Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
01:17

Azt már tudjuk, hogy összesen 57 egyéni választókerületben folytatódik a küzdelem, ebből 21 Budapesten található. A fővárosi nyitott körzetek nagyon más képet mutatnak, mint a vidékiek, itt ugyanis az LMP meglepően erős pozíciókkal rendelkezik, akár azt is mondhatnánk, hogy választásmatematikailag esélye lehetne a mérleg nyelve szerep betöltésére. Nézzük meg kicsit részletesebben ezt a helyzetet, aztán tegyük fel a két lényegi kérdést: változtathatna-e a helyzeten az LMP visszalépése, illetve van-e esély erre a döntésre?

A 21 választókerület (ezek részletes adatai itt találhatók) közül 16-ban indult LMP-s jelölt, kapott szavazatarányuk átlaga 13,3 százalék, azaz valamivel magasabb, mint a párt budapesti listás eredménye (12,8). A 16 indulóból 13-nak sikerült harmadik helyet elérnie, közülük a legmagasabb támogatottságot a VII. kerületben (9.evk.) induló Csiba Katalin Gyöngyvér érte el (17,5%), a legalacsonyabb pedig a XI. kerületben (16.evk.) versengő Diószegi Ernő nevéhez fűződik (9,44%). Érdemes figyelni arra, hogy ezek a számok jelentős súlyt mutatnak: az LMP a fővárosban valóban harmadik erővé vált.

Ha az LMP és az MSZP szavazóit automatikusan össze lehetne adni, a 13 LMP-s érdekeltségű körzet egy részében a Fidesz és az MSZP+LMP közötti különbség jelentősen csökkenthető lenne - illetve az egyedüliként vezető Tóth József előnye jócskán megnőne (az MDF pár százalékos eredményével és szavazóival az egyszerűség kedvéért most nem is számolok). Négy választókerületben így az MSZP-LMP vezetne (16., 19., 20. és 22. evk.), további hat helyen (3., 5., 9., 13., 21, és 31.) pedig a Fidesz előnye öt százalékponton belülre kerülne. Lenne tehát legalább tíz olyan egyéni választókerület, ahol a Fidesz akár el is veszíthetné a mandátumot, s ez a kétharmad tekintetében döntő jelentőségű lehetne. Három további választókerületben az LMP-s induló negyedik helyen végezve már kiesett, ebből kettőben (6. és 28.), ha az LMP és az MSZP szavazói összeadódnának, szintén öt százalékponton belülre kerülnének a Fidesszel szemben az állva maradt szocialisták.

A komoly kérdések innen kezdődnek. Működhet-e, lesz-e?

Egyrészt erősen kérdéses, hogy egy ilyen esetleges megállapodást a szavazók fegyelmezetten érvényesítenének. Korábban még az SZDSZ-MSZP relációban sem mindig működött zökkenőmentesen, pedig akkor már több éves együttjárás előzte meg az összeköltözést. S bár az LMP szavazói között minden bizonnyal erősen felülreprezentáltak a volt SZDSZ-esek, nem lehet véletlen, hogy pártjukat otthagyva nem az MSZP-t választották. Ráadásul azt is tudjuk, hogy az LMP más irányokból is vonzott szavazókat, nehezen tudom elképzelni tehát, hogy a párt központi utasítását „csont nélkül” teljesítsék azok, akik április 11-én ebben a 13 körzetben az LMP jelöltjeit támogatták.

Másrészt az LMP józan számítás, stratégiai gondolkodás szerint akkor sem tenné okosan, hogy egy ilyen döntéssel kezdje önálló jogon kivívott parlamenti létét, ha éppen az lenne a párt vezetőinek minden vágya, hogy megakadályozzák a Fidesz kétharmadát. Nem állítom, hogy az LMP számára nem lenne kedvezőbb, ha a Fidesz a 258 mandátum alatt maradna: ebben az esetben az új párt szavazatai a parlamentben időnként felértékelődhetnének. Az MSZP-vel való nyílt együttműködéssel azonban pont az egyik legfontosabb értékét, előnyét vesztené el a párt, s egy olyan pillanatban válaszolna a Fidesz vagy MSZP kérdésre, amikor ez számára stratégiailag előnytelen, ráadásul valójában még nincs is döntéskényszerben.

Összességében tehát úgy gondolom, hogy egy ilyen (vissza)lépés nehezen érvényesíthető, továbbá az LMP hosszú távú érdekei szempontjából előnytelen döntés lenne, ezért most nem látom esélyét. Mindez nem jelenti azt, hogy az MSZP ne határozhatna a saját jelöltjeinek (vagy egy részüknek) az önkéntes visszaléptetéséről: egy ilyen húzás furcsa helyzetbe hozhatná a szocialisták támogatását visszautasítani nem tudó (és ráadásul egyéni mandátum elnyerésére is akár esélyessé előlépő) LMP-t. (Tegyük hozzá, egy ilyen MSZP-s döntés a jövőre nézve számukra sem lenne kockázatmentes, hiszen a szavazóik egy részét elkezdhetné "rászoktatni" az LMP-re voksolásra.)

S aztán kicsit távolabbra tekintve már jön az őszi önkormányzati választás, ahol a fővárosban még a mostani adatok alapján is lehetne esélye egy közös MSZP-LMP jelöltnek a főpolgármesteri posztra, s ez még komolyabb fejtörést okozhat majd az új parlamenti erőnek. Száz szónak is egy a vége: az LMP tényező lett április 11-én, ám ez azzal is jár, hogy nem odázhatja el azon alapvető kérdések eldöntését politikai karakteréről, más pártokhoz való viszonyáról és politikai céljairól, amelyek egyértelműen kijelölhetik a párt helyét a változó magyar pártrendszerben.

x x x

Egy újabb számolás, ezúttal Grózner Dániel jóvoltából.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr611916574

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki lépjen vissza, az LMP vagy az MSzP? 2010.04.15. 00:59:56

Azért szerencsére a mainstream szocialista média nem sokat szöszöl az adatokkal. Szorgosan biztatja az LMP jelöltjeit a visszalépésre az MSzP javára.Az LMP visszalépése leginkább Budapesten fölvethető, ahol az MSzP átlagosan kb. kétszer annyi szavazato...

Trackback: Az MSzP végső harca 2010.04.13. 17:56:52

Az MSzP bepróbálkozott. Visszalépett négy helyen, mondván: várják a "gesztus" viszonzását az LMP részéről. Úgy tett, mintha tett volna valamit. Úgy tett, mintha az LMP esetleges visszalépése automatikusan hozzá vándoroltatná a szavazókat. Hol...

Trackback: Az MSZP halálos ölelése 2010.04.13. 15:10:34

  Visszalépnek-e az LMP állva maradt jelöltjei a demokráciáért, a köztársaságért? Visszaléptet-e az MSZP jelölteket az LMP-s induló javára, hogy megakadályozza a fideszes mandátumszerzést? Elsőre úgy tűnik, ezek a kérdések a második fordulóró...

Trackback: A vörös bárónő 2010.04.13. 10:56:57

 Majd én elhozom Cincinnatust az eke szarvától! Virág Árpád részére   Kedves Árpád!   Tudom, hogy életutam és pályám alapján most sajnálkoznom kellene azon, hogy a Magyar Szocialista Párt vereséget szenvedett az idei választások...

Trackback: Az LMP és az amerikai nagykövet 2010.04.13. 10:32:58

Lássuk a tényeket!1. Richard Field az LMP legnagyobb szponzora.2. Index hír: "LMP: a központba érkezett az amerikai nagykövetEleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet három munkatársával az LMP központi irodájába érkezett. Schiffer András az...

Trackback: Amit mindenki tudni akar: mennyire SZDSZ az LMP? 2010.04.13. 02:22:12

Az SZDSZ 1998-as és az LMP 2010-es eredményeit nézve komoly átfedést találunk. Az LMP-sek nagyon hasonlítanak az egykori SZDSZ-szavazókra. (Kép: vokscentrum.hu) Lendvai Ildikó hétfőn azt bizonygatta, a Fidesz kétharmadát - ugye, ugye? - csak az LMP-v...

Trackback: Az emberek hülyék - Magyarország választ 2010 2010.04.13. 01:58:31

Nem hittem volna, hogy Vonával egyet fogok érteni valaha és idézni fogok tőle (bár a Jobbikról már írtam), de "ilyen még Botswanában sincs". Hölgyeim és Uraim, míg Magyarország választott, az OVB vitázott. Utóbbit is érdekes volt nézni, de az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2010.04.13. 22:19:28

@laji: "Ennek szellemében viktornak igaza van, amikor az mondja, hogy az események a 8 év kormányzás "megkoronázása" volt..."

Az imént volt egy telefoninterjú a debreceni jegyzővel, sajnos nem figyeltem, de ott nem volt sorállás: felkészültek, megoldották. Erről ennyit.

Petrusz 2010.04.13. 22:19:46

Az egész rendszer arra van berendezkedve, hogy azt lessék, ki hibázik először. Így érdemben kezdeményezni senki nem akar. A Fidesz mostani ötletelése, kiszivárogtatásai tesztek, elsősorban saját holdudvaruk tesztelése, másodsorban a többi párté... Az MSZP miért nem üvölti tele a médiát, hogy ők már 2006-ban törvényjavaslatot nyújtottak be a kisebb önkormányzatról és kisebb parlamentről, amit 2009-ben megismételtek, csak épp a Fidesz ellenállt, most meg uccuneki? Most lehetne mondani, hogy tessék, megmondtuk, csak a mi utunk van, Viktor is azon jár... (Apropó, Somogyi Zoltán után Szigetvári Viktor a másik nagy csalódás számomra ebben a kampányban...) Lebénultak. Tudták, tudták hogy vesztenek, csak nem sejtették. Az LMP-nek meg az utca után fura ez a parlamentáris demokrácia, ahogy a Jobbiknak is, bár a Jobbik inkább színháznak fogja használni, ahol Morvai nagyasszony lesz a komika...

Szóval csak oda akartam kilyukadni, hogy sztem senki nem lép vissza sehol (na jó, az a 3-4 mszp-s esetleg), mert mindenki matekol a töredékszavazatok és az országos lista miatt. Aztán majd a parlamentben mutatott "játék" alapján megítélhetjük, melyik csapat milyen taktika szerint játszik.

Petrusz 2010.04.13. 22:21:00

@bigapples: De, lesz :-) Már most is az. Vesd össze mit mond Matolcsy, Járai, Varga. Nincs egyet értés már a kezdeteknél sem... És ez majd fokozódik....

6.Lenin 2010.04.13. 22:23:32

@panelburzsuj:

Visszakeresheted ,még az első posztok egyikében ezeket megírtam.
Felőlem az LMP azt csinál a Parlamentben,amit akar,de rövidesen szakítani lesz kényelen a "nem alkuszunk"-al,és kénytelen lesz a két szélsőséges párttal alkudozni(de minek?)

Vagy beáll a kibekkeljük valahogy-ra,vagy kezet csókol a Vezérnek,na nem látványosan,csak úgy mutyiban.

Lehet más a politikája?

panelburzsuj 2010.04.13. 22:24:58

@Petrusz:

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EREDMÉNYTELEN, DE ÉRVÉNYYES ELSŐ FORDULÓ UTÁN NINCS TÖREDÉKSZAVAZAT A MÁSODIKBAN !

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.13. 22:26:08

@vonHartmann: sejthető a forrás, ha Szakasits Árpád neve mellé nem az van írva, hogy "a Magyarok Világszövetségének egykori elnöke" :D

panelburzsuj 2010.04.13. 22:26:49

Kedves Török Gábor!

Nem könnyű a misszionáriusok kenyere itt sem.

Respect. :)

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2010.04.13. 22:30:26

@6.Lenin: van különbség az alku és a konszenzus között. A konszenzus általában az ügyben elfoglalt álláspontok közötti dinamika egyensúlyi pontja, míg az alku a politikában lóvé, igazgatói pozíciók, miegymás kérdése.

Az lmp viszonylag egyértelműen az ügyekkel akar foglalkozni, és valószínűleg kompromisszumkész.

Az ilyen taktikázásokkal meg nem foglalkozik.

Adott esetben szerintem ha elég sokáig interjuvolják az lmp-seket, előbb vagy utóbb kimondják, hogy a kétharmados törvény fogalma azért van az alkotmányban, hogy megfelelő társadalmi támogatást garantáljon. Ha az országban ez egy pártnál van, akkor annak megvan a kellő társadalmi támogatása, tehát megérdemli a kétharmadot.

Szerintem világos a választóvonal.

panelburzsuj 2010.04.13. 22:31:33

@6.Lenin:

De MIRŐL alkudjon?

Mondj már legalább egyetlen incifinci témát, példát, ügyet, amiben az LMP-nek és a Jobbiknak törik-szakad, egyezségre kell jutnia, mert különben világvége ...

Petrusz 2010.04.13. 22:32:11

@[nev]: Én is úgy gondolom, hogy a (párt)rendszer átalakulása még csak elkezdődött, és messze nincs vége... Sokáig hallottuk, hogy nem látszik olyan erő, aki képes lesz a két naggyal szemben (mellett, alatt, fölött) megerősödni, erre tessék, kettő is lett 1-1,5 év alatt. Ha a Fidesz elveszti kezdeti lendületét, és töketlenkedni kezd, mint anno a szocik, akkor indul majd csak el az erózió! Túl sok a társadalmat feszítő ki nem mondott vagy kimondott konfliktus, most kellene felelősen együttműködni a parlamenti pártoknak, hogy a nagy stratégiai kérdésekben teljes egyetértés legyen, és később ne jöhessen egyik-másik azzal, hogy "ez a Fidesz diktatúra" eredménye, ezért majd én jól megdöntöm... Norvégiában, meg úgy általában Skandináviában ez működött már néhányszor... Félek, nálunk nem fog. Én az LMP kitörési pontját itt látom: globális problémákra adjunk lokális válaszokat. Vessék fel azokat a generációkon átívelő kérdéseket, amik szerintük fontosak, és adjanak rá alternatív megoldási javaslatokat. A környezetvédelemtől a kisebbségi ügyeken át az oktatásig. Diktálják a tempót, legyenek ők a zsinórmérték. pörögjenek, bopmbázzák a javaslataikkal a parlamentet. Szakmázzanak. A többi majd jön magától.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.13. 22:32:57

@tölgyes:

Nem értek egyet!
Jelenleg a 2/3 inkább valószínű, mint valószínűtlen. Minimum 8, de lehet, h 10 helyet is el kéne venni a Fidesztől, de erős a gyanúm, h a hátralévő 2 hétben már semmi újat nem tudnak húzni a szocilisták, és révényesülni fog a győzteshez húzás elve is.

Az emberekbe tudatosul, h Orbán a miniszterelnök, közben meg már balról is jönnek olyan hangok, h tképpen nem baj a 2/3. Az imént épp Szakonyi érvelt mellette a Hírtv-ben. LOL

Mondjon bárki 10 nevet, aki nyerhet!

Petrusz 2010.04.13. 22:33:36

@panelburzsuj: Én a fennálló körzetekre gondoltam, ahonnan az egyéni jelöltek még viszik a szavazataikat... Már aki nem nyer... Gondold át :-)

ssi 2010.04.13. 22:33:56

@Hang_Solo:
T.G. arról is beszélt, h a Fidesz most alig kapott összességében több szavazatot, mint 2006-ban, sőt Bp-en nem is érte el az 50%-ot

@Lyss: @sirgreg: @veny: @Anyád a baráthal: @Petrusz:
- LMP nem egyezkedik senkivel, így az MSZP-vel se - fő a hitelesség, értjük
- LMP-re eddig szavazók a 2. fordulóban saját belátásuk szerint tesznek - így tőlük is függ a Fidesz 2/3-a, de mit tesznek majd a Jobbik szavazói?
- a 4 párt most mind riválisa egymásnak, a hírbe hozó tárgyalások helyett gesztusok ("ő ellen" álláspont igazolása)

panelburzsuj 2010.04.13. 22:39:57

@Petrusz:

"Én a fennálló körzetekre gondoltam, ahonnan az egyéni jelöltek még viszik a szavazataikat... Már aki nem nyer... "

Melyik fordulóból, ki mit hova visz?

Óvatosan kérdezem, apró betűkkel.

lloyd_george 2010.04.13. 22:40:25

@Petrusz: Szerintem Orbán ezt előre láthatja, különben nem lett volna számára külön plakát vagy évérteklő beszédek, ahol a Fidesz logója nélkül, de egy vagonnyi magyar zászlóval szerepel. Egyfajta pártonfelüli, nemzetmentő-egyesítő nemzetatya szerep lebeghet félig-meddig a szeme előtt, nekem legalábbis ez jött le a nemzektözi sajtótájékoztatónál is.

Szóval még azt is elérheti, hogy a Fidesznél magánál népszerűbb lesz. Bár utálom a Hitler-Orbán párhuzamokat, de ebből a szempontból megpróbálozom eggyel: a náci pártot a németek nem szerették kifejezetten, Hitlert viszont igen (legalábbis a háború előtt), úgy gondolták, hogy a náci visszaélésekről Hitler nem tehet, nagyobb dolgok foglalkoztatják.

Szóval Hitlernek sikerült a németek szemében leválasztania magát a pártjáról, de úgy, hogy közben a párt felett is totális irányítást tudott gyakorolni a "Führer vélhető akaratának meg kell felelni"-rendszerben.

Orbánnál persze ez sokkal enyhébb lenne, mivel 2/3-dal sem tehet meg akármit a nemzetközi kötelezettségvállalásaink miatt, de valami hasonló még előfordulhat nála is, ha netalán sikerülne kivezetnie az országot a válságból.

Ez esetben Orbán a kezében tarthatja az egész Fideszt, amíg meg nem unja.

Szvsz, szigorúan találgatás.:)

Petrusz 2010.04.13. 22:42:12

@manyike: Szerintem a Jobbik szavazó Jobbikos is marad. Ahol nincs jelölt versenyben, ott mondjuk fele elmegy, és behúzza a Fideszt, csakazértmert. A Fidesz szimpatizánsok Jobbikra való átszavazása részemről inkább hihetőbb, mondván, ez már megvan, nyertünk úgyis, most akkor erősítsük meg a nagyonmagyarokat. 7-13 hely között kell buknia a Fidesznek (Gíró-Szász szerint :-)) ahhoz, hogy ne legyen 2/3. 57 egyéniből+ országos lista. Ekkorát nem lehet bukni. Innen. Hacsak nem derül ki, hogy V. Pelcznével csalja a nejét, és ezen kívül egy pedofil néger pap törvénytelen gyerekének elintézte, hogy Tokaji néven árulja Timbuktuban az alföldi bort... De ennek kicsi a valószínűsége...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.13. 22:42:30

@manyike:

400ezerrel több Fidesz szavazóval van több 2010-ben, mint 2006-ban. Az azért nem lebecsülendő.

Úgy látom, h elképzelhető az a szcenárió, h 2014-ben akár 2 millió szavazóval is simán nyerni lehet. Most majdnem 2,7 milliója van a Fidesznek. Elkezdődött a 2014-es kampány:o))

6.Lenin 2010.04.13. 22:44:51

@panelburzsuj:

Látom nem érted.

"De MIRŐL alkudjon? "

SEMMIRŐL!!!!
Tök mindegy,hogy bent van a T.Házban.

Viszont,ha majd szeretne valamit elérni és kellene a támogató,

NA,AKKOR MI LESZ?
1x az egyik szélsőséges,máskor a másik?

Vagy akkorát fognak domborítani,hogy mindenki csak úgy barátságból megszavazza kis pártocska tv javaslatát,aztán szégyenkezve sirdogálnak majd a folyosón 370-en?

Treuga Mei 2010.04.13. 22:45:15

@vonHartmann:
És te mennyiben tehetsz a szüleidről, őseidről? Szerintem ők sem jobban...
(Mellesleg látott már valaki Schiffer Páltól munkát? Én igen. Igen gondos mester...)

Petrusz 2010.04.13. 22:45:55

@lloyd_george: Egy pont oda :-) De azt gondolom, hogy hosszú távon nem lesz képes mindent és mindenkit ellenőrizni. A polgári körök spiclijei nyilván vastag dossziét állítottak össze az elmúlt években a most képviselővé váló párttagokról, amik miatt ideig-óráig akár zsarolhatók is lesznek, de semmi sem tart örökké. Vona is kicsúszott, ki fog más is... :-)

Petrusz 2010.04.13. 22:47:32

@6.Lenin: Fidesz recept: vidd az ügyet az utcára, gyűjts aláírást, és akkor amikor a NÉP akarja már az ügyet, a hatalom sem térhet ki... :-) Működhet...

dzsaszper 2010.04.13. 22:50:25

@veny: a 80% vs. 30% számolásodat melyik körzetekre alapoztad?
Emlékeim szerint egy viszonylag átlagos nyitva maradt budapesti körzetben az mszp 30% körül, az lmp 12% körül végszett.
30%*80%+12% = 34%, 30%+30%*12% = 33.6%.
Lehet, hogy te nem szavaznál a körzetedben az lmp jelöltjére, de ajelek szerint az mszp szavazóit sokkal de sokkal jobban motiválja a fidesz 2/3-ának megakadályozása, mint az lmp szavazóit. Az utóbbiak részéről teljesen jogos a "tetszettek volna jobban kormányozni..." kritika. Szóval, szerintem a 80% alálövés lehet, a 30% meg körülbelül fedné a valóságot visszalépés esetén.

6.Lenin 2010.04.13. 22:55:09

@Petrusz:

Ez nem fidesz recept!

Ha a parlamenten belül nincs lehetőség a konrolra(most sok esély erre nem lesz),.marad a régi és bevált módszer,az utca.
Volt már erre néhány példa.
Sajnos az igazi civil kontrol még nálunk nem működik,erős független szakszervezetek sincsenek.
A jónép meg útálja egymást.
Ki van ez találva.

Ordnassac 2010.04.13. 22:55:51

@malacz69【ツ】igazország lakó: akkor valaki újról van szó, Szakonyiból csak Károlyt ismerek, aki író (ohne újság).

peluche 2010.04.13. 22:57:39

@laji:
bár nem LMP, de a nemrég ismét előkerült sorbanálláshoz: egyetértek!, kicsit utánanéztem, hogy meg lehetett-e volna oldani valahogy a szavazást a jelenlegi szabályok alapján kevésbé cirkuszosan, mert feldühített, hogy ma du-i, esti ülésén az OVB és az OVI is ismét megállapította, hogy semmi felelősség nem terheli és helyesen járt el, a jogalkotó a hibás, és kész. Sztem a meglévő szabályozással is fel lehett volna készülni: A választási eljárásról szóló 1997. évi C. tv. (Ve.) 10 §-a szerint a szavazókörök számát, területi beosztását a helyi választási iroda vezetője állapítja meg, úgy hogy egy szavazókörre 600-1200 fő jusson, és ezeket előzetesen minden év januárjában kötelező felülvizsgálnia. A ma esti hírekben már több köztisztviselő elmondta, hogy az anomáliákat korábban is jelezték. Tudott volt az átjelentkezések száma, az OVB már pénteken elmondta, hogy ez nagyságrendileg nem különbözik a 4 évvel ezelőttitől. Bár a sorsolás, hogy melyikbe lehet igazolással szavazni, csak a szavazókörök kijelölése után történik logikusan, de a megfelelő számú póttagok kijelölésével orvosolható. Az igazolással szavazók számára a szavazókör kijeölése a Ve. 10. §-a szerint a választás kitűzését követő 5. napig megtörténik, míg a Ve. 23 §-a szerint a szavazatszámláló bizottság 3 tagját és szükséges számban!! póttagokat legkésőbb a szavazás előtti 20 napig lehet megválasztani. A szükséges póttagok megválasztásával és behívásával az adminisztációs terhek is megoszthatók lettek volna. A Ve. 62. §-a szerint a szavazóhelyiségben a szavazás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges számú!, de min 2 szavazófülkét kell kialakítani, ugyanígy két vagy több urnát lehet felállítani, ez tehát nem lehetett volna technikai akadály. persze este 7 előtt 5 perccel ezet már nem lehet orvosolni, ez igaz, de szerintem előre is kellett volna gondolkozni... (őket 51 nappal a választások előtt választják meg legkésőbb, tehát lett volna idejük a figyelmet felhívni és megoldást keresni) és felelőssége a mulasztás is, nem csak az, hogy az utolsó utáni pillanatban már nem tud jól dönteni a kialakult helyzetben.
úgy néz ki Török Gábor vasánap esti kívánsága ellenére mégiscsak következmények nélküli marad az eset....
ha valaki jobban beleásta magát és esetleg tudja, hogy ez a póttagos megoldás miért nem működhetett volna, szívesem veszem, ha megosztja
mondjuk az is kellett volna, hogy legalább híreket nézzenek vagy hallgassanak napközben :) mit csináltak ez alatt? moziban voltak? az kinek a felelőssége, hogy ezek az információk nem jutottak el hozzájuk?

Eveningtale 2010.04.13. 22:58:00

@Treuga Mei: Arról nem tehet, hogy honnan származik, de arról igen, ha úgy csinál mintha nem onnan származna. Az eddigi élettörténetéből és családi kapcsolatiból, illetve abból, hogy ezekből milyen lehetőségei adódtak, már nem annyira hiteles az, hogy mindenféle hátszél és támogatás nélkül jutottak el oda, ahova...
Nehéz elképzelni, hogy az ő kapcsolati háttere kihasználatlanul maradt a kampányban. Biztos megvoltak a titkos befektetők is. Ne felejtsük el, hogy GYF üdvöskéje is volt egy időben, Viktort is védte, szóval már elég régen kialakíthatta magának a kapcsolati rendszert (akár gazdasági értelemben is).
Így már nem annyira hihető ez a laza nyakkendő nélküli kicsit hétköznapi értelmiségi figura, akinek szeretne tűnni, sőt ha azt nézzük honnan jön, inkább erőltetettnek tűnik ez az egész.

dzsaszper 2010.04.13. 22:58:40

@veny: "Tekintve, hogy az LMP vezérkar cserbenhagyni látszik a támogatóit ebben a dilemmában, fene se tudja, mi lesz, nem merek jósolni."
Szerintem az lmp szavazók zöme nem érzi cserbenhagyva magát, hanem örül és büszke, hogy a pártja felnőttnek nézi.
Te alighanem visszasírod azokat az időket, amikor minden parlamenti szavazás előtt elhangzott, hogy mi pártunk és kormányunk álláspontja a kérdésben... nehogy cserbenhagyják szegény képviselőket...

ssi 2010.04.13. 23:02:45

A 4 párt rivális,
pártegyezkedésről, nyílt támogatásról szó sem lehet,
az esetleges pártgesztusok sem erről szólnak,
hanem a "valaki ellen" kell tenni,
itt a szimpatizánsi viszonzás elvárása képzelhető el,
s így a választók ingadozása, vagy taktikázása alakítja majd az eredményeket

veny 2010.04.13. 23:03:31

@Petrusz: "senki nem lép vissza sehol, mert mindenki matekol a töredékszavazatok és az országos lista miatt"

El vagy tévedve, a töredék csak az első fordulóban számít.

lloyd_george 2010.04.13. 23:05:01

@Petrusz: Valószínűleg igen, ki fognak csúszni.:) Mint minden, ez is attól függ hogyan fog kormányozni. Ha sikeres, a Fidesz is mögötte áll, ha nem, akkor mindent elvesztene. A Fideszt tényleg ő tartja egyben, különben nem lehetne már egy pártban Kövér és Pokorni. Szóval, ha Orbán kudarcot vall, a Fidesz szétszakad, jah.:)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.13. 23:06:36

Ami a Fidesznek volt 2006-ban az MDF, az lesz a szociknak 2010-ben az LMP

BŰNBAK... ...a 2/3 okozója

Így nem kell szembenézni azzal, h gyurcsány és a neki asszisztálók okozták az mszp katasztrófáját.

Ha lesz a fidesznek 2/3, az mszp-ben nekirontanak gyurcsánynak, s nem lesz a pártban maradása, de még a spanjainak sem.

Lendvai folyamatos kubatovozása idegességre vall. Érzi, a 2/3 aligha akadályozható meg, de a balhét rá akarja tolni az LMP-re.

Gennyes dolog, igazi szocitempó.

6.Lenin 2010.04.13. 23:07:22

@dzsaszper:

Ilyenkor eszembe jutnak a derék partizánok.

-Ivan Ivanovics jelentsen,létszám?
-Parancsnok elvtárs jelentem,Önnel együtt 3-an vagyunk.
-A nácik?
-Jelentem,20 000-en.
-Rendben,következő a parancsom.Maguk 2-en bekerítik az ellenséget és megsemmisitik.A parancsot végrehajtani!
-Értettem!HUUUUUURRRRRÁÁÁÁÁ!

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.04.13. 23:08:38

@veny:

"El vagy tévedve, a töredék csak az első fordulóban számít."

Ez csak akkor igaz, ha elment 50%.

Ha nem, akkor érvénytelen az első forduló, így tredék sem képződik. Idén mindenütt megvolt az 50%.

dzsaszper 2010.04.13. 23:09:10

veny, amugy azt hagyod figyelmen kívül, hogy egy a közéletbe épp berobbanó párt lelkes, közösséget megélni kívánó szavazói egész más logika mentén tartanak valamit logikusnak valamit vagy nem. Amennyire látom, ők az "együtt szavaztunk, együtt szavazunk megint, jó buli" logikája mentén gondolkoznak...

Diocles 2010.04.13. 23:09:31

@malacz69【ツ】igazország lakó:

igen, teljesen más a szitu, Orban ma már gyakorlatilag kormányfő, olyan ez, mint az amcsi elnökválasztásnál, a döntés után nem nagyon illik fikázni jó ideig az elnököt, mert aki ezt teszi, az a margón találhatja magát.

és most nem azért, mert segget akarnak nyalni az emberek, hanem mert bennük van valami természetes rendszeretet, tekintélytisztelet, hogy a fenébe is, ez a fickó lesz a főnök min. négy évig, rajta is múlik a gyerekeim jövője, akkor nem fogom rúgdosni éjjel-nappal, hogy a kedvenc pártom eggyel több mandátumot szerezzen...

[nev] (törölt) 2010.04.13. 23:11:36

@Petrusz:
én azon kevesek egyike vagyok, aki liberális doktrinát komolyen veszi, én az államot a piactól teljesen el akarom választani, vagy majdnem teljesen.

ha én lennék a király, akkor a vállalatok a városkasszába fizetnék a társasasági adót. amihez jönnek a szja bevétel. a piac és a polgárság ezekből próbálná fenntartani a közintézményeket. mondjuk az iskolát. budapesten teljesen jó, és mondjuk a megyei városokban. teljesen jogos a kérdésed, hogy mi van a leszakadó térségekkel. honnan lesz azoknak pénzük. itt lép be az állam. az államnak egyrészt megmaradnak a fogyasztási adók, másrészt a közintézmények is adóznának. így kiegészítő normatívát fizetne az állam.

most amikor az a kérdés, hogy mennyit költsünk oktatásra, akkor a politika annak többnyire egy felső korlátot szab. legfeljebb ennyit tudunk költeni. ezt mondják. ez a szisztéma úgya közintézmények működésének alsó korlátot szabna. legalább ennyit költsünk. azt mondanánk. az a kult konzervativizmus alapja. ez számomra a gazdasági liberalizmusból következik.

Petrusz 2010.04.13. 23:13:09

"9. § (1) Az országos listákon a jelöltek az országosan összesített töredékszavazatok arányában, a bejelentés sorrendjében jutnak mandátumhoz. Töredékszavazatnak minősülnek:
a) egyéni választókerületben a választás első érvényes fordulójában az olyan pártjelöltekre leadott szavazatok, amelyekkel a választás egyik fordulójában sem szereztek mandátumot;
1989. évi XXXIV. törvény
az országgyűlési képviselők választásáról"
Értem én az érvényes-eredményes kitételt, nincs ezzel gond :-) De akkor vajon mit keres itt ez a "választás egyik fordulójában sem"?

Diocles 2010.04.13. 23:15:43

Schiffer múltjához:

szerintem a Schiffer-család múltja egyáltalán nem gáz, sőt, inkább előkelőnek mondanám, persze érthető, hogy a kuruc megpróbál rámászni, de szerintem nagyon jelentősen hitelesítheti az LMP-t a baloldalon egy Schiffer-név, vagy a Szakasits-unokaság, szóval ezek elismert nevek, mégha nem is minden közegben csengenek jól

én Schiffer helyében kifejezetten terjeszteném, hogy én vagyok Szakasits unokája, mert akiknek egyáltalán mond valamit az a név, azoknak inkább pozitív, lévén pártagok voltak, tudják magukat, a családjukat hozzá kötni, stb.

Idet 2010.04.13. 23:15:45

@vonHartmann: Igen. Erről tudni kellene mindenkinek: fészek és fióka összefüggenek!

Petrusz 2010.04.13. 23:16:28

@[nev]: Szép gondolat, de szerintem olyan állam a világon nincs, amelyik ezt finanszírozni tudná... :-)

veny 2010.04.13. 23:18:21

@Petrusz: "és akkor amikor a NÉP akarja már az ügyet, a hatalom sem térhet ki... :-) Működhet..."

Ezen a ponton jusson eszünkbe Seres Mária sikeres mozgalma és azt szarrá alázó "nagykoalíció"... :(((

veny 2010.04.13. 23:20:29

@dzsaszper: "ajelek szerint az mszp szavazóit sokkal de sokkal jobban motiválja a fidesz 2/3-ának megakadályozása, mint az lmp szavazóit. Az utóbbiak részéről teljesen jogos a "tetszettek volna jobban kormányozni..." kritika"

Mármint ez a kritika a szoci SZAVAZÓKKAL szemben?
Na neee....

algi 2010.04.13. 23:21:04

@Petrusz: Azt jelenti, hogy ha valaki a 2. fordulóban szerez mandátumot, akkor a többiek az 1. fordulóban kapott szavazatok alapján kapnak töredékszavazatokat.

Idet 2010.04.13. 23:21:56

@Diocles: Ha most ironizálni akartál, az nem jött át. Ha komolyan gondoltad, az szomorú. Mi az, hogy előkelő?!
Báró Eötvös József, az Akadémia alapítója, előkelő volt. Szakasits Árpád...? Mitt tett ő, vagy a családja az országért, vagy mit tettek bármit ezen a világon, amiért ezt a titulust kiérdemelték volna? Vannak egyáltalán törtrénelmi ismereteid?
Ha vannak, hogyan beszélhetsz ilyeneket?!

Petrusz 2010.04.13. 23:22:06

@veny: Nem hiszem, hogy "szarrá alázták" volna... Pénz, paripa, fegyver nélkül nagyon szép eredményt ért el. Későn kezdett hajrázni, amikor a média már a Jobbik-LMP párossal volt elfoglalva. De nem reménytelen a helyzete. Ha én LMP lennék, adnék neki(k) helyet...

Rézvirág 2010.04.13. 23:22:25

Most néztem meg Grózner Dániel táblázatát, amit betettél a poszt aljára.
Hát ez tényleg érdekes...:-)

veny 2010.04.13. 23:26:10

@peluche: Jó magyar szokás szerint pont a lényeget hagyod ki. A sorbanállást elsősorban a névjegyzékbe felvétel körülményessége okozta, amin nemigen van mód gyorsítani.

Miért fáj az neked, hogy a most búcsúzó T Ház a legnagyobb egyetértésben volt hülye? :)

Idet 2010.04.13. 23:26:11

@Idet: Bocs, nyilván ironizáltál, csak ettől méregbe jöttem.

Petrusz 2010.04.13. 23:26:41

@algi: akkor mégiscsak számít... :-D
"mindenki matekol a töredékszavazatok és az országos lista miatt" Hol itt a probléma? Mindenki azt számolja, neki mennyi van, mármint töredékszavazat, hogy hány helyre számíthat az országos listáról, akkor jobb-e, ha hagyja veszni a körzetet egyéniben, vagy ha szövetséget köt, és próbálja elvinni... Nem voltam egyértelmű, elbeszéltünk egymás mellett, de köszi a felvilágosítást :-D

veny 2010.04.13. 23:30:27

@malacz69【ツ】igazország lakó: Persze, de jelen esetben ez a feltétel adott.

veny 2010.04.13. 23:32:48

@dzsaszper: "ők az "együtt szavaztunk, együtt szavazunk megint, jó buli" logikája mentén gondolkoznak..."

Az lehet, csak könyörgöm, keressünk már más szót erre! Logika, persze már.... :)

Diocles 2010.04.13. 23:35:04

@Idet:

Nem irónizáltam, sőt, nem is foglaltam állást a kérdésben, viszont magam is ismerek több olyan embert, akik ősbalos családból származnak, az ősök párttagok voltak (akár szocdem, akár komancs), és ezek az emberek ezt számontartják, nos, nekik, az ő számukra, vagy balos-ballib értelmiségi körökben a Szakasits-név rendkívül jól cseng(het), és ennek lehet komoly hitelesítő hatása is.

Szakasits amúgy nem csupán a pártegyesítésről ismert, hanem elég komoly antifasiszta múltja is van, tehát ő vásárra vitte 1941-ben is a bőrét, nem csupán a komancs rendszerben vitézkedett.

Ordnassac 2010.04.13. 23:36:42

@Petrusz: egyszerű: ha a második fordulóban valaki nyer, annak a jelöltnek az első fordulós szavazatait nem számítják töredékszavazatnak, a többi második fordulós jelöltnek igen (itt is az első forduló eredményeit).

veny 2010.04.13. 23:37:14

@Diocles: "terjeszteném, hogy én vagyok Szakasits unokája, mert akiknek egyáltalán mond valamit az a név, azoknak inkább pozitív"

Így is van, a Szakasits Árpád (ma Etele) út környékéhez kötődik szinte az egész gyermekkorom... :)

Idet 2010.04.13. 23:41:34

@Diocles: Aha. A mások bőrét vitte vásárra, Spanyolországban. Ha mainapság emberek, akármilyen ideológia mentén, más országok belügyeibe avatkoznak, azt hogy nevezzük?
Ők az akkori Szovjetunió ideológiai elképzelései alapján mentek oda, és ma már tudjuk, minek az érdekében. Akkor is lehetett tudni, csak az igazat mondók száját akkor is elkenték, mint ma, ha a nagyok politikájába (érdekeibe) belebeszélnek.

Petrusz 2010.04.13. 23:41:36

Bocs, tök nem ehhez a témához tartozik, de két mai hír:
"A bankszektor tavaly 306 milliárd forint - az előző évinél 5,5 százalékkal több - adózás előtti eredményt ért el az előzetes adatok szerint. Az adózás előtti profit fele az OTP Bankcsoportnál keletkezett - derül ki a Nemzetközi Bankárképző Központ (NBK) elemzéséből."
index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/13/a_bankszektor_profitjanak_a_fele_az_otp-nel_termelodott/

"Mol igazgatóságának három tagja jelezte, hogy az április 29-én tartandó éves rendes közgyűlésen lemond a tisztségéről "A lemondási szándékát bejelentő három tag egyike Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke, 1994 és 1998 között a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. A másik Kamarás Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója, korábbi ÁPV-elnök, míg a harmadik Kemenes Ernő, a Tervhivatal egykori (1987-90) első embere, aki a kilencvenes években Horn Gyula tanácsadója is volt.

A Mol igazgatósága tudomásul vette a bejelentéseket, és a tagok helyére javasolja a közgyűlésnek Járai Zsigmond, Parragh László és Martin Roman igazgatósági taggá történő megválasztását."
index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/13/a_bankszektor_profitjanak_a_fele_az_otp-nel_termelodott/

Még ki sem hűltek a politikai hullák, már az első magyar magán-egészségbiztosító tulajdonosa (Járai) hipp-hopp a Molban találja magát, az OTP meg az egekben... Hú, tényleg odavan a gazdaság, meg válság is van... Azért nem semmi a MOL, ez aztán a gyors reakció.
De a lényeg nem ez: önszántukból mennek. Megadás, kapituláció. Lendvai már csak magányos partizán, az MSZP lélekben is feladta. Indifferens, lesz-e visszalépés.

veny 2010.04.13. 23:41:37

@Petrusz: "Nem hiszem, hogy "szarrá alázták" volna..."

Szerintem másról beszélünk. Én a népszavazási kezdeményezéséről, amihez nagyon bőven meglett a kellő támogatás, csak aztán a parlamenti pártok egy erősen kamuszagú törvénymódosítással "okafogyottá tették".

Ritka mocskos egy történet...

dzsaszper 2010.04.13. 23:44:25

@veny: miért? teljesen korrekt következtetési rendszerben helyes következtetés. Szóval a dolog logikus :)

Idet 2010.04.13. 23:46:19

@Diocles: És még: mi az, hogy pártegyesítés, ember?! A tényleges Szociáldemokrata Párt totális szétveréséről volt szó, és ha ma valaki a szociáldemokrácia hiányát panaszolja, kéretik ezt az előkelő Szakasits et.&Consortesnek címezni, első renden! Azt elhiszem, hogy jól cseng ez a név szocialista körökben!

Petrusz 2010.04.13. 23:46:20

@veny: Igazad van, de arra jó volt, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és a következő garnitúra kényyesen ügyeljen az elszámolásra. Az LMP terve az, hogy első javaslataik közt benyújtják az új tv javaslatot...Ezért írtam, hogy ha LMP lennék, Seres Máriát bíznám meg a benyújtásával... És ha a többiek nem támogatnak, én hiteles maradtam, ők meg megkezdték az erodálódást... :-)

6.Lenin 2010.04.13. 23:46:27

Parlamenti tudósítonk jelenti:

Ma délelőtt a 3 ellenzéki párt példás együttműködés után, megegyezve minden apró részletben,szürkületkor a II.emeleti klotyon jól elkenték Orbán Viktort,sőt K.Lászlónak is jutott néhány tasli.

A választók kitörő örömmel fogadták a hírt a ellenzék példás összefogásáról.Ennyi.

dzsaszper 2010.04.13. 23:46:28

@veny: nem kritika. Csak meglep, hogy te mégse lennél hajlandó a jelölted visszalépése esetén a saját logikád mentén szavazni, de ezt másokon szmonkéred. Bort iszol és vizet prédikálsz...

Petrusz 2010.04.13. 23:48:18

Na akkor most lesz végre LMP-MSZP együttműködés vagy nem?

Diocles 2010.04.13. 23:58:22

@Idet:

Na akkor, hogy világos legyen:

nem azt mondom, hogy szimpi volna számomra Szakasits, de százezrek élnek ebben az országban, akik számon tartják és büszkék családjuk szocdem, vagy komcsi múltjára, szóval számukra nagyon jelentős hitelességtöbblet egy ilyen infó.

És mivel az LMPnek nem a jobboldalon kell hódítania elsősorban, hanem a baloldal vezető pártjának helyére esélyes, ezért az ilyen - számomra és számodra is akár taszító infók - felhasználása, terjesztése rendkívül célszerű.

veny 2010.04.13. 23:59:28

@dzsaszper: "meglep, hogy te mégse lennél hajlandó a jelölted visszalépése esetén a saját logikád mentén szavazni"

Én a többséggel ellentétben egyéniben személyre szavaztam, nem pártra. Az LMP-t amúgy "befogott sokmindennel" tudnám támogatni, de a 44,7%-on álló jelöltem visszalépése mellett nem.

Tán megérted, de ha nem, az se baj.

oepet 2010.04.13. 23:59:58

@peluche: Szavazókörönként 1 db névjegyzék van és érthető módon mindegyik párt úgy instruálja a delegáltjait, hogy betűről betűre vessék össze a személyit, a lakcímkártyát és az igazolást. A jó Ve.-ből az is következik, hogy a felvétel papíron és ott helyben történik (ha ez nem így lenne, akkor törvénysértést kiáltana mindenki, nem is minden ok nélkül). Szóval ennek jó megoldása nem volt, az, hogy nem mindenhol lettek ötórás sorok, csak azon múlt, hogy hol mennyi az igazolással szavazó, mennyire gyors a bizottság és hogy mekkora szavazókört sorsoltak ki.
Szóval szerintem a törvény által létrehozott rendszer végrehajtással kijavíthatatlan módon buta, aminek az oka a szavazás elektronikus és egyéb nem személyes elemeitől való hagyományos sokpárti félelem: ezért diplomáciai futárpostázzák a külképviseleti szavazatokat, ezért nincs levélben szavazás, illetve ebben az esetben ezért kell egy kinyomtatott A6-os cetliről kézzel bemásolni egy néninek az adatokat egy füzetbe ahelyett, hogy egyet klikkelne valaki az informatikai rendszerben és már eleve az adott helyre bejelentkezőket is tartalmazó névjegyzéket nyomtatnának ki.
Ha ütni akarod az OVB-t és az OVI-t, akkor szerintem ezt alappal elsősorban azért teheted, mert előre (de legkésőbb nap közben) látniuk kellett (volna), hogy elsumákolhatatlan méretű gáz lesz. Már a normális napközbeni tájékoztatás (aki teheti, menjen korán, sorok várhatóak) és az is sokat csökkentett volna a botrányon, ha nem este állnak neki ötletelni és gondolkozni.

Anyád a baráthal 2010.04.14. 00:03:44

@manyike: "LMP-re eddig szavazók a 2. fordulóban saját belátásuk szerint tesznek - így tőlük is függ a Fidesz 2/3-a, de mit tesznek majd a Jobbik szavazói?"

Én, mint Jobbik szavazó a saját belátásom szerint teszek...szerintem a több is.

veny 2010.04.14. 00:04:38

@Diocles: "az LMPnek nem a jobboldalon kell hódítania elsősorban, hanem a baloldal vezető pártjának helyére esélyes"

Elvben elképzelhető ilyesmi, de az max. annyiban fog hasonlítani a mai LMP-re, mint mondjuk a mai Fidesz a 89-esre...

veny 2010.04.14. 00:08:04

@oepet: "oka a szavazás elektronikus és egyéb nem személyes elemeitől való hagyományos sokpárti félelem"

Tökéletes összefoglalás.
A XXI. században helyben kézzel körmölni a névjegyzéket, á, dehogy ciki már... :((

Idet 2010.04.14. 00:20:05

@Diocles: A taszító infókban igazad van. De aki a családja szocdem múltjára büszke, az a Szakasits névtől lila kiütéseket kap, ezt elhiheted nekem.

Idet 2010.04.14. 00:23:18

Jó éjt mindenkinek!

Will-O-The-Wisp · http://www.will-o-thewisp.gr/ 2010.04.14. 07:40:34

Na, elkészült a Csillagok háborúja átdolgozás is.
"Gyere Ildikó nénihez!" Kemény :)
www.youtube.com/watch?v=eaZ6rCPeyaA

"Páááááty" :D

[nev] (törölt) 2010.04.14. 08:04:49

@Petrusz:
nincs ennek nagyobb finanszírozási igénye, mint bármi másnak. a leszakadó térségekbe meg a közhiedelemmel ellentétben szeret menni a működő tőke, ha alacsonyak az adók, és a közintézményi működés stabil. és ez pont ezt eredményezné. ráadásul itt az állam csak működési forrásokat biztosítja, a beruházások ösztönzésére az uniós forrásokat kell használni. tulajdonképpen ez a minimál állam koncepció.

az igaz, hogy ilyen rendszer kialakítására nincs esély, mert egyetlen párt sem érdekelt a hatalommegosztásban, ez meg ugye azt jelentené, hogy gazdasági értelemben 200-300 autonóm térségekre, kistérségekre esne szét az ország, és kultúrában probálnánk egységet teremteni.

dzsaszper 2010.04.14. 09:38:43

@veny: ezért is kérdeztem, melyik körzet(ek)ről van szó... most végre megválaszoltad.
A 44,7% elég nagy vonzerő lehet annak a 30%-nak akár akkor is, ha az lmp jelölt nem lép vissza.

Treuga Mei 2010.04.14. 09:52:27

@Eveningtale:
Mondd, miben tetten érhető, hogy "úgy csinál mintha nem onnan származna"? Abban, hogy nem dob egy comming out-ot: "Szakatsits unokája vagyok"? Lehet, hogy becsüli annyira a választópolgárokat, hogy nem származási alapon választanak - persze néhány kivételtől eltekintve, de értük már mindegy...
Olvasván szavaidat azon gondolkodom, hogy pl. Schiffer Pál filmes személye milyen előnyöket hozhatott a politikában. Vagy a már nem élő nagyapa hogyan egyengethette lépteit.
"Nehéz elképzelni, hogy az ő kapcsolati háttere kihasználatlanul maradt a kampányban. Biztos megvoltak a titkos befektetők is." Nehéz elképzelni, biztosan, valamint azt mondják, úgy hallottam, bizonyos jelek arra utalnak és mindenki tudja. Kiválóak egy argumentáció megalapozására. Bravó!
Gyurcsány üdvöskéje láthatóan úgy otthagyta Gyurcsányt, mint a sz@rt, Viktor védelme pedig - mint tudjuk - épp a jelenlegi eszmék (abban az esetben egy másik politikus minősítésének joga) melletti kiállás volt. Ha Szekerest kellett voilna emiatt védeni, akkor őt védi...
Az pedig, hogy a nyomorult, nem nagyon menő (mert bűnözőket nem védő) ügyvédi irodáját a kapcsolatok gazdasági kiaknázásának tekintesz, akkor mit nem?
Megértem, hogy nem hiteles a Számodra, de ne feledd, már eleve eldöntötted, hogy nem lehet az neked! Így ne is csodálkozz!
(És arról még nem is beszéltünk, hogy arról sem szólt, miért göndörödik a haja! Úgy csinál, mint ha egyenes volna, micsoda hiteltelenség!)

dzsaszper 2010.04.14. 10:07:23

@veny: minden kezdet nehéz...

balu11 2010.04.14. 11:09:02

@bencekert: hááát... Ez nem egyértelmű. Illetve a kérdés, hogy mit nevezel "nagy mértéknek". Mert ugye a lényeg, hogy az LMP szavazók _többsége_ mit gondol.

"(LMP-szavazók:) Egy esetleges második fordulóban (ahol erre szükség van) a most szavazók 87 százaléka biztosan részt venne. Az LMP tábora tekinthető a legkevésbé aktívnak ilyen szempontból, körükben 55 százalék a biztosan részt vevők aránya. A második fordulóban 25 százalékuk nem tudja, hogy milyen pártállású egyéni jelöltre szavazna, 20 százalékuk az LMP jelöltjét támogatná, 20 százalék a Fidesz jelöltjét és 10 százalék az MSZP-ét."

E szerint 2:1 arányban a Fidesz nyeri el a nem-megrögzött LMP-seket az MSZP elől...

( www.forsense.hu/?page=cikk&source=publiclife&id=162&p=1 )

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 11:20:48

@balu11: Ja, ez jogos, persze, de nem teljesen irányadó a közvéleménykutatás most, hogy a kétharmadról van szó.
Azt nem kétlem, hogy az LMP-szavazók többsége a Fideszt választaná most a szocialistákkal szemben egy első fordulóban, ha nem lenne LMP, de ebből nem következik, hogy amúgy nagyon szimpatizál a Fidesszel, és végképp nem következik, hogy örülnének, ha 2/3 lenne.

seahawks 2010.04.14. 11:24:30

szerintem mindegy meglesz-e a kétharmad a fidesznek vagy sem. mert ha ha hiányzik is majd neki 1 vagy 2 hely, úgyis talál egy-két köcsögöt aki vele szavaz.

balu11 2010.04.14. 12:00:53

@bencekert: a másodlagos pártpreferenciával azt akartam megcáfolni, hogy az LMP szavazók többsége (ha így értetted a _nagy részét_)

- kifejezetten kétharmad-ellenes
- a kétharmad ellen (akár az LMP felszólítására) az MSZP-re szavazna

bencekert · http://www.checkthegate.org.uk/ 2010.04.14. 12:28:01

@balu11: Értettem én, és persze, úgy értettem a nagy részét, hogy többség.
A másodlagos pref egy dolog, de olyat nem kérdeztek a kkutatók, hogy
1, Fidesz 2/3

VAGY

2, Mszp-re is kell szavazni, cserébe nem lesz 2/3 és még lesz pár egyéni LMP is a parlamentben?

Azt állítom, hogy, ha ezt nem kéne nyíltan kimondani, és a pártnak erről nem kéne színt vallani, és ezzel az MSZP-hez húzni, akkor a többség könnyen lehet, hogy erre tenné a voksát még akkor is, ha másodlagosan egyébként a Fideszt támogatná, hiszen kormányváltást akar, mert az már megvan.

Everred 2010.04.14. 12:55:51

@stargate: egészen zseniális ez a videó, az egész tökéletes, még a párhuzam is, ahogy a sötét nagyúr felszólítja a még ifjú, képzetlen Jedit, hogy álljon mellé az Uralkodó ellen :-)

Dr Minimum 2010.04.15. 09:21:01

Gábor!
Lehet hogy volt már, de nem bogarásztam végig több ezer hozzászólást :)

Ha a fidesz veszít 9 pesti vk-ben, (ennyi kell azt hiszem, hogy ne legyen 2/3) akkor lehet hogy a 9 helyről összejön annyi töredékszavazat, hogy abból egy mandátumra fussa a kompenzációs listán. Vagy az még kevés lenne ahhoz?

ssi 2010.04.15. 09:38:48

04. 16. már biztosan tudjuk, h nem lesz

értjük az LMP elutasítását és az MSZP visszalépéseit is

1. fordulóban 3. (és rosszabb) helyett szerzettek visszalépése a 2. fordulóra nem a politikai tisztaság kategóriája

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2010.04.15. 10:27:40

Senki nem vette észre Grózner Dániel számolási hibáit?

Akkor majd este kivesézem a honlapomon.

Osztrakiszmosz 2010.04.15. 10:38:10

Nekem ennyi az MSZP-LMP együttműködéséről a véleményem:

www.youtube.com/watch?v=eaZ6rCPeyaA

Avatar 2010.04.15. 12:58:23

Ha feltételezzük azt, hogy adott jelölt szavazói valóban elmennek arra szavazni, akinek a javára korábbi kedvencük visszalépett, a választási matematika miatt könnyebb a Fidesz 2/3-ot úgy megakadályozni, ha az MSZPs jelöltek lépnek vissza az LMPsek javára minden helyen. Ekkor ugyanis, ha sikerül megnyerni az adott körzetet, akkor a töredékszavazatok közé nem az LMPs 10-15%os eredmények mennek tovább, hanem az MSZPs 20-30%ok.

dzsaszper 2010.04.15. 15:47:07

@Avatar: és ráadásul ez egy elég nyilvánvalóan téves feltételezés...

Avatar 2010.04.16. 15:28:18

@dzsaszper:
Az átszavazási hajlandóságokat elemezgei ez a post:
re-akcio.blog.hu/2010/04/14/ki_lepjen_vissza_az_lmp_vagy_az_mszp

Ez megint csak azt támasztja alá, hogy az MSZPseknek kellene visszalépni, ha nekik mindennél fontosabb a Fidesz 2/3 megakadályozása.

election sc.monitor (törölt) · http://www.valasztas.eoldal.hu 2010.04.19. 15:46:45

Kijavítottam Grózner Dániel számítási hibáit, mivel 20ezres nagyságrendű töredékszavazat számítási hibák vannak benne, ami gyakorlatban 1 mandátumnyi tévedés.
www.valasztas.eoldal.hu/cikkek/2010-es-orszaggyulesi-valasztas/varhatoan-meg-lesz-a-fidesz-kdnp-ketharmada
süti beállítások módosítása