Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
már 30
01:45

Bár a Fidesz kapcsán éppen ezekben a napokban mutatják a közvélemény-kutatások az utóbbi évek legrosszabb adatait, komoly aránytévesztés lenne a párt zuhanórepüléséről vagy végzetes meggyengüléséről beszélni. Kétségtelen, hogy a kormánypárt ma nagyjából ott tart ezekben a felmérésekben, ahol időarányosan egy hatalmon lévő párt tartani szokott: szavazóinak szemmel látható részét elvesztette ugyan, de az újrázás reménye még bőven a sajátja. Ez az amúgy igaz megállapítás mégis elfed, homályban hagy egy fontos jellemzőt, amit igazán csak akkor veszünk észre, ha kicsit messzebbről tekintünk rá a hazai politikai versenyre.

(Fotó: Facebook)

Tavaly tavasszal sokan azt feltételezték, hogy a 2010-es parlamenti választással számos tekintetben új pályára állhat a magyar politika. Egy korábbi bejegyzésben már felidéztem az akkori várakozásokat, illetve írtam a kormánypárt ezekhez képest némileg meglepő politikai irányvonaláról. „A Fidesz azonban – sokak várakozása ellenére – nem lett „pragmatikus”, nem mozdult el a centrum irányába, nem lépte át a korábbi szimbolikus-ideológiai falakat, és nem próbált meg új törésvonalakat létrehozni” – így fogalmaztam a tavalyi év utolsó cikkében, s azóta ez a véleményem csak tovább erősödött.

A tábor csökkenésében egészen különböző választói megfontolások játszhatnak szerepet, és szinte lehetetlen kimutatni, hogy ebben mennyi az elkerülhetetlen és mennyi a „ki nem kényszerített” elem. A Fidesz az elmúlt hónapokban sok magas labdát adott, számos ügyben kétségtelenül hibázott, ugyanakkor az esetek többségében mégis alapvetően jól érzett rá arra, hogy milyen hívószavakkal és megközelítésekkel csökkenthető a „természetes” lemorzsolódás. Egy fronton azonban megítélésem szerint stratégiai jellegű tévesztést követett el, aminek a közvetlen nyoma talán még ki sem olvasható a kutatásokból, hosszabb távon azonban számos probléma forrása lehet.

Ha ugyanis a saját lehetőségeihez képest valamiben igazán hibázott a Fidesz, az nem a minden ciklus sajátosságaként megjelenő napi butaságokban, hanem leginkább abban ragadható meg, hogy képtelen volt ellenállni a szimbolikus-ideologikus politika csábításának. A veszteség ezen a téren nem könnyen kimutatható, de közelebb jutunk a megértéséhez, ha elmaradt haszonnak tekintjük, és megpróbáljuk elképzelni, hogy mi lehetett az eredeti cél, elképzelés. Tavaly tavasszal nekem úgy tűnt, hogy a Fidesz politikusai tudatosan készülnek arra, ne sétáljanak bele a korábbi csapdákba, és igyekezzenek kihasználni az új politikai felállás által kínált helyzetet, játékteret. A „centrális” erőtér koncepciója valami ilyesmi megfontoláson alapult: pragmatikus politikával, a sokat emlegetett alapvetően ideológiamentes „jó kormányzással” megtartani a viszonylag heterogén tábort, és nem engedni az ellenfélnek, hogy a magyar politika hagyományos hívószavai segítségével újra két nagy tábor küzdelmének láttassa a hazai politikai versenyt.

Komoly erőfeszítéseket is tett - és a mai napig tesz is - a Fidesz azért, hogy a „nemzeti ügyek kormányát”, a „közjó szolgálatát”, a „példátlan egyetértést” hangsúlyozza, s igyekezzen magát kiragadni a korábbi bal-jobb szembenállásból. Stratégiai szempontból ez kifejezetten hasznos és célravezető vállalkozás, amelyhez ráadásul jó kiinduló alapot kínált a baloldali térfél meggyengülése és átalakulása. A jól kigondolt törekvést mégis folyamatosan kizökkentették azok az ügyek, amelyek nem elmosták, hanem éppen ellenkezőleg újrarajzolták a hagyományos frontvonalakat: elég csak a médiatörvény vitájára, vagy mostanában az alkotmány körüli újra és újra előkerülő szimbolikus kérdésekre gondolni.

A Fidesz ezek kapcsán folyamatosan belement olyan amúgy a nagy célhoz képest kevésbé lényegesnek látszó vitákba, elfoglalt olyan álláspontokat, amelyekkel segítette ellenfeleit a régi megközelítések újraélesztésében. Tudom, hogy a jobboldali térfélen sokan fontosnak tartják ezeket a szimbolikus vitákat, mint amilyenek az ország hivatalos elnevezéséről vagy a megye-vármegye kérdéséről folynak, ám nekik is látniuk kell, hogy a politikai logika szabályai alapján jelenleg a Fidesz minden ilyen téma napirendre emelésével veszít. Veszít, mert egyrészt nem tudja velük összefogni ideológiai értelemben heterogénné vált táborát, és veszít, mert megadja baloldali-liberális ellenfeleinek azt a lehetőséget, hogy az ellentétes vélemény hangsúlyozásával megszólítsák azokat, akiket amúgy a kompetencia és hitelességi versenyben korábban elveszítettek. Könnyű belátni, hogy az MSZP vagy az LMP ma sokkal több embert tud álláspontja mellé állítani, ha a „Magyar Köztársaság”, a „megye”, a „sajtószabadság” stb. fogalmai mögé sorakozik fel és onnan kritizálja a kormányt, mintha más témákban kelne versenyre vele.

Függetlenül attól, hogy választóként mit gondolok ezekről az ügyekről (egy részük például teljesen hidegen hagy, amiből az is következik, hogy sem a Magyarország elnevezéssel, sem a vármegyékkel nincs bajom), elemzőként igazat kell adnom Kumin kollégának: „A kísértés mindig nagy a jobboldalon, hogy ugyanazokat a hibákat elkövessék, amelyek az elmúlt húsz év bukásaihoz vezettek az Antall-Boros-kormány óta.” Ezek a dolgok nem csak úgy történnek, hanem politikai döntések teremtik, hozzák létre őket; ahogy egy másik híres „elemző” oly szemléletesen megfogalmazta: „Azt nem kerülhetjük el, hogy madarak repüljenek el a fejünk felett, de azt már megakadályozhatjuk, hogy fészket rakjanak a hajunkban”.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr72783892

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így még sámlit se fabrikálnak 2011.03.30. 17:55:35

Kolláth György szerint tökmag-alkotmány készül: olcsón mérik, a zömét kiköpik, a maradékát a szemétbe dobják. Fanyar humorral szedi ízekre az új alkotmány tervét az Alkotmányoz(z)unk című írásában, az Alkotmányunk jelene és jövője, valamint az Elemzés...

Trackback: Bartus László: Alkotmányellenes puccs 2011.03.30. 17:24:21

Orbán alkotmányellenes puccsot hajtott végre, eltörli a demokratikus alkotmányt, a polgári jogrendet....

Trackback: Bartus László: Alkotmányellenes puccs 2011.03.30. 17:24:21

Orbán alkotmányellenes puccsot hajtott végre, eltörli a demokratikus alkotmányt, a polgári jogrendet....

Trackback: A Még Egyenlőbbek 2011.03.30. 16:39:41

       Gyanúsított, házastárs bántalmazása - 36Letartóztatva, csalás - 7Gyanúsított, fedezetlen csekkek - 19Közvetve, vagy közvetlenül csődbe vitt, minimum 2 céget - 117Elítélt, testi sértés - 3Nem kaphat hitelkártyát...

Trackback: Időközi parlamenti választások 2011.03.30. 15:08:12

EREDETILEG ugyan egy kb. 10 fős frakcióra találtam ki a "képviselt közvetlen demokrácia" IDEáját - akiket országos listán juttathatna be kb. 300.000 választó, de mostanra már úgy gondolom, hogy mégsem érdemes kivárni a következő, 2014(?)-ben ...

Trackback: Játszom egy gondolattal, játszik velem egy gondolat. 2011.03.30. 13:15:41

   Két össze nem tartozó hír:   1. „A földrajzi nevekről döntő bizottság több tagját kirúgták munkahelyéről, mert úgy vélték, a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér név bonyolult, és nem menne át...

Trackback: Gyereknek az utcán a helye? 2011.03.30. 12:31:12

Az adatok alapján nem helytálló a Széll Kálmán terv azon felvetése, amely szerint túlképzés van a magyar oktatásban. A jelenlegi hosszú tankötelezettség mellett is csak átlagos az iskoláztatás valódi időtartama, miközben a munkaerő-piac a szokásosnál i...

Trackback: Fidesz '88: megvalósult álmok 2011.03.30. 11:25:56

Ma ünnepli 23. születésnapját a Fidesz. 1988. március 30-án harminchét egyetemista, főiskolás és fiatal értelmiségi a budapesti Bibó István Kollégiumban alapította meg a Fiatal Demokraták Szövetségét. Az évforduló kapcsán meg kell állapítani, hogy a pá...

Trackback: Fidesz: ők is önmagukat győzik le? 2011.03.30. 09:27:40

Harmadszor fogom írásomat ugyanazzal az idézettel kezdeni: "Igenis komoly veszélyként kell említeni egy létező jelenséget: a jobboldali érzelmű emberekben az elmúlt évtizedekben felhalmozódott temérdek frusztráció hatalmi helyzetben könnyen veze...

Trackback: Jelentéktelen alkotmányozás 2011.03.30. 01:53:35

p { margin-bottom: 0.21cm; }Igaz és mélységesen demokrata állítás: a választók nem tudnának okosan dönteni egy hatvan oldalas szövegről. A Miniszterelnök Úr valószínűleg nem téved. Megkockáztatom, abban sem tévedne, ha azt állítaná, az emberek nem tudn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pug406st 2011.04.01. 13:04:12

@Hepci: Schorbert családot nehogy kihagyd :D

tibapó 2011.04.01. 13:07:16

@parlamentarista:
nem rossz az elképzelésed, én tudnám támogatni, bár a többség szerint a Holdon jársz. Szimpatikus idea a szakpolitikát vertikálisan felosztani, így nincs szükség superman-ekre, polihisztorokra.

Az állam meg az unió általad javasolt feladatkörével egyetértek, de a város és a régió porcióit már kevésbé értem. Miért gondolod, hogy az agrárium, az nem gazdaság? Úgy érted, hogy nem high tech, tehát ott nincs helye szuper innovációnak és tőzsdézésnek? Vagy mi? Szóval ott egy kicsit homályos nekem.

Persze mindehhez kellenének (legalábis Mo-n) valódi régiók, nem a mostani megyehatárokkal (és országhatárokkal - Miskolc+Kassa, Debrecen+Nagyvárad, stb).

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 13:08:08

@pug406st: ők lesznek a névszponzorok: Update Felsőház :)
A megfáradt tagokat Réka megmasszírozza, majd gumiasztalnak használhatják műemlőit.

pug406st 2011.04.01. 13:11:01

@Hepci: és diétára fogják, ha kell, népünk bölcs vezéreit nehogy ne élvezhessük áldásos tevékenységüket...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 13:15:02

@pug406st: a nemzet nagy élőhalottjai. Temetésükről később intézkednek...

a-kis-herceg 2011.04.01. 13:29:33

@Hepci: hm... nem szeretem ha arra rendezkedik be valaki, hogy megakadályoz mindent... védegylet, zuglói Várnai stb...

hát nem tom... kell a kontroll, de ez az anti kreativitás... megöl mindent.

a-kis-herceg 2011.04.01. 13:37:09

@Hepci: :) aha. csak ő nem megakadályozós. hanem ALKOTós...

lüke 2011.04.01. 13:39:53

@pug406st:
hüüüüüüü
kicsi a bors ,de erös

tibapó 2011.04.01. 13:39:59

@Hepci: A lista legeleje jó.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 13:45:35

@a-kis-herceg: hmmm, pedig ez az a bizonyos civil kontroll, amiről sokat szoktál beszélni. A hatóságok ugyebár rossz állapotban vannak, elég megvenni pár eszkimót kilóra. S Csipak máris zeppelint épít a Vörösmarty térre, kacsalábat a természetvédelmi területre, Laposa tájsebet a Badacsonyra (utóbb onlány építészfórumon megszavazták gyönyörűnek, muhahahaha), Kreinbacher űrállomást a Somlóra (ő legalább a lábához, de biztos lesz majd, aki önnön fallikus borászati emlékművét a tetejére akarja elhelyezni, sőt, a teteje helyére), satöbbi.
És már rég lenne vízlépcső is a Dunakanyarban, egy nettó hazaáruló (az energetikai vonatkozástól tekintsünk el, nem szakmám) kétoldalú szerződés alapján. Ha nem lettek volna a civilek, köztük példul a nempici Hapci...

parlamentarista 2011.04.01. 13:50:12

@tibapó:
oké, de ha a mezőgazdaságban szuper innováció van, akkor az onnantól kezdve úgy hívom: ipar. tehát az agráriumon a hagyományos növénytermesztést, az állattartást, a hagyományos erdőgazdálkodást, hagyományos halászatot értem. amire azt szokták mondani: "ezeréves".

van egy hagyományos krumplitermesztés. fel kell tárcsázni a földet, akár lóval, és közönséges ekével, a ló trágyázza is, aztán egy kapával el kell vetni a gumót, utána kikel a palánta, a környékről a gazt ki kell verni, ha esik az eső, akkor a palánta nő. utána azt fel kell tölteni, amikor hozza az új krumplit, akkor azt onnan ki kell szedni. aztán még több krumpli lesz, és azt ki kell ásni. majd méret szerint szortírozni, a kisebbeket korábban meg kell enni, mert a tömegéhez képest nagyobb a felülete, könnyen fonnyad, a nagyobbak meg elállnak télire. zsák oldalán levőket le kell csírázni. a vetőkrumplit meg csávázni kell.

na most én nem vagyok egy parasztgyerek, de ezt én is tudom, hogy ezt így megy. ez az ezeréves hagyomány: a krumpli. és akkor nyilván ha ezt mindenki megtanulná az iskolában, mondjuk a cigányok is, akkor nem éheznének: lenne krumpli. és akkor azt gondolom, hogy ez a sztori a közoktatás körébe tartozik. csak nyilván meg kell adni a lehetőséget, hogy a gyerek tanuljon elemi aritmetikát, elemi geometriát, elemi logikát, elemi függvénytant, meg tanulja meg a történelmet is. tanuljon mindenfélét. és ha neki a burgonyatermesztés lesz a szimpatikus, akkor az lesz, és én biztos nem fogom lenézni, mert felmérem ésszel, hogy az a krumpli nem hullik az égből, valakinek meg kell termelni.

csak azt is gondolom, hogy a krumpliból úgy lesz profit, hogy jön a növénynemesítő, és kitalálja a chipsnek való krumplit, meg amiből krumplipüré port lehet gyártani, szerintem ez két nagyon eltérő krumpli, ehhez nyilván ismerni kell, hogy ez egyik hő hatására miért fog szétesni, olvadni, a másik meg miért fog inkább megkeményedni, roppanni. és ehhez már mindenféle kémiai ismeretek kellenek, bunsen-égő, és petri-csésze, és még ennél is komolyabb labor. de ez innentől kezdve ipar. ebből mesterséges krumpli lesz: műanyag. de extra profitot tisztességesen csak így lehet termelni. és akkor persze én azt értem, hogy kell egy kontroll labor, ami megvizsgálja, hogy a mesterséges krumpli nem legyen az egészségre károsabb, mint a természetes. és ehhez kellenek a megyei (uniós) laborok. ez már ugye védelmi feladat.

a tradicionális krumpliföldet meg felügyeli a régió. illetve nyilván kell szociális céllal is krumplit osztani, tehát mondjuk valaki idős, beteg, és szeretne, hogy télire legyen egy néhány zsák krumplija, mert azt el tudja készíteni, de nem tudja megtermelni, akkor nem látom be, hogy miért ne lehetne osztani. csak ez a szociális gondoskodás a tradicionális krumpliföldet non profittá teszi. de ettől még abból tisztességesen meg lehessen élni. a másik meg kitalálja a műanyag krumplit, és az vagy jó lesz, vagy nem. lehet, hogy egy csomó pénzt kockázat vele, és nem lesz belőle jobb, mint a tradíció. és akkor az veszteség. de lehet, hogy jobb lesz. és akkor az nyereség. szóval ez a piac logikája. a tradíciónak nincs piaci természete. és az államnak sincs.

nyünyüge 2011.04.01. 13:55:38

@Hepci:
Láttad azt a badacsonyi "tájsebet"?
Mert én láttam, és 25 éve járok arra számtalanszor minden nyáron.
Nem a civil kontroll, hanem az irigység beszél az ellenzőkből ezúttal.
A vízlépcső sem ilyen egyértelmű történet. A hazaárulásnak minősítéssel mindent érdemi vitát el lehet kerülni. Sőt ilyen alapon a félbehagyást is lehet hazaárulásnak minősíteni, mert így aztán tényleg csak kár lett belőle, haszon semmi.

a-kis-herceg 2011.04.01. 13:57:03

@Hepci: hm... a vízlépcső első körben rossz döntés volt. ennél már csak az rosszabb amikor "meggondoljuk magunkat". azt már hiba volt felrúgni. -szerintem. a döntéseket időben kell meghozni.

nem kell civilkontroll, ha lenne normális társadalmi "eljárás', azaz a KÖZÜGYEKET gyakorolná sok BECSÜLETES POLGÁR.

pug406st 2011.04.01. 14:02:21

szerintem kell a civil kontroll de amíg a magyar társadalom ennyire szétszabdalt és mindenben benne van a politika semmi értelme sincs...

lüke 2011.04.01. 14:05:49

az EÜ átszervezése áprilisi tréfa lesz:
inforadio.hu/hir/belfold/hir-423954

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 14:08:10

@pug406st: ?

@nyünyüge: láttam, természetesen. A magam szerény eszközeivel (blog) hamarosan írok is róla, nem szépet. Bár a Laposa fiú a családi problémák (az apja kb. nem áll szóba vele) mellett a júdáspénzből se részesült túl bőségesen, a háttérben meghúzódó ingatlanvarázsló már leváltotta. Tudod, egyszer használták, irány Mór...
Vannak példák arra, hogy sok pénzzel is lehet tájbaillő épületeket létrehozni, pl. több külföldi befektetőtől (Tokaj) tanulhatnának a laposa-félék mögött állók. Ehhez persze kellene valami belső kultúra és szerénység és felelősségérzet.
Duna: hát, ez a folytatólagosan, több érdekcsoport által elkövetett hazaárulás és hülyeség mintapéldája.

lüke 2011.04.01. 14:12:43

@nyünyüge: " hazaárulás " ma nagy szavak lehetnének
de a környezet vizkészletének az elszívása,ami
sem az élövilágnak, sem a mg-nak, sem az embernek nem kedvezett,az száraz tény
(megj .anyám készitette a mg-i hatások terveit)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 14:15:24

@lüke: egy határfolyó főágát átterelni a szomszédba területátcsatolás nélkül nagy eséllyel hazaárulás...
Mi lenne, ha esetleg Budapestet önként Szlovákia részének nyilvánítanánk? :)

nyünyüge 2011.04.01. 14:17:06

@Hepci:
A borüzem tájba-nem-illésével kapcsolatos érveidet kiváncsian várom. A Borhotellel kapcsolatban a vitában jelenleg használt érv- hogy a valamikori Bormúzeum mennyivel jobban odaillett -. meg elég gyenge.
3.bp.blogspot.com/_pRXne7r91E4/TJNcHWlUQyI/AAAAAAAAAuA/rx4uGV6bZGY/s1600/Badacsonyi+borm%C3%BAzeum.jpg

a-kis-herceg 2011.04.01. 14:17:26

@nyünyüge: tökéletesen egyetértek...

a badacsonyi az nemzetközi siker... olyan mint az unikum (+mint mikovec) vagy szereti valaki vagy nem, de a nemzetközi sikere miatt a nemzet szempontjából előnyös és értékes...

pl én személyesen nem szimpatizálok sem mikoveccel, sem a badacsonyival, de még a "átlátszó"betonnal sem. de egyik sem zavar (sőt...), plusz az utóbbiakhoz közöm sincs mert nem közpénzről szóltak, hacsak nem kaptak támogatást...

akkor rögtön felmerül a döntnökök felelőssége... egy fillér KÖZPÉNZt, csak ha tisztességes pályázaton a LEGJOBBAT kiválasztották...

nyünyüge 2011.04.01. 14:18:36

@lüke:
nem emlékszem már a részletekre, de úgy rémlik a teljes megvalósítás nem vont volna el több vizet, mint amennyi most el van vonva.

pug406st 2011.04.01. 14:19:21

@Hepci: nemzeti színházról egy véleményt?

Molenaaar 2011.04.01. 14:22:22

@cambridge.on:

Bocsanat az ekezetek hianya miatt, holland geprol irok es a specialis karaktereket most valamiert nem akarja megjeleniteni.

Olvastam tibapo valaszat is. Egyetertek vele. Kiemelem, hogy a szuletes altali tagsagot en sem tamogatom.

A legitimacio kerdesehez tennek hozza inkabb. A nepszuverenitasbol valoban az kovetkezik, hogy a legnagyobb legitimacio, a legteljesebb hatalom kozvetlenul a neptol ered.
Ugyanakkor vannak kisebb hatalommal rendelkezo aktorok a rendszerben. Bar mint emlitettem nem szeretem az elnevezest, de ezeket hivjak FEK-eknek. A fek pedig foszabalykent lassit. Az allamban vannak olyan szervek amelyeknek a legitimitasa kozvetett es epp ezert alacsonyabb (AB, Felsohaz, Ombudsman stb.)

Ezeknek a szerepe nem az, hogy minden aron a sajat igazukat keresztulverjek a tarsadalmon. Ok a bolcsek tanacsa. Jelzik az ellenveteseket, megjelenitenek mas az orszag jovoje szempontjabol fontos erdekeket.

Igazabol ennyit varhatunk toluk, hansulyozom a hatalommegosztas szemszogebol. Ugyanis minden szervnek mas funkcioja is van mint a hatalom korlatja. (pl: reprezentativ)

Az AB tagjait jo hogy nem szemelyesen a nep valasztja, hiszen akkor igazabol tobb joggal kellene rendelkezni, legalabb annyival mint a kepviseloknek. Ez a parhuzamossag, az intezmenzek megkettozodese folyamatos hataskori zavarok es egymas kioltasa lenne.

Ova intek mindenkit attol, hogy ezeket a szerveket - bar ketsegtelen igen gyakran okot adnak ra - egyszeru lehuto gittegyletnek lassuk. Az allami munka, a kepviseloi munka nagyon fontos es felelossegteljes. Ugyanakkor nem latvanyos es nem halas feladat. :)

nyünyüge 2011.04.01. 14:25:54

@a-kis-herceg:
Én nem vagyok építész, de az a borüzem mint építmény iszonyúan szép.
Láttam az építkezést is, akkor ijesztő méretűnek tűnt.
Végül elkészült egy a présházak (pl. a mi pincénk szomszédjában levő százéves omladozó pince-présház formájára, arányaira, egyszerűségére emlékeztető épületcsoport. Mindez a hegy szoknyáján, a Római út mellett.

lüke 2011.04.01. 14:27:00

@lüke: zsüli hr-snek is lesz témája

lüke 2011.04.01. 14:29:01

@nyünyüge:
nagy balhé volt, azt tudom ,mikor kimutatta,
s nem is engedték a témát tovább,nyugdijba is ment
az utánit nem tudom

lüke 2011.04.01. 14:33:26

@Hepci:
KGST ,kellett a viz
ennél nagyobb disznóságok is voltak, s meg is maradnak, söt tovább fejlesztették a magukat független tökéseknek nevezök

lüke 2011.04.01. 14:35:59

@pug406st:
melyikröl?
a lebontottról
a téglajegyesröl
a gödörrröl
vagy a Duna partiról

cambridge.on 2011.04.01. 14:39:19

Úgy látszik a Fidesz nem vesztegeti az idejét a hadkötelezettség bevezetésévere.
Már egy közleményt is kiadtak.

Ebben a bonyolulttá vált nemzetközi helyzetben, szükségesnek látszik egy honi hadsereg felálítása.
Többek között harcolni fogunk a munkanélküliség elen.
A szocialista hadsereg katonái munkanélküliek voltak, amit kifejezett az egyenruhán levő MN rövidítés.
A jövőben felálításra kerüllő Magyar Reguláris Hadsereg, amelynek rövid neve a szavak első betűiből kiolvasható.
Sorozás, összeírás nem lesz. Erre a célra szolgál az ősszel sorra kerülő népszámlálás. Akik megpróbálnak kibújni ez alól, azokat a Kubatov lista alapján hívják be alap kiképzésre.

A bevonulók kötelesek 2000 mintájú gyakorlót magukkal hozni. Surranó nem szükséges, elég egy sportcipő. Úgy sem veszik észre az elenséget megközellítő katonát.
A körletekben fűt és van, de a világításró mindenkinek saját magának kell gondoskodni.
Minden század a legkorszerűbb amerikai tipusú mosószalonnal lesz felszerelve, csak mosóport és elegendő készpénzt magukkal hozni.
Pisztolyt és géppisztolyt mindenki hozzon magával, de rendelkezésre ál rajonként 2db fegyver, kölcsönönzési díj ellenében.
Taposóaknát, vagy kézigránátot tilos a körletbe bevinni, ezeket a bevonulóktól elkobozzák.
Tisztálkodási eszközök között, előírás szerint 2 db fogkefének kell lenni.
Az egyik szükséges a lépcsőház és a folyosó tisztán
tartásához.
Aki teheti hozzon magával lovat, elegendő ló megléte esetén felálításra kerül a MARHA Gyors Hadtest.
A kiképzés időtartama 12 hónap. Az új alkotmány feltétlen elfogadása, vagy jó magaviselet esetén harmadolható.
Mivel álampollgári kötelesség a haza védelme, ezért mindenki hadkötelesnek számít 15 évet betöltött de még 70évet el nem ért személyek közül.
Aki nem tud közös hálószobában aludni az ellenkező neműekkel, kérelemre, egyéni elbírálás után laktanyánként kialakított speciális körletekben kerülnek elhelyezésre lehetőség szerint.
Kivétel a 60 évet betöltött nők esetében, akik automatikusan kerülnek ezekbe a körletekbe.
A Magyar Reguláris Hadsereg főparancsnoksága.

a-kis-herceg 2011.04.01. 14:43:31

@cambridge.on: most ez komoly? erre utal az alkotmányban? a kis írás?

a-kis-herceg 2011.04.01. 14:47:12

mellesleg az önvédelem is azért került bele, hogy "lepapírozzák": a rendőrség feladta... a közpénzt nem pocsékolják tovább a közrendre. mindenki oldja meg magának. (most már a gyakorlat után papíron is így lesz)

aztán jöhet a hasonló szellemű egészségügyi és oktatási reform...

és még mondja vki hogy a fides nem az öngondoskodást szorgalmazza

komment1 2011.04.01. 14:51:51

Kedves Török Gábor!

Bár most off leszek, de talán nem is annyira.
Tétényi Éva tegnapi beszéde:
www.youtube.com/watch?v=vcpb9nJA4xc
(a minőség amatőr, de a lényeg a tartalom)

Kedves Mindenki!

Fenti beszédet érdemes megnézni, szerintem országos jelentőségű is a dolog. A lényeg (annak, aki nem olvasta a hírekben), hogy TÉ nem hajlandó több testületit összehívni, akadályoztatás címén, véget vet az eddigi esztergomi komédiának, és tüntetést szerveznek az esztergomiak a Parlament elé az esztergomi testület feloszlatását, új választásokat követelve. Április 8. éjjel indul a menet fel, gyalog, de persze ott is lehet csatlakozni.
Mindenkit nagy szeretettel hívunk és várunk a tüntetésre, ez már nem csupán Esztergomról szól, hanem az önkényes, erkölcstelen politika elleni vélemény nyilvánítás. (Biztosan sokan tudják, hogy közvetlenül ez után más tüntetések is lesznek.)

Gyurcsány ne jöjjön! :P Ez nem pártokról szól. Meggyest sem várjuk. :))

További információk (hogy pontosan hol és mikor gyülekezünk Budapesten), ha valaki csatlakozni akar hozzánk, és esetleg hoz még egy embert ;) a Szeretgom.hu -n lesznek elérhetőek.

pug406st 2011.04.01. 14:56:21

@lüke: a Duna-partiról természetesen ha társkori építészet a téma

a-kis-herceg 2011.04.01. 14:57:15

@komment1: ja, nem off...

TÉ az maga a fészek a hajban. Meggyes meg a haj a fészekben...

a TG klubnak már egy napja linkeltem:) én vagyok az Esztergom felelős:)

az is nyilvánvaló augusztus óta, hogy "világra szóló" minta folyik Esztergomban...

majd a fotelből támogatlak Titeket (erkölcsileg)... még korainak érzem

cambridge.on 2011.04.01. 15:05:00

@Hepci:
Nagymarosnál mutatkozott meg először a zöldek ereje.
Amikor a zöld sötétté változott.
Az erőmű megvalósult, és mi anélkül "élvezzük" az összes negatívumot, hogy a pozitívumból legcsekélyebb mértékben részesednénk. Inkább adok egy mérnök véleményére ezzel kapcsolatban, mint egy jogászéra.
Hasonló a Zengő történet. Mit számít évente pár milliárd forint plusz kiadás, érintetlen maradt egy pár virágot magában tudható terület.
Mindkettőben jelentős szerepet játszott volt köztársasági elnökük. Saját magával vitatkozva, mint a hadsereg főparancsnoka a zöldek vezérével Sólyommal.
Tudathasadásos állapot.
Legújabb az LMP ámokfutása Paks ellen.

parlamentarista 2011.04.01. 15:10:11

@lüke:
nem vagyok agrárszakértő, de nekem erős a gyanúm, hogy ezek azért alapvetően regionális fajták. adott kistérségre jellemző krumplik. az a növény az adott tájhoz idomul. eltérő ph-jú a föld, a csapadék, eltérő intenzitású a nap, a szél, stb. ennek megfelelően rengeteg táj jellegű krumpli fajta lesz. tehát eleve nem azt kellene mondani, hogy ez magyar krumpli, hanem azt, hogy regionális, táj-jellegű. általában az agráriumban.

nekem erős a gyanúm, hogy mcdonalds úgy képzeli, hogy neki ezek a szántóföldi krumplik neki nem nagyon kellenek. hanem mesterséges körülmények műanyag krumplit akar, ami pont olyan szegeden, mint kuala lumpurban.

és ez innentől kezdve ipar. egy könnyűszerkezetes építményt fel kell tölteni valamilyen földszerű anyaggal, mesterségesen világítani, mesterségesen párologtatni, öntözni, fóliázni, és akkor ezeket szintekben egymásra építeni. és akkor így a terméshozam 1 m2-en a többszöröse lehet a szántóföldinek feltéve, hogy ezt valaki így képes összerakni. és ezt nyilván meg lehet építeni szegeden ugyanúgy, mint kuala lumpurban. de ez nyilván innováció. és akkor ez a krumpli persze nem közvetlenül kerül a háztartáshoz, hanem egy üzem feldolgozza. szegeden ugyanúgy, mint kuala lumpurban.

ez ügyben nem vagyok túl optimista, szóval ha tippelni kell, akkor szerintem a magyar munkások fognak dolgozni a maláj uraknak eurázsiában, és nem fordítva. de ezért kellene az iskolában megtanítani a tradicionális krumplit, és ezen felül meg mindenféle tudományt, ami a műanyaghoz kell. pont úgy, mint a malájoknál.

lüke 2011.04.01. 15:18:13

@parlamentarista:
dehogy fognak
Pakisztán nagy ország!

jjulie 2011.04.01. 15:18:24

@lüke:

www.mfor.hu/cikkek/19180.html

nyilván a tulajdonviszonyok gyorsan változnak

jjulie 2011.04.01. 15:19:48

@Hepci:

itt: "a sales és marketing lényege (gyakorlati megvalósulás) a permanens pofátlan hazudozás. Ezt tagadom. Ha tőlem olyat akarsz venni, aminek számodra semmi értelme, lebeszéllek róla."

masni55 2011.04.01. 15:20:33

@a-kis-herceg: Azé' érzed korainak, mert még csak április van? :D
Sajnos ha már én sem érzem annak, pedig a büdős életben nem gondoltam magamról, hogy az utcára megyek, hát...szerintem itt az idő! :D

a-kis-herceg 2011.04.01. 15:24:51

@cambridge.on: egyetértek. ezek buta SÖtét zöld ámokfutások. a megakadályozás ténye volt fontos nekik. abból van a "politikai tőkéjük" a töketleneknek

@masni55: az ország 98%-a zombi, paraszt, vakon nézi a valóvillát.

majd ha bedől a gazdaság akkor felébrednek, ha sok gyomor korog akkor megyünk...

komment1 2011.04.01. 15:28:38

@a-kis-herceg:

Jó, hogy már belinkelted.
Én is pont arra gondoltam, hogy az esztergomi ügy talán az egyik legnagyobb fészek a hajban.

Ami a fotelt illeti, nekünk biztos nem korai, sőt, tele a hócipője mindenkinek, de nagyon. Amellett ez a tüntetés egy sort indít, másnap szakszervezetek, harmadnap rendvédelmisek. Nyilván nem leszünk Facebook-nyi mennyiségben, mert itt főleg esztergomiak jönnek, de, mint mondtam, aki jön (kivéve Gyurcsány és hasonló politikusok) szeretettel látjuk. Mindenki lényegében magáért tüntet, meg amúgy is a tavasz olyan forradalmi :P

nyünyüge 2011.04.01. 15:30:39

Darázsfészek - hogy ne legyen off:)

"A zuglói polgármester úgy látszik, teljesen felhagyott az elszámoltatással, és keményen gyúr arra, hogy ő maga legyen elszámoltatható"

egyenlito.blog.hu/2011/04/01/papcsak_megvette_zuglonak_a_sajat_ceget

a-kis-herceg 2011.04.01. 15:38:17

@nyünyüge: "jó papcsák holtig tanul" ;)

parlamentarista 2011.04.01. 15:40:23

@cambridge.on:
nézd, paks azért tényleg veszélyes üzem. szóval amennyire én értek az atomfizikához az van, hogy ha egy anyag a vasnál könnyebb, és az egyesül, akkor a reakció hő leadással jár. ha nehezebb, akkor viszont a maghasadásból nyerhető energia. tehát nem az egyesülésből, hanem épp ellenkezőleg a maghasadásból.

és akkor az urán és a plutonium az, ami a vasnál nehezebb, és könnyen hasad. és ebből keletkezeik egy csomó magenergia. a probléma csak az, hogy lesz egy csomó radioaktív melléktermék, mert ez alapvetően egy bomlási folyamat.

na most adódik, hogy akkor a vasnál könnyebb dolgokból kell fúziós erőművet csinálni. csináltak is ilyet, lítiumból azt hiszem. szóval ez hasonlóan működik, mint a nap. ott ugye a hidrogén. de ez is veszélyes, mert könnyen lehet, hogy ez az egész, mint egy szupernova felrobban. de ennek az előnye, hogy csak az ott dolgozókra jelent közvetlen veszélyt, szóval több tíz kilométerre levő a civil lakosságra nem. a fúziós erőmű. a paksi viszont nem lenne jó budapesten sem, ha felrobbanna. ha nekem kellene dönteni, akkor valószínűleg nem újítanám fel paksot, oké, hogy az energiának közel felét pótolni kellene, és ugye adódnak a vízerőművek. itt azt kell építeni, oké, nem pont a dunakanyarba, ahol a legszebb a kilátás, de valahová meg mégis csak.

csak a környezetvédők erre azt mondják, hogy mi lesz a vizimadarakkal. egyrészt azok szerintem odébb repülnek ilyenkor. másrészt meg akkor fogjuk meg őket egyesével, és vigyük odébb. szóval én azokat nem tudom elfogadni, hogy ne épüljön meg valami, mert letapossák a virágot. vigyük arrébb azt a virágot, és akkor nem lesz letaposva. meg mi lesz a békákkal. veszünk egy nagy műanyag lavórt, beletereljük a békákat, aztán odébb visszük. ki kell őket telepíteni. az embert nem kell, amikor a zsidókkal azt játszották, hogy ők a békák az nem oké, de ha a békákról azt gondoljuk, hogy azok emberek az sem oké.

a-kis-herceg 2011.04.01. 15:41:07

@komment1: az esztergomiak azok nagy dolgot visznek végbe. szurkolok értük.

de sajnos az ország "hódmezővásárhely féle" sötét középkori feudális városokkal van tele, ahol azt szeretik a parasztok ha dirigál nekik egy kiskirály.

mellesleg a fides nagyon sokat tesz a polgárosodásért... szándéka ellenére

lüke 2011.04.01. 15:43:58

@jjulie: de.wikipedia.org/wiki/Spar
hogy mindenkinek igaza legyen

Spar Österreich wurde nach Vorbild des holländischen Spar-Systems 1954 in Österreich gegründet. 1970 erfolgte der Zusammenschluss aller damaligen 10 Großhandelsfirmen zur Spar Österreichische Warenhandels-AG. Spar Österreich ist nach wie vor eigenständig und die größte Spar-Gesellschaft der Welt.

lüke 2011.04.01. 15:45:57

@lüke:
Spar in Deutschland
wurde inzwischen durch die Edeka-Genossenschaft übernommen
beliefert
Spar die Intermarché-Supermärkte der französischen Les Mousquetaires-ITM Entreprises-Gruppe.

masni55 2011.04.01. 15:48:43

@a-kis-herceg: :( Sajnos, ha a korgó gyomrok mennek, akkor már nem békés tüntetés lesz.

a-kis-herceg 2011.04.01. 15:54:23

@masni55: és ki gondolt békésre??? az már volt egy 1990-ben...

az nem kell. vérátömlesztés kell. a szabadságot+demokráciát nem adják ingyen...

ha vki azt ígér a fotelben ülő közönségnek az átb*ssza őket... polgárok nélkül nincs demokrácia...

nem látok semmi gondot... nem tettünk semmit. a közösség itt tart. azaz sehol.

ha majd sokan tesznek akkor lépünk (előre). addig van kamu politikusz duma

cambridge.on 2011.04.01. 16:06:52

@masni55: @a-kis-herceg:
Eddig nem vettem észre, hogy valaki belinkelte volna.
A bátor forradalmárok tevékenyen lépnek föl a kultúra terjesztése érdekében.

tisztabeszed.blog.hu/2011/03/31/ellehetetlenitett_tuntetesek#comment-form

masni55 2011.04.01. 16:27:01

@cambridge.on: Már olvastam, valóban nagyon bátor húzás. :) Beszari alakok. Valaki már felvetette, hogy hosszú, tömött, rendezett sorokban meg lehet nézni a kiállítást. :D

a-kis-herceg 2011.04.01. 16:29:30

@cambridge.on: @masni55: igen ez fifikás fides "színvonalú" ötlet lenne szervezni egy közös kiállítás nézést... 2,5 millió embernek...

;)

radala 2011.04.01. 16:38:01

@cambridge.on: Szánalmas ez a tiszta beszéd blog. nem is értem, hogy hogyan linkelhetted be.
No mindegy is.
Ez igaz?

Látott valaki NSZ-t vagy NSZ-t?

gondola.hu/cikkek/75827-Sportrovat__ki_van_a_magyarokkal_.html

Sokat tanulhat a magyar sajtó lelkivilágáról, aki belenéz a holland-magyar meccsről adott mai tudósításokba. Kéretik a leghatásosabbra, a fotóra összpontosítani. A Népszabadság meg a Népszava az örvendező hollandokkal van tele, a három magyar gól egyikben sem ért meg egy fotót. Azért nem adunk linket, mert a mai nyomtatott kiadásról szólunk.

Ezek a szerkesztőségek, úgy fest, gyűlölik a magyarokat. Nincsen nagyobb örömük, mint amikor gyalázzák, ócsárolják, kicsinylik a tahó paraszt magyarokat.

Éljenek a hollandok! - ez a fő üzenet.

Szerintem ez sokkal érdekesebb dolog.
Amúgy tényleg sok baj van a Fidesszel, egy dolgot viszont nehezen hiszek, ilyen szimpatikus emberek, mint Pokorni, Dux László, Szöts Géza, L Simon, Navracsics de mondhatnám akár Orbánt is nem lehet sem antidemokrata sem ostoba szerintem.
Ha így lenne, hogy antidemokratává váltak, az súlyos csapás lenne:-)
No mindegy, csak láttam, hogy Dux is államtitkár és innen az eszembe jutott, hogy akkor azért csak nem lehet olyan nagy a baj.
Amúgy mondjuk az is érdekes, hogy valakik, akiknek van Dux-uk, Pálinkásuk, Nemeskürthyjük fene tudja ki mindenkijük, azoknak hogy jut eszükbe, hogy van egy diszgráfiás Schmitt Páljuk is, az rejtély...
Szóval vannak problémák csöstöl, úgy tűnik mindenkinél most telt be a a pohár és húzna el az országból, ahogy tud, de akkor sem hiszem, hogy ez a tömérdek sok okos és szimpatikus ember valójában mind pöcs.
Persze belátom, hogy hemzsegnek a pöcsök is nem kérdés, de akkor is egy világ omlik bennem össze, ha ki kell derüljön, hogy a jó emberi minőség nem garancia semmire.
Mert a szociknál tiszta volt a képlet, mind buta, csúnya és tehetségtelen volt:-)
Szóval abból nem jöhetett ki jobb.
De hogy látszólag szimpatikus és okos emberek se tudjanak többet kihozni ebből a helyzetből, ez nagyon elkeserítő.

radala 2011.04.01. 16:40:02

@a-kis-herceg: Nagyon meg lennék lepve, ha akár a média-törvényes hisztit utol lehetne érni az alkotmányozási hisztivel.
Ha lesz 20 ezer ember, aki kimegy, akkor már majd el kell gondolkoznom, hogy hogy is van ez az egész tulajdonképpen, hogy ennyi embert be lehet hülyíteni a gyurcsányizmussal....

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.01. 16:46:18

"Az évek óta egymást nyíró konkurens gyógyszerészek és patikatulajdonosok között az élesedő üzleti harcban új, jól használható fegyver lesz a módosított kamarai törvény. A pénteken hatályba lépő szabályozás megengedi, hogy bírók és szakképzett jogászok helyett gyógyszerészek ítélkezzenek kollégáik szakmai jövője, egzisztenciája felett. A teljes ellehetetlenítéshez elég egy „panaszbejelentés” nyomán megítélt „súlyos etikai vétség”."

index.hu/belfold/2011/04/01/besugokat_farag_az_uj_torveny_a_patikusokbol/

Ezek tényleg megőrültek!

lüke 2011.04.01. 16:47:56

@radala:
mit gondolsz Didi Constantininek vagy a Jogi Löwnek is lehetne ilyeneket írni a sportzsurnálokban?
vagy már nem szabad a magyaroknak drukkolni?

ez se rossz
gondola.hu/cikkek/75841-Gyurcsany_Kalman_Olganal_handabandazott__orbanozott.html

was für ein zürzavar

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.01. 16:48:57

@radala: "Nagyon meg lennék lepve, ha akár a média-törvényes hisztit utol lehetne érni az alkotmányozási hisztivel."

Már utolérte, pedig még el sem fogadták.

lüke 2011.04.01. 16:51:34

@vinczej:
na ott is nagy ,was für ein zürzavar van
a patika liberalizáció többszörösét engedélyezte a szükséges gyógyszertáraknak,
rengeteg a patika, tönkre fognak menni

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 16:52:01

@pug406st: nem értettem, hogy jött ide (val)a(mi) Nemzeti...
Szándékosan friss példákat hoztam, de ettől még a Nemzeti nem lesz szebb, sőt, a Laposát is majd nyilván megszokja a helyiek szeme s lelke.
A Nemzetin sokat segített, hogy már nem magában áll ott, időközben beépítették a két híd közti teljes teret botrányos sorházakkal. :)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.01. 16:52:42

@cambridge.on: A FIDESZ pontosan tudja, melyik az az időszak, amikor ilyen "szellemi kordonnal" korül kell venni a Kossuth teret.

De én biztos, vagyok benne, hogy a "rendkívüli érdeklődésre tekintettel" a fotókiállítást még hosszú időre meg kell majd hosszabbítani a Parlament előtt. :-)))

lüke 2011.04.01. 16:55:14

@lüke: s a jelszó se ohne etwas zürzavar
"Szükségünk van Rád. Szükségem van Rád. A Hazának szüksége van Rád. A Köztársaság megér egy szombat délutánt."

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 16:55:30

@jjulie: no tegyük fel, beállítasz hozzám, hogy vennél egy ollót húszezerért, megkérdem, mire köll, aszondod, van két tő rózsád, én aszondom, csak akkor vedd meg, ha a pénz neked nem számít.
Így világos?
Akkor meg miafasznak hoplitázol meg egyszerűzöl, marketingfajancsi.

masni55 2011.04.01. 16:55:46

@lüke: Ilyen gyógyszerfogyasztó mánia mellett, mint ami nálunk van? :D Kétlem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 17:00:50

@nyünyüge: vannak remek érveim, hogyne lennének (a borhotelt a helyiek krematóriumnak nevezik, just FYI).
Próbáld elképzelni, hogy ilyen komplexumokból még épül ott 10-20 db, fent a hegyen.
Megvan?
Ez jó érv?
Azzal nem érvelnék, hogy minden elképzelhető és elképzelhetetlen előírást megsértettek az építési folyamatban, mert ez Magyarországon Fenyő János óta jóformán természetes.
NB, ő már a megérdemelt helyén pihen.

cambridge.on 2011.04.01. 17:01:09

@radala:
Először én is ápr.1.-re tippeltem.
De tegnapi dátummal lett kirakva.
Igaz itt minden nap a bolondok napja. Szerintem is szánalmas.
Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy Gyurcsány ilyen rövid időn belül úriembernek fog látszani az új rezsim tagjaival összehasonlítva?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.01. 17:04:26

Úgy látom, a FIDESZ nagyon be van sz.rva a Tákolmány elfogadtatása előtt. A gáz árát egy-két hónapra visszafogják, Kubatov bocsánatot kér (egy év után!) a "nyuggerektől", devizahiteleseknek is hízelegnek, stb...

Kíváncsi leszek, mi lesz júliustól. Valószínűleg kamatostul kérnek majd mindent vissza.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.01. 17:11:45

"Elnevezésében a fasiszta miniszterelnök, Gömbös Gyula „Nemzeti Munkatervét” idéző Nemzeti Munka Tervet dolgoz ki a kormány egy hónapon belül. Borítékolható, hogy a tervezet durván fogja sérteni a munkavállalói érdekeket."

www.fn.hu/allas/20110401/nehez_idok_johetnek_dolgozokra/

Sűrűsödik a lekvár!

lüke 2011.04.01. 17:23:00

@masni55:
pedig igen
kicsi az árrés, Ny-Eu-ban duplája
s még mindig olcsóbbak
voila egy példa,támogatás nélkül
Norvasc/Pfizer cca 1000 Ft/ 28db Bécsben 55euro/100
ami nem generikus, az sokkal olcsóbb MO-n

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 17:25:35

@cambridge.on: szándékosan nem a biológiai, energiagazdálkodási és építészeti aspektusát érintettem a dolognak, ezek közül csak az elsőhöz értek.
Egyszerű dolog ez, ha mindent lecsupaszítunk róla: a határfolyót átvezetjük a szomszédba. No most ezt minek nevezzük? Volt olyan PB tag, aki kimondta róla. Nem tudom, éltél-e akkor, de keress rá, a PB tagjai nem tipikus árvalányhajas turulisták voltak...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 17:31:03

@radala: Szőts egy pöts, OV meg már nem demokrata. Meg kell barátkoznod a gondolattal...

toranaga szama 2011.04.01. 17:36:33

Néhány kérdés felmerült bennem a cikkel kapcsolatban:

1. A Fidesz-tábor lemorzsolódásában nem lehet-e ok az, hogy a Fidesz-MSZP párharc letűnt a politikai palettáról, legalábbis az MSZP kapálózása nem mérvadó. Ezért eltűntek azok a szavazók, akik kifejezetten az MSZP ellen szavaztak? Továbbá szintén eltűntek azok a szavazók, akik a választások előtti nagy hajrában kezdenek el foglalkozni a politikával, a nyugodtabb időszakban pedig a "nem megyek el szavazni" táborba tartoznak?

2. A médiatörvénnyel ellentétben a sajtó kevésbé foglalkozik az Alkotmányozással, legalábbis csak általánosságban, nem "izzik" a vita a Magyarország vagy Magyar Köztársaság kérdésekkel kapcsolatban. Úgy érzékelem, hogy a közvéleményt is sokkal kevésbé foglalkoztatja az új Alkotmány, valami megfoghatatlan, ami a hétköznapokban nem jár közvetlen hatással, legalábbis rövid távon. Ezért nem gondolom, hogy befolyásolná a szavazókat.

3. A Fidesz kommunikációjával kapcsolatban: jó fogásnak tekintem a nagy nemzeti kommunikációt, de elhibázottnak tartom ennek erőltetését. Pl. az Alkotmánnyal kapcsolatos kérdőív - úgy tűnik, nincs súlya, sőt nem is lehet. Egy hétköznapi állampolgár ne mondjon véleményt arról, hogy az Alkotmány nyilatkozzon-e az államadóssággal kapcsolatos kérdésekről, hiszen erről a szakemberek között is vita van. Ez megkérdőjelezi számomra a szakszerűséget. Másik oldalról pedig porhintés, biztos vagyok benne, hogy nem veszik figyelembe, hiszen a vita lezárásáig küldhetik vissza a kérdőíveket - figyelembe véve a feldolgozás idejét stb., kizárt, hogy ezt fel tudják, AKARJÁK használni. Én az ilyen hibákat nagyobbnak érzékelem, ami a biztos szavazókban is elbizonytalanodáshoz vezethet.

Molenaaar 2011.04.01. 17:38:35

Lázár János megfogadta Török Gábor és Kumin Ferenc tanácsát. Hangsúlyozom egyetértek. Politikailag nem kifizetődő a vármegyézés. Jó a meglátás. Nézzük mégis, melyek a PERDÖNTŐ érvek a métely ellen. :)

(www.origo.hu/itthon/20110401-alkotmanyozas-modosito-inditvanyok-lazar-janos-varmegye.html) JAVASLOM MINDENKI ELLENŐRIZZE A FORRÁST mert egy újságról van szó!

- "Azt mondta egyrészt, hogy a fiatalok a nem feltétlenül értik magát a szót."
Én 22 éves vagyok. Értem a szót. Köszönöm. Azt is tudom, hogy finom a megfogalmazás, hiszen nem azt mondta, hogy senki nem érti, hanem, hogy nem feltétlenül értjük..

Tisztában vagyok vele, hogy sokan tényleg nem értik, még többeket meg nem érdekel. Azonban amilyen a mosdó, olyan a törölköző. Úgy kell bánni a másik emberrel, ahogyan szeretnénk, hogy bánjon velünk. De ezt a politikusoktól nem várom el, hogy megértsék. :) (Ez irónia, elvárom, hogy megértsék.)

- "Ráadásul szerinte a kifejezés sokaknak teljesen mást jelent: másként értelmezik a "jogtörténeti romantikusok" a XII. kerületből, és másként azok, akiknek a felmenői "cselédek vagy kubikosok voltak".

Igen. Mást. Ebből mi következik? Másképp cseng a Moszkva tér és a Szabadság tér emlékműve is mást jelent, Vörös Csepel kádárista nosztalgiásainak és azoknak akiknek a felmenői kulákok voltak. Kik a fontosabbak? Ez egy nagyon rossz érv és egy nagyon rossz vita! Kellemes döntést!

- "Lázár szerint a kifejezés a 21. század értékeit megfogalmazó alkotmány jövőnek szóló üzenetét "még díszítőelemként is rombolja", és azt mondta, arra fogja kérni a frakció tagjait, hogy mérlegeljék, mennyiben összeegyeztethető ez a modern alkotmánnyal."

Itt vagyunk. Ez itt a lényeg. A történelem megy előre, meg sem áll, a múlt mögöttünk a jövő előttünk! Minden, ami volt mocskos, de az új az tiszta.

A nagyobb baj, hogy nem értem mit egyeztessen össze a tisztelt frakció mivel? A vármegye romboló üzenetét a modern alkotmánnyal..

Hát kérem, akármit írunk bele, ez egy XXI. századi alkotmány lesz. :)

Másrészt ki akar modern alkotmányt? Már rég poszt sőt posztposztmodern korban élünk. Ha egyáltalán lehet korszakolni a történelmet.

Lázár Jánost az összes képviselővel együtt nem a "kor szelleme" választotta. Nem is fogja felelősségre vonni! Ellentétben az emberekkel. És nem azt vonom felelősségre, hogy miért nem vitte tűzön vízen keresztel a vármegye vagy a megye elnevezést. Ez ugyanis tényleg nem fontos, ha a fontos alatt azt értjük mennyi pénz van a zsebben.

A felelősség a korrekt vita, a tények bemutatása, érvek ütköztetése! Ez politikai okból elmaradt. Szerencse, hogy csak egy olyan szimbolikus kérdés kapcsán, mint az új alkotmány.

nyünyüge 2011.04.01. 17:44:42

@Hepci:
1. Kíváncsi volnék, a tiltakozó helyiek hányadrésze látta a borüzemet - mert ugye viszonylag kiesik a mindennapos útvonalakból.
2. elismerem hogy a Borhotel megoldása eléggé szokatlan. ugyanakkor pont a krematóriumszerűnek nevezett kékesszürke szine miatt messziről nézve beolvad a hegyoldalba, már a kikötőből is "keresni" kell.
lehet, hogy egy kanárisárga vagy világoskék esetleg bugyirózsaszín, a múlt századi villák és egy gazdag német kisváros tüchtig házainak stíluskeverékéből épült szálloda jobban elnyerte volna a helyiek tetszését?
3. az építési, engedélyezési szabályok megsértéséhez nem tudok hozzászólni, ennek nagy hagyományai vannak arrafelé (is). a nyolcvanas évek elején a helyi legenda szerint egy a tomaji oldalon a legfelső soron (ahol nyoma sem lehet csatornázásnak) uszómedencés ház épült- az ára egy egzotikus utazás volt, valamelyik tomaji hivatali potentátnak.
4. 10-20 db ilyen komplexum a hegyen: van erről valami konkrét infod? én egyről tudok a hegyen, az általam Bormúzeumnak nevezett épület átépítése folyik (ill. áll), annak befogadóképessége kb. ekkora lehet. A Ranolder pincénél építendő hotel (amit mostanában tereget a sajtó) - nincs a hegyen - az is a Rőmai út mellett van.

parlamentarista 2011.04.01. 18:01:55

@radala:
nézd, nem tudom mennyit beszéltél élsportolókkal de többségük úgy képzeli: nem egy nemzetiséget képvisel elsősorban, hanem saját magát. ettől még büszkén húzza magára a címeres mezt, de a magyar válogatott ott nem magyarországot reprezentálja. talán tudod, hogy mi az a reprezentatív minta, mit jelent a reprezentáció, a képviselet. a vonal alatti nem tudja, szerintem te sem. meg dzsudzsák se, meg a többi. de ők a sportolók egyik fele, vagy inkább negyede, aki így be van náculva. ezzel együtt nekem a kedvenc játékosom dzsudzsák. egyszerűen szurkokok neki, mert úgy vagyok vele, ha ő gyerekkorában medicin labdákat rugdosott - mert lefogadom, hogy nem a piros pöttyös gumilabdától erősödött meg a lábfeje - szóval úgy vagyok ezzel, hogy miért ne legyen ennek a parasztgyereknek végtelen pénze, zimány lindája, milliós kutyusa, akármije. játsszon a juventusban, vagy manchester unitedben, vagy ahol csak akar. végtelen módon tudok örülni mindennek, ami sikeres, feltéve, hogy amit csinál az másoknak nem árt. tehát nem zéró összegű játékot játszik.

és nekem úgy tűnik, hogy akiket te demokratáknak nevezel azok meg csak azt játszanak. szóval ők mások kárára próbálnak meggazdagodni. azért szervezték a pártot. az mszp is, és a fidesz is, ezért jött létre. egyszerűen ki akarják pakolni a kincstárt.

szóval vegyük a stadionépítést. a biztos győztest nem kell mondani, hogy kicsoda, nyilván az a bank, amelyik állami garanciavállalás mellett hitelez. nem tudjuk, hogy melyik bank adja majd a legjobb ajánlatot. illetve persze, hogy tudja mindenki. szóval itt a probléma. a verseny hiánya. a civilizált világban a stadionokat mindenhol a VÁROS építi, és nem az ÁLLAM. nem tudom felméred-e ésszel a kettő közötti különbséget.

elmagyarázom. hagyjuk a finanszírozást, nézzük magukat a klubokat. ha a város építi stadiont, akkor a klubok között is azonnal VERSENY alakul ki. azonnal belép a lokálpatriotizmus. még kevéssé polgárosodott vidékeken is. azt mondja a tirpák, hogy nehogy már a civisnek olyanja legyen, a tirpáknak is legyen. és akkor nem azt lesi, hogy az állam mit tehet őérte, hanem mit tehet ő a városért. és persze megint egy kicsit odébb azt mondják: csak a diógyőr. csak a diósgyőr. az antiszociálisnak tűnő csoportokból hirtelen lokálpatrióta lesz. a versengés miatt. jobban hangzik, mint csak a fidesz. mert első esetben azt nézi a pacák, hogy ő mit tehet a közért, a másik esetben meg a fordítottja van. szóval talán érted ezt.

na most akkor ott tartunk, hogy mi van ha az állam építi a stadionokat. akkor ugye az lesz, hogy a führernek rögtön van egy kedvenc csapata, és akkor neki kell megnyernie a bajnokságot. és ez úgy megy, hogy nem nyerheti más. egész egyszerűen mindenki tudja, hogy nincs verseny. van egy bajnokság, de nincs valódi verseny. tehát borítékolni lehet, hogy a következő években a magyar bajnoksából zéró körüli játékos fogja megütni a nemzetközi mércét, mert a bajnokság le van vajazva. ifistaként versenyeztetik ezerrel, aztán meg bekerül a magyar bajnokságba, kap havonta egy misit minimum, mert jár a támogatás, a klubok persze sírnak, hogy nincs pénz. a magyar foci egy része pénzmosodaként üzemel, a klubokat hadd ne soroljam.

tehát itt elég sok ember úgy gondolja, hogy a londoni olimpia lehet a magyar sport waterloo-ja 0 aranyéremmel. ne így legyen, nem ennek szurkolok, mert lehet akár 10 is. akár 10 is összejöhet megint. de ha 0 lesz, az sem lesz akkora probléma, mert akkor végre elő lehet állni azzal, hogy itt az élsportnak a központi költségvetésből történő finanszírozása tökéletesen elhibázott. miközben mondjuk nincsenek tornatermek, nincs tömegsport. nincsenek sportiskolák, hanem csak futball akadémiák vannak, azok kapják az összes állami támogatást. az összest. és mi van ha egy gyerek nem a lábával ügyes. akkor mi van. vagy mi van a putris cigány gyerekkel, aki nem egy ronaldo, de mondjuk van olyan ügyes, mint a magyar, csak épp nem kerül be az akadémiára, mert nyilván ha két hasonló képességű gyerek közül kell választani, akkor nem a szegénynek fogom azt mondani, hogy gyere, hanem a gazdagnak. ha üzleti vállalkozást akarok. és ezek az akadémiák annak a részei. amivel nem lenne baj, ha ez közben nem élvezni állami elsőbbséget. ugye elég világos, hogy városi, vagy talán még inkább regionális sportiskolák kellenek, és oda járjon aki az átlagnál keményebben akar sportolni. az legyen felhívás keringőre. a cigány gyereknek is. akkor is ha nem egy ronaldo. aztán ezekből a regionális sportiskolákból a városi klubok kiemelik azokat, akik szuper tehetségesek, a többiek meg egy jót sportoltak. ennek talán így kellene folynia. de versenyre van szükség. a sportágakon belül is, és a sportágak között is.

és ezt a kormány ezeket számolja fel. tehát bizonyos sikersportágaknak nem élveznek állami támogatást, mert mit tudom én. kajak-kenu, úszás, ökölvívás, mert a szocik ebbe tenyereltek bele. baráth etele kajak kenu, gyárfás, és csőtönyi pedig schmitt palinak volt a riválisa a mob elnökválasztásnál, tehát ellenség, gyárfás ugye napkelte, nem egy fidesz barát műsor, és akkor a führer azt mondja, hogy az összes úszó nem kap annyi pénzt. az úszás nem kiemelt sportág. aha. meg egyébként az atlétika sem az. a miniszterelnök úr szerint. ez egy vicc.

tehát én nem tudom, hogy mi lenne a jobb. ha londonban 10 aranyérem lenne, vagy ha 0. szerintem ezek lennének jók. ha lesz 3, vagy 5. az nem jó. ha lesz 10, akkor megint elmondhatjuk, hogy mi vagyunk európában a legnagyobb sportnemzet, de ha 0 lesz, akkor ugye elő lehet állni végre azzal, hogy mit kellene csinálni. mit finanszírozzon az állam, mit a régió, mit a város, és mit az unió. mert az unió is beszállhatna a sportba, hogy európának legyen annyi aranyérme, mint az usá-nak. vagy mondjuk az európai egyetemeken legyen közel olyan sportolási lehetőség, mint az usában.

csak ugye a führer az uniót elküldi a picsába, mert akkor egy szócsatát meg kellene vívni a cohn-bandit-tal. és akkor mi van. azért közszereplő, hogy megnyerje a szópárbajt. ja, hogy most európaival kell dumálnia, akkor rögtön azt mondja, hogy ez nem jó, mert ő megye kettőben szocializálódott. oké, de akkor egy megye kettes politikus. nem?

dunaparti 2011.04.01. 18:16:31

@toranaga szama: 1.Inkább azok a szavazók léptek le a Fidesz táborból akik a nagy hajrában erre a táborra szavaztak. "Hurrá itt lesz a kánaán, jön a Fidesz". Akkor sem foglalkoztak az 1998-2002 közötti idővel, utána meg 8 évig csak az Mszp-t nyúzta a Fidesz, mindennek ellentmondtak. "Minnél rosszabb, annál jobb"
2. Az Alkotmány régebben sem nagyon érdekelte az embereket, most már inkább. Holott minden törvénynek ez az alapja.
3. A kérdőív népbutítás, hülyeségeket kell beleírni. Utána mehetnek a nagy szavak, hogy százezermillióan visszaküldték. A népszavazás ellen meg be lehet vetni. Orbán: nekem fontososabb mint a népszavazás, nincsenek benne igenek és nemek. He-he-he

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 18:19:22

@nyünyüge: szerintem a tiltakozó helyiek látták az üzemet. Biztos láttad, írogatok borról is, vannak kapcsolataim is, hallottam sok mindent, de benyomásom csak akkor lesz, ha látom. Nos, a méretek nem olyan borzasztóak, de egyébként ezt az egészet a balatonfüredi görög szellemfaluban tartanám inkább tájba illőnek, a színektől függetlenül.
Hipotetikus kérdésnek szántam a 10-20 darabot. Képzelj el - jellegében - annyit a legalább felső komplexumból ott fent. Még mindig tetszene a látvány?
Hozzá kell tenni, finoman szólva nem vagyok nagy híve annak, ami modern építészetként itthon megjelent a köztudatban. Ha nagyon erőlködnék, talán eszembe jutna 4-5 ún. modern épület itthon, ami tetszik önmagában és a környezetével kölcsönhatásban egyaránt (MÜPA, Kodály Központ, Vigadó téri nemtudommi, ING székház, ...).
Viszont a nagy pénz nem zárja ki a jó ízlést és visszafogottságot. Tornaiéknak is nyilván volt sok pénzük és ki is buliztak egy csomót még hozzá, mégse építettek ilyet Somlón. Vagy a már emlegetett francia befektetők Tokajban.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.01. 18:20:32

"Végre: a Facebook felvásárolja az iWiW-et!

Mivel a Facebook expanziója lassulni látszik azokban az országokban, ahol erős helyi konkurenciája van, a cég proaktív lépésre szánta el magát: felvásárolja ellenfeleit - és nálunk kezdi."

itcafe.hu/hir/facebook_iwiw_t-mobile_felvasarlas.html

Hoppá! Nyomul a karvalytőke? Marad-e 599-es az IWIW? (Nem) :-)

nyünyüge 2011.04.01. 18:41:25

@Hepci:
Én nem nevezném ezt modern építészetnek. Ez MAI építészet, ami a hagyományokat nem másolja, hanem jelzés szinten integrálja. De újat épít.
Én meg annak nem vagyok híve, hogy akármit építhetek, ha beburkolom bazaltkő lapokkal meg csinálok hozzá egy tornácot, akkor illik már a tájba. Szerintem nádtetőbe helyezett Velux tetőablak is mehet, mert ugye a nádtető stílusos.

nyünyüge 2011.04.01. 18:43:29

@vinczej: a nagy karvaly felfalja kisebb karvaly egyik fiókáját.

parlamentarista 2011.04.01. 18:45:14

@vinczej:
bocsi, de ez vajon nem egy április 1-jei hír?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 18:45:50

@nyünyüge: nekem ez az új nem tetszik. badacsonyi borász barátaimnak se tetszik, sőt, a nem badacsonyiaknak se.
Amúgy a nádfedeles vályogfalú csaárda a körablakos borkóstoló helyiség + krematórikus borhotel között vannak még átmenetek. Ha ezt nem akarjuk érzékelni, könnyen a petőiváni útra léphetünk (aki nincs velem, az mucsa).

nyünyüge 2011.04.01. 18:46:23

@Hepci:
és még annyit - na az a "görög falu", most már szórakoztatóközpont - az tényleg meredek ötlet volt annakidején.

Mitől illenék oda a Borüzem? Mert ennek is fehér a fala? A badacsonyi borra épült egyébként, mit keresne Füreden?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 18:52:06

@nyünyüge: arra céloztam, tájszervülési szempontból pont oly passzos, mint a görög komplexum. Annak részeként nem is tűnne fel (jobban, mint Badacsonyban). A borászati belvilág nem releváns, konferenciahotelnek vagy pizzériának hasonló eséllyel beválna bármelyik épületcsoport.
Azért megjegyeztem, hogy van végre valaki, aki járt arra, látta és tetszik neki a Laposáék jól csengő nevét felhasználó építkezés. 1 db Nyünyüge szavazata Póczik úr mellett. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 18:57:34

@vinczej: s továbbra is lájkolják egymást, míg meg nem halnak, vagy azon túl is.

aszekelyek 2011.04.01. 20:04:54

@cambridge.on: teccettek volna előbb kieszelni. Mióta ígérgették már a szocik, hogy utcára mennek ? Nagyon régen. Négy évig semmi ne legyen, mert hátha akarnak mégis odamenni? Orbánnak jó volt az örökmécsesnél a diktatúra rendőreivel veretni magát, legyen jó bauernek is , hogy ott rájuk se hederít senki.

aszekelyek 2011.04.01. 20:39:28

@Szimba: Nyuszifül kinőhet. Évelő. Később hajt. Amikor elindul, akkor már jó. Minél előbb kell ültetni. Általában nem csípik a növények, ha vegetációs időszakban, pakolásszák őket. Amikor már úgy a derekánál tart az életciklusának. Óriás pipacs , ha hamar földbe kerül, kertibe, összekapja magát.Mást küldteeek? Ilyen velem még nem fordult elő.Levendula sok fajta van. Méretre és színre is. Fagyállóságra is. A szállítás közben a kényesebbek megsínylik a dolgot.Nekem összekapták magukat azok is. Természetesen a te döntésed , mit teszel, nem teszel.

aszekelyek 2011.04.01. 20:45:43

@masni55: Szép az idő, már meleg van, lehet sétálni egy jót. Menjél csak nyugodtan utcára. MA már nem várnak leesett azonosítósok könnygázzal , hogy bekerítsenek és jól szétverjenek. Nyugodtan lehet élni jogaiddal. Ma már. Engem felhívott a lányom anno, hogy festékes-e már a ruhám...., egy civil és teljesen rendezett és jól védett demonstráción. No comment.

tibapó 2011.04.03. 12:58:30

@aszekelyek: Most, hogy ezt olvasom tőled, eszembe jut Tarlós március 15-i beszéde erről, ami szerintem visszafelé ütött. Szóval azon poénkodni, hogy de jó, hogy ma már, a mi nyugodt demokráciánkban nem kell attól tartania, mint anno csúnya elődjének demszkinek, hogy megdobálják tojással, szóval, hogy ha hallgatott volna, bölcs maradhatott volna. Ugyanis mit jelentett az, amit mondott? Pontosan azt, hogy demszki idején az akkori hőzöngő ellenzék, vagyis pont ők, tarlósék dobálóztak tojással, míg a mostani ellenzék, "demszkiék" nem. Ez persze így jó, csak ez nem tarlósék érdeme, kár vele büszkélkedni, illetve mondhatja, csak akkor tegye hozzá azt is, hogy "bocs, de taplók is voltunk mi anno".

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.04. 08:14:44

"A népre hivatkozás másképp is produkálhat érdekes fejleményeket. A korábban a népre gyakran hivatkozó Szili Katalin most ott tart, hogy Orbán facebook-oldalán beszél. Csak akkor nem szólalt meg, amikor egykori barátját és politikai mentorát, Toller Lászlót új barátainak képviselőtársa, Wittner Mária gyalázta holtában is. Így kerül messzire a politikus a néptől, főleg attól, amelyik egykor rá szavazott. Pécsett, országosan, vagy a 2005-ös elnökválasztás idején."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=411397

Ez azonban nem április 1-i tréfa. Érdekes, hogy Szili már csak a jobboldali médiában tud és hajlandó megszólalni. Ő (egymagában) alkotja a "nagy nemzeti egyetértést".

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.04. 08:15:55

@vinczej: Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szopta be a tréfát. :-)

Bár manapság már a "cáfolt álhírek" is igaznak szoktak bizonyulni. :-(
süti beállítások módosítása