Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:17

Ilyenre még nem volt példa: a Népszabadság szerint a Fidesz-KDNP – ahogy erről Orbán Viktor már korábban is beszélt - mindössze a határidő lejárta előtt pár nappal kívánja megnevezni jelöltjét a köztársasági elnöki posztra. Miközben korábban – emlékezzünk csak az öt évvel ezelőtti eseményekre, amikor az MSZP és az SZDSZ hosszan gyilkolta egymást Szili Katalin jelölése kapcsán, a Fidesz pedig a „néphez fordulva” aláírásokat gyűjtött - hónapokon keresztül téma volt az elnökválasztás, a mostani villám-módszer üzenete elég világos: a kormányon lévők nem szeretnék, ha jelentős publicitást kapna az esemény. Bármi is lesz a végső döntés, a Fidesz ezúttal nem akar túl nagy felhajtást körülötte.

(Fotó: Origo)

Az elnökválasztás kérdésével tavaly novemberben foglalkoztam először, akkor a jelenlegi elnök esélyeit elemezve ezt írtam: „Egyszerű költség-haszon számítás után is világos, hogy a Fidesz számára a zsákmányelv alapján megszerezhető elnöki pozícióban jobban mutatna egy irányíthatóbb és/vagy passzívabb politikus.” Egyértelmű volt már akkor is, hogy a leendő új többségnek kényelmesebb lenne egy alkalmazkodóbb, veszélytelenebb államfő, a kérdés csak az volt, hogy a Fidesz hogyan oldja meg a váltást, mikor és milyen érvekkel búcsúzik majd el Sólyom Lászlótól. A helyzet azóta sem lett sokkal világosabb, konkrétum – Pokorni Zoltán sokat vitatott, Sólyom „újranemválasztását” biztosra vevő kijelentését leszámítva – nem került a nyilvánosság elé.

Bár magam – nem csupán hivatalból, az elnök most már csak volt külső tanácsadójaként - azok közé tartozom, akik örömmel vennék, nagyvonalú és önkorlátozó gesztusnak tartanák, ha a Fidesz kitartana öt évvel ezelőtti jelöltje mellett, ennek ellenére egy pillanatig sem hiszem, hogy egy másik politikus, egy új államfő megválasztása a magyar demokrácia végét jelentené. A Fidesznek lehetősége van arra, hogy azt jelöljön, akit csak szeretne, akár – a házelnöki pozícióban eddig meglepően jól teljesítő – Schmitt Pálban, akár másban gondolkozik. Az egész eljárás egyetlen pontját látom csupán aggályosnak, s azt sem úgy általában a demokratikus normák, hanem inkább a Fidesz hitelességének sérülése miatt. Ha valóban az a szándéka a parlamenti többségnek, hogy Sólyom helyett mást választ, már csak a korábban általuk mondottak okán is – nem is beszélve egyéb szempontokról – illendő lenne ezzel időben előállniuk. Nem azért, hogy a döntés megváltoztatására bírhassa rá őket a közvélemény nyomása – ennek esélye amúgy is a nullával egyenlő -, hanem, mert ennél a szokatlan módszernél mind az ország, mind az intézmény, mind pedig annak vezetője kétségkívül többet érdemelne.

Gondoljuk csak el egy pillanatra, hogy hasonló helyzetben, de más szerepben a Fidesz mit mondana! Ha a választásokat megnyerő szocialisták vallanák azt, elegendő egy héttel a parlamenti szavazás előtt egy frakcióülésen határozniuk arról, hogy ki legyen az ország köztársasági elnöke. Politikai mutyi, pártalku, nem maguknak választanak, az emberek háta mögött, az ország megalázása – ezek a kifejezések nagy eséllyel feltűnnének a kommunikációban. Korábban már említettem a Fidesz 2005-ös álláspontját, akkor Orbán Viktor az elnökválasztással kapcsolatban még így fogalmazott: "Olyan kérdés, amiről meg lehetne, és meg is kellene kérdezni az embereket, függetlenül attól, hogy a köztársasági elnököt egyébként a parlamenti képviselők választják". Ha a parlamenté a döntés, az embereket nem kell feltétlenül megkérdezni, de a szavazás előtt időben és indoklással együtt tájékoztatni azért elvárható lenne.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr482050940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terniak 2010.06.03. 20:19:17

@Ordnassac: a francia sem tökéletes :-).

kamarti 2010.06.03. 20:20:19

@panelburzsuj: én is erre tippeltem, mert hát azért Me mégse lehet....

tölgyes 2010.06.03. 20:21:31

@kamarti: J.S a világbank alelnöke volt.. és az tény: ahol betartották az előírásokat ott nem következett be érdemi és tartós változás...Egy bizonyos nem Istentől elrugaszkodott dolog, ha valaki bírálja a VB gyakorlatát. S. is megette...mégis csak egy Nobel-díjas...aki persze tévedhet, de gondolkodni érdemes róla. Csak nálunk Bokrosék beleverték a fejünkbe, hogy nincs más út.. Pedig az általuk javasolt út nem akart soha bejönni.

Terniak 2010.06.03. 20:21:48

@tölgyes: én azt gondolom, hogy az érdemi megtaarítást nem a minisztériumokban fogják elérni, de fontos az az irány, amit kitűztek. A lényeg, hogy találják meg a kellő egyensúlyt az ellátandó feladatok és az ehhe rendelt szervezet között. Ezt viszont csak akkor tudjuk megítélni, ha meglesznek a minisztérumi SZMSZ-ek. Szerintem is egyetértünk:-).

Ordnassac 2010.06.03. 20:22:17

@tölgyes: az összevonások többségével nincs is gondom. (Pl. Eü-szociális egész jó ötlet, ahogy a BM visszaállítása is.) Bár egy-kettővel személy szerint nem értek egyet: pénzügy-gazdaság szerintem így túlzás, emellett az oktatást és a kultúrát meghagytam volna külön. A környezetvédelmet sem tettem volna egybe az agráriummal.

bariga 2010.06.03. 20:23:40

akkor én is erősebben fogalmaznék, ha a Kósa elől nem zárják el a misebort, akkor az ország összes rózsfüzére sem lesz elég annyit kell imádkozni. Viszont most hallottam amit a Vargát mondott, az is elég baj, mert ő igazi szakember, ha ő sem érti, akkor gond lehet

kamarti 2010.06.03. 20:27:30

@Ordnassac: teszt? hát mondogassák csak minél magasabban jó sokan, jó sokat, aztán majd jól elhiszik, aztán jól megnézhetjük magunkat. Mert ha tényleg nem hülyék, tudhatnák, hogy _mindent_ azért ők sem tarthatnak kézben, és ez nagyon veszélyes terep egy olyan országgal, ahol lassan a hozzuk a legrosszabb statisztikáinkat, ami a nyomrgók számát illeti

kamarti 2010.06.03. 20:29:52

@Ordnassac: pedig nagyon nem mindegy, mennyit szellentenek a tehenek :)

panelburzsuj 2010.06.03. 20:30:23

@bariga:

Csak összeáll lassan, hogy mire föl alkottam azt a regényes képet, ahogy a csontvázak döntögetik a forintot? :)

(Egyébként én nem találok más magyarázatot, mint pszichológiait: belemelegedtek a komcsiverésbe, mint ötévesek a párnacsatába, és nem látják a menetrendszerűen bekövetkező kollektív bömbölést ....)

Diocles 2010.06.03. 20:31:18

@bariga:

nem Varga tehet arról, h rosszak az adatok.
Én megvárnám Varga hétvégi jelentését, ott kiderül, h kinek van igaza.
(Mindenesetre ebben az országban régóta konszenzus van arról, h a hiány nem tartható (csak egy példa, az ingatlanadót semmivel sem pótolták, stb.), csak Oszkó nyomatja a parasztvakítást, h minden okés lesz.

Persze, minden okés lesz, "csak" potom 300 milliárdot kell még vágni...

Terniak 2010.06.03. 20:31:29

@Ordnassac: a BM-nek én is örülök. engem a környezetemben már százszor megköveztek, de a Pintérnek kifejezetten örülök. Profi politikus, ért a rendőrséghez és a rendvédelemhez. Viszont a Réthelyi miniszter úr első interpellációi nem sikerültek túl jól, de egyelőre betudom ezt a parlamenti tapasztalatlanságának.

nyünyüge 2010.06.03. 20:31:30

@torokgabor:
Sajnos értelmiségünket minősíti, hogy folyamatosan asszisztál azokhoz a politikai szándékból szervezett "konferenciákhoz", amelyeken ügyeletes politikusaink kiélhetik nárcisztikus hajlamaikat vagy még rosszabb esetben (ál)tudományos csomagolásban előadhatják aktuális politikai üzenetüket.

Kár.

kamarti 2010.06.03. 20:33:51

@bariga: Vargát nyilván köti a pártfegyelem. az persze kicsit vicces, hogy tegnap még az volt, hogy még nincsenek meg a csontvázak, ma meg már napra pontosan lehet tudni, mikorra lesznek meg végre.
és ha csak imádkozni kell, az elég, akkor szólhattak volna korábban is, hogy ez a nagy azonnali megoldókulcs, ehhez nem kell kormányon lenniük

kamarti 2010.06.03. 20:37:55

@kamarti: Vargát nyilván köti a pártfegyelem. az persze kicsit vicces, hogy tegnap még az volt, hogy még nincsenek meg a csontvázak, ma meg már napra pontosan lehet tudni, mikorra lesznek meg végre.
és ha csak imádkozni kell, az elég, akkor szólhattak volna korábban is, hogy ez a nagy azonnali megoldókulcs, ehhez nem kell kormányon lenniük

panelburzsuj 2010.06.03. 20:41:47

@kamarti:

Ha tényleg az Ángyán-Illés vonalat akarják érvényesíteni, akkor ez az összevonás konzekvens döntés - nem az egyes "környezeti elemeket" kell a kimeneten szabályozgatni, hanem magát a környezethasználatot kell megváltoztatni.

Hogy ez használat-változtatás irdatlanul kemény meccsnek ígérkezik, az egy másik fejezet.

kamarti 2010.06.03. 20:44:25

@tölgyes: nem mondom, hogy ne gondolkodjanak. volt rá nyolc évük. de ne teszteljenek és ne kísérletezzenek. és ne legyen az eddigiek mellé még valaki, aki megmondja a tutit a követendő gazdaságpolitikáról. ha gondolkodnak is, ne hangosan, ne jöjjön az egyik nap, hogy talán államosítják a magánnyugdíjpénztárakat, a másik nap meg hogy felfüggesztik az alkotmány gazdasági (?) szabályait vagy mit hablatyolt össze Kósa
szerényen, visszafogottan, ahogy OV kérte, valamint serényen és csöndben, ha lehet

panelburzsuj 2010.06.03. 20:46:34

@nyünyüge:

Török Gábort sokra (finomítok: egyre többre ... :) tartom, de azt azért némileg túldimenzinált ötletnek látom, hogy rajta mérjük le a magyar értelmiség napi szellemi árfolyamát.

tölgyes 2010.06.03. 20:46:46

@Ordnassac:
1./Az oktatás-eü-kult. szoc. ügyet én is nagy területnek tartom bár...A szociális ügyek részben képzési ügyek..a hátrányos helyzet legalább annyira oktatási mint szociális kérdés..Ráadásul az átképzési alap a munkaügynél volt..miközben számos átképzési forma a kulturális területeken működött stb.. ebből végtelen összevisszaság tudott kerekedni.
2.Sárközy szerint is a gazdasági stratégia és a pénzügy általában egy helyen vannak. Ebben is van ráció.. van értelme a pénzügynek gazdasági stratégia nélkül.. Vajon a gazdasági stratégiát a pillanatnyi pénzügyek határozzák meg?? (Leütöttem a Casp-ot.. és lusta vagyok átírni)HA AZ EMBER EZEKRE JÓ VÁLASZT AD, AKKOR EZ AZ ÖSSZEVONÁS ÉRTHETŐ. TALÁN CSAK AZ ÁGAZATI IRÁNYÍTÁS LÓG KI.. DE ABBAN MEG NEM VAGYOK BIZTOS, HOGY AZ KELL..MERT A FONTOS CÉLOKAT LEHET PROJEKTEKBEN IS IRÁNYÍTANI.. AZ TALÁN MÉG HATÉKONYABB IS.
Én a környezetvédelmet sem látom önálló területnek..éppen azért, mert fontos..de hát ez ízlés kérdése.Nekem nem voltak jó tapasztalataim a független környezetvédelemmel.

kamarti 2010.06.03. 20:52:15

@panelburzsuj: ezt értem. Kérdés, hogy az akkor egy minisztériumon belüli egymásnak feszülést hogyan menedzseli egy jogász végzettségű miniszter, és hogy melyik oldal hogyan reprezentált az apparátusban, nem? (meg hogy mit vétett Illés)

nyünyüge 2010.06.03. 20:54:40

@panelburzsuj: messzebbre mentél, mint ahova a multinacionális tőke által kizsákmányolt, lestrapált és nem túl fiatal agyammal eljutottam.

tölgyes 2010.06.03. 20:56:02

@kamarti: Talán igaza van.. Nem tudom. Az biztos, hogy a baj nagy lehet.. Én ezt már több fórumon a múlt év vége óta írogatom. Szerintem a költségvetés valós hiánya közelebb van a 7%-hoz, mint a 6-hoz.. és én ezt már a költségvetés elfogadásakor is így gondoltam... (Hasonló volt a véleményem mint az ÁSZ-é, vagy a 25 közgazdáé..)Vagyis én a tervezett hiány fölött még 1500 milliárd hiány sejtek.. Ha ennek ellenére mégis hozni kell a z eredeti hiánycélt, akkor Kósa bejelentése nem kapkodás.. és a magánynyugdíjak államosítása se az.. már csak azért sem, mert azok is becsődöltek... túl drágák, szétaprózódottak és ha csődbe mennek akkor valakinek fizetni kell a révészt, vagyis a dolgozót, aki nyugdíjba megy..:(Én ebben is türelmesebb lennék.)

kamarti 2010.06.03. 20:56:11

@panelburzsuj: sztem Kósára és az ő konferenciájára (a Napi Gazdaság kkv-fejlesztési konferenciája), meg a korábbi OV+konferencia alkalmakra gondolt, nem?

panelburzsuj 2010.06.03. 20:58:24

@nyünyüge:

"Sajnos értelmiségünket minősíti,"

Ennél én sem mentem messzebb.

Ordnassac 2010.06.03. 21:01:12

@tölgyes: a NEFMI-vel kapcsolatos részhez kapcsolódóan az érv egy kicsit sántít. Ilyen erővel az NFM-et és az NGM-et össze is lehetne vonni, hiszen a pénzügyekhez és a gazdasághoz a vagyongazdálkodásnak sok köze van. A honvédség külföldi szerepének erősödése miatt akár a külügyet és a HM-et is össze lehetne vonni. Persze most szélsőséges példákat említettem.

Amire ki akarok lyukadni az az, hogy ügyelni kell az arányosságra. Mostani "interdiszciplináris" világunkban sok a közös vonás egyes területek között, azonban ügyelni kell arra, hogy nagyon ellentétes ügyek (szerintem a mezgaz és a környezetvédelem ilyen) ne kerüljenek egy fedő alá, illetve, hogy az összevonások miatt ne alakuljanak ki mamuthelyek, amelyek irányítási szempontból működnek nehezen.

panelburzsuj 2010.06.03. 21:02:21

@kamarti:

Akkor azt írja. Meg azt, hogy TG úgyanúgy saját hitelességével játszik, mint a Fidesz a hipp-hopp elnökválasztással ... :)

lüke 2010.06.03. 21:05:22

@Ordnassac:
szakember:)
micsoda a rechtspflge?

lüke 2010.06.03. 21:06:23

@Videofon:
mg a foritn 282 vs eu most

kamarti 2010.06.03. 21:06:38

@tölgyes: én tudom, hogy ebben az országban ma már a focihoz talán nem (bár jön a vb), de a gazdaságpolitikához meg a költségvetéshez lassan mindenki ért. Én nem vagyok közgazdász, bár sokat foglalkoztam vele. És azt se szeretném, ha a görög hibába esnénk, ami a valóságot és a nyilvánosságra hozott adatokat illeti. Azt viszont józan paraszti ésszel sem nehéz belátni, hogy az állandó vészmadárkodás és az ötletelgetés minden lehet, csak jó meg célravezető nem, ez biztos. Higgadt, határozott hang (egy) és átlátható, érthető döntések. Ennyi kéne. Minél előbb.
(államosítani magánbefizetéseket? akkor most nem kapitalizmus van? a forradalom azt is eltörölte vagy mi?)

panelburzsuj 2010.06.03. 21:08:49

@kamarti:

Én nem annyira az apparátuson belüli huzavonára gondoltam, hanem sokkal inkább a környezeti érdekek és a termelési érdekek közötti feszültségekre. Lehet, hogy pont az lesz a miniszter főfeladata, hogy "vidékfejlesztés" címén látványosan szórja az üvegyöngyöt a nép közé, miközben az alvezérei a leginkább iparosodott jellegű mezőgazdasági tevékenységeket igyekeznek visszaszorítani. (Amely leépítés viszonylag kevés, ám annál nagyhatalmúbb sündisznócskát érintene féjdalmasan.)

Ordnassac 2010.06.03. 21:10:10

@lüke: a KIM német neve a következő: Ministerium für öffentliche Verwaltung und Rechtspflege. Ugye minden német nyelvű igazságügyi minisztérium a Justizministerium nevet viseli.

Égőbb ennél a Ministerium für Nationale Resources...

panelburzsuj 2010.06.03. 21:11:38

@lüke:

Nyolc mássalhangzó egyvégtében nem túlzás még németben is? :)

Videofon 2010.06.03. 21:12:12

@lüke:
Némi jegybanki forintvásárlásra esett "csak" ennyit, a jelek szerint. Simor torkán a kés?

kamarti 2010.06.03. 21:12:44

@panelburzsuj: ááá, akkor naív vagyok? és itt most tulképpen "konferencia" van, ahol a fidesz leméri, mit szólunk a (majdnem azt írtam, magyar nemzeti) hipp-hopphoz? Hát, asszem, akkor csalódniuk kell (vagy kihagyni az irodalmi részeket :))

lüke 2010.06.03. 21:14:20

@Videofon:
miért ?gondolod, hogy Simornak nem kell mnnie?
borítékolom:)

lüke 2010.06.03. 21:15:36

@Ordnassac:
ird mg nekik?
blama
de ha csak a nomenklaúa lenne, azzal én kiegyeznék:)

panelburzsuj 2010.06.03. 21:19:34

@kamarti:

Hát kell ennél hitelesebb hangulatjelentés?

panelburzsuj 2010.06.03. 21:23:20

@panelburzsuj:

(Valaki feszegette itt nemrégen, hogy a szocik túlságosan a nép szájaíze szerint akartak politizálni, azért rángatták a gyeplőt közvéleménykutatásról közvéleménykutatásra. A permanens kampány elméletéhez viszont jobban illik a permanens kukkolás, és az arra alapozott permanens forradalom elmélete, nem? :)

kamarti 2010.06.03. 21:25:45

@Ordnassac: azért annyit nem változott nyolc év alatt a világ, hogy az akkori öt minisztériumból most egyet kelljen csinálni, ez sztem nagyon necces, és egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy hatékonyabb lehet az összevonás, mint a tárcaközi egyeztetés. Egészségügy és oktatás, mert vannak orvosegyetemek? (vagy mert a kórházak egyben kulturális központjai is a településeknek, ahogy a miniszter mondta...?)

Videofon 2010.06.03. 21:26:00

@lüke:
A kamatemelés politikai hisztéria esetén biztonságosabb, mint a devizatartalékok kiáramoltatása. Simornak megsúgták, hogy ráengedik a (média)kutyákat, ha "nem jól viselkedik"?
A Fidesz érdeke a gyengébb forint és az alacsony kamat. De ezt a balhét ők nem vihetik el. Simor nagy bajban van, nem dönthet jól.

panelburzsuj 2010.06.03. 21:26:21

@panelburzsuj:

(Ahogy azt Arany J. megírta az öreg Laboda látnoki képességeiről: "s tudta, hogy ütni fog, ki emel rá botot" ...)

kamarti 2010.06.03. 21:30:53

@panelburzsuj: hát nem tudom, tapasztalatom szerint itt nagyobb anyugalom és az egymás iránti tisztelet, mint sok más blogon. szóval nem hinném, hogy az itteniek alapján lehetne átlagolni.
(és azt se hiszem, h a fideszt elsősorban az értelmiség véleménye érdekelné, vagy legalábbis nem erre vall a blikk formátumú kampányújság péel. esetleg a saját értelmisége.)

bariga 2010.06.03. 21:34:46

@Videofon: ha így akarják Simort kínyírni, akkor lesz több áldozat is, pl. tovább dőlnek a deviza hitelek. Ezeket viszont a Matolcsy megmenti a költségvetésből, hacsak nem varázsló akkor máshogyan nem lehet. erre mindenki vesz fel kölcsöntt, mert állambácsi megint támogatja!! Elképesztő bornírtság.
Ez csak az egyik következmény, aztán meg nő az infláció meg az állmadósság, erre emelni kell az alapkamatot.... és lassan körbeérünk.
lehet , hogy egyszerűbb lenne elmenni Öszödre és mondani egy beszédet

Videofon 2010.06.03. 21:45:48

@bariga:
Szerintem sokkterápia jön, csak ráfogják a nyuszira. (Simorra. Dupla haszon.)

Videofon 2010.06.03. 21:58:12

Kis háttérinfo:
1. Az MNB most jött ki az értékelésével, hogy rendben a magyar gazdaság.
2. Kósa bejelenti, hogy csődközelben vagyunk.
3. Varga bejelenti, hogy temetőnyi csontvázat találtak.
4. Varga külön hangsúlyozza, hogy nyilvános adatokból dolgoztak. (Az MNB miért nem látta a csontvázakat?- teheti fel a kérdést Orbán.)
5. Orbán bejelenti a reformok elkerülhetetlenségét. (Ez a sokkterápia leánykori neve.)
6. Valami rejtélyes erő este nyolc óta visszapattintja a forintot 281.90 környékéről 281.60 környékére két órája folyamatosan.
7. Simor még hisz a mesékben?

kamarti 2010.06.03. 21:58:23

@bariga: ne is mondd, már átkoztam magam, miért nem adósodtam el devizában, ha így is-úgy is én fizetem, csak majd most a másét, ha minden jól megy...

lüke 2010.06.03. 21:59:46

@panelburzsuj:
jaj ne:)
de a mássalhangzó torlódás jó volt:)

lüke 2010.06.03. 22:01:34

@kamarti:
Réthelyi személye és Szentágotai szelleme

panelburzsuj 2010.06.03. 22:01:59

@kamarti:

A Fideszt szerintem ugyazok véleménye érdekli, akik véleménye a Kádár-rezsimet is érdekelte: akiknek a gondolkodását nem lehet blikk-reklámmal, meg sör-virslivel hatástalanítani.

És én - "fennhéjázóan" - úgy vélem, hogy a kocsmai anyázásokban bővelkedő fórumok kevésbé értékes információforrások ilyen szempontból, mint az efféle törökakadémiák.

tölgyes 2010.06.03. 22:02:02

@kamarti: 1./A 2010-es költségvetés relitást nem volt nehéz megkérdőjelezni, hiszen a bevételi oldal felül, a kiadási oldal alultervezett, ráadásul egy csomó kiadás nem is szereplt a tervezetben..Ez felelőtlen tervezés.
2. Gyurcsányék 2006 előtt már elkövették a görög hibát.
3. Miután ez a helyzet egy szakember számára könnyen belátható, azért nem vészmadárkodás, ha beszélünk róla ("Növeli ki elfedi a bajt..")
4. Én azt is ezerszer leírtam, hogy az elmúlt 8 évben 18.000 milliárddal növelte az adósságot. Ez a kormány távozása után marad a nyakunkon..Ennek a következményei fogják meghatározni a kormányzást az elkövetkező életben.. DE ennek forrása az elmúlt 8 évi kormányzás.

Ez politika is. Ha a társadalomban nem tudatosul a változtatás igénye, akkor itt nem is lesz változás.

panelburzsuj 2010.06.03. 22:02:34

@kamarti:

A Fideszt szerintem ugyazok véleménye érdekli, akik véleménye a Kádár-rezsimet is érdekelte: akiknek a gondolkodását nem lehet blikk-reklámmal, meg sör-virslivel hatástalanítani.

És én - "fennhéjázóan" - úgy vélem, hogy a kocsmai anyázásokban bővelkedő fórumok kevésbé értékes információforrások ilyen szempontból, mint az efféle törökakadémiák.

lüke 2010.06.03. 22:02:55

@Videofon:
ez a hálós - netz- nagyjelenet...........

lüke 2010.06.03. 22:04:25

@bariga:
cini cini muzsika:)
Kötcsén is elég lesz:)

tölgyes 2010.06.03. 22:05:10

@kamarti: És egy mondta még a forradalomról: az a vita, ami a fogalom körül kialakult azt mutatja, hogy a vitatkozók még nem tudtak szakítani a marxista forradalomelmélettel., ugyanis csak ott bír a forradalom azzal a jelentéssel, amit Ön is tulajdonít neki.(A múltat végképp eltörölni..)

Ordnassac 2010.06.03. 22:05:21

@lüke: egy orvosismerősöm úgy jellemezte Réthelyit, amikor rákérdeztem, hogy "személyében egy nyitott, tisztességes, kulturált ember", bár szerinte nem akkora tudós. Poétaként definiálta nekem.

lüke 2010.06.03. 22:07:04

@Videofon:
ez nm háttér
ez a libretto:)

lüke 2010.06.03. 22:09:06

@Ordnassac:
ez mind igaz
de tudós is:)
a családi fáma szerint: apósának is ellentmondott,
s az öregnek senki nem mert, én is tartottam mindig tőle:)
pedig én nem vagyok félős:)

nyünyüge 2010.06.03. 22:09:28

" Videofon 2010.06.03. 21:45:48 @bariga:
Szerintem sokkterápia jön, csak ráfogják a nyuszira. (Simorra. Dupla haszon.) "

Pontosan. (Simorra+Gyurcsányra+Bajnaira+ademszkyizmusra+akormmunistákra+azidegenszívűekre+akorrupcióra...)
És attól vagyok efrédolva, hogy ez még sikerülhet is. Kellően meg lett alapozva.

lüke 2010.06.03. 22:10:39

off hirek
8 ft-t gyengült az euro , Kósa bejelentése óta
krizis kezelés várható>majdnem statárium lesz:)

Ordnassac 2010.06.03. 22:15:44

Egy kis előretekintés őszre:

polkom.blog.hu/2010/06/03/a_fidesz_osszel_is_mindent_visz

Van egy-két dolog, amivel nem értek egyet (pl. Gegesy Ferenc esélyeit illetően), de ettől függetlenül érdekes.

Aner 2010.06.03. 22:22:57

@kamarti: Tegnap még nem tudták, hogy Barroso beint nekik.
Nos előkerült a csontváz mégpedig a FIDESZ 7.5 százalékos hiánytervének csontváza , Kósa meg Varga meg itthon Huhog hozzá, bár az utóbbi szerintem nem a piacoknak, hanem nekünk szól.

lüke 2010.06.03. 22:26:52

@Aner:
ez valószinű..........
a többi,meg a gyorssegély a pó' gároknak..........

bariga 2010.06.03. 22:29:30

ha ez bennfentes kereskedelem akar lenni, akkor nagy szemtelenség. Ennyire okosak lennének?

ssi 2010.06.03. 22:30:42

@Videofon: én is hasonlóra gondolok
Önk. vál. előtt haszon nekik minden rosszat az elődökre fogni
Kapóra jön a görög válság oka is, a sikeresen kozmetikázott adatok
Ország itthoni leminősítése megalapozza nemzetközi léminősítést, ami
jó ürügyet teremt a drasztikus változásokhoz,

de a kampányban (és a 8 évben):
- mondták, hogy romokban az ország (kormánylejárató stratégia)
- nem mondták a programjukat (most majd kiderül, miért nem)
- viszont mondták, hogy részleteket majd átvétel-átadás után (ez is taktikai húzás, mivel átvétel-átadás után néhány nappal már elő is állhatnak a teljes sokkterápia részleteivel)

bariga 2010.06.03. 22:34:54

@Aner: pont itt a baj, hogy most már tényezők és figyel rájhuk a világ, nem úgy mint eddig csak az itthoni emberek. Váltani kell , kérem , gyorsan.

bariga 2010.06.03. 22:43:00

vajon azért gratulált is neki,mert ez inkább olyan utasítósdinak hangzik

Aner 2010.06.03. 22:52:09

@bariga: Kósával szerintem elszaladt a ló - nem az amelyikkel lefestették - Varga szerintem sokkal komolyabb személyiség. De mivel két forrásunk van feltehető, hogy a fentiek a FIDESZ álláspontja, amelyekből valami olyan szcenáriót vélek felfedezni, hogy a gaz tőkéseknek és a hülye Uniónak keményen beszólunk, de fizetünk mint a katonatiszt, ugyanakkor 'Hőseink' a polgárok előtt a nép érdekében az Unióval dacoló igaz hazafiaknak fognak látszani, akik a komcsik után kihúzták a szarból az országot újabb megszorításokkal.

Videofon 2010.06.03. 23:12:10

@Aner:
De ez még mind nem magyarázza meg a szándékos forintgyengítést. Holnap már többet tudunk, de nagyon úgy néz ki, hogy Simor-leckéztetéssel egybekötött célárfolyam-belövés folyik.

bariga 2010.06.03. 23:20:21

@Aner: ez az elmélet valóban megfelel a forradalmi hangulatnak, de szerintem ezt a hevült dumát is le kellene venni a napirendről a csontvázozással, meg a szlovákozással együtt, mert erre már senki nem vevő. Ezt világosan közölték ma Viktorunkkal. reméljük megértette és ha hazajön, elmondja a többieknek is, hogy " nyergelj, fordulj!"

panelburzsuj 2010.06.03. 23:33:56

@bariga:

A bökkenő csak az, hogy amivel a fordulás után elő fognak rukkolni, arra Brüsszelben talán több vevő lesz, de annyival nem több, mint amennyivel itthon kevesebb.

Komoly kommunikációs kihívás lesz ugyanis az olyan - dicsérő! - megállapítások semlegesítése, hogy no hálistennek, Fideszék fejében is csak összeállt végre a reformok kritikus tömege ...

Aner 2010.06.03. 23:35:12

@Videofon: A forint hűtése gazdaságélénkítő hatású, a probléma a devizahitelesekkel van.

Igazából ebből az ellentétből nagy probléma lehet, ha a FIDESZ suttyomban hűteni akarja Simor meg védeni.

Persze az is lehet, hogy Orbánék többet vártak az EU-tól, gondolván jó a pozíciójuk a Nép-pártnál, miután csalatkoztak a keserűség beszél belőlük és ezért a kirohanások.

Ezt Kósából simán kinézem, de Vargától nem várnék ilyet.

Diocles 2010.06.03. 23:35:53

@bariga:

Szlovákozással? Túl sok Bolgár-műsort hallgacc.
Nem mi szlovákozunk, hanem a szlovákok szopatják az ottani magyarokat. Néha napján a magyar kormány tényleg szokott tiltakozni, valóban.

ssi 2010.06.03. 23:45:22

@Aner: új jó szempontokat vetettél fel
szerintem minden előre el van tervezve
eddig is megfigyelhettük pl. hogy milyen kijelentések mozgatják az árfolyamot

Ki lenne az új MNB-vezér?

Parancsra, érdekből, meggyőződésből, rajongásból stb. sokan tudnak engedelmeskedni

Aner 2010.06.03. 23:45:44

@bariga: Trianon kérdése összetett probléma, a Szlovákok is rendesen benne vannak az ügybe, és van vaj a fejükön rendesen. Persze az vitatható, hogy megfelelő politikai érzékkel jár el FIDESZ.

A hevült duma kell a népnek sajnos.

Nem hiszem, hogy irányt váltanak és abbahagyják a csontvázozást, bár igazad lenne ebben!

ssi 2010.06.03. 23:49:50

Olyan klassz magyar szólások és közmondások vannak, s annyira találóak tudnak lenni. Sajnos én nem ismerek sokat, de jó lenne, ha mások írnának.

pl. benne van a pakliban, hogy
- a 2.7 millió megszavazó egy részére jogos lesz: eső után köpönyeg
- ha a kormány mégis elszámolta magát: aki sokat markol, keveset fog

panelburzsuj 2010.06.04. 00:11:47

@manyike:

Egy szkeptikus változat:

Kövér kutyából sem lesz szalonna.

ssi 2010.06.04. 00:14:37

Új közt. elnök: akit a Fidesz jelöl, s akit a Fidesz pártvezetés eldönt - ezt sem fogják a véletlenre bízni. Jelölt még ismeretlen, így a többi párt reakciója is

MSZP- én nem jelölnék egy esélytelent még szimbolikusan sem, amúgy is van bőven feladata a pártnak: önmagát gatyába rázni

Aki nem szokta nézni a parlamenti közvetítéseket, csak híreket olvas, kap-e kielégítő információt az LMP-ről és a Jobbik -ról?

ssi 2010.06.04. 00:15:20

@panelburzsuj: köszi, jó, feljegyezve

Ordnassac 2010.06.04. 00:22:00

@manyike: akkor Mádl 1995-ös jelölését sem támogattad volna? Semmi esélye nem volt, de mutatta, hogy az ellenzék még él. Erre spekulálhat az MSZP is.

panelburzsuj 2010.06.04. 00:29:23

@Ordnassac:

Én nem emlékszem olyanra, hogy Horn kormánypártja visítozó majomhordaként jelezte volna a legyőzött "kamikaze-pártnak", hogy ki az úr Házban.

Úgyhogy esélytelen és esélytelen jelölti szerepek között mégiscsak lehet különbség.

bariga 2010.06.04. 00:33:17

@Diocles: bocsánat, talán rosszul fogalmaztam, azt akartam érzékeltetni, hogy az EU nem áll mellénk, azt üzenik, hogy tárgyaljunk egymással békében, persze szerintem is a szlovák reagálás nem normális

Ordnassac 2010.06.04. 00:34:21

@panelburzsuj: persze, ebben nincs is vita köztünk. (Nem beszélve arról, hogy ugye nem egy párt, illetve pártszövetség vitte a kétharmadot).

Azonban a jelenlegi helyzet is arra késztetheti az MSZP-t, hogy jelöljön valakit. Pont ezért, hogy megmutassa, hogy "lehet, hogy ti vagytok az urak, de ezt nem vehetitek el tőlünk".

Többen pedzegették már, hogy esetleg Sólyomot jelölik (magával rántva ezzel az LMP-t is), ezzel adott esetben kényelmetlen helyzetbe hozhatják a Fideszt is. Bár ennek a forgatókönyvnek nem tudom, hogy mekkora az esélye.

Ordnassac 2010.06.04. 00:35:16

@bariga: amióta az EU megégette magát az osztrákokkal anno, azóta retteg, hogy ilyen ügyekbe belefolyjon.

bariga 2010.06.04. 00:37:05

@Aner: meg kell találni a jó árfolyamot, mert túl sok a behozatal, kevés az export. Ezért lesz infláció, ha elengedik, sőt generálják a további gyengülést. Szerintem 270 körül megfelelő volt.

Ordnassac 2010.06.04. 00:39:07

Ami érdekes lehet még: mit fog csinálni a Jobbik? Azt nehezen hiszem, hogy támogatna egy szocik által jelölt személyt. Morvai jelöléséhez még Molnár Oszkárral együtt is kevesen vannak. Legalább két embert meg kellene nyerniük hozzá a Fidesztől vagy a KDNP-től. Kérdés, hogy ez összejön-e nekik.

Amennyiben nincs jelöltjük, akkor leszavaznak a Fidesz-KDNP által jelölt személyre vagy SZDSZ módjára felveszik a lapot, de nem adják le?

Tudom, abszolút mellékkérdés, csak apró érdekesség, hogy egy ilyen helyzetben lévő párt mit tehet.

bariga 2010.06.04. 00:40:10

@manyike: bízzunk Istenben és dobjuk el a puskaport

panelburzsuj 2010.06.04. 00:48:57

@Ordnassac:

Sólyom a maga életében most még viszonylag emelt fővel zárhatja le azt a húszéves "zűrzavart", ami sokan mások között neki is köszönhetően azért mégsem volt annyira reménytelen siralomvölgy, mint amivé másféle sokan mások tették volna - ha nincsenek Sólyomok.

Ilyen pályát én nem kívánnék Fidesz-csicskaként befejezni.

Ordnassac 2010.06.04. 00:52:06

@panelburzsuj: nem hiszem, hogy ez lesz. Lásd a válaszod után küldött linket. (Más okokból sem nagyon.)

ssi 2010.06.04. 08:32:31

@Ordnassac:
Elgondolkodtattál. Valóban napjainkban is szükség van a szimbolikus elemeknek. Elfogadom

@bariga:
jó lenne másban is hinni... "a merjünk nagyok lenni" is kifejezhet realitást és még működhet is

bariga 2010.06.04. 08:39:31

@manyike: Egyetértek, határozottnak, büszkének és okosnak kell lenni. A puskaport azért dobnám el, mert tudom, hogy erre még nem érett meg a helyzet és én már nem is fogom megérni, de azért hiszek egy határok nélküli békés Európában

ssi 2010.06.04. 10:35:19

@bariga:
- bevallom, nekem nem az országhatárok a fontosak, hanem az életviteli határok
- ha lenne élvezhető munka, biztos munkahely, maradna pénz és idő a szabadidő normális eltöltésére, humánosan működnek a családi, közösségi, hazai és nemzetközi emberi kapcsolatok, ha lenne folyamatos általános fejlődés.. nem hinném, hogy az országhatárok léte, helye központi kérdés lenne

bariga 2010.06.04. 11:12:23

@manyike: mindketten álmodozunk most még, de melyiket , akármelyiket, hogyan lehetne megvalósítani? És mi mit tehetünk ezért ?

tölgyes 2010.06.04. 14:21:18

@Ordnassac: Ön azt mondja sántít..a már idézett Sárközy pedig azt mondja nem sántít.. ebben én inkább az ő véleményét osztom.Azt én inkább abszurdnak tartom, hogy pénz-szakemberek mondják meg, hogy mi legyen a gazdaságban..Abból csak olyan leépítés és kótyavetye lesz, mint amit láthattunk már.

tölgyes 2010.06.04. 14:28:56

@kamarti: A focihoz is nagyon értek:), de itt a valódi kérdés maga a demokrácia.Lehet-e nyíltan beszélni azok előtt akiktől a hatalom származik, akik a javakat előállítják és a terheket cipelik. Fel kell-e vállalnia az új kormánynak az előző garnitúra sarát, át kell-e vállalni tőlük az őket terhelő felelősséget...?Össze kell-e nőnie az új kormánynak az előző által létrehozott csőddel?

sashimi 2010.06.04. 17:03:42

Most eppenseggel az mszp-nek kellene megkerdeznie az embereket: kit akartok koztarsasagi elnoknek?

rukmadar 2010.06.06. 14:31:27

ma este 9kor az m1-en: A Sólyom végveszélyben
:)

2Bvx2B (törölt) 2010.06.11. 02:43:35

Boross Péter for President!

Az idő rövidsége miatt minden fórumot megragadok, felrúgva esetleg a Netikett szabályait is, hiszen sokkal többről van szó. Pár héten belül, megint a polgárok nélkül - esetlegesen más véleményét megint kihagyva, semmibe véve - akarják a Köztársasági Elnököt, vagyis a Magyar Köztársaság Első Polgárát megszavazni, megválasztani.

Aki ismer méltóbb személyt, tudja és meri is ajánlani, megteheti az elnokajanlo.blog.hu/ -n.

Cum Deo pro Patria et Libertate!

a.nemzet.jobbágya
boross-peter-for-president.blog.hu/
süti beállítások módosítása