Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
05:02

Előre szólok, ennek a bejegyzésnek csak áttételesen lesz köze a politikai elemzéshez. Akit tehát csak az érdekel, véletlenül se olvasson tovább, hiszen nincs rosszabb, mint a csalódott olvasó.

Vallomással kezdem: a televíziós szereplések közül a választási műsorokat szeretem a legjobban. Tudom, hogy sokan nem hiszik, mert minden viszonylag gyakran megszólaló embert javíthatatlan magamutogatónak képzelnek, de rajtam kívül is sok olyan itt-ott megjelenő elemzőt ismerek, akik bizonyos műfajoktól és helyzetektől  ódzkodnak. Kifejezetten kellemetlen például, ha a lapos közhelyeken és önmagukat magyarázó érveken kívül nincs miről beszélni, ha a téma unalmas, vagy ha egyszerűen a körülmények (kénytelen vagyok ilyen finoman fogalmazni) alkalmatlanok az elemzésre. (Nem véletlen, hogy a legfontosabb szabály, amit egy idő után érdemes ezen a téren megtanulni, az éppen a szelekció.) Egy választási műsor azonban egészen más: dőlnek az adatok, amelyek már önmagukban is millió érdekességet kínálnak annak, akit tényleg izgat a politika, ráadásul kiemelt szerepe van a felkészültségnek - azt is mondhatnám: itt esetleg kiderülhet, hogy miben különbözik a szakértelem és a vélemény -, és úgy általában is rettentő izgalmas az egész.

Az első ilyen élményem már tizenkét éves, 1998-ból való; akkor éppen pár hónapja végeztem az egyetemen, s kezdtem el tanítani a közgázon. A TV3 keresett meg azzal, hogy ők valami újra vágynak, nem kérnek a szakma könnyen besorolható páros nagyjaiból: elég egy elemző, de az legyen „ártatlan”. Kétségtelen, amikor igent mondtam, nem tudtam, hogy mire vállalkozom. Azóta sem mertem visszanézni a felvételeket, de arra határozottan emlékszem, mennyire zöldfülű voltam ehhez a média világhoz. Elkövettem a legnagyobb hibát, amit a tévében lehet: miközben ment az adás, mondatokat próbáltam memorizálni, amiket aztán több-kevesebb sikerrel el is mondtam a pár perces kommentárokban. Remélem, nem sokan látták.

2002-ben már a TV2 hívott, professzionális módon, hónapokkal korábban egyeztetve, ráadásul egy igazán nagyszabásúnak tervezett választási műsorba. A kényelmes, űrhajós székekre, az adás vendégeként jelen lévő volt miniszterelnök, Boross Péter keserű szomorúságára, valamint arra emlékszem leginkább, hogy közvetlenül a műsor után a televízió vezetői azonnal pezsgővel akartak koccintani. Akkor döbbenten és gyorsan távoztam, mert azt hittem, hogy a végeredménynek szól – ma már jóindulatúan azt mondom, hogy biztos a sikeres műsort ünnepelték.

Két év múlva, 2004-ben Giró-Szász Andrással a Hír TV-ben magyaráztuk az első európai parlamenti választás eredményét. A végén itt is volt pezsgő, de Borókai Gábor, az akkori vezető a nagy boldogságban külön kiemelte: ez egy hírcsatorna, amely ne a pártok eredményének, hanem magának, saját teljesítményének örüljön. Szép pillanat volt, reménykeltő.

2006-ban a közszolgálati tévében ültem, az első fordulóban Lakner Zoltánnal, a másodikban - a határozott műsorvezető, Baló György mellett - elemzőként egyedül. A visszajelzésekből tudom, hogy nem mindenkinek tetszett az adás, nekem mégis ez volt talán a legérdekesebb: miközben a stúdiókban korábban rendre kevesebbet tudtam az adatokról, mintha otthon követtem volna az interneten a választást, itt végre egy számítógépnek köszönhetően lehetőségem volt figyelni arra (és beszélni is arról), ami igazán lényeges.

Tavaly, 2009-ben az európai parlamenti választás Dessewffy Tibor társaságában az MTV-ben talált, a műsor a közvélemény-kutatók tévedése és a Jobbik meglepő eredménye miatt lett emlékezetes. Volt még két népszavazás és két önkormányzati választás, mindkettő az MTV-ben, viszonylag kevés maradandó élménnyel. Hirtelen a 2002-es önkormányzatis este ugrik még be, ahol Ágh Attila és Navracsics Tibor között szorongtam, illetve a 2004-es népszavazás, amelynél Friderikusz Sándor egy szinte üres stúdióban hagyta a két elemzőt, miközben maga a város másik végéből vezette a műsort.

Mindezt azért gondoltam át és idéztem fel, mert idén újra jönnek a választási műsorok, s ha minden igaz, ismét a közszolgálati tévében töltöm az estét mindkét fordulóban. Örülnék, ha a hozzászólásokban a blog olvasói elmesélnék korábbi élményeiket, mi volt jó, mi volt rossz, s egyáltalán: milyennek kellene lennie egy jobb választási műsornak? Hátha tanulnak, hátha tanulunk belőle, most még nem késő.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr671776940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2010.02.21. 16:39:39

@jjulie: Sajnálom, hogy MSZP drukker vagy, de ez nyilván a te dolgod, a te választásod.

Idet 2010.02.21. 16:45:54

@theofil: Olvasod Rejtőt? "Délelőtt: beáll a dühöngés", A három testőr Afrikában.

Egész napra javallom, könnyesre fogod röhögni magad, és nem idegesíted a családodat. Meg magadat sem.

johneurope 2010.02.21. 16:47:10

Kedves Török Gábor!
Mi a véleménye arról, amit Bokros csinál? Számomra kezd teljesen paródiává válni a dolog.. először próbálkozott Vona Gáborral, most meg Mesterházyval?? Szépen végigmegy mindenkin?!.. Úgy érzi Bokros, hogy ettől majd MDF jóval "népszerűbb" lehet? Vagy ez már amolyan mindent felteszünk egy lapra próbálkozás? Ön mit gondol?

mirrmurrkandúr 2010.02.21. 16:50:36

De ha már Theofil vizionálta apokalipszis megíródott, hát jöjjön az én napom 2010 éprilis 11-én:-)

Reggel: Ébredés, halk fohász a Teremtőhöz.
Délelőtt: Szentmise, második, most már hangos fohász a Teremtőhöz.
Dél: Ebéd előtt elsétálok a szavazóhelyiséghez, megnézem az ott gubbasztókat, és rögtön megtalálom, melyik a komcsi, az van a legnagyobb csöndben. (2006-ban még elég jó kedvű volt)
A szavazatom leadása után még -már csak az élvezet kedvéért- elmondom az MSZP-s delegáltnak, hogy másnaptól hol NEM fog dolgozni...
Ebéd
Kora délután: A mosoly szélesedik az arcomon, főleg akkor, mikor a neten azt írják, hogy részvétel meghaladta az 50%-ot.
Késő délután: Jól eső nyugodtság tölti el a lelkem, ekkor már tudom, hogy megvan, behűtöm a pezsgőt:-)
Az exit pollok meghallgatása után leragadok a tévé elé, mellém kuporodik a fél családom és a macskám, én meg nem bírván magammal, felhívom az összes ballib ismerősömet, akiknek a hangjától sorozatosan orgazmusközeli állapotba kerülök, különösen ott, mikor azt valószínűsítik, hogy az MDF kiesett.
Eredményhirdetés-pezsgőbontás: Eufória, Mesterházy utolsó nyilatkozatainak egyike a börtön előtt, és egy fura szemrehányás a sorsnak, hogy minderre mi a fenéért kellett nyolc évet várnom...

Igen, én is várom azt a Napot:-)

mirrmurrkandúr 2010.02.21. 16:52:02

@Idet: Ne légy ilyen morcos... egyszer mindenki sorra kerül:-)

török gábor 2010.02.21. 16:52:55

@johneurope: nem nagyon van más választása, ha látszani akar. feltehetően ez a kampánystratégia része: akciók, akciók, akciók. mindent megtenni, hogy a riválisokat megszólalásra kényszerítsék, hogy valahogy bekerüljenek a politikai viták középpontjába.

Idet 2010.02.21. 16:56:25

@mirrmurrkandúr: Én inkább az SZDSZ kiesésénél kerülök csúcsközeli állapotba, de nem baj, jó abból kettő is!

És én még tag is voltam az MDF-ben, gondold el! Igaz, hogy amikor Antall József meghalt, azonnal kiléptem, futva!

mirrmurrkandúr 2010.02.21. 17:06:08

@theofil: Egyébként meg ne hülyéskedj, biztatunk téged, nem kell elkeseredni, ilyen a demokrácia!

Én is túléltem kétszer is az MSZP-t a szadesszal(!!!), pedig én 2002-ben még csak 18 éves voltam, az volt az első választásom, amin részt vettem, és tessék.
Nem sok sikerélményem volt azóta sem, gondolhatod.

Fel a fejjel!:-)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.21. 17:09:05

@panelburzsuj:

"Ezt az országot nem az emberek tették tönkre, hanem az elmúlt hatvan év politikusai." - idézed, nem tudom, honnan, de nyilvánvalóan azzal a szándékkal, h ez primitív szöveg, ami semmi másra nem jó, csak a saját felelősség elhárítására.

Én viszont mélyen egyetértek vele, ugyanis nem hiszek abban, h a magyar elrendeltetésénél fogva rosszabb, lopósabb, adóelkerülőbb ember volna, mint mondjuk a svéd.

Ha pedig mégis így van, az nem a magyarsága miatt van, hanem az elmúlt 60 év politikai hibái miatt, amik ilyenre formálták őt.

A szocializmus, amely megtanította a polgárt, h az államtól lopni nem bűn, aztán a rendszerváltás utáni politikusbűnözés, amely a mai napig sem jár kellő következményekkel.
Ha a gyurcsány nevű miniszterelnök visszaigényelhette az áfáját a saját csillárjának kapcsán, és Fittelina egyebek, és ez elévül, akkor a zöldséges jogosan gondolja, h ő miért ne kúrhatná át az államot.

Svédországban azért lemondott egy miniszter, mert a bejárónőjét zsebből fizette. Nálunk hol látsz te ilyen politikust? Miért vársz akkor az emberektől nagyobb fegyelmet?

Spiro 2010.02.21. 17:13:27

Minek egyáltalán választási műsor, amikor az indulók többsége semmit sem akar magáról elárulni, vagy faszságokat ígérget megint.

Mit fogunk megtudni az elemzőktől, azon kívül, hogy a szavazók többsége kenyeret akar munka nélkül, és eldöntik, hogy a 2M-os aktív kissebség hogyan tartsa el őket.

@theofil:

A végéről kifelejtetted a kollektív öngyit… a pártház előtt. 

mrs. white 2010.02.21. 17:22:32

@Zengőtorkú Nyivákoló: Lehet hogy, rosszul gondolom de normál körülmények között a kormányzó pártot kellene kihívni az ellenzéknek vitára és nem fordítva, hiszen a kormányerő már a tevékenységével jelzi hogy mit akar csinálni.
Egyébként meg szerintem az mdf ügyesen csinálja, (legalábbis ezt) kommunikációs csapdába kergeti a maszopot. Tényleg miért is nem akarja megvitatni bokrossal csak a fidesszel?
Ebből nehéz lesz kimászni, hogy optikailag jól mutasson.
Ha meg vitába keveredik Bokival abból jól nem fog kijönni.

panelburzsuj 2010.02.21. 17:31:45

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 49cm:

"Miért vársz akkor az emberektől nagyobb fegyelmet?"

Egy ok mutatóba:

A "nemzeti oldal" egyértelműen a "keresztyén értékek" mentén gondolja el az ország talpraállítást. Milyen keresztyén az, aki egy Gyurcsányra mutogat: ha neki szabad, akkor nekem is jár!?

Vicc nélkül: oké, megértem, sokan el vagyunk kurvítva, de nem mi akartuk, "történelmileg" megesett velünk. Nekem semmi más gondom nincs a fenti mondattal, mint az, hogy ha felszabadulunk a libsibolsi elnyomás alól, és mégis ugyanannyi baromarcúval kell a hétköznapokban megvívni, akkor milyen eszközökkel és milyen mélységig kell majd vadászni a "nemzetellenes" egyedekre ahhoz, hogy fölmutathassuk: megtisztultunk?

mrs. white 2010.02.21. 17:33:30

@jjulie: Ötből, ötöt vesztett és 1%-os pártból csinál egy várhatóan 525-oast folyamatosan növelve a táborát.
miközben az összes ember akivel kezdett már rég a történelem szemétdombján van.
ha véletlenül jól csinálja akkor meg az isten se menti meg hogy még 12 évig ott legyen.
Ha ez a tehetségtelenség csúcsa akkor a többieket hogy jellemeznéd?

mrs. white 2010.02.21. 17:43:00

Az egy az 10, az 525 meg 52% százalék, elnézést a shifttel vannak gondjaim, mint általában a nagybetűkön látszik.

Idet 2010.02.21. 17:46:51

Igaz is, levettek bennünket az Index címlapjáról egy ideje!

mrs. white 2010.02.21. 17:46:54

@theofil: Hali azt már tudjuk, hogy Hunvald miatt tört meg a varázs, de azt még nem montad el, hogy előzetesen miért döntöttél mellettük. Ez komolyan érdekelne, hogy mi az a plusz, ami feléjük billentett a mérleg nyelvét egy adott időszakban. Előre is köszi a választ.

varnorbert 2010.02.21. 18:03:27

@török gábor:
na jó, de egy politikusnak nem személyeket kell megszólítania, hanem választói csoportokat. tehát ezt reakció, reakció, reakció.

azt gondolná az ember naivan, hogy ez úgy működik, mint bármilyen üzlet.

adott egy csapat, valamekkora költségvetés, vannak feladatok, és akkor készül egy ütemterv. és akkor nyitnak egy microsoft project fájlt.

en.wikipedia.org/wiki/File:Msproj2003.PNG

és akkor a párt elkövetkező két hétben a munkaügyről fog beszélni. lehet persze egymásre csúsztatni kampányokat, hiszen a témák nyilván összefüggnek.

lebontják ezeket a témákat. és akkor minden napra egy mese. és akkor a show mindig azzal indul, hogy bokros lajos pm jelölt bemutatja a munkaügyi miniszer jelöltjét.

nyilván a kevéssé érdekes témáktól érdemes indulni, és menni a lényegesek felé. a külpolitikától el kell jutni a szociális ügyekig, vagy az igazságügyig (elszámoltatás). gondolom én ezt naivan.

és a választó azt venné észre. hogy ezek egy folyamatosan változó mesedíszlet előtt előadják, hogy mit is akarnak. nem egymással vitatkoznak, hanem kiállnak, és azt mondják, amit gondolnak.

és az utolsó héten áll ki a miniszterelnök jelölt, és akkor mondja el azt a beszédet, amin áll vagy bukik a választás. erre a beszédre van kihegyezve a kampány. van egy szó, vagy egy szlogen, ami a kampányon végigvonul, és van egy arc, aki minden egyes sajtótájékoztató kezdetén megjelent. és akkor ez a figura felmegy a színpadra, és standig ovation mellett elmondja az amerikai típusú beszédét. wov. és ez a legfőbb attrakció.

de nem ez van, hanem mindenféle kommunikációs csapdákat állítanak vonának, meg mesterházynak. szerintem ez hülyeség. a jobbik, és az mszp szavazó ettől nem tér ki a hitéből. számomra teljesen előkészítetlen volt az orbán, a bokros, és a mesterházy beszéd is. miért akkor, miért ott, és miért azt mondták. úgy tűnt, hogy mindez teljesen esetleges. nekem úgy tűnik, hogy itt taktikázás folyik politizálás helyett.

Gondvana 2010.02.21. 18:07:23

Ez a baj...és ennek isszuk a levét, mert ebben az országban minden következmények nélkül történik...(lsd. Draskovics lemondása és elegánsnak tünő távozása a süllyedő hajóról... a tapasztalat az, hogy a süllyedő hajóról a patkányok menekülnek legelőször. A baj pedig az, hogy ez legyűrűzik a társadalom minden szintjére. Egy általános iskolába épp úgy mint az egészségügybe. Ezért van az, hogy egy 13 éves gyerek beszól a tanárnak..."miért a Gyurcsány is hazudott...nem?"

Hát ennek a levét isszuk még jó sokáig...

theofil 2010.02.21. 18:09:09

@Idet:

Mi az, hogy olvastam?
Onnan loptam!

Cada 2010.02.21. 18:09:23

2002 elsö szavazás amin részt vehettem 18 évesen nézem a nappaliban az eredményeket apámék a másik szobában látom a végeredményt ülök és elkezdtem sirni nem viccelek apámék bejöttekmivan n?

mondom nyert az mszp akkor még nem értették miért fogtam ezt fel ilyen drasztikusan

hát már értik

juliusc42 2010.02.21. 18:09:47

@Friss levegőt, új pártokat, arcokat a parlamentbe!:
Ugyan mar! lárifári! Ezt a jó öreg Hofi már régen megmondta:
"... hagyjad fiam, csak éhesebbek jönnek!"

theofil 2010.02.21. 18:14:53

@Spiro:

Ezek miatt nem fogok a kardomba dőlni....
Legföljebb sikoltozva rohangászok fel-s alá Érd szerte, de egyébről szó sem lehet.
Az ember viselje férfiasan a sors csapásit.

theofil 2010.02.21. 18:28:16

@mrs. white:

Hát kérlek az úgy történt....1988-ban jött ugye a Grósz aki elég nagy hülye volt.
1989. őszén kinevezte Németh Miklóst kormányfővé aki az első fél évben eléggé grószos volt és nem kedveltem.
Azután 1989. tavaszán kiderült, hogy ő nem Grósz, májusban felállt az igazi Németh-kormány, nekik már dukkoltam, őket már szerettem.
A pártért nem rajongtam, de muszáj volt rájuk szavaznom 1990-ben a Németh-kormány miatt.
Volt nekik egy nagyon jó frakciójuk '90-94-ig, akkor miattuk lettem MSZP szimpatizáns.
1994-től - az abszolút győzelem időpontjátál - egy ménkű nagy, emlékezetem szerint 209-fős teljesen birkaszerű frakciója volt a Maszopnak. Gyulát szerettem külügyminiszterként de a miniszterelnökség nem feküdt neki. Az SZDSZ-szel kötött koala az idegeimre ment, Torgyánt untam, '94 őszétől nem nézek parlamentet.
A lelkesedésem roppant mérsékelt volt a Maszop iránt, bár eleinte a Medgyessybe, majd a Gyurcsányba helyeztem a bizodalmamat, az ismert eredménnyel.
Bajnait viszont szeretem, miatta tartottam ki szimpátiailag, ha meg tudták volna tartani őt a szocik akkor nem tettem volna őket lapátra.
De Bajnai megy (nem csodálom).
Részemről végeztem a szocikkal.
Hát így.

Spiro 2010.02.21. 18:32:50

@theofil:

A vicc csak az, hogy amerre az ember néz ugyan az a kínálat, és a tömeg mégis hergeli magát.

De tényleg, az MSZP-ben nem találtak új arcokat? Amikor ezt a szegény Mesterházit kitalálták, elégedetten csettintettek….. ez az… ő lesz az (vagy csak ő vállalta, mert a többieknek volt realitás érzéke)? És minden lidérces figura marad a háttérben. Valahogy én is többen reménykedtem.

Valahogy olyan érzés, mintha politizálni csak hazudva, hozzá nem értve, dilettáns módon lehetne. Ahelyett, hogy mindenki saját boldogulását keresné valami felsőbb rendű hatalomtól várja a mannát, és a szirének dalát.

theofil 2010.02.21. 18:33:06

@Idet:

Öröm az ürömben, hogy az SZDSZ eltűnik a föld színéről.

Igazad van!

theofil 2010.02.21. 18:35:21

@Spiro:

Ez a Mesterházy maga a siralomvölgye.

De az egész Maszop vezérkar. Hihetetlen.
Egy értelemes embert mondj, egyet...!

mrs. white 2010.02.21. 18:39:43

@theofil: Köszönöm kimerítő válaszodat. Németh-et megértem az egyik legvállalhatóbb figurájuk volt. Nem véletlen,hogy nem jött vissza pedig kérték rá. Ő jobban ismerte a belső viszonyokat.

Spiro 2010.02.21. 18:45:00

@theofil:
Nincs.

Illetve mi hiába gondoljuk azt, hogy kitermelődhet valaki, de valójában az összes párt egy zárt klik.

Adott 183 választókörzet. Az átlagos taglétszán 100. (Én is gondolkodtam, hogy beléptetek néhány embert valahova, és jelöltetem magam. Amit én nézegettem 60 emberrel megoldható lett volna).

Azaz 18.300 ember szerveződése egy párt.

5-6 párt van, tehát maximum 100.000 "politikus" egzisztenciájának rabja az ország. Valójában azonban 1.000-nél kevesebben lehetnek akik írányítják a rendszert.

theofil 2010.02.21. 18:54:16

@Spiro:

A 90-es parlamentben még voltak nagy egyéniségek - ők nemsokára világgá mentek és jöttek akik jöttek....

Na mindegy. Most abbahagyom a síránkozást mert bugyog a fürdővíz - bugy-bugy - mindenkinek kellemes estét kívánok.

stulquec 2010.02.21. 20:02:35

barikad.hu/node/47554

Gábor már a Barikádon is hódít! :)

mirrmurrkandúr 2010.02.21. 20:15:35

@Cada: Hát kábé nekem is ez volt 2002-ben! Alig 18 évesen, első szavazóként, nagy remények, erre nyer az MSZP.

Nem viccelek, sokkot kaptam, nem akartam elhinni, hogy kikapunk, ráadásul egy Medgyessytől, és pontosan tudtam, hogy ez lesz a vége, pedig az ismerőseim fele konkrétan hülyének nézett, hogy mit kell ezen izgulni....
Én nem sírtam, de azért nem álltam messze tőle, és apámék pontosan értették...

Ma pedig már mindenki érti.

dzsaszper 2010.02.21. 20:33:22

@török.gábor: szerintem a választások utáni este egy kivételes lehetőség a demokráciában: a legrpofibb politikus is átvedlik hétköznapi emberré -- értem ezalatt azt, hogy nagyon erős érzelmi hatás alá kerül, és talán kevesebbet nyom a latba a felkészülés. Kiderül, ki hogy ünnepel vagy szomorkodik.
Ezt bemutatni pártosság és részrehajlás nélkül művészet és nagy kihívás.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.21. 20:40:37

TV, Szólás szabadsága:

Karácsony Gergely őszintének, hitelesnek tűnik. Szimpatikus.

Somogyi András őszintétlen, számomra nem hiteles, tipikus politikusi mentalitású. Unszimpatikus.

Röhej, ahogy Somogyi a Bokros-féle gyerekkönyvet dicséri. Karácsony is elsomolyodott...

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.21. 20:40:53

@török gábor: Barikádos cikk, én pirulnék Gábor a helyedben. :-)))

Idet 2010.02.21. 20:41:42

@theofil: Na ugye, ez a helyes hozzáállás!

Egyébként, a lopadék téged dicsér!

Jó pacsálást, jó éjszakát!

panelburzsuj 2010.02.21. 20:52:40

@stulquec:

A végén kiderül, hogy a Jobbikot nem a Fidesz, nem az MSZP, nem a KGB diverziós munkája, hanem Török Gábor figyelme tette naggyá ? ...

Challenge Day. Mindenkinek a maga keresztje. Vagy valami ilyesmi ...

Balt 2010.02.21. 21:09:26

Örülök és gratulálok a felkérésnek. Tölgyessyt nemigen tudom egy ilyen "izgága" - már bocsánat :) -, rapid és pergő műsorban elképzelni, noha lehet, már láttam hasonló helyzetben; de az elemzői hitelességben valahol vele vagy rokonítható, régóta mondom. (Nem hízelgési szándékkal... Egyúttal csókoltatom Lánczos kartácsnőt. :))

Balt 2010.02.21. 21:17:21

@mrs. white: "Általában a műsorokat az exip pool-okkal kezdik, mível ez a választás napján készítik."

Így még nem láttam leírva az "epoxi medencét", de sajnos (vagy szerencsére) nálunk egy ideje nem készül "exit poll"-felmérés:
1. nem kedvező az "ár/érték" aránya,
2. az eredmények gyors tömeges feldolgozásának köszönhetően szinte csak percekre kínálna "szórakozást", a valós eredmények érkeztéig. Lásd: 1.
(Ez pedig az idén különösen igaz...)

Balt 2010.02.21. 21:20:16

@mrs. white: "Szóval több elemzést lehtőleg valamelyest független vagy annak látszóktól. Pl ahol Dessewffy kap szívinfarktus az elkövetkező barna vész miatt arra nem lennék kíváncsi mert sajnos egy szavát nem hinném el. Ez azért is szomorú mert néha lehet igaza, de a többi kijelentésével ezt sikeresen negligálja. Hozzád hasonló tárgyilagos pedig kevés van."

Ezekkel egyébként maradéktalanul egyetértek, viszont én szívesen megnézném Dessewffy feszengését... Miazhogynagyonis!

Balt 2010.02.21. 21:27:32

@grgmolnar1: "Érdekes lenne, ha a tévében nem az adott párt szimpatizánsa, aki együtt sír, vagy örül a párttal az eredmény láttán, hanem független, vagy ellenérdekelt riporter lenne a választási központokban.
Ezzel ugyanis elérhető lenne, hogy a hárító/önelégült magyarázatokra nem csak bólogatás lenne a válasz, hanem a tényekre is rákérdeznének."

Én kifejezetten kíváncsi vagyok többek között Kéri László, Gréczy, Dessewffy, "progresszív" Magyar Kornélia, a teljes Political Capital és a komplett ATV stáb ábrázatára a választás estéjén...

subtotal 2010.02.21. 21:29:15

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 49cm: Szerintem kultúrált vitát folytattak, látszott hogy nem kívánnak alacsony szintekre lemenni. A hitelességüket pedig majd az fogja meghatározni, hogy jövő héten mennyi helyen gyűlik össze a megfelelő mennyiségű KC.

subtotal 2010.02.21. 21:30:55

@Balt: az ATV-re stábjára számíthatsz. Ők biztos ott lesznek a képernyőn.

Balt 2010.02.21. 21:32:56

@Zengőtorkú Nyivákoló: "És ami fontos szerintem ha 2/3 nál ki kell mondani, és ez fontos!!! a TV-ben, hogy nincs veszélyben a demokrácia és, hogy ez a demokrácia....építeni kell a nép demokrácia tudatát."

A kívánatos 2/3-ról volt szó itt a blog első posztjaiban is, a demokrácia mellett pedig rendszeresen lándzsát tör, tehát a kettőt együtt teszi. :) Ettől függetlenül nem árt, ha ez a tévéműsorban is elhangzik. Minél többször. :)

joe2010 2010.02.21. 21:37:34

@török gábor: Tisztelt Török Gábor!
Megnéztem azt a pár percet, hát elkeserítő. Persze egy kampányfőnöknek biztos ez is a feladata. Kicsit másra számítottam, Somogyi Zoltántól nem vártam semmit, de akiben egy kicsit csalódtam az Karácsonyi Gergely én őt egy kicsit visszafogott, átgondoltabb elemzőnek ismertem meg a megnyilvánulásai alapján. Most nem sikerült, kicsit harsányabb volt mint kellett volna. Tényleg, nem gondolt-e arra, hogy a kampányfőnök munkáját, mit politikai elemző megvilágítsa egy átlag politika iránt érdeklődő számára, egy blogbejegyzés keretében? Szerintem ők a rendezői ennek, az érdekes politikai választási színjátéknak, amit nézünk. Kulcsfigurák a politikai marketing megvalósításában, és választói igények felderítésében.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.21. 21:41:04

@subtotal:

Szerintem meg kulturáltat, rövid u-val:o))
Különben meg nem erről beszéltem, hanem elsősorban az őszinteségről, és az emiatti hitelességről.

Somogyi sem a kopogtatók kapcsán, sem egyébként nem volt őszinte, hanem a kifejezetten politikusi mentalitást hozta. Azt, akit az érdek vezérel, amikor beszél, nem az őszintének maradás elve.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.21. 21:44:07

@joe2010:

De itt most nem elemzők voltak, hanem kampányfőnökök! Miről beszél ön, uram?

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.02.21. 21:54:43

Nézze meg mindenki a vermer-bruck interjút a szolas.hu-n, beszarás jó!

subtotal 2010.02.21. 21:58:48

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 49cm: ehh, erre keleten így mondjuk, de helyesen tényleg úgy írjuk, ahogy te :)

Mondjuk szerintem nem mondott semmi vállalhatlant, az hogy kifejezetten politikusi mentalitást hozott, azzal mi a baj?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.21. 22:03:33

@subtotal:

De ha jólértem, az LMP-ben éppen az a lényeg, h nem a megszokott hazudós politikusi stílust hozza, hanem az őszinte emberit. Érted-e, mi a bajom a Somogyi-féle vonallal?
Nulla emberi, kiszámított minden mondata, szava.

stulquec 2010.02.21. 22:03:59

Bocsi, hogy a kurucról linkelek, de szerintem ez kihagyhatatlan:)

kuruc.info/r/34/55562/

Ezek akarják Bokrost min. elnöknek. Jó néhánynak Lipótmezőn lenne a helye!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.02.21. 22:45:56

@subtotal:

Te most szándékosan értettél félre, vagy én fogalmaztam ennyire pontatlanul? Na mindegy, nekem már ehhez nincs kedvem... Jójcakát!

subtotal 2010.02.21. 23:08:29

@malacz69 nemigazországi hisztidetektor【ツ】, 49cm: Lehet én értettelek félre, de mivel Somogyi nem az LMP-t képviseli, nyugodtan lehet kiszámított, érdekvezérelt.
Ugyanúgy, ahogy a Fidesz is profi kommunikációt visz, az MDF is igyekszik ezt tenni.

Captain Tott (törölt) 2010.02.21. 23:14:49

Kedves Gábor!
A hajam hullik ki az olyan választási műsoroktól, ahol rengeteget beszélnek, és nem mutatják a konkrét eredményeket. Egy ilyen műsor attól érdekes (és csak addig érdekes), amíg izgulni lehet az eredmény alakulásán. Ha ettől megfosztják a nézőket, mert este 9-kor látunk egy számot 1,3 %-os feldolgozottságnál, utána meg 23.30-kor véletlenül valaki elmondja 99,7 %-os feldolgozottságnál, közben meg mindenféléről beszélgetnek, az egy ócska műsor.
Kérem ezért, kösse ki, hogy a képernyő alján (akár két vagy három sorban is) folyamatosan fussanak a legfrissebb eredmények.
Az ilyen műsorokban az elemzőknek csak az a dolga, hogy a köztes időben szórakoztassa a nézőket, de ha ügyes, akkor izgalmasan tudja közvetíteni az eredmények alakulását, mintha egy focimeccs kommentátora lenne.

Diocles 2010.02.21. 23:24:16

nem tudom ki csinálta, de ez tényleg haláli!

Török Gábor és a többiek, ezt mindenképp nézzétek meg, bele fogtok halni a röhögésbe!

civilkontroll.net/index.php?/site/mmedia/mdf_jeloeltek_es_tamogatok_bemutatkozasa/

p.lac 2010.02.22. 08:17:28

Kedves Gábor!

Amíg még néztem választási műsort, az zavart rettenetesen, hogy úgy éreztem, én a netről összevadászott adatokból sokkal jobban látnám a lényeget, míg "ezek" elvesznek a részletekben. Aztán jelenleg nincs tv-nk, a rádiót azért bekapcsolom, ott egy kicsit talán jobb a helyzet. Idén netre váltok.

Tanácsként: ne hagyd, hogy elvegyék a számítógéped :-)

Amire én figyelnék:

- hány helyen győz első körben a Fidesz?

- hány helyen van esélye egyéniben másnak győzni, kiknek, ha van rá idő: konkrétan hol és ezekben a kerületekben ezt megelőzően milyen eredmények születtek?

- hány helyen előzi meg a Jobbik az MSZP-t?

- az első körben el nem dőlt helyeken mik a 2. forduló matematikai esélyei? (ha van rá idő: és ha belevesszük a győzteshez húzást, hány helyen reális, hogy ne a Fidesz győzzön?)

- folyton figyelném, hogy a listás százalékok hogy állnak, és ez alapján mennyi az esély a Fideszes kétharmadra? (Azt mondtuk, 55% fölött nyílik meg az esély, ha nem buknak el 10-nél több egyénit. Figyelembe venném, hogy a megfigyelések szerint a Fidesz százalékai az idő előrehaladtával csökkennek, mivel először a kisebb, vidéki, Fideszesebb helyekről jönnek be az adatok és a nagyvárosokból később. Feltételezem, a Jobbik is így fog mozogni, kíváncsi vagyok, valóban így lesz-e?)

- érdekelnek még a pártok nyilatkozatai, mindegyiké; az elemzőtől hallani szertném, hogy szerinte mik a lényegi mondanivalók és hogy taktikázik az adott párt a 2. fordulóra.

- ami biztosan nem érdekel, hogy a fentieket figyelmen kívül hagyva, véletlenszerűen(!) kiválasztott egyénikben mi a helyzet; ez csak akkor érdekel, ha a nagy képet magyarázza... (Az zavart a leginkább, hogy a műsoridő fő részét így "elbarmolták". Jelenjenek meg ezek az adatok is, de könyörgöm, alul egy kis sávban fussanak folyamatosan, de ne ez vegye el az időt.)

p.lac

radala 2010.02.22. 08:55:23

Nem nagyon hálózza be az életemet a TV hál isten. a 90-es műsorra emlékszem. Nem sok maradt meg bennem, belőle csak az, hogy talán azóta vagyok "sértődött" a baloldali elitre, mert azt találták mondani, hogy az ország nyugati ergo fejlettebb részében a szürkeállomány...
ráadásul akkor még szinte senki nem ismerte a választási rendszert (én pl nem) és nyilván elemzői ostobaságnak véltem, hogy a nyilvánvaló mdf győzelmet kisebbítgetik.
94-re nem emlékszem, hogy láttam volna a tv-t. 98-ban nem érdekeltek az elemzők csak Tölgyessy, Orbán és egy általam nagyon okosnak tartott akkori Fidesz aktivista Szegeden.
2002-ben a szülőszobán voltam. A második fordulót ugyan láttam, de csak annyi derült ki belőle számomra, hogy nem sikerült az, amiről tudtam, hogy nem sikerülhet.
2002-óta gyakorlatilag tudatos TV nem néző vagyok és ez már így is marad. Már csak azért is, mert amennyire emlékszem ilyenkor állandóan a választási rendszerről magyaráznak az elemzők és szerintem az átlag elemzőnél többet tudok a kérdésről és ez nem nagyképűség, csak ténymegállapítás:-)
No de nem is ezt akartam mondani, hanem, hogy az egész olyan, mint a focimeccs, ha jó a meccs, akkor könnyű az elemző dolga, ha nyer a csapat, akkor pláne. Ha meg nem nyer, akkor nagyon veszélyes, hogy megutálják a szurkolók.
Itt is van ugye aki szerint 2006-ban te GyF-nek szurkoltál, közben meg lehet, hogy nem is.

radala 2010.02.22. 08:57:12

@radala: Ja szerintem a választási TV műsor az internet világában anakronizmus, hogy én ne azokat az adatokat lássam, amikre kíváncsi vagyok, hanem, valamit, amit valaki érdekesnek tart, nos ez nevetséges.

dzsaszper 2010.02.22. 09:17:04

@radala: azért van még egy jó része, meg merem kockáztatni hogy rétegei a társadalomnak, aki vasárnap este nem fér hozzá a nethez.

A TV-k helyében teletext oldalakon tenném ki a választási eredményeket, a listáknak min 1. oldal kell, és megyénként legalább 1 az egyéni választókörzeteknek, 20-at ki lehet gazdálkodni a címezhető tartományból :) Az oldalak meg állhatnak több lapból is.

Akinek a TV-je nem tud teletextet vagy nem tudja kezelni, az kénytelen a TV-t figyelni. De most már nincsenek sokan. A kedvükért néha lehet mutatni az eredményeket, de legalább négyesével, irtó sok képernyőidőt meg lehet spórolni, ha egyszerre több körzet kinn van a képernyőn.

Amúgy az adás egyik sarkában folyamatosan láthatóvá tenném a feldolgozottságot és a területi listás eredményeket és/vagy a becsült mandátumszámot.

radala 2010.02.22. 09:25:23

@dzsaszper: Tuti, hogy ma már kisebbségben van az, akit érdekelnek a részletes adatok, de nem tudná megnézni, ha akarná sem.
Az mindenesetre tuti, hogy kellene eredményjelző a sarkokba. Jó gondolat. Gondolom exitpoll nem lesz most sem.

theofil 2010.02.22. 09:28:09

@Idet:

Milyen lopadék dícsér engem?

theofil 2010.02.22. 09:29:23

@Idet:

Ja igen, a Rejtő féle!

Leesett a tantusz csak nehezen.

vlaca55 2010.02.22. 09:59:59

Szóval, a legfontosabb, ha az MTV-be mész és van befolyásod a műsor készítésébe(most úgy tűnik): Süveges Gergő vezesse a műsort! Másodszor legyen egy okos nő is, mondjuk Krizsó Szilvia vagy Mészáros Antónia, aki a mások által vizionált nagy kivetítők (grafikonok, aktuális eredmények) előtt egész alakban "pózol". Ha még Te is hozzáteszed a pillanatnyi elemzéseidet, biztos, hogy a legnézettebb műsor lesz! Egyébként a 2006-os MTV-s választási műsorban pont jó volt az elemzés-eredményfelsorolás arány. Kicsit sok volt a felszínes(=semmitmondó) pártházas riport, de ezt élő közvetítéseknél sajnos nem lehet elkerülni. Ezek mellett lehetne a blogodat is követni félszemmel...vannak okos beszólások

kenderesi (törölt) 2010.02.22. 10:05:18

Diocles 2010.02.21. 23:24:16
Hát ez óriási :-)))

Captain Tott (törölt) 2010.02.22. 10:32:10

@vlaca55: Ez az! Nagyon jó ötlet! Végül is mi is segíthetnénk Török Gábornak azzal, hogy felhívjuk a figyelmét itt a blogján érdekességekre, különlegességekre. Egy műsor közben nincs idő utána nézni dolgoknak; ezt megtehetnénk mi a háttérből Gábornak.

Gengiskhan 2010.02.22. 16:01:33

Bennem viszonylag élénken élnek a 2006-os választások környéki, választási műsorok...
Számomra a maradandó momentumok:
>Az Orbán-gyurcsány vita műsora. A műsor elején TG azt mondja: fontos, hogy a vita után nem fogunk tudni győztest hirdetni... (a műsor másik vendége Kéri L. volt). Aztán a vita után K.L. szólalt meg először és kihirdette gyurcsányt győztesnek :). (Ugyanaz a Kéri a 4-es vitában Dávid I.-t hozta győztesnek... Csak semmi összeesküvés elmélet.)

>Tölgyessy Péter az ATV-ben (már nem emlékszem, hogy melyik fordulóban). Elmondta gyakorlatilag, hogy Orbán egy diktátor. Valahogy emlékeimben annak a műsornak meglehetősen sötét volt a világítása. Akkor azt hittem egy életre megutáltam T.P.-t.

>Török Gábor az MTV-ben 1. forduló. A műsor elején 10%-os feldolgozottság környékén a Fidesz vezet. T.G. már akkor megmondja, hogy nem vezet eléggé, ahhoz hogy végül ne az MSZP nyerjen, mert ezek csak a falusi adatok, és csak később lesznek az MSZP-s bázisok benne a stat.-ban (sőt, ha jól emlékszem az SZDSZ bejutását is prognosztizálta). Pedig akkor már megvoltak az exitpolok, ahol pl. a gallup a Fidesz győzelmét mutatta ki. T.G. arcán egyfajta ragyogást, derűt véltem felfedezni, ahogy ezeket mondta. Akkor azt hittem a pártszimpátia teszi, most már tudom, hogy az elemzői fanatizmusa tette. T.G. jóslata bejött azóta sokra tartom őt (no meg emiatt a zseniális elemzése miatt index.hu/belfold/torokg1086/#2) bár akkor nem nagyon örültem.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán Kérire rá sem ismereni a Parlamenti naplókban (drasztikus nála a változás amióta náluk járt O.V. vö: www.mno.hu/portal/562971). Tölgyessy pedig a hétfői elemzéseivel bedolgozta magát ezek szerint a mostani választási műsorba. Szóval azért sokminden megváltozott a gyurcsány korszak után. Örülök, hogy a fennt említett elemzők is kijózanodtak.

De a mi Török Gáborunk továbbra is a régi. :)

u.i.:az első kommentem YES

Idet 2010.02.22. 18:19:24

@theofil: Nem baj, nichts für Ungut, a fő, hogy leesett, és hogy olvasod a lényeges irodalmat!
És hogy jóóóól ki fogsz engedni tőle!

szbi 2010.02.23. 00:36:48

A választási műsorokat igen kedvelem. Tévézni szeretek.
A használat módjára azonban ügyelni érdemes. Az eredményeket figyelni jó, az alul futó csíkban adott eredmények mellett azonban más forrás is kell: ez persze a háló. De hol? A legutóbbi választáson - országgyűlésit értve ez alatt - a hivatalos, Bizottsági honlap nem muzsikált valami jól, ha jól emlékszem. Ott kellene látni az adatokat, de úgy, hogy az ember valamiféle szűrőt beállíthasson. Nem értek hozzá - van valakinek egy jó javaslata hogyan lehetséges?
Érdekes dolog kapcsolgatni a különféle csatornák között, bár egy "vezércsatornát" kiválasztani jó ötlet. Ez nálam az MTV lesz. Viszont be lehet cipelni a gyerekektől az ő masinájukat és azon ugrálni.
A pártházakból jövő adást érdemes a hangot kilőve figyelni: egy-egy szájrándulás többet elmond, mint a belőle kijövő szó: utóbbi csak zavar a megértésben és unalmas rutinbeszéd.
A mostani választásnál itt leszek e blogon. Mert a régi Indymedia alkonya óta ez az első jó hely. Ráadásul TG ügyes, ügyesen terelget minket. Ökör és provokátor a magyar háló átlagánál pedig messze kevesebb van.

TG: kérdezem Öntől: szakmáját összehasonlították-e már a tőzsdei elemzőkével? Mert jómagam több hasonlóságot vélek látni, a legfőbb: egy racionálisnak tudott/érzet folyamatsor irracionális mélyszerkezetét mutatja fel mindkettő, s az eredmény? Kórlélektani esetleírás. Sőt: kóroktani.

török gábor 2010.02.23. 01:51:14

@szbi: gyakran szoktam mondogatni ezt a hasonlatot. a közgázon ráadásul jobban is értik így, hogy miről lehet szó.

pad78 2010.02.23. 17:03:00

Kedves Gábor!

Átfutva a többiek hozzászólásait, túl sok újat nem tudok írni, mégis kiemelnék egy-két dolgot, amivel nagyon egyetértek!
I. Nem jó, ha a választási műsor olyan, mint egy rossz sportközvetítés. "A csapat hanyatlása akkor kezdődött meg, amikor három évvel ezelőtt... Hoppá! Micsoda passzt adott a bal bekk a centerhalfnak! Hihetetlen!" Egy gondolatot akkor szabad félbeszakítani, ha valami egészen extra történik. Általában ilyenkor nem ez a helyzet, hiszen: a. a bekk feladata, hogy a centerhalfnak passzoljon, ezért fizetik = az, hogy Rogán jobban áll, mint Debreczeni, teljesen normális, ezért felesleges a műsorvezetőnek félbeszakítania az elemzőt! b. a passzt a riporteren kívül minden TV-néző is látta, minek azt bejelenteni = ha úgyis kiírják, minek azt elmondani, hogy a képernyőn azt láthatjuk, mennyivel vezet a polgármester a többiek előtt; c. akit csak a meccs érdekel, az ízlése szerint Beethovent vagy Metallicát hallgat, ha valaki a riportert nem halkítja le, az vsz. vmi információt vár tőle - na ezen a ponton vitatkoznék többekkel, hogy minek választási műsor, ott az internet: a világháló arra jó, hogy az ember az adatokat megtudja, ezért tényleg felesleges bekapcsolni a TV-t. Aki utóbbi mellett dönt, az vagy nagyon öreg, vagy épp az összefüggések, elemzések érdeklik! (A neten legfeljebb véleményeket olvasol.) Tehát a választási műsor célja az lehetne, hogy ezeket az összefüggéseket, elemzéseket adja, nem nevetségesen kapkod a beérkező információk között! Azt elég kiírni! (folyt. köv.)

pad78 2010.02.23. 17:09:15

Itt csatlakoznék ahhoz a szerintem ésszerű ötlethez, hogy a képernyő felén meg lehetne az eredményeket folyamatosan jeleníteni. Be kell vallanom, én nagyon bírom a mindig mosolygós arcodat, jó ránézni, de mégsem ezért kapcsolom be a választási műsort. Amit Te hozzáadott értékként képviselsz, az a gondolataid, ehhez pedig vizuálisan nyugodtan lehet egy fél képernyőn az aktuális helyzetet mutatni - még lehet, hogy jobban át is lehetne tekinteni, mint amikor egy alsó sávban futnak gyors egymásutánban az éppen aktuális első helyezettek, hiszen egyszerre kiférne egymás alatt mind a három-öt induló. (f.k.)

pad78 2010.02.23. 17:17:30

A műsorvezető kérdésére visszatérve: én sokakkal ellentétben bírom Balót, főleg miután átvette Győrffitől a szódás szabadságát. Nem a szépségéért kedvelem, nem a hangjáért, vagy a hanghordozásáért, helyette akár az egész képernyőn is lehetnének adatok, de egy dolgot tud, amit kevesen a szakmájában: kérdezni. Fontosat, érdekeset és lényegretörően! Kincs az ilyen műsorvezető! Én rajta kívül Süveges Gergőt tudnám elképzelni, vagy Rábai Balázst (asszem ő az, aki az estéből igazolt át a Kossuthra): ők is megfelelnek ennek a kritériumnak. Esetleg Mong Attilát. Viszont Mészáros Antóniával (vki felvetette) szemben vétót emelnék: nemcsak hogy nem túl okosakat kérdez, de azt is úgy, mintha a kunhegyesi MGTSZ 1962-es költségvetési beszámolóját olvasná, de közben számára is érthetetlen okból úgy kellene csinálnia, mintha ez valakinek (nem neki) érdekes lehetne.

pad78 2010.02.23. 17:31:47

Ami szerintem alapvető hiba, hogy a műsorok az első részeredményektől az egyes választókerületekről szólnak. Pedig azokban általában semmi igazán különös nem történik ahhoz képest, ami várható, és ráadásul a végére az is megváltozik. Mint amikor szegény Knézy minden gól után győztest hirdetett. 80%-os feldolgozottság előtt szerintem nem érdemes ezzel foglalkozni, legfeljebb kivételes esetben, ha a bal bekk nem a centerhalfnak passzol, hanem majdnem öngólt rúg: ha mondjuk egy fideszes jelölt, az országos tendenciákkal ellentétben, nagyon látványosan lemarad mszp-s, horribile dictu jobbikos ellenfelével szemben, vagy ha egy ősmszp-s fellegvárban, ahol két éve kétharmadot ért el a vizitdíjat lelkesen támogatók aránya, most az fideszes (horribile dictu jobbikos) jelölt harminc százalékkal vezet. Hasonlóképpen nem érdemes 80%-os feldolgozottság előtt politikust sem kérdezni, már csak azért sem, mert akit érdemes lehetne kérdezni, az 100% előtt nem bújik elő, szijjártó vagy tótkároly meg senkit sem érdekel (herényiről nem is beszélve).
Általában véve azt gondolom, hogy érdemes előre lefektetni, hogy mi tartozik a brékingnyúz kategóriába, és akkor hiába kaparja elő Rózsa Péter az mszp székház büféjéből Vojnik Máriát, akkor sem szakítjuk meg a beszélgetést. Mesterházyért esetleg igen. Gyurcsányért vagy Lendvaiért mindenképpen. És hiába vezet Kósa Lajos 20%-kal, mivel várható volt, ezért nem állítunk le egy fontosabb gondolatmenetet. Esetleg ha Kósa van lemaradva 20%-kal, az már lehet brékingnyúz. (f.k.)

pad78 2010.02.23. 17:39:53

Bár mint korábban írtam, a választási műsor lényege nem az adatok folyamatos szajkózása, ha már kiírják őket, jó lenne legalább kétszer minden körzetet kiírni - kb. 50-60%-os feldolgozottságnál, és a vége felé. Ennek én sem kerítenék olyan nagy feneket, mint a MTV-nél szokás, hogy "kedves Dávidom, látsz-e érdekes adatokat a képernyődön" - elég, ha valaki nóném a háttérben figyeli az eredményeket, és az érdekesebbeket kinyomja a képernyőre. Viszont úgy, hogy min. kétszer tényleg mindegyikre sor kerüljön. Én korábban Pest m. 10-es körzetében laktam, és volt olyan választás, hogy végig nem derült ki a TV-ben, hogy ki nyerte ott az aznapi menetet. Ha már kiírják, akkor egyenletesen, országosan - belefér a két és fél órába.

pad78 2010.02.23. 17:46:31

Én tehát a hangsúlyt az elemzésekre helyezném. Abból is a végeredményközeli állapot előtti órákban az általánosabb, szélesebb összefüggéseket érezném hasznosnak, minek két óra múlva azt mondani, hogy rossz adatokból indultunk ki. De a részvétel ismeretében már érdekes lehet a társadalom aktuális hozzáállása a politikához, vagy az érkező eredmények, és az azokból kisejlő tendenciák fényében izgalmas lehet, hogy mit szólhat a külföld vagy a piac a választásokhoz. Szóval szerintem elsődlegesen a társadalom és az ország szempontjait kellene tárgyalni, nem a politikusi egzisztenciákat. Foglalkoznak ők azzal eleget! (befejezés köv.)

pad78 2010.02.23. 18:00:46

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy egy olyan műsor, amelyben Hozzád hasonló elemzők beszélgetnek, rövid távon sem versenyképes. De ezen az a fejetlenség sem változtat, amelyet az utóbbi években a MTV bemutatott. Javaslatom: a témákat be lehetne vezetni rövid szpotokkal. Pl. a társadalom és a politika viszonyát egy olyannal, amelyikben egy ügyes riporter minél többféle embert szólaltat meg a választás napján, mit vár a választástól, politikától, miért (nem) szavaz stb. Lehetne egy rövid riportot csinálni néhány szavazóhelyiség előtt, az utcán, bevásárlókp-ban, cigányfaluban, Rózsadombon stb. És ezekből összevágni egy pörgős kis anyagot. M. Kiss Csaba vezetésével szerintem a Szempont stábja nagyon jó kis anyagokat tudna készíteni ehhez. Vagy külföldi elemzőket megkérdezni, milyen súlyát látják a magyarországi választásoknak és az esetleges eredményeknek. Persze ezt sem úgy, ahogy az MTV-ben szokták, hogy valaki egyenesben szinkrontolmácsol, és pláne nem úgy, hogy az egész a ripacsterről szól, amikor pl. Bombera Kriszta vagy Nika György olvassa be jópofizva, időnként akadozva a jegyzeteit, miközben a szél fújásától semmit sem hallani. Hanem valahogy élvezhetően, gyors snittekkel, akár véleményeket ütköztetve stb. Egyébként is, ha már az MTV-nél jársz, üzenem nekik, hogy már nem a 16.sz-ban élünk... Próbáljanak 21. sz-i mércével profik lenni! De legalább ne nyírják ki azokat, akik ilyen irányban indulnának (pl. M.Kiss Csaba és a stábja.)

török gábor 2010.02.23. 19:23:46

@pad78: nagyon köszönöm ezt a színvonalas irományt. egyben szeretném jelezni minden kommentelőnek, hogy ma jelen lehettem az mtv-ben egy választási műsort előkészítő megbeszélésen, ahol igyekeztem több itt megfogalmazott javaslatnak is hangot adni.

hajdú 2010.02.23. 21:47:01

Én azt gondolom, hogy a háttérinformációk átgondolt módon látványos és áttekinthető tálalása borzasztóan sokat dobhat egy választási műsoron. A lényeg, hogy a néző egy pillantással tisztában lehessen az aktuális állással illetve koncentrálhasson az őt érdeklő körzetekre. Egészen konkrétan például arra gondolok, hogy gyakran mutassák az aktuális helyzetet _térképen_ megjelenítve. Akár megyénként (választókörzetek állása), akár országosan (megyei listák). Vagy például lehetne akár külön-külön is megjeleníteni az egyes pártok szereplését a térképen, sávosan színkódolva. Térképen mindenki azonnal megtalálja, amire kíváncsi. Vagy: az egyes pártok legjobb 5 és legrosszabb 5 körzete. És miközben például a megyei eredményeket mutatják, lehet az esélyekről beszélni, és fordítva, ha valamiről beszélnek, akkor fontos, hogy meg legyen támogatva (a háttérben) egy szemléletes grafikonnal. Mindez alapos átgondolást és egy ügyes grafikust igényel.

De nem véletlenül emlegetem a személetességet és az áttekinthetőséget, mindez pontosan ellenkezője annak, hogy hosszasan mutogatják egymás után az egyes körzetek eredménylistáját. Ebben csak elveszik az ember. Bőven elég a kiélezett területeket mutatni részletesen, a többiről (ahol relatíve "biztos" az eredmény) pedig csak egy térképes áttekintő nézetet adni. Az aprólékos adatokat pedig az internetre bízni.

Természetesen mindez az érdekes háttérbeszélgetések, interjúk mellett, ezek elengedhetetlen részei egy jó műsornak.

k.peti 2010.02.23. 22:25:04

Ha az MTV nézettségi versenyt szeretne nyerni a választási műsorával, akkor beállítja John King Magic Board-ját a CNN-ből. www.youtube.com/watch?v=pAPbntm6eeo
Feltölti régi szavazási adatokkal is, és felkéri Gábort hozzá kezelő-elemzőnek. Ezen minden bemutatható röpke másodpercek alatt. Látványos, beszédes.

Amit még szívesen látnék majd, az egy olyan grafikonos összeállítás, ahol arányaiban lehet látni az össz választói létszámhoz viszonyított párt szavazatokat, majd mellette ugyanez a leadott szavazatokhoz képest, végül pedig a parlamenti arányokat. Így jól lehetne látni a kapott bizalmat, és a hozzá társuló hatalom nagyságát pártonként. A dolog nehézsége, hogy lehet egyénileg, és listára is szavazni, illetve két forduló lesz.

Apropó! Szívesen olvasnék majd valamikor Gábortól egy hipotetikus kis írást a második fordulóban várható történésekről. Ki, kinek a javára, hogyan fog visszalépni, egyáltalán várhatóak-e most visszalépések, stb.

szbi 2010.02.24. 01:45:43

@török gábor:

Na tessék! Örülök, hogy eltaláltam farka közt a tőgyét! Egy bölcsésztől ez is szép!

prekonzervativ 2010.02.24. 19:32:21

Üdvözletem! Tekintsétek meg blogomat, ahol érdekes írásokat olvashattok a politikával kapcsolatban, illetve szintén hozzászólhattok, megoszthatjátok véleményeteket!

www.prekonzervativ.blog.hu

dzsaszper 2010.03.04. 09:23:04

index.hu/kultur/media/2010/03/03/levaltottak_krizso_szilviat/

Nem egészen értem, miről van szó, de nem tartom kizártnak pártpolitikai indíttatású lemondatás-leváltás sorozat tanúi lehettünk. Egy jó választási műsor stábját nem pártpolitikai hanem szakmai szempontok alapján állítják össze...

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2010.03.04. 09:43:47

Kedves Olvasók!
Én sem állítom, hogy mindent értek. Leginkább azt nem értem, miért beszélnek a médiumok összevissza. Zelinka Ildikó és Szántó Dávid a számítógépeknél fognak ülni - ahogyan négy évvel ezelőtt is.
A pártoktól pedig tapasztalt tudósítók fognak bejelentkezni - ahogyan négy évvel ezelőtt is.
A stúdióban pedig elemzők fognak ülni, Gábor az egyikük - ahogyan négy évvel ezelőtt is.
Az egyetlen változás a négy évvel ezelőtthöz képest, hogy én másik székben ülök majd. Érdemes ebből messzemenő következtetéseket levonni?

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.03.04. 10:40:19

@Süveges Gergő: Semmilyen messzemenő következtetést nem érdemes pusztán pár személycseréből levonni.

Viszont ez felvillantja egy (durván az szdsz, kicsit az mszp irányába, ill. szélsőségesen jobbik-ellenesen) sokkal kevésbé elfogult választási műsor létrejöttének lehetőségét. Remélem így lesz, sok sikert hozzá! ;)

UI: Gergő, bár nyilván túl eklektikus a sok ötlet, amit itt a kommenetekben összehoztunk, azért fussátok át, van közte jópár használható..

vlaca55 2010.03.04. 10:57:22

@Süveges Gergő: Én nagyon örülök, hogy Te vezeted a műsort és, hogy kedvenc elemzőnk, TG is ott lesz, hajrá!

dzsaszper 2010.03.04. 11:09:04

@Süveges Gergő: örülök, ha te vezeted a műsort. Csak arra szerettem felhívni a figyelmet, hogy a személycserék nem túl transzparensen történnek, egy mezei választópolgár csap kapkodja a fejét...

dzsaszper 2010.03.04. 11:17:59

@dzsaszper: sajtóhiba, helyesen: csak kapkodja a fejét...

Diocles 2010.03.04. 11:22:49

Én is örülök.
Lehet, hogy Gergő a középtől kicsit jobbra van, de ezt sohasem lehetett érzékelni, amelyik interjúját én láttam, ott mindig nagyon kemény volt a fideszesekkel is, az én ízlésemhez képest túl kemény is.

Tényleg jó, hogy nem Krizsó vezeti a műsort, gondoljátok el, ha netán az MSZP a vártnál is rosszabb eredményt érne el, akkor fennáll a veszély, hogy Krizsónál eltörik a mécses, és élő egyenes adásban pityeregni kezd. Megértem, hogy ezt nem akarta felvállalni Dobos, nagyon ciki volna egy látványos kiborolás, érzelemnyilvánítás a választások estéjén a köztévében.

Süveges Gergő · http://www.suvegesgergo.hu 2010.03.04. 11:57:16

@Damján: biztos vagyok abban, hogy bárki vezetné ezt a műsort, a közszolgálati televízió korrekt tájékoztatást adna. A kommenteket pedig olvasgatjuk szorgosan... :)

@dzsaszper: fejkapkodásban én is jó vagyok... :) Egyébként nem vagyok abban biztos, hogy egyáltalán számítania kellene annak a ténynek, hogy egy eredményközlő, sok helyszínt megmutató, a történéseket követő műsort - amely hangsúlyozottan nem véleményműsor - ki vezet. Övé a karmeseteri szerep, de a tartalmat azon az estén a választópolgárok írják a szavazataikkal, meg a pártok a megszólalásaikkal. No meg az elemzők - a tárgyilagosságukkal.

@Diocles: azt tekintem feladatomnak, hogy a velem szemben ülő szavaiban lévő ellentmondásokra rákérdezzek. Ha nagy az ellentmondás, biztos én is keményedem... :)

PWD 2010.03.04. 12:25:36

Örülök, hogy Gergő vezeti a műsort. Én talán annyival tenném színesebbé mint az egyik francia Tv az elnökválasztási műsort. Ott az elemzések, helyszíni riportok között ismert művészeket, média szereplőket kérdeztek meg arról, hogy mit várnak az új elnöktől.

dzsaszper 2010.03.04. 14:20:22

@Süveges Gergő: legyen így! Remélem, hogy az MTV vezetése, felügyelőbizottsága nem akarja írni.

nyo 2010.03.04. 19:38:05

Hamár jelen van Süveges Gergő akkor megemlíteném azt (bár lehet, hogy semmi ráhatása sincs), hogy jó lenne ha a Ma Reggel című műsorban azok után, hogy a Jobbik mind a 176 körzetben összeszedte a jelöltállításhoz szükséges cédulát, a többi a választás szempontjából jelentős párthoz hasonló arányban kaphatna végre szerepet.
Ha kopogtatókért nagy küzdelmet folytató MDF-hez hasonló arányban kaphatnának szerepet az már maga lenne a csoda, és nem szólnék egy szót se.
Különösen ma volt szembetűnő, Pörzse szereplésének visszamondása után, hogy természetesen a Fidesz, MSZP, MDF, LMP 4es ismét szerepelt.

k.peti 2010.03.04. 21:12:09

Pár ötlet a választási műsorhoz, ha már a tv-sek is olvassák :-)
Érdemesnek tartanám megjeleníteni valamilyen formában hogyan szerepeltek a polgármesterekből lett képviselőjelöltek. Milyen a szereplésük az előző évekhez képest.
Az is érdekelne továbbá, hogy a függetlenek hogyan szerepelnek majd az előző évekhez képest. Hátha látunk valamilyen kis elmozdulást támogatásban a pártoktól az egyes személyek felé.
süti beállítások módosítása