Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
21:44

Közismert, hogy a kampány hivatalosan csak akkor indulhat, amikor a köztársasági elnök kitűzi a választás időpontját. A politikai hevület azonban ennél lényegesen korábban megjelent már a korábbi voksolások idején. Négy vagy nyolc évvel ezelőtt ilyenkor - közel húsz héttel a választás előtt - javában benne jártunk az izgalmakban. Nem csupán a köztereken látszott erősebben, hogy választásra készül az ország, hanem – és a mi szempontunkból most ez a fontosabb – a politikai hírekben is. Talán emlékeznek még arra a szép napra, amikor Orbán Viktor – négy év után először elmondott - parlamenti felszólalása után Gyurcsány miniszterelnök átment a patkó túloldalára, odaült a megdöbbent ellenzéki vezető mellé (pontosabban elé), és aztán mindketten úgy tettek, mintha az ország érdekében még a fejüket is képesek lennének összedugni. Színház volt ez a javából, a téma pedig a kommunikációs csapat által szépen kitalált csupa nagybetűs Nemzeti Garancia Törvény és annak kormányzati ikerpárja, de mégis: érezni lehetett, hogy a felek kénytelenek megerőltetni magukat, gondolkoznak, próbálkoznak, taktikáznak, mert tudják, hogy a választás most(anában) dől el.

Ehhez képest 2009 novemberében alig akad politikai innováció. A kampánynak halvány nyomait is nehéz felidézni, a hírek unalmasak, a pozíciók változatlanok. Semmi meglepő, semmi váratlan. Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon mi lesz a kampány vezető témája, a pontos válasz a „semmi” lenne. A korrekt válasz, amit az elemzők többsége ad, hitelességet (és annak hiányát), valamint teljesítményt (és annak hiányát) említ, valószínűleg, ha lesz valami közös pont, talán tényleg ezek körül alakulhat ki. Természetesen nem tiszta eszű vitát és tudományos alaposságú okfejtést várok, a kampányok a világban mindenhol érzelmekre ható, leegyszerűsített mondanivalót nyújtanak. Általában mégis kialakul valamilyen egységes keret, orientáló irány, amely alapján állást foglalhatnak a szavazók. Nálunk ilyen volt 1998-ban a „polgári Magyarország” koncepciójáról, vagy 2002-ben a „jóléti rendszerváltás” szükségessége kapcsán kibontakozott vita, vagy éppen 2006-ban a szimpla – de mégis szimbolikus - Orbán vagy Gyurcsány kérdés. Egyik sem volt túlságosan bonyolult, de a szavazók többsége általában el tudta helyezni magát ebben a keretben.

Most egyelőre úgy tűnik, hogy ilyen egységes vitakeret nem alakul ki, azaz a kampány „tartalmatlan” lesz. A Fidesznek egyáltalán nem érdeke a vita, nekik nem győzködniük kell a szavazókat, csak megtartani (a saját tábort) és lehetőség szerint otthon tartani (az ellenoldalt). A többi párt bizonyára jön majd a saját tétjével és magyarázatával, mint már volt róla szó, az MSZP a Fidesz kormányzásának veszélyeire terelheti a figyelmet, az MDF talán ismét eljátssza a két nagy gonosz között a kis ártatlan szerepét, az LMP és a Jobbik – természetesen másképp – az új erő, a radikális változás fontosságát állítja retorikájának középpontjába. Ebből azonban csak hangzavar (vagy még az sem) lehet, amely leginkább arra alkalmas, hogy összezavarja a választókat, s még inkább erősítse a politika undort.

Nem lennék meglepve, ha a „tartalmatlanságból” a korábbiaknál alacsonyabb választási részvétel következne, bár hogy mennyire alacsony, az tényleg kiszámíthatatlan. Az időközi választások ebből a szempontból inkább megtévesztőek, még akkor is, ha a csornai kerületben az első fordulóban tényleg nagyon kevesen (21,75%) mentek el szavazni. Aki azonban visszagondol arra, hogy az eddigi rekordot hozó (70% feletti) 2002-es parlamenti választás előtti évben a dabasi időközin is mindkét fordulóban 30 százalék alatti volt az aktivitás, talán kevésbé hisz az időközi szavazások előrejelző jellegében. Az alacsony részvételnek némileg az is ellentmond, hogy a pártok a közvetlen mozgósítás technikáiról már sokat tanultak, s ehhez nincs is feltétlenül szükségük hangos utcai és médiabeli jelenlétre.

Többen kérdezték, hogy vajon az alacsony(abb) részvétel kinek lenne rossz. A válasz könnyű, de nehéz. Könnyű, hiszen természetesen annak, akinek a támogatói nagyobb arányban maradnának otthon. S nehéz, mert jelenleg csak elképzeléseink vannak arról, hogy erre leginkább az MSZP, s talán még a Jobbikon kívüli kis pártok esélyesek. Azt azonban nem árt megjegyezni, hogy a közvélemény-kutatások ezen a téren tekinthetők a legbizonytalanabbnak. Nem azért, mert csalnak a kutatók, ahogy sokan gondolják (nem kell ahhoz csalni, hogy eltérjenek az eredmények, ahogy erre Sir Humphrey Appleby olyan szórakoztatóan felhívta a figyelmet). A kutatások ugyanis nem cselekvésről (megy vagy nem megy), hanem a jövőbeni cselekvésre vonatkozó véleményről (azt gondolja, hogy majd megy vagy nem megy) számolnak be, s azt mindannyian jól tudjuk személyes tapasztalatainkból (az élet más területeiről is), hogy a kettő időnként mennyire nem ugyanaz.

S végül egy kis normativitás. Látjuk, hogy a választók jelentős része utálja a kampányt, irtózik a politikai vitákról, már túl lenne az egészen, mégis, nem árt tudnunk, hogy a kampánynak fontos szerepe van. Meg lehet spórolni, radikálisan le lehet rövidíteni, el lehet kerülni a személyes vitákat, csak tudnunk kell, hogy ezzel a (tömeges) felelős döntést nehezítjük meg. 1998-ban, amikor – a mostanitól eltérő helyzetben és leginkább a kormányzó MSZP csendes kampányra irányuló törekvése  miatt - végül az eddigi legalacsonyabb első fordulós részvétel (56,26%) született, pár nappal a választás előtt a HVG-ben „Kampány, csend” címmel beszéltem ugyanerről. Bár nem szerencsés az önhivatkozás, miután jobbat most sem tudok írni, kicsit idézek belőle: „ A versengő többpártrendszer nem képzelhető el választások, a versengés valódi alternatív programok, a választás pedig ezek megismerése, megismertetése nélkül. Mind a három szereplőnek - a pártoknak, a sajtónak és a polgároknak - tudnia, tudniuk kell, hogy négy évenként a programkészítés, a tájékoztatás és a tájékozódás közös felelősségük. Egymásra vannak utalva, hiszen mind a három elem feltételezi egymást. Amíg a kampánygyűléseken mindig ugyanazok az arcok tűnnek fel, amíg a polgárok nem fogják világosan felismerni, hogy a bőrükre megy a játék, amíg nem gondolnak arra, hogy a pártokat rá kell kényszeríteni a valódi programkészítésre, a hiteles alternatívák felvázolására, addig nem lesz igazi választás, s nem lesz igazi kampány sem. Ma pártjaink némelyike egy jól menő utazási iroda pontosságával szállítja a gyűlések törzsközönségét alkotó szavazóit Szombathelytől Nyíregyházáig, s a polgárok érdektelenségét látva szét tárt karokkal mondhatja kampányszervezőinek: ez egy ilyen ország. Ha azonban nem adunk elég időt a programok, álláspontok ismertetésére, ha csak az utolsó pillanatokban izzik majd fel a politikai vita, a sokak által pozitívnak tartott csendes kampány óhatatlanul a leegyszerűsített, jelszavak szintjén megjelenő választáshoz fog vezetni. A valódi kampánynak ugyanis funkciója - a túl csendes kampánynak következménye van.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr731513814

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ungarische Titanic 2009.12.09. 20:59:29

Közeleg a választás. Újabb 4 évre eldől, hogy merre tovább, Ungarische Titanic.FlottahelyzetA hajó most tolatva száguld hátrafelé, kormányállásában öt elsőtiszt püföli egymást térképekkel és vonalzókkal, a legénység a raktérben póke...

Trackback: Vote-o-shop: Retusált kampány 2010 2009.11.10. 08:15:05

Hát akkor rajta! A blogdizájn már alakul, egy-két utolsó simítás van csak hátra... Közben az első plakátok már kint vannak az utcán, és az első reakciók is megszülettek a reakcióblog által, úgyhogy elindulunk így kicsit félkészen. A Westendbe...

Trackback: A H1N1-nél is fertőzőbb vírus 2009.11.09. 22:11:32

Máris ezrek vesznek részt az LMP „Vegyél részt a demokráciában!” kampányában. Előkampányának első két hetében 10.000 ígéretet és több mint 1000 internetes regisztrációt gyűjtött az LMP. A regisztrációkat mától nem csak online eszközökkel, h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

airween 2009.11.09. 22:05:57

Az hogy a blog szerkesztője a blog.hu-n blogol már a kampány, vagy a kampányra készül, tehát hogy legyen egy bejáratott blog? :)

6.Lenin 2009.11.09. 22:28:06

Szerintem a kampány már javában zajlik.

A 2010-es választást nem a programok jó/rossz/nincs, fogják eldönteni.

1 közös program létezik..

Ebből elég volt.
Ezt érzi,tudja mindenki.
Melyik párt,hol zárja a választást azon fog eldőlni,hányan csatlakoznak a változást akarókhoz.

Az MSZP sorsát az dönti el,kik kerülnek a várható néhány befutó helyre.Rövidesen megindul a harc a helyekért.

A Fidesznek tulajdonképpen csak várni kell,néha a látszat kedvéért a címlapokon szerepelni,de csak óvatosan.

a Jobbiknak meg kell találni az igazi hangját,legyen azért eléggé radikális,de minél több szavazót elcsábítani a másik pártoktól/ingadozóktól.
A nagy kérdés,szükség lesz-é az ordibálókra is,vagy lesz annyi "normális" elégedetlen/kiábrándult.
Van még idő a tesztelésre.

MDF,Bokros hoz annyi támogatót,meg a szadeszből átruccanók +valamelyik szektás társaság+vesznek,ha hiányzik néhány darab az 5 %-hoz.

A többiek 5% alatt,kár a szóért.

Azt hiszem ma már mindenki előtt világos,választás előtt hirdetett program=1 kalap barna és büdös valamivel.

Legyűrni a másikat az egyik oldalon,túlélni minél kevesebb veszteséggel a másik oldalon.

Minden meg van engedve,kit érdekel valójában a program.Esetleg a lanyha látszat kedvéért.
Sittre a komcsikkal!Ez a tét.A tömegben.
A csatazajban más nemigen fog értő füleket lelni.

6.Lenin 2009.11.09. 22:39:00

Ja,igen és kezdődik rövidesen 1 nagyon jó móka

Ki akar az mszp miniszterelnök jelöltje lenni 2010-re?

Lehet jelentkezni,meg kacarászni.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.11.09. 22:56:09

@6.Lenin:

"Ki akar az mszp miniszterelnök jelöltje lenni 2010-re?"

Amennyiben ön szeretne lenni az MSZP miniszterelnök-jelöltje, küldje el SMS-ben a "MINISZTER" szót +06705728212414-es számra!!!
(csak 700HUF+áfa)

A szerencsés nyertes vezetheti a progresszív haladó baloldal listáját. Vígaszdíj: egy közös ebéd Gyurcsány Ferenccel és k.. sok borral... :D

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.11.09. 23:01:19

Nem érdeke senkinek a kampány, mert akkor beszélni kellene a programokról. Az MSZP, ha tudná, hogy mit kell(ene) tenni, akkor az elmúlt években lett volna lehetősége bizonyítani. A FIDESZ a szocik bénázásából él, ha lenne olyan, hogy "versengő programok", akkor meg kellene mondaniuk, hogyan kormányoznának. És ez vélhatően jelentős szavazatvesztéssel járna. A Jobbik népszerűsége valaminek a tagadásán alapszik, és nem a problémák megoldására adandó válaszokon. Pedig értelmes, átgondolt programok nélkül mi alapján választhatunk?

Arivistus 2009.11.09. 23:03:34

@6.Lenin:
Ő igen. Az egész magyar demokráciának a legszórakoztatóbb része az volt amikor az MSZP miniszterelnököt keresett.

Kedves MSZP, nehogy kihagyjátok! Miniszterelnök-jelölt az kell!!

Kalmár 2009.11.09. 23:03:51

Nem sok esély van a tartalmas kampányra.
A Fidesznek 2001 ben is az volt a célegyenesben a taktikája, hogy keveset mozogni, keveset hibázni.
Akkor nem jött be, mert hajszállal átbillent a mérleg.
Most nagyobb az előny, így várható ismét a passzivitás.
Az előny is nagyrészt a kormány tevékenységének a következménye.
Nekik egyre nehzebb a náci riogatással mozgatni a szavazókat.
Sejtésem szerint marad a koronás Orbán király téma.
Szóval tartalmi helyett csúnyább, személyeskedő kampányra számítok.
Nemsokára elkezdenek előkerülni mindenféle hangfelvételek.
Cigányok, nyugdíjasok, közalkalmazottak, korrupció.
Nem meglepően, ebben a témakörben várok leleplező felvételeket.

érdeklődő 2009.11.09. 23:05:48

Érdekes egyébként, hogy régebben pl. a kereskedelmi tévék milyen vehemenciával tolták az antiorbánizmust. Tegnap a bemondó olyan unottsággal olvasta be nyakó istván "orbánúgyakarkormányoznimintegykirály"szövegét, hogy szinte már azt hittem vége az antiorbánizmusnak...

Noda10 2009.11.09. 23:15:14

Én a nyóckerben már láttam plakátot és előrevetíti a kampányok színvonalát. Hát nincs ebben z országban elég okos, koncepciókban gondolkodni képes stratéga, akikhez ezek a buta pártok fordulhatnának? komolyan mondom. Azzal a jelmondattal kampányol itt az szdszes csóka, hogy „Szavazzon a folytatásra! Mi már ismerjük egymást!”. Könyörgöm!!!! Hát egy minden sebből vérző és korrupciós ügyek tömkelegével szembenéző párttal kéne megint azonosulni? ezt folytatni??? Igen, a szavazók ismerik az Szdszt. Ezért vannak ott, ahol. Embertelen nagy öngól.

rocksztar 2009.11.09. 23:16:54

vajon ikor fog kikerülni a patás titkos beszéde?
index.hu/belfold/orban5208/

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.11.09. 23:38:00

Vitatkozhatok?

Tájékoztató kampány (távhő áfa, szja csökkentés stb.), "Önnek is joga van tudni" (Bajnai-csomag), mindennapos Orbán beszédek, képviselőcsökkentési-javaslat, kormánypárttal együtt nyilatkozások megtiltása, rádiófrekvencia elosztás (mdf), internet-hadjárat (Jobbik, LMP)...

Talán egyedül az szdsz szótlan (na ja, párt nélkül nehéz).

Tény, a varázsütés december 12-től várható. Ünnepekre valami jó kis kiszivárogtatás, januárban valami gumicsont (népszavazás stb.), februárban az ajánlószelvény-maffia, március idusára fidesz-jobbik forradalmi hevület, a nagyhétre meg háztól házig tartó mocskolódás.

vizipipa 2009.11.09. 23:43:40

Nem igaz, hogy a közvélemény kutatók nem hamisítanak. Kérdezni persze tudni kell és kihozom amit elvárnak tőlem (amiért a pénzt kapom), de ehhez azért tudni kell, hogy mi az amit el akarok takarni.
Gyenge mesénél egyik sem tudott többet előadni arról, hogy ért el a Jobbik 2-3-szor olyan arányt, mint amit jeleztek. Különösen, ha nem csak a választás előtti 2 hónapot nézzük, hanem további 3-at is!

images.netbag.hu/20091109/23424291147.png

Illumination 2009.11.10. 00:46:03

Most míg ily kevés komment van, gyorsan elmondom, hogy nagyon jó és egyben hiánypótló eme blog, és az különösen tetszik, hogy minden apró részletre kiterjed egy-egy elemzés. És gyönyörű látni, hogy lehet beszélni politikáról szardobálás nélkül, melyre mindjárt óriási kontrasztot húz a színvonaltalan kommentáradat.

ON

Szerintem vihar előtti csend van. De rohadt nagy vihar jön...

Gremlin (törölt) 2009.11.10. 01:07:34

Szerintem is vihar előtti csend van.
Ez a kampány lesz a leghangosabb az eddigiek közűl,és remélem csak a hangja lesz nagy.

Arivistus 2009.11.10. 01:23:54

@Gremlin:

Szerintem ez nem biztos. Az előző évtizedben a pártok, ha mást nem is, azt megtanulták hogy az erőteljes kampány leginkább az ellenfél szavazóit aktivizálja.

trollover 2009.11.10. 01:28:56

Az lenne a legjobb, ha
a Fidesz 51%-ot kapna, hogy ne kapassák el magukat,
az MSZP 25% körül lenne, hogy azért jelentős erő maradjon,
a jobbik 7% körül lenne, hogy lehessen vele riogatni,
az MDF lenne mondjuk 6 %-os,
az LMP 5.01 százalék, hogy remény legyen, az SZDSZ 5,01%-os, hogy bekerüljön a parlamentbe, de azért csapják pofán őket.
Na ez használhatatlan parlament lenne, mert mindenki fényezné magát és további négy évig tombolna a vihar a biliben.
Kellenek a megmondó emberek! Az okosak, a harsányak, az igazmondó csalhatatlanok.
A mélymagyarok, a liberális gondolkodók, a zöldek és a józan polgáriak. Ki a hiteles? Ki a f*szra szavazzunk?

statez 2009.11.10. 03:26:00

Kampányolni elsősorban az MSZP-nek és a kis pártoknak kell. Meg is kezdték, azok, akiknek van fülük a hallásra, szemük a látásra, tapasztalhatják. Az MSZP azzal a fantáziadús ötlettel állt elő, hogy Orbán király lesz, és már zajlanak Felcsúton a koronázási előkészületek. (Ilyen már volt, jól emlékszünk a koronát a fejére próbálgató Orbánra.) Az MDF pedig a frekvenciákkal felvértezve indult az egyenlőtlen harcba, mint egykoron Dávid, hogy lecsapjon a Góliátokra, és közben a szemét le nem véve a szétfutott eszdéesz szavazókról és politikusaikról, az utóbbiaknak felkínálva Dávid Ibolya bárkáján, ha nem is egy ülőhelyet, de egy fogantyút, amibe bele lehet kapaszkodni.

is 2009.11.10. 06:08:05

@6.Lenin: "Ebből elég volt.
Ezt érzi,tudja mindenki."

Igen. Nekem mondjuk a tavalyi népszavazást 18 hónapon keresztül kampányoló pártból van elegem. sajnos még legalább 5 évig kell hallgatnom az ahhoz hasonló hülyeségeit (és elviselni a kádári pangás folytatását). Szóval nem lesz változás jövőre, ahogy most a számok kinéznek. Talán 2014-ben.

bastian 2009.11.10. 06:49:16

Szerintem az elmúlt 8 évnél nem kell több "kampány". Teljesen felesleges pénzkidobás.
El sem tudom ki lehet az, aki az elmúlt két ciklus után az utolsó néhány hétben akarja eldönteni, hogy szavaz- és kire.
Kivéve persze majd a kisbuszokkal hurcolászott cigányszavazókat, akik a "rögtönzött" paprikáskrumplira lehajtott utolsó feles után "világosodnak majd meg".

ErnestoPeet 2009.11.10. 06:49:25

A választók vért akarnak látni. Az orbáni retorika eredménye az, hogy mindenki sanyarúnak érzi a sorsát, a gazdasági világválság ,,eredményeiért'' azt MSZP-t okolja. Hibásnak mindig kell lenni, pedig a helyzet nem olyan rossz, mint amilyennek bemutatják. Korrupció? Ne legyen senki szemellenzős, mindkét oldalon van, volt és lesz, amig a népharag valóban akkorára nem duzzad, hogy nem mer senki mutyizni. Ez persze a média felelőssége is, hiszen ma már egy milliárd forint ellopott közpénz alatt nehéz ,,bekerülni'' a sajtóba, nem üti át az ingerküszöböt.(persze a BKV jó kivétel lehet, de ott eleve van egy zsigeri gyűlölet az emberekben).
A szocik legnagyobb hibája a 2007-2008-as útkeresés (semmittevés) időszaka, emiatt meg kell fizetniük, azonban van a 8 év kormányzásnak sok pozítivuma is. A megfizetés nem lehet azzal egyenlő, hogy szélsőséges erők jelennek meg a Parlamentben, ennek az országnak semmire sincs kisebb szüksége mint egy csapat nyilasra, akiknek a hangja messze elhallatszik....

qwertzu 2009.11.10. 07:42:53

@ErnestoPeet:
A magyar államadósság (GDP- hez mérten) 55%-ról 80%-ra emelkedett 2002 óta. Mégis kit okoljak? És igen az ország ilyen szintű, felelőtlen, indokolatlan (nem vívtunk háborút), politikai célú eladósítása miatt valaki(k)nek felelnie kell!

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2009.11.10. 07:43:45

Hát....
Szerintem már megvan a kampány témája, méghozzá, lesz-e a Fidesznek 2/3-ada.
De nem vagyok politologus mélyeben nem mennék bele...

Pelso.. 2009.11.10. 07:55:06

@trollover: Kapásból azt mondanám, hogy senkire. Azon kívül, hogy burkoltan vagy nyíltan nyomulnak a főokos önjelölt messiások, legkisebb jelét sem látom annak, hogy hatalmi helyzetbe kerülve (maradva) bármelyik is koherens, racionális gazdaságpolitikát folytatna majd. A jól szervezett médiagépezetek naponta ontják a tömény demagógiát, valljuk be: hatékonyan. Ne legyenek ábrándjaink; semmi nem lesz jobb, legfeljebb ismét próbálják majd a nagy semmit kiváló eredményekként kommunikálni.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.11.10. 07:58:24

Úgy gondolom, hogy ez a választás már régen eldőlt, innentől kezdve nem kell a több milliós kampány, reklámok, hirdetések.

Murderface 2009.11.10. 08:06:20

Amennyiben a kampány azt jelenti, hogy semmi említésre méltó, hasznos munkát sem végeznek, viszont nyakló nélkül szidják és fikázzák a másikat, akkor kb. 2002 óta folyamatosan kampányolnak. :P

VSblog Főadmin 2009.11.10. 08:15:41

Van már kampány, mi az hogy, nagyon is :)

voteoshop.blog.hu/

Balt 2009.11.10. 08:17:49

@is: "Nekem mondjuk a tavalyi népszavazást 18 hónapon keresztül kampányoló pártból van elegem."

Wazz, ennyit (eddig) ért, hogy minden eszközzel megpróbáltátok elgáncsolni a népszavazási kezdeményezést. És persze utána serm ismertétek fel, hogy a hasznotokra válna egy előrehozott választás (lehetőleg a b öszme nélkül). De hajrá, a cél az 5% alső széle, közepe!

Balt 2009.11.10. 08:19:52

@ErnestoPeet: "Az orbáni retorika eredménye az, hogy mindenki sanyarúnak érzi a sorsát, a gazdasági világválság ,,eredményeiért'' azt MSZP-t okolja."

Azé' lássuk be: aí "beismert" elkúrás jóval előbb esett, mint a világválság-féreg begyűrűzése...

Ombudsmanyus 2009.11.10. 08:36:00

Mi történik akkor, ha a részvétel nem éri el az 50%-ot?

Annyit tudok, hogy egyéniben akkor a második fordulóban újra mindenki elindulhat, és 25%-os(?) minimális részvételi arány mellett a legtöbbet kapó jelölté a mandátum.

Mi a helyzet a listás szavazatoknál? Ott úgy tudom, hogy a megismételt első fordulón is 50% a küszöb. És mi van akkor, ha ez nem teljesül sem megyei, sem országos szinten?

Van erre valami forgatókönyv? Vagy jön a káosz? Kicsit nagyobb, mint ami most van.

2009.11.10. 09:01:47

Szerintem meg enervált, megfáradt kampány lesz, különösebb atrocitások nélkül, mindkét nagy párt próbál majd valami bolhából elefántot csinálni, hogy bemutassák a másik oldal ördögtől valóságát, azonban az elmúlt évek annyira megemelték az ingerküszöböt, hogy ezek a taktikai botrányok hamar és különösebb hatás nélkül elsikkadnak.

spájdernecc 2009.11.10. 09:04:19

az elmúlt három év folyamatos kampány volt

2009.11.10. 09:04:32

@shitgun: mert mit lehetne előhúzni a kalapból? Valaki korrupt, valaki valami csúnyát mondott egy zárt ülésen, valaki csalt a bármivel? Hónapok óta napi szinten ez pörög, ez már nem pörget fel senkit sem. A robbantáshoz valami szaftos giga-skandallum kéne, olyan meg nincs, nem is lesz. A szurkapiszkán felüli dolgok közös megegyezéssel maradnak a dobozban.

feor58 2009.11.10. 09:17:33

Azok, akik elvileg felrázhatnák a baloldali szavazótábort gyengék, szervezetlenek és hagyják, hogy a "nagyok" föntről mindig a fejükra csapjanak. A "nagyok", akiknek a minimális eredmény továbbra is biztosítja a politikai semmittevésből és hozzá nem értésből eredő irreálisan magas életszínvonalat.
Pedig történelmi lehetőség előtt állhatnának, ugyanis nincs az a jobboldali gazdasági háttérbázis, amely mégegy bukást eltűrne a fidesznek, illetve Orbán Viktornak. Ezért ők hallgatni fognak, mert tapasztalatból már jól tudjhatják. hogy ha a kijelölt frontemberek nagyot szólnak, azzal bukik a párt.
Alapvetően ez a két tényező az, amely miatt magam is langyos kampányra és igen csekély szavazói részvételre számítok

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.10. 09:34:11

"pártokat rá kell kényszeríteni a valódi programkészítésre"

De hogyan? Nem lehetne BÁRMIKOR egy normális (nem választási) programmal a választók elé állni? A jobbiknak van programja (olyan amilyen...), az LMP-nek szintén, az MSZP-nek nem sok, a FIDESZ-nek pedig van, csak nem ismerjük. Milyen módszere van a választóknak a program előcsalogatására, avagy kikényszerítésére? Odamegyünk dörömbölni a székház kapujához, hogy márpedig tessenek nekem egy programot mutatni? A pártokat ez nem érdekli, mivel a választók 99%-át sem érdekli, hogy van-e program, avagy nincs. Kíváncsi lennék, hogy egy választás előtt a szavazók hány %-a tájékozódik a pártok programjáról. Én eddig 1x vettem részt országgyűlési választásokon, de előtte hosszú órákat töltöttem a programok (már ami volt...) olvasásával. Na, nem mintha sokkal okosabb lettem volna, meg azt is tudjuk, hogy választási program=humbug. Szóval szerintem a kampány legfontosabb célkitűzése a költségcsökkentés kellene, hogy legyen, s ennek a lehető legrövidebb kampányidőszak eleget tesz.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.10. 09:52:57

@Ombudsmanyus: Ha az első forduló érvénytelen (tehát nem szavazott a jogosultak több mint fele), akkor a második fordulóban is tartanak listás szavazást is. Ugyanazok indulhatnak, akik az első fordulóban. Ekkor már elegendő, ha a jogosultak több mint egynegyede szavaz.

6.Lenin 2009.11.10. 12:03:41

@is:

Az MSZP,SZDSZ koalíciónak 2x volt esélye a túlélésre.

2006 ősze.Ekkor még akár győztesen is túlélték volna az előrehozott választást.
Nagy esélyük lett volna.

A 2008-as népszavazás után is lett volna esély.Már kisebb,de még meg lehetett volna menteni.

Jelenleg gőzerővel fűrészelik maguk alatt az ágakat.Már csak a totális vereség elkerülésének van egyre kisebb esélye.

Mi lesz,2011 és 2014 között az még nagyon ködös.
Majd a 2010-es választások után lehet találgatni.
Egyelőre a realitásokon fantáziáljunk.

Dr. Pelikán et. (ferológus) · http://ferologia.blog.hu 2009.11.10. 19:18:22

@ErnestoPeet:
Nagyon kíváncsi lennék arra a sok pozitívumra, én spec egyet tudok, azt, hogy még nem olvadtunk be Észak-koreába.
Üdv Pelikán

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.11.10. 20:22:04

@Dr. Pelikán et. (ferológus):

A kedves fórumozó minden bizonnyal a megépült völgyhídra, a 40 centis kilátóra, a jól előkészített és végigvitt kormányzati negyedre, a mindössze 200 milliós kormanyszovivo.hu oldalra, a BKV-végkielégítésekre, a GDP 80%-ára rúgó államadósságra és a ki nem fizetett megyeri hídra gondolt.

Igen. Megcsináltuk, elvtársak.
Nem kicsit. Nagyon.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.10. 21:08:28

Valóban, az időközi választások több szempontból is megtévesztőek, mégis EGY dologban tökéletesen megegyeznek az "igazi" választással: az indulás feltétele ugyanúgy a legalább 750 ajánlás!

Az alacsony részvételnek tehát leginkább az mond ellent, amikor a pártok által leadott ajánlásnál is kevesebben "fáradnak el" szavazni...

Most Csornán a CM 400 és a MIÉP 208 szavazata lett ilyen "érdekes", Pécsett pl. az FKgP 104, itt korábban az MDF 532, Budapesten a HP 296, a MKMP 63(!), de itt még a Jobbik is 682 szavazatot kapott év elején (-tehát a min. 750 "nyílt szavazat" részükre való "átadása" után).

((bár a ferencvárosi botrány óta némileg "kérdés", hogy egyáltalán valódi szavazópolgároktól származnak-e - egytől egyig - azok az ajánlások?!))

abandi 2009.11.10. 23:04:02

Egy maszop-szadesz-madöf választási pártszövetséggel sok választót lehet prezentálni még ám!
A fidesz már fölfalta a magáét.
A jobbik elvérzik haradikként.
Lesznek demokraták, meg republikánusok.
Meg anusok és kussok.

tölgyes 2009.11.11. 10:48:45

Megértem TG. mentegetőzését...A politológiának nem feladata az a típusó jövőbelátás, amit ő csinál...kiszámítani egy párt és egy ember viselkedését..jövőbeni tetteit...???Legfeljebb viselkedési irányokat tendenciákat lehet vázolni és már az sem kevés.. Nekem emlékezetes emlékem volt Kéri jóslata Medgyessy leváltása előtt két nappa. Ugyan.. nem lesz itt semmi.. az SZDSZ majd lehiggad.. stb. Aztán M. Péter másnap repült mind a ludak.. alacsonyan...::::)) Honnan is tudhatta volna Kéri, hogy a háttérben Kóka közvetítésével lemutyizták a buktatást Gyurcsánnyal a fő MP bizalmassal, tanácsadó és barát Gyurcsánnyal...:::))

Itt azonban nem erről van szó. Orbán óvatossága indokolt. Nem szabad elriasztani se a markánsan jobboldali, se a fidesz hagyományos szavazóbázisát. Ez nem csak Orbánnak, hanem még az országnak is érdeke. A válságból csak erős legitimációjú kormány tudja kivinni az országot.. miközben el kell hárítani a fasisztázás rágalmát is, mert az csak nehezíti az ország helyzetét...
Orbán ezt is jól oldotta meg. Politikusi kvalitásai mindig is kiemelkedőek voltak.. jobbak mint a magyar politikusok többségének helyzetelemzési kyalitásai.. A JÖVŐ-MONDÁSRÓL MEG MÁR SZÓ SE ESSÉK!!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.11. 11:34:52

A címből mintha kimaradt volna egy vessző:
"Miért, nincs még kampány?"

Amikor a FMPSZ minden megszólalásából az a - fineszesen álszerény - kommunikációs panel köszön vissza, hogy: "HA a Fidesz fog kormányt alakítani, akkor ..." - hisz tudjuk, ha valamit elég soxor mondanak, az előbb-utóbb úgy is lesz...

De persze a törekvőbb kispártok is belekezdtek már, hiszen a jóval kevesebb aktivistájukkal számukra létkérdés az elnyújtott IDEjű "előjáték".

Aerion 2009.11.11. 16:23:43

Török Gábor úgy látszik ehhez a címhez nem volt elég kreatív.

6.Lenin 2009.11.11. 19:01:10

@tölgyes:

Igen,arra én is emlékszem,Kéri nagyot alakított Az Este-ben,Megyóról.

A többivel is egyetértek.

Szerintem a legtöbb elemző,de Mo-on általában abból adódnak a tévedések,nem a valós helyzetre keresnek magyarázatot,hanem azt szeretnék,az jönne be,amire ők gondolnak.

bee-lah 2009.11.12. 13:30:39

Nekem úgy tünik, az LMP elkezdte a kampányt...
legalábbis "AJÁNLÓSZELVÉNY ELŐREGISZTRÁCIÓ" már van...
Közben elgondolkoztam, hogy vajon nem lenne érdeke a Fidesznek, hogy besegítsen az ajánlószelvények gyűjtésébe? Ehhez ugye azt kellene megtippelni, hogy mi az aránya a tőle/ellenfelektől kieső szavazatoknak...

Pentvalley 2009.11.12. 16:17:31

@bee-lah: Ezen már én is gondolkodtam. Török úr, Ön mit gondol erről? Érdeke lehet a Fidesznek az LMP segítése?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.27. 09:14:28

(az előző 2-re:)

A Fidesznek a MIÉP segítése lenne az érdeke...

(gykv. a Jobbik ellen bevetve;)
süti beállítások módosítása