Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:27

Ritka helyzetben vagyunk: a voksolás utáni időszak minden bizonnyal érdekesebb és különösen kiszámíthatatlanabb lesz, mint amilyen maga a választás volt. Április sok nyitott kérdést lezárt, ezek többsége azonban már hónapokkal korábban sejthető volt – nem véletlen, hogy idén még nekem is sikerült viszonylag közeli (258-60-53-15-0) tippet adnom három héttel a voksolás előtt. Május eseményeivel kapcsolatban azonban sokkal több a bizonytalanság: a játéktér jelentősen kitágult, az alternatívák száma megsokszorozódott. A legutóbbi három választás után többé-kevésbé kalkulálható volt, hogy mire számíthatunk, most azonban legfeljebb azt lehet számba venni, hogy mire érdemes figyelni.

(Fotó: budapestmarathon.com)

Nem tudjuk ugyanis, legfeljebb ha sejtjük, hogy

(1) miként fog viselkedni a Fidesz „hatalmi helyzetben”, milyen stratégiát folytat a parlamenti pozíciókról szóló tárgyalásokon, a kormányprogram vitájában és az első törvényjavaslatok elfogadtatása kapcsán.

(2) ugyanezen időszakra mit tervez a Jobbik, érdekében áll-e az, hogy hivatalos tárgyaló féllé válva megmutassa szalonképességét, vagy inkább arra a különbségre akarja irányítani a figyelmet, amely a pártot a többi „bevett” parlamenti erőtől elválasztja.

(3) mennyire viseli meg az MSZP-t a belső hatalmi harc, mennyire marad ideje és energiája a pártnak az ellenzéki stratégiájával is foglalkozni, vagy valóban egy időre kiiratkozik a politikai versenyből, s csak a rutinszerű feladatokat oldja meg, amíg a háttérben elvágják egymás torkát a rivális felek.

(4) van-e muníciója és terve az LMP-nek az első időszakra, vagy inkább paralizálja a pártot a „Jézusmária, győztünk!” állapot.

Bár a politika jobban hasonlít a hosszú távú futószámokhoz – ezt a sprintben erős politikusok időnként hajlamosak elfelejteni -, az indulásnak mégis kiemelt jelentősége van. Gondoljunk csak a korábbi választások utáni szituációkra, különösen a két végpontra: 1998-ra és 2006-ra. Előbbi esetében a Fidesz a dinamikus és népszerű lépéseivel villámrajtot vett, előnye meglehetősen sokáig ki is tartott, pedig ősszel már „egész pályás letámadásról” szólt a politika. 2006-ban ezzel szemben a kormányfő azzal kezdte, hogy egy hónapon keresztül csak a nehézségeket sorolta, s mielőtt egyetlen fájdalmas intézkedése hatni kezdett volna, a kormány népszerűsége már régen zuhanópályára került. Mindez persze nem jelenti azt, hogy később ne lehetne hibázni, vagy ne fordulhatnának a trendek – hiszen mindkét esetben végül veszített a kormányzó párt, persze jelentős különbséggel.

Tulajdonképpen csak annyit szeretnék mondani mindezzel, hogy a hiteles és korrekt politikai elemzés a következő időszakkal kapcsolatban most mindössze annyi lehet: figyeljük a szájukat…  

x x x

Menetrend korábban és most (az egyes eseményekről részletesebben):

 
1990
1994
1998
2002
2006
2010
Választás második fordulója
04.08.
05.29.
05.24.
04.21.
04.23.
04.25.
Eltelt idő (nap)
24
30
25
24
23
19
Parlament alakuló ülése
05.02.
06.28.
06.18.
05.15.
05.16.
05.14.
Eltelt idő (nap)
1
0
0
0
0
 0
Javaslat a miniszterelnök személyére
05.03.
06.28.
06.18.
05.15.
05.16.
 05.14.
Eltelt idő (nap)
19
16
14
9
23
8
Kormányprogram beterjesztése és vitája
05.22-23.
07.14-15.
07.02-03., 06.
05.24-25.
06.08-09.
05.22-25-26.
Eltelt idő (nap)
0
0
0
2
0
 3
Szavazás a kormányprogramról és a miniszterelnök személyéről
05.23.
07.15.
07.06.
05.27.
06.09.
 05.29.
A táblázatot Breitenstein Petra készítette a parlamenti hivatalos adatok alapján.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr721954827

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: APEH-vizsgálatok várnak a jobbikosokra 2010.05.10. 18:56:12

Vona Gábor és a Hírszerző fideszes forrásai már tudni vélik a Jobbik sorsát a következő ciklusban. Nem fogja kímélni a Fidesz-kormány a Jobbikot: APEH-vizsgálatok, médiaössztűz, frakcióbomlasztás vár a szélsőjobboldali erőre.

Trackback: Még a nap is... 2010.04.27. 18:46:06

Szeretettel üdvözlök ismét mindenkit! Mindenki jól van azóta? Mióta? Tudjátok, a kétharmad óta, amit tudjátok ki ért el. Még a nap is másként sütött, mint mondta, a tudjátok ki! Megnéztem

Trackback: Miben különbözik Orbán Gyurcsánytól? 2010.04.27. 11:19:49

Orbán drámaian máshogy akar változtatni, mint Gyurcsány. A választások utáni nemzetközi sajtótájékoztatókból két nagyon különböző vezető képe rajzolódik ki. (Fotó: fidesz.hu) Orbán Viktor tegnap délelőtt megtartotta a második forduló utáni nemzetközi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.04.28. 11:47:47

@CSENDES: ennek egy részét posztoltam éppen. ;-)

Fletó pártelnöksége messze nem biztos azért. Szerintem inkább valami strómant állít (Molnár Csaba pl.). Kovács meg ott lapul a háttérben.

Ordnassac 2010.04.28. 11:49:34

@hoplita: nincs valami infód azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik kit akar parlamenti alelnöknek jelölni?

CSENDES 2010.04.28. 11:50:55

@Ordnassac: Mindent a hazáért, neked is ki kell venni a részed.:-) Jó konzulenst könnyű találni. Jó államfőt....

jjulie 2010.04.28. 11:52:00

@Ordnassac:

nem gépelek túl gyorsan, január közepén amikor ide tévedtem, írtam hoszabb levezetéseket, de aztán inkább áttértem rövíd, de kisarkított tömörítésre, erőteljes nézőpontváltást előidézni.....(lehet hogy ez a provokáció?)

a hatás persze hogy fontos, neked nem?

CSENDES 2010.04.28. 11:54:16

@jjulie: Tessék felfejlődni gépelésileg. Meg kell tanulnod a vakbillentyűzést.
Alapsor: ASDF (balkéz) JKLÉ (jobbkéz) és... TŰZ!!! Indulhat a gépelés.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 11:54:35

@bóra77:
egy "country manager" ugyanezt kapja akármelyik lányvállalatvál. egy részlegvezető is hasonlót kap sorvezetőnek.

-- ez a vállalat irányítás (enterprise resource planning).
-- kellenek a szóvivők (customer relationship managemnet),
-- és folyik kampány (corporate social responsibilty), ami arról szól, hogy mit adott a népnek a vállalat.

a profit maximalizálás helyett pedig szavazatmaximalizálás folyik. és ez utóbbi logikát elfogadom, de az előbbieket nem.

és persze van egy másik csoport, amelyik a földbirtosok logikáját követi. ez a jobboldal. és addig egyetértek velük, hogy az ország nem egy vállalat, de nem is egy feudális földbirtok. a miniszterelnök nem a király. nem isten kegyelméből uralkodik.

az államapparátus feladata, hogy közintézmények működését felügyelje, a parlament pedig az önkormányzatiság kereteit megteremtse.

a gazdaságélénkítés az unió feladata, és a beruházásösztönzés pedig a városoké. a city council a városi vállalatok esetén működjön úgy, mint egy igazgatótanács. és a helyi adót fizető vállalkozók a helyi lakosokkal közösen találjon ki fejlesztési irányokat. a helyi viszonyoknak megfelelően találja ki minden város saját magát, ezt a folyamatot hívjuk polgárosodásnak.

de ehhez nem kell állam, pont az a probléma, hogy ebbe beleavatkoznak az állampártok, és a menedzsment nem helyi szinten jelenik meg, hanem állami szinten. és állami szinten már az összes menedzser inkompetens. az állam szintjén adminisztrálni lehet. gyártani a statisztikai évkönyvet. és a kirívó eseteket vizsgálni, hogy azok törvényszerűek, vagy sem. és ha igen, akkor két eset van. ha ez a dolog jó, akkor a szabályozással rá kell erősíteni, ha törvényszerű, de rossz, akkor a szabályozásnak ezt ki kell zárni. és ehhez kell egy humán szakapparátus. szerintem.

panelburzsuj 2010.04.28. 11:56:24

@ó jaj:

A felebaráti alapú sajnálat tisztelendő dolog, de azért abba is gondolj közben bele, hogy melyik lap szellőzteti a meg nem nevezett informátortól szerzett értesüléseket.

Emlékszel, az osztályharc éleződésére is rá lehet segíteni ...

Ordnassac 2010.04.28. 11:59:21

@CSENDES: ez igaz, csak nála is szeretnék PhD-zni... Amúgy tényleg jól járna vele az ország. Mondjuk ő sem lenne az a joviális Schmitt Pál-típus, igaz, az távolságtartó Sólyom László-típus sem, de kontrollnak nagyon is jó. A másik ilyen személy szerintem Harmathy Attila lehetne.

@jjulie: végeredményben tekinthető ez is a provokáció egyik fajtájának. ;-)

jjulie 2010.04.28. 12:00:35

@Ordnassac:

megmondta, az ember, nagy győzelem, nagy változás, és három harmad az a kétharmad

csak mikor veszi már észre valaki, hogy amíg camp-felcsúton sutyorognak a világ halad, és sokkal nagyobb a befolyása mint felcsútnak, és előbb arról kéne beszélni 24 órában, hogy mit tesz velünk a világ, ahelyett hogy hány miniszter lesz meg hogy kit jelöl a jobbik milyen posztra

CSENDES 2010.04.28. 12:05:47

@Ordnassac: Szép életpálya olvasható róla. Nekem megfelel, s összehasonlíthatatlan mondjuk Schmitt Pállal, akitől engem személy szerint a hideg kiráz.

Nuntius 2010.04.28. 12:05:58

@ó jaj: Szabadban vagyok és azt teszem :)
És mitől futottam volna én? talán ez egy zártkörű rendezvény pár egyvéleményen lévő hozzászólónak? :)
akkor bocsi, hogy zavarom a köreiteket és kellemes csípkelődést ;)

Ordnassac 2010.04.28. 12:07:42

@jjulie: ha TG külpolitikai vagy gazdaságpolitikai posztot ír, lesz szerintem a kommentek között is szép számmal lenne ezzel foglalkozó.

Ordnassac 2010.04.28. 12:09:41

@CSENDES: most Kukorellire vagy Harmathyra gondolsz?

sárkányfő 2010.04.28. 12:10:08

@hoplita: Oké, meglátjuk. Az biztos hogy mozgalmas hónapok elé néztek. Várom a fejleményeket.

@panelburzsuj: A Hírszerzőről idéztem. Az most számít? A hírtévénél meg a népszabinál csak jobbak. Egyébként a sejtetés, véleményezés nyilván sokszor inkább csak az adott újság gazdáinak politikai érdekeit jelzik, de ez a hír szerintem van annyira realisztikus (sőt...), hogy tök mindegy éppen melyik újság szán re egy cikket. Fognak erről írni mások is, más újságokban, ha jól emlékszem nem is volt az első.

hoplita 2010.04.28. 12:10:09

@Ordnassac:
Nincs, bevallom annyira nem is foglalkoztat
A házelnöki, illetőleg alelnöki szék ha jól belegondolunk olyan, mint a jogásztársadalomban a bírói szék....az út vége.:)
Őszintén, én annyit foglalkozom most a nagypolitikával, amennyit eddig is, vagyis amennyit feltétlenül kell...inkább a helyi politikára koncentrálok az elkövetkezőkben.
Úgyhogy ezzel nem messzire jutsz..:DD

@panelburzsuj:
Úgy látom bizonyos dolgokban azért egy rugóra jár az agyunk...:))
Bár nem kell hozzá zseninek lenni, hogy az ember feltegye a kérdést...cui prodest?:))

panelburzsuj 2010.04.28. 12:10:25

@jjulie:

És ezt a kitekintőst tényleg a világverő kiskirályfitól várod?

Na nee, ennyire azért neked se hisszük el a naiv csetlésbotlást ... :)

Nuntius 2010.04.28. 12:11:16

@panelburzsuj: És mi lenne az amivel ki is tudod fejezni a véleményed? :)
Kimenni az utcára kukát borogatni? Tüntetgetni, demonstrálgatni? Nem sok értelme van ha nincs mögötte országos támogatottság és komoly méretű tömegbázis.
Kifejezés az is ha nem megy el még 25% szavazni, és komoly zavarba kerül a rendszer. De ez sem valószínű.
De pl. érdekes lenne ha elmegy 64% és mindenki áthúzza, érvénytelenné teszi az egész szavazólapot. Érvénytelenné téve az egész választást, kifejezve egy markáns véleményt.
De te hogy fejezed ki az egészet?
Én egyenlőre mivel még jobb válasz nem született, csak úgy tudom, ha elmegyek szavazni és valamire, vagy valami ellen voksolok, vagy érvénytelenné téve a lapot fejezem ki a véleményem.

Ordnassac 2010.04.28. 12:11:41

@hoplita: oké, csak gondoltam hátha tudod. Azt megkérdezhetem, hogy melyik helyi politikával foglalkozol? ;-)

sárkányfő 2010.04.28. 12:12:27

@Nuntius: a rendezvény nyíltkörű. Te minősíted julit meg panelburzsujt, én minősítelek téged, mi itt a probléma?

panelburzsuj 2010.04.28. 12:14:21

@ó jaj:

Annyival a Hírszerzőt se tartom különbnek a többinél, hogy az is inkább politikacsináló akarna lenni, mint távolságtartó elemző, magyarázó.

panelburzsuj 2010.04.28. 12:19:04

@hoplita:

A rugóban nem vagyok biztos. Lehet, hogy csak a tünetek azonosak ...

(Azt is hozzáteszem: a hecc fönntartása végül is a sajtó és a politika közös érdeke olyan szituációban, amikor minden fél leginkább abban érdekelt, hogy elterelje a figyelmet saját tehetetlenségéről.)

Nuntius 2010.04.28. 12:22:30

@ó jaj: Én nem minősítem, nem dolgom, csak leírom a véleményem ami átjön a hozzászólásaiból. panelburzsuj csak belekeveredett megszólítatlanul. Ha végigolvasod én jjulie-t szólítottam meg, mivel régóta figyelem a hozzászólásait. És ha te minősítesz, lelked rajta :)
Attól sem fog a világ megváltozni, ahogy sem jjulie, sem én :)
Ezek felesleges körök, de mindegy, ez a te dolgod.

Lovastengerész 2010.04.28. 12:24:00

@TG:

Megérne egy bejegyzést a Sólyom-ügy.
kommunikációs baki, vagy ténylegilyenhülyék, vagy mivan?
mit gondol az Elemző?

hoplita 2010.04.28. 12:24:37

@Ordnassac:
Ó, az még egyelőre túlzás, hogy túlontúl beleástam volna magam, de nyilván bele kell, mert itt helyben komoly támogatottságunk van és lehetőségünk nyílik beleszólni a városvezetésbe ősztől.
Legalábbis ezek a célok....igaz, ehhez néhány fideszes képviselő testén keresztül vezet az út.:))
Egyébként csak azért folyok bele a helyi ügyekbe, mert bár már a dédapám is itt született, de az elmúlt közel tíz évben kétlaki voltam, túlnyomórészt Pesten voltak a munkáim, de most itthon dolgozom....és így már úgy gondolom van erkölcsi alapom kicsit többet beledumálni a helyi dolgok menetébe.
Ha rám kattintasz megtalálod a települést..:DD

Ordnassac 2010.04.28. 12:28:02

@hoplita: rád kattintottam és nincs. ;-)

Nuntius 2010.04.28. 12:28:05

@cukicica: Szerintem csak annyi történt, hogy szokásos finom fideszes módon megüzenték neki, hogy mást szeretnének jelölni. Ahogy ezt megkapta Simor is a napokban. :)

hoplita 2010.04.28. 12:31:28

@panelburzsuj:
Nem kell gyorsan elhatárolódnod....nem mondtam komolyan.:))
Megijedtél, mi...?
Egy álláspontra kerülni egy ilyen rettenetes figurával, mint én...?:))

Amúgy meg elkerülhetetlen a harc, az evidens és az előrelátó hadvezérek fel is készülnek az ilyesmire előre.:)

panelburzsuj 2010.04.28. 12:31:49

@Nuntius:

"Nem sok értelme van ha nincs mögötte országos támogatottság és komoly méretű tömegbázis." - mondod te a kukaborogatós véleménnyilvánításról. Aztán a továbbiakból az is kitűnik, hogy csak az erőben hiszel, az apránkénti meggyőzés egyszerűen kiesik a látókörödből, mint a dolgok megváltoztatásának egyik lehetséges módja.

Ha ezt 85-90 között is így láttuk volna, ma is Berecz, Fejti, Pozsgay és Szűrös között válogatva izgulhatnánk végig a választásokat.

jjulie 2010.04.28. 12:32:29

@Ordnassac:

hogy a fenében lehet belpolitikát és gazdaságot csinálni a , hogy nem külvilág felől közelítünk hozzá? 2010-ben

mondjuk lehet, hosszú gyakorlata van ebben a magyar politikának, és az eredménye is ismert (illetve az eredménytelensége)

de mikor nem külföldön dölt el a lényeg magyarországgal kapcsolatban az elmúlt kb 500 évben?

hoplita 2010.04.28. 12:33:20

@Ordnassac:
Az indahu linken...?
Az lehetetlen...de mindegy Túrkeve.:))

panelburzsuj 2010.04.28. 12:40:05

@hoplita:

Hát valóban szívesebben kerülnék veled egy állásra vakolni, mint egy álláspontra világot váltani ... :)

Amúgy jól érzed: pont az öncélú "rettenetesség"-kép az, amit a leginkább rühellek minden pártban, akár főhelyre teszi, akár csak célozgat rá.

sárkányfő 2010.04.28. 12:40:31

@Nuntius: ez a fránya internet már csak ilyen, te megszólítatlanul szólsz julihoz, panelb. meg ugyanígy hozzád. mik vannak?
panelburzsujnak nagyon is találó mondta volt, kár erőlködnöd.

abban viszont tök igazad van, hogy kár volt belekezdened ezekbe a fölösleges körökbe.

sárkányfő 2010.04.28. 12:43:19

@jjulie: még 16 év, és a "kb." elhagyása nélkül is lehet 500-évezni. pontosan 1526-ig volt ez az ország a maga ura.

panelburzsuj 2010.04.28. 12:50:12

@ó jaj:

És a Nemeskürtynek van egy nagyon alapos elemzése arról, hogy a megelőző két-három évtized hogyan vezettett az önállóság biztos elvesztéséhez.

Úgyhogy bőven benne vagyunk már az ötszázban, csak még nem mindenki tud róla .. :)

sárkányfő 2010.04.28. 13:04:27

@panelburzsuj: Jól mondod, 1526 csak szimbolikus szám, akkor már csak a formális függetlenség veszett el. És természetesen már Nemeskürty előtt is köztudott volt, hogy micsoda önsorsrontó politikát vitt akkor az ország. Mohács teljesen törvényszerű és elkerülhetetlen volt, mivel előtte pár tíz évig olyan szinten züllött le az ország, hogy az talán még a világtörténelemben is párját ritkító...

Amikor nézem ezt a szart magam körül, amit magyar politikának hívnak, néha azzal vigasztalom magam, hogy bármennyire rossz is, még volt ennél is rosszabb ;)

Ordnassac 2010.04.28. 13:18:50

@jjulie: szólj Gábornak, hogy írjon külpolitikai posztokat is. ;-)

Ordnassac 2010.04.28. 13:19:50

@hoplita: és, mész önkó képviselőnek? ;-)

[nev] (törölt) 2010.04.28. 13:22:38

@panelburzsuj:
külső kényszerek hatására. a demokráciának szerintem fizikája van, és newton első törvénye érvényesül. a tömeget csak valamilyen külső erőhatás tudja kimozdítani a tehetetlenségi pályájáról. a másik lehetőség, hogy a centralizáció átcsap diktatúrába, akkor azzal szemben kitör forradalom. olyankor a politikának kémiája van. mivel én demokrata vagyok, ezért abban hiszek, hogy majd jön egy olyan pillanat, amikor a népnek leesik a tantusz. hogy szigorú hierarchikus rendbe nem lehet szervezni az országot, de egy síkbarajzolható, irányított, összefüggő gráfba, egy hálózatba meg bele lehet. és akkor ez a gráf békeidőben statikus, háború esetén dinamizálja magát, és képes akár egy pajzsot is képezni. de ez az übermensch elmélet, hogy úgy jutunk el a papucsállatka szintjére, hogy mi vagyunk a molekulák. ;-)

panelburzsuj 2010.04.28. 13:30:19

@ó jaj:

Hát látod ezen küszködök én már vagy harminc-harmincöt éve, hogy a Zemberek legalább annyit észrevegyenek, hogy a sok kis különsikerecskéből hogyan állhat össze egy szép nagy országos önsorsrontás.

És ezért vagyok szkeptikus minden olyan "megoldást" kínálgató szervezet iránt, ami világosan belátott önkéntes együttműködés helyett felülről vezényelt "összefogásokat" tukmál. Mert bár nem vagyok egy történettudós, annyit azért kiókumláltam a históriából, hogy az egyszerre léptetés nem igazán ennek a népnek lett kitalálva.

És ha ennyi éven át nem jött be, akkor épp ideje lenne ejteni, és megkeresni azt, ami jobban passzol ránk.

jjulie 2010.04.28. 13:32:11

@Ordnassac:

nem a gábortól és az itt irogatóktól várom ezt, hanem a magyar politikacsinálóktól

hogy a fenébe lehet lefolytatni egy választási kampányt, amelyben alíg esik szó a világban elfoglalt aktuális pozíciónkról és a ki látásokról, és hogy ennek tükrében milyen lépésekre kényszerülünk és milyen mozgásterünk van, hanem csak a tirianon által külföldivé vált magyarok helyzetének kétes értékű és szándékú felhasználásáért tekint külföldre a magyar politikus

hoplita 2010.04.28. 13:33:53

@Ordnassac:
Megmondva az igazat, nem olyan túl sok kedvem van hozzá....de elképzelhető.
Ezt most elég komolyan mondom.
Amire rálátásom van és infóim, az bizony szarkupac, szarkupac hátán.:((
Megspékelve a jellegzetes, provinciális összefonódásokkal, rokoni kapcsolatokkal, kéz kezet mos és a kaparj kurta ideológiával....
Borzalom, azt kell mondjam.

Ordnassac 2010.04.28. 13:37:13

@jjulie: így már más a leányzó fekvése.

Nagyarányú választói igény nem volt rá. Szinte senkit nem érdekelt itthon, hogy 2011 egyik felében mi adjuk az EU elnökségét, pedig nagy esély. A görög válság is messzi, megvan a magunk is. Még a kettős állampolgárság kérdése sem mozgatta meg a választók többségét. Ez a kampány szimplán arról szólt, hogy a nép el akarja küldeni az MSZP-t a fenébe (és ezzel még finom voltam és úrias), a többi huszadrangú kérdés volt, aztán a dolgokat az új kormány intézze el.

panelburzsuj 2010.04.28. 13:40:47

@[nev]:

Fene essen a hülye reformkommunistákba ... Hagyták volna a Grószt meg a sleppjét szívóskodni, és akkor talán rajtunk is átsöpört volna egy olyan "tisztító vihar", ami a többi béketáborbeli országban kisebb-nagyobb mértékben végigsöpört.

De nem, nekünk a "fontolva araszoló" Pozsgay meg Antall kellett - és az önkéntes örököseikbe csimpaszkodtunk bele most is ...

Ugye most nagyon történelmietlen voltam? :)

Ordnassac 2010.04.28. 13:41:11

@hoplita: ez Pesten sincs sokkal másképp...

hoplita 2010.04.28. 13:41:43

@panelburzsuj:
Ilyen küldetéstudatos fószer képe jön le itt rólam, olyan, aki világot akar megváltani?
Húsz évesen sem tartottam magam annak, azóta meg már lefolyt némi víz a Dunán és több van már mögöttem, mint előttem....valószínűleg.
Én csak amolyan muslicának képzelem magam, olyannak aki mindig küszködik, mert mindig ellenszél van.:)

hoplita 2010.04.28. 13:48:16

@Ordnassac:
Tudom, csak itt annyival érdekesebb, hogy kis túlzással mindenki ismer mindenkit....legalább látásból.

panelburzsuj 2010.04.28. 13:48:37

@Ordnassac:

Hát igen: "Nem volt rá választói igény".

Tökéletes összefoglalása annak a szatócspolitizálásnak, ami itt megy húsz éve.

BonFire 2010.04.28. 13:52:09

Petőfi Sándor verse a Fideszhez

A szájhősök

Meddig tart ez őrült hangzavar még?
Meddig bőgtök még a hon nevében?
Kinek a hon mindig ajkain van,
Nincsen annak, soha sincs szívében!
Mit használtok kofanyelvetekkel?
Évrül-évre folyvást tart a zaj,
És nem ott-e, ahol volt, a nemzet?
Nincs-e még meg minden régi baj?

Tenni, tenni! a helyett, hogy szóval
Az időt így elharácsoljátok;
Várva néz rég s oly hiábá néz az
Isten napja s a világ reátok.
Nyújtsátok ki tettre a kezet már
S áldozatra zsebeiteket,
Tápláljátok végre a hazát, ki
Oly sokáig táplált titeket.

Áldozat s tett, ez a két tükör, mely
A valódi honfiút mutatja,
De ti gyáva s önző szívek vagytok,
Tettre gyávák s önzők áldozatra.
Hiszem én, hogy, mint a fák tavasszal,
Megifjodnak a vén nemzetek,
De ti hernyók új lombot nem adtok,
Sőt a régit is leeszitek.

S oh mi vakság! fölemelte még a
Népszerűség őket paizsára,
Az elámult sokaság, miképpen
Megváltóit, karjaiba zárja.
Megváltók? ők a hon eladói,
Elveszünk ez ordítók miatt...
Rólok tudja ellenünk, hogy félünk,
Mert a félénk eb mindég ugat.

Én ugyan nem állok a sereghez,
Mely kíséri őket ujjongatva,
És ha egykor közibök vetődöm,
Nem egyébért lépek e csapatba,
Csak azért, hogy fölfordítsam majd ez
Ál nagyok győzelmi szerekét,
S haragomnak ostorával vágjam
Arcaikra a bitó jelét!

panelburzsuj 2010.04.28. 14:00:12

@hoplita:

Talán nem lep meg, hogy buzgó látogatója voltam a "fekete bárányok" típusú zenei eseményeknek, az összes vele járó "ellenszél"-fílinggel és egyéb folyományokkal együtt.

A neheze akkor jön, amikor komolyan fel kell tenni a kérdést: biztos, hogy mindig a szél fúj szembe, és nem én forgolódok úgy, hogy mindent a szélre foghassak?

Ordnassac 2010.04.28. 14:00:37

@panelburzsuj: szerintem a magyar oktatási rendszer egyik régóta meglévő hibája, hogy ma az ember úgy kap érettségit, hogy alapvető államfelépítési dolgokról halvány lila ötlete sincs (jó példa erre a fejvesztett rohanások a köztársasági elnökhöz, holott nagyon szűk a mozgástere), arról nem is szólva, hogy a legtöbb diák a történelemórák során vagy a második világháborúig, vagy ’56-ig jut el. A Kádár-rendszerről vagy a rendszerváltásról szinte semmi.

jjulie 2010.04.28. 14:06:20

@Ordnassac:

válaszói igény: ki a szarnak van valójában igénye egy csomó dologra amit jól eladnak nekünk (jön a marketinges és kitalálja hogy kell felkelteni az igényt, aztán jól kielégíti és jó gazdag lesz a végére)

a politikus, meg vigyáz nagyon arra, hogy ne hogy igény keletkezzen vele szemben

panelburzsuj 2010.04.28. 14:09:31

@Ordnassac:

Mi több: harsányan körberöhögjük, amikor a Goldie Hawn az alkotmány betűit silabizálja valami amerikai limonádéban.

Meg a "Freedom Writers" nevezetű történetkére is gyorsan rá tudjuk fogni, hogy átlátszó kis bibsipropaganda.

És még sokan mások.

Ordnassac 2010.04.28. 14:12:45

@jjulie: azért nem csak a politmarketingesek döntik el, hogy mi az igény. Persze, befolyásolható a dolog, de nem kizárólagos.

@panelburzsuj: hát egen...

panelburzsuj 2010.04.28. 14:20:49

@Ordnassac:

De egy valmi mg kibújik belőlem: olvas el a TG által tegnap ajánlott Medián-elemzést ("fontos adatok" volt az ajánló, ha jól rémlik), és vesd össze a szöveget a táblázattal.

Kifejti, hogy a Jobbik a fiatalok pártja, amint az az adatokból szépen kiviláglik. Aztán azt is kifejti, hogy az LMP is a fiatalok pártja, csak az azért nem világlik ki olyan szépen az adatokból, mert az első szavazókba nem tudtunk olyan mélyen belelátni, mint a többi korosztályba.

Na, az ilyen pontokon hajtaném el szívem szerint a komplett magyar "értelmiséget" Duna-Tisza csatornát ásni. Mert ott mégse olyan egyszerű kárt csinálni ...

Ordnassac 2010.04.28. 14:30:20

@panelburzsuj: olvastam az elemzést. Tanulságos volt, az kétségtelen. Jómagam inkább azzal magyaráznám a dolgot, hogy a fiatal generáció csalódott. Nem él jól, áskálódnak az idősebbek, nincs látható koncepció a jövőjükre nézve. Ilyenkor persze, hogy új utakra lépnek. Ki radikálisabban, ki kevésbé. Ez sokkal sokrétűbb annál, hogy egyszerűen az értelmiség nyakába varrjuk az egészet.

Most viszont mennem kell, estefele leszek megint.

panelburzsuj 2010.04.28. 14:33:26

@Ordnassac:

OK. Akkor majd este igyekszem elmagyarázni, hogy mit értettél vastagon félre a mondókámban .. :)

jjulie 2010.04.28. 14:47:07

@Ordnassac:

félreérthető lett, a "választói igény"-t leírtam de aztán mégis mást írtam amit eredetileg akartam, és ki kellett volna törölni a "választói" szót

hoplita 2010.04.28. 14:49:29

@panelburzsuj:
Én is feltettem már, de mit csináljak, ha nem tudok máshogy forgolódni....?
Vigasztal a tudat, nem vagyok egyedül...:)

hoplita 2010.04.28. 14:52:29

@hoplita:
Hobo meg kapja be..:)))
Ha ezt tudom a hajógyári szigeten acélgörgővel csúzlizom le a színpadról..:)

objekt 2010.04.28. 15:07:02

@BonFire: Egyes részeit határozottan az MSZP-hez írta, vagy még inkább Gyurcsányhoz és követőihez.

hoplita 2010.04.28. 15:12:25

@objekt:
Gondolod, hogy Petőfi ma fideszes lenne....?
Én valamiért erősen kétlem...:)))

[nev] (törölt) 2010.04.28. 15:45:19

@jjulie:
nekem van konspirációs elméletem erről. ami arról szól, hogy ez a szakmai befektetők és a kockázati tőkések harca.

a kapitalizmus hőskorában szakmai befektető volt mindenki. építette a kis cégét valaki, és akkor abból lett egy sarki üzlete, vagy egy üzeme, de később lehetett belőle egy világvállalat is. úgy, hogy közben folyamatosan kellett tőkét bevonni. a hőskorban erre találták ki a nagybankokat, illetve a kisbefektetőknek a tőzsdét.

az egyik ember azt mondta: ez az üzletrész megér vagy húszat, mire a másik: megér az harmincat is. és akkor megegyeztek. és ért harmincat. és aki eladta, az megvette tízért. az új tulaj, aki előtte adott harmincat azt mondta: megér ez vagy harmincötöt. és volt aki azt mondta. egye fene. ez így zajlott, perzse voltak esések is, de összességében a pénz áramlott a gazdaságba, amitől a cégek fellendültek.

igen ám, csak közben a bank rájött, hogy itt az emberek alkudoznak az üzletrészekre, és ezzel a többszörösét keresik annak, ahogyan a bankok jövedelmeznek. mert az hitelező-adós viszonyban van egy ellenérdekeltség, az adós alacsony kamatot akar, és végső soron abban érdekelt, hogy ne fizessen, a hitelező meg az ellenkezőjében. a tőzsdén viszont összességében mindenki abban érdekelt, hogy az árfolyamok emelkedjenek. tehát a tőzsde hosszútávon jobb üzlet, mint a bank. mit csinált a bank. tőzsdézni kezdett. itt is csányi. otépé vezér, utána meg tőzsdevezér.

ezen kívül voltak szerencselovagok, akik szintén hatalmas vagyonokat gyűjtöttek azzal, hogy a jövőben várható profitot is ki lehet osztani zsetonként. és akkor az a papír, ami eredetileg tízet ér érhet százat, vagy kétszázat, vagy akármennyit, ha van aki ezt elhiszi. nem kell magyarázni, hogy ezzel foglalatoskodni jobban megérte, mint krumplit kapálni. de jobban megérte, mint iparcikkeket gyártani.

egy ideig nem okozott gondot. addig, amíg a high tech ipar szakmai befeketetők kezében volt. mert mondjuk steve jobs úgy van vele, hogy neki az apple a szenvedélye, ő is gazdag, ha van egy másik fazon, aki tőzsdeügyleteken gazdagodott meg, akkor örül neki. miközben pontosan tudja, hogy a kertszomszédja egy hülye. semmihez nem ért, csak nyomkodja az entert.

igen ám, de ezek a kockázati tőkéseknek mostanában már több a befolyásuk van az iparra, mint a szakmai befektetőknek. amikor a reálgazdaság növekszik 2-3%-ot, akkor a tőzsde növekszik 20-30%-ot. aminek következtében a szerencselovagok irányítják a cégeket. és ez már nem tetszik steve jobsnak se, őt egyébként a saját cégéből tették ki annak idején. és úgy kellett visszavásárolnia az apple-t. de közben az apple igazgatótanácsában ott ült eric schmidt, aki közben a google cégvezetője is volt. ahol már rég nem a google fiúk irányítanak, hanem a kockázati tőkések strómanjai. amilyen schmidt. ő a sun-tól igazolt a google-hoz, és közben meg beült az apple igazgatótanácsába is. nem jobs hívta oda. hanem a kockázati tőkések ültették be. világos ugye. és a szakmai befektetők azt mondják, hogy túl nagy a tőkepiac befolyása. kapitalizmus addig van, amíg a többségi tulajdon szakmai befektetők kezében van, akik az eredeti tőkefelhalmozók.

és ők mostanában abban érdekeltek, hogy a reálprofitból a lehető legalacsonyabb áron visszavásárolják a "saját" vállalatukat. amikor microsoft árfolyama esett, akkor gates, vagy ballmer egyáltalán nem pánikoltak, hanem szerintem óvatosan vásároltak. én láttam itt pesten ballmert, majd megőrült, hogy beszopatja a yahoo-t. intett a kezével, hogy jehú, baszmeg. a yahoo akkor zuhant a tőzsdén, amikor amerikai ingatlanbefektetési alapok összecsuklottak, pont akkor, mert övék volt a yahoo. és a microsoft azt mondta, jó akkor azt a céget megveszik. így veszi meg az oracle a sun-t. larry ellison abban érdekelt, hogy a tőzsde árfolyamok zuhanjanak meg egy cseppet, és akkor ő a reálprofitból vásárolhat. ettől persze az árfolyam visszaemelkedik. tehát ha van reálprofit, akkor megint az esésre kell játszaniuk, majd az esésben megint vásárolni. az egészben a veszélyes az, hogy mi van, ha nincs valós profit. és az árfolyamok is alacsonyak. közben meg persze amerikaiaknak ebből lenne nyugdíjuk, szóval ez az egész egy elég bonyolult társasjáték.

tehát a reálgazdaság egy része próbál az esésre játszani. és persze ezzel ellentétes folyamat, hogy ahol nincs valós nyereség, ott meg az emeledésre kell játszani, hogy legyen árfolyamnyereség, a könyvekben ezeket összeadják. láttuk a szuper nyereséges amerikai autóipar szuper veszteséges lett, mert a nyereség abból származott, hogy saját papírjaikat vásárolták, emelkedtek az árfolyamok. csak ugye azt valakinek meg kell vennie. és akkor senki nem tudja pontosan, hogy mennyit ér az üzletrész.

---

ugyanez van a forittal. egyik pillanatban 280 forintot mondanak, máskor meg 240 forintot. szerintem 300 alatt a magyar gazdaság nem versenyképes. tessenek elővenni egy aldis, vagy egy tescos újságot. és megnézni abban az import kacatot. mit tudnál abból itt annyiért előállítani. semmit se. akkor az árfolyam nincs pontosan belőve. persze a kereskedelmi mérleget kellene nézni, és a tőkemérleget, és annak elég erős többletet kellene mutatnia, hogy a pénz befelé forogjon az áru meg kifelé. a munkaerő ugye megy ki, és az inaktívak száma nő. és közben meg adósságspirálból is ki kellene lépni. ahhoz meg 240 forintos árfolyam sehogyan sem lesz jó.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 16:13:54

@panelburzsuj:
grósz vegyesgazdaságot akart, mint a kínaiak. ő ezt vegyesvállalatokkal képzelte el, mint a bábolna-mcdonalds. sajnos azt kell mondani, hogy grósz károly bizonyos tekintetben okosabb volt, mint a rendszerváltó elit együttvéve. persze amit mondok, az abban különbözök grósztól, hogy bábolna-mcdonald formációban "bábolna" nem állami, hanem városi, járási vállalat, vagy egy szövetkezet, ami majd beszállít a mcdonaldsnak. és a helyhatóság előírhatja, hogy a közintézményekbe az alapanyagot mekkora körzetből kell beszállítani. tehát nem a közhatalom nem a szabad piac működését korlátozza, hanem a közintézményeken keresztül próbálja érvényesíteni a helyi érdekeket.

a gyerekek a suliban a helyi marhából készült húspogácsát eszik. és ebben az üzletben benne lehet a mcdonalds is, csak épp ehhez be kell tartani bizonyos szabályokat. de ezt állami szinten nem lehet előírni. mert ahol nincs "bábolna" ott ezt nyilván nem írták elő. majd mondanak mást. a kórházba a helyi gyógyszergyár szállít be, viszont tulajdonrészt kap a város. és akkor a munkanélküliekkel szedik a makkot, vagy a gyógyfüveket, vagy dobozolnak, mert ehhez nem kell szakértelem. a gyógyszerészt és a vegyipari szakmunkást meg nyilván alkalmazza a kapitalista. vagy ha nem, akkor meg a város, időlegesen a helyébe lép. persze ha veszteség van, akkor a város is kénytelen racionalizálni, de ami megmaradt, azt eladhatja, szóval városi vagyongazdálkodás kell. az állami vagyont el kellene felejteni. az állam rossz gazda, de ezt nem azt jelenti, hogy nem kell közvagyon, hanem azt, hogy városi vagyon kell. és ha az helyi szinten nem tartható fenn, akkor legyen állami. de ettől még közfeladatokat ki lehet szervezni. nem kell ezt magyaráni. nem állami repülőtér kell, hanem budpesti. és légitársasággal ugyanígy van. budapest városa fenntarhat egy légitársaságot, akár még időszakos veszteséggel is, ha olcsón hoz ide túristát. de a veszteséget a helyi adóból kell finanszírozni. szóval ez egy kockázatos üzlet. de adott esetben megéri. és akkor a város egy ilyen kockázatközösség. ezt csináljuk a forma 1-gyel. budapest megveszi a brendet. (és a probléma, hogy az állam veszi meg. és mondjuk csengerben is fizetni kell ezért. de ott a panzió forgalma a forma egytől nem nő. viszont cserébe a fővárosnak támogatni kell a csengerben a népi ihaj-csuhajt.

és sokkal okosabb lenne, ha ezek helyi szinteken maradnának, és csak az iskola, és a kórház ügyében lenne szolidaritás, és ahol nincs semmi, mert van olyan település is van, ott mondjuk a közhivatalt is fenntartanánk. de azt tényleg csak akkor ha semmi nincs. de forma-1, és a falunap az helyileg finanszírozódna helyi adókból.

2010.04.28. 16:21:37

@hoplita: szerintem Jobbikos...amennyi esze volt....:)))

2010.04.28. 16:30:03

@Ordnassac: nagyon jól mondod, ezért lehet 1989 után 2010-től újra egypártrendszer...opardon, majd kb. csak 2011-12-től, de kb. 20 évig újra. Nem tanítanak, így nem tanulnak....önszivornya...az van állandóan. De hát tudjuk, még a Nap is másképp süt és másképp kel fel 2010.04.25. óta, szóval polgártársak: fel a szebb jövőbe! Éljen Magyarország, és éljen és virágozzon a f-----!!:)

panelburzsuj 2010.04.28. 16:48:24

@[nev]:

Na szóval: amíg a magyar állam egyszer meg nem bukik (csődbe megy, elkergetik, elüti a villamos), addig nem szabadulunk meg a pártok - főhivatalok - udvari szállítók szentháromságtól?

Mert amíg Szombathely fúrja Győrt, Kaposvár áskálódik Pécs ellen, valamint kerület kerületnek farkasa, és külön táncrendbe kell foglalni, hogy melyik mikor mehet talpat nyalni a pártközpontokba vagy a minisztériumokba, addig nehéz felfedezni azokat az erőket, amelyek valóban a köz hasznára cincálnák szét a fenti triumvirátust. (Sogenannte "elit".)

(Mert hát továbbra is azt állítom, hogy elvben oké a városgazdaság, a valóságos magyar "városok" nem kis hányada viszont már most is annyira le van kopaszodva szellemileg, hogy csak kooperációban tudja összedobni a szimpla lenyúlást meghaladó gazdasági döntéshozói teamet.)

tölgyes 2010.04.28. 16:55:44

@panelburzsuj: A demokráciától (pártok) nem fog megszabadulni akkor sem, ha megbukik, csődbe megy az állam. Annyi változás lehet, hogy a magyar beszállítót felváltja a külföldi beszállító..aki aztán kis böröndben elküldi a pénzt egy volt III/III-as ügynökkel Puch Lászlónak.
Vagyis kedve panel.. magának az a baja, hogy kikaptak.. méghozzá nagyon. Ez a vereség aztán elvette a kedvét a demokráciától... Ez hiba. Ön nehezen viseli a demokrácia természetes következményeit..
Pedig Ön tehetett volna azért, hogy ne kapjanak ki ennyire. 2006-ban meg kellett volna buktatniuk Gyurcsányt és akkor most ellenzékből de jó esélyekkel várhatná a választást..de így nem!

panelburzsuj 2010.04.28. 16:56:01

@panelburzsuj:

(Mert pl. a pécsi kultúrfőváros sztori még akkor is klasszikus föntről elkúrástörténet lenne, ha senki egy petákot el nem emelintene közben.)

hoplita 2010.04.28. 17:03:00

@Letícia:
Asszem még mi is puhapöcsök lennénk neki....:)))

panelburzsuj 2010.04.28. 17:06:06

@tölgyes:

Én már 94-ben csúful kikaptam (azt gondolom: sokadmagammal ... ), úgyhogy onnantól kezdve az utódpártok egyik színárnyalatáért sem vállalok semmiféle felelősséget.

(Mindig gondosan megvizsgáltam a választékot, és sikerült is mindig olyan egyéni-lista kombinációt kiötlenem, hogy kettes találatom véletlenül se legyen. Be is jött eddig mindig: az utóbbi tizenkét év kormányai nem tőlem lettek kormányok. De némelyik favoritom még ellenzéknek se kellett.)

objekt 2010.04.28. 17:08:41

@hoplita: Azt én sem gondolnám, csak elolvastam úgyis, mintha a Fideszhez beszélne és úgyis, mintha a möszöpö-höz. Mind a kettő tetszett, csak az utóbbin jobban szórakoztam:-)

panelburzsuj 2010.04.28. 17:16:40

@objekt:

Nem volt Petőfi olyan válogatós, mint mi:

"Számot vetett-e mindenik magával,
Minő dologra szánta el magát?"

hu.wikisource.org/wiki/A_nemzetgy%C5%B1l%C3%A9shez

masni55 2010.04.28. 17:26:42

@panelburzsuj: Én detto ugyanígy járák el minden alkalomkor.

2010.04.28. 17:27:35

@hoplita: ja, nem vagytok elég ultrák...mondjuk észérv, hogy Ti éltek 30 évetek után is...:)))

objekt 2010.04.28. 17:29:06

@panelburzsuj:

De örülök, hogy ezt most újra elolvastattad velem! Mennyivel többet ér most számomra, mint iskolás koromban.

Akár kötelező olvasmány is lehetne az új parlamentnek:

"Ott álltok a teremnek küszöbén,
Melyből a nemzet sorsa jön ki majd,
Megálljatok, ne lépjetek be még,
Hallgassátok ki intő szózatom...
Egy ember szól, de milliók nevében!"

Vagy ezen is lehetne elmélkedni egy keveset:

"Nem mondom én: a régi épületnek
Dobjátok félre mindenik kövét,
De nézzetek meg minden darabot, mit
Alapnak vesztek, s amely porhatag már,
Vessétek azt el kérlelhetlenül,
Bármily szent emlék van csatolva hozzá,
Mert jaj a háznak, mely alapba' gyönge,
Mert fáradástok akkor hasztalan lesz,
Egy perc jöhet, s az épület ledől,
S rosz gazda, aki mindig ujra épit,
S ma vagy holnap, de végre tönkre jut."

masni55 2010.04.28. 17:32:02

@masni55: Kivéve 2006-ot, addigra kifogyott minden variációm, nem mentem el.

panelburzsuj 2010.04.28. 17:40:26

@objekt:

(Má nem teljesen hiába éltünk ma se ... :)

panelburzsuj 2010.04.28. 17:42:43

@masni55:

Egyéniben nekem mindig sikerült olyat találnom, akiből legfeljebb annyi percentet néztem ki, hogy hozzájárulhat egy második forduló kialakuláshoz.

[nev] (törölt) 2010.04.28. 18:24:56

@panelburzsuj:
oké, és miért is elkúrás. azért, mert az állam tolta be a pénzt e kulturális fővárosi projektekbe. a másik oldalról meg vonte el a pénzt pécstől. mindenki úgy próbált helyezkedni, hogy majd ő nyúlja le a milliárdos megaprojekteket. és ezekhez kellettek a pártemberek, akik ezeket intézték.

és ugyan látta mindenki, hogy ez így nem megy, de úgy volt mindenki vele, hogy máskülönben nem lesz visszaosztva a pénz. az állam elvonja a pécsen megtermelt érték felét.

---

én meg azt mondom, hogy mi lenne ha csak a harmadát vonná el, és egy közintézményi reform után az ötödét. és a különbözet helyi adóként szednék be a polgármesterek. és abból lehetne csinálni kulturális fővárost csinálni, vagy akármit. összeállnak a szállodások, és azt mondják akár még extra adót is fizetnének, majd áthárítják a túristára, mert mindenki fizet, és európai összehasonlításban nem olyan drága itt a hotelszoba, van tehát mozgástér, csak legyen elég kulturális program. illetve az infrastruktúra legyen európai szintű. utóbbiba az unió egyelőre segít. (majd most a görög projekt elviszi a pénzt.)

és akkor ezt persze lehet, hogy bebukják. mert megcsinálják a fesztivált. egy csomó pénzbe kerül, extra adókba, és nem megy oda senki. ezt nem lehet kizárni. nyilván valamilyen koherens elképzelés kell. hogy pécs az micsoda. az valami laza, balkános, mediterrános város lesz, debrecen meg a hortobággyal a gulyás, puszta vonalat erősíti a refomációval, és mondjuk próbálkozhatnak a "kálvinista róma" projekttel. hátha a helvétek odaszoknak. ugye világos, hogy teljesen más irányok. miskolc megint mást talál ki. szeged megint. de az állam szintjén nem lehet ilyen koherens programokat alkotni. csak az oktatásban, az egészségügyi ellátásban, és a közhivatalok működését illetően.

de van egy csoport, ami most leginkább a fidesz, amelyik ezzel szemben áll. és ők előadják, hogy itt állami megprojektek hozzák meg a fellendülést. oké, az állam nem 40 centis kilátót fog építeni, mint a szocik idejében, hanem 50 centist. és akkor mi lesz. nyilván ha azt a kilátót helyi adóból kell megépíteni, akkor nagyobb valószínűséggel építik meg rendesen, vagy nem építik meg sehogy se, és akkor nincs kilátó, viszont kevesebb az adó.

de abban igazad van, hogy ez úgy tud megváltozni, ha ez a wirtschaft elbukik. és erre azért van esély, mert a fidesz gyakorlatilag a forint. és könnyen lehet, hogy a forinttal és a béttel szemben megindul a spekuláció. de én ennek nem örülök, hanem azt mondom, hogy majd meglátjuk, hogy a kormány erre mit lép.

a jó oldalát nézem a sztorinak. ha a fidesz sikeres lesz, akkor az is jó, ha nem lesz, akkor meg elindul a polgárosodás. mert az a fidesszel sose lesz. a fidesz a hazafias népfront szellemi örököse. a fidesz a kommunizmus népi vonalának szellemiséget örökölte, az mszp örökölte a városi pártvagyont. mindkettő utópárt csak más értelemben.

jjulie 2010.04.28. 18:46:28

@[nev]:

valami ilyesmi lehet, mert hogy létrejött a pénzipar, vagy valami ilyesmi, és most akkor import vagy export céged legyen, ha a forint is a pénzipar befolyása alatt van és nem a kormány meg a jegybank irányítja az árfolyamot

két éve voltam egy bank épületben a városligeti fasoron ami egy kb 2002-ben csontig felújított andrássy villa, kb 6000 nm-nyi épület, banknak elkészítve, és az orosz tulaj bezárta mint bankot, és a két fia, és kb 10 alkalmazott használta, a fiuk tözsdéztek a bezárt banképületből....

Ordnassac 2010.04.28. 18:56:21

@panelburzsuj: vagyok, mit sikerült félreértenem?

@jjulie: így már érthetőbb a dolog.

@Letícia: némi iróniát vélek felfedezni a kommentben. ;-)

Ordnassac 2010.04.28. 19:27:54

Azért, hogy azt megérjem, hogy a Népszabadság kezdi védeni Sólyom Lászlót...

tölgyes 2010.04.28. 19:31:41

@[nev]: Sajnos ez a helyi adó ügy nem ilyen egyszerű.. mert ott ahol a 40 centis kilátót építették az elvtársak lényegében nincs helyi adó... SE! munkahely se, bolt se, vonat se, busz se orvosi rendelő se pap se...pártitkár se.. csak hogy meglegyen az ideológiai egyensúly. Ezt az elvtársak már mind ésszerűtlennek gazdaságtalannak ítélték..miközben elkúrtak az adóinkon felül 18.000 milliárdot...az nem volt se ésszerűtlen, se gazdaságtalan se.. se.. se...!:::)))No ezért mondták nekik az emberek újmagyarul "kapcs. ford. tünj pics.."(Lásd Mézga Géza)

mrs. white 2010.04.28. 19:34:38

@jjulie: Mindjárt jön a barca meccs és nem is olvastam végig a kommenteket de azt láttam hogy a gazdaságról szeretnél beszélni. Nos legyen. Mikor fog csődbe menni (úgy rendesen) görögország, vajon mennyi idő után követi portugália és a spanyolok? Szét fog esni az eu vagy sem? Németek meddig hagyják hogy hülyének nézzék őket és mindenki az ő csecsüket szopja? Ha mindezek bekövetkezésére igen jó esély van akkor van-e értelme kínlódni és ezt a látszat gazdaságot fenntartani vagy hintsük be sóval és a kutya ne fizesse ki a tartozását. Egyetlen ország sem. Ahogy látom kívétel nélkül minden ország adósságproblémával küzködik még a legendás megtakarító németek helyzete sem rózsás hosszú távon. Ha minden ország problémával küszködik, akkor ki az aki egyáltalán adja a pénzt? A bankok? Akiket ki kellett segíteni. Ér annyit az egész mutatvány, hogy az emberiség elhanyagolható kisebbsége gazdagszik meg ezen a mutatványon mindenki más pedig szív vele? Ja és lesz a világháború az egyenes következménye belátható időn belül? (Mondjuk szerintem majdnem biztos hogy lesz csak az ideje kérdéses. Remélem az én időmben még kitart)
Amúgy ha szerencsénk lesz látunk egy 3:1-es hosszabításos meccset egy önkivületi állapotban játszó barcával. Ha nem, lesz egy tavalyi chelsea dögunalom. Akkor jövök inkább kommentelni.

mrs. white 2010.04.28. 19:43:54

@Ordnassac: Ha a nészabadság védi a solymot akkor én most már mszp-nyik vagyok? Mert szerintem se kellene bántani. Egy két ízlésbeli eltéréssel a legnormálisabb köztársasági elnök volt. Vagy csak a jó rendőr rossz rendőr effektussal állunk majd szembe és a gonosz pokornitól megvédi a jó Orbán az elnököt. Akkor már inkább Kövérre kellett volna kiosztani a szerepet mert neki jobban is áll ,meg már úgy is mindegy a megítélésének.

Ordnassac 2010.04.28. 19:50:07

@mrs. white: nem erre gondoltam. A baloldal terjesztette állandóan, hogy Sólyom egy fideszes báb. Most meg dicsérik. Csak erre az érdekes fordulatra akartam utalni.

jjulie 2010.04.28. 19:52:42

@jjulie:

végre megtaláltam, az övé volt a 2007-ben bezárt bank, amiről írtam

hu.wikipedia.org/wiki/Megdet_Rahimkulov amiről írtam

[nev] (törölt) 2010.04.28. 19:53:02

@jjulie:
a google készpénz tartaléka 26,514M USD. huszonhatezermilliárd dollár.

a google nettó nyeresége 1,955M USD volt az utolsó negyedévben. még az is lehet, hogy ennek az összegnek a nagy része árfolyamnyereség valójában. lehetett ennyit keresni az elmúlt negyedévben az amerikai tőzsdén. szerintem lehetett.

és ha megnézi valaki a google eredményeit, akkor feltűnik neki, hogy amerikai tőzsdeválság idején a profitráta 23%-ról 7%-ra zuhant le. és akkor most azt mondod. persze, mert a válság miatt biztos csökkentek az bevételei. ez részben igaz. a növekedés lassult, de abban a negyedévben is 3% növekedés volt. és akkor a másik eset, hogy nyilván a kiadásai emelkedtek. csakhogy a google abban a negyedévben példátlan megtakarítást hajtott végre. az adminisztrációt az ötödével csökkentette. és összességében egy 4%-os megszorítást hajtottak végre negyedév alatt. a profitráta mégis megzuhant. és nyilván azért, mert a google tőzsdejátékos. hülyék lennének az árbevételt nem forgatni a tőzsdén az utolsó dollárig. végtelen számú kis ügyletet lehet kötni. akár valamilyen algoritmus szerint, iparszerűen.

csakhogy akkor a google pénzalapok kezelőjét is be kell ülteni az igazgatótanácsba. és eric schmidt (google ceo) ott ült az apple igazgatótanácsában is. és akkor persze lehet mondani, hogy eric schmidt nyilván olyan okos, vagy steve jobs (az apple alapító tulajdonosának) nagy barátja lehet. csakhogy ennek majdnem az ellenkezője igaz. jobs kénytelen volt beültetni, és a válság idején kirúgta. de úgy, hogy kurva anyjába is elküldte. persze meg volt magyarázva, hogy biztos azért, mert a google lenyúlta az apple terveit. de ez egy hülyeség. a google, és az apple telefonjának specifikációja alapjaiban tér el. aki fejleszt ezekre az tudja. de elég ránézni a telefonra.

www.apple.com/iphone/

www.google.com/phone/

és az a magyarázat is gyenge, hogy a google megszegett egy titkos háttérmegállapodást, hogy nem gyárt telefont, mert én is tudtam, hogy a google telefont gyárt. akkor gondolom steve jobs is tudta. ebben az esetben schmidtet a válság előtt kellett volna kirúgnia. csakhogy jobs a válság után tette ezt meg, amikor a kockázati tőkések meggyengültek.

tehát itt nem arról van szó, hogy a tőzsdecápák végtelen profitra tesznek szert, hanem arról is, hogy kereszttulajdonolnak iparvállalalatokat. és akkor őket úgy lehet kirakni, hogy a cég reálprofitot termel, de a tőzsdei árfolyamok ennek ellenére zuhannak.

én negyedév végén számítok ezekre, mert lezárják a pénzügyi időszakot, megnézik, hogy van-e valós profit, és ha van, akkor az eredeti tőkefelhalmozók próbálják bedönteni a saját papírjuk árfolyamát, hogy a "saját" cégük üzletrészeit a lehető legolcsóbban visszavásárolják, és megtörjék kockázati tőkések hatalmát.

szerintem a "nagy" tőzsdeválság egy ilyen sikeres próbálkozás. ez persze egy konspirációs elmélet, de szerintem egy fokkal jobb annál, hogy a zsidók uralják a világot, és az a tervük, hogy megveszik magyarországot. ;-)

mrs. white 2010.04.28. 19:58:10

@Ordnassac: Tudom nem is neked szántam a pikirt megjegyzést. Pusztán jjulie is olvassa. Szerintem egy fidesznyik most nyílván helyesli Solyom elküldését hiszen a fidesz csak jót csinálhat. Szerintem sem ez sem simor elküldése nem olyan jó ötlet. Ez még akkor is igaz ha Simor döntését az élet utólag nem igazolta, mert önmagában nem a magas kamat nyugtatta meg a befektetőket hanem az IMF védőszárnya. ez kurva sokba került az országnak de nincs ellenpróba időutazás hogy akkor mi lett volna a jobb, mint ahogy arra se hogy ebben az instabil helyzetben a piacok mit fognak reagálni ezekre a kérdésekre. Viszont az feltűnő hogy orbán mennyire udvarias volt Sólyommal, ez mindenestre kérdésessé teszi az elkövetkezendőket.

panelburzsuj 2010.04.28. 20:01:43

@Ordnassac:

Te vagy, de este még nem van. Sőt vacsi se, csak hazaesés.

Szicsasz ... :)

Ordnassac 2010.04.28. 20:08:13

@panelburzsuj: ha neked 20 óra még nem este... ;-) Jó étvágyat, ha hazaérsz!

[nev] (törölt) 2010.04.28. 20:22:15

@mrs. white:
én emlékszem, hogy a fidesz előadta, hogy micsoda hiba volt a valutaalapot segítségül hívni. a másik lehetőség az államcsőd volt. mert akkora volt a forint esetén árfolyamkockázat, hogy a piac semmilyen alapkamat mellett sem finanszírozta a hiányt. a forint árfolyama pedig zuhant. mégis mit kellett volna simornak tennie. csak azt tudjuk, hogy a fidesz azt mondja, hogy nem ezt. de mit.

és most a fidesz se mondja, hogy az imf gyurcsány bandája, és hasonló okosságokat, mert kurva jó lenne, ha gyurcsány jelentős befolyással bírna a valutaalapnál, csak nyilván nem igaz. a fidesz akkor bassza el, ha az imf pakettet gazdaságélénkítésre költi, és nem lesznek tartalékok. mert akkor a forint, és a bét védtelen lesz. az imf pakett ezek védelmére kellene, illetve az árfolyam kiigazításhoz. amit bokros csinált. csúszóleértékelés. pedig neki nem volt imf pakettje. csakhogy ezt a fidesz körei nyilván ezt nem akarják. a magánérdek felülírja magyar gazdaság érdekeit. a gazdaságtörténészek majd kikutatják.

tölgyes 2010.04.28. 20:26:13

@mrs. white: Nem vagyok biztos abban, hogy Sólyom Lászlót megvédik.. abban sem, hogy nem védik meg. Az elnökválasztás jelenlegi rendszerében az elnök a többséget szerzett párt(ok) zsákmánya. Ilyen rendszert hozott létre a paktum.. tehát nem kell csodálkozni azon, hogy a rendszer így működik. Jó példa erre Mádl! Valamennyi párt alkalmasnak tartotta a személyét, az ellenzék mégse szavazta meg, mert így kívánta jelezni, hogy Mádl nem az ő embere.. annak ellenére se tette meg ezt a gesztust, hogy tudták: a 3. fordulóban a megválasztáshoz elegendő az egyszerű többség... és azzal akkor a fidesz rendelkezett.
Ha most a fidesz egy olyan embert választ akit jobbnak ítél, akkor ehhez joga lehetősége van s Sólyom se haragudhat meg, mert ő maga is közreműködött ennek a választási rendszernek a létrehozásában.
Volt más lehetőség is..pl. a közvetlen választás, de akkor olyan szabályozást hoztak az SZDSZ kezdeményezésére és az MDF egyetértésével, hogy a közvetlen választást és Pozsgay győzelmét meggátolják.. de lettek volna más lehetőségek is: pl. külön elnökválasztó testület felállítása stb.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.04.28. 20:32:25

@hoplita: ...és a gonosz náczikok erről se szóltak: naczivadasz.com/index.php?q=jobbikos_korhazrefom
:D
Jeleztem előre, hogy lehet bilincsben viszik el V. Gábort az alakuló ülésről.
Ha a Fideszen múlna...

panelburzsuj 2010.04.28. 20:48:29

Köszönet, éh elverve.

A tézisem:

"De egy valami még kibújik belőlem: olvasd el a TG által tegnap ajánlott Medián-elemzést ("fontos adatok" volt az ajánló, ha jól rémlik), és vesd össze a szöveget a táblázattal.

Kifejti, hogy a Jobbik a fiatalok pártja, amint az az adatokból szépen kiviláglik. Aztán azt is kifejti, hogy az LMP is a fiatalok pártja, csak az azért nem világlik ki olyan szépen az adatokból, mert az első szavazókba nem tudtunk olyan mélyen belelátni, mint a többi korosztályba.

Na, az ilyen pontokon hajtaném el szívem szerint a komplett magyar "értelmiséget" Duna-Tisza csatornát ásni. Mert ott mégse olyan egyszerű kárt csinálni ... "

Erre te:

"olvastam az elemzést. Tanulságos volt, az kétségtelen. Jómagam inkább azzal magyaráznám a dolgot, hogy a fiatal generáció csalódott. Nem él jól, áskálódnak az idősebbek, nincs látható koncepció a jövőjükre nézve. Ilyenkor persze, hogy új utakra lépnek. Ki radikálisabban, ki kevésbé. Ez sokkal sokrétűbb annál, hogy egyszerűen az értelmiség nyakába varrjuk az egészet."

Először is: az olvastam az elemzést nem azonos az "elolvastam a szöveget és megnéztem a táblázatot is" szellemi befektetéssel. Mert ha megnézted volna a számokat, akkor pontosan megértetted volna, hogy én itt nem valamely párt térnyerését hánytam az értelmiség szemére, hanem hogy egy ilyen elemzés kommentár nélkül forrássá válhat.

Nem akarom túlcifrázni, két szöveg a cikkből:

Egy a fejlécből:

"A Jobbik és az LMP megjelenése átrajzolta a társadalom politikai tagoltságát, különösen a generációs törésvonal vált élesebbé."

Egy a szövegtörzsből:

"a Jobbiknak pedig négyszer olyan magas a támogatottsága a 30 év alattiak körében, mint a 60 fölötti korosztályban. Feltehető, hogy az LMP felülreprezentáltsága a legfiatalabb korosztályban még jobban kidomborodik, mint az adataink alapján látható: a mintába kevés huszonéves került be, különösen az első választókat tudják nehezen elérni a kérdezőbiztosok."

Az első gondom az, hogy ha a mintába kevés huszonéves került be, akkor az minden pártnál rontja a minta minőségét, nem csak az LMP-nél.

Nagyobb a második gondom:

Az LMP Medián által mért népszerűsége 10 éves korcsoportokban rendre 8 - 5 - 9 - 9 - 3 százalék. Én pont két kilences közt tanyázok, baromira hízelgő, hogy ötvennél alig vénebben a fiatal-öreg generációs törésvonalat még meg se közelítettem ...

Hasonló pontatlanságok, felületességek, csúsztatások még bőven vannak a szövegben. A kérdés egyedül az: de minek mindehhez még drága felmérést is csinálni? Amikor úgyis azt fogom belelátni, amit a fejemben innen-onnen összeverődött, és nem azt, ami a saját számaimból kigyön.

Az értelmiségnek mindehhez annyi köze van, hogy mindezt csont nélkül beszopja, sőt még terjeszti is, mint "tudományos" (de legalábbis: "szakszerű") megállapításokat.

Erre mondom: ásson inkább árkot, a vizet nem olyan könnyű bepalizni, mint a nyájas olvasót ...

Ordnassac 2010.04.28. 21:09:17

@panelburzsuj: hmmm... ez érdekes. A táblázatot amúgy azért nem láttam, mert valamiért nem jött elő nekem, de bepótolom, hátha valami időszaki probléma volt.

Ami a pontatlanságokat illeti: jogosak... pedig a Medián a megbízhatóbbak közé tartozott.
süti beállítások módosítása