Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
10:42

Sokan kérdezik mostanában: lehet-e a törvényhozásból húsz évnyi jelenlét után búcsúzó MDF-ből és SZDSZ-ből még politikai tényező? A szokásos elemzős válasz – ami ezúttal nem a kis pártok belső leszámolási praxisára utal - bizonyára tartalmazná azt a fordulatot, hogy „kizárni nem lehet”. S miközben valóban így korrekt, én messzebb is mennék: az eddig megismert formában szerintem nem látjuk őket többet a parlamentben.

(Fotó: Index)

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a két párt maradványai vagy akár – most meglehetősen megkopottnak látszó - márkái valahol és valahogy ne tűnhetnének fel a későbbiekben. Bár minden példa egyedi és mással nehezen összehasonlítható, érdemes észrevenni, hogy az eddigi politikai megsemmisülések többsége sem vezetett teljes és végleges eltűnéshez. A parlamentből 1998-ban 2,3 százalékkal kiesett KDNP-t - egy hosszas bírósági procedúrát követően – visszafoglalhatták azok, akik a Giczy-féle vezetéssel szembeni tiltakozás miatt távoztak a pártból, s lettek a Fidesz szoros szövetségesei. Ugyanezen a választáson 1,3 százalékot elérve leáldozott az MDF-ből kivált politikusok által létrehozott és rövid ideig parlamenti frakcióval is rendelkező MDNP csillaga, a formáció négy év múlva a Centrum nevű párthoz csatlakozott, majd számos tagjuk visszakéredzkedett az MDF-be.  A MIÉP egy ciklusnyi időt töltött a parlamentben, 2002-ben a küszöbhöz közeli 4,4 százalékkal esett ki. A párt ma csak vegetál, áprilisban 1286 darab szavazatot kaptak országosan, de politikusaik közül számosan a Jobbik sorait erősítik, Balczó Zoltán – aki frakcióvezető-helyettes volt 1998 és 2002 között – például a parlament egyik alelnökeként térhet vissza a törvényhozásba. A leghirtelenebb halál kétségtelenül a kisgazdáké: Torgyán József pártja 13 százalékról jutott el négy év után 2002-ben a 0,75 százalékhoz. A volt pártelnök még idén is próbálkozott, ám új pártjának egyetlen területi listája sem lett, Torgyán pedig mindössze 731 darab szavazatot (ami kevesebb, mint a jelöltállításhoz szükséges 750!) kapott a csongrádi választókörzetben. A volt FKgP politikusai közül azonban túlélőkre is bukkanhatunk, akik elsősorban a Fideszben találták meg számításaikat.

Hogy pontosan merre vezet az MDF és az SZDSZ sorsa, ma nehezen megjósolható. Elképzelhető, hogy már az önkormányzati választásokon látni fogjuk, van-e esélyük valamilyen formában megkapaszkodni, vagy tényleg csak az a kérdés, hogy ki lesz az, aki végül lekapcsolja majd a villanyt. Az MDF – a KDNP mintájára – a pártba visszatérő politikusokkal akár egy hátra arccal a Fidesz felé is közeledhet, de a liberális tábor megszervezésében sem elképzelhetetlen a fórum politikusainak a szerepe. Az SZDSZ – pedig ez nagy bravúr - lényegesen rosszabb helyzetben van: sem visszatérni szándékozók nem látszanak, sem olyanok, akik szívesen használnák céljaikra a párt nevét; mindez azonban nem zárja ki, hogy valamilyen módon a későbbiekben ne lépnének újra elő a közéletből rapid módon eltűnt politikusaik. Az egyéni (politikai) feltámadás útjai kifürkészhetetlenek...

x x x

Itt a hivatalos végeredmény: 10. lettem a tippversenyben :) Bogel pedig joggal kaphatná meg az Üveggömb-díjat.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr501987890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.05.10. 14:22:22

@agentT: halk emlékeztetés: a kamenizmusban is erős volt az állam. Bele is bukott.

Ordnassac 2010.05.10. 14:28:10

nol.hu/belfold/puch_helyettesitheti_mesterhazyt_a_frakcioban

Ez is érdekes váltás. Ujhelyi mint OGY alelnök. Jézusom, már a stílusa alkalmatlanná teszi erre a posztra. Igaz, ha Molnár Csaba volt a másik jelölt, akkor inkább Ujhelyi.

agentT 2010.05.10. 14:28:28

@Ordnassac: Különösebben nem érdekel a kamenizmus, mer sokkal szimpibb nekem a menetelsére az Unter der Linden mint a Krasznaja Plósagy:)))))))))))))))

Komolyabbra véve: A kommunizmus bukásáról szoktunk merengeni néha, a fasizmusén kötelező is... de hát napjainkaban épp a neoliberalizmus bukott meg, a maga marha kicsi államával meg a hatalmas húderohadtulnagy szabadságával... nem kéne ebben a kis zugban is végre észre venni?

agentT 2010.05.10. 14:32:49

@Ordnassac: Engem ez nagyon nem zavar, mert az Unter der Linden szimpibb nekem menetelsére, mint a Krasznaja Plósagy:))))

Komolyabbra véve: A Kamenizmus bukásán szoktunk merengeni, a fasizmusén kötelező is (a holokausztnak legutóbbbi kutatásaim szerint egymilliárd-hétszázötvenötmillió áldozata volt), de hát könyörgöm, frissiben épp a neoliberalizmus bukott meg, a maga marha kicsi államával, mindenható piacával meg a gigászi szabadsággal együtt... vagy Sarkozytől Obamán át Medvegyevig nem a maga államát erősíti minden értelmesebb vezető?
Nem kéne ezt végre ebben a zugban is észrevenni?

Mikor Orbán a 2009-es évértékelőjében megvilágította a napnál is világosabb tényeket, elmondták minden hülyének... kinek lett igaza??

agentT 2010.05.10. 14:34:06

Áh, elsőre nem ment el, kicsit túlírtam, BOCCCS!

Ordnassac 2010.05.10. 14:36:13

www.keh.hu/aktualis.html <--- Végleges, pénteken lesz az alakuló.

www.mno.hu/portal/712289 <--- Kósa megint akciózik.

panelburzsuj 2010.05.10. 14:36:58

@Ordnassac:

Hogy erős-e, vagy keménykedő, arra azért 56 elég jól rávilágított.

Egyébként is érdemes átgondolni, hogy külső (politikai, gazdasági, katonai) támogatás nélkül jött-e létre olyan hatalom Magyarországon, amit "erős"-nek lehet nevezni olyan értelemben, hogy a magyar társadalom széles rétegei aktívan tesznek azért, hogy az a hatalom tartósan fennmaradjon.

Ordnassac 2010.05.10. 14:41:25

@agentT: nem a szabadságjogos rész bukott meg. Annak köszönhetően mondhatja el pl. a Jobbik, amit kíván, ennek köszönhetően jelenhetnek meg könyvek (pl. a kitalált középkoros vagy a sumer-magyar-rokonságos könyvek). Ennek köszönhetően szavazhattál a Jobbikra. Szóval itt annyira nem állunk rosszul, ugye?

Ami az állam méretét illeti: nem csak fekete és fehér van. Létezik egyensúly az állami "mindent befolyásolunk", mert bitangerős vagyok és megengedhetem magamnak és a gyenge "éjjeliőr" állam között. Ezt az egyensúlyt kell megtalálni. Pl. azt hiszem, azt te se szeretnéd, ha korlátoznák, hogy milyen és mennyi tulajdonod legyen. A "bitangerős" államok márpedig ezt tették. Annak sem örülnél gondolom, ha nem kritizálhatnád az állami vezetőket, ha hülyeséget csinálnak. Márpedig a "bitangerős" államok ezt soha nem engedték.

Szóval az éremnek azért itt is két oldala van.

Ordnassac 2010.05.10. 14:43:51

@panelburzsuj: ebben egyetértek, csak amit agentT "bitangerős" államnak titulált, az megközelítőleg hasonlít arra, amit te keménykedőnek mondasz.

A francia állam is erősnek mondható, mégsem közelíti meg azt, amiről agentT szerintem beszélt.

agentT 2010.05.10. 14:47:53

@Ordnassac: Az én életem nem lesz attól boldogabb ha hülyeségekről szóló könyveket adnak, ki:))))

Oké, akkor finomítok, az a baj, hogy csak jogok vannak, kötelességek nincsenek. Kurvára megtanulták egyesek például, hogy ha a rendőr elő akarja állítani őket, akkor ombucmanért kell sírni.
Ugyanezek a népek, ha elhangzik egy halk sóhaj, hogy ha segélyt akarnak, ugyan küldjék már el a kölykükat iskolába, fel vannak háborodva, mert az nem jog ugye (köszönnék meg szépen az ingyenes közoktatást) hanem kellemetlen kötelesség.

Ami meg az egészséges államméretet illeti, én se szeretném, ha az állam mndaná meg, mikor mehetek vécére. Ez világos.
De hogy olyan mértékben semmibe vehető legyen, hogy ezerszámra lehetne lecsukni az elmúlt húsz év korifeusait, mert senki nem (volt) felelős semmiért, az meg közröhely. Gondolom ezt meg te látod be.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.05.10. 14:47:59

Én egy olyan megoldásra lennék kíváncsi, hogy a volt MDF-esek, akik beléptek a Fideszbe és egyéniben mandátumot szereztek, ha egy kicsit szarul megy a szekér, akkor kilépnének. Ha elég sokan vannak, akkor lehetne külön frakciójuk is.

szavazo26 2010.05.10. 14:50:17

@papika: Én is egyetértek azzal hogy most teljesen más a helyezt mint 4 8 vagy akár 16 éve, nem hiszem hogy a fidesz népszerűsége 4 évig ilyen magas maradna!

A visszatérésük esélye nagyban függ a fidesz kormányzásától és az mszp jövőjétől, amennyiben a fidesz népszerűsége jelentősen esik olyan űr keletkezi a jobb oldalon ahova be lehet férni.

Én az mdf visszatérését érzem esélyesebbnek, az Ő kiesésükhöz pont az szdsz-el kötött szövetség játszott közre, és az szdsznek nemcsak a neve de a liberalizmus is szitok szó lett manapság, emelett állami támogatásuk sincs és s csőd szélén állnak (hvg múlt heti szám)

De az MDFnek is csak akkor lehet esélye ha a jelenlegi vezetés távozik (dávid herényi és a többiek), és a régi emblematikus tagok közül visszatér jónéhány. Mondjuk Bokros elküldése szerintem hiba, ezen a választáson nem Bokrossal volt a gond hanem a folyamatos balhékkal.

Persze a visszatérés lehetőségét nagyban csökkenti az 5%-os küszöb!

Ordnassac 2010.05.10. 14:51:10

@ReWriter: olyan 11-12 fős a Nemzeti Fórum létszáma a Fidesz-frakción belül.

agentT 2010.05.10. 14:52:22

@agentT: Ja, és ha már iskola...
A napokban Hatvanból is meg Hajdúnánásról is érkezett tudósítás, hogy a szülők tömegesen menekítik ki a gyerekeiket az ottani iskolákból, mert közveszélyes tanulók (?) terrorizálnak mindenkit.

Na most ebben az esetben az általam favorizált méretű, erejű és elszántságú állam a következőket lépi:

Büntethetőség leszállítása 10 éves korra.
Aki többszörösen nem tud az iskolában viselkedni annak két év börtön.
Aki visszaesik annak három csapás, oszt jószerencsét.

panelburzsuj 2010.05.10. 14:52:35

@Ordnassac:

Sőt: én úgy vélem, hogy a holland vagy a norvég állam sokkal erősebb, mint Lukasenkóé vagy a türkménbasié ...

agentT 2010.05.10. 14:54:34

Emberek, hagyjuk már ezt a dolgot, hogy az MDF majd akkor tér vissza, ha lyuk lesz a jobboldalon....

1, Lyuk a baloldalon van, akkora, mint ide a Jupiter
2, Az MDF nem jobboldali párt

Na?

Vanek B. Eduard 2010.05.10. 14:58:18

@Ordnassac: Ez érdekes, ez az Orbán-Schiffer párhuzam. Mert szerintem csak annyira hasonlíthatóak össze, mint pl. Mussolini CheGuevarával (döntsd el, melyik-melyik :)). Azaz semennyire.

Igen, reménykedjünk erősen benne, hogy kinövik a gyermekbetegségeiket (mert másuk sincs). Nem ártana egy váltópárt-esélyes formáció, hogy a demokrácia legalább papíron kipipálható legyen...

Ordnassac 2010.05.10. 15:00:04

@panelburzsuj: már csak azért is, mert a Türkmenbasi már több éve meghalt. :-D

Kérdés, hogy mit értünk "erős" alatt: azt, hogy mennyire mozgásképes és hatékony (amúgy szerintem a hatékony és a kicsi állam nem szinonima) vagy azt, hogy mennyire tudja és képes befolyásolni az emberek mindennapjait.

agentT 2010.05.10. 15:00:10

@Vanek B. Eduard: "Nem ártana egy váltópárt-esélyes formáció, hogy a demokrácia legalább papíron kipipálható legyen..."

Figyelmedbe ajánlom a Jobbikot.:))))

Lengyel modell - nemzeti liberális párt kontra nemzeti nemzeti párt:)
Szerintem ideális.

Ordnassac 2010.05.10. 15:07:57

@Vanek B. Eduard: most nem személyüket akartam összehasonlítani, hanem a politikai életútjukat.

Mind Orbán, mind Schiffer egy elégedetlen társadalmi környezetből nőtte ki magát (elhaló Kádár-rendszer és egy gazdasági-morális válság). Mind a két szereplő egy hagyományos politikai rendszeren kívüli kezdeményezésből jött (Bibó szakkoli, ill. TASZ). Mindketten egy olyan pártot alapítottak, ahol nincs/nem volt egyszemélyi vezető, hanem testületi vezetés van/volt. Mindkét párt addig szokatlan felfogást képviseltek (liberális demokrácia vs. zöld politika). Azonban mindketten pártjaik emblematikus figuráivá váltak, ami frakcióvezetővé történt megválasztásukban kezd/kezdett kicsúcsosodni.

Ez persze nem determinálja azt, hogy Schiffer követni fogja Orbán útját. Pont személyiségbeli különbségeik miatt nem tartom egyébként valószínűnek. Ettől függetlenül érdekes párhuzamokat lehet találni a Fidesz és az LMP kialakulásával kapcsolatban. Aztán, hogy ezek mennyire a külső körülmények által befolyásolt dolgok, abszolút véletlenek vagy az LMP kialakulásukkor a 90-es évek eleji Fidesz felépítését másolták le, megint más kérdés.

szavazo26 2010.05.10. 15:11:02

@agentT: Jelenleg valóban a baloldalon van lyuk ezért is írtam hogy ha a Fidesz népszerűsége esik akkor lehet lyuk a jobb oldalon.

Mivel a jelenlegi információim szerint Gémesiék veszik át a stafétát Dávidéktól ezért az MDF a jövőben inkább jobb oldali lesz mint bal.

Amugy meg ha az lmp jol meg tudja lovagolni hirtelen szerzett népszerűségét akkor a baloldalon is két szereplő lesz!

Vanek B. Eduard 2010.05.10. 15:13:20

@agentT: Kedves "ügynökK", sajnos a jobbikat gyenge (vagy pont túl élénk) fantáziám miatt nem tudom elsőszámú kormányzati tényezőnek elképzelni. A 'nemzeti'-ség önmagában még nem érdem, értelmes és megvalósítható elképzelések sem ártanak...

pad78 2010.05.10. 15:13:41

Én egy KDNP-szerű feltámadást tudnék elképzelni nekik (mutatis mutandis). A régi vezetőket elítéli a bíróság (azért én el tudnék képzelni a Giczyéknél keményebb büntit is nekik), és a két párt megújul Magyar Demokraták Szövetsége néven, Gémesi György vezetésével és Tölgyessy Péter alelnökletével. :)

panelburzsuj 2010.05.10. 15:13:43

@Ordnassac:

Meg is roggyant rögtön a birodalma ...

Próbálkoztam már egy meghatározásfélével: mennyire képes a társadalom belső erőit a lehető legkevesebb súrlódással összerendezni, azaz a lehető legjobb energiahasznításra törekedni.

Ordnassac 2010.05.10. 15:19:32

@panelburzsuj: megroggyanásnak nem feltétlenül mondanám, de kétségtelen, hogy a személyi kultuszt háttérbe tolták.

Érdekes definíciós próbálkozás, ezen így még nem gondolkodtam el.

pad78 2010.05.10. 15:19:53

@gauche caviar:
"van igény egy kdnp-re?"

Ez a kérdés átlag huszonnyolc óránként elhangzik itt a hozzászólók között. Pedig szerintem egyértelmű: van. Van igény a KDNP-re. Az is világos, ki igényli őket: a Fidesz. Különben nem vinnék be őket lassan tradíciószerűen a parlamentbe.

Na most az a helyzet, hogy egyelőre a Fidesz megteheti, hogy igényt tart a KDNP-re. Hidd el nekem, ha majd ezen múlik, hogy a 8%-os eredményük elég-e a küszöb átugrásához, nem fognak szövetséget alkotni. De ebbe azért egyelőre ne nagyon éld bele magadat: sok víz lefolyik addig még a Jangcén.

Ordnassac 2010.05.10. 15:21:51

@pad78: féloff: ahogy elnézem, péntekig nem derül ki, hogy kikből fog állni a KDNP-frakció.

panelburzsuj 2010.05.10. 15:31:22

@pad78:

Hogyne lenne igény kereténydemokratákra! Idővel még a legradikális jobberek is megvénülnek, és akkor nagyon is elkél egy maradi jobber párt ...

Aligha véletlen, hogy ezek a szélek csúszkálnak ki folyton Orbán egy-a-köpenyege alól.

pad78 2010.05.10. 15:32:56

A poszthoz:

"A szokásos elemzős válasz – ami ezúttal nem a kis pártok belső leszámolási praxisára utal - bizonyára tartalmazná azt a fordulatot, hogy „kizárni nem lehet”."

Kedves Gábor! Nekem összességében tetszenek a poénjaid. De az igazán ütős poénhoz nem elég a jó ötlet: fontos, hogy nagyon érthetően, szinte egyszerű mondat szintjén fogalmazd meg! Ha ilyenkor nem tudod levetkőzni a precíz és bonyolult tudományos megfogalmazást (ami nyilván minden más esetben követelmény), akkor a poén meghal, és kérdés, hogy van-e számára utána élet. :) Vsz. a nemrégen fogyasztott ebéd is oka ennek, de nekem háromszori olvasás után sikerült felfogni a fenti mondat értelmét, és rájönni, hogy vicc. És szerintem tökjó vicc, ha az ember nem rágta agyon, mielőtt felfogta.

Egy kezdetleges változat (még mindig a bőséges ebéd után):

"Kizárni nem lehet" - mondaná az egyszeri elemző, és ezúttal egész biztosan nem a kis pártok belső leszámolási gyakorlatára utalna."

Esetleg segíthet a megfogalmazásban egy pohár sör, attól állítólag ellazul az ember. (Én nem szeretem, úgyhogy nekem nem segít.)
Bocs a kritikáért, építőnek szántam!

bigapples 2010.05.10. 15:37:52

@Ordnassac: Hát nekem sokkal inkább egy korai SZDSZ-re emlékeztetnek, mint egy korai Fideszre. Mindenesetre Schiffer nőtt a szememben, amióta láttam Kálmán Olgánál az okt. 23.-ai jogsértésekről beszélni. Talán tényleg van remény, hogy a baloldalon legyen egy normális párt, meglátjuk...

Vanek B. Eduard 2010.05.10. 15:39:17

@panelburzsuj: "mennyire képes a társadalom belső erőit a lehető legkevesebb súrlódással összerendezni, azaz a lehető legjobb energiahasznításra törekedni" Igen jó definíciója a hatékony államnak (nem fizikus a végzettséged?:))

Már csak a mérőszámait (KPI) kell meghatározni, mivel méred a hatékonyságát (az energiafelhasználást, illetve veszteséget, és azok arányát :)).

pannonfunk 2010.05.10. 15:43:03

@Tengereczki Pál: Azért a demokratikus választásokon visszakapaszkodott pártvezetőt különböztessük meg attól a játéktól, hogy a komcsik melyik elvtársukat nyomták börtönbe meg nevezték ki miniszterelnöknek/pártvezetőnek.

pad78 2010.05.10. 15:47:32

@panelburzsuj:
Szerintem egyébként, ha komolyabban is válaszolni próbálok, ez nem csupán kor kérdése, mindenféle korcsoportban vannak olyanok, akik a kereszténydemokrata értékrendre fogékonyak, és a Fidesz politikai racionalitásból köt mindig szövetséget a KDNP-vel. Vagy még pontosabban: politikai irracionalitásból. Ennek az irracionális érzésnek a közkeletű neve: félelem.

A jobboldal ui. nem egységes, és ezt a Fidesz vezetői mindig is tudták, még akkor sem egységes, ha az a jelszavuk, hogy "egy a tábor, egy a zászló." Ha hivatalosan is két szervezet van, akkor gond nélkül lehet kétfélét mondani, és ezt most minden cinizmus nélkül írom. OV ui. attól fél, hogy akik nagyon értékelvűen gondolkoznak (jobboldalon sokan vannak ilyenek), azok nem feltétlenül követnék őt, amikor kompromisszumokat kell kötnie (mint időnként bármely politikusnak), a KDNP lehet egy garancia, hogy mögötte maradnak: mondhatja azt, amit a Fidesz kompromisszumok nélkül elméletileg képviselne, és amit gyakorlatilag soha nem fog megvalósítani. Szerintem ezt jól mutatja Semjén mostani gumipozíciója: nem az a cél, hogy valamit csináljon, hanem hogy valamit képviseljen. Nem a kormány felé (ahhoz vsz. Semjén személye is elég gumi), hanem a társadalom erre nyitott része felé.

Ordnassac 2010.05.10. 15:49:50

Néhány kommentelőnek üzenete érkezett, nézzék meg a postafiókjukat. ;-)

török gábor 2010.05.10. 15:53:05

@pad78: köszönöm az ötletet, már több hasonló megjegyzést kaptam, mindegyikkel egyet is értek, de sajnos én csak így tudok írni :)

török gábor 2010.05.10. 15:56:58

@malacz69【ツ】rettegés elemző: köszönöm ezt az ötletet is, de én szeretem az egyszerű dolgokat - biztos ezért vagyok kibékülve saját magammal is :)

panelburzsuj 2010.05.10. 16:03:39

@Vanek B. Eduard:

A biológiához közelebb állok, de hát az is olyan terület, ahol a társulásokba vagy az ökológiába kicsit jobban beleszagolva ott is hamar arra lukad ki az ember, hogy mitől stabil az egyik rendszer, és mitől borulékony a másik?

A mérőszámokat spekulálják ki a közgazdászok: elegen vannak rá! :)

pad78 2010.05.10. 16:10:41

@török gábor:
"sajnos én csak így tudok írni"

Sajnálják mások, hogy nem tudnak így írni... A leghumorosabb stílus is hamar kimerül, ha nincs mögötte tartalom. Szóval akkor ilyen stílusban (de főképpen hasonló tartalommal!) maradjon meg ez a blog még sokáig sokunk örömére! (És akkor most a tószt után jöhet a sör... /Nekem meg a bodzaszörp./) :)

Ordnassac 2010.05.10. 16:36:06

@bigapples: miben emlékeztet az LMP a korai SZDSZ-re? Komolyan érdekel.

panelburzsuj 2010.05.10. 16:43:43

@pad78:

Nyersebben szólva ez kb. annyit tesz, hogy az egymástól kissé eltérő, de határozottan jobbos értékek hatalmi érvényesítésének eléréséhez egyedül Orbán Viktoron keresztül vezet út. Azaz Orbán, a Fidesz megszemélyesítője nem csak az országban, hanem a táborban is az "ossz és uralkodj" gyakorlatával igazgat. (És aki ebben a gyakorlatban kételkedik, az vesse tekintetét Torgyánra és Dávidra ... )

pad78 2010.05.10. 17:06:35

@panelburzsuj:
Én ezt nem így mondanám. Sőt, szerintem éppen hogy nem az "oszd meg és uralkodj", hanem az "add össze és uralkodj" az alapelve. Minden nagyobb jobboldali csoportosulást biztosítani arról - legalább az annak számára fontos szimbolikus eszközökkel -, hogy őket is képviseli a Fidesz, és ezzel létrehozni egy elég erős társadalmi bázist. Ez egyébként nem Fidesz-találmány: ugyanezt a célt szolgálták szerintem az MSZP platformjai, és amíg erőegyensúly volt, működött is ez. Aztán berobbant Fletó, az amúgy is súlytalan nemzeti szocialisták (szigorúan nem egybeírva) végleg eltűntek, a klasszikus baloldali elvtársak meggyengültek, és lassan szétesett az egész. OV annyiban volt profibb (egyelőre úgy tűnik), hogy ő eleve a sokszínűséget összekapcsolta az erős központosított pártvezetéssel. Tehát ott vannak a gazdáktól a cigányokig mind, akik számíthatnak, de egyiknek sincs esélye megpuccsolni a többit. És szerintem addig nem is esik szét ez, amíg Viktor vezeti. A Fidesz kérdése inkább ez: van-e élet Viktor után?

cambridge.on 2010.05.10. 17:15:58

A címben feltett kérdésre a válasz,röviden: van.
Részletesebben: Nincs.
Az igazi feltámadás csodának számít, utoljára több mint 2000 évvel ezelőtt következett be.

A két említett párt különböző fázisban van, a halálhoz vezető folyamatban.
Az SZDSZ már túljutott a klinikai halál állapotán, ápr.11.-én az orvosok egyértelműen megállapították a halál beálltát.
Támogatói elfordultak, lekapcsolták az életfunkciókat működtető gépeket.Izomrángások még előfordulnak (Demszky), de az is hamarosan elmúlik.
Az MDF még agyhalál állapotában leledzik, vannak akik nem néznék jó szemmel a további fölösleges szenvedést.
Euthanáziát javasolnak, önfeloszlatással.
Élt 22 évet. Béke poraira!
Szerv donorként még alkalmasak egy egy tagjukat más gazda szervezetben hasznosítani, erre vonatkozott a rövid igen.

A halál után életszerű jelenségeket csak a zombik mutatnak.
Tökéletes példa erre a KDNP, akik a házban úgy viselkednek mint egy élő szervezet, de a napfényre( Választás) nem merészkednek. Az teljes megsemmisülésükhöz vezetne.
Ajánlom elolvasni S, King: Állattemető című regényét.
Jó a Fidesznek, lehet a szocialistákat ijesztgetni velük, a Jobbiktól még zombi állapotban is elvettek 1-2%-nyi szavazatot.

pad78 2010.05.10. 17:17:33

@panelburzsuj: Egyébként Torgyán soha nem tartozott a táborhoz. Az más kérdés, hogy ha már kényszerű kompromisszum miatt egy kormányba kerültek, OV két legyet ütött egy csapásra, hatástalanította a nemzet bohócát, aki egyben beépített taposóakna is volt a rendszerben, és megszerezte a követőit. De a kisgazdák hagyományosan nem tartoznak a klasszikus jobboldalhoz. (Annyiban igen, ahogy TG a 101. bejegyzésben írta. De valójában amikor még léteztek /1948 előtt/, akkor jóval balra voltak a konzervatív-liberális-kereszténydemokrata pártoktól, ma meg már eleve nem létezik ilyen társadalmi csoport.)

pannonfunk 2010.05.10. 17:34:44

@mirrmurrkandúr: Az origo-nak is sikerült pozitív képet betennie Pintérről...

cambridge.on 2010.05.10. 17:35:25

Az Euró (ebben a blogban, stílszerűen) kimúlásától rettegők megnyugodhatnak.
Politikai, és monetáris döntés született a megmentéséért.
Ami jó a forintnak és a polgároknak, az most nem jött jól a leendő kormánynak.
Rövid idő telt el a választások óta, ezalatt jelentősen csökkent, az amúgy sem nagy mozgástere a Fidesz kormánynak.

bariga 2010.05.10. 18:37:51

@pad78: Csak előtte túl sokáig hagyta bohóckodni. ezt nem olyan könnyű elfelejteni. Bocsánatot sem kért ezért Viktorunk soha, tehát akármikor újra előfordulhat, hogy alkaltmatlan emberek kapnakp hatalmat valamilyen önző érdek miatt.

bariga 2010.05.10. 18:46:50

Az összes rendszerváltó párt már eltűnt,de a Fidesz meg fog maradni, mert nem párt, hanem KFT. Továbbá zseniálisan működteti a sejteket, vagy ahogy ők nevetzik "polgári köröket". Mivel ez atöbbieknek nem jutott eszébe, sőt lemásolni sem tudták, süllyesztőbe kerültek, vagy fognak, mint az MSZP. Néhány év múlva lesz valamilyen szoc.dem párt, de kik lesznekm benne, az attól is függ, kiket fog levadászni a fidesz úthengere

ZöldszemM2 2010.05.10. 18:48:13

@pad78: Hát ő még nagyon fiatal !
Még császár is lehet belőle !!

bariga 2010.05.10. 18:48:22

@szöllősi dr: szüleidnek nem volt pénze nevelőnőre?

lorantka_a_gall 2010.05.10. 19:18:08

@Ordnassac: a kamenizmusban az erős állam visszaélt a hatalmával, és eleve sokkal "erősebb" volt, mint amit agent szomszéd elképzel. A "bitang erős" nem teljhatalmat jelent.

Idet 2010.05.10. 19:22:18

@Ordnassac: A tagok személyében. Vagy a satellitek személyében.

lüke 2010.05.10. 19:24:18

hűha'
szóljatok csak, kit kell reanimálnom:)

mirrmurrkandúr 2010.05.10. 19:29:38

@pannonfunk: szerintem nagyon jó a hasonlat... bár én ettől függetlenül Lázárt szerettem volna ezen a poszton látni... no, de ezt már sokszor kifejtettem...

lüke 2010.05.10. 19:29:46

@Ordnassac:
Schifferék önelégült családból származik ,
nem:
I can t get no satisfaction
hogy Orbán hinterlandja milyen, azt nem tudom

mrs. white 2010.05.10. 19:47:52

Kiefer Sutherland mondja az egyenesen át című film elején " jó nap ez a halálra". Vajon a választások napján mely politikusok gondoltak erre? Lesz -e valaki aki majd figyeli őket és a kellő pillanatban kiüti őket hatszázzal a defibrilátorral? Úgy gondolom, ez a feltámasztás senkinek nem érdeke. A szadesz és a madöf megy a levesbe.

Az viszont már egy érdekes kérdés hogy a baloldalon tátongó ürt ki fogja betölteni. Az elmúlt választások megmutatták, hogy Bokros mint brand működhet még mindíg. Ott nem Boki bukott meg a tánca ellenére, hanem a párt akihez benevezett. Politikai pr-nak sem utolsó az ő nevével nyomulni. Egy új párt helyében én őt elővenném a baloldalron de nem mint miniszóterelnökjelölt, hanem mint pénzügyminiszter. A fő csapást meg vihetné egy eddig (le)nem szerepelt ember és párt. Az biztos, hogy kellő hitelességgel frisseséggel ugyanolyan karriert befuthat mint a jobbik a másik oldalon. A kérdés az hogy valaki tesz-e ebbe a projektbe pénzt, hogy aztán kamatostul visszakapja.

pannonfunk 2010.05.10. 19:54:02

@mirrmurrkandúr: Jó, de Pintér úgy néz ki azon a képen, mint a Fushimisi profeszor a Macskafogóból:

images.netbag.hu/20091121/13154678720.png

lüke 2010.05.10. 19:59:15

sajnos a politikai életben nagy a reanimációs kapacitás:)
sokakat láttunk feltámadni MO-n
Pozsgai, Kupa, Csurka ,Szűrös( moszkvai ambassador),
Kapolyi,Szekeres ( Veszprém m. első titkár), s itt vannak a KISZ KB titkárok az ÁVÜ-ben, Fejti a Wallisban, hogy egy két 89 előttit említsek
azután vannak meglepően jó újraéledések is pl
Tölgyessy

pad78 2010.05.10. 20:12:12

@bariga:
"Bocsánatot sem kért ezért Viktorunk soha"

Miért is kellett volna? 1. Nem biztos, hogy igazam van, de mintha a kisgazdákat nem OV egyszemélyben szavazta volna be a Parlamentbe. Nyilván nem tudhatom, de arra tippelek, hogy ő soha nem is szavazott rájuk. Demokráciában tudomásul kellett neki is vennie a választók akaratát.

2. Nem az ő döntése volt, gondolom, hogy Torgyán doktor lett a kisgazdák elnöke, és ezért vele kellett megegyeznie. Persze ha arra gondolsz, hogy 91-ben az ő titkos aknamunkája révén alakult így az FKGP sorsa, megteheted, de félek, tévedésben élsz.

Szóval kérjenek bocsánatot a kisgazda szavazók meg az FKGP egykori tagjai, ha látják a felelősségüket. Orbán azon lehetőségek szerint politizált, amit a demokratikus keretek engedtek. Ez a demokrácia...

pad78 2010.05.10. 20:34:02

@pad78:
Tkp. ha valakitől van oka bocsánatot kérni OV-nak, hát leginkább a kisgazda párt akkori tagjaitól meg szavazóitól. Négy év alatt határozott kézzel végezte ki ezt a vitatható értékű képződményt. De ezzel legfeljebb az FKGP támogatóinak ártott, szerintem mindenki másnak használt. És szvsz a demokratikus politikusoknak nem feladata haszontalan pártok karitatív motivációjú ápolgatása és életben tartása. Szóval szerintem végső soron még emiatt sem kell bocsánatot kérnie.

bariga 2010.05.10. 20:44:57

@pad78: régen volt már az igaz, de rengeteg hiba és pazarlás lett a következménye a tevékenységnek is, Ma napig nem heverte ki a magyar mezőgazdaság. A bocsánat azért járt volna, mert a fél világ rajtunk röhögött

pannonfunk 2010.05.10. 20:50:57

@bariga: ballib (oh, pardon, überfüggetlen) bullshit urban legend. Kérdezz meg egy átlag külföldit, ki az a Torgyán doktor. Fogalma nem lesz.

Persze, azon kevesek, akik tudják, tényleg jót röhögött és/vagy szörnyülködött. OK, rendben, de akkor mondjad meg, hogy mit kellett volna csinálni? Kisebbségi kormányzás? Álljon össze a MIÉP-pel? Adja a kormányrudat a szocik kezébe? Minden alternatíva rosszabb lett volna. Szóval akkor miért kell bocsánatot kérni?

panelburzsuj 2010.05.10. 21:04:49

@pad78:

"ossz és uralkodj"= a főnöknél van minden hatalom, és ő aszerint osztja széjjel (vagy tartja meg ... ), hogy kitől milyen viszontszolgálatokat várhat

"oszd meg és uralkodj"= a főnök úgy szerzi meg a főhatalmat, hogy a részérdekek hordozóit a különbségeket művileg felnagyítva szembeállítja egymással

Orbán egyértelműen az elsőt játssza: nem pontosít/elkülönít, hanem általánosít/egybemos. A konzummagyarok millióinak bőven megfelel az a "külmázas" giccshazafiság, amit a Fidesz már az első kormányzása idején kikevert, és pont ebből következően az olyan "artikuláltabb" jobboldali értékekeknek, mint kereszténydemokrataság, a Fidesz-féle könnyen emészhető és kevés tényleges "involválódást" kívánómédiamagyarság mellett már alig marad levegője. Ergo: a karakteresebb jobbos gondolalatok ugyan karakteresebbek maradnak a Fideszen ernyőjéjén kívül, de olitikailag érvényesülni csak annyira tudnak, amennyire a Fidesz-vezetést is meg tudják nyerni az "ügy" képviselőjéül.

panelburzsuj 2010.05.10. 21:08:31

@pad78:

Orbánnak nem konkurensek, hanem szolgáló népek és szavazók kellenek a jobboldalról. Nem Boross kell, hanem a MDF karrieristái, nem Torgyán, hanem a bármi áron megélhetési képviselők, nem Dávid Ibolya, hanem az egyiptomi húsosfazekak után sóhajtózó magradék tulipántosok.

panelburzsuj 2010.05.10. 21:11:30

@panelburzsuj:

És ha az ózdi konzultációra gondolok, vannak még tippjei a konkurens kisebb vezérek mögül elszipkázandó háttárerőkre.

panelburzsuj 2010.05.10. 21:15:01

@pannonfunk:

Új választás? Olyat is lehet, ha nincs többségi nyertes, és csak nagyon büdi koalák riszálják magukat ...

panelburzsuj 2010.05.10. 21:28:47

@panelburzsuj:

(Egyébként ez pontosan ugyanaz a "munkamódszer", ahogyan az MSZP, és aztán különösen Gyurcsány minden "progresszióra" és "baloldaliságra" mohón rátenyererelt.)

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.05.10. 21:37:25

Gábor, a (politikusainknak) legerősebb szempontot nem említetted: az 1-5% közti pártoknak járó állami támogatást.

Nyilván nincs esélye az szdsznek semmire, mert nincs benne lé. Így persze hogy nem szivárog bele vissza senki :)

Viszont az mdf tökéletes gazdatest (táplálását az adónkból biztosítjuk) - akárki szerzi meg, bármilyen képre formálva, irányt módosítva, akár 180 fokot perdülve, új logóval, új néven megvan a pártalapításhoz szükséges tőke egy része ingyé a pártban...
És mivel (mint azt más is írta) jobboldalt nem sok hely van, nyilván bal/lib pártot lenne érdemes belőle gründolni.

Szerintem, ha szakadna az mszp, akkor az onnan lelépők vennék át az mdf-et. (Esély: kb. 10-20%. Maradék esetben az mdf elhal.)

pannonfunk 2010.05.10. 21:46:58

@Damján: Ouch, tényleg, az én képemem valami intermauszos egérke van Grabovszkyval... De arra is hasonlít Pintér fotója...

pad78 2010.05.10. 21:51:35

@panelburzsuj:
Asszem sok mindenben igazad van. Egy dologgal vitatkoznék:
"A konzummagyarok millióinak bőven megfelel az a "külmázas" giccshazafiság, amit a Fidesz már az első kormányzása idején kikevert"

Az, hogy van olyan, akinek megfelel, lehetséges. Én azonban kétlem, hogy a Fidesz ezt azért keverte volna ki, mert ők és szavazóik többsége ne rendelkezne ennél összetettebb értékrenddel ("giccshazafiság"). Egész egyszerűen a politikában kompromisszumokat kell kötni. Ha mindenki a saját vízióját végletekig védi, annak olyan szétaprózódás lesz a következménye, amely soha nem lesz elég erős arra, hogy bármilyen jót létrehozzon. Közismert példa a kora újkori lengyel nemesi állam. Ráadásul, mint korábban említettem, a széttagolt jobboldallal szemben 94 óta mindig egy egységes, a kompromisszumokat dinamikává konvertáló baloldal állt, és mint azóta közhellyé is lett, a magyar választási rendszer bünteti a széttagolódást. Jelzem, ennek szellemében kötött a mostani Fidesz-KDNP együttműködéshez kísértetiesen hasonló választási szövetséget 2002-ben Viktorral az a Dávid Ibolya, aki azóta - Somogyi Zoltán befolyásának engedve - ostorozza a Fidesz "közös zászló" gondolatát. Szóval ha a jobboldali értékrendű magyar választók és politikusaik azt szerették volna, hogy valaha ténylegesen megjelenhessen a magyar törvényhozásban az ő szempontjuk is, akkor el kellett fogadniuk az Orbán-kínálta kompromisszumokat, mert más - Dávid Ibolyától Torgyán Józsefig - nem tudott ilyet ígérni. És hogy a Fidesz még így is meggyőzően képviseli heterogén választói bázisát, azt jelzi, hogy nyolc éve gyakorlatilag nem csökkent a tábora. (Bár nyilván ezzel együtt is voltak mozgások, de ezek nem gyengítették meg őket.)

ssi 2010.05.10. 22:02:48

SZDSZ - esetleges feltámadásuk = csoda
MDF-esetleges újraéledésük - benne van a pakliban (még Ibolykával is)

Ha kisebb lesz a parlament, egyes képviselők új helyet kereshetnek maguknak

Ha a választók csalódnak a mostani pártokban, újabb újakat igényelhetnek

pad78 2010.05.10. 22:03:28

@panelburzsuj:
Remélem, majd az előző hozzászólásom is megjelenik, most még nem látom. Abból talán az is kiderül, hogy én ezt is árnyalnám:
"Orbán egyértelműen az elsőt játssza: nem pontosít/elkülönít, hanem általánosít/egybemos."

Akkor mosna egybe, ha ő személyében próbálna képviselni mindent a kereszténydemokráciától a nemzeti liberalizmusig. Ehelyett ott vannak a Fidesz-frakcióban mindezek az irányzatok a képviselőikkel. Rajtuk áll, hogy szívós munkával súlyt szereznek-e a frakción belül az ő speciális szempontjaiknak. Az jól látszik, hogy OV személyében leginkább egyfajta kicsit liberális színezetű konzervatív vonalat képvisel - nekem legalábbis a legfontosabb bizalmasai ezt jelzik (Navracsics, Lázár, Martonyi, Balog Zoltán stb). De Wittner Máriától Farkas Flóriánig bármelyik frakciótag aktivizálhatná magát a saját értékrendje szellemében. Ha pedig ezek nem a leghitelesebb képviselőik lennének a saját irányvonaluknak, akkor már rég lenne náluk hitelesebb alternatíva a porondon. (Ezzel nem felértékelni akarom őket - szánalmas emberek vannak a Fideszben. Csak szvsz még szánalmasabbak a versenytársak.)

jjulie 2010.05.10. 22:04:51

@agentT:

"Számomra elég volt az elmúlt húsz év hogy ráébredjek, az összes liberalizmus marhaság,"

javaslom neked élőhelyként pl észak koreát, de kinai födművesnek is elmehetsz, vagy valamelyik pakisztáni falut

vagy születtél volna nőnek valahol afganisztánban, vagy akár a szomszéd ukrajna valamelyik falujába

és akkor nem irkálnál ilyen ökörségeket, pl azért mert nem ismernéd a liberalizmus szót, meg nem lenne részed az internet élvezetében

kivánom neked, hogy ne legyen részed egy csepp liberalizmusban sem mindjuk a következő 10 évben, aztán gyere vissza és mesélj

pad78 2010.05.10. 22:18:43

@panelburzsuj:
Azért Font Sándort vagy szegény Horváth Balázst nem nevezném megélhetési képviselőnek. De hogy a lényegre is reagáljak:
"Orbánnak nem konkurensek, hanem szolgáló népek és szavazók kellenek a jobboldalról."

Mutass nekem egyetlen politikust bárhol a világon, aki altruista módon a konkurrenciát építgetné ahelyett, hogy a szavazók meggyőzésén dolgozna. Te sem gondolhatod komolyan, hogy OV bűne, hogy Torgyánt olyan egyszerűen ki lehetett csinálni. Az ő feladata lett volna életben tartani egy életképtelen, ráadásul retorikájában meglehetősen káros pártot? Ibolya és Boross meg maguk utasították vissza OV-t. 2006-ban hihetetlenül előnyös tárgyalási pozíciójuk lett volna. Nem éltek vele. Ők akkor a kampányban ellenségnek minősítették Orbánt. Te meg azt várnád, hogy Orbán betegye a fejét az Ibolya által felépített guillotine alá? Ha harc, akkor harc. És a harcban végül győzött az erősebb.

(És ez meggyőződésem szerint megint nem Orbán érdeme/bűne elsősorban. Dávid Ibolya ledarálta az MDF-ben mindazokat, akik szövetségesei lehettek volna, akikkel együtt most akár második legnagyobb párt lehetett volna. De ő csak Somogyiban bízott. Hát megszívta. Gémesi, Boross, Katona, Font, Medgyaszai, Almási és még számos erős emdéefes együttműködésével ma hiteles és erős párt lehetnének. Csak hát Ibolyának nem kellett más, csak "szolgáló népek és szavazók", ahogy írtad. Hatalom, amin nem kell osztoznia Orbánnal. Belebukott.)

6.Lenin 2010.05.10. 22:18:48

@Damján:

"....a (politikusainknak) legerősebb szempontot nem említetted: az 1-5% közti pártoknak járó állami támogatást."

Kb ez lesz az egyetlen motiváció 2014-ben.Az apró résekbe betolakodó megélhetési önjelöltek tülekedése.

A széthulló mszpből,a fideszből kihulló,a szétesett kis pártok hiteltelen politikusaiból alakuló formációk tülekedése lesz jellemző a következő időszakban.

1-10%-os(max.)pártocskák alapítására van esély.Nekik meg csak az állami támogatásból megélni/túlélni.
Nem látok olyan egyéniséget,aki a fideszhez hasonló pártot,szövetséget lenne képes létrehozni.

Az elmúlt 12 évben 2 drb volt,akit ilyesmikre alkalmasnak tartottam,GyF és OV.

Az első kiesett(harakiri),a másik megcsinálta.Más nincs,jelenleg.

zoli87 2010.05.10. 22:29:18

@pad78: Pontosan, erre írtam néhány napja, hogy Font Sándor 72%-kal országosan a legjobb eredményt érte el az egyéni indulók között. Ehhez azért nem csak a Fidesz kellett, hanem az egyéni hitelesség is, ami benne megvan. Országosan második lett 70%-kal V. Németh Zsolt, országosan ötödik Lezsák Sándor 68%-kal. Tehát ha megnézzük, az első öt legjobban szereplő egyéni jelölt között három olyan, akit a Dávid-Herényi duó elüldözött az MDF-ből. Font - V. Németh - Lezsák 70%-kal a parlamentben, Dávid - Herényi 2,5%-kal házon kívül. A megélhetési politikusok végül mindig kidobódnak, akik mögött érték van, azok pedig jól szerepelnek, sőt jobban, mint az őket indító párt! Akkor már ugyancsak baj van, ha a párt jobban szerepel, mint a párt által indított jelölt.

6.Lenin 2010.05.10. 22:36:49

@zoli87:

A 2010-es választáson elért %os eredmény csalóka,szerintem,más volt a motiváció.

Természetesen vannak esetek,melyek valódi eredményt(eddig elért)takarnak,ezt nem vitatom.

pad78 2010.05.10. 22:37:06

@ZöldszemM2:
Láttunk már fiatal politikust nagyot hibázni, megbetegedni, meghalni. Előfordult már, hogy fiatal politikust egy rossz pillanatban pártja leváltott, aztán kiderült, nincs igazán jó alternatíva. Én veszélyesnek látom, ha egy szervezetben egy valaki van, aki vezetni tud. Akkor is, ha fiatal az illető.

Megjegyzés 1: Ennél már csak az pocsékabb, ha egy pártban egy sincs, aki vezetni tudna. Szerintem ebbe bukott bele az MSZP. (Mert a közvélekedéssel szemben én úgy gondolom, hogy Gyurcsány nem volt jó vezető. Csak nagyon meggyőzően tudott úgy csinálni.)

Megjegyzés 2: Nyilván a több jó vezető jelenlétének is megvannak a maga veszélyei. Aki mindig második, de többre képes, az könnyen belemegy egy puccskísérletbe, vagy szakíthatja a pártot. Ezért gondolom, hogy az igazán jó vezető képes a tehetséges társaival együttműködni, engedi, hogy megvalósítsák, amire képesek. És időnként ennek érdekében mer hátralépni is. Ennek persze lenne egy fontos feltétele: a bizalom. És akkor egyből felmerül a kérdés: nem utópia a jó vezető gondolata? Létrejöhet erős bizalom egy politikai párt elitjében?

panelburzsuj 2010.05.10. 22:49:58

@zoli87:

Ez most tipikusan oylan érvelés, ami az eredményből magyarázza az okot. Font és Lezsák "hitelesek" (mert megválasztották őket), míg az őket elüldöző Dávid-Herényi "hiteltelenek" (mert kiestek a parlamentből).

Azt viszont a közeli jövőben senki nem fogja tudni fölmérni, hogy végül is jobb lett-e Magyarországnak, hogy Orbán Viktor szemet vetett a jobboldal vezérének szerepére, és "elüldözte" onnan pl. Dávid Ibolyát.

Torgyán esetében pedig ugyanaza kérdés merül fel kicsiben, mint Gyurcsány esetében nagyban: ha egyszer annyira nyilvánvalóan bohócok, akkor hogy a fenébe kerülhettek élre? Ennyire hülyék a magyar szavazók - sőt a politikában mégiscsak jártosabb párttagok/képviselők is, hogy egy-egy bohócot emelnek maguk fölé? (És hadd ne folytassam a sort, hiszen a bohócság valahogy mindig csak utólag derül ki, amikor a korábbi fantasztikus vezérből egyszercsak hipp-hopp, elszáll a varázserő ...)

panelburzsuj 2010.05.10. 22:56:43

@pad78:

Lám, magad is eljutsz oda, hogy a népfrontos egypártiság végül is sokkal labilisabb és kontraproduktívabb is lehet, mint egy sok keserves menetben kialakuló stabil szövetségi rendszer - több párt között.

6.Lenin 2010.05.10. 23:00:49

"Létrejöhet erős bizalom egy politikai párt elitjében? "

Sokat töprengtem ezen a kérdésen én is,főleg azok után,hogy a baloldali drukkerek ezen kérdés mentén próbálják a fideszt kikezdeni,de nem csak ők.

Egyszemélyi uralom,alattvalók,rosszabb esetben agymosottak stb

El sem tudják képzelni,lehet olyan cél,eszme,hit,amit az emberek(alattvalók)vezetők elfogadnak,elfogadják maguk között a legtehetségesebbet vezetőnek,őt tartják a alkalmasnak arra a feladatra.

90 óta erre voltam mindig kíváncsi,mit fog kezdeni magával az MSZP miután szétesett a SZU.
Ki fogja kijelölni a vezetőt,irányt,mikor fognak rájönni,ezek után ezt maguknak kell megtenni.
Erre azt hiszem GyF és a mögötte állók jöttek rá a leghamarabb.
Megpróbálta meghatározni az irányt és megkaparintani a pártot.
Nem ment,belebukott.Lassan mások is kezdenek rájönni(SZK),de nem látok olyant,aki képes lenne megmenteni őket,vagy legalább egyben tartani.
Nem bíznak már egymásban,igaz nem volt sose hitük,céljuk(a zsákmány szerzésen kívül),szét is fognak esni.

Ezért felfoghatatlan számukra a Fidesz és OV.
Viszont 1 percig sem sajnálom őket.Megérdemlik a sorsukat.

6.Lenin 2010.05.10. 23:26:05

@panelburzsuj:

Köszi!

Beleolvastam,

Most már biztos vagyok benne,jól láttom a helyzetet.

Van élet a halál után!

2000 éve hisznek egy halottban,aki célt mutatott.
Repedezik a hit,repedezik a ház is,egyszer talán összeomlik.

Minden addig él,mig hiszünk a célban.
Ha nincs cél,nincs hit,nincs semmi.

6.Lenin 2010.05.10. 23:41:46

@6.Lenin:

Kimaradt.

antikrisztusok,Judások voltak/vannak/lesznek
a sorsuk is adott.

A politikában is(lásd történelemnek nevezett sztorik győjteménye)

Ordnassac 2010.05.10. 23:59:10

@Idet: a korai SZDSZ-ben ott volt a "radiszadi" is, azért ezt a mai LMP-ben nem látom.

Italo Balbo 2010.05.11. 05:38:48

@agentT: Észak-Korea biztos tárt karokkal vár egy ilyen tehetséges, szépreményű fiatalembert :)

jjulie 2010.05.11. 07:23:54

@agentT:

"A középosztálynak ezek a szerencsétlen fiatal tagjai, akik hatalmas számban szavaztak a szélsőjobboldalra, valóban elviselhetetlennek tartják a jelenlegi helyzetet, és vevők a legbanálisabb politikai receptre, a bűnbakkeresésre és a hasonlókra. Másrészt ezt vegyítik a kései kapitalista rendszerre jellemző magatartásformával, a szadista és a mazochista viselkedéstípusok egyesítésével. "Elnyomnak, nem bírom, kérek még nagyobb elnyomást" - mondja a mazochista szélsőjobboldali szavazó. És ott a szadisztikus elem is, ami igazán csábító a dologban: "nem bírom ezt az életet, meleget kell pofoznom, szocialistát kell merényelnem, liberálist kell gyaláznom, cigányt kell ölnöm", és így tovább. Mindkettő csábító: "fegyelmezem magam, nem tehetem, amit akarok, szimbolikus értelemben lekötöznek, idomítanak (mazochizmus), és ugyanakkor van kit ütni (szadizmus)". "

lüke 2010.05.11. 08:14:21

@Ordnassac:
jó ,
hogy olyan kevesen tudnak magyarul a világban:)
s azok közül is csak 70% tudja értelmezni az olvasottakat

Diocles 2010.05.11. 09:10:47

Az MDF-fel kapcsolatban érdemes megjegyezni, h az adósságai már most messze meghaladják a várható bevételeit (forrás: a hvg eheti száma), tehát elhiszem, h néhány léhűtő szívesen megélne az MDF-ből továbbra is, viszont fel kell tenni a kérdést, h lehet-e úgy pártot üzemeltetni, h a hitelezők egyre hangosabban dörömbölnek az ajtón...?

Az LMP-hez: vannak annak jelei, h az LMP bizonyos vonásaiban a korai Fideszre emlékeztet (lásd erről Hegedűs István cikke a Mancsban), viszont a különbségek is elég látványosak.

A korai Fidesz belevaló vidéki fiatalok nemzedéki lázadása volt a rendszer ellen, ez adta máig utánozhatatlan báját, míg az LMP javarészt olyan középkorú budapesti értelmiségiek pártja, akik megunták az SZDSZ-t.

pad78 2010.05.11. 09:41:26

@lüke: Én harmadolnám azt a 70%-ot, és akkor is nagyon jóindulatú voltam. :)

pad78 2010.05.11. 09:52:26

@panelburzsuj:
"Lám, magad is eljutsz oda, hogy a népfrontos egypártiság végül is sokkal labilisabb és kontraproduktívabb is lehet, mint egy sok keserves menetben kialakuló stabil szövetségi rendszer - több párt között."

Hol mondtam ilyet? Ha véletlenül ilyet tettem volna, most gyorsan elhatárolódom magamtól. Én ui. nem így gondolom.

Az, hogy kételkedem az ufók létezésében, még nem jelenti, hogy a hétfejű sárkányokban viszont hiszek. A több párt közötti szövetségi rendszer alapja ui. éppúgy a bizalom, mint a jól működő egységes néppárté. Na most szerintem a bizalom hiánya a magyar politika világában általános jelenség, nem a néppártok belső életét jellemző specifikum. Sőt, talán egy párton belül még mindig könnyebb hinni abban, hogy a másik érdeke is a kompromisszum, mert különben együtt tűnünk el a porondról. Pártok közötti szövetség esetén sokkal nagyobb a súlya az adott szónak. Ezért nem értem, hogy miért bízott Ibolya jobban Bokrosban, mint Borossban. Utóbbi ui. elég sokszor megmutatta, hogy szívügye az MDF. Előbbi soha korábban. És engem most sem győzött meg.

pad78 2010.05.11. 09:57:21

@pad78:
Ha már valahogy, akkor úgy fogalmaznám át a mondatot, amit nekem tulajdonítottál:
"Egy sok keserves menetben kialakuló sokszínű, de egységes néppárt talán valamivel stabilabb lehet, mint egy sok keserves menetben kialakuló, hasonló értékeket képviselő pártokat tömörítő szövetségi rendszer."

Ezzel nagyjából egyetértek. :)

panelburzsuj 2010.05.11. 10:46:51

@pad78:

Nem mondtam, hogy már eljutottál, hanem hogy elljutsz (azaz úton vagy). :)

("Ezért gondolom, hogy az igazán jó vezető képes a tehetséges társaival együttműködni, engedi, hogy megvalósítsák, amire képesek. És időnként ennek érdekében mer hátralépni is. Ennek persze lenne egy fontos feltétele: a bizalom. És akkor egyből felmerül a kérdés: nem utópia a jó vezető gondolata?")

Tételezzük fel, hogy a versenytársak (!) közösen elfogadott célja egy erősebb, élhetőbb, perspektivikusabbb ország kifejlődésének előmozdítása. A bizalom ilyenkor kettős természetű: elfogadom-e, hogy a többi csapat is valóban ezért küzd, illetve elhiszem-e, hogy a saját csapatom tagjainak is ez a célja. Az ezzel elletétes cél a karrierizmus, azaz a szervezet erőforrásainak egyéni célok előmozdítására történő kisajátítása. (Tipikusan ilyen ügynök-megbízó probléma a nagyvállatok menedzsmentje és tulajdonosai közötti érdekellentét is: milyen arányban fizessünk prémiumot, illetve osztalékot?)

A pártok tagságát és szavazótáborát én ebben a szemléleti keretben tulajdonosnak tekintem, míg a felső pártvezetést topmenedzserek körének. A gond ott jön, hogy sokkal könnyebb egy olyan közös cél teljesülését megállapítani, mint mondjuk az USA belső légi utasszállítása, mint pl. a magyar vidék élhetőbbé tétele.

És itt jön be az alapvető nézetkülönbségünk: "Ezért nem értem, hogy miért bízott Ibolya jobban Bokrosban, mint Borossban. Utóbbi ui. elég sokszor megmutatta, hogy szívügye az MDF. Előbbi soha korábban. És engem most sem győzött meg."

Mert egy párt mégsem cég: a "kockázatviselők" köre ugyanis sokkal messzebb túlterjed a vezetők, alkalmazottak és tulajdonosok körén, mint egy cégnél. Azaz: Boross ne az MDF-nek akarjon jót tenni, hanem Magyarországnak és a magyar nemzetnek, és Ibolyát se azért szidjuk, hogy nem állította be a pártját Orbán Viktor (sokadik) segédcsapatának, hanem azért, hogy elügyetlenkedte egy erőteljes és legitim politikai gondolat parlamenti képviseletét.

panelburzsuj 2010.05.11. 10:54:42

@pad78:

Az MSZMP és a köréje szervezett Hazafias Népfont pontos előképe a "sokszínű, de egységes néppárt"-nak ugyanúgy, mint a "centrális politikai erőtérnek", amelyből az értékviták rövid úton az értemiségi sufnikba száműzetnek.

r7zw48 2010.05.11. 16:32:13

Van-e élet a halál után?
Élet az van, történjen bármi is, mármint politikailag.
Viszont ami meghalt – ha valóban meghalt – az meghalt. A halál fogalmának ez nagyjából a definíciója. (Ne fárasszuk magunkat feleslegesen feltámadás-babonákkal.)
Ha meg is halt valami, nem az eddig politikából élő emberek haltak meg, ők így még cselekvőképesek.
Hogy mihez kezdhetnek, kezdenek politikai szervezetük halála után, azt lehet találgatni. Vagy politizálnak tovább, vagy nem. Ha igen, akkor vagy beállnak egy még élő szervezetbe, vagy megpróbálnak egy újat életre kelteni. Ugyan mivel keresnék a betevőt a politológusok, mivel múlatnák az időt, akiknek nincs jobb dolguk, mint az ezen való agyalással? Politikával kapcsolatban jelenleg nincs is ennél értelmesebb elemezni való.
A szocik ugyan elbuktak, de a szocizmus azért meglesz. Igaz Tömjénnel, de meglesz.
Igazából már csak egy nyitott kérdés van: Van-e élet a halál után?
süti beállítások módosítása