Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
06:00

Mindössze hat hét van hátra a választás első fordulójáig. A kampány a négy vagy a nyolc évvel ezelőttivel összehasonlítva szinte illegalitásban zajlik: ennyivel a voksolás előtt példátlan, hogy az ember egy vasárnap esti tévézésnél ne ütközzön bele valamelyik párt hirdetésébe, illetve a híradókban ne találjon olyan  érdemi tudósítást, amely a kampányról szólna. Ha magyarázatot keresünk a jelenségre, akkor részben a csendes kampány iránti tudatos törekvést, részben a közvetlen elérés középpontba állítását, részben pedig a választás viszonylagos tétnélküliségét (amiről itt a blogon a legelső bejegyzés szólt) említhetjük. Ez utóbbi azonban megtévesztő: miközben a legfontosabb kérdés, a győztes személyének kiléte feltehetően eldőlt, régen volt ennyire bizonytalan és kiélezett minden más, a választáshoz kapcsolódó kérdés. Nem tudjuk, hogy mekkora lesz ennek a győzelemnek a mértéke, nem tudjuk, hogy ki lesz a második erő, és nem tudjuk, hogy a három biztos bejutón kívül bekerül-e még valaki a parlamentbe. De néhány dolgot azért – ha nem is tudunk – már sejtünk:

Egyrészt azt, hogy a szocialista párt feltehetően nem képes már olyan mértékben megerősödni, hogy egyedül akadályozza meg a Fidesz kétharmados többségét (azaz nem lesz egyharmadnál több mandátuma). Bár hónapokkal ezelőtt élt egy olyan forgatókönyv, amely az MSZP érdemi konszolidációjával számolt, ennek egyelőre nem sok jele látszik. Ha az MDF és az LMP esélyei már a választás előtt elszállnak, az MSZP bizonyára a mai támogatottságánál erősebb lehet április 11-én, ha azonban ezek a pártok is ott lehetnek a rajtkockán, még a párt második helye is veszélybe kerülhet.

Másrészt azt, hogy a Jobbik a kampány során növelni tudta a támogatottságát, és esélye van arra, hogy erős középpártként jelenjen meg a parlamentben. A radikális párt pontos erejét szinte lehetetlen megállapítani, 10 és 20 százalék között szinte bárhol kiköthetnek, de egyesek szerint az sem kizárt, hogy még ennél is nagyobb meglepetést okozzanak. Tisztán látszik, hogy mára a Jobbik legalább akkora veszélyt jelent a Fideszre nézve, mint az MSZP, sőt, bizonyos tekintetben inkább ellenfele már a feltörekvő Jobbik a Fidesznek, mint a komoly vereség előtt álló MSZP. Miközben tavaly nem ez számított a legvalószínűbbnek, ma egyre többen tartják elképzelhetőnek a novemberben ötödikként ismertetett forgatókönyvet, amelyben a Jobbik és az MSZP vív csatát a második erő és a potenciális váltópárt szerepéért.

Harmadrészt azt, hogy az ajánlószelvény-gyűjtés radikálisan leszűkítheti a parlamentbe jutásra valós eséllyel rendelkező pártok számát. Bár mind az MDF-ben, mind az LMP-ben biztosra veszik, hogy minden területi listájuk elindulhat, egyelőre a kétely erősebb, mint a bizonyosság. A hivatalos adatok és a média tudósításai alapján ma kevésbé esélyes a harmadik forgatókönyv, azaz egy ötpárti, a korábbiaknál plurálisabb parlament, mint volt tavaly novemberben.

Talán nem értelmetlen végezetül egy táblázatban újra összefoglalni a blog indulásakor ismertetett forgatókönyveket (amelyek nem feltétlenül egymást kizáróak, közöttük átfedések is lehetnek), és jelezni azt az elmozdulást, ami az elmúlt négy hónapban valószínűségükben bekövetkezett. Hogy aztán hat hét múlva, a kampánycsend előtt még egyszer értékelhessük majd az esélyeket és azok változását. 

szám
leírás
az esélyek változása november óta
kétharmados Fidesz
enyhén csökkent, de még mindig valószínű
MSZP konszolidációja
jelentősen csökkent, de az MDF és az LMP korai kiesése még változtathat ezen
sokpárti parlament
jelentősen csökkent, de ha az MDF és az LMP mindenhol indulhat, komolyan növekedhet
lengyel példa
enyhén növekedett, de még mindig kevésbé valószínű
1+2 pártrendszer
jelentősen növekedett, ma már valószínű
 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr41798453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2010.03.01. 19:45:52

@török gábor: Kösziköszi! Akkor még nem voltam TG-fan...

theofil 2010.03.01. 19:48:09

Most mondták be a tévében az LMP zseniális ötletét: egész éves kilakoltatási moratóriumot vezetnének be.

Közelebbről: a nótórius nemfizető nem maradhatna a lakásában (ahol nótóriusan nem fizet) hanem szociális
bérlakásba kellene őt költöztetni.

Föltehetőleg az okból, hogy a jövőben az ingyen kapott új lakásban nótóriusan ne fizessen a továbbiakban.

pannonfunk 2010.03.01. 19:50:00

@theofil: Hát, ilyen az, amikor a gittegylet valódi problémákkal találja szembe magát. Kiderül, hogy nem látnak tovább az orruknál...

Idet 2010.03.01. 19:51:11

@hoplita: Ezt ki mondta??? Amúgy, mintha azt írtad volna valamikor, hogy vállalkozó volnál. Azaz üzletember. Azaz nem szegény...

abandi 2010.03.01. 19:51:43

@lüke:
A vejszneralindának mondta, hogy ő zsidó...
Nem a valléséra értettee...
Áhhh. haggyuk!
Zsidó-toleranciabajnok
Cigány-statisztikai élenjáró

hoplita 2010.03.01. 20:01:48

@Idet:
Fogalmam nincs ki mondta, mindig név nélkül idézik, az már amolyan közmondás féle lehet.

Hajjaj...egy kisvállalkozó még messze áll nálunk attól a kategóriától is sokszor, ami tőlünk nyugatra egy kvalifikált alkalmazottnak természetes...

theofil 2010.03.01. 20:02:09

@pannonfunk:

Vajon valódi ez a hülyeség, vagy csak hatásvadász?

Mindenképpen visszataszító.

papika 2010.03.01. 20:03:38

Ez a max 100 LMP jelölt, ez tiszta szívás, de lehet ez is felfelé van kerekítve.
De szeirintem nem szabad elkeseredni, hanem rá kell koncentrálni az önkormányzati választásokra, egy-egy nagyobb városba, fővárosi meg kerületi önkormányzatokba simán könnyebb bekerülni, és akkor egyrészt lehet szervezetet építeni, meg lehet bizonyítani, hogy nem álmodozó idealistákból áll a párt, mert szerintem az MSZP akkora pofont fog kapni, hogy 2014-ben ugyanekkora lesz a hely a betörésre.
A Jobbik is kurva szarul szerepelt 2006-ban, nem kámpicsorodtak el, s meg is lett az eredménye.

papika 2010.03.01. 20:14:23

@papika:
Hú, de el vannak keseredve ezek liberális értelmiségiek.
Azt is hajlandóak már kijelenteni, hogy tévedtek, amikor azt mondták, Orbán egy ordas fasiszta. Pedig pedig, ha jól emlékszem, három hete sincs, hogy olyan Mussolini formája volt még.

hvg.hu/velemeny/20100301_mdf_lmp_mszp_fidesz

abandi 2010.03.01. 20:21:05

@papika:
Le fogják vonni a "politikai-felelősséget" , és:
Betilcsák a démokjatikus választásokat...

török gábor 2010.03.01. 20:21:33

@Zengőtorkú Nyivákoló: hát, nem vagyok biztos abban, hogy ezt meg tudom oldani...

hoplita 2010.03.01. 20:22:32

@papika:
De szeretem ezt a Petri-Lukácsot....ha valaki megfőzné még ennék is belőle.:DDD

Hogy nyüszít a fírög..:)))

Wudu Allen 2010.03.01. 20:33:09

Mondjuk azért kíváncsi lennék a jobbik hogy számolná fel a "cigánytenyészetet"? /v.ö. Szegedi Csanád:„A magyar embereknek elegük van abból, hogy a pénzükből, befizetett adóforintjaikból állami felügyelettel, állami koordinációval cigánytenyészet működik Magyarországon.” /
Szerintem erre csak a kínai szabályzás lenne jó, az meg nem demokrácia-konform. Persze vannak civilizáción kívüli módszerek is...

hazug fidesznyik (törölt) 2010.03.01. 20:35:46

@theofil: "március 30-a környékére tippelem azt a pillanatot amikor majd látjuk a tévében, hogy Demszky főpolgármestert bilincsbe verve viszik el a városházáról"

én meg arra tippelek, hogy a leendő Orbán-kormány alatt sem szűnnek meg a lopások, csalások és visszaélések, sőt erőteljesebben csinálják majd... akkor is szeretném látni a magasröptű hozzászólásaidat

pannonfunk 2010.03.01. 20:39:10

@török gábor: És az én dilemmámat az MDF budapesti listájáról meg tudod oldani? Persze az is egy megoldás, hogy 8 MDF-SZDSZ-es képviselőjelölt se jön össze, és akkor tárgytalan ez a filózás, de ebben nem nagyon hiszek...

abandi 2010.03.01. 20:40:21

@Wudu Allen:
Apu közmunkán.
Anyu közmunkán.
A pulyák meg a benntlakásos intézetben tanulják a hegedálást, falrakással kombinálva...

hazug fidesznyik (törölt) 2010.03.01. 20:43:47

@ciszko: "A Jobbik a demokrácia játékszabályai szerint jött létre.
Olyan törvényes mint a többi párt. "

Volt rá igény. A tagsága és szimpatizánsainak száma mutatja, hogy manapság hányan rendelkeznek ebben az országban a cipőméretüknek megfelelő IQ-hányadossal.

szikjáró 2010.03.01. 20:46:38

@hegyilany:

Az én környezetemben pedig az emberek nem féltik a szavazataikat, legalábbis ez nem jellemző, mindenki oda meri adni, ahová valóban szánja.
Persze mi este tudunk beszélni sör mellett politikáról, és még másnap is köszönünk egymásnak.
Ja és Itthon élek Magyarországon.
Mindenki mást csak sajnálni tudok.

hazug fidesznyik (törölt) 2010.03.01. 20:47:53

@pannonfunk: te csak ne gratulálj nekem többesszámban, nem vagy te király
mi lenne, a szövegemre reagálnál valamit, nem mintha képesnek tartanálak ilyesmire

hoplita 2010.03.01. 20:49:49

hazug fidesznyik 0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2010.03.01. óta tag.

Ó, milyen lenyűgöző aktivitás, már így, egyből.

Na húzzál innen, netcigány!

snq 2010.03.01. 20:53:21

@hoplita: több tiszteletet a főpolgármester úrnak

szikjáró 2010.03.01. 20:54:40

@hazug fidesznyik:

esetleg -persze nem vitatkoznék mérhetetlen éleslátással megírt, stílusában kiteljesedett kommentjével- vannak emberek, akik végképp belefáradtak a politikai sárdobálásba, elvégre nehéz is már 20 év eseményeit, ilyen-olyan csípkelődéseit fejben tartani, és esélyt adnának egy új indulónak.
És igen, van rájuk igény, amennyire tudom, a fiatal értelmiségiek pártja egyelőre, ami azért nem egy rossz ajánlólevél. Ahogyan az MSZP rendezvényeken jóformán csak nyugdíjasokat lehet látni, már akik bejutnak a fémdetektoros, táskaturkálós beléptetőrendszeren- a saját híveiket vegzálják ilyesmivel, Magyarország2010-, ahogyan a FIDESZ, mint "gyűjtőpárt" eleinte a magukat polgároknak gondolókat próbálta megszólítani, ma eddig senkit, nehogy bakot lőjön, az MDF amennyire lehet őket követni nem tudja mit szeretne, jobbra, vagy balra, esetleg jobbos elmélettel, balos húzónevekkel(névvel) marad középen, nem lesz egyszerű dolguk.
A többiek mostanában erősen felejtősek.

pannonfunk 2010.03.01. 20:59:00

@hazug fidesznyik: Akkor ne találjál rá képesnek, gondolod számít? Most mit reagáljak? Mondjam azt, hogy korrupció mindig is volt, de azt gondolom, hogy jelentősen vissza fog szorulni? És utána váltsunk még 15 kommentet, hogy "de igen! de nem!" Értelme? Na ugye. Ez itt nem az a fórum, ahol ez a téma. Inkább lerendezem egy bögre vagy egy tortaszelet kiosztásával.

Btw. rákeresel a Google képeken arra, hogy mszp bögre, és előbb jön ki a fideszes kulcstartó meg a polársapi, mint bármi mszp-s cucc. Gondoltam, a tortának azért jobban örülsz, mint egy fideszes kulcstartónak...

jjulie 2010.03.01. 20:59:40

@hoplita:

na mi van te is tanultál valamit a horpadtmellű pattanásos csapatban?

nagyon elszaporodtatok hogy nem voltam itt

mrs. white 2010.03.01. 21:04:10

@török gábor: Kedves Gábor!
Munkámból kifolyólag beszélgetek üzletkötőkkel akik az észak keleti végeket járják. Rengeteg üzletben megfordulnak sok emberrel beszélnek. Egyfajta szondaként fel lehet fogni a véleményüket még ha nem is reprezentatív.
Nos szerintük a jobbik lazán veri az Mszp-ét ebben a térségben és a fideszre is veszélyes a támogatottságuk. Ez még idáig érthető is.
Azonban az igazi meglepetést mai kijelentésük tette. A jobbik szavazónak jó része utálja Orbán Viktort. Legalább annyira mint az mszp-t ha nem jobban. Figyelmbe véve az előző választások eredményeit eddig is úgy tünt hogy az mszp szavazói lettek hirtelen jobbikosok, de nekem egyre inkább meggyőződésem hogy keleten nem a jobb oldali nemzeti érzelem hanem vezérli a szavazókat hanem kőkemény protest szavazat volt mszp szavazók táborából. Akik az mszp-ben csalódtak ugyan de a beléjük vert Orbán ősellenséget sem fogadják el.

Ez felvet egy pár érdekes kérdést szerintem.
Sok felmérés szerint a fidesz szavazók másodlagos preferenciája a jobbik. Viszont ha ennyire nyílvánvalóan a jobbik szembe megy a fidesszel (elakarja számoltatni őket is), és nem csak az mszp-vel, akkor milyen mértékben veszít vagy veszíthet a mérsdékeltebb szavazó rétegből?

Van valami frisebb felmérés hogy a jobbik szavazóinak hány százaléka kerül ki a volt fidesz, mszp vagy esetleg más párt szavazóból?

Valamint mennyire fogadja el egy volt fideszes, jobboldali, konzervatív vagy nemzeti érzelmű szavazó, hogy a jobbiknál egy volt mszp szavazóval kerül egy platformra, akivel négy évvel ezelőtt még semmiben nem értettek egyet.

Személy szerint én egyre több mérsékelt jobboldalinál tapasztalom, hogy fordulnak el szimpátiájukkal a jobbiktól és még hat hét hátravan a választásokig.

jjulie 2010.03.01. 21:10:33

@mrs. white:

azt mondod hogy a hoplita egy exkomcsi csapat diszmadara?

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.03.01. 21:18:34

@radala: 100 jelölttel is be lehet jutnia parlamentbe. az a lényeg, hogy mindenhol legyen területi lista.

Wudu Allen 2010.03.01. 21:21:04

@mrs. white: ezt csak megerősíteni tudom. Itt Szegeden /Botka körzet/ minden volt Mszp-s ismerősöm a Jobbikra szavaz. Márpedig komoly meglepetés lenne, ha ezt a körzetet nem Botka nyerné.
Tippem szerint a Jobbiknak lesz 1 mill. szavazója, amiből 800e volt Mszp-s 2006-ban. Az látható, hogy ez a szavazóbázis elég illékony.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2010.03.01. 21:22:23

@papika: Száz jelölt lehet még optimális esetben 120 is.
Amúgy meg, ha mindenhol van területi lista elég lehet az 5%-hoz.
Csak sok embernek kell megosztott szavazatot adnia: egyéniben erre-arra listán az LMP-re.

Idet 2010.03.01. 21:23:11

@jjulie: Te, Giulia, ez a hoplita nem ám horpadtmellű! Nézd meg Wikin, vagy valahol, mit jelent a nickneve...

Wudu Allen 2010.03.01. 21:24:32

@abandi: Ne viccelj már!Miért szűnne meg ettől a tenyészet? Ugyanúgy lenne 6-8 gyerek akiket az állam tart el.

mrs. white 2010.03.01. 21:25:00

@mrs. white: Félre téve a tréfát szerintem a jobbik szavazóinak több mint fele a maszopból kerül ki, bár bizonyítani nem tudom. Mindenesetre érdekes, hogy a maszop folyamatosan támadta a fideszt miközben, úgy lehet saját volt szavazói közt is van igény egy kis radikalizmusra, és az ősellen főgonoszhoz sikerült küldeni a szavazói egy részét a mérsékelt jobb kihagyásával.

Idet 2010.03.01. 21:25:43

@hoplita: Na, majd én utánaások, úgyis ez a szakmám!

Nem úgy értettem a gazdagságot, hogy pénzeszsákokkal támogatod a falat. Amúgy igazad van.

pannonfunk 2010.03.01. 21:27:06

@Gaiaman: Lehet érvénytelent is szavazni egyéniben...

Elméletileg sikerülhet, gyakorlatilag...

Én még mindig arra vagyok kíváncsi, hogy lesz-e az MDF-nek budapesti listája...

mrs. white 2010.03.01. 21:29:11

@Wudu Allen: Én pont ezt érzékelem. Akkor viszont a jobbik nem szélső jobb, hanem szélső bal. Vagy úgy lehet hogy körbe értek, mindegy csak radikalizmus legyen, ez tartja csak együtt a csapatot ideológát nehéz lesz közös nevezőre hozni. ez viszont nehezíti a Vona dolgát ha esetleg mérsékeltebb politizálást akar, mert arra nem lesz fogadó közege.

Wudu Allen 2010.03.01. 21:31:13

Egyébként tudja valaki, hogy ki a Fidesz kampányfőnöke és mikor indítanak?
Vagy idén is elmarad mint 4 éve?

Idet 2010.03.01. 21:32:38

@hoplita: El is csapnád a hasadat vélle!

mrs. white 2010.03.01. 21:34:54

Viszont ha fenti gondolatmenetem helyes, akkor a fidesz tábora egy durván homogén stabil 2-2.5 milla ember ami nem nagyon tud növekedni, igaz csökkeni sem. Tehát csak arra kell ügyelnie, hogy az ellenfelei megosztottak legyenek, mert ennyi támogatóval mindig Ő lesz a megkerülhetetlen párt aki mellé mások mint koalák beférhetnek de választást nem tudnak nyerni

2010.03.01. 21:38:15

@theofil: Szociális érzék az nem sok szorult beléd, az biztos. A lakásukat, házukat elvesztő emberek nem szórakozásból nem fizetnek, nem "notóriusok", hanem ilyen helyzetbe kerültek különböző okokból - munkanélküliség, hitel, betegség, stb.

Az így kapott lakás egyáltalán nem új, csak másik és nyilván csak egy minimális szintet kell elérjen. Még mindig olcsóbb lenne az államnak egy ilyet fenntartva megmenteni egy család életét, mint a gyerekeket menhelyre dugva, a felnőttek pedig hajléktalanul kóboroljanak.

A sok vészmadárnak csak annyit az LMP esélyeiről: a lényeg, hogy minden területi listán szerepelni fog, így mindenhol választható lesz. Az nyilvánvaló volt eddig is, hogy egyéniben minimális esély van csak a győzelemre bárhol is. Tehát 100 vagy 120 képviselővel ugyanúgy megvan az esély a bejutásra. Még az MSZP vagy a Jobbik se lehet biztos abban, hogy nyer bárhol is egyéni helyet, így az LMP se esélytelen.

aum 2010.03.01. 21:39:48

Már vártam mikor kezd el sírni az LMP, hogy kevés a cédula :)
Az utolsó pillanatig fognak hajtani ez nem kérdés. A későn kezdődő kampányuk miatt most túlórázhatnak.
De ha jobban belegondolunk, ez nem is baj, hiszen céljaikkal sokan egyetérthetnek, most már egyértelmű a felmérésekből, hogy őket tartják a legrokonszenvesebb pártnak, viszont kevés a személyes találkozásuk. Az amatőrizmus lelkesedéssel párosulva még mindig jobb mint a levitézlett megcsontosodott jelenlegi elit, ezért meg fogják őket szánni néhány elfekvő cédulával. Nyugdíjas nagymamák gondolják magukban, hogy hát fiatalok és olyan lelkesek, megérdemlik.
Egyébként én úgy tudom, Budapesten megvannak, Nyugat-Magyarországon vannak gondjaik, ahol toronymagas a Fidesz-eufória. Ezért kampányolnak Győrben, Mosonmagyaróváron, Komáromban.
De ha a héten nem borítanak 40-50 körzetnyi cetlit, akkor tényleg reménytelen.

jjulie 2010.03.01. 21:46:04

@Idet:

ez a hoplita nem lehet az a hoplita

jjulie 2010.03.01. 21:50:33

az mdf nem adta fel, nem lesz meg nekik mindenhol, kb 15 helyen maradnak le

hoplita 2010.03.01. 22:06:09

@jjulie:
Mer' még nem hallottad hogy ordítom hogy aszongya... ..Disziszszpartaaaaaaaaaaaaaaa..!!!!!!!!!!!!

Egy nickből azért ne vonj le messzemenő következtetéseket....bár kétségkívül gyengéim a fegyverek.:D

Wudu Allen 2010.03.01. 22:06:39

@mrs. white: ez igaz, de gondolj bele pl. ebbe:
Fidesz 45%
Jobbik 30%
Mszp 25%

Egy ilyen parlamenti felállás lehet a politológusok, elemzők álma. Mindenféle koalíció felejtős, a bázis lemorzsolódásával járna.
Kisebbségi kormányzás, vagy új választás Jobbik győzelemmel. Ez a két opció lenne. És még be is következhet, hosszú még az a 6 hét.

hoplita 2010.03.01. 22:08:17

@Idet:
Én tudok áldozatot hozni a jó ügy érdekében.:D

hoplita 2010.03.01. 22:10:56

@Wudu Allen:
A Fidesz 45%-kal és 140 egyéni győzelemmel kényelmes, egyedüli többséget alkot....az simán 225 képviselő, legalább.

pusztaibetyárokszövetsége 2010.03.01. 22:15:02

@jjulie: mszp megint átad egy nagyobbpakk cédulát?
Csak tudnám miért sír Szécsi Gábor Kecskeméten cetlikért, ha ilyen biztos, hogy megkapja az mszp-től..

Wudu Allen 2010.03.01. 22:18:55

@hoplita: Parlamenti felállást írtam... De ha már itt vagy és ismered a Jobbik programját le tudnád írni, hogyan szüntetik meg a Sz. Cs. által emlegetett cigánytenyészetet? Nem kötözködöm, tényleg érdekel mi az elképzelésük.

jjulie 2010.03.01. 22:21:52

@Wudu Allen:

ez a mandátum megosztás nekem is édes lenne, de sajnos utcahosszal beszavazzák a fideszt

hoplita 2010.03.01. 22:30:16

@Wudu Allen:
Nem adunk pénzt a harmadik gyerek után, csak adókedvezményt.
Abban a pillanatban értelmetlenné válik a gyerekgyár.

laji 2010.03.01. 22:30:59

100@iii:
nem vészmadárkodunk, inkább csak szörnyülködünk, hogy milyen párt már, amelyik a körzetek 40%-ában nem tud jelöltet állítani... Egyébként ez az igazi populizmus, egy esélytelen párt, mindenféle gagyival eteti a széplelkű népet, mert úgysem kell neki azt megvalósítania, de még meg sem kell majd próbálni megvalósítania. Az ország 40%-ában nincs jelen, de majd megoldja azok problémáját is... A virágmintás teaházból azért kicsit másképp látni a világot, mint egy szabolcsi cigányfaluból...

pannonfunk 2010.03.01. 22:32:03

@Wudu Allen: Ismerkedjél egy picit a magyar választási rendszerrel, érdekes. Arról se feledkezzél meg, hogy a fidesszel szemben két megosztott erő van, mszp és a jobbik, akik nem igazán fognak a másik jelöltjére szavazni csak azért, hogy ne a fidesz legyen az egyéni győztes. Mivel esélye sincsen egyik pártnak még megközelíteni se a fidesz támogatottságát, a fidesz el fogja hozni az egyénik többségét.

Na most akkor száoljad ki, hogy ha a fidesz elhoz 130-140 egyénit, a maradék 36-46 körzetben kap 30% töredékszavazatot, akkor mennyit kell listán kapnia, hogy meglegyen a parlamenti többsége. Meg fogsz lepődni. Olyan 30% körül. Azaz a fidesz szavazótábornak kb. a felére kell olvadnia ahhoz, hogy elveszítse a választást.

Wudu Allen 2010.03.01. 22:40:15

@hoplita: aha. És onnantól koton meg antibébi pirula. Életszerű. Nem inkább még 6 besikerült gyerek állami gondozásban? Aki azt gondolja, hogy ez működik az még nem találkozott cigányokkal szerintem.

jjulie 2010.03.01. 22:40:26

@hoplita:

valamiről lemaradtam?

nem ADUNK pénzt?

Wudu Allen 2010.03.01. 22:44:07

@pannonfunk: olvasom a blogot :)
Amit leírtam hipotézis, ma nem realitás ezt elismerem.

hoplita 2010.03.01. 22:50:15

@Wudu Allen:
Eleinte lehet hogy lesz becsúszott kölyök, de nem tömegesen.
Hidd el, ők pénz és megélhetési forrásként tekintenek a gyerekre - akinek nem inge a cigányok közül is, az ne vegye magára - nem szórakozásból vemhes a nőstény 20 éven át.
Ha nincs pénz, feleannyi kölyök sem születik....és az már eredmény.

Egyébként említettem már, nekem 15 cigány osztálytársam volt alsóban.
Most hirtelen asszem nekem van a legtöbb gyerekem, mert nekem 3 van.
Igaz, ezek nem a putris fajták....de nem is angyalok.:D

hoplita 2010.03.01. 22:52:24

@jjulie:
MI mit csinálunk?
MI nem adunk.

Compendre?

regression 2010.03.01. 22:53:53

Az biztos, hogy sok Jobbikos régi Mszp szavazó, de nem ők adják a gerincét. Gondoljunk csak az átpártolt Fidesz aktivistákra. Az Orbán utálat sem olyan meglepő, tekintve, hogy sokan ingáztak a Fidesz és Jobbik között -- csakhogy a Fidesz a Jobbikot az Mszp kreálmányaként aposztrofálta, ezzel gyakorlatilag felégetve a hidakat ex-szavazói felé.

Sokan mentek át Jobbikhoz, valahol titkon remélve, hogy a Fidesz "észhez tér", ezek most árulónak tekintik azt, és nem fognak visszatérni.

Dehát ez legyen az ő bajuk, én csak várom ki ígér többet a szavazatomért :)

Wudu Allen 2010.03.01. 23:04:53

@hoplita: Legyen igazad! Én furcsállnám, ha működne ez a törvény. Úgy tudom ilyen adókedvezményes támogatáson O.V. is gondolkodott. Kár, hogy nem lépte meg. most okosabbak lennénk.

hoplita 2010.03.01. 23:18:12

@Wudu Allen:
Ő mindig csak gondolkodik, de sosem lép.
Vagy inkább topog, egyhelyben.
És újabban már kussol is...hú, de nehéz lesz még hat hétig csendben maradni, vagy legalábbis ha mondani kell valamit, akkor úgy mondani és azt mondani....nehogy lelépjen újabb 200 ezer szavazó a náczikhoz.:D
Kemény élet a pógári, demokratiKUSS politiKUSS élete...:)))

Xor (törölt) 2010.03.02. 00:36:29

Orojan2 nick nagyon szépen fikázta a Jobbikot, végső érvként pedig előkerült, hogy Vona Gábor zsidó. Kíváncsi lettem, ki ez az okostojás már megint és belepislogtam a blogjába. A Fidelitas országos választmányának alelnökével van dolgunk. :(

Név: Oroján Sándor

Születési idő: 1985. május 9.
Születési hely: Kézdivásárhely
Végzettség: Környezetmérnök

Tanulmányok:

2009 - Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
PhD hallgató a Környezetgazdaságtan Tanszéken
Kutatási téma: A környezeti szabályozás lehetséges alternatívái

2004 - 2009

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

DIPLOMA Környezetmérnök szakon

2009.
március

Európai Parlament, Brüsszel
Szakmai Asszisztens Barsiné Pataky Etelka, EP-képviselő mellett

2008 ősz

Európai Parlament, Brüsszel
Gyakornok Barsiné Pataky Etelka, EP-képviselő mellett

2007

Budapesti Kommunikációs Főiskola

Európai Uniós Pályázatíró és Projektmenedzser képesítés

2004

Olasz középfokú „C” típusú nyelvvizsga

2000-2004

ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium

2004 – Érettségi (kitűnő)

2004 – X. Országos Diákvegyész Napok I. hely

2002 – Olasz élőbeszéd országos I. hely

2001 – Irinyi János Országos Kémiaverseny II. hely

2001

Angol középfokú „C” típusú nyelvvizsga

2001-2002

Fidelitas Vezetőképző tanfolyam

Közéleti tevékenység:
2009-
A Fidelitas országos Választmányának alelnöke

2009-

A FIDESZ Zöld Tagozatának Heves megyei elnöke

2007 -

Országgyűlési Képviselői Kabinet vezetője

2007 -

Heves Megyei Önkormányzat

Művelődési és Oktatási bizottság tagja

2006 -

Önkormányzati képviselő – Hatvan

A Kulturális és Oktatási Bizottság tagja

2005 -

A Fidelitas Heves megyei elnöke

2007 -
2009

A FIDESZ Hatvani Szervezet alelnöke

2006-2007

Fidelitas Környezetvédelmi Kabinet vezetője

2001-2005

A Fidelitas Hatvani Szervezet elnöke

2001 -

A Fidesz – Magyar Polgári Párt tagja

2000 -

A Fidelitas tagja

Tbacsi66 2010.03.02. 02:38:32

@Zoltanius: Dehogynem, kedves Zoltán!
Nagyon "bátran" egy populista és diktatórikus MSZMP-re szavaztál. És egyáltalán nem zavart a fegyveres Munkásőrség masírozása, akiket többször is a munkások ellen vetettek be. Csak az a baj, hogy nem szeded rendesen a Cavintont, no meg az a bizonyos "Kettős mérce", amiről amíg éltek -úgy látszik- nem fogtok leszokni.

Balt 2010.03.02. 03:06:29

@ó jaj: "Lehetséges, hogy akad egy olyan körzet az országban, ahol a Fidesz a 3. helyre szorul? Északkeleten a legerősebb a Jobbik, és ott van néhány masszív (volt) szoci körzet is, Ózd, Miskolc, stb. Itt valahol lehetséges?"

Álmodik a nyomor! Egyedül Ózdon volt az EP-választásokon viszonylag közel a Jobbik a Fideszhez, de az MSZP a fasorban sem volt. Talán ez az 1 Jobbik egyéni bújhat ekő a pakliból, de hogy az MSZP itt (se) lesz tényező, az tuti.

Balt 2010.03.02. 03:16:07

@ó jaj: "A kérdést úgy is feltehettem volna, hogy ha az MSzp az összes helyen visszalép a Fidesz javára, ahol a 2. a Jobbik (vagy a fidesz a 2., és a Jobbik az 1.)"

Ha a Jobbikot akarják tolni... (Lásd TG korábbi posztját.) Nagyon várom már, hogy a Fidesz elhatárolódjon bármiféle MSZP-s (önkéntes, egyoldalú) visszaléptetések emlegetésétől is! Nem kell, hogy tovább kampányoljon Bajnai és Mesterházy a Jobbiknak!

Balt 2010.03.02. 03:20:07

@abrakadabra40: Igen, ez kívánatos forgatókönyv. :)

Balt 2010.03.02. 03:32:35

@hoplita: "Szögi tanár úr lánya a Jobbik választási gyűlésén.

Kapaszkodhat a Fidesz...."

Miért, Fideszes jelölt lett volna? Szögi tanár úr ugye MDF-es volt.

(Noha a Jobbikot nem tartom szélsőségesnek, a kuruc.info részemről tolerálhatatlan; az lesz a választóvíz, hogy mikor látják be, egyáltalán belátják-e Vonáék.)

Balt 2010.03.02. 03:36:03

@hoplita: "Akkor és ott valóban pánzélozott bhömöse volt Orbánnak, ezt el is ismerték akkor, hozzátéve, hogy egy ideiglenes használattal kapott "ajándék" volt egy biztonsági cégtől..
Linket nem keresek, a memóriám jó.:)"

Szerintem meg VW Transporter, de végül is mindegy.

Balt 2010.03.02. 03:39:33

@AnnaKarenina: "Nem hiszem, hogy a Fideszesek rejtőzködnének, Jobbikosok se annyira már, kiket tippelne?"

Nyilván a maszop-szadesz szavazók, akik olyan jól álcázták magukat az elmúlt 2-3 évben, mint az a japán katona, aki 5 évvel a háború után mászott elő a bunkerből... :)

Balt 2010.03.02. 03:55:59

@ó jaj:
"Mikola a leggusztustalanabb, a Hazafias Népfornt alelnöke volt, ifjabbaknak üzenem, hogy az még MSZMP-nél is vadkommunistább okádék volt.
De lehetne még egy tucat másik főfunkcit említeni. Szűrös Mátyás, vagy akár Csintalan is... Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy ezeket az emberek felvállalja."

Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval.

Csintalan és Szűrös is Fidesz-frakcióban ül?

Ezzel szemben az MSZP az MSZP _jog_utód_ pártja jogilag (és vagyonilag - hogy "személyzetileg" és eszmeileg ne is említtessék)...

Balt 2010.03.02. 03:56:39

@ó jaj:
"Mikola a leggusztustalanabb, a Hazafias Népfornt alelnöke volt, ifjabbaknak üzenem, hogy az még MSZMP-nél is vadkommunistább okádék volt.
De lehetne még egy tucat másik főfunkcit említeni. Szűrös Mátyás, vagy akár Csintalan is... Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy ezeket az emberek felvállalja."

Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval.

Csintalan és Szűrös is Fidesz-frakcióban ül?

Ezzel szemben az MSZP az MSZP _jog_utód_ pártja jogilag (és vagyonilag - hogy "személyzetileg" és eszmeileg ne is említtessék)...

Balt 2010.03.02. 03:57:47

@ó jaj:
"Mikola a leggusztustalanabb, a Hazafias Népfornt alelnöke volt, ifjabbaknak üzenem, hogy az még MSZMP-nél is vadkommunistább okádék volt.
De lehetne még egy tucat másik főfunkcit említeni. Szűrös Mátyás, vagy akár Csintalan is... Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy ezeket az emberek felvállalja."

Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval.

Csintalan és Szűrös is Fidesz-frakcióban ül?

Ezzel szemben az MSZP az MSZP _jog_utód_ pártja jogilag (és vagyonilag - hogy "személyzetileg" és eszmeileg ne is említtessék)...

Balt 2010.03.02. 03:58:33

@ó jaj:
"Mikola a leggusztustalanabb, a Hazafias Népfornt alelnöke volt, ifjabbaknak üzenem, hogy az még MSZMP-nél is vadkommunistább okádék volt.
De lehetne még egy tucat másik főfunkcit említeni. Szűrös Mátyás, vagy akár Csintalan is... Senki nem kényszerítette Orbánt, hogy ezeket az emberek felvállalja."

Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval.

Csintalan és Szűrös is Fidesz-frakcióban ül?

Ezzel szemben az MSZP az MSZP _jog_utód_ pártja jogilag (és vagyonilag - hogy "személyzetileg" és eszmeileg ne is említtessék)...

Balt 2010.03.02. 04:07:33

@theofil: "Bajnai jó kormányfő volt, megtette amit 10 hónap alatt tehetett.
Kipucolta Augiász istállóját Gyurcsány után - aki utálja is őt teljesen érthető módon."

Draskoviccsal, Szilvássyval meg Molnár Csabával...? :) Na meg persze az ő gazdasági tárcavezetői pozícióiról se feledkezzünk meg!

Balt 2010.03.02. 04:08:20

@theofil: "Bajnai jó kormányfő volt, megtette amit 10 hónap alatt tehetett.
Kipucolta Augiász istállóját Gyurcsány után - aki utálja is őt teljesen érthető módon."

Draskoviccsal, Szilvássyval meg Molnár Csabával...? :) Na meg persze az ő gazdasági tárcavezetői pozícióiról se feledkezzünk meg!

jjulie 2010.03.02. 07:42:47

@hoplita:

kattins a nickemre és megnézheted mire válaszoltam

ne már te netjobbikos

backward 2010.03.02. 07:48:21

@Xor: Muhaha, ekkora amatőrt. Ha már zsidózik itt egyfolytában, akkor legalább álnéven tegye. Nem sokáig lesz ebből alelnök. Az index ír róla egy cikket és kipicsázzák a pártból.:]

2010.03.02. 08:56:13

@laji: Milyen párt? Fiatal párt. Igen, kevés az aktivista, így van.

Ha valaki nem populista az az LMP, nagyon sok kérdésben nem a közvélekedést szolgálja ki, ellentétben az összes nagyobb pártot, beleértve a Jobbikot is. Javaslatai megvalósíthatók és alátámasztottak.

Jelen van az ország egész területén, csak nem eléggé ismert. És akkor nem is említem még a narancsporszívót, ami gusztustalan módon lehetetleníti el más pártok működését, persze nyilván a fanok tapsikolnak ennek. Azt elmondanám még, hogy az elsőként befutott jelöltek közül csak egyetlen pesti van. Ennyit a virágmintás teaházról.

hegyilany 2010.03.02. 09:25:13

@mrs. white: Igen, én is ezt látom. Több jobbik-szimpatizánstól hallottam, hogy azért utálják Orbánt mert cigány/zsidó/mindkettő. :)
A jobbikos kampánygyűlések is az Orbánék szapulásáról szólnak, nem másról.

Xor (törölt) 2010.03.02. 10:20:18

@jibberish: Sajnos benéztem, ez valószínűleg egy Societasos harci nick Oroján lejáratására. :((
Az orojan2.blog.hu-n kívül van orojan.blog.hu is, ami már régebben működik, oda tényleg Oroján ír. Az orojan2.blog.hu linkjei mind oda mutatnak, onnan szedtem az adatokat is, csak nem vettem észre. És van itt egy link a Societas facebook oldalára is, ez biztos nem magyarázható azzal, hogy Oroján hülye az álnév használatához. Szóval orojan2 feltehetőleg NEM Oroján Sándor, hanem egy bögrés kisköcsög a Societastól.

heffler2 2010.03.02. 13:48:21

köcsög köcsög egyre megy...

orojan2 2010.03.02. 14:09:49

hülye vagyok verjetek meg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

radala 2010.03.02. 16:54:54

@mrs. white: Gondolom már nem olvasod el, no de mindegy.
Szerintem nincsenek mérések a jobbik táborára nézve, azaz arra, hogy azok honnan jöttek. Szerintem ilyen fölmérést nem is lehet megcsinálni kvk alapon, mert az emberek hazudnak, rosszul emlékeznek.
Itt egy régi mérés, szerintem az egyedül üdvözítő metódus.
Ez alapján a Jobbik szavazók 41 % ex-mszp 27 % ex-fidesz 25 % ex-miép 7 % ex-mdf
www.konzervatorium.hu/cikkeink/koezeletpolitika/191-atigazolok
A másik lehetőség az lenne, hogy aki Jobbikos és utálja Orbánt az volt mszps.
Nyilván sok fideszest idegesített már eddig is a Jobbik. Illetve az, amikor a Fideszt az mszp-vel egy kategóriába sorolja. Eddig a Fidesznél azt hitték, hogy Kövér egyedül elég lesz a Jobbik fanok "megregulázására".
Most úgy tűnik mindenkit bevetnek. Elsö körben ugye még az mdf-be rúgtak párat most jön a Jobbik (Bayer, Makovecz) Már várom Pap Lajost a következő számban.
Hoplita említette volt, hogy mennyi szavazót hoz a Szögi lány (jajj, ezt nagyon-nagyon elítélem). Nos majd meglátjuk mennyit visz Makovecz meg esetleg Papp Lajos.
Nem mellesleg ez az egész helyzet baromi jól mutatja a taktikai harcokat.
Nyilvánvaló, hogy Bajnai, Mesterházy nagykoalázásának az a célja (de a hatása bizonyosan), hogy a Fidesz kétharmadot a Jobbikon keresztül akadályozzák meg. Ha viszont még Papp Lajos is beszáll a Jobbik gyalázásba, akkor még az is lehet, hogy minden rendes ember, pl. hoplita is visszamegy a Fideszhez és máris az a képlet, hogy senki nem visz el Fidesz szavazót és az mszp "önzetlenül" erősíti minden határon túl a Jobbikot.

radala 2010.03.02. 16:57:54

@radala: OK hoplita nem jön vissza mert ö az ex-miépes.
Kedves hoplita!
Úgy érzed-e, hogy kb minden negyedik mostani Jobbikos ex-miépes? Mert ha igen, akkor ez is mutatja, hogy mennyire jó is a fönti metódus.

egyittlakó (törölt) 2010.03.02. 19:46:25

@Balt: "Mikola KDNP-s volt, de 2006-ban valahogy beimádkozta magát a Fidesz-frakcióba, cserélve Simicskóval."

A Simicskó pedig nagy demokrata ám: az EU-népszavazáson a magyar nép arra hatalmazta fel, hogy igennel szavazzon az EU-csatlakozásra a parlamentben. Leszarván a magyar nép felhatalmazását, nemmel szavazott. Hát ilyenek fognak majd kormányozni majd ebben a tetű országban, akiknek fogalmuk sincs a demokrácia alapvető fogalmairól...

hoplita 2010.03.02. 19:57:03

@radala:
Nem tudom, igazán erre nem egyszerű válaszolni.
Én ugye volt miépes vagyok, de egyben volt emdéefes is, akkor én most így hogy?:DD
A felméréseket olvastam én is, a szűkebb pátriámban viszont nem ilyen egyértelmű a dolog.
Amikor először vettem részt megyei választmányi ülésen, akkor elég döbbenetes volt, hogy 2 személytől eltekintve korelnök voltam a teremben a magam 44 évével..:))
Szemtelenül fiatal volt az egész garnitúra, szinte senkit nem ismertem.
Vagyis azok a huszonéves srácok-lányok sehol nem voltak 12 éve, amikor mi azon melóztunk, hogy legyen egy radikális párt a parlamentben.
A tagságban vannak exmiépesek, de nem nagy számban és azok is inkább a valamikori nagyon fiatalok közül valók, akik most harmincasok.

A szavazók már más tészta, de az is igaz, hogy 2002 után sok ember "átment" a Fideszhez és a fene se tudja, hogy az mind visszajött-e azóta.
Szerintem nem, de a jó része visszaszivárgott, főleg az EP választás óta, amikor látványosan megbukott az egy a tábor, meg az elveszett szavazat mítosza.
Meg jöttek az újak és ami a lényeg, miénk a legfiatalabb szavazótábor, tömve első, második szavazókkal.
Ezek egyébként aktívak is, a buli mellett szórják az anyagot, szerveznek, intézkednek, ott vannak mindenhol, rugalmasak....amint itt a neten is látod.

Én már nemigen megyek vissza a Fideszhez, legfőképp azért nem, mert sosem voltam ott.:))
Háromszor szavaztam rá, 98 2. forduló, 02 2. forduló, 06 1. forduló..
De ezek kényszer szavazások voltak, gondolom ez világos.

hoplita 2010.03.02. 20:01:09

@egyittlakó:
Nagyon hülye vagy és már nem először.
A népszavazáson több mint 600 ezer nem voks született, legalább 70 képviselőnek kellett volna még Simicska mellett nemmel szavazni ahhoz, hogy valóban artikulálódjon a parlamentben a választói akarat.

De ez ne zavarjon, te kergebirka..:D

ciszko 2010.03.02. 20:02:19

@hazug fidesznyik:
Nem gondolom, hogy a demokratikus jogok gyakorlásához kell IQ. Mind a három pártban - akik bejutnak a parlamentbe - nagyjából hasonló az IQ megoszlása mint a társadalomban. Vagyis olyan mint a Jobbikban.
Engem nem izgat, izgassa azt, aki a maga polgári körében kinézte Vonát pártvezérnek. Lehetséges, hogy az járt a fejébe, hogy egyetlen választási győzelmét úgy szerezte; 82 kisgazdát léptetett vissza Torgyán.
Nyilván ezt a gesztust nem kapja meg Vonától.
Az esedékes joobboldali szavaztokon majd szépen megosztoznak, és a fideszesek úgy foják szidi a választási vereség miatt a Jobbikot, mint ahogy szidták az MDFet.
Csak csendben jegyzem meg, hogy nem tudok a fehérember világában mé egy páűrtról, amelyiknek 5 választáson négyszer bukott elnökét hatodszor is jelőlnék.
Szóval a Viktor népszerűségi mutatója a teljes lakosság körében 40% Nagyon klassz egy első helyhez is. De nerm a választáson.
Ciki ám, ha egyik politikus lehűlyézi a saját ellenfeleit, megfeledkezve arról, hogy azok is politikusok, meg Ő maga is.

hoplita 2010.03.02. 20:12:29

@ciszko:
Tudod mi az igazán érdekes?
Hogy miközben a Fidesz 50 egynéhány százalékon áll a kv. kutatások szerint, addig mindössze az emberek negyvenegy-két százaléka tartja alkalmasnak a miniszterelnöki posztra.

Elég komoly ellentmondás, bár nem példa nélküli.
De a népszerűségi indexe is be-be csúszik 50 alá, ami azért elég kínos...
Valamelyik felmérés pontatlan.

Gábor, neked erről mi a véleményed?

laji 2010.03.02. 22:01:40

@iii:
Na, megnéztem az LMP weboldalát, ott is a "nyílt kampányszámlát"...
Csak erős idegzetű közgazdászoknak és kommunikációs szakembereknek ajánlom.
Ez alapján a párt kevesebb, mint félmillióval vágott neki a kampánynak... Muhhahahhaha
Jelenleg csődben, mert a februári végén esedékes 11 milliós számla ellenében kevesebb, mint 2 millió van a számlán (igaz, csak febr. 19-ig láthatók az adatok), de kizárt, hogy 1 hét alatt összejött több támogatás, mint addig összesen.... Muhhahahhaha
Szóval ennyit a populizmusról...

radala 2010.03.03. 08:50:28

@hoplita: Te nem vagy volt mdf-es a mérés alapján, mert ott a 2006-os szavazást hasonlították a 2009-hez. Szóval te egy ex-Fideszes vagy a mérés szerint. De mindegy is ez. Ha jól gondolom nekem a miép szimpatikusabb párt volt, mint a Jobbik, de ez már-már "generációs ellentét" esetemben. Nyilván könnyebb kedvelni egy vidéki kiscsapatot egy fradistának, mint mondjuk a mai Debrecent.:-)

szikjáró 2010.03.03. 10:10:13

hoplita 2010.03.02. 20:12:29

Valamelyik felmérés pontatlan.

Akik felmérést készítenek is szeretik ellógni a munkaidőt, amennyi közvéleménykutatás készül ebben az országban, csecsmőtől az aggastyánig legalább évente 2x végigkérdeznek mindenkit az országban, legalábbis az ember azt hinné. Persze nem. Az utcán embereket megállítgatós stratégia nem is vezethet reprezentatív mintához, ugyanis munkaidőben nincsenek benne kellő számban a dolgozó emberek, a délutáni kérdezősködés miatt a délelőttiek (munkanélküliek, munkakerülők stb.) nincsenek bent a mintában. A netes szavazások ugye abszolút pontatlanok is lehetnek, mert az ember itt duplán névtelen, nem feltétlenül a valós véleményét adja közre, a telefonos kérdezőbiztosokat a legtöbb ember lerázza, van más dolguk is, akik mégis leállnak velük activityzni meg lehet egyedülállók/magányosok/unatkozók, ez sem reprezentatív.
Az SMS-es szavazások megdőlnek azon, ha nem emeltdíjasok, akkor ugyanúgy bejönnek a fals szavazatok, ha emeltdíjasok, a bérből élők nagyobb része nem ad 100-500 Ft-ot egy szavazatért, ráadásul a szavazás befolyásolható.
És végül az ember azt hinné marad a választás, ott majd tudunk okosat, de persze akkor majd azzal lesz tele a média, hogy szavazó buszok indultak egyik-másik helyen, 500Ft+virsli+kávé+tészta+stb. áron megvásárolt szavazókkal.
Ráadásul fogalmam sincs, hogyan állapítják meg bármely szavazás legkisebb szignifikáns differenciáját.
Na de Bloggazda Gábor hátha tisztábban lát. :)

szikjáró 2010.03.03. 10:37:09

Persze elgondolkodtató, hogy mindegyik párt kampányában olyan kitételeket hangsúlyoznak a leginkább, amelyek a parlament működéséhez kapcsolódnak (kisebb törvényhozás, visszahívhatóság e.t.c.) ezekhez pedig -amennyire tudom- pont a parlamentben kell 75%-os szavazattöbbség, ezekre pedig a választók ihatnak hidegvizet a dolgok állása szerint. Vicces lesz, már várom. :D

egyittlakó (törölt) 2010.03.05. 11:24:40

@hoplita: "70 képviselőnek kellett volna még Simicska mellett nemmel szavazni "

Most meg miről beszélsz, te retardált? Agyadra ment a meinkampf?

pannonfunk 2010.03.05. 13:49:07

@egyittlakó: kb. 315:71 arányban szavaztak igennel : nemmel a népszavazáson. Azon lehet vitakozni, hogy a parlamenti szavazatok aránya kelle-e, hogy tükrözze a népszavazás arányát (hiszen képviseleti demokráciában élünk), de kapásból retardáltnak nevezni az ötletet nem hinném, hogy lehetne.

egyittlakó (törölt) 2010.03.06. 19:21:17

@pannonfunk: neked is szövegértési problémáid vannak: ha a magyar nép népszavazással felhatalmaz téged, hogy IGENnel szavazz valamire a parlamentben, akkor te leszarod a népet és nemmel szavazol? semmi gond, nem is vártam többet a jobbos demokráciától...

pannonfunk 2010.03.06. 20:55:32

@egyittlakó: Az a helyzet, hogy ugyanezzel a logikával meg azt a 18%-nyi embert szarod le az igen szavazatoddal, aki nemmel szavazott a népszavazáson. a kérdés az az, hogy a parlamentben az igen : nem szavazatok arányának tükröznie kell-e a népszavazáson leadott igen : nem szavazatok arányát, vagy ha az igenek többségbe kerültek, akkor a parlamentben mindenkinek igennel kell-e szavaznia, és így leszarni azokat, akik nemmel szavaztak a népszavazáson?
süti beállítások módosítása