Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:06

Ahogy közeledik a választás, láthatóan a média is egyre jobban figyel a politikára. Az nem meglepő, hogy a pártos (értsd: politikai célok alapján értelmezhető) sajtó fokozottan figyel a kenyéradó gazdák érdekeire és egyszersmind a politikai ellenfelek viselt dolgaira, de még a bulvárban is többet látni mostanában a politikusokat. Ahogy Mesterházy Attila szakállvesztése keresztül-kasul bejárta a magyar sajtót, sokakban merülhetett fel a kérdés: vajon mennyiben tud változtatni a mostani erőviszonyokon a média növekvő aktivitása?

Anélkül, hogy hosszas médiaelméleti fejtegetésekbe kezdenék, fontosnak tartom rögzíteni: a média jellegénél fogva a torzítás intézménye. A legszebb szándékkal és az objektivitásra törekvés maximuma mellett is akaratlanul torzít a szelekció alapján összerakott kép. Ráadásul az esetek jelentős részében nem is ilyen semleges, nemes célok mozgatják a hírszerkesztőket, amikor döntenek, hogy éppen merre és mire irányuljon a reflektorfény. Amikor tehát a világ dolgaira vonatkozó tudásunk többsége a médiából származik, okosabban tesszük, ha túlzott naivitás helyett inkább jó adag szkepszissel vágunk neki a tájékozódásnak.  Miután azonban ez a kétkedés egyelőre nem a magyar választó legfontosabb jellemzője, sokan féltik a média befolyásától az átlagpolgárt.

A félelem nem teljesen alaptalan, még akkor sem, ha a negyedik hatalmi ágról szóló okfejtések messze állnak a valóságtól (többek között azért sem hatalmi ág a média, mert szerencsére nincs szankciórendszere, ha nem vagyunk hajlandók azt gondolni a dolgokról, amit sugalmazni szeretne). A média – azon túl, hogy képes kijelölni a „fontos” témákat - valóban alkalmas lehet a vélemények megváltoztatására is, s ez a befolyás politikai jelentőséget ad az intézménynek.

Mindezzel együtt a mai magyar állapotok esetében az állításom sokkal gyengébb: a média jelentős változásokat most nem tud elérni. Három okból sem.

Egyrészt, mert ma már annyira plurális és szegmentált, hogy nincs esély az általános politikai manipulációra. A mai magyar médiában két modell működik: a pártos sajtó leginkább a saját tábor megerősítésére alkalmas (a „beteges” politika-fogyasztókat kivéve csak ők nézik, olvassák és hallgatják), s ennek megfelelően teszi is a dolgát, míg a kereskedelmi és bulvár média inkább egy általános politika-ellenességet gerjeszt, valamint tudatlanságával és felkészületlenségével a szlogenek szintjére szorítja a politikai kommunikációt. Előbbi nem képes arra, hogy a bizonytalanokhoz és az ellentáborhoz elérjen, ügyei és témái – erre számos példa van – az esetek többségében nem jutnak túl a baráti orgánumokon. Utóbbi ugyan elméletileg alkalmas lehetne arra, hogy táborokon átívelő módon hasson, de láthatóan erre sem szándéka, sem felkészültsége nincs. Miközben a korábbi választásokon a baloldal reménykedhetett abban, hogy a hozzá közelebb álló – természetesen messze nem egységes - kereskedelmi média majd segít, most ennek nem látom a feltételeit.

Itt érünk el a másik fontos okhoz. A választás előtti politikai aszimmetria (az MSZP esélytelensége) miatt a média ezen szereplői számára egyszerűen nem éri meg „érzelmi”, azaz „politikai” döntést hozni, a „kereskedelmi” racionalitás pedig azt diktálja, hogy próbáljanak meg a hatalom új birtokosainál minél kevesebb rossz pontot szerezni. Így aztán a kereskedelmi média is igyekszik adni a látszatra, s leginkább akkor van elemében, ha mindenkit egyformán ostorozhat.

S végül a harmadik ok. Miután időnként magam is vendége vagyok ilyen-olyan műsoroknak, a saját bőrömön tapasztalom, hogy a politikai jellegű műsorok egy részében olyan színvonalesés következett be, hogy mára szinte nincs semmilyen tétje a szereplésnek. Minimálisra fogyatkozott azon műsorok és műsorkészítők száma, amelyek és akik képesek lehetnek váratlan, meglepő, érdemi eseményekre. A beszélgetések többsége unalmas, megúszós, a riportalanynak semmilyen megterhelést nem jelent, hogy a már a következő kérdésen gondolkozó vagy a szerkesztői utasításra váró riportert kizökkentse, s ezzel „eltanácsolja” a keménykedéstől. A gyakran nyilatkozó politikusok annyival felkészültebbek a politika eseményeiből és tényeiből, hogy a láthatóan más szempontok alapján kiválasztott, időnként a tartalmi hiányosságokat erőteljesnek látszó stílussal kompenzáló műsorvezetőknek esélyük sincs érdemben érvelni. De nem is ez a céljuk. Így aztán veszélyt sem jelentenek.

Összefoglalva: a mostani kampányban a magyar média csak szép színes bokréta lesz a politika kalapján. Aki okos őrkutyára vágyik, ne itt keresse.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr971567494

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Török Gábor blog: Mire lehet képes a média? 2009.12.02. 05:06:16

Török Gábor szerint sem negyedik hatalmi ág a média. Szerintem minden olyan eszköz, mely lényegesen befolyásolni tudja a dolgok alakulását az gyakorlatilag hatalom. Szokták mondani, hogy a média csak befolyásolni tud. Ez így van. A média befolyásol és ...

Trackback: Török Gábor blog: Mire lehet képes a média? 2009.12.02. 05:06:16

Török Gábor szerint sem negyedik hatalmi ág a média. Szerintem minden olyan eszköz, mely lényegesen befolyásolni tudja a dolgok alakulását az gyakorlatilag hatalom. Szokták mondani, hogy a média csak befolyásolni tud. Ez így van. A média befolyásol és ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2009.12.02. 23:14:29

Mire lehet képes a média?

Van 2 drb ivarérett állampolgár.
Az 1 es szinte csak az X oldali tv-t nézi és az X oldali újságot olvassa.

A 2-es az ellenkező színűt nézi ill. olvassa.

Az Univesum Géniusa 1 hazug Senkiházy.Állítja az egyik media.

A Patás,már magzat korában is hazudott,azóta is.Állítja a másik oldal.

Az 1-es számú ivarérett az egyik állítást elhiszi a másikat nem.

A 2-es számú,az egyik állítást elhiszi,a másikat nem.

Erre biztosan képes.

6.Lenin 2009.12.02. 23:22:37

@sofalwy:

Én értem,mit szeretnél,egyet is értek vele,de az a fránya gyakorlat,sajnos,általában másként működik,pláne Abszurdisztánban.

Hogy megfordítható még?Hát...???

A trend,sokadszorra sajnos, mást mutat.
Az igény oldallal van szerintem a fő gond.A média így alakította/formálta,másra ne is legyen.

6.Lenin 2009.12.02. 23:31:16

@sofalwy:

Igen,ez a H1N1 nagyon csúnya ügy ,főleg a körülötte kialakult zűrzavar.
A vírus ellen még lehet is védekezni,de a másik ellen sokkal nehezebb.

sofalwy 2009.12.02. 23:37:41

@6.Lenin: Vagyok olyan naiv, hogy azt gondolom, lehet másként. Nem azt mondom, hogy megfordítható, mert azt a politika végezné el, "láss csodát" módon a maga képére formálva. Tán a mostani mozgolódások ilyen fordulatokat jeleznek.

Nagyon nagy igényt lehet regisztrálni a nézői oldalon. Nagy az éhség a TARTALOM-ra. Hátha lesz olyan kényszer a világmegváltóinkon, hogy engednek ennek az igénynek. Ha nem fognak engedni, a maguk televízióit pusztítják le olyan mélyre, hogy már hiába meredeznek majd a képernyőn. Ez tán működhet. Rengeteg tehetséges fiatal és ugyanennyi tehetséges tapasztalt ember lenne képes TARTALMAT okozni akár az MTV-ben, akár a Dunában. Ezek az emberek nem újságírók a mai értelemben. Ismernek műfajokat és képesek szellemi munkát végezni, melynek eredménye film, mozgókép, színház, zene, természetfilm, ismeretterjesztés, oktatás, tv játék lehet. Ezek nem kádárista fogalmak. Ezek műfajok, amiket sajnos az ántivilágban a kevéssé szabad közegben is jobban csináltak, mint a mostani végtelenül szabadban.

sofalwy 2009.12.02. 23:51:00

A politikusoknak van néhány éve, hogy az előbbiekben jelzett felfedezést megtegyék és átengedjék a műsoridő nagy részét a Tartalomnak. Tehetik, hogy bekövesítik a képernyőt és az öltöny-fehéring-ízléstelennyakkendő alapképben cserélődő beszélőfejekbe fullad az a technikai vívmány, hogy televízió. (Bocsánat, a hölgyek legalább színesen és formailag fantáziadúsabban jelennek meg!) Az Internet némi technikai fejlődés után képes lesz pár éven belül tartalmakat közvetíteni frekvenciák - azon élősködő politikusok nélkül. Az még nagy kérdés, hogy képes lesz-e társadalmunk arra, hogy minőségi tartalmak is felkerüljenek a sok zöldség mellé. Mindenesetre egyre nagyobb lesz az esélye a tartalomnak és egyre érdektelenebbek lesznek nagyjaink. Most még dönthetnek jól...

6.Lenin 2009.12.02. 23:54:54

@sofalwy:

Amikor megjelent a televízió,lelkendeztem,itt az eszköz,ami által a tudomány,művészet,a tudás,ismeret még a legeldugottabb sarkába is eljut a Földnek.
Mindenki számára hozzáférhető minden információ.Nem beszélve a netről.

Nos,miről szól a tv,a net?

Kéne egy feleség?Még felsorolni is hányingert kelt.Nagyon kis % a valódi érték.
Ismét,sajnos.

6.Lenin 2009.12.03. 00:03:18

Jó éjt!
Bocs,jó reggelt.

sofalwy 2009.12.03. 00:07:53

A "kéne" típusú műsorok kivédhetetlenek - ahogyan a rájuk vonatkozó igények is. Amerikában ezek voltak a kezdeti televíziók, aztán mégis megjelent a PBS, ami jobb műfajokat vetít. Nálunk még megvan a minta, nem kellene veszni hagyni. A nézők zömében passzívak. Azt néznek, amit az arcukba tolnak. Szabad nekik jobb anyagot is kínálni. A mai "médiaszakértők" zömében egekbe emelik a "nézettség" mérőjét. Az nem kell, amit néznek. Csak hát ez manipulálható - mármint, hogy mire animálom azt a figyelmet. Úgy működik ez, mint a gyerek a családban. Ő csak csokit és cukrot kérne reggelire, ebédre, vacsorára. De ha csak nyalánksággal táplálnánk, hát csenevész és beteg lenne, ha túlélné. Ezért tukmálunk belé rántotthúst, főzeléket, salátát, pacalpörköltet, stb... Ez a szellemi ennivalónál sem működik másként.

sofalwy 2009.12.03. 00:09:20

Bocs: helyesen "az nem kell, amit nem néznek"

radala 2009.12.03. 09:10:20

@dimitrij: mádia hiszti.
Az oltás sztori a szocik legeslegnagyobb sikere. 20 x annyian oltották be magukat Mo, mint A és a vakcina 2x olyan hatásos (egyszer kell oltani).
Ez az egész egy szimpla hiszti, fogalmam sincs milyen gyakorisággal halnak meg terhes nők, de terhesnek lenni az egy veszélyes üzem...
Ma már 2 millió ember van beoltva.
A legnagyobb szerencse, hogy ezek a szocik még az objektív sikereiket (nincs több, mint ez az egy) is képesek félrekommunikálni.
Tévedések elkerülése végett, szerintem a helyzet az, hogy a szocik még mindig sokkal jobban kommunikálnak, mint bármi mást.

radala 2009.12.03. 09:15:13

@1.szolo (B.A.): Jézus Mária, ki gyilkolta karakter, kit?
GyF egy szimpla pszichopata ezt azért minden értelmes embernek be kéne látni. Nem szívesen jönnék a családi hátterével, de sajnos be kell látni, hogy ekkorát nem lehet egy generáción belül ugrani, mert súlyos személyiségtorzulásokhoz vezet.
OV is hatalmasat ugrott, de messze nem akkorát, mint GyF.

dimitrij 2009.12.03. 09:38:14

@6.Lenin: hibás értelmezés. a tv éss az internet lehetőséget biztosít arra, hogy dönts, mi is érdekel téged: a bulvár szar, a politikai cirkusz, sport, ismeretterjesztés, vagy mi? nem kell a hírportálokat látogatni, és nem kell a pártmédiát nézni-hallgatni-olvasni, lehet tematikus tartalommal is foglalkozni (sport, tudomány, gasztronómia stb.) az ne a más felelőssége legyen, ha te az rtl-re, benkő műsorára kapcsolsz, nem mondjuk másra.

jól kell választani, ennyi. :)

dimitrij 2009.12.03. 09:53:50

@radala:

"Az oltás sztori a szocik legeslegnagyobb sikere. 20 x annyian oltották be magukat Mo, mint A és a vakcina 2x olyan hatásos"

sikernek nem nevezném ezt, inkább teljes kudarcnak. nem taglalom sofalwy kolléga elég jól leírta az aggályokat, ha akarod megérted, ha nem nem.

"Ez az egész egy szimpla hiszti, fogalmam sincs milyen gyakorisággal halnak meg terhes nők, de terhesnek lenni az egy veszélyes üzem..."

érte: lövésed sincs semmiről se, de hatáorzott véleményt formálnál olyan kérdésben amihez egyrészt nem értesz, másrészt nem is foglalkoztál vele érdemben, harmadrészt bebizonyítottad, hogy nem vagy képes átérezni az érintettek helyzetét. gratulálok...

radala 2009.12.03. 10:16:57

@dimitrij:
Akár érthetnék is hozzá (biológus a szakmám, tehát nem arról beszélek, hogy hülye vagyok, inkább csak egy kicsit szerény:-)), akár utána is nézhetnék, de nem fogom ezzel elszúrni az időmet.
Arra akartam utalni, hogy baromi sok nő hal meg terhesség/szülés közben. Ez mind iszonyú tragédia, de ettől még nem kellene benne lennie a hírekben.
Az, ha egy hír egy országban aránytalanul fontosabb, holott semmi nem indokolja, az számomra azt mutatja, hogy a dolog hiszti.

A kommunikációhoz annyit (és ez az iszonyatos hibája Székelynek), hogy én korábban soha nem hallottam egyetlen egészségügyi minisztert sem úgy beszélni, mintha ORVOSI kérdésekhez értene. Pl Mikoláról is csak most derült ki számomra, hogy infektológus, sosem hallottam, hogy valaha is tanácsokat osztott volna arról, hogy ki oltassa be magát. Szerintem ilyet egy miniszter akkor sem tehet, ha mondjuk korábban szakember lenne.
A miniszter egy politikus, aki nem ad szakmai tanácsot senkinek, hanem kussban van szakmai ügyekben.
Az a baj, hogy a szocik buták és nagyképűek.
Nagyon jó dolog, ha mindenki beoltatja magát, lehet, hogy így Mo-n nem 1500 hanem 100 ember fog meghalni H1N1-ben Ausztriában meg meghal mind az 1500. De ettől még az osztrákok 10 évvel tovább élnek. Közben Mo 5000 ember hal meg aki, ha időben sorra került volna itt-ott, akkor élhetne.
Akkor most miről beszélünk? Az emberek olykor-olykor ilyen olyan okokból meghalnak. A H1N1 meg egy kicsi epizódocska.

forrestg 2009.12.03. 11:25:54

@radala: uncsi lehet, ha dicsérlek, de megint nagyon egyetértek Veled: "GyF egy szimpla pszichopata ezt azért minden értelmes embernek be kéne látni." Mélyen elkeserítő továbbgondolni, hogy egy nagy tömegekkel bíró párt ezt az embert támogatja, magát a magyar értelmiség krémjének tartó csoport szintén, és milliók szavaznak rá.
Ez is pontos: "Az a baj, hogy a szocik buták és nagyképűek."

radala 2009.12.03. 11:28:45

Újabb érdekes kérdés, szerintem a médiához is kapcsolódik.
Továbbra is foglalkoztat ez a hitelesség kérdése és talán meg is találtam, hogy hogyan próbálják ezt mérni. A fogoly dilemma játékkal. Valami olyasmit kezdek gondolni, hogy nem elég, hogy a hazugok a saját renoméjukat rontják, de talán az is igaz, hogy mindenkiét, mert általánosan romlik az emberek bizalma.
Sokszor szoktam csodálkozni azon, hogy miért ítélik meg az emberek egyformán negatívan a kormányt és az ellenzéket, illetve hogyan van az, hogy általában attól mert az egyik párt népszerűsége nő, attól még mondjuk az ellenzék megítélése továbbra is rettentő (tekintsünk el attól a nagyon is életszerű helyzettől, hogy valóban rettentő).
Az, hogy az ember kire szavazna az egy nagyon egyszerű kérdés, egyszerűen általában a másikra, mint akit utál. Viszont ez még nem jelenti azt, hogy vele elégedett is lenne. Nem úgy van-e, hogy folyamatosan romlik a politikusok megítélése 90 óta? Nem azért nincs-e soha visszaút az elveszett szavazatoktól, mert folyamatosan fogy a bizalom, így a folyamatosan fogyó bizalomból nem juthat újra annak akitől elfogyott.
Azt gondolom, hogy a helyzet úgy áll, hogy bizalmat visszaszerezni a mai MO-n nem lehet, akkor lenne erre bárkinek esélye, ha újra elkezdene valami javulni és elkezdene új többlet bizalom megjelenni a piacon.
Eszembe jutott egy megdöbbentő dolog.
Nem azért nyert-e az mszp 2002-ben, mert a Fidesz túl jól csinálta a dolgát és új bizalom jelent meg a piacon, amit a szocik Medgyessyvel baromi jól föl tudtak szippantani. Ha 2002-ben nincs az a fene nagy reménykedés, hogy a dolgok jó irányba mennek, akkor nem lehetett volna visszaszerezni a már egyszer elvesztett bizalmat.

forrestg 2009.12.03. 11:29:13

@radala: nagyon örülök, hogytöbbször is Ausztriát hozod fel pozitív példának. a legtöbb magyar annyit lát, hogy ők gazdagabbak, mint mi. ahányszor ott járok, engem elsősorban olyan dolgok ragadnak meg, ami a legkevésbé sem pénzkérdés, hanem emberi hozzáállás, ott működik, itt meg nem (kedvenc példáim egyike az iskolák előtt tömegével leláncolás nélkül ott álló biciklik...).
a másik megdöbbentő: ha jön az expresszvonat Bécsből, akkor a határig szépen szól a hangszóróból az utastájékoztatást (németül és angolul), majd amikor a határon felszáll a magyar személyzet, onnantól egy hang sem (pedig a technika változatlan)

radala 2009.12.03. 11:32:05

@forrestg: valóban uncsi:-)
Főleg mert ez a két legszélsőségesebb kijelentésem. Egy értelmes ember nem mondhatja ki nyilvánosan, amit gondol:-) Nagyon nem helyes dolog GyF-et le pszichopatázni a szocikat meg le butázni. Főleg mert lehet, hogy a szocik nem is buták, hanem gonoszok:-)

dimitrij 2009.12.03. 11:39:29

@radala:

"Az, ha egy hír egy országban aránytalanul fontosabb, holott semmi nem indokolja, az számomra azt mutatja, hogy a dolog hiszti."

ez viszont nem, vagy nem csak a politika felelőssége, hanem minden a kérdésben - gyakran teljesen megalapozatlan - véleményt formálóé, és azé a közegé, ami publicitást ad ennek, tehát a médiáé.

egyébként nem hiszti, teljesen megalapozottak a félelmek, ha csak 1, vagy 2 embert meg lehet menteni akkor meg is kell tenni, ha kismamákról van szó, akkor hatványozottan igaz ez. persze a kommunikáción lenne mit javítani, mert hatékonytalan.

és azzal sem értek egyet, hogy egy miniszter csak politikusként szólalhat meg, ez szerintem hülyeség. adjon tanácsot, ha ért hozzá, ha nem, akkor tényleg maradjon csendben. :)

radala 2009.12.03. 11:40:33

@forrestg: Valóban annyi a különbség, hogy gazdagabbak. Az más kérdés, hogy pont az általad is említett apróságok miatt lettek gazdagabbak, mondjuk én Bécsben még nem láttam lezáratlan biciklit:-)
Szerintem egyébként egy magyar soha nem fog "fölnézni" az osztrákokra, mert nagyon nem olyanok, mint a magyar ideál. Ezek itt nem akarnak semmiben a legjobbak legszebbek lenni, csak azt szeretnék, hogy minden működjön jól. A metróik túlnyomó része le sem megy a föld alá. Még arra is képtelenek, hogy az új villamosaikhoz megemeljék a peront, inkább olyat vesznek, ami együtt tud járni a régivel és egyszerűen kiírják, hogy mikor jön a következő akadálymentes villamos. Egyszerűen képtelenek arra, hogy világvárost építsenek, és, ami a legszörnyűbb még az is lehet, hogy ez soha az eszükbe sem jutott. Mondom mucsa.

radala 2009.12.03. 11:49:51

@dimitrij: Ne adjon tanácsot, mert éppen nem szakember, vagy akkor minden interjú előtt mondja el, hogy bocsánat véletlenül értek hozzá.
Ha én meghallok egy EÜ minisztert, akkor arról azt gondolom, hogy valószínűleg 20 éve politizál csak és azóta nem olvasott semmit. Senki nem várhatja el tőlem, hogy azzal szúrjam el az időmet, hogy kiderítsem, hogy melyik hülye politikus mi a francért azt a tárcát viszi amelyiket. A megoldás tehát az, hogy annyit szerepel, hogy "Hölgyeim és uraim, kérem engedjék meg, hogy bemutassam önöknek XY tisztifőorvost".
Soha senki egyszer sem mondta (legalábbis nem a Kossuthon (amikor hallgattam)), hogy a kismamák meg fognak halni, arról volt szó, hogy a láz veszélyes a magzatra. Az nekem tök új, hogy a terhes nők a legyengült immunválaszuk miatt veszélyben vannak.

radala 2009.12.03. 11:57:43

@radala: Ja nem tudom érthető voltam-e, egy normális országban adjon tanácsot, de ne egy olyan országban, ahol mindenkinek hisznek csak neki nem.
Az egész influenza dolgot azért hoztam föl 100 hozzászólással korábban, mert a hitelesség tökéletes (már irracionális) hiányát akartam illusztrálni. Bocsánat, hogy elfajítottam a témát:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.03. 12:01:06

@dimitrij: "nem hiszti, teljesen megalapozottak a félelmek, ha csak 1, vagy 2 embert meg lehet menteni akkor meg is kell tenni"

- érdekes, hogy 1-2 embert megmentenél az oltás mellékhatásaitól, de 10-20 embert nem mentenél meg a "malacnátha" szövődményeitől...

A hisztiből egy kis ízelítő:
(-bocs, de csak így e-mail-vírusként kaptam:(

"Az Omninvest oltóanyaga teljes virusos oltás, ami azt jelenti, hogy a jó esetben elhalt teljes vírust, az őt körülvevő anyagokkal együtt tartalmazza. Ez ma már korszerűtlen és veszélyes, mert csak tisztitott halott virust szabad beadni.

A vakcina thimerosal-t tartalmaz. A thimerosal, amit magyar nyelven tiomerzálnak kell nevezni, egy higanytartalmú szerves vegyület, ami a szervezetben etilhigan-nyá és tiosaliciláttá bomlik. 1930 óta használják tartósitószerként oltásokban és gyógyszerekben a baktériumok és a gombák elszaporodása ellen.

A US Federal Safety Guideline szereplő maximálisan megengedhető napi metilhiganyadag szájon át történő bevitel esetén, 0,1 mikrogramm/testsúlykg/nap.

A H1N1 vakcinák Tiomerzál tartalma:

- Omninvest 50mikrogr tartalmaz.

- A GSK féle 5mikrogr.-ot.

- a Novartis, Baxter, Sanofi féle nem tartalmaz

Az Oltási Reakciók Jelentési Rendszere Vaccine Adverse Events Reporting System, VAERS tartalmaz adatokat az ügyre nézve is.

A thimerosal emberi hatását gyéren vizsgálták Magyarországon az Omninvest laboratóriumaiban. Az amerikai adatok szerint viszontösszefüggés van a thimerosal szint és az autizmus, a beszédzavarok és a szivbajok egyre növekvő előfordulása között. Ráadásul az egyadagos ampullák használata fölöslegessé teszi a tartósitószereket az oltásokban.

Gyerekek esetén ez a vegyület hajlamosit az autizmus kialakítására, ez jól feltárt problémakör:

www.autism.com/triggers/vaccine/mercury.htm

A thimerosal bárányoknál szembe cseppentve terméketlenséget okozott, ami felveti a veszélyét annak, hogy ez embernél is előfordulhat. A gyermekkorban higanymérgezést szenvedettek közt feltűnően sok a meddő ember. Amikor patkányokkal etilhiganyt lélegeztettek be, két generáción keresztül tapasztaltak termékenységi problémákat.

A szervetlen higanyra hasonló veszélyek jellemzők. Számos állatvizsgálatban genetikai károsodást illetve termékenységi problémákat okozott. Egy vizsgálatban egereknél a higanyklorid csökkent termékenységet és élettartamot idézett elő. /petefészek sorvadást idézett elő a higanymérgezés jele nélkül is/

Egy korai vizsgálat a születési rendellenességek szignifikáns növekedését mutatta ki a thimerosal alkalmazása kapcsán. A szivpanaszokkal való összefüggéseinek is kiterjedt vizsgálatai vannak. Esetleg meg kellene kérdezni az engedélyező államot, hogy valójában hány emberen tesztelték az Omninvest oltóanyagát. Nehogy az derüljön ki, hogy csak H5N1 tesztek voltak, azokból is kevés, és törzsváltással átléptették H1N1re, mellékhatás vizsgálat nélkül.

Reméljük, a Magyar népköztársaság (sic!) járványügyi szakemberei erre figyelemmel, minden körülményt mérlegelve engedélyezték a törzsváltást."

Csak azért raktam be, mert KÓRKÉP...
(de ha sokallod Gábor, majd kitörlöd)

radala 2009.12.03. 12:18:44

@1.szolo (B.A.): Ne hülyéskedj mi ezzel a baj?
Ezek tények, az más kérdés, hogy döntő részt nettó hülyeségek és nagy valószínűséggel a konkurens vakcinagyártók terjesztik, nem a fidesz. Ebben nincs semmi politika sokkal inkább üzlet. Ha meg valaki tud olvasni az látja, hogy aki írta az ostoba, ha a thimerosal-lal van baj, akkor mit számít a törzsváltás?
No jó nem hergelem magam ezen. Tekintsük Ausztriát ismét egy kontroll államnak. Ma is megnéztem direkt H1N1 kedvéért az újságokat, semmi nincs benne csak nyugtatás és az, hogy a kormány mekkora egy pöcs, hogy ennyi oltást rendelt, ami a kutyának sem kell, ráadásul, akik beoltatták magukat egyszer azok sem oltatják be magukat még egyszer (pedig anélkül halottnak a csók).
Ja és az itteni "expertek" 1 milla oltást tartanának kívánatosnak...
Itt valami van. Ha föltételezzük, hogy 500 Ft megy GyF számlájára, akkor lehet, hogy ez az egész egy zseniális PR trükk, mert korrekt tájékoztatással mondjuk 1 millió ingyenes oltást tudtak volna beadni a rizikócsoportoknak, így meg tuti meglesz a 4 milla. Mégsem buták ezek, csak folyton elhibázzuk a céljaikat.:-)
Mondjuk nehezen hiszem, hogy ilyen aprópénzre volna szükségük azután, hogy 100 milliárdokat loptak el.

forrestg 2009.12.03. 12:32:20

@radala: megint egyetértünk. amikor Ausztriára gondolok - amellett, hogy gyönyörű - mindig az jut elsősorban eszembe, hogy MŰKÖDIK. vélhetően azért élnek tovább (lelkileg egészségesebben), mert egymást nem ellenségként élik meg.
igaz, hogy a lelakatolatlan bicikli ott sem nagyvárosi, hanem vidéki, falusi jelenség.
Ausztriában a feleségemmel szoktuk emlegetni, az egyik jeles SZDSZ-közeli közgazdász mondatát: "Európában nincsenek falvak".
amúgy vélhetően abban is igazad van, hogy a szocik nem annyira buták, mint amennyire gonoszok (kisszerűen). gy.f. pedig tényleg pszichopata. ki kellett mondani végre.
"aprópénz" pedig szerintem nincs: ha egy szoci lopási lehetőséghez jut, akkor pár milliócskát is megragad.

forrestg 2009.12.03. 12:36:23

@forrestg: amugy a falvakkal kapcsolatos, mérhetetlen rosszindulatú ostobaságról árulkodó mondat mellett szokta azt is mondani ugyanezen szdsz-es közgazdász azt, hogy "az állam rossz és a piac mindent megold". annyira hitelesen mondta mindezt, hogy kapott is a cége 4 millió feletti állami megrendelést...
azért Kóka is nagy király volt: "minket irigyel a stájer nyugdíjas" én még azon csodálkozom, hogy ezek után az SZDSZ egyáltalán 2%-ot kapott....

6.Lenin 2009.12.03. 12:38:59

@dimitrij:

Megint rosszul fogalmaztam,vagy...

Szóval,természetesen mindenki azt választ,amire igénye van.

Én az arányokra gondoltam.
1 % értékes tartalom,99 % értéktelen,mocsok,hazugság.
Ebből lehet választani és én nem csodálkozom,hogy az igény is ezek szerint alakul.
Akkor viszont ne csodálkozzunk,hogy ez van a politikában,kultúrában a mindennapokban.Az oktatásban már csak azt értékelik,tudsz -é alkalmazkodni ehhez,vagy nem.
Igen tudok,lopok,csalok,hazudok és leszarok mindent(hagyományokat,erkölcsöt) és mindenkit.Szabad vagyok,mint a madár,a no.1 én vagyok.Minden és mindenki,csak utánam.
Én vagyok a jövő embere!
Nem ezt szeretnék?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.03. 12:54:19

@radala: "ki gyilkolta karakter, kit?
GyF egy szimpla pszichopata"

Hát pont erről van szó!
Az egyik oldalon adott egy "népvezér" (demosz gogosz;), aki majd' 20 éve vezeti (és még 20 évig fogja is!:) a pártját, de persze ő ettől még nem "hatalommániás" - á, egy cseppet sem... Csupán csak olyan kis rátermett. "Simply the best!" - a követői a nyomába se érnek! Két vereség meg még igazán semmi, főleg, ha az ellenfél (egy beszédhibás után) "egy szimpla pszihopata". De azért csak könnyebb lenne nélküle, hát nyírjuk csak ki mindenképpen a fazont. Egy GYENGÉBB ellenféllel mégiscsak jóval biztosabb lesz az újabb esély...
Hajrá 0.Viktor!

Én/Me 2009.12.03. 13:19:28

@radala: "Ne hülyéskedj mi ezzel a baj?
Ezek tények, az más kérdés, hogy döntő részt nettó hülyeségek és nagy valószínűséggel a konkurens vakcinagyártók terjesztik, nem a fidesz."

Akkor ez most tény, vagy nagyobb részt netto hülyeség? Gondolom azt nem kell indokolnom, hogy a kettő messze nem ugyanaz :)

"Itt valami van. Ha föltételezzük, hogy 500 Ft megy GyF számlájára, akkor lehet, hogy ez az egész egy zseniális PR trükk"

Ez a másik gyöngyszem. Ezeket komolyan is gondolod, vagy csak igyekszel megfelelni bizonyos elvárásoknak?

Én/Me 2009.12.03. 13:24:35

A másik amit nem értek, az a "szocik ostobák, bunkók" tudom is én még micsodák. Az ilyen általánosítások egy vitában, aminek érvekre kéne épülniük, pont nem a szocik , hogy is mondjam értékbeli gyengeségeit támasztja alá. Mért van erre szükség?

Én/Me 2009.12.03. 13:28:35

@forrestg: "ha egy szoci lopási lehetőséghez jut, akkor pár milliócskát is megragad."

Ne legyenek illúzióid, ez általános politikusi betegség, légy nyugodt, a FIDESZesek is megragadják az ilyen lehetőséget, ha gondolod mesélek érdekes példát, valamennyi párt érintettségével...

radala 2009.12.03. 13:38:59

@1.szolo (B.A.): No jó ez nem az a fórum, ahol ezt meg kellene vitatni, de csak nem bírok magammal. Nem emlékszem, hogy nekem bárki mondta volna, hogy GyF pszichopata, de ha mondta is nem jobboldali véleményformáló mondta az biztos (már csak azért sem mert ugye TV-t nem nézek, mainstream újságokat sem nagyon olvasok).
Én szerintem OV-röl még életemben nem mondtam semmi jót, nem is fogok, nem is nagyon gondolok sok jót róla, ha csak azt nem hogy ügyes. Mondjuk ez sokáig GyF-röl is elmondható volt, azzal a nüansznyi különbséggel, hogy GyF soha nem mutatott semmiféle stratégiai érzéket, de annál fantasztikusabb taktikait. Orbán mellett egyetlen egy érv szól, az hogy a balosok annyira utálják, mint senki mást. Emögött kell, hogy legyen valami érdem. Amúgy nekem OV egy kicsit (nagyon) kispolgár, kicsit mucsai stb.
Jobban örülnék, ha mondjuk egy Pokorni féle alak vezetné a jobboldalt. Ennek ellenére ha szavazni kéne személyesen én akkor sem PZ-re, hanem OV-re szavaznék, mert az a féktelen gyűlölet, amit ti éreztek OV iránt mindennél fényesebben bizonyítja, hogy valamit tud.
Én pl soha semmilyen különösebb indulatot nem éreztem GyF iránt, inkább megvetést, vagy elkeseredettséget miatta.
Jut eszembe jellemgyilkosság. Jelent megy GyF-röl egyetlen negatív tartalmú könyv valaha, ha megjelent részt vett a bemutatóján bárki jobboldali politikus?
Szerintem te nem Mo-n élsz.
Én valóban nem:-)
Ja, még valami, hogy bizonyítsam a saját függetlenségemet. A Horn kormány alatt kezdődött az, hogy az emberek úgy kezdték érezni, hogy a dolgok jó irányba mennek. Amikor én megláttam ezt a statisztikát először, akkor azt gondoltam, ok szerintem nem így van, de ha ez kell a népnek ám legyen. Ilyet egyetlen balos sem gondolt még soha:-)
A baj az hogy Mo valóban hihetetlen mély válságban van és ez a válság cseppet sem gazdasági elsősorban, és nem is akkor kezdődött, amikor a válság, hanem öszöddel.
Mo mégsem egy következmények nélküli ország, hanem olyan amelyik elfolytja a problémáit, próbálja mosolyogva folytatni, és aztán szépen belerokkan az elfojtásba.

radala 2009.12.03. 13:47:45

@Én/Me: Szerintem az 500 Ft-t tőled hallottam itt a fórumban:-)
Ez egy vicc volt részemről...
Tények ostobán összerakva, valószínűleg tény a thimerosal, tény hogy 1 t thimerosal ha rádesik agyonnyom, tény hogy a higany árt, tény hogy van amiben nem higany van, hanem más (ami szintén árt).
Tény, hogy vannak akik szerint az autizmus és az oltások között összefüggés van (az is tény, hogy ezt senki nem tudta még soha bebizonyítani, de google szörccsel az a képzeted támadna, hogy tény, hogy van a kettő közt összefüggés).
Azt akartam mondani, hogy sok ilyen levelet kaptam már életemben és általában kis munkával el tudtam dönteni, hogy kell-e tartanom attól, amitől szerintük tartanom kell. Aki ezt nem tudja eldönteni az esetleg a természetes szelekció áldozatául esik. Nem vagyok biztos, hogy ez baj.
Ha pl nem lettek volna ilyen hírek, akkor én nem tudnám, hogy különböző technikákkal készítenek vakcinákat. Soha nem gondolkoztam volna el azon, hogy milyen érdekes és nagy biznisz is ez az egész. Jó, hogy vannak ilyen levelek. Mindenesetre, aki emögött a levél mögött belpolitikát sejt az beteg (nem malacnátha).

radala 2009.12.03. 13:56:55

@Én/Me: Az, hogy a szocik buták és nagyképűek, nem ítélet, hanem deskripció. Ugyanezt fogalmaztam meg burkoltan, abban, hogy nincs stratégiai érzéke GyF-nek. Egyszerűen lenézik az embereket. OV legnagyobb hibája, hogy 2002 óta ö is lenézi az embereket. Momentán épp elnézem nekik, hogy gusztustalan populisták (szerencsére talán csak az egyik fronton), mert azt gondolom van egy cél, ami ezt megengedhetövé teszi.
Szerintem 98-02 volt eddig Mo legsikeresebb szakasza a rendszerváltás óta, ez elég ok arra, hogy azt reméljem OV csak hazudik, de tud kormányozni. A szocik nem tudnak kormányozni.
Ráadásul szerintem a gumikalapácsos Molnár Oszkár kevésbé rasszista, mint az a Szili Katalin aki 23 milla románról meg fekete kezű fekete bőrű emberekről beszél.
Egyszerűen nincs olyan paraméter, amiben a szocik nem lennének tökéletesen elfogadhatatlanok.

forrestg 2009.12.03. 14:04:02

@radala: öreg, te megint nagy király vagy. "Orbán mellett egyetlen egy érv szól, az hogy a balosok annyira utálják, mint senki mást. Emögött kell, hogy legyen valami érdem." Nos: a balosok soha nem fogják bevallani, de igazából nekik nem az a bajuk OV-al, amit leírnak (erőskezű vezető stb.). A balosok ugyanis szilárdan ugy gondolják, hogy Magyarország az ő "hitbizományuk", "természet adta tulajdonuk". OV "legfőbb bűne" az, hogy 98-02 között kiderült: VAN MÁSIK VÁLASZTÁS, az önjelölt balos eliten kívül más is tudja vezetni Mo-t (sőt jobban, persze nem hibák nélkül). Ha ez tudatosul, akkor a nép nem fog jó darabig a szocikra szavazni. Ezért ellen a nagy gyűlölet.

forrestg 2009.12.03. 14:06:12

@radala: jövő tavasz részben arról szól, hogy a mi hazánk "követekezmények nélküli ország"-e vagy sem. 2010 áprilisa nem a Fideszről szól és nem OV-ról.
" Jut eszembe jellemgyilkosság. Jelent megy GyF-röl egyetlen negatív tartalmú könyv valaha, ha megjelent részt vett a bemutatóján bárki jobboldali politikus?": ez megint fontos és pontos észrevétel volt.

forrestg 2009.12.03. 14:10:59

@radala: "GyF soha nem mutatott semmiféle stratégiai érzéket,": én egy úgy szoktam megfogalmazni, hogy nincs koncepciója arról, merre is menjen - nagy vonalakban - Magyarország szekere. 2004-ban pl. odáig látott, hogy szerezze meg a miniszterelnökséget. de hogy hogyan/merre vezesse az országot? a 2006-os győzelem számára öncél volt, nem pedig egy lehetőség, hogy javuljon a magyar nép élete.
"A baj az hogy Mo valóban hihetetlen mély válságban van és ez a válság cseppet sem gazdasági elsősorban, és nem is akkor kezdődött, amikor a válság, hanem öszöddel.": ez is nagyon fontos és pontos észlelés. a balosok még mindig nem veszik észre, hogy ez a gyökere népszerűtlenségüknek. ha 2006 őszén új választást írnak ki, akkor talán győz a fidesz, de most biztos nem állna 60%-on. a szocik és az szdsz csak a rövidtávú hatalomgyakorlást nézték.
amúgy pedig mi szidjuk elitünket (teljes joggal), de nyilvánvalóan a magyar néppel is nagy bajok kell, hogy legyenek.

radala 2009.12.03. 14:47:50

@radala:
Egyébként pedig Székely T nem szakember. Korábban sebész volt, azaz szerintem egy átlag körzeti orvosnak hivatalból kb 100x tájékozottabbnak kell lennie oltás ügyben.
Komolyan érdekelne, hogy Mikola vagy Kökény valaha mondott-e bármi szigorúan orvosszakmait minisztersége korában, de kizártnak tartom.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.03. 17:08:47

"Egyébként pedig Székely T nem szakember. [...] egy átlag körzeti orvosnak hivatalból kb 100x tájékozottabbnak kell lennie oltás ügyben."

Hülyeség. A miniszternek kell tájékozottabbnak lenni, hiszen neki minden eszköz a kezében van, h tájékozódjon, és ez munkaköri kötelessége is az adott helyzetben.

radala 2009.12.03. 17:47:56

@malac69 gerinckutató blogkalandor:
Hülyeség a miniszter egy politikus, a sebész meg egy sebész, akinek vajmi kevés köze van a vírusokhoz járványokhoz. Egy miniszter esetleg ismeri meg felügyeli a szakértőket, de mivel Mo egy különleges ország ezért jól teszi, ha személyesen nem ad tanácsokat. Ilyet jó esetben majd 4-5 év múlva tehet meg az akkori miniszter, ha addig minden politikus fogat összeszorítva zsebet bevarrva dolgozik. Nem lesz egyszerű feladat.
Talán segítene valamit, ha az ilyen Székely féléket börtönbe csuknák és a maradék hamut szórna a fejére és bocsánatot kérne az elmúlt 20 évben elkövetett hibákért, hazugságokért.
tegnap említettem, hogy nem értem, hogy miért nem kért még soha senki politikus bocsánatot. Ez annál is inkább furcsa, mert például a rádió 56-ban gondolom egyetlen mondattal "Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon." egyetlen pillanat alatt visszaszerezte a hitelességét. Magyarán lehetne ezzel valamit elérni.
Érdekes dolog, hogy pl az öszödi beszédben sincs a leghalványabb nyoma sem a bocsánatkérésnek, pedig egy olyan az jó kiindulás lehetett volna a "reformokhoz".
Bajnai is megtehette volna és akkor ma hiteles lehetne. Nem értem miért nem teszi ezt senki. Nyilván az ellenzék hörgött volna, hogy húzzon is el, de az még mindig kivédhető lett volna.
Kedves TG miért nem kér politikus soha bocsánatot? Hogy van ez másutt, hogy volt ez régen?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.03. 21:39:44

@radala: "a rádió 56-ban gondolom egyetlen mondattal "Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon." egyetlen pillanat alatt visszaszerezte a hitelességét. Magyarán lehetne ezzel valamit elérni.
Érdekes dolog, hogy pl az öszödi beszédben sincs a leghalványabb nyoma sem a bocsánatkérésnek"

Te egy jópofa ember vagy! 8Đ

dimitrij 2009.12.04. 10:06:01

@radala: ne komolytalankodj már kérlek... mehin a saját politikai attitűdöd áldozata vagy.

dimitrij 2009.12.04. 10:11:13

@1.szolo (B.A.): egyetlen másodpercig nem vitattam, hogy hiszti van ennek kapcsán. sőt, nem is csak a médiában, de az internet adta lehetőségek között is elképesztő dolgokra bukkani (lásd.: bemásolt e-mail-ed).

dimitrij 2009.12.04. 10:13:54

@radala:

"Talán segítene valamit, ha az ilyen Székely féléket börtönbe csuknák"

ez már mehin milyen ostobaság radala? :) kicsit próbálj fókuszáltabb lenni...

forrestg 2009.12.04. 10:43:27

@dimitrij: nem gondolnám, hogy radala barátunk "áldozata" bármiféle "politikai attitűdnek". Úgy látom, közülünk épp ő írja a legjobb meglátásokat tartalmazó kommenteket (pl. őt nem kábítja holmi naívság amikor észreveszi a "kereskedelmi" médiából durván kilógó balos lólábat) és kint élő magyarként jó összehasonlítási alapja van.

radala 2009.12.04. 10:44:27

@dimitrij: Nem értem mi a komolytalan. Ma is hallottam Székelyt, ma is szakértőként nyilatkozott. Borzasztóan sajnálom, hogy nem emlékszem, hogy volt-e az elmúlt 20 évben bármelyik EÜ miniszter hasonló (egyébként saját maga által gerjesztett) hisztiben részes, mert így nem tudom, hogy tényleg igaz-e amit gondolok, nevezetesen, hogy ilyen hülyén még senki nem viselkedett. Nekem teljesen úgy rémlik, hogy Kökénytől Mikolán át Molnárig mindenki csak finanszírozási, szervezeti, nagy globális kérdésekben nyilatkozott, amúgy ezért is tartjuk öket.
Persze lehetséges, hogy ez is a média felelőssége, miért olyasvalakit kérdeznek, aki ehhez nem érthet.
Székelyt egyébként nem ezért csukatnám börtönbe, csak arra utaltam, hogy valószínűleg nagyban javítaná a közbizalmat, ha mondjuk 2006-tól kezdve az összes minisztert bebörtönöznék defaultból és 2002-2006 közötti időből, pedig néhányat az érdemei szerint (mondjuk olyanokat, akik gazdasági döntéseket hoztak).
Persze itt nagyon fontos lenne a helyes kommunikáció, hogy nehogy mártírnak tűnjenek, vagy nehogy politikai bosszúnak látsszon az, ami valóságban nem az, hanem felelősségre vonás.

forrestg 2009.12.04. 10:46:03

@dimitrij: ami pedig a bemásolt e-mailt illeti: vélhetően egyikünk sem kutató-biológus, így az adott e-mail miért ne tartalmazhatna igazságokat bizonyos gyógyszer-mellékanyagokat illetően? (hangsúlyozom, hogy beoltattuk magunkat jómagam és a feleségem is). Az európai civilizáció egyik sajátossága volt valaha éppen, hogy megpróbált józan egyensúlyt tartani a hit és a józan kérdezés között.

forrestg 2009.12.04. 10:51:52

srácok! Imént találtam rá egy internetes híroldalon: a Központi Nyomozó Főügyészség (ez azért elég hivatalos szerv) határozatában az szerepel, hogy Dávid Ibolya TUDTA, hogy az UD Zrt NEM folytatott ellene adatgyűjtést. Azaz nem csak megzsarolta Almássyt (ami önmagában bűncselekmény), hanem olyasmivel zsarolta meg, amiről tudta, hogy nam valós (ráadásul az állítólagos bizonyítékot a magyar állami titkosszolgálat HAMISÍTOTTA).

radala 2009.12.04. 10:54:31

@forrestg: Dehogynem vagyok áldozata politikai attitűdnek. Olyan nincs, aki foglalkozik politikával és nem elfogult. Olyanok vannak, akik zseniálisan titkolják, mondjuk tg:-).
Szörnyű is ez. Arról nem is beszélve, hogy Ausztria nem nagyon összehasonlítási alap, nem is volt várható, hogy 20 év alatt megközelítjük, mondjuk az más kérdés, hogy azt sem vártam, hogy 8 év alatt meg tovább távolodunk.
Jut eszembe, rettentő zseniális gondolatkísérlet volt részemről, hogy Medgyessy azért tudott nyerni, mert extra bizalom keletkezett, amit jól ki lehetett használni, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy én is bíztam benne (no ez nem szavazatban nyilvánult meg természetesen). Azt gondoltam, hogy én ugyan utálom, de ha mindenki ennyire oda van érte, akkor ez jó az országnak...

forrestg 2009.12.04. 10:58:15

@radala: OK, mind elfogultak vagyunk valamelyest - de ettől még írhatunk igazat és szerintem Te igenis általában igazat és jót szoktál írni.
Ausztria kapcsán a magyarok néha azt szokták gondolni, hogy ők "megállnak" miközben mi meg "utolérjük" őket. A probléma kettős: ők továbbra is lendületesen fejlődnek, mi pedig egyre Balkánabbak vagyunk.

radala 2009.12.04. 11:01:51

@forrestg: láttam. Meg kéne lepődnöm?
Az MDF-fel kapcsolatban én már tényleg csak arra vagyok kíváncsi, hogy az ilyen médiapolitizálással meddig lehet eljutni.
Szeretnék politikai tanácsadó lenni, mert nagyon érdekes lehet az, amikor az embernek baromi zseniális gondolatai vannak, meg is valósítja őket (mármint megfogadják a tanácsát), és utána azon bukik meg a dolog, hogy közben elfogyott a párt és nincs aki kopogtató cédulát gyűjtsön. Ekkor az ember széttárja a karját és azt mondja, hogy nos a párt az a ti dolgotok volt...

forrestg 2009.12.04. 11:03:01

@radala: Megyót illetően érdemes tényleg gondolkodni felvetéseden (ráadásul mégsem annyira aktuálpolitika). Nekem legfőképp az rémlik fel 2002-ből, hogy az MSZP-kampány fő mondanivalója az volt: az ország jó felé halad, csak a Fidesz nem adott ebből eleget az embereknek. A Széchenyi-tervről stb. azt ígérték Megyóék, hogy ha győznek, akkor továbbfejlesztik. Ilyen szempontból tényleg lehetett valami bizalmi légkör az országban ("jó felé halad az ország").
Ugyanezek az emberek írják most, hogy a "Fidesz túl sokat osztogatott"). Na most valakit azért támadni 2002-ben, mert "nem ad eleget", majd 2009-ben azért mert "túl sokat adott" nem tűnik túl hitelesnek...

forrestg 2009.12.04. 11:06:32

@radala: korábban én is többször felvetettem, hogy Ibolykáék gondban lehetnek a kopogtató-cédulák miatt. Pár napja úgy látom, hogy nem olyan áthidalhatatlan ügy ez: a szocialisták ugyanis nyilván sokat összegyűjtenekmajd mindenhol és nem fog nekik gondot okozni, körzetenként pár század átadni az MDF-nek.
Napok óta olyan érzésem van, hogy Bokros, mint húzónév miatt nem csak, hogy bejutnak, hanem 6-7% fölé kerülhetnek.

radala 2009.12.04. 11:09:47

@forrestg: Egyébként Ausztria valóban érdekes, mert a magyarok (mondjuk konkrétan én), mindig azt gondoltam, hogy itt kezdődik a nyugat, ergo még nyugatabbra még jobb. Viszont ezek a fantáziátlan, motiváció nélküli osztrákok csöndben megelőznek mindenkit, nincs osztrák csoda, csak szépen apránként. Nem igazán értem ezt. Hogy megeresszek egy Orbán kritikát szerintem az osztrákok nem azért ilyen jók, mert mernek nagyot álmodni. Amúgy lehet, hogy az egész csak látszat és szét fog ripsz-ropsz robbanni, mert nehéz elképzelni, hogy ezt a jólétet és szociális hálót tényleg fönt lehet tartani.

forrestg 2009.12.04. 11:11:29

2002-t továbbgondolva: 2006-ban nem elsősorban azért nyertek a szocialisták, mert a magyar nép mindenáron őket akarta volna tovább (mert olyan jól vezettek volna 2002-2006 között), hanem sikerült véleményformáló médiájuknak 2006-ot "Orbán Viktor visszatéréséről való népszavazássá változtatni". Tekintve, hogy 1998 óta, immár nyolcadik éve hallotta a magyar nép, hogy "Orsós Viktor a patás ördög", így az emberek szokás szerint protest-szavaztak, de most (kis többséggel) "ellenzék elleni" protest-szavazás történt.

forrestg 2009.12.04. 11:14:19

@radala: valószínűleg igazad lehet a "nagyot álmodás" kritikáját illetően. Én nem éltem még Au-ban, csak nagyon szeretek oda járni (+ rokoni szál is van). Leginkább azt szoktam odakint látni, hogy nem "egymás ellen" élnek, inkább egymással partnerségben.

radala 2009.12.04. 11:15:32

@forrestg: Ha a szocik kopogtatót adnak az mdf-nek, akkor hülyék. (márpedig nem hülyék). Az mszp számára szerintem jobb 60 szoci képviselő, mint 50 szoci 20 mdf még akkor is, ha mondjuk így csak a jobbik 50 képviselőjével lenne meg a fidesz 2/3-a. Ha az mdf bekerül szerintem simán lenyomja 4 év alatt a szocikat.

forrestg 2009.12.04. 11:21:51

@radala: ezt majd meg fogjuk látni (bár nem fogják az orrunkra kötni). Úgy látom, hogy a szocik mindig rövid távban gondolkodnak, és fontos nekik a segédcsapat MDF. Gondolj bele: duplaannyi média-felület, ha külön-külön Lendvai és Ibolkya is elmondja 2010 őszén, hogy mekkora sátán a "zorbán". Plussz tényleg nagyon félnek a 2/3-tól.
Azt azért nem látom, hogy az MDF az MSZP helyére nőne, de mondjuk ki tényleg nem zárható. Ki látta előre a Jobbikot?
Mit gondolsz: a most induló bp-i kampányuk (utcán odamennek az embereknek) mennyit fog nekik hozni?

radala 2009.12.04. 11:44:11

@forrestg: Ha feltesszük, hogy igaz az, amit többször említettem, hogy a hitelesség (szavazó) nem szerezhető vissza, akkor igenis az mdf túlnövi a szocikat, mert az mdf új.
Nagyon fontos látni, hogy most olyasmi fog történni, ami utoljára 94-ben, hogy megfeleződik egy párt támogatottsága. Mint láttuk innen nem volt visszaút.
Szerintem nem sokan gondolták 94-ben, hogy az mdf-et túlnövi a fidesz.

Én/Me 2009.12.04. 12:17:15

@radala: szerintem leírásnak sem jó, bármilyen általánosítás bármelyik oldalon félreviszi a beszélgetést.

Én/Me 2009.12.04. 12:25:47

@radala: "Érdekes dolog, hogy pl az öszödi beszédben sincs a leghalványabb nyoma sem a bocsánatkérésnek, pedig egy olyan az jó kiindulás lehetett volna a "reformokhoz".

Aki ilyet leír egész egyszerűen nincs tisztában az öszödi beszéd körülményeivel, elhangzásának részleteivel, megkockáztatom, soha nem is vette a fáradságot, hogy az egész beszédet (már ami kiszivárgott) végighallgassa, és értelmezze. Jellemzően mindig mindenki azt az egy mondatot idézgeti. Ha egyszer végighallgatnád, világossá válhatna számodra, mért nincs benne bocsánatkérés, az a helyzet és az a beszéd más célból jött létre.

forrestg 2009.12.04. 12:29:47

@Én/Me: tehát nem gyurcsány a hibás, aki a hatalomban maradás végett lop, csal, hazudok, rágalmaz - hanem az, aki ezt "nem jól olvassa".
Aha.

Én/Me 2009.12.04. 12:31:31

@radala: "csak arra utaltam, hogy valószínűleg nagyban javítaná a közbizalmat, ha mondjuk 2006-tól kezdve az összes minisztert bebörtönöznék defaultból és 2002-2006 közötti időből, pedig néhányat az érdemei szerint"

És akkor csodálkozik a tisztelt jobb oldali közönség, hogy azok ottan riogatnak, persze alaptalanul. Mért is kéne félni bármitől is, teljesen normális ősi konzervatív gondolat, hogy ellenfeleinket, vagy a velünk egyet nem értőket csak úgy default bebörtönözzünk....

Gratula!

forrestg 2009.12.04. 12:39:30

@Én/Me: hát öreg, te elég keményen beszélsz mellé. ez van, aszólásszabadság ezzel jár. a zsigeri gyűlölet becsomagolásában azért nem vagy túl sikeres, de sebaj.

Én/Me 2009.12.04. 12:40:22

@forrestg: ez jópofa volt :) de látom a leírtakat nem értetted meg, kár...

forrestg 2009.12.04. 12:43:49

@radala: igaz. meg fogjuk látni. nyilván a magukat "baloldalinak" hívó honfitársaink is fognak pártot találni maguknak. és ez akár lehet a bokrosista MDF is. (Bár az is feltehető, hogy körükben a részvételi hajlandóság most mindenképp alacsonyabb lesz, és ez akár több cikluson át is elképzehető).
Érdemes azért figyelni a nemzedéki-demográfiai szempontokra is. A mai 55 alattaiknál az MSZP mindig kisebbségben volt, a 35 alattaiknál pedig végképp (itt amúgy szerintem jól fog szerepelni a Jobbik).

Én/Me 2009.12.04. 12:44:50

@forrestg: hát nem tudom Te hogy vagy vele, de az ilyen apró kiszólások engem mindig elgondolkodtatnak. Amúgy érdekes, hogy mikor felhívom rá a figyelmet, egyből zsigeri gyűlölettel vádolsz, pedig ha hiszed ha nem én szeretem ám a "jobb" oldalt is, de bárki default bebörtönzése lássuk be meredek dolog :)

forrestg 2009.12.04. 12:49:02

@Én/Me: nem, én kétségkívül segghülye vagyok és soha nem fogok felérni a magyar baloldal olümposzi méretű elméleti magaslataira és soha meg sem fogom érteni magasságos gyurcsány úr antifasizta fejtegetéseit. mindig is igazi náci maradok. de, ahogy írtam már: ez van.

forrestg 2009.12.04. 12:51:35

@Én/Me: alapból amúgy én sem óhajtanék senkit börtönbe zárni, csakis törvényes bírói ítélettel.

forrestg 2009.12.04. 12:54:53

@radala: ha jol olvasom soraidat, nagyjából három fő opció elképzelhető 2010 után. 1. Az MSZP visszaszerzi népszerűségét, ők lesznek továbbra is a Fidesz váltópártja. (az MDF eltűnik vagy ő lesz az MSZP "kis szövetségese" mint sokáig az SZDSZ)
2. Az MSZP tartósan 15% környékén vagy alatta marad, az MDF viszont nagyra nő és ő lesz a Fidesz baloldali váltópártja.
3. Jön a lengyel modell. A baloldal mindkét pártja (MSZP-MDF) kicsi marad, esetleg az MDF el is tűnik. Kérdés: marad jobboldalon a nagy Fidesz, vagy a jobboldal ketté-tagozódik. (Fidesz -Jobbik?, Fidesz - LMP?)

dimitrij 2009.12.04. 14:41:52

@forrestg: Székely kapcsán börtönt vízionálni, szorgalmazni ostobaság, és politikai töltetet valószínűsít. az pedig, hogy nem itthon él semmilyen szempontból nem releváns az én olvasatomban.

dimitrij 2009.12.04. 14:52:50

@radala:

az a komolytalan kedves radala, hogy egy média által felfújt, és gerilla eszközökkel megspilázott eseménysor kapcsán tett, vélhetően "kényszerpályán" mozgó, kármentő kommunikációja kapcsán te már börtönbüntetést vízionálsz. majd ezt a sületlenséget azzal próbálod szebbé tenni, hogy módosítasz az állásponton, és nem is ezt jelölöd meg okként, hanem egy még sokkal jobb történettel állsz elő. demokrácia-érzékedet jól jeleníti meg, hogy élből börtönbe küldenél valakit mindanfajta felelősség tisztázása, védekezési lehetőség, ártatlanság vélelmének, rendes bírósági tárgyalás, bizonyítási eljárás hiányában, csak mert szerinted az pozitív hatással lenne az általad gondolt közhangulatra.

bocsáss meg, ha erősen fogalmazok, de ilyen sületlneséget riktán olvashat az ember.

dimitrij 2009.12.04. 15:01:55

@forrestg:

"Az európai civilizáció egyik sajátossága volt valaha éppen, hogy megpróbált józan egyensúlyt tartani a hit és a józan kérdezés között. "

egyrészt hogy jön ez ide, másrészt mire tetszik gondolni? a gyermekek keresztes hadjáratára? az inkvizícióra? a nagy földrajzi felfedezések korának "vívmányaira"? az afrikából a világ minden tájékára lehurcolt akfrikai őslakosokra? vagy mire?

ugyan már... ne beszélj butaságokat.

forrestg 2009.12.04. 16:37:10

@dimitrij: nos. 1. én le sem írtam Székely eü. miniszter nevét, így nyilván börtönnel (és semmi mással) sem hozhattam kapcsolatba. 2. te nagyon gyűlölsz engem, pedig soha nem bántottalak (és azt sem tudod, hogy ki vagyok). mivel nem ismerlek így nem tudom az okát, de az agresszió mögött mindig valamilyen frusztráció húzódik meg.
3. A hit és tudás kapcsolatáról annak kapcsán írtam, hogy egyikünk sem biológus, így nem tudjuk, hogy az oltóanyag mennyire jó és mennyire lehetnek káros mellékhatásai, így többeteknél úgy látom, hogy valamelyik oldali elfogultság alapján ítélkeztek fölötte.
4. ha a "hit" szó említése kapcsán elsőnek a "gyermekek keresztes hadjárata" jut eszedbe, akkor inkább nem kérdezem meg, hogy hol szerezted ennyire durván elfogult történelmi "ismereteid"
5. ha ez téged boldoggá tesz, akkor személyeskedő gyűlöleteddel lehet, hogy nemsokára elüldözöl erről a blog-ról. ha ezzel a gyűlölettel próbálsz meg eltéríteni a Fidesz-re szavazástól, akkor ez nem tűnik nagyon hatékony módszernek.

radala 2009.12.04. 17:43:30

@Én/Me: A börtön minden csak nem konzervatív gondolat. Pont a konzervatívok azok, akiktől a legtávolabb ál bármilyen bosszú. nem utalok Kellerre, mert túl triviális lenne. Nem hiszem, hogy oda tudna süllyedni valaha a jobboldal, ahol az mszp most is van. Keller, tömegbelövetés legkevesebb 50 évenként.
Én egy ultraliberális vagyok. Mo-n ma vannak az ultraliberálisok. Mi börtönbe akarjuk csukatni az összes kormánytagot. Vannak a liberálisok ők föl akarják kötni őket. És vannak a radikálisok, akik a családjukat is kiirtanák:-)

radala 2009.12.04. 17:55:57

@radala: SzT börtönbe csukatása egy polgárpukkasztó megjegyzés volt. Természetesen semmi esély nincs arra, hogy ő börtönbe kerüljön, sőt valószínűleg ma nincs olyan büntetőjogi kategória, ami alapján akár Verest vagy GyF-et börtönbe lehetne csukatni a politikai tevékenysége okán. Mivel visszamenőleges törvényeket nem lehet hozni, mivel ilyenre csak a baloldal szokott vetemedni. Ezért ezek az emberek tökéletes biztonságban vannak.
Ettől még valószínűleg igaz az, hogy a demokráciánkra üdítőleg hatna, ha az emberek láthatnák, hogy nem lehet velük mindent megcsinálni. Nem fogják látni, ezért valószínűleg sokkal hosszabb idő lesz, amire visszatér a bizalom.
Mondjuk azt nem tudom, hogy a 2006 okt 23 események nem olyan dolgok-e, ahol kis utánajárással megállhatna a gyilkosságra való fölbujtás.

radala 2009.12.04. 18:02:33

Természetesen én senkit nem akarok börtönbe csukatni, annak ellenére, hogy a hatását pozitívnak gondolnám. Mivel nincs visszafelé hatályú törvény (ez balos szokás), így ezek az emberek ma teljes biztonságban vannak a politikai tetteiket tekintve (ez nem biztos, hogy baj). Mindenesetre nagyon nehezményezném, ha a következö hatalom nem próbálná meg legalább egy kísérleti per erejéig, legalább a 2006 okt 23-ai események miatt a gyilkossági kísérlet, vagy emberiség ellenes bűncselekmény vagy valami hasonlót Gergényi, GyF meg ilyenekkel szemben.

radala 2009.12.04. 18:03:15

@radala: uppsz azt hittem az elözö elszállt ez annak az újrafogalmazása

radala 2009.12.04. 18:25:25

@forrestg: Szerintem az mszp nem szerzi vissza soha a népszerűségét, pont ezt mondom, hogy ilyen nincs, aki szavazó egyszer elment, soha nem jön vissza, lásd, mdf, szdsz, fkgp, miép, kdnp. Az mszp és a fidesz mióta megnőtt gyakorlatilag nem vesztett szavazót.
Szerintem, bárki, aki a nem jobb oldalról bejut a parlamentbe az lesz a váltópárt. A Jobbikot én nem tudom elképzelni alternatívának. mondjuk, ha nem jut be senki a nem jobb oldalról, akkor talán mégis visszaszerezheti az mszp a bizalmat, de ehhez a fidesznek alul kell múlnia 98-02-t nagyon. Én bízom abban, hogy az fkgp nélkül nehéz lesz azt alulmúlniuk.
Teljesen nyilvánvaló, hogy a szocik arra játszanak, hogy azt fogják mondani, hogy a fidesz beleült a készbe, de szerintem bőven jut még annyi a válságból, hogy ezzel ne lehessen megvezetni sokakat.

radala 2009.12.04. 18:30:14

@radala: mégvalami valaki említette, hogy a fidesz is lop. Naná hogy lop ezt annak idején pont a demokrácia védelmében tette, szükség volt a párt társadalmi beágyazására, ha nem így tett volna, akkor ma valószínűleg már készülhetnénk a 3. gyurcsány kormányra. Egyébként szerintem, ha nem lenne internet akkor is sokkal jobban állnának a szocik. A hagyományos médiát még mindig totálisan az uralmuk alatt tudnák tartani, ha a hagyományos médiának nem lenne konkurenciája, ha nem kéne nekik is megvívni a hitelességért.

forrestg 2009.12.04. 18:37:56

@radala: a fenti ultraliberálisos poénod zseniális volt :)

radala 2009.12.04. 18:38:56

@radala: Ha nincs internet, akkor ma senki nem tudna semmit 2006/10/23-ról, mert simán elhallgatták volna a szemkilövéseket, minden ilyen pletyka maradna csak, meg ellenzéki hőbörgés.
Visszatérve a kiindulóponthoz, nem a szándéka változott a médiának, szerintem a hirtv, MN, heti válasz, Magyar Hírlap semmit nem tudna elérni, ha nem lennének blogok meg hírportálok.
Vagy az is lehet, hogy nem is a média hatalma csökkent az internet (ok az is egy média), miatt, hanem a Lengyellászlókkérilászlók hatalma, mert az ember bármely tetszőleges politikai blogon nagyobb okosságokhoz jut.

forrestg 2009.12.04. 18:43:18

@radala: a fenti ultraliberálisos poénod zseniális volt :). Pont azt tudom elképzelni, hogy nem jut be senki balról az mszp-n kívül (ugyanis erre csak az mdf-nek és az lmp-nek van némi esélye), így - bizonyos értelemben - "jobb híján" a balos szavazóknak marad az mszp.
Persze igazad lehet abban, hogy ha egy párttól elpártolnak az emberek, akkor nem mennek oda hozzá. Ez persze azt is jelentheti, hogy jobbos ember már nem megy oda az MDF-hez, így nekik valóban már csak a baloldali szavazók maradtak.

forrestg 2009.12.04. 18:46:49

@radala: abban igazad van, hogy az Internet sokat segít,de szerintem nem szabad lebecsülni a Hír TV hatalmát. Ha Célpont kinyomoz valamit, most már a nagy keresk. csatornák is kénytelenek foglalkozni vele.
Az internet inkább a fiataloké, a Hír TV, MN eljut nem internetezőkhöz is. Inkább kiegészítik egymást. (Én is inkább netezek, a szüleim meg inkább papírt olvasnak. Más generáció...).

forrestg 2009.12.04. 18:48:46

Most nézem felváltva a TV 2 és az RTL Híradóit. Malév-ügy: TV 2: "Orbán rácsokról beszél" és persze azonnal reagál Nyakó. Az RTL inkább a számokról beszél. Igen: a TV 2 ebben a kampányban is keményen a szocikat fogja tolni. A Fidesznek pedig nincs ennyi emberhez eljutó médiája. Mi lenne itt egyenlő média-viszonyok esetén?

radala 2009.12.04. 19:03:26

@forrestg: Nem tudom kérdezd meg török gábort:-) Ez az ö szakmája, de szerintem az emberek véleményét nem annyira a tv, mint a környezetében lévő véleményvezérek befolyásolják (azt hiszem, ezt olvastam egyszer és elhittem), A vélemény vezérekre hatnának a tv-k, de ők talán mélyebben foglalkoznak az ügyekkel így fölsokszorozódik az internet hatása.
Soha nem néztem Hírtv-t sem, így nem tudom mekkora hatású is lehet. Az tény, hogy a szüleimre nagy hatással van, de rájuk kár hatással lenni:-) Szóval szerintem a hirtv szinte csak olyanokra hat, akinek már úgyis mindegy. Majdnem biztos vagyok benne, hogy a Magyar Nemzet híreiről is többen értesülnek az indexen keresztül (már ha odakerül), mint direktben.

forrestg 2009.12.04. 19:20:47

@radala: abban igazad van, hogy Hír TV-t olyanok néznek és MN-t olyanok olvasnak, akik eleve jobboldal-szimpatizánsok, így ezeknek megerősítő hatásuk van. De a Hír TV hatása tényleg lemérhető azon, hogy egyre több hírüket veszik át (még ha fogcsikorgatva is) a nagy csatornák.
Most majd várom december 20 körül a decemberi közvélemény-kutatásokat, hogy változtak-e a párt-adatok.

dimitrij 2009.12.05. 10:36:05

@forrestg:

"1. én le sem írtam Székely eü. miniszter nevét, így nyilván börtönnel (és semmi mással) sem hozhattam kapcsolatba"

nem is állítottam ilyet. te csak próbáltad védeni radala sületlenségét, az sokkal jobb...

"2. te nagyon gyűlölsz engem, pedig soha nem bántottalak (és azt sem tudod, hogy ki vagyok). mivel nem ismerlek így nem tudom az okát, de az agresszió mögött mindig valamilyen frusztráció húzódik meg."

újabb sületlenség. teljesen közömbös vagy számomra, szerencsés lenne, ha saját indulataid és érzelmeid nem próbálnád rám kivetíteni. semmi frusztráció nincs bennem, újra csak arra tudlak kérni, hogy ne próbálj kivetíteni semmit, és ne próbálkozz gyerekes analízissel, sem szakmai hozzértésed, sem intellektudos nincs hozzá.

"3. A hit és tudás kapcsolatáról annak kapcsán írtam, hogy egyikünk sem biológus, így nem tudjuk, hogy az oltóanyag mennyire jó és mennyire lehetnek káros mellékhatásai, így többeteknél úgy látom, hogy valamelyik oldali elfogultság alapján ítélkeztek fölötte."

egyrészt rettentő beszédes és buta párhuzam volt, másrészt minden alap nélkül címezted ezt nekem, egyetlen hozzászólásomban sem minősítettem az oltóanyagot... próbálj kérlek arra reagálni, amiről írtam, legyen némi összefüggés a társalgásban.

"4. ha a "hit" szó említése kapcsán elsőnek a "gyermekek keresztes hadjárata" jut eszedbe, akkor inkább nem kérdezem meg, hogy hol szerezted ennyire durván elfogult történelmi "ismereteid" "

szerencsés lenne, ha megpróbálnád reagálás előtt megérteni azt, amit leírtam. kérlek fuss neki újra, és próbáld felfogni, hogy mit írtam a hit és józan kérdezés kapcsolatáról, egyrészt. másrészt semmi elfogultság nincs abban amit írok, a hitre épülő intézmény, a keresztény egyház nem kevés emberiség ellenes bűnt követett el, ennek elvitatása egyrész reménytelen, másrészt ennek a kérdésnek a néven nevezése az elfogulatlanság, eltagadása durva elfogultság, mondhatnók fordítva üllsz a lovon.

"5. ha ez téged boldoggá tesz, akkor személyeskedő gyűlöleteddel lehet, hogy nemsokára elüldözöl erről a blog-ról. ha ezzel a gyűlölettel próbálsz meg eltéríteni a Fidesz-re szavazástól, akkor ez nem tűnik nagyon hatékony módszernek. "

szánalom. :) egyrészt te vagy az, aki traktálsz engem a nem hozzád intézett kommentjeimre adott válaszokkal, másrészt kivetíted rám a saját ellenszenved, érvek hiányában, harmadrészt eszembe se jut eltéríteni politikai preferenciádtól, ez a vélelmezésed is csak arra utal, hogy képtelen vagy felmérni az én politikai preferenciámat, olyat vélelmezel, ami tulajdonképpen nem létezik. hibás az alapvetés, így az egész arra épített elmélet hibás.

lehet át kellene értékelni az eddigi álláspontot, megszabadulni a buta sztereotpiáidtól, és akkor megszűnne a értelmezési gátlás is, felfognád végre, hogy miről írok. :)

dimitrij 2009.12.05. 10:37:51

@radala:

"Mivel visszamenőleges törvényeket nem lehet hozni, mivel ilyenre csak a baloldal szokott vetemedni."

amikor ilyen kijelentésekre ragadtatja valaki magát, akkor érdemes előtte állítása igazságtartalmáról meggyőződni. kérlek mondj példát a visszamenőleges hatályú büntetőjogi változtatásra.

dimitrij 2009.12.05. 10:42:07

@radala:

"Természetesen én senkit nem akarok börtönbe csukatni, annak ellenére, hogy a hatását pozitívnak gondolnám."

finom önellentmondás, kihátrálás a tarthatatlan álláspont kapcsán.

"Mivel nincs visszafelé hatályú törvény (ez balos szokás),"

lássunk konkrét példát rá, kiváltképp a büntetőjogi vonatkozásúak érdekelnének.

"Mindenesetre nagyon nehezményezném, ha a következö hatalom nem próbálná meg legalább egy kísérleti per erejéig, legalább a 2006 okt 23-ai események miatt a gyilkossági kísérlet, vagy emberiség ellenes bűncselekmény vagy valami hasonlót Gergényi, GyF meg ilyenekkel szemben. "

ezek után elég furcsán veszi ki magát, ha azt mered állítani, hogy politikai attitűdtől mentesek a hozzászólásaid. ezen túlmenően komoly gondok merülnek fel a formális logika alkalmazása kapcsán is. :)

dimitrij 2009.12.05. 10:45:50

@radala:

"mégvalami valaki említette, hogy a fidesz is lop. Naná hogy lop ezt annak idején pont a demokrácia védelmében tette, szükség volt a párt társadalmi beágyazására, ha nem így tett volna, akkor ma valószínűleg már készülhetnénk a 3. gyurcsány kormányra. "

szentséges szűz anyám, ez komoly? :) szentesíti az eszközt a cél? amikor a cél is erősen kérdéses, vitatható?

forrestg 2009.12.05. 14:06:22

@dimitrij: írésaidat röviden össze lehet foglalni: te okos vagy, mi pedig hülyék vagyunk és nem értünk téged. OK

dimitrij 2009.12.05. 16:06:25

@forrestg: ezek egyrészt a te percepcióid, másrészt szerencsésebb mások nevében nem állást foglalni, harmadrészt sajátos módon nyilvánítod ki, hogy elfogytak (ha egyáltalán voltak) az érvek. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.06. 11:23:39

Apropo "média"...
Reggel a HírTv több tudósítása is foglalkozott a 2004. dec. 5-i népszavazási kudarccal (2s áp.ságról).
Csak épp azt nem említették meg, hogy a FIDESZ tábor szavazóbázisa maga is képes lett volna az IGEN győzelmét érvényes szintre hozni...
Hiszen 2002-ben ÉS 2006-ban IS 2M fölött szavaztak a FIDESZ hatalmára (-miközben ARRÓL ugyanúgy lebeszélte volna őket a szoci propaganda!!!), 2004-ben mégse akad 2M fideszes a határon túli testvéreink támogatására...
Ez valóban nagy szégyen - rájuk nézve!

forrestg 2009.12.06. 12:00:05

@1.szolo (B.A.): Barátom: Rólad Debreczeni József jut eszmbe, aki 3,2 mp alatt képes bármely hírből elindulva eljutni odáig, hogy "Orbán Viktor diktatúrára tör", illetve "minden rosszról az országban a Fidesz tehet".
Tehát - fordítsuk le a Te szavaidat -: nem az van a határon túli magyarok ellen, aki kifejezetten az ellenük való szavazásra buzdít, hanem az, aki a mellettük való szavazásra buzdít.
Hajrá Debreczeni, hajrá Debreczeni, hajrá Debreczeni!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.06. 16:45:31

@forrestg: Barátom, rólad semmi nem jut eszembe...

Miért, tán nem tör? Pont az nem, aki a saját pártjában is diktátor?!

Az én szavaimat nem kell lefordítani, mert magyarul írtam:
- a sikeres népszavazáshoz 25% IGEN kellett volna, annál kevesebb NEM mellett (ez utóbbi megvolt hozzá!:)
- a 25% IGEN is megvolt, amikor AZT a Fideszre (Orbán diktatúrájára, ha úgy jobban tetszik neked;) kellett leadni.

Mellesleg a Fidesz kormányzása ALATT sem tartották "aktuálisnak" a kérdés megoldását...
(mint sok más egyebet SEM - a Nemzeti Színház odébbrakását leszámítva persze;)

radala 2009.12.07. 12:30:44

@dimitrij: szó sincs róla, hogy a cél szentesítené itt az eszközt, egyszerűen egy társadalmi fejlődésről van szó. Itt a lopás alatt azt kell érteni, hogy támogatod a jobboldali vállalkozásokat. Nem lopás ez, nem az más kérdés, hogy a média esetleg vagy az mszp ezt lopáskánt éli meg. Amúgy vannak célok, amik szentesítenek bizonyos eszközöket, pláne akkor, ha a nemhasználatuk szimpla balfaszság, mert az ellenfél használja őket.

dimitrij 2009.12.09. 15:16:52

@radala:

az mitől társadalmi fejlődés, hogy kitömik pénzzel azokat a vállalkozásokat, akik hitelezik a kampányukat? ne beszéljünk már ostobaságokat kérlek. :)

a lopás az lopás, a sikkasztás sikkasztás, a szándékosan kiskapukkal tűzdelt jogrendszer pedig a politikai elit felelőssége, és nem véletlen. nincs ezen mit szépíteni...

vagy úgy gondolod, hogy ha ballib lop, akkor az lopás, ha jobboldali lop, akkor az társadalmi fejlődés? :) mert akkor nincs is több kérdésem már...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.20. 11:45:49

"A gyakran nyilatkozó politikusok annyival felkészültebbek a politika eseményeiből és tényeiből, hogy a láthatóan más szempontok alapján kiválasztott, időnként a tartalmi hiányosságokat erőteljesnek látszó stílussal kompenzáló műsorvezetőknek esélyük sincs érdemben érvelni."

No, ezzel nem értek egyet!

Magam több alkalommal láttam Mészáros Antóniát jól, tartalmasan érvelni azzal szemben, amit a politikus mond. Ám láthatóan a Krizsó-Mészáros vonal fideszellenes.

Betlen és Süveges is felkészült sztem, és ha jó napjuk van, egészen jól bele tudnak kérdezni.

A többiek szóra nem nagyon méltók, hacsak nem Ókovács Szilveszter, de hozzá meg nemigen megy be balliberális politikus. Esetleg még Nagy Katalin is valós erényeket képes felmutatni tájékozottságból, felkészültségből.

Szóval sztem van legalább 5-10 valóban jó, felkészült politikai riporter, akik jobbára azért készítenek uncsi riportot, mert valamilyen érdek mentén artikulálják a kérdéseiket.

Szavics 2010.01.06. 10:10:49

A média csak arra lehet képes...

A média csak arra lehet képes:
Megrágja, ami már úgyis pépes.
S ha majd mindent lenyelünk,
A cirkusz lesz a kenyerünk.
süti beállítások módosítása