Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
18:00

Egy évvel ezelőtt még volt jelentősége annak a kérdésnek, hogy vajon a Fidesz keltett-e megalapozatlan reményeket a kormányváltás érdekében. Hozhattunk idézeteket a párt ellenzéki korszakából arról, hogy a hatalmi váltás a problémák többségét egy csapásra megoldja, de arról is, hogy az új kormány alatt sem lesz kolbászból a kerítés. Ma azonban ez – bár a kimondott szavakkal legkésőbb 2014-ben a választók előtt el kell majd számolni - már kevésbé fontos. Most leginkább az számít, hogy a Fidesz képes lesz-e kezelni azt a gazdasági helyzet miatti csalódottságot, aminek a nyomai ma már a kormánypárti sajtóban is tetten érhetők.

Amikor a kormánypárti Magyar Nemzetben az egyik nap egy tekintélyes közgazdász a kormány gazdaságpolitikájának bukásáról, egy másik napon egy másik kollégája pedig az elhibázott egykulcsos adóról értekezik, miközben a miniszterelnök „szerencsétlen, nyomorult” országról és drámai helyzetről beszél, akkor egészen világos, hogy a már az előző bejegyzésben is leírt új helyzetben kezdi meg az őszt a magyar politika.  Az Orbán Viktor által célul tűzött „valósághoz igazodás” a politikai térben egy rettentően fontos következménnyel jár: alapvetően nem a helyzet leírásában („rossz”), hanem az okokban és a következményekben folytatódik a politikai vita. Valami hasonló történik, mint 2006 nyarán: akkor az MSZP-SZDSZ-kormány kényszerült feladni a választás előtti sikerpropagandát, és tulajdonképpen a „baj van” alapállításában a következő négy évben folyamatosan osztozott ellenzékével.

Fontos észrevenni, hogy – bár, mint láttuk, a magyar politikában nem szokatlan az ilyesmi – a politika rendkívüli pillanataiban jelenik csak meg ez a felállás. Általában a politika bináris kódja a helyzet leírásában is működik: a politika normál állapotában az egyik oldal A-nak, a másik B-nek (ami rendszerint A szorozva mínusz eggyel) mutatja be a valóságot. A versenyt ilyenkor joggal nevezik valóságértelmezőnek, hiszen a választóknak először azt kell eldönteniük, hogy vajon melyik leírást tartják hihetőbbnek, valóságközelibbnek. A polgár nincs könnyű helyzetben, amikor A-t és B-t hall egyszerre, s nem csoda, hogy gyakran hajlamos inkább meglévő politikai elkötelezettségei alapján dönteni, ami érthetően sokkal kevésbé ad lehetőséget a látványos szavazatvesztésre és -szerzésre.

Ez az állapot egészen addig tart, amíg nem válik teljesen tarthatatlanná az egyik helyzetleírás. Ha alig akad már ember az országban, aki elhinné, hogy lehet A-nak is látni az adott kérdést, a politika óriási kockázatot vállalna, ha kitartana a korábbi valóságértelmezése mellett. Ilyenkor érthetően az a kevésbé veszélyes, ha maga is elismeri a B-t – innen azonban egy teljesen új verseny kezdődik. Nos, az elmúlt napokban minden arra utalt, hogy éppen itt tartunk.

Lényeges ponthoz értünk: a második Orbán-kormány a valóságértelmező harcban (bár például „megszorításfronton” még kommunikációs csatában áll, előbb-utóbb azonban lényegében itt is feltehetően észrevétlenül visszavonul majd) közel egy év után többé-kevésbé eljutott oda, ahol Gyurcsányék jártak 2006 nyarán. Persze nagyon másképp ért ide, más előzményekkel, de ami még ennél is fontosabb: az, hogy most itt tart, messze nem jelenti azt, hogy ugyanazt az utat is futja majd be!

Ha máshonnan nem, az előző kabinet sorsából pontosan tudjuk, hogy egy ilyen helyzetben a pozícióvesztés (mértéke) alapvetően azon múlik, képes-e az adott szereplő a magyarázatok versenyében sikerrel helyt állni. Egy „őszödi beszéd” persze most is porrá zúzná az esélyeket, a szocialisták azonban nem csupán emiatt voltak tehetetlenek.  A korábbi kormányt elsősorban az küldte padlóra (és tartotta is ott), hogy miután elismerte a helyzet súlyosságát, és sajátját tetézte egy kapitális öngóllal, még legelkötelezettebb szavazóinak sem tudott biztatást adni, képtelennek bizonyult arra, hogy használható fogódzókat, hihető magyarázatokat, azonosulásra alkalmas narratívákat kínáljon. Nem nehéz észrevenni, hogy a Fidesz tanult ebből: miután mostanra végképp tarthatatlanná vált az A-ról szóló beszéd, láthatóan minden energiájukat arra összpontosítják, hogy a B körülményei között – az okokról, az idevezető utakról, a megoldási lehetőségekről - gondolatmankókat adjanak politikájukra amúgy fogékony szavazóiknak.

Ha az ellenzék arra számít, hogy a számára értelemszerűen eleve kedvezőbb B-B kiinduló helyzetben majd az ölébe hull a politikai siker, nagyot téved. Kétségtelenül változtak a politikai verseny feltételei, de csak a kudarcért nem kell megdolgozni... Látva Orbán Viktor tudatos előhangolási és keretezési kísérletét, egyáltalán nem lennék meglepve, ha a Fidesz szavazói lényegesen kitartóbbak és megértőbbek lennének. Erről azonban ma még, fájdalom, lényegében semmit sem tudunk: előzetes okoskodás helyett én inkább megvárom az őszi közvélemény-kutatásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr83191135

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A "bukott gazdaságpolitika" margójára 2012.02.02. 12:21:23

Az elmúlt héten a közbeszéd leginkább arról szólt, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott. Ennek nyomán több találgatás is napvilágra került arról, hogy az egykulcsos adórendszer és az elmaradt növekedés okozta hiány honnan kerül majd pótlásra. Az...

Trackback: Az uborkaszezon vége 2011.09.01. 22:24:10

Egy kérdés merült fel bennem, miután elolvastam Török Gábor bináris politika jelenkori gyakorlatáról szóló elemzését. Mégpedig az, hogy a munkájuk során figyelembe veszik-e az ősz metapolitikai jelentőségét a politikai szereplők és elemzők?A kérdés egy...

Trackback: Tőlem ezért nem kapsz nyugdíjat 2011.08.31. 14:50:11

Még mindig azon agyalsz miért nem kapsz munkát? Megmondom miért nem kapsz nyugdíjat....

Trackback: Sokba került 2011.08.30. 23:47:03

p { margin-bottom: 0.21cm; }A Matolcsy-doktrína megbukott. Az adósság kinövekedésének elve egy globális recesszió közepén egy, a globális gazdaságnak igen kitett országban, Magyarországon nem bizonyult működőképesnek. Bár számos jel utalt erre, a kabin...

Trackback: Orbán: Kinek fog fájni az ősz? 2011.08.30. 23:38:14

Bár a politikában elég nehéz az előrejelzés, én most mégis ezzel próbálkozom. Nem mondom, hogy Orbán Viktor nyitott könyv előttem, de azért eléggé kiszámíthatónak tartom, hogy mikor hogy reagálnak. Alapvetően ott kezdődött az őszi politikai szezon...

Trackback: A Magyar Október Párt 2011.08.30. 19:27:39

  Vidám volt az élet a Magyar Október Pártban. Elkeseredett küzdelmet folytattak Münnich Ferenc szobra ellen, harcoltak a róla elnevezett utca átkereszteléséért.   Nem bírták sokáig: kerítettek a flexnek áramot egy BM-ház biztosítéktáblájáról...

Trackback: Nehéz szülés az AB-n. 2011.08.30. 19:06:52

 Kilenc hónap is eltelt már, mire az AB megszüli hétfőn döntését a magánnyugdíjpénztárak ügyében. De miért tart ilyen sokáig egy nagyon fontos, a lakosság 1/3-át érintő kérdésben? Kinek az érdeke? Milyen be nem látható következményei lesznek a dön...

Trackback: Ébred a "Nemzet" !?? 2011.08.30. 19:06:12

 Nagyon régen vártam, ki lesz az első aki kimondja a hívek közül: fiúk elkúrtátok !Magyar Nemzetben írt cikkében Mellár Tamás. A jobboldali közgazdász szerint idén csak 1,5 százalék körüli nő a GDP, a gazdaságpolitika a kezdetektől helytelen volt,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menőmano 2011.09.04. 12:55:40

"A köztársasági elnök arra biztatta az elsőéves orvostan hallgatókat, hogy a várható nehézségek ellenére is tartsanak ki Magyarországon.

Schmitt Pál azt kérte az orvostan hallgatóktól: hálálják meg azzal a taníttatásukat, hogy boldogságukat nem a "könnyebb élettel kecsegtető külföldön, hanem a szülőföld rögösebb útján" próbálják elérni.

A köztársasági elnök azt kérte az elsőévesektől, hogy gyermeki lelkesedéssel forduljanak választott hivatásukhoz és azt valódi odaadással sajátítsák el.

Mostantól csak rajtuk múlik - tette hozzá -, hogy szorgalmas munkával megkönnyítik, vagy léhasággal megnehezítik céljuk elérését.

Úgy fogalmazott: "Akarjanak minél többet tudni, tájékozódjanak szenvedéllyel, tanuljanak nyelveket, töltődjenek művészetekkel és sporttal, használják bölcsen és józanul az európai nyitottságból adódó lehetőséget."

Az államfő vasárnap Budapesten, az egészségügyi oktatási intézmény 242. tanévnyitóján mondott beszédében a tapasztalatszerzés céljából mégis külföldre távozóktól azt kérte, iparkodjanak minél hamarabb visszatérni, hiszen - mint mondta - a magyar emberek egészségéért fáradozni biztosan felemelő érzés lesz."
**********

Felemelő érzés most is mikor megkapják a bérpapirjukat a kezdő orvosok.
Odaadás, hivatástudat nélkül ezt a szakmát nem is lehet csinálni, ebben dolgozni. Ők azok - többek között - akik nem tévedhetnek.
Nincs olyan, hogy a. vagy b. és valamelyik vagy bejön vagy sem.
Csak az a nagy probléma, hogy szép szavakért, mondatokért nem adnak sehol lakást- és kenyeret- jobb életminőséget.
Hasonlóan van ez a társadalom egy hatalmas csoportjánál, akik a legnagyobb vesztesei a kormányzásnak.
Nem vitatom, hogy emlitett csoportnak, sokkal jobb a múltban sem volt, de azért ennyire kilátástalan ) soha.
igy van ez.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 12:55:40

@Anselmo:

Én nem tartom a jelenlegi rendszert demokratikusnak.
A neve is képviseleti demokrácia, ami fából vaskarika.

Demok ratosz= nép uralma, ha ezt már valaki átveszi, képviseli, akkor nem a nép uralkodik.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 12:59:44

@knausz:

A hitelfelvétel irányítottan történt, ösztönözték és mást nem is adtak, állami segítséggel.
A kifosztásuk is állami segítséggel megy.

menőmano 2011.09.04. 13:07:22

Az LMP is a harcol a parlagfű ellen"

Az LMP támogatná, hogy kormánybiztost nevezzenek ki a parlagfű elleni küzdelem koordinálására, az ökopárt rövid és hosszú távú mentesítési program kidolgozását sürgeti."

www.mno.hu/portal/807622

Totális harckészültségben lesz már lassan az egész ország.
Csak az a baj, hogy a gazdasági fellendülés várat magára.
Mig több fronton megy a harc, addig szépen folytatódik a lejtmenet.
Komolyan én ezt más nem is hiszem el.
:(

ssi 2011.09.04. 13:08:07

@knausz: picit félreértettél .. de az én hibám .. ma írtam: 12:08:52
"általában is és most konkrétan is gyanakvóvá tesz .. amiről a kormány nem beszél, az nem is lehet probléma, amiről meg beszél, az a fontos, s csak úgy ... (még) nem értem a kormány szándékát .. " .. bizalmatlanság és a közhangulat iránya: pl. jövőre tovább csökken a 200.000Ft alatt élők bére a kormány szabályozó rendszere miatt, de a cégek korrigáljanak .. közvélemény-kutatások szerint a választók kb. 50%-a nem tud pártot választani .. kis bukfencek

vár a természet :-)

megszűnt 2011.09.04. 13:08:16

@Csolt nemzettségbeli:

"A hitelfelvétel irányítottan történt, ösztönözték és mást nem is adtak, állami segítséggel. A kifosztásuk is állami segítséggel megy. "

Próbálj meg egy demokrácián fejlődött, érett embert irányítani! Próbáld nekem megmondani, hogy éljek mesepalotában hitelen és 0 Ft-ért vigyek el egy autót.

De csak próbálj velem megvetetni egy mikrohullámú sütőt, ha az különben ellenkezik az elveimmel. Sose volt és nem akarok.

@Tölgyes úr, ha jön, kérem segítsen ki engem, melyik Lajos mondta, hogy: A kezem az apámé, a fülem az anyámé, de: az ÁLLAM ÉN vagyok?! Előre is köszönöm.:)

nyünyüge 2011.09.04. 13:15:32

@knausz:
Jáksó az életben nem volt amúgy balos - egyszerűen "műsorvezető" és fizetett hülyegyerek jó pénzért egy egykor (már rég nem!) erősen ballib hangulatú műsorban.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 13:15:40

@Akitlosz:
A számítástechnikában a találmányok, szabadalmak 80%át a lustaság hozta.
Pl.azért használunk grafikus felületet, mert az átlaguser lusta megtanulni és begépelni a terminálba a parancssori utasításokat.
Pedig az gyorsabb, hatékonyabb.

Valszeg ugyanígy van más esetben is. :O)))

hoplita 2011.09.04. 13:16:13

@Akitlosz:

'.....Ezëk a lövészklubok csupán fedőszërvezetëk a lövöldözni vágyó fegyvermániásoknak....'

Totálisan félreérted az egészet....de nem csodálkozom rajta.:)
A lövöldözni vágyás nem egy öncélú fegyvermánia megnyilvánulása, hanem egy meglehetősen ősi ösztön, a célba juttatás ösztönének a modern formája....ami szorosan összefügg egy másik atavisztikus ösztönnel, a zsákmányszerzés ösztönével.
Jelen van minden egyes leadott lövésnél, történjen az lőfegyverrel, íjjal, vagy akár csak darts-szal. Ha nincs legyőzendő ellenfél, eltalálandó és megszerezhető zsákmány, akkor önmagával versenyzik az ember, önmagát sarkallja egyre jobb teljesítményre, ami a pontosabb célba juttatásban valósul meg...
Ősi ösztönök ezek öcsi....de úgy látom ezt hiába is magyarázom, ami egy bizonyos szempontból nevetséges is, ha az avatarodra nézek. Egy ilyen gondolkodású faszi ne használja a rakamazi turult...cseréld ki pikasszó békegalambjára, bazmeg.:)))

megszűnt 2011.09.04. 13:16:27

@manyike:

"vár a természet :-) "

Ragyogó napsütést kívánok! Engem az angol könyvem vár és az a sok-sok új csoda, amiket tegnap vettem a Nyelvparádén.

Reggel írtam Szalai Nóri főszerkesztőnek, akinek nagyon hálás vagyok mind az 5perc Angol Magazinért, mindazokért a dolgokért, melyet az országért tesz és az angol nyelv megkedveléséért!

Módomban állt tegnap személyesen megköszönni, de ma írtam néhány sort is. Szóval működik ez azért, van remény.:)

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 13:18:29

@menőmano:

Ezt hívják gátlástalan cinizmusnak.
Gyakorlatilag azt mondja Schmitt, hogy az áldozat a bűnös, mert ha éhen hal, akkor ő tehet mindenről mert elléháskodta.

"Mostantól csak rajtuk múlik - tette hozzá -, hogy szorgalmas munkával megkönnyítik, vagy léhasággal megnehezítik céljuk elérését."

hoplita 2011.09.04. 13:19:28

@Anselmo:
Jól teszed, a fityisznek piszkosul kellenek a cigány szavazatok.:P

hoplita 2011.09.04. 13:22:16

@Akitlosz:
Ja...
Meg téged is, te okoskodó faszfej.:)))

megszűnt 2011.09.04. 13:25:50

@nyünyüge:

Tudom ki ő és nem akarok többet sem hallani róla, sem látni - sehol.

nyünyüge 2011.09.04. 13:29:24

@knausz:
mindenki félreérti és félremagyarázza ezt a Jáksó témát, elsőként a beidézett jobboldali újságíró.
NEM Jáksó fog szerepelni abban a szappanoperában, A történet úgy szól, hogy Jáksó egy régi szappanopera-ötletét előbb megvette egy orbán-közeli ember cége, most pedig Jáksó vásárolta vissza ezen céget és alapított új céget erre a bizniszre. Mármint hogy az m1-en is legyen szappanopera. Meg hogy jusson is, meg maradjon is.

Erre varrjatok gombot.

(és mint az előbb írtam, Jáksó egy üzletember+műsorvezető, aki hol itt, hol ott adja el magát és cégét. És szerény véleményem szerint minden ténykedésének több köze van a pénzhez, mint bármilyen meggyőződéshez).

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 13:30:27

@hoplita:
"a célba juttatás ösztönének a modern formája"

Ilyen ösztön nincs.

És ma már a vadászatot se a létfenntartási ösztön motiválja(néhány ebből élő vadász kivételével) hanem az unalom elűzése, a szórakozás a célja.

A régi fegyvereket azért találta ki az ember, hogy hosszabb legyen a lándzsája, nyila, mint a tigris foga, vagy a mammut agyara, tehát tulajdonképen az életét védte, megpróbált előnyt szerezni a létért való küzdelemben.
A modern fegyvereket, a puskát, az ágyút, rakétát már nem is vadászatra találták ki, hanem a másik ember könnyebb legyilkolására.
Ezt a szociáldarwinizmus fogalomköre egész jól magyarázza.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 13:33:00

@nyünyüge:

Szerintem senki nem állította,hogy Jáksó fog szerepelni, hanem azt, hogy ő fog párszáz Nokiásdobozt kitalicskázni.

Aztán,hogy stróman-e vagy miért adják neki, az már más kérdés.
Mindenesetre így szokás TÖRVÉNYESEN LOPNI!

nyünyüge 2011.09.04. 13:34:09

@Csolt nemzettségbeli:
(nem olvastam minden hozzászólást, ez valószínűleg kimaradt. mindenesetre szomorúságos alternatívák).

nyünyüge 2011.09.04. 13:40:00

@Csolt nemzettségbeli:
Például Julie úgy gondolja, hogy Jáksó népszerűsége miatt lett megvásárolva.
torokgaborelemez.blog.hu/2011/08/30/391_ha_nincs_kolbasz/fullcommentlist/1#c14355267

Pedig dehogy. És akkor finom voltam.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 13:57:55

@nyünyüge:

Az általános elBlikkesedés tendencia a jobboldali sajtóban.
Elég megnézni a Hati Válasz bulvárcímeit, vagy a Gondola címlapját.

Az MTVnek deklarált célja a bulvárosodás, az őszi új műsorstruktúrában több bulvárműsort is indítanak, pl. lekoppintják a Retekklubb Fókuszát, de ezt belsősökkel, saját embereikkel oldják meg.

A Jáksó féle 2 milliád azért verte ki a jobboldalon a biztit, mert ezt a pénzt nem ők lopják el és sejtik, hogy mögöttes célja van.
Ha Habonyi direktbe talicskázza ki ezt a pár száz Nokiás dobozt, az nem érdekelte volna őket, még helyeslik is.

hoplita 2011.09.04. 14:01:12

@Csolt nemzettségbeli:
Mert neked nincs, az nem jelenti azt, hogy nem is létezik.

Az ember biológiai lény, mondhatom azt is, hogy egy okos állat....amiben éppúgy millióéves ösztönök munkálkodnak, mint egy macskában. Kétségkívül sok közte az elkorcsosult egyed...de adott körülmények között a természetes kiválasztódás ezt gyorsan orvosolja.:)

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 14:32:30

@hoplita:
"a természetes kiválasztódás ezt gyorsan orvosolja.:)"

Ezért nincs mit enned.
A szociáldarwinista társadalom vezetői úgy döntöttek, hogy megesznek, a vesztesek közé soroltak :O)))

Teccettél volna időben sokat lopni, akkor a győztes nagyvadak közt lennél.

Ja és mindazonáltal célba juttatási ösztön nincs, se emberben, se egy macskában.

A fegyverekhez való vonzódás másnak a jele.
Kisebbrendűségi érzések, félelem, stb.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 14:39:36

MEG VAN FEJTVE A FIDESZ GAZDPOLJA!
Orbán is ezért halad a forgalommal szemben, lejtőn az országgal :O))))

"Menetiránnyal szemben hajtott egy magyar a bécsi autópályán
2011. szeptember 04., vasárnap, 11:55 • Utolsó frissítés: 1 órája
Szerző: MTI

Címkék: menetiránnyal szemben; osztrák autópálya; A2-es autópálya;

Kinyomtatom • Elküldöm •Hozzászólások (#1)
Szándékosan a menetiránnyal szemben haladt mintegy három kilométeren át egy magyar autós egy osztrák autópálya leállósávjában - közölte vasárnap az osztrák rendőrség.

Az autós Bécs irányában haladt az A2-es autópályán, amikor Graz térségében meghibásodott a gépkocsija. Hogy újra beindítsa, megfordult az autóval és a lejtőn lefelé három kilométeren át a leállósávban haladt, majd visszafordult és folytatta az útját. Az eset szerencsésen végződött, de a rendőrség valószínűleg feljelentést tesz a közlekedési szabályokat megszegő autós ellen."

jjulie 2011.09.04. 15:19:27

rövid bevezető olvasmány, amig felépülnek újra orbán grund-jai

"A kortársak, és a mai irodalom számára már az is problémaként jelent meg, hogy mi is nevezhető társadalomnak. Beszélhetünk-e egyáltalán magyar társadalomról? Az elméleti kérdést, az az empirikus élmény támasztotta alá, hogy az első világháború végén, az állam széthullásával nem volt többé erő, mely a társadalmat összetartotta volna. (Révai Mór: Magyar demokrácia 1918., Szekfű Gyula: Három nemzedék 1934:402.p.) Az állam gyengesége, törékenysége, legitimációjának bizonytalansága társadalmi élménnyé vált."

[DOC]
Bevezetõ megjegyzések a magyar társadalomtörténethez

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:02:02

@Anselmo: .

Elfogadni elfogadna bárki kölcsönt negatív kamatra, de olyat valamiért csak a svájci államnak adnak.

Okkal.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:05:53

@márta)):

Ha rám hallhatsz azt csinálsz, amit akarsz.
De ha nem hallgatsz rám akkor is azt csinálsz, amit akarsz.
Szóval te döntesz.
Jól fontold meg!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:09:30

@Laikus Érdeklődő:

Hát ha milliárdos akar lenni, akkor igen.

Assisi szent Ferenc típusú emberkék, akik elosztogatják azt is, ami nem az övék, hanem a szüleiké szentek lehetnek, de gazdagok soha.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:16:38

@Csolt nemzettségbeli:

Az emberek 60-80%-a valóban mások példáját, iránymutatását követi.

Ennek nincs köze a társadalmi berendezkedéshez, egyszerű pszichológia.

Az emberek többsége számára egyszerűen fontosabb a többi emberrel való jó viszony, mint a nagybetűs IGAZSÁG.

Az ember társas, közösségi lény, és az bizony nehezen menne, ha túl nagy lenne az öntörvényű, igazsághoz ragaszkodó ember.

Ennek persze megvan az a hátránya is, hogy a békésebb többség képes a nyugalom érdekében nyilvánvaló őrültet is követni.

Ezek mind olyan dolgok, amelyeket kísérletekkel bizonyítottak.

Az embereknek csak 10-20%-a az, aki nem csak ragaszkodik az igazsághoz, de erről a többi embert is meg akarja győzni, akár erővel is.

A maradék 10-20%-ot pedig nem érdekli a többi a ember véleménye, úgy ragaszkodnak a sajátjukhoz, s legfeljebb mosolyognak egyet a többieken.

A többség viszont inkább hisz a többieknek mint a saját szemének.

Ilyen az ember, társas, közösségi lény. Többségében.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:19:11

@Anselmo:

"Sajnos azt tapasztalom, hogy a demokrácia is így működik."

Már az ősközösség is így működött. Semmi köze a társadalom felépítéséhez. Az emberhez van köze. Azért ilyenek a társadalmak, leképezik az emberek tulajdonságait. S nem fordítva.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 16:22:45

@knausz:

Nem ártana eldöntened,hogy mit is mondasz.
Honnan veszed azt, hogy az emberek 80%a irányításra vágyik, miközben magad se tűrnéd?

A hiteleket nem mesepalotákra vették fel.
Lakni akartak, és devizahitelt kínáltak nekik.

A hogy neked nem kell mikro ezernyi okra vezethető vissza.
De ma már a mikrohullámú sütő nem luxuscikk, mint pl. egy Audi.
Gondolom gáz vagy villanytűzhelyed sincs, sparherton is lehet főzni és fűtésre is jó.

Az állam én vagyok: XIV. Lajos, a Napkirály

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:24:57

@Csolt nemzettségbeli:

"Az alapítvány biznisz nálunk pénzmosoda."

Ez igaz, meg az 1% is. De törvényes.
Bármilyen világot is álmodsz mindig nagy lesz benne a törekvés, az adóforintok magánzsebekbe juttatására.

Ezt megszüntetni nem lehet, csak visszaszorítani.
Két fő módon.

1. minél kisebb az állam, minél kevesebb közpénzt osztogatnak kúr a tóriumok, bizottságok, állami szervek annál kevesebbet fognak ellopni belőle.

2. hatékony fellépés a korrupció, a törvényi kiskapuk stb. ellen

Mindkettőt nagyon nehéz megvalósítani, mert a hatalmon lévőknek értelemszerűen nem áll érdekükben, hogy kevesebb pénz tocsikolódjon el.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:28:14

@knausz:

"Magyarországon odamegy az ember és gyanakodnak. Ennyire jól megy neki? Miért csinálja? Mi a célja vele?

Amíg ezek az előítéletek és irigy gondolkodás nem szűnik meg és sajnos erősíti mindig a visszaélések sorozata, hogy ne szűnjék, addig tehetetlenek vagyunk.

A magyar ember mentalitásán kéne változtatni."

Felülről lefelé működik.

Amíg az állam úgy tekint a polgáraira, hogy azok úgyis csalók, csempészek, szemét gazdagok, addig így is marad.

Mindig sokkal erőteljesebben képes hatni az aktuális hatalom lefelé a társadalomra, mint a szürke kispolgárok onnan lentről a hatalomra.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:31:13

@menőmano:

"Schmitt Pál azt kérte az orvostan hallgatóktól: hálálják meg azzal a taníttatásukat, hogy boldogságukat nem a "könnyebb élettel kecsegtető külföldön, hanem a szülőföld rögösebb útján" próbálják elérni."

Csak kérheti, egyebet sem tud tenni..
Akinek meg valóban a saját - és családja - boldogsága a fontos nem hallgat rá.
Mert próbálkozni ugyan lehet, mint sündisznó a drótkefével, de abból ugyan nem lesz boldogság.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:32:50

@Csolt nemzettségbeli:

"Én nem tartom a jelenlegi rendszert demokratikusnak.
A neve is képviseleti demokrácia, ami fából vaskarika.

Demok ratosz= nép uralma, ha ezt már valaki átveszi, képviseli, akkor nem a nép uralkodik."

Pontosan így van.
Ezt a mai berendezkedést oligarchiának hívják.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:35:35

@menőmano:

"Az LMP is a harcol a parlagfű ellen"

Jaj ez az örökös harc ...

"Az albán bányászok újabb sikereket értek el a munka frontján."

Hír az lmp-sek megszületése előtti időkből a Radio Tiranából.

megszűnt 2011.09.04. 16:38:34

@Csolt nemzettségbeli:

"Honnan veszed azt, hogy az emberek 80%a irányításra vágyik, miközben magad se tűrnéd?"

Ha valakinek nem kell dönteni, kevesebb a felelőssége. Az emberek nem szeretik a felelősséget. Ezért elég gyakran felelőtlenek.

1. Hiteleket vesznek fel. Akármire. Én albérletben kezdtem. Ma pedig egy 68 nm-es panellakásban lakom (5 ember+2 fő állat). De ez sem első körben, másfél szobással kezdtem.

2. Az emberek elválnak. A gyerekekre nem gondolva bontják fel a kapcsolataikat. Felelőtlenség kategória. (Kivételt képez, ha kiderül a férjről, hogy meleg, de az ember még akkor is megpróbálja megmenteni a kapcsolatot a gyerek érdekében.)

3. Ha addig nyújtózkodom, ameddig a takaróm ér, az egy lényeges dolog, mert ha mindenki addig nyújtózkodott volna, ma nem lenne eladósodva az állam.

+1. Mert az állam én vagyok és a Napkirály. Köszönöm.:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:38:40

@Csolt nemzettségbeli:

"A számítástechnikában a találmányok, szabadalmak 80%át a lustaság hozta."

Így van.
A mosogatógépet ki találta fel?
Egy nő, aki utált mosogatni.

Viccesek azok az emberek, akik mindent elleneznek, mert ilyen még nincs sehol tehát nem is lehet jó, sőt megvalósítani sem lehet.

Tudod, levegőnél nehezebb jármű nem repülhet. :-)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:43:06

@hoplita:

Ha a társadalmunk hagyná, hogy kiéld az ősi ösztöneidet vadbarom, az régen az rossz lenne a 8 évesek lelkének és seggének.

Attól még, hogy pár hozzád hasonló primitív ősi ösztöneiből kifolyólag szeret lövöldözni, gyilkolászni nem célszerű ezt társadalmilag tolerálni.

megszűnt 2011.09.04. 16:43:18

@Akitlosz:

"Amíg az állam úgy tekint a polgáraira, hogy azok úgyis csalók, csempészek, szemét gazdagok, addig így is marad."

Komplexebbnek érzem ezt a kérdést. Mi az állam? Hol húzódik a felelősség? Ki s miben felelős?

Vajon elég volna-e, ha mindenki önmagáért és a családjáért vállalna felelősséget?

Mert ez eredményezhet egy rendet. Hm?:)

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 16:44:22

@Akitlosz:

Akkor most már az igazságot kéne megfogalmaznod, hogy mit is jelent :O)))

A matematika, kémiai tudományos törvények talán, de időnként azok is megdőlnek.

A többiben igazad van, az ember tényleg hajlamos mások utánzására, majmolására és azt is bebizonyították, hogy az egy tömbben levő tömeg általános intelligenciaszintje általában a legalacsonyabb inteligenciaszintűekhez tendál.
Göbbels úgy fogalmazta meg, hogy : Beszélj a leghülyébbhekhez a többi majd azonosul vele és követi.

Különben van egy nagyon jó film, a tömeglélektant boncolgatja, a Hannibál tanár úr, érdemes megnézni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 16:45:57

@Csolt nemzettségbeli:

A mai vadászatnak pár száz éve már abszolút semmi köze a létfenntartáshoz.
Nem abból élnek az emberek, hanem fizetnek érte, hogy vadászhassanak.
Mert kéjes örömöt okoz nekik védtelen állatok becserkészése és legyilkolászása.

megszűnt 2011.09.04. 16:50:49

@Csolt nemzettségbeli:

"Különben van egy nagyon jó film, a tömeglélektant boncolgatja, a Hannibál tanár úr, érdemes megnézni. "

Az egyik legjobb film, amit láttam. Többször megnéztem. Túl a tömeg viszonyulásán, engem a tanár úr kitartása nyűgözött le, amilyen mértékben ő igenis hű maradt az elveihez.

A hozzá viszonyuló pozitív, illetve negatív kritika megriasztotta őt, valójában megbénította és sarokba szorította.
Egyéni embernek akkor is, ma is nagyon nehéz, inkább van mindenki a tömegben és szeret a 80% nyugalmában, mit irányítani.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 16:51:36

@Akitlosz:

Ezt nincs értelme sokadjára ragozni,két kört már futottunk és csak magadat győzködöd.

Ha Bárándy ezt megteszi és végigviszi, majd akkor lehet róla beszélni.
Akkor viszont nagyon komoly következményei lesznek.

Laikus Érdeklődő 2011.09.04. 16:53:16

@Akitlosz: Szóval így épül az Új Magyar Arisztokrácia. A szív nélküli "eszes" embereké. Érdemes lesz felnézni rájuk!
E logika szerint az elszámoltatásnak sincs semmi értelme, hiszen ők csak megtartották a rájuk bízott vagyont ahelyett, hogy balga bódon elosztogatták volna. Mert csak milliárdosok akartak lenni, de szentek nem.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 17:02:59

@Laikus Érdeklődő:

Lázár röviden és tömören így fogalmazta meg:
"Amennyid van, annyit érsz"

megszűnt 2011.09.04. 17:04:17

@Csolt nemzettségbeli:

Vajon a rendezők miből és honnan merítenek ihletet?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 17:05:59

@Csolt nemzettségbeli:

"Honnan veszed azt, hogy az emberek 80%a irányításra vágyik, miközben magad se tűrnéd?"

Többször megismételt pszichológiai kísérletek eredménye sok-sok ezer fős mintán.

A kísérletet két fő vezeti, a nagyobb hatás kedvéért mindkettő fehér köpenyben. Behívnak három embert, akiknek az a feladatuk, hogy egy ábrán látható oszlopokat sorba rendezzék nagyság szerint. Az oszlopok nagysága szemlátomást különböző, a feladat tehát nagyon könnyű.

Először az egyes számú alanynak kell elmondania a sorrendet hangosan, majd a kettes számúnak és végül a hármas számúnak.
A trükk az, hogy valójában az első kettő kísérleti alany is beépített ember és csak a harmadik számú személy a valódi kísérleti alany.
Az első számú személy mond egy sorrendet, néha jót, néha nem. A második számú személy mindig ugyanazt a sorrendet mondja, mint az első, ha jó jót, ha rossz, rosszat, persze "gondolkodik" rajta.

A kísérlet azt figyeli, hogy hogyan viselkednek a harmadik számú alanyok, ha előtte a többiek nyilvánvalóan rossz megoldást adnak.

60-80%-uk egyetért velük és megismétli a rossz választ.
10-20%-uk jó választ ad, de ideges, agresszív lesz a többiek "hülyesége" miatt, megpróbál hatni rájuk. Verbálisan, de akár fizikailag is.
10-20%-uk pedig jó választ mond, és nem érdekli őket az előzőek véleménye, legfeljebb fejcsóválva mosolyognak.

Ha a rossz választ ismétlő 60-80%-ot kérdőre vonják, szembesítik az igazsággal, akkor zavarba jönnek és furcsa válaszokat adnak. Egyszerűen fontosabb nekik, hogy ne lógjanak ki a sorból, a csoporthoz való tartozás, mint az igazság. Ezért inkább elfogadják megbízhatónak tűnő mások véleményét és inkább annak hisznek, nem a szemüknek. Nem akarnak emiatt konfliktust, kiközösítést.

Bármennyiszer lehet ismételni hasonló kísérleteket, mindig hasonló lesz az eredmény.

---

De meg lehet nézni a halakat is. A kis halak, pl. szardíniák számára létfontosságú a közösséghez tartozás, ez biztosítja a túlélést és ez genetikailag kódolt bennük. Arra úsznak mindig, amerre a többiek is. Így ha valamelyik észrevesz egy veszélyforrást, akkor a többiek automatikusan követik, anélkül, hogy tudnák mi is a veszély.

Mi történik, ha egyetlenegy halnál kiiktatják ezt a gént?
A hal őrült lesz, mindig a saját feje után fog menni, és egyáltalán nem fogja érdekelni a többi hal véleménye.
Csakhogy a többiek ezt nem tudják, így az egész halraj az egyetlenegy antiszociális őrült halat fogja követni, bármerre is menjen, ami mindegyikre veszélyt jelent.

Így működik ez.

Laikus Érdeklődő 2011.09.04. 17:09:35

@Csolt nemzettségbeli: Végül is igaza volt. Ez a realitás és ebben egyetértek Akitlosszal. A különbség, hogy ő ezt természetes, talán ideális állapotnak gondolja én pedig nem.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 17:12:35

@knausz:

A valóságból.
A Hannibál tanár úr egy egy propaganda filmnek álcázott társadalomkritika.

A film a fajvédők és nyilasok ellen szól, de benne van az ötvenes évek bújtatott kritikája is, hisz Rákosiék ugyanazokkal a tömegmanipulációs eszközökkel éltek.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 17:20:09

@Laikus Érdeklődő:

A saját és az elit társadalmi szempontjából valóban igaza van.
A magyar milliárdosokat is ez hajtja, ő akar itt a leggazdagabb lenni, majd versenyre akar kelni a világ többi milliárdosával.
Egy Demján már nem hozzánk méri magát, hanem a new yorki , londoni elithez. Ezekhez képest kispályás, azért kell neki a még nagyobb vagyon, hogy egyenrangú legyen velük és bevegyék a brancsba. Amennyid van, annyit érsz, neki is ezt mondják.
Ezért az esztelen harácsolás.
Ez hajtja az összes pénzes mukit a nagyvilágban.

megszűnt 2011.09.04. 17:22:11

@Csolt nemzettségbeli:

"A Hannibál tanár úr egy egy propaganda filmnek álcázott társadalomkritika."

Lehet, hogy ezt írták róla a kritikusok, de az a film több ennél, ahogyan A Hanákné ügy is több, egy fodrász KTSZ-ben dolgozó takarítónő ügyénél.

Emberi kérdések tömkelege.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 17:22:18

@knausz:

Mindenki felelős saját magáért, de nem ezen múlik.
Az embereknek egészen különböző mértékű hatása, befolyása van a dolgokra.

Akik ott fent vannak nekik óriási hatásuk és befolyásuk van a társadalomra.
Akik pedig itt lent vannak nekik igen csekély a hatásuk és a befolyásuk.

Azaz nagyon nem mindegy, hogy ki milyen példát mutat.
Sokkal inkább terjed a fent lévők által mutatott példa és viselkedése lefelé, mint a lent lévők viselkedése példája felfelé.

Ha egy ismeretlen noname valaki tesz akármit, arról legfeljebb a környezetében lévő pár ember értesül, legfeljebb rájuk hat, ha hat.
Ha egy ismert ember tesz akármit, arról beszámol a tömegtájékoztatás, mindenki tudni fog róla.

Szóval a magyarok mentalitásán fentről lefelé lehetne haladva lehetne könnyebben változtatni, ha a vezetők, ismert emberek személyesen jó példákkal járnának elöl. Legalább annyival, hogy betartják azokat a törvényeket, amelyeket saját maguk hoztak, de ez ellenkezik a hatalom természetével, ahol is mindig vannak egyenlőbbek.

Én például egyszemélyes mozgalmat indítottam pár éve, hogy csak akkor kelek át a kijelölt gyalogátkelő helyen, ha zöld a lámpa. Elég gyakran egyedül maradok addigra, mert a többiek már rég elindultak a piros alatt. Főleg Budapesten.

Budapesten az autósok fele saját statisztikáim szerint még irányjelzőt sem használ és ez az arány ugyanilyen még a taxisoknál is.

Lentről felfelé nem változtatod meg a mentalitást, ahhoz valami csodatévő szent ember tömegmozgalma kellene.

megszűnt 2011.09.04. 17:24:53

@Akitlosz:

"De meg lehet nézni a halakat is. A kis halak, pl. szardíniák számára létfontosságú a közösséghez tartozás, ez biztosítja a túlélést és ez genetikailag kódolt bennük."

A Bohóchalakkal mi újság?:) Ők olyan különcnek tűnnek. Ha újra születnék, én Bohóchal nennék!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 17:27:21

@Csolt nemzettségbeli:

Az igazság egy az emberke által kitalált fogalmak közül. Mint a jó, meg a rossz.
A természetben nem lehet fellelni az igazságot, sem a jót, sem a rosszat, sem az örökkét, sem a végtelent.
Ezek csak emberi dolgok, hogy a túl bonyolult világot az ember számára érthetően egyszerűen lássuk.

megszűnt 2011.09.04. 17:29:14

@Akitlosz:

Most gondold el, ha mindenki családjában rend volna. Hitel nincs. Gyerekek biztonságban. Enyéim: egyik egyetemen, másik szentmisén, harmadik az Alexandra könyvesboltban - most.

Ha így és akkor nem kéne példakép, csak mi magunk volnánk, önmagunk számára?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 17:29:34

@Csolt nemzettségbeli:

Meglátjuk majdan. Szerintem nem lesznek komoly következményei, de gumicsontnak jó az mszp számára.

Laikus Érdeklődő 2011.09.04. 17:31:56

@Csolt nemzettségbeli: Talán vannak kivételek. A Kürt Rt. vagy a Graphisoft tulajdonosáról nehezebben tudom elképzelni, hogy pusztán a sznobizmus és a hatalomvágy hajtja.
Aki a "karvalyokhoz" akarja mérni magát az azzá is válik.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 17:32:21

@Laikus Érdeklődő:

Minden embernek van szíve is, meg esze is. Sőt még ösztönei is vannak minden embernek.

Minden ember hallgat mindháromra, hol az egyikre, hol a másikra, hol meg a harmadikra.

Kérdés csak az, hogy mikor melyikre hallgat a három közül.

Akadnak, akiknek jobban sikerül a döntéseiknél kiválasztani, hogy melyikre hallgassanak és akadnak, akiknek rosszabbul.

A döntéseiért a felelősséget pedig minden felnőtt ember maga viseli.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 17:34:52

@Csolt nemzettségbeli:

Ha nem lennének pénzes mukik a világban, akik gyárakat építenek, akkor ugyan hol dolgoznának és miből élnének a pénztelen mukik?

Ezt már nagyon sokadjára kérdezem tőled, de soha nem tudtál válaszolni.

Szerinted az állam dolga foglalkoztatni a népet?

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 17:36:51

@Akitlosz:

Ez a mintakövetésről, a konfliktuskerülésről és a másik felé való bizalomról szól, de nem arról, hogy az emberek irányításra vágynának.
De van ennél egyszerűbb kísérlet is, sőt,már a rendőrség is felfigyelt rá, mert fiatalok sportot űznek belőle,videóra veszik és röhögnek rajta.
Ha a zebrára pirosnál határozottan rálépsz, akkor sokan ész nélkül utánad mennek.
Az ember tudat alatt dönt ilyenkor, és nem gondolkozik.

De ez nem irányítás, legfeljebb befolyásolás.
A reklámszakma naponta alkalmaz ilyen fogásokat.

Laikus Érdeklődő 2011.09.04. 17:44:29

@Akitlosz: "Szerinted az állam dolga foglalkoztatni a népet?"
Nem, az állam dolga olyan körülményeket teremteni, hogy a vállalkozóknak megérje itthon minél több embert minél magasabb bejelentett béren foglalkoztatni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 17:45:32

@knausz:

Ha mindenki így úgy amúgy akkor az keveseket boldogítana.

Minden ember alapvető törekvése, hogy boldog legyen.
De egyénenként eltérő, hogy kit mi mennyire boldogít.

A hittérítő alkatú emberek, akik a saját boldogságukhoz szükséges dolgokat más emberekre akarják rákényszerítő több kárt tesznek, mint hasznot.
Ráadásul meg vannak róla győződve, hogy jót cselekszenek, hiszen ők tudják, tapasztalták, hogy amit hirdetnek az boldogító a számukra. Tehát azt gondolják ebből, hogy akkor nyilván másoknak is, csak meg kell mutatni nekik. Pedig nem így van.

Éppen az az emberiség előnye, hogy sok egyedből áll, akik különbözőek így összeadódnak a képességeik.

Nem csak birkákra van szükség, de a sorból kilógókra is, sőt a remetékre is. Ha nem lennének antiszociális zsenik, akik évekig képesek agyalni valami tudományos probléma megoldásán, akkor azt igen megsínylené a tudomány és az egész emberiség is.

Például egy vállalat eredményeinél kifejezetten hasznos, ha van egy ember a vezetésben aki néha kiborítja a bilit és kiveri a balhét. Több ilyen ember a vezetésben azonban már káros hatással van a cég teljesítményére.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 17:49:19

@Csolt nemzettségbeli:

Lehet, hogy tudatosan nem vágynak irányításra, de attól még követik az iránymutatókat.
Nem az a lényeg, hogy mire vágynak, hanem az, hogy mit tesznek, hogyan viselkednek.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 17:49:46

@Akitlosz:
"Sokkal inkább terjed a fent lévők által mutatott példa és viselkedése lefelé, mint a lent lévők viselkedése példája felfelé."

Fejétől bűzlik a hal farka.
Mivel a társadalmi elit züllött,ezt a mintát veszi a többi,hogy ez helyénvaló.

De ha valaki tisztességes alsó szinten, akkor azt is sokan követik.
És igazi társadalmi, mentális változásokat alul lehet csinálni a példamutatással.
Ez kisugárzik és egyre többen követhetik.
Persze lehet, hogy a többség hülyének, baleknak nézi, mert a társadalmi elvárások mások.

„Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 17:55:08

@Laikus Érdeklődő:

"Nem, az állam dolga olyan körülményeket teremteni, hogy a vállalkozóknak megérje itthon minél több embert minél magasabb bejelentett béren foglalkoztatni."

Így van.

Akkor viszont miért kellene leszólni a kapitalistákat?
Miért bűn az, ha valaki több pénzt akar - és tud - keresni?

Bűn az ha valakinek az az élete álma, hogy elmenjen egy turistaútra?

Ugye nem?

Egy Hold körüli turistaút két főre meg belekerül kb. ötvenmilliárd forintba.

Sokat kell ám annyiért spórolni!

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 17:56:02

@Akitlosz:

Én ezt vitattam:
"A társadalom egyes tagjait, fordítom magyarra: az emberek 80%-át irányítani kell. Nekik még mindig mondani kell, miképpen legyen és ez ad stabilitást. No problem."

Lehet más irányba is menni, de a parancsuralmi, autokratikus rendszerek alkalmaznak direkt irányítási formákat.
Ez történelmi tény.

megszűnt 2011.09.04. 17:57:52

@Akitlosz:

Minden ember alapvető törekvése, hogy boldog legyen. De egyénenként eltérő, hogy kit mi mennyire boldogít.

Egyetértek az egész hozzászólásoddal alapvetően, DE. Vannak alapértékek. Ezek követendők. Én kilógok a sorból, mióta megszülettem, de mindent én sem engedhetek meg magamnak.

A boldogság a legnagyobb luxus, ami létezik. Első a kötelesség: a gyerekek felnevelése, az ő boldogságuk, az ő iskoláztatásuk, az ő egészségük. Aztán kullogok valamikor én a sor végén.

Hoztam egy dalt a Nyelvparádéról, és hoztam egy mexikói ízt. A dalt minden blogtársamnak:

Szerelemre hangolva:
www.youtube.com/watch?v=cBH20t6WEwM
www.youtube.com/watch?v=9XwQ8fqoKdU

Inno 2011.09.04. 18:15:59

@csattanó maszlag: A kultúra csak úgy dől belőled... Inkább Te vagy a troll.
És ha tudnád értelmezni a leírtakat, azt megértetted volna, hogy én is tudtam értelmezni a Gábor által írtakat. Ha Gábort zavarja, hogy egy kifejezésről véleményt alkotunk (nem én voltam az egyedüli), akkor majd szól érte. De én veled ellentétben nem léptem át a tiszteletlenség határát, és bár a válaszod megérdemelné, nem is fogom. Ha nem tetszik amit írok, nem kötelező elolvasni.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 18:19:32

@Csolt nemzettségbeli:

A liberális tömegdemokráciában manipulálnak, befolyásolnak,orientálnak,különféle agyafúrt módon vesznek rá dolgokra, de meghagyják a döntések látszatát.
Sőt azt mondják te akarod így, te döntöttél így én csak végrehajtom az akaratod.

Ez hatékonyabb, mert látszólag saját maga dönt az ember a sorsáról.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.09.04. 18:32:03

"A boldogság a legnagyobb luxus, ami létezik. Első a kötelesség: a gyerekek felnevelése, az ő boldogságuk, az ő iskoláztatásuk, az ő egészségük. Aztán kullogok valamikor én a sor végén."

Helytelen hozzáállás.

A gyermekek boldogságához harmonikus családi élet kell. Harmónia a kulcsszó. Az pedig akkor lesz, ha a szülők is boldogok, s törődnek a saját boldogságukkal IS.

Az "én mindent érted tettem, csak neked akartam jót, feláldoztam az életemet, hogy neked jobb legyen, hát ez a hála?" típusú szülők ugyan nem teszik boldoggá a gyermekeiket sem, viszont remek kifogást találnak a saját boldogtalanságukra, sikertelenségükre.

Laikus Érdeklődő 2011.09.04. 18:36:59

@Akitlosz: "Miért bűn az, ha valaki több pénzt akar - és tud - keresni?"
Attól függ, hogy értesz az alatt, hogy "és tud". Ha a szakmai tudást, helyzetfelismerést és rátermettséget, akkor nem bűn sőt követendő példa.
Ha átlag feletti gátlástalanságot és az erőfölénnyel való visszaélést akkor bűn. Szerintem

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 18:41:22

@Akitlosz:

Nagy tévedésben vagy,ha azt hiszed,hogy egy milliárdos a magán vagyonából épít, létesít gyárat.
Nincs annyi mobilizálható pénze,mivel a vagyona holt dolgokban van, luxusvillában, aranyban, műkincsekben és különféle hosszúlejáratú értékpapírokban, vagyonjegyekben, vagy a vállalataiban.
A milliárdos ha beruházni akar, akkor ugyanúgy hitelt vesz fel,mint bárki más.
Így kisebb a rizikója is, mivel ha bukik a beruházáson, akkor a bank bukik.
A hitel fedezete a profit,a gyár ingó és ingatlan tulajdona.
Ebből fizeti vissza:
hitelhir.hu/hitel/csanyi-cege-a-raiffeisentol-es-a-cib-tol-vesz-fel-38-milliardot

Lényegében tök mindegy, hogy egy vállalat állami vagy magánkézben van.
Az állam tulajdonképpen azért adta magánkézbe a gyárakat,vállalatokat, hogy ne az államot szídd ha kevés a fizetésed, hanem a tőkés tulajdonost.
A maszek több profitot fog kirugdosni az embereiből, mert érdekeltté van téve.
De a kapitalizmusban is vannak állami cégek.
.

megszűnt 2011.09.04. 18:41:56

@Akitlosz:

"Az "én mindent érted tettem, csak neked akartam jót, feláldoztam az életemet, hogy neked jobb legyen, hát ez a hála?"

A gyerek nem tehet róla, hogy életrehívták. Egy kapcsolat bármerre fejlődhet. Az egyéni boldogság, egyéni felelősség. A gyerekek felnevelése közös ügy és sok megalkuvással jár.

Nekem már megnőnek a gyerekeim és akkor viszik a kutyát és macskát. Nézzünk rám: én azért még fiatal maradtam. Az ember élete egy lehetőség. De tudni kell a kereteket.

www.youtube.com/watch?v=BP8M5C7T-go&feature=related

aszekelyek 2011.09.04. 18:44:14

@menőmano: Tehát felelmelőérzés csak bérpapíron szerepel. VAn egy érdekes értékítélete kegyednek. Aztán még azt is korrogálnám, mert hatalmas túlzás, hogy soha nem volt ilyen. CSak nem voltak nyitva a határok vagy még rosszabb helyen is lehettek volna orvosok. Részemről tudom, mi volt a szovjet únióbvan és a románoknál egészségügy néven.... közkórházakban. Orvos és gyógyszer nem. Nálunk az ötvenes években szintén. Apám aranyért vett penicillint a két fiának, feketén, hogya tbc el ne vigye őket. Azóta vannak ebben a méltatlan helyzetben tartva az orvosok. A kezdők és néhány szak különösen. persze úgy volt m egállapítva a bér, hogy a hálapénzből élnek majd. A rezsire elég talán a fizetésük. Mégis, az osztálytársaim orvos szülei nem nyomorogtak. Akiket ismertem, abból a foglalkozásból, ők sem. Egyszer a nőorvosom beavatott, hogy megy az osztás, az ágyak, a pénz,.... nem ő volt a főnök,.... bár nagyon jó orvos volt. Az osztályvezetőőőőőőőőőőőőőőhöz kellett persze menni, de azért imádkoztam, hogy hozzám ne nyúljon. Valamint a főorvos. VAsmarhák voltak, nem kicsit, nagyon. No és kőgazdagok, Persze jó elvtársak is, hogyne. Valakik ugye csak írták azokat a jelentéseket, nem gondolom, hogy közülük senki. Nincs olyan szakma, ahol ne lettek voltak szorgalmas jelentésírók. Összetett tehát ez a dolog. Annyival , egy olyan téves állítással és túlzással, nem lehet elkenni, amivel itt próbálja kegyed. Azt meg, hogy az ötvenes években sok nagyon rendes, segítésre nem pénzre felesküdött orvos volt, elég sokan tanúsítják, ma is. nem tudom, most mit nyivákolnak az elvtársak, és mások, mert amikor volt mozgástér, eszük ágában nem volt ezt a helyzetet korrigálni. Most, hogy nincs miből, mert mindent, a rávalót is elqrtak, nem kicsit, nagyon, most bezzeg nyivákolnak. Ezelőtt amíg nem mehettek szabadon külföldre, adtak-e lakást vagy bármit a fizetésükért? nem. Amióta eu tagállam vagyunk, hagyták , hogy elszívja a nyugat a jól képzett fiatalokat. Arról beszéljenek, hogy miért nem arról gondoskodtak, idejében, hogy ne akarjanak ennyire elmenni és ennyien? Mert elbocsátáson, pénzelvonáson kívül semmit nem tettek az egészségüggyel, sok évig. Azt is elrontották, ami működött. Az is jelzi, morálisan mekkora nullák, hogy most mernek követelőzni, mintha nem ők lennének az elsődleges okai, bármelyik intervallumot nézem, a mai helyzetben. VAnnak, akik orvosok akarnak lenni. rendben. Vannak, akik nem óhajtják meghálálni, hogy közpénzen kitaníttaták őket. HA rajtam múlna, nem képeznék állami pénzen már orvost. Csak ha aláírja, hogy x évig itt fog Magyarországon dolgozni. Vagy ha kint akar, fizesse meg a kinti tandíjat. megengedhetetlen luxus, hogy ezt a magyar államkassza finanszírozza. Régen bevezetett dolog másutt, hogy alá kell írni. nem lehet a szajréval lelépni. Egy jó okot kérek, amiért továbbra is kéne orvost képeznünk Norvégiának. Ahol nincs állami pénzen orvosképzés. Viszont innen viszik a mi pénzünkön képzetteket.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 18:49:25

@Akitlosz:

50 milliárdot már nem lehet összespórolni.
Azt csak kizsákmányolással lehet megszerezni.

Tehát nem adod oda a dolgozóknak a munkájuk ellenértékét,mert luxusútra akarod költeni.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 18:54:45

Hehe, a fagyi visszanyal.
Meggyes pofátlansága,gátlástalansága minden határon túl megy.

"
ESZTERGOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. szeptember 3., szombat 07:00

Időzavarban az esztergomi Fidesz-frakció
Ahogy az várható volt, az esztergomi Fidesz-frakció megpróbálja az élményfürdő gázdíjtartozásának tényét Tétényi Éva nyakába varrni. Arra azonban szerintem senki sem számított, hogy a fürdő üzemeltetésbe adását - a Bánki Erikhez köthető, masszívan fideszes gazdasági csoportosulásnak - is Tétényi számlájára próbálják majd írni.

Ahogy a Meggyes-frakció fogalmaz sajtóközleményében:
A csődeljárás következtében az Aquasziget, amely 2008-ban még „Az év fürdője” díjat is elnyerte olyan bevételi forrásoktól esett el, mint az esztergomiak kedvezményes jegye, vagy az úszásoktatás, amelyek pótolhatatlanok. Ezért is kényszerült arra az önkormányzat, hogy üzemeltetőnek adja ki az élményfürdőt. (A Befürödve Tétényivel című Fidesz-KDNP sajtóközlemény a csatolt webcímen.)

Egy kis bibi van a jól felépített mellébeszélésben: jóval az adósságrendezési eljárás elindítása előtt, még Meggyes polgármestersége idején született döntés arról, hogy a fürdőt üzemeltetésbe akarják adni.
Mégpedig 2010. 06. 24-én (lásd a rendkívüli ülés jegyzőkönyvét a második csatolt webcímen!)

Ekkor született az alábbi határozat:
329/2010. (VI. 24.) esztergomi öh.
Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy közbeszerzési eljárást kíván lefolytatni – a jelenlegi kedvezményrendszer fenntartása mellett – az Esztergom, 16335 hrsz. alatt található fürdőlétesítmény üzemeltetésére vonatkozóan.
Felelős: Meggyes Tamás polgármester
Határidő: az eljárás lefolytatására 2010. december 31.

Tehát az esztergomi Fidesz frakció vagy hazudik a közleményében, vagy pedig már Meggyes Tamás is tisztában volt 2010 júniusában az adósságrendezési eljárás megindításának szükségszerűségével!

Forrás: szeretgom.hu, Bejó Gábor

2 csatolt webcím www.hidlap.hu/news/view/befurodve-tetenyivel-fid..., http://www.esztergom.hu/files/DownloadFile?topic=eszter..."

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 19:01:10

@aszekelyek:
"Az is jelzi, morálisan mekkora nullák, hogy most mernek követelőzni, mintha nem ők lennének az elsődleges okai, bármelyik intervallumot nézem, a mai helyzetben."

Fordítva ülsz a lovon.
A Fidesz évek óta azt hazudozza,hogy majd ők megmentik az egészségügyet, adnak pénzt a kórházaknak, emelik a fizetéseket, jobb lesz az ellátás.
Most, hogy hatalomra kerültek pedig kivonnak belőle pár száz milliárdot.

Tapsolni kéne?

hoplita 2011.09.04. 19:17:36

@Csolt nemzettségbeli:
Unalmas vagy és kiszámítható, mint egy C film.

Faszé' lebzselsz itt egész nap..:)

Laikus Érdeklődő 2011.09.04. 19:20:07

@Csolt nemzettségbeli: Miért nem lehet egy olyan adórendszert kialakítani, ahol a munkaadó érdekelt abban, hogymagas bért fizessen a dolgozóinak?
Ha a gazdasági társaságok adóalapját csökkenteni lehetne a dolgozói által befizetett SZJA arányában, akkor azok akik az adóalapjukhoz képest sok dolgozót foglalkoztatnak viszonylag magas átlagfizetéssel akár adómentesek is lehetnének, (Gyakorlatilag a dolgozók fizetnék a vállalkozó adóját)
Azok a vállalkozások melyek az alacsony bérekben vagy a feketemunkában érdekeltek több adót fizetnének. (Megfizetnék az elmaradt SZJA bevételt.)
Persze ehhez az kellene, hogy ne lehessen ilyen könnyen eltitkolni a bevételeket és ne lehessen könyvelési trükkökkel "lenullázni" a fizetési kötelezettségeket. Szóval csak álmodoztam.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 19:21:30

@Akitlosz:
Az ilyen szülő játszmázik.

Olvasd el Eric Berne könyvét és megérted:
hu.wikipedia.org/wiki/Emberi_j%C3%A1tszm%C3%A1k

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 19:28:32

@hoplita:

Mi van jóelvtársam, felvetted a Munkásőrruhát, oszt szóóógálatba helyezted magad, hogy másokat egzecíroztatsz?
Megtisztogattad, beolajoztad már a falloszodat, vagyis a kiterjesztését? :O)))

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 19:35:32

@Laikus Érdeklődő:
A nulla kulcsos adónál kedvezőbb nincs,úgyhogy a feketegazdaság valszeg sohasem fog megszünni.

"(Gyakorlatilag a dolgozók fizetnék a vállalkozó adóját)"
Ezt így is úgy is ők fizetik, ennyivel kevesebb fizetést kapnak az általuk előállított profitból.

aszekelyek 2011.09.04. 19:37:28

@knausz: Drága "szűz mária" knauszi! A vállalhatatlan és a népszerű éppen, hogy jellemzőek a mai magyar közönségigényre. Danubiuson és a heti hetesben is az volt. Persze. Médiában érvényesülni úgy lehet, ahogy ő és még tudnám sorolni. Nézettséget kell hozni. Az ember meg kíváncsi állatfaj:) Sztem fogja tudni, hogy közszolgálatin hogy adja elő magát. Nem tehetségtelen a pasi és nem is ostoba. Zárdában nem játssza az örömlányt:) Majd meglátjuk, melyikünk találta el. P.s. Az egy szerep, persona, amit eddig tőle láttál. Adjuk meg az esélyt, hogy valamit lehet majd megvillantani neki abból is, amire állandóan azt hajtogatták nekem is, pld, hogy azt nem lehet eladni, mert arra nincs igény. Ha úgy keveri, hogy eladható legyen, már ő nyert. meg az ügy. Piszok nehéz dolog. Van ugye a Vágó István nevű népszerű és vállalhatatlan , pózer bácsi. :) Ne hamarkodjuk el az előítéleteket sem:

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 20:32:49

@aszekelyek:

Nesze,majd ilyeneket nézhetsz, akárcsak a gagyi TVken:

"Mélybe zuhan a vesztes az MTV és Gundel Takács új vetélkedőjében

A kétezres évek gameshow-inak megfelelően már ez a műsor sem lassú, gondolkodós kvíz. Itt ugyan viszonylag egyszerű kérdésekre kell válaszolni, de látványelemekben erősebb, mit több elődje: a vesztesek például egy csapóajtón keresztül zuhannak a mélybe, gyakran panaszos kiáltásokat hallatva, ami a tévézőknek is szórakoztatóbb, mint egy közelről mutatott csalódott arc."
www.origo.hu/teve/20110902-az-all-az-alku-gyartoja-kesziti-az-mtv-es-gundel.html

Csolt nemzettségbeli 2011.09.04. 20:35:34

@Csolt nemzettségbeli:
"gyakran panaszos kiáltásokat hallatva, ami a tévézőknek is szórakoztatóbb, mint egy közelről mutatott csalódott arc"

Beteg világ, beteg emberek azok, akiket fájdalomkiáltás szórakoztat.

Éljen a 30as IQ.

mezga-aladar 2011.09.04. 20:40:45

@Csolt nemzettségbeli: találékony... nagyon...

akkor az orbán is ezért megy szembe az autópályán? hm... hm

hoplita 2011.09.05. 10:17:17

@Csolt nemzettségbeli:
Ugass csak, nem tudod meddig élsz buzernyák.
Szerintem addig, míg össze nem futunk....majd akkor is legyél humorodnál, kispöcs.:)

@jjulie:
Engem onnan nem szoktak, én szót tudok érteni az alsóbb néprétegekkel is.
Veled, meg a koszból kikaparózott cselédfajtáddal már annál nehezebben.

aszekelyek 2011.09.06. 09:41:48

@Csolt nemzettségbeli: Azt a szadesz hazudta, hogy jobb lesz az ellátás. Az elbocsátásoktól, kórházbezárásoktól, ellátásokhoz hozzáférés nehezítésétől.Volumenkorláttól és széftől. Vizitdíjtól, kórházi ápolási napidíjtól. ezt is lopták persze , az OGY irattárból. csakhogy a FIDESz ezt azelőtt elvetette, mint meg nem valósítható dolgot, sőt kárt okozót, ami előtt a szadesz és a szocik összecsalták volna maguknak a 2002-es választást. Mindössze a körzeti orvosi hálózatot magánosították. Te ülsz fordítva a lovon. Pénzt meg különösen nem ígértek. Mert nincs is miből. Mellesleg struktúrális átalakítást várnak el tőlük, nem pedig azt, hogy öntsék a pénzt az elrontottba. Mindenkinél többet tesznek egyébként. A végzősök itthon tartásáért is. Emlékeztetnélek, hogy mivel állt elő a szoci bajnai kormány , a rezidenseket illetően. Abban egy fillér sem volt, ... nuku pénz volt. Attól akartak annyira itthon maradni, hogyne. Ettől meg nem. Mennyémá ...

aszekelyek 2011.09.06. 09:45:48

@knausz: Semmi különöset nem látok ebben. meggyónja és kész.Ami a lelkén szárad. Meg is lehet róla győződve, hogy ő jó keresztény. Sok olyat láttam. átkozódott, mint a veszett fene az illető és fröcsögött de templomjáró volt. Nem jelent sokat az a Bazilikába járás. A z életvitel inkább.

aszekelyek 2011.09.06. 09:53:22

@Csolt nemzettségbeli: Ez egyébként tény. A mi ferink egy fabatkát se ért, amikor még nem szedte össze mahát a három házassága által. Ha ezt valaki kimondja, akkor ő az oka is? Mi ez az álszentség? Ér valamit egy hajéktalan? tényleg? Akinek még hajléka sincsen? NA és a mélyszegények? Orbánnak esetleg. Mást nem tudnék hirtelen mondani. Demszkí pénzért adta nekik a fedél nélkült. Az aztán a görénység. Mire mész pénz nélkül a kapitalzmusban? Hogy b van képed ilyen álszentnek lenni? Mindenkitudja, hogy vezet az út a pénzhez és a hatalomhoz. A totál tehetségtelenek meg ne akarjanak parancsolni azoknak, akik értenek a pénzcsináláshoz. Otthon lehet. Otthon megveszik tőle, az az ő bajuk. Vezetőnek és döntéshozónak nem alkalmas, aki ahhoz nem ért. ebben az országban pedig most elsősorban pénzt kell teremteni. Mindenhez. HA tud, legközelebb akkor szóljon, akinek mondta. Neked mi is problémád a kapitalizmus eme farkastörvényével? Utópiában nem azok döntenek, akiknél a pénz van. A létező világban igen.

aszekelyek 2011.09.06. 10:02:46

@Csolt nemzettségbeli: Csak rákosiék? Biztos? A vetélkedők meg nézettséget hoznak. Gondolom rz a valódi kifogásod eze ellen. Show elem nélküli valóságsó az a guminő aranyom. Az tényleg beteg, akinek az tetszik. Nem az igazi. Szólás, hogy megy a süllyesztőbe, aki vesztes. Mint a mi ferink, aki a ma nem jelenik meg. Mert ahogy knauszi okosan rámutatott, az emberek nem szeretik a felelősséget. Vállalni. A mi ferink meg különösen nem.

aszekelyek 2011.09.06. 10:07:10

@Csolt nemzettségbeli: Mit tett a dolgok érdekében adósságrendezés tétényi asszonyság? Jó sok ideje már ő vezet. Nos?@Laikus Érdeklődő: Az ki van alakítva, csak az elsőkörösöknél. Abból tudják fedezni, hogy minket ilyen alamizsnán tartanak.

aszekelyek 2011.09.06. 10:12:05

@Csolt nemzettségbeli: Mennyit vont kia szadesz? A szocikkal? Naaa? Sehol nincs az ehhez. Nekik meg mégy nem is szorították így a tökeiket hozzá. Az politikai akarat volt. Oda vam a horn unokahúg , hogy kihúzzák alóla a János kórházat. Pedig amíg ugyanazok osztják a pénzt és vezetik, igazgatják a rendszert, nem lehet nagy csodára számítani. Vannak ilyen érthetetlenül bebetonozott pozíciók. Tudok még ilyet. Média, sport terén is. Sztem egy rakás ilyen funkcit kéne először megtakarítania a rendszernek.

aszekelyek 2011.09.06. 10:13:32

@Csolt nemzettségbeli: tényleg, tolta volna el Bécsig....

aszekelyek 2011.09.06. 10:18:40

@knausz: Simán beviszik a caritasba a felesleges holmikat, és kész. Aki rászorul, az megkapja. Nálunk is így kéne. Van egy osztálytársam, aki a facebookon szervezi ezt. Ők mindent elfogadnak. Mély szegényeket támogatnak. Részemről neki adom a felesleges és jó állapotú dolgokat. Végzettsége újságíró. felnevelte a nála felejtett gyerekét az egyik barátnőjének... mondjam tovább? Az ilyesmit lehet alulről szervezni, sőt, kell.
süti beállítások módosítása