Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
10:10

Kinek az érdeke, kinek az érdeke? – emlékszem régi televíziós beszélgetéseinkre Fricz Tamással a 2002-es választási kampány idejéről, amikor kollégám a felmerülő újabb és újabb ügyek kapcsán rendre erre a szempontra hívta fel a figyelmet. Igaza volt? Persze. A politikát jelentős részben érdekek mozgatják, aki ezeket nem veszi figyelembe, keveset ért meg belőle. De tényleg mindig tudjuk, hogy az egyes szereplőknek mi is az érdekük? S nem lehet, hogy néha a kis érdekek és a nagy érdekek összeütköznek egymással?

 499foto.jpg

Itt van ez a bajai história. Választási csalás emlegetése, szavazók szállítása, a jelöltek megfigyelése, szánalmas kamuvideó készítése. Kinek az érdeke mindez? Korábban úgy tűnt, különösen a választás megismétlését elrendelő bírósági döntés után, hogy a kormányoldalnak lesz ártalmas ez a kutyakomédia, mert az ellenzéknek papírja lett  a Fidesz választási manipulációjáról. Mára fordult a kocka: a mobilkamerás paródia a baloldali ellenzék forró krumplijának látszik, amellyel a Fidesz kapott egy nagy segítséget ahhoz, hogy a jövőben minden támadást ide kössön és ezzel hiteltelenítsen.

Ha ebben a dimenzióban mozgunk, és a politikai érdekek alapján kívánjuk értelmezni az eseményeket, a politikai elemzésnek ma már nem is naponta, de olykor szinte óránként kellene győztest hirdetnie. Múlt hét végén ebben az ügyben még a baloldali ellenzék triumfált, a bejegyzés megírásának pillanatában viszont már egyértelműen a kormányoldalnak áll a zászló, aztán majd jön egy újabb fordulat, vagy egy másik ügy, egy másik pálya, ahol ismét felsorakoznak a kormánypárti és az ellenzéki versenyzők, s megint születik majd számtalan publicisztika, értelmezés, elemzés arról, hogy kinek volt ez az egész az érdeke, s hogy ki nyert és ki veszített.

Bevallom, régebben nagyobb lelkesedéssel követtem ezeket a napi csatákat, ma már nem csupán írni nehezebb róluk, de olykor olvasni is. A politika persze ilyen: a napi küzdelmeket is meg kell vívni, hiszen ezekből rajzolódik ki valami, ami végül a választó fejében politikai cselekvéssé alakul át: támogató vagy protest szavazattá, esetleg lemondó legyintéssé. A politikának minden nap meg kell próbálnia megerősíteni, vagy megkérdőjelezni ezeket a döntéseket, innen nézve tehát ezek az ügyek és az ezekhez kapcsolt megszólalások egyáltalán nem lényegtelenek.

Ugyanakkor van egy nagyobb perspektíva (még mindig ugyanezen haszonmaximalizáló, politikai érdektől vezérelt logikán belül!), amelyről sem a politikának, sem az elemzésnek nem érdemes megfeledkeznie. Ez a játék most éppen arról szól, hogy ki nyeri meg a 2014-es választást. A dolog logikájából fakadóan keveset tudunk még arról, hogy mi fog dönteni, de egy erős hipotézisünk azért lehet. A mostani felmérések alapján (röviden: (1) jelentős kormánypárti többség a pártválasztókon belül, (2) nagyon sok potenciális választó preferenciája ismeretlen, (3) az összes megkérdezett között többen szeretnének kormányváltást, mint a kormány maradását) gyaníthatjuk, hogy az alacsonyabb részvétel inkább a kormányoldalnak, a magasabb inkább az ellenzéknek kedvezhet. Tapasztalataim szerint mindkét oldalon látják és értik ezt a mechanizmust, azaz feltehetően ennek megfelelően – a céljaik elérése érdekében - cselekszenek is. Hogy mit jelent az alacsony és a magas, azon persze lehet vitatkozni, a túlzás és a tévedés kockázata mellett én azt szoktam mondani: ha 55 százalék körüli és különösen alatti lesz a részvétel, akkor a Fidesz nyert, ha 65 százalék körüli és különösen feletti, akkor veszített.

Innen nézve egészen más megvilágításba kerülhetnek ezek a napi csaták, amelyeknek megítélésem szerint nem csupán az a tétjük, hogy egy adott pillanatban ki áll nyerésre bennük, hanem az is – pontosabban még inkább az -, hogy a választói részvételi kedv hűtéséhez vagy emeléséhez járulnak-e inkább hozzá. Nem önmagukban, hanem sorozatban, ahogy a választó látja, megéli ezeket. A lényegi kérdés tehát szerintem nem az, hogy ki jött ki jobban a bajai szappanoperából, hanem az, hogy ezek az események mit erősítenek meg azokban a választókban, akik még nem döntötték el, hogy elmennek-e szavazni: 1) azt, hogy ezek mind hülyék, ennek az egésznek semmi értelme, vagy 2) azt, hogy ez így nem mehet tovább, ezen változtatni kell. Read their lips.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr425591965

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Irodalmi ajánló: Kampány régen és most 2013.10.22. 12:00:28

Szemezgettem már korábban is aktuális olvasmányaimból, ha párhuzamot véltem felfedezni a napi történésekkel, és Jókait se először citálom ide: pár évvel ezelőtt a Jövő század regényéből idéztem azt a részt, amelyben a nagy mesemondó azt írta le, miképp...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2013.10.23. 20:21:29

@concret:

Szerintem 40 év múlva Orbánnak nem sok esélye lesz 1 újabb győzelemre. (azt hittem tényleg komolyan vesszük 1mást)

Bukás...

szoros küzdelemben veszíteni, szerintem nem bukás...
2/3-al talán már nem túlzás bukásnak nevezni, de...

Orbán tudatosan felépített 1 erős szövetséget (vegyük úgy a kedvedért, hogy maga alá gyűrte a bukott pártok maradékának 1 részét)
2006 ősze után jó érzékkel irányította az eseményeket.

2010-ben elérte, amiről már 2002-ben is beszélt, hogy tudni illik, neki csak akkor van esélye megvalósítani az elképzeléseit, ha 2/3-al nyer. Megcsinálta.

Felismerte, és kihasználta a jelenleg zajló átrendeződést a világban. Az unió sem volt képes megbuktatni, pedig nagyon igyekeztek.

Akkor most nézzük a jelenlegi ellenzéket...

Érdemes róluk valamit is mondani?

Balt 2013.10.23. 20:23:03

@concret: Annak kifejezetten örülök, hogy viszonylag kevés volt az "aktualitás". Az viszont kimondottan jó retorikai fogás volt (ha tetszik, lehet aktuálpolitikai vonatkozásokat is mögé látni...), mikor kb. azt mondta az ünnepeinkről, általában, hogy lehetne nemzeti ünnepünk a pozsonyi csata, vagy a nándorfehérvári diadal, esetleg mikor "nyögte Mátyás bús hadát Bécsnek büszke vára". Mi mégis márc. 15. és okt. 23. ünnepeljük, ahol is nem az "ellen", hanem a sors feletti győzelmet ünnepeljük, ha "azon frissiben" az nem is vezetett eredményre. (Kb. ez volt a lényege.)

Ez fontos gondolat, különösen annak tekintetében, hogy láttam már nem egy magyar(!) blogot arról: még az ünnepeink is mind a bukásokról szólnak.

nyünyüge 2013.10.23. 20:29:30

@Balt:
56 méltatásán volt a hangsúly?
Na soroljad ....

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.10.23. 20:32:08

@concret:

Nesze! Itt van Bajnai Gordon és a német bérek 2015-re!

www.youtube.com/watch?v=zoKVbxKFvgw

Balt 2013.10.23. 20:36:50

Jól keresztbe tett Gyurcsány a szociknak Panyi Szabolcs
okt. 23. 15:50

"Csupa gyurcsányista! Gyurcsány vidékről utaztatta fel a híveit!" – bosszankodik mellettem egy szocialista.

Nem csoda, hogy ideges. Az egész ugye azzal kezdődött, hogy az Együtt és az MSZP állítólag el akarta rejteni Gyurcsányt a sok politikai hadirokkant között. Ehelyett azt sikerült elérni, hogy a DK-elnök előtti fellépők lettek a túlnyújtott előzenekar, utána pedig már csak a levezetés jött. A Gyurcsány-beszéd és a Mesterházyt provokáló skandálók elég látvanyos bosszú, még ha finoman szólva nem is túl tiszta húzás. De hát ilyen ez a szakma.

Balt 2013.10.23. 20:39:43

Azért ez valahol aranyos, hogy a nem egészen 2 évvel ezelőtti pártszakítás után milyen erőszakosan követeli az összefogást Fletó. :))

Balt 2013.10.23. 20:42:01

"Az MSZP-sek szerint 2-300 embert szervezett be a színpad elé a DK, Panyi Szabolcs
okt. 23. 16:05

hogy megzavarják Mesterházyt. Együtt-MSZP-DK-Többiek: Gyurcsány már azelőtt elment a helyszínről, hogy véget ért volna Mesterházy beszéde. Annyira sietett, hogy amikor az egyik szervező kért tőle egy cigit, az egész dobozt odaadta."

Na, ezt se tudtam, hogy bagózik. De persze a láncdohányos eü. miniszterek sora után nem kell ezen fennakadni...

Balt 2013.10.23. 20:46:06

'A nap is úgy süt Joób Sándor
okt. 23. 16:13

az Andrássy út felől, hogy minden egyes fej külön-külön látszik. Irtózatosan sokan vannak.'

Árulkodó indexes jelző. :)

Panyi még a zegyüttről:
"Kicsit olyan, mintha Gyurcsány és Kuncze összejátszottak volna: Kuncze Gyurcsány előtt bedobta az összefogás és a közös lista témáját, Gyurcsány pedig később barátjaként utalt vissza Kunczéra. Korábban több szervező is azt mondta, hogy a szónokok előzetesen megállapodtak róla, hogy egymást nem savazzák, de közben tudták azt is, hogy ezt mindenki fel fogja rúgni."

nyünyüge 2013.10.23. 20:50:31

@Balt:
És hány ezer embert szervezett a fidesz önkormányzati vagy állami pénzen a Hősök terére?
Én spéciel nem egy, nem kettő vidéki önkormányzati kisbuszt láttam ma este a Rákóczi úton.
Az ő benzinpénzüket, autópálya matricájukat vajon ki fizette?

6.Lenin 2013.10.23. 20:51:57

@Balt:

szerintem neki lehet valamilyen személyes késztetése is legyőzni Orbánt.
Azt is tudja, hogy ma ballib oldalon ő az 1etlen tökös gyerek, de 1 hibájával nincs tisztában.

1 mp-re vegyük komolyra a figurát.

Igazat beszél (ősződi, összefogás szüksége), de nem tud vele mit kezdeni, mert nem veszik komolyan (nem is lehet, mert mellette mond sokkal több marhaságot)
Nem azt csinálja, amiről beszél.
Néhány napon belül az MSZP-sek utálni fogják (főleg, ha kiderül, ő volt a bajai sztori megálmodója. ő keverte bele a szocikat)
Ő jelenleg 1 leprás. Nagy hajrával, és sok-sok köcsöggel elérheti, hogy jövőre bejutnak a Parlamentbe néhány képviselővel (Ő, Vadai, + más mókás figurák)

És?

Balt 2013.10.23. 20:54:18

@nyünyüge: Csak az Index szokás szerinti vitriolos tudósításából tallózva, mert nem keresgélem most "nyomtatásban" a beszédet.

Orbán a kommunizmusról beszél Joób Sándor
okt. 23. 16:27
A magyar szabadságharcosok felfedték a világ előtt, hogy a kommunizmus ki- és megjavíthatatlan, mert semmibe veszi az egyén szabadságát.

Orbán a szabadságharcról beszél Joób Sándor
okt. 23. 16:29
Mármint az 1956-osról. Felemeltünk a fejünket. Szembe szálltunk a sokszoros túlerővel.

Orbán még mindig 1956-ról beszél Joób Sándor
okt. 23. 16:33
Ez nagyon meglepő október 23-án.

Orbán: Egy év alatt legyőzték a kommunizmust Joób Sándor
okt. 23. 16:35
A kommunizmust nem a szabad világ győzte, le, hanem a rabigája alatt nyögő nemzetek, azok a magyarok, akik 1956 után itt maradtak. Akik megszenvedték a jogtalanságokat, a lezárt határokat és a bedeszkázott égboltot. A szüleink felneveltek minket és felőröltük, egy éve alatt meglékeltük és elsüllyesztettük a kommunizmust.

A magyar szabadásgnak nemcsak hősei Joób Sándor
okt. 23. 16:43
hanem árulói is voltak. Az összes forrdalmunkat külfödről verték le.

6.Lenin 2013.10.23. 20:57:19

@nyünyüge:

Akkor mégis jól láttam a tv-ben...

Nálad volt a szeretünk Viktor tábla...kis hamis

Balt 2013.10.23. 21:03:24

@6.Lenin: Én komolyan nem értem sem a (lúd+)Millát (+karigeriéket), sem Mesterházyékat. (Némi reálitásérzéket mutatva, főleg előbbiek) vért pisáltak, hogy lefeszegessék magukról Gyurcsány kezeit. Leginkább Mesterházy (köre) volt megengedő Gyurcsánnyal (még tavasszal), legalábbis úgy tűnt, nem engedik Bajnaiéknak, hogy elegánsan, eltartott kisujjal gyurcsánymentesüljenek, noha "kívülállóként" ezt a kényelmetlenséget a maszop nyakába varrva. (Már eddig is elég ellentmondásos a dolog, de végül is egy darabig sikerrel képviselték mindnyájan.) Erre fel egy gyurcsányi sms-re oda lett minden (látszat). :) Ráadásul a "haragszomrád" mélyül. Ki érti ezt? Tényleg tiszta Monty Python.

Balt 2013.10.23. 21:11:01

Egy tájékozott lipótvárosi baloldali szavazó: :)

A 4K!-t lefasisztázták Nyilas Gergely
okt. 23. 17:14

Nem mindenki ismeri a 4K! erősen szélsőbalra húzó nézeteit. „A baloldaliakat nem kell rendőröknek őrizgetni, azok nem hőzöngenek úgy, mint ezek a fasiszták” – mondta feleségének egy középkorú úr a Visegrádi utcában, ásványvízzel megpakolt biciklijét tolva. A félszáz tüntetőt egyébként 10 rendőr kísérte, nem zavarva meg a tüntetés menetét.

Balt 2013.10.23. 21:18:25

@6.Lenin: "Nagy hajrával, és sok-sok köcsöggel elérheti, hogy jövőre bejutnak a Parlamentbe néhány képviselővel (Ő, Vadai, + más mókás figurák)"

Nyilvánvaló ez a minimális célja, bármit is mond. Persze ez csak Bajnaiék (+ Mesterházyék) kárára sikerülhet jelen állás szerint. Hogy egyéniben nem jutnak be, még úgy se, ha a zösszefogás részesei lesznek, arra fogadni mernék.

6.Lenin 2013.10.23. 21:21:25

@Balt:

Gyurcsányi képes megmozgatni nagyobb tömeget (100-nál többet). Ma is láthattuk.
Érti a politikát (vannak tiszta pillanatai is)
Érti, és élvezi is csinálni (csak néha össze-vissza beszél)

Szerintem lehet(tett) 1 olyan elképzelés...

Az MSZP szavazótábora (nekik van)MA nélkül.
Gyurcsányi beszélőkéje (neki aztán van)
Bajnai, mint me .
+ a többi pöcs, néhány emberkével több legyen, hogy tömegnek nézzen ki.

Valahogy az Istennek sem akar ez összejönni. Ezen görcsölnek már 2012 januárja óta (az első sikertelen puccskísérlet óta).

Látszólag beleegyeztek(talán), de nem tudnak beletörődni.
Piszokul hiányzik a tömeg, akik hátulról tolnák őket

A Feri 1re inkább leprás
Ma nem adja 1 könnyen magát (miért is adná, ha hülyének nézik)
Bajnai meg tök alkalmatlannak bizonyult eddig. Béna liba.
A többiek + köcsögök, azok is voltak.

panelburzsuj 2013.10.23. 21:29:56

@Balt:
Azt össze tudnád számolni, hogy a ma "fideszes" gyűjtőnéven szereplő megélhetési politikusok hányféle párt söpredékéből verődtek egybe?

És hogy Orbán "politikai teljesítménye" tulajdonképpen mi is azon felül, hogy ezt a szedett-vedett zsoldoshadat maga alá gyűrte?

Balt 2013.10.23. 21:32:39

A baloldal nekifutásból tökön rúgta magát
plankog politika ma 18:57

444.hu/2013/10/23/a-baloldal-lekeverte-maganak-a-legnagyobb-pofont

Balt 2013.10.23. 21:37:07

@panelburzsuj: Hogy jön ez ide? Egyébként egyáltalán nem látom bajnak, ha egy integráns (szó szerint néppárti) alakulat vezeti Mo.-ot, mindenféle ad-hoc koalíció nélkül. Mások meg szavaljanak csak az összefogásról. :)

6.Lenin 2013.10.23. 21:44:22

@Balt:

Kb ezt írtam én is.

szerintem nagyon korán kezdték, nem fogják bírni a választásokig. Türelmetlenek.

Először szép csendben építkezni kellett volna, aztán 3-4 hónappal a választások előtt elindítani a támadást.
Addigra kicsinálják saját magukat.

Szerintem nem bíznak abban, hogy 14-ben nyerni tudnának, ezért először próbálkoztak 1 előrehozottat kicsikarni, nem jött össze. most meg már sürget az idő, kapkodnak.

Vagy tényleg csak ennyire képesek.

gipsz.jakab 2013.10.23. 21:47:32

@Balt: @6.Lenin: ne izgujjatok...

nem a 2014-es Áprilisi Választási Csalásokon foglyák legyűrni a fideSS t
de a bukás nem marad el... csak még kicsit türelemmel kel lehnetek...
adig lehetek nyugottan iszapban fetrengő mocskos parasztok, érezétek jol magatok...

Balt 2013.10.23. 21:47:39

@6.Lenin: Valószínűleg úgy indult(ak) neki a projektnek, hogy az MSZP szavazókat kiszervezi(k) Mesterházyék alól. Ehhez felvonultattak minden antiorbánistát Kerék-Bárczytól Bauerig. (Lol, és még tőlem kérdez ilyeneket Pb?!) Ez már az első hónapokban megbukott. Valszeg utána jött a második (vélt) esély, Bajnai, még ha esetleg ő maga nem is tudott róla. :)) (Ezt mondjuk nem árt majd utólag rekonstruálni.) A projekt ugyanaz: a maszop szavazók elszipkázása. Ez se jött össze. Mást kell kitalálni, bár erre lesz még idő, csak közben "devalválódik" a szavazótábor. :)

menőmano 2013.10.23. 21:51:50

Nyugi, nyugi! Nem kell parázolni, majd a népek eldöntik, kit támogatnak jobban és kit kevésbé. Így azt is, a Bajnai Gordont támogatják e, avagy sem.
:)

Balt 2013.10.23. 21:56:05

@6.Lenin: Csak most olvasom. Jó: :)

"A baloldali ellenzéki tüntetések évről évre jelentéktelenedtek el. Két éve október 23-án jött össze a legnagyobb Milla-tüntetés, amikor a szervezet még csúcsformában volt. Tavaly már visszafogottabb volt a létszám, de Bajnai visszatérése még hozott némi izgalmat. Idén viszont a világ legcivilebb aktivistából politikai rendezvényszervezővé vált Juhász Péter vezetésével gyakorlatilag egy kicsit nagyobb Balatonszárszó jött össze, amiből annyira fogunk emlékezni, hogy Gyurcsány megtréfált néhány figurát a kilencvenes évekből és két vezetőt, akik továbbra sem tartanak sehova."

Balt 2013.10.23. 21:58:44

Recenzió:

"Az MSZP továbbra is hitegetheti magát azzal, hogy 2002-ben is milliósnak mondott tüntetéseket szerveztek Orbánék, miközben Medgyessy Péter az orosz krémtortával szerencsétlenkedett, aztán mégis mi lett a vége.

Sőt, lassan csak ezzel hitegethetik magukat."

Na, most elolvasom a FB-kommenteket is. :)

6.Lenin 2013.10.23. 22:00:52

@Balt:

Bajnai szinte az első megnyilvánulása az volt, hogy a szocik alkalmatlanok a kormányzáshoz (itt mindjárt el is cseszte) ezt még MA elég ügyesen kivédte, hogy olcsón elszipkázzák a szavazóikat.
aztán belépett Ferenc testvér is, látva a töketlenséget. Elküldte őket 1 rezsós kúrára. Talán ő kavart be a videóval is.

A szavazóik ezt miként élik meg, hát az 1 jó kérdés lenne.
Mondjuk mindegyikük tábora utálja a patást.
Képes összehozni őket annak ellenére, hogy egymást hülyére veszik?
Lehet, de mi lesz utána?

Mivel csak egymástól tudnak szavazókat elvonni, letapossák egymást, nagy valószínűséggel.

6.Lenin 2013.10.23. 22:14:49

@Akitlosz:

A legjobban tetszett...

...mire lejött a színpadról már csak 6 %-on állt...

nagyon találó

6.Lenin 2013.10.23. 22:24:18

Eddig minden évben valamelyik blogon megemlékeztem azokról is, akik azért haltak meg, mert elhitették velük, hogy egy igaz ügyért áldozzák az életüket. Mivel az ő esetükben valóban jobb élet reménye lebegett a szemük előtt, védték azt a rendszert, amelyik becsapta őket.
Nyugodjanak békében ők is, és azok is, akik hitték, valóban egy új világért adják a legdrágábbat, az életüket.

Jó éjt!
Mindenkinek.

Balt 2013.10.23. 22:32:17

@Hepci: :) Ehhez képest ugye Szabó Tímea maga mondta, a zellenzéki színpadon ma ő egyedül nem volt még kormányzópárt tagja. (Ízé, máris hazugságon kaptam: Juhász sem.)

Persze lehet, hogy ezt nem neked kellene címeznem...

Balt 2013.10.23. 22:39:15

A számháborúhoz (jelen állás szerint kb. 18:1) egy komment, ahol is a "zösszefogáshoz" 8000 főt kalkulált a 444:

"8k? Az valami elképesztően karcsú!
Még a gyöngébb millás tüntetéseken is minimum 2x ennyien voltak.

Tanulság?
MÉG szélesebb összefogásra lesz szükség, hogy a legközelebb ellátogató 3000 fő maximálisan elégedett legyen, és végre kikényszerítsék az orbáni diktatúra megdöntését! :P"

:)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.23. 22:46:43

@panelburzsuj:
Ezt nem amforában árulják.
[Vö. Lenin amforafelismerő műszere.]

agent_x 2013.10.23. 22:50:36

@török gábor:

Gábor! A következő az 500. bejegyzésed lesz. Tudom, adná magát, hogy a mai eseményeket végigvedd, de az ötszázadik talán valami komolyabbat érdemel. Addig is:

"Ötszáz, bizony, dalolva ment. Lángsírba velszi bárd: De egy se birta mondani. Hogy: éljen Eduárd."

panelburzsuj 2013.10.23. 22:50:58

@Hepci:
Nem vagyok ekkora műértő.

Egyik csupor - másik butykos.

Balt 2013.10.23. 23:27:33

@agent_x: Bizonyára erről van szó a fenti linkből: :)

"Bokros unalmas, csapnivaló szónok, Ungárnál is kevésbé érdekli az embereket"

pedes75 2013.10.24. 00:06:17

"A mostani felmérések alapján (röviden: (1) jelentős kormánypárti többség a pártválasztókon belül, (2) nagyon sok potenciális választó preferenciája ismeretlen, (3) az összes megkérdezett között többen szeretnének kormányváltást, mint a kormány maradását) gyaníthatjuk, hogy az alacsonyabb részvétel inkább a kormányoldalnak, a magasabb inkább az ellenzéknek kedvezhet."

Szerintem ez egy igen nyakatekert megfogalmazása annak a kérdésnek, hogy azon bizonyos 'potenciális választói körnek', amelynek az pártprefrenciája ismeretlen, van-e egyáltalán pártpreferenciája, és ha igen, milyen. Mert egyelőre úgy néz ki a dolog, hogy a kormánnyal a választópolgároknak nagyjából ugyanakkora hányada elégedetlen, mint az ellenzékével. Ez ugye mindkét oldalon lefedi az ellenzéki, illetve kormánypárti szavazókat is, de miután mindkét arány nagyjából kétharmados, van egy jó egyharmadnyi átfedés is. Ha például engem kérdezne egy közvéleménykutató, én inkább a kormány távozását szeretném, mint a maradását. De ha feltenné azt a kérdést is, hogy lecserelném-e bármelyik ellenzki pártra, akkor a válaszom az lenne, hogy eszem ágában sincs.

Ilyenténformán nagy kérdés, hogy a 'kormányváltó hangulat' egyben 'ellenzékrecserélős hangulat' is e. A részvétel nem feltétlenül tükrözi azt, hogy aki most nem tervez szavazni, az vajon tavasszal miért menne el: hogy a kormány maradását, vagy az ellenzék visszatérését akadályozza meg. Márpedig ez lesz a döntő, úgyhogy a bajai kabarévideó valószínűleg csak bevezetője annak, amiből egyelőre minden idők legagresszívabb és legmocskosabb kampánya néz ki (minden oldalon).

Balt 2013.10.24. 00:19:44

@6.Lenin: Most világosodtam meg. Az egyedüli racionális magyarázat, hogy Fletó (és a többi ma előbújó érintett társa) betlire játszik. Igyekszik úgy passzolni, hogy mindenki 5% alá kerüljön, még a maszop is az ilyen cigánydominós (c. Szily) videók segítségével, aztán bemondja az all int (ezek nyilván demokratikusan értelmezett ulti-szabályok) és a eredeti, ma kevéssé hangoztatott elképzelés szerint bojkottra hív. Mint a fekete lovag. :) Azzal még talán valahogy a zellenzék élére tud kerülni, igaz, parlamenten kívül. :)

Balt 2013.10.24. 00:36:03

@pedes75: Anélkül, hogy ismerném a hivatkozott(?) kvk módszertanát: egyáltalán nem mindegy, hogy szól a kérdés. Egy általános "ön szerint jó irányba mennek a dolgok?" kérdésre nyilván kevesen válaszolhatnának hihető igennel Grönlantól Új-Dél-Walesig. Én se tenném. Nyilván Mo.-ra szűkítve sem. Sőt, egyénileg sem: öregszünk, vagy mi. :) De ez más lapra tartozik.

2013.10.24. 01:14:03

@Hepci: @panelburzsuj:
Kicsit lejáratottak ma ezek a szavak, de én azért vagyok itt, mert magyar gondolkodó emberként definiálom magam, és ez itt a hazám. Addig maradok, amíg nem keletkezik számomra feloldhatatlan ellentét a három fogalom (magyar, gondolkodó, ember) általam használt definíciója között.

Az nyilván elszomorít, hogy hozzám hasonló magyar gondolkodó emberek például itt is egy vásári komédiával és annak szereplőivel foglalkoznak teljesen feleslegesen, és éppen ezáltal támogatják ennek folytatását, a valóban komoly kérdések érdemi, korrekt megvitatása helyett számháborúzásba és cicaharcba csomagolását.

Ugyan mi értelme van ennek?

sanity 2013.10.24. 01:22:32

@Balt: Oké, ezen mosolygunk, de Fletóból simán kinéznék egy ilyen akciót.

Így is betart a 2 bájgúnárnak kezdetektől fogva. Az utóbbi hetekben meg aztán pláne rákapcsolt.

gipsz.jakab 2013.10.24. 05:04:17

büszke vagyok orbánra/simicskára, azaz a fideSS re hogy
az adóforintyaimat jól költik el...
szociálisan érzékeny társaság, amikor
közmunkás és egyéb szerencsétleneket utaztat fővárosi kirándulásra !
pintér bácsi legényeinek meg külön köszönet hoyg addig vigyáznak a kecskékre !

panelburzsuj 2013.10.24. 08:19:09

@Kedves Loránd x:
Attól hazád, hogy benne csücsülsz?

Balt 2013.10.24. 08:31:12

@sanity: Beszédes, hogy az utolsó előtti felszólaló, Szabó Tímea mondta: ő egyedül nem volt még kormánytag a felszólalók között. :)) (Most tekintsünk el attól, hogy hazudik, mert Juhász sem.) De tény, ennél jobban nem lehetett volna megjeleníteni az mszpszdsz koalíciót, legfeljebb ha Kóka is hozza a nyakában Hordágy Ágnest. :))

Jut eszembe: A hírek szerint Kóka ott van Bajnaiék körében feleségestül...

2013.10.24. 08:43:04

@panelburzsuj: Attól hazád, hogy benne csücsülsz?

Erre igazából nem is kéne válaszolnom, mert tartalmi vitához méltatlan, alantas húzás. yourlogicalfallacyis.com/loaded-question

Majd meglesz magyarul is, a fordítás már ott van a srácnál, ha nem menne az angol, erről van szó:

Sugalmazó kérdés
Feltételezésre alapuló kérdést tettél fel, amelyre bármilyen válasz mentegetőzésnek tűnik.
A sugalmazó kérdés lobbanékony természete miatt különösen hatékony egy logikus vita eltérítésére – a címzett kénytelen védekezni, ezért túl izgatottnak vagy meghátrálónak tűnik.
Példa: Grace és Helen egyaránt vonzódtak Bradhez. Egy nap Brad közelében ülve Grace kíváncsi hangon megkérdezte Helent, van-e problémája a kábítószer használattal.

----

Természetesen nem, hanem azért, mert ez az anyanyelvem, a kultúrám. Ide igyekszem felnevelni közösségtudatos, értékteremtő srácokat. Itt próbáltam továbbadni a rendszertervezői tapasztalataimat, de nem jártam sikerrel. Nem kevés pénzt kerestem saját munkámmal ennek az országnak, külföldi cégeknek dolgozva, itthon hivatalosan leadózva, elköltve. Nem nyaralok külföldön.
Magyarra fordítottam számos szerintem értékes előadást, filmet - nyilván értelmes befogadó közönséget teremteni már nem tudok. Igyekszem helyi emberek segítségét kérni, ha valamire szükségem van, és igyekszem korrekt, minden fél számára megfelelő üzleteket kötni. Továbbá engedelmeddel, éjt nappallá téve dolgoztam azért, hogy Magyarországnak legyen működő agrárinformatikai rendszere az EU csatlakozásra.

Viszont az általad most bemutatott hozzáállásról beszélek, mint "feszültségforrás a magyar, gondolkodó és ember fogalmak között". Ha csak ennyire telik, az egész szerencsétlenkedésem, amibe lassan belerokkanok, romantikus álmodozás csupán, és már régen nem "itt kéne csücsülnöm".

ssi 2013.10.24. 08:57:13

okt. 23.
1. központosítás előnyei
2. demokrácia hátrányai: vélemény szabad ...

1989/90, 2010 ...
1. újraosztók előnyei
2. rendszerváltások hiányosságai: merre is az előre ...

panelburzsuj 2013.10.24. 08:57:57

@Kedves Loránd x:
Gondolkodtál-e azon, hogy ha te ennyit beleadtál, mint amennyit érzékeltetsz, és ennyire nem volt látszatja, mint amennyit érzékeltetsz - akkor hol a hiba? Ki nem ért kit?

Milyen haza az, ami legbuzgóbb fiait nem megtámogatja, hanem jobb esetben észre sem veszi, rosszabban szántszándékkal gáncsolja?

Khal Drogo 2013.10.24. 09:33:37

@livengood: Magyarország szerintem egy szélsőségesen fogyasztásvezérelt társadalom. Az emberek többsége simán belemegy, hogy lemond a politikai jogairól ha cserébe jobb anyagi helyzetbe kerül. A politikai jogok, a közélet nem nagyon érdekli a magyarokat.
Egyrészt ez magyarázza a politikai apátiát, mert hát nem nagyon alakulnak új komolyan vehető pártok, amik igen, azok régi hagyományok szerint osztódással jönnek létre ( ebben a ciklusban PM, DK ).
Másrészt csak meg kell nézni, vegyük mondjuk a gazdasági emigrációt. Egy londoni vagy berlini magyar szerinted mennyire vesz részt az ottani közéletben? Szerintem semennyire. Azt sem tudja milyen pártok vannak ott.
Ennek ellenére ez hiányzik neki? Nem. Az érdekli hogy jobban éljen.

A magyarok többségének lelki világában nem a politika áll a középpontban. Megvan a véleményük persze, rettentően kritikus nép vagyunk. De mindenki alapvetően a saját érdekeit követi.

Túlzott nagy jelentőséget én nem tulajdonítanék a különféle moralizálásoknak. Az hogy az iskolában a gyereket propagandával tömik, ha cserébe a gyerek után jön még havi nettó 20 rugó havonta, akkor sokan bevállalják ezt a deal-t.
Jobb jólakottan gondolkodni a propagandán, mint szabadon éhezni. A többség így gondolkodik és a többség fog dönteni.
Plusz nem csak az éhezésről van szó. Magyarországon szegénynek lenni bűn, aki csóró lenézett ember, megvetett, kiközösített valaki. Elkerülik mint a leprásokat.

A magyar lakosság ki van éhezve a fogyasztásra, várja hogy jobban éljen, mert a többség sosem élt jól de még jobban sem. Közben nézi a tv-t, hogy mi mindent lehet kapni pénzért.

Jónéhány olyan esetet ismerek tágabb ismerősi körben, ahol fiatalabb, sokkal fiatalabb csóró csinos nők kitartott szeretői eldeformálódott, túlsúlyos de biztos egzisztenciákkal rendelkező családos, gyerekes férfiaknak. Tudjuk apakomplexus. Csak annak magyar verziója : A tehetős apa komplexus. Ez ilyen kelet-európai verzió.

Ha mindez nem lenne igaz, akkor bizony a Fidesz nagy bajban lenne. Mert hát az olyan ügyek mint a kormánypropaganda, az arrogancia, a tarffikügyek, a földügyek mind tönkrették volna a Fideszt. De nem tették tönkre.
Mert ezek annyira nem fontosak az embereknek. Ezeknél a pénz sokkal fontosabb.

Én elhiszem hogy neked nem. DE a többség így gondolkozik.

Khal Drogo 2013.10.24. 09:39:59

@Balt: Együtt üzletelt Kóka és Bajnai, Kóka elég jól keresett vele.
Engem a véletlen a szockók felé vezetett tegnap. Mentem a Gellért hegyre sétálni és át akartam verekedni magam a tömegen, de végül kerültem.
Családos embert kettőt láttam, kisgyerekkel a nyakában. Kettőt a több ezerből. A hallgatók többsége, erős többsége nyugdíjas vagy az előtt álló 50-es volt, pulcsis értelmiségiek.
Aki fiatal volt, egyetemista, az mind DK-s volt, kis DK-s zászlókkal.

Az MSZP halálra ítélt párt jelenleg. Szó szoros értelemben. Bajnait nem nagyon tapsolták meg hevesen, bezzeg Kunce Macit. Aztán jött Gyurcsány, akkor extázisba került a tömeg aktív része. Addigra hagytam el a tábort. Mesterházy-t már nem hallottam.

livengood 2013.10.24. 11:00:44

@Khal Drogo: Én neked teljesen igazat adok. Főleg amikor ezt írod: "A magyar lakosság ki van éhezve a fogyasztásra, várja hogy jobban éljen, mert a többség sosem élt jól de még jobban sem. Közben nézi a tv-t, hogy mi mindent lehet kapni pénzért."

Mégis vitatkozok azzal, hogy a döntést sokan anyagi előnyük szerint hozzák meg. Én pl. nem gondolom, hogy a Fidesz biztos választóinak tábora e szerint döntene. A baloldali biztos pártválasztókról szintén hasonlóan jó a véleményem.

Van az a jövedelmi szint - mindenkinél máshol - ami fölött az emberek szívesen "megfizetik" a világnézeti alapon történő döntés luxusát. Elismerem, "bruttó 300-400 ezer" felett könnyebb, de!

Nézd meg a jobboldaliakat, akik ma a legaktívabb civil szerveződéseket hozzák létre, működtetik. Pl. Békemenet ": - Miközben egy részük jómódú, budai, kertvárosi, családi házban lakik, tartalékokkal rendelkezik, ugyanakkor szép számmal akadnak közöttük szerényebb jövedelműek is! Világnézeti alapon szerveződnek. Pénzt és időt áldoznak arra, hogy az történjen az országban amit ők helyesnek vélnek. Lehetnek közöttük jó pár százezren olyanok, akik még a bruttó 300-400 ezret sem keresik meg, sőt, kifejezetten szegények.

A baloldalon ugyan ez a helyzet a választók szintjén. (Csak ott nincs vezér, ráadásul teljes a káosz, selejtes a kínálat.) A baloldali, biztos egzisztenciájú, "fehér galléros" választók egy része szintén megengedheti, megengedi magának az elvi alapon döntés luxusát. Sőt! Egyre inkább rákényszerül, ha nem akarja magát állandóan rosszul érezni. Egyre többen ébrednek rá, mennyire fontos is ez, és nem csak a jómódúak körében.

Mindig van egy ellenreakció. A sebesség a kérdés. A jobboldali világnézet több mint félévszázados elfojtás majd szerencsétlenkedés után kitört, és uralkodik. Most a baloldali világkép vizsgázik. Mennyi idő kell a felismeréshez? Azt nem tudom, de hogy a folyamat zajlik az szemmel látható. (Pl. Klubrádiót anyagiakkal támogató kispénzűek több ezres tábora, stb.)

A többiben teljesen igazad van. MA ők vannak többségben.

livengood 2013.10.24. 11:22:30

@Khal Drogo: "Ha mindez nem lenne igaz, akkor bizony a Fidesz nagy bajban lenne. Mert hát az olyan ügyek mint a kormánypropaganda, az arrogancia, a tarffikügyek, a földügyek mind tönkrették volna a Fideszt. De nem tették tönkre.
Mert ezek annyira nem fontosak az embereknek. Ezeknél a pénz sokkal fontosabb."

Nem vagyok abban biztos, hogy ebben igazad van. Én az "ügyek" következményeként nagy mértékű eróziót tapasztalok, és hogy ez mikor billenti át a mérleget a választóknál, nehéz megjósolni. Az biztos, hogy ezek az ügyek hosszan ható mérgek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.24. 11:43:42

@livengood:
A Gyurcsány iránti imádatot is csak a közvetlen csődveszély és a KSH által is lehazudhatatlan, intenzív lejtmenet tudta megtörni...
Jelenleg kb. stagnál az ország (felül tollasodnak, alul-alsó-középen lecsúsznak), az adók jelentős részét közvetetten - a kanyarorrú, nemzetellenes (pfejjj) multik/bankok közreműködésével - szedik be.
Ha eddig nem zavarta meg a honfikat a saját bukszájuk apadása és a sok baromság-lenyúlás-erőszakosság, és ezekért bőven kárpótolja őket, hogy könnyes szemmel nézegethetik a K-medence hájasodó, erősen nemzethy géniuszát, amint éppen süketel a Hősök terén vagy bárhol máshol, mitől fordulnának el hirtelen?

panelburzsuj 2013.10.24. 11:49:22

@livengood:
"hosszan ható mérgek"

Pucol is innen minden és mindenki.

Akinek "csak" pénze van, azt menti, akinek "csak" irhája, azt.

Khal Drogo 2013.10.24. 11:54:20

@livengood: Ha lesz átfordulás az szerintem nem a traffikügy miatt, hanem a gazdasági pangás miatt lesz.
Ha nem lesz fellendülés 2014-2018 között, ezek az ügyek valóban mérgek lesznek. Hivatkozási alapok. Cassus belik. De ha ez olyan fontos lenne, akkor azonnal hatnának.

A szinglihordás beszéd, a kösse fel magát a gerendára beszéd azonnal hatott. De legutóbbi majd ha szül három gyereket akkor nem veri agyon a férje duma is rögtön reakciót váltott ki.

Ezek valódi felháborodást váltottak ki. Ez más. Egy csak egy indok lesz majd arra, hogy miért utálom a kormányt. Mert az gáz lenne, ha azt mondanám azért mert nem élek jobban, vagy mert rosszabbul élek. Jobban hangzik ha elkezdek helyette moralizálni, hogy a szemét Orbán hogy kiszúrt a szegény trafikosokkal. Valójában aki nem érintett, az nem biztos hogy olyan nagyon fel van háborodva.

Amikor azt mondták a szingliknek hogy ők hordákban vonaglanak, az sértő volt, magukra vették széles körben és a Fidesz óriási presztízsveszteséget szenvedett el pár nap alatt.

Most is ez történt volna, ha valódi lenne, inakban vágna a felháborodás. De ez nem történt meg. A sajtó minden mocskos részletet megírt. Mindenki tudja mi történt.
Mégsem volt fordulat. Nem ütötte át az ingerküszöböt.

livengood 2013.10.24. 11:55:34

@Hepci: Hirtelen nem is, de hogy a nemzet géniuszának állandó munkát ad a repedések elfedése, a terelés, az biztos. Az ő szempontjából valóban háború ez a javából, nem véletlen az állandó militáns fogalmazás. :)

Khal Drogo 2013.10.24. 12:02:49

@panelburzsuj: A kivándorlás érdekes dolog. Minden egyes új ember azért megy ki, mert úgy véli ott jobb élet vár rá. Közben minden egyes új bevándorló rontja kint a helyzet. Minél több ember megy a különféle országokból egy adott országba, ott annál nagyobb lesz a feszültség, minél több bevándorló megy ki, annál több felé fog osztódni a bevándorlók által birtokolt erőforrás.

Nem nehéz belátni, hogy x millió fiatal bevándorló mellett Nyugaton ez a jóléti rendszer fenntarható. N+x szám esetén az egész összeroppan.

Öngerjesztő a folyamat, mert ne higyjük azt hogy Európa legkiválóbb elméi, a legszorgalmasabb elitcsoportok mennek csak el Németországba és máshová. Ömlik oda minden kifelé.

Ha odakint meleg van, és nyitva van egy ház, ahol fűtenek, akkor az első tíz ember örül mert fel tud melegedni. De amikor már 100-an vannak a házban, nem biztos hogy még mindig olyan jó mint amikor 10-en voltak.

Ráadásul a bevándorlók nagy hátránya hogy nem szavaznak. Az őslakosság csak azt érzékeli hogy nem hall őslakos nyelven megszólalni senkit, ők olcsóbban vállalnak munkát és hát neki még mindig nincs munkája. Aztán jön egy politikus aki azt mondja hogy takarodj haza mindenki aki idejött.

Lehet azt gondolni, hogy az ezeréves európai kultúra, a kereszténység és a sok dömdödöm miatt megváltoztak az emberek, de nem tették ezt meg.

Ha a következő 10 évben az Eu-s migráció nem lassul le, akkor az Eu szétmállik.
Németországnak nincs arra pénze, hogy egész Kelet-és Dél-európa ott szüljön gyereket, ők segélyezze, etesse. Ennyi erőforrásuk nincs.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:07:14

Eu-s tudat itt nem lesz addig amíg kisebb földrajzi távolságokon belül ugyanazon munkáért 5x bérkülönbségek tapasztalhatóak.
Én nem gondolom, bár nem tudom, de sejtem, hogy az USA-ban egy mosogató New Yorkban annyit keresne mint egy mérnök mondjuk egy másik államban.

Ma az EU-ban ez a helyzet. Aki szerint ez így fog maradni és ez így frankó, fenntartható, csak meg kell tanulni és kiköltözni és most már mindig is így fog ez maradni, az szerintem óriásit fog csalódni.

Vagy egységesedik az Eu munkaerőpiaca vásárlóerőn, vagy fennmarad a belső vándorlás ami pedig olyan indulatokat fog szülni a célországokban, ami szétrobbantja az ottani társadalmat.

Mert itt nem Magyarországról van szó, hogy jaj kimegy akárhányszáz ezer magyar. Minden keleti és dél országból ömlik befelé a gazdasági emigráns.

livengood 2013.10.24. 12:08:08

@Khal Drogo: Azt írtad, "tönkrették volna a Fideszt". Én meg az gondolom, folyamatosan "teszik tönkre", ezért kell Orbánnak állandóan mozgásban lennie, állandóan átépítenie. Állandósult a harc, hogy felejtsünk, hogy legyen újabb és újabb botrány amit maszatolni lehet. Csoda lenne, ha nem nyerne választást. De hogy ez az egész monstrum őt magát üldözi az biztos. Meddig lehet ezt görgetni, úgy hogy legalább a demokrácia látszatát fenntartjuk? Nem sokáig. Persze nekem a nem sokáig még max. két ciklust jelent. :)

Khal Drogo 2013.10.24. 12:10:02

Németország és Anglia lakossága is folyamatosan növekszik. A gazdasági pedig nem tart ezzel lépést. Összességében ez elszegényíti majd azokat a társadalmakat. Hiszen egyre többen lesznek kvázi ugyanannyi erőforrásra.

panelburzsuj 2013.10.24. 12:11:13

@Khal Drogo:
A vagyonkimentés valahogy lemaradt.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:13:14

@panelburzsuj: Milyen vagyonkimentésre gondolsz?

panelburzsuj 2013.10.24. 12:18:05

@Khal Drogo:
Adva van egy metrós jegyellenőr állás. Nem "közmunka" - fizetőképes kereslet áll mögötte.

A született brit lumpen odavágja: ennyiért ő nem kel fel.

A káerópai (alsó)középosztályi gyerek meg még örül is neki.

Ki vesztett itt "erőforrást"?

panelburzsuj 2013.10.24. 12:20:14

@Khal Drogo:
"Pucol is innen minden és mindenki.

Akinek "csak" pénze van, azt menti, akinek "csak" irhája, azt."

Csak az irháról lamentáltál.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:20:55

@panelburzsuj: Csökken az általános bérszínvonal. Itt kezdődik el az elszegényedés.
A gazdag társadalmak azért tehetősek mert mindenki sok pénzt keres. Van fizetőképes kereslet, ebből lehet fogyasztani, van kereslet amire lehet fejleszteni, vállalkozni.
Ha nem engednék be a bevándorlókat, vagy nem lenne jegyellenőr vagy emelnék a bérét.

Ez az általános bércsökkenés fogja elszegényíteni azokat a társadalmakat.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:23:31

Másként fogalmazva : Van egy állás, amit nem vállal el az őslakos. Munkanélkül marad. Helyette jön egy bevándorló. Tehát termeltünk egy munkanélkülit, akit etetni kell, gyógyítani stb. Ez pénzébe van az államnak. Eközben az olcsó munkaerő kevesebb adót fizet, hiszen ő olcsóbb.
De ő is beteg lehet.
Egy ember helyett kettő terheli az egészségügyi rendszert.

Azonban ami nagy különbség a gazdasági emigráns nem szavazhat. Az őslakos pedig igen. Ez amíg demokrácia van, óriási jelentőségű.

A bevándorlás ellenes pártok virágkora fog beköszönhetni.

livengood 2013.10.24. 12:25:17

@Khal Drogo: "Ha lesz átfordulás az szerintem nem a traffikügy miatt, hanem a gazdasági pangás miatt lesz.
Ha nem lesz fellendülés 2014-2018 között, ezek az ügyek valóban mérgek lesznek. Hivatkozási alapok. Cassus belik. De ha ez olyan fontos lenne, akkor azonnal hatnának."

Tehát ha lesz fellendülés Orbán marad. Ha megint lesz fellendülés tovább marad?

Itt marad nekünk az ő általa kialakított birtokszerkezet, a vidékiek bámulják a csodát, beletörődnek, elfogadják, esetleg idővel helyeselni is fogják? Az új uralkodó osztály osztja majd az észt és fogcsikorgatva bár, de ha van fellendülés mindenki elfogadja a helyét időtlen időkig? Így gondolod?

Ez csak pillanatnyilag igaz. Amennyire igazad van spotlight fénynél, akkorát tévedsz ha az időre is gondolunk.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:26:32

@panelburzsuj: A készpénzes tőkét valóban a tehetősek kimentik. De emlékezz : A Bayern elnöke ellen büntetőeljárás folyik mert Svájcban csalt adót.
Németország, Svájc viszonylatáról beszélünk. Németországból is mentik ki a pénzt. Mindenhonnan. Csak a profit számít.

Khal Drogo 2013.10.24. 12:31:18

@livengood : Dehogy fogja elfogadni. A társadalom dinamikusan változik. A fellendülés elmaradása a Fidesz bukását hozhatja el 2018-ban. Erre akartam utalni.
Nem gondolom hogy Orbán rendszere ebben az állapotban fenntartható rövid távon belül sem érdemi fellendülés hiányában.
2018-ban nehezebb lesz nekik mint 2014.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.24. 12:35:40

@Khal Drogo:
Ezt valamelyest kompenzálni lehet azzal, ha némi termelést hazatelepítenek Kínából...
Igazából az indította be a folyamatot, nyugaton vagy 20 évig a kínai gazdasági csodát finanszírozták a saját munkanélküli réteg ellátása árán.
Aztán az álom - miszerint Ojrópában mindenki, a németek kivételével, csak szolgáltat, kereskedik, portfóliókezel, hálózatot épít, marketingel, politizál, segget nyal pénzért, etc. - lassan megpurcant.

livengood 2013.10.24. 12:41:31

@Khal Drogo: Idővel már nem lesz elég a fellendülés, legalább is a korábbihoz hasonló mértékű. Újra hangsúlyozom: - ha betartják a demokratikus játékszabályokat legalább minimál szinten, akkor nincs jövője Orbán rendszerének abban az esetben, ha nem tudja, nem akarja létrehozni a kiegyezést. A társadalom szétszakított. Aki hidat ver azé a jövő. Olyan ez mint a sivatagi olaj kutak. Időlegesen nagyon prosperáló, de aki ezt a potenciált nem használja építkezésre, ráfarag heted íziglen.

panelburzsuj 2013.10.24. 12:43:47

@Khal Drogo:
Nem számolsz azzal a "társadalmi többlettel", ami a pár másodperccel gyorsabb metrózásból keletkezik.

Az a "szakszervezeti" gondolkodás, amit te nyugat-európainak gondolsz, kimúlt, vagy erősen kisebbségbe szorult. A "csakizmos" prolik, a "csakfixbéres" irodai icákmacák ott maradványok. Fekete, fehér, barna - együtt sem ők határozzák meg a "társadalmi mozgásokat". A többségnek tulajdona, befektetése, tőkejövedelme (is) van. Ami messze nem az adott (sokszor molyfingnyi) ország, hanem "a világgazdaság" állapotának függvényében biztosít hol több, hol kevesebb hozamot. És nagyjából ugyanez a helyzet a multinacionális cégek alkalmazottaival is.

panelburzsuj 2013.10.24. 12:51:03

@Hepci:
A bóvliipar kitelepült. Mexikói meccőolló... :)

A villanykütyügyártás nagyobb része is.

De a fantasztikusra értékelt arab légitársaságok az európai Airbus-ért állnak sorba hosszú éveket.

Balt 2013.10.24. 12:52:28

@livengood: "A jobboldali világnézet több mint félévszázados elfojtás majd szerencsétlenkedés után kitört, és uralkodik. Most a baloldali világkép vizsgázik."

Jó, jó, de ma semmi sem az, mint aminek első blikkre látszik. Készséggel elismerem, hogy a Fidesz bizonyos szempontból baloldalibb, mint Gyurcsány-Bajnai (+ Bokros) volt bármikor is. Ez pedig teljesen rendben van.

livengood 2013.10.24. 12:57:34

@panelburzsuj: @Khal Drogo:

A fejletlen, fejlődő világ fizeti a fejlettek életszínvonalát Igaz lenne? Mert akkor valóban fontos momentum az így beáramló pénz, amiről valahol máshol döntenek.

livengood 2013.10.24. 13:01:59

@Balt: Érték szintjén talán minden a helyén. Pillanatnyi politikai döntés az osztogatás, szociális demagógia, de az abortusz, a föld "magyarsága", erkölcstan kérdések már világnézeti kérdések. Ha e szerint vizsgáljuk a pártokat, akkor a jobboldaliak jobboldaliak, a baloldaliak baloldaliak.

Balt 2013.10.24. 13:02:04

@Khal Drogo: Jól mondod, a ki- (be)vándorlás kétélű dolog. Ne feledkezzünk meg Németország siralmas demográfiai mutatóiról, ugyanakkor ott már évtizedekkel ezelőtt is gyújtogattak fel török házakat. (Ebből a szempontból mondjuk a muzulmán bevándorló talán élesebb kérdés, de ugyanez a probléma az olasz partokon, a francia cigánytelepeken stb. - hogy aktuális legyek.) Bármennyire is súlyosan érinti Mo.-t ugyanez a másik oldalról, azért KK-Európában még nálunk a legkisebb a probléma:
www.portfolio.hu/gazdasag/tenyleg_itt_az_uj_magyar_exodus.179053.html
www.origo.hu/itthon/20130509-tarki-nincs-magyar-exodus.html

panelburzsuj 2013.10.24. 13:09:20

@livengood:
Úgy gondold, hogy vietnami parasztok kevesebbet keccsölnek, mint a belga parasztok, azért csóróbbak?

livengood 2013.10.24. 13:15:58

@panelburzsuj: Arra hajlok, hogy van abban valami, hogy a vietnami paraszt fizeti a mi "jólétünket" néhány fillérrel, és a belgákét néhány euróval. Olyan piramis játék szerű az egész. Aki hamarabb lépett be, profitál, vagy többet profitál.

Khal Drogo 2013.10.24. 13:26:48

@livengood: Igen, mert a vietnámi tini napi 1000 Ft-ért összevarr mondjuk napi 10 db márkás cipőt. Ezt Magyarországon eladják darabját akciósan 8 ezerért. A profit 79 ezer forint naponta. Ebből persze lejön a szállítás, ami a konténerhajókon alacsony szerintem, ebből futja a márkakereskedőnek marketingra, hogy sportolók kapnak reklámért csillagászati fizetéseket de még az adott márka managere is nettó 300-400 ezreket keres meg egy magyarországi piacon, céges autóval.
Ezt mind a vietnámi 14 éves Hakimaki termeli meg.

Ebből keletkeznek többek között a mesés nyugati vagyonok az elitekben, illetve ez a profit teszi lehetővé a piramisjátékot a részvényeknél.

Ha Hakimakik megszűnnek mert csak napi 10 ezer forintért varja meg a 10 db cipőt, egyből zuhanna a profitráta.

panelburzsuj 2013.10.24. 13:34:51

@Khal Drogo:
Mit saccolsz, mennyi napi kajáért gürcölő Hakimaki van a világon - és ennek mekkora része Európában? Különösen annak nyugatibb végében?

livengood 2013.10.24. 13:45:33

@Khal Drogo: Tegyük hozzá, hogy ebből egy kicsi lecsorog azokhoz is akiknek még a nyolcezer is sok egy cipőért. Pl. használt ruha.

A Hakimakik megszűnhetnek itt ott, de máshol meg újra termelődnek. Innen érdekes a Föld lakosságának növekedése és a migrációs nyomás. Akkor még valószínűbb, hogy ahogy írtad, nem sokáig lehet munkáért keurópaiként sem nyugatra menni, mert az igazságosság fontos, de a pillanatnyi döntést a pénztárca és a zsigerek befolyásolják mondjuk a briteknél is. Azt hiszem eddig szoktunk egyetérteni, azután meg már nem.

panelburzsuj 2013.10.24. 13:58:37

@livengood:
Nagyrészt a káeurópaiak viselkedésén fog múlni, hogy hol fixálódnak az Európa-erőd határvonalai: kitolódnak-e az arab világig és a három SZU-utódállamig, vagy lesz egy déli és keleti "gyűrődési zóna".

A görögök föladták a leckét.

concret 2013.10.24. 14:17:29

@Akitlosz: Köszönöm. Igazad volt.
Egyszerűen elképesztő, hogy lehetett ennyire balf@sz. Tudom, nehéz dolog egy ennyire sarokba szorító kérdésre jó (és jó hatású) választ adni, de ez a lehető leghülyébb volt. Keveredett benne a maszatolás a félrebeszéléssel.

Azt hittem, ha egy ilyen dolgot nem kapott föl a média, akkor nem is létezhet. Tévedtem.

concret 2013.10.24. 14:23:56

@Balt: Ez a "már csak most kell legyőzni(legyőznünk) őket" azért némi találgatásra okot adhat:

- elég, ha most győzünk, 3. ciklusban nem akarok kormányozni? (aligha)

- ha most győzünk, abba belepusztulnak? (vajon mire alapozza?)

- ha most győzünk, több választást már nem is tartunk? (belemagyarázás, de nem alaptalanul)

Ha más, értékesebb alternatív magyarázattal is szolgálsz, örömmel veszem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.10.24. 15:09:17

@concret:
Foszladozik a nagy szakértő legendája?
Valószínűleg cégek bedöntögetéséhez másfajta ismeretek kellenek, mint állami költségvetést összeállítani.
Amióta összeállt a nyomott orrú pacek a nyomikkal, és eltünedeztek mellőle a szakértők, egyre karcsúbbnak tűnik a produktum...

aszekelyek 2013.10.24. 15:31:02

@Balt: egy idöben zilält külsövel lepett fel az atv.ben is. depis lehetett, kerülte a fodräszt is. na de mära összekapta magät. nekem is volt szerencsem öt läöätni, a budai rakparton, szinten buszmegälloban, nyär vegen. :) Tärsalgott , nem logott az orra.
Moccereivel ferinknek ki lehetne mäs elegedettebb ? gergenyi kitüntetesevel is.... @Akitlosz: ez nem egeszen van igy. vagyis volt igy. havas kerdezte ezt töle a kerdes eslsö reszeben de aztän valahogy a vegere belecsuszott egy " ötöde a kerdesebe. erröl beszelt aztäb bajnai, nem pedig a nemet berek hazai megvalosuläsärol. Anemet berek ötöde valosul meg azzal, ha azt a ber es ado tervet valos<tjäk meg, amiröl ott ö beszelt. Bärki megtekintheti az atv-honlapjän.
kevesbe figyelmeseknek, gyanakvobbaknak persze tünhetett ugy is, ahogyan elö van adva itt is. bajnai meg veletlenül sem igert itt több bert, pläne nem azt, amit nemet berekröl tud ahazai nagyközönseg. Mosat epp itt vagyok es bizony hatalmas szoräs van az eszaki regioban, berek es berek között, a munkajog es a z älläslehetöseg közepkoruaknak ugyanolyan rossz , valamint a fiataloe is. akik tul sokan szakkepzetlenek es igy olcson alkalmazhatoak. Annk is örüljenek de nagyon. Ezt is ugy tudjäk csak fenntartani, hogy pl minket ugye tartottak egy bizonyos forräs szintjen. Mäs tagorszägokat ispersze. Olcso munkaerökent is, akik nagyon akarnak dolgozni is. Jobban kilehet facsarni öket. nyilvän, hogy Orbän szändeka a hazai gdp jelentös reszenek az ällamkasszäba törtenö visszarendezesere , nem arat sikert pl itt sem nagyon. Hiänyzik a kasszäjukbol. Abbol a nyilvänvalo okbol. A többi rizsa.
Nyilvän bele is van igerve , miutän annyira tämogatjäk öket az abban erdekelt felek -Orbän politikäja ellen - a hazai baloldalnak mondottakat.

Balt 2013.10.24. 15:50:37

@concret: Sztem a 2. bajusz: még 4 évet ellenzékben nehezen húznak ki öregecskedő szavazótáborral, bár ennek voltaképpen a Fidesz ellenzéki 8 éve az élő cáfolata. :) (Úh lehet reménykedni.)

aszekelyek 2013.10.24. 16:00:50

@concret: Sem a 2002-es, sem a 2006-os kampänya az akkor nyerteseknek nem volt hasznära az orszägnak , egyeneknek , következmenyeit tekintve es az azt követö teljesitmenyük meg ferink igazsägbeszede szerint is a semmi emlitesre csinäläs , utän mäsfel ket ev hazudozäs kormänyzäsa volt.

A 2006-oson mär a nepek is fedühödtek. Csak karhatalom tudta azt eliminälni. Nem nagyon van, mire büszkenek lenniük a balliberälis kormänyoknak azokbol a ciklusokbol. A kormänyzati teljesitmeny eppen ezert nem is szerepelt a kampänyokban de kicsit sem.
Csöpp kis sarazäs volt pl a "zelvettejazorbänkormäny a 19 ezeret a nyugdijasoktol " cimü etüdjük es talän meg az , hogy semmit se epitett csak a hülye gyogyfürdöit ,... ami igen sok penzt hozott nekünk egyebkent azota is de azt is tudtäk negativan tälalni.

Ezt pedig meg fekete Jänos elkepzelese alapjän lätta jonak az az elsö Orbän kormäny. Inkl. david ibolyäcskäek.....

A zorbäncigänyozäs suttogoban ment , de ment...es most visszaköszön, jobbik kepeben.
No a nyugdijjal meg ugy esett az , hogy a legkisebb , 25 ezer alatti vagy annyi nyugdijakat emelte fel elöször , ezert rendezöi baloztäk le , ällitolag szegenysegpärtiak....... baloldaliak?.

Azutän pedig megkaptäk volna ha ö marad kormänyon azok is , ugyanugy , akik nagyobb nyugdijjal , kisebb räszorultsäggal eltek.

Nem ällamadossäg terhere. Nem azonnal elszorva , fedezet nelkül , be nem szedve rä az adot , a forräsät a fenntarthatosägnak. Nem a 100 napos program volt a hiba, hanem az , hogy a fedzete nem volt beszedve.

De eközben ällandoan kitolva volt a nyugdijkasszäbol a magännyugdij kötelezöen fizettetett bevetele. Holott akkor, ez 2006 , mär az IMF is szolt räjuk, hogy az csak a hiänyt növeli, lesznek szivesek azzal kezdeni valami ertelmeset. nem kezdtek. Keveseket engedtek csal visszalepni, meg ferink idejen. alibi volt az. bajnai aztän egyben magähoz vonta a rendelkezes jogät erröl es törvenyt alkotott rola, hogy a hiänyt ugy nem fogja növelni, hogy vegleg a külhoniak hasznäljäk a penzt. Aztän, ha valakinek muszäj, adnak valamit. A biztositäsi matematika elegge hätborzongato szämitäsi rendje szerint. Kis järadek , esetleg. Majd.Hozamtol függöen. Erröl nem is beszeltek a drägäim, akik ugy ägältak ez ellen, hogy Orbän adta vissza a jogot a sajät rendelkezesre hogy a mi kasszänkba egyszer bekerüljön inkäbb az az összeg , mint a bizonytalan jövö majd egyszer lesz valami .

Addig meg mi szivjuk a hiäny miatt a ...fogunkat. Nem tudom , mekkora törtenelem hamisitäs fer majd egyesek lelkere , ha pozitivan akarnak majd szolni. Arrol a ket ciklusrol.

Na de a vegen mär senki nem finanszirozott ezert az IMF idejött szepen rendet rakni. No az sem egy kormänyzati teljesitmeny az ertekelendö fajtäbol. Hivatkozäsnak jo volt , meg propagandänak. Kormänyzati teljesitmenynek botränyos. Vegig tulzott deficit eljäräs alatt lenni...annyi even ät. Amikor lett volna jobb megoldäs. Sokkal. Elöbb.

aszekelyek 2013.10.24. 16:16:51

@Khal Drogo: csak kepmutatäs, mert bizony nagyon sok veri köztük a csalädjät, aki ezen felhäborodik... es mäs modokon terrorizälja öket. Ezt rettenetes adatok igazoljäk. ugyhogy kampänyfogäs , amitöl nem lesznek jobb emberek a csalädjuk bäntalmazoi. Ha ötvenszer is szavaznak mäsra, mint az Orbän kormäny. na de önvizsgälatot arrafele nem divat tartani. tagadäsban vannak , ha nem akkor az mäs, azt megrdemelte a , akit vert. annäl inkäbbfog rä ujjal mutogatni, aki egy rosszat is szol... nanä, minel särosabb. Ez is ismert pszichologiai teny. @concret: majd en. ha most gyöznek, olyan iränyt folytatnak, ami toväbbi 4 ev alatt megerösiti annyira Magyarorszägot, hogy valoban olyan lehessen, amilyet minden välaszto, a nem räjuk szavazo is akarna lätni maga körül. Ha nem, akkor majd hiresen tehetsegesek mindent le tudnak rombolni ujra es a magyarok penzet oda fogjäk tolni, ahovä Orbän elött, a szociälis kiadäsokat lepusztitjäk, räfogjäk persze orbänra, hogy mindenmiatta van. pedig elötte mär ugyanolyan ällapotok voltak, pocsek e s rettenetes. A jövö is annak lätszott, nem volt veletlen, hogy kivettek a kezükböl annak a jövönek a megvalositäsät a nepek. Most te jössz.

Mi lesz aza viläg csodäja, ha mondjuk a a bajnai-mszp , fräszkarika gyöz ; kitör a jolet a szegenyeknek; mertek ekkorät hazudni . Ha nem adoznak, csak ällmadossägbol lehet, megint ideig oräig a lätszatot fenntartani ö es kiszolgälni a bankok es multik erdekeit. majd biztosan akkor lemondanak valamiröl, kirakatnak, a nagyerdemü meg nem fogja tudni, hogy a sokszorosät nyerik azon akkor is. a nyagyerdemü kis morzsät kap, hadd örüljön,de nagy terheket a hätära. Meg az ällamkassza. Nincs semmifele jövökep, amire jo szivvel lehetne szavazni. Ballibek nem tudnak olyat elöadni. Elzavartäk Orbänt, oke. Mäsnap; nagy a baj; Mint 2006-ban ? Mit tud nekik kinälni az a szedett, vedett , leszerepelt csoport, akik a Müegyetem rakparton ägält a rendezvenyen; Abbol nem tud majd villanyt fizetni es fütest, hogy elzavarta Orbänt. Värom a nagy ajänlatot. A visszautasithatatlant, ahogyan bajnai mondta anno. Lesz Orbännak egy visszautasithatatlan ajänlata. Ha mondjuk a szänalmas szocik nem nyerenk ? Ha orbänek nyernek es vele akarnak majd kormänyozni, lesz konszenzuskeszsege a bankoknak; Ha csak ugy nem... es akkor lesz befektetes is; ha csak ugy nem... Csak ezert benne kell lenniük a kormänyban. meggondolando, miutän nem babara megy, hanem sokak börere.

aszekelyek 2013.10.24. 16:19:12

@Khal Drogo: märpedig itt bert nem akarnak emelni a mi jotevöink, a barätainak... Orbän elött sem akartak, az elsö kormänya idejen sem akartak. s csak a nagy tämogatäsokat , adomentesseget es az olcso munkaeröt. Itthon es näluk is.

aszekelyek 2013.10.24. 16:26:30

@laji: nem savazta.9 presszionälta öket, hogy vegyek be a buliba. nagyon ki van burulva, hogy elküldtek befuto hely nelkül. teny, ami teny, hozzä hasonlo szonokuk a kanyarban sincs. Vigyäzok, nehogy valami jot irjak rola veleltlenül:9 tehät a szociknäl jo beszelökejü nincs. Attis is makog es gyönge.

6.Lenin 2013.10.24. 18:21:57

index.hu/belfold/2013/10/24/bajnai_kiakadt_az_orban-beszeden/

-Mi történt Gordonka, bepisiltél?
-Igen,mama én félek!
-Mitől, kiktől félsz Gordonka?
-Tegnap nagyon sok néni + bácsi ment az Andrássy úton.
-Miért nem lőttetek megint közéjük?
-Sajnos nem mi vagyunk hatalmon.
-Majd lesztek.
-Hát, izé...jó neked, ha hiszel benne, mama.
-Ne légy már ilyen .....cs Gordonka, hinni kell benne, mint a húsvéti nyusziban, tudod, aki neked is tojt szép piros tojásokat, vagy csillagokat, már nem emléxem tisztán én sem.
-Az nem a Jézuska?
-Lehet.

hoplita 2013.10.25. 07:52:24

@6.Lenin:
Tán a temetőárokban baszták teli anyádat, hogy ilyen szellemes nyuggergeci lettél?

concret 2013.10.25. 09:43:53

@aszekelyek: Miután kölcsönösen elköszöntünk, lepattanhatna már rólam, de jó messzire. Foglalkozzon azokkal, akik még szóba állnak magával, rendben? (primitív dolog bárkire is egyoldalúan erőltetni magunkat)

2013.10.25. 23:21:38

@panelburzsuj: "Gondolkodtál-e azon, hogy ha te ennyit beleadtál, mint amennyit érzékeltetsz, és ennyire nem volt látszatja, mint amennyit érzékeltetsz - akkor hol a hiba? Ki nem ért kit? Milyen haza az, ami legbuzgóbb fiait nem megtámogatja, hanem jobb esetben észre sem veszi, rosszabban szántszándékkal gáncsolja?"

Alábecsültem annak jelentőségét, hogy mennyire idegenné vált a gondolkodásom - de igyekszem fejlődni. A kérdés viszont magában hordoz egy másikat: mi a haza?

Számomra a haza alapvetően a magukat magyarnak tartó emberek közössége. Ez magában foglalja az általunk hordozott nyelvi, kulturális örökséget, de a "világ rámájának aranyos szegeletét" is, amelyért felelősséggel tartozunk elődeink és utódaink előtt.

Szóval a "haza" elsősorban, "forrás-szinten" ez a felszíni jelenségek miatt mindenhol, például itt is egymás torkának ugró, rövid távú színes mintáktól elvakított embercsoport. MINDEN további történés és folyamat a teljes halmaz összesített működéséből, döntéseiből, hozzáállásából következik. Ez a tömeg jelenleg sajnos a mélyebb gondolatokra nem vevő, így aztán kikerülhetetlen módon termeli ki maga fölé azt a bazári komédiát gazdasági és politikai síkon, amely ellen lázad.

Ez nem akadálya annak, hogy ajándéknak tartsam saját magyarságomat, és igyekezzem minél többet tenni értünk. A kusza felszín alatt ugyanis komoly egyéni értékeket látok, csak sajnos ezek felszínre hozásában, rendszerré építésében nem vagyunk jók - de ezzel így vagyunk az egész világon. Én is hosszú utat jártam be ahhoz, hogy ezt ilyen módon elfogadjam, és a korábbi sikertelenségekből talán tanulva, talán finomodva egyre újabb módon próbáljak hozzátenni a történethez.
Hátha egyszer elég jó leszek ahhoz, hogy felfogható módon tudjam elmondani.

----

Mondok egy példát azért a komoly kérdésekre.

Tudomásom szerint jelen pillanatban a magyar egészségügyi dolgozók nem kis része a vállalhatatlan emberi és szakmai körülmények elől külföldre megy. Egyszerűen azért, mert a mindennapi megélhetési gondok nem férnek össze a magas szintű munkával, és ezt egy határon túl nem lehet "hazafisággal" sem pótolni. Nem látok semmi kivetnivalót abban, hogy családot, tisztes életet is szeretnének a nagyon sok munkával megszerzett, hatalmas napi felelősséggel járó munkájuk mellé.

Ők néhány éven belül még haza tudnak jönni, segíteni egy őszinte, tényeken, felelősségvállaláson és valós közösségi vitákon alapuló átalakulásban. Viszont ha csak ez az alacsony szintű hőbörgés marad, gyökeret vernek új környezetükben, megházasodnak, gyermekeik lesznek, akik már más közegben, más nyelven szocializálódnak, így a legnagyobb jószándék mellett is "kint" ragadnak.

Őket lassan követi a globálisan értékelhető szellemi értéket hordozó (nyelveket tudó, szaktudással bíró) emberek többsége, egyszerűen azért, mert tisztában vannak vele, ha bármi bajuk lenne, akkor itt sokkal kisebb az esélyük minőségi orvosi ellátásra, mint "valahol máshol". Itthon pedig marad a rohamosan zuhanó életkörülmények miatt egyre hevesebben forrongó "kalandvágyó" (idézet tőled) tömeg, és a nyakukon továbbra is üldögélő, kommunikációképtelen, uszító "vezetők".

Na ez a magyar, gondolkodó és ember fogalom kibékíthetetlen ellentéte, amely elől szomorúan, de minden szégyenérzet nélkül menekülni fogok. Azok pedig, akik lelkesen és a legjobb szándékkal vonulgatnak a "Nem leszünk gyarmat!" tábláikkal, nyugodtan lecserélhetik erre: "Így leszünk gyarmat..."

Szerintem...
süti beállítások módosítása