Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
12:21

Az újságok egy része már biztosra veszi, a politika hátsó udvarán is erről beszélnek: eldőlt, Mesterházy Attila lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mások azonban esküdöznek: Kovács László esélyei egyre jobbak. A hivatalos tájékoztatás úgy szól: semmi sem dőlt el. Arra a kérdésre, hogy vajon számít-e még, kit választ meg decemberben a kongresszus, egyszerű lenne könnyedén nemmel felelni. Talán még azt is elfogadom, hogy van is némi igazság ebben az állításban, ahogy a címben feltett kérdésre is lehet jó hangos senki-vel válaszolni. Az MSZP-t tényleg nem fogja senki megmenteni (a választási vereségtől), ez azonban nem jelenti azt, hogy egy rossz választással ne lehetne még szánalmasabb helyzetbe hozni a nyolc évig kormányzó szocialista pártot.

Korábban írtam már arról, hogy az úgynevezett bukási spirál miatt eleve nem egyszerű a döntés. Az alkalmas jelöltek, ami alatt a baloldali táboron belüli szavazatszerző képességet értem (illetve feltételezem), élükön a jelenlegi kormányfővel, nem akarják a nevüket adni egy biztos vereséghez. Így aztán csak olyanok jöhetnek szóba, akik vagy hihetetlen ambíciókkal rendelkeznek, s ezért egy kalkulálható kudarc sem rettenti el őket attól, hogy (akár: ismét) fontos pozícióban érezzék magukat, vagy olyanok, akik karrierjük adott pontján egyszerűen nem mondhatnak nemet a jelölésre, mert ha így tesznek, lehet, hogy soha nem lesz lehetőségük a bizonyításra.

Az MSZP elméletileg nem számít rosszul, ha olyasvalakit keres, akinek nem volt tevékeny része az elmúlt évek kormányzásában (Bajnai, ugye, nem lenne ilyen, nála azonban a miniszterelnöki teljesítmény és különösen az ahhoz kapcsolódó ismertség valamennyire felülírhatja a Gyurcsány-kormányban betöltött szerepét). A Fidesz minden bizonnyal emlékeztető kampánnyal is készül, s ebben a helyzetben ez messze nem nevezhető alkalmatlan eszköznek (a saját szavazók mobilizálása mellett akár arra is, hogy még inkább eltántorítsa a csalódott baloldali szavazókat a voksolástól). Ha tehát olyan szereplő érkezik a lista elejére, akinek a neve nem forrt össze az őszödi beszédtől a kudarcos reformokig tartó időszakkal, az hasznosnak tűnhet az MSZP számára. Ugyanakkor ott a kérdés: ha a feledés jótékony homályára apellál az MSZP, akkor mi lesz a mondanivalója? Ha szabadulni akar mindattól, ami az elmúlt években történt, akkor a holdról (vagy csak Brüsszelből?) érkezett új jelöltje mit fog mondani? S milyen viszonya lesz az MSZP kampányában minden bizonnyal kulcsszerepet betöltő Bajnaival, aki minden miniszterelnöki jó pontja ellenére is éveken át asszisztált a Gyurcsány-kormány összes lépéséhez?

Mindezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a döntés egyáltalán nem egyszerű. Annyira nem, hogy elemzőként nem is merném „eldönteni”, ki a jó vagy a jobb választás. Az MSZP szempontjából kizárólag rossz és rosszabb választási opciók léteznek. Papíron például jól mutat egy fiatal, a kommunista rendszerhez már nem kötődő, amúgy nyelveket beszélő és közgazdász diplomával rendelkező jelölt. Nagyszerű ötlet is lehetne, ha nem az lenne a győzelem reménye nélkül a választásnak induló MSZP legfontosabb feladata, hogy saját volt szavazóit valahogy visszaterelje a táborba, a megtartott szavazókat pedig rávegye arra, hogy – újra mondom: a siker esélye nélkül – áprilisban ott legyenek az urnáknál. Valami azt súgja: erre a feladatra egy régebbi MSZP-ikon, akit nem kell felépíteni, bemutatni, alkalmasabb lehet. Ráadásul ennek a jelöltnek egy olyan rutinos, két évtized óta mindenki által ismert politikus mellé (pontosabban: vele szemben) kellene szimbolikusan állnia, aki ma a választók jelentős része számára az erőt és a tapasztalatot sugallja (akinek nem lenne világos: Orbán Viktorról beszélek). Csak ismételni tudom magamat: ha az MSZP nem jól választ, megnyílik az út a baloldali szavazókra vadászó pártok (különösen MDF, de akár az LMP is) számára, hogy egy alkalmasabb, tekintélyesebb, egyszóval: hihetőbb személyt állítsanak listájuk élére, s ezzel saját pártjukat tegyék oda (kevésbé erősen: saját pártjukat is odategyék) alternatívaként a Fidesz mellé.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr1001526462

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 80 százalék, bazmeg! 2009.11.26. 10:59:45

Sartori szerint van az úgynevezett domináns pártrendszer, hogyaszongya: „ha egy politikai rendszerben van egy olyan párt, amely az összes többit megelőzi, dominánsnak nevezzük. Feltételezve, hogy az erősebb és a többi párt közti 10 százalékpont k...

Trackback: Lesz-e vezércsel? 2009.11.15. 15:23:02

Vajon ki lesz az mszp listavezetője? Egy biztos, nem Mesterházy Attila. Mert ha valakiről egy hónappal a döntés előtt elterjed, hogy csak ő maradt állva a jelöltek közül, akkor biztos nem az lesz a befutó. Sokan lemorzsolódtak útközben, ez tény. A...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter252 2009.11.15. 15:34:22

Szerintem az mszp szempontjából még mindig a legtöbb szavazatot Gyurcsány miniszterelnök-jelöltsége hozná,...ő tudja megszólítani igazán a szocialisták kemény magját , ő tudná elvinni szavazni a törzsbázist.
A nagyvárosi, főleg lakótelepen élő , kispénzű kisemberek még mindig nagyon szeretik Gyurcsányt, de sok volt szdsz-es és budapesti balliberális is odavan érte. Ezenkívül úgy látom, mintha a Fidesz még mindig tartana kicsit Gyurcsánytól...

Summa summarum:a legmagasabb szavazatkoncentrációt még mindig Gyurcsány jelöltsége hozná az mszp-nek.

Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok baloldali...

2009.11.15. 15:43:52

@Peter252: jaj, ennyire ne légy rossz akarója a mszpnek!:) Tuti, a budapesti és a városi tagság menekülve szavazna másra...Gyurcsány a baloldali OV, az meg kinek kell??

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.11.15. 15:45:42

Azt hiszem, egy rugóra jár az agyunk (legalább is ebben a kérdésben). Egyébként szerintem nem lesz miniszterelnök jelöltjük, csak listavezető.

Balt 2009.11.15. 15:48:27

Gyurcsány vagy Mesterházy, tök mindegy, egyszer csak kattan a bilincs... Tényleg jó kampányfotókat lehet készíteni a bíró előtt (egyelőre tanúként) álló jelöltekről. :))

6.Lenin 2009.11.15. 16:18:05

Én csavarnék 1-et a kérdésen.

Kinek jó,ha ezt az MSZP-t menteni próbálja valaki?

Az MSZP-nek?Nem mert ezzel a gárdával mindig támadhatók lesznek.

Miért olyant választanak mindig,akinek "foltos" a múltja?
Ez 1 fontos feltétel ?Cusi ügy.

Az országnak jó?
Nem.Évek(50+12)óta csak tökölnek,válságot oldanak(?)minden komolyabb eredmény nélkül.

2006-ban eljátszották az esélyt.
Most mért nem próbálnak meg 1 új(tiszta?) pártot felépíteni,hitelesnek tűnő emberekkel?
Most lenne rá alkalom és idő is.

Ezt a múltat tovább cipelni,mi ebben a logika?

j.sz. 2009.11.15. 16:18:52

Biztosan lesz me. jelöltjük, ez nem kérdés (annál rosszabb üzenet nincs a megmaradt biztos és billegő szavazók felé, mint hogy nem állítanak....)
Gyurcsány jelenleg vállalhatatlan, a későbbi comeback persze nincs kizárva, de ennek nincs még itt az ideje, ez kétségtelen.
Az viszont igaz, hogy Gyurcsányhoz hasonló karizmatikus jelölt kellene. De én ilyet jelenleg nem látok. Mesterházy helyett véleményem szerint esélyesebb lehetne Molnár Csabával nekivágni a kampánynak. Ő egy nagyon tehetséges politikus, viszont kétséges, hogy elhasználná e magát egy eleve vereségre ítélt választás során.
Kovács László, mint nagy öregje a szocialistáknak, nem tudni kit vagy mit tud hozni az MSZP-nek.
Véleményem szerint, mivel karizmatikus jelöltek nincsenek (a gyurcsányi értelemben véve), így gyakorlatilag mindegy, hogy Mesterházy vagy Kovács (vagy ki tudja ki). Nem a listavezető/me.-jelölt személye lesz a meghatározó, hanem a többi párt, illetve az MSZP kampánya. Ha a Fidesz hibázik (ahogy azt 2002 és 2006 mutatta), akkor bármelyik "szürke" szocialista jelölt hozhat vissza elvándorolt szavazókból.

Corry 2009.11.15. 16:33:56

A poszt címében feltett kérdésre van egy egymondatos válasz is: remélem, senki.

6.Lenin 2009.11.15. 16:53:29

@j.sz.:

".....akkor bármelyik "szürke" szocialista jelölt hozhat vissza elvándorolt szavazókból. "

És?
Megmenekült a Párt,mehet minden tovább,ahogy eddig?

Mit nyerne vele MSZP?

Walter Melone (törölt) 2009.11.15. 17:02:47

Az MSZP legjobb választása Karsai József volna.

Ez hozhatna szavazatokat, főleg vidéken.

De nem lesz. Nem is vállalná.

j.sz. 2009.11.15. 17:24:50

Lenin:
Az esélyt nyerné vele, hogy 2014-ben alternatívája legyen a Fidesznek (és a Jobbiknak?).
A kormányzati hibákért (és két egymás után megnyert választásért a váltógazdasági logika miatt szinte törvényszerűen) az MSZP ellenzéki szerepbe kerül tavasszal, ez egy normális demokráciában teljesen helyénvaló.
Az, hogy utána mi lesz, feltudja-e építeni magát az MSZP, az már a szocialisták dolga. Nekik most a lehető legnagyobb mandátumszámot kell hozniuk tavasszal, hogy megtartsák esélyüket 2014-re. Számukra ez a választás tétje, illetve a Fidesz 2/3 megakadályozása. Nem reménytelen a helyzetük, de eléggé nehéz feladat előtt állnak.

Balt 2009.11.15. 17:33:50

@6.Lenin: Jogos a felvetés (ti. hogy "ki akarná megmenteni az MSZP-t?"), de hiszen ha "kicsontozzuk" a pártot, nem marad semmi. Egy szekrénysornyi csontváz, pártállami egzisztencia, bármiféle jövőkép, uram bocsá': ideológia - vagy ahogy ők mondanák: "baloldali progresszió" - nélkül...

Balt 2009.11.15. 17:38:59

Szókimondóbb fórumokon azt mondanám egy ilyen nyolc évnyi kormányzati "teljesítmény" után is a kormányzó pártra szavazóknak, hogy "addig élj, míg ezek még egyszer visszajönnek!..." :) Persze sértődés helyett el sem tudják képzelni, hogy ez mekkora, de mekkora jókívánság. :))

rockjano 2009.11.15. 17:39:27

Nem a választás miatt fontos hogy ki lesz az hanem a választás utáni pártépítés szempontjából. Nem hiszem hogy most egy nagyon karizmatikus ember a legjobb választás, és nem is egy kivülről jött valaki

Mesterházy 36 éves (ha jól tudom) majd egy tizessel fiatalabb Orbánnál. Én sem hiszem hogy Kovács többeket el tudna vinni viszont segíthet (lehet mondjuk miniszterelnök helyettes)

Azoknak a jobboldaliaknak akik most végletesen magabiztosak a figyelmükbe ajánlanám hogy az emberek tömegét egyáltalán nem érdekli a politika és az ideológiák (de még a perek sem).
Ők csak jól akarnak élni, és ha a választás után néhány hónappal nem fognak érezhetően jobban élni (márpedig nem fognak) akkor a fidesz mostani támogatottsága iszonyat gyorsan fog elolvadni és marad a törzsbázis. Úgy pedig reformokat nehéz csinálni, anélkül meg nem fog a gazdaság jobban menni szóval ugyanabba a szerencsétlen spirálba kerülünk mit eddig. És akkor jönnek a korrupciós ügyek stb... már most meg tudom jósolni az 1 év múlva esedékes szallagcímeket.

gorcsev54 2009.11.15. 17:40:22

Minek megmenteni?Kinek fognak hiányozni?

rockjano 2009.11.15. 17:45:03

@Balt: Sok olyan ember fog most az mszp-re szavazni aki egyáltalán nem szereti őket és messze nem elégedett a 8 évvel.

Egyszerűen azért mert rájönnek hogy mit meg lehet tenni 2/3-al magyarországon, és tudatosan oda szavaznak. Nota bene én is lehet hogy ezt teszem a második fordulóban pedig nagyon rühellem őket.

Az ember néha tudatosan dönt és nem feltétlen a szíve szerint.
Pedig nem őrültem meg (bár hosszú ideig szeretnék élni)

És ne gondold hogy 4 év fidesz után nem lesz esélyük...lesz, vagy nekik vagy másnak (ez inkább a kérdés)

Pszt! 2009.11.15. 17:48:10

Szerintem indulni sem kéne nekik. egy csomó pénzt megspórolnának a pártnak. A kapcsolataik megmaradnának, és egy-két év alatt azemberek elfelejtenének mindent.
Pár évnyi nyilas rémuralom felébresztene mindenkit, és sikítva követelnék vissza a szocikat.

6.Lenin 2009.11.15. 17:51:30

@j.sz.:

Szinte szóról szóra erre a válaszra számítottam.
Viszont tévesnek tartom ezt a taktikát.

Ok,az MSZP ellenzékben lesz.A Fidesz bukik 2014-ig.Ugyanennek az MSZP-nek mitől lenne nagyobb az esélye,mint most?SzDSZ nincs.
Ennyire nem hülyék a választók.
Ebből a szituból 1 igazán szélsőséges párt profitálhatna csak.
Az kinek lenne jó?

Viszont 1 újonnan felépített múlt nélküli Szociáldemokrata párt,1 szintén elindított liberális párttal sokkal nagyobb eséllyel indulhatna.mint váltó koalíció.

Nekem ez lenne a szimpatikusabb,hisz szükség lenne valódi szocdem és liberális pártokra,még akkor is,ha a Fidesz nem bukna 2014-ben.
Hosszútávon mindenképpen nyerne vele Mo.
Ha így marad minden,ez a helyzet konzerválódik,ami nem jó senkinek.
Az országnak semmiképpen.
4 év elég lenne az új formációk felépítéséhez,szerintem.

Az ős kaján 2009.11.15. 17:56:53

@6.Lenin: Mert azok is bepiszkolódnának. Már ilyen a magyar "baloldal".

Diocles 2009.11.15. 17:57:29

Török Gábor most Kovács Lászlót nyomatja? Ennyire nyíltan?

Egyébként nem lepődnék meg, hogy ez volna a forgatókönyv Mesterházy "kinyírására", valakik ugye bedobták a nevét a hét közepén, tehát még bő két hét van arra, hogy a megmondóemberek (akiket a fene tudja ki mozgat)agyonfanyalogják magukat, ill. az óvodáskori csoporttársak is előálljanak valami kompromittálóval...

Mindenesetre az nagyon ciki lesz Mesterházynak, ha a neve ilyen félhivatalos megfuttatása után ejtik, gyakorlatilag bukott politikusnak fog ezzel számítani.

j.sz. 2009.11.15. 18:00:37

@6.Lenin:

Ez szép és jó amit leírsz. Csak vajon erre van-e szándék?
Szerintem ma Magyarországon (és talán nem csak itt) kockázatos egy új pártot felépíteni. Főleg, hogy ehhez hiteles, akár új arcok kellenének. Ki lépne elő a semmiből erre? Az ex-MSZP-sek? De hisz az mitől lenne más mint a jelenlegi szocialista párt?
Addig, amíg az MSZP brand-nek elmegy, és a jövőre tartogat lehetőségeket, nem hiszem hogy valaki a baloldalon megpróbálkozna világmegváltó tervekkel. De ez az egész annyira hipotetikus, hogy kár ilyeneken agyalni. Úgyis április végén leszünk okosabbak, akkor lesz érdemes figyelni a pártok interakcióját és magukat a pártokat is. Addig csak ködszurkálunk ilyen értelemben.

6.Lenin 2009.11.15. 18:06:29

@j.sz.:

Valamiért elszállt a hsz-em,megpróbálom még egyszer.

Szinte szóról szóra erre a válaszra számítottam,viszont nem értek vele egyet.

OK!az MSZP ellenzékben lesz,sok megalakuló és eltűnő pártocskákkal.
2014-ben bukik a Fidesz.
Mitől lenne esélyesebb az MSZP,mint most.Ennyire szerintem nem hülyék a választók.
Viszont előjönne 1 igazán radikális párt,vagy pártok.Az meg kinek lenne jó?

Szerintem,ha elindítanának 1 "tiszta" múlttal rendelkező valódi szocdem és liberális pártot,mert szükség van/lenne rájuk,sokkal nagyobb lenne az esélye a váltó koalíciónak.

Mo mindenképpen nyerne,még akkor is,ha 2014-ben nem bukna a Fidesz.
Hosszútávon ennek lenne értelme,szerintem.Ezzel mindenki nyerhetne.

Ha marad minden így,marad a vergődés is,az meg kinek jó?
Mindenki változást akar.

statez 2009.11.15. 18:07:05

Miért kellene ezt az MSZP-t megmenti? A rendszerváltás legnagyobb adóssága, hogy nem jött létre egy valódi szocialista, szocdem párt, helyette itt maradt ez a posztkommunista fekália, ami azóta is bűzlik, fertőz, beborít mindent, és aminek az eltakarítására most végre lehetőség nyílik. A helyén pedig zászlót bonthat egy hiteles vagy legalábbis hitelesebb baloldal.

6.Lenin 2009.11.15. 18:07:48

Bocsi, mégis csak átment mindkettő.

Arivistus 2009.11.15. 18:18:29

Az MSZP-nek alapvetően két csoportban maradtak szavazói:
1.: Nyugdíjasok
2.: Romák
Se Mesterházy, se Kovács László nem cigány, viszont Kovács eléggé nyugdíjasnak látszik. Szerintem teljesen egyértelmű, hogy őt kell elindítani. Ő tudná mobilizálni az MSZP egyik utolsó megmaradt szavazóbázisát.

6.Lenin 2009.11.15. 18:21:47

@j.sz.:

Hát pontosan a szándék hiánya a legnagyobb tévedése a baloldalnak.

2009-ből visszanézve(természetesen ezt akkor kevesen láthatták),a Fidesz is tévedett 1-t 1998-ban,amikor túl korán akarta a hatalmat.
Ha nem akartak volna akkor kormányozni,ma már mindenen túl lehetnénk,ezt a válságot letudtuk volna 2002 előtt.
Azt hiszem Orbán megtanulta a leckét,most kevésbé kockáztat.
Hagyja,hogy az MSZP felmorzsolja saját magát,úgy,hogy még a saját jövőjével sem törődik.

Abban igazad van jövő őszre okosabbak leszünk,de most se rossz ezen morfondírozni.
Egész nap esett.

imres 2009.11.15. 18:25:50

Úgy gondolom, sokkal mélyeb problémával küszködik a baloldal legnagyobb pártja, mint egy "egyszerű" miniszterelnök-jelölt választás.
Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában.
Én úgy érzékelem, Európában és a világ fejlett országaiban kifulladt a 2 vh. óta tartó baloldali konjunktúra, aminek elsődleges oka, hogy a kapitalista világrend kérdéseire nem tudnak (soha nem is tudtak) pozitív válaszokat adni.
Nem akarok hosszas történelmi fejtegetésbe bonyolódni, de az utolsó "történelmi tettük" a Montánunió létrehozása volt, ahol egy német és egy francia, ha úgy tetszik egy konzervatív és egy szocialista kiegyezése teremtette meg a közös Európa alapjait. Bad Godesberg (1958) csupa negatív döntésével csak elodázta a kapitalizmusra adott válaszokat. Azóta nem történt semmi.
Megragadtak a múlt század közepi viszonyok rossz válaszainak szintjén.
Ha Európa legutóbbi 10 évét megvizsgáljuk, a baloldal (a szélbal kivételével) nagyon nagy veszteségeket könyvelhet el.
Magyarországot most érte el a változások szele.
Úgy gondolom, hogy hosszú távon sincs jelentősége annak, hogy most ki lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Azért nem, mert abban a válaszok nélküli ideológiai katyvaszban, amiben a baloldal fő, nagyon hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra kormányzóképes erő legyen.
Amíg képtelen hiteles válaszadásra, addig a hívek fogyása megállíthatatlan. Magyarországon is és Európában is.

j.sz. 2009.11.15. 18:35:17

@imres:

A baloldal válsága szerintem nagyon messzire vivő kérdés, és aligha tudjuk itt megválaszolni. Az MSZP és pl. az SPD gyengélkedése véleményem szerint nem egy tőről fakad például. De a jelenség -mivel az ilyen gödör-pozíciók egyszerre jelentkeznek több helyütt- kétségkívül létezik. Persze lehet próbálkozni egyetemleges válaszokkal (és kell is politológiai értelemben biztosan), de külön-külön is izgalmas kérdés vizsgálni az egyes baloldali pártok helyzetét.
Az ideológiai csere-bere pedig nem új jelenség, ez nyugaton már tart pár évtizede. A baloldalnak azért voltak sikeres próbálkozásai, elég a Blair-féle New Labour-ra gondolni (vagyis a Giddens-i harmadik útra). A baloldal meg kell találja a maga válaszait a 21. század kérdéseire, de ugyanez igaz a jobboldalra is. A Fidesz pl nem sokáig fog megélni a nagyot ütő szólamokból, hanem víziót, ideológiát kell adjon (egyelőre nem kell adjon, előbb választást akar nyerni).

6.Lenin 2009.11.15. 18:40:02

@imres:

Szerintem is elsősorban a trend a lényeg,aztán lehet agyalni,Karsai-é a megmentő vagy más.
Vannak beindult folyamatok,amiket elhúzni(időben)lehet,de megállítani már
nem.
Megelőzni,megakadályozni a kialakulásukat,ahhoz kell az igazi politikusi képesség.

Parajpuding 2009.11.15. 18:48:41

Mesterházy? Hehehe. MSZP által kinevelt, "rezzenéstelenarccalapofánkbahazudó" típus. Nem felejtem el, ahogy elmagyarázta, hogy a Gyurcsány utáni miniszterelnökjelölés cirkusza teljesen flott és abszolút rendben lévő menet volt. Sőt.:) Ez az az emberfajta, aki mosolyogva tudja megmagyarázni, hogy a a vágóhíd szanatórium.
Egyszóval: Az MSZP esetében csak az a kérdés, hogy végleg elnyeli a folyó, vagy azért a maradványait még feldobja a víz.

6.Lenin 2009.11.15. 18:49:48

@statez:

Igen,néha röviden fogalmazva is megragadható a lényeg.
Szerintem is ez lenne.

Lev Menachem 2009.11.15. 18:55:40

kommentelőknek: Ezt a pártot megmenteni, minek? Ez kb olyan mintha 3x totálkárosra tört trabantért siránkoznánk, hogy nem lehetne-e belőle még mercedest varázsolni..

nem vazze, sose volt az, nem is lesz, a szart hiába pucolod aranyfogkefével, az attól még szar marad!

Gandi77 2009.11.15. 18:56:41

Egy apróságot emelnék ki a cikkben leírtakkal kapcsolatban, igazat adva Török Gábornak abban, hogy az MSZP jelenleg csak a rossz és a még rosszabb között választhat.
A kérdés hogy a jelölés mennyiben szolgálja a párt rövidebb távú ( a vereség minimalizálása ), illetve a hosszabb távú, az MSZP-nek, mint pártnak a megújítására irányuló törekvést.
Az első szerint – a buktát mérséklendő - talán hasznosabb volna Kovács et. jelölése.
Véleményem szerint az MSZP egyetlen esélye az óriási kudarc elkerülésére az elkötelezett szavazók minél nagyobb arányú mozgósítása. Ennek a javarészt nyugdíjas, egykori párttag szavazórétegnek K. L. lenne az a hívó szó, amiért ringbe szállna. Személyes tapasztalat, hogy őket nagyon frusztrálja az MSZP ( szóhasználatukban: A PÁRT) mélyrepülése, ők a megoldást egy öreg, tapasztal harcosban látnák, aki – mivel a Gyula kiesett – nem lehet más mint nevezett Gyulánk egykori külügyminisztere. Ennek a jelölésnek azonban kicsi az esélye. Minden párt, aki nagy, vagy annak képzeli magát kénytelen ugyanis olyan listavezetőt találni, akitől legfeljebb a választók 30-40 százaléka kap hányingert. A kis pártok nem számítanak. Most őszintén, ki a fenét érdekel, hogy kit szeretne a Jobbik, az MDF, vagy valamelyik SZDSZ a sok közül kormányfőnek?
Kovács jelölése az MSZP részéről annak beismerése lenne, hogy már csak a saját törzsgárdánknak játszunk, amit a fentebb említett kispártok megtehetnek –amit a szavazóik el is várnak tőlük - de egy, az országot 8 évig irányító (?) nagy néppártszerűség számára ez blama.
A második szempont, a megújulás. Bizony ráférne egy nagytakarítás az MSZP teljes vezérkarára. Horn óta nincs karizmatikus vezére a nyugdíjas pártmunkásoknak, az egyszerű embereknek, a rendszerváltás veszteseinek. (Antall-bérenc. – a 90-94 között munkanélkülivé vált ipari melós). Ez a fejnélküliség nemhogy egy pártnál, de egy gittegyletnél sem tartható hosszú távon.
Mesterházy A. hosszabb távon ígéretesebb, bár mozgósító ereje roppant csekély. Élek a gyanúval, hogy a vidéki pártszervezetek talpasai semmit nem tudnak róla.
Talán egy újabb, gyurcsányi karrier indul el? Az MSZP öregjei (Kiss Lendvai, etc.) úgy tűnik taccsra tették egymást, ill. senki nem tolakodik a választási pofonért, de ez a fiatal Gy.- klón még az orruk alá dörgölheti párszor az elkövetkező négy évben, hogy fatökűek, én legalább megpróbáltam.

Punxsutawney Mormota 2009.11.15. 19:06:13

Ha van egy kis eszük a szocialistáknak (amit persze kétlek), akkor Kovácsot jelölik... Hogy miért? Csakis azért, amiért a Konklávé Ratzinger bíborost választotta meg. 70 éves (volt), az egyensúlyt képviseli a liberális és konzervatívok között. Kimondva kimondatlanul arra törekedtek, hogy a következő pápaválasztásnál valamelyik oldal egy "nagyot dobhasson".
Nos, ennek az analógiájára Kovács lenne a megfelelő választás. Elég öreg már, hogy ne legyenek illúziói, ez a jelöltség már nem változtat meg semmit sem, valószínűleg enélkül is kap majd egy-két díszdoktori és -polgári címet :)
Az MSZP-nek lesz négy éve az ellenzékben, hogy egy Mesterházyból / Molnárból fajsúlyos miniszterelnök-jelöltet faraghasson. Nem hiszem, hogy ezt a puskaport most kellene ellőni.

váév építők (törölt) 2009.11.15. 21:08:19

"az erőt és a tapasztalatot sugallja (akinek nem lenne világos: Orbán Viktorról beszélek)"
- :DDDDD az év röheje

Viktus 2009.11.15. 21:08:37

"Holnapra megölünk minden magyart" ilyen jelszóval tombolnak a cigányok Sajóbábonyban

www.minap.hu/news.php?extend.17697.2

Pl. polgárháborút szerveznek a szocik a cigányokat ráuszítják a magyarokra ... csak ez megint visszafelé fog elsülni elsöprő jobbikos győzelem lesz itt keleten.

mrs. white 2009.11.15. 21:12:45

Ha normális pártot akarnának építeni Mesterházyt választnák, de nem akarank ez tisztán látszik. erre már lett volna lehetőségük az elmúlt húsz évben. Poszkommunista csontvázak alkotják most is elitjét. A fiatalok is méltóak hozzájuk lásd Zusi. Hosszútávu esélyük egy pártszakadás eljátszásával szakítani a múlttal és fiatal valamelyest hiteles (inkább ugy mondanám most még nem teljesen hiteltelen) figurákkal újra kezdeni. Egyébként pedig marad Kovács a keménymag megszólítására. Csak a keménymag szép lassan kihal és 4 év múlva már a 10% sem lesz meg, teszem hozzá hál istennek. A történelem szemétdombjára kerülnek ahogy eddig is kellett volna. Ez talán esély egy normális baloldali párt megjelenésére.

mrs. white 2009.11.15. 21:19:28

@rockjano: 2/3-al nem lehet mutogatni ott muszály produkálni. Vagy bejön vagy nem. Egy diktatúra lényegesen hatékonyabb egy demokráciánál. az élő példa, hogy pár mandátum különbséggel sem lehet megbuktatni egy tökéletesen alkalmatlan pártot, viszont a parázás miatt nem a kormányzással foglalkozik. Ha meg nem müködik a 2/3 akkor 4 év múlva jöjjön a másik. Ez a demokrácia.

belekotty 2009.11.15. 21:21:20

Amikor olyan hírek lebegnek hogy az MSZP beveszi a listájára Kókát, akkor már azon tűnödöm, hogy jobb lenne ha eltünnének a parlamentből.
Mondom én, aki mindig ballib szavazó voltam.

belekotty 2009.11.15. 21:22:05

@mrs. white: Ha a muszályt kijavítom muszájra, akkor nyelvtannáci vok?

Balt 2009.11.15. 21:22:48

@rockjano: A 2/3-tól egyedül a Jobbik ütheti el a Fideszt, az MSZP önmagában nagyon kevés lesz ehhez. (Lásd Debreczeni "Pécs után, Mohács előtt" c. cikkét, ill. a hivatkozott Medián(?) kutatást. Hárompárti parlament esetén elég 20%-kal megverni az MSZP-t (ill. a listán második helyezett pártot) a kétharmadhoz. (Jobbikos koalícióval - ami azt hiszem mára biztosan nem reális opció - 14% is elég.) Most olyan >60% a 10%-hoz az arány...

raskolnikoff 2009.11.15. 21:24:45

Teljesen mindegy ki lesz az mszp minelnök jelöltje. Ez a párt 1990 óta nem tudott egy normális vezéregyéniséget kitermelni. Horn ugyan vezéregyéniség is volt, kormányképes is volt, vitte is a dolgokat, ahogy vihette, de a múltjába mindig belekötöttek. Medgyessy egy kívülről jött ember volt (már akkor nem volt igazi, saját jelöltjük), meg is buktatták. A puccs alatt felmerült ugye Kiss Péter neve is, mint utód (rettenetes), kiszes volta még talán nem is lett volna akadály, de ott betöltött funkciójánál fogva ő még az mszmp politikai bizottságának is a tagja volt. Hát jött a semmiből Gyurcsány: ki tudja, hogy mit ügyködött akkoriban az ISM élén - most járhat magyarázkodni a bíróságra a Zuschlag ügyben.

Na és akkor ott van Szekeres Imruska! A 2006-os választások előtt, sőt még a jelölés előtt megkérdezték egy tv műsorban, elvállalná-e a minelnöki jelölést? Ő akkor azt válaszolta, ez most nem aktuális - nagyon jól megnyomva a "most" szót. Szerintem ez a "most" még ma is időszerű.

Volt még egy pillanatig szó Glatz Mindentudó Ferencről: akkoriban egy rádióriportban kétszer is elmondta valamire, hogy "ez miatt". Ő, aki az akadémia elnöke is volt, meg miniszter, meg egyetemi tanár. Vértes András már annyira komolytala volt - és különben is iszonyú a fogsora.

Más nem marad hátra, minthogy az mszp írjon ki pályázatot a minelnöki jelöltségre. Vagy - ha végképp nyugdíjba akarják küldeni - dobják be Kovácsot.

Balt 2009.11.15. 21:25:40

@rockjano: "És ne gondold hogy 4 év fidesz után nem lesz esélyük...lesz, vagy nekik vagy másnak (ez inkább a kérdés)"

Nekik szerintem semmi. Ki újítaná meg a pártot? A komplett ifjúbalt kinyírták a Zuschlag-üggyel, ebből nincs visszaút a politikába. Gyurcsány csak visz szavazót, hozni nem tud. Marad Szili, Lendvai, Kiss meg Szekeres. Kb. ennyi.

Balt 2009.11.15. 21:28:00

@rockjano: "Egyszerűen azért mert rájönnek hogy mit meg lehet tenni 2/3-al magyarországon, és tudatosan oda szavaznak."

Lehet még rettegni a 2/3-tól, de emellett (és persze nem a Fidesz mellett) a blogíró is letette a voksát... Lám te is, egy poszttal feljebb: "Ők csak jól akarnak élni, és ha a választás után néhány hónappal nem fognak érezhetően jobban élni (márpedig nem fognak) akkor a fidesz mostani támogatottsága iszonyat gyorsan fog elolvadni és marad a törzsbázis. Úgy pedig reformokat nehéz csinálni, anélkül meg nem fog a gazdaság jobban menni szóval ugyanabba a szerencsétlen spirálba kerülünk mit eddig."

Balt 2009.11.15. 21:31:19

@Diocles: "Mindenesetre az nagyon ciki lesz Mesterházynak, ha a neve ilyen félhivatalos megfuttatása után ejtik, gyakorlatilag bukott politikusnak fog ezzel számítani."

Jövő héten áll a bíróság elé Kecskemétem. (Ja, egyelőre mint tanú, persze. :)) Jó kis vágóképek tudnak készülni az eseményről a kampányra. Hajrá, Mester! :))

Balt 2009.11.15. 21:36:57

@Arivistus: "Se Mesterházy, se Kovács László nem cigány"

Minden rasszizmus nélkül: erre nem vennék mérget...

belekotty 2009.11.15. 21:40:21

Azért az emeszpének van tartaléka. Bajnai nem fog indulni, bár most jól csinálja. Jön Viktor és egy évig elbíbelődik a sok lopás felgöngyölítésével, ezzel el lesznek foglalva az emberek. Aztán rájönnek hogy Viki nem kolbászból fonja a kerítést, hanem szögesdrótból. Négy év múlva ha Bajnai indul, komoly esélyei lesznek, de csak ha kitakarítja az emeszpéből a sok hiteltelen politikai hullát, mint Augiász istállóját Herkules. Bár ez a feladat azon félisten képességét is meghaladja szerintem, mert ez a korrupt banda oda van betonozva.
Az emeszpét Viki tudná kitakarítani, ha elvitetné őket börtönbe, de a saját jól felfogott érdekében ezt nem fogja tenni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.15. 21:50:03

Hiányolom a neveket az elemzésből, ez így túl általános. Én konkrét jelöltet is megneveztem, indoklással:

fedor.blog.hu/2009/09/29/harom_a_kislany_3

Ez persze nem jelenti azt, hogy így lesz, csak azt, hogy szerintem így lenne logikus :-)

2009.11.15. 21:50:29

@belekotty: miért nem érdeke OVnak, hogy bebörtönözze őket??

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.15. 21:52:02

@6.Lenin: "Ha nem akartak volna akkor kormányozni,ma már mindenen túl lehetnénk,ezt a válságot letudtuk volna 2002 előtt."

Persze, a világgazdasági válság megállt volna Hegyeshalomnál...

Diocles 2009.11.15. 21:52:05

Kovács első ránézésre jobbnak tűnik - ebben igaza van Töröknek - de a másodikra már nem biztos.

1. Vele eleve lemondanak a 40 év alattiakról. Nem csupán a kora, hanem az egész személyisége a múltat idézi. Ilyen erővel akár Grósz Károly is indulhatna - ha élne.

2. A párton belüli érdekcsoportok el sem fogadnák, pl. a Gyurcsány-bébik, vagy Mesterházyék (elvégre őket tolná félre), vagy a budapestiek.

3. Vitatható nyilatkozatok tömege idézhető fel vele kapcsolatban is, lásd a 23 millió románt.

4. Az sem igaz, hogy nem voltak ügyei, pl. ha a Fidesz rámászik az Endrényi Évával kapcsolatos dolgokra, aki nem csupán az alsónaci miatt érdekes, hanem az üzleti ügyei miatt is, akkor van ott is muníció.

5. Kérdés, hogy a finnyás liberális értelmiséget hogyan szólítaná meg a 74 éves Kovács.

6. és mint már írtam, akkor zárnák be magukat egy generációs "gettóba", amikor már eddig is ez a legsúlyosabb problémájuk. Mert meg lehet nyerni az összes hatvanéves nyugdíjast is akár, de ha a 40 év alattiak számára nincs érdemi mondanivaló, és ezt ilyen látványosan jelzik is, akkor miről beszélünk?

Balt 2009.11.15. 21:57:56

@belekotty: "Az emeszpét Viki tudná kitakarítani, ha elvitetné őket börtönbe, de a saját jól felfogott érdekében ezt nem fogja tenni."

Szili, Lendvai, Kiss, Szekeres - valamiért fentebb ezt a négyest hoztam - nagy valószínűséggel marad, de csak botoxszal, hajbeültetéssel meg Norbi-update-tel lehet őket megújítani... :)))

rockjano 2009.11.15. 22:01:16

@Balt: Igen-igen csak az a gond hogy nállunk túl sok mindent meg lehet csinálni 2/3-al. Ami szerintem egyébként biztossan sőt bőven meglesz a fidesznek.

Alkotmányozni nem biztos hogy szabadna 2/3-al.
Amikor ezt kitalálták a Tölgyessyék akkor arra gondoltak (utólag naívan) hogy megállapodásra kényszerítsék a feleket.

Sokszor volt arról szó hogy egy nagy megállapodás kéne nállunk a különböző pártok és egyebek közt. Ez különféle érdekek miatt nem megy.

Lehet hogy a Fidesz majd átalakítja Mo-ot 2/3-al csak közben sokakban akkora sebeket fog ejteni és annyi gyűlölet fog velük szemben felgyűlni hogy azt ma még elképzelni sem tudjuk. Szóval megállapodás nélkül szerintem még 2/3-al sem fog menni. A fidesz mostani támogatottsága gondolom minenki sejti nagyon hamar el fog párologni.

Ha 2/3-al csinálnak elnöki rendszert akkor lehet hogy eygszer csak egy szocit találnak abban az erős elnöki székben és lehet hogy többet nem lesz 2/3-a senkinek hogy visszacsinálják a szocik meg megszeretik a dolgot ha az ő emberük van hatalmon.

Senki ne gondolja hogy egy abszolúlt és több cikluson keresztűl tartó jobboldali hatalom jön. Ez csak akkor lenne lehetséges ha a Fidesz pacifikálni akarná magyarországot tehát megpróbálna kiegyezni a baloldalla erre semmi esély a saját (elég) szélsőséges értelmisége miatt.

Az hogy a közvéleménnyel szemben mennyire nem lehet kormányozni arra tanulság az elmúlt 4 év (én sem gondoltam volna).

ha valaki meg népszerű akar lenni az szinte biztos hogy tönkreteszi magyarországot, mindegy kinek a kezében van a kormányrúd.

ben2 2009.11.15. 22:03:33

Az elemző és sok baloldali is abban téved, hogy az elmúlt évek kudarcait az MSZP vagy Gyurcsány szűk körének politikája okozta, ezért elviszik majd a balhét a választásokon, tanulnak a hibákból és 2014-ben majd jól visszatérnek.
Nos nem.
Az ország jelenlegi helyzetéért vastagon felelős az egész balliberális politikai-, gazdasági- és médiaelit. Amikor az öszödi beszéd után nem zavarták el Gyurcsányt (nem a jobboldali tüntetők, hanem a baloldal prominensei) azzal a teljes balliberális oldal - vállalkozóstól a nyugdíjas szimpatizánsig mindenki - magára vette azt az iszonytató hazugságtömeget, amely évtizedek óta gyűlt az ország felett.
Nem az MSZP hiteltelenedett el napjainkra, hanem az egész balliberális oldal, legalább annyira, mint az MDF-es hátország 94-ben.
Elég megnézni a Jobbik előretörését. Régebben egy Bácsfy Diána szinvonalú blöffre is százezrek vonultak ki az utcára tüntetni a fasizmus ellen, manapság egy valóban súlyos, mélyen elítélendő rasszista indítékú sorozatgyilkosság sem mozgat meg annyi embert, hogy ne legyen kínos mutogatni a tv-ben, milyen kevesen vannak.
A baloldali megmondóemberek Piszkos Fred szerepbe kényszerültek: akiket ők utálnak, azt a nép szereti, akiket szeretnek, azt a nép utálja.
A Fidesznek nem kell mást csinálnia, mint napi szinten ellátni Nyakó Istvánt munícióval és már is megvan a 2/3-ad, a Jobbik meg egyenesen ennek köszönheti a létét.
Ebből a helyzetből, mondjuk meg őszintén, nincs kiút.
2014-es visszatérés?
Úgy, ahogy a 90-ben még 10%-os MSZP nyert 94-ben?
Muhaha.
90 és 94 között a baloldalnak rendkívül erős és hiteles média hátországa volt, a független szakértő szerepét hitelesen játszó, jól felépített médiaértelmiséggel, akik közben nekik kampányoltak. Mára mi maradt? Drága Bolgár Úr sirámai, meg Tótha W. fröcsögései. Azt se felejtsük el, hogy az MSZP mögött 94 előtt felsorakozott a teljes magyar gazdasági elit (nevezhetnénk akár szervezett bűnözésnek is), annak minden erőforrásával, és miközben az MDF bénázott a kormányon, a teljes államaparátus vágta a cetlit és a nagy MSZP-s comeback-ra készült.
Most az államaparátus romokban, nagy valószínűséggel erős társadalmi felhatalmazással bíró jobboldali kormány jön, és ne legyenek illúzióink, Orbánnak nem esik majd nehezére keresztbe tenni a balos nagytőkés rétegnek, hogy még esélyük se legyen fű alatt az MSZP-t hízlalni.
A visszatéréshez hátország kell, és most nem a párt van válságban, hanem a hátország.
Az MSZP jelenleg ott áll a hadszintér közepén bekerítve, katonái szétszóródtak, utánpótlás elvágva, csak pár tiszt osztja az észt egy sátorban rutinból, hogy ki tűzze ki a zászlót, ha majd győznek.
Ki menti meg az MSZP-t?
Ki fogja megmenteni az SZDSZ-t, az MDF-et, a Miépet, az x+1 Kisgazdapártot?
Nem mindegy?
Miért kellene egyáltalán megmenteni őket?

6.Lenin 2009.11.15. 22:03:44

@Fedor:

Én a 98-2002 közti időről írtam.
Mindenki más jobban vette a"vg"válságot.
Jelenleg csak mi megyünk ellenkező irányba.

rockjano 2009.11.15. 22:09:03

@Balt: Az elszámoltatások kapcsán:
Ezek a dumák (mert dumák) szerintem jól jönnek az mszpnek.

Azt kell megérteni hogy POLITIKAI hibák miatt senki nem fog börtönbe menni (nem megy át ma se és nem is fog az ügyészségen) csak akkor ha közben magának, barátjának LOP is, meg ha az persze rábizonyítható. Akármekkora kárt is okozank az országnak.

Deutsch sincs börtönben a beléptető rendszere miatt pedig 1,5 milliárdnyi cucc rozsdásodik egy raktárban ma is stb...

Ez az egész elszámolósdi és ennek a baloldali túlreagálása egy baromi nagy BLÖFF

Balt 2009.11.15. 22:11:12

@rockjano: Ha ők is elqrják, akkor alighanem jön a Jobbik 4 év múlva. (Még ez sem feltétlenül tragédia, addig sokat csiszolódhatnak... :)) Talán az LMP-ből kinőhet valami (még akár be is juthatnak). A baloldali értelmiség meg hamar meg fog hasonulni, legalábbis én nagyon remélem, elapadnak azok a csapok, amit oly igyekezettel igyekeznek évtizedeken át meghálálni...

rockjano 2009.11.15. 22:12:55

@ben2: nagyon optimista vagy, a hátország nagyon gyorsan vissazépül majd és ma sincs annyira leépülve csak bújkál meg csalódott stb...

Egy jó kis ellenzékiség kell neki ez meg meglesz... (Ja meg sok FIdesz nagyképűség, erőszakosság és duma ezekből sem lesz hiány).

Ideje is a baloldalnak hogy ellenzékbe kerüljön lehet hogy 4 évvel ezelött kellett volna, most jobban állnának :-)

Balt 2009.11.15. 22:16:51

@ben2: Ez ragyogó összefoglaló, szerintem egy önálló blogot is megérne.

rockjano 2009.11.15. 22:18:23

@Balt: A jobbikot a fidesz csinálja ki, és ők tényleg túl hülyék kormányozni (hálisten) a szavazóik meg főleg a vesztesek közül kerülnek ki.

Az LMP szerintem egy reménytelen népség.

A csapok meg nem ürülnek ki lásd a fidesznek sem ürültek ki 8 év alatt. pláne ha valaki jól szerepel önkormányzatilag. :-))) ja meg most azért van Bajnai és nem Orbán hogy tartalékoljanak (teszik is rendessen)

Egy valamire való liberális pártra szükség lenne az igaz mert az a hely most ürül (nem szerintem az mdf nem tudja kitölteni).

A Fidesz nem tud középre beülni mert van egy borzalmas tagsága és szörnyű értelmisége (ezekkel még sok gondja lesz egyébként)

A maszop meg balra megy el, nemi tehet mást. Lesz még itt nagy népgyilkos megszorító fidesz. :-))))

Balt 2009.11.15. 22:21:34

@rockjano: Ne legyenek illúzióid, ma erős népakarat mutat a felelősségre vonás irányába. (Mégiscsak egy komplett társadalomtól, uram bocsá': nemzettől raboltak el 8+x évet...)

(Az tisztán látszik, hogy a beléptető rendszert rég fel kellett volna szerelni a permanens futballhuliganizmus miatt, már többszörösen bejött volna az ára... Jut eszembe: ki is tartja raktárban, és ki nem szereltette fel 2002 óta? Tán csak nem egy bizonyos gyurcsányi sportminiszter és a beosztottai...?)

Balt 2009.11.15. 22:22:44

@rockjano: "Egy jó kis ellenzékiség kell neki ez meg meglesz..." Meg. Örökre. :)

Balt 2009.11.15. 22:24:11

@Balt: Merthogy ebben a formában nem jönnek vissza többé, azt garantálom. :))

imres 2009.11.15. 22:26:42

@j.sz.:
"Az ideológiai csere-bere pedig nem új jelenség, ez nyugaton már tart pár évtizede. A baloldalnak azért voltak sikeres próbálkozásai, elég a Blair-féle New Labour-ra gondolni (vagyis a Giddens-i harmadik útra). A baloldal meg kell találja a maga válaszait a 21. század kérdéseire, de ugyanez igaz a jobboldalra is."

Én azért nem nevezném annyira sikeresnek Blair útkeresését. Sőt! Tökéletesen illeszkedik abba a sorba, ami a baloldal nyűgje kapitalista viszonyok között és amire képtelenek koherens választ adni.
Abban tökéletesen igazad van, hogy a 21. század kihívásaira mindegyik kormányzóképes erőnek választ kell adnia, itthon is, külföldön is.
A fő különbséget a konzervatívok és a szociáldemokraták között abban látom, hogy a konzervatív eszmerendszert nem kötik gúzsba oly mértékben az ideologikus béklyók, mint a szocdemeket.
A konzervatívok, építve a kisközösségek aktív társadalomformáló erejére, a fontolva haladást alkalmazva, hosszú időre sikeresek lehetnek európai viszonylatban is.

Néhány gondolat erejéig kitérnék TG. kérdésére is. Úgy gondolom, jelen pillanatban az MSZP-t egyetlen szempont kellene, hogy vezérelje. A veszteség minimalizálás. Eddigi megnyilvánulásaik nem ebbe az irányba mutatnak. Én úgy érzékelem, hogy a párton belül ezerrel működik a kamarillapolitika. A nagy öregek - értsd: akik már a KISZ-ben is tevékeny részt vállaltak hazánk szocialista építéséből és az ifjúság erkölcsi, politikai neveléséből - értik a módját annak, hogy az új áramlatokat - lásd: fiatalokat a vezetésbe - nem mindig tisztességes módszerekkel leszereljék. Én nem vitatom azt, hogy néha egy párton belüli ellentétek megoldására nem alkalmazható, de amikor a vezérkar tevékenysége ebben merül ki, ott már nagy baj van. Az MSZP most ilyen.
Bedobja a fiatalítás jelszavát, majd esélyes miniszterelnök-jelöltnek megnevezi többek között Kovács Lászlót. Vicc.
Én azt látom, hogy az MSZP-ben több az ötlet, mint az - erre a posztra - alkalmas személy. Ráadásul Lendvai - aki most már a végletekig beleéli magát az örökké fecsegő anyós szerepébe - érzelmekkel telített megnyilatkozásai riasztják a semleges szemlélődőt, de sok esetben a pártvezetés egy részét és a párttagságot is. Így nehéz lesz olyan jelöltet találni, akinek mentőkötelébe belekapaszkodhatnak hithű szocdemek, szoclibek, reformerek, megélhetésiek, börtönaspiránsok, ... és ki tudja még kicsodák.

rockjano 2009.11.15. 22:26:59

@Balt: Ugyan-ugyan...szerintem csalódni fogsz.

A kérdés az hogy ki lesz a váltópárt...de lesz ne aggódj. (szerintem nem lesz más egyébként)

És kitől raboltak 8 évet??? Nekem megvolt úgyemlékszem :-) Sajnos nem lettem fiatalabb

Nyugi most jól érzed magad még egy év és nem fogod :-)

Balt 2009.11.15. 22:31:40

@rockjano: Már az is nagy öröm, hogy veled viszont madarat lehet fogadni jövő ilyenkor. :)

imres 2009.11.15. 22:32:58

@rockjano:
"Azt kell megérteni hogy POLITIKAI hibák miatt senki nem fog börtönbe menni (nem megy át ma se és nem is fog az ügyészségen)..."

Azért lássunk tisztán!
Én is remélem, hogy politikai hibák miatt senki nem fog börtönbe menni. Hozzátenném, hogy a FIDESZ részéről nincs is ilyen szándék.
Abban viszont nem vagyok biztos, hogy ott, ahol bűncselekmény gyanúja merül fel, félrenéznek és nem tesznek feljelentést.

rockjano 2009.11.15. 22:39:52

@imres: Szándék nincs csak ijesztgetés. Senki ne vizionáljon Gyurcsányt bilincsben mert ilyen nem lesz.

És igen lesz ahol félrenéznek (és ma is van :-) mert ők is érdekeltek ebben-abban (lásd Centrum stb...). Pedig még csak ellenzékben vannak.

Sokkal nagyobb az összefonódás a két nagy párt között mint azt néhány jobboldali látni vagy tudni szeretné, ezért se higgye senki a baloldal eltünését, bizonyos szempontból szükségük van egymásra (ismerik egymást a parlamentben együtt kávéznak stb...)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.15. 22:40:57

A logikus döntés a nagytermészetű Kovács Laci bácsi!

Ő még tudna lelkesedni, ő még pályafutásának megkoronázásaként élné meg, h a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje lehet, őt még bírnák a neoliberális kommunista nénik és bácsik, ő nem volt itthon sokáig, így kevesebb lopásban és belterjes mocskolódásban vett részt. Aki őt támadná, annak nemigen lenne eszköz a kezében, h "nabazmeg, ez is csak a gyurcsány embere", stb...

Minden-minden amellett szól, h Kovács Laci bá' tudna több szavazatot hozni a szegfűtermesztő nyugdíjas klubból.

Ám én mégis azt mondom, h Mesterházy legyen a jelölt. Ő az, aki nem bírná idegileg a hosszú kampányt, s hibát-hibára halmozva vinné süllyesztőbe az utódpárt rogyadozó maradványait. Hajrá! Legyen Mesterházy!

rockjano 2009.11.15. 22:42:01

@Balt: Figyu itt megy a háttérben a Heti7-es már most nagyon vidámak. Az igazság az hogy a balos médiának már úgy kell az ellenzékiség mint egy falat kenyér, jól fog jönni nekik.

nekem személyessen egy kis világgazdasági válság vége kellene, ja meg ha a fidesz valóban eltörli az ingatlanadót az nekem nagyon jól fog jönni :-))))

belekotty 2009.11.15. 22:44:30

@Letícia: Mert ezekkel a szocik mindig vesztesek lesznek, annyira leírták magukat.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.15. 22:50:20

@Fedor:

"Persze, a világgazdasági válság megállt volna Hegyeshalomnál..."

Megmosolyogtató az a fajta mentegetés, amelyik az ország szar helyzetét pusztán a válságnak tudja be, miközben már a válság előtt is, a két utolsó évben totálisan megállt a gazdaság, mindössze 1%-on toporgott a gdp növekedés, míg a szlovákoknál egy adott pillanatban 14%-on viharzott.

És most? Az exvisegrádi országok közül nálunk messze a legmagasabb a gdp arányos eladósodás (kb. 80%, míg a többieknél kb. 30%-40% körüli), náluk már 1% körüli a növekedés, míg nálunk -7%-os a csökkenés. Fasza!
Tényleg vicces, amikor a tudatlanság magabiztosan fogja rá a világválságra a heggyé nőtt trágyakupacot.

Balt 2009.11.15. 22:57:30

@rockjano: Heti 7-es sehol nem lesz egy év múlva, meglásd! :) (Legalábbis nagyon remélem! Csak a saját érdekedben... :))

6.Lenin 2009.11.15. 23:05:52

A szociknak+a becipelt apróságoknak(SZDSZ?MDF) van 200 körüli képviselőjük.2010-ben lesz

Kovács L'bával mondjuk 35 drb
Mesterházy-val 45 drb
1 titkos Nagyágyúval 50 drb

Aztán?

rockjano 2009.11.15. 23:14:16

@Balt:

Erre kötök veled fogadást!!!

Mi legyen a tét???

6.Lenin 2009.11.15. 23:19:12

Közben kicsit elszunyókáltam és

MEGLÁTTAM a szupertitkost és megsúgta(ekkor ébredtem fel)
Ő tud hozni 55 drb-ot.

Megmenekült az MSZP!!!
Ő a megmentő!
Láttam!

6.Lenin 2009.11.15. 23:35:40

Még 1-et láttam!

A hülye Fidesz megint bukott!

Vona G. a Jobbik részéről és a Szuper N. az MSZP részéről aláírták a koalíciós megállapodást.

A jelenlegi koalíció legerősebb pártja (Jobbik)adja a miniszterelnököt(nőt)
Morvai K személyében.
A többi miniszterek személyében is megállapodás született.

Orbán V. hollétéről jelenleg nincsenek hitelt érdemlő információk.

Néhány magyar turista állítja, látták Vlagyivosztokban a tengerparton fecskében a tenger felé szaladni,de ez nem ellenőrzött információ.

Mindenki megmenekült,még a Heti 7-es is.

2009.11.15. 23:51:20

@6.Lenin: Oké, nyugi...szupertitkos ember: csak nem Lényin??:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.16. 00:49:54

@rockjano: Nota állj! ;)
- mert mi lesz, ha nem is lesz 2. forduló?!

Marketinges · http://labrador.blog.hu 2009.11.16. 09:20:04

Kedves Gábor!

Én már nagyon várok egy olyan elemzést, ami azt mutatja be, hogy a Gyurcsány-Kóka korszak nagyobb veszteséget okozott az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, mint 10 darab Orbán, Kövér, és 2 millió Fidesz aktivista.
Amíg ezzel nem néz szembe az MSZP, addig NINCS ESÉLYÜK. Addig rikoltozhat ez a disztrójer, hogy "demokraták ébresztő". amíg valaki kemény tökű szoci azt nem mondja: Feri, menj a picsába! Én speciel Molnár Gyulát várnám! Addig viszont csak maguk alatt vágják a fát. Szerencsére!
És valóban valahova kell mennie a szavazóknak. Még alacsony részvétel mellett is nyílik tér a kispártoknak a bekerülésre.

Szóval, Gábor, várom az elemzést!

Balázs

Periksz 2009.11.16. 13:07:53

Nos, a leendő min. elnök jelölt úr (M.A.) személyiségéről mindent elmond az a jelenet, amikor pár héttel ezelőtt a Fidesz bejelentett parlamenti sajtótájékoztatója előtt odatolakodott a kamerák elé, és így ő nyomhatta a szöveget. Répássy meg rezignáltan figyelt a háttérből.
A fiú pont ilyen határozottan nyomult eddigi karrierje során: ’98 előtt a MEH alkalmazottja volt és felajánlotta szolgálatait Viktoréknak. Ők meg nem kértek belőle, mert nem tűnt olyan megbízhatónak a Horn-féle hivatalban eltöltött évek miatt. Ekkor kopogtatott be a Maszop-hoz…

vitrioldave 2009.11.16. 14:37:13

A rövidtávú veszteségminimalizálás nyilvánvalóan Kovács Lacát jelenti, vagy valaki hozzá hasonló öreg bolsit. Csak ebben jövő nincs, a kihaló generációra nem túl cáélszerű pártot építeni. Az ifjútörökök, lásd Mesterházy ezzel szemben magukban hordozhatják a jövőt, csak épp olyan súlyosan benne vannak a kabátügyben, hogy kérdéses elég hülye-e ahhoz a tömeg hogy belátható időn belül esélyük legyen. Másrészt kérdés, mi Fletó célja ebben a helyzetben? Esélyes, hogy a párt totál szétverésére bazírozik, miután rájött hogy az MSZP nevű konglomerátum, még egy hozzá hasonló manipulátor számára se kezelhető. Ebben az esetben fel fog tűnni egy új baloldali kispárt, talán épp a Kapolyi-féle szocdemek bázisán. Viszont úghy gondolom hatalmasat téved az MSZP ha négy év múlva való visszatérésre számít. Ha a FIDESZ elfuserálja az esélyét, akkor a Jobbik lesz a 2014-es befutó.

gall a miklós 2009.11.16. 15:13:03

Nem hiszem, hogy az MSZP felejtésre játszana egy új arccal. Elvileg eddig is azt hangoztatták, hogy szükségesek voltak a "reformok", "megszorítások".Most nincs más esélyük,mint ezen az úton menni tovább, szerintem van még mögöttük annyi szavazó, hogy ezzel sem buknának nagyobbat, mint egy fiatal,új jelölttel. Még Gyurcsány indítása is elképzelhető, bár merész ötlet.
Ha most megpróbálják kivonni magukat az elmúlt 8 év történéseiből, azzal egyrészt maguk is beismerik, hogy rossz volt a kormány tevékenysége, másrészt a maradék hitelüket is elvesztik. Kezdhetnek a tagok új pártot alapítani.

Készpénz Jancsi 2009.11.16. 16:41:40

A cikk konklúziójával egyetértek: Kovácsra bizonyára szívesebben szavaznak a csepeli ortodox kommerek. De róla mégis egy fehér nyaktollas dögkeselyű, --vagy egyéb dögevő állat-- jut eszembe. Ki az aki ezt a hálátlan feladatot el tudja vállalni, anélkül, hogy kiforduljon a gyomra? Talán még Gyurcsány is egy opció lehet, ha megásta a sírt, temesse is el az Mszp hulláját, neki már úgyis koszos a keze.

Zoltchy (törölt) 2009.11.16. 16:51:42

Szerintem, teljesen mindegy, ki lesz az MSZP jelöltje és az is mindegy, mi lesz a következő választás eredménye, nem ez az izgalmas. A politika nem fog gyökeresen megváltozni, mert miért is változna? Ugyanaz a 10 030 975 fő lakik az országban, akik nagy részének a politikával kapcsolatos elképzelései abból állnak, hogy ők kívánnak, a politikusok pedig teljesítenek, vagyis nem teljesítenek, mert korrupt rablóbanda az egész, illetve aki nem az, azt nem engedik a hatalomhoz jutni szegényt, pedig olyan jó ember.
Az összes "pofapárt", amelyik azt hitte, hogy a politika abból áll, hogy kiállunk a színpadra és addig szórjuk a demagógiát, amíg el nem kezdenek tapsolni, sorra összement.
Már csak egy maradt.
Nem az a kérdés, hogy mi lesz jövőre, hanem az, hogy mi lesz Orbán után!
Minél nagyobb aránnyal nyeri a választást, annál kisebb az esélye, hogy rá tudja kenni a bénázásait egy másik pártra. Ha pedig nem lesz képes csodát tenni (márpedig színpadról, mikrofon elől csodát csak ígérni lehet), a kiábrándult választóknak nehéz lesz dekára lemérni, ki, miről is tehet. Az egész 20 évet, de lehet, hogy még a tatárjárást is rajta fogják számon kérni (Orbán takarodj!), mert hát ilyen a magyar polgár, imád csalódni.
Ha Orbán hisz istenben - és nem csak mondja -, úgy kellene imádkoznia, hogy: "Istenem, segíts, hogy ne kapjak akkora hatalmat, mint amekkorát szeretnék!".

Készpénz Jancsi 2009.11.16. 16:54:14

@Marketinges: Igen, Molnár Gyula image-e valóban alkalmas lenne a kelenföldi Charles Bronson szerepre, de szívesebben halászgat el ő a XI.ker. vizeiben, ha érted mire gondolok. Másrészt nem is nézem ki belőle, hogy lenne hosszútávú víziója bármiről, talán a pályáztatásokat leszámítva...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.16. 18:06:42

@Marketinges: "Még alacsony részvétel mellett is nyílik tér a kispártoknak a bekerülésre."

Kétféle kispárt létezik, ebből az egyikre igaz, amit írtál: arra, amelyiknek nincs saját (kis) szavazótábora, tehát csak a leszerepelt pártokból kiábrándult szavazókra számíthat. Őket valóban keményen érinti, hogy egyáltalán elmennek-e AZOK a kiábrándultak vasárnap "pol-totózni" egyet a fülkében, vagy inka ODAhaza jól berúgnak;)

A MÁSIK fajtának VAN saját KIS, de fanatikus tábora, NAGY részvételi hajlandósággal, ezért nekik a MÁSOK távolléte éppen hogy kedvező... (a KÜSZÖB csak az érvényes szavazatok 5%-a - mint az köztudott;)
Rájuk tehát emígy érvényes a fenti mondatod:
"Alacsony részvétel mellett NAGYOBB tér nyílik a kispártoknak a bekerülésre, feltéve, hogy az ő potenciális szavazóik (nomeg a "kalandvágyó" bizonytalanok) mind elmennek szavazni."

kulalak 2009.11.17. 01:29:12

tessek mondani, az miert jo pont, hogy minden pazarlo intezkedest visszavonunk, leallitjuk a beruhazasokat aztan varunk. Ehhez miert kell tehetseg, miert 'jo' min.elnok Bajnai???? Eszem megall.
Mit csinal mint valsagkezeles??? Var, hogy elmuljon!!!
Lecsapott mar a BKVs visszassagokra? Megerositette a rendorseget? Megallitotta a GE gyarbezarasat? Azon kivul, hogy lekapcsolta a villanyt mit tud folmutatni es ezert mi miert nevezzuk valsagkezelonek? Inkabb HTKnak.

6.Lenin 2009.11.17. 13:18:57

@kulalak:

-Miért sírsz Dezső?
-Megdöglött a lovam.
-Beteg volt?
-Nem.Reformot vezettem be.
-?????
-Megpróbáltam leszoktatni az evésről.
-És?
-Már majdnem sikerült,amikor megdöglött.
-Soroksári volt?
-Nem.Bajnai.Ott vettem.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.18. 09:38:24

Mondom, h Török Zsolt menti meg:

malacnews.freeblog.hu/archives/2009/11/17/Torok_veszedelem_2/

Igaz, h közben a Jobbik szekerét is tolja, de ez úgy látszik nekik mellékes, vagy jó!

clownfish 2009.11.18. 19:43:59

@malac69 gerinckutató blogkalandor: ez egy hoax?
török zsolt egy vicc

amúgy szerintem is mesterházy lesz a jelölt, de kovács lászló indítása ésszerűen hangozna nekem. a jelenlegi állapotokat megalapozó száznapos osztogató politika egyik szülőatyja az európai uniós lapítás után elvihetné az "ősbűn" miatt kialakult balhét. szép keretes szerkezet lenne.

dimitrij 2009.11.28. 00:11:06

Kovács személye többet visz, mint amennyit hoz (értsd.: H. vagy Hazudós Kovács című jobboldali holdudvar média munkássága), Mesterházynak meg nincs támogatottsága, legfeljebb a párton belül. ha ez a kettő játsza a döntőt, akkor az egész megmérettetés nevetségessé, komolyan vehetetlenné válik... márpedig Mesterházy lesz a befutó, ma legalábbis így tűnik (2009.XI.27.). egyelőre nehéz megmondani, hogy a rossz, vagy a rosszabb döntés volt-e (lesz-e?).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.28. 22:31:36

M.A. az EDDIGI szakálkájával tök olyan VOLT, mint ZORRO...
Arra az imidzsre még talán a mostaninál sikeresebb kampányt is építhettek volna:
- nappal csupán a nagy El Qurró teszetosza követője...
DE ÉJJEL:
- ő az álarcos lovas, a szegények védelmezője a gaz Korbányzó ellen!
(Nomeg az ostoba Kövér őrmester megleckéztetője;)

tlac 2009.11.30. 11:56:28

Ha a Bokros-MDF jobban teljesít, mint MA-MSzp akkor van igazán vége az MSzP-nek. Így is bravúr az elmúlt 20 évük, 89-ben könnyen mehettek volna a levesbe..

szikjáró 2010.03.20. 07:20:29

hogy ki menti meg az mszp-t?

a "c" népesség
www.youtube.com/watch?v=GuT9Atag7fE
süti beállítások módosítása