Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:24

Többször volt már szó a láthatósági küszöbről, arról a szelekciós pontról, amelynek átlépése szükséges egyáltalán ahhoz, hogy valaki választhatóvá váljon, hogy felmerüljön alternatívaként a pártok között keresgélő választók fejében. A Fidesz és az MSZP az elmúlt két évtizedben már biztosította, hogy egy ideig ne küzdjenek ilyen gondokkal, viszont a kisebb pártok esetében kulcskérdés, hogy tudnak-e egyáltalán róluk a választók.

A legutóbbi bejegyzés kapcsán is láthattuk, hogy a Jobbik, az MDF és az LMP egyaránt komolyan törekszik arra, hogy átlépje ezt a láthatósági küszöböt, s ez csak többé-kevésbé, hol igen, hol pedig nem sikerül nekik. A ki és hol látszik témakörében kezembe került egy érdekesnek látszó táblázat, amelynek módszertani alapja ugyan bizonyára vitatható - mint ahogy a belőle levont következtetések is -, mégis tanulságosnak érzem közreadni.

Az úgynevezett Google Pártfigyelőből több érdekes dolog is kiderül (internetes oldalakról van szó!):

  1. A vizsgált orgánumok szinte mindegyikében továbbra is a Fidesz és az MSZP a „két nagy párt”, ez alól kivételnek csupán a demokrata és a portfolio (mindkét helyen szinte csak a Fidesz létezik), a vilaggazdasag (ahol éppen fordítva, az MSZP a sláger), valamint az mti (ahol az SZDSZ a második erő) tűnik.
  2. A  Jobbik néhány helyen meglepően jól látszik (index, nol, kurucinfo, magyarhirlap), viszont egy-két orgánumban szinte alig található meg a párt neve (demokrata, mti, portfolio).
  3. Az MDF az mtv-ben és az indexen erős, viszont az mno-n vagy a hirtv-ben alig tudunk meg róluk valamit.
  4. Az egyetlen igazán konzekvens adat, ami megerősíti azt, amiről ezen a honlapon is többször beszéltünk: az LMP egyelőre szinte sehol sincs.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr311663899

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Bajnai-mítosz 2010.01.11. 22:52:18

Definíció: A történelmi mítoszt olyan képzeletbeli konstrukcióként határozhatjuk meg, mely a kozmikus és társadalmi jelenségek lényegét fejezi ki, ezáltal mozgósítja a társadalom alapvető értékeit és hozzájárul a közösségen belüli szolidaritás m...

Trackback: Fideszfigyelő - Saját korábbi sztárját is elhallgatja a Fidesz sajtó? 2010.01.11. 20:09:21

Török Gábor csütörtöken egy kisebb médiajelenlét-elemzésben lett figyelmes a következőre:[Másik két párt hírkísérletével szemben] "Legsikeresebbnek a Jobbik bizonyult: Pörzse Sándor bemutatása még ma este is címlapos az Indexen és a NOL-on - a Fid...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arivistus 2010.01.11. 18:35:40

@ReWriter:

A negatívum néha éppen hogy előny. Képzeld el a következő szituációt:

GYF interjút ad, kifejti, hogy a Jobbik milyen jó fej párt, nagyon örül annak, hogy a jobb oldal meg bír újulni. Majd kijelenti, hogy nem az MSZP színeiben indulna, ő biztos Jobbikos lenne.

Szerinted ilyen körülmények között bejutna a Jobbik a parlamentbe?

lolcode · http://isten.aldja.szalaiannamari.at 2010.01.11. 18:36:26

a jobbik mar regota nem a lathatosagi kuszobbel kuzd hanem azzal h mikor kerulnek erdemileg a hatalomba 2010ben vagy csak 2014ben

Bognár L · https://bognarstudio.hu/ 2010.01.11. 18:39:17

Az internetes "esemény-mérésre" több módszerünk is van az egyszerű "hányszor említették" módszeren túl.
Íme, egy-két példa:
www.bognarstudio.hu/blog/archives/1156

[nev] (törölt) 2010.01.11. 18:41:28

jó ez a stat.
ha megnézzük, hogy ki, hol szepel a legtöbbet, akkor (tényszerűen) ezt látjuk:

a gazdasági lapok a két vezető pártra koncentrálnak:
fidesz = portfolió
mszp = világgazdaság
---
a közszolgálati médiumok a rendszerváltó pártokat felülreprezentálják:
mdf = mtv
szdsz = mti
---
"anyánk", az index a szélsőségek irányába nyitott:
jobbik = index
lmp = index

revolver 2010.01.11. 18:54:34

én azt nemértem, hogy az internetes oldalak között a barikád miért nincs feltüntetve? vagy nekik mekkora a látogatottságuk?

bioLarzen 2010.01.11. 18:54:54

A cikk utolsó mondata eléggé megerősíteni látszik a (jó)pár cikkel ezelőtti kétkedésemet, miszerint az LMP mintha a valóság által indokoltnál (jóval) erősebb pozícióban tűnne fel ezen a blogon. Az LMP-ről az U-választás óta gyakorlatilag nem lehet hallani, mintha megszűntek volna. Lassan már Godot-pártnak kezdem magamban nevezni őket.
Sajnálom, mert magam is a magyar (párt)politikából totálisan kiábrándultak (azt hiszem, egyre népesebb) csoportjába tartozom, és mi nagyon örülnénk egy új, normális alternatívának. Az LMP új is, normális(nak) is (tűnik). Egyelőre azonban alternatívának nem...

bio

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.01.11. 18:57:42

És ezt az MTI-t akarná a Fidesz megszüntetni?

kristofnagy 2010.01.11. 19:11:06

@Gogol: az LMP nem azért jelentette fel Gyurcsányt, mert az "hú de trendi" dolog, hanem mert Gyurcsány minden valószínűség szerint nyakig bennevolt a Sukoró ügy körüli trükközésben, mutyizásban

kristofnagy 2010.01.11. 19:16:12

@Arivistus: félreérted a dolgot. Ha elolvasod a cikkeket, az LMP azt mondja, hogy a bátaszéki esetnél a bányászati eszközök veszélyeztetnék a környékbeliek egészségét.
A mohi atomerőmű pedig technikailag teljesen elavult és veszélyes lenne.
Konklúzió: az LMP fő baja azzal van, hogy ez emberek egészségét veszélyeztetik ezek a beruházások!

eon · http://magyarinfo.blog.hu 2010.01.11. 19:16:41

A tumblr-en az lmp a legerősebb. :)

pandacsökiboborján 2010.01.11. 19:17:59

@bioLarzen: normális alternatívát csak normális országban lehet kínálni, mondjuk Finnországban, de itt egy csomó embernek fogalma sincs arról, hogy mi van mondjuk Szabolcs megyében, főleg nem a fővárosi értelmiségieknek. Egyébként Magyarország olyan, mintha nem is egy ország lenne, hanem valami tákolmány.

G. Wolf 2010.01.11. 19:31:45

Érdekes a táblázat azonban szertem így ezek az adatok nem sokat érnek. Bár valaki felejbb azt mondta hogy "beszédesek ezek az adatok" - szerintem meg egyáltalán nem azok.

Semmi nem derül ki a hírek minőségéről, az mindegyik rublikát ketté kéne még osztani hogy az adott párt számára pozitív vagy negatív. Ok hogy ott van hogy 50-60%-ban foglalkozik vele, de milyne megítélésben? Mert ha 60%-ban foglalkozik egyik párttal de csak NEGATÍVAN és csak a párt számára kellemetlen rossz ügyeket emeli ki, és az össze stöbbinél meg szétoszlik a maradék negyne 10-10-10-10 de ott meg pozitív akkor nem biztos hogy annak a pártnak ekdvez akivel 60%-nyit foglalkozik.

Nem mondom hogy totál értelmezhetelen ez az adatsor, egyáltalán nem az. Csak kevés így önmagában.

[nev] (törölt) 2010.01.11. 19:34:24

@pandacsökiboborján:
jegyezzük meg, hogy ott északon a nokia csinált fingországból finnországot. nem volt kalevala tervük, aminek keretében szanaszét hordták volna az államkincstárt a különféle pártalakulatok. hanem az állam a közintézmények (iskolák, kórházak) fenntartására koncentrált, és úgy gondolta arrafelé mindenki, hogy úgy egyébként piacgazdaságra van szükség.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.11. 19:38:29

@Arivistus: De a te példádban a Jobbik negatívan szerepel, és rájuk nézve ráadásul rosszul is sülne el a dolog. Az MSZP-t pedig kifejezetten jó színben tünteted fel azzal, hogy Gyurcsány átigazol. Ez nekik csak használna.

Arivistus 2010.01.11. 19:55:06

@kristofnagy:

Elnézést, nekem az jött, le hogy az LMP nem szereti túlzottan az atomot. Néhány LMP-közeli honlapon láttam egy-egy fél mondat erejéig, hogy ők környezetvédők, meg zöldek, meg atomellenesek.

Lehet, hogy te jobban tájékozott vagy ebben a kérdésben. Akkor most szerinted az LMP támogatja az atomenergiát?

@ReWriter:

Azt akartam mondani, hogy bizonyos nagyon negatív szereplőknek a szeretete öl, amit viszont utálnak az erősödik. (Lásd: Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány)
És nem zárom ki, hogy régebben - amikor még arról volt szó, hogy a a Jobbik megelőzi-e az MSZP-t, hanem arról hogy Jobbik hány %-ot vesz el a Fidesztől - akkor Gyurcsány tudatosan élt ezzel a Piszkos Fred-i taktikával.

Gogol 2010.01.11. 20:03:31

@kristofnagy: Mondhatnánk ezer más ügyet is, amiben szükség van az igazság-keresésre. Ők, nyilván véletlenül, pont ezt választották. A gonosz Gyurcsány egyik ügyét. Hamis kis lobbanás volt ez, maradjunk ennyiben.

pandacsökiboborján 2010.01.11. 20:22:10

@[nev]: a dolog nem bonyolult: van egy problémahalmaz, amit bizonyos stratégia mellett lehet megoldani. Az MSzp stratégiája az, hogy vegyük el az emberektől amijük van és abból építsük a saját klientúránkat, a Fidesz meg csak lavíroz, de nem hajlandó egy világos stratégia mentén mozogni. A többi párt meg össze-vissza beszél. Ezért lehetséges, hogy ez egy halott ország, és Orbán nem rendelkezik Krisztusi képességekkel.
IGEN!MEGCSINÁLTUK!

bastian 2010.01.11. 20:48:22

Ezeknek a kimutatásoknak szerintem semmi értelmük. Pont.

MCsaba · http://alegy.blog.hu/ 2010.01.11. 20:55:51

A Jobbik helyzete igazán érdekes ezek közül, mivel mint "új irányt mutató párt" és mint "maga az ördög" is szerepelhet egy-egy hírben az adott lapon.

Az LMP alacsony számai azért kicsit megleptek: (viszonylag) kicsi költségvetés okán nekik az online térben kéne erősnek lenniük nem - TV reklámjuk talán ha annyi lesz mint Thürmer Gyuláéknak...

prometheus_X 2010.01.11. 21:02:57

@Arivistus: Ha Te ezt a két cikket atomenergia-ellenesnek értelmezed, szeretném tudni, hogy milyen érdekből. Elvégre a hülyeséget mégsem feltételezhetem egyből egy vadidegenről.

Tehát?

Arivistus 2010.01.11. 21:37:56

@prometheus_X:
Kedves Prométheusz

Ha egy párt nem az ég adta földön nem csinál semmit, alig látszik hogy létezik, de van 3-4 megszólalása amivel az atomenergiával kapcsolatos dolgokat kritizálja, plusz még annyit lehet róla tudni, hogy nagyon zöld, akkor te milyen következtetést vonnál le erről a helyzetről?

Tehát?

[nev] (törölt) 2010.01.11. 21:43:30

@pandacsökiboborján:
itt a dolog alapvetően ott van elhibázva, hogy a rendszerváltás idején nem lett tisztázva, hogy mi az állam, és mi az önkormányzatok szerepe.

két felfogás ütközik itt. az egyik mondjuk így a finn modell, amely szerint az állam a közintézmények működtetésért felelős. nagyon leegyszerűsítve az iskolákért, a kórházakért. az államnak ezen túl nincs semmiféle direkt gazdaságszabályozó szerepe nincsen.

a helyhatóságok (az önkormányaztok) dolga az, hogy felügyeljék a helyi piacot, és adott esetben ők tegyenek gazdaságösztönző lépéseket. például az uniós forrásokból építhetnének ipari parkokat szigorú környezetvédelmi szabályok betartása mellett, ahol kis, közép, és nagyvállalatok működnek együtt. de hogy mit építsenek, és mit ne építsenek, abba a politikai pártok nem szólnak bele. nagyjából ez a finn kapitalista (felzárkózási) modell.

na most a magyar modell ennek éppen az ellenkezője. ezt egyébként az mszp-szdsz éppen úgy zászlójára tűzte, mint a fidesz-mdf, a jobbik és az lmp is ebben a modellben gondolkodik. amely szerint az államnak van direkt gazdaságszabályozó szerepe, az önkormányzatoknak kellene fenntartani a közintézményeket.

na most a leszakadó térségekben erre az önkormányzatok képtelenek, és a gazdaságélénkítés többnyire azt jeletni, hogy a piac kizárásával épülnek az új létesítmények, ami többnyire viszik a pénzt, és nem hozzák. ami azt jelenti, hogy még kevesebb pénz jut a közfeladatokra. és ezért csúszik lefelé az ország.

2010.01.11. 21:47:43

@Gogol:
mert aki politikai hulla, az már a jogi felelősségre vonás alól is mentesül? az a büntetése, hogy ha csinált valami disznóságot, akkor nem a törvénynek megfelelően szankcionálják, hanem egyszerűen csak nincs hatalmon? ugye nem így gondolod...

Don_Pipita 2010.01.11. 21:50:36

@prometheus_X:
Nem értem, hogy miért állítják, hogy az LMP nem lenne paks ellenes. Egyértelműen az, de ezzel nincsen semmigond,mégis csak zöldek.

Egy kis érdekesség: Ha sikerülne minden kibocsáltási vagy mi a szösz kvotánkat eladnunk lenne 110 milliárd forintunk amiből meg lehetne oldani,hogy ne legyen, vagy legalábbis ne függjünk teljes mértékben Pakstól,és persze itt a zöld energiák felé való nyitásra gondolok.

Balt 2010.01.11. 21:56:15

@[nev]:
"az egyik mondjuk így a finn modell, amely szerint az állam a közintézmények működtetésért felelős. nagyon leegyszerűsítve az iskolákért, a kórházakért. az államnak ezen túl nincs semmiféle direkt gazdaságszabályozó szerepe nincsen."

Ez élénk tévedés! A Finn Fortum csoport - tudtommal - mai napig állami konszern, kb. az MVM, az egykori Ganz és a MOL és vidéke összevonásával a komplett finn energiaipart lefedi. (És itt jegyezzük meg, hogy a '95-ös Bokros/Suchmann-i "privatizációban komoly vevőként lépett fel a magyar erőműpiacon. Mára ugyan kivonult, de lássuk az ellentmondást: a magyar állam így "privatizált"...)

Balt 2010.01.11. 22:00:30

Megint eltűnnek a komme... ntek? :)

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2010.01.11. 22:04:53

Úgy örülnék, ha bejutna a Jobbik és az LMP is. (A jobbik be is fog) Milyen szép kis hippi vs. fasiszta vita lesz, de várom már. :D Még a Thürmer Gyuszi bá' kéne és akkor minden IQ betyár képviselve lenne az Országházban.

pandacsökiboborján 2010.01.11. 22:09:29

@[nev]: de miért leszakadó egy országrész? Én borsodi vagyok és szerintem innen a magyarok 90%-a elvándorol először Butapestre, majd külföldre. Cserébe az állam(mindegy, ki kormányoz) iszonyatosan tolja pénzzel a cigányokat. Ma 10 újszülöttből 9 cigány. Ide senki nem fog már tőkét hozni, lásd a cigányok Kanadának sem kellenek. Ismerik őket,mint a rossz pénzt.
Szóval ez már nem visszafordítható folyamat,hacsak nem rendezünk egy rövid és alapos ....

Piszkos Freud 2010.01.11. 22:14:27

@Arivistus:
A Jobbik reakciója arra, hogy Gyurcsány Jobbik képviselőnek jelentkezik:

"Most már a kedves baloldali szavazók is tisztán láthatják azt, amit mi már évek óta mondtunk: Gyurcsány egy elmekórtani eset, és közveszélyes."

[nev] (törölt) 2010.01.11. 22:14:50

@Balt:
a köztulajdont kevered az állami tulajdonnal, mint a legtöbb jobber.

ezek eredendően helyi konszernek, amiket a helyhatóságok felügyeltek. egyes vállalatok kivonultak a tőzsdére, folyamatosan tőkét vontak be, és így nőttek óriásvállalatokká. tehát ez éppen a liberális modell, sőt a neoliberális. ahol a gazdasági erőforrások helyhatósághoz kötődnek, és nem az államhoz.

ha mi a finn modellt vesszük át, akkor azt kellett volna tenni, hogy az összes állami vállalatot oda kellett volna adni az önkormányzatoknak, tehát nincs se ávü, se ápv. hanem önkormányzati holdingokat kellett volna alakítani. a vállalatok egy részét (főleg a közműveket) köztulajdonban kellett volna tartani, más részüket pedig eladni, vagy bérbe adni.

az államnak pedig kellene közintézményekre koncentrálniuk, arra, hogy ott is legyen rendes iskola, és kórház, ahol nincs fejlett ipar.

Arivistus 2010.01.11. 22:22:38

@Piszkos Freud:
Egyik kommentemben megemlítem Piszkos Fredet [@Arivistus: ], és most megjelenik. Na most mondja valaki hogy nincs telepátia....

Egy ilyen akcióval szemben a Jobbiknak tényleg ez lenne a leghatékonyabb válaszlépése.

Gogol 2010.01.11. 22:23:57

@VulpesVulpes:Új szemléletet vártam tőlük a nevük alapján. Olyan akciókat, amivel több irányból is egyet lehet érteni, nem pont pereskedést, vagy buta csoportképeket a hősök terén. Ez semmiben sem más. Ennyit mondok.

Zahal 2010.01.11. 22:41:14

mi az a "Jobbik"? a jobbik számomra egy újfasiszta, legfőképp újnyilas ideológiájú, antidemokratikus, illegális félkatonai szervezetet fenntartó politikai vállalkozás, amely a frusztrált tömegeket akarja bevetni fegyverként.

[nev] (törölt) 2010.01.11. 22:42:49

@pandacsökiboborján:
egy térség többnyire azért szakad le, mert nincs fejlett ipar. és többnyire ott nincs fejlett ipar, mert nincs fejlett oktatás.

finnország még jobban szét volt szakadva, mint magyarország. a finn parlament elhatározta, hogy mindenhol lesz rendes iskola. ott is ahol csak a rénszavasok kóborolnak. nem lesz ez az önkormányzatokra bízva, mert akkor az elmaradott térségek még inkább leszakadnak. ezért közintézményeket építettek. például benntakásos iskolákat.

és azt mondták, hogy az ipart és a szolgáltatásokat meg felügyeljék a helyhatóságok. az is közhatalom, csak nem az állam.

---

magyarországon ez pont fordítva van. itt az állam akarja a gazdaságot szabályozni. a magyar állam például meg akarja mondani mondjuk azt, hogy hány kilométerenként lehessen patika.

és ha ez szabályozás túl szigorú, akkor azért lobbiznak egyesek, ha meg túl laza, akkor meg azért. és azt mondják, hogy minden baj okozója a lib gazdpol.

a liberális gazdpol azt jelenti, hogy az unió, a nemzetközösség kimondja, hogy a patikaalapítás szabad bizonyos korlátok között (ez a főszabály). nyilván patikusnak kell hozzá lenni. az unió megalkot valami szabályozást, ami az unió egész területén érvényes. az a cél ha te gyógyszerészként végzel, akkor elvben legyen lehetőséged az unió területén szabadon vállalkozni. ettől liberális ez a gazdpol.

de itt a dolog nem ér véget. mert a helyhatóságok ezeket a szabályokat szigoríthatják mindaddig, amíg a rendelet nem ütközik az európai alkotmányba. tehát a helyhatóság megmondhatja hogy hány kilométerenként épülhet patika. a patika alapítást akár köthetik helyben lakáshoz. tehát a helyiek (és nem az állam) megvédhetik a piacukat. de ebbe a törvényhozás nem avatkozik bele, hanem mindezt a helyiekre bízza.

azértmertcsak 2010.01.11. 23:00:11

Lehet más a politika? Ti tényleg elhiszitek ezt a kamut? Mármint, hogy az LMP rövidítés ennek a rövidítése lenne?? ?? .. .. .. ! Nemánemánemá.. Várom, mikor nevezik végre nevén a gyereket...

azértmertcsak 2010.01.11. 23:05:43

@[nev]:
Magyarország NAGY M betű

még neked is - és még akkor is,
ha idegenszívű vagy.
legközelebb akkor ossz észt, ha már nem leszel ennyire primkó. köszönettel

a gondnokság

GaZe 2010.01.11. 23:33:27

@azértmertcsak: ha magyarorszag nagy M-el Magyarorszag, akkor neked meg mondat vegen irasjel.
ocska kis grammarnazi, pfejj.

@Atommániákusok: felsorolná nekem valaki a hazai uránlelőhelyeket? hogy állunk dúsított naftával amivel Paks működik? Mi állítjuk ezt elő?
Az elhasznált fűtőelemekkel mi lesz szerintetek? csak úgy eltűnnek valahova?
Melyik a jobb: egy egyetlen helyen sok áramot termelő majd valahogy a rendszerbejuttató monopolium, vagy egy decentralizált modell, mely egymástól függetlenül is helyben termeli meg az energiát (lehetőleg megújulót, mint nap, szél, stb.)

szál mo-n az atomenergiát erőltetni, meg annak kiszolgálódni az kb, olyan, mint az orosz gáz (nem mintha Pakshoz máshonnan kapnánk a cuccot...)

azértmertcsak 2010.01.11. 23:44:10

Magyarország a hazád, a mondatvégi írásjel meg nem.
bölcs maradtál volna, ha inkább elnézést kérsz és kussolsz.

[nev] (törölt) 2010.01.11. 23:47:44

@azértmertcsak:
oké. Magyarország.
ezen ne vesszünk össze.

Balt 2010.01.11. 23:53:02

@[nev]: "a köztulajdont kevered az állami tulajdonnal, mint a legtöbb jobber."

Ez gondolom elég világos:
Fortum Oyj was created in 1998 in a merger of the electricity company Imatran Voima Oy (IVO - founded in 1921) and the oil company Neste Oyj. In 2005, the oil business was again separated from Fortum and transferred to a re-established Neste Oil company. A majority of Fortum's shares (51.1%) are owned by the Finnish Government.

Balt 2010.01.12. 00:11:53

@Balt:

Tessék:
Imatran Voima (IVO) a Finnish state-owned power company, now part of Fortum.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 01:06:29

@Balt:
csakhogy a kormányzás finnországban nem az államhoz kötődik, hanem önkormányzatiságot jelent leginkább.

és ha a két kommentedet összeolvasod akkor látod, hogy éppen állami tulajdonú vállalatot adtak oda egy önkormányzatnak. espoo-i székhellyel alakult egy közmű. ami kiment a finn tőzsdére, és folyamatos tőkebevonás következtében ez a városi holding tulajdonrészt szerzett különféle erőművekben.

ha már így szóba került az atomerőmű. azt is oda kellene adni paks városának. és nyílt részvénytársasággá kellene alakítani. ki kellene vinni a budapesti tőzsdére. és folyamatosan tőkét bevonni. de ezt nem a magyar államnak kellene felügyelni, nem nyakó istvánra kellene bízni, meg cser palkovicsra, akiket megválasztanak a magyar nyugdíjasok, hanem a paksi városvezetésre. akiket a paksi nyugdíjas választ, meg a paksi fiatalok, akik ott élnek, ott dolgoznak, vagy a szüleik dolgoznak ott, vagy a barátaik. tehát akik valóban tudják, hogy mi folyik az erőműben. meg persze a civilek. meg persze az unió.

ugyanígy a molban is meg kellene szüntetni a maradék állami tulajdonrészt, és mondjuk a százhalombattai finomítót városi tulajdonba kellene adni pont azért, hogy azt ne szerezhessék meg könnyen az oroszok. hanem a derék százhalombattaiak mondják azt, hogy lehet a finomítóban üzletrészt szerezni, csak ehhez beruházni kellene, és nem spekulálni az árfolyammal. az egy értékes finomító az olajvezeték végén, amit fejleszteni kellene. nyilván ehhez tőkebevonás kell, az ottani lakosság élénk figyelemmel kísérné, hiszen ezen múlik a sorsa, a helyi adó, a munkahelyek. meg persze a levegő minősége, nyilván többféle szempont van. de ezt a tulajdont a helyiekre kellene bízni, és nem az államra. és ha elkótyavetyélik a vagyont, akkor nekik legyen rossz, de ha jól sáfárkodnak, akkor nekik legyen jó.

nekem az a meglátásom, hogy gazdaságélénkítést a helyhatóságokra kellene bízni,és nem az államra. és persze értem én nem mindenhol van erőmű, meg finomító, az állam dolga az lenne, hogy ahol egyelőre egyetlen tőzsdei vállalat sincs, meg a helyi adóbevétel zéró körüli, ott is legyen rendes iskola, meg kórház. legalább az legyen. a leszakadó kistérségekbe jut az uniós forrás, abból kell építeni az új infrastruktúrát, amiben ott lehet a megújuló energia természetesen, és akkor azt megint helyben üzemeltetni a direkt pártirányítás helyett.

2010.01.12. 08:38:03

@azértmertcsak: Azt várhatod, mert miért ne "Lehet Más a Politika" lenne az LMPneve, ha ez a neve, provokátor barátom.

@Gogol: Melyik párt csinált csoportképet már a Hősök terén? Na ugye. Egy nem állami pénzen és kizárólag magánadományokból és tagdíjakból táplált párt olyan eszközöket használ, amiket tud. Ha egyszer valaki bűnt követ el, nem állampolgári kötelességünk feljelenteni? A más politika nem az eszközök másságát jelenti, hanem a tiszta erkölcsöt elsősorban, a politika visszahódítását.

@Zsoca87: Az LMP nagyon távol van a hippiktől, ami egyébként is egy 30 éves fogalom. És IQ téren sincs semmi probléma vele, vagy regéld el, mi a gondod.

@Arivistus: az LMP-n belül is vita folyik az atomenergia támogatásáról, a fent említett két cikk nem általában atomenergia-ellenes. Az uránkészletek is erősen kimerülőben vannak és itt is az oroszoktól függünk. Az LMP nem erre koncentrál, hanem az alternatív energiaforrásokra és a megtakarításokra. Személy szerint az atomerőművek bővítése és a szénerőművek bezárása mellett vagyok.

@MCsaba: Persze, csakhogy az említett médiumok nem az LMP érdekkörébe tartoznak, az a néhány (kisebb) honlap, amelyek szimpatizálnak, viszont nem szerepel a listában. Nyilvánvaló, hogy egy parlamenti pártnak százszor több lehetősége van megszólalni, a Jobbik viszont a botrányai folytán már akkor is érdekes, ha amúgy nem mond semmit. Az LMP azokon a felületeken, ahol nem a pénz számít, jól teljesít (Iwiw, Facebook, Twitter, blogok, stb.).

[nev] (törölt) 2010.01.12. 09:26:16

@iii:
na most ha egy kérdésben vita van, akkor egy demokratikus párt a következőt csinálja. tudom, hogy ez ismeretlen magyarországon, de mégis. azt mondja: van egy többségi álláspont. ez. és vannak kisebbségi vélemények. ezek.

ha egy párt demokratikusan működik, akkor nincsenek baráti lapok, és ellenségesek, ugyanis differenciált a véleménye.

és azt fogja mondani mondjuk bencsikandrás, gyerekek ezek az elempések nem akarják az atomot, rakjuk be a lapba, vagy pont azt mondja, hogy gyerekek ezek akarják, rakjuk be azt.

és akkor ebből az jön ki, hogy a párton belül talán lesz olyan, aki a demokratával is szót ért. de ehhez az kell, hogy a pártnak legyen valamilyen ideológiája.

tehát, hogy döntse el, hogy ő most konzerv, vagy lib. én azért nem leszek semmilyen pártnak a tagja, mert én ezt így nem tudom eldönteni. de egy pártnak muszáj eldöntenie.

szerintem egy demokratikus pártban egyféle ideológia van, és többféle vélemény. és nem fordítva.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 09:44:19

még annyit, hogy egy demokratikus pártnak szerintem lehet arról véleménye, hogy mi legyen az atommal. ez oké. de egyáltalán nem kellene beleszólnia abba, hogy mi legyen pakssal, vagy a mohi atomerőművel. hanem azt kellene mondani, hogy döntsék már ezt el az ott élők. nekem ez a véleményem. hogy egy párt ebbe ne szóljon bele. hanem azt mondja, hogy erre valók a civil mozgalmak.

tehát itt megint ugye az a kérdés, hogy lehet-e a civilekből demokratikus pártot szervezni. szerintem nem lehet. mert a civilek egy konkrét ügy mentén szakadnak, a politikai pártok meg valamilyen elvont eszmeiség alapján.

az lmp-nek arra kellene törekednie, hogy 2014-ben ő adja a főpolgármestert. de állampártként én egyáltalán nem tudom elképzelni. és most tavasszal erről szavazunk.

2010.01.12. 09:45:42

@[nev]: Az LMP-nek van ideológiája: ökopárt vagy egyszerűbben zöld. Ez azonban nem fér be a jelenlegi bal-jobb szemléletbe. Én úgy mondanám, nem jobb vagy baloldalon van, hanem elöl.

Egy párt nem jeleníthet még kétféle véleményt, a többségi meg kisebbségi álláspont megjelenítése az a parlamentre tartozik. Ha egy dologban kisebbségbe kerülök egy pártban, akkor két dolgot tehetek: elfogadom és hallgatok vagy elhagyom a pártot, ha ez annyira súlyos. Nyilvánvaló, hogy közös ideológia esetén se létezhet, hogy minden dologban mindenki egyetértsen, majdnem mindenben van kisebbségi vélemény.

A baráti meg ellenséges lapok nem a párt demokratikus működésének függvénye, hanem tény. Kifejezetten LMP-ellenséges lap kevés van egyébként, de nagy többségük valamilyen táborba besorolható, ily módon ellenérdekeltek az LMP-vel foglalkozni.

radala 2010.01.12. 09:53:37

@azértmertcsak: Miért minek a rövidítése?
Amúgy én sem hiszem, hogy lehet más a politika. Illetve nem hiszem, hogy attól, mert GyF szétcseszte az egész baloldalt és az egész baloldal ezt kéjes örömmel tűrte sőt kívánta, azért az egész politikának másnak kellene lenni.
Sokadszorra írom le, hogy nem hiszem, hogy jobb politikusokra van szükség, mint Kósa, Pokorni, Szájer, Simicskó, Harrach vagy akár Szanyi, Fodor, Eörsi. A lehet más politika szerintem sem jó név. Lehet más párt, lehet más baloldal, lehet más liberalizmus tudomisén jobb lenne.
Nekem az az egyetlen bajom az LMP-vel, hogy ezzel az általános elit kritikával elterelik a figyelmet arról, hogy messze nem azonos a különböző oldali elitek amortizációja.

A láthatósághoz. Baj-e egyáltalán, ha valaki nem látszik? Valóban fontos kérdéseket feszeget-e az MDF (mondjuk). Lehet, hogy túl egyszerű a világképem, de nem látom be, hogy mi szükség van 5-6 pártra?
Azt belátom, hogy az mszp lecserélésre szorul, azt is, hogy az szdsz-t épp lecserélik. Tény, hogy radikálisok sokan vannak a társadalomban, szóval a Jobbiknak van hely.
Nehogy bárki azt képzelje, hogy egy db Fidesz mondjuk kevésbé színes, mint egy LMP-vel színesített parlament.
Nem hiszem, hogy Illés és Mikola olyan nagyon közel állnának egymáshoz világnézetileg. A lényeg kb az, hogy egy párt épp kormányoz vagy ellenzékben van.
Baromi kíváncsi leszek az LMP-re, de ha tippelnem kell, akkor azt mondom, hogy sajna a közös MDF-SZDSZ lenyomja őket 25 alá. Szomorú ez nagyon, mert azon az oldalon valóban égető szükség lenne más politikára, nem az új gondolatok miatt, hanem a nem hiteltelen emberek miatt.

2010.01.12. 09:54:58

@[nev]: Dehát mi is Mohi mellett élünk, meg Pécsen. Paks meg pláne az egész országra tartozik. Egy országos pártnak a helyi ügyekkel is kell foglalkozni, az uránbányászat esetében pontosan ez történik. A politikai döntések a parlamentben történnek, egy civil mozgalom csak befolyásolni tud, nem döntésképes.

Az LMP nem fővárosi párt és nem civil mozgalom. Téves a felfogásod. Állampárt mi se akarunk lenni.

P.S. Nem ártana nagybetűket és vesszőket alkalmazni, sokkal olvasmányosabb lennél :).

radala 2010.01.12. 09:57:39

@radala: 5=shift 5 azaz % szóval sajna nem 25 hanem 2% alá nyomja:-)

radala 2010.01.12. 10:01:21

@radala: Visszatérve. legyen az, hogy az LMP elér 5 % ez 10-18 képviselő. Tuti sokkal több liberális-zöld van a Fideszben/KDNP-ben ennél a számnál és sokkal nagyobb is az érdekérvényesítő képességük. Mire is kell az LMP?

2010.01.12. 10:02:51

@radala: Egyetértek, nem azonos a különböző elitek amortizációja, per pillanat a baloldal nagyságrendekkel vezet, ez látszik a közvéleménykutatási adatokból is. Ettől függetlenül a Fidesznek is van felelőssége a kialakult helyzetben, csak ezt nem hajlandó elismerni természetesen, nemcsak a kormányzása miatti örökségből kifolyóan (az már szinte elévült, de azért idősebbek emlékeznek még rá), hanem az azóta eltelt időszak se volt valami fényes.

A politikának nemcsak lehet, hanem kell is másnak lenni, mint ahogy eddig folyt. Nem véletlen az olyan mozgalmak sikere, mint a Seres-féle párt- és politikatagadó cirkusz. És hogy ez eddig fajult, abban felelőssége van az általad felsorolt, tényleg normálisabb politikusoknak is.

2010.01.12. 10:06:06

@radala: Kétlem, hogy lenne ennyi. Mondj már egy párat lécci, majd megkeressük őket.

Azért kell, hogy ezek a gondolatok ne vesszenek el egy nagy párt süllyesztőjében. Továbbá az LMP nem tisztán zöldpárt, nem környezetvédő párt, ennél sokkal komplexebb.

radala 2010.01.12. 10:09:01

@iii: Nyilván van a Fidesznek is felelőssége, bár hirtelen nem tudom mi is lenne az, de ezt már megbeszéltük. A kérdés inkább az, hogy miért is lesz jobb a világ, ha lesz 10-18 LMP képviselő?
Ettől a világ nem lesz jobb. Akkor lesz a világ jobb, ha most lesz ennyi képviselője az LMP-nek és 2014-töl lesz 0 mszp képviselő és 140 LMP képviselő, vagy inkább 60 a 200-ból...
Szerintem az LMP-re csak egy esetben van szükség, ha ezzel megújítja a baloldalt (nevezzük progresszív oldalnak)

2010.01.12. 10:09:39

@radala: Kétlem, hogy ennyi lenne. Mondj párat lécci. Vannak nyilván, akik megszólalnak ilyen témákban, különösen mióta megvan az LMP ;-)

Azért kell, hogy legyen önálló párt, hogy ezek a gondolatok ne vesszenek el a nagy pártok között.

Másrészt az LMP nem tisztán zöldpárt vagy környezetvédő párt, ennél sokkal komplexebb, a társadalmi igazságosságot és a részvételi demokráciát is célul kitűző ökopárt. Elismerem, ezt kicsit nehéz kommunikálni.

2010.01.12. 10:12:54

@radala: A Fidesz felelőssége, hogy képtelen a megegyezésre, csak a saját győzelme volt fontos. Elérte.

/Bocsánat, a hülye blogmotor nem mutatta, hogy már fenn vann a bejegyzés./

[nev] (törölt) 2010.01.12. 10:21:30

@iii:
ja, bízzuk nyírpazonyi romák szavazatára, hogy mi legyen pakssal. remek ötlet. pont ez érdekli őket. fel nem fogom, hogy a helyi ügyeket miért kell belekeverni a pártpolitikába.

gyűljenek oda a civilek, láncolják oda magukat a kerítéshez, vagy érveljenek pont az erőmű bővítése mellett. és erről a kérdésről döntsön paks. hogy akarják az erőművet bővíteni, vagy nem akarják. és az unió döntse el, hogy támogatja-e a bővítést, vagy nem támogatja. nyilván szigorú biztonsági előírások lesznek. de az államnak ezekbe a helyi ügyekbe nem kellene közvetlen beleszólnia.

az, hogy milyen legyen iskola, abba meg bele kell. hogy mi legyen az irodalomkönyvbe abba muszáj. azt nem mondhatja meg, hogy milyen legyen "az" irodalom tankönyv, de azt meg kell mondania, hogy mi legyen abban a "vastagbetűs". és ezt pont a képviselőknek kell eldönteniük. nyilván meg kell hallgatni a sok irodalomtudóst, hogy ők mit gondolnak. és abból ki kell hozni valami kompromisszumot, és akkor az lesz a "vastagbetűs". ez az állampárti logika. és egyébként meg az alkotmányos kereteken belül minden egyebet is meg lehet engedni. ilyen kérdésekkel kellene foglalkozni a parlamentnek.

radala 2010.01.12. 10:22:00

@iii: Nem vagyok ebben otthon, de gondolom Ángyán Józsefnél ( www.okotaj.hu/szamok/22/varos4.html )nektek sincsenek jobb ötleteitek. Illés Zoltán elég sötétzöld, Nem hiszem, hogy Glatfelder nem lenne fönntartható fejlődés hívő. Nem vagyok otthon ebben. Mindenesetre Schiffer lehet, hogy szereti a zöldséget, de gondolom még Illés Zoltáni mértékben (ez pedig nem egy kihívás) sem szakértője a zöld témáknak.
Nem hiszem, hogy mondjuk Morvai Krisztina kisebb jogvédő lenne, mint Schiffer. Szóval ezek a dolgok még annál is bonyolultabbak, mint én az elején elképzeltem.

radala 2010.01.12. 10:31:55

@iii: Egy politikai párt elsöszámú feladata a hatalom megszerzése, mivel enélkül nem tud tenni semmit az ország érdekében.
Múltkor leírtam, egy Fideszes nem látja be, hogy bármi kompromisszumkeresésre lenne szükség az mszp-vel, mert az elsö kompromisszum, hogy legyenek előrehozott választások föl sem merült. Szerintem ez mind emberileg, mind politikailag, mind mindenhogyan tökéletesen érthető.
De lényegtelen. Szerinted zöld ügyekben pl. kell kompromisszum? Egy fenéket kell, ha egy fejlődés nem fönntartható, akkor kompromisszumok nélkül meg kell próbálni átállni a fenntartható fejlődésre. Ezalatt nem azt értem, hogy nem fokozatosan, nem károkat okozva, de ez nem egy kompromisszum, hanem emberség...
A kompromisszum nem egy varázsszó.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 10:38:25

és hogy legyen valami kapcsolat a témához, nyilván ahhoz, hogy egy párt látszódjon az országos lapokban ahhoz országos ügyeket kell felvállalnia, és nem helyi ügyeket.

a helyzet az, hogy a nyírpazonyban élőket pont nem érdekli paks.

de az érdekli őket, hogy a magyar irodalmat és történelmet így és így kellene magyarázni. ettől lett országos párt a jobbik. mert el kezdte magyarázni a történelmet úgy, mint egy birodalmi sikertörténetet. persze nyilván ez nem érdekel mindenkit, de van egy csoport, akit ez érdekel. nyilván a többséget jobban érdekli a nyugdíj, és a családi pótlék. de ezek mind országos ügyek. ami nyírpazonyban is érdekli az embereket. a paksi, vagy a mohi atomerőmű meg nem érdekli őket.

2010.01.12. 10:39:32

@radala: De hol van ez a 18-tól? Illés meg jól el van nyomva, egyébként meg üzenem neki, hogy jöhet az LMP-be :-)

Nem Schiffernek kell értenie a zöldségekhez, ő "csak" primus inter pares jelenleg, ahogy Orbán meg Mesterházy se ért mindenhez. Ökoszakértőből bőven van nálunk, elhiheted.

Mindenesetre mi úgy gondoljuk, hogy a fönntarthatóság gondolata nem jelenik meg eléggé a politikában, hiába van 1-2 híve a jelenlegi pártok között is. És ismétlem: az LMP nemcsak ezzel foglalkozik.

Morvai Krisztina kizárólag a szélsőjobb radikálisok jogait védi. Schiffer őket is meg a romákat is, meg bárkit, aki rászorul. Nagy különbség. Ha nem így lenne, szívesen látnánk Morvait az LMP-ben is, de nagyon nem így van.

Anselmo 2010.01.12. 10:43:53

Nem tudom, van-e jelentősége, de Morvai Krisztinával álmodtam...

2010.01.12. 10:45:50

@[nev]: Paks mindenkit érint és mindenkit érdekel. Ahogy Budapest sem csak a pestiek dolga. Nemcsak a mohácsiakra tartozik az új hídjuk sem. Nemcsak a sukoróiakra tartozik a Velencei-tó élővilága, és sorolhatnám. Az országos politika sok helyi ügy összességét is jelenti, egyébként meg nem minden helyi üggyel foglalkozik az LMP-központ.

Van olyan párt (Élőlánc) ami például szinte kizárlóag a dunakeszi láp üggyel foglalkozik most. Az LMP-nél csak a helyi csoport foglalkozik ezzel. Egyelőre.

radala 2010.01.12. 10:46:15

@iii: Azért említettem Schiffert, hogy lásd, hogy az LMP is messze van a 18-tól.
Amúgy nyilván Orbán, aki vonzódik a mezőgazdasághoz meg a "régi" dolgokhoz, nyilván ö is van annyira zöld, mint Schiffer.
Tuti meg van a 18, de nem is ismerek 18 fidezsest. Szerintem a Fidesz nem nem zöld.
Nem hiszem, hogy Rogán kevésbé lenne zöld, mint az átlag LMP-s.
Szóval engem tuti senki nem tud meggyőzni arról, hogy az LMP-re szükség van, hacsak nem azért, hogy az mszp-t kicsinálja.

2010.01.12. 10:51:47

@radala: Hogy ne kellene zöld ügyben kompromisszum? Például az atomenergia nem fönntartható, szennyez is, ugyanakkor egyelőre szükséges rossz és még mindig jobb, mint a szénerőművek. Ezt a zöld pártok még nehezen fogadják el, mert történelmileg az atomenergia ellenségei voltak, amikor a klímaváltozás még nem volt ennyire centrális kérdés.

De más ügyet is lehetne találni. A kompromisszumra a legjobb példának az íreket meg a németeket szokták emlegetni. Ők képesek voltak erre. Én a Fidesztől is ezt várom el, nem a bosszúállást.

radala 2010.01.12. 10:52:13

@iii: Azért Morvait ne csak most figyeld.
Nem kisebb ö semmivel, mint Schiffer, csak most mások a prioritásai:-)
Azért írtam ezt, hogy ismételten alátámasszam, hogy nem a politikusokkal en bloc van baj. Nem olyan nagyon kell őket lecserélni. Nem az elit, hanem a baloldali elit az, ami megszűnt elit lenni.

radala 2010.01.12. 10:57:33

@iii: Ja, egy elnyomott Illés még mindig sokkal nagyobb hatású lehet 10-14-ig, mint a legtámogatottabb LMP-s.
De ok túl van ez tárgyalva.
Egy szó, mint száz nekem nem hiányoznak azok, akik nem látszanak, sőt odáig megyek, hogy sokkal többen látszanak a kelleténél:-)
Szerintem egyedül a radikálisok olyanok, akik hiányoznának a parlamentből, mert ők egy (sajnos) létező csoportot képviselnek. A zöld gondolat meg ilyenek, azok nem a parlamentből, hanem a társadalomból hiányoznak, vagy nem elég erősek. Ha a társadalomban ez megjelenik, akkor majd ki is lesz elégítve, ha nem jelenik meg, akkor hiába az LMP soha nem lesznek kielégítve.
A zöld kérdés szerintem oktatási/nevelési kérdés nem politikai.

2010.01.12. 10:58:18

@radala: Lehet, hogy otthon a konyhában zöld Rogán is, csak ez nem derül ki. A te logikád alapján csak 1 pártra lenne szükség, végül is mindenki elfér abban. Ezt már kipróbáltuk. Nem jött be.

Egy nagy pártba betagozódva ezek a kérdések elkenődnek és a lobbiérdekeknek áldozatul esnek. Ezért van szükség az LMP-re.

2010.01.12. 11:01:11

@radala: Igen, Morvai korábban védett női jogokat is, akkor még nem döbbent rá, hogy ő mennyire is radikáljobbos. Csak amikor megfúrták az EU-s állásából. ;-)

Én a mostani Morvairól és a mostani Schifferről beszélek.

2010.01.12. 11:01:42

@radala: Összekevered a zöld politikát a környezetvédelemmel. Na ezért van szükség az LMP-re.

radala 2010.01.12. 11:02:38

@iii: Ne hülyéskedj az LMP-röl kevesebbet lehet tudni, mint Rogán konyhájáról. Az LMP nincs is. Mi a zöld programja? Egyszerűen van felé egy MEGELŐLEGEZETT bizalom.
Maga Schiffer mondta, hogy program majd márciusban...
Egyszerűen még a Védegylet + Sólyom miatt van az LMP-nek egy kis zöld színezete, de amúgy...
Egyszóval nem akarom én bántani az LMP-t, de nem látszik és nem is biztos, hogy ez kár.

Gogol 2010.01.12. 11:05:50

@iii: Pl. a Gárda csinált csoportképet. Erre a "tiszta erkölcs" dumára meg nem reagálok. "Ha egyszer valaki bűnt követ el, nem állampolgári kötelességünk feljelenteni?" - dehogynem, csak akkor mindenkit, visszamenőleg is, ne csak a Gyurcsányt.

2010.01.12. 11:10:22

@radala: Hát ugye van programja, ami az EP-re készült (lehetmas.hu/img/lmp+ep+program.pdf) és valóban lesz egy ennél újabb is. Így van ez más pártokkal is, mit ne mondjak, a Fidesznek sincs programja. A programokat egyébként se kell félévente cserélgetni.

Az LMP az Európai Zöld Párt megfigyelő tagja, egész Kelet-Európában a legsikeresebb zöld párt, úgyhogy ezt színezetnek állítani erős túlzás. Bárki, aki megnézi a programját, ezt maga is megállapíthatja.

2010.01.12. 11:13:38

@Gogol: Ez a feljelentés nem ad hoc, a feljelentés kedvéért történt, hanem a most zajló sukorói ügy miatt, mivel arra nem kaptunk érdemi választ. Már nem egy testület megállapította, hogy igazunk van, maguk is visszatáncoltak tőle. Persze, hogy ezt büntetőügyileg lehet-e bizonyítani, az majd kiderül.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 11:16:01

@iii:
szerintem meg pont a sukuróiakra tartozik, hogy akarnak-e kaszinót, vagy nem akarnak. és az is, hogy mi lesz a madarakkal. az elsősorban a velencei tó környékén élőkre tartozik. arra a kistérségre.

és itt nem egy ideológia mentén szakad a nép. hanem például ha valakinek van ott egy panziója, akkor az érdekli, hogy akkor most vele mi lesz. a kaszinóváros őt pont tönkreteszi, vagy pont nem. és ez elapján dönt. és nyilván van ott helyben olyan is, aki a madarakért aggódik.

de ha mégsem, akkor oda lehet budapestről utazni, és lehet ott sátrat verni, hogy ne bántsák a madarkat. lehet egy civil mozgalom. menjük le a tóra, és akadályozzuk meg, hogy felépítsék a kaszinóvárost. oké. de ez nem országos ügy, mint ahogyan a dunakeszi láp is az. és egyáltalán nem jó, ha ezekbe beleszólnak a parlementi pártok.

ott van sukuró. beleszólt az állam. és a kormány eladta a területet valakinek, holott azt az ellenzék egyik főtámogatója nézte ki magának. erről szól a sztori. feudális hadurak viszálya ez, amihez asszisztálnak a pártok, mert onnan kapják a pénzt.

mi lenne, ha a parlementben egyik párt se akarná megmondani, hogy a velencei tónál konkrétan mi legyen. az lmp se. nyilván kell egy környezetvédelmi ajánlások, sőt akár kötelező érvényű szabványok is, amiket elfogad az unió. de ezeken a kereteken belül, döntse már el az, aki ott él, hogy mi legyen. döntsék el ők, hogy az a kaszinó nekik jó, vagy nem jó. aki a tónál él azt is érdekli az élővilág. azt érdekli a leginkább. mert az abból él. de ha az lmp úgy látja, hogy az ottani környezetvédőknek kell még muníció, akkor oda lehet menni, le lehet sátorozni, és nyomást gyakorolni a helyi képviselőkre, mégse épüljön ott semmi.

nem akarom ezt a vitát folytani, mert legfeljebb úgy kapcsolódik ide, hogy az országos lapokban való megjelenéshez egy pártnak nyilván országos ügyeket kell felvállalnia. az országos ügyekben ki kell alakítani a többségi álláspontot, és kellenek kisebbségi vélemények is. amire aztán a különféle reakciók érkeznek.

mindez nem zárja ki, épp ellenkezőleg ez teszi lehetővé, hogy aztán egy jóvágású fazon kiálljon a tévébe, és hangzatos jelszavakat mondjon. és amire a nép azt mondja: "azta!". vagy azt, hogy "ez? nehogy már ez legyen". mert a nép nagyjából így választ.

Gogol 2010.01.12. 11:19:59

Azt rögtön gondoltam, hogy nem ad hoc történt. Rengeteg embert fel lehet jelenteni, sok kétes ügy van mindenfelé, csak egy már leölt bűnbakot szurkálni az értelmetlen. Vagy olyan, mint a dögevés, gyáva. Én átlagolvasó vagyok, erről a pártról ennyit tudok, amiről írok. Látható, értelmes mondandót nem produkált.

radala 2010.01.12. 11:30:19

@iii: Szerintem van elképzelésem Zöld politikával kapcsolatban, nem hiszem, hogy összetéveszteném a környezetvédelemmel. Pont, hogy az a tudás hiányzik az emberek többségéből, hogy az út, amin járunk a pokolba visz. Pont ez az, amit tudatosítani kell és ez nem egy politikai kérdés, ez egy tény.
Szemben pl a klímaváltozással, amit én messze nem vennék annyira készpénznek, mármint az általunk okozott kibocsájtás részét.
Ha én LMP lennék ezen nem is lovagolnék, mert ki fog derülni, hogy az egész egy bődületes hazugság. Sokkal inkább azzal nyomulnék, hogy függetlenül a klímaváltozástól a fosszilis energiahordozók elfogynak, ráadásul csupa demokráciára veszélyes országot tartunk el a vásárlásainkkal. Nálam pl. a környezetvédelem, takarékosság szigorúan összefügg a beteges oroszgyűlöletemmel:-)

2010.01.12. 11:39:31

@radala: Márcsak erre az egyre: bődületes hazugság? A világ minden épkézláb kormánya elismeri, már az USA és Kína is, ami nagyon nagy szó.

A másik probléma, hogy ennek az igazsága túl későn fog kiderülni. Ha nem igaz netalán, akkor is nyerünk vele, ha megpróbáljuk megakadályozni. Ha viszont igaz és nem teszünk, akkor nagy gebasz lesz.

radala 2010.01.12. 12:14:18

@iii: OK akkor nem ki fog derülni, hanem "könnyen kiderülhet".
Biztos azért vagyok klímaváltozás szkeptikus, mert már a gimnáziumi földrajztanárom is az volt:-) Illetve nem volt az csak nevetségesnek nevezte 50 év mérés után az ilyen bátor következtetéseket.
Summa summarum fönntartható fejlődés jó. De nem szabad egyetlen célt vagy veszélyt megnevezni csak, mert ha az kidől, akkor az egészet maga alá temeti.
A Zöld gondolat olyan kell, hogy legyen, mint a liberalizmus. kevés kell, hogy legyen egy párt identitásához, mert mindenkinek Zöldnek és liberálisnak kellene lennie.

Pentvalley 2010.01.12. 12:57:40

Kicsit az MDF-ről. Teljesen egyértelmű a stratégia: minden nap be kell kerülni a médiába. Ebben szerintem óriási a kockázat mert bekerülhetnek ilyen nyilatkozatok is:
100 ezer kínait hoz Orbán, de a kedvencem "a KDNP politikai prostituált".
Abban bízom, hogy ez a tartalmiatlan politikai kommunikáció nem lesz sikeres. Ez megint csak cirkusz, de a média csak erre vevő. :-( Igen, a klasszikus 4. hatalmi ág....

dr. mesterséges színezék 2010.01.12. 13:15:34

@G. Wolf: "Ok hogy ott van hogy 50-60%-ban foglalkozik vele, de milyne megítélésben? Mert ha 60%-ban foglalkozik egyik párttal de csak NEGATÍVAN és csak a párt számára kellemetlen rossz ügyeket emeli ki, és az össze stöbbinél meg szétoszlik a maradék negyne 10-10-10-10 de ott meg pozitív akkor nem biztos hogy annak a pártnak ekdvez akivel 60%-nyit foglalkozik."

Akit mindenki bánt, azt meg lehet védeni, ha van benne valami szimpatikus, ezáltal még inkább a sajátunk lesz. Akit még csak nem is bántanak, az nincs - ahogy nem nagyon volna Jobbik sem, csak hát bántották alaposan a szellemi elit Elit Öngyilkos Alakulatából.

dr. mesterséges színezék 2010.01.12. 13:17:57

@Pentvalley: "Teljesen egyértelmű a stratégia: minden nap be kell kerülni a médiába."

Az MDF nem csak az elkisgazdásodásban gondolkodik: Herényi az eltorgyánosodást is megcélozta.

ablak estefelé 2010.01.12. 13:27:11

@[nev]:
Az alapgondolat - ha jól értem: a helyi ügyekben a helyiek döntsenek - nem rossz, csak nagyon-nagyon rossz példákat hozol (esetleg: rosszul gondolod), hogy mi a helyi ügy.

Például az atomenergia vagy a paksi atomerőmű (vagy a mohi) nem helyi ügy, mégcsak nem is országos. Plasztikus párhuzam: csernobil nem csak a csernobili lakosokat érdekelte.

Ha pedig a százhalombattaiak tulajdonába adnád a finomítót, akkor azonnal eladnák és elköltenék az árát, mert egyszerűen nem fognák fel a stratégiai jelentőségét. És fontosabb lenne a helyieknek alanyi jogon járó ingyen ebéd, amit 50 évig finanszíroznának az árából (mert valószínűleg olyan önkormányzat nyerné a választást, aki valami ilyesmit ígérne).

Nagyon nehéz persze meghúzni a határokat, de szerintem te rosszul húzod meg. Helyi szinten egyszerűen nincsen sem felelősség, sem kompetencia, sem érdek az általad példaként felhozott ügyek megfelelő vitelére.

Persze az egész off topic, bocs :-)

ablak estefelé 2010.01.12. 13:32:45

Csak hogy kicsit on topic is legyek.

A táblázat tanulságai valóban látványosak és persze igazán korlátozottak: valóban csak a mennyiséget és nem a minőséget értékelhetjük. (És technikailag csak maga a választás adhat igazi minőségi értékelést :-)

Viszont az lmp helyzete valóban siralmas, mert ilyen mennyiséggel egyszerűen tök mindegy, milyen a minőség. Egy darabig gondolkoztam, hogy rájuk szavazok majd, de eddig - akár önhibájukból, akár a körülményekből adódóan - kis túlzással csak az itteni kommentekből derült ki a terveikről, véleményükről bármi is számomra. Ez pedig nagyon kevés.

radala 2010.01.12. 13:35:14

(Kedves Török Gábor!)
Érdekes ez a gugli pártfigyelés. Baromi viccesek a számok, hogy az mno-t nem is érdekli a Fidesz a Népszava meg tökéletesen kiegyensúlyozott...
A kérdésem az lenne, hogy baj-e ha valakik nem látszanak? Van-e bármiféle pozitív hatása a látható pártoknak? Demokratikusabb-e Olaszország, vagy Ausztria, mint az USA vagy Nagy-Britannia? Van-e bármi haszna a kis pártoknak?
Természetesen erre a kérdésre nem igazán lehet válaszolni. De nem úgy van-e, hogy egyrészt végtelen sok probléma van, amire végtelen sok párt lenne a megoldás, másrészt meg valamit vagy így csinálunk vagy nem így, szóval két párt is elég, mert ahol két párt van ott autómatikusan a két pártnak lesz jobb, bal meg középső széle, amik pont ugyanakkora erőkkel bírnak, mint a kis pártok bírnának.
Ha megnézzük a pártfigyelő átlagát, akkor azt mondhatjuk, hogy minden tök rendben van, mindenki legalább annyit szerepel, amennyit megérdemel. Néhányan kicsit többet, de ez meg a média tehetetlensége csupán, amivel nincs is semmi baj, természetes, hogy, ha Pető Iván mondjuk mond valamit, akkor az ma még engem is érdekel, függetlenül attól, hogy majd áprilisban kik szavaznak rá.
Az is világosan látszik, hogy munkával láthatóvá lehet válni (Jobbik), tök mindegy, hogy ez jó vagy sem. Aki nem látszik az maga is tehet róla. Nyilván kár, hogy csak üvöltve, veszekedve, fölvonulva lehet átlépni a láthatósági küszöböt, de tudunk-e arról, hogy bárki megpróbálta máshogyan is. Csoda-e ha a választások tisztaságáért, pártfinanszírozás átláthatóvá tételéért kezdeményezett hakni nem ér célt? Ez egy 20 éves probléma. nincs semmi valódi aktualitása.
Amúgy nem hiszem, hogy a zöld témák rosszabb kiindulási alap lennének, mint a cigánybűnözés. 5 éve én nem hittem volna, hogy ennyi embert be lehet ezzel hergelni. Sőt a (valamilyen bp-i) időközi választásokkor, amikor a Jobbik a megismételt fordulóra "megtisztítjuk a várost a cigánybünözéstöl" vagy valami hasonló plakáttal jött és visszaesett a szavazatszáma, még büszkén meséltem a sok hülye osztráknak, hogy lám-lám ungarn ez a nyílt fajgyűlölet az ellenkező hatást éri el. (nyilván nem ezért csökkent a Jobbik támogatottsága)
Egy szó, mint száz időben el kell kezdeni dolgozni és nehezen megjósolható, hogy mi lesz a jó a fontos téma. Szerencse, hogy nem én adok tanácsot a jobbiknak, mert én a MG-t öngyilkos próbálkozásnak tartottam volna. Döbbenetesen nem értek hozzá, vagy még inkább 2006-óta döbbenetesen megváltozott az ország.

török gábor 2010.01.12. 15:14:19

@radala: Elsősorban nekik baj, mert akkor egyáltalán nem lesznek választhatók - hiszen nem tudunk róluk. De értem a kérdést, hogy a demokrácia milyensége szempontjából mi a helyzet... Én ebben a kérdésben nagyon - mi is a jó szó? - megengedő vagyok, nem hiszek abban, hogy létezik ideális állapot, például arról, hogy a plurális- vagy kétpártrendszer-e a jobb. A választói igényeken és a pártok oldalán jelentkező kínálaton múlik (meg még sok minden máson, pl. a választási rendszeren, ami azonban szintén "politikai termék"), hogy mi alakul ki egy adott országban. Azaz egyetértek: "Aki nem látszik, az maga is tehet róla".

G. Wolf 2010.01.12. 15:24:04

@mesterseges szinezek:

Most én itt nem igazán egyedi esetekről akartam beszélni, persze hogy akivel nem foglalkoznak az nincs, és ok elfogadom hogy az első lépés a látszani, de az nagyon nem mindegy hogy milyen színben mennyire pozitívan/negatívan. Inkább csak azt akartam mondani hogy ezek az adatok itt kevesek.

De a felhozott Jobbikról azért van fórum ami pozitívan beszél. Szóval nem csak tisztán negatívat kaptak az arcukba mindenkitől.

radala 2010.01.12. 15:44:24

@török gábor: No igen ebben egyetértünk. De a választási rendszer szerintem (valószínűleg szerinted is) önmagában nem mond semmit a demokráciáról. Ez szimplán egy történelmi valami. Majdnem azt mondanám, hogy a változatlansága sokkal inkább foka a demokráciának, mint a milyensége. Az már nagyon gyanús, ha valahol a választási rendszer birizgálásával képzelik el megoldani a problémákat. Nekem tetszik pl a magyar választási rendszer, sőt utólag talán még az is tetszik, hogy bármely kormánypárt elmehet a falig, ha neki az tetszik. A dolgok mai állása szerint úgy tűnik, ez a választók által nagyon jól honorálható (büntethető).
Volna még egy kérdésem, ami talán még egy posztot is megérne.
Mi az, ami átmegy? Tudták-e a szocik, hogy a 23 milla román bejön? Tudta-e a Jobbik, hogy a cigányozás, gárdázás bejön? Mérik-e az ilyeneket? Mert mondjuk, mint említettem én mind a gárdát, mind a cigánykérdést olyannak gondoltam, amit nem vesz be a magyar gyomor, sőt ugye a ferencvárosi választás egy pillanatig még igazolt is engem.
Nyilván most már késő az LMP-nek, de ha minden környezetszennyezésnél ők lennének az elsők akik megjelennek, vagy minden cigány/szegény/elesett gyalázáskor ők emelnék föl a szavukat, ha minden jogtiprásról a lehetmas.hu-ról értesülnénk először, akkor hiteles balos zöldek lehetnének.
Nem hiszem el, hogy több radikális van az országban, mint balos-zöld (mondjuk progresszív). (Amúgy a progresszív sem jobb szó, mint a balos, mert nekem pl a fönntartható fejlődésről a konzervativizmus jutna az eszembe, de ez mindegy.)
Szóval, ami érdekelne az az, hogy hogyan választanak témát a pártok?
Mondjuk az MDF-nél kb. világos, hogy csak hír legyünk a cél. A Jobbiknál egy kicsit már szofisztikáltabb, csak csapjunk oda...
98-ban a Fidesz polgár dumája zseniális volt, az szerintem sokaknak bejött, még ha tagadtuk/tam is.
Nagyon érdekelne egy viszonylag általános kép a pártok témaválasztásairól. Hogy csinálta Blair/Berlusconi/Merkel/Cameron.
A politikusság, mint szakma teljesen kísérletes, vagy néha gondolkoznak is?
Értem, hogy sok ez a kérdés.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 15:44:46

@ablak estefelé:
imho az energetikát pont nem kellene állami ügyként kezelni. az, hogy a paksi, vagy a mohi atomerőmű mennyire veszélyes azt ítélje meg az unió szakbizottsága. és ez alapján támogassa annak a fejlesztését, vagy ne támogassa. lehet erről vitázni, de ez ne állami ügy.

egy parlementi választásnál nem ezek az ügyek a fontosak, mert ezeknek az országos jelentősége csekély. helyben van értelme vitázni, vagy az unióban lehet még ezeket felvetni.

szerintem a parlamenti választásokon a társadalmi, és a kulturális ügyek a fontosak. a nyugdíj, családi pótlék, stb. kérdése. ez sok embert érint. majdnem minden családot. ezek társadalmi ügyek.

a másik kalapba tartoznak a kulturális kérdések. például mi az, amit szeretünk a cigányokban, és mi az, amit nem. itt persze nagyon vékony a határmezsgye, ilyen kérdésekben egy politikus könnyen megégeti magát, mert nem lehet fölösleges bántó, vagy sértő. az én véleményem az, hogy ezt hiányolja a nép. ezért sikeres a jobbik. hogy mondja már ki valaki, hogy nem szeretjük azt, amikor a cigányok lopnak. de szeretjük azt, amikor zenélnek. szerintem ebbe a kétségtelenül nagyon egyszerű, majdnem primitív közbeszédbe egy csomó ember be tud kapcsolódni. szerintem erre elemi igény van.

radala 2010.01.12. 16:00:26

@[nev]: szerintem Paks 3,7 millió embert érint (a villamosenergia 37 % biztosítja). Ez még a nyugdíjasoknál is nagyobb szám. Ha valami baj történne szerintem a még a bp-i ingatlanok értéke is egy nap alatt csökkenne 50 %-ot.
Én nagyon egyetértek azzal, amiket írsz, sokat okosodtam is belőle, de nem Paks az ideális példa. Pontosabban rosszabbat nehéz lenne elképzelni.

[nev] (törölt) 2010.01.12. 16:32:59

@radala:
oké. szerinted hány ember gondol ebbe bele. 3,7 millió? mert szerintem ennél jóval kevesebb. paks és környékének lakossága cca. 37 ezer. talán kevesebb, de mondjuk durván az ezred része ennek.

szerintem ez az ezred rész sokkal pontosabban tud dönteni, mint az összlakosság. a magyar társadalom olyan, hogy nagyjából 1000 fős súlyozott mintán fel lehet mérni majdnem mindent. én azt mondom, hogy egy csomó fajsúlyos ügyet is el lehetne dönteni 10e fős helyi mintákon. paks olyan, hogy ott majdnem mindenki ért az atomerőműhöz. és aki nagyon ért hozzá, annak tekintélye van. és ahogy távolodunk ez az átlag hozzáértés csökken. és szaktekintélyek befolyásoló szerepe is csökken. a helyüket a politikai tekintélyek veszik át. miért érdemes a helyből kiengedni a döntéshozatalt. azt nem zárom ki, hogy egy csomó civil odamenjen, és tiltakozzon pro, vagy kontra, és azt sem zárom ki, hogy az unió ez ügyben állást foglaljon. de én nem hiszem, hogy ezt állami ügyként kellene kezelni, amibe mondjuk az államfőnek bele kellene szólnia.

radala 2010.01.12. 16:42:53

@[nev]: Jó nem érdemes ezen vitázni.
Pakson csupa olyan ember van, aki azért ért az erőműhöz mert abból él.
Bős-Nagymaroshoz is értettek a vízügyesek, mégsem biztos, hogy az ö ítéletük volt a helyes.
Nem olyan fontos ez, szerintem értem a dolog lényegét és támogatnám is, csak nekem minden ami jó konzervatív és nem liberális:-)

[nev] (törölt) 2010.01.12. 16:43:43

@török gábor:
egy parlamenti választáson nem nagyon tud egy párt másmilyen lenni csak baloldali. a jobbik is balosan tematizál, akkos is, ha széljobbosnak csúfolják. tehát egy nemzetiségi parlement ha így vesszük majdnem teljesen egypólusú.

lehet persze jobbról, a jogok oldaláról is közelíteni, de ezzel egy párt az országgyűlési választásokon aligha lehet sikeres. az emberek a parlamenttől nem azt várják, hogy jogokat osszanak, hanem azt, hogy igazságot. jöjjön mátyás király, és mondja meg a tutit. a kincstár meg ossza szét azt a pénzt, ami van. na jó egy kicsit azért tartalékoljon. de csak egy kicsit. nagyjából erre lehet rávenni a népet. az országgyűlési választásokon. szerintem.

az unió más tészta. uniós választásokon egészen más kérdések kerülhetnek terítékre. a mezőgazdasággal mi legyen. meg a gyógyvizekkel. meg a szőlővel, és a borral. meg a folyókkal. amiből itt sok van. ezzekel lehet kezdeni valamit. ezek alapvetően jobbos témák. stratégiai kérdések. a fiatalokat könnyű bevonni, mert olyan, minta a "travian" nevű játékot játszanánk.

www.travian.hu/anleitung.php?s=1

és az a feladat, hogy a szomszédos népekkel, vagy törzsekksel együtt megszabjuk a játékszabályokat. erre szerintem egyetlen párt sem érzett rá. de ettől függetlenül az uniós parlament majdnem teljesen egypólusú. ott a szocialisták se igazi szocialisták. mert nem tudnak azok lenni. több pénzt az embereknek. ott ezt nem lehet képviselni.

szóval ez a kétpólusosság szerintem nem a parlamenten belül létezik, hanem a nemzetiségi és az uniós parlamentek között.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.01.12. 18:37:08

Et a nem látszik dolog elég csalóka. Ősszel a közvéleménykutatók 2-3%-ra mérték az LMP-t. Csak emlékeztetőül: 2008 decemberében a jobbik hivatalosan 1%-on állt. Ez nem azt jelenti, hogy garantált a feltörés, de a lehetőség adott, a kritikus a listaállítás lesz.

A fő kérdésekben (pl. korrupció, gazdaság jövője) természetesen jóval előbb lesz aktuális program, mint március.

Az MDF-nek is kopogtató gyűjtés lesz nehéz: Almásy kicsinálásával és Bokros behozatalával elvesztették a régi tagság nagy részét. Egyszerűen nincs szervezetük. Ezért kapkodnak a Bánk féle kisgazdákhoz, meg az SZDSZ-hez, meg hoznak vissza régi lejárt embereket (Roszik) - egyszerűen fájdalmas nézni.

Balt 2010.01.12. 23:05:02

@[nev]: "és ha a két kommentedet összeolvasod akkor látod, hogy éppen állami tulajdonú vállalatot adtak oda egy önkormányzatnak. espoo-i székhellyel alakult egy közmű. ami kiment a finn tőzsdére, és folyamatos tőkebevonás következtében ez a városi holding tulajdonrészt szerzett különféle erőművekben."

Nekem nem ez jön ki belőle: 1921-ben lehet, hogy "városi közmű" volt az IVO - mint jogelőd -, de hogy később, a magyarisztáni tulajdonszerzés idején, pláne a komplett finn olajiparral (Neste) összevonva olyan állami tulajdonú cég volt, hogy ihaj.

De a modelled lám remekül működne ilyen gyarmati országokban, lásd pécsi vízmű francia kisebbségi(!) tulajdonból szerzett (volna) sok kis regionális vízművet. De szerencsére időben lépett közbe Páva, így már nem fog összejönni az országos vízvagyon lenyúlása...

[nev] (törölt) 2010.01.13. 01:33:12

@Balt:
legyen budapesti a repülőtér. a szó szoros értelmében budapestté. és nem az államé. legyen paksi atomerőmű. nem állami atomerőmű kell, hanem paksi. a dunakeszi láp legyen a dunakeszieké, aztán kezdjenek vele valamit. a pécsi vízmű legyen a pécsieké.

legyen ez az alapértelmezés. minden vállalkozói vagyon a városé. de én egyáltalán nem mondom, hogy a pécsi vízművet adják el a szueznek.

ha a pécsiek úgy gondolják, hogy eladják egy időre jogot egy franciának, mert így megspórolják a beruházásokat, viszont drágább lesz a víz, akkor ezt lehessen. matekozzák ki a pécsiek, hogy ez nekik jó, vagy nem jó.

aztán döntsön a városvezetés. tartsanak róla helyi népszavazást akár. de ezt ne az állam akarja ezt eldönteni helyettük. hanem szabad akaratukból döntsenek a pécsiek.

aztán ha rossz szerződést közöttek, akkor viseljék a következményeit. persze ha a szerződés feltűnő aránytalanásgoat tartalmaz, akkor azt semmisé nyilváníthatja a bíróság.

én csak azt tudom, hogy vannak települések, az emberek azt mondják, hogy jöjjön már valaki, és végezze el azokat a beruházásokat ami a megfelelő ivóvizet biztosítja számukra, akár azon az áron is, hogy drágább lesz a víz.

és ott se lehet semmit se csinálni. mert onnan is ki vannak utálva a befektetők. mert te azt hiszed, hogy a zsidók ott állnak a határszélen, hogy lenyúlják az országos vízvagyont. mintha csak zsidókból állna a vízügy.

én azt mondom, hogy helyi vízvagyon legyen. és ha a helyiek azt mondják, hogy márpedig azt ők időlegesen sem adják oda senki idegennek, mert azokban nem bíznak, akkor ne adják oda. ez legyen rájuk van bízva. legyen helyi demokrácia.

cu2 · http://zandagort.hu/ 2010.01.13. 09:58:33

Igazából még nincs teljesen kész a Google Pártfigyelő. Majd talán egy hónap múlva. Akit érdekel, kövessen Twitteren, aztán szólok, ha van változás:
twitter.com/partfigyelo

ablak estefelé 2010.01.13. 18:01:49

@[nev]:
Két bajom van.

Az egyik: oké, minden a helyieké holnaptól. De mi lesz holnap után? Ki építi meg a következő reaktort? Paks város önkormányzata? A százhalombattaiak képesek lesznek elvégezni a környezetvédelmi beruházásokat (amik adott esetben tényleg nekik a legfontosabbak)? Ha pedig ezekhez nem a helyiek adják a pénzt, akkor ne is - csak - ők döntsenek róla.

A másik: a tulajdon a hasznok szedésének jogával jár. A múltban a teljes ország által összedobott (vagy a teljes ország által felvett hitelből származó) pénzből felépített javak hasznait miért egy helyi közösség élvezze? Ha pedig - tegyük fel - a hasznokból nem csak a helyi közösség részesülne, akkor miért csak a helyiek döntsenek azokról a bizonyos javakról?

Szóval, ismétlem magam: az elv jól hangzik, csak a példáid nagyon rosszak.

[nev] (törölt) 2010.01.13. 20:03:41

@ablak estefelé:
fejlesztésre az uniós források állnak rendelkezésre. a százhalombattai finomítót, és paksi atomerőművet uniós forrásokból kellene fejleszteni, illetve bővíteni.

nem látom be, hogy miért kellene ezeknek közhasznú társaságként működnie. miért részesüljön a haszonból mindenki. a helyiek építették, és a helyiek üzemeltetik. maradjon a haszon helyben. természetesen ezek a létesítmények is fizetnek adót. tehát nem azt mondom, hogy ezek a vállalatok ne legyenek szolidárisak, hanem csak azt, hogy ezek éppen annyira legyenek, mint mondjuk egy multi leányvállalata. hiszen ezeknek a cégeknek a piaci körülmények között kell helytállniuk.

most persze lehet mondani, hogy ez nem jó, mert akkor mi lesz a szabolcsi faluval, ahová nem se olajfinomító, se atomerőmű. és a közintézményeket önerőből képtelenek fenntartani. fejleszteni még éppen tudnának, mert alacsony önrész mellett kapnak uniós forrást (nota bene gdp arányos önrész kellene, a gdp nem a nemzeti, hanem a hazai össztermék) szóval fejleszteni még éppen tudnának, de akkor működésre már nem jutna pénzük. na erre találták ki az államot.

ha egy térség, vagy egy kistérség, egy város, vagy a vidék nem tudja a saját intézményrendszerét fenntartani, nincs finomítója, erőműve, vagy leszakadt valamiért, mert mondjuk megszűnt a kohászat, és még jelenleg nincsen neki zöld ipara, akkor ez egyrészt lehet uniós forrásokból, de addig is működniük kell, és akkor segítsen be az állam.

én világosan el akarom határolni az államnak, és az uniónak a felelősségét. az államot én egyérteműen balra pozícionálom, a társadalmi problémákkal kell foglalkoznia, az uniót meg jobbra. rá vannak bízva a gazdaság szabályozók.

én azt látom, hogy ez a választói akarattal sem megy durván szembe. az ogy választásokon szinte csak a baloldali (szociális) szempontok az lényegesek, még a jobbik is baloldali, az ep választáson pedig egyre inkább előtérbe kerülnek a jobboldali (a nemzeti) érdekek, még az mszp esetén is.

tehát ez a fajta bal jobb polarizáció egyre erőteljesebb az állam és az unió között. ez a legsúlyosabb érvem: ez a szereposztás a népakarat. az ogy választásokon szinte csak baloldali programmal lehet nyerni, az ep választáson meg szinte csak jobboldalival.

ez azt jelenti, hogy az államnak a társadalommal, az uniónak pedig a gazdasággal kell elsősorban foglalkoznia.

ez pedig azt jelenti, hogy az államak nem lehet vállalkozói vagyona, mert akkor minden hasznot elvesz a társadalom, és nem lesznek fejlesztések, beruházások. de ha ezek a hasznok jelentős részben helyben maradnak, akkor meg mégis csak lesz. persze szükség van szolidaritásra, de erre meg ott az általános adórendszer. szóval én itt nem látom a nagy ellentmondást. világossá kell tenni a verseny (a szubszidiaritás) és az együttműködés (a szolidaritás) kereteit.
süti beállítások módosítása