Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:17

A Népszava mai számában az ismert publicista a sokat mondó „Tudatlanok” címmel írta meg véleményét. Bár a gyávaságról értekező Mészáros Tamás neveket nem említ, nem volt nehéz magamra ismernem egyik példájában. A kioktató hangnem és a lekezelő érvelés több tekintetben rokonítható egy másik közíró, Debreczeni József korábbi cikkével, amelyben Tóth Csaba kollégám kapcsán – akit nem mellesleg az egyik legfelkészültebb magyar politológusnak tartok - a lehető legprimitívebb módon idézte „A világ legbutább kisgyereke” című novellát. Már akkor meglepett, hogy a lehülyézés szerves része lett a baloldali publicisztika érvkészletének, de azt hittem, hogy ez az otrombaság példa nélkül marad.

Mészáros Debreczenihez képest persze született úriember, nem nevez butának, csak azt állítja, hogy még arra is hajlok, hogy a műveletlenség gyanújával lejárassam magamat, csak ne kelljen elköteleződnöm, kimondanom az igazságot – ami természetesen csak az lehet, amit Mészáros helyesnek gondol. Hosszabban idézek cikkéből: „A már említett háttérelemző műsor egyik – magát függetlennek valló – résztvevője vitatta, hogy a Jobbik szélsőséges párt, hiszen – úgymond – a multinacionális cégekkel és amúgy általában a tőkével szemben táplált radikális ellenérzések még nem tesznek egy politikai szervezetet fasisztává. Szavaiból kitűnt, hogy a hazai szélsőségeseket e jellemzőjük alapján inkább megkülönböztetendőnek tekinti a külföldi ultráktól. Itt szerencsére akadt asztaltárs, aki egy alapfokú szeminárium szellemében türelmesen elmagyarázta ifjabb politológus kollégájának, hogy már az eredeti nemzetiszocialista eszmének is szerves része volt a balos tőkeellenesség, és minálunk most sincs ez másképp. Az elkerülhetetlen és már csak a nézők miatt is szükséges felvilágosítás kissé kínos volt, s ennek megfelelően a többiek diszkréten hallgattak. Egy szó, mint száz, igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól. Annak kötelezettsége alól, hogy néven nevezzék, amit igenis képesek pontosan felismerni és megítélni. Ahelyett, hogy vállalnák a nyílt színvallást, megpróbálnak akár ostoba kibúvókat keresni; még arra is hajlanak, hogy a műveletlenség gyanújával lejárassák magukat, csak ne kelljen „elköteleződni”. Ne kelljen a fehérre azt mondani, hogy fehér, a feketére, hogy fekete. Ez a méltatlan gyávaság mindennél veszélyesebb.”

Kedves Mészáros Tamás! Szeretném, ha tudná: most nem azért nem kezdem el Önt ehhez hasonló módon (vissza)minősítgetni, mert gyávaságom vagy az Ön munkásságával kapcsolatos tudatlanságom, ismerethiányom akadályozna ebben. Egyszerűen csak irtózom ettől a zsigeri indulatok által vezérelt stílustól, az önuralom hiányától. Úgyhogy inkább megpróbálom Önnek és az olvasóknak is elmagyarázni, hogy mit szerettem volna mondani abban a műsorban, ahol a többiek diszkréten keveset hallgattak.

Politikai elemző vagyok, feladatomnak ezért nem az elhatárolódást, a politikai harcot tartom, hanem a megértést, a magyarázatot. Mindez nem jelenti azt, hogy buta vagy jellemgyenge embereknek gondolnám azokat, akik ítélkezni és küzdeni szeretnek, amikor beszélő fejekké válnak. Minden tiszteletem az övék, én azonban másképp értelmezem a szerepem, s ha megengedi, egy szavas kötelező utálkozás helyett inkább megérteni szeretném a Jobbik-jelenséget. Márpedig aki megelégszik azzal, hogy a Jobbikot gyorsan szélsőjobboldalinak nevezi, az keveset ért meg abból, hogy miért szavaztak múlt vasárnap közel 900 ezren a pártra. A Jobbik ereje nem klasszikus szélsőjobboldali retorikájában rejlik, sokkal inkább újdonság jellegében, anti-establishment pozíciójában, nacionalista jelszavaiban, a multikkal kapcsolatos radikális kritikájában, rendpárti programjában és számos tekintetben rendszerellenes követeléseiben. Ezért jöhetett létre mögötte egy szivárvány-koalíció, benne egészen különböző megfontolású szavazókkal, akiknek a többsége – ebben biztos vagyok - nem a szélsőjobboldaliság miatt vált fogékonnyá a párt politikájára. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a párt egyes vezetőinek megszólalását ne lehetne szélsőségesnek nevezni, de például a hivatalos programjukra összességében ez már biztosan nem igaz.

Nem kötelező egyetértenünk, de talán a jólneveltség megkövetelné, hogy tiszteljük egymást akkor is, ha másképp gondolkodunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr951928665

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan születnek Mészáros Tamás előítéletei? 2010.04.21. 07:13:02

Az előítélet definíciójára – többek között - két találó megfogalmazást találtam:1. Kedvező vagy kedvezőtlen érzés egy személy vagy dolog vonatkozásában, mely megelőzi a tényleges tapasztalatot, illetve nem azon alapul.2. Felszínesen általánosító ...

Trackback: "Horthy-reneszánsz" (?) 2010.04.18. 10:01:03

A magyar közélet iránt érdeklődő állampolgárok számára nem mond különösebben újat, hogy Magyarországon – különféle okokból ugyan, de – megnőtt az érdeklődés Horthy Miklós személye iránt. Erre mutat rá Pók Attila történész véleménye is. Ho...

Trackback: A magyarok 2010.04.17. 17:12:02

Tegnap, miközben a hokedlin ücsörögtem a konyhában és a hűtőben talált lecsókolbász maradékán nyammogtam, végre rájöttem a nekem rendelt célra. Ideje pislákoló gázlángot gyújtanom az éjfekete sűrű rengetegben, és összefoglalnom – miért is a magya...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.04.18. 15:04:23

@MartyMcFly: Őszintén tisztellek...Te vagy Schiffer?? Ha nem, sokat köszönhetnek neked..én is, az LMPnak részbeni programját, meg a kiindulást a hogyan továbbjukról. Tanulságos volt.

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.18. 15:10:35

@Idet: Persze, hogy sokáig tartott, és persze, hogy frusztrálta őket. De lassan elmúlt, lassan elmúlik, és Németországban lehet erről normálisan beszélni.

A győztesek lózungjai nyilván megvoltak, ott az nehezítette az objektivitást. De hülyeség, ha azt mondom, hogy Magyarországon a "vesztesek lózungjai" hódítottak? Hogy kinek a hibája a szembenézés hiánya, az tök mindegy. Most a mi hibánk már.

A német barátaim egész jól tudják történelmüket, elismerem, a gyomorösszeugrás kis túlzás volt. Annál is inkább, mert a társadalmi bűntudat már valóban a múlté ott (de létezett, egyre enyhült), sőt, azt is mondják, hogy jó is van a dologban, mert a németek hibájából az emberiség igazi szörnyűségekkel nézhetett szembe, és bíznak benne, hogy ez többé nem fordul elő.

Ez a józan és pozitív, önreflektáló gondolkodás hiányzik a magyarokból. Nehéz dolog a bűntudat, de nem gondolom, hogy a tisztulás akadálya. Bizonyítékként összehasonlítom a két említett országot. Csúsztatás az, hogy a bűntudat nyomorítja meg a lelket: valójában az teszi, ami miatt bűntudatot érzünk.

Videofon 2010.04.18. 15:11:20

@MartyMcFly:
Köszönöm a visszajelzést. Ez a zsigeri indulat, ez a vakhitű szóömleny, ez a hirtelen magázódásra váltás jelzi, hogy az LMP legfájóbb fertőzésgócaira sikerült rátalálnom.

cambridge.on 2010.04.18. 15:22:55

Többször átolvastam az említett cikket, továbbra is az a véleményem, hogy nem személyesen TÖRÖK GÁBOR, hanem Török Gábor személyén keresztül az elit értelmiség lett kioktatva, megvádolva.
"Egy szó, mint száz, igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól. Annak kötelezettsége alól, hogy néven nevezzék, amit igenis képesek pontosan felismerni és megítélni. Ahelyett, hogy vállalnák a nyílt színvallást, megpróbálnak akár ostoba kibúvókat keresni;"

Elfogadva Mészáros Tamás véleményét ,kijelentjük a Jobbik szélsőséges jobboldali párt.
Akkor mi történik? Ettől jobban fog tudni aludni?
Az a véleményem , továbbra is csak a felszínnel foglalkozok, az okok megkeresését kerüli. A Gárda betiltása is csak felszínes válasz volt, még ha győzelemnek könyvelték is el!
Sőt ilyen szempontból káros volt a siker, mert az okokat senki nem kutatta.
Mi tart vissza egy baloldali újságírót a mélyebb összefüggések kutatásától?
Attól fél esetleg kellemetlen dolgok kerülnek a tudomására?
Ki kell bújni a meleg kuckóból, kimerészkedni a dzsungelbe, a helyszínen megfigyelni az állatokat.

Baráti társaságban beszélgetve, sosem fog a történések megértéséig eljutni.

clownfish 2010.04.18. 15:23:46

@bvr: naaah, meséld szépen el, mit értek félre az elemzésen? szeretem a kekeckedést, csak akkor legyen teljesen koherens.

gyöngyök 2010.04.18. 15:33:03

Kedves Gábor !
Az a fura helyzet állt elő, hogy min Önnel, mind a bírálóival egyet tudok érteni.
Önnel azért, mert egyrészt egyetértek azzal, hogy Önnek az a feladata,amit Ön megfogalmaz , és másrészt azért, mert környezetemben is meglepően sok, értelmes, nem szélsőséges , és nem indulatokkal teli ember szimpatizál a Jobbikkal. Ennek az okát abban látom, hogy a Jobbiknak nem a történelmi kérdésekre adott válaszait hallották meg , a külsőségek - gárda egyenruha- nem igazából érdekli őket ( nem veszik komolyan) , hanem a problémáikra kapott válasz: az, hogy végre legyen valaki , aki mer rendet teremteni. A rendet nem tartják egyenlőnek a diktatúrával, hanem a "gyengébb" védelmével ( gyengébb pl: egy diák egy tanárral szemben, egy kisvállalkozó egy nagyvállalattal szemben, egy ember,a ki követeli a megérdemelt pénzét az adóssal szemben...stb.)
A bírálóival pedig azért tudok egyetérteni, mert ők félnek ( én is féle) az olyan felfogású emberektől, akik bűnbakokat keresnek, mert náluk soha nem lehet, tudni, hogy a cigányok helyett mikor lesznek éppen mindenért a szőke, barnaszemű, szemüveges , középkorú nők a hibásak. És azt is tudják, hogy addigra már nem lehet őket leálllitani. És félnek, mert ezt most nagyon sokan nem veszik komolyan, és elvárták volna, hogy Ön - tekintélyét, szakmaiságát - latba vetve , figyelmeztesse erre az embereket,
Röviden: azzal egyetértek, hogy akik a Jobbikot támogatják, túlnyomó részt nem szélsőségesek, de abban nem vagyok biztos, hogy a képviselői, akik most bizonyos hatalmat kaptak, nem lennének azok.

gyöngyök 2010.04.18. 15:34:29

Ui.: gépelési hibákért elnézést.

bigapples 2010.04.18. 15:55:22

@MartyMcFly: "Az LMP a politika visszaszerzéséért jött létre, mert az 20 éve ugyanúgy nem az emberekről szól,mint ahogy előtte 50 év"

Ez így elég populistának hat, ha mögé rakod, hogy ezért 20 év jár, már ott is vagyunk a Jobbik álláspontjánál.

"egy 7,48%-os párt, ami vegytiszta gyűlölködés és populizmus nélkül megtudott szólítani majdnem 400ezer embert,"

Vajon a 400ezerből mennyi a tudatos LMP szavazó és mennyi a protest, aki nem lett megszólítva, aki elutasítja mind a két nagy pártot, mind a jobbszélről kiabáló Jobbikot és csak jobbhíján szavazott a lempre?

"elmondták,hogy igenis van genetikai alapon cigánybűnözés, "

Én nem emlékszem, hogy a Jobbik valaha is faji alsóbbrendűségről beszélt volna cigányok (vagy akár más nemzetiség) kapcsán. Bár a jobbik kritikád többi részével egyet lehet érteni, ez tipikus "szélsőliberális" csúsztatásnak tűnik. A Jobbik folyamatosan hangsúlyozza, hogy a 70-80-as évek bűnüldözői terminológiája alapján használja ezt a szót. Elismerem, erősen áthallásos és bele lehet hallani, hogy a cigányok úgy általában bűnözők, de nem hiszem, hogy elő kéne venni a fajelmélet vádját, mert ez a mondanivalódat hitelteleníti el.

masni55 2010.04.18. 15:59:50

@gyöngyök: Nagyon betapintottál, kedves. Bár én nem éltem még anno, de számomra is érthetetlen okból ott van bennem az óvatos, párhuzamot látó, minden rendteremtés, nemzetfelemelés (már a 3-as bődületes jelszóról ne is beszéljünk :) ) szöveg hallatán. Az üres jelszavaktól pedig írtózom. Lehet, hogy egyszer kinövöm ezt a 80 éves "emléket", nem tudom.Az tény, hogy akkor is alig szólt valaki, mert egyszerűen nem tudták elképzelni, hogy ebből az lehet, ami lett.

szöllősi 2010.04.18. 16:08:32

@Videofon: Szerintem is fölösleges aggódni az LMP identitása, szándékai miatt.
Már májusban kerül egy pár téma a Ház elé, amiről történő szavazásból kiderül, honnan jöttek, s mit akarnak.
Ha a közönség nem ilyen lóvat akart, 5 hónapon belül korrigálhat.

cambridge.on 2010.04.18. 16:13:14

@MartyMcFly: "ugyanis aki 228 oldalon keresztül képes ignorálni azt amit olvas, az egy robot, akkor szembesültél volna vele,hogy az LMP programja mindenekelőtt problématérkép."

A tegnapi ígéretem ellenére tovább rágtam magam a programban.
Bár ne tettem volna! Egy illúzióval több lenne.

Nem jutottam el a végéig, eddig 2 olyan konkrét tervvel találkoztam amivel maradéktalanul egyet lehet érteni.
A föld moratórium bármelyik párt programjában szerepelhetne, ezzel mindenki egyetért.
A másik az uzsora kölcsönnel kapcsolatos terv.
A központi bűnüldöző csoport létrehozása jó elgondolás.
Csak nem elégséges.

A népszavazás bevált, Magyarországon sikerült tökélyre fejleszteni a kormány szívatását ezzel az intézménnyel.Terjesszük ki az EU-ra is?
Milyen témában milyen kötelezettséget írna elő?
Kik kezdeményezhetnék?
Az ENSZ reformjának a kategóriája.
Globális minimumbér? Melyik lesz elfogadva, A német vagy a magyar?Esetleg az etiópiai?
Legeltetős állattenyésztés, jó a munkanélküliség csökkentésére. Vegyük fel a nőket is fejőnőnek, ezzel is csökken a munkanélküliség.
Mennyibe kerülne egy liter tej? 500 Ft?

Mit fog szólni az az egyetemista akinek fizetni kellene a Budapesti behajtási díjat, hogy eljusson az egyetemre?
Aki átutazik annak mekkora összeget kell előkészítenie? Hol lenne a fizetőkapu?

Az oktatás szétveréséhez tökéletes program.
Szó sincs a tanárok védelméről csak emelt bérről, abban az esetben ha fokozottan hátrányos helyzetű körzetben tanít.
Szó sem esik a cigány értelmiség kineveléséről, ami pedig elengedhetetlen feltétele a felzárkózásnak.

Szóval a programot olvasva nem hagyott hidegen, soroltam magamban, világbéke,EU-s szabályba ütközik , nem megvalósítható jelenleg, nincs rá pénz, nem működik.

50 év múlva lehet ebből egy jó kis program, de addig el is kell jutni.
Ez a program nem mutatja meg az utat, hogyan induljunk el!

MartyMcFly 2010.04.18. 16:20:56

@Videofon: hát persze, persze:D Racionalizálja meg saját beteg álláspontját, egyébként a hétköznapok is kínszenvedéssé válnak. Nem szégyen a kognitív disszonancia ilyen foka, csak tartós állapotban egészségkárosító. Kívánom,hogy törjön ki. A magázódásnak nincs más oka, minthogy tisztelni kell a másik korát, pont olyan szinten mint amire a megélt évek száma érdemesít. Viszont ez senkit nem ment fel az alól,hogy megcsömörlött emberként magával próbálja húzni azokat akik még fogékonyak a jóra (ami persze egy relatív fogalom, mégis 10 emberből 9 érzi hogy mi a jó (ergo amit a másik 8 is választ és mindenkinek jó:). Lehet ezt bárhogy elemezni, vizsgálgatni, de az emberek többsége igenis fogékony a jóra, ha LENNE VÁLASZTÁSA!!!

Indulat nincs bennem személye iránt, csak annak irányába, ami magával ezeket mondatja, ami magában ilyen alacsony szintre degradálta az értelmiség iránti bizalmat, ami arra késztette, hogy visszakézből minősítsen elvtelenül és fikázzon olyanokat, akik a választókat többre tartják, mint ösztönállatok. Annyiban célozza felháborádásom az Ön személyét, amennyire Magát ezekkel a beteges dolgokkal azonosítja. Jelenleg ez igen erős átfedést mutat, de mondom mindig van remény. Természetesen Ön csak azért van itt,hogy fikázzon, már eleve minősítéssel megfogalmazott ál-kérdéseket tegyen fel, amire előre tudja, hogy nem fogadja el a választ elvégre amit értelmiségi az csak szélsőliberális lehet...

26/26 komment/fikázás aránynál jár.

Nagyon téved abban,ha azt hiszi,hogy ezek az emberek magára a hatalomra vágynának. Hatalomra azok vágynak, akik hatalmi pozícióból képesek csak változtatni bármin is. Magyarország súlyos problémáinak csak egy részére lehet hatalmi pozícióból megteremteni a megoldások FELTÉTELEIT, hogy jobb lehessen, más lehessen az ország. Én biztos vagyok benne,hogy a civil mozgalmakból ezért döntöttek úgy,hogy pártot csinálnak,mert egyértelműen látszik, hogy az égvilágon SENKI nem fogja megteremteni a feltételeit annak, hogy a társadalom, gazdaság kitörjön a jelenlegi helyzetéből. Amit a civil szférában el lehetett érni, azt elérték,de abban talán mindenki egyetért, hogy a keretrendszer az maga,ami lehetetlenné teszi a kitörést, a politikai elit az, ami ezekből a feltételrendszerekből hasznot húz,az ország kárára.

Az meg egy ország helyzetét minősíti, hogy a civileknek politikai pályára kell lépni ahhoz, hogy egyáltalán a civil szerepekben maradók, a társadalom saját maga "életben" maradjon és betölthesse azt a szerepét, olyan arányokban,ami egy demokráciában ildomos lenne. Banánköztársaság szinten van a politika túlhatalma idehaza... a társadalom pedig vészkorszaki szinten van hiszterizálva, forrnak az indulatok.

A hatalom mindenek előtt felelősség, az egész ország sorsáért. Az itt élő 10 millió és határon túl élő 5 millió magyar emberért. Az aki nem kínál a demokratikus keretek között, európai unió tagjaként megvalósítható programot,az felelőtlen és 15millió magyar sorsát akarja rontani. Aki továbbra is elhiteti a társadalommal,hogy teljesítőképessége felett költhet és a problémák forrása a cigányság,az eu,a multik az becsapja az emberek, csontot dob nekik,amin rágódhatnak, miközben ők a parlamentben megtömik a zsebüket.

gyöngyök 2010.04.18. 16:26:40

@cambridge.on:
Én úgy látom, hogy jelenleg az LMP azzal nyert, hogy még nem kellett politikusként megnyilvánulniuk. Számomra az a kérdés, ha olyan helyzetbe kerülnek, hogy egy adott ügyben akár a Jobbikkal vagy MSZP-vel kell egyetérteniük és ideiglenesen összefogniuk, meg merik-e lépni: meg merik-e tenni, hogy a programjuk , és nem a népszerűségük a fontosabb.
A cimkézéstől ( szélsőliberális) viszont irtózom. Véleményem szerint egyetlen párt sem tudja kifejezni egy ember minden élethelyzetében lévő beállítódását:én bizonyos esetben nagyon liberális vagyok ( pl: homoszexualitás),néha nagyon konzervatív,( mint vezető) de észrevettem magamon diktatórikus jegyeket is ( bűnözők) . Viszont az önhibájukon kivül elesettekkel kapcsolatban nagyon szocialista .

wincent · http://index.hu 2010.04.18. 16:31:03

@aum: átolvasom majd újra azt a részt, amiből a véleményem alkottam. Nem zárható ki, hogy a sok szám összekeveredett a fejemben :) A gárdára és a szélsőjobboldali pártra egyértelműen volt utalás, bár valóban a Jobbik, mint név nincs benne...

@MartyMcFly: "problémák forrása a cigányság,az eu,a multik", pedig de. Mármint jó pár probléma forrása, de valóban nem mindené, és vannak komolyabb problémák is.

OFF: volt valaki Vivicittán? Hányan védtük innen a várost? :D

MartyMcFly 2010.04.18. 16:37:10

@bigapples: Igen a Jobbik és az LMP is a politikai elit leváltása miatt jött létre, bár nem mindegy hogy csak más emberekre akarják cserélni ugyanolyan keretek között az elitet,vagy teljesen új alapokra akarják helyezni a gazdasági-társadalmi-politikai kereteket. Ettől függetlenül a Jobbik azt mondja, hogy Ő mond ítéletet a politikai elit felett. Ez még akkor sem ildomos,ha a törvények nem feltétlen jók,de utalni arra, hogy kilépnek a jogállamiság kereteiből, azért hogy elítéljék azokat akik kiléptek a jogállamiság kereteiből mindenképpen visszás. Aki kilép a jogállamiság keretein kívül, arra nem vonatkoznak a törvények;)

És egyébként is,ez csak a szavak szintje, ugyanúgy a kommunista- fasiszta-zsidó-roma törésvonal mentén politizálnak,ahogy az elmúlt 20 év pártjai tették... ez nem politikai kultúra váltás,ez max csak a régi struktúrába új emberek helyezése.

A második felvetésed nagyon találó. Véleményem szerint is az LMP-re szavazók kisebb része volt a tudatos választó,aki a párt programját,vagy legalább üzeneteit ismerte. Nagyobb része protest, de alapvetően baloldali, liberális beálítottságú ember. Ez nem azt jelenti viszont,hogy ha ismerték volna az LMP programját részletesebben akkor ne ugyanígy szavaztak volna. Sőt, mivel az LMP-é a legalacsonyabb ismeretség és a legalacsonyabb az elutasítottsága, így kb kijelenthető,hogy aki fordít rá kellő időt és nincs alapvetően elköteleződve HIT szinten más párt, más párt ideológiája felé, az jó eséllyel LMP szimpatizáns lett. Persze ezt nagyban próbálják most már gyengíteni, Jobbik részéről napi szintű mocskolódás, MSZP, Fidesz részéről a másik felé lökéssel...

Nem tudom milyen más arány várható egy választások előtt 55%-os ismeretséggel rendelkező, vidéken jóformán még kiépületlen 1,5 éves párttól. A jobbik 17%-ban is van legalább 7% protest és ők 6 éve léteznek, teljesen áthálózva az országot, társadalmat, közel 100%-os ismeretséggel.

A cigánybűnözés kifejezés maga etnikai alapú,de konkrétan elhangzottak már jobbikos politikusoktól utalás,hogy genetikailag kódolt. Az hogy nem írják bele a programba még nem azt jelenti,hogy ők így gondolják. Sőt tovább megyek, ha maga a párt nem is fogalmazná meg így,a rájuk szavazókat engedik abban a hitben élni pl,hogy a cigányság kiirtandó, a trianoni revízió aktuálpolitikai kérdés és stb... Legalábbis a gyűléseken ezeket skandálja sokszor a nézősereg,amiről párt részéről semmi reakció nincs. Nem csak az a káros amit mondanak, sokkal károsabb amit engednek, hogy beléjük lássanak az emberek. És itt én se arra gondolok,hogy ők komolyan gondolnák ezt a fajelméletet, abban viszont már egyáltalán nem vagyok biztos, hogy nem játszanak rá arra,hogy akik viszont komolyan gondolják egyszerű emberek,azok belelássák a pártba azt,hogy ők ezt képviselik. Ha érted mit akarok mondani:)

fvipera 2010.04.18. 16:41:49

Tisztelt Török Gábor Úr,

a magyar értelmiségi elit évek óta megkezdte az igazodást. Ehhez példának az M1 választási műsorát hoznám Süveges Gergely műsorvezetésével, aki Krizsó SZilviát vagy Mészáros Antóniát váltotta (akik logikusan folytathatták volna Baló tárgyi munkáját). Az igazodás megtörtént, Ön pedig részt vesz ebben, nincs ezzel baj.

Üdv

fvipera 2010.04.18. 16:45:04

kiegészítés: Szabados Krisztiánt állítanám etallonnak a politikai elemzők elé, aki (szerintem igen bátran) állította és próbálta meg igazolni, hogy Orbán Viktor döntötte el, ki jut és ki nem jut idén a parlamentbe. (ha nem is név szerint:)

bvr 2010.04.18. 16:50:10

@clownfish: Ez nem így működik. Tettél egy fajsúlyos állítást, mégpedig ezt:

"ha belegondolsz, akkor egy elemzőnek nem a párt filozófiai-ideológiai nézeteit kell vizsgálnia, hanem a szavazótáborának az összetételét"

Most pedig kérlek bizonyítsd! (ideje elkezdened, ha továbbra is ezen kívánsz pörögni)

Mindenesetre (mivel ez a Fideszre mint leendő kormánypártra is vonatkoztatható) engem addig is a Fidesz vezetőinek és háttérembereinek a megnyilatkozásai fognak érdekelni, aztán a kormánynévsor, a kormányprogram, aztán amilyen irányba elkezdődnek az akciók, mit kezdenek az az önkormányzati rendszerrel, a közigazgatással, milyen irányba mozdul a gazdaságpolitika, mit tárgyalnak az IMFfel, hogy fogadják ezt a hazai és nemzetközi gazdasági erőcsoportok, milyen irányba nyit a külpolitika, mi lesz az adórendszerrel, hogyan nyúlnak hozzá az oktatáshoz, az egészségügyhöz, a nagy állami vállalatokhoz, mit szólnak ehhez majd a szakszervezetek, a rektorok, a kórházigazgatók, az önkormányzatok erős emberei, és persze mindeközben hogyan alakul a társadalmi és média-támogatottság.

MartyMcFly 2010.04.18. 17:08:58

@cambridge.on: Nézd az európai minimálbér valóban jelenleg még nem implementálható, de szerintem is dolgozni kell rajta, hogy 10-20 éven belül megvalósuljon. Amíg nem lesz,addig EU-n belül is azért fog menni a verseny,hogy kinél legyen minél alacsonyabb a minimálbér. Bérverseny lesz,de nem pozitív értelemben,hanem az embereket, államokat megkárosító, csak a nemzetközi tőkének kedvező értelemben. Egyszerűen kijátszanak jelenleg minket egymás ellen a beruházók...

Továbbmegyek, valamilyen szinten egységes adószintek is kellenének. Ha már áruk,tőke és munkaerő szabad áramlása van, akkor értelmetlen gyökeresen eltérő adószinteket alkalmazni az egyes országokban,mert ez csak adóversenyt szül, nem gazdasági versenyt. Ennek még ha nem is látszik egyértelműen ,de az összes tagország a károsultja, az összes európai munkavállaló. Amellett,hogy iszonyatos adminisztrációs terhektől lehetne megszabadulni.

Oktatásról én már nem írok ide többet,mert elkoptattam a billentyűzetet,csak annyit, hogy véleményem szerint az egyik kulcskérdése az összes többi terület eredményének az oktatási rendszer fejlesztése, 100milliádok pumpálása bele, minőségi követelményrendszer kiépítése. Azért a programjavaslat,nem gyakorlati akcióterv szintű. A cigány értelmiségi réteg "kinevelése",meg tényleg 15-20 éves program lenne, meg egyébként ez következik az integrációból magából. Arra már most rengeteg program van,hogy a kicsit is tehetséges roma gyerekek, ha sikerült elevickélni 6-8. osztályig jó eredménnyel,akkor onnantól már iszonyatos ösztöndíjakkal, roma programokkal támogatják őket. A probléma ott van,hogy eddig nem jut el a 99%-uk már...

Szerintem egy egyetemista ne járjon autóval,de egyébként sem hiszem,hogy ez 0,5%-nál több embert érintene... És egyébként is az egy megfogalmazott cél is,hogy az egyéni közlekedést minél nagyobb arányban ki lehessen váltani minőségi közösségi közlekedéssel.

Természetesen ez is olyan mint a legtöbb programelem,nem lehet kiszakítva nézni. Az is biztos,hogy az elmúlt 20 év parkolási díjaiból már olyan szintű bkv lehetne, amiért külföldről jönnének tanulmányozni... Ha behajtási díj lesz,akkor azt csak úgy lehet,ha valóban építenek P+R parkolókat, teljesen új alapokra helyezett városfejlesztés és közlekedésfejlesztési politika kell. Egyébként ebben ha tetszik ha nem a Fidesz is ezt vallja, legalábbis a Veke-s Dávid, akiből biztos,hogy fidesz alatt prominens közlekedésfejelsztési pozícióban ülő ember lesz hasonlókat vall. Nem hiszem,hogy a jelenlegi budapesti közlekedési állapot, pláne nem az ebből eredő káros környezet fenntartásra érdemes lenne.

Nincs olyan, hogy minden jobb lesz magától. Mindenekelőtt tenni kell érte, másodrészt fizetni. DE ha már fizetünk valamiért,akkor ne LOPJÁK el a pénzt. Hanem fordítsák arra ,amiért beszedték. Parkolási díjból építsenek parkolóházakat, P+R parkolókat. Behajtási díjakból fejlesszék a közösségi közlekedést. Akinek pedig nincs lehetősége letenni az autót az megfogja fizetni,be fogja építeni az áraiba, fizetéselvárásaiba. Mert az még nem egy indokolt autóhasználat,hogy egyetemre kell menni egy 5 személyes autóval egymagad... Persze menjen mindenki ha akar,de fizesse meg a környezet és zajszennyezést amit a városnak okoz ezzel...

VISZONT ha már így megfizetteti valaki a környezeti terhelést, akkor legyen ott több minőségi alternatíva is.

A mezőgazdasági foglalkoztatottságban pedig igazad van,az élő-munkaigényes termelés drágább árukat eredményez. Viszont munkahelyet teremt, emellett pedig sokkal alacsonyabb környezetterheléssel jár (aminek millió eleme van és millió pozitív kimenetele, ami mind számszerűsíthető). Attól,hogy nem jelenik meg most az árakban az,hogy 50 éven belül sem fenntartható az ilyen szintű talajerrodáció, talajkimerítés, szennyezés, fogyasztás, az nem jelenti azt,hogy ezt így kell tartani. Az,hogy a világ másik végéről szállítják a baracklekvárt, amit agyonpermeteztek,tartósítottak és üzemanyagot égettek el,hogy ide jöjjön és még így is olcsóbb,még nem jelenti azt,hogy ki kéne vágatni a magyar gyümölcsösöket. Egyszerűen már nem áll azaz alapfeltevés,hogy a mezőgazdasági termelésnek a minél alacsonyabb hozzáadott értékről kell szólnia, attól hogy homokba dugjuk a fejünket, attól még megfizetjük ezeket a költségeket, csak nem a pénztárcánkban közvetlenül,hanem az egészségünkben, környezetünk állapotában. Ez egy nagyon átfogó szemléletváltás, célkitűzés de nem ezzel fogják kezdeni,ha lehetőségük lesz kormányozni. Viszont amin változtatni lehet,azt már ennek szellemében kell tenni...

Zöld munkahelyeket egyébként főként a mezőgazdaságok kívül lehet teremteni. Nem attól zöld,hogy mezőgazdaság,hanem attól,hogy energiahatékonysághoz, energiatermeléshez, környezetvédelemhez szoroson köthető munkahelyek.

Én elhiszem,hogy bizonyos helyzetből nézve elrugaszkodottnak tűnhet a program,de ennek nagy része nem pénz kérdés,hanem szemlélet kérdése. Ha nyugat-európai életszínvonalat akar a társadalom,akkor ahhoz a nyugat-európai szemléletmódból is fel kell zárkóznia. Jelenlegi helyzetből minden ami kivezet gyökeres szemléletmódváltást kíván...

cambridge.on 2010.04.18. 17:11:34

@gyöngyök: Tölgyes szerint az LMP-nek jó a Fidesz 2/3, mert nem kell felelősséget vállalniuk.
Kérdezem én, milyen politikus az aki nem vállal felelősséget?
Amíg leírtam eszembe jutott a válasz: magyar.

Tényleg nem mindegy, csak bokréta lesz a Fidesz kalapján, vagy tényleges felelősséggel kell politizálni, a kezdetektől.

Idet 2010.04.18. 17:15:06

@aum: Hogy hűtik az igényeket, a várakozást, az helyénvaló. Egyszer már volt csodavárás a rendszerváltozás után, meg is szívtuk rendesen.

Idet 2010.04.18. 17:15:57

@lloyd_george: Köszönöm, megpróbálom!

jjulie 2010.04.18. 17:16:23

@cambridge.on:

a fidesz kivételével mindenkinek jó a fidesz kétharmad, és az orbán vissza fogja még sírni a jó kis nyugis ellenzéki éveit (ez a pártokra értendő)

Idet 2010.04.18. 17:17:01

@[nev]: Nagyon kened-vágod te ezt...

bigapples 2010.04.18. 17:20:34

@fvipera: Ha jól értem Te Balót tartod tárgyilagosnak és Krizsót tartod e tárgyilagosság logikus továbbvivőjének. Meg kell hogy mondjam, én nem emlékszem, hogy Baló vagy Süveges valaha is készített volna olyan előre felvett interjút, ahol a riportalany a még el nem hangzott ellenzéki megszólalásokra hivatkozik, hogy azok milyen szélsőségesek voltak, míg ő milyen visszafogott beszédet mondott. Krizsó előre megbeszélten alákérdezett a riportalanynak és az arcát adta ehhez a hazugsághoz.

A választási műsor nekem nem tűnt elfogultnak és Süveges jól oldotta meg a műsorvezetést az OVB/OVi hibájából kialakult kínos szituációban. Nem hiszem, hogy Süveges szereplése a választási műsorban lenne a jó példa az értelmiség igazodására, különösen Krizsóval szembeállítva.

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 17:21:03

@cambridge.on: egyetértek...bár hozzáteszem, a nulla felelősség vállalása tipikus és egyetemleges politikusi magatartás...mottó: valahogy majd csak lesz...:(

[nev] (törölt) 2010.04.18. 17:24:41

@MartyMcFly:
ha az lmp kormányra kerül, akkor lehet tudni: az unió lehúzhatja a rolót. az lmp programja AFRIKÁRA íródott, és nem európára.

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 17:32:04

@[nev]: ? Melyik Afrikára? Annál a földrésznél színesebb és eltérőbb nincs is...Szóval?:)

ssi 2010.04.18. 17:34:57

Jobbik: harcmodor és nem tartalom? - ha jól értem
1. ezért a 2. fordulóban bátran lehet rájuk szavazni
2. CSAK rajtuk fog múlni, hogy elfogadóbb lesz-e a megítélésük

Diocles 2010.04.18. 17:39:03

@fvipera:
milyen értelmiségi elit? Tudod te hány tízezer politológust és újságírót képeznek évente?
tetszés szerint lecserélhetők és felcserélhetők.

Egy Krizsó szerinted hol találna munkát, ha a Fidesz úgy találja majd, h nem tudja használni seggnyalásra?
Sehol. Takarítónőnek nem veszik fel.

A piacképes mérnök, a Nyugatra dolgozó informatikus, az igen, az elitértelmiségi, de ne szopjuk már a média és a politológia cserélgethető "sztárocskáinak" farkát, könyörgöm.

Idet 2010.04.18. 17:41:56

@bencekert: A németek valóban tanultak a saját történelmükből: ez csakugyan nagy teljesítmény, pláne az előzményeket tekintve.
Hogy mi nem, az nagyon sajnálatos, igen. Ez a lecke még előttünk van.
Vitatkozom veled a bűntudat kérdésében. Én arra a pszichológiai állapotra gondolok, amikor valaki (egy egész nép akár) olyan közegben él, ahol az elkövetett bűnt nem bocsátják meg, nem felejtik el, mindig az orra alá dörgölik (egy embernek, népnek) az első adandó alkalommal, amit elkövetett. Ez agressziót fog szülni, és nem szembenézést.
A bevallott - bevallható! - és megbocsátott bűn az, ami felszabadít, és képessé tesz a megfelelő konzekvenciák levonására. Bevallható alatt azt értem, ha nem kell a delikvensnek olyan árat fizetni érte, ami meghaladja az elviselhető mértéket.
A bűntudat más, mint a "bűnét tudás". Szerintem.

jjulie 2010.04.18. 17:43:26

@Diocles:

pajtás, te nem tudod ki a krizsó (de a guglit talán ismered?)

Google 2010.04.18. 17:45:40

Ezek a jellemzők, kifejezések melyeket M.T. használ a cikkében, ugyanúgy vonatkoztathatók a Jobbikra, Gárdára is.
Nyílt színvallás kerülése, ostoba kibúvók keresése, méltatlan gyávaság, mellébeszélés, méginkább: "taktikai nyelv".
Gárda nincs, de van Új Magyar Gárda, a Jobbiknak is vannak zsidó tagjai _mondja Morvai, aki nem tagja a Jobbiknak _, cigánytenyészet van, de nem általában a cigányokról beszélnek stb.
Mondhatná Mészáros is azt magáról, hogy ő az Új Mészáros Tamás, de tudja, ezt nem mindenkinek fogadnák el. És nem is lenne túl elegáns. Azonkívül a problémát sem oldaná meg.

bigapples 2010.04.18. 17:47:30

@Let it ...: Én nem tudnék olyan afrikai országot mondani, amelyik vonzónak tűnhet a számunkra. Ez az Afrikázás felesleges szerintem, nem látunk még mást a két új pártból, mint ami a pártgyűléseken és a médiában elhangzik. Egy év múlva a parlamenti szereplésük alapján
világosabb lesz, hogy az elitellenességen kívül fel tudnak-e mutatni olyan teljesítményt, ami alapján azt mondhatjuk, hogy stabil helyük van a politikai rendszerben és nem egyszerűen a politikai/gazdasági válság által életre hívott efemer pártok.

szöllősi 2010.04.18. 17:57:39

Gábor!
Vigasztaljon Téged a Mészáros Antónia.

Idet 2010.04.18. 17:59:44

@Diocles: Nem kellene ennyire szakbarbárnak lenned.

Az értelmiség fogalomkörébe nemcsak a műszaki értelmiség tartozik bele, akik adott esetben éppúgy azt csinálják, amit a multióriások és a hadiipar kíván tőlük, mint más halandó, tekintet nélkül az egészet érintő következményekre. Ld. atombomba, vegyi fegyverek, meg az informatikusok által kifejlesztett spéci irányítású rakéták és más finomságok.

Úgyhogy, hátrább az agarakkal.
(NEM az említett újságíró hölgyeket és urakat védem!)

jjulie 2010.04.18. 18:01:14

@Idet:

nekünk nem a bűntudatunkkal kellene először foglalkoznunk, hanem az önismeretünkkel, és az elmúlt kétszáz évvel, erről mindent tudni lehet ami fontos, iszonyú mennyiségú mitoszt kéne lerombolni, és egy egységes egészként szemlélni ezt a kurva elmúlt 200 évet, és megvitatni

arra, hogy a törökgábort jogosan baszogatta-e a mészáros tamás arra születik 1000 bejegyzés két nap alatt és 50 000 letöltés, de hogy mi a szar is történt ebben az országban az elmúlt 200 évben attól menekül szinte mindenki, és az általam állandóan emlegetett TGM-en kívül nagyítóval kell keresgetni magyarul tudót aki hajlandó és képes lenne egészben kezelni ezt a 200 évet, aki nincs beszarva attól hogy irjon egy nagyon hosszú mondatot amiben a véleményei is benne van, de térben és időben kiterjeszteve szemléli a magyar eseményeket

a törökgábor is irtózik attól hogy térben és időben is elhelyezze az eseményeket

Idet 2010.04.18. 18:29:29

@jjulie: TGM-en Tamás Gáspár Miklóst érted?

[nev] (törölt) 2010.04.18. 18:30:22

@Let it ...:
az lmp programja pont ilyen színes, és eltérő.

Idet 2010.04.18. 19:06:41

@jjulie: Azért én nem vennék mérget arra, amit TGM mond. Tudod, ő egyáltalán nem elfogulatlan, és nagy szélkakas. Jó, igen, ezt még el lehet mondani pár közéleti szereplőről, meg azt is, hogy az ember beláthatja a tévedését és változtathat, de azért, én csínján bánnék az ő véleményeivel, nagyon hosszú mondat ide vagy oda.

panelburzsuj 2010.04.18. 19:07:23

@jjulie:

Időben, térben?

Nem tudtam összekaparni széles-e neten olyan "politológiai" művet, ami akár összefoglalóan, akár pártonként megmutatná, hogy melyiknek hogy alakult a mért népszerűsége megalakulásától napjainkig.

Diribdarabok vannak: augusztusról szeptemberre 1,5 százalékot javult a Magyar Bendő Szövetség. Politikai tőzsdeárfolyamok: melyikbe érdemes befektetni, melyik kifutó márka ...

A magam szűkebb szakmájában elképedve látom, hogy az egykori évfolyamunk alja is milyen fenomenális brigád a mai középmezőnyhöz képest. (Igaz, mi egy helyen száztízből hetvenen végeztünk öt év után (csak nappali képzés létezett) , most meg hat helyen háromszáz fölötti nappalis indul, plusz esti, plusz levelező.)

És azt is hadd tegyem hozzá, hogy a már mi csapatunk legalább fele is "pályaelhagyó" lett, jelentős részben anyuka és htb. évtized(ek)hosszan, kisebb részben szakmától tökidegen "vállalkozó" (tánciskolától Tupperware-dílerig), a mostan végzők meg vagy eleve a családi biznisz trónörökösei, vagy ide-oda hányódó diplomás melósok.

(A pontos szakmát nem mondom: földközeli alkalmazott tudomány ... :)

Ami a témához köti a kitérőt: két évtizede nincs koherens "szakmapolitika", csak különböző "szakmai érdekvédelmi szövetségek" alkalmi pénzkunyoráló dolgozatkái. Napi betevő kérvények az éppen uralmon levő pártokhoz.

Miért lenne jobb a helyzet a jóval "ideológiaérzékenyebb" humán területeken, ahol kézen-közön szinte mindekit a magassságos állam etet kézből?

Idet 2010.04.18. 19:32:57

@jjulie: Egyébként, ha komplex, összefüggéseiben láttató történelmet akarsz, szegény megboldogult Szűcs Jenő Nemzet és történelem c. könyvét ajánlom, és mást is, amit írt, statt TGM. Vagy mellett.

jjulie 2010.04.18. 19:38:26

@panelburzsuj:

a blogra találásomkor volt itt pár aktív politolgus tanonc és érdeklődtem tőlük, hány helyen és kb mennyi gyártódik belőlük évente, meg hol lehet ezzel elhelyezkedni meg pénz csinálni, stb

végül az egyiknek javasoltam, hogy az orvosiról vagy a jogról válasszon magának feleséget, először nem értette, aztán megszakította a diskurálást

valahogy nem szempont ebben az országban a gyártás megindítása előtt a picon körülnézni ( a pártok kilábalási lózungjaiban sem nagyon szempont ez manapság sem)

Idet 2010.04.18. 19:39:06

@jjulie: És még: TG elhelyezi, csak ebben a mikrotérben és pillanatnyi időben, mert neki nem átfogó történetírás a feladata. Ezeknek a párt- és szavazáselemzéseknek az a módja, amit ő csinál; ez politológia, és nem történelem. Történelemmé majd évtizedek múltán válik a dolog.

nfgy 2010.04.18. 19:46:08

kuruc.info/r/26/3079/

Csak itt találtam meg ezt a gyöngyszemet.A Mészáros félék ilyenek...

clownfish 2010.04.18. 20:01:46

@bvr: végig a választásokról volt szó, miért térsz át a közpolitikára?! kevered a szezont a fazonnal.

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 20:03:26

@bigapples: én se tudnék, ezért kérdeztem rá, melyik Afrikára gondol?:)

dessert eagle 2010.04.18. 20:03:50

@nfgy: Ez sok mindent megmagyaráz, köszönet érte! :)))

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 20:05:09

@[nev]: aha, és közünk nincs hozzá...Értem.

jjulie 2010.04.18. 20:15:10

@Idet:

mikrotér, pillanatnyi idő

olvastam egy héber szótár bevezetőjében, hogy az ókori verziójuk nem használt jelen időt (vajon miért volt, hogy ennyire nem tulajdonítottak jelentőséget a jelen pillanatnak?)

a tendenciák nélkül koncentrálni a mikrotérre és a pillanatnyi időre milyen gyakorlati haszonnal jár?

a radalának régebben próbáltam megvilágítani a perspektíva szélasítés jelentőségét egy példával, megpróbálom előkeresni

jjulie 2010.04.18. 20:24:36

@Idet:

a nem komplex, összefüggéseiben láttató történelem engem nem érdekel ( az legyen a kutatóké, meg a történészeké )

Idet 2010.04.18. 20:30:57

Pontosabban, az első múltnak megfelelő (nagyon laza a hasonlóság), szóval, a folyamatos múltnak megfelelő ragozási formát használták, és a szövegösszefüggés döntötte el, hogy jelen, avagy múlt.

Nem azt mondom én, hogy a szemléletmódot, avagy a perspektívát nem jó szélesíteni, de ez esetben (nem a szavazásról és kapcsolt részeiről beszélünk?) nem sok értelmét látnám. A gyakorlati, azonnali haszontól éppen a távlatok miatt néha el kellene tekinteni.

Idet 2010.04.18. 20:32:54

@jjulie: De hiszen arról beszéltem, hogy ez nem történelem, még nem. Pillanatnyilag csak politológia.

Idet 2010.04.18. 20:34:29

@jjulie: A példára azonban kíváncsi vagyok!

panelburzsuj 2010.04.18. 20:58:40

@jjulie:

"A munka az alapja mindennek. Mindannyian tudjuk, érték csak munkából lesz."

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=145519

Roppant ügyes fogalmazás. Nem mondja, hogy minden munkából érték lesz, de a marxizmusra (és "naiv munkaérték-elméletekre") ráállt magyar fülek boldogan hallják ki belőle: többet kell dolgozni, és minden rendbe jön.

Mi Bandira szakosodtunk a KGST állatfarmjából.

igyugyaz 2010.04.18. 21:09:08

Kedves Gábor

Azt íród a Jobbik ereje újdonság jellegében, anti-establishment pozíciójában, nacionalista jelszavaiban, a multikkal kapcsolatos radikális kritikájában, rendpárti programjában és számos tekintetben rendszerellenes követeléseiben rejlik, majd mellé teszed, hogy ezek nem a klasszikus szélsőjobb retorikájának jelemzői.

Szerintem ezek éppenséggel pont a jellemzői, de írd le a saját definícioid és akkor érthetőbbé válik, hol látod a különbséget.

"aki a Jobbikot gyorsan szélsőjobboldalinak nevezi, az keveset ért meg abból, hogy miért szavaztak múlt vasárnap közel 900 ezren a pártra"

Ez axióma? Aki máshova rakja ezen az idejétmúlt spektrumon az jobban megérti? Vagy csak ha nem helyezi el rajta, csak akkor tudja megfejteni ezt a bonyolult jelenséget?

"Politikai elemző vagyok, feladatomnak ezért nem az elhatárolódást, a politikai harcot tartom"

Ha valaki valamilyen jelenséget kutat attól még lehet róla véleménye sőt akár el is határolódhat tőle, a kettő nem zárja ki egymást. Vannak akik a véleménynélküliséget vagy a hamis pártatlanságot gyávaságnak tartják. Valószínűleg ezért tart gyávának Mészáros Tamás

jjulie 2010.04.18. 21:23:39

@Idet:

látószög nagysága, nem találom, leírom újra, képzelj el egy filmet:

egy fiatal jól izmolt felsőtestű fiatal férfi úszik tiszta kék vízben egyenketes karcsapásokkal, a felsőtestere zoomolt a kamera

kiváltott érzés: közömbos

távolodik a kamera, látjuk hogy egy medencében van, szép fű és pálmafák körülötte, továbbra is egyenletesen úszik

kiváltott érzés: de jó neki!

tovább távolodik a kamera, a medence végén vizbelógó lábakkal toplessben mosolyeg egy szőke kékszemű mellesleg tehetséges lány, felé halad a hősünk, és beúszik a combjai közé

kiváltott érzés: a franba, de jó neki, lennék a helyében

tovább emelkedik a kamera, a pálmák mögött a tenger, és a távolban 10 méter magas szökőár közeleg, a fiu és a lány öt perc múlva halottak

kiváltott érzés: de jó hogy nem én vagyok a lány combjai között

Idet 2010.04.18. 21:47:23

@jjulie: De jó, hogy nem vagy ott... na jó, látószög vita el, úgy látom, egy kissé két malomban őrölünk.

Viszont a szökőár nem befolyásolja a pillanatnyi nagy jót, amit egymás karjában éreznek.

Ahhoz, hogy komplexitásában lássuk a dolgokat, először össze kell gyűjteni a tényeket, amik ezt a komplexitást alkotják.

tölgyes 2010.04.18. 21:53:21

@Letícia: Mint említettem TG s bekopogott több ajtón és több ajtót ki is nyitottak neki.. aztán miután bement más ajtót keresett.. no nem a függetlenség hanem az élet okán.. de ez rendben is van.. de erre MT emlékezik és emiatt neheztel.. de TG-nek joga van keresni a maga helyét és joga van ahhoz is, hogy azt sohase találja meg. Engem nem ez az útkeresés zavar.. no de ennyit nem érdemel a dolog. Én ugyan idegenkedek a politikai bulvárnak ettől a formájától, de be kell látnom, hogy az emberek igénylik ezt a formát, tehát TG-nek velem szemben ebbe végül is igaza van.

jjulie 2010.04.18. 21:53:22

@Idet:

na ezt az összegyüjtést nem szerencsés csak a pillanatnyi jelenre koncentrálva megpróbálni

Idet 2010.04.18. 22:00:59

@jjulie: OK, feladom, neked van igazad! (Még vóna ugyan errűl mit mondanom, de mán fáratt vagyok, értelmesen fogalmazni.)

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 22:04:21

@tölgyes: én úgy vélem, hogy tévedésben van bárki, aki egy politikai elemzőtől olyan érzelmeket vár el, ami nem objektív. Hogy TG hol találta és találja meg az útját, az az ő dolga, és csak remélem, hogy nem saját zsákutcában fog forogni, mint pl. MT...(De ha odaköt ki, akkor egyébként ahhoz is joga van...)

A korosztálya igényli az információt, illetve mind az, aki hajlandó együtt gondolkodni, még ha ellentétesek is az vélemények.

Azt gondolom, hogy az a felsőbbrendűség, hogy a politikai elemző, vagy aki odaköt ki (mert ugye MT színházkritikus), kimondja a tutit és megfellebbezhetetlen, mert a képernyőn ő van, nekünk meg csend: ez az idő elmúlott. A világ újrafelosztása minden téren jelentkezik (és mindig), szóval aki helyt kér vagy kivív magának a Nap alatt, azt mások úgy élik meg, hogy tőlük elveszi az eddigi kiváltságokat. Holott, szerintem TG sosem szólt bele, mint ipi-apacsoznak az atv-n a tiszteletreméltó bölények...:)

panelburzsuj 2010.04.18. 22:17:05

@Let it ...:

És most ebben az adásban többet tudtunk meg TG-től - vagy csak mást?

"Azt gondolom, hogy az a felsőbbrendűség, hogy a politikai elemző, vagy aki odaköt ki (mert ugye MT színházkritikus), kimondja a tutit és megfellebbezhetetlen, mert a képernyőn ő van, nekünk meg csend: ez az idő elmúlott."

Kétféle hozzászólás mindenképp volt itt:

- az egyik inkább Mészárossal értett egyet

- a másik inkább Török Gáborral

Most akkor ezek a hozzászólók mind-mind a képernyőre került megfellebezhetlen tutikimondók seggnyalói, agymosott tv-zombik, és csak azok vagyunk "mi", akik a monitoron saját tutit fújunk, például: mindkettő elhúzhat a búsba?

Idet 2010.04.18. 22:19:42

Mindenkinek jó éjt!

tölgyes 2010.04.18. 22:27:57

@Let it ...: Nekem nem ez a gondom. Persze szükség van erre is,de a politika valódi elemzése nem a választások körüli spekulációt jelenti.. hiszen ezek már csak következmények.. tagadhatatlan azonban, hogy ez látványos és könnyen átélhető. Nehezebb kérdés az intézményi struktúrák elemzése, a szakmai háttér motivácóinak feltárása.. pedig elhiheti nekem, hogy a dolgok ott dőlnek el. Az elemzőink alig beszéltek az elmúlt években az intézményi háttér változásairól, az intézmények működésének elemzése és "népszerűsítése" elmaradt, emiatt a választó állampolgár igazából nem is látja át, hogy milyenek a nehézségek.. megelégszik a választási találgatásokkal.
Azt azonban belátom: erre is szükség van, amit bizonyit a blog népszerűsége.. de ha meggondolja, hog yettől jobban érti-e a poltikát.. akkor nem hiszem, hogy igenlő választ tud rá adni.

[nev] (törölt) 2010.04.18. 22:30:37

@jjulie:
ez az politikai iskola tegnapból elemzi a holnapot. a politikát egy teljes információjú kétszemélyes játéknak fogja fel, ahol nyílt sisakkal folyik a küzdelem. amilyen mondjuk a sakk. abban nem számít a múlt. nem számít, hogyan jutottál abba a helyzetbe, amiben vagy. a kérdés az, hogy az adott állásban mi legyen a következő lépés.

a politkusoknak ez a felfogás azért tetszik, mert elég könnyen bizonyítható, hogy szabályos lépések mellett minden játékban létezik győztes statégia, vagy döntetlen alakul ki. ha szabálytalan lépéseket is megengedünk, akkor minden játszmában elérhető a győzelem.

a kormány, és a az ellenzék csatája épülhent erre a modellre, illetve többszereplőre kivetíve a párton belüli hatalmi játszmák is lefolyhatók ez alapján. a választók ilyenkor megengedik a szabálytalan lépéseket. a választók ugyanis az teszi kiszámíthatóvá számára a politikát, hogy a pártnak van egy teljhatalmú vezetője.

a játékelmélet remekül alkalmazható a választási kampányban, és a pártokon belül dúl előkampányban. ennek alapja az, hogy minden esemény felülírja az azt megelőzőt. nem számít a múlt. török gábor kedvenc fogalmai a tematizálás, és a politikai napirend is ehhez az elmélethez köthető.

---

csakhogy én azt gondolom, hogy szimbolikus kérdésekben egyszerű állapottér reprezentációra van szükség, szakpolitikai kérdések esetén pedig probléma redukcióra. nincs szükség játékelméletre, a politika ebben a modellben egy heurisztikus megoldáskeresés. jól meghatározott célállapotokat kell elérni, és nem kell senkit sem legyőzni.

és itt jön be az, amit írsz. hogy szimbolikus kérdések esetén számítanak a múltbeli állapotok. a szakpolitikai kérdésekben pedig számít a tudás, a tapasztalat.

mondok egy példát. az egészégügyi szakminiszter azt mondja: egyik munkacsoport dolgozza ki a járóbetegellátás szabályait, a másik a fekvőbetegellátásét. probléma redukció. az elsőben gondolkodj egy stacionárius modellben, a járóbeteg ellátás egy elemi sorbanállás, a másik meg egy sztochasztikus modell, a fekvőbetegek nem sorban állnak, hanem ott váratlan események sorozatára kell felkészülni.

az irányított betegutak a járóbetegellátásban remekül alkalmazhatók, de a fekvőbetegeknél nem. mert oda egy real time monitoring kell. a rendelőintézet meg elemi sorbanállás. a kettő logikája a tűz, és a víz. és erre való a problémaredukció, hogy ezeket intézményesen korlátozza, illetve szétválassza. ez a reform. a problémaredukció. ehhez szakpolitikusok kellenek.

de ők kiestek a politikából, mert nyílt sisakos küzdelemben, illetve a párton belüli szabálytalan hatalmi játszmákat mindenhol elveszítették.

nekem erős a gyanúm, hogy játékelméletre épülő politikai stratégiák a párton belüli hatalmi játszmák elemzésekor hatékonyak, valamint a külpolitkában.

az országos ügyekben, illetve a szakpolitkai kérdésekben a kormányzati, és az önkormányazti ügyekben másik elméletet kell választani.

Osztrakiszmosz 2010.04.18. 22:38:47

Képzeljünk el egy koordináta-rendszert, melyben a vízszintes szár a bal-jobb oldaliságot jelenti, a függőleges pedig a liberális-konzervatív vonalat. Origotól távolodva: mérsékelt>radikális>szélsőséges. Egy ilyen rendszerben a pártok a következőféleképpen rendeződnének el:

MSZP: mérsékelt baloldal
Munkáspárt: radikális baloldal
MDP (Rákosi pártja): szélső baloldal

Fidesz-KDNP: mérsékelt jobboldal
Jobbik; Egységes Párt (Bethlen István pártja): radikális jobboldal
Nyilaskeresztes Párt: szélső jobboldal

LMP: mérsékelt liberális
SZDSZ: radikális liberális
nincs olyan párt, aki szélsőségesen liberális lett volna

FKGP: mérsékelt konzervatív
Konzervatív Párt (Dessewffy Aurél pártja): radikális konzervatív
nincs olyan párt, aki szélsőségesen konzervatív lett volna

Természetesen lehet vitatkozni arról, hogy melyik párt hova kerüljön, de az egyértelmű, hogy a Jobbiktól kijjebb is létezett párt, mégpedig Szálasiék, márpedig igen nagy különbség van kettejük között. Azt tudjuk, hogy Szálasiék szélsőjobboldaliak voltak, tehát a Jobbiknak beljebb kell lennie, ezért használtam én (és érzésem szerint Török Gábor is) a radikális jobboldal kifejezést, mert ez valahol a mérsékelt és a szélsőséges között áll. Hasonlóan ahhoz, hogy mai mércével nézve a Horthy irányvonalú Egységes Párt is radikális jobboldali párt lenne (szerintem a Jobbiknál is radikálisabb ld. zsidótörvények, kommunisták bebörtönzése, sikeres revíziók), ennek ellenére mégis küzdöttek a szélsőjobboldallal szemben, tehát nem lehettek szélsőjobboldaliak.

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 22:40:45

@panelburzsuj: nem erről van szó! Mindenkinek joga van a véleményéhez, de ha nem azt harsogja, amit a másik akar hallani, attól még nem gyáva...

Én nem érzem magam seggnyalónak, remélem te se magadat. És a monitor előtt igen is, mi is kimondhatjuk a tutit, amit TG Süveges Gergővel be is vitt az adásba, és szerintem nagyot szólt...Én úgy éltem meg, hogy részese voltam valaminek, ami miatt a tévét néztem, és ami miatt itt együtt gondolkoztunk...

Ez egyedülálló volt eddig a választási műsorok történetében, és 3 kellemes, humorral bíró pasit nézni sokkal jobb volt, mint a régi arcok sémáit hallgatni. Legalábbis nekem. Na ez a népszerűség térnyerése fáj szerintem MT-nek.

[nev] (törölt) 2010.04.18. 22:46:05

@Let it ...:
az lmp nagyjából egy törzsi kultúrát előfeltétlez, és abból akar megteremteni egy korszerű feudalizmust. és ezt afrikában kell véghez vinni. európána ezzel a mesevilággal kellene versenyeznie.

en.wikipedia.org/wiki/File:Singapore_Panorama_v2.jpg

úgy, hogy közben környezettudatosak maradunk. ez nem feltétlen jelenti, hogy ellep bennünket a szmog. nem kellenek metropoliszok, de az európai fejlődés kulcs fogalma szerintem még mindig az urbanizáció, a vidékfejlesztés, és a tájgazdálkodás mellett. a kettő nem zárja ki egymást. ázsiában sem. csak ott a léptétkek másak. az lmp számomra egy modernizáció ellenes párt, ember jogi kérdések szakértői, szakjogászok előadják, hogy ők környezetvédők. ez nagyjából olyan, mint amikor torgyán doktor előadta, hogy ő földműves. biztos van max. 20% szavazó, aki ezt elhiszi, de min. 80% ezt megmosolyogja.

mond már meg, hogy schiffer mitől ökopolitikus. erős családi kapcsolata van a politikában, és a vallási szálakon keresztül pozíciókat szerez magának, oké, de ezen túl nekem nehéz elhinni, hogy ő egy 21. századi ökopolitikus.

LuiKang 2010.04.18. 22:49:54

Már "vártam", mikor kezdik ki Gábort azért, mert beszél egyáltalán a Jobbikról...

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 22:51:39

@tölgyes: valóban, nem értem jobban a politikát itt, csak az embereket!! És végül is, az ő mozgatórugóik adják a politikát, nem? Hatás-ellenhatás, kölcsönhatás...

És ha valami, ami a tömegek véleménye, ami mozgatja őket, ami csupa dinamika, szóval ha az intézményesül, és ha ennek intézményi háttér kell, annak már régen rossz...Az már betonozva van, embereken szűrődik át, mert a politikai elemző is ember - milyen hihetetlen - szóval itt (is) tág tere volt/van a hatásoknak.

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 22:55:03

@[nev]: én nem vagyok lmp-rajongó, úgyhogy én nem tudom mitől ökopolitikus Schiffer...Nekem a véleményem róluk az, ami a kommented utolsó sora, azaz...szóval nem hiszek én nekik semmit, hatalmat akarnak zöld szószban, és ennyi nekem elég.

panelburzsuj 2010.04.18. 22:59:38

@Let it ...:

Akkor most velvetest játszunk, torokgaborelemezest? :)

Szerintem itt fönt nem a választási műsorról beszélt TG, hanem A tét című adásról. Hogy ott nézetkülönbség alakult ki közte és MT között, és MT milyen disznó, hogy őt kielemezte a Népszavában. És erre ő most itt csakazértis visszaelemzi MT-t.

Elég ágasbogas téma ez magában is (melyiknek volt "igazabbja" a tévében, melyiknek utána). De ha gondolod, személhetjük az egészet mélylélektani alapon is, a karrieralakítás egy epizódjaként. Csak ahhoz praktikus lenni meghívni ide Mészárost is, mert akkor ő is, TG is elmondhatná élő egyenesben a saját véleményét.

panelburzsuj 2010.04.18. 23:00:27

@panelburzsuj:

(Akkor most velvetest játszunk, VAGY torokgaborelemezest? :)

panelburzsuj 2010.04.18. 23:04:25

@[nev]:

A Sifit már eleget mondtad, legközelebb mondd a Jávort a "mittudnakezekkörnyezetül" példának.

igyugyaz 2010.04.18. 23:07:24

@Osztrakiszmosz:

Én azt hiszem, hogy a radikális jobboldal az a Te általad vázolt koordináta rendszerben a szélső jobb szélső szegmense. Azt elfogadom, hogy volt már olyan párt ami kijjebb volt mint a Jobbik ez nem is lehet kérdés, de szerintem több okból kifolyólag nem szerencsés több korra is ugyanazt a koordináta rendszert használni. Egyrészt ezek a pontok az évtizedek alatt nagyon sokat mozognak (ahogy azt Te is írtad) másrészt a jobboldaliság, baloldaliság jelentése is változik.

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 23:12:09

@panelburzsuj: jó, ebben igazad van, én azt mondtam el, amit vélelmezek, mert nem hiszem, hogy egy adásban el nem mondott kijelentés miatt rohant ki MT TG ellen. ..

Úgy vélem, aki a másikat legyávázza, és nem ad esélyt arra, hogy előtte megkérdezze, így van-e, annak én nem vagyok kíváncsi a véleményére. Sem egyenesben, sem máshogy.

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 23:15:33

@panelburzsuj: nem tudom, miért velvetezés? És nem tudom, hogy mi az a velvetezés? Bulvár?:) Én nem hinném, hogy erről írtam volna...:)

tölgyes 2010.04.18. 23:20:07

@Let it ...: Ön feltehetően a víz fodrózódását összetéveszti a víz mélységével... Akkor kérem magyarázza meg nekem, hogy a baloldali tömegek hogyan tudtak eltekinteni a baloldali értékektől és miként voltak képesek az ősi baloldali körzetekben győzelemre segíteni a Jobbikot...Magyarázza el itt bárkinek, hogy milyen módon és milyen mélységben kell átalakítani az intézményrendszert, hogy megszűnjön a kontraproduktivitásuk?Vagy úgy gondolja, hogy minden a poltikai reklámtól függ, attól hogy ki és hogyan pozicionálja magát és miként befolyásolja a közbeszédet. (Ez a pozicionálás és közbeszéd pl. TG kedvenc szófordulata, ami nem magyaráz meg semmit)

tölgyes 2010.04.18. 23:21:43

@Letícia: Mészárosnak természetesen nincsen igaza, de azért Ön ne is értékelje túl a jelentőségét.

Let it ... · http://intuicio.blog.hu 2010.04.18. 23:29:21

@tölgyes: hát ha nagyon fizikázunk, akkor igen is van összefüggés a vízfodrozás és a vízmélysége között...Lsd. nagyfokban cunami...:)

Hogy az ősi balos megyékben a Jobbik térnyerése? Teljesen egyértelmű. Sokáig hittek, legfőképp, hogy a romakérdést megoldják, de a szadesz pl. csak a jászladányi iskola eset lerendezését ahogy megoldotta, nemcsoda, hogy elfordultak tőlük. Igen is, a roma kérdés oly mély és oly megoldatlan, hogy ezek az emberek RENDET akarnak maguk körül. És kiszámíthatóságot, s nem azt, hogy épp ki kit ver meg és ki kit tart rettegésben...

Nem értékelem MT-t túl, aki hangos, annak nem biztos, hogy igaza van...ill. biztos hogy nincs...:)
Na de tényleg megyek....

kékestető 2010.04.18. 23:30:31

tegnapi nol.hu-n "megvédtem" Gábort, a ezen blogbejegyzéséről, Mészárossal kialakult vitájáról.
Egyrészt az általa értelmezett politológusi - elemező - szerepről, másrészt a Jobbik ill. Jobbik-jelenség árnyékolásáról, differenciálásáról szóló fejtegetéseit.
Ma olvastam Kóczián Péter vmelyest hasonló fejtegetéseit a Jobbik-jelenségről, azaz arról, hogy valóban komolyan kell venni ezt a pártot, s nem lehet a szélsőjobboldaliság, újnáciság vádjával egyszerűen csak lesöpörni, ill. magát az értelmezés, szembenézés műveletét ilymódon megspórolni.

"Nem elég felháborodni, hogy így nem beszélünk, hanem végig kell gondolni, hogyan beszélünk arról, amit a szavazatok tanúsága szerint több százezer ember igaznak gondol. A demokratikus értelmiség – jobb és bal- egészen impotens abban, ha új jelenségekhez kreatívan kellene viszonyulnia. Ez nem csak a szélsőséges ügyekben van így. Nemzet, nemzeti büszkeség, a globál és lokál viszonyrendszere és még sok ezer olyan téma van, aminél egyszerűen lebénulunk.
(...)
A lényeg, hogy egy rendszer jött létre mindebből, amelyben már mindenki tudta, mi a dolga, mit szabad és mit nem. A Jobbik meg jött, megtörte a tabukat, félresöpörte az áporodott levegőt, s győzött.
Szerintem nem elhatárolódni kell a Jobbiktól, hanem a kialakult rendszer kritikájaként értelmezni a Jobbik vonzóerejét, s levonni belőle a tanulságokat."
- írta Kóczián, s teljesen igaza van.

kékestető 2010.04.18. 23:47:51

Idézet még Kóczián írásából:
"A Jobbik sikerének titka, hogy rezonál a politikai közösségben lévő véleményekre, problémákra. Mindenkinek ajánlom, hogy egy hétvégén kezdje elolvasni a Fidesz és az MSZP programját. A dagályos semmit mondás és a közismert klisék pufogtatása közben, legkésőbb úgy a tízedik, huszadik oldal táján mindenki ásítani fog, annyira érdektelenek a két párt szövegei.
(...)
A Jobbik programja izgalmas, érdekes, gondolatébresztő, aktuális. Egy nagyon egyszerű teszt világossá teszi ezt: a jövendő történészei 2010 és az elmúlt néhány év Magyarországát nem az MSZP és a Fidesz, hanem a Jobbik programjából értik majd meg; ebben találnak majd az aktualitásokra utaló felvetéseket."

Elnézést, hogy ennyit idézek az írásból, de LMP-sként - tehát nem jobbikosként! – engem is zavar a szellemi restség, ami a magyar (szellemi) elit jelentős részére jellemző. Klisék, "ezeréves lemezek", külföldi divatok, szellemi irányzatok téziseinek puffogtatása, valóságérzékelés teljes megbicsaklása.

Ráadásul a véleményadó értelmiség most meg nagyon büszke - ill. örül - mindkét oldalról, hogy a fidesz milyen sikeresen megakasztotta a jobbikot az elmúlt egy hónap "szönyegbombázásával".
Minek is örülünk? Hogyan szorította vissza a fidesz a jobbikot: Vitával, ill. programpontok, értékrendek szisztematikus ütköztetésével? Á nem.
Annál inkább méltánytalan, gusztustalan - persze bulváron és Barátok közt-ön edzett nézőseregnek persze biztos jól fogyasztható - rágalmazó és lejárató hadjárattal, melyben a fidesz szélsőségesebb, adott esetben a jobbiknál rendre útszélibb hangot megütő médiumai és firkászai játszottak (Demokrata, de főleg Magyar Hírlap, Echo Tv) főszerepet.
Ez lenne a demokrácia győzelme? Akkor minek is örülünk?

igyugyaz 2010.04.19. 01:08:10

@kékestető:

Azért a Jobbik annyira még nem győzött, nem kell túlzásokba esni a választási eredmények fényében akkor az MSZP is diadalmaskodott. A Jobbik programja valóban izgalmasabb hisz abban radikális, elhamarkadott és buta ötleteket olvastgathatunk miközben a a nagyobb pártok semmitmondó füzetecskéket írnak. A választási program nem attól jó, hogy izgalmas, inkább attól, hogy értelmes és jó megoldásokat vet fel.

Nézzük mik vannak a Jobbik programban.

Államosítanák a stratégiai ágazatok piaci szereplőit. Egyfajta tervrendszert dolgoznának ki. Oroszország és általában kelet felé fordulnának. A jegybank függetlenségét megszüntetnék. Az EU-s törvényekkel szembe menve kivételeznének a hazai termékekkel. Ha hiteled van akkor akár egy éven keresztül is eltekinthetsz a hitel visszafizetésétől. Az MFB majdani utódja a Magyar Bank a piacinál kedvezőbb feltételekkel nyújtana hitelt. Ezenkívül állami pénzből bérlakás építési beruházásokba kezdenének. Ugyancsak költségvetési forrásból támogatná a magyar vállalkozókat (Természetesen az államadósság emellett folyamatosan csökkenne). Az adórendszert még progresszívabbá teszik és felülvizsgánák a kettős adóztatást kizáró megállapodásokat. Megmondják mekkora az optimális üzemméret. Meghatározzák az energiaárakat(külföldről vesszük amúgy), az energiaszektorban is államosítanak. Stb Stb Stb.

Csökkentik az adókat, csökkentik az államadósságot, de ettől még lesz pénz majd arra, hogy mindenkit közvetlenül támogassanak, arra, hogy államosítsák a fél gazdaságot és, hogy kolbászból legyen a kerítés. Mindemellett mindenre meglesz a külön hivatal ahol majd előírják az n éves tervet és minden a kormány hatásköre alá esik majd. Ez tényleg nagyon izgalmas, de szerintem annyira azért nem aktuális, szocializmus volt már itt.

ssi 2010.04.19. 08:51:17

Előző kommentekből: pl.
- van részigazsága M.T-nek is és T.G-nek is
- személyesen T.G-nek szólt, de személyén keresztül sokaknak (értelmiségnek?)
- sokan ismét kommunistáztak, sértegették a baloldalt
- Isaura-effektus T.G. felé, megvédték, kiálltak mellette
- sokan tapintatosan nem értettek egyet T.G.-vel, tisztelve az (szak)embert általában, s e fórum lehetőségét
- sok a nem értés: T.G. miért azt mondta; sajnálnám, ha pont ez nem kapna választ
- LMP-t a politikai, a Jobbikot a gazdasági válság hozta létre, a rájuk szavazókat is főleg ez motiválja, a jövőben pedig kiderül, hogy mit is akarnak, s életképesek-e

z666 2010.04.19. 09:25:18

A szólásszabadság definíciója a zs*dók szerint:
Bármit mondhatsz, amíg ugyanazt mondod, amit mi! Bármilyen más megnyilatkozás náczifaschizmus.

Epoxigyanta 2010.04.19. 10:29:05

A választások előtt pár héttel jártam otthon, vidéki kisvárosban, és persze a téma a válsztás volt. Az ottani barátaim szinte kivétel nálül a jobbikra szavaznak, de nem azért mert fasiszták. Egyiket sem érdeklik a zsidók, nem akarják visszacsinálni trianont, nem akarják bezáratni a teszkót.
Csupán szeretnének biztonságos körülmények között élni fizikailag és nyagialag is, valamint végtelenül irritálja őket a politikai elit cinizmusa, pökhendisége és hogy "minden szinten szétlopnak mindent". Ezért szavaznak a jobbikra, mert ők az egyetlenek, akik - szerintük - megoldást kínálnak ezekre a problémákra.

panelburzsuj 2010.04.19. 12:40:08

@Epoxigyanta:

"minden szinten szétlopnak mindent"

Akkor van egy tippem: a Jobbik érdekörébe tartozó jogászok ne emberi jogi meg sajtótémákon rugózzanak, hanem próbáljanak abból a ellopott mindenből legalább néhány hűtlen kezelést, sikkasztást, befolyással üzérkedést, uzsorát és más efféle gazdasági bűncselekményt legalább a feljelentésig elvinni.

Ha kiszámíthatatlan is a magyar jogszolgáltatás, azért ezeknek a lépéseknek lenne némi hírértéke önmagukban is.

Hogy ez kockázatos?

A problémákra nem elég csak ígérni a megoldást. Ami eszköz adott, azt meg kell ragadni.

Radikálisan.

Vagy rosszul értek valamit?

widor844 2010.04.19. 14:56:01

@z666: Ez annyira így van ahogyan írod, hogy megírtam a véleményemet ezen az oldalon, s már nincs is fönt...
Ez az index egy szar. Más a véleményem? Akkor pá.

tölgyes 2010.04.19. 17:00:26

@Let it ...: No de ha elfogadjuk a baloldali elemzők azon állítását miszerint a bal oldal nem rasszista, felvilágosult modernizációt támogató párt.. akkor hogyan lehetséges, hogy a szavazóbázis egy könnyed mozdulattal hátat fordít a baloldali értékeknek és egy rasszista, bezárkózó, és a modernizációt ellenző pártra szavaz.Vagyis a balos szavazó úgy veszi fel és le a nézeteit, mint mások a gatyájukat.

MarABúúú 2010.04.19. 21:38:21

A TG elleni MT-attak kapcsán, nevezetesen a "nemzetiszocik eredendően balos tőkeellenessége" kitétel okán utalnék a fasizmus -e hazában cca 50 évig ideológiailag éppen balról megkövetelt- Dimitrov-féle definíciójára: "A fasizmus a finánctőke legreakciósabb erőinek nyílt terrorista diktatúrája". A finánctőke = a banktőke + ipari tőke.
Érdekes módon az e hazában 50 évig uralkodó ideológiát valló kedves elvtársak (pl. Keleti 89-ben az MHSZ tankönyvben még szó szerint azt írta: "A NATO a világbéke legfőbb ellensége"), mihelyst maguk váltak a finánctőke legreakciósabb erőivé és diktátoraivá, máris gyökereset változott a fasizmus-definíció. Utóbbira egyrészt éppen hiánya a legjellemzőbb, lévén, h így még könnyebben és gyakrabban lehet pufogtatni. Másrészt, hogy definíció nélküli használatainak egyetlen markáns karaktereként a következőt lehet megragadni: "Fasiszta az, aki szembeszegül, ellenvéleményt nyilvánít vagy csak gondol a finánctőke legreakciósabb erőinek nyílt terrorisra diktatúrájával szemben" (Dimitrov után szabadon). Ilyen szépet változott tehát a világ.
MT és tsai ügyes kis balos csúsztatása, hogy a baloldaliságot századokon át meghatározó tőke-ellenességet áttolja jobbra utóbbi domináns karakterjegyeként meghatározva. Ekként áll elő, hogy napjaink egyetlen ideológiai credója a tőke imádása és feltétlen szolgálata, s aki ennek ellenszegül akárcsak gondolatban, az fasiszta. Nos véleményem szerint MT és tsai idológiai csúsztatáősa, miközben deklarált célja szerint a Jobbikban előálló fasiszta veszélyre figyelmeztet, aközben hamissága okán éppen generálja a Jobbik társadalmi táőmogatottságát. Mindeközben a megtámadott TG őszinte törekvése az objektivitásra (hiszen a törekvésnél tovább sosem juthatunk) egyáltalán nem bír ilyen generátor szereppel. MT hamis érvelésénél tehát még hamisabb a TG-vel szembeni pánikkeltése.
A Dimitrov-féle definíciót ajánlom múnícióként TG-nek a közbeszéd megtisztításához szívélyes üdvözletekkel! Igen nagy élvezettel hallgatnám a volt balos urak érvelését, hogyan is magyaráznák meg e kopernikuszi fordulatot, s miféle definícióval, s annak milyen indoklásával tudnak szolgálni?! Ez valahogy az elmúlt húsz évből kimaradt. S bizony ilyesmiken csúsznak el a dolgok elviselhetetlen irányba...

pad78 2010.04.20. 00:07:55

Van egy szép régi mondás, tökéletesen illik Mészárosra:
"Bolond lyukból bolond szél fúj."

És egyet ajánlok Török Gábornak is:
"A kutya ugat, a karaván halad."

Gábor, aki Mészároson tájékozódik, az sose fogja felfogni azt, amit Te írsz. Az csak a fecsegő felszínre figyel. Nem érdemes különösebben foglalkozni velük.

taltosalmos 2010.04.20. 10:23:36

Kedves Gábor! Mint volt ZSKF-es hallgató is, büszke vagyok Önre, hogy ilyen korrekt és karakán ember. Gratulálok és remélem a jövőben is így halad előre. Erre a hangvételre amit Ön testesít meg számomra/számunkra nagyon nagy szükség van. Hajrá Gábor!

Hangkert · http://hangkert.blog.hu 2010.04.20. 13:06:18

Csak most elolvasva a cikket, megnézve a videókat és idő hiányában csupán egy-két hozzászólásba beleolvasva szerintem érdemes szétválasztani két dolgot. (Ha mást ismételnék, elnézést.)

Van a Jobbiknak (és minden pártnak) egy *jelenlegi állapota* és van egy *potenciálja* a változásra.

Jelenleg a Jobbik szerintem is "csak" radikális jobboldali párt.
Másrészt kétségtelenül ez a párt foglalja magába a legtöbb szélsőjobboldali elemet, akiket tudatosan meg is szólít (sok más csoport mellett) éppen ezért a jövőre tekintettel ez a párt hordozza magában a legkomolyabb potenciált, hogy egyszer majd valóban szélsőjobboldali párttá váljon.
Ez azonban nem törvényszerűség, amely bekövetkezik, mint a Hold járásával a dagály. Egy párt ideológiai változatlansága, vagy mozgása nem kőbe vésett dolog. Korábban sokan a Fidesznek tulajdonították a szélsőjobboldalivá válás legkomolyabb potenciálját, Orbán Viktor antidemokratikus, tekintélyuralmi berendezkedését vízionálva, amikor a Fidesz megmondóemberei a szélsőjobb szimpatizánsok szája íze szerint mondogatták, amit a szavazatmaximalizálás érdekében mondaniuk kellett. Volt idő, amikor a MIÉP tudhatta magáénak a legnagyobb szélsőjobboldalivá válási potenciált. Emlékeim szerint a Fidesz liberális pártként kezdte pályafutását, most mégis inkább tartják mérsékelt jobboldalinak. Tehát egy párt radikalizálódása, vagy mérséklődése, vagy épp az ideológiai változásának iránya nagyban függ az adott politikai környezettől, amiben az adott pillanatban van (és vezetői rátermettségétől és/vagy ideológiai elkötelezettségétől).

Ha már Jobbik és szélsőjobb potenciál. A Jobbik szerintem két esetben vállalhatja fel, hogy valóban szélsőjobboldali párttá alakuljon.
Az első esetben ezt meg kellene előznie, hogy saját erőből hatalomra, kormányra jusson. Ez azonban jelenleg szélsőséges pártként nem lehetséges, ehhez szüksége lenne a mérsékeltek támogatására is. Éppen ezért arra látok nagyobb esélyt, hogy a szélsőségesség felé elmozdulás helyett (a szésőjobb szólamoknak a szólamok szintjén tartásával) a mérsékeltebb jobboldali szavazókért fognak harcot vívni a Fidesszel, csak épp a radikális oldalról közelítve. A Fidesz szintén ezen szavazók megtartása mellett esetleg a radikálisabb jobboldali szavazók visszazerzése és megbékítése felé veszi az irányt, hogy elszívja a levegőt a Jobbiktól. Meglátjuk, melyik párt lesz sikeresebb.
A másik elvi lehetőség arra, hogy a Jobbik valóban szélsőjobboldalivá váljon akkor következhetne be, ha lenne egy olyan hazai belpolitikától független külső erő, mely a választók többségének akaratával szemben hatalomra segítené a Jobbikot. Ilyen erő azonban jelenleg, tudomásom szerint nincs.
Éppen ezért nem látok esélyt arra, hogy a Jobbik radikális jobboldali pártból rövid távon nyíltan szélsőjobboldali párttá váljon, amennyiben komoly politikai tényező szeretne maradni. Megvan persze annak a harmadik forgatókönyvnek is a létjogosultsága, hogy győz a párton belül az a vonal, mely külső támogatás hiányában és a hazai viszonyok nem megfelelő felmérése után azelőtt lépi meg ezt a szélsőségessé válást, hogy hatalomra kerülnének. Így azonban szerintem nem lenne valódi esélyük a kormányra kerülésre és elszigetelődnének.

Tehát a Jobbik jelenleg egy radikális jobboldali párt, amely magában hordozza (ahogyan elviekben minden párt, csak épp jelentősen eltérő, vagy épp elenyésző eséllyel) a szélsőjobboldalivá válás potenciálját, ám ennek bekövetkezésére rövid távon kicsi az esély, szerintem.

török gábor 2010.04.23. 23:38:31

A közmeggyőződéssel szemben a Jobbik politikai eszméi heterogének, azaz nem alkotnak
egységes, koherens politikai világnézetet. A Jobbik nemzeti liberális, amennyiben
genezise a szabadságélmény, a jogtipró hatalommal szembeni fölkelés (2006), sőt
az emberi jogok védelme; a lázadás mint szervező attitűd; a magyar és a nemzetközi
establishmenttel, nagytőkével, Amerikával, kommunistákkal, liberálisokkal, zsidókkal
stb. szembeni fölkelés („hív a haza”) érzelme; a magyar politikai hagyományból kitörölhetetlen
függetlenségi elem. Ugyanakkor konzervatív is, amennyiben rendet, tekintélyt,
vallásosságot, az „élősködés” megszüntetését, biztonságot, csendőrséget, nemzeti gárdát,
földvédelmet akar és favorizál. Végül szocialista is, amennyiben masszív állami beavatkozást,
a tőke öncélú korlátozását, nacionalizálást kíván. Ez a heterogenitás okozza,
hogy a Jobbik sokak számára nem más, mint a jobbik Fidesz, vagy a Fidesz jobbik fele,
hiszen emiatt az eszmei pluralizmus miatt végsősoron sokak szemében a két párt közötti
különbség világnézeti-eszmei értelemben kifejezhetetlen, marad a fentebbi generációs-
morális eltérés. Hadd utaljak itt arra is, hogy két éve a Fidesz elnöke is kacérkodott
a „plebejus” jelzővel, ami ma inkább a Jobbikra illik; de a „plebejus” minősítést
Orbán Viktor máig nem utasította el végérvényesen (tőle amúgy is szokatlan volna az efféle
ideológiai elhatárolódás). Amennyiben tehát a Jobbik az erkölcsi szempontból elfogadhatatlan
fajelméleti kilengéseket és szellemileg bornírt nemzeti mitológiát kordában
tudja tartani, azaz semmilyen hivatalos megnyilatkozásába nem engedi be, egy Fidesz-
kormánynak nem kell rosszul éreznie magát attól, hogy egyes politikai döntéseit esetleg a Jobbik is támogatni fogja. A fenti eltérés kiemelése azonban a Jobbik számára
vélhetően nagyon fontos lesz.

www.kommentar.info.hu/balazs_zoltan_a_fidesz_a_jobbik_az_lmp_es_bokros_lajos.pdf

Surko 2010.04.24. 09:49:06

@török gábor: Alapvetően egyetértek a helyzetértékeléseddel, csak egy kiegészítést tennék hozzá.

Azt írod, hogy a Jobbik genezise a szabadságélmény, a lázadás, és ebből következően "liberális" vonások is megtalálhatóak benne.

De ez tulajdonképpen csak egy technikai kérdés. Hiszen ha valaki ellenzékben van, és változást szeretne a fennálló rendhez képest, az természetszerűleg fog lázadni (végülis ez a forradalmak alapvetése).

Ez viszont azt jelentené, hogy minden forradalom mögött "liberális" attitűddel rendelkező eszmeiségek álltak.

Pl. liberális vonások voltak ilyen értelemben a "nagy októberi forradalom" esetében, ahol Lenin és kommunista - tehát szélsőségesen kollektivista anti-establishment - elvtársai is a cári elnyomatás elleni szabadságvágyból keltek fel.

De hivatkozhatnánk továbbra is a 20. századnál maradva Khomeini iráni forradalmára is, ahol a radikális iszlám teokráciát óhajtó szélsőségesen konzervatív erők vezettek egy forradalmat az elnyomó sah rendszere ellen. Akkor ezt a forradalmat is minősíthetnénk liberális beütésű eseménynek.

Ami egyébként valószínűleg nem is állna távol a valóságtól. Talán éppen ez a dolog lényege: egy forradalmi hevületű új élcsapat saját értelmezésükben többnyire mindig nagyobb szabadságfokot akar kivívni az "emberek, a nép" számára. Aztán ahogy megtörténik a változás, a kialakuló új rend ritkán lesz olyan, mint amilyennek az emberek elképzelték.

A nagy francia forradalom lázadása a Bourbon önkény ellen jakobinus diktatúrába fulladt, az orosz cár elleni forradalom végkifejlete Sztálin gulágjai lettek, az iráni sah elűzetését követően pedig teokratikus diktatúra köszöntött Iránra.

Egyszóval a Jobbik "liberalizmusa" szerintem nem elvi, eszmei alapállás az ő esetükben, hanem pusztán abból a politikai evolúciós tényből következik, hogy jelenleg épp a feltörekvő, ellenzéki életszakaszban járnak. Hatalomra kerülve nem gondolom, hogy továbbra is ugyanígy járnának el.
Liberalizmusuk a mindenkori kormányzat őket érintő korlátozásai elleni tiltakozást jelentik, ami hatalomra kerülvén értelemszerűen megszűne motivációs erő lenni.

dr kíváncsivagyok 2010.12.05. 14:59:59

@török gábor: Viszont a Fidesz minden lépésében fellelhetők a Jobbik felé nyújtott gesztusok.... és még a retorikában is a inkább a Jobbik retorikáját követi, minthogy konzervatív és jobbközép legyen...
süti beállítások módosítása