Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:11

A miniszterelnök ma ismertette azokat az első lépéseket, amelyek megítélése szerint a „nemzeti együttműködés gazdasági rendszerének alapjainak lerakása” miatt fontosak. Itt van tehát az első Orbán-csomag, mindjárt 29 lépéssel. A suszter maradjon a kaptafánál, ezért véletlenül sem veszem a bátorságot, hogy gazdasági-költségvetési elemzését adjam a programnak; helyette első megközelítésben arra a kérdésre keresem a választ, hogy mi lehet a mai bejelentések politikai hatása.

(Fotó: vg.hu)

Tartalmi értelemben világos, hogy ez a csomag jelentős fordulat a Fidesz politikájában: a lényegi intézkedéseket (elsősorban a két év alatt, fokozatosan bevezetett egykulcsos adórendszert) alapvetően jobboldali, neokonzervatív gazdaságfilozófia ihlette, s ez kétségtelenül messze áll a párt ellenzékben hangoztatott „plebejus”, egyenlősítő retorikájától, viszont visszatérést jelent az 1998-2002 közötti kormányzati gyakorlathoz. (Orbán Viktor korábban maga is a fenntartásait hangoztatta ezzel az adórendszerrel szemben, most azonban válaszában színvonalas, elvi kifejtését adta az „adószabadság” konzervatív megközelítésének. A beszédeit az utóbbi időben rendre papírból olvasó miniszterelnök egyébként régen mutatott annyira jó formát a parlamentben, mint a frakcióvezetők felszólalásaira kötetlenül és meglepő nyíltsággal reagálva.) A 29 lépés között azonban számos olyan akad, amelyek – ha költségvetési vonzatuk az adóváltoztatással nem is említhető egy lapon – népszerű, a társadalom elsöprő többsége számára is támogatható javaslatnak tűnnek, azaz nem csupán az egykulcsos adót általában örömmel fogadó jobb módú választók – és vállalkozók - számára kedvesek.

Összességében úgy tűnik, hogy a szűk mozgásteret a kormány meglepően ügyesen járta be: a csomag ebben a pillanatban politikai értelemben több haszonnal kecsegtet, mint amennyi kárt okozhat. A gazdasági kényszerpályán mozgó kabinet számára megadja az esélyét annak, hogy a jelentős változásnak, érdemi lépésnek mutassa be ezeket a döntéseket – azaz a sikeres vagy sikertelen kommunikáció függvényének látszik, hogy mi lehet a politikai hatása (ettől természetesen nem független, hogy a piac hogyan fogadja, illetve mennyire lesz alkalmas a költségvetési hiánycél teljesítésére). A Fidesznek most legfeljebb az említett fordulat okát kell meggyőző erővel megválaszolnia (ez messze nem lehetetlen), már ha lesz egyáltalán annyi ereje az ellenzéknek, hogy fel tudja hívni erre a közvélemény figyelmét.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr692065830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forradalmi kölcsön 2010.06.09. 08:50:50

 Megérkezett a várva-várt gazdasági program és az ember egy pillanatra azt hiszi, hogy a Fidesz a nagy kapkodásban egy rossz mappát nyitott meg a számítógépen, amelyet az egykori rendszerváltó párt, az SZDSZ hagyott hátra, mintegy végakaratként. ...

Trackback: A Színészkirálynő! 2010.06.09. 06:03:02

  a csodálatos orgánumú nemzeti színésznő, Eszenyi Enikő újra akcióban, nem orrhangú ez, hanem ez kuriózum! Uramisten..Lehultem teljesen..Ez iszonyu iskolás szint :( mint egy hisztériás... sose értettem, mit látnak ebbe a donáldkacsába....

Trackback: Nem röpül a Sültgalamb 2010.06.08. 23:51:51

KR: Kedves Sültgalamb, üdvözlöm stúdiónkban. Hogy érzi magát? Sültgalamb: Pocsékul, köszönöm kérdését. KR: Megkérdezhetem, hogy miért érzi magát pocsékul? Sültgalamb: A pszichiáterem szerint üldözési mániám van. Szerintem is üldözési mániám van....

Trackback: Az úttörő sok pontja 2010.06.08. 23:21:01

Hitte-e volna - olcsó leütni, de ez egy olcsó provincia -, az ország jelenlegi miniszterelnöke, a XX. század talán legnagyobb magyar rétora medgyessyánusi nyelvi fordulata borult virágba-közibénk. Lenyűgöző. De más nemigen az. Szemezges...

Trackback: De szép szám a 29! 2010.06.08. 22:38:15

Óriásit hallgattam ma kora délután, mert odaszegezett a szenttehén elé a Miniszterelnök úr.Kisemberke vagyok itt a tömegben, s mivel eleget vártam, hogy eltűnjenek a támasztó csontok nélküli, csúszómászók, végre valahára hallani akartam a részleteke...

Trackback: Szegényellenes, gazdagpárti, neokon fordulat? 2010.06.08. 19:28:22

Neokon fordulatnak nevezte Schiffer András LMP-s frakcióvezető az Orbán-kormány kedden bejelentett gazdasági csomagját, hozzá hasonlóan Mesterházy Attila is a gazdagok pártolásával vádolta azt, és Vona Gábornak sem volt benne elég a multiellenesség. Ha...

Trackback: 29 csapás 2010.06.08. 18:24:02

 Nem szeretnék a javaslat gazdasági részével foglakozni mivel azt nálam sokkal hozzáértőbb emberek fogják kielemezni. Maga a benyújtott javaslatcsomag nekem nem tetszik, de egy konzervatív szociálpopulista párttól teljesen jó teljesítmény. Ne...

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.08. 18:23:00

Azt hiszem, az elmúlt napok bézázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Trackback: Felemásan fogadta az ellenzék Orbán akciótervét 2010.06.08. 16:53:02

Felemásan értékelték a pártok az Orbán Viktor által bejelentett akciótervet. A Fidesz és a KDNP üdvözölte, a Jobbik is többségében egyetértett annak tartalmával, az LMP és az MSZP viszont kritizálta a programot.

Trackback: Győzött a szabadságharc! 2010.06.08. 16:40:38

Nemhiába "rengéshullámok" Orbán új beszédgyűjteményének könyvének címe. Most egy "90 éves szabadságharcot" segített győzelemre a Fidesz vezére. A pálinkafőzést gyakorlatilag kikerül az ellenőrzés alól. Ugyan a mezőgazdasági bizottsá...

Trackback: Intézkedéscsomagot jelentett be Orbán 2010.06.08. 16:40:02

Tíz százalékra mérsékelnék 500 millió forintos árbevétel alatt a társasági adót, illetve bevezetik az egykulcsos családi adót, cserébe kivezetik a rendszerből az adójóváírás intézményét.

Trackback: Cirkusz, kenyér nélkül 2010.06.08. 16:08:05

Szavazófülke-forradalom, csontvázkommandó, forradalmi parlament, gazdasági akcióterv. Adókamu, forint shortolás, felállva köszöntés, nemzeti vágta, miközben országos árvíz, országos munkanélküliség és szintén országos szegénység a másik oldalon. Több ...

Trackback: Az alkotmányozás cél? Nem! Eszköz! 2010.06.08. 15:58:21

Az alkotmányozás cél? Nem! Eszköz! Sokan és sokszor beszélnek az alkotmányozásról.Nem érzem, hogy bármelyik is egy egyetemes rendszer kiinduló alapot adó részeként határozná meg az Alkotmányt.__________________________ A most sírba ...

Trackback: Vajon végrehajtja-e Orbán a programot? 2010.06.08. 15:54:27

Bennem ez a kérdés merült fel a beszéd után. A program ugyanis túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: tökös, odavágós, helyes irányt kijelölő, néhány populista elemmel. De végre határozott ígéretet kaptunk arra hogy: - a munkavállalók adói csökkennek (S...

Trackback: Járait a kormányba! 2010.06.08. 15:36:59

A Kósa-Szijjártó-affér még a Fidesz-szavazók egy jó részét is elbizonytalanította. Új program kell, az új programhoz pedig egy hiteles arc. (Fotó: szegedma.hu) Ma mutatja be a miniszterelnök új kormányának új gazdaságpolitikai akciótervét. Ha hinni l...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kamarti 2010.06.08. 22:40:16

@JR69: azért megnézném, hogy mennyire leszel mobil 2-3 ygerekkel 10 év múlva, emnnyire mersz kockáztatni, költözni, stb.
és már elnézést, de a nálad csak néhány évvel idősebbek nem tehetnek arról, hogy a múlt rendszerben nőttek fel, ahogy nem (csak) a te érdemed, hogy mit és mennyit tanulhattál - mások voltak a lehetőségek, például a nyelvtanulásban, és ahogy most, akkor sem volt mindegy, milyen családba születik az ember. Szted egy többgyerekes minimálbéres (vagy munkanélküli) mi a fenéből finanszírozza a ynelvatnulását, továbbképzését? tudod, hányan lehetnek olyanok, akik már felnőttkorban, saját pénzből jártak egyetemre vagy főiskolára, de a diplomájukat nem tudták átvenni, mert addigra beütött a nyelvvizsga-követelmény, amire már sem az erőből, sem a pénzből nem futotta? Szóval milyen alapon intézel el mindenkit azzal, hogy maga tehet arról, kizárólag csak ő maga, hogy ott tart, ahol (és, teszem hozzá, a ygerekei nagy valószínűség szerint ezt a helyzetet csak újratermelik majd, és esetleg már most is éheznek például)? Szóval ez a fekete-fehér gondolkodás inkább 16 évre vall, mint 36-ra, már ne haragudj.
egyébként meg a kapitalizmust is emberek csinálják, nem? most ráadásul keresztény emberek irányítják a hogyant

jjulie 2010.06.08. 22:41:35

"A Fidesznek most legfeljebb az említett fordulat okát kell meggyőző erővel megválaszolnia (ez messze nem lehetetlen), már ha lesz egyáltalán annyi ereje az ellenzéknek, hogy fel tudja hívni erre a közvélemény figyelmét."

a fidesz ellenzéke és ellenőre nem a parlamenti ellenzék mint ahogy láttuk az elmúlt napokban

a politikusok jövedelmére a gazdasági hatalmasságoknak van a legnagyobb hatása, mint ahogy a választókéra is

érdemes lenne észrevenni, hogy a sok tekintetben erősen globálizást világban élünk, a politikusoknak is meg a választóknak is

kódex 2010.06.08. 22:41:55

@kamarti:

Ha az irónia iróniában tükröződik, lesz-e belőle móka s kacagás?
Vagy csak fogaknak mosolyszerű csikorgatása?

(Az a nyolc-tíz év a te említésedben nem volt egészen világos, mire is vonatkozik a konkrét vitát és a poszt témáját illetően, ezt fenntartom, ha nem bántalak meg vele. De biztos jogosan hoztad fel a magad szempontjából. Én már kicsit fáradt vagyok 11 felé ennyiféle szempontot szinkronizálni... :-) )

kódex 2010.06.08. 22:43:15

@jjulie:

juliska, ez most így hanyadik pohár után sikeredett ? :-)))

kamarti 2010.06.08. 22:43:58

@korcoló: ebben egyetértünk. meg nyilván abban is, hogy mi innen nem nagyon tudunk mit tenni ez ellen, de elvárnám, hogy az, aki tud, tegye is meg, amit tud. meg azt se szeretném, hogy úgy legyen egymillió új munkahely, mint ahogy anno nem volt munkanélküliség, miközben a fél ország akkor sem dolgozott, a dolgozók jó része meg keresetkiegészítésként ellopta, amit lehetett a munkahelyéről... de talán túl messzire mentem ezzel az utóbbival, el is megyek én is aludni, jóéjt!

kódex 2010.06.08. 22:45:36

neked is jóéjt, Márti, ne rágd magad túl sokat hiábavalóságokon... :-)

kamarti 2010.06.08. 22:47:21

@kódex: megtisztelő, hogy azt gondolod, nekem ilyen kérdések megválaszolására ilyenkor még nincs késő...:) mégis inkább halasztanám...

Sultan 2010.06.08. 23:00:03

Ajánlom figyelmetekbe:

www.apeh.hu/adokulcsok_jarulekmertekek/adotablak/sav.html#2010

És miért nem lehet az államadósságot felülvizsgálni?
Vagy áttérni a munkával fedezett pénzre."Ilyen
munkák lehetnének, például a tiszai gátak megépítése, a belvíz- és szennyvízelvezető csatornarendszer
megépítése, országos erdősítési és parkosítási program, az úthálózat továbbfejlesztése, lakások építése
közmunkával fiatalok részére. Ezek elvégzéséhez valójában minden feltétel adva van, csak a
finanszírozásukhoz szükséges pénzeszközök - közvetítő jelek - hiányoznak.
Ezt a pénzt, közvetítő közeget, azonban a magyar állam is kibocsáthatja,hiszen feles törvénnyel
elfogadott MNB-törvényt kell csak - egyszerű többséggel - úgy módosítania, hogy az állam magához
vonja a monetáris felségjogokat, amelyek eredetileg is őt illették." (Drábik János)

Ezek is baromságnak tűnhetnek, de legalább már máshol beváltak.

jjulie 2010.06.08. 23:03:07

@kamarti:

a nyelvtanulás ma nem pénzkérdés, amennyiben a számítógép és az internet nem az

csak idő és szorgalom és egy pici tehetség, és pici leleményesség kérdése, na meg akarás

én 44 évesen kezdtem, úgy hogy a tanfolyam 3. napján mindkét tanárnő azt mondta, hogy hagyjam abba, nincs meg a szükséges képességem hozzá (mondjuk azt tudtam, hogy nulla tehetségem van) és 4 évvel később már 40-60 millió forintos üzleteket kötöttem angolul

a gyerekeim segítségével (beállítottak nekem mindent a gépemen) kb 2 év alatt gyakorlatilag megtanultam kivülről 3 filmet: mátrix 1, átkozott boszorkák, a hihetetlen család, az összes nyelvtant megtaláltam a neten, az összes mondatot kielemeztem hála a dohár péternek

internet előfizetés, és egy gép kellett hozzá, na meg az összes szabadidőm erre ment el, de élveztem, mert kinyilt a világ sok értelemben, és szerencsére a munkám során a nap nagyrészében külföldiekkel tárgyalok, és rengeteg "anyanyelvi tanárom" van, bár a helyesirásom pocsék, dehát azt meg megoldja a szövegszerkesztő helyesirása

valójában nem értem, hogy az angoltanár még miért nem kihalt szakma

panelburzsuj 2010.06.08. 23:04:09

@kódex:

Mátul cinihilizmus-tilalom van.

Mi lesz így belőled? Elhajló?

jjulie 2010.06.08. 23:06:33

@kódex:

jogos a kérdés, ma meleg volt, és az elmúlt egy órában kb egy liter ásványvizet tettem magamévá

mit tanítasz? tornát?

kódex 2010.06.08. 23:11:00

@jjulie:

namost az van, hogy éppen indultam vón fogat mosni, amikor szarkazmusod gyiloktőre gyomorszájon bökött...
Most meg kénytelen leszek egész éjjel tamponokat nyomogatni a sebbe.
Hát van neked lelked, Julisom? :-(

panelburzsuj 2010.06.08. 23:11:31

@ó jaj:

"Most érdemes jóban lenni a főnökkel."

Az eddigi főnökről nem mondhatni azért ezt teljes bizonyossággal.

Mi lesz, ha bevallja, hogy egy malomtulajdonos kulák szeretője volt az anyja?

kódex 2010.06.08. 23:13:06

@panelburzsuj:

ohó, ki tiltotta be?
csak nem ez a titkos záradék a mai pontoskodásba'?

panelburzsuj 2010.06.08. 23:15:52

@Sultan:

Egy időben békekölcsön-kötvénynek hívták az ilyesmit.

Középkorúak még láthattak belőle néhány szívbéli szeretettel őrizgetett példányt ...

panelburzsuj 2010.06.08. 23:24:11

@kódex:

Ne cidrizz: csak a beavatott szektatagokra érvényes.

A Külső Párt tagjai néha elszórakozhatnak ilyen módon, csak vigyázni kell, nehogy nagyobb örömet okozzon, mint a vezér imádata.

(Még nem vagy pizsiben?)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.08. 23:29:35

Török Uram!

A szóvivők szerepéről lesz egyszer szó?

Lassan már minden szerveződésnek szóvivője van.

Nagy Anna-->kormány,
Szijjártó---> miniszterelnök
Krakkó Ákos--->Fidesz frakció
50 fő , aki a kormányzati kommunikációval foglalkozik.

Tényleg, Nagy Anna hogy tetszik?

panelburzsuj 2010.06.08. 23:31:48

@kódex:

Pizsibe bújni?

Hát? Hálóing, sipkával? :O

Diocles 2010.06.09. 00:00:16

Mint már Tölgyessy is "megelemezte", zseniális beszéd volt.
Tipikus példája annak, h miként lehet úgy eladni akár keserű pirulákat is, h mindenki nyertesnek érezze magát.

Most néztem meg a beszédet, a legjobban azon röhögtem, amikor Orbán - alig leplezetten Simorra utalva - azt ragozgatta, h elfogadhatatlan, h egyes állami vezetők 7 millió forintot keressenek, eztán max. 2 lehet.
Mindenki röhögött a P-ben, még tán a szocik is, mindenki értette, h kinek szólt. :)

A végkielégítések megadóztatása, az igazgatótanácsok lecsökkentése is hasonló intézkedések.
Persze Orbán könnyen nyírja őket, az érintettek kivétel nélkül szoci káderek, szóval ebben egy nagy adag szivatás is benne van.

Ui.: Számomra inkább ebben az a megdöbbentő, hogyha ennyire könnyen ki lehet húzni a végkielégítések méregfogát (lásd BKV-ügy), egy sima jogszabálymódosítással, adókivetéssel, akkor miért nem tették meg ezt a szocik?
Jó-jó, persze, mert a saját kádereitől nem akarták elvenni a pénzt, de sokkalta többet vesztettek azon, h nem lépték meg ezt, mint az a pár száz millió, ami így elvesztettek volna a lelépő kádereik.

Ordnassac 2010.06.09. 01:25:03

@malacz69【ツ】rettegéselemző: +Pálffy a KDNP-frakciónál, igaz, ő ugye képviselő is.

cookiedude 2010.06.09. 01:31:55

@Spiro: Azért én sem lelkendeztem annyira. Ami most történt az a minimum, a normális rendszer felé tett első lépésnek megfelelő, de ezt még tovább kell folytatni. Az elmúlt évek fényében én már ennek is tudok örülni(pár percig kb.). :o)

Amit mondasz az rendben van és én is pontosan ezt csinálnám, de az ilyen drasztikus ktg csökentést elég nehéz lenne átvinni a parlamenten. Sajnos túl kevés ember gondolkodik így, mint mi.

Egyébként a változás 10-15%-ban múlik a kormány intézkedésein és 85-90%-ban az emberek megfelelő hozzáállásán, és ez utóbbi jóval nagyobb probléma mint az első.

ayatollah 2010.06.09. 01:33:35

A gazdagokhoz történő pénzátszivattyúzás (egykulcsos adó, vagyonadó jellegű illetékek eltörlése) egyszerűen elfogadhatatlan. Nem mintha romantikus illúzióim lennének a szegényekkel vagy közalkalmazottakkal kapcsolatban, de akkor is egy ilyen pénzátcsoportosítást normális ember nem támogathat.

A vállalkozások támogatása és a pü-szektor adóztatása természetesen frankó.

Nem értem mit lehet úgy elámulni, hogy papír nélkül is tud szökőévben egyszer beszélni :-)))
A beszélőkéje Gyurcsánynak is rendben van (sőt sokkal inkább rendben), attól még azt tette az országgal amit.

Ja apropó hol a 29 pont közt Gyurcsány és társainak lecsukatása? Még fontosabb, hol az ellopott pénzek visszaszerzésének szándéka??? Miért a kisembert találják meg megint? Még a teljesen bukott vörösök is nagyobb ellenállást jelentenek pénz(vissza)szerzési szempontból mint megsarcolni a közalkalmazottakat meg a szegényeket?

cookiedude 2010.06.09. 03:15:09

@Big-B: Az, hogy ez sok embernek nem realitás, az egy abnormális helyzet. A következő évtizedekre előretekintő adórendszer kialakításánál ezt nem lehet figyelembe venni. Annak a normalitáshoz kell igazodnia.

Már az előzőekben is írtam, hogy a minimálbéres dolog az egy összetett probléma és sztem semmi köze sincs az adórendszerhez. Bármilyen adórendszerben lesznek olyanok akik a létminimum környékén tengődnek.

A mai magyar helyzet, az hogy tömegek dolgozzák ki a belüket kakiért, pisiért, az azért alakult ki, mert:

1. az emberek nem fognak össze egymással és egyszemélyben nincs érdekérvényesítési képességük (mindig lesz egy v. sok hülye aki elvállalja a melót olcsóbbért, még 2-3 ember sem képes összefogni egymással, tudom, én is próbálkoztam)

2. könnyelműek voltak és így bele vannak kényszerítve egy ilyen helyzetbe, pl.:
- 6-12 hónap fizu tartalék nélkül gyártanak gyereket
- 6-12 hónap fizu tartalék nélkül vesznek fel lakáshitelt
- a fizetésük több, mint 20-30%-a a hiteltörlesztés

Nem minimálbéres, de ba***a a csőröm:
- még akár egyetem után is inkább minél előbb elmennek valami szarul fizetett melóra és a (módosabb) szülők besegítenek még 1-2 évig, ahelyett, hogy inkább fél évig alkudozna azért, hogy megfizessék az 5 évnyi befektetését, ehhez persze az is kellene, hogy valódi tudással fejezze be a sulit, ahhoz meg bulizás helyett tanulni kellene 5 éven keresztül

- a fiatalokkal szemben nincsen erős szülői elvárás, hogy mielőbb önállóan talpra álljanak, mindenki csak "besegít" és tovább pátyolgatja a felnőttkorú bébiket, így nem jelenik meg tömeges elvárás a komolyabb kezdő fizetések iránt, amivel szemben komoly munkateljesítmény elvárás jelenne meg a munkáltatói oldalon a pályakezdőkkel szemben is, így mindkét oldal dagonyázik a "keveset fizetek, keveset dolgozok" fertőben
(lásd 1 főre jutó GDP)

- az ilyen helyzet mellett a keményen dolgozókat sem hajlandóak megfizetni, nem általános a komoly teljesítményértékelés

- nem alakul ki érdekközösség a munkáltatók és munkavállalók között (fair teljesítménybérezés)

-nem nézik meg jóelőre, alaposan, hogy mibe is fektetik a munkájukat az emberek, csak morognak, hogy sokat dolgoztak és semmi eredménye (a bölcsészképzés az egyik mintapéldája ennek, 5 év tanulás ->Meki/Börgi kassza)
- stb.

Az, hogy kis hazánk nem a "határtalan lehetőségek országa", azt mi ba****uk el, nap-mint-nap, mind a 10 millióan, nem a politikusok. Ők csak küzdenek a helyzettel, vagy tojnak bele a lehetetlen küldetés láttán(vagy alapból) és inkább sütögetik a saját pecsenyéjüket. Csak félszívvel tudom őket elítélni ezért.

A 3 műszakos, minimálbéres embereknek azt tudom mondani, hogy nézzenek vissza akár 5-15-20 évet az életükben és legtöbbjüknek lesz ott egy olyan pont amikor még volt lehetősége azt mondani, hogy "ezért a pénzért én nem vállalom el" és akkor rosszul választottak(egyeseknek a szülei követték el ezt). Ez a világ nem enged meg durva döntési hibákat, bárhogyan is szeretnénk azt hinni.

Biztosan vannak kivételek, akik tényleg önhibájukon kívül kerültek szorult helyzetbe, de max. 5-10% ha "bőven mérem".

Én nem azt mondom, hogy ne próbáljunk meg segíteni ezeknek az embereknek, de amig minden nap tömegek követik el ezeket a hibákat újra és újra, addig az ilyen helyzetben levő tömeg "újratermeli magát", és nincs az az adórendszer vagy kormányzás ami ezt meg tudná akadályozni.

cookiedude 2010.06.09. 03:58:10

@ayatollah: Asszem' erre (az első bekezdésedben) gondoltam, amikor korábban beteg hozzáállásról beszéltem. Miért az illegális, abnormális dolgokból indultok ki?

A "gazdagnak mondott" inkább középosztályhoz tartozó emberekhez nem szivattyúzunk át egy fillért sem sehonnan, legfőképpen nem a szegényektől. Azt a pénzt ő termelte meg saját magának, ki kevesebbet, ki többet. A vagyonát az adózott jövedelméből vette, azt tovább sarcolni pofátlanság. Ez a normális eset, erről szólnak a javaslatok.

Az igazán kőgazdag adócsaló stb. trógerek így is úgy is találnak kiskaput az adóelkerülésre, ha nagyon akarnak. Azok úgysem szja-t fizetnek, hanem a cégeik, alapítványaik adóznak, ha adóznak. Ezek btk kategóriák, nem adórendszerrel kell fellépni ellenük.

A javaslatok a tisztességes munkából élő, tanult, keményen dolgozó embereket segíti, nem a "gazdagokat".

A közalkalmazottaknál ne a tanárokra, eü dolgozókra gondolj, hanem a sok tízezer aktatologató-kávézó-netező bajnokra.

Akkor majd rájössz, hogy normális emberek miért is támogatják ezeket a javaslatokat. :o)

cookiedude 2010.06.09. 04:01:34

@ayatollah: Asszem' erre (az első bekezdésedben) gondoltam, amikor korábban beteg hozzáállásról beszéltem. Miért az illegális, abnormális dolgokból indultok ki?

A "gazdagnak mondott" inkább középosztályhoz tartozó emberekhez nem szivattyúzunk át egy fillért sem sehonnan, legfőképpen nem a szegényektől. Azt a pénzt ő termelte meg saját magának, ki kevesebbet, ki többet. A vagyonát az adózott jövedelméből vette, azt tovább sarcolni pofátlanság. Ez a normális eset, erről szólnak a javaslatok.

Az igazán kőgazdag adócsaló stb. trógerek így is úgy is találnak kiskaput az adóelkerülésre, ha nagyon akarnak. Azok úgysem szja-t fizetnek, hanem a cégeik, alapítványaik adóznak, ha adóznak. Ezek btk kategóriák, nem adórendszerrel kell fellépni ellenük.

A javaslatok a tisztességes munkából élő, tanult, keményen dolgozó embereket segíti, nem a "gazdagokat".

A közalkalmazottaknál ne a tanárokra, eü dolgozókra gondolj, hanem a sok tízezer aktatologató-kávézó-netező bajnokra.

Akkor majd rájössz, hogy normális emberek miért is támogatják ezeket a javaslatokat. :o)

Én is akarok kommentelni 2010.06.09. 06:52:24

@kódex:
Nos, a "rezsink" azért olyan magas, mert van 4 igen beteg nyugdíjas szülőnk.
Ossz el tetszőlegesen, de azért mindenki kapjon valamit: Parkinson kór, rák, 14 gerincsérv és ki tudja még mit titkolnak el előlünk! Négyük nyugdíja összesen majdnem 180k.
Továbbá lassan 6 éve inkább vettünk hitelből lakást, mert a törlesztő és az albérlet között havi 10k különbség volt, akkor már inkább X év múlva lesz saját lakásunk... Durva kijelentés jön: azért is vettünk hitelre lakást, mert örökölni sem örökölhettünk volna egyik oldalról sem: egyik oldalról bérlakás, másik oldalon albérlet (a saját családi házukat pár részeg cigány rájuk gyújtotta jó pár éve, a rendőrség elkapta a tetteseket, de behajtani rajtuk nem lehet, a biztosító pedig nem fizetett, per után se, a tetteseken kellene behajtani).
Kereshetnénk többet valószínű, csak mi röghöz vagyunk kötve, nem csomagolhatunk csak úgy össze, amit sokan javasolni szoktak, mert van 4 segítségre szoruló szülő
a környezetünkben, és olyan állást is kell mindkettőnknek találni, hogy azért nap közben ha kell, néha fél-egy órára le tudjunk lépni a melóból a szülők miatt.

A fizetésünk kettőnknek együtt megvan 300k bruttó(304k egész pontosan), szóval nem olyan kevés ám! Soha nem is panaszkodtam, csak fáj ha el akarnak venni belőle.
Ebből mint írtam meg tudunk élni, nem irigynek neveltek, és már életemben voltam egyszer külföldön is (tanulmányi kirándulás középiskolában versenyen elért helyezés díjaként). Van elég szép hely itthon is egész életünkre, mire megnézzük
mindet. Édesanyám szokta volt mindig emlegetni az alábbi mondatot:
"Nekünk ez jutott!"
Láttam amint édesanyám 22 év munkaviszony után rokkant
nyugdíjas lett (9 gerincsérv), néha az ágyból nem tud kimászni. Édesapámat a Parkinson kór kapta el. Párom édesapja bányában dolgozott sok-sok éven át, majd most mikor nyugdíjba ment év elején közölték vele, hogy van 24 év munkaviszonya.
A többi adat nincs meg, így ez alapján számolnak neki nyugdíjat. Nincs 35k.
Tudod, nincs okunk panaszra, "Nézd meg hogy élnek(éltek) anyádék". Előrébb léptünk. Mindent a saját erőnkből.
32 évesek vagyunk mindketten a párommal. Van mindkettőnknél diploma és nyelvtudás is, előbbiből páromnak, utóbbiból nekem van több.

Mi csak annyit kértünk mindig az élettől, hogy hagyjon mindenki minket békén, tudjunk élni. Pl. a szabadságaimat mindig okosan ki tudom venni szerencsére és el tudok menni
máshova dolgozni, illetve a hétvégéken szintén, főleg nyáron. Azokból a pénzekből tudunk előre haladni. Több ismerősünk jóval többet keresett eddig mint mi, sokat kirúgtak,
azóta se találtak állást. A mi helyünk legalább biztos. Ennél most nincs fontosabb.

De megint jön ez az adócsökkentés. Viktor elmagyarázta az Estében, hogy 2 éven belül már MINDENKI jól fog járni. Erre kíváncsi leszek. Bajnai szuperbruttóját lehet szidni,
de nekünk havi majdnem 8k-val dobta meg a fizetésünket.
Más: pl. én támogatom a multikat is, mert sokszor tényleg csak 8 után jutunk el boltba este, vagy most hétvégén is vasárnap sikerült megejteni a hétvégi bevásárlást,
a szomszédban nyitva lévő kisboltra pedig nincs pénzünk.

És ó jaj-nak is ide írom a válaszom, ha nem gond:
Van a 2500 Ft-os havidíja az internetnek, ami szépen belemegy egy Wifis routerbe, és a panelben a szinten mindenki erről netezik (6an vagyunk egy szinten). Ehhez pedig már elég volt egy Vaterán 30k-ért vett használt laptop itthonra. Kopp-kopp, tökéletesen működik a rendszer már évek óta. Torrentre úgyse van használva, arra ott a munkahelyi háló, de inkább olvasunk, beszélgetünk és sétálunk.

titkom 2010.06.09. 07:43:41

@pannonfunk: megszorítják? ..úgy gondolod, hogy a bankok majd nem hárítják át? ...nem hinném...

Magg (törölt) 2010.06.09. 07:59:56

@ati27:
"Másrészt a minimálbéresek nagyrésze csak papíron minimálbéres, tudod te is ezt nagyon jól! Épp az adóelkerülés miatt! A zsé többi része zsebbe megy."

...ha ezután a minimálbér után is adózni kell, attól még ugyanúgy minimálbérre jelentenek be, mint eddig!
És ugyanúgy zsebbe fizetik a többit.
Ettől miért is fog megnőni az adózási hajlandóság?
A minimálbér fog számszerűen kevesebbet érni, a melós szív - más változás nem lesz.

Dekatlon 2010.06.09. 08:24:17

Ha Vitya eléri, hogy a bankadót a bankok "ne a zemberekkel fizettessék meg", elmegyek a koronázására.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.09. 08:38:32

@ati27: Én inkább úgy látom,tapasztalom,hogy a minimálbér valóban minimálbér és ennyi.Nincsenek pótlékok,nincs többel fizetve a hétvége az ünnepnap.Nincsenek utalványok mert a vállalkozók benyelik.Semmi nincs és akárhol néztem még munkát eddig,sehol nem fizetnek többet mint 80 ezer.Sem zsebbe sem máshogy.Akkor több ha beáldozol minden szabadnapodat.A vállalkozóéknál valóban úgy van hogy minimálbér a saját fizetése,a többi meg zsebbe,de a többségnél sajnos nem ez van.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.09. 08:46:04

@cookiedude: Állítólag a BKV székházában manapság is ugyan olyan a munkamorál és minden más,mint a rendszerváltás előtti időkben.

lüke 2010.06.09. 08:47:18

..hát igen
kiröhögés, szivatás etc -nem usw semiclassic)-ez a magyar politika.
közben a nép vegetál
( nem mint a kelet-német nyugdíjas kettő! nyugdijból Mallorcán partizik)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.09. 08:53:31

@ó jaj: @kódex: @pannonfunk: @aszora:
Azért reméljük a megbízási szerződések és a külső (fideszes?) vállalkozások nem lepik majd el a közszférát.

15%-kal csökken a bértömeg, de máshogyan meg kifizetnének még többet. :)

"ha összeadod a 29 pontba írt számokat, pár száz milliárd fog kijönni, az már költségvetési tétel. "

Szerintem messze nem jön ki annyi.

Ismerjék el végre, hogy igaza van Oszkó Péternek és szinte milliárdra annyi a hiány, mint azt előre jelezték. :)

kewcheg 2010.06.09. 09:07:57

Orbán jól beszélt. 8 év ganaját kell eltakarítania,ami nem gyerekzsúr.Melóhelyemen, ami egy tipikus posztkomcsi állami szerv,már a napokban elkezdtek szörnyülködni az elvt. és elvt. nők a Kósa-Szíjjártó produkción, ami tényleg balfékség volt.De. Ezek a kollégák 8 évig semmit nem szóltak, ha fát vágtak a hátukon, akkor se, esküszöm ha bajnai vagy kurcsány hathónapos gyerekeket sütött volna nyárson, azt is szó nélkül elnézték volna, szó nélkül!!! Most meg kb. 6 héttel ápr. 25 után ment ezerrel a fikázás, szal nem értem miféle emberek élnek itt? 8 évig volt türelmük mindenre, most meg pár hét alatt már minden szar amit a Zorbán csinál.Nekem szimpatikus ez a program, adja Isten, hogy meglegyen!
(Mert ne feledjük,az elvt.-ak dörzsölnék vigyorogva a kezüket, ha valami okból kifolyólag szarba kerülne az ország, meg a zemberek, szal már csak minimum ezért is meg kell lennie, hogy ne legyen már ebben is örömük a szarkavaróknak!

ati27 2010.06.09. 09:16:42

@varvizib:
Erre én is gondoltam..

Roy 2010.06.09. 09:22:43

@bariga: Túl szép, hogy igaz legyen.
A 16%-os egységes adókulccsal meg a magas jövedelműek járnak majd jól. Azok akik egy bizonyos jövedelmen túl nem 35%-al adóznak.

WonderCsabo 2010.06.09. 09:36:26

@malacz69【ツ】rettegéselemző: A pártnak és kormánynak mindig is külön szóvivője volt, eddig is.

tölgyes 2010.06.09. 09:36:37

@Roy: A baj csak az, hogy ezek eddig is jól jártak. Bajnai abban jeleskedett hogy különféle Wallis csoportoknak mentette ki a pénzét Ciprusra.. feltehetően itt haverkodott össze a pénzügyminiszterrel aki ezt üzemszerűen űzte.. és Simorral aki szintén kivitt egy milliárdocskát..Az adózó, pedig akinek ezekre nincsen pénze fizette az adót.

ladislaus 2010.06.09. 09:39:55

Nem lehet hogy a 16%-os adokulccsal a gazdasag jarna jol? Tobbet koltenek ha tobb marad naluk. Es most is fenntartom azt hogy nem fognak elvenni penzt emberektol, max atcsoportositjak az adozasi kedvezmenyeket... nem csak siman jovedelem alapjan hanem gyerekszam alapjan kapnak...

ati27 2010.06.09. 09:50:56

@kamarti: @Evehid:
Valoban, kell hozzá némi tudás. és valami olyan amit külföldön is el lehet adni. Én kb az otthoni fizum 4-4.5 szeresőt kaptam. Mert ugye a "balkánról" jöttem ugyanezt a melót egy angol nyelvterületről érkező ember 3-4 szeres pénzért tudja elvállalni. Persze van szakmai tudásuk. Habár volt köztük olyan aki fennakadt olyanon amit én meg a magyar társaim lazán meg tudtak oldani... De ezt a békát le kell nyelni. Másrészt lehet tanulni: pl. Sok ember szerint könnyen vagyok. Persze a háttérbe már nem néznek bele. Mert ugy amikor meló mellet elmentem tanulni (sokszor tulórázni is kellet) ugyhogy hétvégén suli vagy/és meló akkor ezek az emberek vidáman söröztek/tv-t stb. néztek.. Természetesen nem egy "divat" szakot végeztem amikor az emberhez a végén hozzávágják a diplomát.. Nem nem.. a 65-70 ből kb 15-20 jutott el a diplomáig.. Szóval tényleg könnyű volt. Ja és persze a tandíjat is ki kellet szorítanom a nem éppen nagy fizuból. Szó szerint egy hónapban 2 hétig májkrémes kenyeret kajáltam, ha hiszed ha nem.. Tudod mindennek ára van.Ez röviden a sztorim.

Most pedig játszunk el egy gondolatkisérletet: Mondjuk építkezel, ki kell ásni az alapot. Véded a képzetlen munkaerőt szal kiadod a melót: Mégis kinek? Aki a legkevesebbért megcsinálja. nem? Mondjuk Józsi No megsaccolod, hogyha te csinálnád 3 nap alatt megvan. 1 hét alatt is csak feléig jut, mert dél körül már beáll a delirium tremens. Elzavaraod a ... Jön Pisti aki tutira elvállalja de 2x annyiért. No innét már előfordulnak problémák: oké pisti 2x annyiért megcsinálja 3 nap alatt de mondjuk géppel megvan 1 óra alatt 2,5x árért. No mit is választasz?

Ergo térjünk vissza a történelmhez, ugye ipari forradalom gépesítés-géprombolás Még azt sem mondhatjuk hogy ugyanaz a helyzet mert a géprombolást éppen az akkori viszonyoknak megfelelően magasan képzett szakik csinálták. Mert ugye a manufaktura arról szólt általában, hogy a "gyártmányt" egy ember készítette el az elejétől a végéig. Tehát teljes folyamattal tisztába kellett lenni. Esetleg előfordulhatott minimális munkamegosztás. Tehát a manufakturában pl összeált mondjuk 5 kovács és patkókat gyártottak. A nyereség az volt, hogy kevesebb eszközzel többet lehetett gyártani: pl elég volt 1 kemence stb.. No aztán elindult a gépesítés, majd a szalagtermelés.. Ami azt jelentette, hogy igen kevesebb szaki kellet, elég volt a képzetlenebb embereket alkalmazni. Majd elérünk napjainkhoz, amikor képzetlen embereket is egyre kisebb számban kell alkalmazni. Viszont a fejlesztésekhez több, de képzett szakember kell mint képzetlen! Konklúzió: Apám mindig azt mondta tanulj fiam, mert tanult ember bármikor képes megcsinálni az egyszerű munkát, de ha tanulatlan vagy akkor sosem lesz lehetőséged kitörni ebből a körből! Pedig "csak" egy kömüves volt!

ayatollah 2010.06.09. 09:51:15

@cookiedude:

> Asszem' erre (az első bekezdésedben) gondoltam, amikor korábban beteg hozzáállásról beszéltem. Miért az illegális, abnormális dolgokból indultok ki?

Az illegális, abnormális a kisember továbbsarcolása 3-4 év tökcsavargatás után, amikor ennek a sokszorosát lehetne beszerezni vagyonelkobzásokkal.

> A "gazdagnak mondott" inkább középosztályhoz tartozó emberekhez nem szivattyúzunk át egy fillért sem sehonnan, legfőképpen nem a szegényektől.

Dehogyisnem. Lényegileg a dolog ennyi: Pénzintézetektől, szegényektől és közalkalmazottaktól pénz teszek át a gazdagokhoz és a vállalkozásokhoz.
Ebben a pénzintézeti és a vállakozási rész mindenki szerint rendben van. Viszont a fordított Robin Hood szisztéma, a szegények kevesét szétosztani a gazdagok között, az hangsúlyosan NEM az amire Orbán mandátumot kapott.

> Azt a pénzt ő termelte meg saját magának, ki kevesebbet, ki többet. A vagyonát az adózott jövedelméből vette, azt tovább sarcolni pofátlanság. Ez a normális eset, erről szólnak a javaslatok.

Ja hát ilyen alapon a Hagyó is magának termelte meg...
A vagyont meg igenis adóztatni kéne, hogy ne a szegényeket ütlegeljük még lejjebb. Ezért volt mocskos dolog az is, hogy a gazdagok megfúrták az ingatlanadót.

> Az igazán kőgazdag adócsaló stb. trógerek így is úgy is találnak kiskaput az adóelkerülésre, ha nagyon akarnak. Azok úgysem szja-t fizetnek, hanem a cégeik, alapítványaik adóznak, ha adóznak. Ezek btk kategóriák, nem adórendszerrel kell fellépni ellenük.

Ja ez igaz. A bűnözők kasztja nehezen kezelhető, de most nem is róluk van szó. Ráadásul, hogy amazoknak erős politikai kapcsolataik is vannak.

> A javaslatok a tisztességes munkából élő, tanult, keményen dolgozó embereket segíti, nem a "gazdagokat".

Ez hazugság. Az új szja szabályok a szerencséseket segítik tovább, akiket a cégük magas bruttóra jelent be (emberek 1-5%-a) és szívatja a nagy többséget (min. 50 %-ot) aki örül ha egyáltalán minimálbérre bejelentik. Mert te is tudhatod, hogy így a vállakozó két út elé fogja állítani a " tisztességes munkából élő, tanult, keményen dolgozó embereket": vagy a dolgozó fizeti majd a minimáljából a járulékot is (amire aligha lesz képes), vagy részmunkaidőre vagy egyáltalán nem jelenti be. Ha kicsit képben vagy tudod, hogy a legtöbb vállakozó megfizetteti a dolgozójával a járulékokat, ha hajlandó bejelenteni egyáltalán.

A vagyonadó jellegű illetékek eltörlése pedig kőkeményen a gazdagoknak való pluszpénz juttatást jelent (a jelenlegi rendszerhez képest).

> A közalkalmazottaknál ne a tanárokra, eü dolgozókra gondolj, hanem a sok tízezer aktatologató-kávézó-netező bajnokra.

Megint elég irreálisan és idealistán látod a dolgokat. Közszférában nem úgy megy hogy majd azt rúgják ki aki rosszul dolgozik (mert tényleg van ilyen bőven) hanem azt akit az intézményi vezetőség nem kedvel, illetve a leggyengébbek a belső kapcsolatai (pályakezdő stb.). Mert ott így működik.

> Akkor majd rájössz, hogy normális emberek miért is támogatják ezeket a javaslatokat. :o)

Azért ha majd emberekkel beszélgetsz én inkább nem javasolnám, hogy hangoztasd hogy te mennyire támogatod a gazdagok és a multis vagy állami közép ill. felsővezetők (akik jellemzően nagy bruttóra vannak jelentve) további megtámogatását a minimálbéresek és közalkalmazottak kárára. Nem biztos, hogy ők majd a 'normális emberek' kategóriába sorolnak a véleményed alapján :-)
Itt a neten persze bármit mondhatsz :-)

ayatollah 2010.06.09. 09:53:27

@ladislaus: A gazdasági érdeknek semmi köze nincs az szja-hoz. Azt a munkavállaló fizeti. Annak csak a munkavállalók közötti jövedelemelosztáshoz van köze.

Minimálbéresek le, magas bruttósok (multi/állami vezetők) fel, röviden.

ayatollah 2010.06.09. 10:00:30

@Gempacsöki Boborján: Ez még a jobb eset. Ha nem vagy ilyen szerencsés akkor max részmunkaidőre (4 órára) lesz hajlandó a vállakozó bejelenteni, vagy egyáltalán nem. Korábban ment még az ideigl. munkaváll. kiskönyv 'megoldás' is de annak vége.

ati27 2010.06.09. 10:03:53

@ladislaus:
Igen-igen. Persze itt a sok okos ember nem lát tovább az orránál. Valóban a 16% adón átmenetileg az alacsony keresetűek buknak!Lehet ilyenkor trollkodni hogy hú de kibasztak velük.. De vizsgáljuk csak meg összefüggéseiben a dolgot: közepes fizu és afellett arányaiban ugyanannyit adóznak Mert 16% az 16%.. Általános iskola matek. :) Szal mindenképp lesz egy réteg, aki bevallja, nem reszkíroz tovább.. Teheát ez már nyereség.. Másrészt aki többet keres (köcsög gazdagok pfej..) többet is fog adózni. ezáltal fellendül a piac, emelkednek a bérek, és lehet hogy pont kiskeresetüek bére sokkal jobban. Mert mondjuk valaki keres 3k és emelkedik 10% al a bére, már annyit nem jelent plusz fogyasztásban. De ha az alacsony keresesetre rá lehet arényaiban dobni több pénzt, akkor ez is fogyasztásbővülést jelent, nem is keveset.. Tehát benne van ebben a gazdasági "gyújtó" hatás. Kijelenthető, hogy így picivel hoszabb távon a kiskeresetüek is nyernek sőt sokkal többet mint ha a gazdaság csak vegetál.. Érdemes ezen elgondolkodni. De ha ezt így nehéz elképzelni akkor elég csak azt elgondolni, hogy az életbe ha akarunk valahová jutni általában először áldozatot kell hozni, majd besöpörni ennek a hozadékát. Az nem működik, hogy csak úgy jobbak lesznek a dolgok, és nem kell semmit tenni értük.

Idet 2010.06.09. 10:05:32

@kewcheg: Arról nem beszélve, hogy mennyire kilóg a lóláb: hogy az - hála Istennek, egykor! - általuk vezetetteknek és az egész országnak a sorsa, amiből ők személy szerint kitűnően megéltek, mennyire nem érdekli őket.
Utáltak bennünket, különösen a Gyurcsány-féle társaság.

ayatollah 2010.06.09. 10:13:11

@ati27: Bm, nem hiszem el, hogy ennyire nem itt éltek. Az nem úgy van hogy a munkavállaló "bevallja" vagy nem vallja be. Ez teljes mértékben a vállakozó döntése. A dolgozó baromira örül ha talál akármilyen állást, nem áll oda hőbörögni, hogy de jelentsetek is ám be! És ez már a válság előtt is így volt.

A többi meg süketelés.

ati27 2010.06.09. 10:19:34

@ayatollah:
Na te vagy a demagógia példaképe. :) A "gazdagok" valamit letettek az asztalra.. Gondolkozz el pl ott vagy te van mondjuk egy lakásod, meg mondjuk egy autót. Eljársz melózni minden nap. Na mondjuk van egy másik ember, akinek ezek nincsenek. A szemében te büdös burzsuj vagy. Fogja magát egyik este mikor jösz haza kupánvág elfoglalja a házad, kvázi kiegyenlíti minimális munkával a külömbségeket. Bemegy a házba kinyitja a hűtő bekajál majd leül és nézi a tv-t. Milyen fasza.. Pár nap mulva kifogy a hűtő no kajálni azt kell ugye! elmegy a boltba. Mi az hogy pénz? Kupánbassza a boltost.. Van kaja is. ' hónap mulva jön a villanyszámlás.. Megint a bevált módszer. Persze kikapcsolják a villanyt/fűtést a köcsög burzsulyok.. Nem mehet ez igy tovább, megyek egy házzal arrébb.. DE egyszer elfogynak ezek a források.. No ez két rendszerre igaz: az állatok így működnek (nem is.. mert ők általában nem a fajtásaibol élnek, csak annyiban, hogy fentartják a territóriumot opssz! az is munka fenntartani tehát fejletteb rendszer!) Vagy a komeinizmus.. No vajon miért bukott meg? Államosítsunk! vegyük el a gazdagoktol! Elfogyott menjünk lejebb Kulákok! Vegyük el! Elfogy! Kéne termelni! Dehát minek hajtsak a jóska is csak immel ámmal.. The end! Érthető?

ati27 2010.06.09. 10:20:53

@ayatollah:
Tudsz értelmezni is vagy csak rakod egymás után a betűket? He?

Kerek négyszög 2010.06.09. 10:24:36

Egy mukkot nem szól a csomag arról a rettenetes összegű adócsalásról, ami még ennél a programnál is hatalmasabb (5000 milliárd !!!) összeget vesz ki a becsületesen adózók zsebéből. A 16% adó nem fog ezen változtatni semmit, egyik országban sem változtatott. Erről orbánék mélyen hallgatnak. Persze olyan elterjedt a stiklizés kishazánkban, hogy politikai öngyilkosság lenne megpiszkálni a csalókat. Ennek fényében rettenetesen méltánytalan a minimálbérből nyomorgókat a földbe taposni. Aki meg kamu minimálbéres, az meg jót röhög a markába, mert az adóvizsgálatok valszeg leállnak, széles vigyorral fogja befizetni azt a kis 16% -ot. Ha meg még vállalkozó is a minimálbéres csaló, még plusz támogatást is fognak rászórni.

Kerek négyszög 2010.06.09. 10:27:53

@ati27:

Az évi 5000 milliárdos csalást a te burzsujaid hozzák össze! Ha én is tisztességesen befizetem az adómat, fizesse be más is minden önigazoló indok nélkül.

ati27 2010.06.09. 10:33:17

@légycsapó:
áááá Vegyül el a cslóktól Frankó! Bazi jó ötlet! x000 milliárd. Csak éppen arról feledkezel meg, hogy te is ugyanolyan adócsaló vagy.. Ne mondd már hogy nem vettél számla nélköl dolgokat? Vagy a maistró kijön és azt mondja számlával ennyi számlanélkül emennyi.. Még egy nagyot kacsint is rád. Ja hogy szerinted ez nem olyan nagy tétel? hm? Elárulom igenis az! Viszont ha jön az adórendörség és téged is megvágnak pár százezerre/néhány hónap letöltendőre akkor elgondolkozol ugye? Ehhez persze az kell hogy vállalható mértékű adó legyen (a 16% az) Másrészt kell csinálni egy két precedens értékű itéletet. Elárulom ahol vagyok, az adóhivatallal nem mer packázni senki. Ad egy mert ha rajtakapják az illetőt akkor az elcsal lóvét vissza kell szolgáltatni igen kemény kamatokkal ad2 évekre autómatikusan megvonnak egy csomó kedvezményt..

ubul2000 2010.06.09. 10:35:45

@ati27: Döbbenetes hozzánem értés, amit olvasok.
Az alkalmazott nem dönt, hogy bevallja-e az adót, vagy nem. Azt egyszerűen a munkáltató vonja le tőle és fizeti be. Így eleve 16%-al kevesebb bért kap. Ez maximum a vállalkozókra igaz, de Mo-n a vállalkozások döntő többsége kényszervállalkozó. Nem arról dönt, hogy befizeti-e a terheket vagy sem, hanem azon imádkozik, hogy legalább a nettó béreket - a sajátját is - kitermelje. Persze vannak nagykutyák - de itt nem róluk van szó.
Arról van szó, hogy amit - részben - elvesznek a magas keresetüektől, azt más csatornán visszacsorgassák, a kisjövedelműeket meg szivatják - ahogy eddig mindig történt.
Szerintem jelentős lépést tettek a feketegazdaság felé történő elmozdulásban.

ayatollah 2010.06.09. 10:40:05

@ubul2000: > Szerintem jelentős lépést tettek a feketegazdaság felé történő elmozdulásban.

Ez valószínű, de nem ígértek egymillió új fehér munkahelyet csak munkahelyet :-)

ati27 2010.06.09. 10:41:32

Mondok más példát! Van pl a "burzsuj" buszvezető felszálok a buszra mondom jegyet kérek! Mondjuk a jegy 400 Ft előkészítve erre visszaad 200-at majd kacsint. Mire én "jegyet kértem" No azt a sértődött arcot látni kéne... Itt szálunk fel a buszra lehet fizetni kp-vel, elektronikus bérlettel meg mindennel.. Egy alkalommal szálunk fel, mondjuk 2 jegy meg egy gyerekjegy.Sajnálom nem tudok adni, mivel elromlott a készülék, és úgy nem vehetek el pénzt, hogy nem adok jegyet/számlát mindezt angolul, egy nem angol anyanyelvű országban!

kamarti 2010.06.09. 10:41:45

amúgy tegnap éjjel két híradóban is volt szerencsém az interpertációt meghallgatni
a tv2-n csak a pontok 3féle csoportját sorolták (adórendszer, társadalmi felelősségvállalás és talán közig - erre már nem emlékszem, mert azon gondolkodtam, vajon a pálinkafőzés hová tartozik), a szalagcímben az egykulcsos szja-t és a bankadót emelték ki, szakértőnek Vámosi Nagyot kérték fel, de valamiért rábeszéltek a mondata első felére, így leginkább a nagykeresetűeknek lesz jóból leginkább a lesz jó hallatszott, nem is tudom, ennek mi értelme volt így.
a dunán hosszan sorolták a pontokat, szinte mind a 29-et, még ki is írták, közbe-közbe OV-t is bevágták.

a minimálbér szó egyik adón sem hangzott el, nem hogy a megadóztatása. tehát aki péel csak ezt a két adót nézte, és minimálbéres, még nem értesült a jóhírről.
csak arról, hogy Németország forrong a megszorítások miatt.

ayatollah 2010.06.09. 10:42:19

@légycsapó: hozzátéve hogy a politikusok nagy többsége maga is csaló

ayatollah 2010.06.09. 10:43:16

@ati27: mi értelme van ismeretlenül sértegetni he? s.ggfej...

kamarti 2010.06.09. 10:49:18

@ati27: na ez a buszvezetősdi kacsintgatás ugyanígy volt az átkosban, csak mondom
amúgy egy csomó kisember (vagy nevezzük őket hülyének, ugye), mint én, mindig számlát kér, akár hogy is húzza a száját a mester, és vállalja, hogy többet fizet. szóval lehet általánosítani, csak nem érdemes. viszont az apehet többek között azért tarjuk fenn (mi, adózók), hogy a többiektől is behajtsa az adót, leleplezze a csalást stb.

ayatollah 2010.06.09. 10:55:09

@ati27:
> A "gazdagok" valamit letettek az asztalra..

Klasszikus hazugság vagy kapitalista idealizmus. A gazdagok jobbak voltak seggnyalásban (a régi feudális rendszerben) vagy gátlástalanabb csalók voltak (később a kapitalista rendszerben).

> Gondolkozz el pl ott vagy te van mondjuk egy lakásod, meg mondjuk egy autót. Eljársz melózni minden nap. Na mondjuk van egy másik ember, akinek ezek nincsenek. A szemében te büdös burzsuj vagy.

Ez így is van. :-)

> Fogja magát egyik este mikor jösz haza kupánvág elfoglalja a házad, kvázi kiegyenlíti minimális munkával a külömbségeket. Bemegy a házba kinyitja a hűtő bekajál majd leül és nézi a tv-t. Milyen fasza.. Pár nap mulva kifogy a hűtő no kajálni azt kell ugye! elmegy a boltba. Mi az hogy pénz? Kupánbassza a boltost.. Van kaja is. ' hónap mulva jön a villanyszámlás.. Megint a bevált módszer. Persze kikapcsolják a villanyt/fűtést a köcsög burzsulyok.. Nem mehet ez igy tovább, megyek egy házzal arrébb.. DE egyszer elfogynak ezek a források.. No ez két rendszerre igaz: az állatok így működnek (nem is.. mert ők általában nem a fajtásaibol élnek, csak annyiban, hogy fentartják a territóriumot opssz! az is munka fenntartani tehát fejletteb rendszer!)

Oké de most nem a bűnözőkről beszéltünk, hanem azokról a jogkövető emberek tömegéről, akiket minimálbéren vagy az alatt szopatnak és egyébként 99%-ban sokkal tisztességesebb életet élnek mint a munkáltatóik :-)
Az általad említett opportunista bűnözők számára újra lehetne nyitni például a munkatáborokat. A börtönben nem hajtanak semmi hasznot.

> Vagy a komeinizmus.. No vajon miért bukott meg? Államosítsunk! vegyük el a gazdagoktol! Elfogyott menjünk lejebb Kulákok! Vegyük el! Elfogy! Kéne termelni! Dehát minek hajtsak a jóska is csak immel ámmal.. The end! Érthető?

Szerintem azért bukott meg mert a magukat kommunistának mondó rendszerek nem mertek/tudtak igazán kommunisták lenni csak max szocialisták voltak. Azaz megáltak az egyenlősítésnél. Holott a kommunizmus ennél sokkal többről kellett volna hogy szóljon. Arról, hogy olyan társadalmat építünk föl, ami csak a stabilitásához szükséges erőforrásokat igényli és használja fel, egyéni és közösségi szinten egyaránt. Egy rendszer sem próbálkozott meg ezzel. Persze a jelenlegi, olcsó és bőséges (fosszilis) energia korszakában ez talán nem is megvalósítható, mert az emberek mindig többet akarnak, de amint be fog ütni az energiaválság (mert be fog max 100 év múlva) és a kapitalizmus megbukik, a két lehetséges örökös a kommunizmus vagy a vallási fundamentalista (tálib-típusú) rendszer lehet, szerintem legvalószínűbb, hogy a tálib-típusú rendszerek fognak diadalmaskodni, nem mintha szimpatizálnék ezekkel.

ladislaus 2010.06.09. 10:56:48

@ubul2000: kettot tedd ossze. Azok a bejelentett jovedelemmel rendelkezok akiknek tobb marad a zsebeben, tobbet is kolt majd azoknal akik cask minimalra jelentik be az alkalmazottat vagy elsikalja az adofizetest. Tehat ott van neki a nagyobb bevetel es lehet hogy 10%-os tarsasagi ado mellett nem kell neki majd izgulnia, meg okoskodnia. Befizeti azt csa. Beken hagyjak. Jah, es ne feledjuk hogy mindemellett a lakossag betetallomanya, megtakaritasi is gyarapodhat. Ami jo lehet a forintnak...

ayatollah 2010.06.09. 11:02:42

@ladislaus: Kevered a munkáltatót a munkavállalóval.

ayatollah 2010.06.09. 11:05:37

@kamarti: ezen ne csodálkozz. a tv-2 már régen orbán-2-ként funkcionál. (hívják tel-aviv-2-nek is, nem tudom miért)

ubul2000 2010.06.09. 11:06:56

@ladislaus: Hihetetlen, ahogy keveritek a (magas)fizetésből élőket a vállalkozókkal. Az a magas fizetésű alkalmazott, akinek most - az itt felsorolt példák szerint - 60e több marad a zsebében, NEM fizet társasági adót. Hogy ezt a 60e-t mire költi - nem tudjuk. Részben biztosan itthon költi el - ez hozzájárulhat a forgalom növekedéséhez, másrészét külföldön - ez az ottan gazdasági növekedést szolgálja.
Észre kellene venni, hogy a vállalkozók legnagyobb terhe nem az szja, (különösen nem az alkalmazottak szja-ja, mert azt levonja és befizeti, ebből se kára, se haszna nem származik)
és a társasági adó, hanem az áfa és a tb járulék

watts 2010.06.09. 11:08:46

Gyümölcspálinkát lehessen engedély nélkül főzni ponthoz:
”... miközben a hazai szeszfogyasztás nem tér el lényegesen az EU átlagától, a krónikus májbetegség arányában 4-5-ször több áldozatot szed, mint az unióban. Sikerült ennek okát laborvizsgálatokkal kimutatnunk. Azt találtuk, hogy a bögrecsárdákban kimért pálinka számos mérgező alkoholszármazékot – például metanolt, butanolt, izoamil-alkoholt – tartalmaz, amelyek a legálisan forgalmazott termékekben nem fordulnak elő”.
szalonspicc.blog.hu/2010/05/28/no_most_akkor_ki_is_az_ellen

ladislaus 2010.06.09. 11:09:26

Most az kell a gazdasagnak hogy beinduljon. Ezek a lepesek jok lehetnek kezdesnek... Ne varjatok hogy mindenki jol jarjon rogton az elejen... Itt ha forditva csinaljak akkor meg az a baj. Ne azt nezzetek hanem hogy valami ujat csinalnak aminek lehet eredmenye! Csak ezen a buzi indexen huznak le mindent! Ne is tagadja hogy nem part semleges....

ati27 2010.06.09. 11:10:29

@ayatollah:
Elnézést kérek, ha megsértettelek valamivel, nem szándékosan tettem ok?

Tehát konkluzió amit néhány kommentelő véleményéből kialakul:
Fizzeseünk többet a szakképzetlen/alacsonyan képzett/túldimenzionált munkaerőnek. Ellenben ha mi hívunk szakembert akkor az legyen olcsó, dolgozzon gyorsan magas minőségben. És lehetőleg sokat adózzon..

ayatollah 2010.06.09. 11:12:14

@ubul2000: áfát elvileg visszaigényli.
szóval főleg a járulékok ill. a telephely bérleti díj / fenntartási díj a fő állandó jellegű kiadási tételek

ubul2000 2010.06.09. 11:14:04

@watts: Ez természetes volt, mert a bögrecsárdában szar zugfőzőkben főzték a pálinkát. Most nyilván legálisan hozzá lehet jutni normál minőséghez.
Engem érdekelne a jövedéki adó részlete is ennek, de azt nem fejtették ki

ayatollah 2010.06.09. 11:15:08

@ubul2000: iparűzési adó is elég nagy tétel. a társasági nyereségadó amit csökkentettek elhanyagolható, mert kevés vállakozásnak van jelentős kimutatható nyeresége.

ladislaus 2010.06.09. 11:16:15

@ayatollah: @ubul2000: Ugy ertettem hogy az a munkavallalo akinek a zsebeben tobb marad az annál a vallalkozonal, annak a boltjaban tobbet kolt el aki minimalra stb... jelenti be az alkalmazottját.
Teny, nehez igazsagot tenni. De hogy beinduljon a katalizatorhatas a gazdasagban ez jo indulas.

ayatollah 2010.06.09. 11:19:12

@ati27:

> Elnézést kérek, ha megsértettelek valamivel, nem szándékosan tettem ok?

Oké én is visszavonom :-)

>Tehát konkluzió amit néhány kommentelő véleményéből kialakul:
Fizzeseünk többet a szakképzetlen/alacsonyan képzett/túldimenzionált munkaerőnek. Ellenben ha mi hívunk szakembert akkor az legyen olcsó, dolgozzon gyorsan magas minőségben. És lehetőleg sokat adózzon..

A képzettség szerinti minimálbér elvileg működik.
A baj, hogy a gyakorlatban ritkán jut el a dolgozó oda, hogy egyáltalán 8 órára bejelentsék :-(
És őszintén szólva sok dolgozót ez NEM IS ÉRDEKEL, mondván az számít ami a zsebben csörög, nem ami a papíron van. Így nehéz a fehéredést elvárni.

ati27 2010.06.09. 11:19:47

@ayatollah:
Szép szép a leirásod a kommunista rendszerről! Miért nem működik? Mert az emberek külömbözőek, külömböző igényekkel/vágyakkal/célokkal. Másrészt a vágyak kielégítésére van a motiváció. Ami mindenkinél külömböző. Ha van egy vágya akkor kell lenie motivációnak. Ha a motiváció nem elég erős, akkor a vágy az csak vágy marad. Ilyenkor 2 eset lehet az ember beismeri, hogy ez csak egy vágy és alacsonyabbra helyezi a mércét vagy beismeri, hogy túl sokat kell tenni azért amit kitűzött. A másik ember látja hogy bezzeg a Józsinak 50 méteres jachtja van.. Köcsög burzsuj..

ubul2000 2010.06.09. 11:21:17

@ayatollah: Én a kisebb válalkozásokról beszélek.
Forgalmaz 2m ft-t, amihez felhasznál 1,4 m ft-t (anyag, telephely, közüzem) bérköltségre kifizet 0,5m ft-t. Elvileg marad 0,1 m Ft "nyereség". Csakhogy be kell fizetni a 2-1,4 áfáját, ami 0,12 mFt. A 100 nyereségből máris 20 veszteség lett.
És akkor még nem beszéltem arról, hogy a telephely költségeinek egy része szintén adó adó (jellegű), áfamentes, mint a földbérlet, építményadó.

ayatollah 2010.06.09. 11:22:54

@ladislaus: a próféta szóljon belőled. én erősen szkeptikus vagyok. nem csak ezzel a programmal kapcsolatban, hanem úgy általában. szerintem a közfelfogás a fő akadálya hogy ebben előre lehessen lépni. azaz semmilyen program önmagában nem érne célt.

Amúgy a feketén alkalmazott fizetése is megjelenik később fogyasztásként. Ebben nincs direkt hatása az szja-szinteknek.

ati27 2010.06.09. 11:27:10

Most természetesen nem irtam le a másik oldalt, ami felkinálja a vágyakat. Tehát ha a józsi 50 méteres jachtot akar akkor kell egy cég ami előállitja. Másrészt ha a komeinizmust vesszük akkor meghatározza, hogy csak 15 méteres jachtokat gyártunk mert az az optimális, abból is mondjuk évi 100 darabot. Előfordulhat, hogy 50-re lesz igény de az is hogy 150-re. A kapitalizmus rugalmasan alkalmazkodik ehhez ha 50 kell akkor annyi erőforrást használ fel, ha 150 akkor annyit. Eddig világos? Ha van igény 50 méteresre akkor csinál olyat. Ha csak 1-2 darabra akkor felárral..

Egy szónak is 100 a vége komeinizmus akkor működne ha klónoznák az embereket! És csakis 1 félét!

ubul2000 2010.06.09. 11:36:12

Azt hiszem tévedés azt hinni, hogy valaki visszasírja a kommunizmust, valamint az is hogy a kapitalizmus mindent megold - ugy ott is voltak túltermelési válságok, nem is kicsik.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.06.09. 11:36:53

@ati27: Ennél az a jobb, amikor kiosztja a 400-as jegyeket, csak 200-at szed el, de elvárja, hogy leszálláskor visszaadd. Namost leszállás a hátsó ajtónál...

ubul2000 2010.06.09. 11:48:13

Tény, hogy Mo-n nagyüzemi mértékben folyik az adóelkerülés, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy az árak, adók svéd jellegűek, a fizetések meg ugandai színvonalon mozognak - a nagy átlagnak. A nagy átlag meg ugyanakkor látja, hogy milliókat keresnek teljesítmény nélkül, milliárdokat lopnak el következmények nélkül - és elgondolkodik.
Hogy ebből hogyan lehet kitörni, azt nem tudom, de nem biztos hogy az a legjobb módszer, hogy a nagy átlagon szorítunk még egyet...

ati27 2010.06.09. 11:50:52

Mi a baj a mostani magyar társadalommal? Nem álltak be az egyensúlyi viszonyok! @ubul2000: itt a te példád. Egy vállakozás akkor marad fent, ha kitermeli a költségeit. Ha nem akkor megszűnik. Nomármost ha ebben állami szinten beavatkoznak pl tul magas adókkal, akkor ez adóelkerülést indit el. Tehát negativ visszacsatolás jön létre. Ha a válaszlépés az ujjabb adóemelés beindul a spirál. Válaszlépés lehet még vezesünk be új adókat/járulékokat.. Egyrészt hihetetlen bonyolult és bürökratkus lesz a rendszer.. Az előző kormányok ezeket a lépéseket követték. A mostani terv 16% os kulcs. tul sok vari nics benne. Ehhez nem kell külön ember. (egyszerűsödik az adózás) NEm érdemes eltitkolni, már átlagfizetésnél sem. Tehát fehérítő hatású. Másrészt irtam, bizonyos időn túl katalizáló hatású.

ati27 2010.06.09. 12:16:30

@ubul2000:
Bocsáss meg, nem svéd jellegűek. Márcsak tudom! :) küldök egy érdekes linket:www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Skatter/Rakna-pa-dina-skatter/Rakna-ut-din-skatt/
Ha crohme-ot használsz nem lehet gond forditja. De nagyon egyszerű a lenyíló menűben kiválasztod melyik városhoz tartozol. Majd beirod a bruttó fizut.. A svéd átlag kb 25000 kori. legyen pl göteborg.. No akkor kiirja hogy a munkáltatódnak 32855 be kerülsz. a 25 ből 19072 korona a nettód. 7800 korona a munkálttó hozzájárulás. Te pedig a 25 böl 7600 ot adózol az ÖNKORMÁNYZATNAk! Fent szép pirossal kiirja az arányokat %-ban FIGYELEM abban benn van a munkáltatói járulék is! Nem vagyok bizti benne de a munk jár tartalmazza a tb-t, a nyugdijat, a képzési hozzájárulásokat, is, meg egyebeket. MÁSRÉSZT ennél a fizunál még nem fizetsz ÁLLAMI ADÓT! Ezt pl göteborgban 32500 bruttó után jelenik meg. Majd Progresszivbe 50000 korona körül megy át!

Konkluzió a svédeknél az átlagfizu és még afelett egész sokáig nem kirivóan magas! Ellenben magyarországon már az átlagfizuval belekerülsz a legmagasabb sávba!

Mi a hozadéka? Nézzük csak ha olyan a környék ahol magasabbak az átlagfizuk akkor fizetnek állami adót is, amit gondolom az állam olyan vidékeken használ fel, ahol szerényebbek a lehetőségek tehát kompenzál! Másrészt így az adók nagy része helyben marad.. Ki van találva mi? És még mennyi mennyi ilyen ésszerű dolog van.. :)

ladislaus 2010.06.09. 12:20:32

@ayatollah: Abszolut igaz, csakhogy azzal nem lesz "tisztabb" a gazdasag, es abbol a penzbol megint fekete penz lehet... amibol az allam nem lat semmit. Es kevesebbet fog tudni elosztani... nem tud annyira pontosan tervezni stb stb. Tehat az ordogi kor tovabb bonyolodna. Igy egyszerusodhet. Ezert kell szamlat kerni, blokkot, es buszjegyet... (atkosban is volt ilyen, igen... sajnos! Meg is szopjuk rendesen annak a mukodeset! )

ladislaus 2010.06.09. 12:25:24

Kivancsi vagyok mit szol ehhez a 16%-hoz azon ismeroseim akik naplopassal tengetik idejuket kozalkalmazottkent, es atlagosnal magasabb fizetessel, hasznalva az adofizetok penzebol fenntartott, felepitett infrastrukturat... es szinte szemmel villamokat csapdosvan OV-ra minden vasarnapi hetihetes alatt... Nekik a nettojuk most novekszik. Nem kicsit. Nagyon!

ati27 2010.06.09. 12:39:17

@ladislaus:
Meg kell hallgatni, mindenit. Én tiszteletben tartom, ayatollah véleményét is.. SZERINTEM nem jó véleményen van, dehát így szép az élet :) Halgattasék meg a másik fél is. Belátom én sem lehetek tévedhetetlen de beismerem, ha tévedek.. Elvárható ez mástól? Ha két év mulva 5-6% lesz a növekedés ki fogja mondani azt, hogy orbán jól csinálta? Lehet! De az is lehet hogy azért mert "Bajnai".. Láttunk már erre példát. Ez van.

ladislaus 2010.06.09. 13:37:59

@ati27: nem hurrogok le senkit! Orulok ha itt megoszlanak a velemenyek, nezetek! Engem tegnap 3x is kijavitottak, fogalomzavar, meg felre-szamolas miatt... :)
En kiallok azon velemenyem mellett hogy katalizator hatast varok ettol a csomagtol.

panelburzsuj 2010.06.09. 13:48:27

@ayatollah:

"feketén alkalmazott fizetése is megjelenik később fogyasztásként"

Föltehetőleg ezért nem mer nagyobb elánnal nekimenni egyik kormányunk se a magyar gazdaság hófehéren túli spektrumainak. (A közvetlen felhördüléstól óvakodáson túl.) "Túl nagy" a GDP regisztráción kívüli része ahhoz, hogy csak úgy ukmukkfukk le lehessen metélni, vagy be lehessen terelni a közteherviselő fejőházba. És főként túlságosan szerteágazó: tetejétől talpáig átjárja a magyar társadalmat, nem lehet semmiféle statisztikai, szociológiai, szavazói réteghez kötni.

ayatollah 2010.06.09. 14:14:28

@ladislaus: próféta szóljon belőled :-)

ayatollah 2010.06.09. 14:17:57

@ati27: persze senki sem tévedhetetlen. a növekedés meg nagyban függ attól is mi lesz Németországban. tán még jobban mint Orbántól/Bajnaitól. amúgy nem vagyok egy nagy 'növekedés-hívő'. nem ebben mérném le a társadalmi állapot javulását vagy romlását.

ayatollah 2010.06.09. 14:22:06

@ati27: Eljön az az idő, hogy mindenkinek lejjebb kell tenni a mércét. Akkor jön el majd a vallási fundamentalizmus, az új kommunizmus és új fasizmus ideje, mert a kapitalizmus bukni fog.

ladislaus 2010.06.09. 15:30:38

@ayatollah: tarsadalmi allapothoz nagyban hozzajarul a 2millios plafon... Biztos vagyok benne! Bago az az osszeg amit megsporolnak igy de jol hangzik...

panelburzsuj 2010.06.09. 15:39:20

@ladislaus:

A magas jövedelműeket ösztönző adóátrendezésekkel egy levegővel fújva borzalmasan disszonánsan hangzik.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.09. 16:03:13

@cookiedude: Köszönöm, hogy bővebben kifejtetted mondanivalómat :)

@kamarti: remélem olvastad, és a nevemben a 69 nem a kedvenc pózom... A naivság rám is jellemző volt még 10 éve is, és miután megkaptam az élettől a pofonokat, kifizettem pár millát tanulópénznek, rájöttem véget értek a gyermek évek. És a világ bármennyire szürke, ha nem látjuk meg a fekete/fehér törvényeket, és azokat nem tartjuk be, akkor elvesztünk. És akkor jöhet a siránkozás, hogy mindenki hibás, pedig én mindig jól döntöttem...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.09. 16:40:25

@ubul2000: Ez a vállalkozás ne éljen. Nem kell minden veszteséges vállalkozást életben tartani. Aki nem tud számolni, nem tud egy vállalkozást megszervezni, az ne fogjon hozzá. Maradjon a kaszánál, kapánál. Ahhoz elég a 8 általános...
Én kérek elnézést.

kódex 2010.06.09. 17:18:24

@Én is akarok kommentelni:

kedves hosszúnevű barátom,
köszönöm kimerítő válaszod, igazából nem számítottam rá, bár reménykedtem benne, s nem tagadom, jól esett, hogy végül ennyire nekiveselkedtél.
Talán nem is kellett volna, elvégre az emberek többsége, aki fórumokra írogat notóriusan, valójában kevéssé érdeklődik a másik fórumozó élete iránt. Az igét névtelenül és felelőtlenül hirdetni a világhálón csak addig izgalmas, amíg nem mászik túlságosan az ember pofájába a valóság.
Én viszont örülök, hogy a pofámba másztál, és ezzel csökkentetted valamelyest a szégyenérzetem, ami ma reggel óta fészkelődött bennem a tegnapi ficánkolásom miatt. Annyira nem akartam én már ide írni semmit!
Annyira nem változtat semmit a világ folyásán, és boldogabbá sem teszek vele senkit.
Örülök, hogy leírtad, amit leírtál, bár változatlanul úgy érzem, kicsit sokat osztottál meg a magánszférádból egy olyan virtuális közösséggel, ami ilyen szintű bizalmat még elméletileg sem érdemelhetne meg.
Szóval, még egyszer köszönöm, hogy vetted a fáradságot és ilyen kimerítően, őszintén írtál.

"Mint sok fát gyümölccsel, sok jó szerencsékkel áldjon Isten mezőkbe..." :-)

kódex 2010.06.09. 17:24:22

@kódex:

És még csak annyi, hogy ne várjatok azért túl sokat azzal a gyerekcsinálással, ha együtt szeretnétek megöregedni.
Persze az sem garancia rá, de nélküle viszont nagyon valószínűtlen...

world2.0 2010.06.09. 18:34:57

visszaolvastam az elmúlt száz kommentet, nem láttam felvillanni. illetve asszem egyvalaki krakta a linket.
engem az lep meg igazán hogy senki nem veszi észre: a 16%os SZJA kulcs egészen pontosan 1% csökkenés. kivéve persze azoknak, akik 5 milla fölötti keresetet tudnak felmutatni. nekik a felére csökken az szjajuk.

ayatollah 2010.06.09. 23:50:40

@ladislaus: szeretném én is ha visszavágnának 2 millára :-)

ladislaus 2010.06.10. 00:28:16

@ayatollah: megsugom... kurva szar erzes :DDDDDD
amugy ezzel a ktg vetes nem nyer annyit mint amekkorat szol ez a hir. Nyer, sokat, sok kicsi sokra megy tudom, de egy eves ktg vetesben nem jelent akkora tobletet mint mondjuk egy bankado... (ezt de varom, remelem odavagnak nekik - mondom ezt bankarkent)

Én is akarok kommentelni 2010.06.10. 20:22:09

@kódex:
Lehet, hogy sokat osztottam meg a privát szférámból, ámde amit elértünk büszke vagyok rá. És azt pedig ország világ előtt vállalom :) A másik pedig, hogy ez a blog, és az itt kommentelők 90%-a értelmes ember, itt le mertem ilyen dolgokat írni, míg pl. egy TótaW blogon nem tenne senki ilyet :o
süti beállítások módosítása