatainak hallgatásába, szerintem hasznos lenne többet tudnunk a kiesés okairól.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr382559621

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az NMHH kiábrándít és nyomaszt 2011.01.04. 14:53:48

Atyafiak, Isten lássa lelkem, nem akartam beleülni a médiatörvény láncain lengő hintába, de mégis kimerészkedem erre a játszótérre is. Az a tény, hogy elmarasztalják az egyik kereskedelmi televíziót, nem ejt kétségbe, hiszen többször is tettek ennek é...

Trackback: Kónya-Pető vita az igazságtételről, a kommunizmus bűneiről a rendszerváltáskor 2011.01.04. 14:09:46

Kónya-Pető vita: az igazságtételről, a kommunizmus bűneiről a "rendszerváltáskor"   "legyél Fiú, a tanácsokat fogadd és bólogass sokat. Fogd a maszkot köss nyakkendőt menj a bálba, liberálba"   ""ha mi 56-oso...

Trackback: Requiem 2011.01.04. 13:14:49

Biztos a hőség ment az agyamra, mert olyan baromságot álmodtam, amit még álmomban sem gondoltam volna. Az SZDSZ utolsó gyűlésen jártam a fiammal (jaj nekem, ha ezt a gyámhatóság is olvassa), amikor észrevettem Uj Pétert, aki egy fotelban terpeszkedett....

Trackback: Nem hiányzik? 2011.01.04. 12:50:09

Az MDF és az SZDSZ eltűnt a süllyesztőben, de nagy botorság lenne azt gondolni, hogy korábbi szavazóik is a ködbe vesztek volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2011.01.04. 17:07:40

@panelburzsuj: mondok én is egy furát: lakótelepi általános iskolába jártam (kertvárosiként), mindezt úgy, hogy előtte Németországban voltam katolikus általánosban két évet, illetve evangélikus óvodában. Gimibe viszont az egyik "versenyistállóba" jártam, az Apáczaiba. Elég sokszínű iskolai út, nem? ;-)

Merem állítani, hogy van bizonyos élettapasztalatom a különbségekkel kapcsolatban (ettől még persze nem vagyok oktatási szakértő) és talán ennek köszönhetem, hogy nem okoz nekem gondot a kapcsolatfelvétel a vallásossal, a proligyerekkel, de a csúcsértelmiségivel sem. Van olyan érzésem, hogy magántanulóként, ahol a környékemen nem sok korombéli volt (most se nagyon van), nem lennék ilyen.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:07:55

@panelburzsuj:
A nevelési döntésekben hemzsegnek a hibalehetőségek. Az egyiket elkerülöd, már benne vagy a másikban.
Ebben a kérdésben nem lehet elég okosnak lenni.
A végén meg bármi lesz, úgyis a szülő a hibás.
Teljesen fatalista vagyok...

ubul2000 2011.01.04. 17:10:56

@Nemzeti Gonosz Törpe: Éhes mocskos disznó makkal álmodik

panelburzsuj 2011.01.04. 17:11:09

@inreallife:

Én kifejezetten az ovit és alsó tagozatot emlegettem. Amikor a kolesz még nagyon durva lenne, a helyi adottságok meg szintén azok lennének.

(Élő ember szájából hallottam egy negyedszázadig egy helyben tanító házaspárra: "Mit köszönjünk nekik? Hogy a falu minden gyerekét magukhoz butították?")

elendem 2011.01.04. 17:11:43

@Ordnassac: Szerintem nem értettem félre. Aki más véleményét mondja egy kommentben, az erre utalni is szokott. Ha pedig kifejezetten elhatárolódna ettől, akkor nem írta volna.

elwood 2011.01.04. 17:12:04

@rockjano_: tényleg. Somogyi intelligensnek tűnt.

csodáltam, hogy ment bele az SZDSZ-MDF együttműlödésbe a választásokon, és olyat láttam tőle, hogy
nem az ő ötlete, de nem is ellenezte nagyon, de csak választások után beszél róla.

aztán nem láttam sehol, pedig kíváncsi lennék a magyarázatra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:12:31

@Ordnassac:
De ha nem lettél volna jó kapcsolatépítő már eredetileg is, akkor mindenhol azt tapasztalod, hogy görények és utálod őket.
És akkor most azt írnád, hogy egyik szarabb, mint a másik.
Így születtél, hogy ezzel nincs gondod.

Ordnassac 2011.01.04. 17:12:46

@simonmondja.: a "vicc" az, hogy van igazság abban, amit mondasz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:15:47

@Ordnassac: Fordulj nyugodtan simibácsihoz, ha meg akarsz tudni magadról valamit....

Szimba 2011.01.04. 17:16:37

@panelburzsuj:

Nem válaszolok. Elszámolok 1 milliárdig:-))

panelburzsuj 2011.01.04. 17:16:49

@Ordnassac:

Na, akkor a csányi/hevesi dinnyés gyerekek a legjobb kapcsolatfelvevők: szinte minden évben más-más faluban telepedtek meg úgy febrártól a nyár végéig. (Az őszt és telet otthon töltötték.)

Ordnassac 2011.01.04. 17:17:02

@simonmondja.: ez sajna egyáltalán nincs így. Németországban külföldi voltam a volt szovjet blokkból, ez már hordott magával némi sajnálattal teli lenézést (főleg az osztálytársaim szüleinél!), ami jelentősen megnehezítette a dolgot (konkrétan volt olyan osztálytársam, akinek megtiltották, hogy velem játsszon). Aztán 9 évesen itthon, az általános iskolában kifejezetten nehezen ment a dolog, részben nyelvi akadályok (német akcentussal beszéltem a magyart), részben pedig amiatt, mert hogy miképp is közeledjek egy olyan csoporthoz, amelyik már két éve ismeri egymást.

Szóval nem volt ez olyan sima ügy.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:19:53

@Ordnassac: Na, ez volt itt a félreértés esete, de mindegy.

Szimba 2011.01.04. 17:20:24

Nem létezik, hogy Gyurcsány villamosozna!

Ordnassac 2011.01.04. 17:20:54

@panelburzsuj: és még nem is biztos, hogy hülyeséget mondtál. ;-) Legalábbis saját vidéki tapasztalataim szerint nem olyan nehéz a kapcsolatfelvétel a helybéliekkel. (Édesapám ugye falusi gyerek, szoktam járni a Zemplénben, persze lehet, hogy máshol ez nem így működik).

Ordnassac 2011.01.04. 17:21:29

@simonmondja.: nem mindegy, kíváncsi vagyok, hogy mit értettem félre.

mediacapic 2011.01.04. 17:22:37

Az MDF sikeresen elcseszte a kárpótlást, az SZDSZ meg ciklusokon keresztül hisztizett a sza**s 6-8 %-al, és ugráltatta az MSZP-t. Nagyon jól megvan az ország enélkül a 2 töketlen párt nélkül. A FKGP-ról ne is beszéljük, a nagy rakás sikerpolitikusával...

panelburzsuj 2011.01.04. 17:24:23

@elendem:

Kalkuláld bele, hogy lusta disznó vagyok mindig disclaimerekkel kezdeni a mondókámat.

(Egyébként nem érdemes sokáig erőltetned ezt a témát ("a fajelméletű panelburzsuj"), mert minddkettőnket körberöhögnek a blog összeszokottabb látogatói. Persze mindkettőnket másért.)

elendem 2011.01.04. 17:24:53

@panelburzsuj:
Ha félreértettelek, elnézést kérek érte.
A helyzet az, hogy bízom benne, hogy ez ennek a közegnek nem a természete, csak egyfajta divatirányzata.
TG elemzései igyekeznek tárgyszerűek lenni, ezért értelmes dolognak látszik, hogy az olvasók is kedvelik a tárgyszerűséget.

(Pl. a Kurucinfo-n nem kommentelek - és nem is olvasgatom) :-)

ubul2000 2011.01.04. 17:24:55

@panelburzsuj: Ez nekem új, milyen iskola van az Endrődy S. utcában?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:25:19

@Ordnassac: Nekem is voltak olyan osztálytársaim, akik 15-16 évesen jöttek haza külszolgálatból. Német kettő is volt.
Se németül, se magyarul nem tudtak végül, a matek zéro, de prímán felvették őket a külkerre és nem volt gond egy szál se.
Barátságosak voltak és sokat röhögtünk rajtuk és megcsodáltuk a villáikat, a mosogatógépet is, meg a szoláriumot a tornaszobában.
Az átkosban persze.

redhaven 2011.01.04. 17:25:23

Kedves Gábor!
Szívesen olvasnék egy Demszky Gáborról szóló hosszabb elemzést Öntől!
Nekem nem hiányzik az szdsz(ezt nem tudom olyan apró betűvel leírni mint szeretném).Beleértve a holdudvarból előbukkant "jujj a szocikkal soha"LMP-t is.
MDF?
Jó lett volna,ha Ibolykát kivágják onnan időben,még jobban festene a történet,ha egy Antall Józsefhez hasonló államférfi akadt volna közöttük...

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:26:10

@Khayness: ok, "Fidesz - Magyar Polgári Szövetség",

1.§ (1) A Szervezet neve: Fidesz − Magyar Polgári Szövetség (a továbbiakban: Szövetség).
(2) A szervezet rövidített neve: Fidesz vagy Szövetség.

azaz nekem marad fides:) neked akár Új Szövetség is lehet.

tbb 2011.01.04. 17:26:41

@a-kis-herceg:

"ezek még mindig itt szenvednének.. mint a kdnp."

Már miért szenvedne a kdnp? Pont jó helyen vannak. Kormánypozicióban, de kormányzati felelősség nélkül. Értve ez alatt, hogy a szakmai programjaik politikai támogatottságát nem nekik kell biztosítani. Ideális pozició, mert így elég a szakmai kérdésekre koncentrálniuk. Nem véletlen, hogy idáig az általuk jegyzett programok a legkoherensebbek és a legkevesebb buktatót rejtők. Gondolok a szociális és az oktatási csomagjaikra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:27:16

@Ordnassac: Nemnem. Én értettem félre. Azt, hogy eltaláltam volna a kapcsolatteremtő zsenidet - ami szerintem született adottság.

panelburzsuj 2011.01.04. 17:28:54

@Ordnassac:

(Nem olyan könnyű ám azért az élet: hogy kifiguráztuk szegény Mátyit, aki nemcsak úgy mondta, de a borítékra is úgy írta, hogy Hársfá utcá, ékes ékezetekkel. Ott, ahol az óma, a szóma, a "há mész? aara fő!" járta ... )

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:30:18

@Balt: nem: Stimmt. hanem: Schmitt. Jó egészéget Elnök Úr! én mindig őszinte híve voltam...

guszti 2011.01.04. 17:30:21

"nagy botorság lenne azt gondolni, hogy korábbi szavazóik és egykori támogatóik is a ködbe vesztek volna" - de ettől még nem hiányt éreznek, hanem haragot. Szóval a visszatérés annyira irreális, hogy még egy viszonylag hitelesen független lmp sem tudott elérni többet. Már azzal, hogy a letűnt arcok néhány toposza visszaköszön az ő értékrendjükben is, esélytelenek maradtak az általános haraggal szemben, ami ezeket a toposzokat manapság övezi. A liberális demokrata cukormáz alatt olyan gátlástalan gőggel loptak, és oly sértődötten ragaszkodtak hozzá hogy ez nekik mind jár, hogy az egyszeri halandónak kinyílik a bicska a zsebében, amikor ennek a cukormáznak a motívumai valahol visszaköszönnek.
Nem tudok Orbán Viktorra haragudni azért mert átvert volna - nem sikerülhetett, hisz sosem hittem neki. (Legalábbis amióta népfrontos jobber lett.) A volt szadesz utolsó titánjainak viszont minden okuk megvan a lapításra, rájuk tényleg haragszom, amiért jó pénzért eladták mindazt amiben hittem. Nekik sikerült átverniük, benyaltam a cukormázat, és csak jó későn esett le hogy pont ugyanannyira feudalisták, igazságtalanok és gőgösek mint emezek, és ehez egyre kevésbé leplezett, ám annál gátlástalanabb arrogancia is társul. Ezért én sokkal jobban haragszom rájuk, mint az ovira, utóbbi csak simán kezd begolyózni a diktátorszerepben, előbbieket viszont súlyos felelősség terheli utóbbi félőrült tejhatalmáért.
A madöfnek meg ez a két kialvatlan médiatitán tette be az ajtót, az világos, de az is az kellett hogy legyen, hogy pártként számukra a szadesz az antianyag. Szóval az egy darwin-díjas mutatvány volt, joggal vetődhet fel a kérdés hogy a két titán az ellenség ügynöke volt-e.

Ordnassac 2011.01.04. 17:30:55

@panelburzsuj: ismerős, rajtam is röhögtek anno, amikor még akcentusosan beszéltem a magyart.

@simonmondja.: :-)

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:33:27

@tbb: :) kdnp? ahh. olyanok mint a süni... teli szurkálja őket tűkkel a fides. vagy csak akupunktúra kezelés?

Bambano 2011.01.04. 17:34:49

@redhaven: dehát tele van az mdf antall józsefhez hasonló államférfiakkal! Ibolyka included.

@tbb: a kdnp programjai meg a kevés buktató... azóta nincs Rózsa a hírekben, hogy mostanában nem azon a területen dolgoznak sokat...

uhh. megnéztem Rózsa önéletrajzát, azóta visítva röhögök... Leánykori név: BAJNAI Rózsa:P

tbb 2011.01.04. 17:34:58

@Civitas Fidelissima:

Nyitott kapukat döngetsz. Az LMP pont az általad hiányolt programmal indult. Sajnos nulla eséllyel. Ugyanis a kormányzati programoknak nem ideologikus indittatásúaknak kell lenniük, hanem feladatvezérelteknek.

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:36:11

én nem szeretem az összeesküvés elméleteket. de ezek a között a pártok között volt olyan választási eredmény, ami "pár" szavazaton múlott... ezt is meg kéne már vizsgálni... kivi lennék mit kértek tőlük érte...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 17:36:41

@Ordnassac: Amelyiket legjobban bírtam, az is kőgazdag volt Afrikából. Elmentünk együtt lovagolni tanulni. Meghalt húszévesen. Benne volt az újságban.

tbb 2011.01.04. 17:38:54

@bóra77:

Balról megetették őket, hogy egy olyan kiváló garnitura számára mint ők, méltatlan a fidesz csicskásának lenni.

bigapples 2011.01.04. 17:40:59

"Nem hiányzik?" jav.: Nem hiányzik.

De ez érdekes: "nem tartom kizártnak, hogy abból a térből, ahonnan ezek a pártok távoztak, hamarosan új szereplőkkel ismerkedhetünk meg. Még valószínűbb, hogy az új szereplők egy része nem is lesz annyira új"

Gábor sokszor írtad, hogy rendszeresen háttérbeszélgetést folytatsz politikusokkal, ez a mondat azt jelenti, hogy készül már Hack és a hitzsüli szervezésében az új SZDSZ?

Mert ezen kívül semmi nem jöhet abból a térből, amit az MDF és SZDSZ hagyott maga után tavalyi kimúlásukkal. A Fidesz terebélyes fája mellett nem ered meg semmilyen jobbközép/centrista pártcserje. Az új SZDSZ beindítása meg kb. olyan klassz elképzelés, mintha valaki lépfene névvel akarna bevezetni egy ehetetlenül keserű csokoládémárkát a piacra.

tbb 2011.01.04. 17:42:05

@gauche caviar:

Nono, az lmp-nek meg a jobbiknak nem ártana levonni a tanulságot a szadi és az mdf kálváriájából.

panelburzsuj 2011.01.04. 17:44:08

@ubul2000:

Jogos: a körzetileg illetékes a Fillér utcai lett volna, csak az ovis társak miatt emlegettük endrődyseknek a "leendő". (Így közel húsz évre távlatából visszagondolva ... )

a-kis-herceg 2011.01.04. 17:45:08

@Khayness: ok ezentúl. mivel nem betűszó maradok a fides, de többnyire a hivatalosabb "Szövetség" megnevezésnél.

és hogy mire szövetkeztek? hm nem tudom én nem teszem mellé a bűn- szócskát. egyébként is hogy jön ide Szócska...

alapszabálya szerint. a "szövetség" fides-en és személyes érdekein kívül 2 mondat vonatkoztatható talán az országra és annak népére... de ez is csak a jóindulat alapján, nincs konkrét utalás. azaz 12409 szóból 74 szó!!!!!!!!!!!! ezeket mind idézem. (ebből az a-b-c pontok)

fidesz.hu/index.php?Cikk=44108

"2.§ A Szövetség célja, hogy
a) támogassa az ember méltóságán és felelősségvállalásán alapuló polgári társadalom meg-szilárdulását;
b) elősegítse a közéletben a családok megerősítését, a munka becsületét, a tudáshoz való hozzájutás egyenlő lehetőségét, az egyéni és közösségi jogainkat biztosító rendet, valamint a nemzet összetartó erejének növelését, a hagyományok és a keresztény értékrend megerősítését szolgáló döntések meghozatalát;
c) erősítse a szabadság és joguralom jegyében működő demokrácia, illetve a jövő nemzedékek érdekeit is figyelembe vevő közjó által korlátozott magántulajdonon alapuló gazdaság intézményeit;
d) biztosítsa tagjai számára a közös értékeken nyugvó közéleti szerepvállalás lehetőségét;
e) megválasztott képviselőin keresztül részt vegyen a helyi önkormányzatok, az országgyűlés és az Európai Parlament munkájában."

a d) és e) csak azért idézve, hogy lássátok van ami a Szövetség céljai közül teljesül...

ez a hsz nem szól ahhoz a 2 706 292 ikszelőhöz, aki pontosan tisztában volt már április előtt a Szövetség céljaival és programjával.

MartyMcFly 2011.01.04. 17:45:46

@is: Ez nem az én világképem,pláne nem a lelkivilágom. S bár a témához nem szóltál,de ha az eljövendő események láncolatának egy nagyon jó eséllyel induló verzióját sérelmezed,ami nem az én lelkivilágomban gyökerezik,hanem az elmúlt 1 év lépéseiben (és nem lépéseiben...) és a köv. 1 év tudható, tervezett lépéseiből, akkor érvelhetsz ha akarsz,hogy miért is nem ez lesz a forgatókönyv. Kb 20-30 konkrét ügyet tudok felsorolni, amik köztudomásúak és mind ebbe irányba mutatnak.

Ha azt sérelmezed,hogy az elmúlt 20 év politikusainak 99%-ka egyszerűen fehérgalléros bűnöző, valamint a privatizáció során ezek az emberek és köreik ezermilliárdokat raboltak saját maguknak és még párszor ennyit a külföldnek,akkor megint nem az én lelkivilágom torz,hanem te élsz álomvilágban.

Ha esetleg Novák Előd bebörtönzését sérelmezed, akkor nézd meg hány ügyben fut ellene mentelmi jog felfüggesztés (és nagyrészt olyan ügyekben,amikért jogállamban börtönben a helye, sokkal inkább mint mondjuk Budaházynak ami egy kirakatper),valamint csapd fel a magyar közlöny pár nappal ezelőtti számát,amiben már meg is vonták tőle egy esetben.

Vagy a vagyonelkobzást sérelmezed, a visszamenőleges hatályú törvényeket? Ami megint nem arról szól,hogy én mit szeretnék,hanem a tények. Majd ha a te településeden is visszaállamosítják a közműveket, szolgáltatókat akkor szembesülsz ezekkel a tényekkel. Megy a '90es évek elején jellemző Holdingosítás, egyelőre az állam által uralt területeken, pl egészségügy,de ahol már van rá lehetőség ott az önkormányzati tulajdonból eladott szolgáltatások, közműveket is visszaveszik, aztán Holdingosítják.

Amit írtam az egy értékelés és nem arról szól,hogy én mit szeretnék,hanem tényeken alapszik és azoktól olyan kis mértékben rugaszkodik el a jövőre levont következtetés is,hogy nehéz belemagyarázni személyes motívumokat.

Vagy azt a minősítést sérelmezed,hogy az elmúlt 20 év politikusainak nagy részének a politika csak arra kellett,hogy a gazdasági bűncselekményeit intézze +jó fizetés, pozíció a korrupcióra?

Remélem nem csak az idő lép túl ezeken a pártokon és "politikusokon",hanem minden értelmes ember. 4 év múlva pedig még utánuk vágják a mostani rezsimet is és lesz remény,hogy 25 évvel a rendszerváltozás után végre a köz érdekét is szolgálni akarja.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 17:47:40

@Kangörény_:

Az eredeti MDF-et az az arisztokratikus gőg tette hiteltelenné, amivel a nemsokkal régebben még állami posztot betöltött Antall elvtárs miniszterelnök úr nézett le az egyik óriásplakátról, és ami egy másik óriásplakáton hátulról intett be a csúfolkodó óvodás szintjén a távozó szovjet csapatoknak. Ezzel egyúttal be is zárta a kaput a fél világra az az ország, ami egyébként hídország-jelmezben próbált tetszelegni magának a tükör előtt.

Ugyanezzel a hatalmi gőggel, és egy teljesen elrontott "kárpótlás"-sal és privatizációval kirúgta az erőforrásokat az ország alól, majd jött a következő ciklusban az SZDSZ azzal a hamis dogmával, hogy az állam a legrosszabb tulajdonos. Erre hivatkozva gyorsan ki is mazsolázták a még megmaradt vagyont, az értéket saját zsebre elkótyavetyélve, a maradékot sorsára hagyva.

Ekkor már szó sem volt a demokratikus eszmékről, újjáépítésről, közös tanulásról, egyenes út vezetett a "jókor voltam jó helyen" értékrend megszilárdulásához.

A demokraták és a hiénák küzdelméből nem a demokraták kerültek ki győztesen, a konc pedig lassan elfogyott, már minden csontot lerágtak, és szépen lassan elszállingóztak új zsákmányt keresve.

panelburzsuj 2011.01.04. 17:51:36

@elendem:

Nincs vész, tanuljuk egymást ... :)

Az itteni olvasóközönség - vegyes. Fölteszem, hogy a legtarkábbak egyike a politikai vénájú blogokon, ahol meg-megjelennek a mandiner és a tótawé között ingázó hadak képviselői is, de emellett kialakult egy eléggé egyedi törzsközönség is. Hardcore jobbikostól csúnyaszájú szélliberálisig - és valahogy mégis ki-kialakulnak időnként egész értelmes társalgások.

csatornál (törölt) 2011.01.04. 17:51:55

@renevol: "Mint ahogy eltűnt az erre való igény is"

Valóban hasonlóan látjuk, a nép boldogan húzta magára a pártfegyelem újabb korszakát, kényelmesebb volt, mint megkeresni és támogatni a demokratákat és a hozzáértőket. Vagy tanulni másoktól. Mert mi szeretjük magunk megszenvedni a múúúúúltat s jővehendőt.

mediacapic 2011.01.04. 17:55:53

@csatornál: Sajnos itt az igazság!
A rendszerváltás="most már mi is lopni szeretnénk" hozzáállás!!!

salamander 2011.01.04. 18:00:00

HIÁNYZIK?
Az MDF vagy az SZDSZ? Hát ... itt most sok sok olyan szó jönne, amit inkább nem írok le.
A sajnálatos csak az, hogy az MSZP talpon maradt.

elképesztő, hogy ennyire rossz kormányzati teljesítmény után még működni képes egy párt.
Sajnos az MSZP egyik előnye az volt, hogy komoly hálózati rendszer maradt a birtokában.
Mára ez teljesen elfogyott.
Sok-sok volt MSZP-s tagot, szimpatizánst látok a jobbik mellett.
Gazsó Ferenc tiszta társadalompolitikai elképzelései meg sem érintették a köldökét nézegető boldog, és fogatlan MSZP tagságot. (eközben Gyurcsány Ferenc szimplán végrehajtotta a legalpáribb választási kampányát a rendszerváltás óta "megújult" magyar politikai életben).

Szerencsére a disznó, kollaboráns pártok egy része eltűnt.

Őszintén úgy vélem: a tisztulás nemzetgazdasági érdeke Magyarországnak.
Látható, hogy a nemzetközi pénztőke már régen egy ócska banánköztársaságnak árazta be Magyarországot.
Ahol egy Gyurcsány Ferenc azt meri mondani, hogy "tüntetnek, tüntetnek, aztán majd hazamennek" vagy "március kilencedike után majd tizedike következik... ugye megmondtam? úgy lett"... szóval ezeket azt gondolom soha nem szabad elfelednünk.
Ez a magyar Holokauszt egyik - reméljük utolsó - epizódja volt.
Tehát soha többé MDF, SZDSZ, MSZP kormányt.

Fidesznek sincs sok lehetősége, mert a társadalomban egy érezhető polgárosodási folyamat indult el: nem sokáig fog a TESCO száradt péksüteményt kitenni horror áron kitenni.
(Amerikai rokonaink elképedve nézik az árakat, milyen magasak és a hozzátartozó minőség pedig megalázóan alacsony. Nekünk ezt hozta a rendszerváltás és Európa.)

Ezt pedig az említett pártok vitték végig és menedzselték le.
Tehát soha többé MDF, SZDSZ, MSZP kormányt.

ubul2000 2011.01.04. 18:00:07

A címadó kérdéshez hozzászólva
1. az szdsz egyáltalán nem hiányzik. Métely volt a magyar társadalomban. Nem az (ál)liberalizmusa miatt, hanem a követett politikája miatt. Az oktatásban, a családellenességben, a kábítószeresek és a deviáns magatartások védelmében, a hodvédség szétverésében, a keresztény vallás ellenességében, és még sorolhatnám játszott szerepe miatt nem hogy nem sajnálom a megszünését, hanem kívánatosnak tartom. Valójában már sokkal hamarabb megszünt volna, ha nem találnak egy megfelelő strómant, akit előtérbe tolva - sajnos - késleltetni tudta az agóniát.

2. Az mdf-ben sokkal több lehetőség volt, mint amit sikerült kihozni belőle. A bomlasztást nagyon hamar megkezdték a beépülők (Debreczeni/Elek/Furman de Antall is). Sajnos az MDNP létrejötte/kiválása nagyban gyengítette az mdf-et. Itt szerintem az egyébként nagyon tisztességes Szabó Ivánt alaposan félrevezették. Később Dávid/Herényi páros hatalomra kerülésével és ámokfutásával, a kizárások napirendre tűzésével az mdf-ből gyakorlatilag csak a neve maradt, célkitűzéseiből - még szólam szintjén sem - nem maradt semmi. Ez utolsó mdf eltűnését egyáltalán nem sajnálom - a korait feltámasztani ma már lehetetlen és értelmetlen lenne.

panelburzsuj 2011.01.04. 18:00:24

@guszti:

Kétségtelen, hogy a Kis János-Tölgyessy-Dornbachtól Kókáig és Retkesig húzódó ív látványosabb és könnyebben leírható, mint az OV-ben magában (és így a Fidesz nevű szakkörében is) belül lejátszódó, de legalább ilyen sziporkázóan az erkölcsi-ideológiai semmibe vezető pálya.

tbb 2011.01.04. 18:01:42

@Balt:

"Marha jó a kép, mintha mind citromba harapott volna. "

Az. Lócitromba.

redhaven 2011.01.04. 18:02:44

@Bambano: Ibolyka maradhatott volna a "kőbevéső" szakmánál.
Azzal kevesebb(legfeljebb esztétikai)kárt tudott volna okozni.
Anno sokszor nem értettem Antall gesztusait,az utódokkal összehasonlítva mégis úgy tűnik nagy politikus volt.
És nem felejthető,hogy az ereje teljében lévő szdsz ellen is kellett hadakoznia.
Sajnos én is elkövettem azt a súlyos hibát,hogy szavaztam rájuk...
Soha többé nem tenném,ha a kotlós alól csak szdsz bújna ki akkor sem.

ubul2000 2011.01.04. 18:02:55

@panelburzsuj: mint született "pasaréti" csodálkoztam, mert ott nem ismertem iskolát. A fenyves-úti jobb lett volna. Akkor...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.04. 18:03:17

@renevol:

Nem lett belőlük énekes halott..., ahogy nagyanyám mondta volna.

Várúr 2011.01.04. 18:05:54

@salamander:
A gond az, hogy Török ténsúrnak teljesen igaza van: sem az mdf, sem az szdsz soká megvezetett szavazói nem tűntek el, pontosabban véleményük nem sokat változhatott, még pontosabban jórészük véleménye nem változott semmit. Másodvonalbeli politikusaik is rajtra készen várakoznak. A régi mdf-es ősliberális Mile Lajos (bukott képviselőjelöltként másfél évtizede nem rúgott labdába) most épp az lmp sorait "erősíti.

tbb 2011.01.04. 18:08:01

@panelburzsuj:

Én is megutáltam azt a környéket. Ezért is nem költöznék vissza semmi pénzért.

Várúr 2011.01.04. 18:08:20

@panelburzsuj:
Sikerült behoznod Orbánt az mdf-szdsz tárgyú posztba. Brávó és még egyszer brávó!

Átverés! 2011.01.04. 18:10:31

Nagyon elgondolkodtató amit TG irt. Furcsa egy nép vagyunk, hosszú éveken át pl.Dávid Ibolya első, vagy második helyen volt a népszerüségi listán.Milyen közvélemény kutatók készitették ezeket a felméréseket? Vagy ennyit ér valamennyi prognózis.

Sajnos csak személyekben tudunk gondolkodni, és aki kiesik a választók kegyeiből, mintha nem is élt volna. Senkit nem érdekel, hogy ezek a politikusok, milyen elvek alapján, mit szerettek volna elérni az ország épitésében.
Vagy valóban nem is történt semmi, Ugyan úgy van minden mint 20évvel, 40 évvel ezelőtt?

Csak azt tudom megerősíteni, hogy valóban furcsa egy nép vagyunk, mi soha nem tudunk tanulni a múltunkból.

Tegnap este a Duna TV-én láttam egy filmet "Igy veszett el Erdélyország 194o-1944."
Ez a film is csak a fenti véleményemet erősítette bennem.

a-kis-herceg 2011.01.04. 18:11:41

a klubrádióban Oszkó

igényes 2011.01.04. 18:13:47

Vajon mikor teszi fel a kérdést valaki? 5 000, vagy 10 000 munkanélküli lesz ennek kapcsán? Vonzatok?
Csak az a nyugdíjpénztár maradhat talpon, amelyiknek legalább kétezer ügyfele nyilatkozik a tagság megtartásáról. Ez jelen állás szerint egy maroknyi pénztárnak sikerülhet, a többség végleg bezárhat. A nagyobb, pénzintézeti kasszák szívhatják fel a kisebb cégek ügyfeleit, az elmúlt években legolcsóbban, leghatékonyabban működő szereplőktől búcsúzhatunk.

a-kis-herceg 2011.01.04. 18:16:57

Itt az igazság. a következő Úrral mindenben egyetértek... milyen igaz... és nagyon aktuális. ő már akkor megmondta.

cím: „A kormány elveszítette a hitelét Brüsszel előtt… miért kerültünk már megint gyámság alá.

- Minek volt erősebben hallható a hangja Brüsszelben? …vagy az azóta sem csituló kormányzati vagdalkozásnak?

- Sajnos az utóbbi időben rólunk szinte csak botrányok és negatív hírek szólnak az európai közvéleményben. …Ma sötét képet sugárzunk magunkról, és egy válságból válságba bukdácsoló, leépülő országként jelenünk meg a nagyvilágban. Itthon szembeötlő, hogy egyre alacsonyabb színvonalú viták zajlanak, az igazán fontos kérdések pedig nem kerülnek terítékre. Szinte minden hét végén hazajövök Budapestre. Amint kilépek a repülőgépből, elkezdek könnyezni a levegő pollenszennyezettségétől. Sajnos ez is Magyarország leromlott állapotát jellemzi.

- Ön szerint melyek azok a kérdések, amelyekről beszélni kellene a műbotrányok helyett?

- Magyarország közigazgatásának és nagy ellátórendszereinek meg kell újulniuk. … Azt is világossá kell tennünk, hogy gazdasági értelemben milyen mértékig szuverén hazánk. Kelet- és Közép-Európa felzárkózása zajlik napjainkban, miközben Magyarország ütemet hagy ki szinte minden tekintetben, és ennek a következményei jól láthatók a gazdasági mutatók alakulásán. Mindezekről széles körben kellene vitázni. Ehhez képest tizedrangú témakörökben folyik a polémia.

- Minek tulajdonítható az a lázas sietség, amely a jelenlegi kormányt jellemzi …?

- Az állam ma nem képes ellátni a feladatait Magyarországon, pedig adófizetőként azért tartjuk fenn, hogy azokon a területeken és funkciókban képviseljen bennünket, amelyeket a piac és a közösségek nem képesek megszervezni és ellenőrizni. A magyar állampolgárok jelen pillanatban mindhárom minőségükben kiszolgáltatottak, és nem kapnak kielégítő szolgáltatást az államtól az adóforintjaikért. Kiszolgáltatottak, mint fogyasztók. Ma talán ez az egyik legfontosabb jellemzőnk, hiszen mindenki vásárló. Az állami fogyasztóvédelem, a minőségvédelem nem működik, ha volt ilyen, az összeomlott. A civilszervezetek sem kapnak elegendő segítséget a munkájukhoz. Az állampolgár munkavállalóként is kiszolgáltatott, mert sem a szakszervezetek, sem az állam nem védi meg őket. Mindezek mellett a társadalom döntő hányada állampolgári minőségben is kiszolgáltatott. Vagyis az állam jelenleg képtelen ellátni a közösségi funkcióit. Láthatóan nem azért vannak a reformoknak nevezett lépések, hogy megválaszolják az alapkérdéseket, például azt, hogyan lehetne működő, finanszírozható egészségügyi rendszert kialakítani. A sietség valódi oka, hogy a kormányerőknek ki kell fizetniük saját klientúrájukat, egy korrupt rendszer haszonélvezőit. A költségvetést is meg kell szabadítani a terhektől. Eleve elhibázott az a reform, amely azonnal nagy mennyiségű pénzbevétellel számol, és hosszú távra árusít ki olyan területeket, amelyek fölött az állam közösségi ellenőrzésének kellene fennmaradnia a szolidaritás érvényesülése érdekében.

- Az unióban mennyire tekintik autentikusnak a költségvetési jelentéseinket, és azt, hogy az előirányzatok és a tényadatok helyenként köszönő viszonyban sincsenek egymással?

- Félek, hogy ami Magyarországgal történik, éppen olyan, mint a mesebeli pásztorfiú esete. Mire harmadszor kiáltott veszélyt, már senki nem hitt neki, mert elveszítette a szavahihetőségét. Budapest is elveszítette a szavahihetőségét Brüsszel előtt. Magyarország nemrégiben ismét az EU szégyenpadjára került. Ezzel a súlyos helyzettel éppen júliusban foglalkozott az Európai Parlament. …Nemcsak a gazdasági mutatóink a legrosszabbak minden tekintetben, hanem ezeket az adatokat már el sem hiszik nekünk. … Az unió egyelőre nem tehet mást, mint erkölcsi nyomást gyakorol a fekete bárányokra. Bennünket például nem bocsátanak be az euróklubba. A kormányra azonban, mint láttuk, nem hat az erkölcsi nyomás."

(fidesz.hu/index.php?Cikk=83800 Szájer József, 2007. szeptember 8.)

ökörpöröly 2011.01.04. 18:17:06

Azok a régi szép idők, amikor az Alcsútdobozi és Felcsúti Mélynövésű Vajda és Bölcs Vezér még az SZDSZ szatellitpártját vezette, sőt választási szövetséget is kötöttek, a szép és jó liberalizmus nevében.
Együtt szidták a konzervativizmust, a klerikalizmust, micsoda idők voltak!
Az SZDSZ és az MDF nem tűnt el, csak névlegesen. Tolvajai és megélhetési politikusai a mai napig meghatározó tényezői a magyar politikai és gazdasági életnek.
Minden jel arra mutat, hogy az SZDSZ és MDF a rákosista és kádárista kommunista elit továbbélését biztosították, ahelyett, hogy elszámoltak voltak az előző rendszer bűneivel és bűnöseivel.
Mert ugye az SZDSZ vezetői antikommunista szólamok ellenére a kommunista-zsidó gazdasági és politikai elit kölykei voltak. Az MDF se állt sokkal jobban, bár ott kissé burkoltabban jelentek meg az egykori III./3-as ügyosztály ügynökei. De azért ne felejtsük el az Antall mögött álló tanácsadókról és egyéb személyekről, akik a hazaáruló Antallt két párt elnöki székéhez, miniszterelnökséghez juttatták, persze nem ingyen.
Most az színjátszó bolsevikok megint a legnagyobb pártban és párt körül nyüzsögnek. Neveket felesleges írni, ezerszer ki lett már vesézve az ügy.

Aerion 2011.01.04. 18:18:36

Kedves Török Gábor, ugyan miért ne lenne SZDSZ és dávidista is MDF pusztán attól, hogy az ezekhez tartozó személyek jelenleg nem rendeződnek pártokba?

Itt vannak, ezek hangját halljuk minden nap, ugyanis ezek hangja Magyarországon és külföldön az ellenzék hangja. Nem a Jobbik, nem az LMP és nem is töketlen idióták pártja, az MSZP az, amit itt szervez bármiféle ellenállást, hanem azok, akik pártjai hiányát gondolataira tűzte.

Magyarországon az az abszurd helyzet állt elő, hogy olyanok hangja, akarata és érdeke szabja meg a kormányellenzék hangját, akiknek hivatalosan nincs pártjuk, ezt a helyzetet kihasználva máris úgy próbálják eladni magukat, hogy ők a függetlenek. Ezek azok, akik kapcsolataik révén szállítják a hitük szerint maguk érdekeinek kedvező helyzetértékeléseket a külföldi sajtónak, hírműsor szerkesztőknek és politikusoknak.

Az, hogy Magyarország érdeke ez vajon, vagy nem, az először is fel sem vetül, de ha felvetül is alárendelt szerepben jelenik meg, vagy még inkább sehogy sem, hiszen miféle egy ország az, amelynek választói a pártjukat így leminősítette.

Kit érdekel ezek érdeke, hiszen ez egy fideszes ország, csupa-csupa potenciális ellenség, mindenhol, csupa-csupa kriptofasiszta, antiszemita, idegengyűlölő, a liberális értékfelfogást szívből elutasító buta paraszt, csupa-csupa olyan ember, akiket meg kell büntetni, mert bűnösök, ahogy apáik és dédapáik voltak egykoron, a vészkorszakban, és azelőtt mindig is.

A magyar, az nem érdemli meg őket, ők túl jók a magyarnak, a magyar az csak az ostorból ért, de ha abból sem, akkor majd ért a jóféle fémből, amit a szeme közé kap, ha eljön a napja.

Ennek érdekében tevékenykednek most.

Nem kíván jó munkát nekik?

panelburzsuj 2011.01.04. 18:19:32

@Várúr:

"Nem tudok Orbán Viktorra haragudni azért mert átvert volna - nem sikerülhetett, hisz sosem hittem neki. (Legalábbis amióta népfrontos jobber lett.)"

Nem lenne szép learatnom @guszti szóbahozatali babérjait.

Amúgy meg csak a "borítékot vagy levelet elemezzünk?" témát totyorogtam körül még egyszer ... :)

igényes 2011.01.04. 18:23:27

Nagy bajba kerültünk önző emberek miatt! Ez már kemény!

A német kormány ellenzi, hogy Magyarország EU-elnökként a keleti partnerországokkal médiaügyekről tárgyaljon – jelentette ki a dpa német hírügynökségnek kedden a német külügyi államminiszter.

Werner Hoyer szerint Magyarország jobban tenné, ha a tárgyalásokat ezekről a kérdésekről, például Fehéroroszországgal vagy Ukrajnával, átengedné az Európai Bizottságnak. Hoyer ezt az új magyar médiatörvénnyel indokolta, amely a médiát szigorú állami ellenőrzésnek veti alá. Válasz

tbb 2011.01.04. 18:26:02

@TG:

A helyzet az kedves TG, hogy a hiányolt elemzéseket elsősorban neked kellene megcsinálni. Mert képzeld csak el, mennyivel ütősebbek lennének az aktuális helyzetelemzéseid, ha az általános szentenciákat konkrét multbeli példákkal támasztanád alá.

kuki123 2011.01.04. 18:28:05

NA legalább ők eltűntek a b.picsába...(bár nem a börtönbe sajnos)
Követhetné őket a Fidesz Kdnp-stűl meg az mszp-stül
nem hiányzik egyik se.

török gábor 2011.01.04. 18:28:55

@tbb: a helyzet az, kedves tbb, hogy nem elemzéseket hiányoltam (az van elég), hanem azt, hogy a média megkeresse és beszéltesse a szereplőket. oral history :)

ssi 2011.01.04. 18:41:17

milyen is a politika? bele lehet fáradni, bele lehet bukni, kívülről is lehet foglalkozni vele, ki lehet ábrándulni belőle, el lehet fordulni tőle, ismétli önmagát, gyakran ciki .... s mégis 4 évente reményekkel tele urnákhoz járulunk

ki hogy látta a múltat az érintettek közül? - lenne érdeklődés, de többségi megértés, elfogadás nem, s sok lehet a titok is
LMP kedvező fogadtatása - valami utáni vágy megjelenítése, kifejezése - de konkrétum nincs se bennük, se feléjük

ha most a parlamentben lenne minipártként az MDF, SZDSZ is a 3 ellenzéki párt rovására, bármi másként alakulna-e? amíg komcsi-libsi főmumusra fogható bármi és bármit rájuk is kell fogni, addig - szerintem - nem ... a múlt alapvető megítélése alapvetően nem pontos, s sosem lesz, a jelené sem az -> milyen szempontok, hangsúlyok kellenének egy viszonylag közös nyelvhez, szemléletmódhoz ... a jövőért

ha megjelenne egy/több új erő, aki(k) nem csak nevükben ígér(nek) mást és sugall(nak) egyben jobbat is, hanem meg is mutat(nak) valami mást és egyértelműsít(enek) is valami "jobbat", a múlt is automatikusan tisztább lenne, s a kifogások, mentségek megismerése meg jó tanulságként szolgálhatna

panelburzsuj 2011.01.04. 18:42:37

@török gábor:

Biszkut beszéltették.

Vagyon mennyire csinált kedvet ez a társalgás a "történelmi tanúk" megnyílásához?

igényes 2011.01.04. 18:56:44

@török gábor: Gábor! Szeretném megkérdezni tervezed-e kérdésként felvetni, hogy az állami nyugdíjpénztárnak a kormány vajon utalt-e pénzt a postai költségek ellentételezésére? Nem kis pénzről van szó. Nagyon érdekes, mert ugye a NYUFI küldte a levelet Orbán megbízásából.

Orbánt fizetjük mi, Nyufit fizetjük mi, és mégegyszer fizetünk mi!

Ez a marketing megközeliti az 1 milliárdot és eredmény nincs csupán a nyugdíjalap csökken.

Megteszed?

P.S.: Postások is beszállnak majd, szerintem.

igényes 2011.01.04. 19:06:36

@Várúr: Véleményed? Ebből mi is lesz?

Hetvenmillió forintért bérel autókat a kormány az Auditól a jövő évi uniós elnökség hat hónapjára. A Belügyminisztérium szerint "igen kedvezményes áron" sikerült bérbe venni a 200 autóból álló flottát, amellyel az uniós politikusokat szállítják majd. Rendőrök közül válogatott embereket képeztek ki sofőrnek.

red shield rapresentative 2011.01.04. 19:22:05

@igényes: 200 db Audi = 200 x 10 000 000Ft= 2 000 000 000
2 milliárd forint.

Állítólag, ha egy gépkocsi kikerül a szalonból, azonnal 25%-ot veszít értékéből = 500 000 000Ft.

Elhiszem, de akkor mi az üzlet ebben a németeknek? Nem hülyék ennyire!

sztd 2011.01.04. 19:59:02

Nos...
Szerintem voltak elemzések, csak éppen a lényeget felejtette el a mélyen tisztelt posztíró. Ugyanis a pártok jogilag ugyan 2010-ben estek ki a parlamentből, de nem akkor estek ki a politikából.
Az SZDSZ esete egyértelműbb, ők a 2009-es EU választással búcsúztak, és akkor sokszor elemezték magukat, és elmondtak mindent, hogy ki, és miért hibázott, és ...
Az MDF esete szerintem kicsit nehezebb, de könnyebben megérthető. Először is ők a jobboldalról 2006-ban estek ki, amikor nem szálltak szembe Gyurcsány Ferenccel. Ezzel sikerült a korábbi szövetségesből halálos ellenséget csinálniuk.
Baloldalra 2009-re sikeresen átlavírozták magukat Bokros Lajossal, csak éppen elfelejtették, hogy a párttagság nem felejtette el, hogy ők igazából nem baloldaliak. Így fizikailag roppantak bele abba a feladatba, ami a kampánnyal járt. Ráadásul mindezt egy olyan bohózatban adták elő, ami az egyetlen kampányesemény maradt a Fidesz altatós taktikája mellett.

Szóval a kérdésre az a válasz, hogy azért nem dolgozták fel az eseményeket azóta, mert
1.a. Előtte már feldolgozták őket. (SZDSZ)
1.b. Alapvetően mindenki tisztában van az okokkal, a részletek pedig annyira nem érdekesek (MDF).
2. Azóta kisebb baja is nagyobb ennél a közvéleménynek, hisz olyan kor köszöntött ránk, amikor egy huszadrangú eseményből is világbotrány keletkezik. Kinek van az említett pártok ma már senkit sem érdeklő múltjának boncolgatására energiája?
Majd 2016-ban.

tbb 2011.01.04. 20:00:03

@török gábor:

Akkor félreértettem. Valszeg azért, mert a bukott emberek önmosdató magyarázkodása, felelősséghárítása engem hidegen hagy. Te mi érdekeset találsz bennük?

Balt 2011.01.04. 20:11:23

@Nemzeti Gonosz Törpe: Azt elfelejtetted hozzátenni, hogy ezt Török Zsolt mondta. Még a végén azonosítanak vele, ez meg nem tudom melyikőtökre nézve lesz súlyosabban dehonesztáló... :)

Balt 2011.01.04. 20:17:23

@Pók: Esetleg még: nem szavaztak. De jogos a felvetés, van köztük, aki befogott orral az MSZP-re, van, aki az LMP-re, netán a Jobbikra szavazott, de azt hiszem, nem kizárólag a nevezett pártok vezetői hitelvesztése a kizárólagos oka a szavazóik elpártolásának, magyarán: más, hiteles személyiségek sem fogják hamvaiból feltámasztani egyiket sem, sem a helyükön nem fogja betölteni új párt, változatlan programmal és "ideológiával"...

Balt 2011.01.04. 20:35:02

@Nemzeti Gonosz Törpe: "...viszont ma már 2011 et írunk és NEM FÉLÜNK!!!!!!"

:)) Ennek őszintén örülök. Remélem, még 2050-ben sem fogtok félni. (Még ha lenne is rá okotok, akkor sem.) :)

Balt 2011.01.04. 20:38:40

Heim Péter a Rájátszásban. Now.

Balt 2011.01.04. 20:47:07

@elwood: "csodáltam, hogy ment bele [Somogyi] az SZDSZ-MDF együttműlödésbe a választásokon"

Szerintem meg egyenesen ő volt az ötletadója...

demokráciát! 2011.01.04. 21:02:27

Sok oktalan agymosottnak, aki azt hiszi, hogy forradalom van,l ill. új korszak kezdődik, le- ill leszámolva az elmúlt 20 év gaz politikusaival, összefonódásaival, s e tekintetben az egyik legnagyobb bűnbakot az MDF-ben és a Dávidban találták meg: min. 14 éve az egyik fő politikai erő a Fidesz, amelyiket 8 éve Orbán Viktor legalizáltan is kézi irányítással vezet.
De lássuk, miként fogalmazott maga Török Gábor Orbán legújabb nagy átveréséről két poszttal ezelőtt a Régi-új törésvonal címűben:
"A Fidesz a parlamenti választás környékén mindent megtett azért, hogy esetükben ez a hatás ne okozzon jelentős veszteséget. Meggyőződésem, hogy éppen azért beszéltek annyit változásról, forradalomról, új kezdetről stb., mert tartottak attól, hogy a választók bennük is felfedezik az elmúlt húsz év főszereplőjét, és az MSZP-vel együtt maguk is a régi, a megunt, a poros kategóriába kerülnek. A fiatalok között már tavasszal is érződött ez a hatás, a kutatások világosan mutatják, hogy körükben elveszett a Fidesz korábbi hatalmas előnye, elvitte a cica, pontosabban a két új politikai erő. A teljes népességben azonban sikerrel keltette az újdonság és a változás illúzióját az a párt, amelynek vezetője az elmúlt két évtized egyetlen olyan politikusa volt, aki MINDEN PARLAMENTI CIKLUSBAN MEGHATÁROZÓ SZEREPLŐNEK számított."

Hajrá LMP, hajrá Jobbik!!!!

demokráciát! 2011.01.04. 21:11:24

@sztd:
Nagyjából rendben a helyzetértelmezésed!
De nem lehetne a Barátok közt színvonalától elemelkedve elemezni egy-egy párt útját, lépéseit. Nem tudom ki volt meglepve azon, hogy az mdf nem ment bele 2006 II-ik fordulójában a fidesz által rá erőltetni kívánt szövetségbe, mindazok után, hogy előtte éveken keresztül próbálta a fidesz felaprózni, einstandolni, céljaikra használható mdf-politikusokból bologatójánosokat, kegyenceket faragni. S hát a fidesz heccsajtó uszítását se lett volna könnyű feledni.
Nem beszélve, hogy a jobboldali pártok politikusainak - lakva ismeri meg az ember egymást igazából jegyében - épp elég okuk lehetett arra, hogy tudják (mint már korábban is rájöttek), hogy a fidesz és OVi nem konzervatív, nem kereszt.dem., nem hiteles jobboldali politikus.
Amit most már lassan az európai pol.-i közvélemény is kénytelen nyilvánosan beismerni, mégha baromi kényelmetlen is.

Balt 2011.01.04. 21:25:42

@guszti: :) Ott a pont szadesz-ügyben.

Az MDF-et szőrözzük még egy kicsit:
"A madöfnek meg ez a két kialvatlan médiatitán tette be az ajtót, az világos, de az is az kellett hogy legyen, hogy pártként számukra a szadesz az antianyag. Szóval az egy darwin-díjas mutatvány volt, joggal vetődhet fel a kérdés hogy a két titán az ellenség ügynöke volt-e."

Somogyi Zoltán és Szabados Krisztián? Szerintem ők hithű SZDSZ-esek - akik azt remélték, hogy az MDF-re kiváltható az SZDSZ még/már az előző ciklusban, Gyurcsánnyal vagy nélküle -, de ettől még a Darwin-díj jogos. :)

Balt 2011.01.04. 21:28:18

@Bambano: "uhh. megnéztem Rózsa önéletrajzát, azóta visítva röhögök... Leánykori név: BAJNAI Rózsa:P"

Férjezett?! Kár. Lemaradtam. :) (Viccen kívül: 62 évesen meglepően fiatalos és energikus.)

Balt 2011.01.04. 21:30:58

@a-kis-herceg: "ezek a között a pártok között volt olyan választási eredmény, ami "pár" szavazaton múlott... ezt is meg kéne már vizsgálni... kivi lennék mit kértek tőlük érte..."

Bezonyám! Az azért bingószámba megy, hogy mindkét párt hajszállal csusszant be 2002-ben és 2006-ban is.

Balt 2011.01.04. 21:33:06

@bigapples: "Az új SZDSZ beindítása meg kb. olyan klassz elképzelés, mintha valaki lépfene névvel akarna bevezetni egy ehetetlenül keserű csokoládémárkát a piacra."

:)) Pedig ez az igazi kihívás! :)

sztd 2011.01.04. 22:58:37

@demokráciát!:
"De nem lehetne a Barátok közt színvonalától elemelkedve elemezni egy-egy párt útját, lépéseit."
Szerintem nem igazán érdemes. Az emberek többsége a Barátok közt színvonalán ítéli meg a világot, így az ő szemükkel kell nézni, ha érteni is akarjuk a demokratikus működést.
Ráadásul szerintem Almássy Kornéltól kezdve az események színvonala nem haladta meg a Barátok köztét, így időpocsékolás lenne.

"Nem tudom ki volt meglepve azon, hogy az mdf nem ment bele 2006 II-ik fordulójában a fidesz által rá erőltetni kívánt szövetségbe"
Én pl. másra számítottam. Egyrészt a Fidesz minden szövetségesével ezt csinálja, ez igaz. Csakhogy az nem azt jelenti, hogy amikor élesbe fordulnak a dolgok, akkor ne lehessen együttműködni. A Fidesz ekkor kb. utoljára kész lett volna a kompromisszumra, OV. vissza is lépett, és csak az MDF volt elutasító. Meg is lett az eredménye. Pedig ez egy (mint kiderült az utolsó) olyan pont lett volna, amikor az MDF fajsúlyos szövetségesként szerepelhet. Fél éven belül a Fidesz álláspontját igazolták a választók. Akár igazuk volt, akár nem, a véleményük lényegében azóta sem változott.

jjmano 2011.01.05. 00:26:51

Igen. a rendszerváltás után alakultak pártok, és felszámolódtak. Minden politikai erőnek adva volt a lehetőség, megmutassa hogyan müködik egy ország a rendszerváltás után. megmutatták.Az MDF is megmutatta.
"A kapitalista országok történetében példa nélküli a privatizáció ami Magyarországon zajlott. Tökéletes privatizáció nincs, és olyan privatizáció programsorozat sincs, ami ne lenne tele korrupcióval. Az a kérdés, mennyire tudjuk ellenőrzés alatt tartani a folyamatot. "
Igen! megkezdődött a gyárak, üzemek, a nemzeti vagyon kiárusitása /finoman fogalmazva/.
Az emberek körében egyre többször volt hallható, ha ilyen a rendszerváltás nem kérünk belőle. Dávid I. későbbi munkásságáról már külön nem is beszélve.
Igen! a rendszerváltás óta eltelt "zavaros" husz év.
A Kuncze G. vezette SZDSZ. korrekt koaliciós partnere volt az MSZP-nek, úgy gondolom. A második Gy. kormány idején a "reformdiktátor" koaliciós partnerük az SZDSZ. inkább ártott a pártnak mint használt. Az egészségügyben végrehajtott változtatásokat nem nevezném reformnak, inkább pénzpazarlásnak. már úgy tünt, a "farka akarja csóválni a kutyát". az SZDSZ. is saját magát számolta fel.

xsasha 2011.01.05. 10:43:09

Kedves Gábor!
Talán meg kellene kérdezni a sajtószabadságot.
Meg kellene kérdezni a médiát.
Ugyanis a probléma a médiában van, abban az alkalmatlan hatalmi ágazatban, amelyik nem a valósággal, nem az igazságokkal és nem a tájékoztatással foglalkozik, hanem az ipari pénztermeléssel és hatalom tologatással.

Doberdo 2011.01.05. 14:28:57

Ami a szóban lévő két pártot illeti, a mezei MDF tagok általában a FIDESZ-be vágytak, s végül tömegeik ott találtak maguknak
helyet. Az SZDSZ egy másik kategória.Ennek e pártnak nem voltak soha tömegei, csak hatékony szószólói. Részben a megmaradtak a LMP környékén vannak, mely párt a FIDESZ
legnagyobb örömére "masszív identitászavarral" küzd!!! Tanulság:
Eltűnésük kizárólag az orbáni tömegpártnak használt.

aeidennis 2011.01.06. 16:46:49

Kedves Gábor,
és hol van az mszp? Hetek, sőt hónapok óta semmit nem hallani a házuk tájáról... Léteznek még egyáltalán?...

Chazz Reinhold 2011.01.07. 12:24:34

Már a hozzászólások alacsony száma önmagában is igazolja azt, amiről TG ír.

túlbuta 2011.01.16. 00:57:50

"Mielőtt belekezdünk az újrakezdés, az elindulás magyarázatainak hallgatásába, szerintem hasznos lenne többet tudnunk a kiesés okairól."
Hallagatásába??

R\'hard 2011.01.18. 23:48:15

Udv!

Erdekes cikk a portfolio.hu portalrol:
www.portfolio.hu/gazdasag/titkos_fegyverunk_az_inflacio.144254.html

R

PS Nagyon kivancsi vagyok februar idusara...
süti beállítások módosítása