Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:36

Bár a jogorvoslati határidő még nem járt le, de minden szavazatot megszámoltak: végre érdemes megnéznünk, hogy a 2018-as választáson leadott voksok a korábbi választásokkal, elsősorban a négy évvel ezelőttivel összehasonlítva mit mutatnak az egyes pártokról. 

2018vege.jpeg

1. 2018-ban - a 225 ezer levélszavazatot nem számítva - 5,5 millióan szavaztak, ez 2002 után a második legnagyobb részvétel. 2014-hez képest 588 ezerrel nőtt az érvényes szavazatot leadók száma. A levélszavazatok esetében arányaiban még komolyabb a bővülés: 97 ezerrel többen szavaztak a négy évvel ezelőttinél.

2. Messze a legnagyobb mértékben a Fidesz tudta növelni a szavazóinak a számát: 2014-hez képest 466 ezer új szavazójuk lett. Ez nagyobb bővülés, mint amire 2006 és 2010 között a párt képes volt. A levélszavazatokat nem számítva - hiszen velük együtt nem korrekt az összehasonlítás a 2014 előtti adatokkal, amikor a határon túli magyaroknak még nem volt választójoga - ez a mostani a Fidesz második legjobb választási eredménye, ennél jobban csak 2010-ben szerepeltek. Ez volt sorozatban az ötödik választás, amikor a Fidesz 2 milliónál több szavazatot szerzett: azaz 16 éve folyamatosan tartja a Fidesz magabiztosan 2 millió felett a táborát. 

2018listavege.jpeg

3. A Jobbik eddigi történetének legjobb eredményét érte el a leadott szavazatok számát tekintve (arányában a 2014-es eredmény jobb volt: most 19,8 százalék a hazai szavazatokat tekintve, akkor 20,7). 2014-hez képest minimálisan, 73 ezerrel növelték a szavazótáborukat. A párt mostani eredménye árnyalatnyival jobb, mint az 1990-ben és 1994-ben szintén második helyen végzett SZDSZ-é. Ezzel a Fidesz és az MSZP és az 1990-es MDF után után a Jobbik érte el a rendszerváltást követő választásokon a negyedik legjobb eredményt. 

4. Az LMP szintén eddigi történetének legjobb eredményét érte el: 2014-hez képest 134 ezerrel több szavazatot kapott, de még a 2010-es eredményét is felülmúlta közel 20 ezer szavazattal. A pártnak több szavazója volt 2018-ban, mint az SZDSZ-nek 1998 és 2006 között, vagy a Fidesznek 1994-ben.

5. A leadott szavazatok számát tekintve a választás legnagyobb vesztese a baloldal. Négy évvel ezelőtt az MSZP, a DK és az Együtt közös listán indult, most külön mérettették meg magukat. Hárman együtt - radikálisan növekvő részvétel mellett - 263 ezerrel kevesebb szavazatot kaptak, mint 2014-ben. E három párt mostani eredménye (1 millió 26 ezer szavazat) alig jobb, mint az MSZP 2010-es eredménye (990 ezer szavazat). A szocialista párt történetének második legrosszabb eredménye a mostani: ennél kevesebb szavazatot parlamenti választáson csak 1990-ben szereztek. 

6. A baloldal veszteségéhez bizonyára hozzájárult, hogy a Momentum 174 ezer, a Kutyapárt pedig 99 ezer szavazóval jelent meg a magyar politikában. A Momentum egyébként jobban szerepelt, mint az MDF 2010-es parlamenti kiesésekor (137 ezer szavazat). 

7. A széttagolt ellenzéken belül az új pártok összességében lényegesen jobban szerepeltek. A politikusok által gyakran emlegetett "XXI. századi" pártok, azaz a Jobbik, az LMP és a Momentum együtt 1 millió 667 ezer szavazatot kaptak, de talán ide számíthatjuk még a Kutyapárt szavazatait is (1 millió 766 ezer). A "régi baloldal" pártjaira, azaz az MSZP-re és a DK-ra közösen 989 ezren szavazatak. Ez a két ellenzéki tábor ("XXI. század" és "régi baloldal") együttesen 2 millió 755 ezer "hazai" szavazatot szerzett, valamivel többet (közel 150 ezerrel), mint a Fidesz egyedül. 

xxiszaza.jpeg

8. Nem tárgya ennek a pártlistás összegzésnek, de érdemes megjegyezni, hogy az egyéni választókerületekben leadott voksok első elemzése azt mutatja, hogy az úgynevezett stratégiai vagy taktikai szavazás a vártnál is nagyobb mértékben működött a 2018-as választáson. Ha nem lett volna, a Fidesznek ekkora országos támogatottság mellett ebben a választási rendszerben nem 133, hanem akár 140 mandátuma is lehetne. Ráadásul nem csupán a baloldalon belül (ahol ez valószínűleg több budapesti mandátumot is eredményezett), de a baloldal-Jobbik viszonyában is (bár ez utóbbinak az egyéni mandátumok sorsára most csak minimális hatása volt). A Jobbik jelöltjeire leadott szavazatok száma országos összesítésben közel 150 ezerrel haladja meg a párt listájára érkezett szavazatok számát, és ebben benne vannak a budapesti és agglomerációs eredmények is, ahol fordítottan működött az átszavazás: ott a Jobbik jelöltjei rosszabbul szerepeltek, mint a párt listája. A baloldali pártok szavazói között az egyes körzetekben ennél lényegesen magasabb átszavazási adatok mutathatók ki azokban a körzetekben, ahol a pártok maguk nem koordináltak. Miután korábban csak elenyésző mértékben láttunk példákat a stratégiai szavazásra, ez mindenképpen a 2018-as választás komoly újdonsága, és azt mutatja, hogy az ellenzéki oldalon a szavazók egy jelentős része számára a politikai cél (kormány leváltása) fontosabbá vált a pártkötődésnél.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr6513835600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebenezer Scrooge 2018.04.15. 10:03:07

Gábor
Engem az érdekelne, hogy őszinte véleményed szerint ilyen szavazatszámok mellett a kiosztott mandátumok és listás helyek aránya valóban igazságtalan-e?

török gábor 2018.04.15. 10:14:41

@Ebenezer Scrooge: A választási rendszer nem igazságtalan, hanem többségi jellegű. Nem arányosságra törekszik, hanem a stabil kormányzás feltételeinek megteremtésére. Természetesen a Fidesz nem véletlenül alkotott ilyen választási rendszert, de ha az elmúlt négy évben nem nyert volna, hanem veszít 466 ezer szavazatot, akkor most nem nyertese, hanem könnyen vesztese lehetne a választási rendszernek.

Ebenezer Scrooge 2018.04.15. 10:28:38

@török gábor: Tudod mi volna érdekes?
Lemodellezni, hogy ugyanezen eredményekkel milyen választási rendszer milyen mandátumeloszlást eredményezne, eredményezett volna. Talán lehűtené a kedélyeket.

Zsoo 2018.04.15. 10:32:31

Ekkora győzelmet még senki nem aratott a rendszerváltás óta. Európában volt ilyen arányú győzelemre példa? Kérdés, hogy mi lesz az ellenzékkel. Lesz-e önálló ellenzék? Az új választás követelése kabarészámba megy. A 4. Orbán-kormánynak fontos a hatalmas legitimáció. Vajon milyen kényesebb belpolitikai kérdésekhez fog bátran hozzányúlni? (pl: önkormányzati rendszer, otthonteremtés..)

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.15. 11:10:40

Való igaz győztek de mire használják a győzelmet és milyen áron???

Manyike 2018.04.15. 11:11:43

"Arra gondolok, hogy Magyarországon a migráns, mint fenyegetés, valójában nem létezik. Szakértők mondják, hogy a világtörténelemben nem volt még ilyen, hogy egy párt, egy kormány a saját népét egy ilyen fenyegetéssel képes legyen ekkora hatékonysággal befolyásolni."

fuhu.hu/hann-endre-a-hintapolitika-bukasra-lehet-itelve/

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2018.04.15. 11:18:09

@Ebenezer Scrooge: Mivel a Fideszre listán többen szavaztak, mint a többi bejutott pártra, sőt még a Momentum és az Együtt szavazataival módosítva is 230.000 emberrel többen szavaztak rájuk. Tehát a kormányállítás joga minden demokratikus rendszerben a Fideszé lenne. Vannak olyan választási rendszerek, ahol csak 106-107 mandátumuk lenne, de a régebbi hazai rendszer szerint is ennél többet kaptak volna, sőt a brit rendszerben kb. 170 helyük lenne. :D

Ebenezer Scrooge 2018.04.15. 11:24:45

@Madnezz: Ezt én is pontosan így látom, de valamiért tegnap pár tízezer ember szerint "ha lenne becsület a Fideszben, új választást írna ki", szóval jó volna, ha ők is tisztán látnák, hogy nem ők a többség, de még csak közel sem, véletlenül sem.
Annyit értek el, hogy a sok kicsi véleménybuborékból csináltak egy közepes véleménybuborékot, de nagyon, nagyon távol vannak a többség fogalmától.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.15. 11:43:03

A ballibek 20 % alá estek, ez a legjobb hír.

A magyarok 80 %-a elutsítja az 1990-2010 közti liberális görénykuirzust.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.15. 11:45:32

@Ebenezer Scrooge:

A legarányosabb rendszer a holland. Ott ez az eredmény kb. 103-104 mandátumot hozott volna a Fidesznek.

Ebenezer Scrooge 2018.04.15. 11:58:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, de tőled ez csak egy "korcs fideszes baromsága". Tőlem ugyancsak.
Vajon kitől fogadnák el a tegnapi demonstrálók?
Kéritől? Wahorntól? Csintalantól?
Ugye...
Valahogy nem veszi észre a balos értelmiség, hogy ők sokkal jobban becsapják magukat, mint amennyire esetleg a népet csapta be a Fidesz vagy mint amennyire a választási rendszer becsapta őket.

szbi 2018.04.15. 12:05:02

@Ebenezer Scrooge: a Nagy Tüntetés arra példa, hogy miként kell elveszteni a következő választásokat, az EU-st és az önkormányzatit. Meg volt az auftakt. A Fidesz politikai szabászatában immár válogatnak a minták közül, csak rajtuk múlik milyen lesz az önkormányzati. Választások nélkül nem lehet megúszni - az tényleg a demokrácia buktája lenne -, de megfelelő technikával el lehet jelentékteleníteni. Márpedig ez az a szint ahol a pártok megerősödhetnek. A mostani tünti-szombat után jön a következő majd május és a strandszezon.

Ebenezer Scrooge 2018.04.15. 12:15:51

@szbi: Ém nem temetném előre egyik pártot sem az önk.választásokon.
Annyi biztos, hogy túl sok balos párt van arra a 25-30%-nyi szavazóra, aki olyan érzelmű. Átpozicionálásra nemigen van esély, új pártok számára viszont túl rövid az idő.
Viszont egymást még simán felzabálhatják, de mivel Gyurcsány öreg róka, ő a maradék 20 évét le fogja nyomni 5%-on. Nem marad más, mint hogy az MSZP és az LMP közül legalább az egyik, de inkább mindkettő szépen feloldódik a többi pártban.
A következő választásokra egy Momentumot várok 5% felett, egy DK-t és egy vadiúj balos pártot.
Az önkormányzatira pedig ideiglenesen a Jobbikot várom relatív győztesnek, hosszabb távon azonban ők is ki fognak múlni.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2018.04.15. 13:05:14

@Ebenezer Scrooge: Én attól tartok, hogy ezek az emberek készen állnak, hogy kijelöljenek számukra egy vezért és az vezetgesse őket. :(

pad78 2018.04.15. 13:19:59

Kedves Gábor! A grafikonod szerint az MDF 1990-es szavazatszáma meghaladta a mostani jobbikosat. A Jobbik mostani eredménye csak a 4. helyet jelenti az örökranglistán. (1. Fidesz; 2. MSZP; 3. MDF; 4. Jobbik)

teevee 2018.04.15. 13:36:18

Azt hiszem azon nincs vita, hogy a kormánypártok a kormányzati hatalmukat bevetették a vetélytárs pártok ellen, max. azon, hogy ez helyes volt-e vagy sem.

Engem az érdekelne, hogy mi tartja vissza (visszatartja-e) máshol a kormányokat ettől?
Hiszen, mint látjuk, nincs is ennél egyszerűbb...

Manyike 2018.04.15. 14:47:20

ÉRDEKES (magyar felirattal):
Egy külföldi szakember érti a magyar választási rendszert:
www.facebook.com/sevaster1/videos/vb.404252313047686/1059125917560319/?type=2&theater

ápr. 14. Hann E./Medián a Fidesz kampányáról:
- ETIKUS, hogy az utolsó hetekben a falvakban házról házra jártak,
- VITATHATÓ, hogy nem létező, fantomizált ellenséggel riogatott
- ELLENZÉK gyáva volt vidéken az erős Fidesz miatt, s vagy már nincs (régi pártok) vagy még nincs (új pártok) országos hálózatuk

TÜNTETŐK miatt lesz országos hálózata már a civilekkel erősített ellenzéknek?

TÜNTETÉS:
- szervezők előre egységesítik s megadják a fő követeléseiket, s hogy mi várható tőlük?
1. a beadott választási kifogások szabályos rendezése?
2. Magyarország lépjen be az Európai Ügyészségbe?
3. aktivizálódjanak civilek s a pártok országosan valami közös etika-erkölcs mentén, az eltérő ideológiák ellenére is?
4.
5.
stb.

MI LETT VOLNA, HA .. 2011-ben Karácsony Gergely teljes ellenzéki összefogást tartott szükségesnek a választáson a Fidesz legyűrése, valamint a következő kormány kezét megkötő kétharmados törvények megváltoztatása érdekében. Utána jöhetett volna egy „sportszerű” választás.

Manyike 2018.04.15. 15:07:15

@teevee:

többi párt ellen: választási rendszer sajátosságai

választók ellen: "Magyarországon a migráns, mint fenyegetés, valójában nem létezik. Szakértők mondják, hogy a világtörténelemben nem volt még ilyen, hogy egy párt, egy kormány a saját népét egy ilyen fenyegetéssel képes legyen ekkora hatékonysággal befolyásolni."
fuhu.hu/hann-endre-a-hintapolitika-bukasra-lehet-itelve/

török gábor 2018.04.15. 15:20:25

@pad78: Jogos, köszönöm, javítottam.

pad78 2018.04.15. 15:23:47

Kedves Gábor! Meg lehet azt bármilyen módszerrel becsülni, legalább nagyságrendileg, hogy az ellenzéki szavazók milyen arányban szavaztak át másik jelöltre, mint amelyiknek a listáját támogatták? Mert önmagában az, hogy többen szavaztak át idén, nem látszik olyan különösnek, akkora kampányt folytattak az ellenzéki sajtóban ennek érdekében. Inkább az talán a kérdés, hogy ez arányában mennyire jelentős: olyasmire gondolok, mint ami az érvénytelen szavazatok esetében kiderült, hogy ugyan talán a kétszerese volt a korábbiaknak (ha jól emlékszem) , de 11 ezer szavazókörből 60-80 nem oszt, nem szoroz. Lehet arra komolyan számítani, hogy az átszavazás a belátható jövőben választásokat dönthet el? Mert szerintem ennek fényében van vagy nincs értelme annak, hogy a 7. pontban a Fidesszel szemben összeadsz mindenkit a DK-tól a Jobbikig. Köszönöm, ha válaszolsz!

egymasikgabor 2018.04.15. 15:45:38

Jól értelmezem a d'Hondt mátrixból és a levélszavazatok számából, hogy önmagukban a levélszavazatok nem befolyásolták a mandátumkiosztást? Úgy látom, hogy ceteris paribus kellett volna még 943 levélszavazat (vagy országos listás szavazat vagy töredékszavazat) a Fidesznek, hogy a Jobbik 25. listás mandátuma helyett megkapja a 43. listás mandátumát.

Meglepő, hogy 216.120 levélszavazat végül nem eredményezett mandátumot, és egyben arra is rávilágít, hogy milyen fontosak a töredékszavazatok.

6.Lenin 2018.04.15. 17:19:57

Mit mutatnak a számok?

Többen "értenek" (?) az álomkergetéshez, mint a politikához (amennyiben ez alatt a hétköznapi realitásokat értjük).

Kíváncsi lennék, hogy a szakajtónyi me jelölt vajon mire alapozta az álmait. Aaz eredmények tudatában csalódást véltem felfedezni az ábrázatukon. Tényleg hittek benne?

Elképesztő amatörizmus az ellenzék oldalán. És még együtt tüntetnek a másra vágyókkal.
Értenek ezek valamit a körülöttük zajlóból? ( a tüntetőkkel együtt). Tüntetnek a demokraták a demokrácia ellen?
Kétlem ezek után.

Sajnos egy normális alternatívára ezek szerint még nagyon sokáig várni kell. Talán most fognak csak megszületni.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2018.04.15. 17:49:49

@táltos: Bajnai egy benfentes volt, rengeteg dolgot tudott, szvsz vele nem jártunk volna rosszul, ha van alatta egy nemzeti párt.

6.Lenin 2018.04.15. 19:30:48

Olvasom, hogy kormányellenes tüntetés volt tegnap.
Melyik kormány ellen?
(az új csak májusban lesz, a régi meg...)

Kedves ellenzék + Tüntetők!

Mi a fenét csináltatok az elmúlt 8 évben?
Nem magatokat és a többi választót kellett volna valamiről meggyőzni?
Mondjuk, hogy alkalmasak lennétek valamire.
De ezek után, mit szeretnétek még?

Én már biztosan tudom, hogy nem lennétek alkalmasak semmire sem. Ezt sikerült bizonyítani, szerintem.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.16. 06:24:20

@6.Lenin: Mondjuk meg teljesen igazad van. Hol voltak?

2018.04.16. 07:33:34

elég perverz dolog egy elcsalt választás hamis adatait tudományosan elemezni !

gnoldaeh 2018.04.16. 07:46:25

@egymasikgabor: A töredékszavazatok hol vannak feltüntetve? A Fidesz 2,8M és a Jobbik 1M szavazatában, már benne vannak a töredékszavazatok is? Ha igen, akkor hogyhogy csak ennyi? Ha nem, akkor miért ez alapján számolják a mandátumokat?

gnoldaeh 2018.04.16. 07:50:03

@gnoldaeh: Már látom, a Fidesznek összesen 4M, a Jobbiknak 2,3M.

6.Lenin 2018.04.16. 08:51:27

@kublerek:

Igen, hol voltak?

Évek óta ismert a vt, az ellenzék lehetőségei.
2010-ben elbukott egy sok éven át egyeduralkodó párt.

Már másnaptól komolyan kellett volna elemezni az okokat.
Mit csináltak 8 éve?

Orbán gazember geci, a Fidesz tolvajok gyülekezete. OK, de, ha erre nem vevők a választók, akkor miért kell erőltetni?
Mit szeretnének ők? Nem tudják a választók, amit tudnak, arra sem vevők.
Akkor most min csodálkoznak?
Kiderült, hogy mégsem hülyék teljesen a választók?

Válaszok meg sehol. Ezt mutatják a számok.
Lesz ébredés?
Hol, mikor, kik? Ebből még semmit nem látni.

Tüntetnek a saját hülyeségük ellen?

inreallife 2018.04.16. 10:40:18

@Ebenezer Scrooge:
a problema tobb retu. egyreszt generacios jellegu nyuggerek vs. fiatalok, masreszt lokalizacios varosok vs falvak. a valasztas gyoztesei az amugy is letszamban magasabb ratko bebik, tehat a falvakban elo inaktiv nyuggerek es ciganyok, a legnagyobb vesztesei pedig a varoskban elo gdp-t termelo, jol kepzett fiatalok.

ha osszehasonlitod a bekamenet es a szombati tuntetes kepeit, az magaert beszel. a nyuggereknek nem kell jovo, oktatas stb, ok most akarnak felelni mindent ami van, a fiatalok viszont nem akarjak zaciba vagni a jovojuket. nem kerdes, hogy a nyuggerek letszamban messze meghaladjak a fiatalokat, plane mivel 18 eves kor alatt nem lehet szavazni, bezzeg a 65 ev feletti arab szamoktol rettego idiotak szavazhatnak.

miert a tuntetes? ezert. a vesztes fel nem hajlando a hadisarcot fizetni. a tarsadalmon eloskodo inaktivak, akik nem a kepzettsegukrol meg a diplomaikrol hiresek, pedig barmikor ujravalasztjak az oket kiszolgalo, rezsicsokentest es erzsebet utalvanyt osztogato rezsimet. ebbol tarsadalmi beke nem lesz, a kizsakmanyolas tovabbi eroltetese elobb utobb polgarhaborut fog eredmenyezni. hogy ez csak sztrajkokban, kivandorlasban, vagy utcai harcokban fog megnyilvanulni, az a mindenkori kormanyzattol fugg.

valami lesz, mert a varosok nem azert vannak, hogy a falvakon elo zombikat eltartsak, megha ezt paran szepen meg is tudjak fogalmazni. a tarsadalmi szolidaritas felbomlott, a nyuggerek tul sokat vesznek ki a kozosbol. tobbet, mint amit az adot befizetok jonak latnak...

inreallife 2018.04.16. 10:56:23

@pad78:
errol voltak cikkek. pl az lmp bar kurvara nem lepett vissza sehol, a szavazoi 70% felett szavaztak at. tehat a part a maradek 30%-ot kepviselte. gyanitom a 70%-nyi ember nagy resze beragott rajuk a 2/3-ad miatt, a baloldal szinten, jobboldalrol meg sosem kapott szavazatot az lmp. a kov valasztason 2-3% a max, amit elerhetnek.

az onkormanyzati valasztas masmilyen lesz. a mostani valasztason a hataron tuliak, es a zombi nyuggerfalvak szavazatai forditottak at a varosok eredmenyeit. mukodott a gerrymandering modszer. hodmezovasarhely erre a pelda. tonkrevert fideszes korzetet is megforditottak a kornyezo falvak. 9.000 vokssal nyert 6 hettel korabban a markizay, a sok 5.000 fo alatti falu pedig ezt nemcsak kompenzalta, hanem meg is forditotta.

az latszik a masodik helyezett listan, hogy durvan kilengett az inga a jobbik javara. gyakorlatilag pesten kivul 2-3 varosban letezik a jobbiknal erosebb baloldal.

tinypic.com/view.php?pic=2ly3hw2&s=9#.WtRkX3puaHs

erdekes lesz jovore az onkormanyzati valasztas. a baloldal max pesten tud kampanyolni, hogy eselyes jeloltje van, mert mashol kurvara nincs eselyes jeloltje. az meg kulon vicces lesz, ha a jobbik egy raklapnyi nagyvarosban tobbseget szerez. kivancsi vagyok, akkor mit csinalnak majd a fideszben. igazabol a tuntetesen es a tovabbi kozepre huzason kivul nem is kell semmit csinalni, az mszp es az lmp szavazoi maguktol dezertalni fognak a jobbik fele, a hajlandosag megvolt egy hete...

Ebenezer Scrooge 2018.04.16. 11:10:19

@inreallife: Szerintem te ezt nagyon lesírkítod. Én is fiatal vagyok, budapesti, kétdiplomás és Fideszre szavaztam.
Kicsit sem látom a jövőképet Fegyőrben, Vonában vagy Bettiben, ez a gondom velük.
Fontos kérdéseket mismásolnak el(pl. a bevándorlás hamis probléma, a kivándorlás viszont igazi...miközben mind látjuk a nyugati médiában is a videókat, képeket, de ugyancsak mind tudjuk, hogy az egész környékre jellemző a masszív brain drain, tehát ehhez nincs sok köze a Fidesznek).
Másrészt meg a nyuggerezés, paneleprolizás, kamupártozás vagy Hitgyülizés mind olyan dolgok, amiket még a MSZP talált ki a fénykorában.
Centrum párt(one off csodapárt Kupa Misivel, ami a választások után gyorsan feloszlatta magát, minő meglepetés) nyerte meg nekik a választásokat, mert elvont 4.5%-ot a Fideszesek közül. A szegedi hitgyülis ismerősöm mesélte még 10-12 éve, hogy nekik megmondták, hogy aki hívő, az az MSZP-re szavaz, csak azóta megfordult a politikai széljárás.
A nyuggereket anno 13. havi nyugdíjjal, most Bözsivel veszik meg kilóra. Ott, akkor az "utókor eladósításával elért jóléti rendszerváltás" üdvözlendő volt?

Az igazság az, hogy Orbán eltanulta a Gyurcsányizmust és mára sokkal jobb is lett benne.

Na de visszatérve az elmondottakra.
Az arab számoktól rettegőket simán megtaláltad volna a fiatalok közt is, sőt, emlékezz csak a videóra, hogy a legszégyenletesebb szereplő mind közül a Miss Történész, aki másképp lát mindent, mint "átlagosan". Ő sem hiszem, hogy nyugdíjas korú.
De emlékezhetsz a Bombagyár TV-s videóra, amikor Tomcat a budapesti értelmiségképzőbe ment el(PSZF és Közgáz), akik azt se tudták, hogy mekkora a hálózati feszültség és akik szerint ha a Holdon elejtesz egy ceruzát, az kirepül az űrbe...

Amúgy abban egyet tudok érteni, hogy a 60 feletti népességünk nagyrészt élősködő, de ugyanúgy az volt, amikor a szocik nyalták ki a seggüket(rémlik még Horn Gyuszi bácsi ingyenes repülési ígérete, amitől egyszerre fosta le a bokáját a Malév teljes vezetősége?).
De emellett el kell mondani, hogy soha nem támogatták ennyire a gyerekvállalást és nem volt 0%-os diákhitel sem.
Nem volt CSOK sem.
Szóval olyan nagyon ne sírjanak az adóforintokból diplomázgató, minden egyes gyerekért az álamtól szinte aranyat kapó fiatalok, mert nem olyan rossz a szitu, mint azt szeretnék hinni.
Tüntizzenek csak, természetesen ezzel nincs semmi baj, szép az idő is, de vegyék tudomásul, hogy NEM ők a többség.
Lehet építkezni alulról, van rá 4 évük.

Másrészt pedig a vidékiek is mondhatnák, hogy nem azért termelnek, hogy a retkes, önelégült városiak csak felzabálják a terményüket.
Ha ennyire lenézi a városi "önjelölt" értelmiség a vidéket, akkor mit csodálkozik az eredményen?
Együtt tóljuk a szekeret, tudomásul kéne venni.

Amúgy felesleges polgárháborúval fenyegetni, mert a többség a Fideszre szavazott. Még Budapesten is messze a legnépszerűbb párt volt és minden korosztályban ugyancsak győzött. Nem nagyon hiszem, hogy, bárkire is szavaztál, legyen az 3-5-7-12 vagy 19%-os párt, annak kellett volna kormányt alakítani.
Nem létezik olyan választási rendszer, amivel a ti bármelyik csoportotok kormányalakítási megbízást kaphatna.
Mellesleg semmilyne szabály nem tiltotta, hogy valóban egyetlen közös szászló alatt induljon a teljesn anti-Fidesz,de valamiért nem tettétek meg. Ezen elgondolkodott bárki?
Röviden: miért a vidék, a fideszesek vagy Orbán a vétkes abban, amit ti elmulasztottatok megtenni?

Kivlov 2018.04.16. 11:13:38

Azt mutatják a számok, hogy:
- az mszp, dk csak viszi a szavazatokat (mindkettő örülhet a bejutásnak is)
- ameddig a fityisznek 50%-nyi szavazata van, addig tökmindegy, mit csinál az ellenzék. Ergo a fiyisztől is kell szavazókat elvenni, nem csak a bizonytalanokból behúzni párat
- a még el nem használódott erőknek (jobbik, elempé, MoMo) egy tömbbe össze kellene állniuk olasz mintára. Egy hiteles, felépített, vállalható, szakmai jelölt mögé. Egy ilyennel most is elvihettek volna 30-35%-ot és mindjárt más a helyzet.
- az ellenzéki mocskolódás, marakodás,s orbánozás, mészárosozás erősen kontraproduktív
- az embereket a bérpapírjuk és a hó végi számlaegyenlegük érdekli, nem pedig a túlgondolt polkorrelt jogászkodó dumák és egyéb megfoghatatlan sületlenségek

Donatus a Jerbiton 2018.04.16. 11:16:23

@Zsoo: A klientúra megjutalmazása, és a saját zsebük megtömése érdekében Nemzeti Alkoholboltok felállítása szerintem hirtelen előtérbe fog kerülni, de először elfogadják a Soros törvényt, és lépnek a pirézekkel szemben is. Sőt, bevezetik az arab számokat, mert nehezen tudják a vagyonbevallásukban római számmal leírni a vagyongyarapodásukat. Eddig is csak ezért nem írták bele, ők akarták, csak az a fránya matematika tanítás.

6.Lenin 2018.04.16. 11:17:55

@Ebenezer Scrooge:

"Röviden: miért a vidék, a fideszesek vagy Orbán a vétkes abban, amit ti elmulasztottatok megtenni? "

Az önjelölt zsenik ezt soha nem lesznek képesek megérteni, kár vele kísérletezni.
Ha csak egyszer képesek lennének ezeken elgondolkodni, nem követnék el ezeket a hibákat újra, és újra.

Ebenezer Scrooge 2018.04.16. 11:21:58

@6.Lenin: De én erre akkor is kíváncsi vagyok.
Hogy lehetséges, hogy a magyar értelmiség, egy laboratóriumi körülmények közt elért eredményt akar extrapolálni 106-szoros méretűre... a laboratóriumi körülmények nélkül?

Ebenezer Scrooge 2018.04.16. 11:27:07

@6.Lenin: ÉS ekkor még fel se hoztam azt az engem személy szerint bántó elgondolást, hogy az általam kedvelt párt ünnepélyesen megkér, hogy ne szavazzak rá, hanem szavazzak imitt a nácikra, amott pedig az ország nyomorának legfőbb letéteményesére, Gyurcsányra.
ÉS közben észre se vették, hogy mindezzel csak Gyurcsány szekerét tólják, aki megint ügyes volt és eláérte, hogy a saját támogatottságának 6-7-szeresen felülműló szavazatarányt kapjon helyenként.
Szóval annyira szar a "demokratikus ellenzék", hogy egy nyamvadt Gyurcsány is király köztük, mert frakciót is alakíthat és mindneki más lemondott körülötte, de az ő helye sziklaszilárd.
Zseniális ember!
Az "értelmiség" szerintem meg sem érdemli...

6.Lenin 2018.04.16. 11:28:29

@Ebenezer Scrooge:

Hát? Meg kéne próbálni az ő fejükkel gondolkodni, de veszélyes lehet, meg nem sok értelmét látom, de valóban a te dolgod.
Érdekes kísérlet lehet, ha van rengeteg szabad időd is rá.
Bocs, hogy beleszóltam.

6.Lenin 2018.04.16. 11:38:11

@Ebenezer Scrooge:

Szerintem egyszerűbb a válasz, mint sokan gondolják.

Egy közel 10 milliós országban minden " árúra" találsz vevőt különböző arányban.
A jelenlegi eredmény ezt jól mutatja.
A dönteni is szándékozok többségének az érdekeivel a felkínált "árú" felelt meg a legjobban.
Nem biztos, hogy mindenkinek ez volt a legjobb, de a felkínált választékból, biztosan.
Sok-sok különböző érdek találkozott.
Szerintem.

6.Lenin 2018.04.16. 11:43:03

@6.Lenin:

A dönteni is szándékozok többségének az érdekeivel a felkínált "árú" felelt meg a legjobban.

...a Fidesz által felkínált árú felelt meg a legjobban...

inreallife 2018.04.16. 12:00:54

@Ebenezer Scrooge:
te valamit felreertelmezel. leirtam, hogy mik azok a fobb toresvonalak, amik menten kialakult ez a gyoztunk, vesztettunk ellentet. azt is leirtam, hogy szerintem ez miert kivitelezhetetlen. te erre azt irod, hogy ilyen meg olyan partok, milyen hatalomtechnikai megoldasok megtalalasaban hibaztak. engem nem erdekelnek a partok, a partok erdekei, a partok felkeszulese stb, en csak egy egyszeru valasztopolgar vagyok.

en mint egyszeru valasztopolgar egy europai magyaroszagot szeretnek. felsoroltal ominozus dolgokat, hogy mit csinalt gyurcsany meg a jobbik meg mit csinaltak stb. ezek szamodra igazodasi pontok, szamomra nem. magyarorszag jovojet en az egyesult europai allamok fele haladasban latom, magyaroszag a rendszervaltas utan hitvanynal hitvanyabb kormanyokat valasztott. gyakorlatilag nincs oktatas es egeszsegugy, kapnak valami alamizsnat, amitol eldocog, azt jolvan. 30 eve ez megy. a magyar politikai elitet szivesen elcserelnem egy europaira.

ez pedig olyan front, amit orban nyitott. a kihatralasunk az europai csatlakozasbol, a putyini destruktiv hozzaallas a szovetsegeseinkhez botranyos. az oktatas ellehetetelnitese, az egeszsegugy halaluggye konvertalasa, a merhetetlen korrupciot a budapesten elok nem engedik, nem toleraljak.

a francokat erdekelnek a partok. az orbani hozzaallas, ellenallas, radikalizalodas ellen szavaztam, az eselyesebbnek tuno jeloltre. engem nem erdekel, hogy az 5.000 fo alatti falvakban a bozske utalvanyoktol megreszegedett zombi zsakfalvakban elo nyuggerek milyen magyarorszagot kepzelnek el a hatralevo 1-2-5-10 evukre. ok mar ne akarjak magyarorszagot formalni, megtettek 48 es 89 kozott, lattuk milyen volt. a tuntetok nem szeretnek ujra ugyanazt eljatszani, mert egyesek nosztalgiaznak kadarrol...

-JzK- 2018.04.16. 12:15:39

Összesen érkezett 5.731.821 db listás szavazat, ebben benne van minden nemzetiségi lista (37.532 db), kamupárt listájára adott szavazat, továbbá olyan pártok, amik nem érték el a bejutási küszöböt, stb. Ezeket le kell vonni, és csak azokat a listás szavazatokat alapul venni, amelyek a bejutási küszöböt megugrott pártokra érkeztek. Öt darab ilyen párt van: Fidesz, Jobbik, MSZP, LMP, DK. Erre az öt darab pártra érkezett összesen 5.311.970 db szavazat, úgy hogy az összes érvényes listás szavazatból levontuk a nemzetiségi listás szavazatokat, valamint összesen 382.319 darab olyan szavazatot, amely annak következtében elveszett, hogy ezek a pártok nem érték el a bejutási küszöböt, amely minden országban van. Az elveszett szavazatok közel 82%-a Kétfarkúakra, a Momentumra vagy az Együttre érkezett. Nyilvánvalóan kamupártok összesen 35.130 listás szavazatot kaptak - ez az elbukó szavazatok 9,19%-a.

Lássuk hogyan alakulnak a pártlisták egymás közti szavazati arányai a bejutó pártok közül:

Fidesz: 53,17%
Jobbik: 20,57%
MSZP: 12,85%
LMP: 7,61%
DK: 5,80%

Egy tisztán arányos választási rendszerben, olyanban, mint pl. Hollandiában van, mandátum kiosztás szempontjából ez a következőt eredményezné:

Fidesz: 106
Jobbik: 41
MSZP: 26
LMP: 15
DK: 11

Ezzel a 106 képviselővel a Fidesz egy holland típusú rendszerben is kényelmes abszolút többséget élvezne a 199 fős parlamentben, és csak a Jobbikkal karöltve lehetne kétharmada.

Fidesz: 2.824.206 db szavazat

Ha összeadjuk a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Kétfarkúak és az Együtt szavazatát, akkor ez a NEMLÉTEZŐ ellenzéki "népfront" kapott összesen 2.799.960 db listás szavazatot. Ez a legjóindulatúbb számítás, amilyen választási rendszer a világon nincs, de eszerint sem vagytok ti a többség.

Sesquatch Hegyi 2018.04.16. 12:17:32

@Kivlov: "a még el nem használódott erőknek (jobbik, elempé, MoMo) egy tömbbe össze kellene állniuk olasz mintára."

Matematikailag persze működne a dolog. Én balra szavaztam, hogy csökkentsem a Fidesz előnyét. Ezzel együtt nem biztos, hogy ugyanígy tennék, ha egy a viccpárttól a Jobbikig egyesülő platform csak olyan választási igérettel kampányolja, hogy "váltsuk le Orbánt".
Persze, klassz lenne, de hogyan kormányozna egy ilyen platform a következő 4 évben. Milyen fajsúlyos téma lenne, ahol az LMP a DK és a Jobbik egyett tudna érteni? Jellemző, hogy két interjúban Gyurcsány és Szél is csak annyit tudott mondani, hogy szakértői kormány alakulna egy évre és új választási rendszert készítenének majd új választásokat írnának ki.
Nem biztos, hogy a többség vevő lenne egy ilyenre.

Kivlov 2018.04.16. 12:21:49

@Sesquatch Hegyi:
Nem jól olvasod.
Épp az a lényeg, hogy a dk és a maszop ne legyen benne, mert ők csak taszítják a népet.
A platform élére pedig, mint írtam, hiteles szakmai ember kell, akinek nem a "patásorbán" a program, mert mint szintén írtam, az erősen kontraproduktív és uncsi már.
Ja! És nem is többség kell, legalábbis kezdetben. Elég egy 30-35% (amiből 25+ most is meg lett volna). Ez is egy gond. Hogy az ellenzék azonnal, pár hónap alatt akarta megváltani a világot. De mi a f*szt csináltak 8 évig???

Ebenezer Scrooge 2018.04.16. 12:22:11

@inreallife: Én értem, amit mondasz, a pártok feletti européer emberek útja, stb.
A gond ezzel az, hogy szerintem az EU volt az, amelyik elsőnek kihátrált emögül.
Volt emögött az egész EU mögött egy nemes cél, egy elv, egyféle közö akarat.
Nos ebből mára alig maradt valami.
Képzeld el, hogy van egy lakóközösségetek és a szembeszomszéd meghív magához 30 embert, mert nagy a buli. Aztán látja, hogy hát nincs elég hely a meghívottjainak, szóval te, mint a lakóközösség tagja, köteles vagy átvenni tőle 5-6 embert... vagy ha nem, elkezd az erő hangján tárgyalni veled és netántán elzárja előled a közös fűtéscsövet.

Én is szeretnék ahhoz a 2004-es EU-hoz tartozni, de már csak egy 2018-as torz, de legalább valódi arcát mutató szörnyet látok, amelyik valóban Moszkvára hasonlít: parancsuralmi rendszerben szolgálják ki a szervezetei a fentről jövő politikai megrendeléseket.
Jobbnak érzem most azt az útat, ha az ország, sok-sok évtizednyi szolgálat után végre önálló lenne. Szimplán jobb alternatívának tűnik, mint ez a 2018-as EU.
Leginkább azért, mert a strukturális problémái, a fenyegető veszélyek meg fognak maradni: EURO, afrikai népességrobbanás, német dominancia, öregedő társadalom, brain drain, soha nem lesz érdekük, hogy minket felhozzanak a szintjükre, iszlám...

Szóval én hosszabb távon inkább a távozás mellett vagyok.
A NATO-ból nem kéne távozni, de az EU az dead duck.

totii 2018.04.16. 12:28:11

Ha csak a pártlistás szavazatokat nézzük, így nézne ki az Országgyűlés összetétele (ezzel számoltam: icon.cat/util/elections):

Fidesz-KDNP: 103
Jobbik: 43
MSZP-P: 26
LMP: 15
DK: 12

A nemzetiségi képviselővel eggyel kevesebb hely jutna a Fidesznek.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2018.04.16. 12:31:47

a lényeg, hogy az 588 ezer "új" szavazóból 466 ezer a fidesz-kdnp közös listára szavazott. 8 évi kormányzás után - ami ezek szerint mégsem lehetett olyan rémes - ez szerintem példátlan, és valószínűleg egyszeri, megismételhetetlen mutatvány.

inreallife 2018.04.16. 12:44:38

@Ebenezer Scrooge:
na, pont ezert nem fog nyugodni az ellenzek, ok valos veszelynek tekintik a kilepest. a rendszervaltas vesztesei megszavazzak orbant, aki viszont a nyugati civilizaciot preferalja, annak ez lenne a legnagyobb utes, amit el lehet kepzelni. amig orban keletre huz, addig az a polgari reteg, akiket mar messze maga mogott hagyott, foggal korommel kuzdeni fog ellene. azt se gondolom, hogy vissza tudna szerezni oket.

a mult es jovo kuzd egymassal, nyuggerek es fiatalok, nyugat es kelet europa, varosok es kisfalvak. orban nem tudja magyarorszagot kepviselni, mert az orszag fele nem ismeri el. az utolso ilyen utalt alak a gyurcsany nevu volt...

Ebenezer Scrooge 2018.04.16. 12:54:17

1. A kilépésről a saját nevemben írtam, de a Fidesz sem lelkesedik az ötletélt. Én vagyok kisebbségben.
2. Mint mondtam, a nyugati civilizáció 1.0-át én is preferálnám, de ez már két update utáni és sokkal rosszabb állapot
3. Én nem a keletre húzást támogatom, hanem a különutas megoldást. Szerintme Orbán sem keletre húz, hanem mindenfelé és épp ez az, ami nem tetszik Brüsszelnek, mert ők hűséges kutyát vártak.
4. Múlt és jövő, csak nyuggerből egyre több lesz, gyerekből egyre kevesebb van. De ettől még igazad lehet, van ebbene gy generációs gap is.

eßemfaßom meg áll 2018.04.16. 12:56:23

@inreallife: "na, pont ezert nem fog nyugodni az ellenzek"

Ha nem nyugszik és folyatja azt amit 2010 óta permanensen csinál (+tok ti is pl itt) akkor 2022ben Orbán 4/3ot kap. Vegyétek már észre magatokat mert már nekem a fidesszavazónak kínos az esélytelenségetek és nem akarok háromnegyedes orbánkormányt.

zokogjatok 2018.04.16. 13:02:04

@inreallife: a boltban lehet kapni kokakólát, pepszikólát, siószörpöt, ásványvizet, tejet

te: nekem egyik se jó, ez mind szar, egy olyan kéne ami egészséges, finom, olcsó és ismert

hát akkor csinálj olyat bakker

kívánni mindenki tud

zokogjatok 2018.04.16. 13:06:38

@Ebenezer Scrooge: "Én is szeretnék ahhoz a 2004-es EU-hoz tartozni,"

Így van, az EU egy gazdasági társulás volt eredetileg, nem egy ilyen egyesült európás agyrém. Ehhez kéne visszatérni. Én nem támogatom a kilépést mert szerintem a következő pár évben masszívan jobbra fog tolódni az EP is meg az egész kontinens is, szóval még van esély kihátrálni ebből a zsákutcából.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.04.16. 13:07:41

Sziasztok!
Örülök ennek a bejegyzésnek, mert a dolgok természettudományos oldaláról közelítenek, nem azzal foglalkozva, hogy "médiafölény", "fékek és ellensúlyok lebontása",meg "csaló választási rendszer", mint sokan manapság, hanem sokkal inkább a kapott szavazatok arányaira és azok változására. Amivel ugye nehéz vitatkozni.

Ezzel kapcsolatban csináltam egy kis táblázatot (link legalul) a minap a rendszerváltás utáni választásokról.Szigorúan a listás eredmények alapján, a dolgok természettudományos (matematikai) oldala miatt. Az most nem téma, hogy a két oldal milyen arányban van jelen a sajtóban a fővárosban, vagy vidéken, hogy van-e demokrácia vagy nincs. Annyi a lényeg, hogy a listás eredmények alapján, hogy alakult a kormánypártok országgyűlési létszáma.
Azt láthatjuk, hogy a legkirívóbb talán a 94-es választás volt, a győztes felülreprezentáltsága szempontjából, de azért rögtön az első is elég szépen megtolta a győzteseket. 2002/2006ban szerintem azért szoros az eredmény, mert volt 2 tömb ugye, a 2010-esválasztás egy külön dolog, ott tudjuk minek szólt a nagy pofon. 2014-ben,és az idén újból sok párt volt, ami ugyanúgy a "normálisnál" jobban megtolta az egy nagy tömbben megjelenő nyertest. 1990 és 1994-hez képest a változás csak annyi, hogy nincs koalíció. Véleményem szerint pusztán matematikai szempontból egyáltalán nem lejt annyival jobban ez a rendszer a győztes felé,mint, ahogy a pofontól piros arcú oldalon harsogják. Pláne nem lett egy pártra sem írva. A legerősebbet megtolja ennyi. Azt, meg a választók döntik el, hogy ki legyen az.

Még egyszer,mielőtt bárki jönne a diktatúrával, meg fékek és ellensúlyok kiiktatásával, a médiafölénnyel, vagy bármi mással. Ez mind egy külön erkölcsi,etikai, hatalmi dolog. amivel persze maguknak megfelelő kampányt csinálhatnak, uralhatják a közbeszédet, amiből esetleg több szavazatot szerezhetnek. Ez egy külön téma lehetne,
Én itt csak kizárólag a dolgok matematikai részéről beszélnék, miszerint is véleményem szerint semmivel sem tolja meg jobban a győztest ezt a rendszer. Nyilvánvaló, ha mindkét oldal két szorosan összetartó pártból állna, ahogy volt 2002/2006-ban, akkor a szoros eredmény miatt nem nyerne ennyivel a győztes, ellenben sokpárti rendszer esetén, mint volt a 90-es évek első felében, pont ugyanaz a helyzet ebben az új választási rendszerben is.

www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2018/04/16/229listas_eredmenyek.jpg

Bambano 2018.04.16. 13:26:35

ezzel az egész választással egy probléma van: én nagyon vártam, hogy a választók véleményt nyilvánítanak és erős jelzést küldenek a politikusok felé, hogy mit szabad és mit nem.

hát bejött... a választók zöme azt mondta, hogy nagyüzemben lopni helyes.
sajnos a magyar választók nagyobbik fele idióta. még akkor is, ha ilyet nem helyes kijelenteni.

Wilhelmus80 2018.04.16. 13:29:13

@-JzK-: Ezzel a hibás számítással már máshol is találkoztam, nagyon aktív vagy.
A valóság ezzel szemben az, hogy a holland rendszerben pont nem lenne Fidesz-többség.
Hollandiában arányos választási rendszert használnak, de az önállóan induló pártok részére nincs bejutási küszöb. (Csak a közös listán induló pártoknak van küszöb, nekik együtt minimum 2%-ot kell elérniük.) A "küszöböt" mindössze az jelenti, hogy legalább az egy parlamenti mandátumhoz szükséges szavazatmennyiséget össze kell gyűjteni. Erre Magyarországon a 199 fős parlamentben legalább fél százalék szükséges,
tehát így még a Momentum (2,84%),
a Magyar Kétfarkú Kutyapárt /MKKP (1,69%)
és az Együtt (0,64%) is mandátumhoz juthatott volna.
Az összes parlamenti párt a választásokon ebben az esetben 98,72%-ot szerzett volna. Ehhez jön még a maradék 1,28%-nyi mandátum szétosztása, mely után a parlamenti arányok így alakulnának:
Fidesz-49,86%,
Jobbik-19,72%,
MSZP-P 12,50%,
LMP – 7,02%,
DK-5,66%,
Momentum – 2,88%,
MKKP – 1,71%,
Együtt – 0,65%.
Vagyis ez pont az az eset, amikor a Fidesznek még kellene 1 mandátum az abszolút többséghez.

morph on deer 2018.04.16. 13:37:17

@zokogjatok:
“hát akkor csinálj olyat bakker”

Ez az, hogy nem krll csinálni, van olyan!
Az a víz.

konrada 2018.04.16. 14:03:01

@inreallife:
No igen: Ha valaki-vagy valakik nem reális dolgoktól félnek - azaz fóbiások - és arról erőszakosan akarják meggyőzni a többieket, azok nem lesznek ahhoz elég népszerűek, hogy a többség nekik higgyen...

eßemfaßom meg áll 2018.04.16. 14:08:15

@dorian gray: "Ez mind egy külön erkölcsi,etikai, hatalmi dolog."

index.hu/belfold/mszp0407/

"Ne legyünk szemérmesek abban, hogyan jutassuk el az üzeneteket a polgárokhoz. Ezen a meccsen fair play díjat nem osztanak"

- Tóbiás József pártigazgató MSZP -

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.04.16. 14:10:59

@eßemfaßom meg áll: Igen tudom...de ez a politika mocskossága. Ezt a szempontot pont ezért igyekeztem hanyagolni és csak a matek részével foglalkozni. Egyrészt, hogy ne legyen sárdobálás (mert elsőre a face oldalamra tettem ki a fenti bejegyzésem),másfelől meg azért, mert rengetegen ugye a választási rendszerbe belekódolt csalással magyarázzák 14 után az idei eredményt is.

inreallife 2018.04.16. 14:18:50

@konrada:
nezd, az irany egyertelmu. ha megnezzuk a felcsuti elmult 8 evet eu viszonylatban, akkor egyertelmuen a kevesebb europa fele halad. egy zombinyuggert nem erdekel sem az eu, se az oktatas, neki a bozske utalvany a fonyeremeny. lenyegeben a valsztas nem is a jovorol szolt, hanem a legyen-e utalvany osztas vagy sem?

en nem ketlem, hogy ennyien a fideszre szavaztak. nekem annyi a problemam, hogy sokan ezzel a kerdessel hitelesitettek egy orszagyulesi valasztason olyan dolgokat, amiknek nem szabadna elofordulni. ha ki akarnam forgatni, akkor meszaros lorinc vagyonanak a duplazasarol dontottek az emberek, pedig a bozske utalvanyrol meg a kozmunkarol szavaztak...

eßemfaßom meg áll 2018.04.16. 14:23:21

@inreallife: amig nem léptek túl ezen a zombinyuggeres zsákfalus önámitáson, csak tovább rohantok a szakadékba.

Ad Dio 2018.04.16. 14:25:49

@Bambano:

Ha ez ilyen egyszerű lenne... csakhogy nem csak a Fidesznek üzentek... sőt! Meg merem kockáztatni, hogy első sorban NEM a Fidesznek üzentek, hiszen őt ismerik mint a rossz pénzt. A sommás jegyzet az ellenzéknek lett címezve: amit ajánlasz, annál a Fidesz még úgy IS jobb, hogy lop mint állat... Jó lenne végre nem (csak) másban keresni a hibát...

inreallife 2018.04.16. 14:40:33

@eßemfaßom meg áll:
mindegy, hogy amivel altatjuk magunkat valos-e, vagy sem. a fideszt meg legalabb egy evtizedig hatalomban tartjak a zombi nyuggerek.

mikozben a gdp 60%-at budapesten termelik meg, azoknak a pofajuk kuss, fizessenek adot, hogy legyen mibol osztogatni a zombiknak. addig mukodik ez, amig erre hajlandoak a tomegek. lathatoan nem tetszik nekik. marpedig egy 1 hetes pesti sztrajknak 0,5%-os gdp novekedesi ara van. ha pest leall egy honapra, akkor a hiany elszall, a befektetok menekulnek, osztogatni meg nem lesz mibol.

ezt kockaztatjatok a trollkodassal. a varosok es az ott lako polgarok nem lehetnek ellenzekben...

kabátlopó-merkel 2018.04.16. 15:12:11

Azt mondják: “Új választást!” Van erre esély? Komolyan gondolja bárki, hogy majd a Fidesz új választást ír ki önszántából? Megkérik szépen a diktátort? Viccelnek? Ez hamis illúzió.
Azt mondják, hogy “fogjanak össze a pártok”. Bárki is elhiszi, hogy ezek az ellenzéki pártok valaha összefognak? Soha. Nem inkább az lenne az üzenet, hogy ezeket a pártokat kellene vagy elkergetni, vagy elfelejteni, de mindenképp megszabadulni tőlük, mert ők Orbán erős támaszai, ők legitimálják, őt tartják fenn a rendszert? Könyörögnek nekik? Hazaárulóknak? Az kellett volna kihirdetni, hogy senki ne támogasa őket, menjenek Orbánhoz, a gazdához.
nepszava.us/bartus-laszlo-az-illuziok-es-az-ures-fecsegesek-tuntetese/

Lehetnék én is 2018.04.16. 15:13:47

@inreallife:
- a te adód jobban csökkent, mint a zsákfaluban lakóé
- az osztogatás csökkent, tudod segélyek kontra adókedvezmény vagy közmunka
- a 60% nem érdem, hanem körülmény a centralizált ország miatt
- a hard termelésnek közel nincs 60%-a BP-n
- láttál már zombit? nyuggert otthon?
@EFmegáll kollégának igaza van, ezzel az arccal meg aggyal tényleg a szakadék felé haladsz, ne csodálkozz ha félúton még meg is tolnak, hogy elérd

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.16. 15:19:06

@Ebenezer Scrooge:

Minden EU-s országban alakíthattak volna kormányt ennyi szavazóval.
A Holland rendszerbe 53,5%-a lenne a Fidesznek (ennyi a parlamentbe került pátok között a szavazat aránya)? Angliában meg 85%-a lenne (ennyi az egyéni nyerései száma).

Franciáknál most választhatnál második fordulóban a Fidesz és Jobbik között, kizárva minden ballib pártot (harmadiktól lefele).

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.16. 15:22:55

@6.Lenin:

"Tüntetnek a demokraták a demokrácia ellen?"

Hát igen.. Ez az egyik legszánalmasabb momentuma az egész cirkusznak.

Értem hogy csalódottak, és szomorúak.

De ez akkor is durva.

inreallife 2018.04.16. 15:23:15

@Lehetnék én is:
lehet vitatkozni a 60%-on, de anno meg a szmogriado es a bkv tuntetes is meglatszott az eredmenyeken.

a kerdes tovabbra is fennall, miert kell a varosi fiataloknak a nyakara szavazni zombinyuggereknek az orbant? ok nem akarjak sem orbant es meszaros lorincet gazdagitani, sem az adoforintjaikat bozske utalvany formaban a zombikhoz juttatni, hogy ujra orbanra szavazzanak.

mutasd meg, hogyan lehet ezt a loop-ot megtorni?

zizi77 2018.04.16. 15:24:42

@inreallife: csak azt mond meg, hogy miért a legerősebb párt a fidesz Bp-en is. Országos átlag alatt persze, de jóval a többi felett.
40-es gdp termelő bp-i vagyok, és a fideszre szavaztam. Miért? Mert semmi más alternatíva nem volt.
Homokba dugjátok a fejeteket, ha a "vidéki öreg suttyókra"fogjátok a nagy buktát.

eßemfaßom meg áll 2018.04.16. 15:25:47

@inreallife: "mindegy, hogy amivel altatjuk magunkat valos-e"

ja ha nektek mindegy...

"mikozben a gdp 60%-at budapesten termelik meg"

persze hülyeúr

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.16. 15:26:32

@Wilhelmus80:

Opsz.. Akkor lehet van egy ország, az EU-ban, ahol éppenhogy csak nem tudnának kormányt alakítani. Az összes többi rendszerben tudnának.
Ahogyan a Magyarországi rendszerben si stabli többségük lett volna (cirka 60%) a változtatás elött.
Tudod, amiben az MSZP-SZDSZ-nek 3/4-e lett ?

eßemfaßom meg áll 2018.04.16. 15:28:40

@inreallife: "lehet vitatkozni a 60%-on"

Nem lehet vitatkozni rajta. Netto baromsággal nem vitatkozunk.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.16. 15:29:39

@inreallife:

Azt ugye tudod, hogy a városi fiatalok körében a Jobbik a legnépszerűbb, és az MSZP, DK a legnépszerűtlenebb ?

Csakhogy tudd mire vágysz.

Megjegyzem minden rétegben magasan vezet a Fidesz. Az értelmiség körében is csak legfeljebb pár százalékkal kisebb arányban mint pl a 8 általános esetén (max 2%).

Azaz jóval több értelmiségi pártolja a Fideszt ma és itt az országban, mint bármely más pártot.
Szóval így suttyózzál.

Lehetnék én is 2018.04.16. 15:35:20

@inreallife: a városi fiatal mint olyan, pártpolitikai szempontból nem létezik. Ugyanúgy butaság, mint az összes nemszavazó ellenzéki.
Ha meg mégis létezik, indítsátok el, ha elég sokan vagytok, elsőre lehettek 3. erő, nem kell egyből nyerni. Viszont, ha ez az egységes arculat, tudat stb. ilyen könnyen megoldható, miért vártatok eddig a felismeréssel?
Utolsó kérdés. Ha a nyuggertől (pl. a szüleidtől) elvesszük a szavazati jogot, nem kellene kezdetben a nyolc átalános alattiaktól, egy ciklussal később a szakmunkástól, majd a cigányoktól, németektől, szlovákoktól később a 175 cm alattiaktól is elvenni? Csak úgy kérdem.

Orbán Viktor 2018.04.16. 15:38:05

Tisztelt Polgártársak, Rám szavazók, Hentesem, Szomszéd Manyika néni és Választási csalást sejtők!
Anikó! Lebrunyáltam ezt a nadrágomat is, kérlek moss egy másikat!

Igen, csaltunk. Mi írtuk a szabályokat, de másképpen hogyan tudnánk folytatni? A lopást. A helyzet annyira durva, hogy április 8-án már én is a DK-ra szavaztam.

A szabályokat és a történelmet a győztesek írják, ezt kérem elfogadni. Lassan be lehet fejezni a fortyogást hiszen itt az emberek túlnyomó többsége elégedett a bérekkel, a nyugdíjakkal, az orvosi és iskolai ellátással. Az utak rendben vannak a gazdaság szárnyal, én pedig nyugodtan járhatok a 4-6 villamossal annyira szeretnek az emberek mindenhol. Melyik mellbimbót írhatom alá az Oktogonon?

A bűnös ellenszavazók autonómiát kaphatnak és megalapíthatják Egyharmadiát. A Hős utca környékén. Én meg átköltöztetem a Parlamentet meg a várat egy az egyben Taktaharkányba. Miért? Ott még jobban szeretnek engem.

Emberek irány vissza lopni! Életetek nagy lehetőségét kaptátok, 4 évnyi teljes lopás a cél. Gazdagodjatok sokasodjatok ez a sopánkodás sehová sem fizet.

Hajrá Magyarország! A mi országunk, mi lophatjuk csak el!

John Szigethy 2018.04.16. 15:38:44

A liberálbolsevik gennyhorda ismét pofára esett.

inreallife 2018.04.16. 15:41:30

@Rettegek mert ballib vagyok:
nincs ezzel baj, az onkormanyzati valasztason majd lathato lesz, hogy a varosok egy resze jobbik, a nagyvarosok egy resze a baloldal kezebe kerul. a fideszes polgari reteg lemorzsolodott, leginkabb budapesten es a megyszekhelyeken van ennek merheto hatasa. egy polgari tanar, orvos, ugyvednek mar nem hivoszo a sorossorossoros. ez van.

inreallife 2018.04.16. 15:43:44

@Rettegek mert ballib vagyok:
"Azt írják, a Fideszben választás előtt volt néhány rossz jel, például, hogy a korábbi választásokhoz képest kevesebb volt a hadba fogható aktivista, hogy előjöttek nagyobb botrányok, mint a Tiborcz-ügy, vagy a Kósa milliárdjai, de ezeket később sikerült orvosolni. És látszott ugyan az is, hogy a nagyobb településeken, városokban nem annyira fog tarolni a Fidesz, de erre meg ott volt a megoldás az évekkel ezelőtt, a Fidesz által újraszabott szavazókerületek, amivel a nagyobb városokhoz sok kisebb községet is hozzávágtak. Így aztán több mandátum is azon múlt, hogy a városi nem túl jó szereplés mellett az ide tartozó falvakban tarolt a Fidesz."
ezt a fideszes kampanyban resztvevok nyilatkoztak, ennyi...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.16. 15:44:25

@inreallife: Aham..
Ahogy azt te elképzeled. Vagy gondolod Toroczkai, mint Jobbik elnök lepaktál a ballibekkel ?

Baloldalnak vidéknek már évekre meszeltek. A többi nem számít. A Jobbik kaphat tőlem is esélyt. De az elkúrók soha !

Bambano 2018.04.16. 15:50:55

@Ad Dio: "amit ajánlasz, annál a Fidesz még úgy IS jobb, hogy lop mint állat...": a fidesz konkrétan egyetlen egy dolgot ajánlott, hogy megvédi a migránsoktól az országot. tehát az, hogy melyik párt mit ajánlott, minimálisan se érdekelte a választókat, mivel egy olyan párt nyert, amelyik semmi érdemit nem ajánlott a fontos kérdésekben.

leponex 2018.04.16. 15:52:02

@morph on deer: :)
végre egy remek kommentet látok tőled, grat!

különvélemény 2018.04.16. 15:59:49

@inreallife: "egyesult europai allamok fele haladasban latom"

Ne zavarjon, hogy sorra buknak meg a liberális kormányok Európában.
És nem mészáros miatt lépett ki Anglia, vagy választanak meg sorra konzervatív kormányokat, hanem azért, mert az emberek kezd a tökük tele lenni a neoliberális diktátumokkal, pc terrorral, multikulti nyomulással, stb.

Ez a vak hit, amit képviselsz a nyugati demokráciák irányába, eléggé naiv dolog, talán még fiatal vagy, talán tájékozatlan, de ne hidd, hogy attól aztán minden szép és jó lesz.

Mivel ékezetek nélkül írsz, gondolom megy az angol, jöjjön egy video a nagy nyugati sajtószabadságról, ahol egy kitüntetett nyugalmazott vezérőrnagyot úgy lekever a skynews, hogy csak pislogsz, amint nem a mainstream hazugságot terjeszti:

www.youtube.com/watch?v=QZzUGHvj-Hc

Ilyen nálunk lenne, már habzó szájjal mennél a tévé elé tüntetni, meg Brüsszelbe feljelentgetni, de nyugaton az ilyen nem is hír, annyira rendszerszintű az elnyomás mindennel szemben, ami nem a mainstream vélemény.

Namir 2018.04.16. 16:34:23

Ezért az "elemzésért" jól fizetnek?

inreallife 2018.04.16. 16:38:18

@különvélemény:
ja, elott meg sorra buktak meg azok a partok, amik nem ezt akartak. tudod ezert vannak a demokraciaban valtopartok es valasztasok. ha problema van, akkor valtanak. europanak jopar problema kijutott, egy reszerol benne volt a kezuk, a masik reszet meg kaptak. majd 1-2 ciklus utan visszarendezodik a helyzet.

egyebkent az az iranyvonal, amelyiket annyira szeretsz egyre inkabb marginalizalodik europaban. mar a jobboldali nappart is azon vitatkozik, hogy latvanyosan kibassza a fideszt a soraibol, mint macskat szarni, vagy csak a porazt huzza addig, amig meg nem fullad. erdekes fordulat. gondolom neked nem tunt fel...

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.16. 16:43:53

@inreallife: Hülye vagy. Olaszoknál, Ausztriában, és minden más országban is a bevándorlás ellenesek nyertek.

Pesrze az EP-ben Soros listázott bérencei még többségbe vannak, de ez is változni fog hamarosan.

1-2 EP választás és végük.

Tenkes Kapitánya 2018.04.16. 17:17:35

@Manyike: a nyanya (külföldi szakember) nem ért semmit.
Ha a Fidesz 30% körül kap listán, akkor nincs meg az abszolút többsége mandátumszámban sem.
Plusz akkor több egyéni körzetet is elveszített volna.
A nyanya szerint 20%-al is lehet nyerni egyéni körzetben. Ezzel szemben a túlnyomó többségen 50%-nál többet kapott a Fidesz.
A 2014 előtti és a mostani választási rendszer kb +6 mandátumot eredményezett a Fidesznek a győzteskompenzáció miatt. Azért a Fidesznek eredményezte mert ő nyert a legtöbb egyéni körzetben.

ArriMedes 2018.04.16. 17:22:39

Tisztelt Török Gábor!

Mint bizonyára észrevette (én nem szoktam olvasni ezt a blogot, most néztem csak rá érdemben, ill a kommentekre) itt van a jól ismert maxval, aki keményen görénykurzusozik, van itt kifejezetten parodisztikus kedvű "orbán viktor" nevű nick is, stb.

Ez jól van így?

2018.04.16. 17:32:14

@Zsoo:

" Kérdés, hogy mi lesz az ellenzékkel. Lesz-e önálló ellenzék?"

Nem lesz.
Előbb lesz listázás, majd a rendszerellenes civilek vegzálása, lejáratása, majd a'la Putyin módra bezárása, felnégyelése, etc. etc.

És még: a maradék ellenzéki médiumok bezárása, felvásárlása, kivéreztetése anyagilag (reklámadó).

Aztán jön a személyi kultusz, amihez az EU tehetetlenül asszisztál.

Így 2002-ben a választásra jogosultak 100%-a a Fityiszre és a csútira szavaz.

Ennyi.

s 2018.04.16. 17:40:23

@ArriMedes: Mi a gond? El vannak küldve a halál lángvörös faszára, osz't jónapot.

Mindenesetre demokratikusabb, mint amilyen a választás volt, mert az szanaszét hackelték.

paragrafus 2018.04.16. 17:44:31

Az ellenzéknek lett volna lehetősége arra, hogy megnyerje a választást. Csak tudni kellett volna élniük a törvény adta lehetőséggel. Lett volna törvényes lehetőségük arra, hogy akár mind a 106 körzetben törvényes keretek között kiiktassák a fideszes jelöltet. Ugyanis erősen valószínűsíthető, hogy a fideszes jelöltek ajánlásain hamisak az aláírások, mivel azokat nem a választópolgárok írták alá, hanem a Kubatov-listák alapján maguk a fideszesek töltötték ki.

Pl. Cseresnyés Péterrel szemben hatósági nyomozás folyik, mert a hatóságoknak is szemet szúrt, hogy 24 óra alatt összegyűjtött 2500 ajánlást, amiben a hatóságok is kételkednek.
Vígh László (Zala 1.-es) jó három óra alatt összegyűjtött 5000 aláírást.
Kocsis Máté február 19.-én, hétfőn délelőtt már leadott 2580 ajánlást.
Ovádi Péter, fideszes jelölt, Veszprém 1.es választókerületében kedden délelőtt leadott 2000 ajánlást.
Csizi Péter a fidesz Baranya megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerület képviselője a szükséges aláírások több mint háromszorosát gyűjtötte össze alig néhány óra alatt. - Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 04. számú választókörzetének fideszes képviselő-jelöltje, Tilki Attila is sikeres volt a támogatói aláírások összegyűjtésében. Posztja szerint hétfőn 13.45 órakor megszületett a határozat, mely szerint hivatalosan is a térség országgyűlési képviselő-jelöltje" lett. - Gyopáros Alpár a fidesz-kdnp közös jelöltje a Győr-Moson-Sopron megye 3. választókerületében hétfőn 12 óra 30 perckor adta le ajánlásait a helyi választási irodában.
Hídvéghi Balázs, a fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Egyenes beszéd című műsorában maga ismerte el, hogy jelöltjeiknek – a választókkal való személyes kapcsolat miatt – személyesen kellett gyűjteni az ajánlásokat, nem vehettek igénybe aktivistákat. www.atv.hu/videok/video-20180222-hidveghi-balazs

Ha ezzel az üggyel komolyan foglalkoztak volna az ellenzéki pártok, akkor valamennyi egyéni körzetből jogszerűen ki lehetett volna iktatni a fideszes jelölteket. De ez a kérdéskör ellenzéki oldalról senkit sem érdekelt. Pedig ezzel alapvetően lehetett volna befolyásolni, ráadásil érdemben, a választások végeredménye tekintetében.

paragrafus 2018.04.16. 17:56:42

Az a jogi problémám is volt ezzel az egész választással, hogy egyetlen egy jelölt sem volt jogszerűen jelölt. Főleg és leginkább a fideszesek. Alapos okom van azt állítani, hogy a fideszesek az ajánlásaik jelentős részét nem a választóktól kapták, hanem a Kubatov-listák alapján saját maguk töltötték ki és írták alá. Ez miatt több esetben meg is próbáltam kezdeményezni azt, hogy a választási szervek ellenőrizzék az ajánlásokhoz tartozó aláírásokat. De nem tették meg. Pedig a törvény is kötelezettséget ír elő erre.
A választójogi törvény a következőképp rendelkezik:

125.§.(2) Az ajánlások ellenőrzése során meg kell vizsgálni a 122.§.-ban foglalt követelmények teljesülését…
122.§.(2)Az ajánlóívet az ajánló választópolgár saját kezűleg aláírja.
123.§. (4) Érvénytelen az az ajánlás, amelyet az ajánlási szabályok megsértésével gyűjtöttek.

Ennek ellenére a Nemzeti Választási Bizottság (egyhangúlag, a delegáltak támogatásával is) a következőket fogalmazta meg:

147.2018 (III.1.) NVB határozat:
[9] Tekintettel arra, hogy az ajánlások ellenőrzésére a Ve. 125. §-a tartalmaz előírást – valamint e jogszabályi rendelkezés értelmezésére irányulóan az ajánlások ellenőrzésének egyes kérdéseiről szóló 5/2014. számú NVB iránymutatás – a Nemzeti Választási Bizottság álláspontja szerint egyetlen választási szerv, így az ajánlások ellenőrzését végző választási irodák sem jogosultak arra, hogy az ajánlásellenőrzésre vonatkozó tételes jogszabályi rendelkezéseken túlterjeszkedve, az ajánlásellenőrzés során a választópolgárok aláírásképét ellenőrizzék.

Majd a 170/2018.(III.06) és a 171/2018.(III.06.) NVB határozatokban:
önmagában pedig az, hogy a Ve. 122. § (2) bekezdése előírja, hogy az ajánlást adó választópolgárnak alá kell írnia az ajánlóívet nem ad felhatalmazást a választási irodák számára annak hitelessége ellenőrzésére.

Egyrészt a választójogi törvény írja elő, hogy az ajánlást adó választópolgárnak saját kezűleg kell az ajánlást aláírnia. Arról is rendelkezik a törvény, hogy az az ajánlás érvénytelen, amelyet az ajánlási szabályok megsértésével – ez esetben azzal, hogy nem az ajánlást adó személy írta alá az ajánlást – gyűjtöttek. És hogyan máshogyan lehet erről meggyőződni, ha nem azzal, hogy ellenőrzik az aláírásokat. Mert ha nem ellenőrzik az aláírásokat, akkor teljesen felesleges és értelmetlen a választópolgárnak személyesen aláírnia. Mert így tényleg megvalósítható az, hogy egy, az adott pártnak rendelkezésére álló lista alapján valójában saját maguk töltik ki az ajánlóíveket, nem az ajánlást (látszólag) adó választópolgár. Mindez viszont így nagyon durván sérti a választások tisztaságát, valamint a jelöltek közötti esélyegyenlőséget.

Ha ugyanis igaza lenne a Nemzeti Választási Bizottságnak az iránymutatása, a hivatkozása, a jogértelmezése és a megjelölt, konkrét határozataiban kifejtettek tekintetében, akkor ez gyakorlatilag kvázi legalizálná az a törvénysértő lehetőséget arra, hogy szabálytalanul szerezzenek a jelöltek ajánlásokat, hiszen elég csak az ajánlást adó személy adataival rendelkezni és ezáltal az ajánlóíven szereplő személyek úgy válnak ajánlókká, hogy nekik erről nincs is tudomásuk. És ha csak az ajánlóként feltüntetett személyek adatait ellenőrzik, akkor abból nem derül ki, hogy az a személy, aki ajánlóként szerepel, valóban ajánló volt-e, vagy az ő tudta nélkül mások írták be ajánlást adó személyként. Ha az aláírásokat nem ellenőrzik, akkor az azt jelenti, hogy fiktív ajánlásokat lehet az ajánlóívre írni, hogy hamisak lehetnek az ajánlások. Így egyenesen értelmetlenné válnak a 122.§.(2) és a 123.§.(4) bekezdésében foglaltak.

Az ajánlás jogintézményének az a célja és a funkciója, hogy képviselő-jelöltnek a választópolgár ajánljon és ne valaki más helyette és a nevében. És ezt a célt és funkciót csak akkor tudja betölteni, ha az ajánlást valóban a választópolgár adja. Ezért is kell neki személyesen aláírnia. Ugyanis ha ez ténylegesen nem történik meg, mert pl. valaki más ír alá helyette, akkor azzal lényegében kiüresedik az ajánlás jogintézménye, céltalanná válik. Ahhoz pedig, hogy az ajánlás jogintézménye be tudja tölteni azt a funkciót, amelyet a törvényalkotó szánt neki, az ellenőrzésre jogosult szerveknek erről meg kell győződnie. Ha pusztán és kizárólag csak a választópolgár adatait ellenőrzik (amelyet a választópolgártól függetlenül más forrásból is meg tudnak szerezni), akkor ennek következtében az ajánlás jogintézménye érdektelenné válik. Ezen túlmenően arra ad lehetőséget, hogy a jelöltek olyan személyek ajánlásait is a magukénak tudhatják ezáltal, amely személyek őket nem ajánlották. Mindezzel pedig nemcsak a választópolgár önrendelkezési és döntési jogát vonják el, hiszen (adott esetben) a választópolgár anélkül válik ajánlóvá, hogy neki erről egyáltalán tudomása lenne. De ezzel a módszerrel az érintett jelölt olyan jogtalan előnyhöz juthat a másik jelölthöz képest, amely nagyon durván sérti az esélyegyenlőség elvét.

ArriMedes 2018.04.16. 18:00:26

@s:

nem az a megoldás, hogy hagyjuk tombolni a kreténeket normális oldalakon, esetleg pár kommentelő elküldi őket és ennyi.
nem.
írjanak amennyit akarnak, bizonyos színvonalú helyekre vagy a saját oldalukra.

azért rinyálunk hogy a nermédiában nincs ellenzék, akkor itt ugyan miért kell nettó elmebetegeknek mint maxvalbirca, teret adni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.16. 18:08:57

@Ebenezer Scrooge:

"Tudod mi volna érdekes?
Lemodellezni, hogy ugyanezen eredményekkel milyen választási rendszer milyen mandátumeloszlást eredményezne, eredményezett volna. Talán lehűtené a kedélyeket."

Ne gondold. Lásd, hogy bizonygatják ezernyi blogban és tízezernyi kommentben, hogy csalás, meg jönnek az unalomig hajtogatott "érvvel", hogy a többség nem a Fideszre szavazott.

Az ellenzék mindenképpen csalást kiáltana. Egyedül az az igazságos választási rendszer és az a demokratikus, csalásmentes választás, amelyben a Fidesz kiesik a Parlamentből.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.16. 18:12:50

@ArriMedes:

"akkor itt ugyan miért kell nettó elmebetegeknek mint maxvalbirca, teret adni?"

Tudod, a demokráciában érvényes szólásszabadság és véleménynyilvánítási szabadság MINDENKIT megillet. Azokat is, akik nem veled egy véleményen vannak.

Meglepő, mi? Kínos, mi? Milyen szar lehet neked, hogy el kell viselnekd a neked nem tetsző véleményeket is. De hát a demokrácia akkor sem azt jelenti, hogy a te kedvenceiden kívül más nem szólalhat meg, ha ez neked nem tetszik.

Megjegyzem, nem lesz igazabb a kommented, ha a neked nem tetsző vélemény hangoztatóját elmebetegnek nevezed. Ezzel csak magadat minősíted, de azt nagyon.

Ebenezer Scrooge 2018.04.16. 18:14:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nézd, abban még egyet is értek velük, hogy automatikusan kéne történnie egy újraszámolásnak a győztes kilététől függetlenül.
Azt is tartom, hogy kibaszott cikis ügyek estek meg több helyen is, noha közel sem lehet Fideszpárti csalásnak nevezni őket.
Pl. a kisebbségieknek adott extra szavazólap miatti egyetemes levonások és így masszív 0-ás pártlisták.
Gázul nézett ki a hirtelen visszaeső részvételi arány is, még ha meg is magyarázták.
A lerobbanó szoftver meg önmagában is vérciki.
Számomra egyértelmű, hogy át kéne állni a digitális szavazásra, de persze támadhatatlan rendszer nem létezik.

Szerintem vizsgáljanak ki minden ilyen panaszt rendesen és zárjuk le végre ezt az ügyet.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2018.04.16. 18:17:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: egy fentebbi hozzászólásomban beszúrtam egy általam készített táblázatot a rendszerváltás óta eltelt, amihez a választási bizottság oldaláról szedtem az adatokat. Érdemes megkukkantani.

különvélemény 2018.04.16. 18:27:59

@paragrafus:

A választók 49,6%-a ajánlotta a fideszt.
Felesleges amit írsz, a "kopogtatócédula" csak a teljesen kamu pártok kiszűrése miatt van, a parlamenti pártoknak csak szükségtelen macera.

paragrafus 2018.04.16. 18:43:41

@különvélemény:
1. Tévedés, mert egyáltalán nem felesleges. Csak tudni kell megérteni, amit írtam. (De ehhez el kellene olvasni az egészet)
2. Én egy szóval sem említettem semmmiféle kopogtatócédulát. Én egy nagyon súlyos törvénysértésre mutattam rá, amelyet az államhatalom rendszerszinten követett el és ezáltal alapjaiban befolyásolta a választásokat és annak végeredményét.
3. Nem érdekel, hogy szükségtelen macera-e, vagy sem. A törvényesség érdekel. És a törvényesség felülírására, felülbírálatára, annak kijátszására, vagy megtagadására nem szempont, sem jogalap semmiféle szükségtelenség, avagy szükségesség. Csak törvény és alkotmányosság van.

És egy kérdés a végére: biztos, hogy a választók 49,6%-a ajánlotta a fideszt? Mert nekem erős kétségeim vannak eziránt.

eßemfaßom meg áll 2018.04.16. 18:53:27

@ArriMedes: te is írhatsz ide, szóval örülj, hogy nincs olyan magasra téve a léc....

különvélemény 2018.04.16. 18:53:32

@paragrafus: " Én egy szóval sem említettem semmmiféle kopogtatócédulát."

Az ajánlás régi neve a kopogtatócédula.
Ha ezt sem tudod, inkább ne beszélgessünk, felesleges.

paragrafus 2018.04.16. 19:00:32

@különvélemény:
1. Tudom.
2. A kettő nem azonos.
3. Abszolúte nem ennek van jelentősége, hanem annak, amit kifejtettem, ezt kellene megérteni.
+1. Hadd ne kelljen kommentje utolsó sorát visszadobnom, méltóságomon alulinak tartanám.

ArriMedes 2018.04.16. 19:08:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Tudod, a demokráciában érvényes szólásszabadság és véleménynyilvánítási szabadság MINDENKIT megillet. Azokat is, akik nem veled egy véleményen vannak. "

így bizony. ha el akarnák távolítani birkát, esetleg téged vagy a hasonszőrűeket a netről, törölnék a nicjeiteket, akkor bizony kiállnék értetek, mert szólásszabadság van.

csak éppen az a kommentelési lehetőségre és a netre vonatkozik, nem arra, hogy konkrétan x y z felületen kommentelhettek-e.

tisztességes helyeken a hozzátok hasonlókat kiröhögik, ha meg keményen nyomjátok, kivágnak és a net más pontjain próbálkozhattok.

hát ez van, ez a szólásszabadság, nem az, hogy bármikor, bármelyik helyen nyomhatjátok az ostoba mocskaitok

eßemfaßom meg áll 2018.04.16. 19:27:28

@ArriMedes: Komolyan kérdezem, nem érzed mennyire kínos a munkásságod?

Nyilván nem, szóval óvatosan jelzem: nagyon kínos.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.16. 19:32:31

@ArriMedes:

"csak éppen az a kommentelési lehetőségre és a netre vonatkozik, nem arra, hogy konkrétan x y z felületen kommentelhettek-e."

Ha így értelmezed a szólásszabadságot, akkor ugye azzal sincs semmi bajod, hogy az ellenzék állítása szerint a jobboldali sajtóban nemigen jelenhetnek meg ellenzéki vélemények.

Mondjuk érdekes, hogy folyamatosan emiatt hörög az ellenzék, talán világosítsd fel őket a szólásszabadság mibenlétéről.

felső határ nincs 2018.04.16. 19:32:57

@ArriMedes: "tisztességes helyeken a hozzátok hasonlókat kiröhögik, ha meg keményen nyomjátok, kivágnak és a net más pontjain próbálkozhattok."

Birka spec már a választás előtt közölte az eredményt, te meg akkor még az elszámoltatásról ábrándoztál.....csak mondom.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.16. 19:45:53

@s:

Durcis vagy. Nem jött össze a tegnap esti seggtánc a Soros-romkocsmában?

kvadrillio 2018.04.16. 20:07:12

igen, egyetlen pártra kell savazni mindenkinek aki ormányváltást akar ! vagy a jobbiokra vagy az mszp-re ! occt mehet orbán a sunyibahhhhh.:) avagy..... EGY....PÁRTRA KELLENEK A VOKSOK !, EGYETLEN PÁRTRA FÓKUSZÁLVAHHH !
A SZÉTTAGOLTSÁG MIATT, NYERT A FINESZ.
NEM VICCES, MERT MEHETETT VOLN A TÉLLEG A FENÉBE...:o)))))

s 2018.04.16. 22:33:08

@ArriMedes: Más a véleményem. Azt gondolom, hogy ha bár a hivatalos médiában nincs is meg az egyensúly, erre nem lehet az a válasz, hogy a blogszférában se legyen meg. Ne tanuljunk rossz mesterektől. Itt mindenkinek el kell tudnia mondani a véleményét, leszámítva az extrém kivételeket (uszítás, rasszizmus, megbélyegzés, stb.) Nincs értelme egymással nem kommunikáló, véleménybuborékban élő társaságoknak. A gondolkodást a vita élteti.

s 2018.04.16. 22:35:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Megjegyzem, nem lesz igazabb a kommented, ha a neked nem tetsző vélemény hangoztatóját elmebetegnek nevezed."

De attól még lehet igaz a vélemény, mert ő elmebeteg. Nem úgy van?

s 2018.04.16. 22:39:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Nem tudom, nem jártam arrafelé. Ott te szoktál fellépni fűszoknyában, egy fasz alakú banánnal a pofádban és egy másikkal a seggedben. Te vagy az ügyeletes orosz bérenc szalonbuzi.

Jamie72 2018.04.16. 22:41:31

@inreallife: baromi nagy tevedes.
Nezd meg a partok szavazoinak korfajat.
DK es Mszp a legoregebb.
Jobbik a legfiatalabb.
Fidesz kb kozepes.

Laci A Lakli 2018.04.17. 01:09:49

@Wilhelmus80:
Szerintem nem vitted végig a számításodat.
Tehát:
Fidesz-49,86%,
Jobbik-19,72%,
MSZP-P 12,50%,
LMP – 7,02%,
DK-5,66%,
Momentum – 2,88%,
MKKP – 1,71%,
Együtt – 0,65%.

He ezt megnézed 199 hellyel akkor azt kapnád, hogy a pártok
Fidesz-99,22,
Jobbik-39,24,
MSZP-P 24,87,
LMP – 13,96,
DK-11,26
Momentum – 5,73,
MKKP – 3,4,
Együtt – 1,29.
Mivel a nyugati kultúra nem igazán preferálja az emberek szét darabolását ezért ha csak az egész számokat adod össze, akkor az jönne ki, hogy marad még 4 hely. Amit a fenti arányokat tekintve az jelentené, hogy az igazságos elosztása úgy jönne ki, hogy a FIDESZ kapna 2 helyet, a Jobbik és az MSZP-1-1 helyet.
Azaz végeredményben a FIDESZnek 101 szavazata lenne...
Tehát meg lenne neki a parlamenti többség.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.17. 06:25:01

@ArriMedes:

Hatalmatok csökken, s nem lesztek képesek már visszahozni a 90-es évek ballib médiaterrorját. Ez van, időtök lejárt. Pont.

white999 2018.04.17. 07:31:16

Bár Török uram csak országos adatokról beszél, azért az sejthető, illetve más forrásban meg is jelent, hogy vidéken és ott is a kis falvakban vagy max 5000 fős településeken hasított a fidesz, ott növelte a bázisát. A városokban szinten tartotta de inkább veszített.
Magyarázták ezt a népi urbánus ellentéttel és annak lelkületével. Az értelmi szinttel az információhoz való hozzáféréssel és annak értelmezésével.
Biztos vannak akik elhitték a migráncsozást sorosozást vidéken de úgy lehet, hogy ez igaz volt a városi lakosságra is.
Szerintem sokkal egyszerűbb dologról van szó.
Legtöbb ember a saját önző érdekei szerint szavaz. Egy demokrata érzelmű trafik koncesszió nyertes sem fog kockáztatni, még akkor sem ha ezzel az agymenéssel nem ért egyet. A trafik már zsákban van minek itt bolygatni a dolgokat.
Vidéken az egyszerű embereknek nem volt szükség koncessziót adni. Ott elég volt a segély, közmunka lehetőségének megvonást belengetni. Vannak vidékek ahol kettő, három egymást követő településen még bolt kocsma sincsen és természetesen munka sem csak a nihil. Itt a 10.000 forintos erzsébet utalvány egy vagyon, a közmunka meg maga a mennyország A legszegényebb településen havi 36.000 forint az átlag jövedelem. A közmunka, segély az éhenhalástól ment meg. Ha ezt elveszik vége mindennek. Ezeken a helyeken a legkevésbé érdekes a pártok demokrácia felfogása vagy éppen a korrupció, esetleg más elvont téma. Ha a maslow piramisnak a legalját kell megteremteni, akkor nem igazán érdekel, hogy mi van felette. Szerintem ezt a politikailag inaktív réteget vitte el egzisztenciális félelme okán az urnákhoz, valamint egy kis határon túli buszoztatás, bejelentkezés és máris megvan a plusz 400.000 szavazó.
Lehet és kell is baloldalt ekézni de ez ellen nem sok mindent lehet tenni, hiszen a pénzt az állam adja erre. Ha minden ilyen faluban lenne létező baloldal akkor is max. dupla közmunka bért tudna ígérni. (Egyébként a fidesz biztos ezt tenné)
A fidesz erre jött rá, hogy eme választó réteg egy személye pontosan annyit ér a szavazó körben mint egy egyetemi adjunktus, ráadásul sokkal kevesebbe kerül meggyőzni és nem fog elvi erkölcsi okokból más ellen szavazni.
Nem volt ez annak idején másképp az Mszp esetében sem. Nyugodtan kijelenthető, hogy Orbán elérte a célját lecserélte a szavazó bázisát, A FIDESZ lett az ami Mszp volt. Annak idején ott sem értette az ember, hogy mi a fenéért szavaz rájuk valaki. Hát pont azért, amiért most a fideszre.
Ennek tükrében a fidesz leválthatatlannak néz ki. Pénz paripa fegyver mindig lesz választásokra. Egy gazdasági válság ami bajt okozhat és fog is majd okozni a számukra de, hogy ez mikor következik be az kétséges. Az elfogyó eu pénz még okozhat problémát, mert nem lehet osztani a pénzt az életképtelen magyar vállalkozásokra a dolgozó alkalmazotti közép réteget erodálja.
2022-ben az ellenzéknek egy esélye van, Ha közös listán indul. max 8 életképes párt, (40% meglehet legrosszabb esetben is) egy lista. Orbán VAGY NEM Orbán. A tétet egy egy eldöntendő kérdéssé lecsupaszítani. Önkori választásokon már ki lehetne próbálni. Mit veszíthetnek vele? Valamilyen szinten még egyszerűbb is lenne, ahogy a fidesz szavazók elviselik a különböző hangokat a párton belül, úgy itt is működhet. A Jobbik harckocsi dandárt követelne a határra és megemelné 2 méterrel a kerítést és a többiek is hoznák a maguk formáját. Az lmp zöldezne, az mszp (???) a dk pedig hozná a gyurcsány showt, ami semmivel nem rosszabb mint az Orbán show, viszont legalább hasonlóan értelmetlen de szórakoztató.

bz249 2018.04.17. 07:33:28

@Laci A Lakli: nem igy csinaljak (eppen ennek elkerulesere) hanem egy ugynevezett osztolanccal. Felirjak a partok szavazatszamat. Akinek a legtobb van elviszi az elso mandatumot. Aki megnyerte az lep a lancban es az ovet mar kettovel osztjak. Akinek a legtobb van megnyeri a mandatumot (megint a fidi lenne) es tovabb lep (vagyis most mar harommal osztjak). Stb
A fidesz 97-nel allna meg, amugy a 200. a nemet csoka a 201 megint fidesz lenne. Ki lehet probalni, hogy mennyi kepviseloig lenne Fidesz tobbseg. Egy 150 fos holland parlamentet lehet megnyernenek. Plane egy nepessegaranyosan 80 tagut ;-)

bz249 2018.04.17. 07:38:05

Amugy kiszamolta valaki, hogy mi lenne a regi rendszerben a megyei listakkal? Mivel sok kispart van valoszinuleg a Fidesz es kisebb mertekben a Jobbik javara torzitana a listas szavazast.

midnightcoder2 2018.04.17. 07:58:33

Alapvetően elég egyszerű a képlet: Orbánék maradtak egységesek, az MSZP pedig szétesett MSZP-re, DK-ra, és sok kis baloldali pártra. A másik oldalon pedig beelőzte a Jobbik.

Az ellenzék együtt sem valami nagyon erős, de ráadásul a Jobbikot és a balfékeket nemigen lehet betenni egy kalap alá, mert azon túl hogy mindegyik a FIDESZ ellenfele nem nagyon van bennük közös. Ez így pedig nagyok kevés.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.04.17. 08:33:58

@bz249:

Az index kiszámolta. Azt írták 7 helyet nyert a Fidesz az átírással.

Persze csepp csúsztatás van ebben az állításban, hisz nem a Fidesz nyer ezzel, hanem a mindenkori legtöbb szavazatot kapó párt.

eßemfaßom még áll 2018.04.17. 08:37:40

@white999: Te se tudsz túllépni az önfelmentő ballib paneleken. Így nem lesztek legközelebb se jobb helyzetben.

inreallife 2018.04.17. 08:48:48

@Ebenezer Scrooge:
feldigitalis? tehat maradnak a szavazokorok, de zart rendszerben mukodnek, es orankent kuldenek adatokat egy masik csatornan? nem olyan bonyolult ez a 21. szazadban, csak auditalt software es backup rendszer is kell hozza. pl a boltban is tudsz vasarolni, ha elromlik a penztargep, csak kicsit nyugos lesz egyesevel irni a szamlakat...

inreallife 2018.04.17. 08:56:04

@Jamie72:
ez egy jo megfigyeles lenne, ha aranyokrol beszelnenk, nem pedig a szavazok szamarol. ha a dk 100% nyugger lenne, az akkor is 250K voksot jelentene, a fideszben a 30% is legalabb 800K szavazot jelent. termeszetesen nem ezek az aranyok, csak arra akartam felhivni a figyelmed, hogy altalanos iskola 6. kornyeken mar tanulnod kellett volna errol, es akkor nem esnel ebbe a hibaba...

amugy erdekes megfigyelni, hogy a fidesz fanok koreben mennyire elutasitott a matematika is. boduletes baromsagokat tudnak egyesek kitalalni, lehet az arab szamok miatt...

6.Lenin 2018.04.17. 09:00:54

Kedves Honfitársaim!

Mo-on a magyar vt szerint szavazunk, döntünk.
Lehet itt játszani más országok szokásaival, törvényeivel, de azon kívül, hogy enyhítheti a vereség fájdalmát, mi az értelme?

A magyar vt már ismert volt néhány éve, az erre épülő megoldás is. Miért nem azzal foglalkozott az ellenzék?

Most azzal szórakozni, hogy mi lett volna, ha..... eléggé hülye gyerekek szórakozásának tűnik.

Amíg nem a valós problémával foglalkoznak, nem is lesz előrelépés. ezt mutatja a tüntetés is.

Tüntettek a saját alkalmatlanságukat megerősítve, a semmiért.
Ezek a dolgok a választásokon dőlnek el, amit aztán illene tudomásul venni (és dolgozni azon, hogy legközelebb ne ez legyen ismét, mint most már 3x)

inreallife 2018.04.17. 09:08:34

@white999:
igy van, ahogy leirtad. a problema az, hogy a partok nem tudnak alkalmazkodni a kialakult helyzethez, lasd kozmunka, lasd kerites. nyilvanvalo, hogy ezek workaroundok, tehat a kozmunka nem a munkarol szol, hanem egyfajta szocialis, nevelo funkcioja van, ahogy a kerites sem europa megvedeserol szol, es boven tobb haszna van, mint napi 200 migranst megfogni a hataron.

bar egyik sem konszenzussal lett kialakitva, es sokat is tamadtak, de a kerdes eldolt, a magyarok kozmunkara is igent mondtak, meg a keritesre is. innentol mar nem kerdes, hogy ennek a ket temakornek helye van a nemzeti minimumban. ha ezt megtagadjak, akkor onnantol a lakossag 10%-os tortajat szeletelhetik annyi fele, ahanyan vannak. jelenleg nincs ilyen part, legalabbis nincs olyan, amelyik kiallna es deklaralna, helyette hebegnek, habognak, csusztatnak, komolytalan banda mind. pedig az orbanvaltas egy valos igeny a valasztok reszerol...

inreallife 2018.04.17. 09:13:05

@6.Lenin:
nem a valsztotorvennyel van gond, hanem a valsztasra jogosultakkal. ilyen korrupt szart csak a legelvetemultebb emberek szavaznak meg. az, hogy mar harmadikra is 2/3-addal, arra szavak sincsenek. magyarorszagon a zombik kerultek tulsulyba, az orszaghatarra ki kene tenni a biohazard tablat. attol, hogy sokan szavaztak ra, attol meg lehet rossz a dontes, az elobbi meglete nem indokolja az utobbi kitetelt, ezt nem ertitek meg...

6.Lenin 2018.04.17. 09:13:51

@inreallife:

Olvasd vissza, amikor leírtam neked, hogy a Jobbik egy 20 % alatti párt. Nem képes többre egy igazi megmérettetésen.
Miért görcsölsz itt a marhaságaiddal?

Orbán Viktor 2018.04.17. 09:16:00

Tisztelt Polgártársak, Ringyók, Politikai ringyók, Suzukisok, Kertészek, Inszeminátorok, Vlagyimir!
Anikó! Tudtad, hogy Ráhelke 15 éve kilopott egy 5000-est a dolgozó táskámból Barbi babára? Nem esik messze az alma.

A következő 4 évben igyekszek megszólítani minden társadalmi réteget de nem lesz egyszerű. Egy percet sem dolgoztam eddig a két kezemmel. Segítenek a tanácsadók. Azt se tudom milyen szakmák léteznek.

A ringyókat megszólítom hiszen a NAV-os pénztárgépeket ott is be kell vezetni. Nincs mese. A végén csilingel a kassza és készül a számla. Ügyesebben lopnak mint mi. Eddig a pontig.

A politikai ringyókkal is baj van. A legnagyobb baj, hogy lehet én is az vagyok? "Ruszkik haza" most meg vissza!

Továbbra is köszönöm a fórumokon engem vehemensen védők bizalmát. Nem lesz csalódás a következő négy évben egyre nagyobb arab számokat fogunk ellopni közösen.

A következő 4 évben kifejlesztésre kerülnek a pszcihotikus blogok. Az ok egyszerű: egy embert se látok, aki úgy ment volna el, hogy milyen jók ez a k...anyázós érvek. Holnaptól beállok a narancsok közé a szegfű után. Ezen változtatni kell barátaim!

Teljes foglalkoztatottságot és 100%-os részvétel mellett 100%-os szavazat számot nekem!

Hajrá Magyarországok! A mi országunk, csak mi lophatjuk el!

6.Lenin 2018.04.17. 09:17:54

@inreallife:

Te szerencsétlen, a saját gondolataid is elég zavarosak, miként értenél meg másokat?

Ne kísérletezz mások gondolkodásának a megértésével, rendezd elsőnek a sajátjaidat. Sokkal hamarább jutsz előre.

Másoknak is ezt ajánlanám, rendezzék elsőnek a fejükben lévő zűrzavart, aztán lehet kísérletezni mások megértésével.
Szerintem.

incognito ergo sum 2018.04.17. 09:22:34

Üzenetemben olyan kifejezést vagy linket használtam, ami tiltott. Fogalmazzam át, és küldjem el újra!

Hol találom a tiltott szavak listáját?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.17. 09:36:29

@white999:

" A Jobbik harckocsi dandárt követelne a határra és megemelné 2 méterrel a kerítést"

A dolgok jelen állása szerint a Jobbik inkább lebontaná a kerítést és beengedne akár több százezer migrit, ha ezzel megbuktathatja Orbánt. Mi mást jelenthet az, hogy összeállt a ballibekkel?

Tipikus takonygerinc hozzáállás, ilyen volt 1994-ben a szadesz is. Mindent a hatalomért,

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.17. 09:40:55

@incognito ergo sum:

Nem publikus. Túl könnyű lenne, ha megismerhetnéd.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.17. 09:45:13

@inreallife:

"nem a valsztotorvennyel van gond, hanem a valsztasra jogosultakkal."

Való igaz, ezért akarjátok lecserélni a magyar népet arab és néger bevándorlókra, akik majd hálából rátok szavaznak.

zizi77 2018.04.17. 09:52:55

@inreallife:
"ez egy jo megfigyeles lenne, ha aranyokrol beszelnenk, nem pedig a szavazok szamarol. ha a dk 100% nyugger lenne, az akkor is 250K voksot jelentene, a fideszben a 30% is legalabb 800K szavazot jelent. termeszetesen nem ezek az aranyok, csak arra akartam felhivni a figyelmed, hogy altalanos iskola 6. kornyeken mar tanulnod kellett volna errol, es akkor nem esnel ebbe a hibaba..."
Nyilvánvalóan nem az arányokat kérdőjelezte meg, hanem azt a kijelentésedet, hogy a vidéki nyuggerek döntik el a Te sorsodat. Hát baromira nem, mert valóban a MSZP-DK csapatnak van a legidősebb szavazóbázisa.
A FIDESZ legnagyobb bázisa a középkorú, gyermeket nevelő réteg, mivel a ők profitáltak nyilván a legtöbbet a a családtámogatási rendszerből. Te fiatalként még idealista vagy, ez látszik az összeeurópai multikulti vágyaidról. Nincs ezzel semmi baj, de egy idő után rá fogsz jönni, hogy egyrészről ennél vannak fontosabb dolgok is, másrészről ez egy utópia.
"amugy erdekes megfigyelni, hogy a fidesz fanok koreben mennyire elutasitott a matematika is. boduletes baromsagokat tudnak egyesek kitalalni, lehet az arab szamok miatt... "
Egyébként meg le lehet szállni a magas paciról, mert baromira fordítva ülsz rajta!

Lehetnék én is 2018.04.17. 10:16:18

@inreallife: a nyugger választó nem teljesértékű választó megfigyelésedre írtam neked, nem válaszoltál, ezért jön a 2.0

"a városi fiatal mint olyan, pártpolitikai szempontból nem létezik. Ugyanúgy butaság, mint az összes nemszavazó ellenzéki.
Ha meg mégis létezik, indítsátok el, ha elég sokan vagytok, elsőre lehettek 3. erő, nem kell egyből nyerni. Viszont, ha ez az egységes arculat, tudat stb. ilyen könnyen megoldható, miért vártatok eddig a felismeréssel?
Utolsó kérdés. Ha a nyuggertől (pl. a szüleidtől) elvesszük a szavazati jogot, nem kellene kezdetben a nyolc átalános alattiaktól, egy ciklussal később a szakmunkástól, majd a cigányoktól, németektől, szlovákoktól később a 175 cm alattiaktól is elvenni? Csak úgy kérdem."

inreallife 2018.04.17. 10:58:45

@Lehetnék én is:
magyarorszag doglott orszag, az inaktivak tobbsegbe kerultek, visszaforditani evtizedek mulva lehet esely, mire kihal a bozske utalvanyos zombigeneracio joresze. tudod, a rendszervaltasnak voltak gyoztesei es vesztesei. a vesztesek nem tanultak eleget, szarul dolgoztak, messze laktak a varostol, vagy ezek udito kevereke. ok ma orban szavazoi, krumpliert es bozske utalvanyert tartjak a markukat.

akik a gyoztesek koze tartoztak, azok a versenykepes tudasu, europai hatekonysagu termelokepeseggel rendelkezo zommel nagyvarosokban lako emberek. nameg a holdudvar. a vesztesek nagy banata, hogy elvalt a szar a viztol, aki nem dolgozik az nem tud enni, nekik ezt jelenti a rendszervaltas.

a fidesz szavazatainak 67%-a a kozsegek es nem a megyei jogu varosokbol jott. olyan helyekrol, ahol tobbsegeben nincs nemhogy korhaz, de iskola sem. se posta, se vasut, se kozert, de lehet meg kocsma sem. egy nyugger tok leszarja, hogy nem versenykepes a meszaros lorinc fele gazdasag, pont nem erdekli, hogy egyre szarabb az oktatas, es a boszmeje meg azt sem fogja fel, hogy a korhazba legfeljebb meghalni megy. csak a bozske utalvany, az a lenyeg. ha nem az lett volna, akkor nem is osztottak volna ki a valasztas elott...

6.Lenin 2018.04.17. 11:06:56

@inreallife:

Visszafordítani a 2010 előtti csődbe?
Észnél tetszel lenni?

Már 3x elutasították ezt a lehetőséget kétharmaddal.
Ébresztő!!!!

bz249 2018.04.17. 11:26:43

@Rettegek mert ballib vagyok: Tehat nem lenne 2/3, hogy atirja a Kotmanyt. Plusz nem tudna legfobb ugyeszt kinevezni, ha Polt Petert elrabolnak a marslakok. Oriasi valtozas lenne ez a mostani helyzethez kepest. :)

6.Lenin 2018.04.17. 11:33:56

@bz249:

A sok ha-nak hahahahaha a vége, és nyugodtan elmondhatjuk, hogy 1 jót nevettünk.
Nem is lenne ez olyan rossz. Sokan végre megnyugodhatnának.
Egy jóízű nevetés egészséges.

Lehetnék én is 2018.04.17. 11:47:15

@inreallife: sajnálom, hogy szerinted ilyen a világ. Lehet, keveset láttál a közeliből, mert csak hatalmas rátekintésed van, a részleteket, az embereket a szúk körödön kívül nem ismered.
Családodat is sajnálom, mert ők nem választottak téged, te csak ilyenre sikerültél. A barátaidat nem sajnálom, azok választottak téged, meg is érdemlitek egymást.

eßemfaßom meg áll 2018.04.17. 11:57:14

@inreallife: "a kozsegek es nem a megyei jogu varosokbol jott. olyan helyekrol, ahol tobbsegeben nincs nemhogy korhaz, de iskola sem. se posta, se vasut, se kozert, de lehet meg kocsma sem"

Te tényleg nem lépted még át Hungária körutat :) Ez persze megmagyarázza a teljes munkásságodat és egyben jelzi, hogy teljesen felesleges bármit írni neked mert ismerethiányodnál csak az arcod a nagyobb így nincs meg az érdemi vitához szükséges közös ismeretanyag.

konrada 2018.04.17. 11:58:27

@inreallife:
...jajaj!
megtaláltad cca. a magyar települések demográfiai arányait!
...ügyeeeees!!!

eßemfaßom meg áll 2018.04.17. 12:04:31

"a fidesz szavazatainak 67%-a a kozsegek es nem a megyei jogu varosokbol jott"

Magyarország lakosságának kb 1harmada (kb33%) él a fővárosban+megyeszékhelyeken 2/3-a (kb66%) él mindenholmáshol.

A fidesz szavazatanak kétharmada onnan jött ahol a lakosság kétharmada él és egyharmada onnan ahol a lakosság egyharmada él.

Milyen következtetést kellene ebből levonnunk ha eléggé liberálisan demokraták vagyunk?

s 2018.04.17. 13:07:32

@VáradiJános: Te mi a kvrua rqhadt anyéd retkas p|cséjáéert beszogetsz, hvlyegyerek?

white999 2018.04.17. 13:50:52

@eßemfaßom még áll: Szövegértés. Amúgy most ballib vagyok szerinted. Régen meg jobboldal keresztény. Pedig én csak ülök egy helyben és nem én változok.

white999 2018.04.17. 14:04:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Senkit nem érdekel, hogy egy párt mit fog csinálni. Az az érdekes amit mond. Az ellenzéktől elég gyenge érv volt, hogy nem akarja lebontani a kerítést.
Az már érv lett volna, hogy románia felé is meg hosszabítja, megemeli a magasságát 20.000 határőrt fog felvenni a határment falvakból. Mindeki lehet határvadász négyszeres pénzért, mint a közmunkás bér. Ha meg nyernek akkor a fidesz ellopta pénz ezért nincs rá lóvé. Honnan ismerős ez a kommunikáció? És müködik. Ezzel elég lett volna a vidéket szórólapozni.

inreallife 2018.04.17. 14:26:04

@eßemfaßom meg áll:
annyira azert nem, a 9,7 milliobol 3,7 millio lakik legalabb megyei jogu varosban. es pont azt mutatja, hogy a falvakban a fidesz "hoditott", a kisvarosokbanis is nekik allt a zaszlo, de nagyvarosokban es budapesten mar marhara nem kernek beloluk.

ebben segitett a garrymandering, pl kecskemetet ket fele vagtak, mindket felhez hozzabasztak a kornyezo falvakat, igy mindket helyen a fidesz kerult tobbsegbe ahelyett, hogy a 110K-s varos valasztott volna maganak egy kepviselot, meg a kornyezo falvak is. igy is jogszeru, de amig az egyikre minden ember azt mondja, hogy oke, a masikra mar csak a zombi es troll fideszes mondja, hogy oke, a joerzesu ember, az ebesz meg a tobbi meg azt mondja, hogy undorito...

white999 2018.04.17. 14:40:23

@eßemfaßom meg áll: Ezt gondold át mégegyszer.
A lakosság egyharmada a 50.000 feletti városokban él.
Jellemzően itt van munka, kevésbé kiszolgáltatott egy dolgozó, magasabb a kereset.

A következő halmazban Az 5000 fős városokig még mindig nem volt meg 50%.
Az alsó szegmensben tarolt a fidesz.
Nem kell liberálisnak lenni hozzá, hogy ebből kitűnjön a kevésbé képzett, képzetlen munkaerőpiaci helyzetben lévőknél tarol a fidesz akik az állam csecsén élősködnek. És nem azért mert ezek rossz emberek, hanem a politika nem tud és nem is akar nekik lehetőséget teremteni, mert sokkal egyszerűbb és olcsóbb ezeket a részeket irányítani ha függőségben vannak. Ráadásul egy jó részükön tényleg nem lehet segíteni, mert tényleg nem tud és nem is akar dolgozni.
Ez volt Kádár az Mszp és a van Fidesz alatt is.
Ezért lehet szeretni isteníteni Kádárt, Gyurcsányt és Orbánt. Ízlés kérdése csupán kinek melyik tetszik. Vannak a fanok és vannak akiknek egyik sem tetszik az pedig egy megint másik halmaz.

inreallife 2018.04.17. 14:43:07

@white999:
fideszesek, ezert nem ertik, hogy az ertelmes szavazoknak elveik vannak, nem partjaik. ezert van az, hogy ok feltetel nelkul elfogadjak putyint, mig masok akkor is elutasitjak, ha a xy part putyinimadatra szolit. sot, nota bene, hogy az ilyen partot onnantol messze elkeruli. van egy szint, ami ala nem lehet menni, az oroszok peldaul ilyenek...

inreallife 2018.04.17. 14:54:04

@white999:
naja, kadar nem orban, vagy vicavera:
3,60-as kenyer vs rezsicsoki
mindenkinek lakas vs kozmunka
allamilag szabalyzott kereset vs erzsebet utalvany
azt nem veszik eszre a birkak, hogy ugyanaz a lemez szol, csak a logo lett mas. es azt sem, hogy az anno horn gyulat megvalaszto nyuggerek most veluk bekamenetelnek. magyarorszag legnagyobb szegyene a kommunista eraban felnott nemzedek. ok a rendszervaltas vesztesei.

nem veletlen mondtak, hogy rendszer lehet valtani 6 honap alatt, gazdasagot 6 ev alatt, de a tarsadalmi valtozashoz 60 ev kell. mire az utolso mohikan is kihal, aki a kommunizmusban szocializalodott, addig meg 30 ev hatravan. addig ok iranyitjak az orszagot, hiaba volt rendszervaltas, a visszarendezodes elindult. a jobbik+lmp+momentum 1,7 milla szavazoja nem eleg a nyuggervaltashoz, es evente csak 100.000 fiatal jut valasztojoghoz, also hangon is meg 10 ev, mire a tobbseg kozelebe jutnak, ha ossze tudnak fogni...

ArriMedes 2018.04.17. 14:56:20

@s:

én is ezt mondom, de ezek egy része nettó uszító és vegytisztán hülye.
azokra nincs szükség.
maxval is jó példa erre

inreallife 2018.04.17. 15:07:39

na vajon hany %-ot er el egy ilyen helyen a fidesz?

"A román határ melletti kis zsákfalut az állam és a piac is magára hagyta: a házak többségben nincsen se víz, se villany, az orvos hetente egyszer, a hivatal hetente kétszer jár ki, munka- és közlekedési lehetőség alig, és már a kocsma sem üzemel."

ugye, hogy 80% felett? magyarorszag sorsa nem kerdeses, a legratermettebb valasztok eldontik, hogy ki legyen kormanyon...

Lehetnék én is 2018.04.17. 15:37:08

@inreallife: milyen a legrátermettebb választó?

Lehetnék én is 2018.04.17. 15:41:13

@inreallife: ezert van az, hogy ok feltetel nelkul elfogadjak putyint, mig masok akkor is elutasitjak, ha a xy part putyinimadatra szolit.
Elvtelen átszavazás nem fidesz műfaj. Az önálló gondolkozás hiánya, a pártvezetés utasítására korábbi ellenfelekre átszavazni ballib értékrendbe tartozik. Ld MSZP-DK szavazók átszavazása. Sőt ezeke a ballib vezetők állnak értetlenűl az átszavazást elvetők előtt, pl LMP döntése előtt.

Tenkes Kapitánya 2018.04.17. 17:06:02

@inreallife: Mi a falu neve? Hány fős falu döntött Magyarország sorsáról?

inreallife 2018.04.17. 17:14:46

@Lehetnék én is:
te mar megint a hulyeseget nyomod fideszes dumat kreten modra, aztan belekevered az atszavazast.

te a fidesznek vagy a szavazoja, igy szulettel, igy is halsz meg. en meg egy szavazo vagyok, aki barmelyik partot vagy jeloltet valaszthatja. te mindig a seggel kozelited meg a temat, ezert nem erted, hogyha egy part atszavazasra ad utasitast, az legfeljebb ohaj, ami vagy megtortenik, vagy nem. ugyanis a fideszen kivuli vilagban nem a part dont arrol, hogy ki mire szavaz.

az egy dolog, hogy az lmp-t bunosnek latjak az ellenzeki partok. az is egy dolog, hogy az lmp-n beluli politikusok is bunosnek valljak magukat. de az a legsulyosabb dolog, hogy meguk az lmp szavazok is bunos latjak sajat partjukat. ugyanis csak az o velemenyuk szamit, es kurvara senkit nem erdekel, hogy mit mond a part, vagy barmelyik mas valaszto.

szoval fejezd be azt a kretenseget, hogy a partok szemszogebol iteled meg az esemenyeket. a valasztok nem azt akartak, mint amit a partok "alkottak." te egy kis egyszeru fidesz szavazo vagy, neked annyi a dolgot, hogy bologatsz es rajzolod az x-et a fidesz melle, a gondolkodast hagyd meg azoknak, akik van lehetoseguk a valasztasra...

Tenkes Kapitánya 2018.04.17. 17:27:25

@inreallife: "ebben segitett a garrymandering, pl kecskemetet ket fele vagtak, mindket felhez hozzabasztak a kornyezo falvakat, igy mindket helyen a fidesz kerult tobbsegbe ahelyett, hogy a 110K-s varos valasztott volna maganak egy kepviselot, meg a kornyezo falvak is"

Hazudsz.
1. A hasonló népességszámú választókörzetek kialakítása miatt kellett Kecskemétet megbontani. Ha nem így tesznek, Kecskemét túl nagy lett volna. Budapestet se kellett volna megbontani? Akkor onnan lett volna egy képviselő.
2. Kecskeméten mindenképp Fideszes jelölt győzött volna, fölényesen.

Tenkes Kapitánya 2018.04.17. 17:30:11

@inreallife: Egyetlen olyan kecskeméti szavazókörzet sincs, ahol ne a Fidesz győzött volna fölényesen.
De azért csak hazudott tovább.

eßemfaßom meg áll 2018.04.17. 19:49:54

@white999: "Amúgy most ballib vagyok szerinted"

amit előadsz az v1.0 ballib prototipusszöveg. Ha nem vagy ballib akkor ne a a ballib paneleket használd mert még annak fognak nézni.

eßemfaßom meg áll 2018.04.17. 20:09:57

@inreallife: "de nagyvarosokban es budapesten mar marhara nem kernek beloluk."

Konkrétan Bp-n is elvitte a helyek egyharmadát, a többi helyen meg második lett 1-10% közti hátránnyal. Ha nálad ezt jelenti a "marhára nem kértek belőlük" akkor minek nevezed az ellenzéki pártok országos teljesítményét?

eßemfaßom meg áll 2018.04.17. 20:23:29

@inreallife: "pl kecskemetet ket fele vagtak, mindket felhez hozzabasztak a kornyezo falvakat, igy mindket helyen a fidesz kerult tobbsegbe ahelyett"

kicsit visszább már beégetted UGYANEZZEL a szöveggel magad Hódmezővásárhelynél. Most felköpsz él aláállsz, hogy hűsítsd az égő bőrőd?

Tessék, mutasd meg, hogy a kecskeméti belvárosi szavazókörökben bukott a fidesz.

valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/M03/T060/szkkiv.html

Nem lesz könnyű, előre szólok...

eßemfaßom meg áll 2018.04.17. 20:40:09

@Tenkes Kapitánya: Told-ról beszél, teljes népesség 306 fő, a fidesz 87 szavazatot kapott a 111 érvényesből.

:)))))))

valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/M09/T074/szkjkv_001.html

Érdekes adat, hogy 2006-ban még a helyiek jóeurópai polgárok voltak nem műveletlen vidéki tahók mert akkor 81/72 szavazattal az mszp-s jelöltet szavazták meg a fideszessel szemben, 2010re viszont már elitták az eszüket mert 78/17 szavazattal a fideszest választották. Biztos a migránsoktól féltek már előre. Meg az a sok M1 hirado

eßemfaßom meg áll 2018.04.17. 20:52:56

Egyébként ez a Told tökéletesen bemutatja, hogy mekkora kamu a "fidesz a migránsozással elvitte szavazni az egyébként nem szavazó buta zsákfalviakat" egyszerűen a településen van 150 ember aki szavazóként szóba jöhet, ezekből 70-80 fideszes aki mindig elmegy a választásra, a másik fele meg ha olyanja van leszavaz a fidesz elleni jelöltre (2006) vagy otthon marad (2010 és azóta)

white999 2018.04.17. 21:06:26

@eßemfaßom meg áll: Tudod örök ellenzékiként ugyanezt mondtam 2008 ban vagy 2006-ban. Akkor nem ballib voltam hanem mocskos fideszes de neked hiába magyarázom ez már magas, mint kacsának a ping pong asztal.
Egyébként kb két órája volt Csaba László a tévében (nem nem a királyiban) 2010 ben még ott volt a választások után az ünneplésnél. Sokáig Orbán Viktor tanácsadója volt Jobboldali, konzervatív közgaszász. Most annak apropóján hívták meg, hogy rajta van a 2000-es Soros listán. Az első szavai, hogy ezt hogy éli meg a következők voltak. Én 10 éve is ugyanazt gondoltam mint most nem én változtam meg. Neked gondolom Ő is ballib 01 felmondó soros bérenc. Szerintem te ülsz fordítva a lovon és inkább érzem azt, hogy felmondod a pártközpontból kapott mantrát. Vagy simán egyszerű vagy. Lehet az a jobbik eset.

white999 2018.04.17. 21:11:53

@eßemfaßom meg áll: Ha figyeltél pont ezt fejtegettem, hogy a fidesz lecsrélte a szavazó bázisát az mszp-re. Ez volt ami miatt ballib propagandista lettem. Isten hozott a klubban most már te is az vagy mert megferősítetted. Igaz fél nappal ezelőtt még harcoltál a valóság ellen.

Orbán Viktor 2018.04.17. 22:25:02

Tisztelt Polgártársak, Szavazóbázisom, Savazós bácsika, Belőtt Habony Árpika, Diplomamásolós Palika, Keményen dolgozók, Donald!

Anikó! A kapuban megcsúsztam egy kutyaszaron! Ezt össze kell szedetni majd Lórivel holnap!

Alakul az élet Kétharmadiába: van elég asszonyunk ezért innentől kezdve egymás között szaporodunk! Meg ne tudjam, hogy az itt lévők közül valaki összefekszik holmi szegfűvel!

Továbbá egy 2/3-os törvénnyel betiltjuk az éjszakát: haszontalan időszak, amit lehetne lopásra is használni.

Úgy látom az iszapbírkozás folytatódik. Semmirekellőkért, jelesül értem mindenki felszolgálná az anyját a vacsora mellé hússalátának. Cirkuszt kenyeret a népnek, hogy a háttérbe és most már az előtérbe is tudjunk törvényi formát adni a lopásnak.

Nagy volt a harc az ingyen élésért április 8-án de győztesen jöttünk ki. Barátaim! Magyar emberek! A hangulat puskaporos mindenhol, sehová nem vezető parttalan viták.
A szituáció olyan mint ha gázolajjal be lenne locsolva aztán holnap lenyilatkozok valamit, ami égőcigaretta csikként lángra lobbantja ezt az szart. Nézzünk már tükörbe és ne legyünk férfiak a másik k.anyázásától. Óvoda.

Én nyertem. Igen. Nem gondolta senki, hogy nem én fogok. Pedig ha nem én nyerek: ingyen BKV, ingyen repjegy a British Airways járataira, 13. nyugdíj, ingyen kenyér, ingyen tej és ami a legfontosabb hétfőtől nem kellett volna bejönni dolgozni. Nem erre szavaztak Kétharmadia lakói. Így aztán dolgoztok, én meg ellopom.

Szaporodjatok, sokasodjatok Kétharmadia lakói!

Hajrá Magyarország. A mi országunk csak mi lophatjuk el!

eßemfaßom meg áll 2018.04.18. 07:36:56

@white999: "Ha figyeltél pont ezt fejtegettem, hogy a fidesz lecsrélte a szavazó bázisát az mszp-re."

lehet de Told pont nem ezt igazolja szóval nem tudom miért arra a hozzászólásra irtad válaszként, Toldon nem cserélt semmit a fidesz, csak simán eltűnt mellőle az ellenzéki szavazó, a fideszes meg maradt.

"udod örök ellenzékiként ugyanezt mondtam 2008 ban vagy 2006-ban."

Ez talán csak kicsit szánalmasabb mintha hardcore ballib lennél. Mindig mindent ellenezni és mindig ugyanazt mondani nem igazán nagy teljesítmény.

Tudod, minzt a MPFC jelenetben

ez nem vita
de
nem
de
nem
de

white999 2018.04.18. 08:25:56

@eßemfaßom meg áll: Te írod.
" helyiek jóeurópai polgárok voltak nem műveletlen vidéki tahók mert akkor 81/72 szavazattal az mszp-s jelöltet szavazták meg"
Nyugodt lehetsz az aktuális kormánypártra szavazó az ugyanaz a halmaz. Vagy tésztáért vagy rettegésből vagy egzisztenciálisan de nem jobb vagy baloldali (jelentsen ez bármit is) értékek alapján szavaztak. Már ha van ilyen egyáltalán.
Akkor én meg olyan szánalmas vagyok Mint Chikán, vagy Csaba László, hogy ugyanzat a számomra fontos értékrendet képviselem hosszú ideje és nem az éppen választott pártomét.
Te meg boldog lehetsz hogy az aktuális nyerő szériához állsz vagy már kisgyermek korod óta a keresztény jobboldali kultúrkörben képzeleted el a jövődet és ezen semmi nem változtat. Az sem, ha éppen mondjuk listázzák az embereket ami a legszebb náci hagyományokra hajaz. Ez a szép hogy nem vagyunk egyformák, ráadásul nem is akarnék azon a gondolati síkon mozogni ahol éppen te tartasz.

eßemfaßom meg áll 2018.04.18. 08:45:34

@white999: "Nyugodt lehetsz az aktuális kormánypártra szavazó az ugyanaz a halmaz."

aha tehát a 2006-ban még fideszre szabazó 72 az 2010 óta nem megy el szavazni viszont a 2006ban mszpre szavazók azok átálltak fideszszavazónak és elmennek a korábbiak helyett

neked se logika volt a jeled az oviban.

inreallife 2018.04.18. 11:50:28

@eßemfaßom meg áll:
te tovabbra is felreerted, nemtom hanyszor kell leirnom, hogy a rendszervaltas ota az osszes kormany egy rakas szar volt. tehat a 2006-os eredmeny sem volt volt semmivel sem jobb a 2018-asnal, akarhogy is probalod a szamba adni. es nem is lesz a budos eletben sem valtozas, amig ilyenek is tudnak szavazni. tul sokan elnek a 19. szazadi jobbagy szinten, magyarorszagon a lakossag 20%-a allitja elo mezogazdasag reszet a gdp-nek. elmaradott, iskolazatlan, de szavazati joggal biro tomeg.

nem meglepo, hogy a legkonyebben befolyasolhato, legolcsobban megveheto tomegnek probal az aktualis hatalom, nameg az ellenzek is a kedveben jarni. mert modern a oktatas kialakitasa egyreszt szakembert probalo feladat, evtizedek ota csuszik lefele az oktatas, masreszt a partok kozelebe sem mennek azok, akik esetleg tudnanak tenni is benne valamit. legalabbis ilyen kozhangulatban elkepzelhetetlen az epitkezes. marad tehat a soros meg a migrans.

es ez a legnagyobb problema. nem az oktatas modernizalasarol, nem az egeszegugy korszerusiteserol, nem a kivandorlas fekezeserol, nem a korrupcio csokkenteserol, nem az ugynokaktak felfedeserol, szol a partok kampanya, hanem az idiotizmusrol, civilek vegzalasarol, migransokrol, sorosrol. egy biztos, ezek nem viszik elore magyarorszagot, cserebe a fidesz kapott egy 2/3-os bianko csekket, amivel azt csinal, amit akar. ha paks2-t akar epiteni, akkor azt epit, ha 5-os metrot, akkor azt epit, ha betemeti a 4-es metrot, akkor azt csinalja.

amig ilyen felfeudalis, provincialis gondolkodasu valasztok vannak tomegevel, addig nem a valasztasi programok minosege fogja meghatarozni magyarorszag fejlodeset. egy ilyennek az oktatasi rendszer korszerusiteserol az jut eszebe, hogy az altalanos iskolaban 2* vagy 4* bukott-e meg. ezeknek a hordaknak semmit sem mond a 21. szazad, az ipar 4.0, robotizacio, onvezeto autok, stb. csak a bozske utalvany, meg a krumpli osztas. egy krumpli mind felett, egy krumpli kegyetlen...

eßemfaßom meg áll 2018.04.18. 16:46:21

@inreallife: Na végre kimondtad, hogy mindenki hülye csak te vagy helikopter.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.04.18. 18:05:25

@inreallife: Szerintem van egy sokkal fontosabb kérdés sok általad felvetettnél.

Te azt mondod múlt és jövő van a szembenállás két oldalán, ami szerintem téves értelmezés. Én úgy látom, hogy alapvetően nem csak, sőt nem is döntően generációs különbségek mentén van a szakadék. Sokkal inkább az ideológiára ráhúzott brandekben gyakorlatilag vakon hívő és a következményeket látó és ezért az adott elvekkel szemben szkeptikus, vagy akár elutasító emberek között, és ez utóbbiak tábora a világ jelentős részén növekszik.

Ez utóbbi magyarázat egyszerre indokolja Trumpot, a Brexitet, és azt, hogy a Brexit hívek tábora miért nem cökkent attól, hogy sok dologról kiderült, hogy hazugság, és hogy a Brexit miért nem lesz jó.

A liberalizmus feltétele egykor a szólásszabadság volt. Ma ezt felülírta a PC. A kritikák meghallgatása és önmaga megjavításának képessége. Ma a kritikákra személyeskedő vádaskodás a válasz, a hibákat sokszor alapértéknek hazudják. Ez pedig egy olyan globáls elit-ellenességet szült meg, aminek egy nagyon egyszerű magatartás a következménye...

Mivel a fenti magatartás kirekesztene minden "jó alternatívát", ezért nincs jelenleg jó alternatíva. Ha ezzel a magatartással harcolni kész, de rossz alternatívát választunk, akkor van esély arra, hogy a fenti durván elrontott totalitárius rendszerrel szemben idővel új alternatíva is megszülethessen.

Nyilván Pista bácsi fél üveg pálesz után nem így fogja megfogalmazni, de ez a motiváció, és ez a választási lehetőség megvan benne.

Nem az a kérdés, hogy Európai Egyesült Államokat akarunk, vagy Eurázsiai Úniót. Hanem az, hogy az amihez csatlakozni akarunk milyen jövőképet kínál, megvannak-e benne bizonyos szélsőséges vonások?

Ha sok szabadság elvesztése és kevés szabadság feladása között választhatunk, mennyit vagyunk hajlandóak engedni?

Márpedig ez a szkepticizmus nem csak Kelet-Európa, de az egykor az EU-ba törekvő, ma ezt feladó államok tapasztalata is. Vagy a demokrácia-export után a nyugati demokráciáktól elforduló népeké. Vagy éppen a hasonló elvekben csalódó és ezért radikalizálódó 2.-3. generációs bevándorlóké akiknek az ISIS-t köszönhetjük. Vagy éppen a rendszer veszteseit tömörítő és ezért a rendszer elutasítására építő tömegeké (Trump, UKIP szavazótábora, AfD szavazötábora, ÖFP szavazótábora, a CSU sok orbánbarát megszólalása mögött lévő csoportok).

Ha itt önkritika nélkül Orbánoztok, és a rossz utat nem megjavítani akarjátok, csak féltitek, de még rosszabbat csináltok belőle, az egy egyértelmű helyzetet eredményez. És igen, ebben a rendszerben az EU szétesése is benne van.

A pénz miatt a kilépésünk kevéssé valószínű, de a problémák az EU jelentős részén fellépnek, összefüggenek az Olasz és a Görög gazdaság problémáival és az EU széthullásával fenyegető válsághelyzeekkel. Egy szövetség nem lehet túl sokat a széthullásával fenyegető válságban, mert ez előbb-utóbb széthulláshoz vezetne, és ennek a válságnak a létét jelenleg senki sem vitatja.

Ez viszont nem csak az elégedetlenséget növeli, de a "szintén rossz, de kevésbé rossz B terv és a kevésbé széthulló szövetségek" támogatottságát is. Amik ugyan szintén sok jogot veszélyeztetnek, de kevesebbet. Erre a helyzetre pedig Putyin rá fog ülni.

inreallife 2018.04.19. 09:55:17

@Válasszunk:
reszben egyertek veled, a liberalizmus szerintem is elkurvult. leginkabb azert, mert a zsido szervezetek eloszor ratelepedtek, majd kiszoritottak a tobbi ideat kozuluk. ujraertelmeztek a fogalmat es elveszett mar regen az eredeti jelentese.

az eu-s gazdasagi problemak az eltero szerkezetbol fakadnak. ugye nem ujdonsag, hogy a deli orszagok doglodnek, az eszakiak viragoznak. teljesen egyertelmu, hogy az eltero gazdasagi szerkezet az oka. delen a mezogazdasag es turizmus a fo irany, nyugaton meg az ipar. amig az ipar par evente duplazni tudja a kibocsatast, addig a mezogazdag meg a turizmus ezzel nem tud lepest tartani, tehat gdp novekedesben lemaradnak.

nem ujkeletu dolog ez, boven az eu letrejotte elott is megvolt mar ez a problema. a kozepkorban meg lehetett nagyhatalom olaszorszag, gorogoorszag, spanyolorszag, az ujkorban mar nem. belathato idon belul nem is lesznek. magyarorszag pont ugyanezektol szenved. a kolbasztoltogeto minielnok, a falukra es turizmusra eskuszik. allandoan vannak meghatarozva "kitoresi pontnak". meglepo modon egyebkent a baloldalon is felmerul folyamatosan, pedig hanyszor megbukott mar.

az eu szkeptikus partok nem fognak teret nyerni. oke, a menekultvalsag miatt volt egy fellangolas, amivel kimaxoltak a tamogatottsagukat, ami par orszagban gondot okozott, de ennyi. lattuk, hogy mi lesz az eredmenye. elemzok sem hittek volna, hogy a migransozasban meg ennyi tartalek van, mint amit a fidesz kihozott belole, de mondjuk volt agymosas rendesen a hatterben, megdolgoztak erte a fiuk. terroristak mindig lesznek, voltak a migracio elott is, a bunismetlesuk meg igen korlatozott, elobb utobb elfogynak, ez a jelenseg is lecsengoben van.

az eu penzek pedig csostol jonnek. ha megnezed a keleti vegeket, akkor azt latod, hogy bar a valsag megakasztotta, amiota teljes penzek jonnek, durvan kilott a gdp mindegyik orszagban. bar magyarorszag lemaradozik, 2018-ra amit tudott elkoltott es ennek ellenere sem sikerul a felzarkozas a joval sikeresebb v4-ekhez, nekik meg halomban all az el nem koltott penz. nem ketseges, hogy tovabb fog nyilni az ollo, magyarorszag nem sikeres, csak par kiemelt gazszerelo es tarsai kepesek a csodara, ami orszagkent nem funkcional, ertelmezhetetlen.

en tovabbra is a 2000 fo alatti falvak beszantasat javasolnam, a lakossagot allamilag tamogatni kell, hogy egy legalabb 20.000 fos varosba koltozzon. ez csokkentene latvanyosan az elmaradottsagot. csak annyi kell hozza, hogy az allam megvegye az eladhatatlan hazakat, es adjon allamilag tamogatott hitelt a lakascserehez. a mezogazdasagra feleslgesen kidobott penzek, az nem adozo ostermelok magyarorszag legnagyobb kerekkotoi...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.19. 17:13:51

@inreallife:

"a liberalizmus szerintem is elkurvult. leginkabb azert, mert a zsido szervezetek eloszor ratelepedtek, majd kiszoritottak a tobbi ideat kozuluk. "

Hogy ezt is megértem: megjelent az antiszemita liberális. Bruhahaha!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.19. 17:16:56

@inreallife:

"magyarorszagon a lakossag 20%-a allitja elo mezogazdasag reszet a gdp-nek. elmaradott, iskolazatlan, de szavazati joggal biro tomeg."

Mert a városi betanított munkás, lumpenproletár vagy segélyeken élő low life már öntudatos, felvilágosult, liberális állampolgár. Bruhahaha!

Csak tudnám, vajon a libbantak miért csak a vidéki lakosságot tekintik elmaradott, műveletlen, szaroscsizmás népségnek.

Na látod, te is megmutattad, miért lettetek szarrá verve. És lesztek ezután is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.19. 17:19:40

@white999:

"Akkor nem ballib voltam hanem mocskos fideszes"

Vagyis aszerint váltogatod a meggyőződésedet, merről fúj a szél. Gratula, te takonygerinc!

white999 2018.04.19. 18:33:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kedves Kovácsné!

Az indiánok tisztelik a hülyéket. az eddigi hozzászlasiból számomra ez kiderült, hogy eme népes csoportot képviseli. Amennyiben nem képes összetett mondatok értelmezésére és az irónia kifejezést pedig mérg hírből sem hallotta, akkor ne tegyen megjegyzéseket.
Segítek értelmezni.
Helyesen az Ön mondtának így kellett volna szólni.
"Vagyis nem válogatod a meggyőzésedet és mindig ellenszélben vagy" Gratula te becses ember.
Nos mint látszik három tagmondatból, három tagmondatot rosszul fogalmazott meg mert nem sikerült egy összetett mondatú szerkezetet értelmezni. Nincs ezzel baj a válaszók nagy többségének ez problémát okoz. Max Ők nem szoktak kommentelni, talán mert tisztában vannak képességeikkel, talán mert nincs netjük vagy igényük az ilyenre.
Maradok tisztelettel és nagyon kérem ne válaszoljon mert fenti sorok értelmezése sem fog menni és nem akarom, hogy tovább égesse magát ennyi ember előtt.

eßemfaßom meg áll 2018.04.19. 19:01:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyébként ez valahogy úgy képzelheti el a mezőgazdaságot onnan a belpesti albiból, hogy a paraszt befogja az eke elé a gyerekeit oszt nekiáll szántani az asszony meg hordja nekik a szalonnás kenyeret.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.19. 21:16:15

@white999:

A szarkazmust még gyakorolnod kell, mert ez így elég szánalmas erőlködés lett. De look on the bright side of life, van honnan fejlődnöd. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.19. 21:21:39

@eßemfaßom meg áll:

:)

Mi másfél éve költöztünk Budapestről egy ezer lelkes zalai faluba, ne tudd meg, milyen komoly gépekkel dolgoznak a "parasztok".

Béla Kovács326 2018.05.03. 21:23:32

@Namir: Török Gábor Úrral csak annyi a bajom, hogy ő nem ért ahhoz amit csinálni próbál.
Magyarul : buta.
ennyi...

states1 2018.07.09. 01:42:12

Elnézve a hétvégi időközik eredményét, jól láthatóan két esetben nyer a Fidesz mindent elsöprő fölénnyel, ha magas a részvétel, és ha alacsony. Tehát itt a megoldás az ellenzék számára, csak be kell lőni magukat valahova a kettő közé:)

timea knausz 2018.07.22. 22:59:20

@Orbán Viktor:
Nem kéne másnak a nevével visszaélni még demokráciában sem. Köszönöm a megértését, amikor nevet vált.

timea knausz 2018.07.22. 23:04:27

@6.Lenin: @inreallife:

Kevesen vannak a régiek közül. A blogműfaj is leáldozóban talán. További jó kedvtelést és hasznos időtöltést kívánok! :)

Tudja valaki, hogy kik voltak az Izraelbe delegáltak és milyen tisztséget tölt be most Lázár János? Milyen minőségében ment, ha volt Izraelben? Köszönöm.

6.Lenin 2018.07.23. 11:06:19

@timea knausz:

Kösz.
Őrülök, hogy újra látlak.
Csak TG csillaga van leáldozóban, szerintem.
Igaz, eddig is inkább az ide írogatók véleménye érdekelt jobban. TG-nek ritkán "ültek" a meglátásai, elemzései.

timea knausz 2018.07.23. 18:29:48

@6.Lenin:

Mostanában, már úgy hat éve, nem olvastam vagy hallgattam elemzését. Benne vagyok a kampányokban, elég arra koncentrálnom, hogy én mit fogok mondani és hogyan tökéletesítsem a mondandómat.

Rengeteg közéleti eseményen veszek részt, ezek hozzátesznek annyit a világképemhez, amennyi elég.

Persze jó volna, ha Török Gábor elemezne. Korábban mindig talált egy jó képet és volt hozzá mondandó. Vagy volt egy szuper címe, ami elindította a gondolatot.:)

A többiekből ki maradt meg? Esetleg volna-e kedvetek újra visszajönni és egy kis közösséget csinálni?
Szeretettel: Timea
www.youtube.com/watch?v=UWlDPcNKkn8

6.Lenin 2018.07.23. 19:36:45

@timea knausz:

Amikor nem foglalkoztam annyira a politikával, szívesen olvastam, hallgattam TG elemzéseit. A blog indulásánál is.
aztán amikor már több oldalról is tájékozódtam, kevésbé tartottam fontosnak, ide is inkább a társaság miatt jártam.
Jó volt, szép volt, rég volt.
Eleinte nagyon hiányoztak néhányan, sok érdekes, és tanulságos véleményt ismerhettem meg.
Sajnos ma már más a világ. Egymás fikázásán kívül ritkán olvasni tanulságos véleményeket. Más lett a világ.
A másik minden áron való legyőzése, megalázása inkább a megszokott. Kár.

timea knausz 2018.07.23. 22:40:24

@6.Lenin:
Tényleg kár, hogy vége lett. Jó Csapat voltunk és rengeteget tanultunk Török Gábortól és egymástól. Tartsuk meg szép emlékként - nekem egy nagy fejezet volt az életemben.

Mindenkinek köszönöm!
süti beállítások módosítása