Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:00

Kivételesen semmit nem kell tennünk ahhoz, hogy okosabbak legyünk, csak várni: mához három hétre sokkal többet tudunk majd a magyar politika jövőjéről. A parlamenti választás legfontosabb kérdései április 11-én eldőlnek: (1) kiderül, hogy van-e esélye a Fidesznek a kétharmadra, (2) látni fogjuk, hogy a Jobbik és az MSZP mekkora parlamenti erőt képviselhet a következő ciklusban és (3) világossá válik, hogy a három biztos bejutón kívül az LMP és az MDF át tudja-e lépni az öt százalékos parlamenti küszöböt.

Ha ma kellene ezekre a kérdésekre válaszolni, természetesen csak találgatni tudnánk. Szerdán Giró-Szász András társaságában részt vettem egy beszélgetésen az egyetemen, ahol a rendezvény végéhez közeledve meg is kaptuk a kötelező kérdést: mit tippelnek? András nagyon bölcsen és rutinosan csak annyit mondott, hogy szerinte győz a Fidesz, én viszont óvatlanul belementem a ködszurkálásba.

Miután semmilyen alapja nincs, s talán egy elemzőt nem is a buta jóslatai, hanem a már megtörtént eseményekkel kapcsolatos értékelései minősítenek, megosztom a blog olvasóival is a „talán-jaimat”: azt mondtam, hogy szerintem (1) a Fidesz az egyéni választókerületi tarolása miatt jó eséllyel a kétharmadnyi mandátum közelében lesz, talán inkább felette, mint alatta, (2) a Jobbik több megyében is megelőzi az MSZP-t, de a szocialisták összességében talán több mandátumot szereznek, (3) a két párt eltérő helyzete és kampánya miatt az LMP inkább igen, az MDF inkább nem lesz képes átlépni a parlamenti küszöböt. Mindez – ha így lenne - azt jelentené, hogy a magyar pártrendszer drámai mértékben megváltozott: bekerülne a törvényhozásba két új erő, kikerülne onnan szintén két, húsz éve a parlamentben politizáló párt és – ez sem mellékes, ebből a szempontból sem – valóban nemzetközi összehasonlításban is példátlan, domináns pozíciót nyerne a győztes.

Ha képes is lennék pontosan érzékelni a választói hangulatot és szándékokat – mint ahogy nem vagyok -, akkor is lenne egy komoly problémája ennek a leírásnak: az említett három hét. Ennyi idő alatt még sok minden megtörténhet, s bár a kampány eddig inkább unalmasnak és fantáziátlannak tűnt, ha van egyáltalán muníció, azt most lesz érdemes elsütni. Az ajánlószelvények gyűjtésével eddig elfoglalt két kisebb pártnak élethalálharc lehet ez az időszak, de az MSZP-nek és a Jobbiknak is most kell még erősíteni. Egyedül a Fidesz lenne érdekelt abban, hogy a választók valahogy átaludják ezt a három hetet; kérdés, hogy a többiek képesek lesznek-e belerángatni a Fideszt valamilyen kétes kimenetelű politikai konfliktusba. Egyelőre sem a vita kapcsán, sem más ügyekben nem sérült az ellenzéki párt stratégiája, de – mint azt már láthattuk néhány más ország példáján is – akár az utolsó pillanatban is előkerülhetnek váratlan, jelentős hatású ügyek és események.

Akinek van kedve, a hozzászólásokban tegye meg a tétjét (hogy majd áprilisban megnézhessük...), ennek a bejegyzésnek azonban egyelőre csak annyi a tanulsága, hogy elemzést írni a jövőről kijelentő módban nem kell, mert nem is lehet.

x x x

Ephialtesnek köszönhetően már táblázatunk is van.

x x x

Lakatos Gergő készített egy térképet az eddig elfogadott MDF-es és LMP-s jelöltekről:

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr201856012

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nehéz lehet ilyenkor jobbikosnak lenni 2010.03.21. 12:43:42

A nemzettudat hanyatlóban van. Egyre kevésbé fontosak a hagyományok, a történelem, a nemzeti szimbólumok. Ezek nem csak a hétköznapokból, hanem az oktatásból, médiából, közéletből is kikopófélben vannak. Ha nem akarjuk, hogy a hazafiasság végleg eltűn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.03.21. 23:50:16

@hoplita:

Mondod, hogy a Fidesznek beletörik a bicskája.

És annak nem, aki egyenesen ezen a hullámon hajózik be a "nemzet templomába" - de a tényleges hatalomból nem részesül, így tétlenül malmozik, míg a cigányok tovább garázdálkodnak, a Fidesz meg bénázik?

hoplita 2010.03.21. 23:50:38

@Letícia:
Kapjál elő térképet.
A Váci út környékéről nem láccik.:)

szobatars 2010.03.21. 23:52:12

@6.Lenin: egyetértek az elemzéseddel, de én nem a hatalom megragadásának lehetséges vagy nem lehetséges voltárólk írtam, hanem a politika lényegének megközelítéséről. E tekintetben a Jobbik hatalom centrikus párt.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.21. 23:52:58

@Idet: Kinyújtott nyelv. Ezt jelenti, lehet, gúny vagy kedves kötözködés kifejezése. Valahol van erre leírás, de nem találom. Remélem, segítettem!:-)

FantaFace 2010.03.21. 23:54:12

@mirrmurrkandúr: Az egyetlen dolgot tetted, amit tehettél. Árnyaltan visszakoztál, még ha ez álságos is. Azért ez becsülendő, mindenek ellenére.

Hogy bajod van velem, nem probléma, inkább velem, mint a Jobbikkal.
Nem én vagyok a fontos és nem is a Jobbik. A párt egy eszköz arra ebben a rendszerben, hogy a Hazáért, a Nemzetért, ez emberekért lehessen tenni.

Én viszont el tudlak viselni, kell az elrettentő példa is.

szobatars 2010.03.21. 23:56:21

@panelburzsuj: Milyen ciki lenne, ha a Jobbik 3 hónap alatt felszámolná a "cigánybűnözést" s aztán ott állna bénán, mert megszüntette a saját létének alapját képező jelenséget...ráadául ebből továbbra sem lenne több pénz közösségi közlekedésre, egészségügyre, oktatásra, munkahely-teremtésre...

2010.03.21. 23:56:26

@hoplita: a cserpalkós résszel egyetértek!:)

Nyugi, járom az országot rendesen, szóval merre az a Tiszántúl? Tirpákia, BAZ-megye vagy a békés Viharsarok?:)

@Idet: nincs mit, a köszönet az övék!:)

@FantaFace: mibe? Program? Ez jó, ez nagyon jó...sehol se sincs hozzátok képes a Heti hetes...:)

FantaFace 2010.03.21. 23:57:06

@mirrmurrkandúr: Ja és remélem azért fogsz tudni aludni:)
Nem venném arra a gonosz, fasiszta, náci lelkemre..

hoplita 2010.03.21. 23:57:13

@panelburzsuj:
Annak piszok könnyű dolga van.
Csak rámutat, hogy na, tessék....ha mi csinálhatnánk...!!!
A Fidesz meg nyelhet nagyokat, meg nézhet csúnyán, anyázni őket fogják, mindenért.
Orbán a hibás! - csak ennyit kell változtatni a zseniális Fidelitaszos mottón.:))

goom 2010.03.21. 23:57:26

@szobatars: "az elmúlt 20 év választásainak tapasztalata"
Szerintem a tapasztalat arra vonatkozott, hogy jó időjárás esetén kisebb volt a vidéki szavazói aktivitás - arra nem, hogy ennek oka földeken való munka volt - nyilván ezt így konkrétan nem mérte (nem is mérhette) senki.
Mondjuk kirándulni is szoktunk itt vidéken, például... :)

levi009 2010.03.21. 23:57:31

Ha mar szepsegversenyrol ejtettetek szot, nagyon illetlen dolog kihagynotok az idos, viszont rendkivul szemrevalo kepviselo asszonysagokat:
Ildikot, a nemzet anyosat;
Ibolyat, a kalap queent;
Kosane Makkdit, az esprit gorlt;
Gurmay Zitat, showgorlt.
Szegeny Dora, nem lesz konnyu dolga ilyen eros mezonyben...

szobatars 2010.03.21. 23:57:57

@FantaFace: Nem én vagyok a fontos és nem is a Jobbik. A párt egy eszköz arra ebben a rendszerben, hogy a Hazáért, a Nemzetért, ez emberekért lehessen tenni.

hova hányjak????

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.21. 23:58:21

@namitirok: Na, mire leírom, elavult..
éééés előkerült az anyázás is, amit eddig(szerencsére) mellúznek a Tisztelt kommentelők ehelyt.. Na, jó'cak akkor!

FantaFace 2010.03.21. 23:59:27

@Letícia: Köszönöm, hogy benyögtél te is nekem valamit. Roppant érdekes volt.
Azért megkérlek, hogy próbálj meg tisztán és érthetően fogalmazni.
Lehetőleg értelmes, kerek mondatokban. Köszi.

hoplita 2010.03.21. 23:59:43

@Letícia:
Jász-Nagykun.....méghogy BAZ..:))

szobatars 2010.03.21. 23:59:47

@goom: a dolgozni a földeken jelképes kifejezés..azt jelenti, hogy volt jobb dolguk is, mint elmenni szavazni..pl. kirándultak..:_)

FantaFace 2010.03.22. 00:01:17

@szobatars: Lehetőleg magadra:)

Az azért érdekes, hogy az itt fröcsögő és pattogó emberek milyen magasröptű eszmecserét tudnak folytatni:)

Én még én vagyok a náci:)))

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.22. 00:01:44

@szobatars: Tán a szemére? Nekem is csípi, mikor a Nemzet szót veszik a szájukra egyesek, miközben kirekesztik a zemberek jelentékeny részét!

Interlock (törölt) 2010.03.22. 00:01:44

@levi009: "a videk aktivitasat fel lehetne fokozni egy kis ingyen palyinka osztogatassal"
Mint tősgyökeres vidéki, köszönöm szépen ezt a mondatot az összes vidéki nevében. Aki azt hiszi, hogy Budapesten, meg a kisebb-nagyobb városokon kívül csak szeszkazánok laknak, az dugjon fel magának egy üveg pálinkát, és forogjon rajta szorgalmasan.
Mellesleg tanulj meg magyarul írni, biztosan van valahol a környéketeken egy iskola...

6.Lenin 2010.03.22. 00:03:09

@szobatars:

Az,hogy a cél elérésére milyen eszközöket használnak,minden párt esetében,azok csak a választók megtévesztésére szolgálnak,hiszen végeredményben a legtöbb esetben szükség van a választókra.
Még az is előfordulhat,hogy ők döntenek.Ugyebár ilyen nagy különbség esetén már macerás lenne csalni.Fej-fej mellett van esély.

goom 2010.03.22. 00:03:44

@levi009: "rendes paraszt ember vasarnap templomba megy"
Egyetértek. Mind a tíz-tizenkét ember a faluból... körülbelül. Amennyire tudom, hazánkban (is) kb. 4-5%-ra tehető a gazdálkodók, földművesek, parasztok száma (ez utóbbi kifjezést - akárcsak Széchenyi - tisztelettel és megbecsüléssel használom).
Hozzáteszem: a mi falunkban, és a környéken is mise és istentisztelet után jönnek a legtöbben szavazni (szav.biz.i tag vagyok évek óta, tehát tapasztalatból mondom).

panelburzsuj 2010.03.22. 00:03:45

@hoplita:

Nyolc éve hallgatjuk, hogy a maszop a hibás, majd négy éve a gyurcsánytakarodjot is - és mégis szépen kitöltik az idejüket az utolsó napig. Pedig közben az ország állítólag már jobban összedűlt, mint a második világháborúban ...

Miből gondolod, hogy a fideszes orcabőr kevésbé strapaálló?

hoplita 2010.03.22. 00:04:43

@szobatars:
Próbálkozz felfelé.
Ahhoz már kell némi tudás....és még haszna is lehet.

goom 2010.03.22. 00:06:20

@szobatars: nah, így már egészen megnyugtattál, köszönöm. :)

levi009 2010.03.22. 00:07:23

Summa summarum: Mindegy, hogy alakul a szavazas, csak Viktornak ne lehessen onmagaban, vagy a Jobbik nelkul 2/3-a!
Ezzel az egesz orszag elegedett lehet.

FantaFace 2010.03.22. 00:08:11

@namitirok: Áruld el kérlek, hogy ki van kirekesztve? Ezzel sokat dobálóznak a magatokfajták, konkrétumok nélkül.

Egyébiránt, ha mondandód van, akkor nekem címezd. Talán gerincet is növesztened kellene..?

Ha szabad érdeklődni, kíváncsi lennék, hogy milyen beállítottságú vagy és kire fogsz szavazni?
Értem ez alatt, hogy te melyik valódi kirekesztő pártot támogatod?

goom 2010.03.22. 00:08:24

@Interlock: jogos, amit írsz. Röstellem, hogy erre nem tértem ki - és köszönöm, hogy te meg igen.

hoplita 2010.03.22. 00:08:55

@panelburzsuj:

Én tisztában vagyok vele, hogy az övék is kellőképpen vastag és hűségesen kitartanak a húsosfazék mellett.

A szavazóik viszont nekik is illékony anyagból vannak gyártva, könnyen elpárolognak.:)

Idet 2010.03.22. 00:09:13

@namitirok: Már megvan, de köszi! Jobb kétszer, mint egyszer sem!

mirrmurrkandúr 2010.03.22. 00:11:52

@FantaFace: Mondtam már, hogy olvasd vissza, amiket írtam, érveket és tényeket sorakoztattam fel.

Ha nem akarsz vitázni vele, nem kell, csak ne mondd, hogy nincsenek érveim...

Egyébként meg a Jövő majd eldönti, melyikünk az elrettentő példa. Pont.

2010.03.22. 00:12:14

@FantaFace: ja, tényleg, neked nem megy sem az asszociáció, sem az absztrahálás. Projekcióról meg nem is beszélek...:)

Akkor nem is érdekes, de jellemző. És értem, hogy te programnak nevezed, amit a Jobbik írt. Már minden világos, nincs több kérdésem.

:)

@hoplita: Mit akarsz, az itt van szomszédban...menő hely az!Mennél keletebbre, na ott láthatsz csodát! Meg több Jobbikost...:(

hoplita 2010.03.22. 00:13:36

Na, jóccakát mindenkinek!
Holnap, vagyis már ma fel is kellene reggel kelni.

levi009 2010.03.22. 00:15:32

@goom: A legmegbecsultebb reteg szamomra a magyar paraszt! Tudja ezt jol a Vilagpusztito Globalista is, nem veletlenul probalt mar oly sokszor nekiugrani a parasztsagnak. Mindig sikertelenul. Hiba probalta meg pl. Rakosi besoporni a padlasokat, a jozan paraszti esz, na meg a peldas szorgalom tulsegitette a magyar gazdakat a nehezsegeken.
Meg is fogalmaztak, hogy a jozan paraszti esz oly egyszeru es annyira fogasoktol mentes, hogy nem lehet vele tul sokat kezdeni. A parasztot csak erovel lehet elpusztitani. Ehhez persze ok tul gyavak, igy a foldjeiket akarjak toluk kulonbozo trukkokkel elcsalni. Nem fog neki menni...

mirrmurrkandúr 2010.03.22. 00:16:20

@mirrmurrkandúr: Tudok majd aludni, ne félj...:-)

panelburzsuj 2010.03.22. 00:18:10

@hoplita:

Viszont szavazás nem lesz kéthetente, csak jövő hónapban. Utána nagy helyezkedés, bizottságosztósdi, elődökre mutogatás, egy kis elszámoltatás is a vérmesebbjének ...

A főmumus nemcsak kibukik, de nagyot rogyik is, a mellékmumus meg teljesen felszívódik. Teljes a diadal - mivel lehet folyamatosan spannban tartani a híveket?

Áttentő Redáz 2010.03.22. 00:18:12

Tippjeim:

Fidesz 50 - 55 %
MSZP 25 - 35 %
Jobbik 15 - 20 %

Ha a kis pártok a szokásos last minute módon bekerülnek, amire van esély, akkor változhatnak az arányok.

Ha az MSZP és a Jobbik együtt több szavazatot kapna mint a Fidesz, (aminek ugyan nincs túl nagy esélye, de nem zárható ki), akkor furcsa helyzet állna elő, mert együttesen legyőzhetnék a legnagyobb ellenzéki pártot, a Fideszt, ám a Jobbik és az MSZP egymásnak nem természetes szövetségesei, még akkor sem, ha érdekeik sok tekintetben megegyeznek.

Az azonban szinte biztosra vehető, hogy az MSZP-re többen fognak szavazni, mint ahány százalékot a közvéleménykutatók előre jeleznek.

kiszol 2010.03.22. 00:18:38

@hoplita: Egyetértünk.

Azt hiszem, az április 11.-i, 8 millió választópolgár megkérdezésével végzett "közvéleménykutatás" fog a legkevésbé eltérni a végeredménytől :)

6.Lenin 2010.03.22. 00:19:28

@szobatars:

Kimaradt az előbb.
A Jobbik ,szerintem igen elégedett lenne,vagyis a szponzorok,ha a párt meg tudna kapaszkodni 1 közép párt szinten és az így megszerzett infókkal,keresztbe tehetne,vagy akár irányváltást is kikényszeríthetne,mondjuk napnyugta-napkelte viszonyában.A retorika adott,van rá igény,kihasználják.
A többi már foglalt.Majd 11-én eldől,milyen ügyesek voltak.

Azért elég nagy ágyúk buktak,ők meg jönnek fel,azért csak van mögötte valami/valaki(k).
Ezt el kell ismerni.Igaz sokaknak fáj ez.

levi009 2010.03.22. 00:21:00

@Interlock: hiaba haborodsz fel, baratom! Az ingyen palesz nem a becsuletes gazdak es polgarok mezesmadzaga, -mert nekik van sajatjuk es elvbol nem szemtelenkednenek oda a potyaert, - hanem a csocseleke.
Abbol pedig videken is akad szep szammal, nemdebar.
Egy ilyen akcioval, - most tenyleg partfuggetlenul, - akkora kaoszt lehetne kerekiteni a valasztas napjan, hogy a sajto honapokig azon csamcsogna. :D
Lecci, ne itelj elsore! :)

FantaFace 2010.03.22. 00:26:02

@Letícia: Látom a magyar nyelvvel hadilábon állsz. Olvasás azért megy, csak az írás nem?

Hadoválsz itt a programról, meg se kérdezem, hogy olvastad-é..

Kell egy udvari bolond is:)

mirrmurrkandúr 2010.03.22. 00:27:32

@FantaFace: a legutóbbit neked címeztem...

levi009 2010.03.22. 00:30:02

Meg a regi oregek meseltek, hogy anno a videki valasztasokkor nem volt ritka esemeny, hogy beguritottak par hordo borocskat a lelkes szavazoknak, vagy inkabb a szavazok lelkesitesere. :)
Allitolag voltak is oriasi balhek a csapraverest kovetoen... nem veletlen hat, hogy emlekeznek ra meg mindig. :D

FantaFace 2010.03.22. 00:30:43

@mirrmurrkandúr: Ugye elnézed nekem, ha nem keresem vissza az összes kommentedet?:)

Azokat tudom, amiket az első nekem célzott ütés után írtál.

Sokan próbálják lejáratni a Jobbikot és a nemzeti oldalt, nem kétséges.

De ettől is csak erősebbek leszünk:)

Így van, a jövő eldönti. De ha megvizsgáljuk a múltat és nagyobb összefüggéseiben nézzük a jelent, akkor már is eldöntött.
Elnézést érte, ez elég ködös volt, Viszont azt hiszem érthető. Most nem akarok jobban belemenni.

2010.03.22. 00:32:22

@FantaFace: nem elrettentő mirrmurr, sőt.

2010.03.22. 00:35:09

@FantaFace: Ó, annyi udvari bolond van már, nem akarnálak én kiütni a hivatalodból!:P

FantaFace 2010.03.22. 00:40:02

@Letícia: Végül is, ki a rab, rácson kívül levő, vagy belül?:)
Az a bolond akit becsuknak, vagy aki bezár valakit?
Rád is igaz:)

2010.03.22. 00:44:34

@FantaFace: jaj...jóvanna, hanyagoljuk egymást, oké? És meg ne említsd, hogy a jóvanna azt hogy kell írni, de a kedvedért kiírom: jól van na...

Idet 2010.03.22. 00:44:43

Mindenkinek jó éjszakát! Ne kapjatok nagyon hajba!

levi009 2010.03.22. 00:46:24

Ki kellene probalni, hogyan modositana az elorejelzett eredmenyeket a kovetkezo modszer:
A szavazo korzetek kijaratanal lehetne elni egy pohar welcome-drink lehetoseggel a valasztopolgarnak. (Palinka, Whiskey, konyak, vodka, bailey's, csokilikor valasztekkal.)
Egy ilyen valasztasnak tutira rendhagyo eredmenyei lennenek, brutal meglepetesekkel! :)

2010.03.22. 00:48:52

@Idet: köszi, neked is! És igen, jól leszünk...én pl. szintén megyek alvó üzemmódba, azaz aludni, a gyengébbek kedvéért kiírom, hogy értsék...:):):)

Szép álmokat!:)

levi009 2010.03.22. 00:49:15

Elso valasztoknak egy decis diszuveggel. :)

2010.03.22. 00:50:30

@Letícia: jók leszünk...

@levi009: lesz olyan körzet is, ahol ezt bevetik, nyugi!:)

FantaFace 2010.03.22. 00:50:53

@Letícia: Tőlem hanyagolhatjuk egymást, de ha jól emlékszem te találtál meg engem:) Alább hagyott a nagy lendület?

Azért jól beszélgettünk. Egy élmény volt:)

Vénveterán 2010.03.22. 00:55:32

Egy kis érdekesség, milyen pártkatonák tudnak lenni adott oldal által fizetett újságírók:
www.dunatv.hu/musor/videotar

Itt lálható a "Izraeli kémgépek Ferihegyen, közeledő választások 2010.03.21. 18:43" címen a Heti Válasz és a Népszabadság főszerkesztője.
(kb. 7 perc 30 másodperctől kezdenek a választásokról beszélni)

Egy két ilyen vita(sárdobálás) és azt hiszem sokan kiábrándulhatnak a két nagy pártból. Főleg a vita végén, amikor már a műsorvezetőnőt sem hagyják megszólalni, és eszük ágában sincs a kérdésről beszélni...

Looloo 2010.03.22. 00:56:09

a térkép hibás, a nagykanizsai jelölt mdf-szdsz-es (Zala 2.)

algi 2010.03.22. 01:03:37

@Vénveterán: Szerintem a két nagy pár plakátja mindent elárul.

Az MSZP-plakát:

"Ha félti a szabadságát, az MSZP a választás"

A Fidesz-plakát:

"Megvédjük a családokat. Csak a Fidesz."

Szerintem mindkettő gusztustalanul démonizál a korábbi választásokhoz képest. (Attól függetlenül, hogy ki szerint melyiknek van igaza.)

ps. Nálunk az MSZP plakátját MSZP-ellenes graffitisek viccesen kiegészítették +1 szóval: "vesztese."

Vénveterán 2010.03.22. 01:23:45

@algi: Egyetértek, szerintem ez az a gusztustalan (tényleg ez a legjobb szó) stílus az ami miatt a fidesz elbukta az előző 2 választást. Ezek a túlzott démonizálások, a beképzeltség és a sokszor sértő és választókat lenéző megjegyzések gyakran többet számítanak, mint a párt programja.

Most egy darabig gondolkodtam, hogy a fideszt behúzom egyéniben, a Jobbikot meg listán. Majd januárban jön a fidesz(talán szijjártó mondta), hogy 1 hónapos rövid, intenzív kampányt tart. Rá kb. egy héttel ellepik az országot az "Itt az idő" plakátok. Nem egy hűde jelentős dolog, de nehezen viselem ha a képembe hazudnak! És szerintem vannak még így páran...

Ezt a választást az Mszp és a Jobbik nem tudja megnyerni, de a Fidesz még el tudja veszíteni!

DjKaller 2010.03.22. 01:28:19

Megteszem tétjeimet:

FIDESZ 256
JOBBIK 64
MSZP 53
LMP 13

gudmen 2010.03.22. 01:35:13

ujabb semmitmondo..tartalom nélküli poszt..

msmester 2010.03.22. 02:22:41

Azt hiszem az LMP bejutását sokkal magasabb valószínűségűre becsülők nem tévednek. Én leginkább arra fogadnék, hogy az MDF-nek lesz olyan választókörzete, ahol a jelöltjük kevesebb szavazatot fog kapni, mint ahány ajánlószelvényt leadott - ebből persze még nem lehet majd messzemenő következtetéseket levonni, de Lévai Zoltán múltkori nyilatkozatával összhangban is rámutathat majd arra, hogy miért nem volt érdemes az MDF-nek nemtelen eszközöket igénybe venni, pusztán az indulás kierőszakolása érdekében.

Az én tippem: Fidesz - közel a kétharmadhoz, de éppen alatta (61-64 %), MSZP - elhozhatnak 1-2 körzetet, de a vártnál gyengébb listás szereplés (15 % körül), Jobbik - pont fordítva, egyéniben majdnem esélytelen jelöltek (a legjobban elutasított erő), de listán erős szereplés (10-12 %), LMP - egyéniben esélytelen, de listán és a töredékszavazatokkal küszöb felett (6-7 %).

Az MDF szerintem nem jut be, okok:

0. ha bukik a budapesti lista, akkor egyértelműen az
1. kiszámíthatatlan, inhomogén szavazótábor
2. minimális mozgósítási háttér
3. új üzenetet már nem nagyon tudnak bedobni a köztudatba
4. direkt vitalehetőség nélkül Bokros karizmáját sem tudják kihasználni (személyesen nem tartom különösebben jó szakembernek egyébként, de fogadjuk el, hogy szuggesztíven tud a gazdaságról beszélni)
5. Dávid Ibolya személye időzített bomba: elővehetnek még róla kínos dolgokat

msmester 2010.03.22. 02:25:40

A mozgósításról még annyit, hogy bár ez nem szerepelt a cikkben, de én valószínűnek tartom, hogy ez lesz a legnagyobb részvételi arányú OGY választás.

BonFire 2010.03.22. 02:59:59

@Letícia: "szóval merre az a Tiszántúl? Tirpákia, BAZ-megye vagy a békés Viharsarok?"

Erre a legkulturáltabb válaszom csak az lehet, hogy tirpák neked a jó kurva anyád!!!

Mit címkézel, te nagyon liberális, te cseppet sem kirekesztő majom? A Tiszántúli az nem ember, b+?!

Ej, de fog itt néhány ember április 11-én csodálkozni!

theofil 2010.03.22. 05:31:36

www.privatbankar.hu/valasztas2010/mdf_lista_david_es_bokros_az_elen_35391

Drukkolok az MDF-nek, legalább egy pár normális ember legyen ott mutatóba a csőcselékhalmaz közepette.

2010.03.22. 06:51:12

@FantaFace: nekem nem...

@BonFire: na álljál le egy cseppet, a Nyírségben előszeretettel nevezik magukat tirpákoknak. Ez nem dehonesztáló jelző, hanem éppenséggel a hovatartozást jelzi. És mivel hoplita, akinek írtam, humorral és kellő intelligenciával bír, no meg szókészlettel arra, hogy amit írunk, annak milyen és mennyi többletjelentése van, így a megnevezésem nem sértőnek akart lenni, egyáltalán nem. Egyébként nem vagyok liberális túlságosan.

Kalmár 2010.03.22. 07:08:24

@Letícia: "a Nyírségben előszeretettel nevezik magukat tirpákoknak."

Te normális vagy? A Hajdúságiak meg hurkásoknak nevezik magukat?
A fővárosiak meg előszeretettel nevezik magukat köcsög Pestinek?
Felvilágosítalak, hogy amíg mindenhol (még a filmek fordításaiban is) bunkót jelent a tirpák, addig nem hovatartozást jelent.

pannonfunk 2010.03.22. 07:15:24

@Balt: És 2002-ben milyen idő volt január 20 és február 2 között? Én arra emlékszem, hogy március 5-én ónos eső esett.

tlac 2010.03.22. 07:26:59

@msmester: és sztem a pénz is fogytán, sőt, nagy az adósság..

tlac 2010.03.22. 07:29:13

@msmester: erre ne vegyél mérget..

Idet 2010.03.22. 07:49:44

@BonFire: Jó reggelt! Na most, tisztázat!

Északról délre:

BAZ=Borsod-Abaúj-Zemplén, de csak az alföldi részeket nevezzük belőle igazán Tiszántúlnak.

Hajdú-Bihar= ide esik a Nyirség. A tirpák szláv nemzetiség, de manapság már csúfnév, gúnynév a tirpák, teljesen alaptalanul.

Viharsarok=Békés megyei terület a Körösök szögében, a nevét valóban az időjárásról is kapta, valamint, hogy mindenféle lázadás-felkelés bölcsője volt - hajdan, a Vata-féle pogánylázadástól elkezdve Dózsán át Áchim Andrásig, aki már csak a parlamentben csinált ribilliót... Kossuth támogatottsága óriási volt.
A törökök ellen is komoly ellenállást tudtunk kifejteni, a mocsarak miatt többek között, a reformáció is itt terjedt el a legalaposabban. Nyakas népség vagyunk.

Egy pesti békési.

hááááát 2010.03.22. 07:50:45

@Kalmár: A magyarországi szlovákokon belül külön nem elismert, de megkülönböztett csoport a tirpákok, akik XVIII. század közepétől kezdve települtek be Magyarországra, főleg az Alföld, azon belül is Nyíregyháza környékére.[1]

Simkó Gyula megfogalmazásában "Békés megyéből Nyíregyházára telepített tótajkú népet, amellyel a Felvidékről és külföldről jövő szintén tótajkú telepesek egybeolvadtak közös néven tirpákoknak nevezik".[2]

A nyíregyházi tirpák értelmiség azonban elhatárolja magát mind a magyaroktól, mind a többi szlovák eredetű népcsoporttól

Az meg már egy más kérdés. hogy alakult ki a szó mai jelentése!:)

neof 2010.03.22. 07:51:54

Sziasztok!

Tippjeim az első fordulós listás eredményekre:
Fidesz: 54,6
Jobbik: 18,2
MSZP: 16,7
LMP: 6,6
MDF(-SZDSZ): 2,6
CM: 0,7
egyéb: 0,6

Ha tényleg összesítitek, akkor plz. eltérés-négyzet alapján szummázzátok, és számítanék egy értesítésre, akkor is, ha véletlen nem nyernék!

Hajrá LMP!

Mizantrop 2010.03.22. 07:53:07

@Kalmár: Ölég jelentős a különbség a tirpák, valamint az általad említett, pozitív tartalommal egyáltalán nem bíró megnevezések között. A tirpák megnevezés kultúrtörténeti eredetű, de az is igaz, hogy a közbeszédben negatív jelentést nyert az elmúlt évszázadban, akár pl. a paraszt szavunk. Ennek ellenére egy értelmes nyírségi ember egyáltalán nem érzi dehonesztálónak a megnevezést, sőt! - mivel büszkeségre nagyon is okot adó eredeti tartalma van! Mostanában elég komoly erőfeszítések zajlanak azért, hogy a szó visszakerüljön az őt megillető helyre. Az itt anyázó mélymagyarok nagy része persze erről mit sem tud, igaz, amiért kirobbant a balhé (Letícia hsz-a), az sem tűnt jóhiszemű szóhasználatnak.

neof 2010.03.22. 07:54:49

@Áttentő Redáz: Kicsit konkrétabban, ezek az intervallumok nem bizonyulnak tippnek :)

Ha az MSZP és a Jobbik (vagy a többi nemFidesz) együttesen több szavazatot is kap, mint a Fidesz, akkor is várható a mandátumokban a Fidesz többség az egyéni választókörzetei nyertesei miatti felülreprezentáltságból.

neof 2010.03.22. 08:02:26

@theofil: Ok, csak melyiket tartod normálisnak?

Ibolyát?
Csapodyt?
Retkest ??
Makayt?

Ha jól olvasom, ők egymást sem tartják normálisnak..

Idet 2010.03.22. 08:02:39

@Mizantrop: A tót, sváb, rác, oláh elnevezések is pejoratívak voltak, lásd a különböző velük kapcsolatos mondásokat. A tirpák talán újabb keletű (mármint a pejoratív értelem), ezért még mindig nagyon eleven.
Szerintem is inkább büszkének kellene lenniük. Nagyon szorgalmas, rengeteget dolgozó népség.

Idet 2010.03.22. 08:19:15

@gudmen: Akkor ne olvasd, van olyan szó, hogy "nem". Mi jól elvagyunk nélküled is.

2010.03.22. 08:24:17

@Kalmár: Én igen, azt gondolom, Te nem ismered jól az ott élő embereket és a szóhoz való viszonyulásukat. Ha hoplita pl. odavalósi lett volna, értékelte volna, és így @Mizantrop: köszi a hozzászólásodat, de abszolút jóhiszeműen használtam.

@Idet: @hááááát: köszönöm!:)

midnight coder 2010.03.22. 08:27:03

Azért az nem lesz rossz ha a FIDESZ és a Jobbik vetélkedik hogy ki képviseli jobban a nemzeti érdekeket, mint ha az MSZP és az SZDSZ azon hogy ki a nagyobb internacionalista és túlliberális. Az MSZP pedig szerintem szét fog esni. Az LMP-nek egyrészt drukkolok hogy vegye át az MSZP helyét - ideje lenne már valami normális erőnek a baloldalon ami nem csak nácizni és lopni tud - másrészt azért a zöldek elég nagy faszfej társaság, egyebek közt pont a környezetnek ártanak a legtöbbet a hülyeségeikkel (Pl. atomenergiához való hozzáállás).

Idet 2010.03.22. 08:38:43

@Letícia: És még: Végh Antal. Ollan, amillen, de van egy novelláskötete, az Ökörsirató, ott elég világosan elénk tárul ez a világ, az is, ami jó, az is, amitől talán a "tirpák" gúnynév lett, éspedig a létező szocializmusban, és aminek éppen ez a konglomerátum volt az okozója.

Kormos, Szennyes, a két ökör... én megsirattam őket, annál is inkább, mert nagyapámnak is voltak ökrei, az egyik éppen Kormos, mert fekete volt az is, mint az éjszaka. Fiatal korában még bivalyok is voltak.

theofil 2010.03.22. 09:15:36

@neof:

Ibolyát és Csapodyt igen, az eszdéeszesek miatt viszont nem szavazok rájuk.

ezerév 2010.03.22. 09:17:02

@Mizantrop: Meséld már el nekem, egy betelepített tót jobbágy tótul már rég nem beszélő utóda, mi a fenére lehet annyira büszke?

kicsi11 2010.03.22. 09:31:47

Tipp:
Fidesz:189
MSZP: 99
Jobbik: 97
Független: 1

De sok múlhat az ilyen határozott embereken:.))
www.youtube.com/watch?v=BcASFjhcHjk

jjulie 2010.03.22. 10:24:24

@ezerév:

álítólag volt egy kupac egyiptomi szökött rabszolga, amelyik kitalált egy mesét, és olyan büszke lett tőle, hogy semmi féle módszerrel sem lehet a mai napig kiirtani sem őket sem a büszkeséget belőlük: mi az hogy mire lehet büszke egy népcsoport? mit jelent amit írtál?

orica 2010.03.22. 10:39:48

Nem gondolom, hogy a Fidesz 2/3 körül lesz.50-55% közé saccolom, a maradék max. 45 -ön fog osztozni biztosan a Jobbik és az MSZP, valamint reményeim szerint a két kis párt. ( Napról-napra kevesebbnek látom az MDF esélyeit, de ha mégis , Ibolyka kezet csókolhat Bokrosnak, és sem neki, sem a Retkesnek nem kéne többet megszólalnia. Szóvivőnek is kereshetnének egy lezserebb fazont) Tehát, ha bekövetkezik a csoda, akkor cca. 35 % a két biztos befutónak (20% Jobbik, 15% Mszp). Ja és Orbán - szertefoszlónak tűnő 2/3-os álmait - keresse a Jobbiknál és köszönje meg saját magának. Helyes, ártalmatlan gyerekek, nem?

Feanor 2010.03.22. 11:41:47

@jozicsenko: Nem látom hogy miért kellene a kétharmad biztosításához koalícióra lépni. A kormányzás döntő részéhez nem kell, 2/3-os törvényeket pedig lehet az ellenzékkel egyeztetve hozni.

Mizantrop 2010.03.22. 12:29:39

@ezerév: Számodra a google tűnik a legkönnyebben elérhető forrásnak, javaslom, a keresőmezőbe írt 'tirpák' szónál olvasgass utána néhány találatnak, hátha választ kapsz a kérdésedre. Ha neked csak ennyi a 'tirpák', akkor vélhetően rászorulsz.

FantaFace 2010.03.22. 12:45:09

@Feanor: Normális demokráciában-olyat még nem találtak ki-,nem szükséges a 2/3-d. A Fidesznek egy valamiért kellene feltétlenül.
Ugyanazért, amiért a maszoppal karöltve megszavazták a titkosítási törvény szigorítását is. Beleértve a közpénzekét is.
Vajon miért kellett lóhalálában narinak és parinak közösen így cselekednie?

barikad.hu/node/48130

Röviden erről van szó:

barikad.hu/node/48877

gudmen 2010.03.22. 12:48:41

@Idet:
jo nézni TG erölködösét, ahogy az objektivitás látszatának mentén probál középre huzodni...Fidesz kampányrol nem igazán tud irni, mert nincs..a ballibekröl meg nem akar egyelöre..április 11 után meg már minek..

zilla 2010.03.22. 12:53:25

Kedves Gábor!
Kitűnő blogodat folyamatosan követem, ezennel köszönöm a színvonalas bejegyzéseket. Gratulálni pedig nem csak az itteni, hanem a blogon kívüli elemzői munkádért is szeretnék. A politikai elemzők közül általában téged hallgatlak, olvaslak a legszívesebben, mivel nem ritka, hogy egy-egy esemény olyan aspektusára világítasz rá, amely egy átlagos - de azért a politikát követő - embernek a figyelmét elkerüli. Na de nem szeretnék TörökGábor rajongó babérjaira törni :)
Inkább megtenném én is tippjeimet. A parlamenti mandátumok számát tekintve a tippem:
Fidesz-KDNP: 254
MSZP: 71
Jobbik: 48
LMP: 13
MDF:0
Egyéb párt:0

Az első fordulós listás eredmények pedig szerintem így alakulhatnak:
Fidesz-KDNP: 52%
MSZP: 23%
Jobbik: 15%
LMP: 5,5%
MDF: 3,0%
CM: 0,5%
Egyéb: 1%

fersch attila (törölt) 2010.03.22. 13:10:33

tétjeim:
első fordulós listás eredmények:
fidesz-kdnp: 48 %
mszp: 27%
jobbik: 15%
lmp: 6%
mdf: 3 %
civil mozgalom (cm): 0,5%
minden más: 0,5%

DjKaller 2010.03.22. 13:48:52

@gudmen: Ezt nekem szántad?
Már ne is haragudj, de az volt TG kérése, hogy mindenki tippeljen. Ennyi!!!

gudmen 2010.03.22. 18:17:20

@DjKaller:
nem neked ment, Én kérek elnézést ha magadra vetted..

DjKaller 2010.03.22. 23:34:06

Ok!

Tényleg a Csapodyval mi lett? Tegnap még itt szurkoltunk, hogy lelép, most pedig még csak hír szintjén sem említik a tévék. Pedig érdekük lenne akár balos, akár jobbos médiumról is van szó, hogy vázolják Csapody csiki-csuki játékát rávilágítva egy újabb szituációra mely igazolja mennyire szánalmas ez a banda.

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.04. 23:58:33

Mire elég 3 hét?

Jó kérdés és megint csak vicces.
Semmire nem elég. Had kérdezzek vissza; mire volt elég 20év?

Magyarországon nem emlékszem, hogy lett volna ilyen választási körülmény, mint, ami most van.
Válság, csúcs munkanélküliségi ráta, eladósodottság nyakig, pénztelenség.

No, egy ilyen munkanélküli, eladósodott, depressziós, stresszes, anyagi terhektől fáradt, elnyűtt tömeg 1 héttel a rokonlátogatásos Húsvét után mit képes alkotni egy választáson?
Semmit.
Befordul...avagy haragra gerjed.

Az nem kérdés, hogy ez a választás rekordokat szül. Rekord lesz a részvétel is..kérdés,hogy negatív vagy pozitív?

Tippem: hogy negatív rekord lesz a részvételben.

Oka: emberek depressziósak a munkanélküliségtől és pénztelenségtől. Nincs pénz autóba ülni vagy buszra ugrani és elmenni szavazni, lelkileg sem vannak most pont erre hangolódva, és mindenki már a Fidesz győzelméről beszél, tehát a tömeg eldöntöttnek tartja a kérdést,ha meg már valami rég eldöntött, akkor meg minek van pont az ő szavazatára szükség....akkor inkább már kiül a teraszra napozni, kertbe kapirgál vagy leül a gép elé netezni, mert az hasznosabb.

NGI 2010.04.06. 11:51:11

Kedves Gábor!

Ahogy e-mailben már jeleztem, én is megteszem a "tétjeimet", utólag érdekes lesz megnézni, mekkorát tévedtem. Szerintem nemcsak a számok az érdekesek, hanem az egyéb, merésznek mondható megállapítások is. Tehát:

1. Az első fordulóban a részvétel legalább 67% lesz.

2. A listás szavazatok aránya:

Fidesz: 57%
Jobbik: 18%
MSZP: 17%
LMP: 5%
Egyéb, be nem jutott pártok: összesen 3%

3. Az MSZP az első fordulóban egyetlen egyéni választókerületben sem végez az első helyen.

4. A Jobbik legalább egy választókerületben az első helyen végez.

5. Legalább 135 egyéni mandátum sorsa eldől a Fidesz javára az első fordulóban.

Üdvözlettel:

dr. Nagy Gábor István
süti beállítások módosítása