Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:39

Az első forduló adatainak elemzése kapcsán egy lényegi elmaradásom van még: az egyéni jelöltekre és a listákra leadott szavazatok összehasonlítása. A kérdéssel a választás előtt is többször foglalkoztam, legalább két okból ugyanis kiemelt jelentőséget kapott 2010-ben a szavazatmegosztás (vagy meg nem osztás) kérdése: egyrészt a Fidesz meglepően nyílt kampányt folytatott annak érdekében, hogy szavazói mindkét voksukkal támogassák a pártot, másrészt az LMP és az MDF esetében a kevés egyéni jelölt miatt kiemelt jelentősége volt annak, hogy képesek lehetnek-e ott is listás szavazatokat kapni, ahol nem sikerült összegyűjteniük az ajánlószelvényeket.

Az alábbi táblázat (amelynek eredetijét egy olvasóm, Hegedűs András készítette) több érdekességre is felhívja a figyelmet. Kiderül belőle, hogy a Fidesz számításai alapvetően beváltak: listán mindössze 37 ezerrel kaptak kevesebb szavazatot, mint az egyéni jelöltjeik összesen. Ugyanekkor a Jobbik listán 19 ezer szavazatmegosztót nyert csupán, ami 850 ezer körüli támogató esetében minimálisnak nevezhető. Feltűnő, hogy az MSZP jelöltjeit közel 100 ezerrel többen választották, mint a szocialisták listáját, azaz itt jelentősebb számban voltak olyan választók, akik listán inkább máshová tették az ikszet. A lehetséges irányokat sem kell sokat keresgélnünk: az LMP 125, az MDF pedig 47 ezerrel több voksok gyűjtött listáján, mint egyéni jelöltjeik, nagy valószínűséggel alapvetően itt találhatjuk a szavazatmegosztó szocialistákat. A 125+47=172 ezer szavazat azonban mutatja, hogy nem csupán az MSZP-től érkezhettek a kis pártokhoz (feltehetően döntően az LMP-hez) listán őket választók: itt akár a Fidesz és az LMP közötti szavazatmegosztásra utaló jeleket is felfedezhetünk, bár a többség bizonyára az LMP-hez is inkább balról érkezett. (Vagy másképp elmondva ugyanezt: akik nem választhatták egyéniben az LMP-t, mert nem volt éppen jelöltjük az adott körzetben, többségükben az MSZP-s jelöltre szavaztak, de egy részük az adatok alapján Fidesz indulóját is támogathatta.)

Tanulságos az utolsó sor is, ebből kiderül, hogy közel 18 ezer ember csak listára voksolt, de egyéni jelöltet nem választott. Nem döbbenetesen magas szám, de azért jelzi, hogy nem mindenki tudott dönteni az egyéni indulók között ott, ahol feltehetően kedvenc pártjának nem sikerült jelöltet állítania.  

Párt
Egyéni képviselőre (E)
Listára (L)
Különbség
Fidesz-KDNP-MVMP
10 661
0
E 10 661
Fidesz-KDNP
2 732 965
2 706 292
E 26 673
Fidesz összes
2 743 626
2 706 292
E 37 334
MSZP
1 088 374
990 428
E 97 946
Jobbik
836 774
855 436
L 18 662
LMP
259 220
383 876
L 124 656
MDF
72 768
136 895
L 64 127
MDF-Összefogás
4 052
0
E 4 052
MDF-SZDSZ
12 652
0
E 12 652
MDF összes
89 472
136 895
L 47 423
CM
34 938
45 863
L 10 925
MSZDP
3 156
4 117
L 961
Munkáspárt
5 668
5 606
E 62
ÖP
3 422
2 732
E 690
MIÉP
2 345
1 286
E 1 059
MESZ
1 027
0
E 1 027
FKgP
381
0
E 381
MCF
491
0
E 491
Zöld Baloldal
1 425
0
E 1 425
Torgyán-Kisgazda
3 079
0
E 3 079
Somogyért
7 470
0
E 7 470
Független
33 702
0
E 33 702
Összesen
5 114 570
5 132 531
L 17 961
 

 x x x

(Mielőtt valaki félreértené: természetesen az összesített adatok mögött számos egyéni megfontolás található, időnként olyanok is, amelyeket egy politikai elemző el sem tud képzelni... Még az is lehet, hogy "valaki" ismer "valakit", aki a Fidesz és az MSZP között osztotta meg a szavazatát, vagy más furcsa döntést hozott. Ezért sem lehet a számokat egyszerűen összeadni, de azért makroszinten mégis lehetőséget adnak ezek az adatok hipotézisek megfogalmazására.)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr211928155

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit hoz és mit visz Páty a maffiáknak? 2010.04.18. 11:50:35

Hogy megelőzzük a címben föltett kérdésre a kifejtett választ: keveset. Néhány ezreléknyi szavazatot legföljebb. A választók preferenciái kevéssé alakulnak ki környezettudatos kérdések mentén, kivéve ha a gond közvetlen környezetükben, lakóhelyük melle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clownfish 2010.04.16. 22:48:47

szerintem a szavazatmegosztás az okos választók ismérve, ezért dicséret illeti ezeket az embereket! :)

lorantka_a_gall 2010.04.16. 22:53:03

Ebből azt a reményteli következtetést tudnám levonni, hogy magukat baloldalinak tartó szavazók tapogatóznak új párt felé, jelen esetben az LMP felé, ami megerősítheti azt, hogy az LMP képes lehet magát kinőni nagypárttá, és felváltani egy hiteles alternatívával és politikával az mszp-t. (szerintem mszp-szavazók szavaztak át listán az LMP-re, inkább, mint LMP-szavazók mszp-re egyéniben)

lorantka_a_gall 2010.04.16. 22:56:33

@lorantka_a_gall: meg kellene nézni, hogy ezek a szavazatok döntően olyan körzetekben születtek-e, ahol nem volt lmp-s jelölt, vagy egyenletesen oszlottak el az országban.

lorantka_a_gall 2010.04.16. 22:59:31

@lorantka_a_gall: illetve ugyanennek a közös mozgását az mdf esetében. na. nem floodolok tovább.

Hírbuzi 2010.04.16. 23:01:04

Azért Fidesz-Jobbik közti megosztás is lehetett, még ha a két főnök nyíltan nem is kedveli egymást

hircsarda.hu/2-bulvar/5697-chatrouletten-talalkozott-orban-viktor-es-vona-gabor/

clownfish 2010.04.16. 23:03:56

@lorantka_a_gall: szerintem erről többet meg lehet tudni, ha szavazókörök eredményeit figyeled. én pár körzetet megnéztem (nálunk volt lmp-s jelölt), és a fidesz és az lmp egyéni és listás eredménye között +-5 szavazat volt, míg az mdf-es listás szavazók egyéniben nagyrészt a szocialista jelöltet támogatták. az lmp még a töredékszavazatokat (egyéni) is megkapta tehát! szóval elkötelezettek azok a választók, és ez erős bázis.

munkacsikristof 2010.04.16. 23:11:03

Családból ketten is: Fidesz listán, LMP egyéniben. Szóval volt.

lorantka_a_gall 2010.04.16. 23:12:32

@clownfish: hát, pici minta alapján (néhány szavazókör, nincs se mdf-es, se lmp-s jelölt) az mdf-listások egy-az egyben leszavaztak az mszp-re, az lmp-listások pedig 1:1 --- 1:2 arányban a fideszre és az mszp-re.

clownfish 2010.04.16. 23:15:03

@zöldcitrom: ez egy elég érdekes szavazatmegosztás volt, ha az lmp-t be akartátok juttatni. vagy már tudtátok, hogy 7% fölött lesznek? esetleg gyanúsan liberális fideszesek vagytok? :D

Jester 2010.04.16. 23:16:33

Hű, azért az a 18.000 elég fura.. már aki nem szavazott egyéniben.

Most mondjam, hogy ismerek olyat aki balról jött és E-Fidesz, L-LMP szavazatot adott le? :) Nem hiszem, hogy egyedül volt, sőt.

wincent · http://index.hu 2010.04.16. 23:17:01

A listás szavazatoknál lévő kb. 18.000 "többlet" nagy része abból (is) adódik, hogy az egyéni szavazatoknál szignifikánsan nagyobb volt az érvénytelen szavazatok aránya (kb. 1-1.2% vs 0.7-0.8%). A miértjét nem tudom, talán személyesebben lehetett "szidni" valakit... De fogalmam sincs, hogy mik miatt lettek érvénytelenek. (ki nem töltöttség annak számít).

Persze definíció szerint - gondolom - a különbségnek szükségszerűen érvénytelennek kell lennie, mert - elvileg - el nem lehet vinni a szavazócédulát.

clownfish 2010.04.16. 23:18:49

@lorantka_a_gall: egyébként nyilván a fidesznek is megvannak ezek az adatok, és az lmp szerintem rájuk nézve is veszedelmes azt tekintve, hogy nem csak az mszp, de a fidesz táborába is képesek belecsemegézni, és ilyet korábban az szdsz nem volt képes csinálni, az mdf is csak apró átfedésekkel. ezért lehet az lmp mindkettőnél jóval erősebb.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2010.04.16. 23:22:47

Nem tudom, hogy ezekből a számokból hogyan lehet következtetni a megosztás nagyságára.

A szavazatmegosztásnál bizonyítani kellene, hogy milyen arányban milyen pártok esetében preferálták egyek a listát vagy az egyénit A és B párt esetében.

Mert például lehetett akár 300e szavazatmegosztó is a Fidesz és Jobbik között, ha 150e listán fideszre és egyéniben Jobbikra, a másik 150e listán Jobbikra és egyéniben Fideszre szavazott.

(What am I missing?)

Jester 2010.04.16. 23:24:40

@clownfish: Ez csak az újdonság ereje.. Persze ha ügyesen lavíroznak és elég markánsan lepattintják a sündörgő MSZP-t, a parlamentben pedig konstruktívan, de nem nyalizósan tudnak működni, megtarthatják mindkét irányba a vonzásukat.

A Fidesz feltehetően örömkönnyeket hullajt, az MSZP halálos csókjai láttán.

wincent · http://index.hu 2010.04.16. 23:26:26

@br: nyilván fenntartásokkal lehet következtetni. De a cikk erre külön fel is hívja a figyelmet. Nyilván pontosabb számokat lehetne kapni, ha ugyanezeket a különbségeket szavazókörönként megnéznénk. (természetesen ott is lehet "egymást kioltó" szavazatmegosztás)

munkacsikristof 2010.04.16. 23:27:29

@clownfish: Kedves családtagok akartak új kormányt, meg akartak LMP-t is. Nem számolgatva választottak a kettő közül, racionálisan, csak a két akaratot érvényesítették.

clownfish 2010.04.16. 23:29:39

@Jester: egészen addig, amíg nem csökken 10%-kal a népszerűségük nyáron, és nő meg 5-5-tel az lmp-é és a szociké. bár a szocikéra hosszú ideig még nem látok esélyt. viszont az lmp hatalmas előnye a jobbikhoz képest, hogy sokkal tágabb a potenciális szavazóinak köre. és ha ügyesek-okosak lesznek a parlamentben, hipp-hopp 15%.

lorantka_a_gall 2010.04.16. 23:34:33

@clownfish: igen, az LMP most benyomult az mszp és a fidesz közti résbe (fidesz most jobbközéptől bőven elér a balközépig lefedettségben), és ezt elvileg "nyugodt" politikai légkörben (relatíve, ugyanis hónapokig, talán évekig az mszp elszámoltatásáról, a jobbik megregulázásáról és a fidesz kétharmados törvénymódosításairól lesz szó), farvízen hajózva tud építkezni. Hamarosan, az önkormányzati választásokon meglátjuk, hogy milyen sikerrel.

wincent · http://index.hu 2010.04.16. 23:37:36

Félig más téma, de mégis kapcsolódik az átszavazáshoz.

Mit célszerű tennie annak, akinek preferált pártja már nem lesz ott a második fordulóban?
a) nem megy el
b) elmegy, de érvénytelenül szavaz
c) átszavaz, de mégis kire
d) voksturizmus

Mondjuk BP-n a Jobbikos szavazók? MSZP-re elvből sem. Fideszből is a legtöbbnek elég (főleg a 2/3 miatt, bár nagy jelentősége nincs). LMP?

panelburzsuj 2010.04.16. 23:39:03

Érdemes belepillantani SOMOGY megye 05. számú egyéni választókerületébe. Itt ősidők óta Suchman Tamás (Marcali) és Szászfalvi László (Csurgó) párharc folyik. Ha jól látom, Suchman Tamásra, Marcali kijáróemberére jóval többen szavaztak városában, mint pártjára, az MSZP-re. Annyival többen, hogy Suchman-Fidesz szavazatmegosztásoknak is kellett lenniük. Ami azért tényleg csinos gondolat.

A Szászfalvira (MDF, majd Fidesz), Csurgó patrónusára hazájában nagyságrendileg ugyanannyian szavaztak, mint a pártjára.

Mindkét városban csippentett le listás szavazatokat az LMP (egyéni jelölt nem indult), de tekintettel a Somogyért jelöltjére, valamint a Jobbik listás és egyéni szavazatainak eltéréseire, összeségében képtelenség kibozni, hogy végül is hányféle párosítás születhetett.

Hasonló város-város mérkőzés zajlik Barcs és Nagyatád között is, itt Gyenesei István (Somogyért) szereplése cifrázza tovább a sematikus "csak a dupla"-képet.

Személyes ismerősi körből: LMP egyéni - MDF lista. Ez se semmi ... :)

Lovastengerész 2010.04.16. 23:39:47

azért a fidesz részéről nem bölcs dolog ütni az lmp-t.
most persze kampány van ez oké,
de hosszu távon jobban járnak mindketten (fidesz lmp) és főleg az ország ha kellő távolságból és egymás kölcsönös tiszteletbentartása mellett a józan ész nevében együttműködnek.

lorantka_a_gall 2010.04.16. 23:42:40

@wincent: Én az LMP-re szavaztam. Második körbe (bár nem sokon múlott) nem jutottak be. El fogok menni, és a Fideszes jelöltre szavazok. (2002, 2006-ban Fideszre szavaztam)

clownfish 2010.04.16. 23:46:50

@lorantka_a_gall: na az olyanok miatt, mint te fogja az lmp-t gyilkolászni a fidesz, mert őket nehezebb lenne felporszívózni. :P jó fideszes csak fideszre szavaz, érted?! :D

wincent · http://index.hu 2010.04.16. 23:49:23

@lorantka_a_gall: én Jobbikra szavaztam, nálunk LMP-s van a 3. helyen. De fogalmam sincs, mit csináljak. LMP-s győzelemre semmi esély. MSZP-sre semmiképp. A Fidesz-es nélkülem is nyer... Szerintem marad egy érvénytelen szavazat.

panelburzsuj 2010.04.16. 23:50:03

@wincent:

e) hirdetni kezd (Jelige: Igyunk az Ön jelöltjére!)

lorantka_a_gall 2010.04.16. 23:50:21

@clownfish: :P Arra szavazok, akire akarok. A jelenlegi parlamenti pártok közül az egyetlen, amelyik sikerrel veheti fel a kesztyűt, az az LMP. (Jobbik a tehetetlensége miatt /sokat ígért, keveset nyújt/, az mszp pedig a kormányzati teljesítménye miatt)

a tatu 2010.04.16. 23:50:41

bontogatás közben valóban volt mszp/fidesz kombináció. megfejteni nem tudtam, hogy mégis mi lehetett az indíték és sajnos már azt is elfelejtettem, hogy melyik volt a lista és melyik az egyéni jelölt.
máskülönben jelentős mdf/mszp (itt mdf egyéni jelölt nem volt) és némi fidesz/lmp ragadt meg az emlékezetemben.

lorantka_a_gall 2010.04.16. 23:52:36

@wincent: várd ki sztem a végét. Lesz ott még mszp-visszalépés. Az LMP kapuját hiába döngetik. ;) Ha úgy sem jön ki a győzelem elméletileg sem, akkor mindegy.

Glenarvan 2010.04.16. 23:52:37

VERY OFF:

Én rengetegnek találom az érvénytelen szavazatok számát is !
Van ezekre épp- kéz-láb magyarázat?
(Nem ígérem,hogy megvárom a választ,leragad a szemem.)

clownfish 2010.04.16. 23:53:29

@lorantka_a_gall: most mondjam azt, hogy túl értelmes vagy a magyar pártrendszerhez? nem vagyok elitista, se nyalizós, úgyhogy inkább találd ki. :)))

clownfish 2010.04.16. 23:54:27

@Glenarvan: c==3 ez a magyarázat. nem tudom, de tuti lesz róla majd ovb-s beszámoló, már várom. :D

2010.04.17. 00:00:10

Jó estét!:)

Döbbenet...maszop sehol se sincs...és hogy ezen hogy siránkoznak...

lorantka_a_gall 2010.04.17. 00:00:11

@clownfish: :D köszi! De nagyon szeretném, ha én lennék a leghülyébb a magyar pártrendszerhez. Úgy, hogy maradok, ahol vagyok. Tudod, a részvétel elve... ;) (LMP: fenntarthatóság, igazságosság, részvétel)

wincent · http://index.hu 2010.04.17. 00:02:06

@lorantka_a_gall: nálunk az egyéni eredménye: Fidesz 43%, MSZP 28%, LMP 13%. Szerinted lesz visszalépés? :)

Egyébként bírom ezeket az egyszerű matematikai számításokat :), amikor összeadják pl. az LMP és MSZP százalékait, aztán összevetik a fideszével... Gyanítom a tovább nem jutottak szavazóival nem nagyon számolnak. Sem azzal, hogy jóval alacsonyabb részvétel várható (szerintem)

lorantka_a_gall 2010.04.17. 00:05:10

@wincent: háááát, nagyon necces. Ha lesz visszalépés, és szeretnél a Fidesz ellen voksolni, akkor simán be lehet próbálni. Nálunk F44%M30%J13%(L12%)

SteveNo1 2010.04.17. 00:06:13

Most ennél jobban érdekelne engem az, hogy az egyes pártok a saját szavazóikat hogyan osztotották meg (ha meg akarták/ meg tudták "osztani" egyáltalán) az egyes választókerületek közt!

Szanyi Tiborban a gondolat minden valószínűség szerint élénken élt egy időben (és lehet hogy most is okoz neki álmatlan éjszakákat)!

Lovastengerész 2010.04.17. 00:08:48

egyébként logikus a motiváció. szükült a paletta, eltűnt az SZDSZ, (Léh Bö Shalom) az MDF (Dona Nobis Pacem) gyakorlatilag nem maradtak alternativák. érthető valahogy ugy próbál a választópolgár véleményt kifelyezni hogy kétfele szavaz.

kopogtató 2010.04.17. 00:12:53

nem tudom, hogy jól számoltam-e, de bács megyei vonatkozásban nekem a következő jött ki:

jobbik ugyanannyit kapott kb. listán, mint egyéniben.
a szocialisták annyival kevesebbet kaptak egyéniben, mint amennyivel a fidesz többet:) következtetés: szoci lista + fidesz egyéni, megyei szinten kb. 5000 szavazó? azért ez nem kevés!

wincent · http://index.hu 2010.04.17. 00:14:06

@SteveNo1: nem hiszem, hogy ez komoly mértékben megtörtént volna. Ha úgy vesszük, kb. annyian szavaztak máshol, mint ahányan érvénytelenül...

ubul2000 2010.04.17. 00:39:25

@wincent: Miután a második fordulóban nincs érvényességi küszöb, nincs különbség abban, hogy nem mész el, vagy elmész és érvénytelenül szavazol

ubul2000 2010.04.17. 00:42:05

Nem is értem Török Gábort, miért nem fordult Kubatovhoz a pontos szavazatmegosztások témakörében :))))

BonFire 2010.04.17. 01:21:25

A zöld szósszal nyakon öntött SZDSZ:

kuruc.info/r/22/58148/

lorantka_a_gall 2010.04.17. 01:27:01

@BonFire: internettel nyakon öntött troll.

DjKaller 2010.04.17. 02:00:01

Nálunk családon belül 3 dupla fidesz, 2 dupla lmp és egy fidesz (E) - lmp (L) született. Ez is szavazatmegosztás csak annak egy másik formája.

Nagyon jó hogy született erről poszt. Érdekes téma különösen annak tükrében, amit te is említettél, hogy míg bizonyos pártok a duplázásra szólítottak fel, mások a megosztásra.

Kedves Török Gábor, én szívesen vennék majd egy olyan bejegyzést is, ami a különleges esetekről, csemegékről szól. Ilyet jelentetett meg 4 éve az index. Ebben fel volt sorolva néhány olyan település ahol vagy minden lakó egyetlen pártra, vagy közel mindenki 80-90 % egyetlen pártra szavazott. Tovább érdekesek azok a helyek is, ahol az egyes pártok legjobban, ill. legrosszabul szerepeltek, esetleg ahol szokott rangsortól Fidesz, Mszp, LMP, Jobbik, MDF, eltérő sorrendek születtek.

A szavazatmegosztás tényéről és irányáról igazán a számláló bizottsági tagok tudnának sokat mesélni.

nyos 2010.04.17. 02:32:31

Az a baj ezekkel a szamitasokkal, hogy nagyon sok mulik a helyi viszonyokon.
Van olyan hely (egyik ismerosomnel), ahol elegedettek a jelenlegi (MSZP-s) egyeni jelolttel, mert jol kepviselte a helyiek erdeket. Listan viszont a Jobbikra X-eltek. Annak ellenere, hogy az "egyetlen demokratikus part" "fasisztanak" tarja a masikat, a "magunkfajtak" meg vermerseklettol fuggoen racs mogott/kotelen logva latnak szivesen a "komcsikat".

Az ilyen - es ehhez hasonlo - helyi viszonyok miatt az atlagos eredmenyt nehez lenne elemezni (vagy hulyeseg is kijohet belole). Peldaul feluletesen megnezve a Jobbik ott ert el jo eredmenyt, ahol nagy a cigany lakosok aranya. Ezek szerint a ciganyok a Jobbikra szavaztak volna? Tovabbgondolva: az LMP ott ert el jo eredmeny, ahol korabban az SzDSz - tehat ez az uj liberalis part, ok valtjak az SzDSz-t. Akkor a Jobbik valtja az MCF-et? (nyilvan nem)

A listas eredmenynel egyszeru a helyzet. De az egyeni valasztokorzeteknel kulon-kulon meg kellene vizsgalni az okokat egy tisztesseges elemzes eseten. Osszel meg komolyabb lesz ez a hatas.

lüke 2010.04.17. 07:01:04

hmm
a választó ,ha megérti ezt a bonyolult rendszert, akkor könnyű helyzetben van:)!
( emlékeztetnék a PhD-s amerikaira ,aki ezért válsztotta a témát!-magyar választás-
NY.ban nem lehetne ezzel a szisztémával operálni, a fr. is elég bonyolult!
www.assemblee-nationale.fr/english/synthetic_files/file_12.asp)

az LMP 8 %-a tódziher:) a volt SZDSZ szavazókörből jött össze, ezt mutatja a bp-i térnyerés
maga az átszavazás- elég sikertelen magyar szó-
azt mutatja ,hogy labilisak a választók, ingadoznak:),
mert hasonló értékeket egyik párt sem képvisel, s nem is lehet őket egy kalap alá venni

Ysu 2010.04.17. 07:39:46

MSZP-Fidesz átszavazás egy lehetséges indítéka: az egyéni körzetünk eredményei alatt az egyik hozzászóló azt bizonygatta, hogy egy kerületét szerető polgár mindig arra szavaz, akinek a pártja nyerni fog, hogy így többet tudjon segíteni a kerületnek. Ha mellette baloldali érzelmű, vagy nem akarja a Fidesz túlnyerését, akkor húz egy x-et balra is.

Nálunk megosztott szavazás nem volt a családban, de az előző választáshoz képest mozgás igen. 2006-ban 1 Fidesz, 1 MSZP, 1 MDF szavazó, most 3 LMP-s.

jjulie 2010.04.17. 07:42:38

@BonFire:

ha annak szurkolsz, hogy pusztuljanak ki a nyughatatlan alakok, akik állandóan mocorognak és, olvasgatnak, bogarásznak, meg ötletelnek meg szervezkednek, akkor örök életedre frusztrált maradsz, ugyanis vannak ürgék akik akik soha nem állnak be örökre egy nagy nyájba, mert ennél önállóbbak

mikimiki 2010.04.17. 07:43:04

@lorantka_a_gall: Büszke lehetsz mérhetetlen tudatlanságodra,magyartalanságodra.Gondolom jó sokat tudhatsz az lmpr-ől.Vagy a fűről Csak azt nem zölden szivják ember.

masni55 2010.04.17. 07:53:24

@wincent: Én is az egymást kioltóra szavazok. Belenézve kb. harninc szavazóköri listába, köztük olyanba is, ahol tudom konkrétan, hogy volt ilyen, a számok nem mutatják, tehát ezt csak akkor tudhatnánk meg, ha papírig lemennénk. Már a 2. forduló jobban fogja mutatni a valóságot. Nagyon várom. És hát az őszi önkormányzatit meg pláne, a pár hónapos működés tükrében.

Captain Tott (törölt) 2010.04.17. 07:56:51

@wincent: A 2. forduló szerintem sem lesz olyan sima ügy, mint gondolnánk. A Fideszre szavazók jelentős része az első fordulóban jól "kiszavazta magát": az MSZP biztosan megbukott, a Fidesz biztosan kormányoz, ahhoz meg, hogy kétharmaduk legyen, csak keveseket fűz különösebb érzelem. A Jobbik szavazókat sem lehet már azzal riogatni, hogy nélkülük nincs kormányváltás.
De ott, ahol az MSZP behozhatatlannak tűnő hátrányban van, ott a szocialista szavazók se lehetnek túlontúl motiváltak.
Nagyot fog zuhanni a részvétel, főleg vidéken.
Szerintem nem annyira rosszak Bp-en az LMP (és részben az MSZP), ÉK-Mo-n pedig a Jobbik esélyei, mint amit a számok mutatnak.

lüke 2010.04.17. 08:03:42

@mikimiki: na veszekedés helyett csapjatok be egy brompton koktélt...................
en.wikipedia.org/wiki/Brompton_cocktail

juliusbond 2010.04.17. 08:04:24

Érdekes... a valasztas.hu -n szavazókörre lebontva meg lehet nézni az eredményeket. A fenti észrevételeket összevetettem azzal a 600 szavazattal, amely között ott volt az enyém is.

A Fidesz, Jobbik, MSZP pont annyi szavazatot kapott listán, mint egyéniben.
Az MDF, LMP kevesebbet kapott, de pontosan annyival, amennyit a Civil Mozgalom kapott listán, mert az egyéniben nem indult.

Azaz Szoboszlón szavazatmegosztás a kispártok között lehetett, vagy pontosan olyan mértékű volt a nagypártoknál, hogy ellensúlyozták egymást.

(Szoboszló=erősen Fideszes város)

lüke 2010.04.17. 08:05:24

@Captain Tott: jól, jól
a tudatos szavazó nem tudja elégszer leadni a voksait
az emocionális meg nekem -ha én lennék a párt!:)- nem is kellene:)

jjulie 2010.04.17. 08:13:22

@lüke:

mi a gondod a homo pszichologicus-al? meg az ösztönökkel?

a politika is csak kb. annyira megfejthető mint az időjárás, vagy a tőzsde

lüke 2010.04.17. 08:18:08

Kedves TG, hiányolom az ATV videókat,
mert remek
tanulságokat lehet levonni a Lengyel, Magyar ,Gerő trióról, akik jól reprezántálják a csalódott magyar közvéleményt
még elemzői szinten is, ahol nemcsak negatívumokat lehetne felróni.
Egy ici-picit se bíznak a jövőben:
Gerő mosollyal simpfel, Lengyelben u.a. az mély elégedetlenség és sértődöttség van, amivel anno Antall Józsefnek felajánlotta szolgálatait és az elutasítás miatt ma minden jobb oldalról jövőt "hasogat"- akkor is, ha kidőlt fa-,
Magyar szegényke , nehezen védekezik

lüke 2010.04.17. 08:23:33

@jjulie:
nekem semmi,
álkálmázott pszichiáter létemre, de Popper is megmondta:):
hogy azért volt boldog a gyermekkora ,mert nem volt nevelési tanácsadó
Mr André Kostolany nem örülne ennek a kitételnek:)
a jó húzás a: pénz,ingatlan és antikvitás hármas egysége,
s a tőzsdén meg több helyen tartsuk:) tartsuk:) a vasat, akkor nem veszítünk a kiszámíthatatlanságán

mikimiki 2010.04.17. 08:25:22

@lüke: Szevasz.Soha nem veszekszem,soha nem alkuszom.

jjulie 2010.04.17. 08:34:46

@lüke:

csak a tudatos választóra tartottál igényt, ez volt gyanús, az alakalmazott az a vállalkozói pszichiáter ellentéte?

masni55 2010.04.17. 08:39:35

Nem vagyok meglepve az MSZP-Fidesz átszavazáson sem, mert ők a "hagyományos", a másik kettő pedig valami "új". Sőt, az egyiket a jövőre, másikat a múltra sem lep meg. Valami olyan átalakulás kezdődött, amit majd csak évek múlva fogunk látni. Nekem tetszik. :)

globglob 2010.04.17. 08:45:36

Én hallottam olyanról, aki eddig mindig a Fideszre szavazott, egyéniben idén is, de a Fidesz területi listája kiverte nála a biztosítékot és inkább behúzta helyette az LMP-t.

masni55 2010.04.17. 08:46:03

Hát ja, a mai politológusnak kicsit szociológusnak, és kicsit pszichológusnak is kell lennie, mert szerintem is lényeges lesz az egyre tudatosabb embertipus. Na nem holnap! :) :)

lüke 2010.04.17. 08:47:10

@jjulie:
micsoda?
wast ist das zürzavar...................

senkifalvi 2010.04.17. 08:58:52

Én is megosztottam.LMP csak listán volt,azt oda,a Fideszes jelölt pedig személyében korábban bizonyított,rendesen képviselte a lakóterület érdekeit.A 83 éves anyám és anyósom felhívtak telón kizárólag a célból,h ha nem 2 x-et húzok,érvénytelen lesz a szavazatom.Mert a legnagyobb párt így kommunikálta.Itt,ahol 1 szál LMP-s plakát képviselte a pártot,a jelölt inaktív volt,3 %-ot ért el.Látszik,h a falusi lakosság is követi neten az eseményeket,sokkal nagyobb arányban,mint azt gondolnánk.A Jobbikot viszont nyíltan,személyes megszólítással,szinte egyénenkénti megszólítással képviselte aktivistájuk.A szomszédjában lakó romát is képes volt meggyőzni,h csak a Jobbikra!Mert "az a cigány,aki úgy is viselkedik".De a fülkében mégiscsak jócskán elmaradtak az országos átlagtól,nagy csalódás érte őket.

jjulie 2010.04.17. 09:08:09

@masni55:

a világ egyre érthetetlanebb, és nagyon sok pént költenek arra hogy még érthetetlenebb legyen, meg hát az ember szeret is gondolgodni meg nem is, de mivel a marketingeseknek ma már eredményesebb és befolyásosabb szervezeteik vannak mint a vallásnak, és ők a tudatalattidat trenírozzák napi 24 órában, még egy darabig az tudatosság uralkodására ne fogadj nagy tételben

lorantka_a_gall 2010.04.17. 09:10:40

@mikimiki: mérhetetlen tudatlanságod neked van, az pedig, hogy kitagadsz a magyarságból embereket csak úgy, undorító. Az lmp-ről elég sokat tudok, nálad egészen biztosan többet. Ha ilyen sokat tudsz a fűről, tán jobbikos teccik lenni? Mostanában ők tűnnek a legliberálisabbnak e téren. :D Vagy valami mást, de nagyon erőset szívsz. :D

Galván_Tivadar 2010.04.17. 09:15:50

Ismerek olyan LMP szavazót, aki LMP-s egyéni jelölt hiányában azért ikszelt a szoci jelöltre, mert "az úgysem jut be". Sajnos nem tudta, hogy ezzel töredékszavazathoz juttatta őket...

Idet 2010.04.17. 09:19:46

@jjulie: Vagy mert alapból nyughatatlanok, de ez egyáltalán nem baj, mert nélkülük süppednénk befele a nagy kádári szürkemasszába megint. Elég volt a gleichschaltolásból egy életre, szerintem. Nehogy már az legyen, hogy a sorból kilógókra a "majd szépen visszarugdossuk"-elv érvényesüljön!

Captain Tott (törölt) 2010.04.17. 09:21:45

Amúgy a Fidesznek érdemes lenne utánanéznie egy-két egyéni jelöltjének... Pl. Esztergom, Vác, Salgótarján, Komló: ha nem őket indítja, valószínűleg itt is elsőkörös győzelmet arat.

Idet 2010.04.17. 09:27:28

@jjulie: Hát, mind a háromban érvényesülnek szabályszerűségek, de inkább csak azt tudjuk vitatni mindhárommal kapcsolatban, amit Dr.Kovax olyan frappánsan fogalmazott meg: Hány angyal fér el egy tű hegyén?

Idet 2010.04.17. 09:30:15

@lüke: Te is láttad az inkriminált műsort? Vedd hozzá, hogy pl. Gerő ott virított az LMP választási buliján is, és közel sem volt olyan Savanyú Vendel, mint ebben a műsorban...

wincent · http://index.hu 2010.04.17. 09:35:23

Csak én érzem úgy, hogy a Jobbikos és LMP-s szavazókban viszonylag sok közös vonás van? Nyilván nem mindegyik szavazóra értve.

Aki a jelenlegi rendszer ellen kívánta véleményét kifejezni, az nem MSZP-re szavazott. Aki számára a Fidesz is "bizonyított" már, illetve tudta/érezte, hogy nélküle is hatalmas Fidesz győzelem várható, az a kis pártok felé fordult. Az LMP és a Jobbik volt még a parlamentbe jutásra esélyes. Aki radikálisabb az a Jobbik felé ment el, aki kevésbé (avagy a túlzott nacionalizmustól félve) pedig az LMP felé.

De mit lehet igazából tudni a két pártról? Mármint, hogy hosszabb távon mi lesz a parlamentben? Igazából szinte semmit. Hiszen csak ígéretek vannak. De nem túl bonyolult belátni, hogy a jelenlegi Jobbikos retorikával nem fog működni hosszú távon. Szerintem lesz ebben érdemi változás. Főleg, ha bele akarnak csípni a Fidesz jobb oldalába, ha nagyobb tömegeket akarnak megnyerni ill. bizonyítani.

Ugyanezt érzem az LMP-nél is, csak inkább bal oldalról. Nyilván rájuk lehet húzni (talán nem is alaptalanul) az SZDSZ-hez fűződő személyes és/vagy pénzügyi viszonyokat. De hogy mihez kezdenek majd a parlamentben, szintén kérdéses. Talán még ők maguk sem tudják.

A nagy harc (nem rossz értelemben) szerintem az LMP és a Jobbik között lesz. Az előző igyekszik az MSZP helyét átvenni, a másik a Fidesz egy részét. Csak remélni tudom, hogy azért tudnak majd együtt is dolgozni. Mert - számomra legalábbis - mindkét párt képvisel fontos dolgokat.

Hóember 2010.04.17. 09:37:38

Én 3 olyan embert ismerek itt helyben, aki listán fideszt, egyéniben LMP-st húzott, hisz tudható volt, hogy nálunk a fidesz elsőkörös győzelme nem kérdéses. Így kompenzációs szavazathoz juthatott az LMP az elbukott egyéni jelölttől, és az a szavazat sem veszett el.

clownfish 2010.04.17. 09:58:03

@mikimiki: inkább soha nem gondolkozol mielőtt megnyilvánulsz... (?)

clownfish 2010.04.17. 10:03:59

@lüke: kb öt kommentben volt, ki milyen összetételben szavazott az lmp-re, és nem hinném, hogy volt szdsz-esek lennének köztük... úgyhogy ez kicsit sántít.

Fluoxetine 2010.04.17. 10:22:28

Mi családunk alapvetően Fideszes, de mindenki megosztotta, mert az egyéni Fideszes jelöltünk egy idióta. Így lett két Jobbik-Fidesz, és két LMP-Fidesz szavazatunk.

clownfish 2010.04.17. 10:31:54

@Fluoxetine: ez érdekes. a mi családunkban kiábrándult szocialista szavazók fordulnak elő (én is), mi megosztás nélkül az lmp-re szavaztunk. nyilván az lmp-nek most az a fő kérdés, hogy ezeket a szavazatokat meg tudja-e szilárdítani, mert ezek illékonynak bizonyulhatnak néha. meglátjuk.

lüke 2010.04.17. 10:40:28

@Idet:
csak itt láttam
/ két naponta ügyeltem, s ott mást nyom a tv:) /

lüke 2010.04.17. 10:42:13

@clownfish:
attól még lehet így:)
ragozni kell az igét nem hirdetni:)

lüke 2010.04.17. 10:44:34

@clownfish:

a szavazás titkos,fülkében történik:)
így azt gondolom senki nem tudja kire szavaz az ember, kivéve ,ha kifecsegik

clownfish 2010.04.17. 10:46:24

@lüke: vagy a pártok marketingesei már ufókkal tárgyalnak telepátiás eszközeik rendelkezésükre bocsátásáról. :P

lüke 2010.04.17. 11:12:57

@clownfish:
lehet
kérdezd meg a franciákat,angolokat, olaszokat vagy a németeket így csinálják-e?
vagy Kubatovot, vagy Putyint
páthiások..csak másként, így klasszikuan :thval

combo 2010.04.17. 13:10:51

Velem többször előfordul, hogy megosztom a szavazatomat, akár ádáz ellenségek között is. Listán ugye megy a szavazat a kedvenc pártomra. Egyéniben meg személyre szavazok. Akár a kedvenc pártom jelöltje, akár nem, nem fogok olyan jelöltre szavazni, akit olyan sötétnek tartok, mint az éjszaka... :-)

elendem 2010.04.17. 14:28:04

Két dolog.
1. Engem elgondolkodtat, hogy ha kedvenc pártom sültbolondot indít egyéniben. Persze mindenhol akadhat egy-egy félresikerült jelölt, de akkor azért jobban megnézem, hogy a többi ill. az egész párt milyen.
2. SZDSZ-szavazók. Úgy beszélünk róluk, mint valami szégyellni való dologról. Hogy hát egy pártnak ciki, de hát mit tehet ellene, ha volt SZDSZ-szavazók őket választják. Ismeretségi körömben van egy-két, még 2006-ban is kitartó szdsz-es szavazó. Különböző emberek, de egyikük sem lsd-mámorban fetrengő meleg moszad-bérenc. Jellemzően normális családban élő, keresztény értelmiségiek. Van köztük zsidó származású is. Nem azért szavaztak az SZDSZ-re, mert olyan nagyon le voltak nyűgözve a párt teljesítményétől, sőt. Inkább csak mert nem nagyon láttak más lehetőséget. És végig reménykedtek abban, hogy talán újra önmagára talál a párt és lesz normális képviselete a magyarországi szabadelvűeknek. Az ismerőseim nem szemellenzős liberálisok, csak nem szeretik, ha tekintélyelven akarják megmondani nekik, hogy miről mit gondoljanak (ezt az SZDSZ az utolsó percig elég jól elkerülte), nem szerették a magukat átmentő orosz-kollaboráns szocialista pártiakat, és rosszul viselték a Fideszben, MDF-ben és a MIÉPben jelenlévő, nyílt vagy kevésbé nyílt antiszemitizmus is. Ezek a barátaim remek emberek. Okosak, nyitottak, segítőkészek, jószívűek - egy párt sem akarhat klasszabb szavazókat! Nem kell tehát úgy csinálni, mintha az SZDSZ-szavazók szimpátiája megbélyegző és szégyellni való dolog volna.

Hóember 2010.04.17. 14:42:13

@elendem: Én azért azt komolyan gondolom, hogy a 2006os SZDSZ támogatása, az bizony egy súlyosan negatív erkölcsi bizonyítvány.
A 2002-es szadi iksz még necces, de az is max kettes alá.

Különösen akkor, ha politika iránt komolyabban érdeklődő egyénről van szó, nem csak valami alkalmi "kocaszavazóról", akinek pl. bejött a kovács pistis maszlag.

elendem 2010.04.17. 15:08:45

@Hóember: Figyelj! Nem mondom, hogy egyáltalán nem értek veled egyet. Nálam is teljesen elvágta magát a párt '94-ben.
Nekem is paranoiának tűnik rettegni OV-től, bár én sem vagyok érte odáig (enyhén szólva), de azt láttam, hogy ők tényleg félnek. Őszintén - és elméleti indíttatásaikat tekintve teljesen jogosan - gondolják, hogy szeptember 11. után csak a rasszizmus mentes, teljesen demokratikus erők jöhetnek szóba, és hogy OV önkényeskedése és a Fidesz rasszizmusa veszélyes. Gransperger és Simicskó - emlékszel még? Egy rszág röhögött a neveken, de fontos posztokra kerültek ilyen alakok. És koalíciós taktikából kiszolgáltatta az ország mezőgazdaságát Torgyánnak, az ő agresszív dilettantizmusának.
És persze, én is úgy gondolom, hogy van ebben egy kis (el)vak(ult)ság is, de NEM NEGATÍV ERKÖLCSI BIZONYÍTVÁNY!
Egyébként: ha vallásomtól függetlenül származásomra nézve zsidó lennék, én sem szívesen voksolnék olyan társaságra, ahol divat "zsidózni".

papika 2010.04.17. 17:22:21

Összeadogattam, honnan jött Tóth Józsi sikere Angyalföldön.
Ez a valasztas.hu egy kalap szar, de sebaj, összeadogattam egyenként a választóköröket.
A lényeg:
Tóth Józsi: 11.976 szavazat/MSZP: 8499 szavazat
Spaller Bandi:9742/Fidesz: 10.594
Vári Gyugyi: 2683/LMP: 3589
Csendes Totyó: 2384/Jobbik: 2809
MDF: 1306 szavazat, nekik nem volt jelöltjük.
No és akkor látszik, hogy közel 1.000 fideszes és 500 jobbikos is minden jel szerint Tóth Józsira szavazott az első körben!
Jobbik-MSZP és Fidesz-MSZP szavazatmegosztás is volt tömegével! Nagyon érdekes!
Azaz Ildi néni ezek szerint nagyon rosszul teszi, hogy az fidesz 2/3-a köré szervezi a kampányát, mert esetleg ennek az 1000 fideszesnek leesik a tantusz, hogy itt nem az a kérdés, hogy ki a legszimpatikusabb, hanem hogy fidesz-e vagy mszp?
és amúgy abban sem vagyok biztos, hogy az az 1300 mdf szavazó automatikusan elmegy szavazni a második körben, csak mert Ildi néni fél a 2/3-tól.
szóval a lényeg: kurva nehéz lesz megveri a fideszt angyalföldön is.

ssi 2010.04.17. 18:43:44

Volt- számok alapján egyértelmű - ők vannak kevesebben
Ők talán többet gondolkodtak szavazás előtt, mint a főleg érzelmi alapon csak 1 pártra voksolók
Mi alapján döntöttek:
- választási ismeretek - területi voksoknak biztosan lesz hozadéka
- aktuális ismeretek: pl. esélylatolgatás - adott egyénire pl. nem érdemes
- pártszimpátia mellett egyéb szempont:
* legyen több ellenzéki párt (érzelmi azonosulás kell a 2.-hoz is)
* legyen adott másik, vagy kis párt is bent (kell elfogadottság a 2. párttal is)
* ne legyen 1 pártnak túl nagy hatalma (2, előre tudott vesztesre voks)
* elégedett az eddigi képviselővel, itt felül emelkedik a párti hova tartozáson, de területin a neki szimpatikusra szavaz - ilyen nem biztos, hogy történt

apaszamár 2010.04.17. 19:27:55

Kedves Gábor,
www.kacsacsor.blog.hu Ott írtam arról. hogy Kiskunhalason nem is kis számban akadt Mszp-fidesz szavazatmegosztás. Ennek okait is kifejtem. Üdv: apaszamár

Hóember 2010.04.17. 20:03:14

@elendem: Jó, a félelmeket még megértem. De a Torgyán-féle "agresszív dilettantizmus" az SZDSZ-el kapcsolatban nem lehet érv: Torgyán kb. egy szégyenlős kiskutya a Molnár Lajos féle agresszív dilettantizmus árnyékában.

Ezekiel 25,17 2010.04.17. 23:05:32

Gábor!

A felvetésedre reagálva: én magam szavazatszámláló voltam, és igen láttam olyan borítékot, amiben a listán a fideszre, egyéniben az mszpre szavaztak!

elendem 2010.04.18. 00:05:29

@Hóember: Hát persze. De erre ők azt mondják, hogy mind a kettő agresszív, dilettáns, korrupt disznó, de ML legalább a demokrácia paradigmájában teszi ezt, OV és TJ ténykedésén pedig a demokrácia vékony máz csupán a tekintélyelv fölött.
Nekem tökre nem jön be, amit az SZDSZ az utóbbi 16 ében csinált, de nem osztom a nézetet, miszerint ők vitték romlásba az országot. Az ország rossz helyzete team-munkában sikerült, amiben benne volt az SZDSZ is jócskán és mások is.

bee-lah 2010.04.18. 00:46:08

@Sawyer_:
Szavazat számlálás közben néhány párosítást valóban fel lehet ismerni (5 egyéni, 6 listás induló):
A legdurvább: egyéni-fidesz, lista-mszp... talán a 2/3-tól félt :)
ill. ennek a fordítottja: egyéni-mszp, lista-fidesz... hát itt csak az eredményes mszp-s haknira tudok gondolni... :)
gyakoribb volt: egyéni-fidesz, lista-jobbik... biztos nem hallotta, hogy "csak a fidesz..." :)
de az esetek ~95%-ában megegyezett az egyéni és a lista...

B1

Thera 2010.04.18. 18:59:24

Megosztásként családban egyéni LMP lista MDF-ek voltak meg tiszta LMP-k.

acsa77 2010.04.18. 20:40:43

Gárdony-Agárdban többen egyéniben MSZP-re szavaztak, mert elégedettek az egyéni képviselővel, a Fideszes önkorm. ténykedéssel viszont nem. De listára Fideszre szavaztak, mert kormányváltást akarnak. Különben is olyan a "város", hogy ha nem lenne ott a rengeteg ingázó és magán-üdülőház, akkor az egész egy lepukkant porfészek lenne. Így is következetesen meg lett akadályozva 20 éven keresztül szinte minden komoly gazdasági és kulturális fejlődés. Nagy kontraszt Velence, de még ők sem jöttek rá, hogy egy köpésre autópálya és vasút van. Majd talán 20 év múlva.

Füsti 2010.04.19. 19:09:28

Az érvénytelen szavazattal azt akarták kifejezni, hogy nem tudnak a jelenlegi kínálatból választani, de amúgy érdekelné őket a dolog.

Minállunk nincs második forduló, de ha lenne, akkor Jobbik szimpatizánsként, hajlandó lennék szavazni az MSZP-sre is, hogy nehogy meglegyen a 2/3ada a Fidesznek. Amúgy én tudok Civil Mozgalom(lista) -Jobbik (egyéni) szavazatmegosztásról is

Ami az Lmp't illeti, nem valós alternatíva a politikai elittel szemben, lévén amit ki lehet hámozni a programtervezetükből (programnak nem nevezném), az az, hogy nagyjából azt folytatnák, amit az elmúlt 20 évben csináltak (Pl. cigány felzárkóztatás pénzel) csináltak, csak ők majd becsületesebben.
Ezzel szemben a Jobbik, vagy az 1%ról is lemaradt Civil Mozgalom, gyökeresen mást csinálna.
süti beállítások módosítása