Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:32

Az 1990 utáni magyar politikatörténetben eddig nem tapasztalt, szokatlan választás előtt állunk. Nem valami hungarikumról van persze szó, hiszen a világban számos példát láttunk már olyan parlamenti- vagy elnökválasztásra, ahol a főhatalom tekintetében a papírforma uralkodott. Magyarországon azonban most először fordul elő, hogy hónapokkal a szavazás előtt  tudni véljük a győztes személyét, s legfeljebb e győzelem mértéke (valamint a félelem és remény közötti sávban megragadható következménye) képezi a viták tárgyát.

1990 és 2006 között a választások előtt fél évvel legalább kétesélyesnek tűnt a szavazás. 1994-ben ugyan később, a kampány végére már látszott a valószínű győztes (a vesztes már korábban is),  de azt akkor sem lehetett biztosra venni, hogy pontosan milyen összetételű kormány alakul. Ehhez képest ma - sőt, már hónapok óta - a választók és maguk a szereplők is lefutottnak látják a 2010-es választást. A kormányzó MSZP legutóbbi, 2006-os győzelme óta immár a negyedik megmérettetésre (önkormányzati választás, népszavazás, EP-választás) készül a siker reménye nélkül. A szocialista politikusok többsége tulajdonképpen már 2007-2008 óta beletörődött ebbe a helyzetbe, s bár történtek kétségbeesett kísérletek a kormánypárt újraindítására (kisebbségi kormányzás, kormányfő-csere), az egyre erősebben ható bukási spirál az egyébként sem túl reményteli helyzetben végképp bénulttá tette a pártot.

A percepció tehát a politikai tér minden pontján azonos: a választás eldőlt, 2010 után a Fidesz kezébe kerül a kormányrúd. Taktikai okokból fogalmazhatnak ennél árnyaltabban a pártok, kampánytechnikai céllal beszélhetnek jelentős tétről a politikusok, valójában azonban a szereplők többsége elkönyvelte: a főhatalom kérdése nem kérdés. Ebből a tényből (tudniillik, hogy így gondolják) számos következmény fakad: a kampány jellegére, a szavazói mobilizációra, a választási részvételre és más fontos területekre vonatkozóan. Terveim szerint a későbbiekben foglalkozom is ezekkel, most azonban még az alapkérdés érdekel: helyes-e ez az általános vélekedés, azaz valóban csak a Fidesz nyerhet 2010-ben?

Röviden: igen. Bővebben: minden valószínűség szerint igen. Az elemzők ezen a ponton általában óvatosabbak, s a "nem láthatjuk a jövőt" és a "bármi megtörténhet" típusú bölcsességekkel ütik el a választ. Az előrejelzés kétségtelen nehézsége azonban nem azonos az előrejelzés lehetetlenségével. A nehézség valóban abból adódik, hogy a jövőről való gondolkodás pillanatában nem láthatjuk mindazt, amit tudnunk kellene az elemzés pontosságához. Jelen esetben fogalmunk sincs, mi történik a kampány hátralévő részében, márpedig abban biztosak vagyunk, hogy a fundamentumok (ahol most tartunk) mellett ezek is valamilyen hatással lesznek az eredményre. Bizonytalanságot jelent tehát egyrészt a kampány kiszámíthatatlansága, hiszen el tudunk képzelni olyan eseményeket és politikai hibákat, amelyek változtathatnak a támogatottsági adatokon. Másrészt - és ez a fontosabb - nehezíti az előrejelzést a bizonytalanok, a pártot nem választók szokatlanul magas száma, akik elméletileg a ma gondoltnál nyitottabbá tehetnék a választást.

Minden korábbi, a magyar politikával kapcsolatos elemzői tapasztalat megítélésem szerint óvatosságra intene. A "régi" (2006 előtti) kvázi-kétpárti pártrendszerben ezek a tények a konszolidáció jelei lennének, s azt várnánk, hogy azok a szavazók - márpedig a bizonytalanok között rengeteg ilyen lehet -, akik 2002-ben és 2006-ban sem a Fideszre szavaztak, a kampány egy adott pontján visszatalálnak a szocialistákhoz, vagy választanak maguknak olyan új pártot, amely az antiorbánizmus kifejezésére alkalmasnak látszik (ez lehetne például az MDF egyik esélye, de erről majd máskor). Ha azonban a fundamentumokra tekintünk, észre kell vennünk, hogy hiába a sín, egyelőre sehol sem látszik a vonat (vagy fordítva). A baloldali térfélen található pártok, s különösen a szocialisták, egyszerűen nincsenek abban a helyzetben és állapotban, hogy a választói comeback - tömegesen - elindulhasson. Nem sorsszerűségről beszélek, hiszen nem volt a csillagokban megírva, hogy az MSZP-nek 2009 őszére a szétesés állapotába kell kerülnie, de mégis így történt. Ma a bukási spirál hatása alá került szocialisták csak a kármentésre, a veszteségminimalizálásra és a túlélesre figyelnek, s - bár ennek külső feltételei akár adottak is lehetnének - nem várható tőlük, hogy érdemben javítsanak helyzetükön.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a választás teljesen tét nélküli lenne. A kétharmados Fidesz-többség kérdése, a Jobbik szereplése és a kisebb pártok sorsa kapcsán legalább öt különböző forgatókönyv is elképzelhető - legközelebb ezekkel folytatom...

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr571492958

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Itt az új, kibővített Fidesz-kormány 2009.11.02. 23:19:42

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy 2010-től ismét a Fidesz kormányoz.  Nézze meg kik lehetnek az új kormányban! Kormánylistánkat olvasói javaslatok alapján két kihagyhatatlan szakemberrel bővítettük. A két új versenyző: Közlekedési miniszter: Gaskó ...

Trackback: Tétnélküli választás jön? 2009.11.02. 17:00:02

Minden valószínűség szerint csak a Fidesz nyerhet jövőre, de ettől még tétje lesz a választásoknak.

Trackback: Megvezetnek minket 2009.11.02. 15:18:52

Az ember hisz abban, hogy vannak dolgok, amelyeket szentek. Hogy a politikai bohóckodás, cirkusz és szájtépés bizonyos szinten még akár működhet is, de vannak dolgok, amikben jobb egységes lenni, vagy legalábbis törekedni arra. Fontos dolog a politika,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivlov 2009.11.02. 20:50:40

kötél a tolvaj vörösöknek!

Szebb jövőt, fehér karácsonyt!

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.02. 20:53:21

@Kalmár: "Rosszabb pedig nem lesz.
Nem lehet, mert az nem bírná ki ez az ország."

Rosszabb mindig lehet. Ld.: Machiavelli.

Ha Fidesz csak a felét megcsinálja annak, amit ígért, akkor lesz még otthon 400 Ft is az euró.

Amiket leírtál, kb. nem érdekesek a jövő szempontjából. Ezeket hitelre vette mind az MSzP, mind a Fidesz kabinet. Mivel reformokra esély nincs (lásd 3 igen és többi idióta politikai manőver), ezért nekem nyugdíjam sem lesz (nem élem meg), meg félre tett pénzem sem (70%-os adó). A Fidesz jelenlegi bemondásai meg - ha megcsinálja tényleg - Argentin forgatókönyvet jelent. Hülyeségben erős induló például a: "nem fizetünk hozamot az államkötvényekre!" és az "újraírjuk a költségvetést!"

De lehet, hogy igazad lesz és a kerítés is kolbászból lesz. Ámen.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.02. 20:59:39

@Arivistus: 60%-ról indultunk a válság előtt. Mivel az adósság devizában van, ezért ugrott meg az adósságállomány. Ez két részből áll: árfolyam + kockázati felár. A legrosszabb időkben volt 80% az adósság. Mivel a devizaárak és a kockázati felár normalizálódott (thx Bajnai és Simor), az államadósság is újra lecsökkent normális mértékűre. Ezt valószínűleg bárki más van hatalmon, szintén benyalja...

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.11.02. 21:02:07

Török Gábor blog, hurrá! Megy is a könyvjelzők közé.

A poszthoz: vajon ki mondott el és mikor "Féltonnás gorilla az MSZP nyakán" címmel egy jegyzetet? Segítek: Lovas István, Vasárnapi újság, 2001 november. Arról szólt, hogy immár bizonyos, hogy a fidesz fog győzni a 2002-es választásokon. Aztán tudjuk mi lesz.

Persze a mostani választás kicsit más lesz. Ugyanis a Fidesz akkor is fog tudni nagyon jó eséllyel parlamenti többséget szerezni, ha a támogatottsága 40%-ra (!) amortizálódik le a választásokig. Ugyanis akkor a szociknak lesz 20-25%-uk, a Jobbiknak 20%-a, a maradék 10-15% pedig jópár pártra oszlik szét, úgymint MDF, SzDSz, MIÉP, még fél tucat radikális jobboldali párt, Centrum párt szerű választási pártocskák, stb. Az MSZP nem fog a Jobbik javára visszalépni, a Jobbik sem fog az MSZP javára visszalépni a második fordulóban, a kis pártoktól második fordulóban átszavazók meg összesen nem tudnak sem az MSZP-nek sem a Jobbiknak összelapátolni annyi szavazatot, hogy megelőzzék a fidesz jelöltjét. Úgyhogy a fidesz előreláthatóan tarolni fog egyéniben, hacsak a támogatottsága nem esik vissza felére, illetve hacsak nem lesz MSZP-Jobbik együttműködés. Mindkettő valószínűtlen...

pandacsökiboborján 2009.11.02. 21:02:17

Mit törődtök az eu konformizmussal? Egyáltalán mi az? Nyugaton nem a cigányokat utálják, hanem a muzulmánokat (akikat a degenerált kormányaik szorgalmasan segélyeznek). Meg a kelet európaiakat...

belekotty 2009.11.02. 21:03:49

Én masszív ballib szavazó voltam mindig is. A Fideszt utálom mint a szart. De a szocik 7 év alatt bebizonyították, hogy jelenleg Orbán Viktor a legalkalmasabb a kormányzásra, mert amikor ő volt, kormányzott és kész. Lehetett nem egyetérteni azzal amit csinált, de kormányzott, volt elképzelése arról amit csinált. Ha meg összenézzük amit felhoztunk hogy loptak, az töredéke annak amikről a szociknál tudunk. Lesz itt vizsgálat rendesen, mert Orbánnak érdeke lesz elterelni a problémákról a figyelmet azzal hogy mindenkit elkapnak aki lopott. Oszt a szocik nem betonoztak be egy Polt Potot főszügyésznek.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.02. 21:05:07

@Arivistus: ezek a pénzek jóléti kiadásokra mentek. A nyugdíjat és az életet hitelből fizette Magyrország. Látja bárki, hogy a Fidesz hol fogna rajtuk? Mert azt hallom állandóan, hogy hol nem!

És ez nem azért érdekel, mert MSzP, hanem azért mert így választások előtt ilyenekről illene beszélni...

adamisivan 2009.11.02. 21:05:14

@Iron Man: Kedves Vasember! Török Gábor nem veled együtt reménykedve ujjong, hanem reálisan elemez. Ha magyar jobboldali média, és en bloc, a magyar jobboldal több Török Gábor kvalitású és szellemiségű fickót "foglalkoztatna", nem utálnám őket annyira. Mindig szívesen olvasom, hallgatom, bármely újságból, adóról szóljon is hozzánk. Egyszerűen, mert a jobboldali agymosószerre immunís, nem vált bigottá, demagóggá, megmaradt higgadtnak, józannak, kiegyensúlyozottnak, pedig nem épp a ballib katonájaként tartjuk számon. Csak jó a mentális immunrendszere, és ez megóvta az intellektusát. És, ilyen emberek esetében szinte fel sem merül, hogy "eredetileg" milyen oldali.
Ma Magyarországon senkinek sincs igazi képviselete. A Fideszben, a magyar jobboldalban már-már vallásoasan (de bárhogyan is) HINNI, kb 94 óta, nem politikai, hanem szellemi kérdés.
És itt válaszolnék annak a kedves bloggernek, aki úgy fejezte be bejegyzését, h a Fidesz mit szúrt el 98 és 2002 közt. (és úgy kezdte, hogy nem nagyon van benne a politikában.) Majdnem minden lelkes jobbosra jellemző ez a fajta bódult amnézia. Ez elsősorban a sajtó felelőssége. Nem tudják a fő feladatukat. Az emberek emlékezetének kellen nékik lenni.
Hát íme, egy pici csokor:
-Megígérték, rendbe teszik az egészségügyet - hozzá se nyúltak.
-Megígérték, megreformálják az adórendszert - hozzá se nyúltak. Hirtelen mitől olyan lett olyan okos OVI, hogy így adócsökkentés, meg egykulcsos, meg mittomén? Az összes kurva reformot, amit a hülye szocik képtelenek voltak megcsinálni, már nekik rég meg kellett volna, könyörgöm!!! Stabil 4-5%-os növekedést örököltek, relatíve alacsony hiánnyal.
- Ez tehát a következő pont: soha addig és soha azóta sem voltak annyira ideálisak a feltételek egy nagyaranyú szerkezet reformhoz mint regnálásuk alatt, és ez a tény sokszoroza meg bűnüket, hogy ígéretük ellenére lófaszt nem csináltak, hanem meresztették a seggüket a viszonylagos tutiban, mert mereszthették.
- Ja, de, egyvalamit mégiscsak csináltak: bevezették azt a lakástámogatási rendszert, amiből egész lakótelepeket húztak fel vállalkozók, a pénzt meg talicskán toltuk ki a külföldi bankoknak.
- Meg megépült az Orbán-emlékmű, a Nemzeti Színház. Most komolyan. Függetlenül attól, hogy ronda-e vagy sem, hogy lehet egy érvényes építkezést egyszerűen leállítani, hagyni magad után egy gödröt, és másutt újrakezdeni!?
- A legfontosabb: sokak tévképzetét eloszlatva, a pénzszórás és a lejtmenet, nem a 2002-es választások után kezdődött. Hanem 2001-ben. (Utána lehet nézni.) Tehát, lehet h a hülye Fletóék jó mélyre ásták azt a gödröt, de felvonulni a munkagépekkel, és ásni kezdeni még a Fidesz kezdett el.
- A Fidesz - talán élete egyetlen Szocikat támogató gombnyoásával- M E G S Z A V A Z T A a Megyó, utána sokat citált és kárhoztatott 100 NAPOS PROGRAMját. Mondván: "Ami az embereknek jó, azt mi megszavazzuk" - Orbán Viktor.
- Kifosztották az államkasszát. Már ügyvezető kormányként hoztak még olyan intézkedéseket, amelyekkel előre elköltöttek szinte már nem létező pénzeket. (Egy barátom véletlenül minisztériunmi dolgozó volt, és mesélte, hogy nemhogy üres volt a kassza, hanem a semmiből kellett volna jövőbeni frissiben vállalt kötelezettségeket kifizetni.)
- 2002-ben 9%-nál nagyobb volt a költségvetési hiány (és csak kisebb részben Medgyesitől, peedig 2008-ban talán, ha 6 körül volt) Emlékszik bárki skandalumra, felhördülésre, jajveszékelésre a jobboldalról? Mondjuk olyanra, mint mikor 2006-ban "kiderült", h 10 körül lesz? A különbség max 1 százalék.
- Nem, a legnagyobb, a történelmi bűn most következik: a komenistáknak, mint minden rendes diktatúrának, kellett ellenségkép. Ez volt a közös, KÜLSŐ ellenség a kapitalizmus. A Fidesznek is kellett ellenségkép. De a kapitalizmus mégse lehetett. A Fidesz BELSŐ ellenségképet generált: a fél országot, nem rájuk szavazó felét mgtette annak. "Itt a jó és a múlt gonosz erői küzdenek egymással" - Orbán Viktor, SOTE-beszéd. És máris kettéosztatott az ország. Ettől a pillanattól érezték úgy a Bayer és Lovasy féle tollnokok, hogy akkor mehet ez durvábban is. Orbán meg adta alájuk a lovat tovbb: "A haza nem lehet ellenzékben", stb. És ez a Fidesz történelmi bűne. Az, hogy nekem egyszer is az MSZP mellé kellett behúzni az x-et.
- Még egy kis adalék, hogy mi a bajom a Fidesszel, illetve, h mit szabott el. Egy vértől habzó szájjal kommunistázó pártban nem sok egy kicsit egyetlen komenista is? ("Ha nyerünk, egyenként vadászunk le benneteket", "A tarkótokban fogjázok érezni a hideg lehelletünket" - gyöngyszemek...nem egy szélsőjobbos állattól, hanem Fidesz-prominens Kövér lászlótól) Ehhez képest 3 miniszterük, Járai, Martonyi, Stumpf volt MSZMP tag, utóbbi még élkiszes is, Martonyi besúgó. Kövér László első munkahelye az MSZMP-kb politikai osztálya volt. Schmidt Pál MOB-elnök a 80-as években. Ennél bizalmibb állás akkoriban kevés volt. Kerényi szintén volt MSZMP-s. Csintalanon már csak röhögni lehet, a magyar abszurdon meg sírva röhögni: Fidesz-tribün: rajta a fő-Fideszese mellett, Szűrös, Pozsgay, Csintalan - háttérben Árpád-sávos zászlók lengenek. Asszem a Fidesz a komcsiknak olyan, mint a katolikus egyház a bűnbánó bitangoknak. És kérdem én, szerintetek, 800 000 ezer volt MSZMP-s hova lett? Fele ment az MSZP-be a másik fele meg az MDF-be és a Fideszbe. 2006-ban győztek a kommunisták a kommunistázó kommunisták felett. :) Ezt lássa már be mindenki! Vagy legalább jöjjön csak egy iciri-picirit zavarba néhány elvakult jobbos az elmodottaktól!
- És rohadtul elegem van ebből az ezeklopnakcsalnakhazudnak dumából. Persze. De 8 év télleg elég volt arra, hog megfeledkezzünk a Fidesz-ügyekről? (Országimázs, Happy End, Ezüsthajó, Millenáris, Kaya Ibrahim, Szőlő, Orbán-bányák, stb, stb.) Persze, Polt Péter visszadobta mind. De attól ezek még ügyek voltak. Emlékszek közvélemény kutatásokra, melyek szerint a Fideszt kifejezetten korrupt pártnak tartotta a NÉP!
- Utolsó kérdésem. Hogy lehet röpke 3 év alatt egy ultraliberális pártból népnemzeti?
Röviden, pölö, ezért útálom a Fideszt. És ne aggódjon senki, szégyelltem magam eleget az SZDSZ és az MSZP miatt. És ebből is elegem van már. Úgyhogy vesszenek! De attól, hogy kiábrándultam ebből a két szörnyű - elvben az én nem politikai értelemben vett világnézetemet így-úgy képviselni hivatott pártból, még nem tántorgok át a harmadik szörnyű párt udvarába, isteníteni a Vezírt.
Most, ha épeszű emberek laknák az országot, lennie kellene két 15 százalékon álló "nagy" pártnak. mert amíg ide-oda szédelegnek az emberek addig az egyik mindig azt hiszi joga van a baromságaihoz. Hogy lehet Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus, ha egyszer már volt a béka segge alatt is, az utolsó harmadban!? Emberek, hülyék vagyunk? Amnéziásak? Hogy állhat egy fentebb leírt Fidesz 2/3-on? Hogy?
És még egyszer, sose voltam Fletó fan, a Demszky elől átmennék az utca másik oldalára. Én, mint nem politikai értelemben vett humánus liberális, képviselet nélkül maradtam. De jobboldaliként sem érezném sokkal jobban magam! Sztem Nektek se kéne. Politikai szempontból itt ma mindenkinek szarul kéne érezni magát. Egyébként meg JÓL! :)

virág elvtárs 2009.11.02. 21:11:19

@kafferbivalybalamber: örülök kaffer hogy lehülyézed a fél országot,de majd koppansz apám amikor Szeretett Tanítónk bejelenti a reformokat khm... megszorításokat jövőre...

sárkányfő 2009.11.02. 21:12:24

Na átrágtam magam a blogon meg a 184 kommenten is, úgy látszik nem volt elég fárasztó a napom...

A blog túl sokat nem vállal azzal, hogy nagyjából tutira mondja a Fidesz győzelmét.

Személyes véleményem, hogy sem a Fidesz sem az Mszp nem vállalható. Két korrupt szar demagóg párt, tele vállalhatatlan szar emberekkel.

Valaki írta, hogy anno Medgyesi legyőzte Orbánt. Hát nem. M. egy zéró karizmájú, látványosan alkalmatlan töltelékember volt. Orbán ellen szavaztak, mert szar volt. Ha akkor a szocik egy kutyát indítanak, az is nyer. Most kb. ugyanez a helyzet, csak fordítva.

adamisivan 2009.11.02. 21:22:15

@Naszta: Köszönöm.
Nem tom mér ment el kéccer, eccer is elég hosszú! :)
Te milyen amnézia elleni gyógyszert szedsz? :)

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.11.02. 21:24:06

@Naszta: Innen kellene kivenni évente úgy 100-200 milliárdot:

www.nfu.hu/
nkth.gov.hu/

Mert az itt elköltött pénzek 90%-a értelmetlenül megy el, lásd a borsodi 40 cm (!) magas kilátót, hogy csak a legutóbbi példát hozzam, hadd ne kelljen litániát írni róla

Az EU fejlesztési pénzeket _koncepció_ szerint _értelmesen_ költeni, többet lehívni, de ne csak az legyen a cél, hogy többet, hanem hogy tényleg ne kétméteres löszfal alá fúrjuk az alagutat.

Ez nagyjából 200-500 milliárd Ft évente. És akkor még nem beszéltünk
a gazdaságélénkítésről, de én még értelmes vitát nem láttam ezen a blogon.

És vagy rettenetesen naív vagy vagy rettenetesen demagóg, ha azt gondolod, hogy ma Magyarországon bármelyik párt komoly választási eredményt érhet el, amelyiknek a kampánya gazdaságpolitikáról szól. Az átlagszavazó egy büdös szót nem ért belőle. Sajnos.

Bitang Inas 2009.11.02. 21:25:00

Üdv Gábor. Kíváncsian várom a többi posztod.

amúgy meg látom, a sok examőbás kapcsolatos grafomán ballib plebs már befutott..
LOL

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.11.02. 21:26:06

@István a.k.a. István: Bocsánat, persze nem ezen a blogon, hanem úgy a blog.hu-n összességében nem láttam még értelmes gazdasági vitát.

sárkányfő 2009.11.02. 21:32:09

Ha már ilyen alapos vagy, ne felejtsd ki Mikolát sem, Ő a setét komcsiknál is vadkomcsibb volt, ugynis Ő volt a Hazafias Népfront nevű gennyzsák alelnöke.
A Fidesznél is lehetne még sorolni... Pl. hol a 600 km autópálya, amit 98-ben beígértek? A buták, pedig ha tudták volna, mennyit lehet abból lopni... A maszop meg is építette mind 02 után, és szépen le is rabolta.

Btw, hasonló listát lehetne csinálni az Mszp-ről is. Ismerve az önkéntes fanatikus fórumozókat, (akik azt hiszik, hogy ha a másik is gáz, akkor minden Oké), már készül is, max. húsz perc és itt lesz :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2009.11.02. 21:35:54

@Naszta: jól van husom, jól osztod az észt. duma van, tele van vele a padlás...kettő is.

de had ábrándítsalak ki. a lényeg az eredmény.
honnan indult kis hazánk 2002ben, és hová jutott.

fényezheted a sz.rt, csomagolhatod sztaniolba, pottyanthatsz a közepére üveggyöngyöt. sőt...fenyegethetsz is azzal, h ellopják a díszcsomagolásos kakkantást...
de a kaki az csak kaki marad. és ezt a szoci-szdsz sáskahad hagyta itt az edédlőaszatlon, miután 8 év zabálás közben folyton ürített.

Arivistus 2009.11.02. 21:47:30

@Bergeroth: Bizonyos értelemben igazad van.

"Fidesz is lop", hát persze, csakhogy a Transparency International listáján 31-33.-ok voltunk a Fidesz idejében, most meg vagyunk 47.-ek. Tehát lopás és lopás között is van különbség.

Az előbbi kommentemmel arra akartam célozni, hogy az MSZP doktrínája a következő: egyes rétegek szavazatát fel kell vásárolni, magas nyugdíjjakkal, segélyekkel, állami transzferekkel. Csakhogy ennek a költekezésnek a forrása az adóemelés (vagy a deficit ami elhalasztott adóemelést jelent). A gond ezzel a stratégiával az, hogy a magas adók versenyképtelenné teszik a gazdaságot, valamint fekete és szürkegazdaságot növelik. Hosszútávon tehát nagy szívás az egész. Ezt fogalmazta meg úgy Orbán hogy "az MSZP a passzívakra támaszkodik"; az egyik MSZP-s pedig: "a bal oldal és az ország érdeke nem mindig esett egybe".

Az MSZP-nek a családtámogatási rendszerben is sikerült nagyot alkotnia. Ugye az adókat (egy becsületesen adózó állampolgár csak kb 30%-át kapja annak a pénznek amit a munkahelye bérköltség címén rá szán, és ha ebből vásárol valamit, akkor ott a 20%-os ÁFA, hogy a többiről ne is beszéljünk.), szóval az adókat %-ban vetik ki. A családtámogatást meg fix összegben utalják vissza. E kettő eredője, hogy a legszegényebbeknek - segélyből élőknek - pénzügyileg megéri szaporodni, viszont mindenki más egyszerűen gazdasági eszközökkel el van tiltva a gyermekvállalástól. Tehát a most születő generáció nagy része a "segélyezett" kategóriába tartozik. Az MSZP teremtett egy csomó segélyezettet, akik majd kiadást jelentenek az államnak. Ehhez vedd hozzá a demográfia másik ágát: a nyugdíjasok számának növekedését, az MSZP által megnövelt nyugdíjjakkal. És akiknek az adójukból el kéne ezeket a rétegeket tartani, azok ugye nem vállalnak gyermeket (lásd feljebb). Szóval ha ez így megy tovább akkor 30-40 év múlva a magyar állam egyszerűen nem fog tudni működni.

Itt most a Fideszt és az MSZP-t hasonlítottuk össze, és nekem egyértelmű hogy a Fidesz a kevésbé károsabb. De nem akarlak rábeszélni, hogy a Fideszre szavazzál. A Bokrossal új irányt vett MDF is jobb választás lehet az MSZP-nél; és azt is nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy a Jobbik nekiálljon a cigány szavazatok felvásárlásának. Egy biztos: MSZP-t NE, ők már bizonyítottak.

adamisivan 2009.11.02. 21:57:19

@István a.k.a. István: Tévadtem, amikor azt mondtam, itt ki kell halnia egy generációnak. Többnek kell. Mert a mentalitás újratermelődik. Beszélünk itt EU-s pénzekről, pedig csak folytatódik a közelmúlt. Nekünk, nem volt jó ingyé' az orosz technológiás metró államadósság fejében - mer az ingyet nem lehet szétosztani. 500 milliárdot már annál inkább.
Az átlagszavazót úgy lehet gazdaságpolitikára "fogékonnyá" tenni, hogy kicsit többet építesz meg abból, amennyit megépíthetnél. Csak egy kicsit. Látjuk, mindenütt van korrupció, még Németországban sőt Svédországban is: lásd Kohl bukása, Siemens botrány, Gripen ügy. Csak a nálunk fejlettebb országokban ügyelnek az arányokra, ha tetszik, a látszatra. Látsztból csupán, építsük mán meg azt a kurva hidat, meg a metróból is kicsit többet, meg újítsunk már fel pár házat, kórházat, és esetleg időben, tényleg csak a látszat kedvéért, hidd el Jóska, úgy is meglesz a mozgólépcső a villádba, meg neked Lajos a yachtod, na jó csak jövőre, de így legalább ezek a hülye emberek, meg a sajtó kevesebbet baszogat, azt nyugodtabban síbolhatunk. Mer ezek olyan hülyék, hogy csak azt hiszik el amit látnak!
Szal, komolyan, igazából nem ún. nemzetpolitika kellene, hanem jó gazdaságpolitika. Mert mi adja a nemzeti büszkeséget? A történelem? Csak néhány ember fejében. A franciáknál mis többet tudunk a francia forradalomról. Tudom, éltem kint. Nem, a büszkeség a saját termék. A sajt, a Rönó, a bor, a TGV, a cseheknek a sör meg a skoda. Nekünk meg lehetne az Ikarusz, a Ganz, a Videoton, a Rába, és nem csak a Túró Rudi, de azt is csak most fedezték fel újra! Nem mondom, hogy ne legyen, csak kicsit több GDP keletkezne, meg szellem pallérozódna, ha drága Antall Józsiék a privatizációs törvényekkel nem tették volna lehetővé a magyar ipar törvényes szétlopását. EZ, az antalli örökség. Többek közte ez a válság. Mindenki az elmúlt évekig nyúl csak vissza. De ha megmaradt volna csak 5 optimalizált magyar kulcsvállalat, max egy kis náthát kapunk a válságtól, és nem tudott volna egyetlen kormány sem annyit elszórni, hogy 5 százalék alá csúszott voln a növekedés. 5 ilyen világszínvonalú vállalat közvetlenül 50-70 ezer embert foglalkoztatna, beszállítói körrel majd félmilliót, + a családtagok.
És akkor röhögnöm kell, amikor a Fidesz meg KDNP rinyál a megmaradt 5%-nyi állami vagyon felett! Tetszettek volna rinyálni az első 50-60-70 felett. Ami a GDP-t állította elő. Akkor kellett volna észnél lenni, és nam hagy eladni szarér-hugyér, ingatlannak. Hanem kikötni, hogy márpedig itt Te dolgoztatni fogod az embereket, és megtartod a fejlesztést, sőt megturbózod. Legalább kiszűtük volna a spekulánsokat, maradt volna elég komoly befektető így is. Lásd, csahek. Ehhez képest leszarni való, állami vagy magán-e a posta! Mennyi GDP-t termel? Mennyi alkotó szellemet foglalkoztat? Semennyit. Viszi a lóvét 250-ezres kempingbicókba.

adamisivan 2009.11.02. 21:59:14

@ó jaj: MIlyen igazad van! A fejemben is volt! Sőt, ő akkor lépett be, amikor mások már ki! He-he!

hajdú 2009.11.02. 22:00:32

@adamisivan:
"A legfontosabb: sokak tévképzetét eloszlatva, a pénzszórás és a lejtmenet, nem a 2002-es választások után kezdődött. Hanem 2001-ben. (Utána lehet nézni.) Tehát, lehet h a hülye Fletóék jó mélyre ásták azt a gödröt, de felvonulni a munkagépekkel, és ásni kezdeni még a Fidesz kezdett el."
Ez így tökéletesen igaz, és nincs sok mentség rá. Ámde ez 1 év (vagy mondjuk inkább 2) volt. Választások előtt. Nem mintha ez mentség lenne, de "választási" gazdasági ciklusok márpedig vannak, lássuk be. Az MSZP-nek azóta volt már több mint 7 éve... 2006-ban még tán jogos volt a kritika. De 2009-ben miről beszélünk?

Arivistus 2009.11.02. 22:09:50

@hajdú: a választások előtti fél év volt csak a kampányidőszak.

Mert az tény hogy 2001 elején a GDP 55%-a volt az államadósság, 2001 végén pedig a GDP 52%-a. (Azóta ez a szám MINDEN évben növekedett.)

adamisivan 2009.11.02. 22:09:52

@Bitang Inas: Sose voltam amőbás. Ha nem csak a mennyiséget nézted volna, hanem a tartalomra is időt szánsz, nem osztod olyan könnyen az amőbás nyomdát, mint oviban az óvónéni a rókásat, meg a boszisat. Nem tom, feltűn-e, legalábbis zavarba ejőnek lenni kéne tényekre szorítkoztam, és kifejeztem mélységes kiábrándultságomat, undoromat a ballib hatalommal szemben, liberálisként. Aki pölö a azt a kurva neoliberális gazdaságpolitikát, amit kezdetben épp az MDF folytatott elítél. Kell bizonyos szintű protekcionizmus is.
Ezeket csak azért mondom, mert én még jobboldali önkritikát csak szórványba láttam hasonló blogokon. De olvass bele bármikor egy jobb és egy ún. ballib újságba. Még a168 óra is szapulja a saját oldalát. Csak nem azt akarod mondani, hogy Te és a jobbos újsgok ezt azért nem teszik, mert odát nincs mit kritizálni... Ja, persze, ha Orbán Viktor még sose hazudott, akkor miinden érthető...

Newclass 2009.11.02. 22:11:15

Teljesen mellékes, hogy ki nyeri a választásokat. A szart becsomagolhatod papírba is, becsomagolhatod celofánba is, attól még szar marad. A pártok a megosztotságból élnek. Lényeges társadalmi bázis nélkül csak így tudnak hatalmon maradni. Ez a játék nem Magyarországról, hanem a hatalomról és a pénzről szól. A parasztkat pedig ebben a játéban mindig feláldozzák...

Bergeroth 2009.11.02. 22:19:53

@Arivistus:
Ne aggódj, én egyáltalán nem megyek el szavazni. Értelme nulla, haszna még annyi sem. Felejtős.

Kalmár 2009.11.02. 22:22:48

@Naszta: Neked mániád ez kolbászos, ovis hasonlat?
Nem lesz. Imádnád ha Orbán szobor előtt imádkozó hülyék lennének csak a jobboldalon? A "jobb mint most" és a "kolbászos kerítés" közt van némi különbség. Sokáig nem lesz jó az élet
mert a szoclibek 10 évre padlóba döngöltek minket.
Milyen kár, hogy nem említettem a felsorolásoknál, hogy csökkent az államadóság a Fidesz alatt és nőtt most. Tehát az építkezések mégsem hasonlóan mentek.
60% -on adta át Horn
54% -al Orbán
80% most kb.
Szóval ne mosd összde megint a két oldalt.
Kár próbálkozni.
A jövőnk szempontjából pedig alapvetően fontos dolgok ezek. Picit meglep, hogy nem így gondolod.
Minden olyan beruházás amihez az állam tesz 1 forintot a vállalkozók pedig 2-őt az fejlődést jelent, jobb technológiát a borászatban, jobb idegneforgalmi szolgáltatásokat és végsősoron több adóbevételt.
Persze érdekes megoldás a válságból való kilábalásra a minden vasutat bezárni, mindenkit kirugni, összehúzódni és csendben maradni.
Közben persze kicsit tanácsadni, végkielégíteni, kijátszani.
Azért sok érvet nem sikerült felhozni, hogy miért maradjon ez a kormány, vagy, hogy mi az elképzelésed a jövőről. A Fidesz rémes lesz. Értem. Mi kellene szerinted?

adamisivan 2009.11.02. 22:24:31

@hajdú: Hát, ja, csak közbe jött a választás, így nem maradt rá több idejük. Dea zért jó korán elkezdték azt a választási költségevetést... És ők is terveztek ám alul inflációt, hogy aztán lehessen mondani, hogy jé, pénz! Maradt! :) De több mindent írtam. Nevezetesen, hogy lófaszt se csináltak, pedig lett volna miből! 2006-ig a Fletó féle szolidaritási adóig én fillérre ugyanannyi adóhányadot fizettem, mint 96-ban, amikor elkezdtem dolgozni. Én Fletót pölö megszívtam, mert be kellett fizetni azt a +4%-ot. (merolyan kurva jól kerestem :) ) Szóval, nem pont értem, mitől lett ez az adózás téma akkora sláger, mert az emberek legnagyobb része ma ugyanannyit, a bruttójának az 54-55% át kapja meg, mint 98-ban, 2001-ben, v tavaly. Tehát, csak annyit mondok, hogy 2006-ig, amikor elhangzott Öszsöd, a komcsik semmivel sem tettek kevesebbet, mint a Fidesz anno. Vagy fordítva. Egyik se csinált igazán semmit. Amit azóta művelnek...hát igen, attól nekem is nehezebb volt leírni amit leírtam.
Komolyba: 4 év sztem 0-0, utóbbi háromból már kurvára elegem van. Bár, kövezzetek meg, sztem Bajnai Magyarország első normális miniszterelnöke. Sallang és allűr mentes. De aszocpárt egy merő rothadás. Fletó is részben ebbe bukott bele. OVI és FLetó karikaturisták parodisták ideális alanya.

hajdú 2009.11.02. 22:24:43

@Arivistus:
Azért nem csak fél évről van szó, csak például, a lakástámogatási rendszer évekig, késleltetve hatott. (Nem beszélve arról, hogy a fix kamatok támogatási költsége később nőtt meg igazán, amikor megnőttek a referenciakamatok.) A Fidesz retorikája tény, hogy borzalmasan populista, ámde nem az ő kezükben volt a kormányrúd. (Viszont retorikájukkal a saját jövőbeli mozgásterüket szűkítik.) A felelősség nem az ellenzéké, hanem a kormányé. Márpedig 7 éve már az MSZP kormányoz. A jelen gazdasági helyzet tanulsága szerint rosszul. Így nehéz (és most már hiteltelen) az "elkúrást" a Fidesz nyakába varrni.

VME 2009.11.02. 22:25:30

@hajdú: Nem arról van szó, hogy könnyű lenne megszüntetni a korrupciót és hatékonyabbá tenni a költségvetési (és önkormányzati) intézmények működését, hanem hogy ez a hosszútávú fejlődés előfeltétele. Ezt egyszerűen nem lehet kiváltani az újraelosztó rendszerek leépítésével.

Ebben a következő (valószínűleg Fidesz) kormány nyilván nem szövetséges, hanem legalább részben ellenérdekelt fél.

Thresher 2009.11.02. 22:28:20

Szerintem a következő választás nem is a Fidesz/MSZP-ől fog szólni, hanem a Jobbikról, hogy mi is lesz velük.

Mert az oké hogy lesz a Fidesznek egy MSZP-s ellenzéke, de nagyon úgy tűnik hogy lesz egy másik is. (Remélem tényleg csak max ellenzék lesz) De a Jobbik toleráns és objektív világképét elnézve lehet hogy csak pár százalék is elegendő lesz ahhoz, hogy jól beleköpjön Orbánék levesébe. És akkor arról nem is beszélve hogy mi lesz ha a Jobbik meg is közelítí a MSZP szintjét...

hajdú 2009.11.02. 22:34:08

@adamisivan:
És a választás megnyerése után mit tettek volna? Sosem tudjuk már meg, ez teoretikus kérdés. Ami viszont nem teoretikus, hogy Medgyessy a választások _után_ osztogatott. Ez politikai stratégiai hiba is volt a részéről, nemcsak gazdasági. Ígérgetési verseny folyt mindkét részről, de ő be is tartotta az ígéreteit. Csakhogy ez nem volt erény... A választások _előtt_ kell népszerű legyél, nem _utána_. Érdekes, hogy Medgyessy a sok osztogatás ellenére is megbukott...

adamisivan 2009.11.02. 22:34:16

@hajdú: Ja, és még valami, kedves Hadú!
Mint írtam, igaz, így 2009-ben anakronisztikusnak tűnik az írásom. De azért teszem, mert 2006-ig senki sem tette meg a Fidesz kormány tételes kritikáját. Még az anyamvadt ballib sajtó sem, aminek elemi érdeke lett volna. Jó, hülyék voltak, ő bajuk.
A másik, amit szintén írtam, hogy nem lehet ezt a mai helyzetet kizárólag az elmúlt 7 év tükrében nézni. A gyökerek sokkal távolabbi múltba nyúlnak vissza. És pláne nem kizárólag a kormány működésére összpontosítva. És komolyan. Ellenzékként is lehet rontani vagy javítani a helyzeten. A Fidesz inkább rontott. Akormány felelőssége természetesen mindig nagyobb. Nem is mentem én őket. De nem is temetem. Temesse, aki akarja!

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.11.02. 22:35:11

Orbán Viktor genetikai adottságai miatt mindig igazat mond!
- Orbán Viktornak nincs szüksége szövetségesekre. Ő maga a szövetség!
- Orbán Viktor rá tudja beszélni Chuck Norrist, hogy legyen öngyilkos!
- Orbán Viktor meg nem veszített el választást, csak hagyta, hogy azt valaki elcsalja!
- Mikor Orbán Viktor ezer forintossal fizet, húszezrest kap vissza. Ezzel 2 új munkahelyet is teremt!
- Orbán Viktort gondolatával képes lenne elpusztítani az egész világot, de Orbán Viktor sose gondol rosszra!
- A világon a 3 leggyakoribb örömforrás: a szerelem, a szülői szeretet és Orbán Viktor!
- Orbán Viktor negatív adót vetett ki országára a középkorban. Akkor kellett eltörölnie, amikor már nem fért több arany a királyi kincstárba!
- Orbán Viktor nem szereti, ha a gépeket a gyárban készítik. Ő a földben termeli meg őket!
- Orbán Viktor azért nem játszik a Magyar Labdarúgó Válogatottban, mert nem akar csalódást okozni a világ összes többi nemzetének!
- Orbán Viktor nem azért szereti önmagát, mert beképzelt, hanem mert maximalista!
- Orbán Viktor egyszer azt gondolta, hogy minden háztartásba ingyen bevezeti a sört.
- Aztán úgy döntött, hogy nem, mert Orbán Viktor csak olyan dolgot vezet be, amit mindenki szeret!
- Orbán Viktor semmit sem tud elrontani. Nem tanították meg rá!
- Az emberi agynak csak 10%-át használjuk. A maradékot Orbán Viktor használja helyettünk!
- Orbán Viktor nem csupán vallásos. Ő maga a vallás!
- Orbán Viktor nem tanulni járt iskolába. Felmérte a terepet, hogy hol fognak róla tanítani!
- Isten magára hagyta a Földet. Tudta, hogy Orbán Viktor mellett nem lenne dolga!
- Orbán Viktor egyetlen dobásból megnyeri a Gazdálkodj okosan-t. Kétszer!
- Orbán Viktor sose szabálytalan a fociban. Orbán Viktor rábeszéli az ellenfél csapatát, hogy álljon át hozzájuk!
- Orbán Viktor nem emeli a benzinárat! Orbán Viktor eltörli a benzinárat!
- Amikor Chuck Norris meg akar küzdeni Orbán Viktorral, Chuck Norris 5 perc alatt morális válságba kerül anélkül, hogy Orbán Viktor barmit is tenne.
- Minden ember szereti Orbán Viktort. Minden EMBER!
- Orbán Viktor nem hős! Orbán Viktor az Orbán Viktor!
- Chuck Norris nem legitim. Orbán Viktor legitim!
- Orbán Viktor nem akar miniszterelnök lenni. Orbán Viktor a miniszterelnök!

adamisivan 2009.11.02. 22:36:05

@hajdú: De azt az osztogatást épp a Fidesz szavazta meg. Se előtte, se azóta semmi lénygeset, amit a szocik nyújtottak be. Ez tény, nem elmélet. Még idéztem is Orbánt.

Arivistus 2009.11.02. 22:37:04

@Bergeroth:
Hát szerintem teszed a legrosszabbat ha nem szavazol. Ha közülünk senki sem szavazna akkor 1.5 m nyugdíjas, és 0.7 m cigány döntené el hogy mi lesz az országgal. Szóval lehet még rosszabb is.

@hajdú:
Igen, minden amit írtál korrekt, nem tudok mit hozzá tenni. :)

@Thresher:
Ja én is drukkolok, hogy ne az MSZP legyen Orbán ellenzéke. A Jobbik mellett, még az lenne jó ha az MDF bejutna Bokrosostul. Ha az MSZP marad a fő ellenzéki erő akkor minden marad a régiben 4 v 8 év múlva visszajön a banda.

hajdú 2009.11.02. 22:41:28

@VME:
Az a helyzet, hogy az én véleményem szerint az újraelosztás minőségét csak úgy lehet javítani, ha előbb részben leépítjük. Ez így, ahogy most van, egy kiskapukkal működő, nem őszinte rendszer. Azért mondom azt, mert még az adó%-ok sem őszinték. A rendszer eleve arra épül, hogy nem mindenki fizeti be olyan arányban. (Ha mindenki befizetné, egy csomó vállalkozás tényleg tönkremenne vs. ha mindenki fizetné, akkor lejjebb lehetne vinni a %-okat. Hol kezdjük tehát?) Az egészségügyi rendszert is az (igazságtalan, de muszájból is létező) paraszolvencia tartja életben. Csak ezt nem számoljuk hozzá a TB-járulékunkhoz.

A svéd jóléti rendszert szokták idézni, mint pozitív példát, csakhogy a svéd rendszert is megelőzte egy liberálisabb gazdasági fejlődési korszak, aminek hazamából már lehetett egyre többet szánni szociális hálóra. Nem úgy volt, hogy egyből a semmiből felépítettek egy masszív újraelosztó rendszert!

adamisivan 2009.11.02. 22:42:06

@A 20 éve politikából élők takarodó. Új arcokat!!: Igazad van, jót röhögve takarodok! Sajnos nem a politikából élek 20 éve...
Többe lenne a pénzem, és a bőr a képemen!

elfelejtette 2009.11.02. 22:45:02

@hajdú: Semmi jovatehetetlen nem tortent 2001-ben, siman korrigalhato koltekezes volt akkor. Ha mar akkor elkurjak a rendszert, akkor nem maradt volna annyi tartalek Medgyessynek 2002 utanra.

Ami 2002 utan tortent, az volt az, ami szetcseszte az allamhaztartast. Nem veletlne, hogy mar 2004-ben megszoritasokrol beszetek, meg probaltak elzarogatni a csapokat, amiket ok nyitottak meg, es a nep bosszut allt ezert az EP valasztason.

elfelejtette 2009.11.02. 22:47:12

@adamisivan: Nagy kamuhegy ez az egesz szoveg, a baloldali hatalmas "szakertelem" mitoszalapja, amit mindenfele kozgazdasagot messzirol nem szagolt "szakerto" hozott ossze.

hajdú 2009.11.02. 22:48:47

@adamisivan:
Igazad van. És? Következtetés? Kié a felelősség? Felelős ellenzéket követelünk? Én felelős kormányzást.

Egyébként valóban, elég sajnálatos tud lenni a Fidesz retorikája, haragszom is a marhaságok miatt, és nem is túl konstruktívak, de akárhogy is nézzük, nem az ellenzék hozza a törvényeket. Magyaroszág nem egy svájci típusú konszenzusos demokrácia. Nem jó ez így, de ez van.

adamisivan 2009.11.02. 22:58:33

@hajdú: Azért vicces arra gondolni, ahogy Orbán, immáron milliomodszorra és következmények nélkül, segget csinálva a szájából el kezdi szűkíteni az újraelosztást. Pedig valóban ezt kellene tenni. Az a baj, hogy amikor elkezdődött ez a nagy magyar vállalkozósdi, a 90-es évek elején-közepén, egyszerűen senki, de senki nem számolt az adók befizetésével. Kőccség, kőccség, klozettpapírról is számla, 10%-ér számla, balatoni út=üzleti út. Több akkor kezdett ismerősöm is van. (Némelyiket később meg is fogta az apeh). No, mindegy, így "árazódott" be a magyar termék, a mgyar szolgáltatás anno. aztán törjél ki ebből. Amikor ilyen árakkal szerezted a vevőkörödet, így kezdett kezelni a piac. Szerintem az elején kellet volna kicsit visszavenni a lángossütő mentalitásból, most kisebb szarban lennénk.
Mert kérdem én. Németország mitől működik, amikor ott hajszál pontosan ugyanekkorák a terhek összességében mint nálunk (csak ott az adó kevesebb, a TB több), és most csak az olyan iparágakról beszéljünk, amikben a német ugyanarra a piacra szállít, mint a magyar, ugyanannyiért. A német hogy a picsába tudja kifizetni ugyanabból az árból a 3-szor akkora bért és azok járulékait, él meg nyereséggel és adócsalás nélkül? (Szolgáltatásokról és helyi piacokról nem beszélünk. Tudjuk, hogy 10 euróér nem vágnak hajat.) Éltem kint, tom miről beszélek.
De valami nem gömbölű.

hajdú 2009.11.02. 23:03:40

@adamisivan:
A válasz egy gazdasági fogalom: termelékenység.

Malachi 2009.11.02. 23:06:59

@adamisivan: ezt én is írhattam volna, hozsánna.

néha szar úgy lézengeni és követni kb. a napi politikát, ha azt érzi az ember, hogy nagyban (se kicsiben) senki nem képviseli igazán (se kicsit) az elképzeléseit. pocsék látni, hogy két nevetséges kirakatpárton és most már egy nácin is (agyrém baszki) lehet marakodni, hogy most akkor melyik is a kisebb szar.

közben meg kapni az ívet, hogy aki nem szavazott, vagy nem akar, annak kuss van. néha úgy gondolom, hogy sokaknak ez az egész politika csak egy jó hecc, egy bulvártéma, amiről jókat lehet zsibongani aztán menni tovább és csinálni ugyanazt, amit 20 éve és jelen helyzet szerint még sokáig- a nagy semmit. pedig a politika elvileg az ország a MI jövőnket és jelenünket alakítja és sokkal többnek kéne lennie annál, amivé most lett. másrészt lehetne kevesebb is, mert mindenbe beférkőzött, ott van a mindennapokban, az újságosnál, a közértben, a tévékben, a lapokban, a rádiótenderben ez pedig megint nem jó.

szóval zsibongani poén, csak ebben gondolkodó ember nem szívesen vesz részt. mert lehet, hogy felelőtlen farok vagyok, ha nem megyek el választani, de ha elmennék akkor úgy érezném, hogy szemen köpöm magam, annyira szánalmas és hazug (tudom közhely, de akkor is) ez a kis magyar politika.

de hát nincs már, erről beszélünk akkor. örülök ennek a blognak, jó lesz.

adamisivan 2009.11.02. 23:09:59

@elfelejtette: Én hoztam össze, Adamis Iván, te névtelen érvtelen. Nem közgazdász volnék, hanem mérnök. De sztem Te sem a Corvinuson szerezted a papírt.
Tényeket írtam. Lehet tételesen cáfolni. Ajánlott irodalom: Elmúlt tizenpárév újságjai, statisztikái, pölö KSH honlap, interjúk közgazdászokkal, de legfőképpen: emlékezet.
Az pedig Orbánék egyéni pikáns és ironikus pecche, hogy azt amiből költekezhettek, és csinálhatták 4 évig a lófaszt, azt épp a hülye Hornék hozták össze (95-től gazdasági trendforduló, onnantól tartós 4%os növekedés), akik annyire nagyvonalúak vagy inkább hülyék voltak, hogy nem a 2/3-kal kifejezetten úriemberként bántak az ellenzékkel és nem hoztak meg egy csomó kétharmadost. Sőt, Te nagy tudor, még azt is elbaszták, hogy épp azért vitték le a népszavazási küszöböket, hogy tutira meglegyen a NATO tagság, amit aztán a szocik, mint láttuk, jól meg is szívták később! (ld vizitdíj, pölö.)

elfelejtette 2009.11.02. 23:10:19

@Malachi: "pocsék látni, hogy két nevetséges kirakatpárton és most már egy nácin is (agyrém baszki) lehet marakodni, hogy most akkor melyik is a kisebb szar."

A bizonytalanok, illetve csalodott balliberalisok szamara ez ugy latszik mennyi mana, hogy "mindszar". :) Pedig nem tul szofisztikalt. :(

elfelejtette 2009.11.02. 23:11:01

@elfelejtette:
"mennyi mana" helyett "mennyei manna" - nyilvan.

elfelejtette 2009.11.02. 23:14:53

@adamisivan: "De sztem Te sem a Corvinuson szerezted a papírt."

Eloszor is, ne bocsajtkozz olyan talalgatasokba, amirol halvany fogalmad sincs, masreszt epp eleget olvastam ezeket a "szakmai" erveket a Penzugykutato Zrt. jelenteseiben, vagy mas balkompatibilis kozgazdaszok elemzeseiben. Felsoroltad az osszes szoci panelt, amit 98 es 2002 kozott hoztak ossze ellenzekben, kisebb reszet 2002 utan.

adamisivan 2009.11.02. 23:23:39

@Malachi: Sztem nem lenne gáz nem szavazni. Aszittem én találtam ki arencert, hogy legyen a pártok után egy plusz rubrika, hogy én egyik pártot se tarto malkalmasnak a képviseletemre. (Erre nem kiderült, h állítólag a spanyoloknál ez így van?)
Előnyök:
-Nem kéne hosszas politológusi, és politikusi találgatásokat hallgatni arról, hogy akik nem mentek el szavazni, azok vajon a jó- v a rosszidő miatt maradtak otthon, és különben is kire szavaztak volna.
-Nem lenne meg a kényszer, egy afféle válsztásra, hogy mondjuk reggelire ló- v tehénszart egyek.
-Megjelenhetne két tizenvalahányszázalékos "nagypárt", és akkor tán kurvára elgondolkodnának azon, hogy, tehetségesen néphülyítve lopni csalni mégse akkora biznisz.
-Aztán szépen lehetne nagykoalíciót kötni, meg mittomén, lenne eleinte nagy bazmeg, meg kurvaanyázás, meg anarchia féle, meg nem kitöltött ciklusok, de egy idő után elérkezne egy ici-pici tisztulás.
-És higgyétek el, én kurva büszkén húznám be az az x-et a lófasz a politikai eli segibe kockába! És ezért a lehetőségért még sokan el is mennének szavazni!
Nem hiszem, hogy ez puszta utópia. De ha az, lehajtom

Arivistus 2009.11.02. 23:30:19

@Naszta:
Pontosítsunk az államadósság tekintetében egy kicsit: A válság előtt volt már 67,2%.
Forrás: hvg.hu/gazdasag/20080516_aht_allamhaztartas_finanszirozas_mnb.aspx
A 80% pedig az a szám amit ez év végére várnak. Egyébként igazad van: sok hülye MSZP-s szidja a devizahitelezés gyakorlatát, de közben maga az állam is devizában vesz fel hitelt. Aminek látjuk a következményeit.

"Ezt valószínűleg bárki más van hatalmon, szintén benyalja... " Na itt álljunk meg egy kicsit.
Miért érdemes EUR-ban felvenni a hitelt HUF helyett? A kamatkülönbség miatt.
No de honnan jött az a kamatkülönbség? Miért nagyobb a HUF kamatterhe? Mert a 2002-2003-2004-es kormányzati sikerszéria után a magyar állam hatalmas hitelfelvevőként jelent meg a magyar hitelpiacon. A kereslet nőtt, a kínálat változatlan maradt, tehát nőnie kell az árnak, ami a hitelek esetében a kamat.
És miért kellett az államnak ennyire megbolygatnia a hitelpiacot? Válasz: túlköltekezés.
Na most amit itt leírtam annak nagy az átfutási ideje, nagyon ritka, hogy egy probléma arra a kormányzatra üt vissza amelyik azt teremtette. Hálásak lehetünk a sorsnak, hogy 2006-ban az MSZP nyert.

@Naszta:
"Látja bárki, hogy a Fidesz hol fogna rajtuk? Mert azt hallom állandóan, hogy hol nem!
És ez nem azért érdekel, mert MSzP, hanem azért mert így választások előtt ilyenekről illene beszélni... "

Nem fog erről beszélni a kampányban. Valamely előző kommentemben kifejtettem, hogy igen, a Fidesz is demagóg. De hála Istennek a Fidesz demagógiája eddig csak szavakban jelent meg. (Szemben az MSZP-jével akik 20 évre versenyképtelenné tették az országot, és e mellé még az államadósságot is felvitték 80%-ra)

Mindkettő rossz, ez kétségtelen, de a Fidesz a kisebb rossz.

virgil76 2009.11.02. 23:34:07

@adamisivan: Sajnos nem olvastam végig az összes kommentet, lehet, hogy felmerült már, de nem lehet ezt az "egyik sem" rubrikát népszavazáson kikényszeríteni?

Malachi 2009.11.02. 23:36:36

@elfelejtette: ez nem mennyei manna, ez most a valóság. nem unalmas egyébként azonnal "csalódott balos"-t kiáltani, ha valaki nem áll be a sorba?

bizonytalan sem vagyok, ha látnék reményt vigyorogva rohannék szavazni azonnal. egyébként is messze még a jövő Tavasz, addig bármi megtörténhet, a szocik Bajnait nevezik minielnöknek és vállalja, de csak miután elfogadtatott az elftársakkal egy pontos reformcsomagot, Viktor pedig az egészségügy az oktatási és a nyugdíjrendszer reformjával kampányol majd és csak kapkodom a fejem, juj de jó lesz. vagy ez csak ábránd és marad a régi semmi? hm.

amúgy, mint minden önmagát eltartó "kisvállalkozó" (vagy mi) alapvetően jobber lennék, csak tudod nekem az nem okoz eufóriát, hogy ha a gyerekvállalást támogatják meg amúgy Fideszesen. támogassák meg az öt vagy hatféle (hét?) adómat, vagy könnyítsenek az adminisztráción, tegyék könnyebbé. ha már jobboldal, nem? legyen a TB-m és a nyugdíjjárulékom a mostani 2/3-a a többiről meg dönthessek magam, ha felelős vagyok és épes rá. ilyenekről egyelőre hallani sem, de a "mindenkinek jobb lesz, mert..." az megy. miért?

és azért fordulok most a Fidesz felé, mert mindenki - egy picit én is - tőlük várom a NAGY MAGYAR VIRTUST. hogy most aztán végre. ha már a szocik ilyen ocsmányul befürödtek.

de már most azt hallom, itt azt olvasom, hogy úgysem lesz semmi, mert a komcsik 10 évre előre elkúrtak mindent. rohadt kényelmes és lehet hátradőlni, de ettől sem lesz jobb semmi, azt előre megmondom. azok beszélnek így, akiknek már minden mindegy. vagy csak nem fogják fel, miről van szó.

adamisivan 2009.11.02. 23:42:51

@elfelejtette: Először is Te bocsátkoztál találgatásokba, sőt prekoncepció gyártásba a felütéseddel, hogy "na megjelent az examőbás grafomán ballib plebs" - vagy vmi ilyesmi.
Szoci panel a sok komenista a Fideszben? Szoci panel a kőccségvetési adat? Szoci panel a sok idézet? Szoci panel a másfélmillió a Kossuth téren? Ha ezt a baromságot elhiszitek, akkor bármit. Az akkori kőfideszes csajommal meg kellett állnunk Orbán óriásplakát előtt megnézni, hogy mosolyog, a barátnője pont akkor küldte a mássfélmilliós jelentést esemesben, amikor mellette álltam, lerajzoltam nek hogy 4 fő /m2-rel számolva mekkora területen férne el ennyi ember, és hány műemléképületet kellene lerombolni. Voltam vele a Kossuth téren. És pont annyira tudott érvelni, mint Te. Gyakorlatilag basztatott, provokált, gondolkodás nélkül, spontán - mint Te. Szoci panel, hogy basztak hozzányúlni az egészségügyhöz, az adóhoz, pedig benne volt a 98-as ígéreteikben, ahogy a 7%-s növekedés is? Hogy annak idején, nem gazdasági, hanem morális alapon gondolták igazságosnak a tandíjat? Hogy pár hónapja az OVI által osztogatott szakmai füzetecskében még kívánatosnak tartották az ingatlanadót? Ez is szoci panel?
És nem, nem manna az, hogy egyik szarabb mint a másik. Én sosem egalizáltam. Az undorító, arrogáns stílust a Fidesz kezdte. Tényszerűen igazolható. A kétéves költségvetést a fFidesz akarta, a hárohetenkénti ülést szintén. Sokkal veszélyesebbnek tartottam a Fideszt mindig is, mert ilyen baromságokkal, hogy hit meg szeretet hozott össze soka embert, és ugrasztotta azoknak, akik a körön kívül voltak. Megéltem szomszédban, családban, ahogy "megtérnek" a jobbosok, s súlyosabb esetek Miépessé, és megőrülnek, elkezdenek kerülni, provokálni, mi meg csak néztünk, hogy mi van, meg se szólaltunk. Ezt avilágot a Fidesz hozta. De a szocik beizonyították, hogy alkalmatlanok, hát húzzanak. Csak nekem ettől ne kelljen örülnöm Orbán Viktornak, aki azóta se sokat tett azért, hogy megszeressem. Sőt, nála hazugabb embert még nem láttam. Veszélyesbb egy van, Sólyom László, mert ő még ráadásul gyáva is.

Nem tudom, nem is érdekel! 2009.11.02. 23:47:26

@adamisivan: látom te alaposan szapulod mindkét nagy pártot, hozzászólásaidból látva szerintem el se mész szavazni jövőre. :)

A másik meg szerintem abban semmi elvakultság nincs, ha azt mondom hogy kétharmadot szerezze a fidesz, mert így legalább az egész felelősség úgymond rajtuk lesz, ha négy év múlva el kell számolni, én nekem meg a fidesz programja most a legszimpatikusabb. Tudom a fidesz is lopott, de a szocik lopásai szerintem ennél jóval súlyosabbak. Amúgy meg már Bacher Iván(népszabadság) is a "fasisztákra" szavaz, tehát már cső balosok is kezdenek belőlük kiábrándulni. Jó éjt. :)

elfelejtette 2009.11.02. 23:51:13

@Malachi: "nem unalmas egyébként azonnal "csalódott balos"-t kiáltani, ha valaki nem áll be a sorba? "

Mar miert lenne unalmas? Megfigyeleseim erre engednek kovetkeztetni. Ok lennenek a kulonfele elemzok irasaiban azok a bizonyos "rejtozkodo" baloldaliak, akik pl. 98-ban sehol nem voltak, aztan 2002-re egyszer csak megjelentek. A jobboldalra kis tulzassal kb ugyanannyian szavaztak 98-ban 2002-ben es 2006-ban is, meg lehet nezni az eredmenyeket. (a 98-ast osszesitve a kisgazdakkal).

A masik politikaban csalodott reteg a fiatalok, jellemzoen ok azok, akik a Jobbikra teszik a voksukat, megfelel az ifjonti hevnek a part radikalizmusa, bar a valosaggal hadilabon allnak, ahogy elnezem a celjaikat.

"de már most azt hallom, itt azt olvasom, hogy úgysem lesz semmi, mert a komcsik 10 évre előre elkúrtak mindent."

10 ev alatt nagyon sok minden tortenhet. Kina 20 evvel ezelott kis tulzassal afrikai szinten volt.

Nem vagyok fideszes 2009.11.02. 23:53:20

@adamisivan:

"De a szocik beizonyították, hogy alkalmatlanok, hát húzzanak. Csak nekem ettől ne kelljen örülnöm Orbán Viktornak, aki azóta se sokat tett azért, hogy megszeressem."

Ezt annó (a komancs rendszer és az utána jövő MDF-kormány ámokfutása kapcsán) a zseniális Déri János fogalmazta meg a legjobban: "A szar ellenkezője is lehet szar."

Arivistus 2009.11.02. 23:54:15

@Malachi: Azt hiszem csalódni fogsz.

Egyrészt mert az MSZP tényleg 10 évre versenyképtelenné tette az országot (sőt, szerintem még ennél is hosszabb időre).

Másrészt, ha megnézzük, hogy Orbán mit tett az 98-02 között, akkor azt látjuk, hogy ő egy eléggé kompromisszumkereső ember. Emlékezz a "rejtett megszorítás"-ra: 98-99-ben amikor is Horn választási költekezése után helyre kellett állítani a költségvetési egyensúlyt, de azért úgy csinálták, hogy ne tünjön megszorításnak.
Ez a fajta kis lépések politikája teljesen OK volt 98-ban, de most több kéne.

Furcsa, hogy arról nem beszélünk, hogy Orbán vajon végre fogja-e ezt hajtani. Talán azért nem, mert a bal oldal egy mini-diktátort lát benne, a "Sötétség Seregeinek Vezénylő Tábornok"-át, és így egyetlen kritikusa se teszi fel azt a kérdést, hogy képes lesz-e majd felborítani az asztalt, amikor az ország érdeke ezt fogja kívánni.

elfelejtette 2009.11.02. 23:59:54

@adamisivan: Az en baratomnak kofideszes ugyved noje volt, az egesz csalad az volt, megsem vagyok "kofideszes" es o sem az. Egyszeruen bemasoltal vagy osszeirtal egy listat, aminek legalabb fele egyszeruen kamu. Ilyen pl. a Nemzeti ugye. A legenda ugy tartja, hogy Első Orban kiraly az egbol alaszallt, es parancsba adta, hogy a nemzet szinhazat neki kell felajanlani, szuzek verevel kell megszentelni.

Pedig annyi tortent, hogy a kisfoldalatti kurva hangos volt, es ezzel nem szamoltak, csak utolag. Ugyanaz lett volna a tortenet vege, mint a 4-es metronak, megy-megy, de ketszer annyiba kerult, mint azt terveztek. Allitolag azon gondolkodtak, hogy egy vagyonert specialis rugokra epitik az egesz epuletet, ami elnyeli a rengest. Aztan kormanyvaltas, es Orbanek nem akartak kifizetni a "jarulekos koltsegeket" (ugye emlekeztet az eset a negyesmetro szerzodesere, amit Horn idejen Orbanek kontojara irtak ala villamgyorsan), ilyen egyszeru.

Es ez azert eleg sokmindent elmond arrol, hogy ki is az, aki banni tud a penzzel.

adamisivan 2009.11.03. 00:20:04

@Iron Man: Szapulom. De megpróbálom mindkettőt a saját szarukért. Az zavar, hogy emberek képtelenek elvonatkoztatni az úgymond meggyőződésük és az azt képviselni hivatott párt közt különbségtől. Nem követtem én Gyurcsányt se sehova, nemhogy tűzön-vízen át bárhová, mint sok Fideszes Viktort, tegyen az bármit!
És valójában már bele is fáradtam a gazdasági elemzésekbe, meg szakmai esélylatolgatásokba. Egyszerűen, a Horn is, Fletó is békén hagyott. Nem volt olyan, hogy nem vagyok elég mgayar, meg pógár, nemzeties, meg nincs bennem elég hit és szeretet, megafaszomtudja. Érted? Én Viktor előtt liberálisként kokárdával síeltem Ausztriában. Azóta soha fel nem teszem, és hányingerem van minden minden nemzeti megmozdulásból. 2002-ben végihallgattam OVI majd összes beszédét. Majd bele haltam, de tudnom kellett, mitől hányok. AZ OVI-sok egymáshoz köel fordultak. De mindenki mástól távol. Ez fáj. Amíg közös ellenség volt az átkosban, olyan volt eza az ország, mint egy nagy család. Mindenki ugyanazt utálta, és ez jól összehozta a népet. Ezért is volt olyan vidám a barakk. Most meg egymást utáljuk. És ebben van Viktornak kulcsszerepe. Mondom, barátokat, barátnőt, szomszédokat vesztettünk el. És ha erre gondolok, tulajdonképp leszarom, ki mennyit lop, ki hogy tenné rendbe a gzdaságot. Az emberi viszonyokat a legnehezebb rendbe tenni. És egy ország tűrőképességét, ítélőképességét, hangulatát ez sokkal inkább meghatározza, mint a materiális gondok. Érted. De tényleg jöjjön a Fidesz! Mert ezt a vergődő szoci lovat már könyörületből is inkább lelőném. Majd jön gigakiábrándultság, amikor viktornak se jön méz a csapból. Most képzeld el ezt a sok önbehergelt várakozó embert.
Bár addigra már nem is lesz olyan szar a helyzet. Egyébként meg ellenzékinek sokkal jobb lenni, mert nem kell égjen a pofádról a bőr balfasz a "csapatod".
Jó éjt neked is!

Malachi 2009.11.03. 00:22:23

@elfelejtette: szerintem túlzóan egyszerűsítesz, de sebaj ezen nem veszünk össze.

Kína pedig a parti metropoliszokban fejlődött hatalmasat, de sok-sok százmillióan a mai napig sem ismerik a vezetékes vizet. Mindegy, ez már off.

@Arivistus: nem várok tőlük semmit igazából, csak körülbelül szerettem volna érzékeltetni, hogy nekem mindegy ki csinálja, ha jól csinálja. nem vagyok rajongó típus, luxusnak tartom. a mi - választók és nem választók - felelősségünk lenne minél szigorúbb kontroll alatt tartani a hatalmat. dicsérni azzal dicsérünk, hogy 4 évente rájuk, akárkikre, szavazunk. közben viszont keményen kontroll alatt kellene tartani minden pártot és számon kérni rajtuk az ígéreteket. (ja, ha nem éppen halálosan fontos kamerákat ígérnek a focipályákra, hogy a családosok is kimehessenek a Fradi- Diósgyőrre. haha.)

erre ma Magyarországon se szándék, se eszköz nincs. ennek nem örülök.

hajdú 2009.11.03. 00:37:07

@adamisivan:
"És ha erre gondolok, tulajdonképp leszarom, ki mennyit lop, ki hogy tenné rendbe a gzdaságot. Az emberi viszonyokat a legnehezebb rendbe tenni. És egy ország tűrőképességét, ítélőképességét, hangulatát ez sokkal inkább meghatározza, mint a materiális gondok."
Pedig ez tévedés. Ha jól megy a gazdaság szekere, akkor minden jól megy, és nem érdekel senkit a duma. Ha jól megy a gazdaság, előbb-utóbb több lesz az, amit szét lehet osztani. Sőt továbbmegyek: tulajdonképpen a kádári szocializmus sem a polikába bukott bele (bármilyen embertelen is volt az elnyomás) hanem a gazdasági problémákba. Abba, hogy az emberek nyugati jólétben szerettek volna élni. Nem(csak) a demokráciát akarta a nép, hanem a jólétet.

mizrolist 2009.11.03. 01:08:56

@adamisivan: ez gyönyörű összefoglaló volt; köszönöm, hogy megfogalmaztad azt, ami bennem is kering évek óta, de így még sosem tudtam összerakni (a részleteit igen).

@Malachi: igen, engem is zavar, hogy sokan el sem tudják azt képzelni, hogy ne tartozzanak a két nagy (illetve most már egy óriási és két kisebb) holdudvar valamelyikébe; illetve hogy az is elképzelhetetlen nekik, hogy van, akit nem lehet leírni sem a fideszes, sem a jobbikos, sem a ballib szavak valamelyikével :-/ És ezek után ha olyasmire utalnék, hogy azért nem tervezem a szavazást jövőre, mert szerintem nincs kire, akkor érdektelen és hazaáruló vagyok, akinek ezután szava sem lehet a megválasztott kormány tevékenységét illetően, mert nem választottam.

@elfelejtette: vannak esetek, amikor az ember a kisebbik rosszra szavaz. nekem az a gondom, hogy nincsen kisebbik rossz a saját politikai nézetemet szem előtt tartva. Van rossz, másképp rossz, és elfogadhatatlan (ha csak a 3 valószínűsíthetően parlamenti pártot nézzük; ha hozzácsapjuk az MDF-et és az SZDSZ-t, a helyzet akkor sem sokkal jobb). Még ha számodra nehéz is elhinni, a korábban valóban bizonytalanok egy része ma optimális megoldásként fogadná el az "Egyik jelöltet sem támogatom." rubrika megjelenését.
Én jelenleg Bp-en élek, de az állandó lakcímem még Szombathely - és nem tudom, hogy kifizessem-e a retúr buszjegyet azért, hogy leadjak egy érvénytelen szavazatot.

elfelejtette 2009.11.03. 01:16:17

@mizrolist: Mindenesetre abban kar remenykedni, hogy majd a politikusok "jol radobbennek" valamire, ha nem mentek el szavazni. A regioban nalunk mindig is magas volt a reszvetel az utobbi evtizedben, a kielezett politikai harc miatt. Most lehet, hogy kicsit alacsonyabb lesz, de hogy ettol a partok komoly onvizsgalatba kezdenenek, azt kotve hiszem.

adamisivan 2009.11.03. 01:30:54

@hajdú: Én sem értek Veled teljesen egyet, de Veled legalább értelmesen lehet vitatkozni. Ez a leszarom a reálpolitikát kicsit drámainak hathatott, leginkább a szomorúságom szólalt meg visszagondolva és rátekintve az értelmetlenül tönkrement kapcsolatokra. És a Fidesz legnagyobb bűneként jelenítem meg. De. Én tényleg hiszem, hogy ez inkább valamiféle egymást erősítő folyamat. Ami a bizalommal kezdődik, ahogy ez 89-bn volt. Jólét nem volt csak bizalom. Aztán alúszott a bizalom, az a kurva nagy jólét meg nem jött, sőt egy barom még egymásnak is ugrasztotta a népet. Ez hidd ell, hogy forint ezermilliárdokba került eddig nekünk. Hogy ezek a parlamentben is képtelenek együttműködni. És még valami. A hangulat sokkal többet romlott, mint a valós helyzet. Ez 2006-ban volt szembeszökő. A rosszabbul élünk négy éve kampány. Kurvára jobban élünk mint 2002-ben, mégis sikerült a kelleténél jobban elrontani az emberek hangulatát. Kutatások és tapasztalatom is alátámasztják, hogy a jólét és a "népboldogság" közt nincs egyens arányosság. Elképzelhetetlenül szegény népek élnek boldogabban, mint mi. Valamifajta arányosság talán épp így középtájt mutatható ki. Azt is kutatások igazolják, hogy az emberek a saját sorsukat is mennyire szubjektíven ítélik meg, aszerint mit mondanak nekik.
A Kádár-rendszer meg valóban nem társadalmilag bukott meg. Hanem mert egyszerűen finanszírozhatatlan volt. És a későbbi rendszerválók is csak ezt lovagolták meg. A rendszer "zsenialitása" a "senkinek se sokat, de mindenkinek eleget" elvben rejlett. Vicces volt, magunk is röhögtünk a nekem skodám neked meg zsigád féle rivalizáláson. Sokkal kevésbé figyelték az emberek egymást rosssz értelemben. Tudták, h a szomszédnak se lehet 10-szer többje, különbje, akármekkora májer. Hun voltak akkor ezek a mai harcos, leginkább jobboldali forradalmárok? Ellett volna még eza nép ebben jódarabig, hidd el, ha valaki még pénzeli ezt kívülről.
Na, szevasz!
Mizorlist, meg Hannibál, kösz.

adamisivan 2009.11.03. 01:34:22

@hajdú: Javítás: 2006-ban: jobban éltünk - múltidő.
Ja, és nézd meg, a mienknél fejlettebb országokban is vannak jó kis zavargások. A kettő együtt kell Gazaság és (politikai) kultúra vagy attitűd.

mizrolist 2009.11.03. 01:48:51

@elfelejtette: Mit nem mondasz... Én sem hiszem, hogy ha sikeres lenne a valóban bizonytalanokat és a kisebbik rossz felé tapogatózókat célzó kampány és brutálisan magas lenne az érvénytelen szavazatok száma, akkor bármelyik politikus elgondolkodna azon, hogy miért is történt ez.

törzsmókus 2009.11.03. 01:57:32

@István a.k.a. István: lassan mondom: eL eM Pé !
velü(n)k is számolni kell.

viszont jó h emlékeztetsz a 2002-es altatásra, az télleg nagy bukta volt.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.03. 02:03:55

@Kalmár: nem mondtam, hogy maradjon a kormány. Csak kb. a Fidesz semmit nem mond arról, hogy mit fog csinálni. 2 kommentedben mesélted el, eddig mit csináltak. Szuper.

Amit most mondanak az viszont nettó baromság. SEMMIT nem tudsz arról, hogy mit fognak csinálni. Mindezt 2/3-dal. Csodálom a nyugalmadat és a hitedet. Nem az MSzP-re vagy az SzDSz-re fogok szavazni, ne aggódj. Csak félek, hogy nem lesz jobb ez után sem. És még arrogáns pojácák fognak leugatni is minket, lehet 2/3-dal. Lásd: Szíjártó, Cser-Palkovics stb.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.03. 02:08:39

@FILTOL: sehol nem védtem a jelenlegi és a volt kabinetet. De egy 2/3-os Fidesz győzelemnél hagy érdekeljen már, hogy mit fognak csinálni! Hagy kritizálhassam előre őket, hogy a sok hülye, aki minden megszív, az ne akkor okoskodjon nekem, amikor már ő is látja, hogy semmivel nem jobb a Fidesz sem.

Még egyszer: leszarom már az MSzP-t, mert örülnek a 20%-nak, ha lesz. És ők is mind a mai trollok lesznek. Még az LMP és az MDF is fontosabb, mint ez a hulladék, mert ha ők bekerülnek, akkor lesz 10% értelmes ember a parlamentben. Sajnos ott tartunk, hogy ez is eredmény...

elfelejtette 2009.11.03. 02:15:43

@Naszta: Az MSZP-nel sem lehetett tudni, hogy mit fog csinalni. 2002-ben megigerte, hogy nagyjabol kinek mennyi penzt fog adni, aztan azert kezdtek hozza sietve a ciklus elejen, mert menet kozben kipattant az ugynokbotrany. Ezt hivhatjuk programnak meg elkotelezett programvegrehajtasnak, de egy ilyen penzt szorok az emberek koze tipusus program tkp. azon mulik csak, hogy van-e eleg penz a kasszaban.

Gyurcsanynal kb. annyit lehetett tudni, hogy o modernizalni akar (aka "reform"), nagyjabol megnevezte a teruleteket pl. egeszsegugy, de hogy pontosan hogy, mit, az nem derult ki. Folosleges szamonkerni a Fideszen, hogy miert nincs programja, hogy hogyan akarja atalakitani az adorendszert vagy hogyan teremtene munkahelyeket. A lenyeg, hogy hozza akar nyulni, osszessegeben csokkenteni akarja a munkara rakodo terheket. Az onkormanyzati rendszerhez hozza akar nyulni, a ketszintu fovarosi rendszert emelgette mar Tarlos. Elvileg a 199 fos orszaggyules mellett is szandeknyilatkozatot tett a Viki. Nagyjabol ezek azok a fontos dolgok, amiket szamon lehet kerni, a preciz prograokat az elet ugyis felulirja.

Persze az, hogy ekozben ne adositsa el az orszagot, ne okozzon ilyen komoly belso monetaris problemakat tulkoltekezessel, az magatol ertetodo (kene legyen).

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.03. 02:20:45

@Arivistus: valóban eddig csak a szavak szintjén. Kell nekünk a többi? Igazából az nem világos nekem, hogy miért nem az LMP, MDF kezd el most növekedni, amikor a Fidesz és az MSzP kb. éti csiga szintet produkál. Vagy azt se.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.03. 02:24:05

@elfelejtette: hozzád is: a kulcs kérdés az, hogy miért pont a Fidesz? Miért nem mondjuk az MDF, aki tényleg nem szavazta meg a 100 napot? Vagy miért nem az LMP? Nekik még tiszta a lapjuk.

Arrogáns rohadt banda, akárcsak az MSzP, az önkormányzatokban meg ott vannak 2006 óta és ők is csinálják, amit lehet. Tényleg csak ez a két fatökű van?

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.03. 02:27:37

@elfelejtette: az alap már benne van a Gödörben, tehát már ki volt fizetve a neheze. Egyébként sikerült 40 milliót spórolni egy 4 milliárdos beruházáson. Bravó. (És hangos a HÉV miatt: szuper.) Nézz ennek jobban utána, mert ott tényleg kurva nagy gáz volt, amit a Fidesz csinált...

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.03. 02:37:38

@elfelejtette: persze. De ha kinyitottál egy jobb újságot, akkor ott szó volt arról is, hogy mit fognak csinálni tényleg. (Persze hogy nem a plakáton.) Megszólították azt is, akinek nem elég a "neked jobb lesz!". Ma csak az R=0 szavazó számít. És szó sincs a HOGYAN-ról még az "értelmiségnek" sem...

elfelejtette 2009.11.03. 02:37:48

@Naszta: Marmint hogy en miert nem szavazok az MDF-re, LMP-re, vagy hogy a szavazok miert nem szavaznak rajuk?

En azert nem, mert gyakorlatilag parttag vagyok. En magam nem leptem be, de tobb ismerosom is bent van a Fideszben tagkent. Mar csak ezert sem szavazok masik partra.

Az, hogy a szavazok miert nem preferaljak a kicsiket? Az MDF gyakorlatilag mar a baloldalt erositi, de nem tudom, mit csinalnanak, ha a hatalom kozelebe jutnanak ismet. Kivel lepnenek koaliciora, es mi az, amit tamogatnak. Kispart ugyanis enelkul csak ellenzek lehet, az ellenzek meg max. mediaszereplo.

Az LMP-nek ahogy elnezem nincs elkepzelese meg onmagarol sem, hogy mit is akar (az, hogy a tobbi part rohadjon meg ott, ahol van az meg keves), es nincsenek olyan szemelyek sem benne, akiknek lenne szavahihetoseguk.

adamisivan 2009.11.03. 02:52:34

@elfelejtette: Na látod, elfelejtetted! (Kösz Naszta) A Gödröd. Mellesleg gödörnek jobb , mint a nemzeti színháznak. A sors iróniája ugye! :)
Dumáltok itt, hogy nincs a Fidesznek programja, meg nem iskell, cöcö! A Fidesz lett volna a történelem egyetlen pártja, amelyik program nélkül indul választásnak, és esetleg nyer, mert hogy már akkor se volt neki. Aztán a bukta után jöttek a cikisebbnél cikisebb nyilatkozatok, hogy miért nincsa, meg mindig volt valamia ktuális programfelelős (Pokorni, meg tán Mikola), akikre rá-rálőcsölték, hogy azért valami programféle csak kéne már.
"A lenyeg, hogy hozza akar nyulni, osszessegeben csokkenteni akarja a munkara rakodo terheket. Az onkormanyzati rendszerhez hozza akar nyulni, a ketszintu fovarosi rendszert emelgette mar Tarlos. Elvileg a 199 fos orszaggyules mellett is szandeknyilatkozatot tett a Viki." - Hát ezen beszarok. 98-ban is amikor volt program és az adórendszer benne volt, is hozzá akart nyúlni, mé nem tette? Az egészségügyet is programban ígérte. A 200 fős parlament egyszer épp rajtuk bukott el, mer az amúgy nem, jó, csak emígy, de akkor sehogyse legyen. Elfelejtette(d), hogy ezek a kurva nagy reformok már rég esedékesek lettek volna 10-15 éve meg is ígérte mindenki, azt szar se lett belőle. Antallék a hülye címerekkel, utcanevekkel voltak elfoglalva, meg a privatizációnak nevezett szabadrablással, a Hornék a Bokros csomagon nem jutottak túlra, indulásnak, alapozásnak jó volt, csak azonnal folytatni kellett volna, a struktúrális reformokkal. Ki nemfolytatta, pedig mindene meg lett volna hozzá? No comment.
Most az egyetlen esélyünk arra, hogy ez a despota, minidannyian ugyanaztmondjukésgondoljuk banda csinál valamit, hogyha most se, azok után, hogy 7 éve hőbörögnek és tesznek mindennek keresztbe, se tesz semmit, ezeknek is végük, mint a botnak. Mert több kártyát már Viktornak se osztanak.

Kalmár 2009.11.03. 05:43:18

@Naszta: Ismét nem lettünk okosabbak abban, hogy mi lenne a jó irány.
Azért ahhoz nem kell sok fantázia, hogy a Fidesz,Mszp,Szdsz rossz.

Azért vannak elképzeléseim a jövőröl.
Azt várom, hogy a vállalkozóknak a terheit csökkentik, hogy ne a fekete gazdaságba meneküljenek. Ebből több adóbevétel lesz.
Ma az emberek Szlovákiában vesznek autót, Ukrajnában tankolnak, vesznek cigit. Hamis szeszt vesznek mert fél éven belül másodszor emelnek jöv.adót ész nélkül.

Azt várom, hogy a giga korrupciót megállítják.
Igen, az összes Fideszre húzott ügy együtt nem érik el a metró felét!

Azt várom, hogy a szociális hálót újra szabják, megállítva a gyermekek kihasználását.

Ami a legfontosabb:beindítani a gazdaságot. jelenleg túlhűtötték, így nem lehet haladni.

Egyébként 8 év adathamisító, hazug szoclib időszak után a konkrét számokra még várni kell. Lesz egy két meglepi az átvétel után.

Ha nem lesz jobb. Akkor 4 év után lenullázza őket is a választás.
Igazság szerint annyira katasztrofális a jelenlegi vezetés, hogy nem lesz nehéz jobban csinálni.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.11.03. 08:05:51

@adamisivan: Azt nem modnom, hogy értem a hozzászólásod. Illetve, ha maszatolni akarsz, akkor persze világos. Ha nem, akkor visszont fussunk neki mégegyszer.

Egyrészt ne keverjük a KGST-t az EU-val, az orosz államadósságot az EU támogatásokkal. Nincsenek illúzióim, lehet az EU támogatásokat is baromi rossz szerkezetben elkölteni, lásd mostani kormány. És nincs rá garancia, hogy a fidesz jobban fogja csinálni, de ennél rosszabbul már nagyon nehéz lesz.

Másrészt meg az állami vagyonról előadott zagyvaságod. Mi van? A legnagyobb privatizáció az első MDF kormány idején volt, amikor a tűzközelben olyan arcok voltak, mint a Szilvásy György. Tehát ki tehet az elherdálásról? A fidesz. Ja. Kezd kicsit uncsi lenni...

Az meg különösen bájos, hogy most hirtelen az Ikarusz a magyar ipar teljesítményének a csúcsa, amikor meg szóbakerül, hogy a Széles Gábor volt a vezérigazgató, akkor meg egyáltalán nem volt csúcs-cég.

De azért részben jól látod a problémát: kellene a semmiből új ipart teremteni. Na, erre cseszünk el évi 100-200 milliárd forintot, tessék rámenni az előző kommentekben a linkekre, ott van, NFÜ, NKTH. Pénznyelők, korrupció melegágyai, nulla teljesítménnyel. És ez a nyolcadik éve regnáló kormány hatalmas bűne.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.11.03. 08:10:27

@törzsmókus: majd ha bizonyítanak. Egyelőre a gerillamarketink jól megy. Azt mondhatnám, hogy szinte aranyosak. Egy-két emberjogi, környezetvédelni ötletükkel egyet is tudok érteni. Ha nem lenne ekkora gáz az országban, akkor még el is gondolkodnék rajta, hogy szavazzak rájuk. De nem látom, hogy lenne annyo gazdasági kapcsolati tőkéjük, lobbierejük külföldön, hogy egy tökös kormányt tudnának alakítani.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2009.11.03. 08:34:39

@Naszta: hogy semmivel nem jobb a Fidesz sem."

mondom...
eredmények?
honnan indultunk 2002ben?
hová jutottunk 2010re?

kenegeted a mergát vadul. az van.

adamisivan 2009.11.03. 11:15:16

@István a.k.a. István: Jó reggelt. Jó fussunk.
1. Nem keverem nyilván a kettőt, mindössze annyit állítottam, hogy a régi mechanizmusok öröklődnek és működnek tovább. Tehát nem kell csodálkozni az EU-s pénzek szar elosztásán.
2. Mi a zagyvaság az állami vagyonnal? Az első MDF kormány alatt, aamikor a privatizáció nagy, és leglényegesebb, GDP-termelő, és magyar agyakat foglalkoztató vállalatai voltak soron, senki nem rinyált a mostani Fideszből, (meg sehonnan), hogy hé, talán nem ingatlan holdingokat kellene csinálni a szarér hugyér eladott tényleges VAGYONból, hanem, mondjuk racionalizálva a működést, amit lehet megtartani fejleszteni. Ennyit mondtam. Hol itt a zagyvaság?
3. Mérnök vagyok. Az Ikarus lehet, hogy nem volt csúcsminőség, de a potenciál benne volt. Az évi 12000 db és a 0 db busz közt biztos meg lehetett volna találni az optimumot. Érdekes módon, a Karosa, a csehek busz, amin csak röhögtünk, olyan ronda ész szar volt, és nem melleseleg Rába futóművön szaladt, túlélte... (Tudtad, hogy az Ikarusz vezette be és dolgozta ki az első igazi buszbiztonsági intézkedéseket, úgy mint törés, bourlásteszt? Hogy a csuklós busz magyar szabadalom? Hogy a 200-as szériából még mindig 1000-ével futnak az oroszoknál? És hogy széles gábor azokhoz gyárt alkatrészeket kínában?...)
Az Ikarusban és a Rábában iszonyatos szellemi tőke halmozódott fel. Széles Gábor pedig a az egyik legkártékonyabb kártevője a magyar iparnak. A Volvo (Meg a Rönó is) meg akarta venni az Ikarust. Széles kekeckedett, tüntettek, hogy nem adjuk. Erre a Volvo elment Lengyelországba, felépítette a gyárat, és most onnan vesszük 62 misi per darabért az Ikarusnál semmivel sem jobb, ellenben arcátlanul kényelmetlenebb Volvókat, amiket akár itt is gyárthatnának... Na, ez is egy szép magyar történet. Úgyhogy valahányszor Volvó ráz szét, és kombinón szűkölködöm, bicska nyílik a zsebemben. Jegzem még meg, hogy a Volvo a Rába legnagyobb konkurenciáján, ZF futóművön zötyög, ami pölö Rába szabdalmakat is loptt. (Rábásoktól tudom). Egyébként, hál istennek, legalább a Rába, ha megfogyva is, legalább megúszta. Iszonyatos szakmai tekintélye van a Rábának a világon. Ezt is tudd. Sőt, az apám az 1600 fős Híradástechnika Szövetkezetben dolgozott. Nyereséges, full magyar cég volt, olyan partnerekkel, mint Philips, Motorola, Thomson, stb. Hidd el volt itt mit továbbvinni. Magyar fejlesztésű Híradástechnika Magyarországon, fogod!?
4. Máskor figyelmesebben olvass. Kösz

Arivistus 2009.11.03. 12:36:15

@Naszta:
Ha a Fidesz is elkezd a demagógia szintjén cselekedni, például bevezetik a 13. nyugdíjat, vagy háromszorosára emelik a családi pótlékot akkor kénytelen leszek revideálni az álláspontomat. És sajnos nem zárhatjuk ki 100%-ban ennek lehetőségét.

Hogy miért nem a többi párt jön föl? Hát az LMP az jött fel, a semmiből most már 4%-on vannak. Az MDF-nél az a probléma, hogy ott átpozicionálás zajlik: meg akarja szerezni a széteső bal oldal szavazatait, és egy ilyen manőver mindig tele van buktatókkal. És természetesen a legjobban a Jobbik ereje nőtt, mégpedig éppen azért mert érdeklődésének homlokterébe helyezte napjaink egyik fő demagógiáját, a cigány szavazatok segélyekkel történő felvásárlását.

Szóval ha megnézzük az MSZP-SZDSZ-Fidesz összesített népszerűségét, akkor azt látjuk, hogy teret vesztenek. (Csak a Fidesz látványos szárnyalása miatt nem kézenfekvő ilyen típusú összehasonlításokat tegyen az ember.)

adamisivan 2009.11.03. 13:23:59

@Arivistus: Jól beszélsz. Engem a Fidesz-szárnyalás mértéke döbbent meg. Nem önmagában az előnyük az előnyük lep meg.
Viszont, azon is érdemes lenne már elgondolkodni eccer, valakinek, hogy ha 2006-ban a Fidesz nyer, akkor valójában nagyobb hazugságokkal és ígéretekkel nyer, mint a szocik. (Az Indexen még ígéret-összeg számláló is futott - és ezt a versenyt a Fidesz nyerte). Tehát akkor most ők lennének az "illegitim" kormány. Bizonyos szempontból, kurva mázlijuk volt, hogy akkor nem nyertek, mert óriási szarban lettek volna, ha minden ígéretüket meg kellett volna valósítaniuk, az maga lett vola a "demagógia szintjén való cselekvés" kényszere. Szóval, azon rugózni, hogy a szocik mekkora hazugságokkal, meg ígérgetésekkel nyertek, elég farizeus duma. Vagy ellenzékből ígérgetni legitim? Én akkor azt mondtam egy rádiónak, hogy, ha illegitim a kormány, akkor illegitm az ellenzéke is, mert ugyanolyan eszközökkel jutott volna hatalomhoz, csak nem jött össze. Ettől a mennybe mentek.
De most sem lesz sokkal könnyebb dolguk. Mindegy, csinálják, mert más nem lesz abban a helyzetben, hogy csinálja. Csak maradnának csöndben, de legalább a pártrádió szíjjártcserpalkovics jelmezbe bújtatott hangszóróit vegyék le a képernyőről.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.11.03. 14:44:45

@adamisivan: Tehát kicsit lesarkítva a mondadód az, hogy ha a regnáló kormány csinál szarul valamit, azon ne csodálkozzunk, hiszen a régi elavult mechanizmusok öröklődnek, bezzeg a fidesz mennyire hibás, mert nem szól minden egyes esetben ha valami rosszul megy. Aha.

szerintem az MSZP is ott volt ellenzékben 90 és 94 között, a privatizációs ügyekben pedig vastagon benne volt Szilvásy, aki meg a most regnáló kormányok egyikében volt benne. Kinek volt nagyobb bűne: azoknak, akik megcsinálták, vagy azoknak, akik ellenzékként éppen hogy belecsöppentek a politikába és esetleg nem is látták át 100% (akkor!), hogy mi a helyes és helytelen privatizáció.

Másrészt meg a Volvók és a Combinók. Melyik politikai erőhöz tartozó vezetők is vették ezeket? Ha rosszabbak, mint a régi Ikaruszok, akkor miért nem veszünk annál jobbat? Talán azt akarod mondani, hogy a régi Ikaruszok jobbak a ma elérhető bármilyen busznál? És akkor kinek a sara az, hogy ma kényelmetlen Volvo buszokon utazunk? Az SZDSZ-MSZP városvezetésnek, akik döntöttek arról, hogy ezt vegyük, vagy a fidesznek, amiért nem rinyált hangosan, amikor eladták az Ikaruszt?

Ha az Ikaruszban és a Rábában iszonyatos szellemi tőke volt, azt miért nem hasznosítjuk? Ezek az emberek elbutultak, meghaltak, vagy elmentek Magyarországról? Miért nem történt akkor semmi az elmúlt 8 évben? (Na jó, akár az elmúlt 12 évben?) Először azt kifogásolod, hogy az ingatlanokat privatizáltuk el felelőtlenül, majd közlöd, hogy igazából a szellemi tőke volt az, ami igazán tőke volt. Nincs ma Magyarországon egy pár száz hektáros terület, amelyen gyárat lehet alapítani? nincs meg a befektető, akit nem vonzana ez a hatalmas szellemi tőke? Vagy csak urban legend ez a szellemi tőke?

Karcolt lendület 2009.11.03. 16:19:12

@adamisivan:
Köszönjük ezt a ballib mítoszgyűjteményt.

Egyet emelnék ki, mert alapvetően nincs kedvem ilyen polmarketing zagyvasággal vitatkozni: az, hogy a Fidesz nem kezdett semmit az egészségüggyel, qrvára nem igaz, ez a gyurcsány-féle propaganda volt, hogy csak ők kezdtek bele bármibe az utóbbi 20 évben.
A Mikola-féle kórháztörvényt 2001 végén megszavazták, a Medgyesy-kormány július elején az első intézkedései között hatályon kívül helyezte. Oszt 5-6 évvel később jött a hazudozás, hogy eddig senki nem mert hozzányúlni az egészségügyhöz. (Pedig Mikola doktor politikusi kvalitásaitól eltérően az egy összeszedett, egész jó törvénycsomag volt.)

adamisivan 2009.11.03. 17:18:18

@István a.k.a. István: Te valamit nagyon félre értesz.
Demszkyt magam húznám fel a Turulra a Szabadság hídon. Mert eleve olyan tendert írtak ki, hogy magyar cég labdába se rúghatott. Viszont az is igaz, hogy addigra már nem nagyon volt honnan buszt meg villamost rendelni, mert itthon már csak vegetáltak ezek a cégek. És én a privatázció elkúrását és annak eredményét az antalli örökség részének tartom, az akkor MDF nagy bűnének. Mindösze annyit mondodk, hogy a ma a nemzeti vagyon sorsára oly finnyássá vált Fidesz nem nagyon virnyákolt abban az időben, nem hallatta a hangját, h Józsikám és elvtársak, ez így nem lesz fasza.
Azt kérdezni, miért nem történt semmi azzal a szellemi tőkével, ami a tudással a fejiben hazament füvet nyírni, nyugdíjba ment, meghalt, átment az Audiba meg más multikhoz szellemi rabszolgának ahhoz képest, amit csinált, meg oltári baromság. Ahhoz újra kéne építeni azokat a gyárakat, szellemi műhelyeket. Az állam építsen új gyárakat? A kérdés az, miért kellett őket szétverni, és az embereket szélnek ereszteni. Amikor én végeztem a Műegyetemen, 95-ben nem volt fejlesztő-, tervezőmérnöki állás, mert nem voltak tervező fejlesztőirodák többé. Lehetett menni gyártómérnöknek, mert a multik csak gyártást hoztak. Mostanában kezd újra beszivárogni a fejlesztés. Amit 5 év szétrombolni, minimum 50 újjáépíteni. Bárkinek.
És én azt állítom, hogy mindent, ingatlant, termelőeszközöket, szellemi tőkét elkótyavetyéltünk. A Ganz helyén, ami az Orczy tértől a Népligetig tart, ma kínai piac van és a jelenlegi Ganz holding semmi mást nem csinál, mint az üres ingatlanokat kezeli, és adja bérbe. Régen a Népligetben próbavágányokon álltak kint a szállításra váró sínes motorvonatok a világ minden tájára. Én még láttam őket. A figyeltél volna, nem azt mondtam, hogy ezt a Fidesz kúrta el. Annyit, hogy nem pofázott ellene - mint ahogy senki sem. A szellemi tőke nem Urban legend, 14 éve mérnök vagyok, most már rendes tervező fejlesztő, és elég jól ismerem belülről ezt a világot, mert nem olyan nagy. Óhatatlanul összefut az ember Rábásokkal, ex Ikarusosokkal, stb. Bájdövéj, a NABI pölö Ikarus tudásbázison épít buszokat az USA-ba. A Ganznak meg több, mind a mai napig használt világszabadalma van. Pölö, a kéregöntés, ahogy mind a mai napig készülnek a kerekek.
És, ha megnézitek Franciaországban Rönó busz van. Németországban, Merci meg MAN. Svédországban meg Scania. Azért mert ezek a legjobbak a világon? Nem. Azért, mert az említett országok kölekedési vállalatainek kifizetődővé teszik, hogy saját terméket vegyen. Ílyesmikkel lehet pölö honi ipart építeni, honi GDP-teremteni. És az a mindenkori kormányok bűne egész 90-ig vissza, hogy ezügyben nem tett lépéseket. Nektek az időszámítás mér 2002-ben kezdődik? 98-tól is lehetett volna ösztönözni. meg 94-től is, persze.

adamisivan 2009.11.03. 17:31:32

Hát@Karcolt lendület: Hát, apám, kurva nagy csávó vagy, hogy a listából össze bírtál vakarni egy szem kórháztörvényt. NEM HAJTOTTAK VÉGRE ÁTFOGÓ REFORMOKAT ígéretük ellenére. Senki sem, de ŐK sem. Mondjuk 2005-ben ugyanúgy adóztál, mint 99-ben bvagy 96-ban fillérre. Most megvilágosodtak.
Mi a faszt véditek ilyen kritikátlanul annyira ezt a pártot?! Ez az egyetlen kérdésem. Én szégyellem magam a szcik és a szadesz nevében is. De nektek is lenne okotok rá. Ennyi. A józan kétkedés mindennek a motorja, minden rossz megállítója. Hát ennyit kérek Tőletek. Kicsit nagyobb látószöget, kicsit jobb memóriát és egy kicsit több kételkedést. Hol védtem én itt egyszer is az ""én oldalamat"" mint egy anyatigris? Hol? Pedig úgy beszéltek, mintha ezt tettem volna. Figyeljetek már a mondókára is, ne csak a vélt oldalra!

adamisivan 2009.11.03. 17:40:52

@István a.k.a. István: Ja, ennyire bénán naivan ne védd már az akkori Fideszt! Mellesleg, amikor itt a buksijukat símogatod, még liberálisabbak voltak az SZDSZ-nél. Ha valaki annyire hülye, hogy nem tud megkülönböztetni egy szabadrablást a privatizációtól, az ne menjen politikusnak. Mer szájuk az egyébként volt, nem kicsi, Csuhásozni, hazaárulózni már volt eszük, csak még gondolkodni nem? (nekem egyébként ekkor még nagyon szimpatikusak voltak, bírtam hogy lehazaárulózták a kormányt, meg a hülye papokat elküldték a francba.) Akkoriban kis híja volt, hogy nem rájuk, hanem az szdsz-re szavaztam. 4 évre rá megnépnemzetisedtek. Nyilván nem politikai számításból, a piaci rés betömése érdekében, ami antallék után támadt, hanem mert télleg megtértek! Röhej! Édes vagy, ahogy ilyen naivan hülyének nézed őket az ő védelmükben. Sztem kikérnék maguknak. :)

Arivistus 2009.11.03. 19:21:12

@adamisivan:
A gond az, hogy egy parlamentben az ellenzék elég szabadon reptetheti a fantáziáját. És ez nem csak a Fideszre igaz, a legelső magyar példája ennek az volt, amikor 1993-ban az MSZP, és az SZDSZ követelte a nyugdíjemelést. Sajnos ezzel együtt kell élni.

Bár esetleg ki lehetne írni egy népszavazást a kérdésben, hogy 8 hónappal a választások előtt minden párt adja le a programját az ÁSZ-hoz, és ha 3%-nál nagyobb államháztartási hiányt tartalmaz akkor - dohányreklámokhoz hasonlóan - rá kell írnia hirdetéseire, hogy "Pártunk programja pénzügyileg fenntarthatatlan.", vagy hogy "Programunk a gazdasági összeomlásba vezet", vagy "Ha végrehajtjuk programunkat, biztosra vehetitek, hogy 4-5 év múlva jön a Bokros-csomag reloaded".
És utána hiába mondana mást, ha az nincs benne az ÁSZ-nak leadott programban, akkor ellenfelei erre felhívhatják a választók figyelmét.

Tényleg mázli volt hogy 2006-ban az MSZP nyert. Ha megnézed az MSZP népszerűségi grafikonját, akkor látható, hogy nem akkor zuhant nagyot, amikor a legdemagógabbak voltak, hanem amikor a választások után a lakosság szembesült a megszorításokkal. Azt hiszem ez egy kicsit segített a magyar lakosságnak hogy megtudják, a megszorító csomagok nem csak úgy teremnek, hanem a kormányzati túlköltekezés miatt jönnek létre.

Orbán a kikerült Kéri féle beszédben elmondta, hogy ő nem akart nyerni 2006-ban. Az egyik kampányígérete a 14. havi nyugdíj volt, ami nyilván nem a saját táborának szólt, hiszen a nyugdíjasok jellemzően MSZP szimpatizánsok. Saját oldalán hiteltelenítette az ígéreteit ezzel, a másik oldalon viszont kikényszerített egy ígéret versenyt, hogy minél élesebb legyen a fordulat az MSZP választás előtti, és választás utáni viselkedése között. Szerintem ez egy pozitív dolog, így az emberek megtudták, hogy a 8-10%-os államháztartási hiány egyenesen vezet a megszorításokhoz. (Bár tudom, hogy nem sokan fognak velem egyet érteni, de) Szerintem ez volt az elmúlt 20 év legjobb húzása.

hapcika 2009.11.04. 09:48:56

@Karcolt lendület: Kimaradt, hogy utána a Fidesz dacból elutasítot minden kórháztörvényt, pedig Megyó azért helyezte hatályon kivül, mert nem volt biztosítva a dolgozók közalkalmazotti státusa. Miért gond ez? Mert volt a kórháztörvény mellett egy másik törvény is a 2001. évi 107. törvény, amely viszont megengedi a magántőke beáramlását az egészségügyi intézmények gazdasági részébe. Jelenleg a 2007. évben az alkotmány bíróság által módosított kórháztörvény van. A módosítást a Fidesz kezdeményezte és igen érdekes az utolsó rendelkezés, ami kimondja, hogy az államnak akkor is finanszirozni kell a kórházakat, ha az EP-nek nincs pénze rá. Magyarán a kórházaknak nem érdekük a költséghatékony gazdálkodás, mert az államnak állni kell a sarat. Ezt a Fidesz egy fricskának szánta Gyurcsány felé, viszont elfelejtkezett a HospInvest-ről, meg a másikról és nekik már nem akartaezt a zsíros falatot átengedni. Ez áll a gyöngyösi, az egri és a nagykanizsai kórházügyek mögött. Jövőre, majd átdolgozzák a kórháztörvény és újra működik majd a Fidesz szabályai szerint a HospInvest és a MedicalInvest.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.04. 18:07:41

@Arivistus: "Orbán a kikerült Kéri féle beszédben elmondta, hogy ő nem akart nyerni 2006-ban."

Agresszív kismalac elesik a biciklivel, arra megy a jó tündér, és kérdi:
- Segítsek kis malac? Jól vagy?
Kis malac:
- Kuss! Így szoktam leszállni!

törzsmókus 2009.11.06. 19:26:08

@lkflldnlbn,mq qwmrng: szerinted az LMP 2010-ben kormányt akar alakítani? tekintve h a jelenlegi parlamenti pártokkal nem hajlandó szövetkezni, erre az esély nulla.

a kérdés most az: szeretnénk-e, hogy felkerüljön a politikai palettára (bejusson a parlamentbe) egy olyan párt, amely
– kilép a százszor megunt fröcsögő politikai közbeszéd keretei közül
– ökopolitikai témákat vet fel (pl kistelepülések, fenntartható gazdaság)
– újragondolná a szerzői jogok kérdését ( kalozpart.org )

illetve: milyen ellenzéket szeretnénk? mszp? jobbik? vagy MÁS :)

törzsmókus 2009.11.06. 19:29:35

@lkflldnlbn,mq qwmrng: ja, és ami a legfontosabb (és a legjobban kötődik a cikk témájához):

van-e más olyan szavazási lehetőség, ami érdemben befolyásolná a jövőt? (t.i. hogy mekkora lesz a gáz ebben az országban – tekintve a már „lejátszott” 2010-es meccset)

Szavics 2009.11.27. 11:50:24

Ha a választás tét nélküli...

Ha a választás tét nélküli,
s ezt valaki szétkürtöli,
mindenki otthon marad,
s az asszony seggébe harap.

SzucsCsaba 2009.12.01. 22:18:48

Elnézést kérek, ha alábbi kérdéseim, gondolataim nem eredetiek, de még ezt a tengernyi véleményhalmazt nem volt időm végigolvasni.

Mintha ez az első bejegyzés az alapkérdés (csak a Fidesz nyerhet 2010-ben?) megválaszolása körüli vívódás lenyomata lenne az alaposságra törekvő elemzői illetve a józan, egyszerű választói attitűd között. Amikor már eldöntöttnek s végérvényesnek tűnne a kérdés (igen), az elemzői attitűd elbizonytalanít (igen, de...). És mire az elemző el tudna bizonytalanítani, a választói attitűd revansot vesz. Jól látom ezt, kedves Gábor? Voltak már olyan pillanatai hivatása közben, amikor az alapos, teljességre törekvő elemzői hozzáállás inkább megnehezítette, mintsem megkönnyítette feladatát? Az elemzői, analitikus módszer minden esetben hasznos és hatékony tud lenni a politikai terepen?

Érdekes egyébként a címbeli kérdésfeltevés: tét nélküli választás jön? Rövid válasz: igen. Bővebb válasz: nem, sőt! Akár több tétje is lehet ennek a választásnak, nagyon is izgalmas lehet, ha akarjuk. A Fidesznek ilyen nagy tét lehet a 2/3. A Jobbiknak óriási tét és lehetőség a parlamenti bejutás. Az LMP-nek szintúgy. Az MSZP-nek is óriási tétje van, ha tetszik, élet-halál tétje akár. Az MDF-nek szintúgy. Kell ennél több tét egy választásra?!

A választókban jelen levő félelem vagy remény - azt hiszem - kissé furcsa módon oldalfüggetlen (is lehet). A félelem nemcsak baloldali emberekben bújhat meg. Több jobboldali ismerősöm épp a baloldal váratlan győzelmétől tart még mindig. Ugyanez a reménnyel: nemcsak egy jobboldali lehet nagy reményekkel a jövő iránt. Lehet, hogy nagyon sok baloldali törzsszavazó ugyanilyen érzéseket táplál - és mindezt teljesen őszintén - magában.
Akár még önbizalmat is adhat a baloldalnak az a vélekedés, hogy ha el is vesztik 2010-et, ezt egyedül önmaguknak köszönhetik. Azt mondhatják okkal-joggal, hogy 2010-et nem a Fidesz nyerte meg, hanem az MSZP veszítette el. Azt mondhatják, hogy Orbán sosem tudott nyerni tét-helyzetben. Csak mi tudunk győzni... és úgy tűnik, csak mi tudunk igazán veszíteni is...

lüke 2009.12.29. 11:20:49

igen,
tét nélküli,mint minden nihilistának,,,,,,,,,,,,,,

Li_bácsi 2010.01.01. 04:34:42

Nem tét nélküli. Súlyos tétje van. A Fidesz folyamatosan dörzsöli a kezét, hogyha majd mi jövünk ezt meg azt tesszük. De nem jönnek. Jó nekik ellenzékben. Ugatni lehet, felelősség nuku. OV már két/kettő/ választást vesztett el. Semmi Mea culpa. És ha győznek jön Pintér Sándor, Mikola István, stb és folytatják ott, ahol abbahagyták? Gratula.

zoldx 2010.02.24. 12:11:08

@belekotty: Gratulálok ! Ez aztán az elvhűség! ...utálom,mint a sz...t
..hogy miért is ? az momentán nem érdekes...csak!!!

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.04. 09:13:53

Tét nélküli választás?

...nincs olyan választás a világban és a világtörténelemben, aminek ne lenne tétje.

téteket az ember a kaszinóban vagy sportfogadáskor tesz...felrak egy bizonyos összeget a vagyonából és vagy bejön a tipp és haszonhoz jut, vagy elveszíti még a tétjét is, ezzel csökkentve a tét felrakás előtti vagyonát

..ezért hülyeség a kérdés feltevése..

..az ember minden cselekedetének tétje van, legyen az bármely napszakban a világ bármely pontján..

...talán az zavarhatja meg az embert cselekedeteinek megítélésekor, hogy van olyan cselekedet, ami azonnal eredményt hoz és van, ami csak évek, évtizedek múlva...

attól,hogy valami nem azonnal hoz kézzelfogható változást, attól még hatása és így eredménye is van, csak időben eltér a cselekedet és a végeredmény

..ha valaki most a Fideszre szavaz, vagy a Jobbikra,stb. annak nem lesz meg azonnal rögtön a hatása...
..a politika pont az a területe az életnek, ahol a döntések meghozatala és annak eredménye időben eltér...
..ha most elmész szavazni...az hatással lesz arra az életedre, arra az önmagadra, aki pl. 5 év múlva leszel..

..az ember bármely pillanatban dönthet, sőt, ha nem tud róla, akkor is dönt, ha más nem, akkor a tudatalattija...

ezért egy olyan szavazáson x-elni, ahol előre látható a végkifejlett (rövid távon értsd: szavazás eredménye számtanilag) éppen olyan fontos és elkerülhetetlen és bizony tétje van, mint annak, hogy most éppen mit csinálsz ebben a pillanatban.

menj és szavazz, vagy ne szavazz..teljesen mindegy melyik utat választod..mindegyik vezet valahova...és még az is lehet, hogy mindkét út ugyanoda vezet.
süti beállítások módosítása