Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:01

Nem is olyan régen foglalkoztam azzal az elemzői felvetéssel, amely szerint a Fidesz valódi célja az, hogy a „rendszerváltás idején meghonosított konszenzuskereső német mintáktól” közelebb vigye a magyar demokráciát „a brit mintájú többségi modellhez”. Akkor azt állítottam, hogy a következetesség és a tartalom tekintetében is számos sebből vérzik ez a leírás, bár kétségtelen, hogy néhány lépés akár ebben a keretben is elmesélhető. Meglepő módon a kormánypárt frakcióvezetője, Lázár János gyorsan lecsapott a témára: hétfőn a parlamentben és este az InfoRádióban is elmondta, hogy „a többségi demokrácia erősítése megfontolandó kérdés”.

A politikatudományban Hans Daalder nyomán Zanzibár-trükknek nevezik azt a jelenséget, amikor a kutató „fáradságos munkával felállít egy általános és lehetőség szerint takarékos modellt, amely képes megvilágítani a kérdéses jelenséget bárhol, bármikor forduljon is elő, majd pedig, mondjuk egy konferencián szembetalálja magát a vizsgálatban szereplő valamelyik ország szakértőjével, aki azonnal szóvá teszi, hogy a dolgok arrafelé egyáltalán nem úgy vannak, sőt kifejti a kérdés sokkal árnyaltabb, de lényegében egyedi, ellenkező értelmű magyarázatát” (Peter Mair). A már 74 éves Arend Lijphart, aki 1984-ben és 1999-ben írt munkáiban fogalmazta meg az ideáltípusnak tartott két modellt, feltehetően ebben a helyzetben találná magát, ha egy újabb írásában a mintapéldának tartott Nagy Britannia (különösen 1945 és 1970 között) és Új-Zéland (1935 és 1996 között) mellett esetleg Magyarországot is szerepeltetné a többségi demokráciák között. Bár a magyar politikai rendszer 1990 után kétségtelenül elmozdult az egyiktől a másik felé, ezen az úton még messze nem tart ott, hogy a westminsteri modellbe – akár annak közelébe – lehetne sorolni. Sőt, amennyire ismertek a Fidesz átalakító szándékai, nekem úgy tűnik, hogy lényeges pontokon nem is várható tartós közeledés.

Miután azonban egyre több helyen kezdtek beszélni erről a kérdésről, érdemesnek tartom megnézni, hogy mi minden teendő várna még a Fideszre ahhoz, hogy közelítse az országot ehhez a kategóriához. Nem törekedve a teljességre az alábbi dolgokról lehetne szó:

1. Történeti alkotmányra való áttérés, vagy olyan írott alkotmány létrehozása, amelyet a mindenkori parlamenti többség különösebb procedúra (népszavazás, minősített többség, következő parlament döntése) nélkül módosíthat.  

2. A konstruktív bizalmatlansági intézmény eltörlése, az egyszerű bizalmatlanság intézményének bevezetése. Azaz a kormányfő egy feles parlamenti többséggel leváltható lehet, függetlenül attól, hogy van-e vele szemben alternatív pozitív többség egy másik személy mögött. Ezzel párhuzamosan a miniszterekkel szembeni bizalmatlanság lehetőségének megteremtése, ami ma hiányzik a magyar közjogi rendszerből.

3. Az egykamarás törvényhozás megtartása, vagy legfeljebb az alsóháznak alárendelt második kamara felállítása (vétójog nélkül). A parlamenti működésben a kisebbségi vétó megszűntetése, azaz a kétharmados törvényhozási tárgykörök eltörlése, hogy az aktuális parlamenti többség minősített többség nélkül is bármilyen változtatásról dönthessen.

4. A jelenlegi vegyes választási rendszer helyett tisztán többségi szisztéma bevezetése. Lehetőség szerint kizárólag egyéni választókerületekkel, egyfordulós, relatív többségen alapuló eljárással, a győztes mindent visz elve alapján.

5. A kormány mozgásterét korlátozó területi és funkcionális önkormányzatok megszűntetése/gyengítése, hogy a parlamenti többség akarata az önkormányzati szférába is szabadon érvényesülhessen.

6. A parlamenti szuverenitás elsőbbsége a közvetlen demokrácia intézményeivel szemben. A népszavazás lehetőségének megszűntetése, vagy legalább jelentős korlátozása. A képviseleti demokrácia érvényesülése a politikai döntésekben, legyen szó akár a közjogi méltóságok megválasztásáról, vagy más fontos döntésekről.

7. Nincs utólagos alkotmányossági felülvizsgálat.

8. A jegybank nem önálló, hanem a kormánynak alárendelt.

Aki deklaráltan többségi demokráciát akar, annak nagyjából ezekhez az irányokhoz kell igazodnia. Újra felhívom a figyelmet: olyan nincs (vagyis van, de akkor nem így hívjuk), hogy bizonyos esetekben - és különösen kormányon - többségi demokráciát akarunk, más ügyekben viszont - és különösen ellenzékben - a konszenzusos megoldásokat látjuk helyesnek. Természetesen ez az út is létezik, legitim, csak akkor nem Lijphart nevét, hanem sokkal inkább a politikai logikát, a pillanatnyi helyzetből következő költség-haszon számítást kell emlegetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr812442227

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrata bábjátékos 2010.11.15. 11:40:02

politikai meseAtyámfiai, megkezdődött a köztársaság hanyatlása? A háttérben minden demokráciák atyja, rövidesen, természetesen csak a galaxis és lakóinak érdekében és csakis ideiglenesen minden hatalmat egy kézbe összpontosít? Vajon jámbor és mindenben...

Trackback: Beléhátráltak 2010.11.15. 03:32:01

Az alkotmányozó többség alkotmányoz.Abba egy kissé beleléptek, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozni kívánják. Aztán elkezdtek kihátrálni, de benneragadtak abban, ami bűzlik ebben. A közigazgatás dolgozói után – a jól megadóztato...

Trackback: Horváth Csaba álma és a kontraszt Budapesten 2010.11.14. 15:10:12

  Horváth Csaba álma és a kontraszt Budapesten     A minap, vasárnap reggel Budáról jöttem hazafelé a vörös-sárga levelek között. Szenzációs hangulat fogadott az őszi...

Trackback: Kína-szindróma 2010.11.12. 09:46:23

politikai meseAtyafiak, új világrend születik, mondá bölcs és mortanság titokzatosan somolygó miniszterelnökünk. A gonosz kapitalista világrend, amely a gazdaság manipulatív és spekulációkra alapuló politikájára esküszik, vérző sebekkel térdel a keleti...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodó tamás 2010.11.15. 08:45:03

@manyike: ez rövidtávon igaz... a gőzkiengedés.
de hosszútávon minden KÖZ intézmény (hivatalok, politika, jogszabályok) BIZALMI INDEXe nulla lesz...

gondolj a KE -re... nincs az az értelmiségi aki mellé állna és védené. még egyetlen egyet sem hallottam. hosszú távon ha ez megy akkor a KE székének is annyi. ugyanis bármennyire szűk körű az értelmiségi vélemény, már közép távon is országosan el fog terjedni hogy SP egy debil, vállalhatatlan.

ugyanakkor az is igaz hogy a Nép birka. ezen még meditálok. lehet megérdemlik, hogy meglopják, nyírják állandóan... gondolom ez a gondolat a politikussá válás első lépcsője...

lüke 2010.11.15. 08:51:07

@kodó
1740 óta ismert:
"etetni kell a juhot ha nyírni akarjuk"
de akkor még kezesbáránynak neveztek, nem ilyen durván, mint ma : birkának

emil43t 2010.11.15. 08:51:57

Ez egy dadogós meghatározás: többségi demokrácia. Ha a demokrácia fogalmát jelenidőben (és nem ókorban) fordítjuk magyarra: többségi népuralom. Többségi többségi demokrácia. Pontosan miről is van szó?

lüke 2010.11.15. 08:54:57

@guvernör
www.amc.nl/?pid=1574
szerencsére az ember sok mindent nem ért:
pl a Fibonacci számsor ismert,de hogy F. vezette be az arab számokat ez kevésbé
ez volt a kommentemben, hogy "még a római számoknál tartok"

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 08:56:01

@Szimba:
te óvónő vagy, ezért a dömörgő dömötör és a kadétiskola túl nagy távolság. szerintem kamaszkorban semmire se való az egyenképzés. nem jó a csön-csön gyűrű. oviban meg klassz dolog.

vannak gyerekek, akik militánsak, és tetszik nekik a katonásdi. vannak köztük jó tanulók, közepesek, és rosszak. lányok, és fiúk. a közös beünnük, hogy kadétok akarnak lenni. most is van katonai szakközépiskola, meg rendőrtiszti a közepes tanulóknak. de ők nem képezhetik magukat 8 évig, mert csak közepes tanulók. szerintem ez egy hülyeség. és aki jó tanuló, és katona akar lenni, az mit csináljon. járhat valamilyen általános gimnáziumba. aztán utána már sose lesz belőle jó katona. ahhoz az kell, hogy a kamaszkoruk kezdetétől egészen addig, amíg valódi felnőtté nem válnak erre kell őket nevelni. egy katonai szakkollégiumban.

szóval én úgy látom, hogy aki nem járt matematika tagozatra abból nem lesz jó matematikus. ha elsőrangú reál értelmiséget akarunk, akkor reál főgimnáziumok kellenek, ami egy valójában egy szakkollégium.

nézd már meg, hogy a legnagyobb elméket hogyan nevelték. mindenkinél az volt, hogy az általános műveltség megszerzésével kamaszkorukban elkeztek egy szakterületre specializálódni. az általános gimnázium a legnagyobb problémája a magyar közoktatásnak. mert ez egy csomó semmihez sem értő humán értelmiséget termel ki, akik kézzel lábbal tiltakoznak a rendszer megváltozása ellen.

szóval ha valaki tanítani akar, akkor neki egy humán főgimnázium kell, egy szakkollégium. és akkor őt arra kell nevelni.

de csak nagyon kevés ember gondolja ezt, szóval ez egy kisebbség a társadalomban, a többség úgy képzeli el, hogy gimnázium is olyan, mint az általános iskola, csak már a gyerekek többet buliznak. ami nem baj, a probléma az, hogy a bulizás nem azt tanulják, amivé felnőttkorban válni akarnak. ha katonákká, akkor katonásdit. ha teológussá, akkor meg azt. hanem általános "majd leszek valami" képzésre járnak.

ssi 2010.11.15. 09:06:07

@kodó tamás:
érteni akarja a világot <<választók<<emberek -> létszámkülönbség

1. ma adagolt bizakodás, de ha lesz gazdasági eredmény, valós optimizmus mellett a többséget érdekli-e az új egypártrendszer a nemzetközi elismertségben?
2. ha nincs jelentős gazdasági javulás az átlagnak, de a rossz régiek sorra elszámoltatásra kerülnek, miért ne maradna még a bizalom?
3. ha mégis összességében rosszabb lesz sokaknak az anyagi élete - hogyan fog kiderülni, milyen politikai légkörben, s milyen kormányzati B-terv mellett?

kormány általi biztonság: emberek nyugalmat és bizakodást kapnak, még akkor is, ha a lendületes jelenben a jövő csak sejtés

Szimba 2010.11.15. 09:16:03

@guvernalista:

Nem vagyok óvónő (sajnos).

panelburzsuj 2010.11.15. 09:23:12

Öreganyám vagy ... :)

Szimba 2010.11.15. 09:27:57

@guvernalista:

Nem akarom az oktatáspolitikai terveidet és a lelkesedésedet elvenni, de te a tehetséggondozásról beszélsz. A gyerekek nagy többsége nem 13 évesen, de 17-18 évesen sem tudja, milyen pályát válasszon. A többség közepes képességű, és számtalan szakmára, munkára alkalmas.

Igen sokan az egyetem után sem jönnek rá, mit is szeretnének csinálni. Van, aki tud változtatni, van, aki nem.

Arról nem szólva, hogy nem mindenki tudja kivárni, hogy az áhított szakra felvegyék, vagy abban a szakmában meg tudjon élni, amit szeretne csinálni.

Hiába vagy ügyes műszerész, ha már nincs állás, és hiába vagy rettenetesen gyenge számítástechnikus, ha erre viszont iszonyatosan nagy a felvevő piac.

Az ember kiskorától minimum tízszer módosítja az elképzeléseit, és végül lesz belőle valami. Keveseknek jut az a hivatás (egyáltalán hivatás), amit szeret is. A legtöbben robotolnak, hogy megéljenek. Hol nagyobb lelkesedéssel, hol kevesebbel.

Szimba 2010.11.15. 09:29:19

@panelburzsuj:

Ezt nekem mondod, édes fijjam????

Szimba 2010.11.15. 09:31:14

@panelburzsuj:

A spanyolviasz esete Tóth Marival, vagy Guvernalistával:-))

panelburzsuj 2010.11.15. 09:35:50

@Szimba:

Tennap este okosítottál ki, hogy öreganyámnak szólithatlak!

Ma reggelre visszavonod? :(

Szimba 2010.11.15. 09:44:31

@panelburzsuj:

Dehogy! Szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál!:-)))
Viheted a rőzsét!

Szimba 2010.11.15. 09:48:10

@guvernalista:

Az általános gimnáziumokban már általánosan vannak szairányú osztályok. Pl. környezetvédelmi osztály, számítástechnikai orientációjú osztály, matek tagozat már általános iskolában is van.

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 10:01:58

@panelburzsuj:
ne viccelj már, ez egy korszerű agrárképzés. az én fogalmam szerint ilyen az agrárfősuli. azt nem értem, ha valaki foglalkozik mondjuk a szennyezett talajjal, akkor miért nem azt akarják megmondani, azon milyen növényt kell termeszteni ahhoz, hogy ne legyen szennyezett. hanem kikutatják, hogy szennyezett és kész, mehetnek tüntetni környezetvédők, akik megmentik a földet, meg az egész univerzumot.

nyilván ha ez az ökológia szakirány eredendően egy gazdaképző lenne, akkor kikísérletezné az agrár fősuli a laborban, hogy annak a földnek mi jó, víznek, levegőnek mi a jó, keresné a megoldást a természetben. mert ki tudja, lehet, hogy pont van olyan faj, aminek ami mást se szeretne reggelizni csak és kizárólag vörös iszapot. persze vigyázni kell vele, hogy az még mit szeret. és akkor ezért kell a labor, meg a tangazdaság. és ha ezt az agrár szakkollégium kikísérletezné, akkor megtanulná a paraszt a life-long learning keretében.

na most egy másik kiindulópont, hogy nem a természetben keressük a megoldást, hanem kutatómérnökök azt mondják, hogy szórják be ezzel az egészet. mert az pont jó a vörös iszap ellen. de ő nem az élővilágban keresi a megoldást, hanem a vegyiparban. őt a molekula szerkezet érdekli, meg a kémiai kötések. nem fűmagot akar szórni, mint az agráros, hanem műtrágyát.

panelburzsuj 2010.11.15. 10:11:28

@Szimba:

www.pecsma.hu/vezeto-hir/2010/11/13/hatalmas-sikert-aratott-jane-goodall/

blogs.fco.gov.uk/roller/dorey/

Jane has been to Hungary on several occasions in recent years and is perhaps even better known here than in the UK. Her Jane Goodall Institute and its environmental education network Roots & Shoots has been active in Hungary since 2006 and last year supported work in the Democratic Republic of the Congo. This time she is visiting for the premiere of her latest film "Jane's Journey" in Pecs (a European City of Culture this year), but found time to stop off in Budapest to see some of her many friends here.

Tudod, mindig mélyen elgondolkodtat, hogy merre is tart ez a magyar nemzet ...

Jane Goodall jópár éve is járt már Pécsen, akkor kirobbanó sikerrel. (Rektor uram felvezetője: Gudál asszony .... )

De sokat kell ám ahhoz két kölyöknek önállóan tanulni, dolgozni, önkénteskedni, hogy hosszú évek múltán a második hír se legyen közömbös a felmenőiknek ...

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 10:17:55

@Szimba:
egyezzünk meg abban, hogy nem értünk egyet. szóval teljesen más az, amit mondunk. és túl nagy a különbség.

én azt mondom, hogy 13 éves korában minden kamasz kerüljön szakkollégiumba. válasszon egyet. aztán ha 1 év múlva rájön, hogy mégsem akar az lenni, akkor váltson. legyen ideje erre. szerintem 1 év után rájön.

de nem az legyen, hogy arról álmodozik valaki, hogy ő régész lesz, aztán amikor azt mondják neki, hogy oké, most kimegyünk terepgyakorlatra, akkor meg rájön, hogy ő mégse akar régész lenni. vagy történész akar lenni, mert szereti a törit, oké, de ha azt mondják neki a szakkollégiumban, hogy itt van egy irattár, és végig kellene nézni ezt a hosszú polcnyi anyagot, hogy hátha van abban érdekes, akkor rájön, hogy ő szereti a törit, de történész biztos nem szeretne lenni. szóval lehet, hogy valaki pszichológus akar lenni. de ha 13 évesen beiratkozik egy szakkollégiumba, akkor sírva menekül ki onnan, hogy nem akar az lenni.

de fordítsuk már meg a dolgot. tegyük fel, hogy valaki 13 évesen építész szeretne lenni. akkor mit csináljon. nem matek tagozatra kell járatni, hiszen ott jó eséllyel pont nem ábrázoló geometriát fognak tanítani, hanem matematikai analízist. szerintem akik egy generációból építész akar lenni azokat egy szakkollégiumba össze kell zárni azokkal, akik építőiparban akarnak dolgozni, technikusként, vagy szakmunkásként. és akkor abból egy építész generáció jön ki.

és ugyanez igaz minden szakterületen. nem fogunk ebben egyéterteni, tudom. szóval ez ma egy kisebbségi vélemény. szóval kár a gőzért.

tbb 2010.11.15. 10:20:31

@Szimba:

Miért nem jó a 0. osztály? Szerintem ugyanis szenzációs megoldás. Annyira, hogy akinek nincs nyelvvizsgája, azzal az egyetemet is azzal kezdetném.

A nagymamám mindig azzal nyugtatta a szüleimet, amikor szar jegyeket vittem haza: Nyugi, az a lényeg hogy tudjon angolul, teniszezni és táncolni. Mondta ezt a kommunizmus még meglehetősen doktriner időszakában. Bölcs asszony volt.

panelburzsuj 2010.11.15. 10:25:03

@guvernalista:

Örülök, hogy komenyista és népnemzeti maradiak mellé sikerült egy liberális fafejűt is találnom. Így kerek a magyar glóbusz.

Szimba 2010.11.15. 10:35:50

@panelburzsuj:

Azért mondtam, hogy a tehetségek, akiknek van elképzelésük, lehetőségük, azok előbb-utóbb elérnek valamit.

Csinpánzkutatónak biztosan sok gyerek örömmel jelentkezne, de az, hogy ekkora energiával és fókuszált figyelemmel kísérjen valaki egy témát, ahhoz sokkal nagyobb kíváncsiság, elkötelezettség (megszállottság) kell, mint egy átlagember múló és labilis érdeklődése.

Max. állatgondozóvá válnának az állatkertben vagy állatkereskedővé:-((

Szimba 2010.11.15. 10:37:24

@guvernalista:

A pénzt a kormányzat pedig kiknek a nyugdíjából, mely bankok teljes bevételéből is fedezné?:-))

Szimba 2010.11.15. 10:42:05

@tbb:

A 0. osztályt azoknak létesítenék, akik valamilyen oknál fogva a 8. osztály után nem tudják elkezdeni a további tanulmányaikat (megbuktak, betegek, nem akarnak továbbtanulni, nem vették fel őket sehová). 15 diák lehet max. egy ilyen osztályban, ahol el nem tudom képzelni, hogy a 8 év alatt meg nem tanult anyagot miként töltik a fejükbe, vagy mit tanítanak nekik? Segédmunkát? A segélyek kérvényének megírását, mit?

Tehát nem a középiskolai 0. osztályról van szó, ahol valamelyik nyelvet tanulják csak, hogy utána középfokon tudjanak majd a további 4 év alatt bizonyos tárgyakat tanulni!

tbb 2010.11.15. 10:54:29

@Szimba:

Hát ez így tényleg elég eszement ötlet. Ilyet csak nálunk képesek kitalálni. Ami még hagyján, de be is vezetni. Ami bizakodással töltheti el guvernalistát. Eljön még az ő ideje.

Szimba 2010.11.15. 10:57:24

@guvernalista:

A szép elméletek mindig ott buknak meg, amikor a ráfordított összeget, az elképzeléshez elengedhetetlen szakembergárda számát (itt a pedagógusok, iskolák, laborok számát) és árát összevetik a várható eredménnyel.

Arról nem szólva, hogy a régész vagy etológus szakmunkásképzőbe valószínűleg 100 x annyian jelentkeznének, mint amennyit fel tudnak venni. Akkor ismét elkezdődik a szelekció a felvételi vizsga bevezetése. és jópár ezer gyerek sohasem tudja meg, hogy ő nem is akar régész vagy etológus lenni:-))

Az oktatási tárca pedig lazán legyint arra a párszázmilliárdra, ami elmegy arra, hogy a gyerekek kísérleteznek egy kicsit.

Az oktatás-nevelés is ugyanúgy épül fel, mint bármi más. Minimális feltételrendszerrel és pénzzel hogyan lehet mégis valamiféle eredményt elérni.

A jobb iskolák pedig minden korban fenn voltak tartva az elitnek (gazdag vagy értelmiségi család, a lényeg, hogy meg tudta/tudja fizetni).

Szimba 2010.11.15. 10:58:50

@tbb:

Februárig még módosíthatják, de most elég bolondul hangzik.

Szimba 2010.11.15. 11:02:34

Kíváncsi lennék, melyik gyerek álmodozik arról, hogy pénztáros lesz a tescoban, útmunkás, aki a kátyúkat tömködi, fogorvosasszisztens, aki a pohár vizet nyújtja, hogy "köpjön" stb.?

Pedig az átlag valami ilyesmi állást fog kapni. Ehhez pedig semmiféle szakkollégium nem szükséges. Szakkollégium az egyetem után kifizetődő azoknak, akik többre is képesek, mint a történelmet, matematikát tanítani közép vagy általános iskolában.

Szimba 2010.11.15. 11:04:35

@tbb:

Hja, a cigánylegényeket meg leányokat fogják angolul tanítani, meg teniszezni, táncolni abban a 0. osztályban:-)

tbb 2010.11.15. 11:04:39

@Szimba:

És kié az ötlet? Hoffmann Rózsáé? Pokornyé? Pálinkásé? Vagy megörökölték Hiller Piftitől?

panelburzsuj 2010.11.15. 11:05:58

@Szimba:

És még valami kell: olyan versenypálya, ahol erejéhez/képességeihez mért kihívások vannak.

Ahol nem lesz félgőzzel is mindig könnyedén nyertes - meg ahol nem fog teljes erőbedobással is állandóan a mezőny végén kullogni.

16-18 éves ifjak között már óriási különbségek vannak teherbírásban, motiváltságban, céltudatosságban, kitartásban. Sokkal nagyobbak, mint "érdeklődési kör" szerint. És könnyű fejben eljátszadozni egy olyasfajta "integrációval", ahol a majdani ketrectakarítók együtt járnak fizika faktra és együtt készülnek felsőfokú nyelvvizsgára a majdani klímakutatókkal - de van egy nagy bibije ennek a fejben játszadozásnak: mi az ábra akkor, ha a majdani klímakutató az istállótakarításban is helytáll, meg a nyelvvizsgában is - míg a társa egyre többször találja magát a "futottak még" kategóriában??

Szimba 2010.11.15. 11:09:26

@tbb:

index.hu/belfold/2010/11/15/hatra_nohet_a_kotelezo_erettsegi_targyak_szama/

Nem tudni, ez még csak a vitaanyag. Lehet, hogy azért van benne néhány morbid ötlet, hogy azon jól elrágódjon a sajtó, meg néhány ellenzéki, aztán a végén ezeket kihagyják, és mindenki elégedett lesz.

Szimba 2010.11.15. 11:14:48

@panelburzsuj:

Egyértelmű. Az óvodának és az általános iskolának kellene nagyon jónak lennie, hogy minden gyerek örömmel játsszon, tanuljon, nevelődjön. Az alapokat sok gyakorlással megszerezze.

Akik ennél többre nem képesek, nem vágynak, azok menjenek valami szakmát tanulni, akik viszont érdeklődőek, gyakorlati és elméleti tudás megszerzésére egyaránt alkalmasak, azok menjenek középiskolába, majd egyetemre.

Nem hiába alakult így az egész oktatási rendszer évszázadok során. Minden hibája ellenére még mindig ez a legolcsóbb és leghatákonyabb.

Csak a tanárképzést hoznák helyre!

panelburzsuj 2010.11.15. 11:15:31

@Szimba:

Feleség tanár, így első kézből: legtöbb vidéki intézményben egymás mellett futnak a "hagyományos" négyosztályos és 6 vagy 8 éves "kisgimnazista" osztályok. És általénos tapasztalat, hogy a "feltörekvő kisegzesztenciák" gyerekei kerülnek az utóbinóba, és az elkényelmesedett, elrontott, elhanyagolt ("nem érünk rá a pénzkeresés mellett") jómódúbb csemeték a négyosztályosba. Nyilván nem lehet borotvapengével kettéválasztani, de a trend igen határozottan ez.

Szóval "urban legend", hogy a nívós/hajtós oktatás a milliomoskölyköknek van kitalálva. Persze, van néhány extrém kivagyi magániskola - de a széles közoktatásban inkább fordított a helyzet.

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 11:19:43

@Szimba:
a finanszírozás egy másik kérdés. annyi régészt kell megfinanszírozni, amennyire szükség van. és nem a minisztériumban kell ezt megmondani, hanem mondjuk a turizmusnak kell belőnie, hogy mennyit kell megfinanszírozni. meg az autópálya építőknek. hány régész kell a feltáráshoz. ehhez nem kell állam. ehhez a társasági adóról rendelkezni kellene tudni.

itt a probléma, hogy van egy csomó totál fölösleges szak, amit az állam dotál. az államnak csak annyi embert volna szabad kiképezni amennyit foglalkoztatni tud.

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 11:25:10

@panelburzsuj:
itt a probléma, hogy általános képzésben a kamaszok többsége nem motivált. mert nincs jól összerakott szakképzési rendszer. ami lehetőséget adna, hogy aki tudja, hogy mit akar az célirányosan tanulhasson. és aki nem tudja pontosan, az is kipróbálhassa magát. hogy ő valóban az adott ágazatban akar dolgozni, vagy sem.

és lehet, hogy valaki a gimnáziumi években végig álmodozik arról, hogy ő pszichológus lesz, de lehet, hogy az első szakismereti óra után azt mondaná, hogy szép-szép, de mégse ezt szeretné. és akkor tanuljon mást.

panelburzsuj 2010.11.15. 11:34:50

@guvernalista:

Látom, nem tudsz szabadulni az "adott ágazat" képzetétől.

Próbáld véggiggondolni a tegnap esti darus példámat - milyen "ágazat" a fülkében gombokat nyomogató és karokat húzgáló darukezelő, és milyen ágazat a sárban tipródó, drótkötelekkel birkózó darukötöző? (Utóbbit volt szerencsém személyesen is gyakorolni ... )

(És akkor a darut tervező, gyártó, üzemeltető "ágazatról" még kukkot se szóltunk ... )

Szimba 2010.11.15. 11:38:48

@panelburzsuj:

Ez igaz, főként vidékre.

Budapesten van több alapítványi iskola, és vannak idegennyelvű intézmények szép számmal, valamint a vállalkozók gyerekeinek is léteznek fizetős elitiskolák.
Kicsit színesebb a kép, mert a kisegzisztenciák addig nyújtózkodhatnak, amíg a pénzük tart (legfeljebb különtanárt fizetnek), a gazdagabbak meg két változatban működnek, az egyik hagyja csináljon a gyereke azt, amit akar, úgyis ott lesz a vállalkozás, amihez akár 8 évig is tudják fizetni a tanulását (vagy nem igazán kell képzettség), a másik út, hogy a butább, lustább gyereket kiküldik külföldre, és fizetik a tandíját. Ha mást nem, de legalább a nyelvet megtanulja. Az okos gyereket is kiküldik külföldre, mert ott jobban talál állást, egzisztenciát.

lüke 2010.11.15. 11:44:15

@tbb:
:) én is csak ezt tudom

Szimba 2010.11.15. 11:44:58

@guvernalista:

Ellentmondás van abban, hogy próbálhassa ki magát a gyerek a régész, pszichológus területen, de csak annyi régészt, pszichológust vegyen fel az iskola, amennyire majd szükség lesz.

Azt a pár évet, amíg kipróbálja magát a gyerek, azt ki fizeti? Az állam ugyan, nem. A szülő, ha okos, ő sem.

A nyári szaktáborok éppen elegendők arra, hogy egy általános iskolás, középiskolás rájöjjön, hogy tetszik-e neki a csillagászat, a számítástechnika, a lóápolás, lovaglás, és ezt hivatásának, vagy csupán szórakozásnak, hobbynak tartsa meg.

Én még ma is számtalan munkát tudnék elképzelni, hogy csinálom, ma is tetszik egy halom szakma, hivatás, de az élet nem ad lehetőséget, hogy mindet kipróbáljam.

Szimba 2010.11.15. 11:47:23

@Szimba:

Ja, és manapság minden gyereket felvesznek az egyetemekre, legfeljebb fizetősnek. Tehát valóban, a gazdagabbak fizetnek, ha a gyerek nem túlságosan okos.

lüke 2010.11.15. 11:47:52

@Hepci:
ez nem überolja,
azt amit DJózsika fröccsent magából szép szavakkal

lüke 2010.11.15. 11:49:33

@Szimba:
a baj ,hogy nincs elitképzés, a szigorú felvételi rendszer anno ehhez segített
ma diplomagyár van, nyomdapöcsét üzemmódban

tbb 2010.11.15. 11:52:03

@Szimba:

Hát, nincsenek vérmes reményeim. Nagyon messze áll attól, amit én jónak tartanék.

lüke 2010.11.15. 12:02:23

zsülinek
www.youtube.com/watch?v=twrrFJZBO50
ez a kedvencem, itt Nina Hagenhez! is hasonlít

kodó tamás 2010.11.15. 12:51:31

"A negatív lista első helyére egy magyar - egyébként végül meg sem valósult - projekt került, melynek keretében 112 millió forintos uniós támogatásból egy kutyafitneszközpont épült volna Drégelypalánkon"

www.piacesprofit.hu/unios_forras/magyar_a_legertelmetlenebb_eus_projekt.html

a magyar kreativitás páratlan...

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 12:59:21

@Szimba:
nyilván a lehetőségekhez mérten.

ha én lennék a király, akkor a közoktatás forrása az szja lenne, a szakképzésé pedig a társasági adó. és az ágazatok a társasági adóról rendelkezve képeznék ki a kellő mennyiségű munkaerőt, ebben a szakkollégiumi rendszerben. a helyhatóságok, a városok az intézményeket megadóztatva biztosítanák 13 éves kor után közismereti tárgyak tanítását, illetve biztosítanák az átjárhatóságot. esetleg az unió is támogathatna új szakirányokat. tehát a piac, város, unió relációjában dőlne el ez a dolog.

most meg van az okos állam, amelyik azt mondja, hogy ha jó tanuló vagy, akkor 14-18 között tanuljál közismereti tárgyakat egy gimnáziumban, és felvételizzél egy főiskolára, vagy egyetemre, és 18-21 között kapja meg a szakképzést. ha megkapja.

én meg azt mondom, hogy 13-21 között választ egy szakkollégiumot, és akkor nyilván ha nem tudja, vagy nem nagyon tudja, hogy mit akar, akkor tanulja a közismereti tárgyakat, azokat veszi fel, de azért kénytelen belekóstolni valamelyik szakirányba. aztán ha nem tetszik, akkor váltson ágazatot, azaz intézményt. a közismereti tárgyakat nyilván nem kellene újratanulnia.

szóval nagyságrenddel nagyobb szabadságot biztosítana, és 21 éves korban mindenki szakmával rendelkezne. mert a jelenlegi rendszer abból indul ki, hogy aki jól tanul, az nem tudja, hogy miért tanul jól, mert fogalma sincs, hogy mit is akar. és mi van, ha mégis. ha valaki pont tudja. persze mondom, én 8 évet adnék erre az időre. szóval a kamaszkortól a felnőtté válásig tartó szakaszt.

de erről kár túl sokat időzni, mert erre a szisztémára hosszú ideig nem lesz szándék, vagy akarat. most meg teljességgel kizárt.

panelburzsuj 2010.11.15. 13:06:05

@kodó tamás:

Mert viadunktépítésen meggazdagodott "magyar vállalkozók" szeretőinek és unokaöccseinek wellness-áztatása az sokkal értelmesebb társadalmi cél ...

Az Open Europe egyébként egy keményen és felvállaltan euroszkeptikus szervezet, amelyről senki sem tudja, hogy pontosan milyen forrásokból finaszírozza magát, és pontosan milyen metódussal rangsorolgatja a skandalumokat.

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 13:12:48

@panelburzsuj:
építőipari. az építész szakkollégium egyesülne a főiskola, a szakközépiskola, és a szakmunkásképző egyesítése lenne. nyilván az építőipari cégek finanszíroznák a képzését.

a másik meg aki a gépeket gyártja a gépipari. az egyik megtervezi az új gépet, vagy az alkatrészt, a másik meg mondja, hogy ő majd lenne hozzá esztergályos. nyilván az egyik ábrázoló geometriát fog tanulni, meg egy csomó fizikát, a mérnök, az esztergályos megtanulja a gépet kezelni. és a gépipari szakkollégiumban együtt tanulnak 21 éves korukig. csak nem pont ugyanazokat a tárgyakat. a közös a közismereti tárgyak tanulása, mert 13 éves korban nyilván arra is szükség van. de ezzel együtt már a szakképzés dominálna.

csak épp ha valaki 13 éves korában építész akarna lenni, akkor már a kamaszkora kezdetétől tanulhatna építészetet. a legjobb tanároktól. ami jjulie mond. hogy ő úgy olvasta, hogy az összes tehetséges fazon így tanult még a múlt század előtt. naná, mert ez volt a hagyomány. most meg az általános gimnázium a hagyomány.

panelburzsuj 2010.11.15. 13:16:26

@panelburzsuj:

www.vasnepe.hu/cimlapon/20091125_vulkanpark_open_europe_szegyenlista

"Az Open Europe elnöke néhány napja megküldött válaszlevelében elnézést kért dr. Harangi Szabolcstól, és egyúttal megígérte, hogy a celldömölki vulkán parkot leveszik a listáról.

Szerdán megnéztük a szervezet honlapját: a vulkán park még fenn volt a szégyenlistán."

Szóval csak éber forráskritikával, mint mindenhol, ahol pénz fölött zajlik a huzakodás ...

porfelhő 2010.11.15. 13:18:54

Jó nektek, hogy egész nap írhatjátok a kommenteket! Nem is értem, Ti nyugdijasok vagytok? Én meg már elfáradtam a rengeteg munkában! :) Még az a jó, hogy nagyon szeretek dolgozni!:)

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 13:19:33

@panelburzsuj:
a "vissza nem térítendő támogatás" és a "soha meg nem térülő beruházás" szinonimák.

panelburzsuj 2010.11.15. 13:20:49

@guvernalista:

Süsd meg: én gépgyárban daruztam, csupa vasakat ...

Semmi köze nem volt az építőiparhoz.

kodó tamás 2010.11.15. 13:21:23

@panelburzsuj: :) lényeg a lényeg... átlátható, bölcs döntések születnek, ebben gondolom meg tudunk egyezni... ugyanúgy bánnak a KÖZpénzzel, mintha sajátjuk lenne... jaj ez nem jó, ez félreérthető....

panelburzsuj 2010.11.15. 13:24:30

@panelburzsuj:

Kazánokat, turbinatengelyeket, meg paradicsompaszírozó gépsorokat bütyköltek akkor éppen a fél KGST-nek ...

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 13:25:15

@panelburzsuj:
az egyik a gépet tervezi, és gyártja, a másik meg az épületet. nem lehet összetéveszteni a kettőt.

porfelhő 2010.11.15. 13:26:47

"Félreérthető!" mint annak idején a "bolgfenntartó" öregasszony! ugye? :) Jól emlékszem ugye?:)

porfelhő 2010.11.15. 13:29:32

Elkezdődött a parlamenti ülés Orbán V. kb. négy órakor fog felszólalni,- ill. fogja elmondani "gondolatait".

kodó tamás 2010.11.15. 13:30:48

Remélem a fel nem épülő kutyaf..sz és egyebek után tényleg jön egy kis friss kinai szellő...

Hat nap alatt épült a 15 szintes kínai hotel.

hg.hu/blog/10865-hat-nap-alatt-epult-a-15-szintes-kinai-hotel#

kodó tamás 2010.11.15. 13:31:56

hetedik (napon) megpihentek....

kodó tamás 2010.11.15. 13:35:59

nálunk meg 3 évig festenek egy hidat (aki azt mondja hogy a margithíd egy komoly téma azzal személyesen elbeszlélgetek)
30 milliárdért (és még nincs vége...) 3 új hidat lehetett volna felette és mindkét oldala mellett építeni... sajnos ez nem vicc, na persze azt akkor arra kellett volna fordítani...

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 13:41:01

@guvernalista:
és mondjuk ha valaki jó tanuló, és mérnök akar lenni, akkor mindkettőben tanul mondjuk ábrázoló geometriát, és fizikát, és akkor ha rájön valaki, hogy mégse gépet akar tervezni, hanem épületet, akkor egyik szakkollégiumból átmegy a másikba. és nyilván egy csomó tárgyat nem kell újratanulni. ti ezt 18 éves kor után engednétek csak meg. illetve a jó tanuló csak 18 éves kora után tanulhatna szaktárgyakat egyáltalán.

én meg azt mondom, hogy ezt már 13 éves kortól meg kellene engedni. ha valaki csupa ötös, és gépészmérnök szeretne lenni, akkor tanuljon gépészetet. miért kell őt beiratni egy általános gimnáziumba, ahol szaktantárgyakat nem tanulhat. szóval ez a bölcsészkar trükkje, csak ma már szinte mindenki bölcsész.

szóval a probléma, hogy bármely reál iskolát végzett ember elmehetne politológusnak, mert ahhoz mindenki ért. de fordítva nem igaz. hogy a politológus nem mehet el sehová, mer nem ért máshoz.

ha ez a szakképzés erős lenne, akkor is nyilván lenne humán kollégium, és akkor néhány politológust kiképeznének, de akkor török ezerszer jobb elemzéseket írna, mert 13 éves korában a humán szakkollégiumban rájött volna, hogy ő jelenkori történelemmel akar foglalkozni. és nem egy általános gimnáziumba járt volna, hanem 13 éves korától 8 éven át tanulhatott volna minden nap politológiát. és vélhetően sokkal okosabb lett volna azoknál, akiket 21 éves korban a poliológus alapképzésből kiereszt.

lüke 2010.11.15. 13:52:01

@porfelhő:
jól figyelj, mert nekem jégtánc órám van

panelburzsuj 2010.11.15. 14:03:50

@guvernalista:

Akkor ezt pakold össze:

Orosz: 5

Tudszoc: 5

Anyagismeret: 4

Ábrázoló geometria: 5

Géprajz: 5

És két akkorra zéhá karó algebrából, hogy az egész félév érvénytelen, vizsgára se lehet bocsátani a bulekot ...

Ez milyen pályára belépő?

porfelhő 2010.11.15. 14:19:20

@lüke:
Te jársz jégtáncra!? Én jégrelépés után egyből kitörném a nyakam, vagy eltörném a lábam!:)

tbb 2010.11.15. 14:44:13

@Szimba:

Na ugye, milyen jó ötlet? A táncot és a teniszt élveznék is, és az angolt is gyorsan elsajátitanák pl. a Sohoban. Mondjuk én is szívesebben vettem volna ott leckéket, mint Erna nénitől :)))).

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 14:48:02

@panelburzsuj:
biztos nem vagy matematikus, mert úgy tűnik, nem akartad axiomatikusan megalapozni a számtant. ami persze teljesen rendben van. elég különös állatfajta, akit érdekel a polinomok elmélete.

esetleg vegyész, bár szerintem egy vegyészt nem vágnak ki egy algebra vizsgán, ha a többi tárgyból meg jól, vagy kiválóan teljesít.

tehát építész, gépész, vagy agrár.

ha én lennék a király, akkor 13 éves korodban muszáj lett volna egy szakirányt választanod. nyilván elmehettél volna az építész, gépész, és az agrár szakkollégiumban egy nyílt napra. de választanod kellett volna. persze 21 éves korodig átmehettél volna másik koliba. de én már egész korán megkérdeztem volna, hogy mi érdekel: az épület, a gép, vagy a természet. aztán ha nem lehet ezt eldönteni, akkor bökni kell.

én értem, hogy ha valakit érdekel a történelem, akkor nehéz eldönteni, hogy jogász, vagy közgazdász akar lenni, vagy egy humán bölcsész. de én azt mondanám, ha őszintén nem tudja, akkor bökjön. aztán szerintem hamar kiderül, hogy jól választott, vagy sem. de ez derüljön ki idejekorán. szóval én úgy látom, hogy a tinilányok egy jelentős része - nagyon helyesen - álmodozik arról, hogy szeretne pszichológus lenni, meg gyerekekkel foglalkozni. anya szeretne lenni, csak azt mondja: pszichológus.

és akkor úgy lehet eldönteni, hogy a bakfis elé teszünk egy gyereket, aki dacol a világgal, és mindenre azt mondja: "beeeee". mindenre. és akkor kérdés, hogy ki bírja tovább. a gyerek, vagy ő. és ha ő veszít, akkor a pszichológus elmagyarázza, hogy nem kell kétségbe esni, ez a gyerek azért mondja mindenre azt, hogy "beeeee", mert a szülei kisgyerekkorban túl sokat hagyták magára. és ő biztos jó anya lesz, de biztos, hogy ő jó gyerekpszichológus lesz.

de ezt így lehet szerintem eldönteni, és nem négy év gimnáziummal.

tbb 2010.11.15. 14:59:27

@guvernalista:

"akkor már a kamaszkora kezdetétől tanulhatna építészetet. a legjobb tanároktól. amit jjulie mond. hogy ő úgy olvasta, hogy az összes tehetséges fazon így tanult még a múlt század előtt."

Sőt, a nem tehetségesek is. Mint inasok kezdték, aztán segédként meg bejárták a világot. ÍGY valóban kiváló rendszer.

ubul2000 2010.11.15. 15:11:09

@panelburzsuj: ez nem semmi, különösen a tudszoc

az enyém:
orosz 4
tudszoc 2
anyagtechnológia 2
ábrázoló 4
géprajz -
matek 4

panelburzsuj 2010.11.15. 15:25:23

@ubul2000:

Igen. Szabadon el lehetett dönteni, hogy igyekszik az ember összekaparni némi ösztöndíjat, vagy kurucos ellenállói passzióval kibassza a pénzt a családi ablakon.

kodó tamás 2010.11.15. 15:41:43

@ubul2000: huha. látom a fides szavazók és a nem fides szavazók között mélységes tanulmányi szakadék tátong:)

én szinte jeles voltam:) persze ezt gondolhattad az előző mondatból is

ubul2000 2010.11.15. 15:42:04

@panelburzsuj: Hát nekem keményen igyekezni kellett, meg közben folyamatosan dolgoztam - hétközben tanítottam, hétvégén építkezés, és még a bulik, meg a kirándulások is belefértek. Megbukni egyszer buktam mechanikából, de az uv-m 5 lett. Azért a végefelé kétszer összejött a legmagasabb ösztöndíj.

ubul2000 2010.11.15. 15:43:10

@kodó tamás: Nekem csak a 4-ik félévtől jött össze.

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 15:43:15

@tbb:
ezt mondom. nem tanulmányi előmenetel alapján kell szétválasztani kamaszkorba egy generációt, hanem érdeklődési kör szerint.

csak a jelenlegi rendszer az ötös tanulót, és a gazdagokat az általános iskolából már 10 éves korban kiemeli. bekerülnek a gyerekek egy 8 osztályos gimnáziumba. és az általános iskolában maradnak a szegények, illetve a közepes, vagy annál rosszabb tanulók. és így a felső tagozat olyanná válik, mint a régi szakmunkásképzők. közismereti tárgyakat szinte lehetetlen tanítani. és ehhez a korai szelekcióhoz jön a kései integráció. hozzájuk buktatják a telepi cigányokat. ez persze egy hatalmas visszaesést eredményez, de nem látom be, hogy ez megtérülne, és az elit gimnáziumokból annyi szuper tehetség jönne elő.

de ez a rendszer egyhamar nem fog megváltozni.

Szimba 2010.11.15. 16:34:48

@guvernalista:
No, akkor engem lehetett volna felnégyelni, vagy legalább 2 részre szétválasztani:-)

Gimiben végig nagyon szerettem a matekot, érdekelt a fizika, és persze az irodalomból a regények, úgy an block az olvasás, szerettem rajzolni, és a képzőművészetből a szobrászat volt az ámulatom tárgya.
Könyvtáros szerettem volna lenni, mert azt képzeltem, hogy akkor állandóan olvashatnék, vagy matematikus, mert akkor Bólyaihoz hasonlóan számolgathatnék a görbült terekben, vagy szobrot készítenék, mint minimum Michelangelo.

Ezzel a tipikusan általános érdeklődéssel aztán melyik szakkolégiumba nyomtál volna be?
Bútorasztalosnak?:-))

Kb. százféle pályára mehettem volna, OTP ügyintézőtől kezdve, bogyósvirág-kertészig akárminek.

Szimba 2010.11.15. 16:35:53

Nekem meg énekórám van, úgyhogy nélkülöznötök kell kis ideig:-))

lüke 2010.11.15. 17:02:00

@porfelhő:
amit ilcsi megtanult ili nem felejti,
4 éves korom óta korizom

bariga 2010.11.15. 17:07:29

viszont macsétával fognak eltakarítani és a jóléti kiadás hitelből meg szörnyű volt

ubul2000 2010.11.15. 17:11:28

@lüke: na, annyi az oktatási megújulásnak

ubul2000 2010.11.15. 17:11:37

@lüke: na, annyi az oktatási megújulásnak

lüke 2010.11.15. 17:11:51

@kodó tamás:
én teljesen,de nem szavazok:)

lüke 2010.11.15. 17:12:50

@kodó tamás:
én teljesen,de nem szavazok:)

lüke 2010.11.15. 17:18:48

@ubul2000:
nem is tudom ,hogy gondolták BSC/MSC rendszerböl
Rózsika csak úgy egyszerüen kilép
Pokorni és Réthelyi remek szakember, az egyetemi oktatatást talán nem ö, HF diktálja

ubul2000 2010.11.15. 17:36:49

@lüke: Réthelyit nem ismerem, de hogy Pokorni remek szakember lenne? Ha nagy beleszólást enged Orbán neki az oktatási politikába, minden marad olyan pocsék mint most.

ubul2000 2010.11.15. 17:37:45

@lüke: Na persze Hoffmann is elmehet a francba a 4 nyelvvizsgájával, de határozottan vannak támogatható javaslatai.

lüke 2010.11.15. 17:39:49

Réthelyi s anatómus prof. Szentágothai veje, s utódja
az elsö szabadon választott rektor,89 után

lüke 2010.11.15. 17:42:09

@ubul2000:
alap és középfokon
a nyelvvel meg átesünk a ló másik oldalára, 4-t egyszerre, mikor 1% tud nyelvet
bilibe lóg a kezük
arról nem beszélve, hogy sok-sok pénzt igényel a nyelvtanulás

lüke 2010.11.15. 17:43:36

@lüke:
örülnék, ha tornaterem lenne, s nem 4 nyelvtanár , aki egy leckével van elöbbre a gyerekeknél

ubul2000 2010.11.15. 17:50:38

@lüke: Perszer értem én a 4 nyelvet
kelet-magyar, észak-magyar, dél-magyar, és nyugat-magyar

guvernalista (törölt) 2010.11.15. 17:51:46

@Szimba:
a humán szakkollégiumba.

itt a probléma az, ha valaki jó tanuló, és pontosan lát maga előtt egy szakirányt sem teheti meg, hogy a kamaszkora legelején szakkollégista lesz, mert nincs ilyen intézmény. hármas-négyes tanulónak kell lennie, hogy szakközépiskolába menjen, de ekkor nem kap magas szintű elméleti képzést, hanem csak közepes szintű gyakorlati oktatást.

nyilván kell egy humán szakkollégium, ahová az mehet, aki leginkább könyvtáros lenne, vagy a tanító. aztán ha kiderül, hogy valaki mégis csak matematikusnak való, mert a versenyfeladatokat könnyedén megoldja, akkor átmegy a reál főgimnáziumba.

én azt mondom, hogy a kamaszkor legelején egy szakirányt választani kell. aztán ha nem jön be, akkor váltani. és persze a life-long learning keretében tanulhat bármit.

tehát el kellett volna dönteni, hogy közgász szakkoliba mész (otp ügyintéző akarsz lenni), vagy az agrár koliba (bogyósvirág kertésznek), vagy a reál fősuliba (görbült tereken számolni), vagy a humán szakkollégiumba, mert a közismereti tárgyak iránt általában érdeklődsz, ami egyébként azt jelenti, hogy neked valamilyen tanítói pálya való.

de ha kiderül, hogy te csodásan írsz, rajzolsz, énekelsz, nem szereted ezeket művelni, hanem egyiket, másikat úgy műveled, ahogyan kevesen, és te úgy döntesz, hogy ebből akarsz megélni, akkor nyilván a művészeti kollégiuma iratkoztál volna be, és egy művésztelepen élted volna le a kamaszkorod.

ha meg szuperül sportolsz, és profi sportoló akarsz lenni, akkor egy sportkollégiumba.

de én nem azt mondom, hogy ezek az intézmények ne legyenek átjárhatóak, mert mi van, ha valaki remekül sportol, de mondjuk fiatal korában megsérül, akkor nyilván át kell irányítani, illetve lehetnek délutáni edzések is, és ebben az esetben a sportkollégium várja a többi iskola diákjait.

szóval egyszerűen arról van szó, hogy a college nálam 13-21 éves kor között tartana, és nem 18-21 éves kor között. és persze ideális esetbekben hatalmas campusok vannak, tehát az átjárás azt jelenti, hogy átmegy valaki a másik épületbe. vagy ha ez nem lehetséges, akkor iskolabuszok segítik az szervezett átjárást, vagy akár a buliba járást. tehát nem 50% diákbérlet lenne, hanem a városban ingyenes iskolabusz. és akkor meghatározott időnként közlekedik a szakkollégiumok között. jó esetben meg van egy campus, és át lehet sétálni, vagy görkorcsolyázni, vagy biciklizni egyik koleszból a másikba. és az iskola a kamaszkor kezdetétől ilyen.

és ennek az üzemeltetése nem drágább, mint a jelenlegi rendszer. az oktatási infrastruktúrát építeni kell, de fejlesztési forrás viszont van bőven. csak épp nem kutyakozmetikára kellene ezeket felhasználni, hanem jól felszerelt szakkolikat, fősulikat kellene építeni, és a kamaszokat 13 éves kortól az ilyen létesítményekbe beengeni.

lüke 2010.11.15. 17:56:41

@guvernalista:
a life long learning természetes,
az info hamarabb duplázódik minden tudományágban

Miki Jäger 40 éves dalait énekli a szinpadon,
engem seggbe rúgnának a 40 év elötti terápiával
süti beállítások módosítása