Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:16

Az eddigi forgatókönyvek a Jobbik biztos bejutásával számoltak ugyan, de arra épültek, hogy a kampányban már nem tudja jelentősen növelni a szavazóbázisát a radikális párt. Az EP-választási eredményük (14,77%) több tekintetben félrevezető lehet, hiszen a voksolás körülményei (alacsony részvétel, reprezentativitás hiánya - értsd: egyes pártok szavazóinak jelentősen eltérő részvételi hajlandósága) és sajátosságai (tétnélküliség, „őszinte” szavazás) leginkább nekik kedveztek. Nem tartom azonban elképzelhetetlennek azt sem, hogy a Jobbik az eddig tárgyaltnál lényegesen jobban szerepeljen. Mindez két módon történhet: vagy a lengyel modellhez hasonló kétpárti jobboldali dominanciával, vagy a Fidesz mellett két középpárt versengésével. A következőkben ezt a két forgatókönyvet mutatom be.

Mielőtt azonban erre rátérnék, röviden szólni szeretnék a normativitás problémájáról. Debreczeni József furcsa cikkében bakelitpolitológusoknak nevezte azokat, akik csak unalmasan elemeznek, de soha nem elleneznek. Tóth Csaba válasza után nem látom értelmét a hosszas érvelésnek, de a „se hús, se hal fiúk” védelmében ismét el kell mondanom: az elemzés – ha lehetnek is politikai következményei – alapvetően nem politikai cselekvés. Aki ilyet állít, az tagadja a politika módszeres vizsgálatának önállóságát, s a politika és az ilyen vagy olyan politikai érdekek szolgálatát látja csak ebben. Tiszteletben tartom azok véleményét, akik így gondolják (nevezett szerző messze nincs egyedül), magam azonban más mércét követek. Mindez nem azt jelenti, hogy ne lenne véleményem a helyesről vagy a helytelenről, hogy ne lenne politikai értékválasztásom (a kommentekben ezt követelők kedvéért oldalt belinkeltem egy interjút, amelyben erről is beszélek), de azt igen, hogy az elemző jellegű írásaimat nem ezekkel szeretném megtölteni. Így aztán most a következőkben a Jobbik esetében sem ítélkezni, hanem inkább értelmezni kívánok.

A Jobbik választási esélyei kapcsán találkozhatunk talán a legnagyobb bizonytalansággal. Lehangoló lehet ezt olvasni azoknak, akik a jövőre kíváncsiak: én azonban azt is el tudom képzelni, hogy az 5-10 százalékos sávban végeznek, de azt sem tartom kizártnak, hogy 20 százalékig elérjenek. A bizonytalanság a Jobbik megkülönböztető jegyeiből, valamint a többi párt ma még ismeretlen mozgásából fakad. Négy dologra azonban érdemes figyelni, amelyek talán már a kampány során előrejelzik a párt erejét. Az első a Jobbik médiabeli reprezentációja: ma a párt döntően csak saját csatornáin és aktivistáinak köszönhetően tud eljutni választóihoz, a parlamenti pártokkal összehasonlítva befolyása és szereplési esélye minimális a média főáramában. Az EP-választáson ez elégnek bizonyult, nem tudni azonban, hogy a parlamenti kampányban hogyan alakul majd mindez. A második a szélsőségesség problematikája: kérdéses, hogy a Jobbik szélsőséges megnevezése – nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyre többet használja ezt a formulát – mennyi potenciális szavazót tántorít el, hiszen a választók általában nem tartják magukat annak, még akkor sem, ha valójában azok. A harmadik a „küszöbfélelem”: a Jobbikot eddig – más kis pártokhoz hasonlóan – hátrányosan érintette az elveszett szavazattól való félelem. Nem tudjuk, csak sejtjük, hogy az EP-választáson elért meglepő eredmény megszüntette-e ezt a hatásmechanizmust a Jobbik esetében. És végül a győzteshez húzás: nehezen kalkulálható, hogy a döntő kérdésben (ki kormányozzon?) állást foglalni kívánó jobbikos szavazók vajon nem voksolnak-e inkább arra a „második kedvenc” pártra, amelynek komoly esélye van a főhatalom megszerzésére.

A Jobbik 2009-es sikerét számos okra visszavezethetjük. Beszélhetünk a párt tudatos építkezéséről, a korábbi szélsőséges pártokhoz képest lényegesen professzionálisabb politizálásáról, a megcélzott választóközönség igényeihez igazított mondanivalóról (lásd: cigánybűnözés), vagy éppen az elmúlt évek magyar politikájának hatásairól. Magam úgy vélem, hogy a legfontosabb elem a Jobbik előretörésében nem a „szélsőjobboldaliság”, hanem az „újdonság”. Várható volt, hogy a közhangulatban tetten érhető „húzzanak el mind, de különösen a kormány” (és jöjjenek végre mások) hangulat előbb-utóbb felemel majd új pártokat. Az azonban nem volt kiszámítható, hogy ez egy a politika jobbszéléről történik majd. A régiónkban ismerünk hasonló anti-establishment szituációkat, azokból időnként az LMP-hez hasonló, a politikai tér közepén megszülető új erők profitáltak. Abban, hogy ma úgy tűnik, 2010-ben elsősorban a Jobbik (és csak kisebb részben az LMP) nyerhet a radikális változás iránti igényből, jelentős szerepe van a 2006 után történteknek. Ha nincs őszödi beszéd, tévéostrom, kordon, utcai harc és hideg polgárháború, valószínűleg a Jobbik megmaradt volna a szélsőjobb pártjának, ahol a küszöb átlépése ugyan nem tűnt lehetetlennek, de ennél többről nem álmodhattak volna.

Az újdonság ereje azonban a parlamentbe kerülve hamarosan megszűnik. A Jobbik számára a nagy kérdés az, hogy az Országgyűlés falai közé lépve milyen stratégiát kövessen. Ezt a döntést alapvetően határozhatja meg, hogy a megerősödött párt milyen riválisokkal és milyen konstellációban találja magát.

Negyedik forgatókönyv

Nem vitás, a Jobbik legfontosabb ellenfele a szavazókért folytatott harcban ma a Fidesz. A radikális párt és a legnagyobb ellenzéki erő közötti térben szavazók sokasága található, s miután mindketten tisztában vannak ezzel a ténnyel, már most is látható, hogy igyekeznek egymás hitelességét aláásni. Hosszú távon a Jobbik erősödésének legvalószínűbb útja a Fidesz gyengülése lehet, 2010-ben azonban nem zárható ki az sem, hogy a baloldal összeomlásából mindkét párt profitálhat. Ha a pártrendszer egy lengyel típusú átalakuláson („varsói gyors”) menne keresztül, 2010 után akár nálunk is kialakulhatna egy két nagy jobboldali párt által uralt politikai tér. Egy ilyen erőeltolódás azt jelentené, hogy a baloldal hosszabb távra ellenzékbe szorul, s megszűnik váltópárti jellege.

Talán érdemes kicsit átgondolnunk a lengyel eseményeket. 2005 szeptemberében Lengyelországban a kormányzó baloldal összeomlott: 11 százalékot szerzett, miközben 2001-ben még 41 százaléka volt. A baloldal a következő, 2007-es előrehozott választásra sem talált magára, számos személyi és szervezeti változás ellenére mindössze 13 százalékig jutottak. A 2005-ös átrendeződés óta két jobboldali párt, a PO (2007: 41,5%) és a PiS (2007: 32,1%) uralja a lengyel politikát.

Bogdan Góralczyk írja: „Lengyelországban 2001 és 2005 között újfent a posztkommunisták kormányoztak, akik akkorra már tekintélyes javakat kanyarítottak ki maguknak az egykori állami tulajdonból. Gazdagok voltak, szélsőséges liberálisként viselkedtek, megfeledkeztek a választóikról. Továbbra is ott lengett zászlajukon a társadalmi igazságosság jelszava, de tetteik valami másról árulkodtak. Nem jól sáfárkodtak a hatalommal, belső viták kezdték feszíteni pártjukat, ami ilyenkor teljesen természetes. Aleksander Kwaśniewski köztársasági elnök, a baloldali tábor megkérdőjelezhetetlen vezetője végül megbuktatta Leszek Miller kabinetjét. Az új kormányfő egy pártonkívüli szakember, Marek Belka közgazdász professzor lett, aki bejelentette – 2004-et írtunk ekkor –, hogy „csupán átmenetileg tölti be ezt a posztot”. Egy évre kötelezte el magát, ezt az ígéretét megtartotta, az esedékes választásokon nem is indult.”

Bár minden analógia sántít, s időnként inkább félrevezetnek ezek a párhuzamok – csak egy példa: érzésem szerint a PO és a PiS messze nem feleltethető meg a Fidesz és a Jobbik karakterének (erről egy hasznos komment itt) -, ha 2010-ben az MSZP a 10 százalék közeléig gyengül, nem teljesen elképzelhetetlen egy ehhez hasonló átalakulás sem a magyar pártrendszerben. Mindez radikális változásokat hozhatna a pártok pozíciójára nézve, feltehetően mindkét jobboldali pártot eltolná a jobb-bal skálán: a Fideszt a centrum irányába (a PO-hoz hasonlóan), a Jobbikot pedig – hogy váltópárti esélyei legyenek – a jobboldal széléről befelé.

Ötödik forgatókönyv

A Jobbik erősödése azonban úgy is bekövetkezhet, hogy közben az MSZP esélyei sem szűnnek meg a feltámadásra: miközben a Fidesz egyedül megszerzi a többséget, a szocialisták 20 százalék környékén megkapaszkodnak, a Jobbik pedig ugyaneddig erősödik. A két középpárt léte szintén érdekes helyzetet szülne, ezáltal ugyanis a kormányzó Fidesznek kétoldali erős ellenzéke lenne. Ebben a helyzetben az első számú kérdéssé az válna, hogy vajon a Jobbik vagy az MSZP – vagy akár egy harmadik erő – lesz-e képes a következő választásra első számú kihívóvá válni, a 2010 utáni opciók száma így megsokszorozódna.

Már látszanak tehát valamennyire a 2010 utáni forgatókönyvek is, de talán éppen itt az ideje, hogy a 2010-eseket befejezzük. Biztos akad olyan, aki szerint semmit sem tudtunk meg, szerintem azonban a lehetőségek és az azokat meghatározó feltételek ismerete sokat elárul a jövőről. A következőkben azonban már a jelen felé fordítom a blog figyelmét, s a kampány egyes fontos eseményeinél jelentkezem – nem elfelejtve azt sem, hogy vajon ezek a történések miként érintik az eddig felvázolt forgatókönyvek esélyeit…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr21508698

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az erő velük? 2009.11.13. 08:23:02

Hozzám is eljutott végre a Jobbik kampányfilmje, és teljesen a hatása alá kerültem. Igaz, eleinte azt hittem a Star Wars jelentkezik újabb résszel. Az egész videó szerkesztése, a zenei aláfestés (Clint Mansell forog a sírjában), még csak egy izgalmasna...

Trackback: A Kiábrándult ország - Bevezető 2009.11.09. 14:34:49

 A kiábrándult emberekkel az a legnagyobb gond, hogy ők mindig ilyenek maradnak. Léteznek ugyan olyan élethelyzetek, mikor úgy látszik, hogy már nem kiábrándult, de ez csak látszat. Olyanok mint a súlyos betegek. Időnként jobban van, de aztán újr...

Trackback: A harmadik erő 2009.11.08. 14:45:11

A szocik 7 éves kormányzásának kétségkívül egyik legnagyobb "eredménye" (a pocsék gazdasági mutatók mellett) a szélsőjobb megerősödése. Tavaszig még kidőlhet néhány csontváz a kormánynál, a BKV-nál és más állami cégeknél, így könnye...

Trackback: Jogvédelem jogfosztással 2009.11.08. 14:23:00

Kutyaharapást szőrivel, kirekesztés ellen kirekesztéssel? Előszó: Mielőtt még a lényegre térnék, szeretnék leszögezni valamit a szövegértési problémákkal küszködők kedvéért: a poszt nem nem a Jobbik és személy szerint Vona Gábor

Trackback: Jogvédelem jogfosztással 2009.11.08. 14:07:36

Kutyaharapást szőrivel, kirekesztés ellen kirekesztéssel? Előszó: Mielőtt még a lényegre térnék, szeretnék leszögezni valamit a szövegértési problémákkal küszködők kedvéért: a poszt nem nem a Jobbik és személy szerint Vona Gábor

Trackback: Magyarország a magyaroké 2009.11.08. 12:59:31

Másnak úgyse kell. És ha kéne, itt vannak derék magyar harcosaink, vasárnapi honvédek, gárdistak, férfiak, akik vállvetve harcolnak, ha kell a gyepükön, ha kell a Donnál, hogy megvédjék ezeréves határainkat. És különben is, körülölelnek minket a magas ...

Trackback: Meggyes a Jobbikba tart? 2009.11.08. 12:24:38

Hosszú idő óta egyetlen párt vezetése tehette be a lábát az Esztergomi Városi Telvízió stúdiójába: a Jobbik. Nem is akárkik voltak jelen... nem az esztergomiak, hanem az elnöki kabinetből a vezető: Szilágyi György és Schneider Tamás a Szociál...

Trackback: Mi a közös a Jobbikban és a Magyar Dolgozók Pártjában 2009.11.08. 11:56:38

Szociológiai karakterükben, retorikájukban és a keleti Nagy Medvéhez fűződő viszonyukban is megegyeznek. A Jobbik szociológiai karakterét hasonlítom össze a bolsevik típusú kommunista pártokéval.   A Jobbik és a bolsevik típusú pártok k...

Trackback: Választás 2010? 2009.11.08. 11:42:22

2010. évi Országgyűlési Képviselő Választás 1. fordulója - 2010. április 10. Az 5-10%-os határszámítás A területi listák értékelése Önálló területi listát állító pártok értékelése A listát állító párt neve ( % ) Értéke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olvasom a kuruc.infót ....nem szarabb az indexnél 2009.11.08. 18:11:54

sok riogató ... tehát féltek a szélsőjobb terjedésétől??? akkor miért nem hisztiztek, hogy Bajnai puszipajtás Netanjau-val... a Benjaminnal... ja nem mondták.. a pártja Izrael szélsőjobboldali pártja.. olyan mint a Jobbik ... ja csak ők Izraelben vannak és zsidók ... nekik szabad... nekik szabad tankkal vadászni a kisebbségüket ... no kis szocik meg liberálisok... ki is a mumus?? mert nekem ez nagyon nem tetszik ... és bűzlik is... hogy a Jobbik bekerül a parlamentbe?? adja az Isten... mert az csak jót fog tenni az magyarságna.. akik riogatnak azok meg gondolkozzanak el... Izraelen s szélső jobboldali tagokon akik a kormányban vannak.... ott... és reméljük nemsokára itt is...

6.Lenin 2009.11.08. 18:19:17

@öregfelcser:

"..amíg kiváltanánk ezt a saját magunk tőkéjével az bizony beletelik pár évbe. Felépíteni olyan iparágakat amelyek kellenek a mindennapi élethez, de már nem működnek hazánkban stb.."

Megtaláltad az elhantolt ebet.

tölgyes 2009.11.08. 18:19:39

Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a Jobbik leelőzi az MSZP-t.Nem feltétlenül azért mert a fidesztől elveszi az ehhez szükséges szavazatokat, hanem azért, mert a z MSZP-től is közel annyi szavazatot vesz el mint a fidesztől.
Azt az elemzők is, az MSZP is jól látja, hogy az erős Jobbik nem jó se az országnak, se a fidesznek. Náluknál rosszabb csak az MSZP-nek... még akkor is ha a Jobbik létrehozásában a rossz politikán túl is volt MSZP-és erőfeszítés. Szerintem elmérték magukat... nem mérték fel jól a következményeket!!

avram iancu 2009.11.08. 18:20:09

Aki hallott már nemzeti rock számot a Danubius rádióban az legyen szíves ennek címét, előadóját, pontos idejét megadni. Vagy ez egy lehetetlen dolog?

Wigyorexxx 2009.11.08. 18:23:28

@pinky, the brain: ...vadásszunk mi is tankkal....gárdistákra...meg betyárokra...hehe...ha nekik lehet nekünk is....

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.11.08. 18:28:28

A Lobbik Oroszországért Mozgalom addig él, amíg léte a KGB-utódszervezetének az érdeke. Putyin látta, hogy meggyengült az MSZP, kellett egy új szolga.

Magyarország Európához akar tartozni, és nem a keleti despotákhoz.

zsoltix 2009.11.08. 18:29:05

A Jobbik ellenfele a Fidesz, az Mszpnek szinten a Jobbik. 3 hal uszkal az akvariumban,nem ketto. Persze, hogy a regiek ratamadnak az ujra, nehogy elegye eloluk a szaritott vizibolhat, amin ok eddig szepen megosztoztak.

6.Lenin 2009.11.08. 18:30:31

@tölgyes:

"...nem mérték fel jól a következményeket!! "

Régi "jó" szokásuk.2006 ősze óta meg nagyon is,mi az hogy,nagyon elkúrták.

Egy mérsékeltebb Jobbik,nem biztos,hogy rossz lenne az országnak.
Csak a rasszizmust kéne kidobni.Aztán kellene még,valódi baloldali és liberális meg konzervatív pártocskák is,az igényeknek megfelelően és számban/nagyságban.

abandi 2009.11.08. 18:35:41

@6.Lenin:
Állítólag érdemes átgondolni a mindent gépesítő termelélenység-hatékonyság-fókuszálás-dinamizmus libsi szentnégyességet.
(Új kalandok, új gyárak...)
Egy biztos:
Már megint a Török úr lesz a választások győztese !
(Már amennyiben kihúzzuk odáig...)

zsoltix 2009.11.08. 18:37:21

@avram iancu: Danubiuson Karpatiat, Fejbort, meg Hungaricat jatszanak egesz nap, nem tudtad? :)

6.Lenin 2009.11.08. 18:38:10

@Gaiaman:

Majd a ferdeszeműek megmondják,hogy hová is szeretnél tartozni.Nem lesz ezzel gond néhány éven belül.
Ha addig sokat iszol, még sárga is lehetsz,de akkor gyorsan abba kell hagyni.

Kivlov 2009.11.08. 18:40:07

Hajrá Jobbik!
Szebb jövőt!

Wigyorexxx 2009.11.08. 18:47:28

@Kivlov: ...szebbet mi?....de hogyan te majom.....

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.08. 18:52:53

@Wigyorexxx: Hát a Lobbik Oroszországért Mozgalommal. Kivel mással. írány Ázsia.

Kivlov 2009.11.08. 18:55:45

@Wigyorexxx:
kezdetnek elég lenne felhúzni 1-2-3-4... ex-döntéshozót.

clownfish 2009.11.08. 19:02:41

nade a nap legrosszabb híre, hogy nyert a chelsea. már a jobbik se érdekel annyira. pedig nem is szeretem a man u-t :(

zsoltix 2009.11.08. 19:06:10

Amugy a nemzeti rockra visszaterve, ismeri mindenki a regi Illes slagert: 'azt hiszed, hogy nyilik meg a sarga rozsa, azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szora' Ez akkor rendszerellenenesnek szamitott, most meg veregetik a vallukat, hogy de megmondtak a kommereknek a frankot. DE!: hallgassa meg valaki az Egeszseges Fejbortol a Rozsavirag cimu szamot! Szep, lassu, dallamos zene, semmi durva dolog nincs benne. De a mostani hatalomnak sem tetszenek a rozsakrol szolo szamok, mert szelsojobbosnak, neonacinak titulalnak mindenkit, aki nemzeti rockot hallgat. Nem volt itt rendszervaltas, csak babokat csereltek.

Wigyorexxx 2009.11.08. 19:11:38

....de nem?.....nem ezt akarjátok?.....tényleg nem?....

Wigyorexxx 2009.11.08. 19:29:27

Jólvanakkor lelépett a sok nyúlgestű...én is megyek....frakkk them offf.....

dzsugasvili 2009.11.08. 19:35:36

Szerintem lehet második erő, sőt nagy valószínűséggel az lesz. Azzal kapcsolatban meg hogy kormányképes-e: a szoci-szadesz 8 éves őrjöngése után ha 15 takarítónő alakítana kormányt (akik korábban még soha nem vettek részt pártpolitikában) vélhetőleg ők is jobbat tennének nekünk némi segédlettel. Azért ezt ne felejtsük el. A makogó Lamperthre, ökögő Medgyessyre, a csupa-csupa ősöreg, csak a saját hasznát leső képzetlen barom bekövesedett ősbolsira emlékezve (manapság egyre többről derül ki, hogy még esetleg érettségijük sincs) nem hinném, hogy a Jobbik rossul állna szakemberek tekintetében. Amire itt sokan gondolnak az az, hogy furcsa látni ma egy pártot csupa huszinévessel, akiket korábban soha se lehetett látni a képernyőn. De szerintem soha nem lehetnek gyengébbek egy Gyurmai Zitánál vagy pláne Szűcs Erikánál. Brrrr....

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.11.08. 19:50:53

Térjetek már észre! A probléma nem „a korrupció”, mint valami önmagában lévő jelenség amit estleg ki lehet gyomlálni. A rendszer maga korrupt, az egész berendezkedésnek olyan a természete, hogy a dolgok másként mint korruptan nem folyhatnak. Tessék odapislantani esetleg a nevem melletti linkre. Ott derül ki.

De azzal foglalkozni ciki, ugye, mert akkor kiderülne, hogy rajtatok a felelősség hogy változtassatok, nincs kitők készen várni? Akkor már nem elég drukkolni valakik mellett és ellen, hanem felelősnek is kell lenni, igaz? Az nem népszerű gondolat.

Hát csak drukkoljatok és főjetek tovább az eddigiben ha nektek ez a jó. Ellenetek csinálták eredetileg, de most már magatoknak csináljátok.

Vagy van aki másként látja?

2009.11.08. 19:57:50

@dzsugasvili: Az elbizakodottságod sokkal jobban hasonlít a bolsevikokra, azok bízták a gyárak vezetését betanított munkásokra. Amit az Mszp vezetés képzetlenségéről írsz, hülyeség, de van (volt) mellettük egy szakemberekből támogató réteg (ahogy a Fidesznek is van). A Jobbiknak se képzettsége, se államigazgatási tapasztalata nincs. Hálistennek, az a veszély nem fenyeget, hogy kormányzó erő lesz. Eltűnnek majd, akár a Miép meg a kisgazdák.

zsoltix 2009.11.08. 20:03:55

Minel jobban le akarjak jaratni a nemzeti oldalt /ami nem a fidesz, mert ok is a lejaratasan vannak/, annal erosebb lesz. Nezzuk az amcsikat! Az egesz vilag oket majmolja. Kicseszettul nagy nemzeti ontudata van meg annak is, aki csak 1. generacios bevandorlo. Megszoljak erte? Nem. Ott elvarjak. Mi, akik itt elunk ezer eve, nem mondhatjuk ugyanezt, hogy szeretjuk a hazankat, mert aki ilyet mond, az mar hitlerista neonaci nagymagyar. Ezen kell valtoztatni, basszus. Itt mindenki buszke lehet a nemzeti, nemzetisegi identitasara, csak a magyarok nem.

ork (törölt) 2009.11.08. 20:05:30

A Jobbik nem hogy második, de akár első erő is lehet.

Valaki utalt rá, hogy vidéken problematikus a magyar-cigány viszony. Igen, de ez a "probléma" több millió szavazópolgárt érint. Ez már nem csak néhány eldugott BAZ megyei, vagy szabolcsi falu terhe. Bár talán a "probléma" szó nem teljesen fejezi ki azt a félelmet, hogy bármikor leköphetnek az utcán, kirabolhatnak, megverhetnek, megölhetnek.
És igen, elég sokan felháborodnak azon is, hogy munka nélkül, mindenféle segélyből, támogatásból nagyon jól el lehet vegetálni és jókat lehet röhögni a "parasztokon"!
És igen, ilyenkor ezek a Budapestről nem látszó vidéki emberek azt sziszegik a foguk között, hogy a k..va anyátokat, ezt be fogjátok sz.pni!!!

A pártoknak - MSZP, SZDSZ, FIDESZ, MDF, KDNP, LMP stb. - fel van adva a labda, csak annyit kéne mondaniuk, igen, ha kell VÁLTOZTATNI fogunk ezen a dolgon, ha kell kemény intézkedéseket hozunk.

De nem teszik. A hátra lévő fél évben pedig csak romlani fog a helyzet.

6.Lenin 2009.11.08. 20:06:40

@A Nép - Te vagy!:

Hová sietsz?
20 év mi a tosz történelmi léptékben?
Lassan megy annak a beidegződése,hogy tulajdonképpen rólam/rólunk szólna ez a mese.

Máshol ez pár száz év.
Sok grószfater még munkásőr egyenruhában megy a misére.
Majd,szép lassan.

Picitures doktor 2009.11.08. 20:08:29

@Wigyorexxx: el tudnám viselni.. ),sőőőőőőt,elvárom....

clownfish 2009.11.08. 20:10:53

@zsoltix: az amerikaiaknál a nemzeti érzelmeknek pozitív üzenete és integratív jellege van. a magyar "nemzeti érzelműek" megosztóak, kirekesztőek. éppen ezért nem kér belőle a nagy többség, na de nem kell aggódni, attól még ők is magyarnak érzik magukat, csak nem közösködnek a primitív jobbikosokkal. tisztelet a kivételnek persze...

hajdú 2009.11.08. 20:11:55

Egyetértek Török Gáborral abban, hogy a Jobbik az "újdonság" erejével (is) hat. A Jobbik ugyanis - a szerepét tekintve "elődjével", a MIÉP-pel szemben - úgy tűnik, sikerült azt elérnie, hogy a nem szélsőséges gondolkodásúak közül is szavazókat nyerjen. Kérdés, hogy mi lehet ennek az oka? Tudom, a személyes tapasztalat elemzésre nem feltétlenül alkalmas, de úgy gondolom, jól illusztrálhatja a szavazók egy részének gondolkodását. Egy barátom (számomra meglepő módon) azt állította, hogy nem lenne baj, ha a Jobbik kormányra kerülne. Kérdésemre, hogy ezt hogy gondolja, lényegében két gondolatmenettel válaszolt: egyrész leváltanák a régi elitet (szemben a fideszessekkel, akik szerinte a háttérben úgyis lepaktáltak már a szocialista establishmenttel, ami a korrupciót illeti), másrészt szélsőséges retorikájuk csak álarc, "nem gondolják annyira komolyan", és mindez csak arra szolgál, hogy az elégedetlenek szavazataival hatalomhoz jussanak. Hozzáteszem, a magam részéről ezt illúziónak gondolom, máscsak az útfüggőség miatt is (nehezen valósíthatnak meg egy hátraarcot korábbi retorikájukkal szemben). De a lényeg, hogy szerintem számos ilyen szavazójuk lehet (illetve pontosítok, akkor lehetnek valójában sikeresek, ha számos ilyen szavazójuk van), akik hasonló módon "váltást" várnak a Jobbiktól.

6.Lenin 2009.11.08. 20:12:27

@ork:

"A pártoknak - MSZP, SZDSZ, FIDESZ, MDF, KDNP, LMP stb. - fel van adva a labda, csak annyit kéne mondaniuk, igen, ha kell VÁLTOZTATNI fogunk ezen a dolgon, ha kell kemény intézkedéseket hozunk."

Neked kell mondani,ha nem változtattok,húzzatok el.Maguktól soha nem fognak.

Picitures doktor 2009.11.08. 20:14:03

@6.Lenin: 20 év mija szösz,az ÉN,nem történelmi léptékemben?Mongyam,vagy ne,hogy életem harmadrésze????És hogy mindegyik harmad eddig el lett cseszve?????

6.Lenin 2009.11.08. 20:26:03

@Picitures:

És?

Vártad a küszöbön,majd csak lesz valahogy?
Nem szabadna eljutni,hogy beállunk a sorba,aztán egymást fikázzuk,a tiéid a hülyék,az enyémek a jók.

Közösen kellene feltenni a kérdést,jó ez NEKÜNK?Szevasztok,majd legközelebb.
Aztán,ha a másik is faszkodik,na,Te is húzz el.Jöhet a harmadik.

Igen,nekem értékes az a 20 év és teszek is,hogy az legyen.

Nem szabadna beszopni,úgysem változik semmi,minek?

Ez a legaljasabb hazugság!

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.11.08. 20:27:44

@clownfish:ez elég strabag demokraták szövetsége szintű retorika,amihez nem kis vastagbőr szükségeltetik,azért remélem a Libbantak Második Próbálkozásához nem tartozol,nincs szükségük ilyen kontraproduktív figurákra :)

zsoltix 2009.11.08. 20:28:08

@ork: A Jobbik nem lehet az elso ero. Oket nem futtatja annyi medium, mint a masik kettot. Csak ezert. Gondolj bele. Aki nem hasznal netet, csak a radiobol, tevebol szerez informaciot, mit hall? Fidesz,mszp,mszp,fidesz. Az emberek fejenek tobbsegeben csak ez a 2 van. Es Maris neni, meg Pista bacsi Kiskunnekeresden ebbol a kettobol fognak valasztani, mint meg rajtuk kivul nehany szazezren.

ork (törölt) 2009.11.08. 20:33:22

@zsoltix:
Vidéken még beszélnek egymással az emberek, nem csak a különböző tömegtájékoztatási eszközöket veszik igénybe.

Én ott élek és a környezetemben mindenki tisztában van azzal, hogy mi a Jobbik, mi a Magyar Gárda. Talán mert érinti őket a fentebb vázolt probléma, és a médiumok erre nem mondtak semmi okosat.

Ja és már elég sok helyen van Internet is! ;)

6.Lenin 2009.11.08. 20:38:27

@zsoltix:

Azért ennél kidolgozottabb módszerek is vannak,hogyan lehet befolyásolni az embereket a választás előtt néhány hónappal/héttel.

Vannak ám okos emberek is a pártoknál.Értékesebb a hatalom annál,hogy csak úgy lemondanának róla.

Nemsokára beindul a gépezet. Elkészülnek a listák,lesz itt nagy mulatság azért a néhány mandátumért.

Lesz móka kacagás,meglepi.

zsoltix 2009.11.08. 20:39:45

@clownfish: Ezen azert lehetne vitatkozni. Mert tulajdonkeppen nem a nemzeti erzelmuek a kirekesztok, hanem azok, akik oket kirekesztik, mert nemzeti erzelmuek. Es azert kirekeszteni valakit, mert nemzeti erzelmu, szerepel ilyen az alkotmanyban, hogy ez jogos?

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.11.08. 20:40:02

@ork
Vidéken nem értik mi a Lobbik Oroszországért Mozgalom, csak azt hallják, hogy valaki felveti az ő problémájukat, miközben megoldást nem nyújt rá. Egy éves volt a Lobbik felfutása, annyi lesz a zuhanása is. Az önkormányzatin már sehol se lesznek.
@blas
Az ilyen semmi érveléssel megtámogatott kommentekre nincs szükség. Menjetek vissza inkább Putyin papához!

clownfish 2009.11.08. 20:45:24

@blas: nem vagyok kontraproduktív, ezt nem tudom miből gondolod, másrészt mondd meg, mivel vagyok akárkinél rosszabb hazafi.
@zsoltix: duplacsavar? ezaz.

a hazafiságot nem ideológiák, hanem az élet dönti el. ilyen egyszerű. ha becsületesen élsz, tökmindegy, milyen a pártpreferenciád, nem tudnak beléd kötni. jobb esetben még a társadalom számára is hasznos vagy.

ork (törölt) 2009.11.08. 20:49:52

@Gaiaman:
Én nem vagyok vátesz, nem akarom megmondani a frankót. De ha már szó esett mindenféle választási technikákról, ideológiákról, hatalomgyakorlásról, politikai elvekről, elvetlenségekről, gondoltam, megírom a földszagú megközelítést is.
Ha úgy tetszik, hozzáadtam egy paramétert a függvényhez.

Vagy figyelembe veszik az érintettek, vagy nem.

zsoltix 2009.11.08. 20:50:57

@6.Lenin: Ingyen ebed, ingyen sor, ingyen fuvar a szavazofulkeig, hat persze, hogy vannak finomabb modszerek:)

6.Lenin 2009.11.08. 20:57:22

@ork:

Igazad van!

Ha nem veszik figyelembe,mondj még egyet,aztán még.Mindenkinek joga van,sőt kötelessége a saját paraméterét hozzáadni.
Ez lenne a lényeg.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.11.08. 21:03:49

@6.Lenin: A Lobbik Oroszországért leginkább a para métert növeli hazánkban. De hiszen ezért is fizeti Putyin.

6.Lenin 2009.11.08. 21:05:39

@zsoltix:

Igen,többek közt,meg veri a feleségét,vasárnap a mise előtt megeszi a gyerekeit + hasonló nyalánkságok.

6.Lenin 2009.11.08. 21:09:32

@Gaiaman:

Vannak,akik valós jelenségeket alábecsülnek,mások túloznak.A jelenség viszont létezik,aztán ki szokott derülni,sajnos mindig utólag,kinek is volt igaza,ha túlélik.Ha nem,akkor meg tök mindegy.

Feuer Frei ! 2009.11.08. 21:21:21

Legyen már meg a négyszázadik :)

6.Lenin 2009.11.08. 21:27:09

Az OVB 2010 máj. ??-án kiadott közleménye az előzetes eredményről

1.Fidesz k... nagy előny
2.Jobbik szoros 15-20%
3.MSZP
4.MDF + a többiből kipotyogott.Éppeg csak. Bokros hozta a slepjét.

Jóccakát!

Pollack 2009.11.08. 21:38:15

A nemzeti érzelműnél kevesebb hülye kifejezést hallottam már felebarátaim.
Szerintem ebben az országban, majd mindenki az.
Így én is, mert ismerem a büszkeségre okot adó történelmünket, a sok büszkeségre okot nem adó jelenünket, s mert bízok egy szebb jövendőben, ahol nem aszerint különböztetjük meg egymást, hogy ki a magyarabb.
Annak ellenére is magyarnak tartom magam, hogy felmenőim 3/4-es sváb, akik sváb létük ellenére is magyarnak vallották magukat, s emiatt is harcoltak a keleti fronton, vagy dobáltak '56-ban gránátot az orosz tankokra.

De gyanítom, hogy hasonlókat akármelyikünk leírhatna, függetlenül attól, hogy Lobbikosnak, LMP-snek, vagy akárminek mondjuk magunkat.

Szóval ne arra verjük már, hogy ki mennyire "érzi a nemzetet", mert ez baromság. Mesterséges megkülönböztető-eszköz.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.11.08. 21:45:55

@Pollack:
Jó, azért van egy kis különbség a között, aki Internacionálét énekel és úgy gondolja, hogy az EU majd mindent megold, a határon túliakkal foglalkozni pedig merő irredentizmus meg a között, aki szerint ők ugyanolyan magyar állampolgárok, mint mi, akiket támogatnunk kell a megmaradásukban és akikért felelősséget érzünk anyaországiak.

Na ezt a minimumot se vállalta az MSZP és az SZDSZ 2004-ben, és valahol innen eredeztethető a nemzeti nem nemzeti felosztás. Megjegyzem utólag pl Geszti Péter megbánta, hogy nemmel szavazott, és hallottam több mszp-s szdsz-s politikust is, aki megbánta, vagy akár igennel szavazott anno.

Magyarnak lenni nem genetika kérdése. Nyelv, és közösséghez tartozás kérdése. Csak az egyik oldalt épp ezt a közösséget (annak határon túli 1/3-át) tagadta meg. Én személy szerint ezt tartom Gy.F.legnagyobb bűnének, 23 millió románnal riogatást és nem az "elkúrást" vagy az őszödi beszédet...

Alapvető élelmiszer 2009.11.08. 21:47:46

@öregfelcser: ez a kormányváltással az csak az a gond, hogy a magyarok döntő hányada lusta, beszari trehány ember. Aki elvárja, hogy máról holnapra eljöjjön a Kánaán, luxemburgi bért kapjon és kambodzsai árakon vásároljon, a környezete egy skandináv kisvárost idézzen, amit dolgos cigányok tartanak karban, miközben ezért neki a kisujját se kelljen mozdítani és holnap is ugyanúgy megkapja a kőbányai sörét.

Éppen ezért a Fidesz sorozatosan leépíti a retorikát, már nem kormányváltó, meg nem csörgetjük az órát, meg nem ultimátumozunk. Mert a magyar ember az ilyet nem szereti. Még a végén neki is valamit tennie kell. Helyette beleringatjuk az állam mindenhatóságába (itt is jól észrevehető, az állam nyalja fényesre a hátsómat, de engem ne adóztassanak!).

Egy normális országban az öszödi beszéd után százezrek lepik el az utcát transzparensekkel, nálunk meg arról cikkezett a tévé, hogyan szarják össze a Kossuth teret. Ezért bár jó, hogy van a Jobbik, aki helyettünk is szidja a cigányokat, de mégis a Fideszre fog szavazni, mert a Fidesz azt mondta, ezt majd ők úgyis megoldják. A Jobbikban viszont erősen ott van, hogy némi szerveződést, öntevékenységet vállaljon az ember.

baliquez 2009.11.08. 21:59:51

@Pollack: "Mesterséges megkülönböztető-eszköz." Ki kezdte el utóbb erőltetni az "aki nem velünk van az ellenünk van"-t? Meg a március 14.-ei kokárdázást? A vezénylő tábornok úr, a szőlőbányász zsebnapóleon. Messianisztikusan nagyképű, ugyanakkor végletesen alkalmatlan politikus, az "ember aki soha nem hazudott". A főfő árokásó és nemzetmegosztó sátánfatty.

Nagyobb megvetést érdemel mint Bajnai a libás akciója miatt, Ovi az egész mezőgazdaságot sikeresen hazavágta, nem csak egy részét dúlta fel mint BG. Kívül narancsszínű belül vörös köpönyegforgató köpedelem.

Hansen Helly 2009.11.08. 22:00:48

"Az igazi nemzeti oldal" - ezt nyomja mostanság a Jobbik. Ez nekem azt üzeni, hogy aki nem velük van, az ellenük van - ld. Rákosi. Nehogy már egy bolsevik típusú párt mondja, meg, hogy ki nemzeti és ki nem. Márpedig sose fogok egy olyan pártra szavazni, amelyik gazdasági programjában gyakorlatilag visszahozná az államszocializmust, ideológiájának középpontjában meg valami tök üres, homályos nemzeti érzés áll, kezdve azzal, hogy az isten félig magyar, de táltoskodjunk egy kicsit, meg barantázzunk, a végén meg az ország rombadöntése van.

Levi 2009.11.08. 22:03:50

Phúú, úgy látom ez egy elég népszerű kis blog lesz... :)

Grat Gábornak!
Remélem hamarosan docenssé válik! ;) Drukkoljunk!

Gábor! Nem félsz attól, hogy a "szakmabeliek" - főleg az elaggott, számítógépet virágcserép-tartónak használó - öregek irigységből fúrnak majd??? Egyetemi, Akadémiai előrejutásban, stb...

Volt két reakcióm: szerintem az elmúlt 20 év már kitermelte az előző rendszertől (MSZMP, KISZ-titkár) független értelmiséget, aki nem feltétlenül a korrupcióért politizálna. Úgyhogy ideje lenne a régiségek leváltásán gondolkodni.

Tulajdonképp az LMP is szimpatikus kezdeményezés, én bennük is látom azt a potenciált, amely egy újszerű, modern gondolkodást, és vezetést tenne lehetővé (messze nem a nyurcsányi modernitást értem ez alatt) de túlságosan is rájuk nyomja a bélyegét a SZADESZ-árnyéka...

De perpillanat szerintem aki változást akar, kor alapján szegmentál: ez pedig az LMP vagy a JOBBIK. A jobbiknak hosszú távon is adok esélyt. Az LMP pedig a "talán", vagy a "futottak még"-kategória.

Levi 2009.11.08. 22:12:19

@Non est volentis: Valóban ez a "nemzet ferencének" legnagyobb bűne. Szimbolikusan.
Gyakorlatilag a költségvetési gyeplő eleresztése, és a hatalomhoz való végletekig ragaszkodás is. Ebben is ő a "baloldal Orbánja". Grat mindkettőnek.

Mondjuk Orbán a 2006-os, két bukott választás utáni nem-visszavonulásával nyitotta meg az utat Franzi előtt, és Franzi és az MSZP despotizmusánval vált lehetővé, hogy ne maradjanak 30% fölött...
Ha belemennek az előrehozott választásokba, akkor még mindig nagypárt lennének.
Tulajdonképp azt kell mondjam: Mohács kell a magyarnak, hogy felnyíljon a szeme. Ez volt (van!!!?) Ferenc.

Én szurkolok egy megújulásért. Ahol az ilyen szintű vétkek elkövetői eltűnnek a politikai porondról. És nincsenek olyan pártok, amelyek 3 évvel a bukásuk után még hatalomban tartanák őket...

tcom 2009.11.08. 22:17:47

1. Én attól félek ha a Fidesznek majd a Jobbikkal kell konkurálnia a populista ígéretekben, intézkedésekben.

2. A Jobbik is be fogja járni a Miép útját, mert a magyar nép eredendően békés, és nem tűri, ha megint valaki az alapvető emberi jogait kezdi fenyegetni.

6.Lenin 2009.11.08. 22:23:08

@A Nép - Te vagy!:

Én elolvastam az összes hsz-t,íróinak nagy része talán 30 sincs.
Szerinted?
Hány generáció kell?

Illumination 2009.11.08. 22:28:15

@hajdú: Végre valaki észrevette. Ha itt bárki is azt gondolja, hogy a Jobbik hatalomra kerülése esetén, itt tényleg Turul-nak fogják hívni a bevásárlóközpontokat, és kalodába zárt embereket lehet majd köpködni, az nagyon téved.
Egyszerűen arról van szó, hogy van egy réteg, akik ilyeneket akarnak hallani, egy másik réteg meg a Jobbik programjára kíváncsi. És mivel mindkét réteg igényeit kitudja elégíteni a Jobbik, ezért egyre sikeresebb.
A Fidesz például sosem merte igazán bevállalni ezt a keményebb retorikát, és részben emiatt is fog rengeteg szavazót veszteni. Nem elég hogy impotens, cselekvőképtelen társulat a Fidesz, még a félelmei miatt is veszít szavazókat nagy számban. Az óvatossága lesz a veszte.

baliquez 2009.11.08. 22:38:57

@tcom: "mert a magyar nép eredendően békés, és nem tűri, ha megint valaki az alapvető emberi jogait kezdi fenyegetni."

Ez pontosan így van ahogy mondod, többek között a liberális ámokfutás által a polgárokra szabadított lumpenterror miatt is alakult meg a Jobbik, jogos immunreakcióként pedig a Magyar Gárda.

Drang 2009.11.08. 22:43:40

Úgy tűnik, a csornai körzetben már a Jobbik a második erő.

j.sz. 2009.11.08. 22:46:14

Nem volt időm átfutni az összes hozzászólást, ezért elnézést ha már írta valaki.
Érdemes visszagondolni az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) esetére, amikor is a mérleg nyelve szerepét eljátszva, az ÖVP végül velük kötött koalíciót (99'). A történet ismert innentől. Ennek a valószínűsége azért kicsi nálunk a Jobbik kapcsán, mert -amint az valószínűnek tűnik- a Fidesz bizonyosan nem lép majd velük koalícióra. A példa inkább arra világít rá, hogy egy ilyen szélsőjobboldali populista párt, hatalomra kerülve gyorsan "ledarálja" magát (az más kérdés hogy ha egyedül kerülne kormányra mit tenne, de ez ugye irreális szcenárió). Tehát könnyen ilyen sorsra juthat a politikai elitbe kerülve a Jobbik (de példáért mehetünk Hollandiába is akár).
A forgatókönyvek közül amiket TG említ szerintem annak van a legtöbb esélye, hogy az MSZP és a Jobbik középpártként küzd majd a váltópárti státus eléréésért 2014-re. Ha a Fidesz kormányzása csalódást fog kelteni, akkor e két erő lesz az, amely a kiábrándulókat sikerrel terelheti saját táborába (és mivel a Jobbik nincs hatalmon, a populista demagóg szólamok továbbra is működhetnek, hiszen a kormányzati felelősség nem terheli őket).
A Jobbik sikerének oka valószínüleg az elemzésben említett újdonság, mely elemi erővel tört a felszínre. De véleményem szerint ez nem sikerülhetett volna számos, a társadalomban nyitott fülekre találó témák kisajátítása (issue ownership) nélkül, mint például a közbiztonság, cigánykérdés, stb. Az már csak "hab a tortán", hogy a párt hosszú idő óta az első olyan politikai szereplő, mely a partvonalon kívülről (értsd országos politika, parlamenti párti lét, stb.) professzionálisan hozta fel magát, s tette mindezt a MIÉP romjain.

Gaiaman · http://lehetmas.hu/176 2009.11.08. 22:50:22

@Levi: Mivel magyarázod a szdsz árnyékát? A lobbik propagandával? Nézz a legtöbbet puffogtatott frázisok mögé! Lásd meg, hogy kik küzdenek az LMP-ben! Semmi közük a lejáratódott szdsz-hez.
Az LMP lesz a Ködesz (Középkorú Demokraták SZövetségének) a váltópártja. A Lobbik meg szokásos módon összeveszik majd magával, egy év húsosfazék után.

clownfish 2009.11.08. 23:00:24

@Drang: igen, jól látod, a csornai körzetben 45000 körül alakul a szavazók száma (ha jól számoltam, 45149 vagy 45150), ennek a 21,75%-a ment el szavazni, ez 9820 szavazó. a fidesz jelöltje 73%-kal nyert, ez 7150 körüli szavazószám, a második helyezett jobbikos illető 13%-ot ért el, ez pedig circa 1270 szavazót jelent. a 45150-hez képest ez annyira nem sok. erőnek az elért eredmény mellett én még a fideszt se nevezném...

tcom 2009.11.08. 23:08:44

@baliquez:

Amire te gondolsz az a baloldal ámokfutása. De könyörgöm ne keverjük össze a liberalizmussal. A liberalizmusnak köszönheted, hogy leírhatod a mondanivalódat szabadon, hogy ott dolgozol, ahol akarsz, hogy abban hiszel, amiben akarsz.
Sokkal rosszabb ha megérint a szélsőjobb "nagymagyar" programja. Ha majd megint felvetül, hogy a gyerekeinknek jót tenne egy kis templomba járás (minden nap), ha majd ellehetetlenítik a kedvenc médiumodat, ha majd igazoltat nyilasruhás a város bejáratánál, ha majd a "a nem igaz magyaroknak" drágább lesz az élet, ha majd az ideológiád dönti el a gyermeked továbbtanulási esélyeit...
Én még egyszer nem szeretném ezt átélni, de még az esélyét sem, még csak populista retorika eszközeként sem szeretném hallani.

Akárki akármit mond a mai balfasz baloldal esetében a fentiekre bekövetkeztére esély sincs. A szabadság mindennél fontosabb. Melyik nem baloldali költőtől idézzek? =;-)

öregfelcser 2009.11.08. 23:22:47

@Alapvető élelmiszer: Jól látod, a szocializmusban megszokott biztonságérzet a múlté. De a nagyobb bajnak mégis azt a jelenlegi médiairányvonalat tartom(ami 20 éve megy), ami továbbra is elhiteti az emberekkel, hogy a szájukba repül a sült galamb. Amíg ebben nem történik változás, vagy nem veszíti el elég ember a megélhetését , lakását és a mindennapi betevőt, addig nem fog semmi sem megváltozni.
De azt eléggé kétlem, hogy csak idehaza lennének ilyenek az emberek... Sajnos a média szinte az összes országban ugyanazt nyomja és ugyanúgy próbálja elhülyíteni az embereket. Remélem most is mi leszünk az elsők akik megpróbálnak kitörni az elnyomásból!

6.Lenin 2009.11.08. 23:23:47

@tcom:

Mi közöd neked a liberalizmushoz?
Ilyen kirekesztő szöveget ma még senkitől itt nem olvastam.

Hansen Helly 2009.11.08. 23:27:38

A jobbikos is csak egyfajta bolsevik, aki legszívesebben megmondaná, hogy mit kéne csinálnod, és azt is, hogy hogyan. Maszop, Jobbik két jó barát, együtt harcol s issza borát.

2009.11.08. 23:58:16

@tcom: "Akárki akármit mond a mai balfasz baloldal esetében a fentiekre bekövetkeztére esély sincs."

Persze hogy nem fog bekövetkezni, hiszen már bekövetkezett. Ne haragudj, hogy ezt montom de nem tudom melyik országban élsz...

A gyerekek továbbtanulása nem ideológián, hanem a felmenők státuszától függ. Meg ki kinek a spanja. Szólásszabadság, demokráciá? Amikor egy sereg elemzi minden egyes tetves fórumnak a sorait, és értékelik a veszélyét? Ha egy tüntetésen elmonom a véleményemet leszarnak, ha kicsit erősebben mondom lecsuknak. A kedvenc médiumok el vannak lehetetlenítve, legalábbis minden eszközzel, minden fronton megpróbálják. A rendőrök a hardcore bűnözőket futni hagyják a túróruditolvajt bevarrják. Ez a "szabad" világ már rég itt van.

A templomba járás pedig sose volt kötelesség, viszont többet használ a gyereknek, mint 24 óra nonsztop számítógépes játék, vagy céltalan lézengés valamelyik plázában.

2009.11.09. 00:04:46

@öregfelcser: "ugyanúgy próbálja elhülyíteni az embereket. Remélem most is mi leszünk az elsők akik megpróbálnak kitörni az elnyomásból!"

Sajnos nem sok reményt fűzök ehhez. A Sláger rádió kálváriája kapcsán arra döbbentem rá, hogy egy médium megszűntetésére tett kísérlet, nagyobb ellenszenvet vált ki mint bármilyen igazságtalanság. Ha valamiért, ezért képesek az emberek utcára menni, de amikor a gyereknek már nem jut kaja, simán tudomásul veszik. Valamiért az embereknek igényük van a mindennapi szarra, ami ömlik ezekből a tévé és rádióadásokból. Sajnos kevesen érzik a média káros hatásait, viszont rengetegen függnek tőle, igy rövidtávon, hungariban gyökeres változások nem lesznek. szvsz

2009.11.09. 00:06:40

@Hansen Helly: Nézz kevesebb fidesz tévét.

2009.11.09. 00:19:26

@Illumination: "A Fidesz például sosem merte igazán bevállalni ezt a keményebb retorikát"

A fidesszel az a baj, hogy identitászavaros, igazából soha nem derült ki mit is akarnak, hogyan is akarják, ők csak vannak, kritizálnak, és sodródnak az árral, ahogy éppen kényelmesebb, de valójában lövésük sincs hogyan tovább. Éppen ezért kormányváltás után, már vizionálom orbán szavait, "a szocik mindent elloptak" és szerepcsere után megy majd tovább minden a régiben.

Ezt az országot, csak céltudatosan, és keményen lehet kihúzni a szarból, jelen pillanatban a Jobbik az egyetlen aki megfogalmazta a problémákat, és aki felvállalta a takarítást.

tcom 2009.11.09. 00:39:22

@Jankove:

"A gyerekek továbbtanulása nem ideológián, hanem a felmenők státuszától függ. Meg ki kinek a spanja. Szólásszabadság, demokráciá? Amikor egy sereg elemzi minden egyes tetves fórumnak a sorait, és értékelik a veszélyét? Ha egy tüntetésen elmonom a véleményemet leszarnak, ha kicsit erősebben mondom lecsuknak. A kedvenc médiumok el vannak lehetetlenítve, legalábbis minden eszközzel, minden fronton megpróbálják. A rendőrök a hardcore bűnözőket futni hagyják a túróruditolvajt bevarrják. Ez a "szabad" világ már rég itt van.

A templomba járás pedig sose volt kötelesség, viszont többet használ a gyereknek, mint 24 óra nonsztop számítógépes játék, vagy céltalan lézengés valamelyik plázában."

Nem tudom, de most vették fel az unokahugomat és egy sor ismerőst a főiskolákra egyetemekre, de egyik sem panaszkodott és nem is fizetett le senkit.
Amire te gondolsz az a moderálás. De attól, hogy "elemzik" a mondandódat (hahaha nevet az index) még MEGÍRHATOD, úgy hogy nem kopog esete az ÁVH, vagy, vagy az újnyilasok.
A rendőri túlkapások vannak az igaz. De engem soha sem szedtek be, mert meg sem jelentem tüntetésen.

A másik téveszme, az hogy aki majd nagymagyarnak vallja magát, vagy 30 cm-es kokárdát hord 3 hónapon keresztül mosakodás nélkül, azt befogadják "igaz magyarnak" Ez nem 100 %. Lehet hogy sok lesz a beugró! =;-)

Templomba járjon aki akar! De ne legyen kötelező még ha 100-szor hasznosabb, mint a számítógépes játékok. A gyermekeim nem játsszanak számítógéppel. Most akkor nekik kellene menniük templomba, vagy sem. =;-)

tcom 2009.11.09. 00:44:13

@6.Lenin:

"Mi közöd neked a liberalizmushoz?
Ilyen kirekesztő szöveget ma még senkitől itt nem olvastam."

Mondod te!? Ilyen nickkel?

Mondhatjuk úgy is hogy nagy kirekesztő vagyok. Kirekesztem azokat, akik bele akarnak szólni az életembe, akik akadályoznák a jogaimat.
Lehet, hogy hiba ilyet feltételezni a Jobbikról, de a mellékelt ábra (Magyar Gárda) nem ezt mutatja. Ami arról szól, hogy aki nem tetszik, vagy nem ért velünk egyet az nem is magyar.

tcom 2009.11.09. 00:49:36

Jankove!

Egy diktatórikus hatalom még azt sem engedné meg hogy tüntess, nem hogy kórusban szidják a miniszterelnököt? Már csak az nem rúg a hatalomba, aki nem akar.
Azokat pedig enyhén szólva sem sajnálom, akik a Fradi/Újpest B-középből elugranak egy kis TV-széksház zúzásra, belváros romosításra, mert aznap nem volt forduló az MB II-be. Ezt ne keverjük össze a békés, tüntetéssel. Ez köztörvényes bűnözés.

Alternatív 2009.11.09. 00:55:16

Szerintem első kérdés, hogy a Fidesznek meglesz-e az ötven százaléka. Szerintem ezt nem érdemes nagyon ragozni, valószínűleg meglesz.
Ha mégse, akkor egyértelmű a koalíció a jobbikkal, ebben semmi újdonság nincsen, csak a Torgyánt most Vonának hívják majd.
A második kérdés, hogy ha nem lesz meg a kétharmad, akkor mi lesz. Egyik lehetőség a koalíció, ez nem nagyon fog különbözni az Horn Gyula-féle koalíciótól. Gyorsan végigszaladnak a kétharmados törvényeken, aztán lapát.

A másik, sokkal érdekesebb verzió az lenne, hogyha a Fidesz formálisan egyedül kormányozna, és a Jobbik csak külső támogatást nyújtana nekik.

baliquez 2009.11.09. 01:08:43

@Jankove: "A fidesszel az a baj, hogy identitászavaros, igazából soha nem derült ki mit is akarnak"

Dehogynem, kiderült az. Mindent a hatalomért, és ha ehhez ideológiai 180 fok kell - ám legyen. Még csak azt sem lehet mondani hogy kevesebbet loptak mint a szocik, épp csak kevésbé voltak gyakorlottak benne, és a kétpártrendszer álarcába bújtatott kellett egy ne "mi nyerjük a legtöbbet"-csapat is, lényeges része a szereposztásnak. Nevezhetjük Antalli örökségnek is a bábpártok színjátékát, az öreg kiválóan átlátta hogy mi lesz a vértelen "rendszerváltásból". Csakhogy a kabaré mára tragikomédiába torkollott, a szocik pedig pedig készek rá hogy ha már az övék nyilvánvalóan nem lehet tovább a hatalom hát felperzselik és bevetik sóval. Ezért uszítanak.

Akiben egy icipici felelősségérzet még akad, az mindent meg fog tenni azért hogy a Fidesz a lehető leggyengébben szerepeljen jövő tavasszal. Ezt pedig csak úgy lehet elérni ha olyan pártra szavazunk amelyik megszorongatja a tökét a narancs-színben ragyogó vörös csürhének, és végre a magyar érdek irányába rugdossa a politikát.

b0lha 2009.11.09. 01:08:45

azt hiszem megtalaltam az 1etlen dolgot ami erdekes szamomra a politikaban... az ien elemzesek :)
koszonjuk szepen torok ur, csak igy tovabb

2009.11.09. 01:27:01

@tcom: Kedves Tcom,

A mindenkori miniszterelnök nem hatalom, hanem az ország demokratikusan választott alkalmazottja. Legalábbis papíron. Az hogy a tüntetéseken történtek törések zúzások, arra azt mondom, hogy nem helyes de ez is a pakliban van. Ha forgattál már történelemkönyvet a kezedbe, akkor tudod, hogy a forradalom nem baráti kártyacsata. Amikor a békés szavak már nem segítenek elszakad a cérna. Az, hogy magyarországon eddig nem szaladt utcára millió dühös ember, annak az egyetlen oka, hogy tökéletesen működik a tömegbutítás, és az emberek féltik azt a kevéske JÓLÉTET is ami van. Félnek valamitől amit nehéz körülírni. Az ellenség képe homályos, akivel meg vállvetve kéne harcolni az igazért, az meg fradi drukkernek néz. Mivan ha azok a „fradidrukkerek” az első fecskék, akik rájöttek hogy a problémák maguktól nem fognak megoldódni spontán? Reméljük a jövőben kristályosodni fog a kép mindenki számára, és egyre több fradidrukker önti majd el az utcákat. És ha megvan a kritikus fradidrukker tömeg, talán a puszta jelenlét is elég lesz, hogy a jobbsorsra érdemes ország egy kicsit magához térjen.

2009.11.09. 01:30:16

@baliquez: "Ezt pedig csak úgy lehet elérni ha olyan pártra szavazunk amelyik megszorongatja a tökét a narancs-színben ragyogó vörös csürhének, és végre a magyar érdek irányába rugdossa a politikát."

Háát... Bízzunk benne, hogy mindenkinek megjön a jobbik esze. :)

statez 2009.11.09. 07:05:05

Lehet a Jobbik második? Csornán az lett, az MSZP 8 százalékot kapott, és akkor még nem is ismerték Nyakó Pisti legfrissebb nyilatkozatát, hogy Orbán magyar király akar lenni, a koronázási ünnepségek Felcsúton lesznek, és a királyi testőrséget a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia hallgatóiból toborozza...

hajdú 2009.11.09. 08:25:27

@Illumination:
"A Fidesz például sosem merte igazán bevállalni ezt a keményebb retorikát, és részben emiatt is fog rengeteg szavazót veszteni."
Ez az érvelés nagyon egyoldalú. Nem gondolod, hogy a keményebb retorikával is sok szavazót veszítene a Fidesz? Megkockáztatom, sokkal többet. Nem beszélve arról, hogy az MSZP szavazóit is aktiválja (vö. lehet "náciveszéllyel" riogatni). Nem lehet csak egy célcsoportra koncentrálni! Gondolatmeneted azt feltételezi, hogy mindenki keményebb retorikát akar hallani, aki meg mégsem, arra pedig semleges, nem hat taszítólag. De ez egyszerűen nem igaz.
A kívülállók többsége pedig nem fog részletes választási programokat olvasni, csak abból a rövid üzenetekből tud ítélkezni, ami eljut hozzá. (Kivétel a korábbi kormányzati tapasztalat.)

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.11.09. 08:27:30

@statez:
dunakeszin egy körzetben kaptak 7 darab (nem százalék!) szavazatot. 1777 vpolgár közül szavazott 469 (26%) és ebből 7 darab gondolta, hogy az mszp-re ikszel. gondolom, a jelölt és kedves családja.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.09. 10:38:08

Második párt lehet, de "erő" azért annyira nem.

Bár a második helyükben sem vagyok biztos, a szocik összekapják magukat.

on the other hand 2009.11.09. 10:50:26

Kedves Gábor,

nagyon örülök a blognak, grat. hozzá.

A Jobbik tényleges helyzetének megítélésében mennyire segít a csornai választási eredmény?

index.hu/belfold/2009/11/08/a_csornaiak_otthon_maradtak/

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.09. 12:01:45

@statez: Csornán sehányadik sem lett Jobbik, ahogy a Fidesz vagy az Mszp sem. Nem tudom lehet-e egyátalán következtetéseket levonni az "eredményből" ilyen alacsony részvétel mellett.
Azt feltételezzük a Jobbik szavazótáboráról, hogy mélyen elkötelezett és aktív, tehát ők egytől egyig elmentek szavazni, Így már kevésbé szép eredmény ez. (Jövő tavaszig persze bármilyen irányba alakulhat ez a szám). November 22-e után talán okosabbak leszünk, egyelőre én csak azt látom, az alacsony részvétel kedvez nekik. (lásd még EP-választás)

Gabor76 2009.11.09. 12:37:15

lunanyuszinak teljesen igaza van.
De minkét jobboldali pártra igaz az a megállapítás, hogy mélyen elkötelezettek, mert van fegyelem és akkor is elmegy szavazni, ha piros hó esik. Ha így is csak 22-30 százalékos a részvétel, akkor van okuk félni. Pláne, ha ilyen fos részvétel mellett a szavazatok 70-75 %-át szerzi meg az egyik jelölt.
Az nulla, nem valódi háttér.

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2009.11.09. 13:26:01

A Jobbik igazi terepe (Ózdot kivéve) 2500 és 12000 lakos közötti települések. Az eldugott kisebb falvakban még javulása várható (ott még csak most fog divatba jönni), viszont a megyeszékhelyeken a helyi Fidesszel elégédetlen (június 7-én) poénból átszavazók visszatérnek anyuci keblére.
Azt is megfigyeltem sok-sok jegyzőkönyvet tanulmányozva, hogy a városokban igazából ott erős a Jobbik, ahol két sarokra vagy fél villamos megállóra vannak cigánykolóniák, ha attól közelebb vagy a sokkal távolabb laknak ott már már nem.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.09. 13:26:24

@Gabor76: Csorna (és Pécs) kérdése más szempontból is érdekes számomra. Eddig mindkét helyen mindig bejött a papírforma. Most eltűnt a nagy név, az emblemetikus figura, akinek a neve egybeforrt a várossal, körzettel, akikre még azok is szavaztak, akik mondjuk egy istán az ellenérdekelt pártra tették le a voksukat, és felborult az egész.
Érdemes hát óvatosan kezelni ezeket az eredményeket, szavazói aktivitást, ezért sem értem a fenti elbizakodott hangokat.

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2009.11.09. 13:34:08

@lunanyuszi:
Csornán még így is közel tízezren szavaztak, ez még mindig többet ér mint egy Századvéges vagy Gallupos közvéleménykutatás.
Amúgy ebben az eredményben semmi különös nincs, a FiDESz tartja magát, a Jobbik talán javulhatott 2 százalékot. Az MSZP meg kb. ennyit visszaeshetett, vagy ha ez pár száz pécsihez bojkottáló miatt van, akkor is leszűrhető, hogy az MSZP nem tudta megfordítani a süllyedő folyamatot.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.11.09. 13:34:17

@6.Lenin:

Sajnos nem hinném, hogy így működik. Ha csak generációk kérdése lenne, volna remény, hogy csak kiváráson múlik. De a jelek nem mutatnak effélére. Nagyon pontosan emlékszek, amikor ha nem is húsz, de mondjuk 18-19 évvel ezelőtt sokan elmondták, hogy igen, bajok vannak, majd az új generáció, aki már a kommunista rendszeren kívül nő föl, kell ehhöz még húsz év. Az nagyjából le is mnet és szerintem sokkal de sokkal aggasztóbbak a viszonyok mint akkor, sokkal nagyobb a zavartság. A kommunizmuosn ugyan kívül, de a hülyeségek özönének akkora áradásában nőnek föl az új nemzedékek, hogy sajnos még annyi tisztánlátásuk sincs, mint a húsz évvel ezelőtt sikerrel megtévtesztetteknek volt. Egyébként semmi kétségem, hogy hülyítés módszeres.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.09. 14:06:43

@election sc.monitor: Hát nem tudom, majdnem tízezer fő ugyan, de ha oly erős lenne a Fidesz-bázis, csak nem kellene második forduló.
Vagy talán a kivárás a kulcs, a "minek is erre a kis időre, majd jövőre"-hozzáállás.

globglob 2009.11.09. 20:31:55

Végeztem egy kis kutatást, melyik pártot (szigorúan csak a listában szereplő rövidítésekkel) hányszor emlegették a kedves kommentelők. Íme:

JOBBIK 313
LMP 118
FIDESZ 90
MSZP 63
SZDSZ 37
MDF 9
MIÉP 8
KDNP 2

Nem meglepő módon a poszt témájául választott JOBBIK-ra van a legtöbb találat, hozzáteszem, hogy nem vizsgáltam a szövegkörnyezetet, tehát nem, biztos, hogy minden esetben a párt nevét említették. Pl: "Bízzunk benne, hogy mindenkinek megjön a jobbik esze". Bár lehet, hogy itt átvitt értelemben pont igen. :)

6.Lenin 2009.11.09. 20:48:22

@A Nép - Te vagy!:

Hány generációnak kell jönni,hogy az emberek észérvek alapján döntsenek?
Én így értettem.
Elolvasva a kommenteket,ez egyre reménytelenebb.

Ki,hogy mutat 1 fogpaszta reklámon,ez lesz a döntő,mint nyugaton.
A lényegi kérdések a háttérben dőlnek le.Ehhez a tömegeknek nincs befolyásuk.
A Megyót is bekajálták,meg a többit is.
Ez a jövő,sajnos.
Lehet ezen bukhat a Fidesz is,Viktor nem mutatós.
Egy jobb fogsorral tuti lenne a nyerés.

Értem én a szándékod,támogatnám is,de nem ez a jövő,sajnos.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.11.10. 17:59:23

@6.Lenin:

Az előrejelzésed teljesen logikus, de engem nem izgat különösebben a jóslás, akkor sem, ha egyes részletekben előfordul, hogy nem tudok ellenállni, hogy megtegyem. Amit fontosnak tartok, az a helyes út keresése. Ez akkor is fontos, és helyes, ha éppen semmi sem mutat arra, hogy a helyes azonos azzal ami várható. A jövő nem eldöntött, rajtunk is múlik. Hinni és bízni kell. Lhet, hogy az derül ki fölöslges volt, de kockázat nélkül nics üzlet. Nem kell elébemenni a rossz kimenetelnek és magunkra hozni, azzal, hogy eleve lemondunk a jóról.

6.Lenin 2009.11.10. 18:02:07

@A Nép - Te vagy!:

Igen,igazad van én is így gondolom,de..

verbalisharamia 2009.12.19. 20:38:12

Mi lehet az igazság, hogy az USA menti meg az országot, azzal hogy a Jobbikot terrorista szervezetté minősíti, lator államoktól kapott pénzek elfogadása miatt.Azt beszélik NBH körökben, hogy bizonyított.(iráni ,szudáni és Hamasz pénzekről beszélnek) Ez azonnali betiltást jelentene és globális üldöztetést.
Bajnai talán ezért járt az USA-ban? Katonát adott volna füttyentésre is.Tudjuk, hogy választás előtt nem fogadnak kormányfőket.Itt, most jelentős dolog miatt hívhatták ki Washingtonba.
Egy ismerősöm azt is említette, hogy a Fidesz már be van avatva és nagyon örültek neki, hogy eltűnik a választási konkurencia. 430 ezer új szavazót nyerhetnek, ha a Jobbikot vágóhidra küldi a globális antirasszista, antifasiszta politika.

hoplita 2009.12.27. 13:34:30

@verbalisharamia:
Csak a háziorvosodnak el ne mondd....a mai gyógyszerárakat tekintve ez piszok sokba kerülne neked.
És az OPNI-t is becsukták.:DDD
Hogy erre az utolsó agymenésre reagáljak már..:)

Kedves Török Gábor!

Bár korántsem értünk mindenben egyet -sőt! - de mindig érdeklődéssel olvasom az elemzéseidet, meglehetősen jó politológusnak tartalak, ami nagy szó ebben az országban, ahol minden harmadik agyatlan idióta előszeretettel nevezi magát annak.

Egy aspektusra hívnám fel a figyelmedet.
Érdemes lenne generációs oldalról is megvizsgálni a kérdést.
Most nem óhajtok túlzottan, linkekkel, felmérésekkel megtámogatva belemenni, de egy kis saját számítgatás után arra a következtetésre jutottam, hogy a Jobbik felülprezentált a fiatalabb - a 18-40 éves - korosztályok között.
Az első szavazók tekintetében pedig szinte egyedül annyi szavazatot kapott június 7.-én, mint a többi párt összesen.
A jövőre nézve pedig ez érdekes következtetések levonásához adhat muníciót.
Lehet, hogy rendszeressé válik Budán a kutyavásár...?
:DDD

török gábor 2009.12.27. 13:46:55

@hoplita: egyetértek. már nem abban, amit velem kapcsolatban írt, hanem a Jobbik felülreprezentáltságával a fiatalok körében. több felmérést láttam, amelyek ezt elég jól bizonyítják: a 2009-es EP-választáson az első szavazók között a Jobbik kiemelkedő eredményt produkált.
süti beállítások módosítása