Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:32

Tegnap délután óta tudni lehet, hogy hat pártnak (Fidesz, MSZP, Jobbik, MDF, LMP, Civil Mozgalom) lehet idén országos listája. Seres Mária pártja ugyan még nem rendelkezik hét elfogadott területi listával, de annyi jelöltje adta le az ajánlószelvényt, hogy akár kilenc megyében is a szavazólapra kerülhet. Hangsúlyozom: ez még nem végleges, hiszen a jelölteket akár vissza is utasíthatja a választási bizottság, de jó esélyük van rá. Mindez persze kevés ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe, hiszen ebben az esetben közel 10 százalékot kellene elérniük ott, ahol választhatók, mégis érdekes és lényegi információ.

Nem kell amúgy hozzá sok energia, hogy ezt kiderítsük: elegendő ismerni a szabályokat (egy adott megyében hány egyéni jelölt kell a területi listához, hány területi lista kell az országos listához), továbbá megnézni a hivatalos honlapon a jelöltállítási adatokat (nem csupán a már elfogadot jelöltekről). Ehhez képest a magyar médiában tegnap este még nem találtam olyan tudósítást, amely pontosan tájékoztatott volna. Abban azonban bíztam, hogy a ma reggeli lapokban már helyes számokat olvashat, aki innen informálódik. Hát nem…

A Népszabadság azt írja: „országos listára (…) ebben az évben legfeljebb öt ilyen lesz”.

A Magyar Nemzet szerint: „öt párt állíthat listát a választáson”.

A Népszava főcímében: „várhatóan öt párt állíthat országos listát”.

Minőségi politikai napilapok, Magyarország, 2010.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr161854024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubul2000 2010.03.20. 22:18:59

@szürkemókus: Ez annyit jelent, ha a listaállítás után kiesik egy jelölt, akkor a lista nem borul. De ha előtte, azaz nincs meg a kellőszámú egyéni jelölt, akkor nem lehet listát állítani. Csapodynak gyorsan lépnie kell

Diocles 2010.03.20. 22:19:19

Debreczeni könyvét negyvenezren (!) vették meg, több százezren olvassák hetente a balsajtóban, szóval SOKKAL INKÁBB húzónév, mint egy noname pártkatona Kajdi József, Nagy Tamás, meg akiket még fölraktak a listára...

SteveNo1 2010.03.20. 22:19:37

@k.peti: Ha így vesszük, mind a 8 budapesti, tisztán MDF-es jelöltnek vétójoga van! Követelhetik, hogy tegyék őket az első 10-be az országos listán, különben visszalépnek, és a párt választási esélyeinek annyi...

Ordnassac 2010.03.20. 22:22:02

@[nev]: amiből az LMP nem jött volna ki jól, sőt, az MDF sem, hiszen Bokros konkrétan herótot kap az LMP gazdasági elképzeléseitől. Másrészt, ennek kialakítása is nehéz lett volna + egyáltalán nem biztos, hogy mindkettő szervezetnek lett-e volna minimum 10 képviselője, hogy frakciót alakíthasson (hiszen valami "művésznév" alatt kellett volna indulniuk). Túl sok szólt ellene.

Ordnassac 2010.03.20. 22:23:55

@Diocles: helyette a budapesti lista 2. helyén lesz, tehát Budapesten minden listás szavazólapon rajta lesz a neve. Az országos listát egy szavazólapon sem látod.

Ordnassac 2010.03.20. 22:25:07

@jjulie: ha a lista leadása (vagy nyilvántartásba vétele? ez nem teljesen mindegy) előtt lép vissza, akkor zűr van az MDF-ben, ha utána, akkor megúszta.

ubul2000 2010.03.20. 22:25:46

@jjulie: ha visszalép a listaállítás előtt és királynak nem jó a fellebbezése, akkor nincs főv lista - szerintem

Ordnassac 2010.03.20. 22:29:02

Közben az SZDSZ-ben is kitört az elégedetlenkedés, ajánlom a cikk utolsó mondatát: www.mno.hu/portal/702153

k.peti 2010.03.20. 22:30:09

@SteveNo1: "Ha így vesszük, mind a 8 budapesti, tisztán MDF-es jelöltnek vétójoga van! Követelhetik, hogy tegyék őket az első 10-be az országos listán, különben visszalépnek, és a párt választási esélyeinek annyi... "

Egy kicsit árnyaltabb a kép. Az alábbi cikk részletből kiderül miért.

A nyolc talpon maradt fővárosi MDF-es induló közül az egyik az a Győri Dénes, akit a polgárok Kőbánya SZDSZ-es alpolgármestereként ismertek meg. Győri MDF–SZDSZ-megjelöléssel már egyszer összegyűjtött 750 kopogtatót, majd egy hete mindössze két-három nap alatt csodát tett, és ismét összeszedte a szükséges számú ajánlást, ezúttal már tisztán az MDF-nek kitöltött cédulák formájában. És hogy ez miért rossz hír az MDF-nek? Azért, mert hihetetlenül megnőtt az SZDSZ zsarolási potenciálja, hiszen ha visszavonják az MDF-es színekben tetszelgő, valójában azonban szabad demokrata Győrit, akkor nem lesz a fórumnak budapesti listája. Ez pedig szinte biztosan azt jelenti, hogy az MDF-nek semmi esélye nem lesz az eredményes választási szereplésre.
www.mno.hu/portal/702102

jjulie 2010.03.20. 22:30:21

@Ordnassac:

leadja a cetliket aztán meg visszakéri?

a cetli a párté vagy a jelölté?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 22:30:45

@Max, a Birca: @szürkemókus: @ubul2000:
A (bp.-i) listaállítás feltétele a PÁRT részéről 8 egyéni jelölt állítása, vagyis 8*750 érvényes ajánlás leadása.
Ha ezt (jogerősen) teljesítette, akkor onnantól JOGA listát állítani, hiszen EZT támasztja alá a választók (eredeti) akarata, bármi történjék is a továbbiakban azokkal a jelöltekkel (pl. "kiesnek" az ablakon;)

@SteveNo1: tehát a jelöltek akár a fejükre is állhatnak, HA MÁR leadták a céduláikat.
(amiket mellesleg nem CSAK ŐK gyűjtöttek "maguknak", hanem a PÁRT aktivistái is!)

Ordnassac 2010.03.20. 22:31:42

@jjulie: nem kell visszakérnie semmit, egyszerűen bejelenti a választókerület választási bizottságának (asszem nekik kell), hogy visszalép. Ezzel az ügyet el is intézte.

Diocles 2010.03.20. 22:31:51

@Ordnassac:

jogos, de ha az országos listára fölkerül, akkor kampányolhacc azzal a sokszázezer orbánfóbiásnak, hogy szavazzanak a madöfre, mert maga a nagy Debreczeni József fogja leugatni a P-ben hetente.

Szóval én Debreczeninek, Csapodynak, Somogyinak nagyon előkelő helyeket adtam volna, akár még megyei listákon is, hogy had lássa a nép a húzóneveket, de - mint mondtam - látszik, hogy bejött az MDF-es dzsentrimentalitás, Makay pár haverja lestoppolta a fél listát, holott két darab szavazatot nem tudnának összeszedni Bokrosék nélkül... Erre nehéz találni szavakat, hogy miként működhet így egy párt.

jjulie 2010.03.20. 22:33:29

@Ordnassac:

a jelölt a párté a cétli nem a párté?

Ordnassac 2010.03.20. 22:34:38

@Diocles: ezt így is teheti, hogy DJ mellett kampányol, hiszen, ha Budapesten olyan 6-7%-os eredményt elér az MDF (emellett országosan 5%-ot), akkor DJ ogy. képviselő. Talán így még jobb is. Csak hát négy éve is csak egy képviselőt tudtak a budapesti listáról behozni...

Diocles 2010.03.20. 22:35:07

@k.peti:

igen, az MDF-nek is vissza tud ütni, ha Győri visszalépne, akkor eccerűen bemószerolják, hogy csalt a cédulákkal.
az MDF-nek ugyan nem lesz listája, de Győrinek lesz öt éve...

Ordnassac 2010.03.20. 22:36:59

@Diocles: ??? A választási bizottság nyilvántartásba vette, innentől fogva "csalásról" nehezen lehet beszélni...

Diocles 2010.03.20. 22:37:17

@Ordnassac:

Debreczeni szerintem nagyon erős húzónév, talán még Bokrosnál is erősebb, rengetegen gyűlölik ebben az országban Orbánt, és Debreczeni ebben verhetetlen, én nagyon erős kampányt építenék fel D. személyére.
(plakátok, fórumok, sajttájok, könyvbemutatók Ibolyával, stb.)

ubul2000 2010.03.20. 22:38:09

@1.szolo - ajánlom magamat:: A jogászok jogértelmezését nehéz követni, ezért én csak a saját véleményemet tudom mondani. A hvb csak az elsőfok jogerőssé akkor válik, ha nincs fellebbezés, vagy visszalépés. Visszalépés esetén ugyanis a jogerős döntés csak az lehet, hogy nincs jelölt.

Ordnassac 2010.03.20. 22:38:49

@jjulie: a cetliknek a jelölt nyilvántartásba vétele után nincs több szerepük. A jelölt eldöntheti utána, hogy indul vagy bármilyen okból visszalép-e (eü-i helyzet, be akar mosni egyet a pártjának, visszalépésre kényszerítik stb.). Ezt Csapody is megteheti. Ugyanez a helyzet a második fordulós visszalépéseknél.

Ordnassac 2010.03.20. 22:40:00

@Diocles: ez visszaüthet, hiszen nagyon sokan utálják DJ-t, köpönyegforgatónak találják (a nem orbánimádó táborban is). Orbán Viktor elutasítottsága már rég nem akkora, mint "fénykorában" volt.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 22:42:10

@ubul2000: Már megvan mind a 8 elsőfokú döntés.
Tehát ha NINCS fellebbezés, akkor ez MARAD, mert a "visszalépés" nem érinti a listaállítás jogát. (a párt ugyanis "állított" egyéni jelöltet, még ha az utóbb ki is esett)

A fellebbezés viszont már valóban egy igazi jogászkodási "csemege"...

jjulie 2010.03.20. 22:43:03

@Ordnassac:

és, ha leadja, öt perc mulva infarktusban meghal, nem tehet a helyére másik jelöltet a párt?

Diocles 2010.03.20. 22:43:30

@Ordnassac:
az MDF-nek csak 5%-nyi orbánfóbiás kell, azt tudnák hozni egy erős Debreczenire (is) épített kampánnyal.
Debreczeni az orbánfóbiás közegben rendkívül hiteles embernek számít, szóval erre én nagyon építenék az MDF-kampánystáb helyében.

jjulie 2010.03.20. 22:44:56

@1.szolo - ajánlom magamat::

ez józan paraszti ész szerint is így kell hogy legyen

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 22:45:58

@szürkemókus: - már IDE'zte:
"1997. évi C. törvény 94. §(2) Nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett."

@Ordnassac:
Tehát a jelölt visszalépése a listaállításnál nem számít (csak az egyéni töredékek gyűjtésének lehetősége vész el abból a körzetből)

szürkemókus 2010.03.20. 22:47:23

@jjulie: ha még nem zárult le a jelöltállítás, akkor sztem indíthat új jelöltet, ha összeszedi neki a cédulákat. ha lezárult, akkor nincs mi tenni.

[nev] (törölt) 2010.03.20. 22:48:39

@Ordnassac:
nézd, kár erről sokat beszélni. akkor így nézne ki mindenütt a szavazólap:

Fidesz, MSZP, Jobbik, Olajfa.

szerintem nem lett volna az mdf-ben több surlódás, vagy ütközés, mint most. bokros és schiffer véleménye nem egyezik mindenben. oké. leülhettek volna a tévé nyilvánossága előtt, és kellemesen elkvaterkázhattak volna, prezentálva a normális magyaroszágot, illetve azt, hogy lehet más a politika. hogy nem értenek egyet, de egy pohár bor, vagy egy kávé mellett kellemesen elbeszélgetnek. tehát az ütközésből, és a surlódásból is kovácsolhattak volna maguknak előnyt. hogy ezek nem egymás torkának esnek.

én csak azt mondom, ha ezek a pártok erre képtelenek, akkor számomra hiteltelenek. a normális magyarország is, és a lehet más a politika is. mert akkor továbbra is hiányzik a minimális kompromisszumkészség.

de ti mdf, és lmp szavazók meg azt mondjátok, hogy számotokra pont ez az alkalmi választási szövetség hiteltelenítette volna el őket. pont az ellenkezőjét gondoljuk. na bumm.

jjulie 2010.03.20. 22:52:31

@[nev]:

ez nagyon jól hangzik, lehet hogy ez egyszerűen nem jutott eszükbe?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 22:52:51

@jjulie: Nem, mert a jelölés NÉV-re ÉS PÁRT-ra szól - amiből nem tudható, hogy az árúkapcsolásból melyiknek mekkora a "részesedése" az eredményben.

Amúgy meg ha van idő összeszedni újabb 750-et a másik jelöltnek, akkor mehet a dolog...

- sőt ELEVE lehet TÖBB jelöltje is egy pártnak 1 körzetben - ezt tesztetük több helyen is, pl.:
www.valasztas.hu/pv10vt/j43mo.jsp?MAZ=10&OEVK=03
(-nem EZÉRT nem indulhattunk egyszerre;))

ubul2000 2010.03.20. 22:53:23

@1.szolo - ajánlom magamat:: Hétfő estig sok mindenre van lehetőség - meglátjuk mi történik.

Diocles 2010.03.20. 22:54:40

Apropó, állítólag - SZDSZ-es körökben nagyon rebesgetik - Fodor Gábor is esélyes lett volna az MDF-listára SZDSZ-delegáltként, mondjuk nem csodálom, hogy végül úgy döntött, hogy mégsem.

Gondolom nem akar Csapodyval ökölharcot folytatni az egyik listás helyért...

Ordnassac 2010.03.20. 22:54:42

@jjulie: ha az egyéni jelöltállítási határidő után, de a releváns területi lista leadása vagy nyilvántartásba vétele előtt történik, akkor az a párt egyszerűen pórul járt (nem akartam vulgárisabb kifejezést használni), ha a lista leadása/nyilvántartásba vétele után, akkor nem érinti a párt listáját. Azért vagyok bizonytalan a lista leadása vagy nyilvántartásba vétele kapcsán, mert egyáltalán nem mindegy...

panelburzsuj 2010.03.20. 22:55:46

@[nev]:

A "véletlentől függés" és az "intelligens választás" nem ugyanaz. Te mereven, vagy-vagy alapon egy erőműre bámulsz, és nem a különféle erőművek által kiszolgált rendszerre figyelsz.

Rövid távon a szél a véletlen. Hosszabb távon az uránérc-előfordulás.

Te a részből magyarázod az egészet: tartok tőle, hogy ez olyan (talán nem is tudatosodott) alapállásbeli különbség kettőnk között, amiből érdemi beszélgetés helyett szép hosszú, ám annál terméketlenebb szócséplés születne csak.

jjulie 2010.03.20. 23:00:37

@Ordnassac:

nekem ez viszont úgy tünik, hogy a jelölt a párt "alkalmazottja" aki megkötötte az "üzletet", vagyis átvette a cetlit, aztán hogyha kilép, vagy kirúgják, az "üzlet" él és a "cég" a kedvezményezett

panelburzsuj 2010.03.20. 23:01:21

@Mrwolf:

Tulajdonképpen igazad van: a lényegi tartalom nélküli, ám "időtlen" érzelmi szimbólumokkal szépen kidekorált párt sokkal gyakoribb (és kelendőbb...) Magyarországon, mint az aktuális helyzethez aktuális programmal illeszkedő.

Ordnassac 2010.03.20. 23:04:13

@jjulie: tévedés, hiszen nem a pártot ajánlják a választók a cetlivel, hanem a jelöltet. Az megint más kérdés, hogy egy párt jelöli, de nem lehet szimplán lecserélni a választók által ajánlott személyt egy másikra, mert az visszalépett, meghalt vagy elvesztette választójogát, hiszen a cetlikkel az adott jelöltet ajánlották (ezért ajánlószelvény).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 23:13:20

@Ordnassac: "nem a pártot ajánlják a választók a cetlivel, hanem a jelöltet."

Ennek az állításodnak némileg ellentmond, hogy a PÁRT nevét IS rá kell írni a szelvényre, SŐT, ha nem jól írják rá (lásd MDF-SZDSZ "közös" jelöltek) abból máris gubancok lesznek...

jjulie 2010.03.20. 23:15:22

@Ordnassac:

így viszont a választó elveszíti az ajánlás jogát, ha egy jelölt egyszerűen akár ki is dobhatja a cétlit, vagy leadja, és utána azt mondja hogy vicceltem, nem indulok

nem kerek ez a cetli téma

asz_tapasz (törölt) 2010.03.20. 23:18:40

Miért van SzSzB-ben sok független jelölt? Másutt nincs ilyen erejű helyi maffia, elég a Veres meg Helmeczy-félékre gondolni. Ezeknek megvannak a pártonkívüli változataik is, illetve nem mindegyik tudta magát pártokba bevásárolni, mint pl Helmeczy haveri kutyás Laci. 750 cetlit simán összevásárolnak/zsarolnak, aztán majdcsak jó lesz valamire hogy elindultak 2010-ben.

jjulie 2010.03.20. 23:18:58

@1.szolo - ajánlom magamat::

igen, melyik a "magasabb rendű" az üzletben a párt vagy a jelölt?

ha egyéni jelölt, akkor azt csinál magával amit akar, de ha a párt jelöltje?

tuti, hogy kell lenni erre szabályozásnak, ha nem az ciki

asz_tapasz (törölt) 2010.03.20. 23:19:36

Tényleg, már többen is megkérdezték, lesz MDF-SZDSZ lista is? Praktikus lenne?

panelburzsuj 2010.03.20. 23:20:07

@Mrwolf:

Így van. De ideológiával töltött pártók között és pártokról nem is igen folyhat másféle diskurzus.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 23:31:26

@jjulie: "Az egyéni választókerületben a választópolgárok és (...) a pártok - a (2) bekezdésben foglalt feltételekkel - jelölhetnek.
(2) Az egyéni választókerületben a jelöléshez legalább hétszázötven választópolgárnak az aláírásával hitelesített ajánlása szükséges."

Ennyi a "szabály".
Tehát bárki bárkit jelölhet (függetlennek), HA:
- talál hozzá 749 társat ÉS HA
- az illető jelölt el is vállalja ezt a jelölést.

PÁRT-jelölt viszont nem lehet bárki, tehát hiába is állnál össze 750-ed magaddal, hogy jelölj egy PÁRT számára egy nektek tetsző embert, - azt nem tehetitek a PÁRT jóváhagyása nélkül...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 23:32:58

@antiszemita_tapasz:
- és többen is válaszolták rá, hogy:

"10 %-os küszöb..."

Mrwolf 2010.03.20. 23:34:45

@panelburzsuj: Nem. Innentől közted meg köztem van hitvita, ahhoz nekem nincs kedvem. A "lényegi tartalom" meg az "ideológiával töltöttség" eltér a véleményünk. Talán abban megegyezhetünk, hogy az MDF-et -úgyismint európai értelemben vett konzervatív pártot- nem terhelik ideológiai skrupulusok. (Sem. De ez már magánvélemény;)

asz_tapasz (törölt) 2010.03.20. 23:36:48

@1.szolo - ajánlom magamat:: no jó, de az mdf-szdsz indulók töredékszavazatai nem mehetnek a sima mdf-listára, ezért gondolom én hogy lenne értelme pesten egy közösnek is... onnan viszont lehet hogy igazad van és tényleg nem lehet odacsapni a szavazatszámot az országosra

tényleg, mi volt ez a 3 képviselő 28 helyen indul buli?

jjulie 2010.03.20. 23:37:17

@1.szolo - ajánlom magamat::

nem kerek ez így, a cetlim, teljesen eltérő felhasználást nyerhet, mint amiért kérik tőlem, és amilyen hiszemben átadom

Ordnassac 2010.03.20. 23:44:42

@1.szolo - ajánlom magamat:: persze, szükséges kellék, ezzel csak azt akartam magyarázni, hogy a jelöltállítási határidő lejárta UTÁN nem lehet lecserélni a jelöltet, előtte minden további nélkül lehet (ahogy ez többször meg is történt, lásd Orbán Anita visszalépése és Simicskó István belépése helyette)

Ordnassac 2010.03.20. 23:46:50

@jjulie: ha ezt a jelöltállítási határidő után teszi a jelölt, akkor a választó így járt. Amennyiben előtte és tudnak helyette újat állítani, akkor nincs gond, csak a cetliket kell gyűjteni (ellenben aki már leadta a korábbi jelöltet, az nem nagyon kap újat - beszámítandó kockázat).

phoenix4 2010.03.20. 23:50:44

a minőségi politikai napilapok mellé a "minőségi" médiát is megemlíthetjük. Már sokadszor hallom, és hihetetlen, hogy még mindig előfordul, hogy az LMP nevét Lehet más a politika helyett rendszeresen "Legyen más a politika" névvel emlegetik. Régebben Tölgyessy is mindig elrontotta. De azért most már, 2010 március közepén, három héttel a választások előtt, illene megtanulni az LMP teljes és pontos nevét a hírszerkesztőknek, bemondóknak. Pláne, ha a kossuth rádióról vagy közszolgálati tv-ről van szó!

jjulie 2010.03.20. 23:51:05

@Ordnassac:

na jó, én még mindig felbontatlanul kidobtam és ezt látva, hallva, így fogok tenni ez után is

ez ebben a formában nem értem van, hanem a politikusokért

jjulie 2010.03.20. 23:53:53

@phoenix4:

egy brand építés sikere a névválasztáson is múlik, biztos hogy jó egy szlogennek hangzó dolgot névnek választani?

Ordnassac 2010.03.20. 23:54:28

@jjulie: ergo csak a pártot kellene ajánlani, az egyéni jelöltet nem, hanem a párt szabadon dönthetné el, hogy kit jelöl? Akár egy fatörzset is?

A magyar ogy. választási rendszer abszolút középpontja az egyéni jelölt. Számuktól függ az, hogy állíthatsz-e területi listákat és hogy országosan hányat, közvetve tőlük (számuktól) függ az is, hogy országos (kompenzációs) listát állíthat-e egy párt vagy sem. Emellett az OGY majdnem közel felét ők teszik ki (sőt, a legtöbb ogy. képviselő egyéniben is indul).

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 23:55:02

@jjulie: - Örültek is neki a guberálók (név, lakcím, személyi szám BENNE;))

Ordnassac 2010.03.20. 23:56:01

@1.szolo - ajánlom magamat:: tényleg, a választási értesítő...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.20. 23:57:34

@antiszemita_tapasz:
Majd IDE fogom leírni valamikor a jövő héten:

ide-ide.blog.hu/2010/03/06/magyarazom_a_mechanizmust

(-csak közben hirtelen az APEH is zaklatni kezdett;))

jjulie 2010.03.21. 00:00:09

@Ordnassac:

sem az ajánló szelvényem sorsában sem a szavazatom érvényesülési módjáról nem lehetek tisztában előre

nem tetszik

jjulie 2010.03.21. 00:05:04

@1.szolo - ajánlom magamat::

a guberáló nem biztos hogy megtalálja, és akinek odadom az mit kezd vele: amit akar, látjuk, tehát ha a kukába dobom kisebb kockázatot vállalok

négy év múlva apróra összetépem, ez a pártokért van és a politikusokért és nem értem

Ordnassac 2010.03.21. 00:06:49

@jjulie: nincs olyan demokratikus választási rendszer, ahol ne léphetne vissza bármelyik jelölt akármilyen okból, úgyhogy nehezen lehet neked tetsző rendszert találni. ;-) Németeknél van olyan, hogy ha a jelöltállítás után pl. meghal a jelölt, akkor az ottani választást elhalasztják, amíg nem tud új embert jelölni az adott párt (ez persze függetlenekre nem vonatkozik). Ez viszont nem túl költséghatékony megoldás.

Ordnassac 2010.03.21. 00:08:16

@jjulie: mit értesz azalatt, hogy "nem érted van"? Mikor lenne érted? Ha a jelöltnek tilos lenne visszalépni? Az ajánlás =/= kötelezés.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.03.21. 00:10:47

@phoenix4: Ok, ez valóban ciki.

De például azt sem hiszem, hogy sokan tudják a Fidesz teljes, hivatalos nevét.

Aner 2010.03.21. 00:18:45

Nem Tudom láttátok az Indexen:

Vona: A Fidesz veszélyezteti a Jobbik kétharmados győzelmét

Vicces! :-)

Ordnassac 2010.03.21. 00:26:29

@Aner: a Jobbik félelmetesen kezd elszállni magát, ez a listaállításban is meglátszik eddig (persze az országos lista még átalakíthatja a dolgot): több miniszterjelöltje nincs befutó helyen, a legtöbb megyében a listavezető egy fiatalabb valaki. A budapesti lista befutó helyein Balczó Zoltánon kívül gyakorlatilag csak jobbikos ikonok szerepelnek (Pörzse, Gaudi-Nagy, Novák E. és Hegedűsné). A szakembernek tekinthető emberek (Zsiga-Kárpát, Gyenes G. és a budapesti elnök Czeglédi) nem nagyon fognak bejutni. Nem túl okos megoldás.

Ordnassac 2010.03.21. 00:27:17

@Ordnassac: mármint elszállni magától...

[nev] (törölt) 2010.03.21. 00:40:21

@panelburzsuj:
akkor közelítsünk a fizika felől. a fizikában van olyan, hogy konzervatív erőtér. amiben kinetikus (mozgási) és a poteciális (helyzeti) energia összege állandó, érvényes az mechanikai energiamegmaradás törvénye.

a klasszikus fizikát követő mérnökök arra törekednek, hogy kiküszöböljenek minden nem konzervatív erőt: a súrlódást, és ütközést.

na most a fizikának is van másik irányzata, amelyik azt mondja, hogy surlódást, és az ütközést nem küszöbölni kell, hanem az abban rejlő energiát kell visszanyerni.

ebből lesz a kers. amivel elérik, hogy az auró jelenetős részben attól gyorsul fel újra, hogy néha lefékezzük. és egyébként egyenesen vonalon egyenletes mozgást végez, gurul az autópályán. ez az autó az én besorolásom szerint nem zöld, hanem kék.

mert ez azért kicsit más, hogy tüzeljük el a szalmát. meg nem kell nekünk atom. ezt hívjátok ti zöldmozgalomnak. járjunk biciklivel. oké.

abba persze igazad van, hogy ideális esetben a kék és a zöld nem zárja ki egymást. mert a biciklin is lehetne kers, és ha ez olcsó lenne, akkor az vélhetően többet jelentene a kerékpáros mozgalomnak, mint az összes tüntetés, vagy demonstráció.

a high tech ipar, és a liberális, szabad versenyes kapitalizmus nem mond ellent a konzervativizmusnak. persze. az ideológiák között különbségekről beszéltem, és nem az ellentmondásról.

durvábbat mondok. az új konzervativizmusnak a szocialista mezőgazdaság sem mond ellent. a nádudvari vörös csillag mgtsz nevű formációnak volt saját feldolgozó ipara, és üzletlánca. a csillag csemege. ez a kor szinvonalának megfelelő gyorséttermekből (talponállókból) állt, és szupermarketekből (közértekből). vagy még előtte volt a hangya kisszövetkezet. a mezőgazdaság, a feldolgozó üzemek, és az értékesítési láncok szocialista típusú szövetkezet alkottak még a háború előtt, amit aztán a komcsik átneveztek, és abból lett az áfész. az általános fogyasztási, és értékesítési szövetkezet.

szerintem ez magyarországon tradíció. most miért nem alkotnak a parasztok szövetkezeteket. a liberálisok akadályozzák meg? meg van engedve. a politika nem arról beszél, hogy emberek csináljatok ilyeneket, hanem keresik az ideológiak ellentmondást. de az ideológiák különböznek egymástól. a politika éppen az, hogy összekapcsoljuk őket.

[nev] (törölt) 2010.03.21. 00:48:39

@phoenix4:
ez olyan, mint a gállné pelcz ildikó, vagy a pelczné gáll ildikó. össze-vissza használta mindenki még a fideszben is. pedig a párt alelnöke volt. persze egyik napról a másikra lett az.

ubul2000 2010.03.21. 01:56:38

@Ordnassac: honnan veszed ezt a bp-i listát, a választás.hu még nincs lista

Max, a Birca · http://maxval.co.nr 2010.03.21. 07:23:20

@Captain Tott: tehát akkor ha a lista elfogadása előtt lép vissza, akkor úszott a lista, ha viszont utána, akkor marad a lista

Max, a Birca · http://maxval.co.nr 2010.03.21. 07:24:38

@szürkemókus: akkor meg milyen zsarolás? hiszen csapody már jelölt - tehát hiába lép vissza, a listaállítási lehetőség nem vész el

BUDAPEST 2010.03.21. 07:25:23

Ha a Fidesz megszerzi a kétharmados többséget, ahogy azt Orbán Viktor állítja és a Jobbik is megszerzi a kétharmadot, amint azt Vona Gábor állítja, úgy több párt már nem tud bejutni a parlamentbe, hiszen, hiszen a képviselői helyek négyharmadát már megszerezték.

lehetmas 2010.03.21. 07:46:31

@Aner: Végül is ez így teljesen megfelel a valóságnak! Nem?:)

szobatars 2010.03.21. 08:01:02

@Ordnassac:

Természetesen ezúttal sem az én véleményem számít. Az LMP lehet hiteles másokban, lehet hiteles annyi szavazóban, hogy bejutnak az országgyűlésbe.

Mások előtt meg az MSZP hiteles, megint mások előtt meg a Jobbik.

A választás azonban -s erre a 2010-es választásra különösen igaz - nem hitelesség, hanem hit kérdése. Hogyan lehet hiteles az a párt, amelyik még csak most jön elő a programjával (Te írtad az LMP-ről). Milyen "hitelesség" alapján kaptak ők ajánlószelvényeket, semmilyen hitelesség nem játszott szerepet ebben, pusztán az emberek azon hite, hogy megbízhatóak, vagy ahogy korábban írta valaki, nem utálják őket, mint a sz...t

Az LMP esetében majd akkor beszélhetünk hitelességről, ha tetteik és szavaik összhangban lesznek, a szépen csengő szavak még nem jelentenek hitelességet, miként a média hátszél sem. Mondj már példákat az LMP tényleges tevékenységéről az elmúlt egy hónapban! Volt egy Rubikon Intézeti vita (made by SZDSZ) és azon kívül???? A hírekben többet szerepelnek, mint Bajnai Gordon, de a hírek mögött nincs semmi. Folyik a legendagyártás és kész.

A 8 %-os mért népszerűségről meg azt gondolom, hogy egyszerűen nem igaz, csak manipuláció. Az LMP valahol 3-4 % között áll. Ha elterjesztjük róla, hogy 8 %-on áll, akkor sokan azt gondolják, bejutnak a parlamentbe, így a rájuk adott szavazatom nem fog "elveszni". Így sokan rájuk szavaznak, s talán meglesz az 5 %... Ugyan az a módszer, mint az SZDSZ 10+ akciója idején, s akkor keservesen meglett a 6 % körüli eredmény.

Ennek másik oldala a Jobbik állítólagos 17 %-a..(miből??? eddig 7-10 %-ot mértek, most meg egyszerre megduplázódtak??) Ez is manuipuláció, a szélsőjobb "meegerősödésének" jelszavával lehet mozgósítani a baloldali szavazókat.

Választási harc van, és a közvéleménykutató cégek is részesei ennek a harcnak, ha ezt nem érted, sajnálom.

Captain Tott (törölt) 2010.03.21. 08:14:33

@szobatars: Az LMP és a Jobbik nem a saját hitelességéből él, hanem az MSZP-MDF-Fidesz hiteltelenségéből.
Márpedig az - tetszik, nem tetszik - legalább ekkora. Ma még mindkét párt csupán protesztpárt, ahogyan azt az LMP neve is mutatja.

milanello 2010.03.21. 08:18:55

@1.szolo - ajánlom magamat::

Te vagy ugye akit kizárt az OVB szélhámosság miatt?
Én a helyedben nem osztanám itt az észt. Internetes Demokrácia, röhejes vagy.

Captain Tott (törölt) 2010.03.21. 08:20:51

Milyen érdekes: mindhárom függő megyében (Somogy, Vas, Veszprém) egy-egy Mészáros nevű emberen múlik az MDF listaállítási joga.
Ők az MDF mészárosai?

Captain Tott (törölt) 2010.03.21. 08:25:07

Még egy érdekesség: az mr1 honlapján jelent meg egy Szonda-Ipsos felmérés, ami szerint az MDF-nek a megyeszékhelyeken van a legnagyobb támogatottsága. Ehhez képest épp a megyeszékhelyeken a legrosszabb az MDF jelöltállítása.
Nem tudom, mi a helyzet Bp-en, de van egy olyan érzésem, hogy ott már inkább az LMP a trendi.

fell bandi 2010.03.21. 08:27:55

@Max, a Birca: addig jelölt, amíg vissza nem lép. szerintem

mrs. white 2010.03.21. 08:41:12

Jó lenne ha Gábor beszána ebbe a csapody vitába, mint szakértő.

Szerintem ha valaki visszalép akkor nem índíthatnak helyette más képviselő jelöltet.
Kb olyan lenne sarkítva, mintha a szüzek pártja ebben a fázisban visszalépne és helyett a csilagbörtön frissen szabadult csapata indulna minden helyen. Nem hiszem hogy a kopogtatók leadásakor a választó ugy gondolná hogy a börtöválogatottat akarta támogatni.

Ennek ellenére a területi lista meglehet mert abban van logika hogy ha valaki ekkor elhalálozik pl., az ne sújtsa a pártot ilyen mértékben.

Szerintem Csapody zsaroló potenciálja abban rejlik, hogy hozta a kopikat és talán 2-3 ezer szavazót is tudna hozni. Amikor ennyire necces az 5%, akkor (2006-os választásból kiindúlva) szinte minden egyes szavazatnak óriási jelentősége van.

Amit már tegnap is jeleztem, még mindíg nem érzem hogy ebben a formában mi a buli az szdsz-nek a történetben. Pénz befektetett energia semmi helyért. Ők mikor borítják a bilit?

jjulie 2010.03.21. 08:51:06

@mrs. white:

ha a jelöltet menet közben, mondjuk le nem adott 1000 cetlijével együtt elhajthatja a búsba a pártja, akkor az azt jelenti, hogy a párt a gazdája a cetliknek, ergó ha magától húz el a jelölt, akkor is a párt a gazdája a cetliknek, vagyis a cetlik által szerzett "üzleti haszon" feletti rendelkezés a pártot illeti

Captain Tott (törölt) 2010.03.21. 08:54:02

"5. § (3) A területi választókerületben - területi listán - pártok jelölhetnek. Az a párt állíthat területi listát, amely a területi választókerületben - e törvény melléklete szerint meghatározott számban - az egyéni választókerületek egynegyedében, de legalább két egyéni választókerületben jelöltet állított."

Szerintem ebből végeláthatatlan jogi vita kerekedhet. Ha egyszer teljesült, hogy a párt 8 jelöltet állított, akkor megszerezte a jogot a listaállításra.
Ha viszont a lista beadásakor már nem igaz, hogy van 8 jelöltje, akkor az elbíráláskor már nem igaz, hogy az adott párt 8 jelöltet állított, tehát elvileg hiányozni fognak a listaállítás törvényi feltételei.

Captain Tott (törölt) 2010.03.21. 08:56:41

@jjulie: Szerintem a cetlik a jelölté. Mert pl. lehetséges, hogy NoName Párt Stohl András nevére gyűjt 1000 cetlit, akár be is adhatja - de akkor megkérdezik az illetőt, hogy vállalja-e a jelöltséget. És ha nemet mond, akkor dobhatják a kukába a cetliket.

török gábor 2010.03.21. 09:04:39

@mrs. white:
(1) ha valaki visszalép, természetesen nem indulhat helyette más.
(2) a 8 jelölt a lista bejelentésekor kell.

Robinzon Kurzor 2010.03.21. 09:54:58

Az MDF-nek lesz végül saját listája, vagy MDF-SZDSZ lista lesz?

Mi lesz az MDF-SZDSZ közös jelöltekkel?
Utánuk csak közös listára mehet tördékszavazat, illetve az 1/4-es szabály (területi listaállítás) miatt egy önálló MDF-listába ők sem számítanak bele?

colosgirl (törölt) 2010.03.21. 10:20:50

@jjulie: látom nagyon sok ember nem aludta ki magát :) ennyire hogy nem lehet megérteni ezt a pofon egyszerű dolgot?

Kodomo 2010.03.21. 10:33:32

Na úgy néz ki, hogy Seres Máriáéknak is lesz országos listája.
(Alig találtam meg a valasztas.hu-n. Miért CM a rövid neve? Az Összeforás meg Helmeczy Haverikutya ügyvédurat takarja.)
Pénteken még kellett 100 kopogtató, de meglett. Már csak a választási bizottságok döntései hiányoznak.
Ez rossz hír a kicsiknek, jó hír a nagyoknak.

Kodomo 2010.03.21. 11:13:22

(CM-Civil Mozgalom miatt nyilván. Nem tudom miért gondoltam civil összefogást.)

Ordnassac 2010.03.21. 12:49:42

@ubul2000: valasztas.hu ---> Jelöltek, listák ---> Országos és területi listaállítás ---> katt a térképen Budapestre

Jenecsek Miklós 2010.03.21. 13:13:23

@török gábor: Köszönöm 24 órával ezelőtti reagálását. Csak arra tudok gondolni, hogy én a fővárosi kiadást kapom, Ön pedig a vidékit. a többieknek mondva, a fővárosinak később van a lapzártája. Üdv!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.21. 13:38:07

@antiszemita_tapasz: "az mdf-szdsz indulók töredékszavazatai nem mehetnek a sima mdf-listára"

Miért ne mehetnének?!

(3) A közös egyéni választókerületi jelölt (...) töredékszavazatai az érintett pártok által - országosan egységesen - előzetesen meghatározott arányban kerülnek fel a közös jelöltet, (...) állító pártok (...) országos listáira.

Vagyis megállapodhatnak 100% és 0% arányú felosztásban is.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.21. 13:50:09

@török gábor: "(2) a 8 jelölt a lista bejelentésekor kell."

Vagyis ELŐTTE bármikor kell, de a lista bejelentésekor MÁR nem kell, hogy meg is legyenek (maradjanak).

"94. § (2) Nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett."

Ami teljesen logikus, hiszen:
"Az a párt állíthat területi listát, amely a területi választókerületben (...) az egyéni választókerületek egynegyedében, (...) jelöltet állított."

Márpedig "állított" az a párt is, akinek ezután az állítása UTÁN az összes jelöltje "kiesett"... (mondjuk a székházuk ablakán;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.21. 13:53:28

@milanello:
Össze tetszik téveszteni valakivel.

Én legalábbis nem találkoztam az OVB ilyen határozatával...

Robinzon Kurzor 2010.03.21. 14:09:52

Á, köszönöm (@kalapácstollú, @1.szolo - ajánlom magamat), ezt magam is megtalálhattam volna.

Tehát az önálló MDF-listákhoz az kell, hogy önálló jelöltek legyenek az egyébi vk-ek legalább negyedében (de min. 2-ben), és az MDF meg az SZDSZ megállapodhat úgy, hogy a közös jelöltek utáni töredékszavazatok 100%-a megy az MDF listára.

Hát, ha így meglesz az MDF-nek a budapesti lista, akkor szerintem sem az LMP, sem az MDF nem fog bejutni, és a Fidesznek meglesz a 2/3.

Az a meglátásom, hogy lényegében ezen fog múlni a dolog.

LuiKang 2010.03.22. 08:23:30

Lehet, hogy már a végeredményt is tudják? ;)
süti beállítások módosítása