Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
02:47

A tegnap délutánt és estét Röjtökmuzsajon töltöttem, ahol egy gazdasági vezetőknek szóló konferencián vettem részt. Kicsit én is beszéltem a választás tétjéről, illetve volt szerencsém meghallgatni Navracsics Tibor és Oszkó Péter előadását, akikről, ha nem figyelmeztetnek időnként saját maguk arra, hogy ők gyakorló politikusok, talán el sem hittem volna, annyira okos és szabadon gondolkodó volt mindkettő. A napot Tölgyessy Péter zárta, aki igazi „politainment” órát adott, a hallgatóság legnagyobb örömére.

A tényleg rendkívül érdekes és egyben szórakoztató elemzés közben kaptam a meglepő hírt az MDF fővárosi listájának elutasításáról. Számomra eddig nem volt teljesen egyértelmű, hogy a jogszabályban szereplő „jelöltet állított” kitételt hogyan kell értelmezni: vajon a legelső alkalom számít, amikor sikerül a megfelelő számú jelöltet elfogadtatni, esetleg – én inkább így értelmeztem volna - a lista benyújtásának időpontja a fontos, vagy akár a választások megkezdésének pillanatáig ki kell tartani a múlt időnek? Bárhogy is van (és lesz), fontos kijelenteni: miközben ez az egész történet ismételten csak az MDF gyengeségére hívja fel a figyelmet (ha mondjuk a választókerületek felében lenne jelöltjük Budapesten, ilyen akcióra nem kerülhetett volna sor), és összességében jelentős károkat okoz a jelölési teleregény folyamatos napirenden tartásával, nem lenne jó, ha politikai célok felülírhatnák a jogi normákat. Ha a szabályok értelmében nem indulhatnak, rendben, magukra vessenek, de a politikailag motivált kreatív szabályértelmezés ne legyen legitim része ennek a versenynek. Ennyit egyelőre erről, az MDF jogorvoslati kérelme nyomán az OVB bizonyára korrekt döntést hoz, és hozzáférhető módon meg is indokolja majd.

Amúgy nem szokásom hosszan időzni a konferenciákon, most azonban a „kötetlen beszélgetés szekción” is ott maradtam egy darabig, ahol - ki hitte volna - a blogot olvasó fontos emberekkel is találkoztam (többeknek javasoltam is rögtön, hogy legyenek hirdetőim - sajnos egyelőre kevés sikerrel…). A legfontosabb téma természetesen a korrupció volt, ami nem meglepő a tegnap megjelent két Regőczi-interjú után. Felmerült a kérdés, vajon kinek használnak leginkább ezek a híradások, amelyek már frontpolitikusokról is szólnak; s összességében arra jutottunk, hogy ez ma már talán a Fidesznek sem egyértelműen érdeke. Magyarországon a választók egy jelentős részének a politika-képe ugyanis egydimenziós, vagy másképp megfogalmazva: az egész politikai versenyt egy kulcslyukon keresztül szemlélik, s bármi, amit odabent látnak, azonnal általánosítva jelenik meg mindenkivel kapcsolatban, akit az ajtó mögött gondolnak. Ha azt látják, hogy a szocialista és szabaddemokrata politikusok sárosak, képzeletükben ez a sár többé-kevésbé mindenkire ráfröccsen, aki az elmúlt időszakban a rendszer része volt (akár csak ellenzékben).

Miközben tehát értelemszerűen az MSZP-t és a már talán nem is létező SZDSZ-t rongálják legjobban ezek az ügyek, ahogy erről a a Hagyó-sztori kapcsán is írtam, összességében az egész politikai elit megítélésének ártanak, növelik a bizalmatlanságot, a kiábrándulást, s azokat erősítik, akik az elitváltás, a rendrakás, a radikális változás és az elszámoltatás jelszavával készülnek betörni a kapukat. Mindezzel nem kívánok semmit sugallni, különösen nem gondolom, hogy az ügyek tálalásában élenjáró lapoknak ez lenne a célja, s azt sem állítom, hogy kizárólag az igazságszolgáltatás feladata lenne az ügyekkel való foglalkozás. Kifejezetten jónak tartom, ha végre elindul valami ezen a téren, ha kiderülnek vérlázító ügyek, ha valamennyit talán tanulnak ebből a jövőre nézve a zsákmányra vadászó politikusok. Egyszerűen csak egy – természetesen vitatható - tényt állapítok meg: minél erősebb lesz a korrupciós tematika a kampány hátralévő részében, minél több ismert arc kapcsán hangzanak el súlyos vádak, annál erősebb lehet a „húzzon el mindenki” igénye a szavazókban. S ez ma már elsősorban nem a Fideszt, hanem sokkal inkább a Jobbikot erősíti.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr871866796

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hetesi Zsolt: Az utolsó óra - Hí­radás a Föld állapotáról 2010.03.25. 17:23:28

Hetesi Zsolt előadása többek közt az olajkitermelésről, nagyon fontos a közeljövőnk minden szempontjából. Tíz öreg olajmező adja a világ olajának 90%-át, nincsenek új mezők, ha csökken az olajfogyasztás, csökken a gazdasági teljesítmény, ha nő a fog...

Trackback: FIDESZ HÍVŐKNEK! 2010.03.25. 09:46:44

A FIDESZ (Fiatal Demokraták Szövetsége) az állítólagos „rendszerváltozás” után az SZDSZ ifjúsági tagozatából alakult. Orbán Viktor, Soros (Schwartz) György a jelenlegi világgazdasági válságot „élete főművének” tartó, magyar szár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Best_In_Class 2010.03.25. 22:45:40

@török gábor: ez a döntés némileg ellenkezik az én természetes jogérzékemmel, de biztos bennem van a hiba
- a kétszeres bejutási küszöb nagyobb kockázatot, nagyobb felelősséget jelent, ami honorálható lenne többlet jogokkal, pl. kommunikációs lehetőséggel
Egyébként pedig ez az egész választási rendszer annyira végig nem gondoltnak tűnik, hogy ez is megérne egy elemzést, legalábbis engem érdekelne hogy miért nem lehetett tisztázni az elmúlt 20 év során
- az ajánlószelvények
- a listaállítás
- a közös lista
- lánc-szavazás (ld. használjunk borítékot vagy sem)
által felvetett kérdéseket, vagy úgy finomítani a szabályokat, hogy ezek a problémák ne fordulhassanak elő (többet). Tudom, hogy ez egy evolutív rendszer, no de ennyire?!

cambridge.on 2010.03.25. 22:45:50

@mrs. white: Tulajdonképpen egyetértek, ekkora többség birtokában ki nem ...
Az alkimista Fidesz nem tett semmit ezért a többségért. Aranyba kellene foglalni Gyurcsány nevét a Fidesz részéről, aki megoldotta a hogyan kerülhet hatalomra a Fidesz kérdést.
A Fidesz kijelentette: nálunk van a bölcsek köve! Mi mindenre tudjuk a megoldást!
Akik az elmaradt azonnali aranycsinálás elmaradása miatt csalódni fognak azok vevők lesznek az asztal verésre.
Ami egyenes folytatása a Fidesz fenyegeti a jobbik 2/3-át retorikának.

Az MTV nem biztosít külön időt a KDNP-nek!
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=275985!

jjulie 2010.03.25. 22:46:29

@Ordnassac:

komolyan gondoltam, nagyon jó, hogy itt vagy

Vénveterán 2010.03.25. 22:49:22

@colosgirl: Hát azért a legtöbb pártnál elég sok olyan ígéret, döntés van ami számonkérhető!
Viszont az egy jelentős különbség a fidesz és a többi párt között, hogy valószínűleg ők azok, akik kormányozni fognak a választások után!
A fidesz produkciója jelenleg az üljünk csendben, hallgassunk mélyen a programról és néha rúgjunk bele az ellenfelekbe. (alappal vagy alaptalanul részletkérdés) Remélem egyszer elkezdenek beszélni!

kaktusztea 2010.03.25. 22:49:36

Egy másik blogon írt "Avatar" egy zseniális ötletet. Bemásolom, mert megérdemli.
( konzervatorium.blog.hu/2010/03/25/a_felelotlenseg_diszkret_baja_1/fullcommentlist/1#c9206278 )

"Íme az én ötletem:
A választási rendszert épp csak annyira változtatnám meg, hogy lenne egy "nem szavazott érvényesen" nevű virtuális induló minden választókörzetben a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt színeiben, aki automatikusan megkapná a nem szavazók és az érvénytelenül szavazók szavazatait. Ha elegen nem szavaznak, akkor bejuthat a második fordulóba is, ad abszurdum megnyerheti az adott választókörzet mandátumát. A töredékszavazatokat is a többi országos listával rendelkező pártokkal azonos módon gyűjti, listás mandátumokat is szerezhet.
Minden a "nem szavazott érvényesen" virtuális párt által elnyert mandátum egy-egy üres helyet, más által be nem tölthető mandátumot jelent a parlamentben, a párt minden "képviselője" minden szavazásnál jelen van, és tartózkodik gombot nyom.

Így a pártok sokkal inkább valós támogatottságuknak megfelelő mértékben tudnák befolyásolni a törvények alakulását, nem lehetne, hogy egy olyan párt, amely valójában 30%os támogatottságú a teljes népességben, az egyedül megszerezze a mandátumok több, mint 50%-át, ne adj isten 2/3-át alacsony választási részvétel miatt."

mrs. white 2010.03.25. 22:51:11

@namitirok: Ibolya még nem tiltakozott az április 1 ellen?

Best_In_Class 2010.03.25. 22:51:40

@Vénveterán: a nem kitakart képek, a nagy valóság pediglen itt található:
gondola.hu/cikkek/70410
:)

szbi 2010.03.25. 22:52:18

TG 2010:
"Magyarországon a választók egy jelentős részének a politika-képe ugyanis egydimenziós, vagy másképp megfogalmazva: az egész politikai versenyt egy kulcslyukon keresztül szemlélik, s bármi, amit odabent látnak, azonnal általánosítva jelenik meg mindenkivel kapcsolatban, akit az ajtó mögött gondolnak."
Csurka 1992:
A politikusokról: "Azok szemében, akik csirkelábért állnak sorba, mind egyformák vagyunk."

Ordnassac 2010.03.25. 22:54:28

@namitirok: elég pontatlan a mondat. Egy országos listát állító párt Nógrád megyei listavezetője is listavezető. ;-) Bár nem túl jó ötlet, ha Dávid Ibolyának kell befáradnia...

mrs. white 2010.03.25. 22:57:37

@cambridge.on: Ebben egyetértünk. Felkellene már nőni a társadalomnak hogy aranycsinálás nem étezik. Viszont munkával remek ötvözeteket lehet készíteni. Igaz a társadalom részéről jogos elvárás hogy a politikus is dolgozzon és ne lopjon.

6.Lenin 2010.03.25. 22:57:58

@mrs. white:

Verjék mindíg,majd mi,választó polgárok döntünk,jókor verték,vagy idióták voltak.

Most is ez történik ápr. 11-én!

Mi vagyunk a fontosak,értünk vannak,nem fordítva.

Leírtam,ha rosszul verik,buknak,ha jól,nyernek.
Ez vonatkozik a kormányra is.

Rosszul kormányoztak,buknak,nem tudták bebizonyítani,igazuk van.

Ha kerekeim lennének,villamos lennék és csengetnék is.Ennyit a "ha"-ról.

Azt nem lehet,nem verem az asztalt pedig hülyeséget csinálnak,nehogy éjszaka bepisiljenek.

Lucilius 2010.03.25. 22:59:07

Schiffer nagyon halvány volt. Remélem nem sok potenciális LMP szavazó látta a műsort, mert akkor ez a fél óra súlyos tizedszázalékokba kerülhetett az LMP-nek. Viszont le a kalappal a Mészáros Antónia előtt, minden riporternek ilyen keménynek kell lenni a listavezetőkkel szemben. Remélem OVit nem Csontos János fogja kérdezgetni és a Mesterházyt sem Bánó András.

Az újabb Jobbikos fényképekkel kapcsolatban a harsány röhögés mellett az jutott eszembe h mennyire egy utolsó, manipulatív szennylap a Széles Hírlap: A mattrészeg jobbikos gyereknek a fényképét úgy takarja le mintha a farkával játszana, közben meg csak egy péniszpumpába helyezett virsliről van szó.

Amúgy látszik h a Fidesz nekiment a jobbiknak - gyakorlatilag 5 napon belül nagyobb károkat okoztak a jobbikos erkölcscsőszöknek mint a fasisztázó-nácizó-nyilasozó Maszop-Szadeszhez köthető, független értelmiségieknek álcázott megmondóemberek az elmúlt 4-5 évben.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 23:00:00

@Ordnassac: Ne keress a kakán egy csomót, kérlek!
Azért Ibolykának szerencséje lehet, mert ma vagy tegnap nem szerepelhetett volna a kiírás szerint! Lehet, elsején sem?
Igaz, még ott a kedd, de akkor Belgium, mint tudjuk!

6.Lenin 2010.03.25. 23:00:01

@cambridge.on:

Fentebb megvédtelek,kár volt.
Jól benéztem.

Ordnassac 2010.03.25. 23:00:05

@kaktusztea: ezzel viszont működésképtelenné téve a magyar Országgyűlést. A Konzervatórium irományai között vannak értelmes ötletek, de néhol az az érzésem, hogy túl sok bort ittak a Tiffán-pincészetből. :-P

Ordnassac 2010.03.25. 23:01:55

@namitirok: a 7 területi lista így is, úgy is megvan az MDF-nek. Ne keressek a kákán csomót? Ez lesz a munkám! :-D (Bár remélem, hogy nem kell majd a klasszikus jogi pálya valamelyik szegletében elhelyezkednem.)

Aner 2010.03.25. 23:02:06

@6.Lenin: A polgárok annak adnak igazat, aki nyalókát ígér nekik, ha meg nem kapják meg akkor elkönyvelik, hogy ezek már csak ilyenek.

Szerintem az ellenzéknek, konstruktívan kellene viszonyulni dolgokhoz, mert, amit most csinálnak azt egy robot is tudná.

Az ellenzéknek nem az a feladata, hogy a másikat ellehetetlenítse, hanem, hogy szolgálja a szavazóit.

Ébredjünk már fel ne mi legyünk a Pártokért, hanem ők értünk!

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 23:02:07

@szbi: Ez majd' ugyanaz, csak az egyik politológusul, a másik csurkául van megfogalmazva!

panelburzsuj 2010.03.25. 23:03:23

@Vénveterán:

Félreértelmezitek a képeket. A közhittel ellentétben pont az alkalmasságot bizonyítják: Gripen-avatásra legalább annyira meg fog felelni az ifjú nemzetvédész, mint a Szekeres ...

cambridge.on 2010.03.25. 23:04:01

@mrs. white: Ezt benéztem.Nem olvastam végig figyelmesen amit írtál, elnézést.
Tegyük fel másképp az általad megfogalmazott kérdést: Mi lett volna, ha a Fidesz nyeri a 2006-os választást?
A 2002-est hagyjuk nyugodni, azzal azt hiszem egyetérthetünk az tiszta volt.
A 2006-tal kapcsolatban néha felbukkan időnként egy Orbánnak tulajdonított elszólás: nem is nagyon akartunk nyerni.
Ha ők nyernek akkor mennyivel tartanánk előrébb?
Egy csődközeli helyzetből kiindulva, mit tudott volna a Fidesz másképp csinálni?
Ez tényleg megér(ne) egy kis tovább gondolást.

A KDNP-s hírrel elkéstem.A gazdának a szeme a pályán van.

Ordnassac 2010.03.25. 23:04:29

@Lucilius: Mesterházyt Nika György fogja kérdezni. (Csontos János a köztévén? Még 2010 után se nagyon. :-D)

Szerintem Schiffer nem volt annyira halvány. Róla eddig is lehetett tudni, hogy nem egy rétorzseni. Látszódott, hogy felkészült, elég gyorsan tudott válaszolni MA kérdéseire és amennyi konkrétumot lehetett, annyit mondott is.

Vénveterán 2010.03.25. 23:04:47

@Best_In_Class: Hát ha nem photshop műhelyben készült, akkor ritka gusztustalan és ritka hülye, hogy nem törölte le.
Bár ezen túl igazából semmi, mert sok ember be szokott rúgni és olyankor bizony csinál hülyeségeket.
Ha józanul normális, akkor nincsen gond. Nem követett el bűncselekményt, "csak" kirúgott a hámból, az a személyes pechje, hogy az ő korában már mindenkinek van digitális fényképezője.

Az előző korosztálynak pedig a mázlija, hogy a fiatal korukban még nem volt mindenkinél. Pedig biztos ott is voltak bulik és készülhettek volna érdekes képet. :D

Best_In_Class 2010.03.25. 23:05:35

@Lucilius: a pontosság kedvéért, a Magyar Hírlap csak átvette az Indextől, ott is van a hivatkozás az alján - az eredeti forrás a képviselőfunky blogtárs lehetett, ahogy a Gondolán szerepel

Vénveterán 2010.03.25. 23:06:32

@panelburzsuj: A különbség annyi, hogy (ha jól látom a képeken) ő este munka után rúgott be... míg szekeres munkavégzés közben!

ubul2000 2010.03.25. 23:07:50

@kaktusztea: Ez valóban zseniális plágium, mert az ötlet - tudtommal - tőlem származik.
"Érdekes bevezetni a szavazásnál egy "nem szavazok senkire", ill "egyik pártra sem szavazok" rubrikát. Azt hiszem érdekes eredmények születnének."
"Már az érvénytelen szavazat és a le nem adott szavazat sem ugyanaz, mert az érvénytelen szazat beleszámít a leadott szavazatok számába. Ugyanez lenne a helyzet "nem szavazok senkire" rubrikára leadott szavazatra. Bár ez így félreérthető pontosabb lenne a "nem támogatom egyik jelöltet/pártot sem" elnevezés. Az ide adott szavazat természetesen érvényesen leadott szavazatnak számítana."
2010.03.01 - 366,370 hozzászólás (és a továbbiak)
(nethirlap.hu forum legyen-e cenzus topic

Vénveterán 2010.03.25. 23:09:05

@Best_In_Class: Azért érdekelne, mekkora munkacsoportokat fizetnek vagy milyen titkosszolgálatokat vetnek be, hogy felkutassanak ilyen képeket!:)

Ordnassac 2010.03.25. 23:10:44

@namitirok: nem Dávid Ibolyának hívnak. ;-)

Best_In_Class 2010.03.25. 23:11:05

@Vénveterán: legtöbbször sajnos az ún. barátok dobják fel őket, "jóindulatból", azt hiszem Király Andrásnál ez deklarálásra is került

cambridge.on 2010.03.25. 23:11:08

@6.Lenin: Sajnálom ha méltatlanná váltam.
Így legalább 3 oldalról támadhatnak.Vannak szimpatikus törekvései a Jobbiknak, de nem lettem Jobbik hívő!

Ordnassac 2010.03.25. 23:11:20

@Vénveterán: ehhez egy rosszakaró elég is, nem kell ehhez akkora háttérgépezet. ;-)

6.Lenin 2010.03.25. 23:15:38

@Aner:

Ne magadból indulj ki,ha polgárokról beszélsz/írsz.

Azt lehet ellehetetleníteni,aki amúgy is tehetetlen.

Az utolsó mondattal egyetértek,ezt írtam én is,de ez ellentmond annak,amit előtte írtál.

Vénveterán 2010.03.25. 23:20:23

@Ordnassac: Hát azért ilyen mennyiségben, hogy minden hétre jusson egy-két rosszakaró kétlem, főleg ahogy be van ütemezve. Gyanúsabb, hogy van egy nagyobb csoport, aki kutakodik, esetleg hozzágyárt 1-2 extrémebbet, ha a talált kevésnek bizonyul, vagy mint az Vonás iwiw profilnál teljesen egészében hamisít...

Van egy haverom, aki profi képeket tud csinálni photoshoppal, összevág 1-2 képet, aztán utána bizonyítsd be, hogy ne Te vagy rajta félreérthetetlen helyzetben...

mrs. white 2010.03.25. 23:21:18

@cambridge.on: 2006-os előtt egy szó a 2002-esről. Ha akor a fidesz nyer vélhetőleg sokkal előrébb tartunk, mert 3 év szigorság után az utolsó évben hangulatjavító intézkedésnek elengedett negyedik után ismét jött volna 3 keményebb és egy light. A rövid választói memorira hagyatkozva. ami viszont nem jó a választónak az tulajdonképpen jó az országnak. (mindadig fennáll ez a pár amig ekkora adósságot görgetünk magunk előtt) 2006-ban ha megnyeri normálisan nem csinálhatott volna nagyon mást mint fletó, legfeljebb a hangsúlyok kerülnek máshová. Már 2003-tól kényszerpályán vagyunk ezt még ferenc tetézte az országlásával 06-ig. Nincs jó megoldás. A fidesznek most neki kell menni kőkeményen az összes nagy ellátó rendszernek, mindegyiknek ami viszi pénzt számolatlanul. A helyzet az hogy 2006-ban ezt mindenfajta kommunikációs trükkel kellett volna lenyomni a nép torkán aki nem értett volna abból semmit hogy miért rossz a 11%-os hiány. Ahogy a görög tüntetők sem értik hogy mi itt a probléma. Most egyszerübb a helyzet mindenki tudja hogy szar van a palacsintában. ha most is szarakodnak akkor az én életemben ebből nem lesz kilábalás pedig középkorú vagyok.

Ordnassac 2010.03.25. 23:21:37

@Vénveterán: lehet benne ez is, hogyne, de több esetben elég egy "rosszakaró" is.

Lucilius 2010.03.25. 23:23:00

@Ordnassac:
Nekem csalódás volt. Ismerem SA-t, tudom h nagy koponya és azt is tudom h nem egy nagy orátor... de ennél azért többet vártam tőle. Érezhetően zavarban volt, többször is bizonytalankodott (lásd az egészségügyi részt).

Vénveterán 2010.03.25. 23:24:01

Elég gáz amikor már más módon nem tudnak lejáratni egy ellenfelet (ha már a saját maguk fényezése eleve kiesett a kártyák közül), mint személyeskedéssel.
Ahelyett hogy pl. a programba kötnének bele.

Biztos hogy került a jobbikba is több olyan ember, akinek nem kellene ott lennie(talán nem olyan mennyiségben mint a többi pártba), de igazából ha a programjuk csak a felét megcsinálják, nagyon nem érdekel, hogy az egyes tagok hogyan élik a magánéletüket!

Vénveterán 2010.03.25. 23:25:41

@Ordnassac: Persze valószínű, hogy az is van, de ettől még nagyon megtervezettnek tűnik a minden napra egy jobbikot lejárató hír a tvbe. (na jó talán heti egy nap van, hogy pihennek, nehogy ráunjon a néző)

6.Lenin 2010.03.25. 23:26:26

@cambridge.on:

Ezt most nem értem,én a Jobbikra tojok,nem nagyon érdekelnek.
Jelenleg jól meglovagolnak 1 jogos elvárást.A többit meglátjuk.
Verjék az asztalt,jó munkára kényszerítve a Fideszt.
Ha megszelídülnek,maradhatnak,ha nem,
Pá, kedveskéim,ennyi volt,csúnya volt.

Semmi gond,hogy néhány dolgot másként ítélünk meg.
Nem 1 óvodába jártunk.Nálunk reakciós volt az óvónéni,itt ragadt a horty rendszerből.Rossz volt a levegő körülöttem,azt kellett szívni.Jól megszívtam.

Lucilius 2010.03.25. 23:26:44

@Best_In_Class:
Barátok, volt osztály- és évfolyamtársak. A jobbikosoknak az a pechjük h már a web2ben töltötték a kamaszkorukat és a 20as éveiket.

Én pont ezért nem mentem politikusnak, mert rólam is elő lehetne szedni egy-két érdekes képet :-DDD

panelburzsuj 2010.03.25. 23:27:07

@Vénveterán:

A tehetség megvan. A bátorság meg majd megjön a gyakorlatban ...

(A HÖK-ös fotó eléggé nappalinak, sőt eléggé "hivatásszerű" feladatellátásnak tűnik. Mondom: nem egy elveszett gyerek!))

Lucilius 2010.03.25. 23:28:18

@Best_In_Class:
De az indexen látszik a teljes kép. Ellenben a Széles Hírlap direkt kitakarta a virslivel töltött farokpumpát.

Ordnassac 2010.03.25. 23:29:48

@Lucilius: persze, mert az eü nem az LMP központi része. Lehet, hogy bennem van a hiba és minimális elvárásokkal nézem ezeket a műsorokat. :-)

Lucilius 2010.03.25. 23:30:44

@Vénveterán:
Biztos h megtervezett de nekem úgy tűnik h tálcán kínálják a jobbikosok a muníciót.

Vénveterán 2010.03.25. 23:31:14

@panelburzsuj: melyik lenne a Hök-ös fotó? (lehet én keresem rossz helyen a feliratot, de egyik linknél sem talál ilyet az oldalon)

panelburzsuj 2010.03.25. 23:32:58

@Ordnassac:

Akkor váltsunk: ha valaki idejében rámutat egy iszákos törtetőre, akire egy párt a nemzet védelmét bízná, akkor kivel tesz rosszat a "besúgó"?

panelburzsuj 2010.03.25. 23:33:44

@Vénveterán:

A gondolás cikk alján van két link.

Aner 2010.03.25. 23:34:13

@6.Lenin: Gondolom akkor MSZP FIDESZ váltakozást, Te kánnának élted meg. De jó is 4 évenként újrakezdeni, + bürokrata csere. Gratulálok! Mit mondjak megérdemled az MSZP-t is és a Fideszt is!

YouGotPwnd 2010.03.25. 23:34:33

@ubul2000:

Azért nem találtad fel a SPANYOL viaszt :)
Ui. pl Spanyolországban (is) már régóta létezik ilyen.
es.wikipedia.org/wiki/Voto_en_blanco

Lucilius 2010.03.25. 23:34:42

@Vénveterán:
Az ahol "Revolution?" (áthúzva) pólóban ücsörög. Mintha egy kicsit össze lenne zuhanva.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.25. 23:35:30

@Ordnassac: A hiba nem az Ön készülékében van! Aki egy műsör/nyilatkozat/kép/gyűlés alapján határoz, az bánja meg legelébb!
Más: Jobbik-lejáratás=kulcslyuk-szindróma!
Ők is emberek, hibáznak. Csak ne papolnák az ellenkezőjét! Persze, hogy még nem loptak (annyit). Nem volt rá lehetőségük! Most majd lesz, meglátjuk, hogy sikerül élniük a lehetőséggel...

Vénveterán 2010.03.25. 23:37:21

@Lucilius: Hát ebben is van valami, de valahol érthető 2-3-4-5 éve még a többségük nem gondolta, hogy politikusnak fog állni...

Élte a saját ilyen vagy olyan életét, aztán felébredt/vevő lett a Jobbikra/ az általa képviselt dolgokra és jó páran fel is nőttek közben, de a múltjukat nem törölhették ki, akármit is tettek. (így legalább egy dátum nem ártana tudni a képekhez, sokat árnyalna a képen, még akkor is ha valódiak)

Ordnassac 2010.03.25. 23:38:24

@panelburzsuj: attól az még lehet rosszakarója Szávaynak. Az iszákosságról: négy évig egy közismerten alkoholista volt Magyarország miniszterelnöke, szóval lesz elég ellenérv (azt nem mondom, hogy jogos lesz).

Erről eszembe jut egy régi vicc:

- Miből fog megélni Kennedy felesége?
- A bankbetétekből.
- És Dobi István felesége?
- Az üvegbetétekből.

:-D

ubul2000 2010.03.25. 23:43:08

@YouGotPwnd: Nem tudtam, de köszönöm az infót. Akkor legalább biztos lehetek benne, hogy nem volt nagy hülyeség az ötletem, ha nem is eredeti.

petilacigyuri 2010.03.25. 23:46:07

Sziasztok!
Nem ide kapcsolódik, de nagyon sokat segítenétek, ha rákattintanátok erre a videóra.

www.youtube.com/watch?v=NXUZZYV66gk

Nektek csak egy kattintás, végig se kell nézni, nekünk viszont elég sok minden múlik rajta.

Köszönjük.

kopogtató 2010.03.25. 23:46:23

v2010.fidesz.hu/
Nagyon jó az új puzzle-kampányfilm, de a hanggal van egy kis bajom. Lehet, hogy rossz a gépem hangszórója, de nálam a háttérzene eléggé elnyomja a szöveget.

A plakátok, kampányvideók nem érnek meg egy bejegyzést?

panelburzsuj 2010.03.25. 23:47:01

@Ordnassac:

Pontosan: egy növendék Dobi, vagy Czinege, vagy K.Papp.

6.Lenin 2010.03.25. 23:49:33

@Aner:

Nem értem,hogyan vontál le ilyen következtetést azokból,amit eddig írtam?
Lehet,rosszúl fogalmaztam.

Felőlem kormányozhatna az MSZP,LMP,MDF,Fidesz csak csináljon már valaki valami normálisat is.

Viszont már nagyon unom,hogy álandóan nekem/nekünk kell megszívni,hogy tehetetlen,korrupt politikusok döntsenek,milyen minőségű életet szántak nekem/nekünk.

Megpróbálom fordítva feltenni a kérdést.

Mitől változnának meg,miért csinálnák másként?

Valóban az a megoldás,az én gazemberem jó gazember,a tiéd meg rossz?
Mi vagy ki kényszeríti jelenleg őket arra,hogy megváltozzanak?
Olvasd el hozzászólásokat.

Mikor fogunk ebből kitörni?

panelburzsuj 2010.03.25. 23:49:50

@panelburzsuj:

Időben felszállt a hajóra: le se lehet má lökni. (Deutsch úr, Prága veteránja?:)

török gábor 2010.03.25. 23:50:08

@kopogtató: de, nagyon megérnének, csak egyáltalán nem értek hozzá. sokkal szórakoztatóbban és érdekesebben írnak erről máshol.

bretman 2010.03.25. 23:54:45

Meg tudja nekem mondani valaki, hogy az OVB ma miért nem döntött az MDF ORSZÁGOS listájáról? A budapestin és a nógrádin kívül melyik még az a tíz lista, amelyikkel kapcsolatban kétségek merültek fel?

A Civil Mozgalom listáját előbb fogadták el, mint az MDF-ét - ez kabaré....

(ha jól számolom: ma 5 független és két pártdelegált ült az OVB-ben, holnap 5-5 lesz az arány, amikor az MDF listájáról szavaznak)

bretman 2010.03.26. 00:03:44

@Ordnassac:

Ezt olvastam, de nincs benne a válasz.

Bevárják a Fővárosi Bíróság döntéseit. Ezek a budapesti jelöltekkel kapcsolatosak. De ha Budapest és Nógrád ugrik, akkor is marad 16 területi lista - és az országos listához 7 (azaz hét) is elég.

Vagy, ha Király Zoltán nem indulhat Budapesten, attól összeomlik a győr-moson-soproni lista is?

Ordnassac 2010.03.26. 00:12:29

@bretman: az OVB-nek három napja van a lista leadása után, hogy döntsön róla, abban még benne van. Holnap már dönteni fog, csak gondolom a határozatba 17 listát akarnak tenni, nem 16-ot.

bretman 2010.03.26. 00:15:36

@Ordnassac:

Csakhogy az LMP-nek is van még van felülvizsgálati eljárása a Főváros Bíróságon. Pont olyan, mint az MDF-nek...

Az ő határozatukban mi van?

Aner 2010.03.26. 00:19:43

@6.Lenin: Az előzményekben ott van, hogy jutottunk ki ide.

Én azt próbáltam kifejteni anno, hogy egy helyzetért nem csak mindig az aktuális kormányzópárt a hibás, hanem az ellenzék is. Mert, ha a hatalmon levő sikeres, akkor az ellenzéknek romlanak a választási esélyei. Ez jellemzi, jellemezte hazánkat. Ezért mondtam, hogy nem vagyunk kisegítve azzal, ha az egyik 4 évig romból a másik pedig 4 évig kormányoz majd váltják egymást.
Ezért én az ellenzéktől is normális konstruktív megoldásokat várok és ha nem teszik tőlem mehetnek a levesbe.

Mitől változnának meg,miért csinálnák másként?
Nem szavazunk rájuk. Nem dőlünk be az ígérteiknek. Nem hagyjuk magunkat megosztani.

Mi vagy ki kényszeríti jelenleg őket arra,hogy megváltozzanak?
Jelenleg semmi. E tekintetben pesszimista vagyok.
Az hogy idáig jutottunk az a mi hibánk is. Amilyen a Nép olyan a kormánya.

Ordnassac 2010.03.26. 00:24:04

@bretman: ööö, az nehezen. Ugyanolyan mint az MDF-é olyan lehetne, ha elutasították volna a budapesti listát, de nem tették. Tudomásom szerint egy listát sem támadtak meg náluk, csak egyéni jelölteket, az meg nem ugyanaz.

bretman 2010.03.26. 00:38:32

@Ordnassac:

Azt hiszem belezavarodtál az okba és az okozatba. Nem csodálom :-)

Jól tudod: az LMP egyetlen listáját sem támadták meg a bíróságon. De az MDF-ét sem! Nem erről tárgyal holnap a bíróság.

Az MDF fővárosi listáját pont azért utasították el, mint az országost: vagyis, hogy a Főváros Bíróság holnap dönt. A Fővárosi Bíróság holnap nem a budapesti listáról dönt, hanem egyéni jelöltek JOGERŐS bejegyzése ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmekről (Tehát, pl: Király Zoltán indulhat-e, érdemes megnézni az OVI hivatalos honlapját. Miközben a Fővárosi Választási Bizottság azt állítja: Királyt kizárták, a valasztas.hu-ról kiderül, nem zárták ki, még mindig jelöltként van nyilvántartva). Ilyen felülvizsgálati kérelem MDF-esekről is van, meg LMP-sekről is.

Csak az LMP listáját emiatt nem utasították vissza, az MDF-ét meg igen.

Ordnassac 2010.03.26. 00:50:20

@bretman: na várj, az MDF budapesti listáját első fokon elutasította a Fővárosi Választási Bizottság. Az LMP-ét nem. Az országos listával kapcsolatban semmi nincs a bíróságon, hiszen elsőfokú döntés sem volt még. Az LMP-nél futó felülvizsgálati kérelmek nem fogják befolyásolni a fővárosi listát, ahhoz túl sok jogerősen nyilvántartásba vett jelöltje van. Így messze nem lehet egyenlőségjelet tenni a kettő között.

bretman 2010.03.26. 01:04:04

@Ordnassac:

Akkor haladjunk sorban:

1. "az MDF budapesti listáját első fokon elutasította a Fővárosi Választási Bizottság. Az LMP-ét nem." Így van. Erről kellett volna ma döntenie az OVB-nek. De nem döntött. Annak ellenére, hogy a fellebbezési sorban előbb van az OVB és utána a bíróság. Vagyis semmi oka megvárni az OVB-nek a bíróság döntését, hiszen a bírósághoz lehet fellebbezni az OVB döntése ellen. Most majd megvárja az OVB a bíróság döntését, aztán dönt és ellen fellebbeznek a bírósághoz?
2. "Az országos listával kapcsolatban semmi nincs a bíróságon, hiszen elsőfokú döntés sem volt még. " Így van. Tehát akkor ez sem lehet oka annak, hogy az OVB ma nem döntött. De gyorsan hozzá kell tenni: a fővárosi listával kapcsolatban sincs még semmi a bíróságon, hiszen ahhoz előbb az OVB-nek el kellett volna utasítania az MDF fellebbezését!
3. "Az LMP-nél futó felülvizsgálati kérelmek nem fogják befolyásolni a fővárosi listát, ahhoz túl sok jogerősen nyilvántartásba vett jelöltje van." Ez egy érv arra, miért fogadta el az OVB az LMP budapesti listáját és miért nem az MDF-ét (bár több probléma van ezzel: a legfőbb az, hogy az OVB a döntési sorban a bíróság ELŐTT van, de ez most nem fontos). Csakhogy nem azt kérdeztem, miért nem fogadták el az MDF BUDAPESTI listáját, hanem, hogy az ORSZÁGOST miért nem fogadták el. Tudniillik azt is írhattad volna: "az MDF-nél futó felülvizsgálati kérelmek nem fogják befolyásolni az országos listát"
4. Tudom: erre írtad, hogy arra várnak, hogy a jegyzőkönyvbe 16 vagy 17 listát írjanak. De ilyen alapon várhatnának arra is, hogy 14 vagy 15 jelöltet írjanak a budapesti jegyzőkönyvbe az LMP-nél.
5. Így hát, de: jogilag igenis egyenlőségjel van a kettő között.

Ordnassac 2010.03.26. 01:16:51

@bretman: 1. pont hibás: az OVB döntése ellen a Legfelsőbb Bírósághoz kell/lehet fordulni, nem a Fővárosi Bírósághoz (oda az FVB döntése ellen lehet fordulni). Az OVB tehát bevár egy, az asztalánál lévő ügyhöz releváns, de más jellegű bírósági döntést (gyanítom nem véletlenül, lehet, hogy az OVB döntésében lesz erre vonatkozó utalás is).

Más a jogorvoslati út ebben az esetekben, maradva a fővárosnál:

egyéni jelöltek esetén:
1. fok: az egyéni választókerületi választási bizottság, ha ez elkaszálja a jelöltet, akkor fellebbezéssel
2. fok: a Fővárosi Választási Bizottság, ha itt is elkaszálják, akkor felülvizsgálati kérelemmel (ergo rendkívüli jogorvoslattal) fordulhatnak a
Fővárosi Bírósághoz. Ergo az OVB-nek itt semmi tennivalója.

a budapesti területi lista esetén:
1. fok: a Fővárosi Választási Bizottság, ha elkaszálja, fellebbezéssel
2. fok: az Országos Választási Bizottság, ha ez is elkaszálja, akkor felülvizsgálati kérelem alapján dönt a
Legfelsőbb Bíróság. Itt meg a Fővárosi Bíróságnak nincs teendője.

Ergo az OVB bevárja, amíg a Fővárosi Bíróság dönt a kérdéses MDF-es egyéni jelöltekről. Ez kihatással lehet arra, hogy hány nyilvántartásba vett jelöltje lesz a pártnak Budapesten. Gyanítom ebben akar tisztán látni az OVB, ami legitim álláspont szerintem.

Ordnassac 2010.03.26. 01:24:12

@bretman: 2. ponthoz: lásd a jogorvoslati rendszer levezetését az előző hozzászólásomban.

3. pont: a Fővárosi Választási Bizottság fogadta el az LMP budapesti listáját és utasította el az MDF-ét, nem az Országos Választási Bizottság. Az indokom továbbra is az, hogy tisztán akar látni az MDF végső listaszámának tekintetében, mert ennek alapján kell határozatba foglalnia a törvényes elvárások szerinti megfelelést. Mivel egy határozatnak pontosnak kell lennie, ezért megvárják, hogy lesz-e 17. listája az MDF-nek vagy nem.

4. ponthoz: az LMP fővárosi listáját jogerősen nyilvántartásba vették, ezen nem oszt vagy szoroz, hogy egy vagy két jelölt kiesik, hiszen nem a listáját támadták meg a Fővárosi Bíróság előtt, hanem egyes jelölteket. Az MDF-nél erről szó nincs.

5. ponthoz: mint láthatod, nincs egyenlőségjel.

bretman 2010.03.26. 01:29:55

@Ordnassac:

Lehet, hogy legitim álláspont a fővárosi lista esetében (bár én ezt is vitatom), de semmiképp nem lehet legitim az országos lista esetében.

Márpedig innen indultunk ki. Azt kérdeztem: miért nem fogadták el az ORSZÁGOS listát, ha a kétséges területi listákat kivéve is plusz 9 listája van az MDF-nek.

És megismétlem azt is, miért fontos ez: ha ma szavaznak az országos listáról, akkor 5 pártfüggetlen és 2 pártjelölt szavaz. Ha holnap: akkor 5 pártfüggetlen és 5 pártjelölt. Márpedig tegnap a pártfüggetlen tagok elfogadták az MDF listáját (ahogy azt a pártfüggetlen választási iroda javasolta), csak a pártjelöltek szavaztak ellene. De ők voltak többen.

És ami ennél is fontosabb: ha ma elfogadják az MDF országos listáját, akkor holnap az MDF budapesti listájáról 11-en szavaznak. 5 pártfüggetlen és 6 pártjelölt (de ebből egy mDF-es).

bretman 2010.03.26. 01:34:05

@Ordnassac:

Könyörgöm, magyarázd már el, miért számít az országos lista esetében az, hogy pontosan hány területi lista van - és miért nem számít a területi lista esetében az, hogy pontosan hány egyéni jelölt van?

"Mivel egy határozatnak pontosnak kell lennie, ezért megvárják, hogy lesz-e 17. listája az MDF-nek vagy nem." Világos. Akkor az LMP budapesti listájáról szóló határozatnak miért nem kell pontosnak lennie?

Jogilag mi a különbség?

Ordnassac 2010.03.26. 01:35:44

@bretman: akkor másképp: az OVB egy hatósági szerv, ergo a határozatában JOGI okokból pontos adatnak kell szerepelnie az országos lista nyilvántartásba vételének indokolásában arról, hogy mi alapozta meg a határozatot. Igen, jogilag releváns kérdés az, hogy hány listát írnak be, mert valaki formai okokra hivatkozva megtámadhatja az OVB döntését és azt elkaszálhatják, ezzel meg megint csak az MDF szívna. Amúgy, ha az OVB elkaszálja az MDF országos listáját, még mindig ott van a Legfelsőbb Bíróság, ahol nem ülnek pártdelegáltak. Bár nem hiszem, hogy itt meglépik ezt.

bretman 2010.03.26. 01:42:37

@Ordnassac:

Ne haragudj, de a kérdésem változatlan. Ha az OVB hatósági szerv, az FVB miért nem? Ha az OVB határozatában pontos adatnak kell szerepelnie az FVB-ben miért nem?

Mert csak ott tartunk: az MDF országos listáját csak akkor fogadják el, ha PONTOSAN tudják, hány területi listája van, az LMP területi listáját meg akkor is elfogadják, ha NEM TUDJÁK PONTOSAN, hány egyéni jelöltjük van.

Ordnassac 2010.03.26. 01:43:31

@bretman: magyarázom: az LMP esetében már JOGERŐSEN (kár, hogy aláhúzni nem lehet) nyilvántartásba vett jelöltek esetén élt valaki a felülvizsgálati kérelemmel, ez nem befolyásolja egy választási hatóság listákkal kapcsolatos döntését. Így a JOGERŐSEN nyilvántartásba vett jelöltek száma alapján tudott dönteni az FVB. Az FVB szerint a MDF-es lista nyilvántartásba vételét elutasító határozat szerint annak meghozatalakor Pusztai Erzsébetről, Csapody Miklósról, Király Zoltánról és Slosár Gáborról nem volt jogerős döntés. Az egyes jelöltek kérdéséről fogja a végső szót kimondani az FVB.

Az MDF országos listája esetén NINCS jogerős döntés a fővárosi listáról, ergo az OVB nem tud olyan határozatot hozni, amiben bizton állíthatja, hogy az összes JOGERŐSEN nyilvántartásba vett lista alapján vett nyilvántartásba egy országos listát. Így meg formai okokra hivatkozva elkaszálhatják a határozatot.

A jogerő a másodfokú döntés után áll be. Utána már csak rendkívüli jogorvoslattal (ebben az esetben felülvizsgálati kérelemmel) lehet élni.

Ordnassac 2010.03.26. 01:44:18

@bretman: lásd előző válaszom jogerőre vonatkozó részét.

bretman 2010.03.26. 01:53:24

@Ordnassac:

Ebben biztosan tévedsz.

Pusztai Erzsébetről, Király Zoltánról és Slosár Gáborról jogerős döntés van (Csapodyról is, de ez érdektelen, ott nem erről megy a vita, mert ő visszalépett).

Et ellen nyújtottak be felülvizsgálati kérelmet.

bretman 2010.03.26. 01:55:38

@Ordnassac:

Vagyis, ha a határozat szövegében az van, hogy a határozat meghozatalakor nem volt jogerős döntés a három jelöltről, akkor egyszerűen hazudnak a határozat szövegében.

Pusztai, Király és Slosár neve mellett négy napja az áll: nyilvántartásba véve. Semmilyen jogorvoslati határidő nem tart eddig...

Ordnassac 2010.03.26. 01:58:48

@bretman: akkor linekelem az FVB döntését: www.budapest.hu/engine.aspx?page=fvb2010#A20

néhány mondat belőle: "Rámutat a Fővárosi Választási Bizottság arra is, hogy az MDF lista bejelentésének időpontjában két egyéni jelölt (dr. Pusztai Erzsébet — Budapest 2. számú OEVK, dr. Csapody Miklós — Budapest 15. számú OEVK) nyilvántartásba vétele még nem volt jogerős, és jelenleg sem jogerős még három MDF-es jelölt (dr. Pusztai Erzsébet — Budapest 2. számú OEVK, Király Zoltán — Budapest 4. OEVK, Slosár Gábor — Budapest 18. OEVK) nyilvántartásba vétele, tehát a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek száma sem a lista bejelentésekor, sem a Fővárosi Választási Bizottság döntésekor nem állt a szükséges számban rendelkezésre."

A döntést márc. 25-én hozták, így nézd a jogerőt.

Ordnassac 2010.03.26. 01:59:22

@Ordnassac: javítok: a döntést március 24-én hozták.

Ordnassac 2010.03.26. 02:04:37

@bretman: ilyen jogerő-problémák az LMP-nél nem voltak, ezért ment át a fővárosi listája. Mivel az LMP összes területi listáját jogerősen nyilvántartásba vették, így az OVB gond nélkül rábólinthatott a párt országos listájára. Az MDF-nél a budapesti lista miatt erről nem beszélhetünk és ezt várja be. Valszeg előbb dönt a fővárosiról és utána az országosról.

bretman 2010.03.26. 02:15:20

@Ordnassac:

Azt hiszem az előző hozzászólásom nem ment át.

Tehát mégegyszer: amit idézel, lehetetlen.

A határozat szerint a lista benyújtásakor Király és Slosár nyilvántartásba vétele jogerős, a határozat meghozatalakor azonban nem. Azon túl, hogy ez jogi nonszensz (egy jogerős döntésből egyszercsak nem jogerős lesz), azért is lehetetlen, mert Királyt és Slosárt elsőfokon elutasították, a fellebbezés után fogadták el.

Vagyis a határozat szövegezői a jogi alapokra sem figyeltek.

Ami nem meglepő. Megismétlem: a Fővárosi Választási Bizottság döntésében az összes PÁRTFÜGGETLEN szereplő az MDF-lista nyilvántartásba vétele MELLETT szavazott (a választási iroda javaslatának megfelelően) - míg ellene az MDF politikai ellenfelei által delegált PÁRTFÜGGŐ tagok szavaztak.

Persze lehet, hogy az MDF kizárásában érdekelt tagok látnak egyedül tisztán, de ez nem életszerű...

bretman 2010.03.26. 02:24:34

@Ordnassac:

És most elolvastam VÉGIG a határozatot is.

Ez durvább, mint gondoltam. Gyakorlatilag azon alapul, hogy Királyt és Slosárt elsőfokon (törvénytelenül) kizárták, így a lista beadásának napján éppen nem voltak nyilvántartásba vett jelöltek. Aztán a felülvizsgálatban nyilvántartásba vették őket, de az FVB-t ez már nem érdekli.

Vagyis: esetükben a Fővárosi Választási Bizottság a nem jogerős döntést fogadja el hivatalosnak a jogerőssel szemben.

Ez képtelenség...

Ez gyalázat!

Ordnassac 2010.03.26. 02:30:09

@bretman: érdekelte azért, hiszen aztán ők vették nyilvántartásba, csak a listaadási határidő lejárta (márc. 22. 16:00) után három órával, így a határidő lejártakor tényleg nem voltak jogerősen nyilvántartásba véve.

bretman 2010.03.26. 02:53:56

@Ordnassac:

Ezt mondom én is. Egy nem jogerős döntést fogadnak el érvényesnek egy jogerőssel szemben. Így az MDF-nek kilenc jogerősen bejegyzett jelöltje van Budapesten, de a listaállításnál csak hatot vesznek figyelembe.

Ezt hívják a joggal való visszaélésnek.

Mintha egy halálra ítéltnek azt mondanák: bocs, jogerősen ugyan felmentettek, de két napja még el voltál ítélve, ezért kivégzünk.

tölgyes 2010.03.26. 08:03:52

@bretman: No és milyen következménye van egy nem jogerős ítéletnek????? AZ MDF-et eltiltották a kampánytól? Attól nem tiltja el senki és semmi. Azt folytathatja. Majd az LB döntése pontot tesz a dolog végéra.Addig tessék országot járni és kampányolni.

AZ Ön hasonlata enyhén szólva sántít.. Gondolja meg: törvénytelenül kizárt Herényi a frakcióból az MDF frakció nagyobbik részét. Ebben neki Szili téves jogértelmezéssel segítséget nyújtott. Később a bíróság előbb nem jogerősen szólította fel Herényit a a korrekcióra, de ő nem tette meg. Aztán megszületett a nem jogerőssel azonos jogerős döntés.. de addigra már csak a pénzbüntetésnek és a Jó hír megsértésének volt értelme.. az MDF a régi állapotba nem volt visszaállítható..Most az MDF-et sújtja ugyanez a joggyakorlat

Az bizonyos, hogy kell egy új választójogi törvény. Ezért lenne jó a fidesz 2/3-a

jjulie 2010.03.26. 08:52:12

@tölgyes:

na ez lesz a fidesz veszte: 2-3 millió ember elhitte, hogy fidesz a fdesz és akkor ömleni fognak a jó megoldások

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.26. 12:07:28

@bretman: Jogos az észrevételed...
Ha más nem is, de legalább a felelősség szétterítése lehet a dolog mögött.

Mellesleg az a FVB határozat is "érdekes" volt, ahol a 3 pártdelegált úgy tudta leszavazni a 3(!) választott tagot, hogy közülük csak 2 szavazott...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.26. 12:27:31

@1.szolo - ajánlom magamat::

Az OVB egyik tegnapi döntésében találtam egy bakit:

"Az Országos Választási Bizottság álláspontja szerint a TVB területi listáról történő döntésének pillanatában kell fennállnia a jogszabályok által meghatározott feltételeknek, tehát a szükséges számú jelöltnek is.
Az Országos Választási Bizottság megállapítja továbbá, hogy a jelölt kiesése csak abban az esetben nem érinti a listaállítás jogát illetve tényét, ha az adott listát már nyilvántartásba vették. Ezen álláspontot támasztja alá a Vjt. 5. § (3) bekezdésének és a Ve. 94. § (1) bekezdésének rendszertani értelmezése is és a Legfelsőbb Bíróság Kvk.IV.37179/2006/3. számú végzése is."

Az OVB takaródzása a LB "precedensével" nem alapos... (=alaptalan!)

A hivatkozott esetben ugyanis a listaállítás elutasításának indoka EGÉSZ MÁS volt, nevezetesen az, hogy a listaállításhoz szükséges számhoz szükséges egyik jelölt JOGERŐS nyilvántartásba vétele MÉG NEM történt meg. Ezt tehát egyáltalán NEM UGYANAZ, mint egy jogerősen nyilvántartásba vett jelölt (önkényes!) VISSZALÉPÉSE.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.26. 12:55:15

@1.szolo - ajánlom magamat::
Az OVB indoklásában idézett jogforrásban egyébként egy ELEMI hiba van:

"A Ve. 53. § (1) bekezdése értelmében:
" a listát a listaállításhoz szükséges számú jelölt, illetőleg lista bejelentését VAGY nyilvántartásba vételét igazoló, az 55. § (1) bekezdése szerint kiállított igazolás átadásával lehet bejelenteni." "

A fenti hivatkozás szövege HELYESEN így nézne ki:
"53. § (1) A listát a listaállításhoz szükséges számú jelölt, illetőleg lista nyilvántartásba vételét igazoló, az 55. § (1) bekezdése szerint kiállított igazolás átadásával kell bejelenteni."

Igaz ugyan, hogy a hivatkozott szakasz MINDKÉT idazolást tartalmazza, de ez csupán "rendszertani" egymásmellettiség, nem pedig "vagylagos" egyenértékűség:
"55. § (1) A jelölő szervezet, a jelölt, illetőleg a lista
bejelentéséről a választási iroda,
nyilvántartásba vételéről a választási bizottság
igazolást ad ki."
(-az értelmező tördelés tőlem - de még jobb lenne eszerinti a) meg b) pontra szedve;)

Vagyis:
- igen hülyén nézne ki, ha MÁR a jelöltek BEJELENTÉSÉT igazoló OEVI-s papírokkal IS lehetne listát bejelenteni a tényleges nyilvántartásba vételt igazoló OEVB-s papírok helyett...

tölgyes 2010.03.26. 15:54:04

@jjulie: Ha a kutya nem ül le sz@rni nyulat fog.. Mi lesz ha .. ha lesz akkor ha lesz, ha meg nem akkor nem. Nevetséges, hogy az MSZP nagy hitelvesztése közben arról álmodozik, hogy mi lesz ha majd a fidesz is. Előbb dolgozza fel és oldja meg az MSZP hitelvesztesét... de látom ehelyett inkább a fidesz vesztéről álmodozik..:::))

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.03.27. 09:30:38

Tán ide tartozik:
vastagbor.blog.hu/2010/03/26/ugy_tunik_morvai_hazudik

Kezdem megszeretni ezt az aRogán fiút, mióta nem megmondóember már, sokkal tökösebb és szimpatikusabb lett, bár természetesen nem látok bele a természet(önélet)rajzába!

Csak így tovább, tessen megvédeni a "kollégákat", ha védhetőek és rendet tenni továbbra is a dr.5kerben!
Krisztina Úrasszonyról nem nyilatkozom, nem merek (még:-)!

törzsmókus 2010.03.29. 00:34:35

fél-OFF: nemtom mik a trackback szabályai, de én T.G. helyében az első, irreleváns és nyilvánvaló valótlanságot okádó trackbacket leszedném.

totasnick (törölt) 2010.04.07. 22:21:53

Kedves Török Gábor

A poszthoz kapcsolódva szeretném, ha egyszer leírná a "politikai elit" fogalmának történetét. Az elmúlt években az egyik leghülyébb dolognak ezt találtam, ideértve a Publicus Hungaricus cikkeket is. De ön egy egészen más felállásból értelmezte a dolgot.

Avatar 2010.04.13. 10:21:48

@kaktusztea: Kösz, hogy idézel engem. :)

Egy kis választási matematika (idei érettségi feladat lesz):
Ha a választásra jogosultak 1/3-a támogatja X pártot, ami a szavazáson résztvevők fele, akkor lesz-e 2/3-a a parlamentben? :)
süti beállítások módosítása