Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:49

Komolyan szerettem volna írni a mai parlamenti napirend előtti vitáról, de végighallgatva a felszólalásokat, be kellett látnom, hogy időnként beszédesebb a hallgatás. Hogy azonban a kedves olvasók ne maradjanak új bejegyzés nélkül, fellapoztam a négy évvel ezelőtti parlamenti naplót, és megtaláltam benne a 2007. február 12-én elmondott miniszterelnöki évadnyitó beszédet. Az alábbiakban teljes terjedelemben közlöm Gyurcsány Ferenc hosszú szónoklatát, valamint az ülésteremben maradó két ellenzéki frakcióvezető, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt reakcióját. Ha valaki kételkedne az olvasmány relevanciájában, íme egy kis ízelítő: „Én a kormányom és a magam sorsát összekötöm Magyarország megújításával, a nyugodt reformpolitikával . (…) Az idei év még az áldozatvállalás éve, indulnak a reformok, lassan elkezdődnek a fejlesztések. (…)  2008 viszont már az átmenet éve. A jövedelmek nem csökkennek, a reformok elkezdenek működni. (…) 2009 a gyorsuló gazdaság, a fejlesztések sokaságának már látható világát hozza, és végre újra emelkedhetnek Magyarországon a jövedelmek. Mértéktartással és felelősséggel, igen, meg lehet újítani, és nyugodttá lehet tenni Magyarországot.”

(Fotó: Index)

2007. február 12.

ELNÖK (dr. Szili Katalin): Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napon napirend előtti felszólalásra jelentkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr, „Újítsuk meg Magyarországot!” címmel. Öné a szó, miniszterelnök úr. (Taps. - A Fidesz és a KDNP képviselői - dr. Navracsics Tibor és dr. Semjén Zsolt - kivételével elhagyják az üléstermet.) De mielőtt megadnám a szót, úgy tűnik, hogy a (Taps a kormánypártok soraiban.) képviselőtársaink elhagyják az üléstermet. Kérem addig képviselőtársaimat, hogy türelemmel legyenek, és kérem, hogy a mobiltelefonokat kapcsolják ki az ülésteremben, ne zavarja a felszólalókat.

Kérem képviselőtársaimat, hogy akik nem óhajtanak az ülésteremben tartózkodni miniszterelnök úr felszólalása alatt, sietve hagyják el az üléstermet, mert a munka folytatódik. (Derültség a kormánypártok soraiban. - Zaj, közbeszólások: És a fizetésük? A fizetésüket pedig adják le!) Képviselőtársaimat pedig szeretném csendre inteni, akik az ülésteremben tartózkodnak.

Miniszterelnök úr, öné a szó.

GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: Tisztelt Házelnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Magyarország a rendszerváltás óta tartó időszak talán legnehezebb hónapjait éli. Az okokat sokan sokféleképpen látják. A saját elemzésemet, értelmezésemet vagy két héttel ezelőtt egy hosszabb írásban magam is közzétettem. Ma nem az okokkal, hanem a tennivalókkal kívánok foglalkozni.

A mai magyar közéletben sokakat a háborús logika igazgat. Szeretném világossá tenni, hogy szerintem nem politikai háborúskodásra, hanem nyugodt reformpolitikára van szükség. (Taps az MSZP soraiban.) Én a háborúskodás elől kitérek, az ország nyugalmát, rendjét, a törvényességet pedig valamennyi rendelkezésemre álló eszközzel biztosítani fogom.

Tisztelt Honfitársaim! Tisztelt Országgyűlés! Hiszek a szabadság és a rend összeilleszthetőségében, hiszek a demokratikus parlamentarizmusban és a szociális piacgazdaságban, hiszem, hogy a rendszerváltás a magyar progresszió egyik legjelesebb eredménye. Az elmúlt hónapokban magam is szenvedtem sérüléseket, de nincs bennem sem indulat, sem harag. A politika nem személyes kérdés. Szenvedély. Szenvedély viszont van bennem. Szenvedélyesen hiszek abban, hogy csak egy sokszínű és nyitott Magyarország lehet sikeres. Ehhez testvérküzdelem helyett demokratikus hazafiságra van szükség.

Ezekben a napokban ünnepeljük az első felelős magyar kormány miniszterelnökének, gróf Batthyány Lajos születésének kétszázadik évfordulóját. Batthyány a reform és a kompromisszum miniszterelnöke volt. A haza vagy haladás, a nemzeti függetlenség vagy a polgári fejlődés egymásnak feszülő ereje felőrölte őt és kormányát, és megállította a nemzeti progresszió, a polgári fejlődés útját. Batthyány, Széchenyi, Kossuth, Deák vagy Eötvös Magyarországot a világhoz mérte. A világ akkor is, miként ma, nekünk, magyarok számára nemegyszer Nyugat-Európát vagy Nyugat-Európa legfejlettebb államait jelentette. E nagyszerű államférfiakhoz csak kellő alázattal, szerénységgel és visszafogottsággal mérhetjük magunkat, törekvéseik, tetteik, elszántságuk azonban világos példát mutat, a küzdelemhez pedig erőt ad.

Felemelni a nemzetet, megújítani az országot küzdelmes dolog. Meg kell küzdeni előjogokkal, megszokással, az újtól való félelemmel és nemegyszer - miként annak idején, úgy mostanában is - kicsinyes vagy középszerű pártoskodással. De ha van kellő bátorság, ha van szenvedély, tehetség és erő, akkor lehet győzni.

Talán sokan tudják, hogy mily heves ellenállást váltott ki valamikor a tizenkilencedik század végén, az utolsó évtizedben az, amikor a polgári esküvő jogintézményét kívánták bevezetni. Nem egyszerűen tízezrek, de talán százezren is tüntettek akkor a pesti utcán. Természetesen volt érve a polgári szertartás bevezetését indokló és azokkal szemben időnként rendkívül erőszakosan fellépő sokaságnak is. De akik látták, hogy merre megy a világ, és merre megy az ország, azok nem hagyták magukat eltántorítani. Azok tudták, hogy a polgári fejlődés útjára lépett Magyarországnak erre van szüksége. Hittek igazukban, és szolgálták a nemzetüket akkor is, ha ahhoz konfliktust kellett vállalni. És ma tudjuk, hogy jól tették.

Tisztelt Honfitársaim! Hölgyeim és Uraim! Én a kormányom és a magam sorsát összekötöm Magyarország megújításával, a nyugodt reformpolitikával. Ehhez kérek támogatást. Hazafi vagyok, demokrata és reformer. Olyan kormányt vezetek, melynek egyetlen célja van: megújítani Magyarországot, erőssé tenni és együtt tartani. Igen, ma szükség van hazafiságra. A hazafiság azt jelenti, hogy merünk okosan változtatni, a világgal együttműködni és versenyezni, reformálni, és ha kell, kompromisszumot is kötni. Óvni és védeni fogom a gyülekezés és a szólás szabadságát. Meghallom azok panaszát, akiket méltánytalanság vagy jogsérelem ér, de a politikai gáncs, az utcai zavargás, a parlamenti ki- vagy éppen bevonulás, az otromba személyeskedés nem tántorít el. (Taps az MSZP soraiban.) Politikámat a parlamenti többség akaratára és támogatására építem. Ők közvetítik a népakaratot, a parlamentnek számolok be és el, s majd’ 2010-ben a választók eldöntik, kívánják-e, hogy továbbvigyük a reformpolitikát. Mélyen hiszem, hogy sok vita, helyenként kompromisszumok mellett a nyugodt, de bátor reformpolitika sikeres lesz. Hiszem, hogy szocialisták és liberálisok kormánya emelkedő pályára állítja Magyarországot, és méltó utódai leszünk a reformkor legkiválóbb, legnagyobb politikusainak. (Taps az MSZP soraiban.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hónapokban nemcsak alapvető céljaink, de az ezeket szolgáló legfontosabb eszközök sem változtak: kiigazítással egyensúlyt teremteni a költségvetésben, reformokkal és fejlesztésekkel pedig megújítani Magyarországot. A kiigazítás a korábbi nagyravágyó politika következménye. Ha úgy tetszik, túl sokat akartunk a jóból, nem magunknak: a nemzetnek. Most meg spórolni persze senki sem szeret, akkor sem, vagy talán éppen akkor a legkevésbé, ha a szűk esztendő hirtelen köszönt be, mi több, korábbi gazdagabb éveket vált fel.

Kár lenne, és nem is lehet tagadni, az elmúlt évek soha nem látott jövedelemnövekedéséből most 2-3 százalékot vissza kellett kérnünk, vennünk. Az idei év ráadásul kétszeresen is nehéz: a legtöbbeket sújtja a kiigazítás egyik-másik eleme, közben az egészségügy, az oktatás vagy az igazgatás átalakítása újabb bizonytalanságok forrása. Beszéljünk hát külön-külön ezekről a dolgokról!

Ami a kiigazításokat illeti: először is köszönöm Magyarország valamennyi polgárának, hogy elfogadta és tudomásul vette a kiigazítás szükségességét. Köszönöm nekik. (Taps a kormánypártok soraiból.) Tudom, hogy milyen sokaknak okoz csalódást és nehézséget, hogy a magasabb társadalombiztosítási fizetési kötelezettség miatt kisebb lett a fizetésük, ráadásul ezzel egy időben magasabbak lettek az árak. Tudom, hogy ezt megérzi a családok túlnyomó többsége. Tudom, hogy a rezsi vagy éppen a törlesztőrészletek levonása után maradt pénzben az a jó néhány ezer forint nagyon is sokat számít. De muszáj azt mondanom önöknek: meg kellett tenni, ha nem mi igazítjuk ki sorsunkat, akkor megteszi helyettünk a kényszer, ami nehezebb, fájdalmasabb és kiszámíthatatlanabb lett volna.

Tudom, hogy nagy volt az áldozat, de hozzá kell tegyem: most már elérhető közelségben van a kiigazítás eredménye. És hogy ez megtörténhetett, most itt, az Országgyűlésben Magyarország polgárai mellett, akik elfogadták, de legalább tudomásul vették ennek szükségességét, meg kell hogy köszönjem, hogy értő partner és politikai szövetséges volt ebben a parlamenti pártok többsége, különösen a két kormánypárti frakció. Képviselőtársaim, köszönöm önöknek. Tudom, hogy nem könnyű ilyen döntés meghozatalában részt venni. Tudom, hogy otthon megkérdezik a választók, hogy képviselő úr, kellett-e ez, és képviselő asszony, tudja-e, hogy milyen nehéz, de önök mégis megtették. Azt kell önöknek mondjam, hazájukat és a nemzetüket szolgálták. Köszönöm önöknek.

Ugyanakkor hadd emlékeztessek arra, hogy tavaly nyáron, amikor a kiigazítás programját az Országgyűlésnek beterjesztettük, milyen sokan kételkedtek a kiigazítás majdani sikerében, itthon és külföldön is többen, sokkal többen voltak azok, akik azt mondták, bizony-bizony, jönni fog majd még harmadik, negyedik, ötödik, hatodik, ki tudja, hányadik csomag, és eredménytelen lesz a kiigazítás. Most, több hónapnyi tapasztalattal a hátunk mögött nyugodtan mondhatjuk, a kiigazítás költségvetési értelemben sikeres volt. A költségvetés havi egyenlegei rendre jobbak az előre jelzettnél, a tervezett ütemben közelítjük az egyensúlyi pályát, tavaly év végén a hiányunk kedvezőbb volt a vártnál, és ez igaz az idei első hónap, január egyenlegére is.

Meg kívánom erősíteni, az államháztartási folyamatokba pusztán költségvetési egyensúlyteremtő szándékkal nem kell beavatkozni. Ha valami rendkívüli nem történik a világgazdaságban, ha úgy tetszik, nem áll tetejére a világ, akkor újabb kiigazításra nincsen szükség. Ez nem jelenti azt - mondom jó előre -, hogy nincsen szükség feszes költségvetésre. De igen, arra szükség van! De nincsen szükség újabb, az eddig kitűzött pályától, az eddig meghozott intézkedésektől eltérő, kizárólag a költségvetés szempontjaira önmagában figyelemmel lévő, megszorító jellegű intézkedésekre. És ez fontos dolog, ez az ország egyik első, bár kétségtelen, nem könnyű sikere.

Jövedelmek tekintetében és az árakról szólva az idei, a 2007-es év a legnehezebb; jövőre, 2008-ban a reáljövedelmek már nem csökkennek. 2009-től pedig már lehet és talán érdemes is ráállni egy olyan pályára, amelyen a gazdasági növekedés felét mindig a jövedelemnövelésre fordítjuk. A felét, nem kevesebbet, de talán épp azért, mert felelősek vagyunk a holnapért, nem is többet, a többit majd befektetjük. Ez jó az országnak, és jó az embereknek is.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A kiigazítás fontos volt. De persze ennél többre vágyunk, meg kívánjuk újítani az országot. Ehhez változás, reformok és fejlesztések kellenek. Nézzünk csak körül a világban, nézzük meg, melyek a sikeres nemzetek! Talán azok, amelyek kizárólag ragyogó történelmi múltjukra hivatkozhatnak? Ugye, nem? Vagy azok, amelyek elfordulnak a világtól, és bezárkóznak? Ugye, ők sem sikeresek? Ugye, önök is azt látják, amit én látok, hogy azok a nemzetek sikeresek, amelyeknek gyorsan növekszik a gazdaságuk, és ez a gazdasági növekedés rendre a beruházásokból, az exportból, a jobb oktatásból, a tudásba, a technológiába, a kutatás-fejlesztésbe történő befektetésből származik? Igen! Hát akkor? Ha ilyen egyértelmű a példa, akkor mire várunk?

De beszéljünk meg még valamit, mert van itt egy nyilvánvaló konfliktus. Aki növekedéspárti, modern gazdaságot kíván, annak az oktatásba és a tudományba kell alapvetően befektetni, és csak mérsékelten engedheti meg magának, hogy forrásait általános ártámogatásra vagy éppen a mai fogyasztást szolgáló jövedelemnövelésre fordítsa. A sikeres országok egyensúlyban tartják költségvetésüket, és befektetnek tehát az oktatásba, a kutatás-fejlesztésbe, a modern igazgatásba. Csak olyan mértékben élhetünk a mának, hogy maradjon erő befektetni a holnapba. Ez bizony - kár lenne tagadni - hangsúlyváltást igényelt, és ezt fenn kell tartani a jövőben is. Rövid távon azért spórolunk tehát, hogy egyensúly legyen, utána pedig azért, hogy több maradjon befektetni a holnapba.

Magyarország a Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint az utóbbi hat-hét évben lendületét vesztette. Észtország mára megelőzött bennünket, és ha nem vigyázunk, ha nem kapcsolunk nagyobb tempóra, bizony lehagyhat bennünket Szlovákia is. Mi meg, hölgyeim és uraim, ezzel egy időben egymással vitatkozunk. Beszéljünk hát világosan! A kiigazítás kényszer volt, kényszer, mert tartósan nem élhetünk pénzügyi vagy költségvetési egyensúly nélkül, csakúgy, mint egyetlen háztartás, csakúgy, mint egyetlen vállalkozás, csakúgy, mint egyetlen iskola sem.

A reformokkal azonban ez nincs így. A reformok e tekintetben - és csak e tekintetben - akár halogathatók is lennének, miképpen halogatja a fölkészülést a diák, aki mindig talál magának mentséget, miközben kerüli a kemény edzéseket az a sportoló, aki tán szeretne győzni, de nincs kellő elszántsága és ereje az ehhez szükséges erőfeszítésre. Pusztán az a kérdés, hogy mi, magyarok sikeresek akarunk-e lenni, és van-e hozzá kellő elszántságunk, hogy ennek érdekében változtassunk, és miként az éjszaka is fennmaradó tanuló, miként a szokásos edzésére még egy lapáttal rátévő sportoló, tudjuk, hogy ez persze erőfeszítéssel jár, hogy ez ma bizony helyenként kényelmetlen, de tudjuk, hogy hova vezet az út.

Az elmúlt hetek és hónapok sokfajta politikai vitától, ha úgy tetszik, botránytól voltak hangosak.

De - és ezt mondom nem csak politikustársaimnak és a teljes magyar nyilvánosságnak - az igazi botrányról alig esett szó. Mert, tudják, az igazi botrány az, hogy nemzetközi felmérések szerint a mai 40 évesek mintegy 75 százalékának rossz az írottszöveg-értése. Az igazi botrány az, hogy az Európai Unióban az utolsók között kullogunk az idegennyelv-tudásban; nálunk rosszabb eredményt talán csak az angolok érnek el, de van nekik egy szerencséjük: az ő nyelvüket viszonylag sokan beszélik.

Az igazi botrány az, hogy ma Magyarországon a felnőtteknek csak fele vagy harmada vesz részt továbbképzésben és átképzésben, fele vagy harmada, mint Európa többi országában. Mi mintha nem éreznénk, hogy sikeresnek lenni személyesen, és sikeresnek lenni a nemzetnek csak erőfeszítéssel és befektetéssel lehet.

Ha van botrány, akkor az a botrány, hogy minden ötödik gyermek úgy hagyja el az iskolapadot, hogy nincsen szakképzettsége, ez közel 20 ezer ember minden évben. Ők lesznek a holnap szegényei, ők lesznek a holnap kiszolgáltatottjai, őértük fog majd fájni a szívünk és a lelkünk pár tíz év múlva, mert most hagytuk, hogy elhagyják az iskolát anélkül, hogy szert tettek volna arra a képességre és tudásra, ami kell nekik.

Ha van botrány, hölgyeim és uraim, akkor az a botrány, hogy a magyar felnőtt lakosság legfeljebb csak nyolc általános iskolát elvégzett, hihetetlen nagy számú, mintegy 30 százalékot kitevő részének alig-alig van munkája, és közülük csak talán minden harmadik van elhelyezkedve, mert nem foglalkoztathatóak, mert nem tudnak annyit, mert már hiányoznak azok a képességeik, amelyek ma szükségesek.

Ha van botrány, akkor az, hogy a szakképzetlen férfiak 16 évvel kevesebbet élnek, mint diplomás társaik, és mi arról beszélünk, hogy közös a nemzet, és közös a haza, de ezek szerint véglegesen elválnak sorsok attól függően, hogy ki életének első húsz évében hova jut, hogy lesz-e szakmája, hogy lesz-e diplomája.

Az igazi botrány az, hogy 700-800 ezerre tehető azoknak a száma, akik valóságos jövedelmüknél kisebb bérre vannak bejelentve, és ezen kisebb bér után fizetve a tb-t olyan alacsony nyugdíjuk lesz majd pár év múlva, ami nem lesz elegendő a megélhetésükhöz.

Ha van botrány, akkor az, hogy ma minden harmadik nyugdíjas rokkantnyugdíjas, és ez utóbbiak közül minden második még aktív korban van, akár dolgozhatna is, akár a munka adhatna értelmet életének.

És igen, ha van botrány, akkor az, hogy Európában az egyik legutolsók vagyunk abban, hogy a vállalatok - nem az állam, a vállalatok - mennyit költenek kutatásra és fejlesztésre, a holnap sikerére, más vállalatok pedig ezzel egy időben például az építőiparban vagy a biztosítási szektorban bennünket, adófizetőket, vásárlókat százmilliókkal vagy milliárdokkal megkárosító kartellmegállapodásokat kötnek. Igen, hölgyeim és uraim, ez az igazi botrány, és ezekről a botrányokról Magyarországon a kelleténél kevesebbet tudunk, kevesebbet beszélünk, és úgy tűnik, hogy az elmúlt igen-igen sok évben kevesebbet tettünk, mint tehettünk volna. Ezek évtizedes problémák.

Nem mondom azt, hogy a korábbi kormányok soha semmit nem tettek ennek érdekében - nem mondom. Az előző kormányzati ciklusban mi magunk is elsősorban a száz lépés programjának keretén belül sok mindent tettünk például a szakképzés megújításáért, a nyugdíjrendszer átalakításáért, de nem eleget. Most szocialistákon és liberálisokon a sor, hogy ne engedjék meg, hogy ne ezekről a botrányokról szóljon a politika, mert ezekből a botrányokból majd származik egy nemzeti felelősség, a cselekvés felelőssége. Ha sikeresek akarunk lenni, akkor ezekkel kell foglalkozzunk.

Az ország szempontjából alig van annál fontosabb, mint hogy nyitott, nem pártoskodó, széles szakmai kört bevonó tárgyalások kezdődjenek arról, hogy hogyan lehetünk úrrá ezeken a kérdéseken, mert itt dől el, hogy fel fog-e emelkedni Magyarország, itt dől el, hogy hogyan fognak majd ránézni a ma politikusaira; olyanokra-e, akik megváltoztatták Magyarország sorsát és jövőjét, vagy olyanokra, mint akiknek semmi más nem volt fontosabb, mint vívni lehetetlen és sehova nem vezető vitájukat, és odakerülni az újságok címlapjára, hogy róluk szóljon a nyilvánosság szinte bármint megtéve azért. De a legsúlyosabb következmény, hölgyeim és uraim, be kell önöknek valljam, nem a rosszkedv és nem a sokakat letaglózó csalódottság. A legsúlyosabb következmény, hogy az ország a valóságos nemzeti kérdésekkel, ezekkel a kérdésekkel nem tud eleget foglalkozni.

Én pedig azt mondom, ha valamiért érdemes politikusnak lenni, ha valamiért érdemes elszegődni a köz szolgálatába, akkor ezért. Azt kívánom, hogy szocialisták és liberálisok kormánya majd akként legyen megismert a történelemben, hogy ezek a férfiak és ezek az asszonyok tudták, hogy mit jelent a hazafias cselekedet, ezek tudták, hogy nem a beszéd, hanem az ezekben a kérdésekben való tett az, ami fölemelheti az országot. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Az elmúlt hetekben vagy talán az elmúlt héten három nyitott szakmai, ha úgy tetszik, nemzeti kerekasztal szerveződött a nyugdíjrendszer, a közoktatás reformjáról, arról a kérdésről tárgyalva és eszmét cserélve reményeink szerint, végeredményben majd okos ajánlásokat a kormánynak megfogalmazva, hogy miként tehető versenyképesebbé a magyar gazdaság. Igen, ezek a nagy kérdések. A kormány ezekre a kérdésekre kíván koncentrálni, és nem fogja magát hagyni eltántorítani attól, hogy politizálásának középpontjában ezek a kérdések legyenek. Arról szól a kormánypolitika, hogy hogyan tehető sikeresebbé Magyarország, és hogyan tehető könnyebbé a hétköznapi élet.

Teljes felsorolást most nem adhatok önöknek, hogy melyek is ezek a kérdések, az ezt tartalmazó munkaprogramunkat ezen a héten nyilvánosságra hozzuk. De hadd említsek egy-két fontos ügyet, amely a kormány ez évi munkaprogramjában szerepel! Annak érdekében, hogy felsőoktatási intézményeink, egyetemeink Európa legjobbjai közé kerülhessenek be, hogy az ott megszerzett tudás olyan legyen, hogy a mi hallgatóink semmivel ne maradjanak le azoktól, akik Lyonban vagy éppen Bolognában végeztek, ezért nyugodt és széles párbeszédben zajlik a felsősoktatás minőségi megújítása.

Fontos év lesz az idei. Annak érdekében, hogy újra vonzó, kiszámítható és perspektívát nyújtó legyen a katonai pálya, a Magyar Honvédség pedig a NATO részeként védhesse nemcsak a magyar hazát, de részt vállalhasson, és komoly eredményeket mutathasson fel a globális küzdelmekben, a globális biztonság megóvásában, megteremtésében, a terrorizmus elleni nemzetközi harcban, már zajlik, és az idei évben befejezzük a Magyar Honvédség vezetésirányítási rendszerének, belső struktúrájának mély átalakítását.

Annak érdekében, hogy jobban megérje dolgozni, hogy a szociális támogatás ne váltsa ki a munkát, aki tud, a köz szociális támogatásáért vállalja az együttműködést is és a közhasznú munkát is, összekapcsoljuk a munkaügyi és a szociális ellátás egész filozófiáját és munkaügyi rendszerét, és az egészségkárosodottak rehabilitációs rendszerének mély átalakításával tízezreknek szeretnénk megteremteni a lehetőséget, hogy újra bekapcsolódhassanak az értelmes munkavégzés világába.

A magyar mezőgazdaságban ma nem reformokra van elsősorban szükség, hanem éppen arra, amit az elmúlt hónapokban, vagy ha úgy tetszik, már az elmúlt két évben tettünk: nyugodt építkezés és fejlesztés jellemzi az agráriumot. Ezt a politikát fogjuk folytatni. Ha kell, ehhez küzdeni fogunk Brüsszelben, mint ahogy tesszük is, és ha kell, védeni fogjuk piacainkat, védeni fogjuk termelőinket, és garantálni fogjuk a magyar élelmiszerek biztonságát, mert elkísérjük azok útját a szántóföldtől a fogyasztók asztaláig. Igen, és folyamatosan tárgyalunk önkormányzatokkal az önkormányzati rendszer megújításáról, hogy a feladatokhoz illeszkedő legyen a finanszírozás, hogy a helyi kormányzat, az önkormányzat működése, a rátestált feladatok elvégzése kiszámíthatóbb és eredményesebb legyen.

A személyi és a közösségi autonómia, a szabadság és a rend jobb összeillesztése érdekében idén elkezdődik a büntető törvénykönyv és a polgári törvénykönyv átfogó megújítása. Ezek az évtizedes kódexek új, modernebb, bennünket jobban szolgáló életre fognak lelni.

A következő hónapok egyik legbonyolultabb feladata, hogy új energiapolitikai koncepciót fogadjunk el; csökkentsük egyoldali függőségünket, növeljük az energiaellátás biztonságát, védjük a fogyasztók érdekét, támaszkodjunk jobban a zöldenergiára. El fog kezdődni a vita, mert el kell kezdenünk majd a vitát arról, hogy mit kezdjünk vele, és mi legyen a nukleáris energia sorsa és jövője Magyarországon. Itt áll előttünk ez a kérdés, beszélnünk kell majd róla.

Eközben zajlik a közösségi közlekedés átfogó korszerűsítése. Itt áll előttünk hatalmas nagy falatként a Volánok és a MÁV jövője. Ma 160 milliárd forintnyi támogatást adunk, kérem szépen, többet, mint félévi családtámogatás. És azt látjuk, hogy az utasok mégis elégedetlenek, drágának találják már ma is a közlekedést, miközben alig fizetik ki a valóságos költségek talán 10 százalékát. A vonatközlekedésünk, személyközlekedésünk pedig, az a legkevesebb, ha azt mondhatom: rendkívül sok kívánnivalót hagy maga után.

Több tárca és az érdekképviseletek ugyanakkor közösen dolgoznak azon, hogy átalakítsuk a magyar cégjogot, hogy lehetővé váljon - és nem tévedés, amit itt hallanak -, hogy Magyarországon akár pár órán belül vállalkozást lehessen alapítani. Igen, pár órán belül, hogy kevesebb legyen a teher, kevesebb legyen a bürokrácia, könnyebb legyen a vállalkozás Magyarországon.

Eközben folytatjuk a központi közigazgatás reformját, általánossá tesszük a teljesítményelvet, hogy bennünket, adófizetőket szolgáljon az igazgatás, hogy ne a hivatalról, hanem a mi elintézendő ügyeinkről szóljon. Ezt a teljesítményelvet fogjuk érvényesíteni a mérési, értékelési és jövedelemrendszerben.

Mindeközben a helyi igazgatásban folytatjuk a kistérségi és regionális együttműködés ösztönzését, hogy az ügyek közelebb kerüljenek a polgárokhoz, és színvonalasabb szolgáltatást kaphassanak, kevesebb pénzért jobbat. Ez az átalakítás elve.

És hogy egy szimbolikus ügyet még itt az asztalra tegyek, elkezdtük, de a sok-sok ilyen-olyan vita miatt félbehagytuk, itt az ideje, hogy újra megvitassuk: rendjén van-e a pártfinanszírozás mai módja, vagy éppen azért, hogy a demokratikus politizálás ezen háttere is átláthatóbb és ellenőrizhetőbb legyen, bizony újra napirendre kell venni azt a törvényjavaslatot, amelyet a júniusi kormányalakítás után egyszer már a parlament elé terjesztettünk. Igen, dolgunk van elég.

Hozzáteszem: nem kétséges, hogy ezeknek a hónapoknak talán az egészségügyi reform a legnagyobb és a legnehezebb feladata. A magyar egészségügy, orvosok, ápolók, asszisztensek tízezreinek kemény és sokszor nem eléggé megbecsült munkája ellenére nem tud bennünket annyira és olyan jól szolgálni, mint ahogy mi gondoljuk, hogy megérdemelnénk, sőt azt gondoljuk, hogy talán annyira sem, mint amennyit mi erre az egészségügyre összességében és végül is költünk. Ugye tudják, hogy a magyar egészségügy teljesítménye ma a legfontosabb betegségcsoportokban elért gyógyítási arány tekintetében - a korábbi 25 európai tagállam teljesítményét összehasonlítva - az utolsó előtti? Ugye, tudják, hogy ugyanakkor listavezetők vagyunk a kórházi ágyak tekintetében? De a listáknak a végén kullogunk akkor, hogyha azt nézzük meg, hogy mennyi a háziorvos, hogy a legmodernebb diagnosztikai eszközökből mennyi áll rendelkezésre, és hogy milyen elterjedten tudjuk használni az orvosi technológiák és beavatkozások legmodernebb körét.

Ugye tudják, hogy kétszerese lehet az elhalálozás kockázata annak, akit egy szívinfarktus után nem a megyei, legjobban felszerelt, kiemelt kórházba visznek be, hanem a legközelebbi, mondjuk, kisvárosi kórházba? És ugye tudják, hogy ezt nem tudják a mi betegeink? Ugye tudják, hogy talán az egyetlen ország vagyunk Európában, akik annyit költünk gyógyszertámogatásra, mint a kórházi ágyakhoz kötődő, sok-sok fajta, nagyon bonyolult, nagyon modern egészségügyi szolgáltatásokra? És ugye tudják, hogy mindezt úgy érjük el, hogy mi a nemzeti jövedelmünkből arányosan nagyjából annyit költünk az egészségügyre, mint például Spanyolország vagy a nálunk sokszorosan gazdagabb Luxemburg?

Hölgyeim és uraim, a magyar egészségügynek komoly szervi bajai vannak. Ezért a reform, vagy ha úgy tetszik: az átfogó terápiás kezelésen alapuló gyógyítás elkerülhetetlen. Ha halogatnánk, miként a betegségével szembenézni nem kívánó beteg, akkor csak áltatnánk magunkat, és higgyék el: ugyanezt tennénk, ha folytatnánk a korábbi „majdnem” terápiát, pillanatnyi fájdalomcsillapítóval vagy lázcsillapítóval próbálnánk kezelni az egyre összetettebb, valóban szervi bajokat.

Tudom, hogy rendkívül nehéz az átalakítás időszaka, ráadásul sok a bizonytalanság, nagyon sok a kényelmetlenség, de muszáj újra mondanom: alig ismerek olyan embert, aki szereti az otthona átalakításával vagy akár csak a lakás kifestésével járó gondokat és bajokat. Sőt olyat is keveset ismerek, aki akár akkor kiigazodna a tervrajzok világában, amikor már nem is csak a tervrajzot lehet nézni, hanem az átalakításra váró lakás egyik-másik falát már felhúzták. Bizony-bizony mindenfajta átalakítás borzasztóan nehéz, mégis muszáj menni előre és muszáj tenni. Persze, hogy visszatérjek akkor mégiscsak inkább egészségügyi példához, igazuk van, hogyha azt mondják, hogy a jó orvos bevonja a páciensét a gyógyítási folyamatba, magyaráz, együttműködést kér, hiszen tudjuk, a legfontosabb, hogy a beteg maga is tudatában legyen állapotának, és meg akarjon gyógyulni. Mi tagadás, e tekintetben mi időnként nem bizonyultunk jó orvosoknak.

Ezen érdemes változtatni, de a műtétet vagy a műtéteket nem halasztjuk el. Az egészségügyi reformot végigvisszük. Az elkötelezettség ugyanakkor nem jelent vaskalaposságot, és oktalannak tartanám a túlbuzgóságot is. Csak hogy egy-két példát mondjak, ilyenfajta túlbuzgóságnak gondolom, amikor azt kérik édesanyáktól és édesapáktól, hogy ha bemennek a beteg gyermekük mellé a kórházba, akinek egyébként a mentesség okán nem kell kórházi napidíjat fizetni, az ott éjszakázó, a gyermeke gyógyításában segédkező édesanya vagy édesapa pedig fizessen kórházi napidíjat. Én őszintén szólva ezt érzéketlenségnek gondolom. Ezért aztán, egyetértésben a miniszter úrral, azt gondolom, hogy az ilyenfajta szabályokat meg kell változtatni. (Taps az MSZP padsoraiból.)

De életidegennek gondolom azt is, ha valaki olyan tanácsokat ad háziorvosoknak, és azzal borzolja a kedélyeket, hogy ahhoz, hogy kockázat nélkül beszedhessék a vizitdíjat, különleges, úgynevezett UV-lámpát tartsanak megnézni, hogy az átadott pénz nem hamis-e. Őszintén szólva: érzéketlenséggel, rossz döntésekkel szerintem kár a kedélyeket borzolni.

Épp elég nehéz és konfliktusos, sok-sok bizonytalanságot kelt a reform akkor is, ha okosak és előkészítettek a döntések, kár lenne egymásra licitálni abban, hogy ki tud még meggondolatlanabb intézkedésekre javaslatokat tenni.

Ugyanakkor a reformpolitika legnagyobb kerékkötője, hogy nem könnyű életszerűen bemutatni, mi is lesz a közvetlen, kézzelfogható, szemmel látható eredménye. Túl bonyolult ahhoz az egészségügyi rendszer, mi, polgárok pedig ennek a rendszernek csak - hogy mondjam? Ne értsék félre! - a kirakatát látjuk. A jobb minőség, ha arról beszélünk, úgy általában az embereknek nem jelent semmit, és köztünk szólva énszerintem időnként el sem hiszik.

Éppen ezért hadd mondjak most egy példát. Hogy ne legyek vádolható ebben a kérdésben bármifajta politikai pártoskodással, a példát kifejezetten egy olyan városból hozom, amelynek ellenzéki a polgármestere. Kaposváron ma is elismert kórház működik. Negyvennégy pavilonban, széttagoltan folyik a gyógyítás; 20-30 betegre jut egy fürdőszoba. A betegeket az egyik épületből a másikba viszik. El lehet képzelni, hogy milyenek a körülmények - nyilván rosszak -, sok a kényelmetlenség, és az meg bennünket kell hogy izgasson, hogy ez az egész elképesztően sokba kerül így.

A következő három-négy évben egy teljesen új kórházi épületet építünk. A 44 helyről egy helyre kerül a gyógyítás. A szobák többsége egy-két ágyas lesz, mindegyikhez lesz fürdőszoba, televízió és internet - itt teszem hozzá, csak legyenek olyanok egyre nagyobb számban a magyarok, hogy tudják is az internetet használni. A betegek menüből választhatnak, eldönthetik majd - nyilván bizonyos körülmények között és bizonyos feltételekkel -, hogy mit kívánnak ebédre vagy vacsorára. Ugye, ez alig elképzelhető világ ma? Pedig itt van, kézzelfogható közelségben! Mondják, ezért érdemes áldozatot hozni, megküzdeni? Erről is szól az egészségügyi reform!

Meg arról is, hogy számtalan kistérségben, ahol ma nincs modern járóbeteg-ellátás és -központ, ott új járóbeteg-ellátó központokat építünk. Ma 15 ilyen korszerű kistérségi járóbeteg-ellátó központot terveznek a mi kollégáink felépíteni. Csak azért, mert nem szeretném kihagyni egyiküket sem, fájna a szívem, ha ki kellene emelni kettőt, nagyon gyorsan hadd soroljam a ma tervben lévő 15-öt. Bácsban a kiskunmajsai, Baranyában a szentlőrinci és a sásdi, Borsodban az abaúj-hegyközi és a bodrogközi, Győr-Moson-Sopronban a pannonhalmi, Veszprémben a péti, Hajdú-Bihar megyében a derecske-lévavértesi és a hajdúhadházi, sőt a polgári, Szabolcsban a baktalórántházi, az ibrány-nagykalászi, Nógrádban a rétsági vagy a szécsényi, Tolnában pedig a tamási kistérségben kívánnak felépíteni az én kollégáim új, modern járóbetegközpontot. Ezekről is szól az egészségügy.

Nyilván akkor tesszük jól a dolgunkat, ha a következő 7-8 évben, miközben zajlik az egészségügy átalakítása, azt is látják egyre többen, hogy nem egyszerűen lebontásról szól ez, nem egyszerűen több felelősségről, hanem jobb minőségű szolgáltatásról. Természetesen az út elején, miként egy felújításra váró házban, ma még inkább csak a bontást látják, mi tagadás, időnként elég türelmetlenül. De a mi felelősségünk megmutatni, hogy mi lesz ennek a folyamatnak a vége.

Igen, hölgyeim és uraim, új Magyarországot építünk. Lebontjuk és átalakítjuk a régi, sokszor avítt viszonyokat. A lebontás és az építés időszaka tudom, hogy nehéz. De lassan az is látszik, hogy mi fog a régi helyébe lépni. Az Új Magyarország fejlesztési program már erről az új világról szól. Van okunk büszkének lenni arra, hogy Magyarország volt a 25-ök közül Európában a negyedik, aki nemcsak beadta, hanem akinek be is fogadták a fejlesztési programját. Sőt mondok mást. Magyarország a legelső, aki a 2007 és 2013 közötti fejlesztési program keretében már kiírt pályázatot.

Mi, magyarok szeretünk fanyalogni. Mi, magyarok szeretünk panaszkodni. Én itt, az Országgyűlésben kevés jó szót hallottam arról, hogyan mennek fejlesztési ügyeink. Ezért aztán büszkén és elismerően mondom: Magyarország Európában a legelső, aki a 2007-ben kezdődő időszak legelső hónapjának utolsó napjaiban már annyira felkészült, hogy pályázatot írhatott ki. Van ok azt gondolni, sok-sok, helyenként jogos kritika mellett, hogy ez a kormány tudja, hogy mi a fontos az országnak, és hogy hogyan lehet szolgálni az ország érdekeit. (Taps az MSZP soraiban.)

Programok sokasága fog elindulni az idén. Én e sok programból itt, e helyen csak öt úgynevezett zászlóshajó programról hadd beszéljek. Talán bizonyos szempontok szerint az öt legfontosabbról. A zászlóshajó, amely elöl megy, amely mutatja az irányt, amely jelképe is mindannak, amit szeretnénk. Az első zászlóshajó arról szól, hogy egyetlen gyerek se maradjon le, hogy egyetlen gyerek se vesszen el. Arról szól, hogy szembenézzünk azzal a problémával, hogy ma majd’ minden harmadik gyermek nehéz sorsú, szegény családba születik. Ráadásul tudjuk, hogy ma az oktatási rendszerünk nem segíti azt, hogy valaki kitörjön ebből a szegénységből, hanem bizony mindenki kicsikét továbbviszi a maga sorsát, amit otthonról hoz.

Igen, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a magyar iskolarendszer nem csökkenti, hanem növeli az otthonról hozott különbségeket. Az a cél, tisztelt Országgyűlés, hogy megtörjük a szegénység átöröklésének láncolatát, hogy a gyermekszegénység ma közel 20 százalékot megközelítő förtelmes és mondjuk úgy, szégyenteljes rátáját 2013-ig nagyjából egynegyedével, 15 százalékra csökkentsük. Ehhez persze már nagyon korán kell segíteni a legnehezebb helyzetben lévő családoknak. A biztos kezdet klubokat kell leginkább azokban a térségekben alapítani, ahol nagy a szegénység. Jelentősen növelni kell a bölcsődék számát, mert ma tudjuk, hogy a gyermekek már az iskolát megelőző időszakban veszítik el esélyeik jelentős részét. Az óvodai ellátás lehetőségét területileg teljes körűvé tesszük, és a ma ötéves kötelező óvodai korhatárt egy évvel korábbra visszük, négy évre leszállítjuk. De a program részeként szülőknek is támogatást kell adni, hiszen az a szülő, aki nem rendelkezik készségek, ismeretek sokaságával, hogy hogyan tudja a gyermekét segíteni, az a szülő nem képes a gyerek útját hatékonyan egyengetni.

Ehhez kapcsolódik a második zászlóshajó, egy modern, korszerű közoktatás szolgálatában, a XXI. század iskolájáról szól. Arról szól, hogy újítsuk meg a magyar pedagógiát, hogy legyen képes nem egyszerűen csak megtanítani gyermekeinket nagyon fontos tényekre, de megtanítani tanulni, megtanítani megőrizni azt a képességet, hogy életük végéig meg kell tartani a nyitottságot; hogy a magyar iskola képes legyen a nagyon sokfajta igényű, egymástól eltérő nevelési igényű gyerekekkel bánni. De megújítjuk, megújítunk vagy ezer iskolát. 100-120 milliárd forintot fogunk erre ebben a fejlesztési periódusban költeni. Az iskolákon kívül vagy 30 ezer tantermet fel fogunk szerelni az internet világában tábla és kréta helyett, a kétoldalú virtuális kommunikációt lehetővé tevő, a világot kinyitó úgynevezett digitális táblákkal. Nagy-Britannia példája azt mutatja, ahonnan jön ez a minta, hogy a gyermekek tanulási eredménye, a felzárkózás tempója radikálisan növekedett ezen új, modern technológiák pedagógiai alkalmazásával.

Mindeközben folytatjuk tovább a szakképzés reformját, 50 milliárd fog rendelkezésre állni csak az európai pénzekből, és legalább ugyanennyi az üzleti szférából.

A harmadik zászlóshajó azokról a térségekről szól, arról a 28 leghátrányosabb helyzetű kistérségről, amelynek lakói úgy érzik, hogy elfeledkezett róluk Magyarország. Ez a 28 hátrányos helyzetű kistérség elkülönítetten, a többiektől óva, dedikált módon, külön borítékban 120 milliárd forintot fog arra kapni, kistérségenként tehát 3-4 milliárd forintot, hogy maguk közösen integrált programokat indíthassanak el. Mert ezek a kistérségek nem egy vagy két problémával küzdenek. Itt baj van a közlekedéssel, baj van az oktatással, itt nincs munkahely, itt nincsenek közösségi terek. Itt sok mindennel baj van. Óvni kell ezen kistérségeket, és lehetőséget teremteni, hogy a zempléni kisfalvak, a dél-békési települések, az Ormánság önmagát elhagyatottnak hívő és érző lakossága, népe azt érezze, hogy van itt egy olyan kormány, amely nemcsak beszél arról, hogy fel kell zárkóztatni Magyarországon, hanem van is rá eszköze, és van is hozzá tehetsége.

Közben pedig bátorítani és segíteni kell az elöl haladókat. Igen, azokat kell segíteni és bátorítani, akik a leggyorsabban haladnak. A negyedik zászlóshajó tehát a leggyorsabban haladó fejlődési központokról, a tudáspólusokról szól, mert ők diktálják a tempót Magyarországon. Az, hogy milyen gyorsan megy Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs vagy Székesfehérvár, Veszprém, hogy milyen tempót tud diktálni Győr vagy Budapest, az nem csak ezeknek a városoknak vagy régióknak a belügye. Ezek azok, amelyek Magyarország modernizációjának útmutató csillagai.

Ezek a programok a gazdasági versenyképesség, a gazdasági teljesítmény növeléséről szólnak. Arról szól, hogy egy város, az egyetem és a vállalkozások sokasága, e három szereplő összefogva hogyan alakítja át egy város és egy régió gazdaságát; hogy ezek a városok Európából nézve is látható teljesítmény- és gazdasági központok lesznek. Városonként 60-80 milliárd fog rendelkezésre állni, de nem osztjuk ki a pénzt. Akinek jobb programja lesz, annak lehet, hogy 100 jut; aki lemarad a versenyben, annak lehet, hogy csak 20. Az elöl haladóknak versengeni kell. Akik hátul vannak, azoknak meg megfogjuk a kezét. Így lehet összeilleszteni tisztességesen egy versenyképes gazdaság szándékát az egymásért viselt szociális-társadalmi felelősséggel, ez a fajta kettősség tudja együtt tartani szocialisták és liberálisok kormányát és politikáját.

Az ötödik zászlóshajó a magyar gazdaság fontos szereplőiről, a kis- és közepes vállalkozásokról szól. Arról szól, hogy nincs sikeres magyar gazdaság, nincs fejlődő Magyarország sikeres hazai vállalkozások nélkül. Ők, a mikro-, kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják a munkában állók 65 százalékát, ők adják az export 35 százalékát. Az Új Magyarország program részeként olyan átfogó, komplex kis- és közepes vállalkozásfejlesztési program készül, amelynek az első pályázatát már éppen kiírtuk, mint korábban említettem, amely több mint 3000 milliárd forint forrást fog megmozgatni. Ebből a forrásból már ezekben a napokban kiírt pályázatokkal kezdve több mint 200 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás. Ennek két-háromszorosát fogják majd a magánpiacról megmozdítani. Több mint 170 milliárd forinttal fogunk tőke-, kockázati és hitelprogramok mögé állni, amelyek pedig több mint 2000 milliárd forint egyéb külső forrást fognak majd megmozdítani.

Magyar kis- és középvállalkozások fejlesztésében nem volt még olyan program, amely ilyen átfogóan és ilyen volumenben segítette volna őket, hogy ennek a fura, globalizálódó világnak ne csak a vesztesei lehessenek, hanem a megkapaszkodó nyertesei. Igen, ezeket a pályázatokat írtuk már ki többek között az elmúlt hetekben.

Honfitársaim! Tisztelt Országgyűlés! Nem tagadom, hazafias programként tekintek e tennivalók sokaságára. Áldozatokkal, erőfeszítéssel, reformokkal és fejlesztésekkel új pályára állítjuk és megújítjuk Magyarországot. A menetrend mostanra világos és kialakult. Az idei év még az áldozatvállalás éve, indulnak a reformok, lassan elkezdődnek a fejlesztések. Tudom, nem lesz könnyű az idei év. 2008 viszont már az átmenet éve. A jövedelmek nem csökkennek, a reformok elkezdenek működni. Nyilván szükség lesz majd kisebb-nagyobb módosításra. Lassan érzékelhetővé válik egyik-másik fejlesztés eredménye. 2009 a gyorsuló gazdaság, a fejlesztések sokaságának már látható világát hozza, és végre újra emelkedhetnek Magyarországon a jövedelmek. Mértéktartással és felelősséggel, igen, meg lehet újítani, és nyugodttá lehet tenni Magyarországot.

Ehhez a programhoz szükségünk van az ország segítségére és támogatására. És szükségünk van a parlament, a törvényhozók segítségére és támogatására is; arra a fajta bátor, progresszív elkötelezettségre, amit az elmúlt időszakban is mutattak.

Munkás és dolgos program ez, de csak ez hozhat eredményt. Ez az eredmény, ez a siker pedig közös lesz, valamennyiünké; valamennyi magyar emberé, valamennyi családé, a magyar hazáé és a köztársaságé.

Köszönöm szépen. (Hosszan tartó taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK (dr. Szili Katalin): Köszönöm szépen, miniszterelnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A frakcióvezetőknek 8-8 perces időkeretben van lehetőségük felszólalni. Navracsics Tibor frakcióvezető úr, a Fidesz képviselőcsoportjából jelezte elsőként felszólalási szándékát.

Frakcióvezető úr, öné a szó.

DR. NAVRACSICS TIBOR (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A XIX. század végén, a XX. század elején élte virágkorát az útirajz nevű műfaj, amelynek lényege az volt, hogy egy idegen országból származó, jó tollú ember bejárta az országot vagy egy adott tájegységet, és leírta, hogy mit tapasztalt ott, néha tanáccsal is ellátta az ott élő embereket, hogy hogyan kellene esetleg tovább folytatni az életüket, hogy az boldogabb legyen. Van ilyen a szűkebb környezetemben. (Közbeszólás az MSZP soraiból.) Tessék nyugodtan bekiabálni úgy, hogy a mikrofont is fölteszi, és akkor a jegyzőkönyv is tudja rögzíteni. Ilyen az utazás a Balaton körül, de van olyan, amikor az egész országra vonatkozóan megfontolásokat tartalmaznak ezek az írások.

Azt hiszem, hogy Gyurcsány Ferencnek ez a felszólalása ebbe a kategóriába tartozik. Idejött egy nadrágos úriember valamelyik távoli országból, nem nevezem meg, ne mondják, hogy esetleg idegengyűlölő lennék, vagy igazságtalan lennék valamelyik országgal kapcsolatban. (Dr. Géczi József Alajos: Ez nagyon necces.) Idejött, egy darabig ismerkedett a magyarországi viszonyokkal, néhány tanácsot hátrahagyott, hogy őszerinte mi botrányos ma Magyarországon, mibe nem szabad belenyugodni, min kell azonnal segíteni, és aztán mintha távozni akarna. Tudom, önök nem hagyják.

Ámde, azért négy és fél évig nem szocialista-szabad demokrata kormánya volt ennek az országnak esetleg? Ezek az úgynevezett botrányos jelenségek most születtek meg? Januárban? Ez az ország, amelyik 2002-ben a régió éllovasa volt, amelyikre 2002-ben az akkor hivatalba lépő miniszterelnök, Medgyessy Péter is azt mondta, és László Csaba is azt mondta, hogy 2006-2007 körül bevezetheti az eurót, mára egyértelműen leszakadó ország a régióban, egyértelműen leszakadó ország az Európai Unióban; nemcsak akkor, ha nem teszünk semmit, már most az. Azt sem tudjuk, hogy az euróra mikor van reális esélyünk. Kísértetiesen cseng az emlékezetemben egy mondat: négy évig nem csináltunk semmit, és másfél-két évig folyamatosan hazudtunk.

Szocialista-szabad demokrata kormánya volt ennek az országnak az elmúlt négy és fél évben, ebből kettő évet Gyurcsány Ferenc töltött a miniszterelnöki székben. Ezek a célkitűzések miért újak? Miért kellene, hogy újak legyenek? Miért a baloldal privilégiuma például, hogy ne szakadjon le gyerek? Nem kellene bezárni a falusi iskolákat, nem kellene felszámolni a tömegközlekedést, a vasúti szárnyvonalakat, nem kellene többszörösére emelni a tömegközlekedési tarifákat, nem kellene bezárni a kispostákat, nem kellene bezárni a falvakban az orvosi ellátást, akkor talán lenne arra esély, hogy a falvakban élő emberek ne rosszabb életkörülmények között éljenek, mint most. Nem kellene elvenni a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat, akkor talán lenne esély arra, hogy a nyugdíjak… (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Önök már elvették, lehet, hogy nem akarták, de elvették a 13. havi nyugdíjat, egyhavi nyugdíjnak megfelelő összeget húztak ki a nyugdíjasok zsebéből a Gyurcsány-csomaggal és a 2007-es költségvetéssel. Ezt már régen elvették, elvettek a családoktól egyhavi fizetést, és arról beszélnek folyamatosan, hogy nem maradhat le egy gyermek sem. Egyetértünk, nem maradhat le egy gyermek sem.

Arra kellene talán választ adni, hogy érvényben van-e még a kormányzati politikának az a gyurcsányi elve, amit Gyurcsány Ferenc így fogalmazott meg: „a kormányzás a következő választási kampány része” vagy „az ellenzéki pártok a kormány ellenfelei, akikkel szemben nem védekezni kell, hanem akiket folyamatos támadás alatt kell tartani”. Hol itt a közjó a kormányzati politikából, ha a kormányzati politikának az a célja, hogy az ellenzéki pártokat folyamatosan támadni kell? Az újságírók kedvéért: Debreczeni József, Az új miniszterelnök című könyve, 213-214. oldal. Kérem beidézni pontosan, forrásmegjelöléssel! Hol van az a kormányzati politika, amely a közjót helyezi mindenek elé? Hol van az a kormányzati politika, amely az igazságosságot teszi meg alapelvévé akkor, amikor az egyik miniszter azt mondja, hogy azért vezetik be az autóútra is az autópálya-matrica használatának kötelező voltát, mert ez így igazságos? Hol van itt az igazságosság?

Szerintünk az igazságosság nem ideológiai kategória. Mi úgy gondoljuk - és erről érdemes vitatkozni -, vannak erre utaló jelek a baloldalon is, az igazságos kormányzati politika az a kormányzati politika, amely a rászorulók számára segítő kezet nyújt, támogatja őket a reintegrációhoz, az újrabekapcsolódáshoz, a tehetségesek elől pedig elhárítja az akadályokat. Jelen pillanatban ez a kormányzati politika nem igazságos kormányzati politika, ezt önök is tudják. Önök vannak többségben itt a parlamentben, tegyenek azért, hogy igazságos legyen ez a kormányzati politika! Tegyenek azért, hogy Magyarország igazságosabb ország legyen! Jelen pillanatban, amit tesznek a Gyurcsány-csomag és a 2007-es költségvetés keretében, az az, hogy a szegényeket magukra hagyják, a középosztálybeliek számára, akik még valahogyan fenn tudtak maradni, az ő számukra az elszegényedés rémét festik fel - ezt elismerik önök is a nyilatkozataikban -, a tehetségesek elé pedig gátakat emelnek, nem elhárítják az akadályokat, gátakat emelnek.

Tegyenek ennek érdekében, hogy igazságosabb legyen Magyarország! Vannak erre utaló biztató jelek: az SZDSZ által kezdeményezett ötpárti megbeszéléssorozat már túl van az első állomáson, ha jól emlékszem - nézek a gazdasági miniszter úrra -, a versenyképességi forduló meglehetősen jól sikerült. Sikerült körberajzolni nagyjából azt a konszenzusterületet, ahol előrébb tudunk lépni. A következő témakör az MDF által kezdeményezett tiszta közélet téma lesz 15-én. Lehet, hogy ott is előrébb tudunk lépni, de ha esetleg az nem is sikerül, legalább nyilvánossá és tisztázottá tudjuk tenni az álláspontunkat. Nem PR-akciókra van szükségünk!

A pólusprogramból mi, veszprémiek annyit láttunk, hogy a fél város reggel nyolc óra óta pénteken le volt zárva azért, mert délután kettő órakor Gyurcsány Ferenc egy hátsó lépcsőn másfél órára besurrant a városházára. Le volt zárva az egész vár, le volt zárva a megyei bíróság. (Felzúdulás az MSZP soraiban. - Közbekiáltás az MSZP soraiból: Tüntetést szerveztetek!) Gyanítom, hogy önök nem ismerik Veszprémet, ezért elmondom, hogy le volt zárva az egyetem egy része, le volt zárva a megyei bíróság, le volt zárva a közgazdasági szakközépiskola, a közművelődési intézet, ezekben az intézményekben nem volt aznap munkanap azért, mert Gyurcsány Ferenc másfél órára Veszprémbe méltóztatott jönni. Ennyi a pólusprogram ma a veszprémieknek. (Folyamatos közbekiáltások az MSZP soraiból.) Nem a programon múlik… (Az elnök csenget.) Ne kiabáljanak, olyan törvényeket alkossanak, amelyek jobbá teszik az ország helyzetét!

Abban kérem a segítségüket, hogy ez az ország igazságosabb legyen. Az uniós forrásokat ne presztízsberuházásokra fordítsák, hanem arra fordítsák, hogy ebben az országban az emberek jobban éljenek! Ne csomagokat hozzanak ide, hanem valódi beruházásösztönzést! Tegyenek meg mindent azért, hogy a kis- és középvállalkozások, a középosztály jobban boldoguljon, a szegények pedig felzárkózhassanak! (Dr. Magda Sándor: Nagyszerű!)

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

ELNÖK (dr. Szili Katalin): Köszönöm. Semjén Zsolt frakcióvezető urat illeti a szó, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportjából. Nyolc percben öné a szó, frakcióvezető úr. (Folyamatos zaj.)

DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. (Az elnök csenget.) Gyurcsány Ferenc Batthyány Lajoshoz hasonlította magát. (Felzúdulás, derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban.) Batthyány Lajos… - örülök, hogy önök is nevetségesnek találják ezt, van egy közös pont, mindannyian nevetségesnek tartjuk ezt. (Az elnök csenget.)

Batthyány Lajos a reformkorban és miniszterelnöksége idején a kormányával a felvirágoztatás útján indította el ezt a nemzetet, és maradandót alkotott. Önök ehhez képest válságba sodorták ezt az országot. Válságba sodorták, hiszen gondoljanak bele abba, hogy a 2002-es parlamenti választások előtti vitában egyetértés volt abban, hogy akár a Fidesz, akár a szocialisták alakítanak kormányt, 2006-ban - tehát már egy évvel ezelőtt - euró legyen Magyarországon. Most már időpont sincs, hogy mikor lesz euró, és ebben valójában nem az euró az érdekes, hanem az, hogy milyen állapotban van az ország; hogy már időpont sincs arra, hogy mikorra lehetne bevezetni az eurót. A csatlakozó tíz ország éllovasa voltunk, most sereghajtói vagyunk. Ez ellentéte annak, amit Batthyány Lajos cselekedett.

És itt van a morális kérdés. Batthyány Lajos morális ember volt. Mi oda jutottunk, hogy belföldön és külföldön a magyar miniszterelnök eposzi jelzője az, hogy „a hazudós Gyurcsány”. Ez nekem mint magyarnak fáj. (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban. - Közbekiáltás az MSZP soraiból: Azt elhiszem! - Az elnök csenget.) Tudják, van, akinek van hazája, és fáj az, ha a nemzetét gyalázzák!

ELNÖK (dr. Szili Katalin): Képviselőtársaim!

DR. SEMJÉN ZSOLT (KDNP): Gróf Batthyány Lajos (Az elnök ismét csenget.) magyar államférfi volt; magyar államférfi volt, aki életét adta ezért a nemzetért. Önök - és mint az Gyurcsány Ferenc könyvéből kitűnik - kicsinyes pártpolitikai megfontolásokból elárulták a hazánkhoz tartozó magyar nemzetrészeket és a határon túli nemzetrészeket, meghasonlottá tették ezt a nemzetet december 5-én. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Beszélt Gyurcsány Ferenc a demokráciáról. Batthyány Lajos valóban demokrata volt; demokrata volt, és tudta, hogy a néppel szemben nincs demokrácia. Úgy látszik, ezt önök nem tudják, hiszen például az önkormányzati választások eredményét kijátszva, a népakaratot kijátszva fiktív szervezeteket hoznak létre, hogy az uniós pénzre rátehessék a kezüket. Ezért negligálják a megválasztott, a népakarat által megválasztott legitim megyei vezetőket és önkormányzati vezetőket, polgármestereket.

Gróf Batthyány Lajos az alkotmányosság talaján állt, és pontosan tudta, hogy az alkotmányosságnak az értelme az, hogy az embereket ne lehessen jogfosztani és kifosztani. Önök a költségvetési törvényben pénzbeszedést művelnek, és kifosztják az embereket, és mindenféle fiktív veszélyre hivatkozva, korlátozva gyülekezési jogot, a szólásszabadságot éppen most akarják jogfosztani a magyar embereket.

És szó volt a békéről. A béke nem pusztán a háború hiánya, hanem az igazságosság gyümölcse. Az igazságosságnak a lényegi ellentéte a hazugság, mégpedig azért, mert a hazugság az igazság elleplezésére szolgál, történjen az fiktív szóözönnel vagy száz lépés programtól kezdve zászlóshajókon át tartó mindenféle fiktív, követhetetlen és részleteiben sem megvalósuló programokkal, amiket már csak követni sem lehet.

Akkor folytatná ön gróf Batthyány Lajos művét, ha nem a családokra tennének minden terhet; ha nem lebontották volna a családtámogatási rendszert; ha nem a gyerekes családoknak kellene a terhek nagy részét viselni. Akkor folytatnák önök gróf Batthyány Lajos művét, ha nem a magyar vállalkozókat terhelnék, irreális versenyelőnyhöz juttatva a multinacionális cégeket. (Közbekiabálás a kormánypártok soraiból: Pfuj!) Akkor folytatnák gróf Batthyány Lajos művét, hogyha a bankok és a multinacionális cégek arányos terhet viselnének a magyar vállalkozókkal.

Akkor folytatnák gróf Batthyány Lajos művét, ha nem tüntették volna el a még megmaradt állami vagyont. Akkor folytatnák Batthyány Lajos művét, ha nem adósították volna el még az unokáinkat is. Akkor folytatnák Batthyány Lajos művét, ha nem a magyar nemzet ellen fegyverkezne. (Kuncze Gábor: Mi van?! Ezt még egyszer! - Derültség az MSZP-s képviselők soraiban.) És akkor folytatnák Batthyány Lajos művét, ha az országunkat válságba sodrók vállalnák a felelősséget. (Közbeszólások az MSZP-s képviselők soraiból.)

Önök a szöges ellentétét teszik annak, mint amit gróf Batthyány Lajos tett, ezért a botrányok botránya az, amikor ön gróf Batthyány Lajoshoz hasonlítja magát. (Dr. Navracsics Tibor tapsol. - Derültség és közbeszólások az MSZP-s képviselők soraiból: Pfuj!)

ELNÖK (dr. Szili Katalin): Tisztelt Képviselőtársaim! (Zaj. - Csenget.) A frakcióvezető úr befejezte már a felszólalását.

x x x

S ha valaki még nem fáradt volna el az olvasásban: 2008-ban, ugyanekkor, ugyanebben a szereposztásban... (Ízelítő: "Gyurcsány úr, ön már mondott mindent (Közbeszólások az MSZP soraiból: Miniszterelnök úr!) és annak az ellenkezőjét is. Egyik programot a másik után hirdette meg, egyikből se lett semmi, nyilatkozik egy külföldi lapnak, két nap múlva az ellenkezőjét nyilatkozza, majd az egészet letagadja.")

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr922661556

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Valóság nagybátyánk elutazott 2011.02.15. 08:36:40

A hazai és nemzetközi sajtó kitüntetett figyelme közepette tartotta meg parlamenti beszédét tegnap Orbán Viktor. Az országgyűlés tavaszi ülésszakának nyitó ülésén elhangzott húszperces napirend előtti felszólalástól végre konkrétumokat vártunk. Nem kap...

Trackback: Ilyen amikor Orbán a gazdaságról beszél? 2011.02.15. 00:31:39

Itt az idő, mondtam magamban, amikor Lázár azt ígérte, hogy Orbán a mai évnyitó beszédében végre a gazdasági tervekről fog beszélni, ha már az országértékelőn ez nem igazán sikerült..Ehhez képest gyakorlatilag semmi szólt az új tervekről. Nézzük meg, h...

Trackback: Orbán-beszéd 2011.02.14. 22:17:11

Tisztelt Olvasó!A mai miniszterelnöki beszéddel kapcsolatban érdemes megvárnunk az országgyűlési jegyzőkönyv közzétételét. Véleményem szerint előtte - bár egyszer végighallgathattuk a mai napi vitát - érdemben hozzászólni nehéz, mi több: kóklerség.Hoss...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulrike (törölt) 2011.02.15. 19:00:35

@Akitlosz: A vezetés művészet. Jó vezető azokkal ér el eredményt, kik körülötte vannak. Persze sokszor cserélni is kell, de szakmai alapon. Ez az utóbbi tömeges kirugdalás, politikai alapon zajlott, a szakmaiság ellenére. Azt sem menti ezt, hogy a szocik is ezt tették Ők is ganajok voltak.

Annyi mindenkinek kijár, hogy becsületesen odaálljanak elé, s azt mondják, hogy ezeket és ezeket a SZAKMAI követelményeket nem sikerült teljesítened, kapsz fél évet, ha nem javulsz, megválunk tőled. Ez rendben van. De nem ez történt.

porfelhő 2011.02.15. 19:02:08

Gyurcsány: Mi nem hódolunk be.

„Eszemben sincs, hogy győzelmi tort üljek. Akkor sem, ha hosszú hónapok után mára eldőlt: a demokratikus ellenzéki pártok bojkottálják a Fidesz alkotmányozási folyamatát”

A szocialista politikus emlékeztet arra, hogy tavaly szeptember óta ismételgeti, hogy ki kell vonulni az alkotmányozásból. Állítása szerint nem revánsvágy fűti.
Mint fogalmazott: „a fülkeforradalom hazugságára mondtam nemet, és a „forradalom” alkotmány gyermekét nem akartam a nevünkre venni.”

www.168ora.hu/itthon/gyurcsany-mi-nem-hodolunk-be-70225.html

Szembe kell szállnunk ezzel a diktatórikus szándékkal” – írja a volt kormányfő, aki szerint az új Alkotmány elfogadása után a parlamenti ellenzékből Orbán rendszerének demokratikus ellenzéke lesznek.
Úgy véli, az előttük álló legfontosabb feladat, hogy a rendszerellenzéki szerepnek levonják valamennyi politikai következtetését."

Mi nem hódolhatunk be. A Parlamentnek a miniszterelnök nem főnöke."

hm. megújulás?!:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.15. 19:07:35

@ulrike:

Aki a köz - értsd a hatalom - szolgálatára szegődik számíthat rá, hogy ugyan nem csak szakmai szempontokat fognak nézni a kenyéradó gazdái.

A lojalitás mindig szempont, még magáncégeknél is.

Aki meg ehhez is és ahhoz is ugyanúgy lojális tud lenni az valamiben tényleg nagyon jó.

álomszép 2011.02.15. 19:12:42

@porfelhő:
ezt lehagytad.

Emlékeztet arra, hogy a Fidesz közel egy tucatszor módosította eddig az Alkotmányt.
Mindig arra hivatkoztak a kormánypárti képviselők, hogy kétharmados felhatalmazásuk van erre.
Gyurcsány szerint „minden figyelmeztetés lepörgött róluk, valamennyi ellenzéki és szakmai kritikát lesöpörtek az asztalról.
Mára alaposan átszabták a 2010-ig hatályos Alkotmányt, kiiktatták a kormány alkotmányos ellensúlyait, határozott lépéseket tettek a politika önkény rendszerének kiépítésére”.

hm. nem is mond sok butaságot!:))

aszekelyek 2011.02.15. 19:16:03

@ulrike: Persze, persze..., nehogy szó essék az odarondítókról , akik felettébb mutogatnak másra, hogy az csinálta oda.... A minimum lenne tőlük, hogy hallgatnának, mint a rakás a fűben. Nem. Ők ordibálnak, hogy valaki más belerondított a jövőnkbe. Sose fogok mást mondani, mint hogy aki csinálta, vállalja. MAjd megindokolják, ha valamelyik köztökéletestől meg óhajtanak válni. Nem biciglis seprőnyéllel.... az egészen biztos. Nem tudom, neked mi olvad majd ki a kedves gatyádból, ami majd folyik de a miénk száraz.Ezek a jóslatok a tavaszi folyásról..... A tavaszi szél vizet áraszt. Az megszokott kérlek. Az fog folyni. Lesz vele gong megest bőven. Remélem méc kotorni és homokzsákot rakni ....

hoplita 2011.02.15. 19:17:24

@Akitlosz:

Az ellenállási záradéktól gengszterváltó pártjaink, szín- és oldalfüggetlenül rögtön reszketni méltóztatnak.:))

aszekelyek 2011.02.15. 19:18:21

@ulrike: Nem csak ez az utóbbi zajlott politikai alapon. Mindig ez történt.

hoplita 2011.02.15. 19:19:29

@álomszép:
Ha nem tudnám ki is valójában ő, akkor még be is nyalnám.
De tudom, megtanultam és nem felejtek.:))

nyünyüge 2011.02.15. 19:19:55

@Akitlosz:
Szerinted mindenki tuti ártatlan, aki a ezen semmiségi törvény alá tartozna?
Schiffer indoklása teljesen logikus: a felfokozott közhangulatban - nem feltétlen politikai nyomásra - előfordulhattak túlzó ítéletek. Ezért javasolja a közkegyelmet.

aszekelyek 2011.02.15. 19:20:19

@Ordnassac: Persze az akkor hatályos egész más volt, mint amit most megörököltek, ugye? A szocik akkor miért is nem akarták? Az nekem nincs meg.

hoplita 2011.02.15. 19:21:23

@aszekelyek:
Mondtam mán, még az emenón, hogy próbáld tagolni a mondandódat, mert az ilyen betűhalmazoknak csak a legelszántabbak esnek neki.:)

Ordnassac 2011.02.15. 19:22:20

@aszekelyek: amennyiben a 2010-es kormányváltás utáni 10 alkotmánymódosítást nem nézzük, akkor elsősorban az EU-s változások mások benne.

Az alap ugyanaz. A szocik meg a szokásos ok miatt nem akarták: ne OV nevéhez legyen köthető a dolog.

álomszép 2011.02.15. 19:23:59

@hoplita:
Nem kell felejteni. Kár lenne, bizony, nagy kár.:) Én nem is kértelek rá!:))

hoplita 2011.02.15. 19:24:54

@nyünyüge:
Nem vagyok jogász, nem értek hozzá, de Schiffer megoldása elegánsabbnak tűnik.
Ugyanakkor, ahogy Akitlosz is mondta, ebben benne van az, hogy tuggyuk rosszfijú vótál, de most az eccer elnézzük..
A végeredmény az érintettek esetében ugyanaz.
Én meg nem tartozok a hatálya alá, nekem egyre megy..:))))

hoplita 2011.02.15. 19:26:08

@álomszép:
Megnyugtatlak, hiába is kérnél.
Fehér ember nem felejt..:))))

aszekelyek 2011.02.15. 19:26:17

@ulrike: Lecsukatnád, mi? A többi csőcselék közé.....meg a sün is elvihetné... biztos írna ma is a tőkések hasznáról ezt azt....:) Akkor a Walesi bárdok szerzőjét is rakd már mellé..., az is egy micsoda provokátor volt!.... Jól vagy? Egy konform költő? Az csak elvtársak békaembereit képes magából kiírni.....Brrrr

álomszép 2011.02.15. 19:28:09

Megmondták. "A politika egy szinház"!

hm. most a főszerepben az Orbán és a Gyurcsány!
:))))))))

ulrike (törölt) 2011.02.15. 19:28:13

@Akitlosz: Ez az 'ősi hagyomány' soha nem volt örök (az Aranybullától datálódik, 1867-ben törlik) nem is a teljes nemzetre, hanem csak a nemesség egy részére vonatkozott, amit aztán a hercegprímás elorzott tőlük. S nem is az volt célja vele Andrásnak, hogy köztörvények megsértésére bátorítsa a nemességet. Az esetek többségében arra szolgált, hogy a nemesség egy része makacsul ellenezhessen bármiféle változtatást akár az ország kárára is.

aszekelyek 2011.02.15. 19:28:40

@Akitlosz: Kicsit részletesebben az ellene tesz részt. Ugyanis ez a miniszterelnöki és képviselői esküben megvan de a megszegésének nincs kritériuma és következménye. Sem büntetési tétele.

álomszép 2011.02.15. 19:30:47

@hoplita:
hm. Hát akkor ne felejts!:))))
Mit bánom én, hogy Te mit csinálsz!:))

aszekelyek 2011.02.15. 19:32:19

@ulrike: Ahol bánáti a főbácsi.... ott kérlek bármi megtörténhet. Azért a kési utódok kiterjeszthetik ezt , ha anno az Aranybullánál nem is volt kiterjesztve.Csak eltelt vagy 8oo év.

aszekelyek 2011.02.15. 19:33:59

@ulrike: CSak azért , hogyne. Zorbánozni meg nem is akartál...

hoplita 2011.02.15. 19:34:42

@ulrike:
Örök ugyan nem vót, de az a 650 év azér' mán valami.
Fél ajrópa országai fiatalabbak, jóval.:)

@álomszép:
Nézd, tőlem is azt csinálsz amit akarsz.
Ha elqróra gerjedsz, akkor csak rajta...fura ízlés, de hajrá.:))

ulrike (törölt) 2011.02.15. 19:36:43

@aszekelyek: Olvasd el még egyszer, mit írtam. Ha valamit nem értesz, elmagyarázom. AJ-ról szó sem volt, JA ról pedig nem az irodalmat illetően.

Lecsukatást - nem meglepő - csak te emlegetsz, de javaslatoddal természetesen egyikük esetében sem értek egyet.

Nem tudtam, hogy Budai elvtársnak dolgozol. Csak azon háboroghatsz legfeljebb, mit írok, mit nem, de szeretnéd, ne erőltesd rám.

álomszép 2011.02.15. 19:39:54

@hoplita:
Figyelj! Ki mondta, hogy olvas el a cikket? Nem kellett volna, ha ennyire felzaklatott!!!:)))

aszekelyek 2011.02.15. 19:41:21

@nyünyüge: Gondolom annyira, mint a közkegyelmet felterjesztővel, a taxis blokád után. Pontosan mi is a baj a semmisséggel?Szerinted? HA egyszer van bírói ítélet arról, hogy nem lehet hitelt adni a rendőri vallomásoknak.Aki nem követett el semmit, nem lehet úgy mentes, hogy kegyelmet kap. Őt teljesen tisztára kell mosni. Szeretném viszont hallani, hogy a hazug és igazságszolgáltatást akadályozó, félrevezető összebeszélt rendőr tanukat hogyan is akarják megvádolni és elítélni a hatóságok félrevezetéséért. Nem egy oldala van ennek az éremnek. Vagy ők, akik bírói ítéletben kimondva elkövették azt, mehetnek isten hírével? Az nincs elkövetve? Veled szóba állnak még?

ulrike (törölt) 2011.02.15. 19:42:12

@aszekelyek: Te említetted meg ezt az embert, én nem. Ha nincs mivel purparléznod, kreálsz magadnak, de más nevében. Ócska trükk, szíjjártás a neve.
Mindez arra utal, a talajt magad alatt inogni véled bizonnyal. Nem tagadom, van is okod, de ne vagdalkozz, nem segít. Válságos időkben hidegvér!

hoplita 2011.02.15. 19:45:40

Hehe...
Ez a faszfej is jogász állítólag...

".....17:14 A nap egyik legarcpirítóbb felszólalása kétség kívül Bárándy Gergely MSZP-s képviselőé, aki elmondta: ha megtörténik egy igazságtalan döntés, akkor azt tudomásul kell venni. Az ártatlanul összevert, felülről vezérelt hazugságok alapján elítélt áldozatok meghurcolását egy focimeccshez hasonlította, ahol "ha szabálytalan gólt lőnek, és a bíró ezt nem veszi észre, akkor a gólt kell tudomásul venni, nem a bírót elkergetni"....."

aszekelyek 2011.02.15. 19:45:53

@ulrike: Az utolsó mondatnak se füle se farka. Nem dolgozom senkinek. Nekem saját véleményem van. Ez a feltételezés sajnos a mindenki magából indul ki esete. Te tudod, kinek is dolgozol. Az se érdekel különösebben. József Attilát én hoztam szóba, ha esetleg baj lenne a memóriáddal. Pontosan addig ér a jogom veled nem érteni egyet, mint a tiéd, velem nem érteni egyet. A nemtelen támadásokat lepöccentem, ne fáradj.

aszekelyek 2011.02.15. 19:46:58

@nyünyüge: Ezt az első bejegyzésben már leírtam. Öt tájban. Azt is, ki miért favorizálja egyiket, másikat.

aszekelyek 2011.02.15. 19:49:41

@Akitlosz: Valóban. Az új Orbán kormány helyezte csak vissza a székéből kivert PSZÁF elnököt. A bíróság nagy sokára megítélt neki ezt-azt, ami nem áll arányban sehogy sem azzal, amit vele tettek.

bariga 2011.02.15. 19:49:52

www.origo.hu/kultura/20110215-az-56osok-teren-akar-muzeumi-negyedet-a-kormany.html

ha jól emlékszem, nem olyan régen bukott bele valaki az új kormányzati negyed koncepcióba.
Ez első blikkre jó nagy hülyeségnek látszik, a vár azért szép nagy épület egy szerény, takarékos kormánynak. És ki fizet?

bigapples 2011.02.15. 19:51:29

@hoplita: ő a szocik kalózszakértője, de komolyan. A középkori Velence és a tengeri kalózok történelme az a két terület, amihez műkedvelő módon ért. Az alma nagyon messze gurult...

ulrike (törölt) 2011.02.15. 19:54:44

@hoplita: Nem volt semmi, korán elvette tőlük az esztergomi prímás, mondván majd ő és csakis ő gyakorolja a nevükben. Saját kiváltságaik őrizgetését engedték meg nekik, sokszor az ország kárára.

Dózsát azért, ki nemes ember volt, megégették a jó magyari urak gond nélkül. Reá nem vonatkozott e jog? Persze, hogy nem. Nem arra értették azt, hogy mindenki csakúgy ellenállogasson kénye-kedve szerint mindennek.

Akitlosz történelem értelmezése, hm...kissé merev, tendenciózus s kontextusából teljesen kiragadott. Bár tényekkel operál, de hamis következtetésekre jut. Ne ülj föl neki. Olvass inkább szakmabelieket, akadnak bőven hitelesek és olvasmányosak is bármely politikai oldalon.

aszekelyek 2011.02.15. 19:54:53

@hoplita: A rendőrségi törvény meg ugyanaz, mint a futball szabályai...., hogyne. Ez tényleg kritikán aluli !

aszekelyek 2011.02.15. 20:00:52

@bariga: A beruházásokat? Aki szokta. A múzeum felétek hülyeség? Érdekes helyen lakhatsz. Lehet, hogy ennek nem is tűnik el az ára, mint a Megyeri hídé örökre , nyom nélkül. Itt lehet, hogy kifizetik azokat, akik építik.Azért csak köpködjed előre...

aszekelyek 2011.02.15. 20:03:29

@nyünyüge: azt ő is elismerte az még jobban kiterjesztett. Mint a semmisség. Több, valóban elkövető lenne mentesítve.Nagyon figyeltem ám, mit mondott! Gulyásról is.

porfelhő 2011.02.15. 20:04:59

Orbán: Ez lehet az egyik legsikeresebb régió.

Ez a térség lehet Európa egyik legsikeresebb régiója – mondta el Orbán Viktor a visegrádi országok vezetőinek a szervezet megalapításának huszadik évfordulóján rendezett jubileumi találkozóján."

www.mno.hu/portal/766005

– A gazdasági világválság előtt ez a térség volt az európai gazdasági növekedés motorja, és jó reményeink vannak arra, hogy ez a válság elmúltával ismét így lesz, ezért ez lesz Európa egyik legsikeresebb régiója a következő években – fogalmazott Orbán"

na. igen. a remény hal meg utoljára.:)

ulrike (törölt) 2011.02.15. 20:05:06

@aszekelyek: Te vagy, ki támadsz állandóan, alaptalanul. Azt mondtad kicsit orbánozni akartam. Erre válaszoltam, meg sem említettem a nevét annak az embernek - értsd: Orbánnak -, te hoztad javaslatba, mint JA vagy AJ lecsukását is, majd rám kenni igyekszel. Nem fair, saját magad nevében fröcsögj, ha már erre támad kedved. Megértem, hogy politikailag frusztrált vagy mostanában, ahogy már jeleztem, én is csalódtam bennük.

aszekelyek 2011.02.15. 20:05:21

@Ordnassac: :) komolyabb indok nem is volt? Komolyan?

aszekelyek 2011.02.15. 20:11:09

@ulrike: Lassan mondom, akadj le rólam kicsinyég. lükének írtál Orbánról 17.32. arról kérdeztem valamit. Akkor eltanácsoltál másik blogiskolába. Te írtál Orbánról. Sorosról is. Nem vagyok se frusztrált, se csalódott. Azt se varrd rám. Idegesítesz. Innen nincs ma diskurzus.Pá

a-kis-herceg 2011.02.15. 20:12:43

@nyünyüge: még ekkora rohadt cinikus gané embert

ez azért már túlzás

le kéne vágni a lábát visszamenőlegesen és akkor papíron rendben is lenne a dolog...

aszekelyek 2011.02.15. 20:13:41

@Ordnassac: 2oo1-ben persze elképzelni rémálmomban sem tudtam, hogy mindazt megtesz majd egy kormány , amiket ők 2oo2-től megtettek. Sztem mások sem, míg meg nem történt. Amik folytán kiderült, túl jóhiszeműen van szövegezve az az alkotmány és ráfér némi kiegészítés is.

ulrike (törölt) 2011.02.15. 20:14:20

@hoplita: Az, hogy valaki jogi diplomát szerez, nem jelent semmit, a jogász képzés a legolcsóbb. Dísz a névjegykártyán. Az átkosban sok rendőr és tanácselnök hamarabb szerzett jogi diplomát, mint megtanult rendesen írni olvasni.

bariga 2011.02.15. 20:15:21

@aszekelyek: A múzeum nem hülyeség, ezért hagynám a Nemzeti Galériát a Várban, ahol most van. Bár a válaszodból úgy tünik nem olvastad a cikket. Csak csípőből védesz valamit..
Köpködni nem szoktam, de most tényleg ingerem lenne rá, mert ez egy szép nagy pénzpocsékolásnak látszik így a válság(adók) közepén. Bár a kilátás a Várból tényleg szép, csak kissé drága, bár szegény Viktor lehet, hogy úgy jár vele megint, hogy mire elkészülne a palota, addigra meneszti a nép.

a-kis-herceg 2011.02.15. 20:16:46

@ulrike: azt hiszem ezzel itt bele is csaptál a lecsóba...

ulrike (törölt) 2011.02.15. 20:20:09

@a-kis-herceg: A lecsót szeretem, a tény az tény. A jogászok maguk ismerik ezt a dilemmát a legjobban.

aszekelyek 2011.02.15. 20:21:25

@a-kis-herceg: akkor mindegyikét kérném, aki szolgálatival vagy csak összeharácslttal beállt olyan helyre. Nem sok kétlábú maradna. Ne diszkrimináljunk kérem. Jogállamban.Beleértem ebbe a hamis rokkant igazolványokat és felvásároltakat is.

ulrike (törölt) 2011.02.15. 20:23:32

@aszekelyek: Tévedsz, te említetted. Hiányozni fogsz, de látom, már nem bírod érvekkel. Mint mondtam már, megértem. Te helyedben én is ezt tenném.

a-kis-herceg 2011.02.15. 20:24:06

@ulrike: szerintem erről meg fog oszlani a kommentisták tábora. pont két részre. egyik igazat ad másik pont nem. az utóbbi a jogra járók vagy jártak tábora lesz...

mellesleg a jogász barátaim mindig ráértek. mindig hót részegek voltak egyetem alatt. mindig nekik volt legtöbb "ösztöndíjuk". és egyébként is azért mentek oda mert nem vették fel orvosira vagy más komolyabb helyre. de egyébként sem szerettek dolgozni...

dr deutch für, dr orbán, dr pintér, dr stb ezek külön emelik a fénéyt...

a-kis-herceg 2011.02.15. 20:26:17

@aszekelyek: de mindenképp lézerjanival kezdjük. légyszi légyszi. már nagyon a bögyömben van....

az ország egyetlen és így a legnagyobb pártjának a frakcióvezetője... egy rohadt csaló. utolsó törvényhágó...

és közben nagyon gyártja az áthágni valókat...

ulrike (törölt) 2011.02.15. 20:30:59

@Akitlosz: Persze, vannak egyéb szempontok is, nemzetbiztonságiak, például. De azok is taxatíve deklaráltan. Az, hogy nics bizalom, nem érv. Azok iránt nincs bizalom, kik négy évenként belekukkantanak egy szakmába, majd elhúznak, miután beleártották magukat. Tisztelet a kivételnek.

Isten ugyanis nem ad észt annak, kinek hivatalt is ad. Élesen el kellene választani a politikai és a közszolgálati pozíciókat. Mitől olyan kritikán aluli bürokráciánk színvonala? Nehogy azt hidd, hogy a szakmai karrier kiszámíthatatlansága használ majd bárkinek is.

porfelhő 2011.02.15. 20:36:17

Védtelen a parlament a gárdával szemben.

Hiába tudja Kövér, mit gondol a Fidesz a gárdáról, nem szankcionálhatja a szabálysértéseket.

Hétfőn Vona Gábor a Jobbik képviselője betiltott Magyar Gárda egyenruhában jelent meg a parlamentben.

Török Zsolt még a rendőrséget is felhívta, ugyanis a szocialista politikus szerint ellepték a parlament folyosóját a gárdisták.

Az Lmp-nek Vona egyenruhája és két felszólalása is "szurta a szemét"az a nyílt agresszió, amit Vona Gábor a zsidósággal és a cigánysággal szemben elkövetett”- magyarázta Vágó Gábor, a párt frakcióvezető-helyettese.

atv.hu/cikk/20110215_vedtelen_a_parlament_a_magyar_gardaval_szemben_video

A Fidesz házelnöke azt mondta, hogy bonyolult és megfontolandó kérdés az, hogy egy karhatalmi kényszerintézkedés nem nagyítja-e fel a történteket és a botrányhős ezzel épp a kívánt célját éri el.
Kövér hozzátette: szerinte a hatóságok dolga eljárni."

hm. részemről kommentás nélkül.:)

aszekelyek 2011.02.15. 20:36:52

@bariga:Azt írtad, jó nagy hülyeség. Jártam ott nem is olyan régen. Idelátogató rokonnal. Te csípőből támadod. A koronát is minek kellett a Parlamentbe tenni a sufni helyett, azt se érették néhányan.Meg köszörülték rajta nyelvüket is.Hasonlóképp, mint te ezen.

porfelhő 2011.02.15. 20:38:54

Elnézést. "kommentár" nélkül.
Jaj! már ujjat, vagy billentyűzetet kell cserélnem.:)

aszekelyek 2011.02.15. 20:42:04

@a-kis-herceg: Most már kezdesz gyanús lenni:) Tetszik neked ez a Jani? Nem olyan ritkaság ez ... Ma már teljesen elfogadott is... pár agyhiányost kivéve. Az agressziókutatók szerint..:DDDD

ubul2000 2011.02.15. 20:44:06

@porfelhő: "Hétfőn Vona Gábor a Jobbik képviselője betiltott Magyar Gárda egyenruhában jelent meg a parlamentben."

Láttad már véletlenül az Új Magyar Gárda formaruháját (na jó, gyengébbek kedvéért, hátha nem tudod mi a különbség, legyen neked egyenruha)?

Ha nem, akkor jobb lenne előbb tájékozódni, nem bedőlni a hangulatkeltésnek.

Ha láttad, és mégis ezt írod, akkor menthetelen vagy..

nyünyüge 2011.02.15. 20:44:09

@bariga:
nagyon fifikás ötlet. Egyszerre "oldja" meg a Szépművészeti utolsó pillanatban lefújt bővítését (emlékére érdemes megnézni ezt a videót), ad teret NGT várbéli elképzeléseinek, az Andrássy útban rejlő ingatlanbiznisz folytatásának, narancs színekben. Az 56 -os emlékmű elköltöztetésének igéretével meg elébemegy a Wittner Mária féle emlékműdöngető akciónak, ami igen kínos szitu volna.

ulrike (törölt) 2011.02.15. 20:44:20

@a-kis-herceg: Nehogy félreérts, csak azt mondtam hoplitának, hogy egy jogi diploma önmagában nem add semmiféle rangot. Sem intellektuálisat - sajnos -, sem társadalmit. Persze ez így van más diplomákkal is.

A jogi diplomák szerintem mértéktelen elszaporodásához az is vezetett viszont, hogy ellentétben némely más karral, viszonylag olcsó a képzés, és jól hangzik, hogy dr, de ki veszi ezt komyolyan? Vannak karok, miben határozott túltermelés folyik a szakma rovására. Az igazi jogászt sztem ez zavarja a legjobban.

Dehát mi ilyen hülye ország vagyunk. Attól, hogy a Konzervatórium meg a Színművészeti egyetem lett, jobbak lettek a művészeink? A francot. Szegény Kocsis, Ránki, Halász Jutka, etc, etc! Nekik csak főiskolájuk van.

bariga 2011.02.15. 20:47:14

@aszekelyek: sok malomban őrölünk, szerintem az hülyeség, hogy a Galéria helyett a kormány üljön a Várban, amikor szegények vagyunk, mint a templom egere.
Mivel én már elég öreg vagyok, én láttam a koronát a Nemzeti Múzeumban is, méltó helyen volt, elhiheted, és egész egyszerűen csak be kellett menni és meg lehetett nézni a többi szintén méltó kiállított magyar emlékkel együtt.
Én szeretnék egy olyan sufnit, mint Nemzeti Múzeum. Bátran vidd el a rokonodat, tetszeni fog neki.
Ja, és a nyelvemet meg azon köszörülöm, amin akarom. Jelenleg még szólásszabadság van.

aszekelyek 2011.02.15. 20:47:55

@ulrike: Nézd meg 17.32. Én kérdeztem róla. később. Itt vagyok csak unlak. Érvek? Még csak igazat se írsz!

bariga 2011.02.15. 20:50:17

@nyünyüge: nagyívű ötlet az biztos, érdekes, hogy majd minden miniszterelnök meg akarja építeni a saját emlékművét, akár a fáraók.

nyünyüge 2011.02.15. 20:54:01

@nyünyüge:
Itt lehet megnézni:

A Szépművészeti Múzeum bővítése - utolsó verzió
www.epiteszforum.hu/node/17954

aszekelyek 2011.02.15. 20:56:38

@bariga: Ahogy mondod. én is azon köszörülöm. A sufniban én is láttam kiállítva, nem mai csirke lévén. Bizony. Rosszul megvilágított alacsony teremben nem impozáns módon kiállítva volt, közel sem úgy, ahogy ma. Nekem határozottabban ez a mód tetszik jobban. Londonban is láttam a koronaékszereket kiállítva. Az se kimondottan egy olyan helyen van, mint anno a nemzeti Múzeumban a miénk.A z eltérés akkora, mint az akkori nemzeti színház azon a szerencsétlen saroktelken. egy nagyon lepukkant városrészben.MA nem egészen olyan a Nemzeti Színház. Ezzel nem kell szégyenkezni. Hilda is tudta, mire adja a Kossuth díját.Szúrta az ő szemét is az a sarki szoc reál , a szűk és kicsi. A merjünk kicsik lenni színház .

bariga 2011.02.15. 21:03:55

@aszekelyek: valóban, a korona most is szép helyen van, ezt nem is tartom annyira kardinális kérdésnek. A problémám inkább az, hogy megint sok százmillát fogunk költeni a kormányzatinegyed koncepcióra, amiből persze most sem lesz semmi. Továbbá @nyünyüge véleménye is felvet néhány további érdekes kérdést

ulrike (törölt) 2011.02.15. 21:04:48

@aszekelyek: Itt van a 17:32-es mégegyszer.
' Bocs de P.S. az előzőhöz. Sorosnak elég pénze ment a fidesz alapítók szellemi fényesítésére. Mire ment vele az ország? Ne dörzsöld a hibás lámpást, mert abból is jön ki egy dzsin.'

aszekelyek 2011.02.15. 21:05:19

@bariga: A közt elnöki palota is felesleges kiadás volt szerinted? A belövéses , lepusztult Sándor Palota is? Sokat jártam fel a gyerekeimmel kiskorukban oda. Hozzá se volt addig nyúlva. Most már van mit mutogatni. A White Court kerületben csupa ilyenben van a kormány összes hivatala, gyönyörű régi épületekben. Londonban. Szerintem más országokban is olyasmi helyen vannak, mint pld. A Downing Street. Szerintem egészen jó lesz az a beruházás a rozsdás vashalom helyett. Munkahelyeket is teremt. Amíg épül és azután is.:)

ssi 2011.02.15. 21:08:19

@a-kis-herceg: legutóbb cirógattad a lelkemet :-)) "naiv vagy"- nak hívtál :-)) tehát:
- a jelen helyzetünket jelentősen befolyásolja a médiatv nemzetközi fogadtatása? a túl erős megfogalmazások arra is vonatkozhattak, hogy mi ne legyen majd?
- a magánszférába, a piacba hogyan és miért akar jelen lenni az állam? tavaly sokan jelezték, hogy kiknek lesz kevesebb a bére?
- lehet, hogy sokaknak egyre jobban fog tetszeni Schiffer, mert nyugis, logikus, érthető, sőt, Mesterházy is, ha nem fletós szókészletet használ majd, de Gy.F. miért is lett fröcsögős?
- lehet, hogy idővel nem passzívnak fogjuk érezni az ellenzéket, hanem csak pont ellenkezőnek, mint a kormány, s ettől még nyerő is lehet?
- s milyen változásokról fogják megkérdezni a népet és hogyan, ill. mi mindenről nem?

aszekelyek 2011.02.15. 21:09:56

@bariga: jósda:D szerintem a vár már fel van építve.

bariga 2011.02.15. 21:11:36

@aszekelyek: bocsánat, de ez ziccer, Pali bácsin azért lötyög egy kicsit.
A Galériában tényleg régen jártam, de azóta csak nem rozsdásodott be!

aszekelyek 2011.02.15. 21:13:21

@ulrike: Amíg a FIDESZ alapítók vezették az országot, nem voltunk nyakig a xarban. Ezzel vége részemről. Ezt te írtad. Orbán meg FIDESZ alapító. Szerintem is jöttek ki rossz dzsinnek is a Soros finanszírozta dörzsölt lámpából. Más pártokban .

aszekelyek 2011.02.15. 21:17:29

@bariga: Neked ziccer. Nekem más az ízlésem humorban. Az épület rendbehozásáról beszéltem. Arról valamit? Volt felesleges százmillák kidobva? A galéria nekem most sokkal inkább alkalmasnak tűnt hivatali épületnek, mint képtárnak. Meglepően szoc. reál az is. A 7o-es évek stílusában a mai napig. Onkább csak olyan vidéki kultúrház "úgy maradt" feelingje van. A várban az már khmmm,..

porfelhő 2011.02.15. 21:19:45

@ubul2000:
Hm. Látom megint nem birsz magaddal. Mi a problémád már megint?! Nekem aztán teljesen mindegy, hogy formaruha, vagy egyenruha. a kettő ugyan az.
Milyen hangulatkeltés? áruld már el! Egyébként minden rendben, jól vagy?!!!

ulrike (törölt) 2011.02.15. 21:22:11

@aszekelyek: Hát persze, a hülyeség, tehetetlenség pártsemleges. De a jelenlegi hülyesége a politikai ellenfelek hülyeségével nem menthető. Most azért ezt a kormányt szidjuk, mert ez van hatalmon, ki rászolgált.

aszekelyek 2011.02.15. 21:22:24

@bariga: Ez tényleg érdekes. A mi ferink hol akarta felépíteni a szarkofágját? A nyugati mögött? Miért pont ott?

bariga 2011.02.15. 21:31:37

@aszekelyek: Azt talán csak a Demján tudja, hogy miért pont ott. Viszont pénz akkor sem volt rá és most sincs. 1:1

porfelhő 2011.02.15. 21:37:13

Népszavazás lesz az új alkotmányról? Lázár nem zárja ki.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője nem zárja ki a megerősítő népszavazás lehetőségét az új alkotmány ügyében."

hirszerzo.hu/belfold/20110215_alkotmanyozas_nepszavazas_lazar#rss

Lázár János kedden az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: az európai országok alkotmányozási folyamataiban vegyes megoldások voltak, "volt, ahol volt, volt, ahol nem volt" megerősítő népszavazás.
Megjegyezte azonban, a parlamentnek megvan a felhatalmazása arra, hogy az új alaptörvény elkészítse."

ulrike (törölt) 2011.02.15. 21:38:38

@bariga: A váron eszeveszett viták folynak - sajnos - sokféle körökben. Akinek nem tetszett az utolsó nagy helyreállítás - sokan vannak - , azok egy része különböző okokkal úgy állítana vissza mindent, ahogy az a háború előtt volt. Habsburg lépcsővel, a régi - szerintem rondább - kupolával, stb,stb. Ezek szerint a Nagy Rondellát is vissza kéne temetni? Az be volt már takarva ugyanis. Ilyenkor mindenki azt gondolja, hogy Ybl és Haussmann voltak az utolsók, mindent vissza odáig. De, hogy miért pont addig azt senki sem tudja. Talán még egy kormányzót is szereznének valahonnan.

ulrike (törölt) 2011.02.15. 21:41:15

@aszekelyek: Mivel nem kérdésre rövidebb a válasz.

a-kis-herceg 2011.02.15. 21:47:09

@porfelhő: természetesen 100% biztosan nem lesz népszavazás...

de bárcsak lenne, alig várom... lehetne a kormány "munkáját" értékelni... nagyon befürödnének vele.

aszekelyek 2011.02.15. 21:49:13

@ulrike: Briliáns érvek! Fogadd gratulációmat! Rövidebbet kérdeztem volna? Nem úgy látom. Most megyek. Dolgom van. Éhes dolgozók fogadása van mostanra időzítve.Jó éjt mindenkinek!

aszekelyek 2011.02.15. 21:53:05

@bariga: Mondta is neki a mi ferink, ha nem teccik el lehet menni..... Asszem a tereprendezési számlán kaptak össze. Sokallotta. Egyikük. Vagy másikuk. Tény , hogy nem lett üzlet. Viszont az a jó, hogy a veres szerint mégis pluszos volt az a beruházás:DDDDDD az valami észbontó volt, ahogy ott hókusz.pókuszozott, hogy senki ne értse....!

aszekelyek 2011.02.15. 21:54:15

@a-kis-herceg: NYugi, Mi is kivártuk a választást azzal a kormányértékeléssel.

porfelhő 2011.02.15. 22:03:00

@a-kis-herceg:

Gondolod, hogy a csodaváró hangulatból a fülkeforradalmárok már felébredtek?
:)

a-kis-herceg 2011.02.15. 22:16:13

@aszekelyek: :))) közben volt pár kormány értékelés... lehetett rögtön 2006 őszén önk választáskor. amikor is az önkori kasszához már a Nemzeti Kassza Őrök Szövetsége került...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.15. 22:31:53

@aszekelyek: Hozzá se volt addig nyúlva. Most már van mit mutogatni.

Bezony, bezony...a macska fel van mászva a fára....

Jobb estvét!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.15. 22:33:42

@ulrike:
Valóban aranybulla.

1867-ben, hanem 1687-ben töröltették a Habsburgok. Amikor a szabad királyválasztási jogot is elvették.

Ettől még egyértelmű, hogy a magyar alkotmányos hagyományoknak alapvetően fontos része, éppen azért, hogy a nemzet kárára uralkodó hatalom ellen a magyar nemzet mindig törvényesen érvényesíthesse a jogait.

A mai korban már lényegtelen, hogy a XIII. században milyen aktuálpolitikai célokra használták ezt a jogot.

XXI. századi modern alkotmányra lenne szükség, amelyik a magyar - és nem idegen - 1100+ éves alkotmányos jogfejlődésre épül.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.15. 22:35:50

@aszekelyek: A Te Ferid, tudod!?
Állandóan vele vagy elfoglalva?
Szerelmesnek 'tetszik lenni bele' a néninek?:-P

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.02.15. 22:37:13

@porfelhő: Meg hát! Felhatalmazása, az van.
Meg pofája is hozzá. sajnálatos módon!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.15. 22:43:31

@aszekelyek:

Van egy történeti alkotmány, meg lehet hozni egy alaptörvényt.

Azt kell betartani.

Hogy ez megvalósul-e vagy sem azt a nép joga eldönteni.

Nyilván nem egyszerű kérdés és mindig minden esetben legalább kétféle álláspont lesz.

Ez a jogszabály gyakorlatilag törvényesíti a forradalmakat, szabadságharcokat és ezt a magyar történelmet ismerve nagyon helyesnek és fontosnak tartom.

A kormány kormányozzon mindig úgy, hogy fel se merülhessenek alkotmányos kételyek a ténykedésükkel kapcsolatosan.

Hogy lehet civilizáltan élni ezzel a joggal?

Például, hogy az országgyűlés feloszlatásáról szabad népszavazást tartani. Ha a többség úgy dönt, akkor az államfő köteles feloszlatni az országgyűlést és új választást kiírni.

59.§

(1) Az országgyűlés feloszlatását közvetlen népszavazás is elrendelheti. Erre vonatkozó érvényes és eredményes népszavazás esetén az Államfő köteles az Országgyűlést feloszlatni.
(2) Az Országgyűlés feloszlathatja önmagát, ha az erről szóló határozatát az összes képviselő többsége elfogadja.
(3) Az Államfő feloszlathatja az Országgyűlést, ha
a. az Országgyűlés - ugyanazon Országgyűlés megbízatásának idején - tizenkét hónapon belül legalább négy esetben megvonja a bizalmat a Kormánytól, vagy
b. a Kormány megbízatásának megszűnése esetén az Államfő által miniszterelnöknek javasolt személyt az első személyi javaslat megtételének napjától számított negyven napon belül nem választja meg.
Az Országgyűlés feloszlatása előtt az Államfő köteles kikérni az alsó- és a felsőház elnökének véleményét.
(4) Ha az Államfő feloszlatja az Országgyűlést, illetve az Országgyűlés önmagát, az Államfő választást tűz ki a feloszlatás kimondását követő 30-60 napon belül.

hoplita 2011.02.16. 07:33:52

@Akitlosz:

"............59.§

(1) Az országgyűlés feloszlatását közvetlen népszavazás is elrendelheti. Erre vonatkozó érvényes és eredményes népszavazás esetén az Államfő köteles az Országgyűlést feloszlatni.............."

Ez lett volna a megoldás 2006-ban.....
De az Istenadta még ennyi jogot sem kap a kezébe.

hoplita 2011.02.16. 07:36:06

@porfelhő:
Ha neked az egyenruha meg a formaruha ugyanaz, akkor a bazilikát is gond nélkül cseréled fel a buzi lukával..:)
süti beállítások módosítása