Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:59

Bár Orbán Viktor ma is csak néhány részletet árult el az új kormányzati struktúráról és a vezetők személyéről, a sajtó már hetek óta „tudja”, hogy mi fog történni. Igyekeztem ebben a kérdésben visszafogni magam, s addig nem akartam írni a témáról, amíg a leendő miniszterelnök nem erősíti meg a kiszivárgott terveket. Teljes bizonyosságot ma sem kaptunk, a kormánytagok többségét jövő hétfőn mutatja be Orbán Viktor, de azért néhány fontos elem kiderült: Varga Mihály valóban államtitkári rangban vezeti majd a miniszterelnökség politikai központját, míg Navracsics Tibor az igazságüggyel és a közigazgatással foglalkozhat miniszterként.

(Fotó: Origo)

A sajtó szerint a legnagyobb újítás a minisztériumok számának csökkentése lehet, ezzel kapcsolatban a mai sajtótájékoztatón látszólag ellentmondásosan nyilatkozott Orbán (aki szerint nem lesznek csúcsminisztériumok) és Navracsics (aki szerint kevesebb minisztérium lesz). Az ellentmondás azonban valószínűleg tényleg csak látszólagos: feltehetően a Fidesz valamilyen kommunikációs szempont miatt kerülni szeretné a csúcsminisztérium kifejezést, de ettől még létrejöhetnek a sokszor megénekelt összevont tárcák.

A szerkezeti változás értékeléséhez ma legfeljebb szempontjaink lehetnek, ráadásul ebben az ügyben továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy találgatások helyett azt a pár napot még érdemes megvárni. Fontosnak tartom ugyanakkor felhívni a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor ma feltehetően nem véletlenül ezt a két nevet jelentette be. Varga Mihály és Navracsics Tibor lehetnek az új kormányban a miniszterelnökhöz – pozíciójukból fakadóan - legközelebb álló politikusok, ami kifejezetten jó hír azoknak, akik inkább a kormányra készülő párt mérsékeltebb, centristább irányvonalát kedvelik. Varga és Navracsics személye sok mindenre garancia lehet, s ezt különösen akkor lehet értékelni, ha belegondolunk az esetleges alternatívákba. A Fidesz kétségtelenül heterogén politikai elitjéből Orbán választhatott volna saját maga közelébe más politikusokat is; s nem nehéz belátni, hogy a bizalmi pozíciókba helyezett emberek politikai erejükkel és időnként ellenerejükkel maguk is hozzájárulnak a kormány működéséhez, a nyilvánosság számára gyakran láthatatlan belső akaratképzéséhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr891962338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2010.04.29. 20:59:45

@lüke:

Na,ja.Utólag mindig minden más(nak látszik).Ezért nagyon okosak az utódok,aztán elkövetik ugyanazt.

1 étteremben nagyon jókat lehet vitatkozni,mit tennél 1 csónakban ötöd magaddal az oceán közepén 1 fogyókúrás túrán,mondjuk 30 nap után,hogy a hűtőszekrény véletlen beleesett a vízbe.Csak 1 nagy kés maradt az utasokon kívül.

lüke 2010.04.29. 21:06:21

@tarz:
remélem hallgat rád:)

lüke 2010.04.29. 21:09:23

@6.Lenin:
nem megyek az óceán fölé ,még repülövel se ,
nehogy letegyen egy Sullenberger:)

bariga 2010.04.29. 21:09:25

sajnos ez a névsor nem túl bíztató. hiányzik belőle a friss lendület és modern gondolkozásmód

Ordnassac 2010.04.29. 21:09:26

@lüke: én meg remélem nem. ;-)

Ordnassac 2010.04.29. 21:10:57

@bariga: "friss lendület és modern gondolkozásmód". Milyen tartalmat gondolsz eme elcsépelt marketingkifejezések mögé?

Ordnassac 2010.04.29. 21:13:08

Mészáros Antónia: "felkérte". Nem olvas tge-t. :-P

2010.04.29. 21:15:23

@bariga: ? Megbízhatóak legyenek és normálisak, balhék nélkül.

Ordnassac 2010.04.29. 21:16:01

Jézusom! Antónia mekkora baromságot mondott... Napirend előtt frakciónként csak egy ember szólalhat fel (illetve kettő, ha másvalaki reagál a kormány képviselőjének megszólalására)

6.Lenin 2010.04.29. 21:17:57

1-ben biztos vagyok,nem a formaságokon fog múlni,sikerül-é kilábalni ebből a szarkupacból.
Lehet rajtuk rugózni,de.....?

2010.04.29. 21:18:01

@Ordnassac: te csodálod, hogy nem olvassa? Amíg TG nem mantrázik....:D

[nev] (törölt) 2010.04.29. 21:19:20

@lüke:
úgy érted a szentháromsággal? azt nem kedveli orbán. azzal szemben lázadt mindig is. a liberálisok, a szocialisták, a konzervatívok hármasával szemben. a szabadság, egyenlőség, testériség eszményén próbál fölülemelkedni, azt próbálja valamilyen győzedelemes, új politikával fölülírni.

ubul2000 2010.04.29. 21:19:33

Első körben - számomra úgy tűnik - Kósa és Semjén látszanak veszteseknek. Semjén talán idejekorán kotyogott, meg talán a 35 fős kdnp frakcióhoz való ragaszkodás sem túl jó pont. Érdekes fejlemények lehetnek még itt

Ordnassac 2010.04.29. 21:21:55

@ubul2000: Kósa soha nem is merült fel igazán komolyan miniszter-jelöltként (állítólag ő maga nem akart menni). Lehet, hogy tud valamit?

Semjénnel kapcsolatban hétfőn okosabbak leszünk.

bariga 2010.04.29. 21:22:30

kissé korosak, valamikor csináltak valamit, de közben a világ megváltozott és az már nem elég ami régen volt.
A beszédstilus pedig nekem az 1940-es években forgatott filmeket idézi. Balhé tényleg nem kell, de erős egyéniségek igen, piskóták nem fogjéák tudni végrehajatni azt, ami most következik. Ugyanis a válság aljára még nem értünk le!!

érdektelen 2010.04.29. 21:25:20

És hol a KDNP? Ennyire nem számítanak?

2010.04.29. 21:27:13

@bariga: korosak??Szerintem pont jók! Kaptak a kezdeti siker után kudarcot, ott is megállták a helyüket, jól "szolgáltak" a szó jó értelmében s mindegyiknek maradt az egyénisége. Hitelesek és elismertek. Hibrihubri, lelkes 20 évesekkel nagyobb eséllyel mehetnénk a süllyesztőbe...

(Megjegyzem: én védem a Zorbán kormányát...ezt se hittem volna, hogy megélem.:D De ami jó, az jó, azt el kell ismerni.)

2010.04.29. 21:28:34

@leila iron: hogy hol? A fideszben...egyébként meg csak elrontanának mindent, szóval jó helyen vannak ők ott, ahol éppen most...:)

tarz 2010.04.29. 21:30:19

@leila iron: KDNP? Ennyire és sosem számítottak. Mindig is az volt a véleményem, hogy a FIDESZ-nek csak azért kell a KDNP, hogy rájuk lehessen fogni, hogy keresztény. Gondold végig, mikor hallottál bármelyik Fidesz vezértől bármilyen keresztényi, vallásos mondatot, érvet hallani?

lüke 2010.04.29. 21:30:29

@[nev]:
nem egészen
amit te tartasz szentháromságnak az igen extravagáns :)gondolkodás:)

bariga 2010.04.29. 21:33:57

@Letícia: OK, én is szurkolok, legyen jó. ha a zember nem vár semmi jót, akkor jól fog esni a meglepetés. Én eddig egyik kormánytól sem kaptam semmi jót. A Gyurcsánytól is csak a különadót, azonnal minusz 60 ezer forint netto havonta. Ha ez most visszakapom, lehet hogy megszeretem a fideszt

lüke 2010.04.29. 21:34:05

@Ordnassac:
Antónia, Kornélia:)
hol vannák már a tónik meg a kornélok?
az m. tv-ékben sminkre osztályoznak:)
persze a pa`lamen` megmaradt fiú osztálynak:)

Ordnassac 2010.04.29. 21:35:37

@bariga: Hárman lesznek 60 felett: Réthelyi prof., Martonyi és Pintér. A belügyet én személy szerint nem bíznám egy takonypolcra. A miniszterjelölt a legjobb politikusi korban van. Pl. Orbán és David Cameron között kevesebb, mint három és fél év van. Obama meg két évvel idősebb Orbánnál.

Navra 43, Varga Mihály 45, Semjén 47, Fellegi Tamás 54, Fazekas Sándor 46, Hende Csaba 50, Matolcsy 54.

Adenauer 73 éves volt, amikor kancellár lett. Azért nem lehet róla azt állítani, hogy nem hozta rendbe az NSZK-t.

Ordnassac 2010.04.29. 21:37:05

@lüke: azért Krizsó Szilvia nem olvasna fel ilyeneket...

lüke 2010.04.29. 21:39:42

@Ordnassac:
ha rajtam múlna azt a Tutti Fruttis
professzor leánykát választanám:)

6.Lenin 2010.04.29. 21:40:18

@[nev]:

van 1 cég
van a cél,jól kell(lene) működnie...
van vezetője és alkalmazottai...
mindenki,mindent megtesz,hogy ez a cél sikerüljön....

Mi lesz az eredmény?

De,........

1. mindenki mást akar
2.a cég vezetője 1 idióta
3.a vezető jó,az alkalmazottak idióták
4.mindenki lökött,de jót akarnak(szeretnének)
5.Jó a diri,az alkalmazottak nagy része is,de vannak seggfejek is köztük,akik mást szeretnének(lopni,mondjuk)
6.senki nem tud semmit(ez is jó film volt),mit is akarnak és hogyan,de mindenki kurva okos(nak képzeli magát).
7.sokaknak kilátszik a feneke,de elhiszik a főnöknek,hogy jót akar és mindent meg is tesznek,hogy ez sikerüljön
8. mint a 7.de néhány seggfej nyivákol,minek,úgysem fog sikerülni.
9.néhányan nyivákolnak,pedig nem seggfejek,csak utálják a górét.
10. akkor most mi a toszt kellene csinálni,elbeszélgetni Kövér Lacival,hogy is van az a szöges dolog?

[nev] (törölt) 2010.04.29. 21:46:46

@lüke:
ez a politikai szentháromság. a konzervatív atya, a liberális fiú, és a szocialista lélek. ezzel szemben áll orbán. mert sem nem szoci, sem nem konzerv, sem nem lib. kilóg a sorból. mert ő egy civilizált nacionalista politikus.

lüke 2010.04.29. 21:47:31

@Ordnassac:
azért állt megette egy- két marsal:)
pl a Marshall Gyuri:)

2010.04.29. 21:49:12

@bariga: na látod, havi 60.000,-- és már narancsban látod a világot!:)

@lüke: Ez jó volt!:)

lüke 2010.04.29. 21:51:40

@Ordnassac:
na ja:)
van még egy- két tudós a tv-ben meg a rádióban:)

bariga 2010.04.29. 21:53:38

@[nev]: hát mikor mi.. 7 évig nagyon bejött a nacionalizmus,
de ezt a kisded játékot ellotpa tőle a jobbik

lüke 2010.04.29. 21:54:13

jó éjt:)
még meghallgatom a gazsuláló
tudós média társaságot:)

Ordnassac 2010.04.29. 21:54:47

@lüke: ezt nem is vitatom, de azzal a pízzel valamit tenni is kellett. El is lehetett volna szúrni a dolgot.

Terniak 2010.04.29. 21:55:41

@bariga:

Az, hogy ki alkalmas miniszternek rengeteg tényezőtől függ.

Szerintem tévedés pl. hogy az IRM létrehozása, vagyis az igazságügy és a rendészet összevonása mindenképpen rossz döntés volt. A probléma inkább az volt, hogy nehéz olyan embert találni, aki igényes a jogi precizitásra, de képest azon a nyelven is beszélni, amin a rendvédelem ért. A jogban vitatkozni és érvelni lehet, sőt kell is, a BM-ben meg parancsolni. Ilyen összetett személyiség nem is tudom, hogy van-e.

Mindig érdeklődéssel figyelem a miniszteri munkáról alkotott elképzeléseket. Valójában valószínűleg a Navracsics, a Répássy sem ért mindenhez, ez lehetetlen. De erre vannak a felkészítők, a vezetői értekezletek, az összefoglalók, hogy a minisztert felkészítsék. Van olyan miniszter, aki tételesen végignézi az összes anyagot, az összes benyújtandó jogszabályt, de sokszor erre sem idő, sem energia nincs, és van olyan is, aki két oldalban kéri az anyagok összefoglalását. A helyettesítésre ott vannak, erre lesznek az államtitkárok. Szerintem a jó miniszter az, akinek van koncepciója, rálátása a dolgokra, az egyetemi munka erre alkalmassá tehet, igazságügy-miniszterként, bár nem tudom, lehet-e ezt a titulust majd használni, a jogi vézettség kifejezetten előny.

Ordnassac 2010.04.29. 21:56:21

@[nev]: nem lóg ki, hanem egyesíteni akarja a hármat. Nem ugyanaz. ;-)

lüke 2010.04.29. 21:56:28

@bariga:
s nem is a lopós roma pa`lemen` vót:)

Ordnassac 2010.04.29. 22:01:32

@Wlassich: úgy néz ki, hogy Navra közigazgatási és igazságügy-miniszter lesz. Egyetemi állását megtarthatja.

lüke 2010.04.29. 22:03:07

@Ordnassac:
ugyan az újjáépítés mindenütt jól ment,itthon is
s a német precizitás meg a szorgalom hozzá:)
s W. von Braunt eladták a star-war-ba
en.wikipedia.org/wiki/Wernher_von_Braun

bariga 2010.04.29. 22:05:41

@Wlassich: az igazságügy és a rendészet fontosak ugyan, de a nagy "pénznyelők" egészségügy, oktatás, önkormányzatok átalakítása most sokkal égetőbb probléma. Én azért írtam, hogy nem modernek, mert amit erről eddig mondtak és népszavaztattak az nem a megoldás. De OK várjuk ki a végét, tényleg drukkolok és remélem, hogy eddig hazudtak. Én nem fogok haragudni és parlament előtt táborozni.

török gábor 2010.04.29. 22:06:04

@andzsin: azért vannak hollók, akikről mást gondolok :)

bariga 2010.04.29. 22:06:55

@Letícia: lehet, hogy jó politikus lennék, pénzért mindent, könyeget is forgatnék

Terniak 2010.04.29. 22:08:23

@Ordnassac:

Meg, de én a helyében szüneteltetném az oktatói tevékenységet. Egyébként nem tudom ez eddig elhangzott-e, de lehet a FIDESZ tudtán kívül, vagy nagyon is megfontoltan Draskovics elképzelését viszi tovább a KIM felállításával. Ugyanis az utóbbi években egyre több a közigazgatással kapcsolatos horizontális törvény és jogszabály került át az IRM kompetenciájába, ha megnézed az IRM SZMSZ-ét és statútumrendeletét. Lényegében a közigazgatás-fejlesztés kezdett az igazságügyi területre átkerülni a hagyományos belügyi területre, amire nyilván hatással volt, hogy Draskovics volt az államreform-bizottság vezetője. A dereguláció, a közigazgatási eljárás reformja, a hatásvizsgálatok, az igazságügyi reform, a cégnyilvántartás reformja, és még lehetne sorolni, hogy mi mennyire átalakult az igazságügyi kompetencia.

Talán valamelyik újság foglalkozott is vele, hogy ha van valami, amiben folytonosságot kell, hogy vállaljon az új kormány, az a közigazgatás-fejlesztés továbbvitele és az adminisztratív terhek csökkentése. Ebből a szempontból én jó döntésnek tartom ennek a minisztériumnak a felállítását.

Robinzon Kurzor 2010.04.29. 22:13:54

Amit eddig tudunk, abból az jön le, hogy Orbán inkább kormányzó lesz, mint kormányfő.

És tényleg: miért csak 3 minisztérium neve lesz "Nemzeti ..."?
A többi nemzetietlen lesz, vagy mi a fene?

Az meg, hogy Pintér lesz megint a belügyminiszter, lehet, hogy "praktikus", de hogy bukott rendőrfőkapitányból őrző-védő cégek tulajdonosává avanzsált kétes figurákból banánköztársaságokban szoktak belügyminiszterek lenni, az is biztos.
Milyen dossziéja lehet Pintérnek a fiúkról?

Ordnassac 2010.04.29. 22:16:14

@Wlassich: azt a heti két előadást miniszteri tisztség mellett is lehet vinni.

Szerinted Drazsé (ill. Petrétei és Takács) ilyen intézkedései sikeresek voltak? Igazságügyi reform 1997 óta nem volt, a hatásvizsgálatok nem érnek sokat, a dereguláció és módosítótörvény-zsönglőrködés pedig odáig fajult, hogy sikerült kilövetni a Jat-ot az AB-val.

bariga 2010.04.29. 22:17:16

@Robinzon Kurzor: talán ismeri a Kaya Ibrahimot

zoli87 2010.04.29. 22:17:25

@Robinzon Kurzor: Az a lényeg hogy vágjon rendet az országban. Aztán visszamehet őrizni :)

bariga 2010.04.29. 22:20:39

@vzoli.: és kit is kell vágni?

Terniak 2010.04.29. 22:29:13

@Ordnassac:

Nehéz ezeken a területeken az eredményességet vagy a hatékonyságot két éven belül mérni. A technikai dereguláció területén, tehát ami pusztán a jogszabályok számára vonatkozik éllovasok vagyunk, vagyis az utóbbi időszakban kidolgozott deregulációs technikáknak köszönhetően a jogszabályok száma hihetetlen mértékben csökkentek.

Bármilyen furcsán hangzik, de önmagában ez meghatározó az országjelentésekben a piaci környezet szempontjából, különösen az OECD-nél, ez az egyik mérce. Az OECD egyébként kifejezetten kíváncsi a magyar jogalkotási technikákra, ebben óriási fejlődés volt. Más kérdés, hogy a koncepciótlan jogalkotás különösen az adózás területén valóban sokszor nélkülözi a hatásvizsgálatokat, de ma már kötelező bemutatni a várható hatásokat egy jogszabálynál. Hogy nem állunk rosszul, jól mutatja, hogy a franciák is csak most 2009-ben jutottak el oda, hogy kötelezővé tegyék a hatásvizsgálati eljárást. Valamennyi állam küzd ezzel, ez nem Drazsé vagy Petrétei hibája, az új kormánynak is lesz ezzel elég baja, különösen, ha tényleg ilyen széles körű egyeztetéseket akar majd.

És az igazat megvallva az érdemi dereguláció kapcsán sem állunk rosszul. Ezek a jogszabályok a sajtóban sosem kapnak nagy figyelmet, holott jónéhány dolog történt az elmúlt években (pl. 362/2008-as korm. rendelet, Ket.-módosítás, szolgáltatási irányelv átültetése, építésügyi ágazat átalakítása stb.). Ezekről elég annyit mondani talán, hogy valaki végignézi a parlamenti tárgyalási jegyzőkönyveket, hát azt tapasztalja, hogy az ellenzék nem erőltette meg magát a viták során...

Ami a Jat.-ot illeti, egy kétharmados törvény rendbetételét nehéz számon kérni egy kisebbséginek mondott, de ilyen többséggel semmiképpen sem rendelkező Kormányon. Egyébként, ha még emlékeztek rá, ebben is volt próbálkozás 2004-ben, az akkori kormány próbált új Jat.-ot alkotni, új alkotmánybírósági törvény alkotni, de hát a többség végül hiányzott...

Az ítélőtáblák egyébként nagy nehezen felálltak, ami javított az ítélkezés színvonalán.

Terniak 2010.04.29. 22:36:27

@Ordnassac:

Még talán egy dolog, ez a kedvencem. Az elektronikus közigazgatásról mindenkinek lehet véleménye, gondolom mindenki anyázott már adóbevallás kitöltésnél. Ugyanakkor az elektronikus ügyintézés egyéb ügyekben egyáltalán nem terjedt el, pedig az infrastruktúra meg van hozzá. Nekem ezzel kapcsolatban a tapasztalatom, hogy amikor valaki szidja a hatósági ügyintézést, hogy órákat áll sorban, majd megkérdezem, hogy miért nem intézi elektronikusan az ügyét, pedig lehetne, akkor a válasz, az, hogy azt sem tudja, hogy van olyan, hogy ügyfélkapu, vagy tudja, de lusta nyitni, pedig ingyenes.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden szép és jó, csak azt, hogy vannak folytatásra érdemes dolgok.

ljungberg 2010.04.29. 22:40:46

TG diszkrét megfogalmazása ellenére valahogy úgy gondolhatja, "Istennek hála, hogy Kövér meg a többi véresszájú nem Orbán közvetlen közelében lesz"?:) (Ehelyett az Ogy. elnöke lesz a bajuszkirály?)
Balos vagyok, de egyáltalán nem rezgek, a szoccerekre ráfér az ellenzékiség. Ha nem képesek felállni a padlóról, tényleg mehetnek a levesbe.
Bárki bármit mond, Szíjártóé a legnagyobb kihívás. Nem csodálkoznék, ha kezdetben párszor elnyesné, és úgy kezdené mondandóját, "A kormány nem képes úrrá lenni a problémákon..."

Ordnassac 2010.04.29. 22:42:11

@Wlassich: a hatásvizsgálat jelenleg egy papír, amit kötelező benyújtani, de komolyabb (jogi) konzekvenciája sajnos nincs. Ezen a Költségvetési Tanács is csak nyomokban tudott segíteni az államháztartás területén. Tisztelet persze a kivételnek, de a minőségen nem igazán javított eddig.

A deregulációnál nem is a hatályon kívül helyezéseket és tisztázásokat kritizálom. Erre majd a jat-os válasznál kitérek. Ami a felsorolt dolgokat illeti: egy EU-s irányelv átültetése ritkán okoz pl. nagy vitákat az OGY-ban. A Ket-novella hatása még nem teljesen tiszta, remélem azért beválik.

A Jat-nál nem azt kifogásoltam, hogy nem hoztak újat, hanem a Tordai-iskola térnyerését. Másik példa: Alkotmány 24. § (5) bekezdés. Ez szól az új alkotmány létrehozásának eljárási szabályaira vonatkozó szükséges többségről (4/5). Ezt a Horn-kormány hozta azért, hogy mutassa, mennyire lesz visszafogott. A megfelelő alkotmánymódosító törvény önkioldó volt, kijelentette, hogy hatályát veszti az új OGY felállásakor. Ezt akkor úgy értelmezték, hogy a vonatkozó bekezdés is hatályát veszti. A Tordai Csaba-féle iskola (amely a MeH-ben és az IRM-ben nagy befolyással bír) szerint pedig csak akkor lövődik ki egy módosított szakasz egy törvényben, ha expressis verbis benne van. Ezen vitázik épp az alkotmányjogi szakirodalom. Somogyvári István és Kukorelli István szerint pl. nem hatályos ez a szakasz. Közel hasonló ügy volt a Jat. is, ahol visszahozták a köztársasági elnök tvr-alkotási jogkörét.

Ordnassac 2010.04.29. 22:44:08

@Wlassich: igen, ez tényleg érdemes folytatásra, de többen vannak, akik szimplán egyszerűen bizalmatlanok az elektronikus ügyintézéssel szemben. Mennyire biztonságos, nem tűnik-e el az adat "útközben" stb. Erre ráerősített az Ügyfélkapu és a magyarorszag.hu körüli technikai bakik.

Ordnassac 2010.04.29. 22:46:17

@Wlassich: ami az ítélkezés színvonalát illeti, ott nekem nem túl mainstream álláspontom van: bővítsék ki a fővárosi és Pest megyei bírói kart, mert az nem segít a minőségen, ha egy bírónak egyszerre 120 futó ügye van.

A bírósági (ön)ellenőrzés pedig egy külön posztot érdemelne...

[nev] (törölt) 2010.04.29. 22:47:42

@bariga:
a nacionalizmus recesszióban jön be. ha a nacionalizmus megjelentik az országos politikában az gazdasági értelemben mindig változást hoz (a nacionalista gazdaságpolitika eredményezhet felemelkedést, de ugyanúgy eredményezhet államcsődöt), a kultúrát pedig mindig a háttérbe szorítja. az orbán kormánynak nem lesz kultuszminisztere. a személyi kultuszt ezzel szemben több kabinet is alakítja majd.

az igazság az, hogy a nacionalizmus az országos politikába nem való, az unióba annál inkább. a nacionalizmusnak a civilizált változata, a hatékony nemzeti érdekképviselet a szövetségekkel, vagy a szomszédokkal a nemzetközösség keretein belül. a civilizált nacionalizmus, vagy ahogy megkülönböztetőleg nevezni a patiotizmus az európai parlamentbe való. a magyar országgyűlésben mindenki magyarság küldötte. mindenki a magyarság választott be. nem kellenek magyarabb politikusok. egyetlen frakciónak sem kell képviselnie a három harmadot. de minden frakció képviselhet egy társadalmi csoportot, vagy réteget. a munkásokat (mszp), az értelmiéget (lmp), és a parasztokat (jobbik). és ebből lóg ki a fidesz. egy új világrendet igérnek, de a közönség az első felvonás után csalatkozni fog. a szocik kaotikussá tették a kormányzást. és a fidesz. 8 évig dolgoztak ezek az új kormányzati struktúrán. semjén bemondja, hogy neki 36 igazi kereszténydemokrata képviselő kell. és akkor rögtön felborul az világrend. nem tudják, hogy semjén milyen miniszter legyen. szerintem egy vicc lesz, ami itt majd kormányzás címszó alatt folyik, és csak remélem, hogy őszintén tudunk majd rajta nevetni. új erőre kap a politikai stand up comedy.

[nev] (törölt) 2010.04.29. 22:49:55

@Ordnassac:
nézd az ítélkezéshez az kell, hogy ne csak a fővárosnak, hanem minden városnak, és minden járásnak legyen főügyésze. járási főbíró, főkapitány, főügyész kell. nem megyei bíróságokat kell megerősíteni, hanem a járási szintet kell létrehozni. a tyúklopás ügyekhez.

zoli87 2010.04.29. 22:50:38

@[nev]: Mi ez a megelőlegezett kritika?

Terniak 2010.04.29. 22:52:23

@Ordnassac:

Egyetértek Veled: egy uniós irányelv átültetése tényleg nem kavar nagy viharokat. Csakhogy akkor, amikor több tízezer vállalkozás piaci helyzetét érintő törvényjavaslatról van szó, olyan hozzáállás is elképzelhető lett volna, ha már söralátétes adóbevallásról beszélünk ésa vállalkozások helyzetének javításáról, hogy érdemi módosítókat nyújtanak be hozzá, nem pedig azt javasolják, hogy vegyék le a napirendről a javaslat tárgyalását (aminek egyébként az is eredménye lett volna, hogy kötelezettségszegési eljárást kapunk a nyakunkba.).

Épp erre utaltam, van mit fejlődni: a ma még néhol kezdetleges hatávizsgálatot lehet javítani. A francia példánál maradva: ha egyéni országgyűlési képviselő nyújt be törvényjavaslatot, kötelező csatolni a hatásvizsgálati lapot. Ha nem teszi meg, nem lehet tárgyalni. Kormányelőterjesztés nem lehet kormányra vinni, amíg nincs meg a minisztériumokba rendelt pénzügyi ellenőr egyetértése. Ez ilyen egyszerű, és ezekben van fejlődési lehetőség.

Ordnassac 2010.04.29. 22:57:16

@[nev]: városi bíróságok most is vannak, ott dolgozó ügyészek is. Vidéken nincs akkora ügyhátralék, mint a fővárosban.

Botya 2010.04.29. 22:58:27

Off

Gera győztes gól, döntőben a Fulham

[nev] (törölt) 2010.04.29. 23:16:53

@Ordnassac:
minden városban (járásba) kellene rendőrkapitányság, bíróság, ügyészség. nem néhányba, hanem az összesbe. szerintem egy település többek között azért város, mert saját főkapitánya, főbírája, és főügyésze van. ez különösen pest megyében okoz gondot, mert az agglomeráció is sűrűn lakott. ugyanez a gond vidéken. pest megyében 50 város van. ehhez képest hánynak van bírósága. talán 10-nek.

Petrusz 2010.04.29. 23:20:31

Kezd már ez is szappanopera lenni. Kezdték a leszadócsökkentés-nemleszadócsökkentés-leszdenemúgy teleregénnyel, majd jött a Schmit mi lesz című vetélkedő, most meg a találd ki hogy kire gondolok, ha azt mondom miniszter fejtörő. Orbán majd csütörtökön megmondom, majd kedden megmondom, majd inkább csak párat mondok meg... Vagy kuss, amíg nem egyeztetett minden pártbeli főemberrel, és teljes névsort tud mondani, vagy ha megvan a névsor, miért titkolja? És miért két politikussal kezdte? Kinek üzent? Miután a pénzpiacoknak bekavart a Simor menjen üggyel, majd Pokornival teszteltette , hogy Sólyom vajon lojális-e (nekimegy, vagy benyal?) most kit szivat? Szerintem az a nagy büdös helyzet, hogy a jelöltek sorra lépnek vissza, ahány prof, annyifelé szalad, és csak a hithű janicsárok maradtak választéknak... Egy Szíjártó kormánytag? Ez a kormány megalakulása előtt önmaga paródiája... Ugyanolyan tanácstalanok és töketlenek mint Gyurcsány 2006-ban... Szégyen!

bariga 2010.04.29. 23:26:55

@[nev]: ami felé most sok magyar elindult, az nem JÓ nacionalizmus és láttunk már válság után háborút. Ajánlanám viszont a Kabaré c. filmet megtekintésre és megértésre.

Most viszont még ennél is jobbat olvastam, megjelent valami fotóalbum Orbán úr kampánykörútjáról. Máris úszik vissza az Ezüsthajó!!

[nev] (törölt) 2010.04.29. 23:29:57

@Petrusz:
szerintem a legokosabb hátradőlni, és megmosolyogni (ha nem is élvezni) az új dumakormányt, és a dumaszínházat.

ha sötét kedved van, akkor ajánlom ezt:
folioklub.hu/poems/156.html

vagy hallgasd meg angolul:
classicpoetryaloud.podomatic.com/enclosure/2007-11-23T01_04_59-08_00.mp3

Petrusz 2010.04.29. 23:34:09

Persze a zemberek sem maradnak el agyilag a politikusoktól.
Aszongyahogy:
"Többen emlékeznek úgy, hogy április 11-én a Fideszre szavaztak, mint amennyien valójában a győztes pártot támogatták szavazataikkal - derül ki a Tárki felméréséből, amely szerint a választók utólag egyértelműen inkább a győzteshez húznak. A valóságosnál többen emlékeznek arra is, hogy elmentek szavazni az első fordulóban. (...) Idén a választások első fordulója után a megkérdezettek 64 százaléka emlékezett úgy, hogy a Fidesz-KDNP-re szavazott a területi listán, holott a valóságos eredmény jóval kevesebb, 53 százalék volt."
www.origo.hu/itthon/20100429-valasztas-2010-tarki-64-szazalek-allitja-hogy-a-fideszre-szavazott.html
Fidesztán, te mesés... Nem tudom még eldönteni, hogy sírjak, vagy röhögjek...

[nev] (törölt) 2010.04.29. 23:37:28

@bariga:
ezt mondom én is. az unióban kell a nemzeti érdekeket képviselni, a szövetségeseinkkel, vagy a szomszédainkkal karöltve. mert ha március 15-én, vagy október 23-án brüsszelben egy nemzeti színű zászlóba kapaszkodva mennének be a képvsiselők az európa parlamentbe, és úgy szólalnának fel, hogy alig látszanának ki a nemzeti kokádra, vagy szalag mögül azzal sem lenne semmi baj. ha olyanokat mondanának, amire odafigyelne európa. vagy úgy mondanák, hogy arra mindeki odafigyel.

zoli87 2010.04.29. 23:41:21

@Petrusz: Hú de sok össze-visszaságot írtál. A sajtó keltette ezt az egész titkolózósdit, mert mindent jobban tudnak, erőltetnek. Lehet hogy nincs meg a végleges lista, csak a sajtó már annak láttatja. Az, hogy a jelöltek sorra lépnek vissza, elképzelhetetlennek tartom, teljesen logikátlan. Szijjártó nem kormánytag lesz, hanem miniszterelnöki szóvivő. Kár, hogy elébe megy a sajtó az egésznek, így valóban kicsit kínos, hogy állandóan csak "lebegtetés" van, mindennek a maga idejében kell eljönnie, ha az hétfő, akkor hétfő. De még vasárnap este is meg fogják kérdezni, hogy ki lesz ez meg az. Ilyen a kíváncsiság.

[nev] (törölt) 2010.04.29. 23:45:36

@vzoli.:
szijjártó egészen pontosan a kormányzati munka egyik "agyközpontja" lesz. ;-)

Ordnassac 2010.04.29. 23:46:16

@[nev]: Magyarországon nincsenek járások. A városi cím odaítélésének a jogi vezetés megléte a feltétele, amúgy gyakorlatilag minden városnak van kapitánysága. Ahol nagy a rendőrhiány, azok a falusi vidékek. A bíróságoknak amúgy is csak másodlagosan van büntetőügyük, elsősorban polgári ügyek vannak, ahhoz meg nem kell nagyon ügyész.

@Petrusz: egy szóvivő nem a kormány tagja, így Szijjártó sem lesz az.

@bariga: ilyet Európában minden vezető politikusnál kiadnak. Obamáról, Sárközyről, de ha jól emlékszem, még Merkelről is van ilyen. Nem ördögtől való ez.

zoli87 2010.04.29. 23:47:02

@[nev]: Igaz, bár Vargát és inkább Navracsicsot nevezném annak.

zoli87 2010.04.29. 23:49:43

@bariga: A jobboldali közönség be fog erre is lelkesedni, mint az Egy az országra.

bariga 2010.04.29. 23:54:25

@Ordnassac: Ok, hát ne fosszuk meg a rajongókat ettől. Nagyobb baj az Ezüsthajó jelenség, mert akkor csöbörből vödörbe kerültünk és a BKV kismiska lesz hamarosan

bariga 2010.04.29. 23:55:53

@[nev]: jaj! én reméltem, hogy a mór mehet..

[nev] (törölt) 2010.04.30. 00:07:47

@Ordnassac:
a járások ma pusztán statisztikai céllal léteznek. illetve uniós kifizetőhelyek. a vidékfejlesztési pénzek ezekbe a kistérségekbe áramlanak. pénzügyi felhatalmazásuk van az uniótól, jogi felhatalmazásuk meg nincsen, és önálló közigazgatásuk sincsen. a járásnak nincs választott polgármestere, nincs főépítésze, levéltárosa, telekbírója, cégbírója, számvevője. nincs főkapitánya, főbírája, főügyésze sem. a közigazgatás megyei szinttől lefelé teljesen esetleges.

én azt mondom, hogy a járás működjön közigagatási céllal, és a megye statisztikai céllal. ez jelenleg éppen fordítva van. én azt mondom, hogy legyen önálló közigazgatási egység a járás. a megyei hatáskört a megyei jogú városok lássák el továbbra is. az országost pedig a főváros.

zoli87 2010.04.30. 00:12:27

@[nev]: Ezt a járás szót felejtsük már el, ez olyanra emlékeztet, aminek nem kellene már lennie. Kistérség és kész :)

[nev] (törölt) 2010.04.30. 00:20:52

@vzoli.:
a járási párttitkárok miatt?

Ordnassac 2010.04.30. 00:32:38

@bariga: mi köze ennek az Ezüsthajóhoz? Az Ezüsthajó azért eltörpül a BKV-s szisztéma mellett...

@[nev]: valami hasonlót akartak bevezetni (mármint a megyerendszer megszüntetését és helyette a régiókat és a kistérségeket megteremteni). Csak az a terv inkább centralizált volna. Most úgy néz ki, hogy a kistérségek kapnak valami közig. hatáskört (várható önkó reform), de a megyerendszer marad.

bariga 2010.04.30. 06:42:55

@Ordnassac: az emlékezet szelektív, akkor valószínűleg a mákos beiglis Happy end-re sem emlékszel. Talán azért, mert egy másodperc alatt tűntek el annak idején. Most újra működésbs léptek

tölgyes 2010.04.30. 13:49:50

@bariga: Ez egy olyan jelenség ami nincsen is.

Ordnassac 2010.04.30. 14:56:52

@bariga: látom téged sem a jóindulatodért szeretnek... Dehogynem emlékszem rá, de egy (a világ "boldogabbik felén" szokásos) képeskönyv kiadása kapcsán ilyet vizionálni igen érdekes. Mellesleg, mint írtad, mindkét cég eltűnt. Aztán lehet, hogy megint előjönnek. Azonban ez a két cég messze nem volt olyan szisztematikus kifizetőhely, mint a BKV, szóval rossz a hasonlat.

jjulie 2010.04.30. 17:09:08

@Ordnassac:

ami mondjuk 2000 ben nagy dobás volt, az 2010-ben gyerekség

1956-ban 10 000 méteren 28:42.8-el világcsúcsot futott az Iharos Sándor a múlt hétvégén a londoni maraton második felében a későbbi gyöztesnek csak másodpercekkel volt gyengébb az egyik 10 000-es részideje

most akkor mondjuk azt hogy az Iharos teljesítménye nem teljesítmény?

és a hosszú bitek éjszakája by simicska nem volt e magyar rekord a maga idejében, vagy a kaya ibrahim, vagy a 12 állami gazdaság?

Ordnassac 2010.05.01. 00:45:16

@jjulie: bocsi, csak most vettem észre. Félreértettél. Nem akarom lekicsinyíteni a dolgot, csak nem szeretem, amikor az almát vetik össze a körtével. Ez itt pedig az szerintem. Egy korrupciós ügyetlenkedés és egy állami vállalat szisztematikus padlóra küldése között azért minőségi különbség is van.

Másrészt egy képeskönyv kiadásából már rémképeket vizionálni... Számomra az már a túlzás kategóriája.

bariga 2010.05.01. 07:27:35

@Ordnassac: az igazság még nem rosszindulat. a másik ember minősítésével pedig légy szíves vigyázni

Ordnassac 2010.05.01. 11:18:14

@bariga: az, hogy BKV-szintű helyzetet vizionálsz már most egy képeskönyv kiadása miatt, az számomra továbbra is túlzás és nem az igazság. Maradjunk ennyiben.

jjulie 2010.05.01. 18:43:21

@Ordnassac:

"Azonban ez a két cég messze nem volt olyan szisztematikus kifizetőhely, mint a BKV, szóval rossz a hasonlat. "

erre válaszoltam:

"és a hosszú bitek éjszakája by simicska nem volt e magyar rekord a maga idejében, vagy a kaya ibrahim, vagy a 12 állami gazdaság? "

Ordnassac 2010.05.01. 21:00:52

@jjulie: a válasz valamilyen szinten talán meglepő lesz: ha nem lett volna előtte a Tocsik-ügy, akkor valószínűleg igen.

bariga 2010.05.02. 08:39:02

@Ordnassac:te csak magaddal vagy képes vitatkozni, ezért aztán mindig igazad is van ugye?

Öreg Sam 2010.05.02. 11:35:09

Az "istenadta" nép akarata döntött,demokráciákban ez már csak igy szokás.
Nekem kizárólag a "hatalom" szóval van bajom,bármilyen oldalról próbálom izlelgetni...
Valami szolgálat-szinonima kellene,meg persze az ahhoz szükséges magatartás/habitus/viszonyulás/stb.(nem kivánt rész törlendő)

Ordnassac 2010.05.02. 12:44:36

@bariga: :-)

Érdekes felvetés, de nem. Meg lehetett engem többször győzni dolgokról, hiszen nem vagyok egyik oldal elvakult pártkatonája sem, kritizáltam itt már sokszor a Fideszt is. (Nem is vitattam azt, hogy disznóságok voltak az Ezüsthajós dolgok, csak nem egy Kellert kellett volna ráküldeni az ügyekre... azt viszont nem szeretem, ha túloznak, vállalok is érte konfliktust eleget, de istenem.)

Zsoo 2010.05.04. 17:48:13

Csurka István levele a Magyar Fórum 2009. július 16-ai számának címlapjáról

undefinedTisztelt dr. Hanti Vilmos Úr!

Ön a múlt szombaton délelőtt szövetsége elnökeként beszédet mondott a Szabadság téri szovjet emlékmű előtt, miközben a volt ellenállók és még mindig antifasiszták virágokat helyeztek el az emlékmű talapzatán, kifejezve abbéli meggyőződésüket, hogy őket bizony a dicsőséges Vörös Hadsereg felszabadította. Ez bizonyára így is van: őket fel. Ön emlékbeszédében többek között azt volt szíves mondani, hogy itt, e szobornál is Bajcsy-Zsilinszky Endrét ajánlja Orbán Viktor figyelmébe, sőt kéri, hogy nyilvánítsa magát nemzeti hősünk örökösének, ügye folytatójának. Ez meglepett bennünket. Először is azért, mert a MEASZ tüntetése a délutáni, Jobbik ellentüntetése gyanánt lett meghirdetve. Helyes, de akkor miért szólítja meg Ön Orbán Viktort? Ki adta Önnek ezt a vájtfülű tanácsot és mennyiért? Persze, megértjük, adódik úgy, hogy egy szál szőrt még egy képzett talmudista sem tud pontosan felibe hasítani. De van ennél, ha úgy tetszik, komolyabb hiba is az Ön gondolatmenetében. Meg kell jegyeznünk, hogy nem vár el az ember megalapozott történelmi tudást egy embertől, aki egy személyben ellenálló is és antifasiszta is, hatvanöt évvel a nácizmus felszámolása és megtorlása után – bizonyos életkorbeli ellentmondásokat sejtünk ebben –, azt azonban mégis elvárhatnók, hogy ha példaképet ajánl egy mai politikusnak, akkor tudja, kit ajánlj és miért.

Bajcsy-Zsilinszky Endre fajvédőként indult a pályáján, és úgy is halt meg a nyilasok keze által, Sopronkőhidán. Az Önnek most elküldött korai, 1919-ben írott műve három kérdést tárgyal: „Mik az okai, hogy az egészséges és pompás magból sarjadt magyar sajtó – Bajcsy-Zsilinszky itt Kossuthra, Kölcseyre és Kemény Zsigmondra gondol – ilyenné, ilyen romboló hatásúvá fejlődött. A valóságban egymáson keresztül-kasul ható okok tömkelegét az áttekinthetőség kedvéért három csoportba sorolhatjuk:

1. A sajtó kapitalizálódása.
2. A zsidóságnak a sajtóban való túlsúlyra jutása.
3. A magyar faj bűnei, gyarlóságai és mulasztásai.

Tisztelt Hanti Úr!

Mint talán sejti, mi örülnénk, ha a címzett, dr. Orbán Viktor megfogadná az Ön javaslatát, különös tekintettel a második pontra, de kérdezzük, Ön is tudna ennek maradéktalanul örülni? Az élet bizony, tiszta fajvédelem, Hanti úr. Ki ezt védi, ki azt, mi a magyart, de ehhez az is kell nekünk, hogy Ön körültekintőbben válassza meg példaképnek ajánlott tekintélyeit. Elmélyült olvasást kíván a Magyar Fórum Kiadó nevében:

Csurka István
süti beállítások módosítása