Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:33

Pár napja érdekes meghívót találtam: Debreczeni József új könyvét (amely természetesen a szerző kedvenc témájáról, azaz a köpönyegforgató és egyben életveszélyes Orbán Viktorról szól) Dávid Ibolya és Kuncze Gábor közösen mutatják be. Ha valaki az interneten kutat az Arcmás című könyv bemutatójáról szóló információk után, ma már meg sem lepődik, hogy első helyen a kapcsolat.hu cikke igazítja útba... Most azonban nem e három ember különös sorsásról, eltérő pontból induló és mégis nagyon hasonló irányba, az Orbán-ellenes táborba tartó útjáról szeretnék szólni. Sokkal izgalmasabbnak tűnik ugyanis egy másik hír, amely arról szól, hogy az SZDSZ volt elnöke további liberális politikusokkal kiegészülve az MDF országos listáján tűnhet fel a 2010-es parlamenti választáson.

A hír első hallásra - és talán még másodikra is - hihetetlennek tűnik. El lehet ezt képzelni? A kérdést érdemes rögtön további két alkérdésre bontani: igaz lehet, hogy az MDF listájára helyezné az MSZP-SZDSZ kormányok egyik kulcsszereplőjét, s vajon a magát liberálisnak leíró Kuncze valóban hajlandó lenne a nevét adni egy másik, magát amúgy konzervatívnak láttató párt kampányához?

Egyik sem egyszerű eset. Az MDF - ha szavakban nem is, de tetteivel egyértelműen - már évek óta az úgynevezett baloldali-liberális táborban képzeli el jövőjét, itt keresi szavazóit, itt találta meg segítőit és itt lehetnek potenciális szövetségesei is. Ennek a folyamatnak fontos állomását jelentette a Horn-kormány volt pénzügyminiszterének, Bokros Lajosnak a listavezetése az EP-választáson. A kockázatos döntés alaposan megviselte a pártot, a belső szavazásokon – a korábbi kizárások után is - még mindig meglepően sok MDF-es protestált. A nagy nehezen átvitt jelölés azonban eredményt hozott: Bokros feltehetően vonzani tudott annyi, az MSZP-ben csalódott baloldali szavazót, ami elegendőnek bizonyult a küszöb átugrásához.

Az MDF a júniusi voksolás után egy darabig tanácstalannak tűnt. Beszéltem már róla, hogy mekkora hibának tartottam részükről a Fidesz-MDF koalíció felvetését, amely az elmúlt évek Fidesz-ellenes politikája és a felvetés szokatlan hangneme miatt sem lehetett alkalmas arra, hogy hitelesítse a párt jobboldaliságát (a jobboldal fogalma alatt itt nem egy általános világnézeti pozíciót értek, hanem a magyar politika hagyományos értelmezési kódrendszerében elfoglalt helyet), arra viszont nem tűnt esélytelennek, hogy elbizonytalanítsa a párttal kacérkodó antifideszes szavazókat. Ha tehát az MDF a választási kampányában liberális politikusok leigazolásával egyértelműbbé teszi baloldali-liberális vonzódását, az ebből a szempontból talán segítségére lehet. Megkönnyítheti a megcélzott (volt SZDSZ-es és MSZP-s) szavazóközönség döntését, megnyugtathatja ezt a tábort, hogy voksukkal nem Orbán Viktor kormányzását támogatják. Ugyanakkor végleg távozásra bírhatja az MDF régi, helyben több helyen még megmaradt bázisát. Kuncze és Bokros pajzsra emelésével az MDF végleg megszűnne a magyar politikában jobboldali pártnak lenni (ismétlem: ez független attól, hogy amúgy milyen elvi-ideológiai önmeghatározással rendelkezik), de nagyobb esélye lenne arra, hogy baloldali és liberális szavazatokkal sikeresen szerepeljen 2010-ben. Kizárólag szavazatmaximalizálási szempontból tehát – ha a párton átvihető, s nem vezet annak teljes széteséséhez - az MDF számára akár hasznos is lehetne egy ilyen „nagy fogás”.

Kuncze Gábor megfontolásairól nehezebb írni. Egy politikus döntését számos, az elemzés számára nehezen azonosítható dolog motiválhatja. Ha a volt SZDSZ-elnök nem gondolta komolyan a politikától való, 2006-ban bejelentett és 2010-re időzített visszavonulását (vagy időközben meggondolta magát), érthetőnek tűnne, ha keresné a helyét és a jövőjét a magyar politikában. Az SZDSZ romjain alapított egyesületük láthatóan nem fog tudni elindulni a választáson, az SZDSZ esélyei minimálisak, így Kuncze számára – ha mégis parlamenti képviselői helyre vágyik - valóban csak az MSZP vagy az MDF jöhetne szóba. Kizárólag pozícióorientált megközelítésből itt is lenne a magyarázat. A politikus legféltettebb kincse ugyanakkor éppen a hitele: nem véletlen, hogy ennek elvesztése lassan (vagy gyorsabban) ölő méregnek számít. Kuncze a korábbi években rendre hitet tett amellett, hogy számára kizárólag az SZDSZ-ben való politizálás képzelhető el, s pártja – amíg ő vezeti – soha nem indul közös listán másokkal. Ha tehát Kuncze 2010-ben az MDF listáján tűnne fel, rögtön két, korábban nyilatkozatok sorával megerősített kijelentését annullálná: ígérete ellenére indulna a választáson, ráadásul ezt egy másik párt színeiben tenné meg. Nem hiszem, hogy lenne politikus, aki egy ilyen nyilvánvaló hitelességi problémát könnyedén meg tudna oldani, még akkor sem, ha esetleg jóakarói ma még azzal nyugtatják: a választói emlékezet úgyis annyira rövid távú. Nem az, pontosabban nem mindenben az.

Mindezek alapján az annyira talán nem lepne meg, ha az MDF valóban megkörnyékezné az értékes vadnak gondolt liberális politikusokat (esetleg ennek az aktivitásnak a lenyomata is lehet az idézett cikk), az viszont kifejezetten megdöbbentene, ha a mások furcsa mozgásaival kapcsolatban mindig rendkívül kritikus Kuncze Gábor megadná a lehetőségét annak, hogy nevét a közvélemény összekapcsolhassa a szélfútta megélhetési politikusokéval.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr361540561

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrácia végnapjai - Az Orbán Viktor-ellenes koalíció 2009.11.25. 09:06:12

Örülök annak, hogy miután felhívtam, már többször is, az Orbán-veszélyre a figyelmet, most már a magyar politikai élet legnagyobb alakjai is csatlakoznak hozzám a veszély elhárításához.   Akkor nézzük, hogy miről is szólnak a hírek:   De...

Trackback: 2010 minden bizonnyal Orbán Viktor éve lesz, ha nem a patásördögé 2009.11.24. 16:34:07

Politika. Kuncze Gábor kockás füzetlapról nyomta Debreczeni József ma bemutatott Arcmás című könyvének méltatását, majd hozzátette, a “könyv Orbán Viktorról szól”. Dávid Ibolya MDF-es sztorikat mesélt, a kiadó pedig “fontosnak, nagyon...

Trackback: Torgyán és Gyurcsány az MDF listáján 2009.11.21. 13:30:02

Dávid Ibolya, miután lassan kilép a vonzó, fiatalos nő szerepéből, újabban a szeszélyes stílussal próbál hódítani a választóknál. Bár a politikai logika mentén számtalan észérv szólt mellette, mégis széleskörű megdöbbenés övezte Bokros Lajos megjelenés...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2009.11.20. 21:49:24

MDF pártlista(piszkozat)

Dávid I.
Herényi K.
Bokros L.
Kuncze G.
Suchman T.
...
...
A valódi konzervatív párt ,a leghitelesebb.

Kiesett zseniket felveszünk!
1 hiteles párt.
SMS-ben is lehet jelentkezni!

Miért kell ezen csodálkozni?

Ez jelen pillanatban Mo érdeke!

Chezza (törölt) 2009.11.20. 21:54:33

Azt gondoltam már lejjebb nem süllyedhet Dávid I.,de tévedtem, mindig lehet lejjebb ásni. Szegény Antall...

Balt 2009.11.20. 22:24:00

Könyörgöm, legyen közös lista! Ezzel talán az MSZP-t is 5% körülire - lehetőleg alá - lehetne rántani...

6.Lenin 2009.11.20. 23:00:43

Ismét a legvidámabb barakk leszünk!

A tavaszi nagy sikerre való tekintettel ismét megrendezi kedvenc pártja az

akarsz me lenni? c. vetélkedőjét.

1 leszakadó félben lévő igazi ..... párt

szintén leszakadásban lévő súlyos egyéniségek részére új pártot szervez

Az anyád sem fog ráismerni,mi se!

Ne habozz,azt bízd a mosóporokra,
állj közénk, és nyerünk,talán.

Martingál 2009.11.20. 23:36:00

Mekkora kacsa az egész... Milyen valóság alapja van ennek az egésznek? Mostanában minden nap megjelenik valamilyen álhír az MDF-fel kapcsolatosan. Csak a 24 óra leforgása alattiak: Felszabadító Front meg Kuncze jelőlése...

A FIDESZ oldalon tán ennyire félni kell az MDF-től? Úgy látszik ők - mármint a FIDESZ - nem igazán biztos magában... Bár ilyen idóta előkampánnyal - "Mondajatok le" - nem is csodálkozom...

rockjano 2009.11.20. 23:36:03

Fiúk őszintén van ma nállunk konzervatív párt??? A Fidesz az???(szerintem keresztény szocialista leginkább...talán). A Jobbik meg leginkább kommunista vagy a fene tudja.

Ezek az ideológiai dolgok már teljesen feloldódtak és nagyjából semmi nem számít, sajnos.

Ha Kuncze aztmondta hogy nem fog politizálni akkor nem fog...nem olyan jó dolog az, ez az egész egy jobbos média hekk, slussz

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.11.20. 23:37:39

Az összes, 20 éve a politikából jól megélő, simlis, hiteltelen, elorrodálódott politikust, képviselőt / Orbántól Lendvayig, Dávidtól Csurkáig......stb/ le kell cserélni, nincs több bizalom!

Új arcok kellenek, ne szavazz a régiekre!

2009.11.20. 23:52:57

már szerencsére nem sokakat izgatnak ezek a hírek :) mszp, szdsz, mdf, fidesz, tök ugyanaz, egyik se csinál semmit :)

sárkányfő 2009.11.21. 00:01:35

Valamikor délután röppent fel a hír, és Kuncze még nem cáfolta. Lehet csak tesztelik a közvéleményt. Egy kimúlt pártból könnyebb arcvesztés nélkül váltani, mint egy élőből. Mindegy, holnap kiderül.

Ami viszont biztos, hogy Somogyi Zoltán (aki kitalálta Bokrost az MDF-nek, és talán Kunczét is) indul. A Twitteres játék inkább már a kampánya része. Még presztízsveszteség nélkül visszavonulót fújhat, ha nagyon megtámadják, és megérzi milyen ütések várják a frontvonalban. De szerintem nagyobbrészt (vagy már teljesen) eldőlt.

micu · http://www.ingyentv.hu 2009.11.21. 00:02:40

Drukkoljunk Ibolykának ! Ez az ötlete garancia az SZDSZ és az MDF együtt-bukásának. Nem kár értük, csak - tényleg - valaki meg tudná magyarázni, hogy ennyi rettentően okos ember, hogyan volt képes így tönkrevágni rövid idő alatt mindkét pártot ?
/gyf-en nem csodálkozom:ő az MSZP tönkretételében verhetetlen volt./
Isten malmai /ha lassan is/, de őrölnek...

hajdú 2009.11.21. 00:08:59

Tudom, hogy ez nem vág annyira témába, de muszáj megjegyeznem, hogy mulatságos, hogy éppen Debreczeni József vádolja szapulja Orbán Viktort, aki 2003-ban még tulajdonképpen barátságos hangvételű (de talán lehet viszonylag objektívnek is nevezni) portrékönyvet írt Orbánról. Ennyit a köpönyegforgatásról... (Ami egyébként relatív dolog, az ember véleménye az évek során természetesen változik, ez nem elítélendő. De azért nem mindegy, hogy ki kritizál kit.)

Unommáazegészet 2009.11.21. 00:13:46

Ibolyka átment politikai prostiba. Pénzért mindent.

Fat Jew Biatch 2009.11.21. 00:15:11

K. (köszönjük elnök úr) Kuncze nem olyan hülye. De hé, nem lehetne valahogy meggyőzni Geszti Pétert, hogy az MDF listavezetője legyen? Vagy legalább Márta nénit. Vagy valakit. Egy Bokros-Habsburg-Dávid-Kuncze párt listájáról már amúgy is csak egy Kicsi Dope kaliber hiányzik. És mondja még valaki, hogy Antall óta nincs igazán menedzselve a brand.

mefisto · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.11.21. 00:18:21

Ibolya részéről semmilyen baloldali irányú nyitást nem tartok kizártnak.

Én azt látom, hogy az MDF nemcsak a normalitás szempontjából, hanem a politikai felosztás szerint sem számít már jobboldali pártnak. Sőt! Az utóbbi néhány évben - leszámítva a zöld hátteret, meg a mantraszerűen hangoztatott "antalli örökség / konzervativizmus / normális Magyarország" szólamokat - semmi olyan tevékenység nem köthető hozzájuk, ami alapján egyáltalán meg lehetne állapítani a politikai világnézetüket.

Ami nekem nagyon megmaradt az emlékezetemben, az Herényi sajtótájékoztatója volt a Margit hídnál, amikor nagy szakértő módjára megállapította, hogy "ez rozsdás" meg hogy fel kellene újítani. Ugyanis az azt megelőző jó másfél évről egyetlen olyan esemény nem ugrott be, amikor az MDF vezetése bármilyen társadalmi problémával, vagy kérdéssel foglalkozott volna. Annyira lefoglalta őket a belső viszálykodás, illetve a Fidesz elleni permanens küzdelem, hogy a közvélemény szemében egyszerűen kiestek a politikai tényezők köréből.

Szerintem emiatt - a laikus számára - az MDF mára politikailag definiálhatatlan párttá vált. A legtöbb ember számára nem mond semmit a nevük. Egyszerűen semmit nem lehet hozzájuk kötni - leszámítva azt a képet, ahogy Dávid Ibolya lila fejjel, kezében egy cd-vel, harsogó hangon egy levegőre ledarál egy orbánellenes sajtótájékoztatót, Herényi Károly meg bőszen bólogat mögötte.

És ennyi!

R242 2009.11.21. 00:18:53

mszp-szdsz-mdf szevasztok, vééééegetek van! :)
megcsináltátok, ügygesek vagytok, nem fogtok hiányozni, lehet lelépni :D :D :D

Scypio 2009.11.21. 00:25:04

Révész Mártíriusz. Ennyi

Fat Jew Biatch 2009.11.21. 00:26:09

Vagy ott van Ogly G. Nekem most esik le, hogy tulajdonképp ugly dzsí, de nem is ez a lényeg mert nem ronda, csak dagadt. De a háta egyenes. Szerintem benne is megvan az a tekintély, ami az emdéefnek ma annyira hiányzik.

Szóval emdéef! Ha egy két mázsás ganxta kell, ott van Ogly, hagyjátok az Elnök Urat!

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.11.21. 00:30:48

@Martingál: Dávid és Kuncze együtt ismerteti Debreczeni könyvét. Ez már tény. Ezt nem a Fidesz találta ki, öcsisajt.

Yasashi Tanuki 2009.11.21. 00:31:25

Miért nem emelik be Gyurcsányt? Ő biztosan meghozná a remélt 5%-ot, talán még úgy is, ha Kókával párban kerülnének a listára.

Fat Jew Biatch 2009.11.21. 00:36:43

Mert mit mond Ogly?
Tudtam, Hogy Ismét Enyém, Lesz A Világ
Mert Hazavárt Engem A Rengeteg Barát
Visszatért Ogli-G Visszatért Megint
Én Leszek A Legnagyobb A Forgatókönyv Szerint
Egy Dolgot Köszönök Ennek A Világnak
Hogy Big Money A Barátom És Egyben A Társam
Divatba Hozunk Itt Nagyon Sok Dolgot
Pl. A Sapkát 'Mit Állandóan Hordok
HIP-HOPnak Nincsen Kultúrája Nagyon
Az Élettöl Azt A Feladat Kapom
Terjesszem Az Igét És Csapatot Csináljak
Bízzatok Bennem, Míg Tudom, Csinálom
DJk, Táncosok, Jöhetnek MCk
Ogli És Money Rajtatok Is Segít
Hozzunk Életet Magyarországra
Emeljünk Cometet Együtt A Vivában
Jegyezd Meg Jól, Hogy Szól A Mondás:
Nálunk Van A Pénz, Nálunk Van A Dollár!

Hát nem? Plusz Kuncze+Habsburg esetén összejöhet a Hófehér-effektus ("cián az audiencián"). TÉNYLEG kell ez valakinek? De komolyan?

Neo logick 2009.11.21. 00:49:11

Kedves Gábor!

Én alapvetően értelmes és intelligens embernek tartalak, sőt régebben mindig figyeltel televíziós megnyilvánulásaidat!
Mára eljutottam oda, hogy a hazug és teljességgel hiteltelen politikusi megnyilvánulások érdemben nem kritizálhatóak és valós következtetések, a józan ész logikája mentén nem születhetnek.
Olyan ez, mint amikor a botcsinálta bokszoló leüti ellenfelét. A prof,i szabályok szerint küzd (politológus, elemző) a másik pedig, mint jó megélhetési politikus sinvasat rejt a kesztyűjébe és övön alulit üt.
Szerintem a magyar politikai elit nem vehető komolyan így tehát, aki ezt teszi azzal, hogy elemzi, s így táptalajt biztosít a túléléséhez, maga is megélhetési elemzővé degradálja saját magát.
Az értelmes emberből ekkor egy gittrágó értelmiségi születik, aki valójában azt a közeget gazdagítja és tartja fennt, amelynek kritikája tette őt véleményformálóként elfogadottá amikor , még ki tudott szólni a kánonból.
Szerintem vigyázz!
Rólad, még nem derült ki, hogy Gyurcsánynak adtál tanácsokat szőkeséged ártatlansága mögé rejtőzve, nem merült fel benned, hogy akinek szekerét elemzőből ötletadóvá lépve elő, eddig toltad, bevihet a hátán a parlamentbe stb.
Kérlek ne símulj be a tömegbe és légy Lengyel vagy Fritz sőt nagy magyar se....

Diocles 2009.11.21. 00:59:24

1. Török Gábor azt írja, hogy Kunczéval az MDF elveszíti a hitelességét? A milyét? :)
Amúgy nincs is mit elveszíteni, lévén, ha nincs egy Kunczéhoz hasonló nagyágyújuk, ami hozza a szadi voksokat, akkor konyec.

2. Nem vagyok egy MDF-fan, se Kuncze-fan, de nagyon erőltetett, amit Török sugall, mondván, hogy Kuncze emiatt vesztené el a hitelességét. A Kuncze-fanok aligha találnák visszásnak, ha Kuncze beállna a megbokrosodott MDF-hez, ürügy is volna, meg kell menteni a középpártiságot, bla-bla-bla
Egy pártváltás önmagában nem hoz hitelvesztést, lásd Tölgyessy vagy Fodor esetét.

3. Az MSZP-nek valóban rosszul jönne egy ilyen trió (Netán nekik is dolgozol, Gábor? :), lévén akár 10%-ra is esélyes volna, nem azért, mert az a szupercsapat, hanem mert a kiábrándult ballibeknek nincs is máshova menniük.

MoxNox 2009.11.21. 01:07:52

"Szép" utat jártak be a megmaradt rendszerváltó pártok. A Fidesz az antiklerikális, antikommunista, erősen liberáis pártból nemzeti szósszal leöntött, etatista, baloldali politikával operáló gyűjtőpárttá vált, a konzervatív MDF összebújik az ősellenségeivel, az SZDSZ pedig szintén összebújt a korábbi ősellenség utódpárttal, és meghatározó liberális pártból egy meglepően sok antiliberális megnyilvánulást felmutató értelmetlen botránykatyvaszként őrölte fel magát. Persze a rendszerváltó pártok sok országban felmorzsolódtak, de elég elszomorító milyen utat jártak be a mieink.

MoxNox 2009.11.21. 01:11:00

@mefisto: Dehogynem foglalkozott az MDF társadalmi kérdésekkel. Hogyhogy nem emlékszel a jobbkézszabály eltörlésére irányuló próbálkozásukra ? :)

sejhajrutyutyu 2009.11.21. 01:55:52

A szerző szerencsés helyzetben van. Nagyon jó helyre született szakmája művelésére. Magyarország a politológusok, szociológusok kánaánja. Azt meg, hogy "köpönyegforgató" , én már kezdem egyáltalán nem érteni. Meg kellene kérdezni valamelyik politikust, vagy a bajszos publicistát, hogy mire gondolnak.

kovaxx 2009.11.21. 02:13:51

nagyon jó! Takarodjon csak át ahhoz az oldalhoz, aminek már így is alig van szavazója vegyen el onnan MÉG szavazatokat!!!

Világossá kell tenni a közvéleményben - az ilyen mozgások után már nyilvánvaló lesz - hogy aki az MDF-re szavaz az a bolsevik utódpárt MSZP szekerét tolja egyúttal. Így az MSZP-s szavazótábor osztódik tovább reméljük egyik sem jut be. Már csak az hiányzik, hogy az MSZP-ből is kiváljon egy két párt és az lesz az igazi.

A cél az, hogy egyetlen szavazat se vesszen el amiatt, mert bárki is bedőlt volna a gátlástalan hazudozásnak miszerint az MDF konzervatív, soha nem volt az.

Reméljük már nem kell sokat aludni mire az MDF végképp eltűnik a magyar politikából.

MoxNox 2009.11.21. 02:56:16

@kovaxx: Az erős túlzás, hogy soha nem volt konzervatív párt. Persze igazad van, ha csak 19 éves vagy.

borzzz 2009.11.21. 04:43:11

Ha egy pillanatra hagyjuk a hisztit és ignoráljuk az agyatlan párthíveket (mindegy, melyik párt), akkor el kell fogadnunk tényként, hogy kezdettől fogva két szdsz volt: a klaszikus szabadelvű, piacpárti, egyéni szabadságokért kiálló (ld. amerikai republikánusok) és egy kisebbség- és közösségi jog védő, szolidaritáspárti (bázisdemokrata és neomarxista színezettel). Ezek bajosan egyeztethetők össze, eddig is csak azért húzták, mert a magyar pártstruktúra egy röhej: aki baloldalinak mondja magát, az tőkepárti és korrupt (csak azért nem számolta még fel az államot, hogy legyen mit fejni); aki jobboldali konzervatívnak mondja magát, az populista demagóg és balról előzi a papírforma szerinti baloldalt; az un. széljobbon a fehér aljanép borul össze az "úri osztály" arisztokratikusnak távolról sem nevezhető köreivel (a szellemi és morális toprongy írhatná le a legjobban őket), politikai kalandorok vezérlete alatt.
Csak arra nincs válasz, hogy ebben a pártszerkezetben ki képviseli a kisembereket/polgári középosztályt/elesetteket/
vállalkozókat stb. stb. Minden lépésnek örülnünk kéne, ami a népbutítás ellen van és közelebb visz alapértékek tisztázásához.

az alapértékek tisztázásához.

tiborc2008 2009.11.21. 04:45:37

kuncéról elég annyi, hogy ő volt a belügyminiszter az olajszőkítések idején. Neki kellett volna konszolidálni az államkasszát, nem a bajuszkirálynak.
Aztán -micsoda liberális- milyen jót mulatott, hogy a rendőrök szarrá verték képviselőtársát. Hála istennek, hogy megpusztult a szervezett bűnözéssel liberális pártja. Ő is eltakarodhat a jó k. anyjába.

borzzz 2009.11.21. 04:58:47

@kovaxx: MoxNox túl jó hozzád, amikor 19 évesnek nevez a 15 éves ipari tanuló szellemi színvonalát is alulról nyaldosó kommented alapján.
Vegyük csak át ezt mégegyszer! Az a szíved vágya, hogy tűnjön el a maszop, tűnjön el az mdf (az szdsz ugye már el is tűnt), és csak egy párt legyen a parlamentben - "az lesz az igazi", ahogy írod. Aki nem erre az egy pártra szavazna, hanem egy másikra, csakis tudatlan és megtévesztett lehet, ezért átnevelésre szorul, továbbá "a cél az, hogy egyetlen szavazat se vesszen el".
Gratulálok! Ne keresd máshol a bolsevikokat, te magad vagy a tökéletes bolsevik, Lenin elvtárs egybők bevenne az élcsapatba.

kovaxx 2009.11.21. 05:04:18

@MoxNox: Konzervatívság alatt mit kellene érteni? Az MDF-SZDSZ paktumot? A "rendszerváltás" levezénylését de úgy, hogy az összes gazdasági pozíció az előző rendszer embereinek kezében összpontosuljon, akik négy év múlva visszatérnek a hatalomba teljes díszükben pompázva, kikövéredve, sajtót totális kontroll alatt tartva?
Tehát az utódpárt hatalomba való visszatérésének előkészítése, ez lenne a konzervatív tett?

Az ország közéletének megtisztítása helyett a hatalom átjátszása az utódpárt kezébe. Rendszerváltás címén kevesebb csere volt az államigazgatásban mint amikor 2002-ben az utódpárti söprögetések idején!!!!

Neked az a konzervatív, hogy mindenhol megtartjuk az előző rendszer embereit? Mert akkor valóban konzervatív amennyiben őrzi a hagyományokat, a kommunista rendszer hagyományait.

kovaxx 2009.11.21. 05:16:01

@borzzz: Borz, te szellemi toprongy!

Olvasni meg kéne tanulni, legalább alapszinten. Megosztottad velünk a következő beteges képzelgésedet:

"Az a szíved vágya, hogy tűnjön el a maszop, tűnjön el az mdf (az szdsz ugye már el is tűnt), és csak egy párt legyen a parlamentben"

Miközben sehol nem hangzott el olyan, hogy csak egy párt lehetne, az hogy a mostani korrupt, vagy egyenesen kommunista párt jogutódjaként működő pártok közül párnak ideje lenne eltűnnie nem jelenti azt, hogy ne jöhetnének a helyükre teljesen új, tisztességes pártok.

Aki az elmúlt 8 év után az országot jelenlegi helyzetébe juttató pártra szavaz az valóban tudatlan és tájokozatlan, csak nem átnevelésre, hanem tájékoztatásra szorul.

A magadfajta gyűlölködő "nemzeti szósszal leöntött" kifejezést használó emberekre valóban ráférne egy kis tájékozódás a népszaván, meg a kommunista hírmondón kívül is.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2009.11.21. 06:00:52

@borzzz:
Nézd, az mszpvel kapcsolatban csak a következő problémáim vannak :
1. az elődpártja együttműködött a megszállókkal, (puha) diktatúrát vezetett be, emberi jogokat negligálta
2. felelőtlen gazdaságpolitikát folyatott 79 és 9o valamint o2 és o8 között, eladósította az országot így a jövőnkre súlyos csapást mért.

( az mszp szerint ők nem mszmp. az alkotmánybíróság 93ban azonban kimondta, hogy az mszp az mszmp vagyoni örököse. )

Senki nem akarja, hogy csak 1 párt legyen. Én p.l. kiegyeznék egy lengyel helyzettel, ahol 2 jobboldali párt verseng. Nem azért, mert annyira szeretném a jobboldalt ( ugye, nehéz azt szeretni, ahol egy deutsch vagy egy kövér van. ) Hanem azért, mert abszurdnak találom, hogy egy kollaboráns, az országot eladósító társaság még mindíg, 2o év után is mint politikai alternatva jelentkezzen.

Sőt, tovább megyek. Kívánatosnak tartanám az elszámoltatást.
Mégpedig azért, hogy a jövő zúslágjai és gyurcsánai elgondolkozzanak : azért, amit elkövetni készülnek, a múltban a cúslág meg a gyurcsán súlyos börtönéveket kaptak. Így a bűnismétlést kockázatosabbá tennénk.

_Valószínűnek tartom azonban, hogy a holló hollónak elv alapján a fidesz nem fogja ezeket a gazembereket bekaszlizni.

váév építők (törölt) 2009.11.21. 07:13:02

miért nem nevezed fidesz-blognak?

2009.11.21. 07:43:25

Mint látható, ha a pénzröl, a hatalomban való maradásról és a megélhetésröl van szó--akkor a tisztelt politikus hölgyek és urak már nem is annyira finyásak. Mindent félretéve--megtagadva az addigi helyesnek tartott nézetet és utat--most csak egy a lényeg--a hatalom! Mert ahol a hatalom, ott van a pénz és forditva is igaz, ahol a pénz ott a hatalom! Hányingerem van ezektöl a megélhetési parlamenti képviselöktöl! Szánalmas és gátlástalan. Vagy ez volna az un. Antall féle örökség?Na meg Herényi.............!

jébé 2009.11.21. 08:07:22

Ha ez a Dávid-Kuncze kapcsolat kell egy olyan palamenthez, amiben a FIDESZ, jobbik, MSZP trójka mellett jelen legyen még egy párt, hát legyen.
Sok választó mondja ezt: a szükséges rossz.

avram iancu 2009.11.21. 08:23:55

A végén még megérjük, hogy Horn Gyula is az MDF-listán lesz.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.21. 08:24:46

A baloldali pártok marakodnak azon, h hogyan osszák fel maguk között a 20%-ot.

Na jó, legyen úgy, h az mdf-nek is jut belőle 5-6% Kunczéval, ám ekkor - bármit is mondjanak ezek után magukról - csak egyetlen jobbközép párt marad.

A jobboldal szempontjából teljesen mindegy, h mennyire zárnak balra az mdf-ben. De ha tényleg beengedik Kunczét, akkor hatalmas hiteltelenítési lehetőséget adnak ellenfeleik kezébe.

Nem, sztem nem lesz ebből semmi, hanem a Somogyi-Bokros-Dávid tengely viszi majd a kampányt.

Kivlov 2009.11.21. 08:37:28

szánalmas ez az mdf...
remélem nem lesz meg nekik az 5% és mennek a süllyesztőbe. Ilyen "konzervativizmus" nem kell a kutyának sem!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.21. 08:42:44

konzervatív (kb.)= értékmegőrző

Milyen értéket is őriz az mdf?

Segítsen már vki!

Joseph Adama (törölt) 2009.11.21. 09:00:18

@malac69 gerinckutató blogkalandor:
"Milyen értéket is őriz az mdf?"

Egy jó állás, ma már érték. Mdf őrzi parlamenti képviselői helyeit .;)
----

Amúgy hajrá mszp-szdsz-mdf közös miniszterelnök jelölt . Zuhanjatok együtt 4,5 %-ra .:)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.21. 09:17:30

@Joseph Adama:

"Zuhanjatok együtt 4,5 %-ra .:)"

Nm értek egyet! 4,999%-ra! Az már úgy sokkal jobban hangzik;-))

statez 2009.11.21. 09:19:44

Ez az az eset, amikor van egy rakás fuldokló, egyik sem tud úszni, de azért összekapaszkodnak. A hírre ki fog kizárni kit? Dávid Herényit, vagy Herényi Dávidot? Más kizárásra érdemes politikusa ugyanis nem maradt ennek az úgynevezett MDF-nek, mindenesetre a nagyközönség jól fog szórakozni...

Martingál 2009.11.21. 10:00:51

Valaki vegye a fáradságot és olvassa el a kommenteket. Lassan azt veszem észre, hogy a többség egy egypárt parlamentet szeretne a FIDESZ-szel.

Érdekelne, hogy ki mire alapozza azt, hogy ha majd ők jönnek itt tejben-vajban fogunk fürdeni és eljön a Kánaán.

Folyamatosan hülyítik a népet, nem tesznek le semmit az asztalra, programról meg ne is beszéljünk. Úgy viselkednek mint egy óvodás. Bárki bármilyen javaslatot ad az országnak, rögtön rá mondják, hogy ördögtől való.

Egyszerűen hiteltelenek meg komolytalanok. Tényleg ennyire bíztok a csodatevő Orbánba?

Diocles 2009.11.21. 10:20:08

@malac69 gerinckutató blogkalandor:

malacka,

én nem vagyok egy MDF-fan, de tény, hogy Kuncze nevére odamegy az MDF-hez cca 3-4-5% szadis és kiábrándult szoci. Ezt nem tudják Somogyi Zolikával hozni, pótolni.

Jobbról meg már úgysincs mit veszíteniük, szal ez nagyon is racionális döntésnek láccik.

Megindokolni is könnyű, "meg kell menteni a középet", stb. , a lényeg az, hogy cca 6-10% beszopja.

juliusbond 2009.11.21. 11:13:37

és még mindig nem látok senkit, akire szavaznék. Gondolom sokan vannak így az országban, rájuk kellene vadászni...

forrestg 2009.11.21. 11:29:55

Srácok! Mindig megdöbbenek azokon, akik 5%-ot vizionálnak az MSZP-nek. Ismeritek ti kicsit is magyar társadalmat (és nem csak a gép előtt ülő 20/-30-as generációs fiúkat/férfiakat)?
Srácok! Az MSZP-nek igazi mély társadalmi beágyazottsága van. Orbán Viktor elutasítottsága miliós ebben az országban. Az MSZP a tét nélküli EP-választáson gond nélkül hozott 17%-ot.
A 20-25% bármikor garantálható nekik.
Srácok! A 800 ezer egykori párttag és családjuk országában élünk.
Tudjátok menyire gyűlölik a népet a Fideszt???

forrestg 2009.11.21. 11:32:38

Nekünk végképp visszataszító figura Kuncze is meg Ibolyka is. De az országban százezrek vannak megveszekedett anti-Orbán állásponton. Ugyancsak százerek (bár a két tábor közt nyilvánvaló az átfedés), akik Bokros-fanok ("a közgász szekértelem" hamis mítosza.
Tisztán szavazatszerzés céljából egyáltalán nem rossz ötlet egy anti-Orbán + Bokros lista indítása.

forrestg 2009.11.21. 11:33:44

Ne feledjétek, hogy ott vannak az MDF segédcsapatai: Tisztelet Társasága + Hit Gyülekezete. Ezek a kpogtató-céduláknál is jól jönnek.

forrestg 2009.11.21. 11:35:49

@Diocles: mélyen egyet értek érveléseddel. ha valami csoda folytán pár tízezer egykori jobboldali érzelmű kitart az MDF név mellett, az segíthet átlendülni az 5%-on

forrestg 2009.11.21. 11:37:22

@avram iancu: azért ezt megnézném: gyula, amint nem ismer fel senkit, mint kampányarc...

forrestg 2009.11.21. 11:44:05

@juliusbond: a felvetés önmagában nem rossz. tehát elő lehetne állni egy új mozgalommal. Ugyanakkor a tapasztalat mégiscsak azt mutatja, hogy bárminnyire is utálják az mebreke a jelenlegi pártokat/arcokat, mégsem szívesen adják voksukat új arcokra (már csak az 5% alá esés veszélye miatt is).
Egy új mozgalom megismertetéséhez nagy médiafelület kell(ene). Lásd LMP

forrestg 2009.11.21. 11:48:18

@Scaramella va alla guerra: jol összefoglaltad az MSZ(M)P körüli alapvető erkölcsi problémákat, sokban egyetértekveled. Az érdekes kérdés, hogyha lesz tényleg számonkérés, az nem állítja-e az emberek egy részét a szocik mellé ("sajnáljuk a bántottakat" efektus). A magyar nép fura dolgokra képes...

Balt 2009.11.21. 14:29:19

@Martingál: "Lassan azt veszem észre, hogy a többség egy egypárt parlamentet szeretne a FIDESZ-szel."

Jól mondta kovaxxx kartárs: kár kivetíteni a (seholsincs) rémképeket... Igaz is: ne feledkezzünk meg róla, hogy a blogíró az első blogjaiban kívánatos 2/3-ról írt - ami természetesen abszolút demokratikus szabad választások mellett. (Elvégre a választók többségének akarata.) Persze megértem, hogy "onnan" nácinak látszik mindenki, aki nem tolja a 8 páratlan évet produkáló ballib szekerét immár. (Pláne: ha soha nem is tolta, mert kezdetektől átlátott a szitán.)

Balt 2009.11.21. 14:33:15

@Diocles: "én nem vagyok egy MDF-fan, de tény, hogy Kuncze nevére odamegy az MDF-hez cca 3-4-5% szadis és kiábrándult szoci."

Ez bonyolultabb dolog ennél. A maradék MSZP kemény mag szemében aligha lesz vonzó egy Kuncze, és persze ne feledjük, hogy a meghasonlott SZDSZ-ben is csak a zsugorodás jelképe lehet. (Vagy azé kellene, hogy legyen.)

Egy biztos: ez színtiszta politikai hazardírozás, ami kétségtelen, bejött egy párszor, de egy beugrónyi zsetonnal nem lehet mindig all int játszani...

Balt 2009.11.21. 14:34:13

@juliusbond: "és még mindig nem látok senkit, akire szavaznék. Gondolom sokan vannak így az országban, rájuk kellene vadászni..."

Vadásszon rájuk az Újmagyar Gárda! :))

Mézga_Géza · http://autostat.hu/autos-forum 2009.11.21. 15:24:15

ez egy kicsit merész lenne, de simán. bárimre képesek lennének a kis pártok, hogy bennmaradjanak

2009.11.21. 15:40:44

Jó kis poén ez is, köszönöm!:) De ettől még lehet kőkemény valóság, és igaz, amiről a poszt szól. Tetszik, hogy ez a 13. poszt..:D

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.21. 16:16:48

@=Egyes kommentekre:

Persze lehet prostizni Ibolykát, de azért azt se felejtsük már el, hogy az "IGAZI" (alapító, az antalli ökörséget ápoló) MDF-esek MOST éppen a jó meleg FIDESZBEN jutalom-üdülnek...
Ők tehát nem prosik, "csupán" kitartottak.

((gykv. de nem "valami mellett", hanem "valaki által";))

tiborc2008 2009.11.21. 16:20:54

Az antalli ökörségre nem kellene büsznének lenni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.21. 16:33:16

@kovaxx: "aki az MDF-re szavaz az a bolsevik utódpárt MSZP szekerét tolja egyúttal. Így az MSZP-s szavazótábor osztódik tovább reméljük egyik sem jut be."

Ritka "értelmes" mondat volt!
(gykv. "szekerét tolja" de épp ettől "nem jut be")

Azok kedvéért, akik még nem láttak valódi élő bolsevik pártot, elmondom, hogy a legfőbb jellemzőjük, hogy a vezetőjük a párt éléről csak kihalhat:
Lenin, Sztálin (Hruscsov csak 1 szabályerősítő kivétel volt;) Brezsnyev, Andropov, Csernyenko. (Gorbi meg csak ügyesen túlélte a Pártot;))

Namost talán nem nehéz ezek után rájönni, hogy IDEhaza akkor MELYIK pártnak is van "bolsevik-jellege"?!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.21. 16:41:56

@Balt: "kívánatos 2/3-ról írt - ami természetesen abszolút demokratikus szabad választások mellett. (Elvégre a választók többségének akarata."

Ezzel önmagában SEMMI gond.
Csupán csak az ami kupán csapna, ha ezzel a 2/3-al úgy átformálnák a felhatalmazást ODAADÓ választási rendszert, hogy legközelebb már jóval nehezebb legyen azt visszavenni.

Mind ha a focimeccs 2. félIDEjét már MÁS szabályok szerint játszanák le, hogy a vesztésre álló ellenfélnek a szünet után ne lehessen EGYENLŐ esélye kiegyenlíteni.

Arivistus 2009.11.21. 22:23:32

@1.szolo (B.A.): És hogy alakítanák át?

- Hallottam olyat hogy a köztársasági elnök hatalmát növelik --> ha a következő választáso(ko)n nem ők lesznek erősek akkor ez majd másoknak fog kedvezni.

- Hallottam olyat hogy szavazati jogot adnak a határon túliaknak. Mégis mennyi határon túli magyar van még, aki nem asszimilálódott be az ottani többségbe? És mennyit érdekel a magyar politika annyira hogy elmenjen szavazni?

- Hallottam olyat is hogy a választási rendszerben növelik a legerősebb felé torzítást. Megint, ha nem ők lesznek legközelebb a legerősebbek akkor ez visszafelé fog elsülni.

Szóval hogyan?

kovaxx 2009.11.22. 00:06:04

@1.szolo (B.A.): "(gykv. "szekerét tolja" de épp ettől "nem jut be")"

A küszöb miatt nem jut be az MDF te szerencsétlen.

Tudod az az 5%-os limit a Magyar Országgyűűlés által megszabott ami már számtalan pártot kizárt a parlamentből sokukat 4.xx %-kal.

Az MSZP-nek 2-3 felé kéne osztódnia ahhoz hogy ne jusson be, mert az ábra szerint még mindig van néhány agyament zokni/ bolsevik őskomcsi aki rájuk szavaz még mindig. ,
Aki hajlandó a börtöntöltelékek pártjára és vezetőjükre egy állampárti cenzorra szavazni.
Aki nem látja honnan hova jutott az ország az elmúlt 8 évben és ebből képtelen kiszűrni az idő múlásával, technológiai haladással kapcsolatos változásokat. (Pl ma mennyivel több/ jobb mobilom van mint 2002-ben igen bmeg de az érintőképernyős mobilt azért nem Fletó találta fel...)

Magyarul a szellemi visszamaradottak, a tájékozatlanok, az ideológiailag kommunizmus felé elhajlók, és egyéb szellemi toprongyoknak következtében MÉG MINDIG van olyan aki hajlandó lenne MSZP-re szavazni. Sajnos végső soron ez csak a megfelelő alternatívák hiányának is betudható, alapítani kellene jó pár tisztességes pártot a mostani MSZP SZDSZ tolvajbandák helyére. Ezek ezermilliárdos nagysegrendben károsították meg az országot, hihetetlen mértékben lopnak most is ma is.

"Ahol felbukkannak ott lopás esik Metró: lopás. MÁV: lopás. Posta: lopás. Autópálya: lopás. BKV: lopás. Villamos művek: lopás. Margit híd: lopás. És ez itt, a hetedik kerület: lopás."

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.22. 00:16:31

@Arivistus: "növelik a legerősebb felé torzítást."

Ez egy meglehetősen eufemisztikus megfogalmazás...
Pl. ha van 10 induló egy helyért, akkor az a "legerősebb" érhet akár 1 pontot is, a másik 9 meg összesen 8-at, de egyenként <1-et. Tehát relatíve látszólag az az 1-es maga az ERŐ, de valójában sehol sincs a többiek össz 8 pontjához képest (="társadalmi támogatottság"!).

Szóval hogyan is? Lazán:
- HA CSAK "egyéni" ((valójában az is pártkatona!)) körzetek lesznek, akkor a mai "demokratikus" szabályok szerint a 2. fordulóban elég már 25% részvétel is, és a legföljebb lehetséges 6 továbbjutó közül nyerhet a "legerősebb", tehát akár 5%-nyi szavazattal is!!! (3 indulónál 9%, 2-nél 13% elég!) Mellesleg még 100%-os "álom" részvétel esetén is SIMÁN el lehet vinni egy körzetet 16%-nyi "erejű" szavazattal... :((-öt másik induló elől))

Tehát addig nem törvényszerű az a "visszalövés", ameddig a Fidesz MPSZ """többség""" nem esik 16(-13-9-5)% alá... (=4-5- ciklus)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.22. 00:39:29

@kovaxx: "A küszöb miatt nem jut be az MDF te szerencsétlen."

TE EZT írtad: "reméljük egyik sem jut be."

Én pedig nem az MDF miatt tartom logikátlannak ezt a mondatodat:
"aki az MDF-re szavaz az a bolsevik utódpárt MSZP szekerét tolja egyúttal."
Lefordítva magyarra:
"aki az MDF-re szavaz az ezzel az MSZP-t segíti be (pláne!:) egyúttal."

Még két apróság:
- "bolsevik" tipusú az a párt, amelynek "örökös" elnöke van...
- "az ideológiailag kommunizmus felé elhajlók"-nak ott van Thürmer Munkáspártja, amely mellesleg mindig a Fidesszel egyformán népszavaz.
Ez van...
+Szánalmas az mszp-t EGYSZERRE lekommunistázni ÉS lenagytőkésezni IS!
IDEje lenne választani...

kovaxx 2009.11.22. 01:04:08

@1.szolo (B.A.): Aki az MDF-re szavaz, az egy potenciális szövetséges / koalíciós partneren keresztül az MSZP-t erősíti ugyanúgy ahogy ann az SZDSZ esetén. Ez talán nyilvánvaló is lesz, még a magadfajta szellemi gyengék számára is ha Kuncét beveszik.

Ettől teljesen független, hogy reméljük a küszöb miatt sem SZDSZ sem MDF nem jut be.

És attól is hogy az MDF így az MSZP-től fog elvenni szavazatokat, azt a tábort fogja megosztani még jobban.

Az MSZP mindenképp bejut, csak osztódással tudná magát leküzdeni a küszöb alá.

"+Szánalmas az mszp-t EGYSZERRE lekommunistázni ÉS lenagytőkésezni IS!"

Ideológiájában, történelemszemléletében ahhoz az oldalhoz vonzódik, Leninhez, Sztálinhoz, Kohn Bélához, Rosenfeld Mátyáshoz, Csermanek Jánoshoz.

Ettől teljesen független, hogy ma milyen gazdaságpolitikát követ. Mellesleg tőlem nem fogod hallani, hogy nagytőkésezem őket, a mértéktelen korrupció, lopás ami engem zavar.

"Ahol felbukkannak ott lopás esik Metró: lopás. MÁV: lopás. Posta: lopás. Autópálya: lopás. BKV: lopás. Villamos művek: lopás. Margit híd: lopás. És ez itt, a hetedik kerület: lopás."

MoxNox 2009.11.22. 01:50:40

Milyen irónikus, hogy a parlamenti küszböt lényegében az MDF és az SZDSZ emelte anno 4-ről öt százalékra még anno a sok kis párt idejében, a "parlamenti stabilitás érdekében".

Martingál 2009.11.22. 12:44:48

Nem vagyok sem MSZP, sem SZDSZ párti. Tény, hogy eléggé elkúrták az ország teljesítményét, DE... ÚGy nem lehet bármilyen reformot sem lenyomni az ország torkán ha van egy felelőtlen és demagóg ellenzék aki hülyíti az embereket és mindenre csak nemet mond. Természetesen alternatíva nélkül...

Azok az emberkék - akik vagy fizetett Fidesz aktivisták, vagy egyszerűen csökkentett szellemi képességűek - nem gondolnak bele, hogy azzal, hogy egypárti maximum kétpárti (egy gyenge MSZP-vl) parlamentet kívánnak, visszasírják a rendszerváltás előtti időszakot. Tényleg azt hiszitek, hogy Orbán és csapata a megmentője lesz az országnak? Mire alapozzátok ezt a megelőlegezett bizalmat?

Ennyire nem lehetünk vakok azért... Senkinek sem jó az egypárti parlament. Legyen egy egészséges 4-5 párti parlament és egy megfelelő kompromisszumokon álló koalició. Nem kellenek a diktatórikus módszerek...

imres 2009.11.22. 14:14:34

No de miért is gondoljuk azt, hogy Kuncze nem megélhetési politikus?
Volt(?) pártja(?), amelyik 2008-ig a közélet, a gazdasági, pénzügyi élet befolyásos szereplője, a külhoni befektetők kedvelt magyarországi lobbistája.
Látjuk, a napokban lezajlott Sláger-Danubius kontra új adók meccs utózöngéit, nagyköveti tiltakozással, kivonuló befektetővel. Miközben tudjuk, hogy a frekvenciaszerzési módszerek akkor és most hasonlóképpen zajlottak. Csak akkor az SZDSZ befolyása 90 %-on állt (ez nyilván túlzás).
Én simán el tudom képzelni, hogy Kuncze gazdasági, pénzügyi elkötelezettségei - nevezzük szemérmesen poltika iránti mérhetetlen szerelemnek - olyan kényszerítő erőként működnek, hogy kénytelen (volt) párttársaival együtt tovább húzni az igát, hiszen megbízóiknak nem ezt ígérték.
Azt hiszem, Kuncze egy sima megélhetési politikus - no nem abban az értelemben, mint egy megélhetési bűnöző, aki az életéért küzd.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.22. 16:28:26

@MoxNox: "küszböt (...) anno 4-ről öt százalékra"

Méghozzá akkor is leginkább az "MSzMP" 3,68%-os eredménye miatt...
De utána még több irónia is következett:
1. a Munkáspárt SOHA nem lépte át a 4%-ot SEM:)
2. de MÁS párt is csak egyetlen egy alkalommal végzett a 4-5 közötti sávban! (MIÉP 2002)

Ezért tehát igazán kár volt nekik "parázniuk" anno.

Arivistus 2009.11.22. 16:32:15

@1.szolo (B.A.):

Három nagyobb párt van az országban, tehát a te általad hozott példában 33%-ra kell esnie a Fidesznek.

És nem kell félned attól hogy a Fidesz népszerűsége nem fog leesni. Abból amilyen helyzetben van az ország egy brutális megszorítás következik.

Persze elméletileg nem kizárt hogy tartanak egy kis osztogatást, lesz egy kis népszerűségi politizálás, és átnevezik magukat MSZP 2.0-ra, de ennek nem látom nagy esélyét. És még ha így is tennének, a gazdaság és a versenyképesség már olyan szinten van hogy nem viselne el még egy ilyen időszakot. A gazdasági összeomlás lehetősége egyszerűen túl nagy.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.22. 18:53:01

@Arivistus: "És nem kell félned attól hogy a Fidesz népszerűsége nem fog leesni."

Bocs, de én nem is ettől félek:)

Emlékezz rá, mekkora zúgás volt, hogy a népszerűségét vesztett MSzP kormányát képtelen volt(van) leváltani az "új többség"!
És ez még a MOSTANI rendszer szerint történt...

Namost ha a Fidesz MÉG a 2/3 birtokában meglépi a tisztán egyéni rendszert, (a mostani antidemokratikus előírásainak a megtartásával!) akkor hiába esik le a szavazatszáma "33%"-ra, 2014-ben elméletileg 16% IS simán elég lenne a 100%(!) mandátum megszerzéséhez, feltéve, hogy a TÖBBI "nagy" párt 1%-kal gyengébb marad nála...

Mégegyszer leírom IDE, hogy egy 25%-os MÉG ÉRVÉNYES 2. forduló 3 párttal "9+8+8"% szavazattal MÁR nyerhető!
Na persze ez látszólag "34-33-33"%, de csak a megjelenő 25%-hoz viszonyítva...

Persze LEHET azt mondani, hogy CSAK az aktív, "ügydöntő" részvétel számít, de ha "társadalmi támogatottság"-ban gondolkodunk, akkor ez már jóval kevésbé állja meg a helyét.

2009.11.22. 19:45:07

@MoxNox: a jövőbe láttak!:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.22. 20:38:54

@Letícia: - de mondom, hogy rosszul:))

Csak egyetlen egy alkalommal végzett BÁRKI is a 4-5% közötti sávban! (MIÉP 2002)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.23. 02:31:05

@kovaxx: Bocs, de ahol én néztem, ott ők 3,90%-nál megálltak. Ez legfeljebb "kerekítve" lehet 4%, de itt nem erről volt szó, hanem akik át is lépték.

((pótlólag írom IDE: a MIÉP 4,37% volt, amikor kiesett))

Lord Kilburn 2009.11.23. 23:27:51

@kovaxx: @1.szolo (B.A.): Szolonak van igaza. Hogy további információval is szolgáljak: a 4%-ot 98-ban a Munkáspárt még jobban megközelítette, mint 2002-ben a Centrum. Ők akkor 3,95%-ot kaptak.
süti beállítások módosítása