Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
dec 30
11:51

Évösszefoglaló? – ezt a tömör, de kétségtelenül egyértelmű, mindössze egy szóból álló levelet kaptam a minap az egyik olvasótól. A blog műfaja szerintem nem alkalmas arra, hogy egy teljességre törekvő politikai elemzést adjon 2010-ről, ezért erre majd a hagyományos politikai évkönyvben teszek kísérletet. Most csak egy dologgal foglalkozom, azzal, ami az év eleje óta a legjobban érdekel: mi lesz a magyar pártrendszer jövője?

(Fotó: Facebook)

Talán néhányan még emlékeznek arra, hogy a parlamenti választás környékén három, egyformán esélyes forgatókönyvről beszéltem, amikor a „merre tovább” kérdése felmerült. Abból indultam ki, hogy a Fidesz-KDNP hatalmas fölénye minden bizonnyal nem lesz állandó, előbb-utóbb bekövetkezik a kormányzati pozícióban megszokott lemorzsolódás. A korábbiakhoz, az 1998 utáni pártrendszerhez képest viszont komoly újdonságnak látszott a mozgás irányának kiszámíthatatlansága: egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy merre indul majd el az bizonyos inga. Benne volt a pakliban az MSZP teljes összeomlása és a radikális jobboldal kiemelkedése, azaz lengyel mintára egy sajátos jobboldali kétpártrendszer megszületése. Benne volt az MSZP lenullázódása mellett egy új baloldali váltópárt megjelenése, mondjuk az LMP megerősödésével. De – a legszegényesebb fantázia termékeként – benne volt a régi politika újjáéledése is, az új pártok eljelentéktelenedésével és az MSZP fokozatos visszaerősödésével. Nem lehet elégszer hangsúlyozni: 2010 „forradalmi” változását valójában az jelentette, hogy megingatta az azt megelőző egy évtizedben befagyni, megszilárdulni látszó magyar kvázi kétpártrendszert, annak bináris (fekete-fehér) logikájával, és megteremtette a lehetőségét valamilyen jelentős, lényegi változásnak. Visszanézve az akkori írásaimat, nekem úgy tűnik, hogy bár igyekeztem mindhárom lehetőséget komolyan venni, az izgalmasabb, érdekesebb forgatókönyveknek mintha nagyobb jelentőséget és esélyt tulajdonítottam volna.

A kiinduló helyzethez képest az elmúlt fél évben látott kép elég egyértelműnek tűnik: a három lehetséges forgatókönyvből kizárólag a harmadik esélyei növekedtek – pontosabban, a másik kettővel szemben, nem romlottak. Nehéz ezt jól megragadni, mert látni kell a bizonytalanságokat is: egyrészt nagyon kevés idő telt el ahhoz, hogy egyértelmű kijelentéseket tegyünk, másrészt pedig a közvélemény-kutatások kizárólag a Fidesz gyengülését jelzik, de nem adnak egyértelmű felvilágosítást arról, hogy az egyelőre bizonytalanná váló szavazók merre indulhatnak el. Fontos hangsúlyoznunk tehát, hogy az első hosszú egyenes végén állva mondunk még csak véleményt a versenyről, nem tudván, hogy a következő kanyarokban mi történhet. Itt és most azonban az látszik, hogy az első két forgatókönyv alapja, az MSZP összeomlása nem következett be, a három ellenzéki párt közül a szocialisták állnak a legjobban, s ez akkor is igaz, ha amúgy a párt ezer megoldatlan problémával küzd: nincs világos politikai iránya, nincs megkérdőjelezhetetlen tekintélyű vezetője és továbbra is őrült erővel húzza vissza az elmúlt nyolc év hiteltelensége és inkompetenciája. Mégis úgy tűnik, hogy a régi kétpártrendszer – és benne az MSZP - súlya sokkal nagyobb, mint gondoltuk.

Vagy talán nem is az MSZP-ről van elsősorban szó? Amikor ugyanis ennek a forgatókönyvnek az erejét vizsgáljuk, az egyelőre bénult szocialisták helyett érdemesebb a cselekvő Fideszre figyelnünk. Gondoljuk csak meg: ha a kormányzó párt nem a régi ellentétek mentén kezdett volna politizálni, ha nem a régi ellenfelet akarta volna életben és persze célkeresztben tartani, nagyon másképp is alakulhatott volna ez a fél év. A Fidesz azonban – sokak várakozása ellenére – nem lett „pragmatikus”, nem mozdult el a centrum irányába, nem lépte át a korábbi szimbolikus-ideológiai falakat, és nem próbált meg új törésvonalakat létrehozni. Pont ellenkezőleg cselekedett: a radikális jobboldal témáit bátran magáévá tette, s ezzel megakadályozta, hogy itt egy új, a pártrendszert strukturáló dimenzió jelenjen meg. Első számú - és szinte egyetlen - politikai ellenfelének az MSZP-t nevezte meg, s ezzel megkerülhetetlenné tette a váltópárti szerepben. S bár a szocialisták az ellenzéki térfélen is jelentős elutasítottságnak örvendenek, a Fidesz határozott és éles konfliktusokra épülő politikája olyan helyzetet teremtett, amelyben bármely más anti-Fidesz formáció, legyen szó az LMP-ről vagy még meg sem született új balliberális pártról, végső soron kénytelen lesz az MSZP-vel való együttműködést keresni. S nem csupán választástechnikai, hanem alapvetően politikai napirendi (ugyanaz lesz a véleményük) okokból.

Lehet, hogy a következő választás nem csupán Fidesz-MSZP összecsapás lesz, még azt is el tudom képzelni, hogy a nevek és a szereplők is jelentősen változnak, de ma 2010 tavaszához képest sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a sokak által várt megújulás helyett a magyar politika elmúlt egy évtizedének logikája, tematikája és szembenállása határozza meg az eljövendő éveket is. Továbbra is meggyőződésem, hogy ezen a képen csak egy, valószínűnek egyelőre nem nevezhető esemény változtathatna: a jobboldali tábor kettéválása egy centrista és egy orbánista pártra.

Boldog új évet kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr52547966

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A sajtószabadság vége? 2010.12.30. 20:20:57

Ténytár A “médiaalkotmánynak” nevezett törvény jelentősen átalakítja a magyar elektronikus médiumok rendszerét, változtat

Trackback: Győzött a józan ész: ezek tényleg megőrültek! 2010.12.30. 16:52:12

Volt egy rövid pillanat, amikor azt hihettük, győzött a józan ész, és egyszerre kiderül, ez az egész csak múló lázálom volt, és az új médiatörvény valójában csak egy médiahekk. Az álom szertefoszlott, maradt a valóság. A józan ész végül tényleg győzede...

Trackback: Előre a múltba 2010.12.30. 15:48:07

Évösszefoglaló? – ezt a tömör, de kétségtelenül egyértelmű, mindössze egy szóból álló levelet kaptam a minap az egyik olvasótól. A blog műfaja szerintem nem alkalmas arra, hogy egy teljességre törekvő politikai elemzést adjon 2010-ről, ezért erre majd a h…

Trackback: ICE-T mégsem kapja meg a magyar állampolgárságot? 2010.12.30. 15:25:25

A népszerű afro-amerikai rapper ICE-T döbbenettel fogadta a Tilos Rádió és személye, pontosabban egyik dalszövege ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által indított vizsgálatot. Mint köztudott a zenész az egyik leglelkesebb támogatója volt a k...

Trackback: Top5: A nemzetközi sajtó a Fidesz kormányról 2010-ben 2010.12.30. 15:23:24

Mivel az MTI mára a külföldi hírek meghamisításától sem riad vissza, ezért szükségét éreztem, hogy kicsit összegezzem a rólunk szóló külföldi sajtó-megnyilvánulásokat. Nem veszem bele a hivatalos kritikákról, pl.: a konzervatív "szegény Merkeléktő...

Trackback: Csalódás volt, nem forradalom: a 2010-es év 2010.12.30. 13:52:32

Orbán Viktor minden forradalmi lózungja ellenére sem mert nekimenni a mindenkori magyar kormányt fogva tartó, egyre csak hízó inaktív népességnek. A Fidesz, akárcsak szocialista elődjei, az aktívakat sarcolja és az inaktívak kegyeit keresi. A Vélemén...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimba 2010.12.31. 15:47:17

@jjulie:

Zsüli, téged is emberszámba veszlek!

török gábor 2010.12.31. 15:47:33

Ma délután korcsolyázni voltunk Tihanyban a Belső-tavon, már nagyon szép a jég, érdemes kipróbálni. Mindenkinek boldog új évet!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 15:47:45

@Szimba: egy átlagos, információnak-véleménynek-elemzésnek tűnő médiaterjedelem legalább fele fizetett pr...

lüke 2010.12.31. 15:48:13

@Ordnassac:
fiatal?
az az okos Sartre, Camus ,
Beauvoire és az egész Mandarinok

nyünyüge 2010.12.31. 15:49:48

Szörényi búcsúja Kövérrel, Pozsgayval – Bródy nélkül

2Szörényi Levente és a Budapest Sportaréna közönsége is mást, jobbat érdemelt volna annál, mint amit a színpadtól visszavonuló Mester koncertje nyújtott. A nagyon várt fellépés a rajongók körében nem aratott egyértelmű sikert, az érdemi kritika pedig vagy hallgat erről a fontos eseményről, vagy udvariasan méltatja – az „életművet”.

hvg.hu/velemeny/20101231_szorenyi_brody_bucsukoncert

Szimba 2010.12.31. 15:49:57

@török gábor:

Sokkal egészségesebb is korcsolyázni, mint a blogon kommentelni!:-))

Boldog Új Évet az egész családnak!

porfelhő 2010.12.31. 15:51:17

@török gábor:

Boldog Új Évet! és köszönöm, hogy ide irogathattam.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 15:51:38

@oldrock: a liberalizmus kifejezést kivételesen nem a liberalizmus ellenfelei járatták le, hanem azok, akik kisajátították maguknak, vagyis az SZDSZ élcsapata. A nagyarcú, végtelenül intoleráns, másokat állandóan mucsaizó, mindent kettős mércével mérő, a nemzeti jelképekre látványosan szaró, gyakran zsidó származású - na, kik is? - faszkalapok.

tölgyes 2010.12.31. 15:51:45

@Szimba: Ezzel együtt nem jelzik a PR cikkeket és nem büntetik.. még a nyilvánvaló hazugságot sem.(Ki böüntette meg a FT-t amiatt, hogy nyilvánvaló hazugságot.. és így rossz befektetési tanácsot adott?.. Ma a cikkek tartalmáért - ha csak nem érint közvetlenül személyiségi jogokat - nem felel senki. A személyi jogsérelem reperálása is gyalázaítosan történik, ahogy arról már írtam korábban.(Besúgok rágalmaztak besúgással olyan embert, aki nem volt besúgó..)

@jjulie: Látom nem tud leszokni a bunkóságról..:) Önnek gondjai vannak az idővel is..:) A FT cikke, miszerint nálunk minden nagyon jól megy, az már akkor is hazugság volt, amikor megjelent.. Hasonlóan a Hajdu BÉT-ről megjelent írások is hazugságok voltak a megjelenés pillanatában is...:) De látom ezt sem érti!
@a-kis-herceg: Értem! Ön szerint a reklám azonos a hazugsággal, csalással gazemberséggel. El sem tudja képzelni, hogy esetleg van némi felelőssége is a reklámozónak, meg annak aki nyilvánosságra hozza..VAGYIS MINÉL JOBBAN HAZUDSZ ANNÁL SIKERESEBB VAGY!! Jó! De akkor ezt kell kiírni a cégérre!
@oldrock: Attól tartok, hogy az SZDSZ legkevésbé Kis János távozásába bukott bele... de ha ilyen egyszerű, akkor ássák elő őt és célozzák meg a 20%-ot.. de én már azon is meglepődnék, ha 2%-ot kapna.
@Hepci:Valóban.. Így úszott el az adóinkon felül 18.000 milliárd 8 év alatt!

No megyek sportolni, aztán átadom magamat az élvezeteknek. Mindenkinek BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!!

jjulie 2010.12.31. 15:52:07

@lüke:

a sartre fiatalon halt meg, még hetvenöt sem volt egészen

lüke 2010.12.31. 15:52:55

@Szimba:
ja, 4 évsen majd be tojtam tőlük:)
rémes, Hoffmann horror

www.youtube.com/watch?v=is0Lb4cj_3c

Szimba 2010.12.31. 15:53:10

@Hepci:

Tudom. De ezek egy része nem annyira fogyaszthatatlan. Más része meg azonnal szembetűnik, és símán átlapozható.
Az ember annyit megtud, hogy ki kivel van, ill. kit tzart érdemesnek megfizetni, ezáltal dotálni a lapot.

Amelyikben meg nincs pr, az a lap felfordul, akarom mondani, megszűnik. Minőségtől teljesen függetlenül.

jjulie 2010.12.31. 15:53:51

@Hepci:

ezt is mind a tücsöktől hallottad?

cambridge.on 2010.12.31. 15:56:43

Egy teljesen "meglepő" hír év végére.

index.hu/belfold/hirek/2010/12/31/tatrai_gyurcsany_volt_az_igazi_celpont/

@nyünyüge: Még nem ilyen, csak képzeli.

Az oldalon levő első kép igazi ragadozót mutat.
És Bush is látható madarászás közben.

Szimba 2010.12.31. 15:58:24

@lüke:
Engem később vittek el rá. Nekem a Pillangókisasszony is benne volt a bérletben. No, attól teljesen kikészültem. Nem értettem, miért öli meg magát a nő, de bőgtem, mint az őrült.
Egy darabig megtiltották nagymamának, hogy operába vigyen.

Szimba 2010.12.31. 16:00:27

Fakutyázni is jó a Balatonon! Most jut eszembe, milyen klasszakat fagyoskodtam ott. Meg a forralt bor utána.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 16:02:46

@jjulie: még a lajtorján és a felszopáson tépelődsz, ugye?

lüke 2010.12.31. 16:06:18

@Szimba:
engem is ilyen keményen neveltek, de engem anyám vitt
8 évesen Borisz Godunov , a jegyszedőnők jól leszidták anyám

tölgyes 2010.12.31. 16:06:28

@Szimba: A csudát.. de mégis ! Írjon nekem ide egy olyan ügyet, ahol megbüntették azt aki nyilvánvalóan hazúg PR cikket költ...! Gondoljon arra, hogy még a válságot megeleőző napon is dicshimnuszokat írtak a bedőlő cégekről..:(

tölgyes 2010.12.31. 16:08:08

@Hepci: Ebben szinte maradéktalanul egyetértek Önnel!

jjulie 2010.12.31. 16:08:41

@Hepci:

már áttértem a liberális felfogásodra

amúgy ha visszalépsz egy posztot, ott alulról a kb 20. hsz az enyém és neked van címezve ebben a témában

lüke 2010.12.31. 16:13:01

akkor BUÉK
Tinivel aki hiányzott a koncertről
www.youtube.com/watch?v=Tn_N97yF4ds

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 16:16:25

@jjulie: erről valószínűleg lemaradtam, pedig jelentős veszteség lehetett...

oldrock (törölt) 2010.12.31. 16:18:33

@Hepci: Te jó Isten!!!! "Gyakran zsidó származású." Mit számít ez? A zsidó az egy degradáló jelző, szitokszó? A többi pedig keresztény. Mit számít ez? A zsidók bűnösök? Miben is? Ők irányítják a világot? Az a pár millió irányít több milliárdot? Aki ilyet mond az implicite azt állítja hogy Ők felsőbbrendűek. Hisz ha néhány millió irányít több milliárdot ebből ez következik. A cionisták is ezt mondják. Tehát igazuk van nekik?
A keresztényekkel, mohamedánokkal buddhistákkal mi van?

Szimba 2010.12.31. 16:18:48

@tölgyes:
Nem, nem tudok.
(Nekem csak a Győri Édessel, ill. a tulajdonossal volt bajom. Ő nyert. Mily meglepő.)

jjulie 2010.12.31. 16:19:24

@tölgyes:

az hogy ennyire ki vagy akadva a pr-ra, azt sejteti hogy rábasztál már

ha hülye vagy és nem tudsz eligazodni a világban az a te seját bajod, lehet hogy a hibád is, egyszerübben, hibás vagy

szeretnéd megállítani a világot abban az állapotában, amikor még mindent értesz, és magabiztosan kezelsz, nem csodálom

defekted vagy, menj szervízbe

Szimba 2010.12.31. 16:20:00

@oldrock:

Hepci szokott szalonzsidózni:-(

oldrock (törölt) 2010.12.31. 16:20:50

@oldrock: Az ember számít nem a vallása, bőrszíne stb.

Szimba 2010.12.31. 16:21:31

@jjulie:

Azért a "fogyasztóvédelemre" szükség van.

Más kérdés, hogy nem a mostani médiatörvény a megoldás.

tölgyes 2010.12.31. 16:22:39

@Szimba: Ez van drága Szimba! Nem fog ilyet találni!..Mert a jogállamban a pénz a fegyver...)

jjulie 2010.12.31. 16:22:48

@Hepci:

visszamásztam érte, neked kis tücsköm:

"a liberálisok soha sem tudtak a tömegekkel bánni, csak beindítani a folyamatokat, a tömegeket aztán azok a hordószonokok küldik a barikádokra, akik valaha liberálisok voltak, csak egyszer össze kellett mérni a farkukat a bölényekkel, és belátták hogy a liberálisoké jóval nagyobb, és ettől kiábrándultak a liberalizmusból, viszont amit eltanultak a nagyfarkúaktól az a hordón állva még nagyon ütős "

neked mikor tünt fel hogy pici a farkad?

Szimba 2010.12.31. 16:26:11

@tölgyes:

A kapitalizmusban a pénz a fegyver.

Én nem is akartam kapitalizmust!
Demokráciát , igen.

Meg aztán nem védtem a sajtót, az elvet védtem.
Ha valódi jogállamban élnénk, akkor a sajtó sem tehetné meg, hogy folyamatosan félrevezessen.

cambridge.on 2010.12.31. 16:26:32

OFF. Sportszeretőknek:Ma történt: Löke igent mondott a Győrre, Nagy L. nemet a vb-re.

Szimba 2010.12.31. 16:37:10

@a-kis-herceg:

Mert egy szociálisan érzékeny ország vagyunk:-((

jjulie 2010.12.31. 16:39:14

@Szimba:

inkább kicsik, kéne birtokolnunk egy kellemes, télen is meleg tengerpari vidéket

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.12.31. 16:41:07

@Szimba:
Nem az a figura, amit a lehetmás csinál, hanem hogy az Indexet a Hirszerző oktatja....
Beszarás.

hirszerzo.hu/publicisztika/20101231_tota_tilos_egei_horvath

.

tölgyes 2010.12.31. 16:41:52

@oldrock: Önnek ighaza van. A zsidóság tagjai megtalálhatóak itt is, ott is. Én 2010 márciusában ezen a blogon így ítéltem meg az SZDSZ lehetőségeit:

1.!Én azt gondolom, hogy egy ilyen SZDSZ típusú önmagát liberálisnak nevező, valójában bolsevik attitűddel megáldott pártra szüksége nem volt Magyarországnak. Az SZDSZ azért volt kártékony mert éppen azokat a liberális értékeket járatta le tagadta meg, amelyeket hirdetett. Az SZDSZ mindig is türelmetlen volt más nézetekkel szemben, nem volt hajlandó se a történelmi kontextust se a társadalom közfelfogását tolerálni.. Mindig is vad dühvel esett neki mindennek, ami útjába került.. vagy aki mást mondott, írt mint amit az SZDSZ PILLANATNYI ÖNÉRDEKÉNEK TARTOTT. (A minap a Klub Rádióban Kuncze azon kacarászott, hogy obstrukciós eljárásokkal hogyan próbálták meggátolni 1991-ben a költségvetés elfogadását..ami ugye mégis csak nagy felelőtlenség volt, de említhetném a taxis blokád alkotmánysértő megszervezését is)

2:/ Tehát az SZDSZ azt gondolom el fog tűnni és Bp.-en sem lesz képes érdemi eredmény elérésére. Már az is jó lesz, ha néhány kerületben megszerzi a képviselőállítás jogát.

(2010. január 3. 17 óra körül..)

Az SZDSZ-szel az volt a baj hogy hazudott. A kezdetektől fogva. Egy liberális párt nem akarja az embereket megfosztani attól, hogy elnököt válasszanak, egy liberális párt nem kezd mutyizni a választók háta mögött hatalmi pozíciókról.. egy liberális párt nem rúgja fel az általa is elfogadott alkotmányt (taxis-blokád) egy liberális párt nem antiklerikális, pláne nem ateista.. miközben tagjai között mindenféle ember megfér együtt, nem fekszik össze a tagsága felhatalmazása nélkül az utódpárttal..stb. A gazdaságról vallott nézetei pedig egyszerűen túlhaladottak.Bokrosé is..a világ nem arra megy.. és a világ egyre kevésbé akarja szabadon hagyni a tőke korlátlan érvényesülésének szándékait..Ezek a mondatok nagyon is summásak.. de ilyen élesen fogalmazva talán karakterisztikusabbak... a liberális államok mindig kényesen ügyeltek saját nemzeti érdekeikre. Most is ezt teszik. A szabad-verseny hazájában próbáljon meg ön külföldiként olajvállalkozó lenni...:::))

(2010. jan 3 22 óra körül..)

Ordnassac 2010.12.31. 16:43:07

@jjulie: magyarul indítsunk háborút Málta ellen? :-P

tölgyes 2010.12.31. 16:43:54

@Szimba: József Attila nem azt mondta, hogy kapitalizmusban.. hanem azt mondta "Jogállamban.."

a-kis-herceg 2010.12.31. 16:45:56

@jjulie: @Ordnassac: jöl jön az általam javasolt terület csere. az európai közösség tagja, izrael földrajzilag is hayg kerüljön a helyére... mi meg mehetünk a vörös tengerhez.

jjulie 2010.12.31. 16:47:44

@Ordnassac:

valami olyan kellene, ahova stoppal is el lehet jutni, rászorultság esetén

Ordnassac 2010.12.31. 16:51:44

@jjulie: pedig Málta milyen gyönyörű!

jjulie 2010.12.31. 16:51:52

@tölgyes:

a liberalizmusból annyit értettél meg, mint a marketingből, lúzer pajtás

nem neked való ez a mozgó világ, szállj ki

Szimba 2010.12.31. 16:52:50

@tölgyes:

Ohó!:-))
Nem tudtam, hogy JA-t korrigálom.

jjulie 2010.12.31. 16:54:16

@Ordnassac:

oké, attól még málta is jöhet

bár kicsit rossz híre van, túl sok kalóz van ott elföldelve

Szimba 2010.12.31. 16:56:07

@Ordnassac:

A Vörös tenger is gyönyörű!!!!!!!!!
De, ha jót akarunk, akkor vegyük vissza Trau várát! Ott is nagyon szép a tenger.

És úniót Ausztriával! Akkor Lüke máris itthon lenne.:-)))
Mi meg a lyukas zászlónkra ráfoltozzuk a kétfejű sast vagy turult vagy bármilyen madarat, csak oldják meg a problémáinkat!

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.31. 16:56:13

"2. "I am not to be fucked with" -- "Nem akarok megbaszódni." Ez nem ezt jelenti, hanem "Ne baszakodj velem" vagy "Ne húzzatok ujjat velem.""

trabantkombi.blogspot.com/2010/12/ulj-le-mediahatosag-egyes.html

És ez csak egy az NMHH által (tudatosan?) elkövetett TOP10 félrefordításból a Tilos elleni feljelentés esetében.

(Amúgy igaz. Az NMHH fordítása a valóságosnál sokkal zaftosabb és perverzebb. Szalai nem tagadja meg szexlapos múltját. :-) )

jjulie 2010.12.31. 16:57:05

@Szimba:

nem tette idézőjelbe a csaló

ez a büntetendő marketing

Szimba 2010.12.31. 16:57:15

@jjulie:

Tiéd a Negev, ott netezz!!!!:-)))

Szimba 2010.12.31. 16:58:40

@jjulie:

Ugye!!!?:-))))))))))))))))
Kár, hogy nem 1-jén történt!:-((

jjulie 2010.12.31. 17:00:47

@vinczej:

na eddig a kutya sem törődött azzal, mi a szart gurgulázik az a néger, csak hallgatta a dallamot, de most a médiahatóság jól elintézi, hogy közszájon forogjon korhatár nélkül

hogy is hívják ezt

tölgyes 2010.12.31. 17:01:29

@Szimba: Sajnos ő már akkor is túl sokat tudott..:)

GYÖNYÖRÛT LÁTTAM

Gyönyörût láttam, édeset,
elképzeltem egy gyenge rózsát.
Elbámészkodtam s rám esett,
mint nagy darab kõ, a valóság.

Ám ez a kõ is képletes.
A legjobb, ha mindent kimondok.
Igy oktatnak ügyeletes
és tanulságos napi gondok.

Lám, ösztönöm helyes nyomon
járt, amikor bejött az ember.
„Kikapcsolja a villanyom” -
ez zúgott bennem, mint a tenger.

A kés ott volt az asztalon
- éppen a ceruzám hegyeztem -
ha ezt az embert leszurom,
tudom, mindennel kiegyeztem.

El voltam keseredve. Hát.
Minden sötét és szomorú lesz.
Állat védheti otthonát;
hanem másfajta háború ez.

Fegyvert ragadni gyengeség:
megöl az ellenség és megver
s elszáll rólam a kedves ég.
JOGÁLLAMBAN A PÉNZ A FEGYVER..

A hadviselés itt ma más.
A hõs a kardot ki se rántja.
Bankó a bombarobbanás
s mint fillér, száll szét a szilánkja.

Igy okoskodtam s jónapot
kivánva elhuzódtam oldalt
s este a nyájas csillagok
rámnevettek a teli holddal.

1937. július

jjulie 2010.12.31. 17:06:14

@tölgyes:

ez a jogállamban pénz a fegyver rég lejárt szavatosságú cuccos

jogállamban a szerződés a fegyve, ter fafej, le vagy maradva, rég túlfordult rajtad a világ, már soha sem fogod utólérni

tölgyes 2010.12.31. 17:10:13

@jjulie: Nem baj Zsüli!

Maga ott van a csúcson és mint a faltörő kos zúzza az az ajót kemény fejével Minden koppanás közelebb hozza Önhöz a nagy kórt..))!

Ordnassac 2010.12.31. 17:17:38

@Szimba: na igen, de én elfogult vagyok Máltával szemben (azon kívül, hogy nem voltam még a Vörös-tengernél).

Ordnassac 2010.12.31. 17:20:54

@bóra77: erre mondja egy Amerika-őrült ismerősöm: inkább egy Buickot!

jjulie 2010.12.31. 17:25:18

@bóra77:

a kósa kubatov se kutya

az mdf, sajna azok bizony ilyenek voltak, szegények

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 17:26:16

@oldrock: nincs az egésszel semmi baj, nem gyakorlom se az antiszemitizmust, drága okos barátom, se a cionizmust.
Mindössze megállapítottam egy roppant egyszerű tényt: az SZDSZ emblematikus alakjainak döntő többsége zsidó származású. Most akkor ettől vonatkoztass el picit, mert jön a következő állítás: igen gyenge minőségű emberek.
Tudtad követni?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 17:29:51

@jjulie: mégse volt jelentős veszteség...
Próbáld kifejezni a farkad hosszát egy piton hosszának viszonylatában, mondjuk a piton X, a farkad Y. Mi a képlet?

jjulie 2010.12.31. 17:43:59

@Hepci:

ez jó, írd fel gyorsan a "gyenge minőségű ember" képletét, gondolom réges rég elkészítetted

jjulie 2010.12.31. 17:49:30

@Hepci:

nagyon bonyolult a képlet, x per y vagy y per x, mindkettő helyes, az első azt fejezi ki hányszorosa a piton az enyémnek, a második, pedig azt, hogy az enyám hányad része a pitonnak

te szerválsz

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 17:53:25

@jjulie: a felsoroltak esetében pl. nagyjából behelyettesíthető az "arrogáns verbálember" kategóriával.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 17:54:56

@jjulie: ezt számosítani is ellene valahogy. Pl. hívjuk segítségül Tölgyest (18000 milliárd)?

Ordnassac 2010.12.31. 17:59:08

Boldog és kommentekben gazdag új évet kívánok mindenkinek! :-)

porfelhő 2010.12.31. 18:02:54

Látom! most sem pihentek, nagyon sokat "kommenteltek".
nagyon ügyesek vagytok.

porfelhő 2010.12.31. 18:09:06

Bocsánat! hoztam egy kis olvasni valót.

"A tekintélyuralmi sodródás kellős közepén álló Mo. veszi át Európa vezetését."

Az év utolsó napján az online kiadásban napvilágot látott cikk a médiatörvényből kiemeli, hogy annak értelmében "a politikailag nem kiegyensúlyozott", illetve "az emberi méltóságot sértő" tartalmak úgy válnak büntethetővé, hogy ezeket a fogalmakat a törvény nem fejti ki.

Abban a szervben, amely e bírságokat kiszabja - fogalmaz a lap - nincs semmi pluralizmus: mind az öt tagja a Fideszből, Orbán Viktor kormányfő pártjából való. Ugyanez a hatóság megvizsgálhatja az inkriminált sajtóorgánum eszközeit, dokumentumait, még mielőtt vétséget állapított volna meg, az újságírók pedig kötelezhetők arra, hogy fedjék fel forrásaikat olyan kérdésekben, amelyek a nemzetbiztonságot érintik - jegyzi meg a Le Monde, amely szerint a magyar sajtó retteg.

A vitatott törvényen kívül az országban végrehajtott konzervatív kanyar az, ami nyugtalanítja a többi európai országot. A Fidesz több mint kétharmados parlamenti többségével kedvére módosíthatja az alkotmányt, így az Alkotmánybíróság egy állásfoglalása nyomán egyszerűen megtiltották a testületnek, hogy adóügyekben véleményt nyilvánítson, hacsak az adott ügy nem érinti nemzetközi szerződések végrehajtását vagy az alapjogokat. Orbán Viktor híveit helyezi el az állam kulcsposztjain, mint az államelnökség, a számvevőszék elnöksége, a főügyészi poszt - írja a lap.

Ami az EU-elnökséget illeti, "a magyar kormány tevékenységének természetesen kereteket szab a többi ország. Nem cselekedhet úgy, ahogy otthon teszi, és nem viheti Európát a szakadékba"

cambridge.on 2010.12.31. 18:09:39

@Hepci: A segítségeddel rájöttem a pénzügyi elszámolás rejtélyeire, amit a pénzügyminiszterek alkalmaznak.
Vegyünk egy ma született pitont, vegyünk egy izgalmi állapotban levő Zsülit.
Ebben az esetben az arány továbbra sem hízelgő (zsülire nézve),de elfogadható az ellenőrök számára, akik tisztában vannak a piton méreteivel.

porfelhő 2010.12.31. 18:11:46

Jaj. hogy "nyivákoljak" még egy kicsit, mennyire fog Nektek hiányozni, ha már nem fogok ide irogatni, meg cikkeket másolgatni. ugye, ugye.:):)

melus79 2010.12.31. 18:13:23

Virradjon rátok szép nap, köszöntsön rátok jó év, kedves hajlékotokba költözzön a jólét. A lelketekbe boldogság, a szívetekbe béke, ezt kívánom nektek az újévre!BÚÉK!!!

porfelhő 2010.12.31. 18:17:31

Jaj! tényleg már csak néhány óra van az évből. és én még nem készültem el teljesen az évi mérlegelésemmel!
Jaj! mennyi minden történt, nem is hiszem el!
elnézitek nekem ugye, a nyivákolást? vagy nem?

porfelhő 2010.12.31. 18:20:54

@jjulie:
teszek fel majd egy fotót a netre, nézd meg majd kérlek, hogy én nem elektronikus jeladó voltam. megteszed ugye?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 18:22:09

@cambridge.on: s mi van egy izgalmi állapotban levő pénzügyminiszterrel? Milyen szép lenne, ha a korábbi tradíciók (bivalybőr táska, lefejelt tévéstáb, kibérelt tésztagyár, szopás Makaón, etc.) helyett álló kiflivel masírozna be a parlamentbe. Majd rögtön kezelésbe venné a kiflimegmentésügyi kormánymegbízott...

porfelhő 2010.12.31. 18:28:26

@jjulie:
Hol vagy? miért rohantál el?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 19:04:11

@porfelhő: méricskéli a farkát, átment a szomszéd elektronikus jelgyűjtőhöz sublerért.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 19:05:21

Boldog új évet kívánok minden árnyalt gondolkodásra képes Homo sapiensnek, de a többiek se érezzék magukat kirekesztve: hülyékre is szükség van!

a-kis-herceg 2010.12.31. 19:13:52

"A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik, akik nem hisznek az életben, hanem azokon, akik hisznek benne." (Hamvas Béla)

cambridge.on 2010.12.31. 19:29:18

@Hepci: Matolcsyt szerintem csak Orbán tudja felizgatni.
Azt pedig engedelmeddel, inkább nem képzelem el.
Az utolsó celeb aki, engem érdekelt hova tette, Clinton volt.
Istenem, régebben a király(nő) udvarhölgyeinek hívták őket, most belsős(!), vagy titkárnő a nevük. Kérdezd csak meg Deutsch T-t.
Álló kiflivel bevonuló PM, legalább tudná hova akasztani a táskát.

Két idegen nyelv után érthetően:Happy New Year for everybody!

a-kis-herceg 2010.12.31. 19:30:27

jövendölésem 2011-re:

"A győztesek bukásának oka pedig, hogy a csúcsra jutott politikusok és gazdasági hercegek csalhatatlanságuk bizonyítékát látják elért sikereikben." (Salamon Pál)

tanácsom 2011-re - kívánok mindenkinek megpolgárosulást:

"Sorsát csak az vetheti le, aki azt teljes egészében magára veszi. Alázat. Áldozat. Szolgálat. Türelem."

"Ahhoz, hogy valaki éljen, égnie kell, fókusszá kell lennie, meg kell gyulladnia és gyújtania kell." (Hamvas Béla)

és a mosoly 2011-re:

"A mosolyban egymásra találunk, nyelvek, kasztok, pártok felett." (Antoine de Saint-Exupéry)

inreallife 2010.12.31. 19:49:02

Nem is kell jövőre reform, hiszen OV azt mondta, hogy 1000 milliárdos korrupció volt a szocik alatt, ergó manyup pénz nélkül is plusszos lenne a költségvetés.... azaz csak lenne, mert most ők viszik haza, ezért kellett a sok vezércsere...

oldrock (törölt) 2010.12.31. 19:53:31

@Hepci: Milyen más vallásúak vannak közöttük? Te listát vezetsz mindenkiről ki milyen származású? Ez csúcs. Kíváncsi vagyok rá honnan tudod? Ez nagyon komoly kutató munkát igényel!
Tudsz mással is foglalkozni???
Persze semmi baj sincs azzal hogy csak megállapítod, mint ahogy azzal sincs neked semmi bajod -gondolom- ha viszont én állapítom meg, hogy ez primitívség. Semmi csak ez.
Másrészt ilyenkor nem gondolsz arra, hogy milliók haltak meg származásuk miatt?
Persze mondhatnád más csoportokat népeket is kiirtottak, de most erről van szó. Ha csak következetesen minden ok nélkül -hasonló összefüggésben- állandóan azt a népcsoport származását emlegetnéd az is irritálna.
Szerintem ez rendkívül erkölcstelen.
Ne vigasztald magad, ez antiszemitizmus, mert diszkrimináltan kihangsúlyozod. Ha nem ezért akkor ennek semmi értelme nem lenne.
Vagy csak magadnak sem mered bevallani...

a-kis-herceg 2010.12.31. 20:52:20

a 2010-es kormányprogram, az itiner. megtaláltam.

www.youtube.com/watch?v=-n19S3h3-5E

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.31. 21:26:26

Jó hangulatú szilveszterezést mindenkinek!

nol.hu/gazdasag/20101231-a_fo_celpont_gyurcsany_volt

Kötelező olvasmány a most kezdődő sötét jövő megértéséhez!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.31. 22:19:35

@cambridge.on:

Ez mindig így van, ezért komolytalan ez a mostani parlamenti demokrácia, és ezért kellenének más szabályok, például azok, amelyeket kitaláltam.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.31. 22:27:50

@IGe:

Így is úgy is annyi pénzt adnak az adófizetők pénzéből, amennyit csak akarnak, akármilyen szempontok alapján.

Népszámlálásnak ehhez sok köze nincs.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.31. 23:07:39

@oldrock: szerintem kár magad aggasztani miattam. Vannak dolgok, amik feltűnnek, de akinek nem, az is hallhatta, milyen szempontok alapján választották ki az élre a dörmögő Kunczét. Persze, van a pc beszéd, hogy kimondani ezeket nem szabad (btw, keresztkérdés: emlékszel, kik erőltetik leginkább a pc beszédet?).
No mindegy, szerintem jobb kimondani a dolgokat, vagyis ha mondjuk a parlamentben a lakosság természetes megoszlásától gyökeresen eltérően 95% pigmeus vagy teuton lesz, esetleg 120 kiló feletti ember, azt is meg fogom említeni. A magam érzéketlen módján. :)

cambridge.on 2010.12.31. 23:26:47

SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK!

nyünyüge 2010.12.31. 23:40:09

AUUUUUUUUUUUUUUU! EUUUUUUUUUUUUUUUUUU!

Nagy Anna kormányszóvívő, Bakos Piroska EU szóvívő lilásrózsaszínű, műselyem, matyómintás EU sálban, Szirtes Edina "Mókus" zenél, aztán Örömóda valahonnan (honnan? BME?), kinek durrant el az agya? Káel Csaba?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.01. 00:29:26

5/1.jó hír: Beköszöntött az új év!
5/2.jó hír: Túléltük a múlt évet!
5/3.jó hír: EU elnökök lettünk!
5/4.jó hír: A CHF/HUF még nem érte el a 250-es szintet!

5/5.rossz hír: Még mindig Orbán-kormány van... :-(

(Remélem betartottam a Boldogság-Kvótát)

BÚÉK! :-)

porfelhő 2011.01.01. 01:50:42

Mindenkinek Boldog Új Évet !

jjulie 2011.01.01. 09:34:02

morning, buék

senki nem veszett el?

xsasha 2011.01.02. 21:07:04

Kedves Gábor!

Kifejezetten élvezetes a kulturált és elemző stílusa a Tóta-blog után.

Viszont az elemzésben alapvető problémákat látok. Az egyik ilyen a lengyel minta, mint alternatív lehetőség pakliba emelése. A politika kereslet-kínálati összefüggéseit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Lengyelország egy pápát adott a világnak, mi pedig a legvidámabb barakk kifejezést hagytuk a világra.
Magyarországon, bár nem egyedüli itt a jelenség, de ilyen mértékben kifejezetten hazánkra vonatkozó sajátosság, hogy millióknak nincs semmilyen ideológiai megközelítése, az egzisztenciális szempontok mindent felülírnak. Ez a tekintélyes réteg akár szélsőjobbhoz is hozzácsapódik.
Tehát a lengyel minta kivitelezhetetlen, még ha a Fidesz számára ez egy szimpatikus alternatíva lehetett volna.
A Jobbik csak a jobbközép Fideszt gyengítheti a hazai körülmények között, a Fidesz számára nem kívánatos a megerősödésük.

Az LMP megerősödése? Általam is remélt forgatókönyv lehetett volna, de az LMP-nek nincs igazi politikája. Súlytalanok, nem tudják megszólítani a baloldalt, és a szervezetépítésben se tudnak előrelépni. Talán négy év múlva kinövik gyerekbetegségeiket, de egyenlőre a politika egyik dimenziójában sem igazán tényezők.

Abban egyetértek, hogy a politika most a Fideszről szól, amikor népszerűséget veszítenek, akkor is. De az MSZP-t annyiban nevezik ellenfélnek, amennyiben az elmúlt 8 év kudarcait le tudják verni rajtuk. Az első két év a kemény lépések megtételéről szól a kormány számára, és amíg ezek hatásait kompenzálni tudják az MSZP számonkérésével és a forradalom hangoztatásával, addig ezt meg is fogják tenni.

Ami pedig az utolsó szakaszt illeti... Erről sok mindent lehetne írni, de most csak annyit, hogy talán érdemes jobban szemügyre venni a történéseket. Azok sokkal logikusabbak és következetesebbek, minthogy erre az elgondolásra jusson az ember. Botorság Orbánt radikálisnak, szélsőségesnek gondolni. Az elmúlt 20 év történéseinek talán érdemes lenne jobban mögé nézni, ha ez szűrődik le az eseményekből.

xsasha 2011.01.02. 21:19:42

"S ha a még vállalható, visszafogott elemzői prognózist egy pillanatra felváltanám a döntően igazolhatatlan megérzésekre alapozott nagyotmondással, akkor a befejezés így hangzana: az eddig megismert pártrendszernek vége; az MSZP mai formájában ugyan lehet még ellenfele a Fidesznek, de a Fideszt legyőzni már csak egy új, egy másik politikai alakulat tudja majd."

Egyébként meg ha ezt a befejezést tekintem - vajon nem logikus döntés, ha valóban a Fidesz jelölte meg az MSZP-t ellenfeleként?
süti beállítások módosítása