Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
06:02

Egyre többet lehet hallani arról, hogy 2010 áprilisában új időszámítás kezdődik a magyar politikában: nem csupán a kormányváltás miatt, hanem a pártrendszer átalakulása okán is. Magam is írtam már többször erről, például ebben a bejegyzésben, hiszen a tavalyi év egyre világosabban kirajzolta a változás lehetőségét. Ha áprilisban valóban olyan eredmények születnek, amelyekről éppen tegnap gondolkoztam, azaz bekerül a parlamentbe két új párt, illetve kiesik onnan két, húsz éves tagsággal rendelkező erő, akkor valóban jogosan beszélhetünk majd az 1998 után egyre jobban megcsontosodott magyar pártrendszer lényegi átalakulásáról.

2010 ebből a szempontból tényeg kiemelkedhet az elmúlt évtized választásai közül. 2002-ben és különösen 2006-ban meglepően csekély volt a pártok támogatottságában bekövetkezett változás az azt megelőző voksoláshoz képest. 2002-ben kiesett ugyan a MIÉP (1998: 5,47 – 2002: 4,37) és az FKGP (13,15 - 0,75), ráadásul utóbbi párt eltűnése – miután klasszikus rétegpártként létezett - kifejezetten jelentősnek számított. A két jobboldali párt szavazóinak jelentős részét azonban becsatornázta az ekkor már az MDF-fel is közösen induló Fidesz (29,48 – 41,07), de a másik oldalon az MSZP (32,92 – 42,05) is közel tíz százalékponttal erősödött. 2006-ban szinte alig történt változás: a két nagy és az SZDSZ (2002: 5,57 – 2006: 6,5) támogatottsága minimálisan növekedett, az MDF pedig már önállóan indulva átcsúszott a küszöb felett.

Ezt az 1998 és 2006 között egyre jobban kiformálódó „két nagyon nagy – két elég kicsi” szerkezetet bonthatja meg a mostani voksolás, méghozzá úgy, hogy az egyik nagyot erősen visszaméretezheti, a két kicsit kitessékelheti a rendszerből, s akár két új parlamenten kívüli pártnak is teret nyithat. Ráadásul ebből az egyik rögtön jelentős erőként, akár a korábbi középpártoknál is nagyobb támogatottsággal jelenhet meg – ilyenre még nem volt példa 1990 után. De olyat sem láttunk eddig (leszámítva a Centrum Párt 2002-es „majdnem” – 3,9% - kísérletét), hogy a pártrendszer középről kinyitható; márpedig az LMP bejutása ezt jelentené.

Ezek a változások – ha bekövetkeznek – alapjaiban rendezhetik át a politikai erőteret, új viszonyulásokat és együttműködéseket eredményezhetnek. Egy Fidesz-MSZP-Jobbik-LMP parlamentben bizonyára egészen más logikák érvényesülnének, mint amelyek között az 1998 utáni magyar politika működött. A korábban mindent uraló és minden más szereplőt is ebbe a rendszerbe kényszerítő Fidesz-MSZP szembenállás természetesen nem szűnne meg, de jelentősége csökkenhetne, más szempontokkal egészülhetne ki. A Jobbik ereje és - részben ebből következően – viselkedése minden bizonnyal nem hasonlítana az 1998 és 2002 közötti MIÉP-éhez, éppen ezért a többi párt, különösen pedig a Fidesz hozzáállása is eltérne attól, amit az első Orbán-kormány alatt tapasztaltunk. A Fidesz, az MSZP és a Jobbik vetélkedése hosszabb-rövidebb időre akár háromosztatúvá is alakíthatná a magyar pártrendszert, amely képet az LMP esetleges parlamenti jelenléte tovább színesíthetne. Meglehetősen keveset tudunk persze erről az új szerkezetről, hiszen ma még az sem teljesen világos például, hogy egy ilyen helyzetben az LMP miként viselkedne: a Fidesszel való együttműködésre, a baloldali potenciális szövetséges üresen maradt státuszára, vagy az első számú váltópárti helyre törekedne-e inkább.  

Bárhogy is van, az új szereplők - és a régiek hozzájuk való viszonya - új szerepekkel ismertethetnének meg minket, az új szerepek pedig (részben) új darabokká állhatnának össze. S bár tudom, hogy sokan aggódnak az előttünk álló változások miatt, szerintem kevés dolog tehet jobbat a magyar politikának, mint az, ha az elmúlt tizenkét évben ész nélküli rutinná érett harci logikából kikerülve a politikusok újragondolnak, vagy még pontosabban, újra gondolkodnak egy keveset...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr781858143

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2in1 2010.03.22. 15:59:03

Az MDF jó választás, hisz független elemzés alapján az övéké a legjobb, legmegalapozottabb, és legszámonkérhetőbb program. Az MDF rossz választás, hisz független elemzés alapján csak közepes osztályzatot érdemel a programjuk (bár a két tény együtt a t...

Trackback: Mit jelent a pártrendszer változása? 2010.03.22. 12:00:03

A Jobbik ereje és viselkedése minden bizonnyal nem hasonlítana az 1998 és 2002 közötti MIÉP-éhez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2010.03.22. 14:53:35

@kopogtató: látom érveid, na azok nincsennek, ellenben akkora zombi vagy, hogy beszoptad szeretett vezéredtől, hogy: "aki nincs velünk az ellenünk van".
Részvétem.

goom 2010.03.22. 14:55:53

@Mitya Ivanov: (...) "szerintem a Jobbik politikai öngyilkossága akkor kezdődik meg, amikor elkezd valamelyik párttal, - akár a Fidesszel is -, egyetérteni."
Ezt ellenkezőleg látom: szerintem a Jobbiknak van egy esélye a kettészakadásra a következő négy évben - főleg ha sok mandátumuk lesz. Én el tudok képzelni egy, a mostaninál mérsékeltebb és egy még radikálisabb vonalat. Előbbinek komoly túlélési esélyei lehetnének 2014 utánra (akár a FIDESZ közelében is), utóbbi viszont a MIÉP sorsára is kerülhetne. Mindezt attól is függővé teszem, hogy mennyire lesz (vagy nem) sikeres a FIDESZ ebben a ciklusban: ez tehát szerintem meghatározó lesz a Jobbik jövője szempontjából is.

"A Jobbik gyűlések hangulata miatt nekem pedig éppen az az érzésem, hogy a totális tagadásra, ellentmondásra, és a totális baromságokra vevő a Jobbik bázisának nagy része. Lásd veszprémi naggyülés, a Fidesz akadályozza a Jobbik 2/3-át."
Ezzel bizonyos értelemben egyetértek: ezeket a kijelentéseket én is túlkapásoknak vélem; mindazonáltal én láttam több mérsékelt megnyilvánulást is tőlük (pl. lakossági fórumokon). Ezzel is alátámasztanám a fentebbi soraimat...
A három nagy(obb) párt közül egyiket sem érzem teljesen homogénnak, így őket sem. Sőt: itt látom a legnagyobb lehetőséget a kettészakadásra, ld. ismét fent.

tlac 2010.03.22. 14:55:53

DJ örül, ha a Népszavába írogathat, vagy a Klubrádióban nyöszöröghet..
esetleg segít a nagyformátumújának qrva jó könyveket írni. NA EZ a diktatúra!

hebrencsbrekkencs 2010.03.22. 14:58:46

@Anyád a baráthal: Ez pont olyan, mint a rendszert belülről bomlasztó kommunisták meséje.

elendem 2010.03.22. 14:58:53

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Ez arra volt válasz, hogy értelmiségieknek szóló szalonképes párt. Vannak értelmiségiek, akik szeretnének egy szalonképes pártra szavazni. Volt idő, hogy úgy látszott, az szdsz lesz az. Aztán ez az idő elmúlt. De ezek az értelmiségiek még mindig szeretnének egy szalonképes pártra szavazni. Ezért részben alakítanak, részben felfedeznek egy másik pártot, ami szalonképes. És szavazni szeretnének rá. Ez az okfejtés nem bizonyítja, hogy a két párt azonos, vagy azonos gyökerű lenne, csak hogy van egy réteg, amelynek tud mondani valamit. Pl. (TG-hez visszatérve) a gondolkodás fontosságát.
Ebből nem következik, hogy mindenki, aki gondolkodni akar, volt szdsz-es átmentő ügynök.

elendem 2010.03.22. 15:00:37

@hoplita: Eleve nem gondoltam, hogy te érteni fogod...

bigapples 2010.03.22. 15:01:12

@ó jaj: Azt hiszem te valami párhuzamos múltban élhettél 90-98 között, valami furcsa békeidőben és nem abban amiben hoplita vagy akár én.

norris21 2010.03.22. 15:02:10

Látva az új kis pártok - LMP, CM - eddigi sikereit, vagy legalábbis a sikereikre utaló jeleket, felmerül a kérdés, hogy adott helyzetben talán mégsem annyira lehetetlen küldetés új pártot gründolni, és akár parlamentbe jutni, mint ahogy korábban lehetett olvasni pár elemzőtől e témában. És akkor még ide vehetjük a Jobbikot is, bár ők a másik kettőnél azért régebb óta építkeznek, igaz többre is számíthatnak.
Mindenesetre bátorító példának itt vannak, ha Szili vagy éppen GyF döntésre akarnák (akarnák?) vinni a dolgot az Mszp-ben.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 15:02:57

@elendem: de akkor miért bizonygatjátok hogy az lmp és az szdsz egymástól a lehető legtávolabb áll, miközben az szdsz kezdetekor ugyanazt láttad/láttátok bennük, mint most az lmp-ben?

kalapácstollú 2010.03.22. 15:04:18

@norris21: "talán mégsem annyira lehetetlen küldetés új pártot gründolni, és akár parlamentbe jutni"

Nehéz vagy nem nehéz, eddig ez mindenesetre csak egy pártnak sikerült, 98-ban a MIÉP-nek.
Ha pedig valami csak ritkán fordul elő, az talán mégsem lehet olyan könnyen megvalósítható dolog.

goom 2010.03.22. 15:04:23

@Mediacapa: én a százalékos arányokat nem egy-egy egyéni körzetre értettem, hanem az országos végeredményre.

Ordnassac 2010.03.22. 15:06:19

Már kevesebb, mint egy óra a határidő a területi listák leadásáig, sietnie kell az MDF-nek.

Ordnassac 2010.03.22. 15:06:57

@kalapácstollú: főleg, hogy a MIÉP 1993–94-ben parlamenti párt volt, tehát nem egészen új. ;-)

bigapples 2010.03.22. 15:09:45

@elendem: Az értelmiség döntő többsége a szocikra vagy a fideszre szavazott az elmúlt 3 választáson. Kétlem, hogy létezne valami egységes elitista értelmiségi kaszt, abban meg teljesen biztos vagyok, hogy az általad vizionált szalonképes értelmiségi párt niche eddig nem volt betöltve, mert az SZDSZ meg a Centrum (ahogy a listádat elnézem te ezeket tartottad annak) nem ez volt. Az más kérdés, hogy sokakat megtévesztettek ezzel a hamis képpel.

hoplita 2010.03.22. 15:12:04

@elendem:
Én ne érteném...?
Nem is gondolod, hogy mennyire értem.
Fölötte eggyel meg is magyarázod.
Törted a fejed, gondolkoztál....aztán ez sült ki belőle.
Tudod mit?
Legközelebb inkább ne tegyél ilyet...ne gondolkozz.:DDD

elendem 2010.03.22. 15:14:42

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Nem bizonygattam, hogy egymástól a legtávolabb áll. Mások vádolták az LMP-t azzal, hogy az SZDSZ ide mentette át magát (anyagilag és embereit tekintve). Én ezt vitattam.
Az, hogy hogy a magát sok szempontból liberálisnak definiáló lmp mutat hasonlóságokat a magát liberálisnak definiáló szdsz-szel, szerintem nem meglepő. És az sem, hogy magukat liberálisnak definiáló szavazók többen rokonszenvesnek tartották az szdsz-t, most meg az lmp-t, szintén nem meglepő. De ettől még az lmp nem az szdsz utódpártja.
Természetesen, ha valaki a liberális gondolatokat eleve elveti (találkoztam már ilyennel), akkor számára mindkét párt a "sátántól való", és mint ilyen, egy és ugyanaz. Ezzel nem kívánok vitatkozni.
Az átmentés vádját viszont bizonyítani illenék, és ez eddig még nem történt meg.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 15:15:39

@bigapples: a legnagyobb baj az velük (egykori szdsz ma lmp szavazó magukat értelmiségnek kikiáltók), hogy nem tudják felfogni hogy az "értelmiségiek" között is lesznek nem kis számban akik a jobbikra fognak szavazni (többen mint az lmp-re). Valószinüleg azért, mert nehéz lenne belátniuk hogy a jobbik messze nem egyenlő azzal a "csőcselékkel" akikkel ők egyenlőnek szeretnék látni.

norris21 2010.03.22. 15:15:51

@kalapácstollú: "...adott helyzetben..."

Szerintem most ilyen van, persze kérdés, hogy '14-ben mi lesz. Ha a Fidesz stabil kormányzással pályára teszi az országot, akkor nem lesz helyzet. Ellenben, ha ő is hitelét veszti, akkor megindulhat az igazi földindulás...

hoplita 2010.03.22. 15:19:50

@bigapples:

Vajon miért van az, hogy a mi drágalátos értelmiségünket ugyanolyan könnyű átbaszni, mint a leghülyébb kolhoztehenészt?
És ugyanúgy sírbakol is utána....hogy jajjajjjajj, átbasztak.
Szánalmas.

Nem lehet az, hogy néha egyszerűbb, könnyebb és főként kifizetődőbb is hagyni átbaszni magunkat, kedves értelmiség..????

Ordnassac 2010.03.22. 15:20:41

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: szerintem a Jobbik utóbbi napokban mutatott retorikája meg elijeszti az értelmiségiek egy részét a Jobbiktól. Itt most a győzelmi kijelentésekre gondolok. Ez sokakat zavar. Még a Jobbikhoz húzódó rokonaimat is.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 15:23:53

@Ordnassac: konkrétan melyik kijelentés? az hogy győzni szeretnének a választáson?

melyik párt nem szeretne?

lorantka_a_gall 2010.03.22. 15:24:58

BRÉKING NYÚZ: Az LMP-nek mind a 20 területi listája biztosított, elfogadták a békésit is.

ubul2000 2010.03.22. 15:25:55

Úgy látszik Vasban elbukott az MDF-lista

Ordnassac 2010.03.22. 15:27:39

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Vona 2/3-os kijelentését többek nem értették. Másrészt az MDF és az LMP nem tesz ilyen kijelentéseket. A Jobbiknak sem kellene, mert ez csak az elszálltság (és nem az elszántság) jele, semmi több vagy az emberek hülyének nézése, amivel a legmélyebb SZDSZ-szintre süllyednek. Remélem nem így van.

bigapples 2010.03.22. 15:27:51

@hoplita: Lol, a postom nem akart valami értelmiségellenes kirohanás lenni, de nagyon gáz ez az elitista duma, hogy van egy értelmiségi kaszt, ami keresi a szalonképes pártot a sok szalonképtelen között.

Kb 1992-ben, mikor az SZDSZ elkezdett utcai Charta tüntetéseket szervezni a kommunista utódpárt levitézlett harcosaival, már pontosan lehetett látni, hogy milyen valójában milyen szalonképtelenek a rab madarak.

Ordnassac 2010.03.22. 15:28:16

@lorantka_a_gall: mármint a szükséges jelöltet, a listát még le sem adták...

lorantka_a_gall 2010.03.22. 15:29:25

@Ordnassac: természetesen, bár azt nem tudhatjuk, hogy leadták-e, csak hogy még nem vették nyilvántartásba.

radala 2010.03.22. 15:29:39

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Szerintem normális ember nem hiszi, hogy a Jobbikra a csöcselék szavazna. A volt-miép szavazó jobbikosok nyilván értelmiségiek. De a Jobbik attól olyan nagy, hogy sikeresen fölszívta az mszp szavazók legeslegalját is. Minél nagyobb egy párt relatíve annál kevésbé lehet értelmiségi. Én nem nagyon vagyok oda a Jobbikért, de nincs semmi baj a szellemi kapacitásukkal, a baj az az (szigorúan szerintem), hogy a szellemi kapacitásuk döntő részét csak a sikeres felszínes jelmondatokban élik ki.
Szerintem bármelyik Jobbikosból lehetne jó politikus, ennek ellenére azt hiszem, hogy maga a jobbik soha nem lehet kormánypárt, (koala az ok ha összemegy és muszáj) mert szerintem a radikalizmus nagyon nem frankó és egyre kevésbé lesz az.

lorantka_a_gall 2010.03.22. 15:33:03

@Ordnassac: Azt tudjuk a valasztas.hu-ról, hogy még nem vették nyilvántartásba a Békés megyei területi listát, de azt nem, hogy leadták-e. Ha tudsz ilyen forrást, ahol ezek megtalálhatók, szívesen fogadom.

laji 2010.03.22. 15:35:03

@ó jaj: Nem vagy kicsit demagóg? Azért, mert 3 hetente ült össze a parlament, attól most miért is lett rosszabb? Ezt azért tették, mert így hatékonyabb volt, ha valaki önkormányzati képviselő is + valamilyen parlamenti bizottságban is dolgozik. Csak azzal a maszopos demagóg, populista szöveggel ne gyere, hogy így ritkábban lehetett interpellálni a politikusokat, mert ennek a jelentősége nulla, ha valakit támadni akarnak, azt úgyis a sajtón keresztül teszik.
Mondj az elmúlt 20 évből egy olyan p. feltáróbizottságot, amelynek valami értelmeset sikerült feltárnia (és nem a képviselők plusz díjazását szolgálta)?
Horn olyan gáláns volt, hogy 1/3 helyet adott bizottságokban, ahol egyszerű többséggel szavaznak! Micsoda demokrata, vazze!!!! Még abban is, ami azt tárta volna fel, hogy hová tűnt a jó öreg demokrata irata a levéltárból? :)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 15:38:42

@Ordnassac: az egy válasz volt Orbán úr megnyilvánulására, miszerint a Jobbik akadályozza őket a 2/3-ban.

Az egyiknek kb annyi értelme van mint a másiknak. Gondolom Orbánét értették csak Vonáét nem...

sárkányfő 2010.03.22. 15:38:53

@laji: a törvény szavát, és a magyar nyelvet erőszakolták meg a három hetentével.

"Mondj az elmúlt 20 évből egy olyan p. feltáróbizottságot, amelynek valami értelmeset sikerült feltárnia (és nem a képviselők plusz díjazását szolgálta)?"

Szóval azzal érvel húzzuk le a vécén a demokrácia egyik intézményét, hogy szerinted úgyse jó semmire? Ki a demagóg?

"hová tűnt a jó öreg demokrata irata a levéltárból? :)"
erre én is kíváncsi vagyok, tényleg, a amikor a fidesz volt hatalmon, miért nem tára nyilvánosságra az összes iratot?

(most mennem kell, kb . 1 óra múlva leszek megint netközleben)

snq 2010.03.22. 15:41:16

@radala:
>> szerintem a radikalizmus nagyon nem frankó és egyre kevésbé lesz az

vona erről azt mondja, hogy ha azzal amit ma a jobbik képvisel (amit valóban képvisel) radikális más pártokhoz képest, az nem a jobbik szégyene

tlac 2010.03.22. 15:44:11

@laji: 2010-ben bő két (!) hónapig nem ült össze a parlament. akkor most vége a demokráciának?? szabadság legyen, az a lényeg!

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 15:45:20

@Ordnassac: szombatikristof.blog.hu/2010/03/12/nem_a_fidesz_tartja_lancon_az_lmp_t_hanem_forditva

ez nem zavar senkit? ugyanolyan debil beszólás egy magát értelmiséginek beállító párt képviselőjelöltjétől...

hoplita 2010.03.22. 15:46:38

@bigapples:

Nekem is leesett....
Nem rögtön, de azért elég korán ahhoz, hogy ne nyújtsak egy voksnyi segítséget sem a bebetonozásukhoz.

Pedig én csak egy hülye melós vagyok, még diplomám sincs.:))

Na, megyek lakossági fórumot előkészíteni...maj' gyövök estére.:D

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 15:46:48

@radala: te nem is tartozol az "egykor szdsz ma lmp szavazó értelmiségi" körbe :)

laji 2010.03.22. 15:53:14

@ó jaj:
""Mondj az elmúlt 20 évből egy olyan p. feltáróbizottságot, amelynek valami értelmeset sikerült feltárnia (és nem a képviselők plusz díjazását szolgálta)?""

"Szóval azzal érvel húzzuk le a vécén a demokrácia egyik intézményét, hogy szerinted úgyse jó semmire? Ki a demagóg?"

Ezt úgy veszem, hogy nem tudtál egyet sem mondani...
Ehhez még hozzá teszem: demokratikusan választott parlament a ház szabályok szerint, nem jött össze hozzá a többség...
Ezt a fejezetet lezárhatjuk a vitánkban!

laji 2010.03.22. 15:53:58

demokratikusan választott parlament a ház szabályok szerint SZAVAZOTT (ez lemaradt, bocs!

Én is akarok kommentelni 2010.03.22. 15:54:10

Török Gábor:
Tegnap azt írtad, hogy az ATV híradó szerint Csapody megerősítette azt, hogy visszalép, így huss Budapest 8. evk, ergó huss MDF pesti lista.
Ezzel most akkor mi van? Mert a valasztas.hu-n továbbra is a régi állapot olvasható...

laji 2010.03.22. 15:56:05

@ó jaj: "a törvény szavát, és a magyar nyelvet erőszakolták meg a három hetentével."

Még mindig nem látom, hogy ez miért fáj (hacsak nem vagy nyelvész...), és lényegét tekintve miért csorbult ezzel a demokrácia?

radala 2010.03.22. 16:00:12

@snq: Mondtam én, hogy nem hülyék a PR-hoz nagyon jól értenek. Ha nem látnám milyen gusztustalan arc Starche talán elgondolkoznék Vonán is. Bár azért szerintem a cigányozást akkor sem találnám nagyon kúlnak.
Sok érdekes harc van itt. Nekem nem jön be, hogy VG OV-t támadja, de megértem, hogy ezt kívánja a kampány. Mindenesetre az én fekete-fehér világomban, minten támadás, ami nem a mostani kormánypártokat és segédcsapatát az MDF-et éri energiapocsékolásnak tünik. Nem tetszik a felelősség elkenése. Szerintem a Fidesz minden felelőssége ellenére a 20 évet a 20 évért plakát igazságtalan.
Nekem az életfogytiglant a 8 évért lenne a szám íze szerint való. De belátom, hogy ez nem lenne PR szempontból hatásos a Jobbiknak.
Mindenesetre szerintem azzal te is egyetértesz, hogy 98-02-ig egy kiemelkedően jó kormánya volt az országnak egy kiemelkedően jó ME-vel. Természetesen ehhez a kiemelkedéshez nem kellett valóban nagyon kiemelkedni.
Mindenesetre szerintem, ha a szívedre teszed a kezed, akkor nem mernél nagy összegben fogadni arra, hogy VG jobban tudná csinálni, mint OV.
Mondjuk én nem emlékszem semmire 98-02-között, amivel ha fenntartásokkal is de nem tudtam volna azonosulni. Söt szerintem, azok a dolgok, amik bennem a fenntartásokat szülik nálad épp a legtámogatandóbb dolgok közül valók. Igazságtalanság lenne elfelejteni, hogy OV kénytelen volt koloncként magával vinni egy FKGP-t és az is tény, hogy nagyjából a semmiből jött. Szerintem teljesen indokolt az általam megelőlegezett bizalom, hogy mostanra sokkal jobb emberei vannak a Fidesznek, mint voltak 98-02-között.
Ha elfelejtjük azt, hogy szerintetek valahogy OV-nak el kellett volna tudnia kergetni GyF-et, akkor mi is az, amit eddigi 20 évben olyan nagyon elcseszett? Távol álljon tőlem a Jobbik pláne annak a szegény Király gyereknek a fikázása. De be kell neked is látnod, hogy egy gyorsan növekvő párt beemel bizonyos kétes elemeket, mert nem lehet ezt sehogy sem kiszűrni. Hidd el, ha lesz Jobbikos önkormányzat, akkor lesz majd korrupt Jobbikos is, ez egy ilyen világ.
Szerintem a Fidesz messze nem hemzsegett soha a korrupciós ügyektől, szó sem róla nem bűntelen, de csak egy "átlagos párt".
Nem bocsánatos bűn az egykutyázás szerintem. Ez teljesen egybevág az mszp érdekeivel, szerintem ez te is látod.
Ha azt mondaná a jobbik, hogy egyik kutya másik egy híján húsz, akkor nem reklamálnék:-)

laji 2010.03.22. 16:00:42

@ó jaj: ""hová tűnt a jó öreg demokrata irata a levéltárból? :)""

"erre én is kíváncsi vagyok, tényleg, a amikor a fidesz volt hatalmon, miért nem tára nyilvánosságra az összes iratot?"

Valszeg minden párt érintett, és ezért fúrják, de ettől még a Fidesz nem lett kevésbé demokrata, mint Horn! Jól látom?
(Bocs, ha kétszer megy el, de valami nem stimmelt itt)

elendem 2010.03.22. 16:03:19

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: A humorérzék nem értelmiség kérdése, tehát bárki érthetné... Egyébként olvastad is, vagy leragadtál a címénél?
Szerintem egyik párt sem értelmiségi vagy melós párt. (A szalonképesség nem is erről szól. És a két szó egymás mellé téve egy korábbi hozzászólásban szerepelt így, ahhoz szóltam hozzá)
Egy párt, ami nem tud több réteget is megszólítani, ami nem tud egész országban gondolkodni, csak egy érdekcsoportot képvisel, nem lehet életképes (vagy csak ott, ahol nagyon sok párt van a parlamentben). Az viszont fontos, hogy ne pusztán demagóg szólamok jelentsék egy párt programját.
A túl egyszerű válaszok nem veszik figyelembe, hogy a társadalmi kérdések eleve bonyolultak, és nem csak a politikai szándék hiánya miatt nem lettek eddig megoldva.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 16:03:30

@radala: "kiemelkedően jó kormánya volt"
az a nem mindegy hogy miből emelkedik ki :(

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 16:05:47

@elendem: akik Vona "kétharmados" beszéde miatt rinyálnak, azok végighallgatták a beszédet, vagy csak az újságokban látták, ott is csak a címet nagyvonalakban?

radala 2010.03.22. 16:08:33

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Szerintem itt megint csak a nagy klasszikust Navracsics Tibort tudom idézni, aki azt mondta, hogy azon szdsz SZAVAZÓK, akik a 2006-os rendörterror után is kitartottak az szdsz mellett, azok ne szavazzanak a Fideszre. Szerintem egy 2002-ben szdsz szavazó ma LMP szavazó, az nem gondolja, hogy a Jobbikosok bunkok.
Morvai K-val kezd rettentöen elszaladni a ló, de ettöl még én nem tudom elképzelni, hogy buta lenne, ahogy Gaudi-ról is csak jókat tudnék elképzelni, Balczót sem hinném hülyének. Mondjuk Szegedi Csanádot olyannak gondolom, mint Deutsch Tompika, csak még csak nem is jóképű. Vonát sajnos tényleg nem nagyon hallottam még, de egyszer butának gondoltam, most 15-én meg ostobának. De ebben a kérdésben végképp nem vagyok mérvadó. Novák Elödöt is értelmesnek láttam, amikor láttam.
Viszont az értelem semmire nem ad garanciát. Pető is értelmes meg Bauer is, sőt ami még rosszabb, nagy valószínűséggel már Bauer apuka is értelmes volt. Szóval a baj soha nem az ésszel van. Nem tudom van-e ilyen mondás, de kéne, hogy legyen. Az ész olykor sikeresen gátolja meg a problémák átlátását/megoldását. (legalábbis időszakosan ez tuti igaz)

radala 2010.03.22. 16:09:43

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: pont ezt írtam a következő mondatban "Természetesen ehhez a kiemelkedéshez nem kellett valóban nagyon kiemelkedni. "

eyeofodin85 2010.03.22. 16:10:01

@snq: Érdekes én legalább háromszor halottam Vonától, hogy csak holnap jelentik be az országos listát, mert lesz rajta meglepetés jelölt. Én a listán nem láttok senki, aki új lenne.

sárkányfő 2010.03.22. 16:10:58

@laji: Valóban nem ismerem fejből az elmúlt 20 év össze vb-jenek eredményét, te nyilván fejből fújod őket. Azonban ha figyelmesen újra elolvasod amit írtam, azt állítottam, hogy egy demokratikus alapjogot egy esetleges gyenge hatásfokú használata nem kérdőjelez meg. És ha valóban annyira hatástalan, miért is kaszálták el?
A szabálynácizmus pedig nevetséges félrebeszélés, egy törvényi kiskaput használtak fel egy demokratikus alapjog elkaszálására, tökéletesen ellentmondva a törvény szellemének és minden demokratikus ország gyakorlatának. Ezt csak az nem látja aki nem akarja látni.

"Még mindig nem látom, hogy ez miért fáj (hacsak nem vagy nyelvész...), és lényegét tekintve miért csorbult ezzel a demokrácia?"
Sajnálom, ha nem érted, egy szint alá nem megyek. Azt meg még jobban sajnálom, hogy neked ez nem fáj, hogy demokratikus érzékenységed mínusz nulla.

"de ettől még a Fidesz nem lett kevésbé demokrata, mint Horn" jól látod, egyik sem demokrata teljesen, és hasonlóságok is vannak demokratikus defektjeikben.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 16:11:47

@elendem: a probléma ott kezdődik, hogy a jobbik programját kritizálók nem tudnak általában továbblépni ezen az "egyszerű, erőszakos válasz", "demagóg szólam", szólamokon amikor konkrét kérdésekről van szó.

Érpatakról hallottál már? Ott van egyedül az országban Jobbikos (szimpatizáns) polgármester.
portal.c-press.hu/200910165901/belfold/erpatak-besegit-a-helyi-romak-kertjeinek-megmuvelesebe.html
írja mindezt a c-press...
De nyugodtan olvasgass még róla máshol is, ha érdekel e téma.

radala 2010.03.22. 16:12:25

@snq: Na ha már itt agyba-főbe dicsérem a Jobbikot, akkor egy kritika is belefér. Szerintem nincs a Fideszben senki, aki butább lenne, mint Pörzse.
Pörzse messze rosszabb, mint Dajcs Tompi.

radala 2010.03.22. 16:21:29

Ezt azért nehéz szdsz utódpártnak nevezni.
Schiffer meglepett.

"Az LMP 176 egyéni jelöltjei közül körülbelül tucatnyian nem az LMP-ben kezdték politikai pályafutásukat - igaz, többségük csak önkormányzati szinten vagy a rendszerváltáskor vállalt közéleti szerepet.

Ivády Gábor és Máté Mihály indult az előző országgyűlési választásokon - Ivády Gábor az MDF, Máté Mihály az MCF Roma Összefogás Párt színeiben. Parlamenti képviselő korábban mindössze egyetlen LMP-s jelölt volt: a miskolci Mile Lajos az első ciklusban a rendszerváltás után az MDF színeiben politizált.

Kiss Kálmán Tibor a legutóbbi három választáson három különböző párt színeiben indult: 12 éve az SZDSZ, nyolc éve a Centrumpárt, négy éve pedig az MDF jelöltje volt az önkormányzati választáson, de 2002-ben a Centrum parlamenti képviselőjelöltje is volt, és körülbelül 2 százaléknyi szavazatot szerzett. Öt LMP-s jelölt számol be életrajzában arról, hogy valaha a Fidesz tagja volt. Schiffer András, a párt listavezetője 1990-től két éven át az Ifjú Szocialisták nevű baloldali mozgalom ügyvivője volt."

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 16:24:17

@radala: nem attól utódpárt, hogy sok a közös név...

laji 2010.03.22. 16:29:52

@ó jaj: Nézd! Még egyszer: a feltáró bizottságokról demokratikus szavazás dönt? Nem szavazták meg! Hol csorbult a demokrácia?
Amiért meg nem szavazták meg: minden hülye kreált ügyben, ami pletykaként megjelent a médiában, akartak felállítani egy bizottságot, mert ez jó keresetkiegészítés egy képviselőnek (még több tiszteletdíj).

3 hetente: megszüntette azt a gyakorlatot, hogy a plenáris ülés alatt bizottságosoznak a képviselők. A koncepció: 1 hét a saját választókerületben, 1 hét a bizottságokban, 1 hét a parlamentben. Elvileg jobban előkészített törvények. Nem kell mindjárt a demagóg, populista ballib sajtónak felülni!!!

jjulie 2010.03.22. 16:30:53

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

leírom neked a frankót: itt senkit nem fogsz meggyőzni, sem a jobbik zsenialitásáról, sem a jobbikos alapító atyák és anyák zsenialításáról, és azt sem fogod bebízonyitani, hogy ez csak az szdsz cégércseréje, lesz most kb 50-90 képviselőtök, és lehet dumálni a házban, jó sok kurucos vereset hangosan elszavalni, na bumm az egynagykutyák fogbak csak dugnak továbbra is, ti meg irigykedtek és döhöngtök

ha valamit akartok, akkor spóroljatok féligpincérféligbiztonságiőr ruhára, és rakjátok halomba a kukákat és gyújtsátok fel

aztán ha a fideszdroid hazazavar akkor hazamentek, ha nem akkor elértek valamit

panelburzsuj 2010.03.22. 16:31:43

@radala:

Ha nem csak a dajcstompik és pörzsék "csúcsvilágát" ismernéd, akkor tudnád, hogy alsóbb szinten minden pártban nagyon nagy volt az elégedetlenség, a kiábrándultság a "SAJÁT" pártvezetésekkel szemben is.

A Jobbik most jobbról, az LMP balról igyekszik most összesöprögetni a korrumpálódott, kézivezérelt parlamenti pártokkal összekülönbözött, de a közügyek iránt nem közömbös kisebb-nagyobb helyi vezetőket.

(Gondolj bele: egy-egy választókerületi Fidesz vagy MSZP-szervezet pár tucat, legfeljebb egy-kétszáz ember. Ennyi "híve" minden jobb háziorvosnak, gimnáziumigazgatónak, autószerelőnek vagy falusi polgármesternek is van ... )

laji 2010.03.22. 16:32:03

Mivan? Arculatváltás a blogon (más színek jelentek meg nálam)?
Egyszer elmagyarázhatná nekem egy webes, hogy ez miért jó (azon kívül, hogy legyen mit felmutatni, hogy dolgoznak...!?

laji 2010.03.22. 16:34:27

"Hamis cetlikkel bukott az MDF vasi listája"

Olálá....

sárkányfő 2010.03.22. 16:34:28

@laji: kár ismételned magad, egyszer már leírtad ugyanezeket, amire én írtam is ellenérveket, amiket te nem vettél figyelembe.

radala 2010.03.22. 16:35:07

@panelburzsuj: Ezt értem is, szimpatikusnak is tartom. GyF nagy érdeme ez a vérfrissülés. Ez egy abszolút jó dolog.

radala 2010.03.22. 16:37:33

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Szállj már le az LMP-röl. Nem utódpárt és kész. Vannak benne zsidók. Nagy öröm, hogy vannak és külön öröm, hogy nem hátulról sunnyognak.
LMP jó és kész.
Esetleg majd megbánom, hogy így gondoltam, nagy ügy a remény fontos dolog.

2010.03.22. 16:37:49

Gábor mennyit fizettél az RP Studiónak ezért az oldalért? A gyáris sablon kicsit szebb volt :)

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.03.22. 16:41:54

@radala: párszor már kifejtettem hogy én milyen értelemben használom az utódpárt jelzős szerkezetet, olyan értelemben teljesen utódpárt.
Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy te sem szavazol rá mérhetetlen szimpátiád ellenére sem .)

drfaktor 2010.03.22. 16:43:04

@radala:
Ez szerintem korrekt osszefoglalas. Amin mindig csodalkozom, az az, hogy miert nem tudtak ennel jobban kommunikalni a Fidesz oldalarol, hogy nem ugyanaz a nagysagrend a ket oldal korrupcios-kiszamlazos ugyeinek a szama. Valahogy - ugy erzem - mindig hagytak magukat belevinni a vagdalkozasba, es ott hamar saros lesz mindenki, igy az egyszeru valaszto (en) nehezen tudott kiigazodni.

jjulie 2010.03.22. 16:43:15

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA:

lassan én sem fogom érteni, hogy miért nem értenek téged

laji 2010.03.22. 16:44:09

@ó jaj: Hát akkor nekem is már csak hasonló érvek maradtak: ilyen demagóg szintre, amin Te vagy, már nem tudok lesüllyedni... Ha talán valami konkrétumot, mit érvet megpendítenél, de azt, hogy visszaköpöd a sajtód demagóg mondatait, azzal nehéz vitatkozni.

drfaktor 2010.03.22. 16:45:54

Nem jo, hogy ennyire szet vannak huzva hozzaszolasok.

panelburzsuj 2010.03.22. 16:46:31

@radala:

Meg a húsz éve változatlan Fideszcsúcsnak, amiből lassan már csak az Orbán-Kövér-Kósa triász marad a porondon. (A többi "alapító atya" jó esetben mehet a brüsszeli dácsába nyugdíjaskodni ...)

kopogtató 2010.03.22. 16:56:44

@ó jaj: mit vitázzak nézd meg az elmúlt 8 évet aztán sunnyogj el

sárkányfő 2010.03.22. 17:01:14

@laji: nézd, ha szerinted nem a törvény megsértése, megcsúfolása, és egy magát nemzeti pártnak feltüntető pártnak saját maga szembeköpése a hatályos magyar törvény abszurd kiforgatása, átértelmezése, akkor komolyan sajnállak.
Van aki a sötét éjszakából kimagyarázza a világos nappalt...

sárkányfő 2010.03.22. 17:02:52

@kopogtató: te nagyon súlyos eset van. az előbb már leírtam, de sajnos képtelen vagy felfogni: semmi közöm sem nekem, sem az eddig a vita tárgyához az elmúlt nyolc évnek.
ha valaki itt félrebeszél, sunnyog, az te vagy.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.22. 17:06:39

A régi valahogy olvashatóbb volt, így elsőre, de majdcsak megszokjuk, mint a FIDESz-t is újra a kormányrúdnál...

kopogtató 2010.03.22. 17:07:20

@ó jaj: értem mit akartál, de nem akkor kell kiegyezésért kiáltani, amikor épp a számonkérésnek kell jönni. előbb várjuk meg az elszámoltatást. utána ki lehet egyezni.

nyo 2010.03.22. 17:12:00

@radala: www.hircity.hu/cgi-bin/hircity/index.cgi?view=ck&tID=609&nID=130677&nyelv=hu

Ha nem hallottad még Vonát eleget beszélni akkor ebbe hallgass bele. Ez a tegnapi győri lakossági fórum. Semmiféle 2/3, és hülyeségek nem hangzanak el. (a győri jelöltek bemutatkozását érdemes átpörgetni)
Szerintem ha a Fideszesek végighallagatnák a beszédet, akkor a nagy részével egyetértenének.

sárkányfő 2010.03.22. 17:13:29

@kopogtató: akkor meg azt nem sikerült felfognod, hogy egy szót sem ejtettem kiegyezésről. azt állítottam, hogy a hideg polgárháború tönkreteszi az országot.

radala 2010.03.22. 17:16:13

@panelburzsuj: Ebben nem értünk egyet, szerintem a Fidesz mellett nem nőtt meg jelentősen a tér, sőt (ez majd kiderül) a Fidesz még inkább kicsit terjeszkedett is. Nekem meggyőződésem, hogy a Jobbik az mszp rasszista, antiszemita szavazóival nőtt nagyra.
Az, hogy van a Fideszből átszavazási hajlandóság a Jobbik irányába, az nagyjából természetes. Én is szavaznék rájuk, ha nem cigányoznának hanem csak kötelet ígérnének a szociknak. Mint minden pártnál a Jobbiknál sem egyszerű a tábor bővítése. Nehéz az én szavazatomat is megszerezni meg a rasszistákét is.
@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Én komolyan gondolkozom a listás LMP szavazáson. Már korábban meg is ideologizáltam, hogy ezzel sokkal többet segítek az LMP-nek, mint amennyit ártok a Fidesznek. Ez a Jobbiknál nem lenne így, mert a Jobbik jó eséllyel szerez mandátumot Csongrád megyei listán is, szóval, ha rájuk szavazok, akkor kapnak 1/25K mandátumot a fidesz meg bukik ugyanennyit. Az LMP-nél csak az 5 % ugratom meg és ez csak 1/55k mandátumnyi lesz, de a végén az mszp meg bukik 4-5 mandátumot.
@drfaktor:
Ez egy olyan téma, amit nem lehet normálisan elmondani, olyan nincs, hogy mi kevesebbet loptunk. Amúgy meg az mszp-nél az már csak a hab a tortán, hogy lopnak is. Nem tudnak annyit lopni, mint amennyit az impotensségükkel el bírnak cseszni.

laji 2010.03.22. 17:23:54

@ó jaj: Nézd, eddig minden kormány követett el törvénysértést, legtöbbször mondjuk olyat, hogy vagy meg kellett volna hozni már egy törvényt, de nem tette, vagy a törvény szerint valamit teljesítenie kellett volna, de nem tette. A pártok nem tartják be a adatvédelmi törvényt, stb. És biztos veled is előfordult már, hogy átmentél a piroson.
Én nem vagyok ennyire merev. Ha tartalmilag védhető az ügy, akkor OK, és itt a hatékonyság szempontjából védhető volt az, hogy úgy csináltak, mintha félreértelmeznék. Ami ennél is fontosabb, tartalmilag egy cseppet sem csorbult a demokrácia, legalábbis nem jobban, mint amikor egy interpellációnál nem 3 percet, hanem 2 percet lehet viszont válaszolni (és, ha valaki a szabályok által előírt időkeretet átlépi, ne süssük rá, hogy antidemokrata!).
Engem pl. sokkal jobban zavarnak az olyan esetek, mint amikor valaki a választás előtt meghamisított jelentéseket küld az EU-ba, elhalasztja a szokásos pénzügyi adatok nyilvánosságra hozatalát, 5 éves adócsökkentési törvényt fogad el, majd a választások után az első, hogy azt visszavonja. Ez az antidemokratikus!!!

radala 2010.03.22. 17:25:52

@nyo: Ahogy ez igaz egy kövér vagy Orbán vagy Kósa beszédre is a Jobbikosoknál, ha az adott Fideszes nem épp a Jobbikot gyalázza.
Többször mondtam, hogy én szavaznék a Jobbikra, ha nem terítené PR okokból a felelősséget.
Ha az lesz a plakátjaikon, hogy "életfogytiglant a 8 évért", akkor rájuk fogok szavazni és nem a Fideszre. Ha az lesz, hogy "teljes vagyonelkobzást a tolvaj politikusoktól" akkor is rájuk szavazok, de ez a 20 év a 20 évért ez populista nekem.

török gábor 2010.03.22. 17:27:11

@sááá: mint már tegnap írtam: semmit.

sárkányfő 2010.03.22. 17:33:11

@laji: tehát akkor most az új álláspontod már nem az, hogy tagadod a törvénysértéseket, hanem hogy relativizálod? nevezzük ezt, jóindulattal, fejlődésnek...
sose fogom megérteni, hogy a hívők számára miért ad felmentést saját pártjuk bűneire a másik párt amúgy kétségtelenül létező bűnei... pont ezt magyarázom, sikerült téged is behülyíteni a hideg polgárháborúval, amikor mindenre felmentést ad az ellenség puszta léte is, gratula... így megy szépe tönkre az ország, mindenki a másikra mutogat.

laji 2010.03.22. 17:57:05

@ó jaj: Úgy látom menthetetlenül elvakult vagy... Még egy tartalmi mondatod nem volt. Vagy most itt gyakorlod a retorikát, hogy hogyan lehet vitatkozni úgy, hogy a tárgyról nem beszélsz?

Én próbáltam neked megvilágítani, hogy nem a törvények szemellenzős betartása tesz valamit demokratikussá (amúgy soha nem is érintettem, hogy a Fidesz akkor betartotta-e a törvényt, vagy sem. Valszeg be, mert jogilag nem tudtak belekötni; sőt, ha engem kérdezel, akkor az akkori ellenzéki képviselők szerintem örültek is a 3 hetes üléseknek...). Ha így lenne, akkor az azt feltételezné, hogy minden törvény tökéletes, illetve az, hogy mindenki, aki átmegy a piroson, antidemokratikus.

sárkányfő 2010.03.22. 18:09:06

@laji: laji, jól mondod, mindenki, aki átmegy a piroson, az, ha nem is antidemokratikus, de hogy megszegi a kreszt, az biztos. mind. ez van. még csak nem is megítélés kérdése, tény. minden más mosdatás, relativizálás, bagatellizálás. ami előszeretettel gyakorolnak maguk a piroson áthajtók, meg a behülyített rajongóik. És ha pedig a kresz szabályait hozó, és azokat betartandó egyén megy át a piroson, akkor még nagyobb a bűne, mert pont neki kéne vigyáznia arra, hogy senki se menjen át rajta.
az az elv, hogy jó ügy érdekében meg lehet szegni a törvényt, az maga az önbíráskodás.

megjegyzem saját magaddal is ellentmondásba kerülsz: az 5 éves adócsökkentés botrányra hivatkozol. ami csakugyan botrányos volt, de (most figyelj) a törvények maradéktalan betartásával, azok szó szerinti értelmezésével nézve semmi kifogást nem lehet rajtuk találni. a hatályos parlamenti többség fogadta el mindkettőt.

laji 2010.03.22. 18:15:46

@ó jaj: OK, hülye vagy. Részemről ennyi...

sárkányfő 2010.03.22. 18:31:06

@namitirok: azért lettünk lehülyézve, mert szembefordítottam vele saját szemellenzős logikáját az 5 éves adócsökkentési terv kapcsán, és erre már végképp nem tudott mit mondani :) könnyebb hülyézni, mint szembesülni saját magunk ellentmondásaival...
kár a fiúért amúgy, láttam rá reményt, hogy tud elegánsan veszíteni, de hát... :(

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.22. 18:40:55

@ó jaj: Ne prejudikálj, az hülyézésem csak most jön!:-P
Mert magamat kigúnyolom, ha kell...

"Így ömlött volna szájából a szó,
Ha volna önben szellem és tudás.
De szellemet, boldogtalan dudás,
Ön sose látott s tán azt tudja csak,
Hogy hülye fráter is lehet lovag!"

sárkányfő 2010.03.22. 18:49:11

@namitirok: ó, ó, ó, régi kedvenc idézetem! :))) "mondhatta volna szebben, kis lovag"... köszönöm hogy bemásoltad :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.22. 19:15:00

NAgyon szívesen, hisz idevaló volt, nem?
De most egy másik gyöngyszem, szintén aktuális:
Örkény István:
"Tudnivalók, közlekedési korlátozások a február 1-i eseményekkel kapcsolatban
Mint ismeretes, holnapután, február elsején, egy keddi napon, délután háromnegyed hatkor vége lesz a világnak. Mindjárt utána az utolsó ítélet következik.
A fővárosi tanács illetékes ügyosztálya felkéri a lakosságot, hogy kerülje a pánikot. Másfelől viszont türelmetlenkedni is fölösleges, mert kivétel nélkül mindenki sorra kerül.
Nagyobb méretű közlekedési korlátozásokra nem lesz szükség, de az Alagutat - az esetleges beomlás veszélye miatt - délután háromkor lezárják. Ettől kezdve a négyes, ötös, ötvenhatos autóbusz a Lánchíd helyett az Erzsébet-hídon közlekedik.
A vasutak, hajók, autóbuszok menetrendszerűen járnak, sőt, a Vigadó térről egy sétahajó különjárat is indul, mely (elegendő számú jelentkező esetén) fellobogózott ravatalként úszik lefelé a Vaskapu festői vidéke és a Fekete-tenger felé.
Mindazokkal, akik életük meghosszabbítását akarják kérvényezni, máris közöljük, hogy kívánságuk nem teljesíthető. Még a terhes anyák és az újszülöttek sem képeznek kivételt, pedig néhányan jogosan panaszkodnak amiatt, hogy épp holnapután háromnegyed hatkor jönnek a világra, és ennek folytán roppant rövid életűek lesznek.

Másfelől viszont különleges szerencse éri mindazokat, akik ebben az időpontban amúgy is elhaláloztak volna. Ezek most jót röhögnek a markukba. "

Nem gívánd rést dörllendő!

sárkányfő 2010.03.22. 19:42:08

@namitirok:
:)
Ez is jó, már nagyon régen olvastam, elkélt a frissítés...

Na jó éjt, visszavonulok, így is tűrhetetlenül sok időt cseszek el netre meg erre a blogra, meg ilyen laji-félékre ( ennyi erővel a falhoz is beszélhetnék). Vissza kell fognom magam, már egyéb ügyeim rovására megy a sok net :/

elendem 2010.03.22. 20:35:25

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Nem tudom. Én nem hallottam, de nem is rinyáltam. Szerintem az egyik nem menti a másikat.

elendem 2010.03.22. 21:03:09

@HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA: Elolvastam a cikket. Kicsit rövid és semmitmondó, de feltételezem, hogy jó dolgot takar. Remek.
Egyébként olvastam a Jobbik programját.
Jó érzékkel veszi elő az embereket érzékenyen érintő problémákat, de a válaszai - bár sokszor valódi jobbító szándékot rejtenek - a végletekig leegyszerűsítők. Amolyan nyári borozgatás mellett születő nagy igazságokat puffogtat, de elsiklik a probléma összetettsége mellett. De persze érthető, hogy sokaknak vonzó, mert nagyon határozottan mond rokonszenves "igazságokat".

Surko 2010.03.22. 21:06:35

Érdekes lesz az új Parlament az tény.

Annak én is nagyon örülök, hogy végre meghaladhatóvá válik az ország rosszkedvét elsősorban okozó MSZP-Fidesz konfrontáció.

Épp ezért az egyik megnehezebb feladat előtt a Fidesz áll, hiszen nekik eddig egyetlen elemből állt a mondanivalójuk, hogy az MSZP húzzon el.

Most, hogy az MSZP megroggyan, és két "szűz" újonc is megjelenik, ők is új helyzet elé kerülnek. Az eddigi "ha az MSZP feketét mond, akkor az nekünk fehér" hozzáállásukon nekik is változtatniuk kell.

A Fidesz tábor kovásza az MSZP ellenesség volt eddig. Ha megszűnik ez a jól bevált, jóül ismert, már-már "baráti" ellenség, akkor mihez kezdenek? Újra ki kell találniuk önmagukat.

Remélem sikerrel járnak. Szeretnék végre egy ésszerű jobbközép pártra szavazni.

kékestető 2010.03.22. 22:51:14

Kedves Gábor,
gratulálok az új külcsínért. Úgy látszik egy kurrens blognak hónapok alatt is érdemes újítania!
Ami a témát illeti.
Lehet, hogy paradox amit mondok, pont most, mikor Orbán újra min.elnök lesz - legalábbis úgy nézz ki, illetve vannak erre utaló jelek:-) -, hogy vége van az Orbán-korszaknak.
Mert régóta kiforrott véleményem, hogy ha az 1998-tól 2010-ig tartó időszakot egy személyhez akarjuk kötni, akkor csakis Orbán-korszaknak hívhatjuk. Az ő személye, politikája, akarata formálta legerőteljesebben a politikai életet. A többiek jobbára csak futottak utána.
Azonban ennek a szerencsétlen és roppant kártékony, az orbáni "Két Magyarország" stratégián alapuló lemerevedett, és hihetetlen kontraproduktív Fidesz-MSZP szembenállásnak vége. VÉGE. ÉLJEN! A helyzet, hogy a Jobbikkal, s remélem az LMP-vel új - valóban friss és új - szereplők léptek a pol.-i térbe, és a pártrendszer, ill. a mögötte húzódó választási bázisok átrendeződése mellett van egy további újdonság is:
Orbánnál innovatívabb, kezdeményezőbb szereplőkkel gazdagodott, gazdagodik a politika. Persze a Fidesz ereje meg abban áll, hogy parlamentáris demokráciákban ritkán látott hatalmi konglomerátummá nőtte magát. Egy igazi hatalmi párt.
Szóval nemcsak a pártszerkezet átalakulása miatt nézünk érdekes - s hát felettébb bizonytalan - hónapok elé, hanem a társadalom, gazdaság egyéb szféráinak "alakulása" végett is.

kékestető 2010.03.22. 22:57:36

Még egy gondolat:
Török Gábor ezt írja:
"Meglehetősen keveset tudunk persze erről az új szerkezetről, hiszen ma még az sem teljesen világos például, hogy egy ilyen helyzetben az LMP miként viselkedne: a Fidesszel való együttműködésre, a baloldali potenciális szövetséges üresen maradt státuszára, vagy az első számú váltópárti helyre törekedne-e inkább."

Természetesen, engem mint LMP-szavazót, szimpatizánst az érdekel, hogy az LMP képviselje azokat az érdekeket, értékeket, amit vall, amiért támogatom, dolgozunk érte. Közte kiemelten a környezetvédelem ügyét. Már csak a két kisgyerekem miatt is - ezt gondolom, persze másmiatt is.

Azt, hogy a pártszerkezetben az LMP hogy fog mozogni, szintén fontos, és elfogadom, ha a gyakorló politológust ez érdekli elsősorban. Végül is én is végeztem politológiai tanulmányokat. Szóval megértem.:-))

tomika 2010.03.30. 13:32:50

Kedves Gábor!

Teljesen egyetértek a cikket záró gondolattal:

"Bárhogy is van, az új szereplők - és a régiek hozzájuk való viszonya - új szerepekkel ismertethetnének meg minket, az új szerepek pedig (részben) új darabokká állhatnának össze. S bár tudom, hogy sokan aggódnak az előttünk álló változások miatt, szerintem kevés dolog tehet jobbat a magyar politikának, mint az, ha az elmúlt tizenkét évben ész nélküli rutinná érett harci logikából kikerülve a politikusok újragondolnak, vagy még pontosabban, újra gondolkodnak egy keveset..."

Pontosan ezért figyelem félve a LMP népszerűségi mutatóit.

Szívem szerint az LMP-re adnám a voksomat, de a szavazatommal szeretnék hozzájárulni a mostani rendszer 2/3-t igénylő átalakításaihoz. Jelenleg az LMP bejutása erősen kétséges, béármennyire is szeretnék hinni a bejutásukban.

Szeretném, ha a kampány végén nyilatkoznál az LMP bejutási esélyeiről.

Köszönöm.
süti beállítások módosítása