Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:50

"Efelé rohanunk, hogy az ellenzéki pártok így gondolkodjanak. Csináltok magatoknak negyedik köztársaságot, ez nem a mi köztársaságunk, mi majd ötödiket csinálunk, és ezzel állunk elő. Hogy ez, ami van, a 9 éves megbízásotokkal, ilyen alkotmánybírósággal nem kell nekünk, és egy új rendszerváltás kell. A félelmem az, és a magyar történelem legnagyobb tragédiája az, hogy a 20. században ennyi rendszerváltás volt, és most afelé sodródunk, hogy még több legyen, és a politikai követeléseknek ez váljék a tárgyává" – mondta ma egy konferencián a közrádiós megszólalási lehetőségét a héten elvesztő Tölgyessy Péter. Azt hiszem, fején találta a szöget.

(Fotó: 168 Óra)

Sokat vitatkozunk azon, hogy pontosan milyen következménye és hatása lehet annak, amit és ahogy a Fidesz-kormány tesz az országban. A vélemények széttartóak, talán a korábban megszokottnál is, ahogy erről a „lángoló szavak” kapcsán már írtam. Van, aki szerint diktatúra épül, hosszú távú hatalmi berendezkedés készülődik, olyan, amelyben részben adminisztratív, részben egyéb eszközök alkalmazása révén esélye sem lesz a kormányváltásnak. Mások – ezek közé tartozom én is – azt állítják, hogy minden vitatott lépés ellenére a politikai váltógazdálkodás lehetősége  nem szűnik meg Magyarországon, az inga nem állt meg és nem is megállítható, mert alapvetően nem a hatalmon lévők akarata, hanem sokkal inkább teljesítménye dönti majd el a következő választást. Hiába minden erőfeszítés és erőfitogtatás, intézményi átalakítás és személyi dominancia, ha a kormány nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, sorsa ugyanaz lesz, mint számtalan elődjéé. Nem az számít tehát, hogy ma milyen a politikai kép, van-e életerős ellenzék vagy sem (ugyebár: nincs), mert ha a választók 2014-ig tömegesen fordulnak el a Fidesztől, a hirtelen támadt kereslet úgyis átalakítja, újrarajzolja a kínálati oldalt.

A kérdés csak az, hogy a Fidesz mostani lépései milyen nyomokat hagynak majd.  Sokan úgy vélik, hogy a falig elmenő, a határokat feszegető, a kompromisszumokat tudatosan elvető politikai viselkedés komoly haszonnal jár: számos olyan kérdést erőből és lendületből megold, amelyre az elmúlt években képtelen volt a magyar politika. Hiszen teljes létszámú az alkotmánybíróság, gőzerővel üzemel a médiahatóság, van elfogadott új médiatörvényünk, jövőre lesz alkotmányunk is, talán még reformokat is sikerült átvinni – szóval a karaván halad, miközben korábban, "az átmenet két zavaros évtizedében", a konszenzusra kényszerített politika annyi mindennel nem tudott megbirkózni.

Ez az amúgy nem teljesen igaztalan állítás egy ponton - ott, ahol Tölgyessy Péter jelzi – mégis sérülékeny: egy esetleges kormányváltás után ugyanis minden mostani, tartósnak szánt alkotás, éppen a megszületésének körülményei miatt, első számú közellenséggé válhat. Ha minden így megy tovább, 2014-ben vagy 2018-ban, az időpont ebből a szempontból szinte lényegtelen, csak olyanok győzhetik le a Fideszt, akik a lehető leghatározottabb kritikáját adják a kormányzásának. Ha kiábrándul az ország Orbánékból, az antitézist fogja keresni, márpedig egy ilyen szerepben sikeres politikai erő nem engedheti meg magának, hogy ne támadja meg a Fidesz művét. S ha azt tapasztalja, hogy ebben a törekvésében a rájuk hagyományozott keretek és személyek gátolják, komoly csábítást érezhet arra, hogy újabb „forradalmat” hirdessen – amiben első lépésként akár segítségére is lehet a Fidesz-kormány egyik fontos öröksége, az ellensúlyok gyengítése. Nem tudom, hogy egy új kormány meddig mehet el, talán csak szavakban lesz harcos, de azért láttunk már példát korábbi alkotmányok népszavazással megerősített felülírására – s miután képtelenség előre minden lehetséges megoldást kivédeni, egy ilyen helyzetben a hatalmat elvesztő Fidesz tényleg csak ellenfelei törvény- és alkotmánytiszteletében bízhat. Márpedig ez azért idehaza nem tűnik életbiztosításnak.

Pedig lehetett volna másképp, sőt, talán még lehetne is. Nem valami baráti jobbos, felebarátot szeretős, vagy éppen állandóan önmarcangolós politikára gondolok, hiszen az nem vitatható, hogy a kormány nagyon komoly felhatalmazást kapott programjának megvalósítására. Az esetek többségében tegye a dolgát legjobb belátása szerint, mérlegeljen, határozzon, cselekedjen, a választók pedig majd eldöntik, hogy érdemes volt-e beléjük helyezni a bizalmat. Viszont azokban az ügyekben, ahol a cikluson túlmutató tervei vannak, már csak saját jól felfogott érdeke szerint is hasznosabb és helyesebb lenne másként politizálnia.  Legalább a minimumát – de inkább többet - megcselekedve annak, hogy a politikai élet rajtuk kívül álló szereplői ne első számú ellenségnek, elfogadhatatlan, tűrhetetlen, azonnal megváltoztatandónak tartsák mindazt, amit a parlamentben elfogad a kormánytöbbség. Bölcsebb, okosabb, belátóbb és különösen messzebb látóbb politikával megakadályozhatná mindezt.

Nem kérdés: a Fidesz megteheti, hogy minden ellenzéki erő tiltakozása ellenére egyedül alkosson új alkotmányt, hozzon létre intézményeket és öntsön szinte betonba személyeket és testületeket. Ha azonban így jár el, a garancia – minden alkotmányos védelem ellenére – igazán csak addig tart, amíg a hatalom.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr162531461

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Viktor fedőneve: nyugdíjbiztosító 2010.12.22. 14:27:51

   Lent látható egy boríték, amit a postaládában találtam. Felette pedig a benne lévő levél eleje. A feladóra szeretném felhívni a figyelmet! Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. Még véletlenül sem Fidesz, Magyarország kormánya, Orbán V...

Trackback: December 21.: Semmi. 2010.12.22. 11:37:22

A kortárs véleményformálók ritkán érzékelik a szimbolikus fordulópontokat. Mostanság mégis abban a kegyelmi helyzetben leledzünk, hogy akad egy mozzanat, amit már az itt és most is jelentősnek láttat.Lehet, hogy mégsem könnyű ebben az országban az amúg...

Trackback: Kis magyar kerítéstörténet 2010.12.22. 10:23:45

 Magyarország az elmúlt nyolc évben egy düledező kerítéssé változott, amelyet már csak a jószerencse tartott meg a helyén. Ezt nem én mondom, hanem Lázár János mondta egy szombati interjújában, amely a Délmagyar.hu oldalon olvasható.   ...

Trackback: Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere 2010.12.22. 09:49:22

Rabár Ferenc pénzügyminiszter Bokrossal az Értéktőzsde megnyitásán Rabár Ferenc, az Antall-kormány pénzügyminisztere írja: „Antall József szólt nekem 1990 februárjában, hogy lesz Londonban egy tárgyalás, melyet Soros György szervez, és témá...

Trackback: Tölgyessy, polgár, nyilvánosság 2010.12.22. 07:10:19

Búcsúzúnk az MR1 hétfő ¾ 7-es Tölgyessy interjúktól. Remekbe szabott negyedórák voltak. Tölgyessy felkészült, pontosan fogalmazott, mértéket tartott, mértéket adott. Jót akart. Közjót! Ezeket a negyedórákat akkor is élvezet volt hallgatni, ha ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldrock (törölt) 2010.12.22. 18:32:03

Kedves TG!

Neked mint Sólyom László volt munkatársának mi erről a cikkről a véleményed:

http://barikad.hu/több_mint_40_ponton_egyezik_jelenlegi_alkotmány_sztálinistával-20101130

a-kis-herceg 2010.12.22. 18:32:53

@Teremszolga: hatósági engedélyek

igen. ebbe nem menjünk bele. de abban konszenzus van hogy a fides ezt is elszabta...

azt hogy hoygan kéne. hát ja. lennének nekem is ötleteim... csak pár ezer ember feleslegessé válna. az aktaháború harcosai közül... tologatjuk, tologatjuk. tönkremegyünk, tönkremegyünk,

220 felett....

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.22. 18:33:11

@aszekelyek: A lendpáltiság valóban, nem is szeletem!
Majd megszeretem, aztat mondogatod?
Nem hinném, már pár éve ízlelgetem a "szabadosságot", az én ízlésemnek jobban megfelel, mint a "pofa súlyba"!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.22. 18:34:53

@Gandalf(helyett): én azt szoktam elhinni, amit a saját szememmel látok. Neked is nagyon tudom ajánlani ezt a hozzáállást.
A hosszú bájtok éjszakáját például nem láttam, mások se. A Draskovics-korszakban viszont láttam egy ügyintézőt, aki berendelt egy vizsgálatra, feltehetőleg azért, hogy a főnökei részére kiadott titkos miniszteri utasítás szellemében szopasson. Először ő kérdezgetett, én válaszolgattam. Aztán én is kérdeztem, ő meg szegény hazudott és vörös lett a füle.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.22. 18:35:56

@pug406st: Nem is akarom meggyőzni, mert "mindenki egyéniség", mégha félresikerült is. Csak időnként ráhomályítok, mekkora ökörségek (ezt még szabad írni:-) követ el, folytatólagosan, köz-írásilag!

Goompah 2010.12.22. 18:36:34

@vinczej: Nicht doch, ein bißchen Kokettieren hat noch keinem Weh getan. Obwohl jeder weiß: Liebe ist eine Leidenschaft, die Leiden schafft. :)

Úgyis mindjárt vált a párom, ő nálam komolyabb.

@Lord Kilburn:

"Rohamtempóban szaporodnak az olyan intézkedések, amelyekről bátran ki lehet jelenteni: Ezt még a szocialisták sem merték volna meglépni, hát még az SZDSZ-szel együtt."

Talán mert ők simán csak a hatalmat akarták, nem volt küldetéstudatuk is hozzá.

a-kis-herceg 2010.12.22. 18:38:31

@simonmondja.: @Ordnassac: @Non est volentis:

"Tölgyessy.... VV4-ben is járatos."

szerintem ez már az illegalitásos virágnyelv. azaz a VV4= 4dik köztársaság ala OV.

erre mondja a jelen posztban hogy már dolgozik a VV5-ön...

lüke 2010.12.22. 18:39:08

@aszekelyek:
NDK-s evangélikus pap lánya,fizikus Marx Károly Egyetem:)

a-kis-herceg 2010.12.22. 18:39:34

@nyünyüge: :))))

a bárányok hallgatnak?

aszekelyek 2010.12.22. 18:40:02

@Lord Kilburn: Hahahaha , a FIDESZ specialitásahahahaha???? Kordont feszegetni, amely törvénytelen. Maximum kedves Lord., maximum. Arrogáns . teljesen hatalmi érdeleik alá vető , szadesz mszp korlátok / kordonok feszegetése. ?Ajd akkurátus összepakolása elszállításhoz. Mert ők még voltak katonák és nem vandálok. Szerszámmal, szépen :)

a-kis-herceg 2010.12.22. 18:41:04

@pug406st: mi meg exportálhatnánk nagyon tapasztalt diktatúra vezetőket. a gerinctelen de kemény fajtából. szerintem jól kitenyésztett elitünk van... lenne vmi hasznuk is...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.22. 18:44:33

@Ordnassac: Ahogy leszűröm kommentjeidből, a balos kormányokat "csak" az tartotta vissza, hogy féltek, hogy megszólják őket.

Ahogy téged is "csak" a szocializációd tart vissza, hogy ne ölj, ha azt ordítod valakinek, hogy "Megöllek!". Tehát nem is leszel gyilkos. :-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 18:44:37

@a-kis-herceg:

1. Nem úgy volt, hogy eltörlik az 500 milliós határt is később?

Szerintem nincs határ, cserében bizonyos ágazatokra extra adókat vetettek ki.

2. De csak jövőre 21%, 2013-ra tényleg 16% lesz jelen állás szerint.

3.
1.) bérfőzési szeszadó
2.) tv-készülék üzemben tartási díja
3.) épület után fizetendő idegenforgalmi adó
4.) vállalkozók kommunális adója
5.) egyenes ági öröklés után fizetendő örökösödési illeték
6.) nagyteljesítményű személygépkocsik vagyonadója
7.) vízi járművek vagyonadója
8.) légi járművek vagyonadója
9.) vízgazdálkodási termelői érdekeltségi hozzájárulás
10.) egyenes ági rokon ajándékozási illetéke.

Minden kívánságod így teljesüljön!

4. Ha egy társadalom olyan, hogy egy jogszabályt tömegesen nem tart be, akkor nem biztos, hogy a társadalomban van a hiba, lehet a jogszabállyal.
Ebből kifolyólag egy korábbi törvénytelenség törvényesítése lehet helyes és hasznos lépés.

5. "Ha a lakást már előre eladom, akkor abból ki tudom fizetni a használatba vételi díjat."

/ Kabarétréfa /

Ugyan miért kellene lehetetlenné tenni, hogy kis jövedelmű embereknek nagyobb értékű vagyontárgyuk lehessen például öröklés útján?

Vagy például ha egy csóró nyugdíjasnak nagy lakása van, amit alig bír fenntartani és így az a közgazdászok szerint nem racionális. Kirúgni belőle meg nem szociális.

Szóval azért más szempontok is vannak.
Azért menjen tönkre egy családi vállalkozás, mert meghalt a tulaj és a gyereke ugyan tovább tudná üzemeltetni, de nem képes kifizetni az örökösödési illetéket?

6. Ezt én sem tudom leellenőrizni.

8. "na név szerint kérem azon magyar polgárok nevét"
Túlzottak az elvárásaid. Amúgy vannak ilyenek, Lúzer Lajoson kívül is, mert előfordulhat, hogy a bérlőnek kellett a számla, még akkor is, ha úgy drágább, mert a számlát el tudta számolni a munkáltatójánál.

9. Egészségedre édes egy komám! hukk

11. Eddig az iskolák közintézmények csak a nagy multiktól vehették a közbeszerzési rendelkezések miatt a kaját ami fene tudja honnét származott és sokat is kellett szállítani.

Nem régóta vásárolhatnak a helyi termelőktől is. Ez komoly segítség a helyi gazdálkodóknak és jó az államnak is. Ez fontos változás.

12. Az eleve nem ideális, ha egy vállalkozás csak hitelből tud működni, de ez a kártya bizonyos esetekben mentőöv lehet. Arra jó.

13. Nyilván.
Amúgy nem félek. Miért félnék? Én nem láttam semmit. Nem hallottam semmit.

15. Én sem tudom konkrétan mit jelent.

16. Így megfogalmazva konkrétan nem, de azért ha figyelted a híreket volt konkrét hatása. Például a honvédelmi tárcánál a közvetítők kiiktatása. Háromszor annyiért vesz az állam sok mindent, mint amennyibe azok valójában kerülnek. Ezen a téren tehát komoly pénzeket lehet(ne) megspórolni.

17. Ellenőrizhetetlen, de van tartalma, amit ha megteszik az valóban hasznos. Bár leellenőrizni valóban nem fogjuk tudni.

23. "(a leállítás nem azt jelenti??? hogy leállítja?)"
De azok már ki lettek fizetve, le lettek gyártva, csak az átadás esett az új kormány idejére. Már nem mondhatták vissza, mert bukják a pénzt, meg az autókat is.

Azon lehet elmélkedni, hogy mennyire fontos hasznos vagy kevésbé intézkedések ezek.

Én csak azt óhajtottam cáfolni, hogy a kommentáló társunk szerint a 29 pont több mint feléből semmi sem valósult meg.
Az intézkedések tartalma ebből a szempontból nem számít.

lüke 2010.12.22. 18:45:25

@a-kis-herceg: rád:)
de nem a Zsigára
arra még egy két analitikus
meg azúri közönség megnézi a gyönyörű nagypolgári házat a Berggaséban és a londoni diványt

aszekelyek 2010.12.22. 18:47:32

@vinczej: Kritizálni fogom kérlek. Azt fgom tenni. Nem nagy nyilvánosság előtt rágalmazom. Az ugyanis nagy diffi.- Emlékszem, hogy meg volt döbbenve a szondás , aki felhívtt, hogy elmagyaráztam neki, fletot kifütyülni alkotmányos jog. Szabad véleménnyilvánítás. Nincs beleírva, haogy csak jó véleményt szabad nyilvánítani..... Ezt fenntartom. Lehet minden nap tüntetni. Majd minden nap van is demonstráció. Ki vitatta el a jogot? Van korlátozás a FIDESZ részéről a gyülekezési jogban vagy más alapjogban? Szemtanúja voltam, amikor a fiatalokat az Alkotmány utcában elzavarták a gazdasági főiskola lépcsőjéről, ahol üldögéltek és zenéltek....Te hol láttál most ilyet? Mert én 2oo6-ban láttam.

lüke 2010.12.22. 18:48:11

@a-kis-herceg:
na látod ez a baj, szerinted
(ezen gurultam be a múltkor, ezen az értékrenden)
de ,hogy ebből egy se kéne senkinek, az tuti
még Berlusconinak sem
mert vagy tud valami kicsit és nem tud lopni
vagy csak lopni tud, de nem tud semmit

lüke 2010.12.22. 18:49:05

@lüke:
s a harmadik
a se nem lop, se nem tud
ez már nagyon ócska lenne

a-kis-herceg 2010.12.22. 18:51:25

@lüke: nem nagyon merem szóvá tenni de kénytelen vaygok őszinte lenni. a nekem szóló kommentjeid 2/3-át egyáltalán nem értem. nem akarsz országot kormányozni? ilyen arányokkal... ;)

Lord Kilburn 2010.12.22. 18:51:51

@vinczej: „Mindenkinek az lenne a jobb, ha akár bal, akár jobbközépről bukkanna fel egy normális párt.”

Igen. De ez a jobboldalról teljesen esélytelen. Még igény sincs rá. Pedig a lengyelek megcsinálták. Az pedig mára mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott, aki eddig picit is bizonytalankodott, hogy a Fidesz nem a lengyel PO, hanem a PiS magyar megfelelője.

Gyurcsánynak viszont lehet, hogy ott kéne hagynia a szocikat. Megszervezhetne egy jobb- és balközép liberális pártot, az MDF-SZDSZ szavazóbázisán, a nyugatos, modernista szoci szavazókat is lenyúlva, meg persze azokat, akik a Fidesztől tisztességes kormányzást vártak, nem ezt, amit látunk.

Persze a személye, amilyen vonzó még mindig balos körökben, olyan taszító lehet a másik oldalról. Hatalmas hiba is lenne vele nekiindulni egy következő választásnak. De a centrum-liberálisok sámánjának egyáltalán nem látok más alkalmas jelöltet.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 18:53:31

@Lord Kilburn:

Lehet ám amúgy, hogy nem az EU tagországoknak kellene követniük a brüsszeli vízfejet, hanem a vízfejnek a tagországok akaratát.

Lehet Sárközy, Merkel, Orbán csinálná jobban, ha nem hagyná elsüllyedni az országát a posványban.

Mi a fene lesz Európával ezzel a gazdaság- pénzügy- bevándorlási- stb. politikával?

Lemarad mint a borravaló, a feszültségek meg csak nőni fognak.

Az EUnak a megoldásnak kellene lennie, nem a problémának.

a-kis-herceg 2010.12.22. 18:54:42

@lüke: ezt sem értem. pontosan ezt mire érted. ki az alany és mi az állítmány... egészebb mondatokat légyszi. vagy adj virágnyelv szótárt...

a-kis-herceg 2010.12.22. 18:56:53

@Akitlosz:

3./2. tv-készülék üzemben tartási díja
-te ilyet fizetsz? én még az életben nem fizettem ilyet. komolyan... ez volt valamikor? vagy ha tvt veszel?

3/3. épület után fizetendő idegenforgalmi adó
-ez mit jelent? ilyen van? kellett fizetni ha idegenek jártak a lakásodban? rasszista vagy?

a-kis-herceg 2010.12.22. 18:58:20

@Akitlosz:
a 12. ponthoz (Széchenyi kártya) azt mondtam NEM LEHET FELVENNI GYAKORLATILAG... olyan feltételek vannak direkt.
felajánlottam ha tudsz ellenpéldát konkrétot akkor szolj

lüke 2010.12.22. 18:58:58

@a-kis-herceg:
mindenki magából indul ki:)
oroszosan(viszakérdezés)-te szeretnél?
most ezen mi van nem érthető
a bárányok hallgatnak rád
Freud Zsiga tézisei rég megdőltek s a pszichoanalizist is
Jung, Bálint tovább fejlesztette ,ezt praktizálják

de nem baj, annál jobb
mondjuk azt
hogy zsüli megkérdezte:
-veszel porszivót
arra a- Kordáék utaztatták afiút- a válasz
ezt megértem
Graham Green Havannai emberünk c könyvéről volt sző, GG jóban volt Kordáékkal és élősködött rajtuk
www.dvdabc.hu/index.php?sid=%200&cont=cikk&ean=A3247A

jjulie 2010.12.22. 18:59:34

@Akitlosz:

bizony, csak az eu a megoldás

de amig ez a nemzeti izé van a napirenden, addíg nincs eu, csak a neve

pug406st 2010.12.22. 19:01:12

@a-kis-herceg: szerintem jó csere lenne nekünk XD

Lord Kilburn 2010.12.22. 19:02:26

@Akitlosz: Az EU megoldás is, ezernyi problémára. Ennek belátásához már annyi is elég, ha legalább közigazgatási alapvizsgányi szinten elmélyülünk a témában. A közigazgatási szakvizsgányi szint meg már túl sok is hozzá.

lüke 2010.12.22. 19:02:32

@a-kis-herceg:
win win a megoldás
nem írunk egymásnak

a-kis-herceg 2010.12.22. 19:03:25

@Akitlosz:

2. a 16% 21% lesz amig van a szuperbruttó.

8. tudtam hogy azt fogod mindani hogy van aki kénytelen lakáskiadást bevallani... ja aki az apeh-nak adja ki... (tudom dom, tudnám sorolni de kb max 1%...)

"Azon lehet elmélkedni, hogy mennyire fontos hasznos vagy kevésbé intézkedések ezek."

lexarom. majd meglátjuk ha a nyakunkba borult az egész...
ezek nagy lépések a fides nek, de kislépések az országnak.

vki válaszolt neked helyettem. egyetlen lényegi KÖLTSÉG CSÖKKENTŐ intézkedés NEM VOLT. ami a fenntarthatóságot lehetővé tenné....

ubul2000 2010.12.22. 19:04:04

@Lord Kilburn: Egyrészt nem vagyok se fideszes, se kommunista. Viszont felháborít az a pofátlanság, amivel az mnyp tagok vélt igazukat igyekszenek bizonyítani.
A magyar nyugdíjrendszer olyan, hogy a befizetett járulékokból fizetik az aktuális nyugdíjakat. Ebből - az mnyp bevezetésével - kivettek jónéhány százalékot. Ezt a hiányt pótolni kellett. Pótolni - adókból. Ezt az adót mindenki fizette. Az is aki belépett az mnyp (ez rendben van), és az is aki nem volt tagja az mnyp-nek.
Így tehát én - aki nem voltam tagja ennek a rendszernek - adómmal fedeztem azt a nyugdíjpénztári hiányt, amit az mnyp tagok saját felhalmozásukra fordítottak - ergo - részben én is fedeztem az mnyp tagok megtakarítását.

pug406st 2010.12.22. 19:07:50

@a-kis-herceg: szerintem jó csere lenne nekünk XD

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.12.22. 19:09:54

@ubul2000: ..és ez így is volt!
De most majd fizeted az adódból azt, hogy nem kell kipótolni!
Hidd el, így lesz!
Elindult egy nyugdíj-korszerűsítés, most megszűnik, de ezzel semmi sincs megoldva!
Ezt elfogadod, vagy várjunk a jövő év elejei "reformokra"?

pug406st 2010.12.22. 19:09:58

@ubul2000: ha feléd ennek működnie kell akkor a másik irányba miért nem?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 19:11:01

@IGe: Ez pontosan így van.

A szent istváni államalapítás hazugság.

Magyarország 1114 éves és a történelmi Magyarország területe 900 nyarán teljessé vált amikor az Őrvidéket megszállták az Itáliából hazatérő csapatok.

A 896 az nem egy kitalált hasraütéses dátum, hanem bizonyítható, mivel bizánci krónikák feljegyezték, és egy napfogyatkozást is, ami csak és kizárólagosan a 891. augusztus 6-i napfogyatkozás lehet, innentől pedig elég pontosan ki lehet számolni, hogy mi mikor történt.

Államalapítás szempontjából lényegtelen, hogy az államfőt királynak vagy fejedelemnek hívják.

Ha Magyarország nem lett volna jól szervezett állam, hanem csak valami laza törzsszövetség, akkor nem is tudott volna ellenállni 907-ben a keleti frankok offenzívájának.

Árpád országa hatékonyabb volt, mint Károly Róbertté a kiskirályok leverése előtt, aki Csák Mátét nem is tudta soha legyőzni. Megvárta míg meghal és csak két évvel azután lett az övé az ország.

Árpád idejében meg körbehordozták a véres kardot és aki élt és mozgott ment harcolni Pozsonyhoz az ország védelmére.

Ehhez képest a feudális állam gyengébb és nehezebben védhető.

a-kis-herceg 2010.12.22. 19:13:02

"Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülés szünetében telefonon beszélt Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnökkel, aki világossá tette a luxemburgi külügyminiszter keddi nyilatkozatával kapcsolatban, hogy egyáltalán nem a luxemburgi kormány hivatalos álláspontjáról van szó - közölte a magyar kormányfő szóvivője szerdán újságírókkal.

Szijjártó Péter hozzátette: a nyilatkozó luxemburgi külügyminiszter az ottani szocialista munkáspárt tagja. A szóvivő hangsúlyozta: a magyar médiatörvény itthon és külföldön is leginkább bírált részletei szinte egytől egyig megtalálhatóak más európai uniós tagországok médiatörvényeiben is."

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 19:13:52

@vinczej: Ez pontosan így van.

A kérdés az, hogy sokan uralkodnak-e kevesek felett, vagy kevesek sokak felett.

Szerintem az első variáció a többeknek kedvezőbb.

A "mindenkinek jó legyen" az utópia, olyan társadalom nem létezik és nem is fog létezni.

Goompah 2010.12.22. 19:14:36

@ubul2000: Ez elég világos, érthető, egy másik blogban én is ezzel érveltem, meg még sokan mások is. Csak ugye aki úgy érzi, hogy elvettek tőle valamit (pedig dehogy), az ezt nehezen fogadja el.

Arról nem beszélve, amit egy cikkben Szász Károly mondott, vagyis hogy ha a befizetett járulékra számolnák el a hozamot, akkor nem is lenne reálhozam a legtöbb manyupnál. De ők a működési költséggel csökkentett befizetésre számítják a hozamot.

Arra már én sem emlékeztem, hogy az eleján a működési költség 8% volt, csak később lett 4.5%, ami még mindig baromi sok.

a-kis-herceg 2010.12.22. 19:18:20

hvg.hu/itthon/20101222_uj_magyar_orszagimazs_film#rss

;)

magyarok nélkül a világon mindenki még mindig csak nyereg alatt puhítana húst és jurtában lakna... sőt... még az se... a fán üldögélnének...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.22. 19:18:48

@ubul2000: Majd akkor érezd pofátlanságnak a dolgot, ha majd 20 év múlva nem kapsz nyugdíjat, vagy a gyereked szájából veszed ki a falatot, mert neked nem lesz. Vagy már közelebb vagy a nyugdíjhoz? Akkor pedig az a pofátlanság, ha a mai nyugdíjasok vagy nyugdíjhoz közel állók nem szolidárisak a jövő nyugdíjasaival, vagyis a gyerekeikkel, unokáikkal!

Amúgy a kötelező belépés (AMIT MATOLCSY KI AKART TERJESZTENI, amíg Orbán javaslattevő kiskacsójára nem csapott) biztosította volna, hogy hosszú távon mindenki az öngondoskodásba kerüljön át. És amely kötelező belépést a csehek és szlovákok most vezetik (ismét) be.

Könnyű pénz kellett, a többi legyen a következő kormányok fejfájása.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.22. 19:22:44

@Akitlosz: És pont ezt nem értették meg azok a hülye rabszolgák! :-)

Kérdés, hogy az alkotmány figyelembe veszi-e, hogy nem mindig az aktuális többség lesz a többség? Ezt a lehetőséget Orbán nagyon keményen belekalkulálta az új alkotmányképzetbe.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 19:26:08

@Ventura Blvd:
"Csak azt felejted mindig ki, hogy nem a 2/3-ad, de még a 99,9% sem tehet azt, amit akar. Például halálbüntetés. 24 órás kupleráj stb.

EZT MÁR SOKAN LESZÖGEZTÉK.."

Aztán miért ne tehetné, ha valóban akarná?

Bármelyik nemzetközi szerződést fel lehet mondani, amelyik már nem szolgálja az ország érdekeit.

Egy mára már elavult New Yorki egyezményhez ragaszkodni, amelyhez még a Rákosi rendszer Magyarországa csatlakozott nem tűnik túl ésszerűnek.

Attól meg nem kell tartani, hogy jaj mit szól az EU! Németország sem részese az egyezménynek mégsem tépik szét érte.

Egyébként pont az ilyenekből látszik, hogy nincs demokrácia. Tök mindegy mit akar a többség, az a parlamentet nem érdekli.

Lord Kilburn 2010.12.22. 19:26:29

@ubul2000: „A magyar nyugdíjrendszer olyan, hogy a befizetett járulékokból fizetik az aktuális nyugdíjakat.”

Ez pontosan így van. Ebből a rendszerből kellett kitörni, mert előre látható volt, hogy a népességváltozás miatt fenntarthatatlan lesz. Előtakarékossággal önmagunkról gondoskodni nem az ördögtől való gondolat, remélem ebben egyetértünk. Főleg akkor nem, ha előre látjuk a jövőbeni nehéz éveket. Na, pont ezt tette az állam, amikor generációkat kötelezett arra, hogy előtakarékoskodjon saját nyugdíjára.

Ha húzott volna a gazdaság, és politikusaink jól kormányoztak volna, idővel (sok idővel) akár teljesen át lehetett volna állni a magánnyugdíj rendszerre, kitörve abból a kellemetlen helyzetből, amikor a mindenkori nyugdíjasokat az aktív keresők tartják el.

„Így tehát én - aki nem voltam tagja ennek a rendszernek - adómmal fedeztem azt a nyugdíjpénztári hiányt, amit az mnyp tagok saját felhalmozásukra fordítottak - ergo - részben én is fedeztem az mnyp tagok megtakarítását.”

Lehet, hogy most úgy néz ki, hogy a mnyp-i rendszer miatt a nem pénztártagok nagyobb arányban veszik ki részüket a közösbe való befizetésből, de amint az első pénztártagok nyugdíjba mennek, a befektetés megtérül, és az államnak csökkennek nyugdíjfizetési terhei, amit akár a tisztán állami rendszerben lévők nyugdíjának fizetésére is fordíthat.

Kapizsgálod?

Ebben semmi pofátlanság nincs. Az viszont pofátlanság, hogy az mnyp-ben maradókat megfosztják az állami befizetéseik után járó nyugdíjrészüktől, méghozzá nem is kicsi.

Továbbá az is hatalmas pofátlanság, hogy a 13 éve felgyűlt, csaknem 3.000.000.000.000 Ft vagyont a Fidesz jelentős részben fel fogja élni, mégcsak nem is tagadja.

Az pedig a pofátlanság csúcsa, hogy 2014-ben itt állunk majd legatyásodva, az egyre roskadozó nyugdíjrendszerünk problémáival, a háromezer-milliárdnyi megtakarításunk nélkül.

a-kis-herceg 2010.12.22. 19:27:22

hepiend. "...and the most beautiful girls on earth..."

és a végén nem utazik el a főszereplő túrista pár... itt letelepednek... pedig szép külföldi nő volt...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.22. 19:30:29

@Akitlosz: 1933-ban a Vezér is pontosan ezt mondta, és a többség neki adott igazat. Láttuk az eredményt!

a-kis-herceg 2010.12.22. 19:33:24

@vinczej: nagyon zajlik. van uj post a

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.22. 19:37:52

@a-kis-herceg: Ezek a "fegyelmezetlen" kormányzati diplomaták, akik főnökük "tudta nélkül fecserésznek"...:-)

Amúgy addig semmi "összevissza kibeszélést" ne higgyünk el, amíg Obama a Fehér Ház oszlopai előttről nem üzeni, hogy most már ácsi'! Addig nekünk van a legdemokratikusabb médiaalkotmányunk!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 19:39:15

@ciceró: De az nem urban legend, hogy minden rokkantnak rendszeresen felülvizsgálatra kell járnia, akkor is, ha semmi esély sincs rá, hogy valaha az életben állapotuk javuljon.

Hozzátéve a rokkantnyugdíj összegét ennek az eljárásnak a megalázáson kívül semmi értelme sincs.

Mire számítanak, csodára?

Vagy a saját korábbi kollégáikat ellenőrzik, hátha tévedtek?

Az jó ötlet, de nem ilyen áron, nem ilyen módon kellene, nem az amúgy is igen nehezen közlekedő rokkantakat kellene feleslegesen pattogtatni.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.12.22. 19:40:08

@a-kis-herceg: Kösz, hogy szólsz. Csodálkoztam is, hogy olyan üresen kong a blogtér.:-)

Akkor megyek olvasni az új posztot.

Goompah 2010.12.22. 19:40:14

@Lord Kilburn:

"amint az első pénztártagok nyugdíjba mennek, a befektetés megtérül, és az államnak csökkennek nyugdíjfizetési terhei"

Nem térül meg. Csak alacsonyabb szinten visszaáll a manyupok előtti rendszer, vagyis kevesebb bevételből kevesebb nyugdíjat fizet az állam. Ezáltal a nem manyup-tagoknak sem térül meg az adóban a manyup-tagok részére kifizetett pénzük. A manyupok bevezetési költsége és a működtetési költség (8%, később 4.5%) azonban soha nem térül meg.

Lord Kilburn 2010.12.22. 19:42:29

@Goompah: @ubul2000:

Az előző, Ubulnak írt hozzászólásom Neked is szól. Ez a naivitás viszont szinte fáj:

„Csak ugye aki úgy érzi, hogy elvettek tőle valamit (pedig dehogy), az ezt nehezen fogadja el.”

Fogjátok már fel: Az a pénz (a nyugdíjpénztári megtakarítás) addig létezik, amíg a nyugdíjpénztáratok számláján szerepel. Amint visszaadjuk szeretett kormányunknak, az a felhalmozott vagyon megszűnik létezni. Egy jelentős része egyszerűen feloldódik a költségvetésben, másik részéből meg talán-talán adósságcsökkentés lesz. Ha meg nem gondolják magukat addig szeretett Fideszes vezetőink, és nem vesznek belőle inkább bányát apunak.

A többi (egyéni számla, blablabla) üres, tartalmatlan és felelőtlen politikusi handabandázás. Annyira hülye még egy vér-fideszes sem lehet, hogy elhiszi Orbánnak a 20-30 évre előre tett ígéreteit az akkori nyugdíjakról…

Jegyezzétek meg, gyerekek: a magyar állam nem képes vagyonkezelésre. A magyar állam csak beszedni tud, és azt rögtön kiosztani. Amennyit beszed, annyit kioszt. A felhalmozott vagyon kezelése csak a magánnyugdíjpénztárakban történik. Akármit is állítson Nyugdíjvédő Gabriella Tekintetes Állambiztos Asszony.

pug406st 2010.12.22. 19:42:32

@Akitlosz: azt nem kellene akinek olyan jellegű problémája van de nem egyet ismerek aki 15 éve volt rákos, hála istennek meggyógyultak, és azóta rokkant és 40 éves és semmi baja.

cambridge.on 2010.12.22. 19:43:12

Érdekes felvetés Tölgyessytől, a megszokott Török Gáboros válasszal körítve. Tulajdonképpen azért folyik a nagyarányú építkezés, megakadályozni egy Fidesz választási vereség esetén-
amire valljuk be őszintén, nagyon kevés esély van-az átalakítások visszaalakítását.
Az építkezés nem az ország építését jelenti a II.Orbán kormány esetében, hanem a hatalom teljes körű kiépítését.

A nemzetközi környezet nem olyan megértő, mint TG.
Finnországban nem sok hír jelenik meg Mo-ról.
Párnappal ezelőtt az akkor még csak tervezet formájában létező média törvénnyel kapcsolatban részletes elemzés volt látható a finn tv-ben. Nem a dicséret hangján.

@ubul2000: Nem figyeltél jól.
Kölcsönökből finanszírozták nem adókból. Amit konjunktúra idején a gazdasági fejlődésbél lehet fizetni.
20 év múlva nyereséges lett volna a rendszer.
Megesszük ma a verebet, a holnapi túzok helyett.
Az más kérdés, lehet holnap már nem is lenne éhes száj....

@lüke: Soo easy. Ilyen könnyen sem egyeztél még meg senkivel!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 19:45:02

@Teremszolga:
Az alkotmányt nem az alkotmánybíróság hozza.

Ilyen intézményre egy demokratikus országban eleve szükség sincs.

Ugyanis a nép maga dönti el, hogy mely jogszabály felel meg és melyik nem, és az alkotmányról is a többség dönt.

Lásd Svájc.

Ilyen körülmények között pedig értelmét veszti az alkotmánybíróság.

A jogászoknak meg amúgy is felesleges politikai hatalmat adni. A jogászok a megrendelő igényére dolgoznak hozott anyagból. Tehát az a dolguk, hogy megfogalmazzák a jogszabályokat, akár az alkotmányt, a megrendelő - a nép - igényeinek megfelelően és nem az, hogy a saját véleményüket írják bele.

Goompah 2010.12.22. 19:54:05

@Lord Kilburn:

"Az a pénz (a nyugdíjpénztári megtakarítás) addig létezik, amíg a nyugdíjpénztáratok számláján szerepel."

Bocsáss meg, de ezzel az állítással (amellyel részben egyet is értek) még egyáltalán nem igazoltad azt a korábbi állításodat, hogy a nem manyup-tagok csak _látszólag_ támogatták a manyupok bevételeit. Én viszont épp azt igazoltam, hogy NEM csak látszólag támogatták. Fenti állításoddal azt sem cáfoltad, hogy NEM jön be a manyupokba fektetett sok adópénz.

Nem tudom, észrevetted-e, hogy a manyup-pénzek elherdálását folyó kiadásokra még azok sem támogatják, akik - mint pl. én - nem tartják lopásnak e pénzek "államosítását".

"a magyar állam nem képes vagyonkezelésre"

A felosztó-kirovó rendszer NEM is vagyonkezelés.

Goompah 2010.12.22. 19:55:44

@cambridge.on:

"Kölcsönökből finanszírozták nem adókból."

A kölcsönök törlesztése miféle pénzekből ment? Talán csak nem az adónkból? A nem manyup-tagok adójából is?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 19:58:29

@oldrock: Ki mondta, hogy baj van vele?

A baj ott van, hogy tényszerűen nem igaz, hogy csak a főváros neve maradt meg mára az 1949-es alkotmányból. Tehát akik ezt állítják nem mondanak igazat. S ez a nagyobb baj, nem az, hogy a mai az az 1949-es alkotmány toldozott-foltozott kiadása, és ugyan nem egy teljesen új, és csak a törvény száma, meg a főváros maradt meg.

Nem kellene ilyen nemtelen eszközökkel érvelni az új alkotmány ellen, a jelenlegi megtartása mellett, mert ez az érv hamis.

Lord Kilburn 2010.12.22. 19:59:08

@Goompah: „Ezáltal a nem manyup-tagoknak sem térül meg az adóban a manyup-tagok részére kifizetett pénzük.”

Micsoda? A nem mnyp tagok semmit nem fizetnek a mnyp tagok részére! Legfeljebb nagyobb arányban veszik ki részüket a mostani nyugdíjasok eltartásából. Ezért cserében nagyobb állami nyugdíjra számíthatnak. Ennyi.

Mint már írtam, a felosztó-kirovó rendszerről idővel teljesen át lehetett volna állni az előtakarékossági rendszerre.

A bevezetési költségre, meg a működtetési költségre hivatkozni meg azért mosolyogtató, mert hazánkban még mindig sokkal több pénz folyik el az állami korrupció csatornáin, mint a magáncégek ilyen-olyan költségeiként.

Goompah 2010.12.22. 20:01:29

@Akitlosz:

"Ugyanis a nép maga dönti el, hogy mely jogszabály felel meg és melyik nem, és az alkotmányról is a többség dönt.

Lásd Svájc.

Ilyen körülmények között pedig értelmét veszti az alkotmánybíróság."

Ezzel nem értek egyet. Főképp nem egy olyan ország esetében, ahol komoly kérdésekben nem lehet népszavazást tartani. És ezzel nem Svájra gondolok.

ubul2000 2010.12.22. 20:09:59

@vinczej: Akkor, ha mindenki számára kötelező lett volna a belépés az mnyp-be - lehetne vitatkozni arról, hogy ez a lépés jó volt-e vagy sem. De ha nem mindenki számára egyenlőek a feltételek (sokan nem is léphettek be), akkor az már diszkrimináció. Arról nem beszélve, ha nekem kell (részben) finanszirozni a te befektetésedet

Goompah 2010.12.22. 20:10:29

@Lord Kilburn:

"mosolyogtató, mert hazánkban még mindig sokkal több pénz folyik el az állami korrupció csatornáin, mint a magáncégek ilyen-olyan költségeiként."

Ettől még keményen ott volt a bevezetési költség is, annak kamataival együtt. Azt nem csökkentették az egyéb módon ellopott pénzek.

"A nem mnyp tagok semmit nem fizetnek a mnyp tagok részére!"

Közvetlenül valóban nem. Ha pl. én kifizetem helyetted a tartozásodat, akkor közvetlenül valóban nem fizetek neked, de ugye ezzel nem akarod azt mondani, hogy EFFEKTÍVE sem adtam neked pontosan annyi pénzt, amennyi a tartozásod volt? Komolyan nem érted, hogy pl. a bevezetési költségek törlesztése a nem manyup-tagok adójából is ment/megy?

"Legfeljebb nagyobb arányban veszik ki részüket a mostani nyugdíjasok eltartásából"

A manyup-tagok pedig kisebb mértékben veszik ki részüket a mai nyugdíjasok eltartásából. Vagyis egy már megszerzett járadék fizetéséből. Mi ez, ha nem közvetett pénzfizetés a manyup-tagok részére?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 20:11:23

@oldrock: Az lehet, hogy kerested, csak nem találtad meg.

www.helyitema.hu/A_het_temaja/Egy_kis_memoriafrissites_a_kepviseloknek.html

Amúgy az alkotmány hatályos meg az 1949-es állapotát bárki megnézheti, összevetheti, ez nem hit kérdése.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.22. 20:12:45

@Akitlosz:

Nos szép dolog is ez az alkotmányban lefektetett haza védelme, pláne hogy a múltan a Don kanyarban is sokan a hazát vélték védeni. Mert pár megalomániás őrült háborúba kényszerített sokakat.

Tehát így lenne ez helyesen:

70/H. § (1) A haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége, de lelkiismerete ellenére senkit sem kötelezhetnek fegyver fogására és emberélet kioltására. A fegyveres katonai és honvédelmi szolgálat csak is önkéntes lehet.

Írom ezt mint a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligájának azon tagja, aki figyel és ha kell és szükséges újra indítjuk a működésünket:

"c) A HEL egy Figyelő Bizottságot hoz létre, amely gondoskodik a HEL tevékenységének újraélesztéséről abban az esetben, ha az állam honvédelem címén ismét szolgálatot vagy kiképzést követelne polgáraitól. A Figyelő Bizottság tagjai: Farkas Henrik, Fülöp István, Iván Gábor, Kovács Gyula, Márton Róbert, Simonyi Gyula és Vida István. "

www.c3.hu/~farkashe/hel/ny041113.html

Lord Kilburn 2010.12.22. 20:14:22

@Goompah: Az egyszerűsítés kedvéért a „magánnyugdíjpénztári számlák” kifejezést lecserélhetjük akár „malacperselyre” vagy „párnacihára” is. Ez azért is indokolt, mert – amint látom – a probléma egyik gyökere ott van, hogy nagyon sokan egyszerűen nem is hisznek a piacgazdaságban, meg az öngondoskodásban, csak az állami (atyai) kézben.

Tehát: Sötét és nélkülözésekkel súlyosbított jövő közelg. Az éhhalál elkerülésének érdekében egyes fiatal generációk elkezdtek félretenni egy kis pénzt a párnacihába. A boldogabb jövő érdekében. Ettől persze a jelen kicsit nehezebb lett. Mi nem érthető ezen?

jjulie 2010.12.22. 20:15:40

@lüke:

mi van ma?

én majdnem mindig megértelek, nem is értem(kivéve a franciádat, meg a németedet)

oldrock (törölt) 2010.12.22. 20:16:38

@Akitlosz:
Köszönöm hogy egyetértesz velem!
Gondolom elolvastad a belinkelt alkotmány szövegét és láttad szó sincs arról amit írtál. Ezért sem reagáltál tényszerűen rá.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 20:19:44

@a-kis-herceg:

Te egyedül vagy ennyire vagy súgnak?

Ezek a vállalkozásokat terhelő adók voltak.

Ha egy vendéglátó hely tévét szerelt fel, azért kellett üzembentartási díjat fizetni.

Idegenforgalmi adót is a turisztikai vállalkozások fizetik, persze benne van az árban, tehát a fogyasztók végső soron, mint az ÁFÁ-t.

Amúgy ha fogtad volna az adást éppen azért szüntették meg ezt a 10 féle adót, mert többe került a fenntartásuk, mint amennyi pénz befolyt belőlük.

Magyarul egyes rétegek extra szívatásán túl semmi értelmük és hasznuk sem volt.

Lord Kilburn 2010.12.22. 20:19:48

@Goompah: „A manyup-tagok pedig kisebb mértékben veszik ki részüket a mai nyugdíjasok eltartásából. Vagyis egy már megszerzett járadék fizetéséből. Mi ez, ha nem közvetett pénzfizetés a manyup-tagok részére?”

Még egyszer: Van, aki többet vállal a közös terhekből, és ezért többet várhat az államtól. Van, aki kevesebbet fizet a közösbe, és ezért majd kevesebbet is kap az államtól. Tiszta sor. Az eddigi szabályok szerint mindenki kiszámolhatta, mikor jár jobban. Volt, aki egyenesen visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, mert ezzel járt jobban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 20:21:47

@a-kis-herceg: Éppen azért módosították a szabályokat, hogy több értelme legyen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 20:23:04

@jjulie: Inkább nemzeti izé, mint az eu katyvasz.

De ez ízlés dolga.

Lord Kilburn 2010.12.22. 20:23:11

@Goompah: „Komolyan nem érted, hogy pl. a bevezetési költségek törlesztése a nem manyup-tagok adójából is ment/megy?”

Hogyne érteném. Mint ahogyan az autópályák építése is mindenki adójából történik, azokéból is, akik sosem közlekednek autópályán. Ettől még megkérdőjelezni, hogy lenne értelme az autópályáknak (vitánkban az előtakarékosságnak) hülyeség.

Goompah 2010.12.22. 20:24:32

@Lord Kilburn:

Ezzel nem cáfoltad meg azt, amit korábban írtam, hanem új témát hoztál fel, érzelmi húrokat is pengetsz. Ez így részedről nem korrekt vita! :( Cáfold az állításomat, ne terelj.

"Az éhhalál elkerülésének érdekében egyes fiatal generációk elkezdtek félretenni egy kis pénzt a párnacihába. A boldogabb jövő érdekében."

Ez rendben is van, de ne a nem manyup-tagok (ugye sokan nem is léphettek be, ha szerettek volna, akkor sem) és ne is a mai nyugdíjasok rovására tegyék ezt. Aki nem manyup-tag, ugyan miért is támogatná a hozzá esetleg hasonló korú manyup-tag felhalmozását? Aki nem manyup-tag, az miért fizessen többet a mai nyugdíjasok nyugdíjára, mint a manyup-tagok? Mi nem érthető ezen?

Mint fentebb ubul2000 írta, nem lenne ez az egész nagy gond, ha MINDENKI egyaránt és ugyanannyi ideig manyup-tag lett volna. De nem így volt.

A továbbiakban ezt a vitát veled nem kívánom folytatni, mert a vitastílusod nem korrekt. Ha akarod, vedd úgy, hogy te győztél, nekem mindegy. Egyben sajnálom, hogy nem vagy hajlandó tisztességes vitát folytatni, de ez van. :(

Goompah 2010.12.22. 20:26:38

@Lord Kilburn: Már megint terelsz, ha egy témában nem tudsz érvelni, akkor másikat hozol fel, így parttalanná teszed az egészet.

Ahol lehetséges az arányos teherviselés, ott nem szabad ezt elmulasztani. Ahol nem lehetséges, ott nincs mit tenni. Hol van átfedés az autósok és a manyup-tagok között?

Na szia, én kiszálltam a veled folytatott vitából.

ubul2000 2010.12.22. 20:28:48

@Lord Kilburn: "Továbbá az is hatalmas pofátlanság, hogy a 13 éve felgyűlt, csaknem 3.000.000.000.000 Ft vagyont a Fidesz jelentős részben fel fogja élni, mégcsak nem is tagadja."

Ennek a vagyonnak a felhalmozását jelentős részben azok fedezték, akik nem voltak tagjai ennek a rendszernek. Ez a pofátlanság. És még lelkiismeretfurdalást sem éreztek. Ez talán mégnagyobb pofátlanság, mert az erkölcsi érzék teljes hiányáról tanúskodik..

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 20:29:12

@ubul2000:
Az MNYP tagok nem a vélt igazukat akarják bizonyítani, hanem a vélt érdekeiket megvédeni.

Illetve az ellenérdekelt politikai oldal hivatalból ellenez.

Ha nem ilyen intézkedés történt volna, hanem másmilyen, akkor azt (is) elleneznék.

ubul2000 2010.12.22. 20:31:42

@cambridge.on: "Kölcsönökből finanszírozták nem adókból"
Szerinted a kölcsönöket miből fizetjük vissza, nagyokos

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 20:35:01

@a-kis-herceg:

Ha jól értem neked nem tetszik a film.

Te milyet készítettél volna inkább?

lüke 2010.12.22. 20:37:09

@jjulie:
vannak nehezen felfoghatók

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 20:43:45

@vinczej: Az természetes, hogy aki lent van, fel akar törni.

Csak sajnos nem lehet mindenki fent.

Persze nyugodtan lehet hirdetni a kommunista ideológiát, csak már bizonyított a gyakorlatban. Azt, hogy nem válik be.

Be lehet gyűjteni az összes pénzt és szétosztani egyenlően, csak az sajnos kiöli a motivációt a társadalomból. Értelmetlenné teszi a munkát. Minek dolgozni, ha úgyis elveszik az eredményét?
Minek dolgozni, ha anélkül is részesül a javakból?

Míg a milliomosok követendő példaként motiválják az embereket, a hajléktalanok meg elrettentő példaként.

Igazságtalan? Az lehet, de hatékony és működik.

Ellentétben az utópisztikus, idealisztikus álomvilággal, ami nem hatékony és nem is működik, meg igazából nem is létezik.

Lord Kilburn 2010.12.22. 20:45:04

@Goompah: „Aki nem manyup-tag, ugyan miért is támogatná a hozzá esetleg hasonló korú manyup-tag felhalmozását?”

Mint már megbeszéltük, aki nem mnyp tag, nem támogatja senki felhalmozását, legfeljebb nagyobb részt vesz ki az adófizetésből, de ezért majd több állami nyugdíjra is számíthat. Ha ez a helyzet zavarja, akkor meg legyen mnyp tag, és a probléma megszűnik.

„Aki nem manyup-tag, az miért fizessen többet a mai nyugdíjasok nyugdíjára, mint a manyup-tagok?”

Azért, mert ezzel majd több állami nyugdíjra tarthat igényt, és ő nyilván az államban hisz, nem a magánnyugdíjpéntárakban. Ha viszont a pénztári rendszerben hisz, akkor átszerződik, viszont ezzel lemond állami nyugdíjának egy részéről. Ez lenne a valódi döntési szabadság.

Az meg nem igaz, hogy sajnálni kellene azokat a generációkat, akik eleve nem is lehettek mnyp tagok. Azoknak ugyanis jellemzően nem is érte meg az átszerződés, az állami rendszerben jobban jártak.

Egyébként valóban kár folytatni ezt a vitát, amikor a Fidesznek 1998-2002 között még nem volt baja a rendszerrel, Matolcsy meg mnyp tag…

A kormánynak kell a lé. Minden eszközt bevet a megkaparintására. Össze-vissza hazudozik, hogy elbizonytalanítsa a pénztártagokat, a legalpáribb zsarolástól sem riad vissza, hogy megszerezze a pénzt. Ennyi.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 20:47:44

@a-kis-herceg: Ez nem a teljes államadósság.
Az önkormányzatok adóssága is hozzájön még. Szóval körülbelül 2 billióval több az államadósság.

Lord Kilburn 2010.12.22. 21:00:51

@ubul2000: „Ennek a vagyonnak a felhalmozását jelentős részben azok fedezték, akik nem voltak tagjai ennek a rendszernek. Ez a pofátlanság. És még lelkiismeretfurdalást sem éreztek. Ez talán mégnagyobb pofátlanság, mert az erkölcsi érzék teljes hiányáról tanúskodik..”

Azért senkinek nem kell lelkiismeret furdalást éreznie, mert a magyar állam, és sok állampolgára 1998-ban elkezdett előre takarékoskodni, hogy fenntartható legyen a nyugdíjrendszerünk.

Te viszont azokat véded, akik felélik ezt a vagyont, ennek érdekében átgázolva az alkotmányos jogállamon is, a legátlátszóbb hazugságokat rögtönözve alantas céljuk elérése érdekében.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.12.22. 21:12:07

@vinczej:

Szerinted mi az optimális, ha nem a többségi kormányzás?

A teljes egyetértés, ami nem létezik, vagy ha a kisebbség farka csóválja a nagy kutyát? Ez utóbbit hívják diktatúrának.

Vagy ez a névleg demokrácia jó sok fékkel meg ellensúllyal?

Azzal vegetálni lehet csak, fejlődni, megoldani a problémákat ugyan nem.

Ugyanolyan az egészségügy mint a régi rendszerben, ugyanazok a metrók járnak Budapesten.
13,2%-kal élünk jobban mint 1989-ben, miközben hússzorosára nőtt az államadósság, holott már a kommunista rendszer is jórészt államadósság halmozásába fulladt bele.

Ha nem lehet semmit sem lépni, mert valamilyen kisebbség érdekét úgyis sérti minden lépés, akkor nem fog változni semmi, ami azt jelenti, hogy javulni sem fog semmi.

Nekem úgy tűnik csak azért az ellenállás, mert ha a mostani kormány is 4 év semmittevésre rendezkedne be, akkor biztos megbukna, és jöhetne vissza az előző garnitúra, ami nyilván sokaknak - de nem a többségnek - érdeke.
Viszont ha csinálnak is valamit, akkor az már veszélyes, mert lehet, hogy beválik és akkor hatalmon maradnak és ez már kockázat.

Az ország érdeke meg mindig az, hogy az éppen aktuális kormány az ország javára ügyködjön, azaz sikeres legyen.

Ha nem az, akkor le lesz váltva, ezért van idéntől új kormány.

S mivel csinálnak is valamit még van rá esély, hogy sikeresek lesznek, még nem derült ki.

Nem lett volna tilos a Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai meg a korábbi kormányoknak sem idevarázsolniuk a kánaánt, de nem igazán jött össze nekik.

Egy sikeres Magyarországhoz haladni kellene, gyorsabban, nem fékezni, meg ellensúlyozni.

Jó, tudom, mondta már egy kommentáló társ, hogy nem akar velem egy úton haladni. Én meg nem akarok vele egy mocsárban elsüllyedni.

ubul2000 2010.12.22. 21:36:08

"mert a magyar állam, és sok állampolgára 1998-ban elkezdett előre takarékoskodni,"
kirekesztve ebből a lehetőségből egyeseket.
Ezt demokratikusnak tartod?

Vagy te is azokhoz tartozol, akik szerint az a demokratikus, ami egyezik a saját véleményükkel? (lásd szdsz)

demokráciát! 2010.12.22. 21:54:43

Kedves Gábor!
Jómagam kb. három hete elbúcsúztam e blogtól. Hivatkozva, azért, mert egyre gyakrabban vált bántó számomra, hogy a felület kapargatása helyett a lényegről szólnának a bejegyzéseid.
Amint most ebben megfogalmazol, sok esetben erre hívtuk fel a figyelmedet, s még többre!
Amúgy Tölgyessyvel kapcsolatban: nem véletlen, hogy e keserűség fogalmazódott meg benne, mert folytonos figyelemmel kísérve reggeli megszólalásait, nem rejtette véka alá, hogy nagyon drukkol ennek a kormánynak. Elsődlegesen azért, mert ahogy mondta: Mao.-nak és lakosságának tűrőképessége, ill. frusztrációi miatt is, nem nagyon van több esélye. Látta a kétharmad által nyújtott esélyt, de a veszélyeket is, s ugyancsak nem egyszer hangsúlyozta tavasszal: óriási felelősség nyomasztja OV vállát, mivel olyan vezérlevű pártot épített fel (gyak. kegyencekből) , ahol már szint megszűnt a visszacsatolás, s gyak minden Orbán képességeitől, belátásaitól. S most kiderül, hogy Orbán igazából jó politikus-e, ill. államférfi-e. Szerintem Tölgyessy számára (is) kiderült mostanra.

demokráciát! 2010.12.22. 21:59:27

folyt.:
Amúgy Tölgyessy felvetésére: szükséges lesz-e tabula rasa. Természetesen, IGEN!!! Bár csak helyi szinten pol.-ok egy ellenzéki pártban (nem a szocikban!), én teljesen megalapozottan kívánom képviselni majd egykor, hogy ezt meg kell lépni! nem ám szdsz-esek finomkodó hozzá állásával, ami kb ez lenne: miszerint OVi ugyan mindent fölszámolt, minden intézménybe beültette legalább egy emberöltőre a saját embereit, felkészülve arra az időre is, ha netalán kisebbségbe kerül, de mi majd megmutatjuk az európai mintát, s nem nyúlunk semmihez, hagyjuk a fideszes pártkatonákat garázdálkodni, mert így szól a jogszabály.
A fenét!!!
Egy diktátor kurzussal szemben az összes mostani ellenzéki párt együttműködésével, s a hiteles jobboldali (akár leszalámizott volt kdnp-sek, mdf-esek, kisgazdákkal) emberekkel kell helyreállítani a jogállamot, az OVI által széltdúlt intézményrendszert.
Addigra úgy is mindenki előtt nyilvánvalóvá válik majd, hogy nem a "konszenzusra kényszerített politika"-val volt a gond az elmúlt bő évtizedben hanem OVI-val, aki 1998 óta minden normális pol.-i működést ellehetetlenített. Ezért is lettünk alapvetően utolsók a térségben, ahogy utóbbi megszólalásaiban Tölgyessy többször is kifejtette.
ENNYI!

LaLinea 2010.12.22. 22:06:11

@Hepci: "A kormányoknak általában hajlamuk szokott lenni az infláció elengedésére - gyakran osztogatással párosítva, illetve annak kompenzálásaként. Előbb írtam, minden szituációt egyenként érdemes vizsgálni..."

Addig lehet vizsgálni különböző szempontokból, amíg a kormány és a jegybank között létre nem jön az alá-fölérendeltségi viszony. Attól kezdve csak egyetlen szempont van.

aszekelyek 2010.12.22. 22:06:48

@demokráciát!: HA ezt a tölgyessy kifejtette, az más.... akkor ez csak úgy lehet...., hápetye....

aszekelyek 2010.12.22. 22:19:33

@Lord Kilburn: Nagyobb nyugdíjra számíthat????? Abból, amit kivittek az állami nyugdíjkasszából? Szép farizeus beszéd.HA nem vezették volna be, a kötelező manyupot, nem lenne neki nagyobb részarány kötelezettsége és nem kéne a hiányt az ő befizetéséből fizetni. Tehát minden nyugdíjas eleve nagyobb nyugdíjra számíthatna.Nem lett volna akkora veszteség 2oo8-ban... meg 9oo milliárdos deficit az államkasszában. Baueri érvelése sajnos semmi baja, csak a torka véres.

aszekelyek 2010.12.22. 22:38:25

@Akitlosz: Hogy is volt? Államellenes , meg fennálló hatalom megdöntésére irányuló.... ne feledjük a sok tátott szájú, ledöbbent pszichikai bűnsegédet, aki nem megy neki a tomboló provokátoroknak puszta kézzel.... ezek mernek egy büdös szót is kiejteni.....VAnnak ezeknek skrupulusaik, ahogy a poszt képe feletti szövegben , mintha ezt tagadnák Orbán kormányt erkölcsi fenntartásoktól mentesnek is titulálva? Aki azt odaírta, annak vannak skrupulusai? Nem úgy látom...., bagoly az, ki a verébnek mondja, nagyfejű...

Blogger Géza 2010.12.23. 00:11:12

@Gandalf(helyett): Mindkét állítás téves. A költségvetés összeállításéért (gyengébbek kedvéért: beterjesztéséért) a Kormány a felelős. A parlament jóváhagyja (megszavazza), de nem ő állítja össze. Akárcsak a végrehajtásért, azért is a Kormány felel, nem az ÁSZ.
süti beállítások módosítása