Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
máj 15
09:09

„A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét” – ezekkel a szavakkal kezdődik az Orbán Viktor által tegnap ismertetett politikai nyilatkozat, amelyet a leendő miniszterelnök a parlamenttel kíván elfogadtatni. A tervezet deklarálja, hogy 2010-ben új rendszer született: „A győzelmet a magyar emberek a régi rendszer megdöntésével és egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításával vívták ki”. Mi az a NER, és lehet-e, kell-e ennek egyáltalán bármilyen jelentőséget tulajdonítani?

A választásokon győztes politikai erők rendszeresen törekednek arra, hogy kormányzásukat kiemeljék a korábbi időszakból és valamilyen hangzatos jelzővel illessék. Emlékezetes, hogy az első Orbán-kormánytól sem állt távol ez a törekvés („kormányváltásnál több, rendszerváltásnál kevesebb”, „polgári Magyarország” stb.), de még Medgyessy Péter is tett lépéseket kormánya („nemzeti közép”) márkázására. Most azonban Orbán Viktor lényegesen tovább megy, beszédeiben és interjúiban következetesen új rendszerről beszél. A mai Magyar Nemzetben például így fogalmaz: „Az a politikai rendszer, amit megdöntöttünk, átmeneti volt. A rendszerváltozással indult, és azt célozta, hogy eljussunk a diktatúrából a szabadságba, a szegénységből a jólétbe, a reménytelenségből a remény korszakába, és az alávetettségből abba a világba, ahol a saját lábunkon állunk. 1990-ben ezek voltak a legfontosabb céljaink. Ez a húsz év azonban zavaros lett, és nem oda lyukadtunk ki, ahová elindultunk. A történelmi tanulság világos: rendszert váltani nem lehet. A régit meg kell dönteni és újat kell alapítani." Orbán szerint a politikai nyilatkozat „a zavaros húsz év alatt kialakult, ám most megdöntött politikai rendszer helyébe lépő új rendszer alapdokumentuma". Még világosabban megfogalmazva: "Reményeink szerint persze másfél-két év múlva már sikeresen befejezhetjük ennek az új rendszernek, a nemzeti együttműködés rendszerének az alapjait hosszú távon is biztosító új alkotmány megalkotását és elfogadását, de nem ezzel kezdjük a kormányzást. Viszont szükségünk van egy olyan dokumentumra, amely kijelöli a felépítendő új rendszer kereteit, ez a szerepe a parlamenti határozatnak."

Szögezzük le gyorsan: ebben a politikai nyilatkozatban természetesen semmi olyan nincs, ami komolyan vehető alapja lehetne egy új alkotmánynak, illetve amiből bármi kiolvasható lenne egy leendő alkotmánymódosítás irányát illetően. A szöveg megünnepli a Fidesz valóban elsöprő választási győzelmét, mindezt a régi rendszer megdöntésének nevezi és egyben néhány homályos, de heroikus mondatot mond a jövőre vonatkozóan („elszántan, megalkuvást nem ismerve és rendíthetetlenül irányítsák azt a munkát, amellyel Magyarország fel fogja építeni a Nemzeti Együttműködés Rendszerét”). Ha megértően akarunk viszonyulni a Fidesz elnökének mondataihoz, akkor azt kell mondanunk: mindez a politika azon – amúgy fontos, bár messze nem mindenható - szférájához tartozik, ahol a szavaknak, a látszatoknak és a szimbólumoknak kiemelt jelentősége van. A Fidesz láthatóan most sem kíván lemondani arról, hogy a nyelvpolitikában és a politikai kommunikációban vezető, irányító szerepe legyen; ebben a „keretezési”, „megnevezési” küzdelemben mindig is nagyon hatékonyan – bár nem mindig sikeresen - működött a párt gépezete.

Megértem, ha valakinek ízlésbeli problémái vannak az ilyen típusú politikai leegyszerűsítésekkel és túlzásokkal szemben, ha azonban helyén kezeljük, és nem fektetünk túl nagy energiát magyarázatukba és megcáfolásukba (nincs illúzióm: sokan teszik majd ezt a következő napokban), talán könnyebb elviselnünk. A NER nem más, mint egy, a világ minden részén alkalmazott, kommunikációs guruk által kiagyalt nyelvi lelemény: aki ennél többet lát bele, az vagy elvakult rajongó, vagy üldözési mániában szenvedő hivatásos rettegő. Adjuk meg a lehetőséget a Fidesz píárosainak is, hogy alkossanak; ha fél év múlva is csak itt tartunk, akkor okkal lehet majd homlokot ráncolni.

x x x

"A politikai nyilatkozat elfogadása kétharmados többséget igényel, és ilyen már hosszú ideje nem volt a Magyar Országgyűlésben, amikor pedig volt, akkor a legkevésbé sem egy új rendszer alapjainak lerakása volt a többség szándéka, hanem inkább a zavaros átmenet éveinek a meghosszabbítása" - mondja az interjúban Orbán Viktor. A 2006 és 2010 között benyújtott politikai nyilatkozatok listája itt található, ebből kiderül, hogy az utolsó nyilatkozatot - "az Ukrajnában tapasztalható, a magyar kisebbséget érintően aggodalomra okot adó kisebbségpolitikai eseményekkel kapcsolatban" - tavaly november végén fogadta el a parlament. (További politikai nyilatkozatok: 2002-2006, 1998-2002)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr802004504

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Nemzeti Együttműködés Botmixere 2010.05.16. 11:51:51

Olvasom ezt a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot, és néhány mondat illetve kifejezés megragadta a figyelmemet. (Az alábbiakban: kiemelés tőlem.)„A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az á...

Trackback: (Párt)politikai nyilatkozat 2010.05.16. 10:30:23

Orbán Viktor politikai nyilatkozata csupán pártpolitikai nyilatkozat, amelyik nem lehet és nem is lesz a magyar parlamenté. Annak ellenére sem, hogy nagyrészt csak egyetérteni lehet Orbán Viktor szavaival, a „legyen béke, szabadság és egyetértés&...

Trackback: Mellénytelen, előnytelen 2010.05.16. 09:50:26

Szeretettel üdvözlök mindenkit ! Ismét! Mert ismétlés a tudás anyja. Pedig nem is akartam máris anyázással nyitni, arra ott lesznek a hozzászólók. Jó időben... mit is mondok, monszunos időben jegyzem ezeket

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.05.16. 21:32:10

@Diocles: döglött oroszlánba nem szoktunk belerúgni...

Ordnassac 2010.05.16. 21:36:03

@panelburzsuj: talált. Az a fideszes verzió. Az LMP-s kitűzőn amúgy az volt kiírva, hogy "Igen, lehet!"

kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1005/Kezde201051413443/img/osztolykanagnes.jpg

Ordnassac 2010.05.16. 21:37:33

@Letícia: a szalagok a sárga kitűzőn voltak, tehát van köze hozzá. Így meg végképp nem emlékeztet arra, amire téged.

panelburzsuj 2010.05.16. 21:39:19

@Ordnassac:

Amúgy nekem úgy rémlik, hogy a szadi nagyon határozottan és következetesen, húsz éven át kékben pompázott.

Ordnassac 2010.05.16. 21:43:11

@panelburzsuj: nem is nekem jutott eszembe a hasonlat. ;-)

2010.05.16. 21:47:05

@panelburzsuj: ja...na ebbe most mán nem megyek bele...

ladislausnak narancssárga a smiley-a

@Ordnassac: na jó, tényleg, köszi a képet, de milyen ízléstelen ez a kitűzőcsomag.. De a tvbe miért a sárga margarétát mondták be...???

Ordnassac 2010.05.16. 21:54:52

@Letícia: volt az is, de a többség levette és csak a kitűzőt hagyta fent.

2010.05.16. 21:56:57

@Ordnassac: értem...na beszélgessünk másról. Orbán szép napsütést ígért, és 9-10 fok lesz holnap, meg árvíz. Na most ez nem szép tőle, hogy nem teljesíti az ígéretét...!!!

(:DDDD)

jjulie 2010.05.16. 22:02:17

miért a kormány határoz arról, hogy hány tagú egy önkormányzat?

Ordnassac 2010.05.16. 22:06:08

@Letícia: miért? másképp süt a nap, méghozzá sehogy! :-P

2010.05.16. 22:11:00

@török gábor: valóban az...OV mint Fidel..:DD

2010.05.16. 22:12:58

@Ordnassac: hát ez az! Még a napot is leparancsolta az égről...vagy az ég is Bajnait siratja?:))))

@jjulie: mert ő finanszírozza a központi költségvetésből a korrupcióhuszár naplopókat, azért.

panelburzsuj 2010.05.16. 22:19:04

@jjulie:

Nem te prédikálod folyton az erősebb kutyát? :)

jjulie 2010.05.16. 22:19:57

@Letícia:

miért nem a önkormányzottak finanszírozzák a önkormányzóikat?

2010.05.16. 22:23:51

@jjulie: hát nem, illetve csak részben. Az állam osztja vissza az adót és egyéb bevételeket.

2010.05.16. 22:25:14

@jjulie: vannak önkormányzati bevételek is, de az elég karcsú. Azért adták el szinte mindenütt az önkormányzati vagyont...:/

jjulie 2010.05.16. 22:25:23

@Letícia:

a aközpont adja nekik a fizut, akkor miért hívják önkormányzatnak? akkor öka kormány emberei, nem pedig önkormányzók

2010.05.16. 22:28:24

@jjulie: ez a miértes korszakod?:)))) Ja, a saját maguk emberei, zsebrekormányzók ők..:(((

panelburzsuj 2010.05.16. 22:29:32

@Letícia:

A falusi önkormányzati képviselők döntő többsége semmiféle díjat nem kap. Ilyen szempontból tökmindegy lenne, hogy három, kilenc, vagy huszonegy tagú-e a kupaktanács.

A városoknál se igazán oszt-szoroz a képviselők javadalmazása, vagy a személyes ellátásukra, munkakörülményeikre fordított összegek nagysága. Ilyen szempontból itt is tökmindegy, hogy hét, vagy tizenhét emberke dönt-e öt-tízmillárdos költségvetésekről a pár tízezres városkákban.

Ordnassac 2010.05.16. 22:30:12

@jjulie: a végső döntést az Országgyűlés fogja azért meghozni (igaz, borítékolható eredménnyel).

2010.05.16. 22:32:16

@panelburzsuj: de hidd el, sok hülye van köztük, és semmire se jutnak egymásnak feszülve...Csak nyírják őket, hajrá OV!!

2010.05.16. 22:33:21

@Ordnassac: fogadjunk, hogy minimum 2/3-dal eldöntik!!!:DDD

jjulie 2010.05.16. 22:34:05

@Letícia:

csak olvastam egy hírt, és több tucat miértet váltott ki

reggel halgattam a biciklis debreceni embert, hogy már rég tele lennének a falvak bicikliúttal, ha néhány metrómegálló nem lenne megápítve

azóta motoszkál a fejemben ez az önkormányzat dolog, és most láttam egy hírt....

döglött ez az ország.....

éa most olyanok az urak akiknek a falusi bicikliutak hiányoznak.....

igaz, neki a dembinszki a példás teljesítményű

jjulie 2010.05.16. 22:36:34

ha nem maguk határozzák meg hogy hányan legyenek, akkor miért hívják önkormányzatnak?

Diocles 2010.05.16. 22:36:35

@panelburzsuj:

szimbólikus kérdés + jól szét lehet verni ezzel az MSZP helyi szervezeteit.

nem elég, h visszazuhantak, de még a jelenlegi választási rendszerrel elérhető helyeknek is csupán töredékét fogják megkapni.
a Fidesz-klientúrát viszont el tudják helyezni az államapparátusban. Ügyes.

Nem tudom, nem is érdekel! 2010.05.16. 22:42:54

@Diocles: erről jut eszembe csodálkozom, hogy 990ezer agymosott még mindig az mszp bizalmát bírja! :)

jjulie 2010.05.16. 22:43:34

@Diocles:

és így lesz a parasztországból mégparasztabb ország

parasztpárt forradalma

és ki fogja etetni a győzedelmes sereget?

parasztorbán parasztkirálysága

2010.05.16. 22:46:14

@Iron Man: már nem sokáig...Mesterházy Miklós vitéz határozottan határozatlan egy gyerek...marionett, Fletó miatt meg megnyílik az OPNI, szóval vigyázat...:))

Szép további álmokat!:))

Ordnassac 2010.05.16. 22:46:20

@Diocles: ez is csak részben igaz, az önkormányzati választási rendszernek vannak érdekességei.

@Letícia: eddig hülyék voltak, hogy már legyenek belterjesek is? :-P

Ordnassac 2010.05.16. 22:49:15

@jjulie: az önkormányzat nem azt jelenti, hogy mindent maguk döntenek el, hanem azt, hogy az Alkotmányban és egyes törvényekben nekik ruházott hatáskörökkel autonóm módon rendelkeznek. A létszám meghatározása pedig nem tartozik hozzá. ;-)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.05.16. 22:51:54

@Letícia: Most, hogy a III. Bi...Köztársaságban elfogadták az első zsidótörvényt, és már a náczik is a hatalom közelébe kerültek, elővigyázatosságból felvették a sárga csil...kitűzőt és úgy vonultak a get...parlamentbe :) Remélem kielégítő a válasz :D
A Fidesz pedig alaposan megtisztítja a közéletet: nagymosással kezd...
És különben is: az árvíz az kell, valamire csak rá kell fogni a sikertelenséget :)

panelburzsuj 2010.05.16. 22:53:33

@jjulie:

"A területet, a birodalmat le kell fedni népességgel -
Mária Terézia"

www.magyarszemle.hu/szamok/2010/1/A_videk_eroforrasai

Méghogy városellenesség, meg idejétmúlt településszerkezet ...

panelburzsuj 2010.05.16. 22:54:38

@Diocles:

Majd megutálják ezt is. Minél jobban nyomakodik, annál hamarabb.

Ordnassac 2010.05.16. 22:55:48

@panelburzsuj: hogy ezt megérem, Mórahalom fideszes polgármesterét idézed, aki amúgy OGY képviselő is. :-P

panelburzsuj 2010.05.16. 23:03:05

@Ordnassac:

Előbb olvasd el, aztán örvendezz ...

Ordnassac 2010.05.16. 23:05:26

@panelburzsuj: felhívom a figyelmedet a smileyra. Szerinted nem tudom, hogy miért idézted? Ismerlek már annyira. :-)

panelburzsuj 2010.05.16. 23:14:54

@Ordnassac:

(Közbe azt számolgatom, hogy hány szekér répát kell az Öttömosieknek eladniuk (meg megenniük...) egy kilométeren belül, hogy összejöjjön az öttömösi gépkocsiállomány ára, meg némi benzinrevaló. De sehogyse akar kijönni a mérleg-mutatvány... )

Idet 2010.05.16. 23:22:29

@ubul2000: Köszönöm! Így már tisztább a kép. Lehetett abban valami, hogy félt az újak hozzánemértésétől, meg a bizalom, ugye... Lehet, hogy ez a lépése nem volt a legszerencsésebb, de hogy megteremtett egy olyan jogállami alapot, ahonnan már nem lehetett "visszarendeződni", az biztos.
Mégegyszer köszönöm!

Idet 2010.05.16. 23:24:58

Jó éjt mindenkinek!

Ordnassac 2010.05.16. 23:31:30

@panelburzsuj: sikerült azóta valami eredményt kihozni? ;-)

bariga 2010.05.16. 23:34:20

Hát ez a NER első olvasására egy dagályos maszlagnak tűnik, de megértem, hogy nyolc év köpködés meg blablázás után nehéz váltani. Hátha hétfőre , mire felébredünk és előkerül valami ráció

ubul2000 2010.05.17. 00:16:07

@panelburzsuj: "Mondj néhány reprezentatív példát. Iparból, mezőgazdaságból, akár csak egy-egy alágazatból, ahol a "pártkádereknek" semmiféle szakmai-gazdasági képzettségük nem volt, csakis ideológiai. Méghozzá a zömnek."

Nem azt mondtam, hogy végzettségük nem volt, hanem azt, hogy nem értettek hozzá. Ehhez a cégek zömének állapota, vegetálása elegendő bizonyíték. Voltak kivételek persze, de nem volt a jellemző - az én meglátásom szerint.

pad78 2010.05.17. 01:52:56

Általában nem mondható el rólam, hogy überkritikus lennék akár a Fidesszel, akár OV-vel kapcsolatosan, de nekem ez az újabb nyelvi lelemény nem tetszik. Erőltetett és semmitmondó. Én érzelmileg elég jól tudtam azonosulni a "polgári Magyarországgal" - ha esetleg egy nemzeti konzultáció keretében Viktor megkérdezne engem, javasolnám a visszatérést e kifejezéshez. :)

Hosszasan megjegyezni sem tudtam. Három szó, amelyből kettő összetett (még ha aztán egymásba szervesült is a két fele), és az én fejemben elég kevéssé kapcsolódnak össze. Nemzeti-együtt-működés-rend-szere. Kezdeném azzal, hogy én a nemzet többi tagjával együtt nem működök (illetve ha ők mégis, akkor én tőlük eltérően nem), hanem élek és tevénykedek. Ha már ezt a sokszínű egységet akarták valahogy megfogni, jobbnak érezném a nemzeti összetartozást, esetleg összetartást (semmiképpen sem betartást, vagy körbetartozást). Szerintem még az összefogás is jobb, mint ez az együttműködés. Ez ui. nagyon technikai kifejezés. Nem szerves egységet jelöl, hanem ideiglenesen létrejövő funkcionálisat. Szerintem a nemzet nem ilyen. Ahogy a feleségemmel sem együttműködök, hanem összetartozom.

Még rosszabb a véleményem a rendszerről. Én - szemben a kénnel meg a hidrogénnel - nem szeretnék egy rendszer elemévé válni. Az én fejemben a rendszer mindenképpen diktatúra, legyen kemény vagy akár puha, sztálinista kommunista vagy liberális vélemény-; ui. abban próbálnak meg felülről megszabott keretet adni az embernek. Nekem a rendszerváltás is inkább rendszerleváltást jelent. Szóval értem, hogy valami újat kellett hozni, de ennél akkor is sokkal jobb volt a polgári Magyarország.

pad78 2010.05.17. 02:11:36

Mellesleg nekem tetszett Csizmadia Ervin magyarázata ezekre a retorikai újításokra (múlt héten az Inforádió Arénájában). Igaz, hogy őt az OV megnyilatkozásaiban vissza-visszatérő "forradalom" mibenlétéről kérdezték, de vsz. erre a Nerre is igaz. Azt mondta, hogy a Fidesz hónapok óta mondja a szavazóinak, hogy most valami nagyon más jön. Ez volt ugyebár a kampány. Most viszont vége a hadjáratnak, csakhogy a bepörgött szavazótábornak mégse lehet azt mondani, hogy "fiúk, nem történt semmi izgalmas, menjetek haza, négy év múlva találkozunk". Hűteni kell a rendszert (tessék, már én is ezt a szót használom), mielőtt alapjáratra lehetne kapcsolni. Az ilyen szép, de tkp. ártatlan retorikával a felforrósodott hangulatot lehet szépen lassan visszalangyosítani. (Kb. olyan ez, mint amikor egy focicsapat szurkolói a kocsmában megünneplik a győzelmet. Ezt a kocsmát jelentik az ilyen ünneplős, patetikus frázisok. A meccset lefújták már, de mi még érzelmileg benne vagyunk. Majd ha már az ünnepléstől kicsit nehezebb a fejünk, akkor hazamegyünk, és végre végleg kialusszuk magunkból a meccset.)

Szóval igaza van TG-nak, ez érdekes, de vsz. nincs nagy jelentősége. Reményeim szerint szépen lassan eltűnik a közbeszédből, és csak a március 15-i beszédeiben veszi kicsit elő a miniszterelnök úr. Annál többre nem érdemesült ez a derék NER.

pad78 2010.05.17. 02:25:08

@pad78:
Még egy megjegyzés: az viszont tetszett, ahogy utólag OV elmagyarázta, hogy mi ez a forradalom. Tudom, hogy ez is retorika, de azzal, hogy visszautalt Antall mondatára, hogy "tetszettek volna forradalmat csinálni" (ami szerintem egyébként nem biztos, hogy valódi kritikaként hangzott el, inkább iróniával mondhatta Antall), azzal pozitívan összekapcsolta a mostani eseményeket a rendszerváltással, amelyből a Fidesz megszületett, illetve a rendszerváltó MDF-fel, amellyel a szavazótábora egy részének van erős kapcsolata. Ezáltal közvetetten ugyan, de kicsit el is határolódott a rendszerváltást tagadó Jobbiktól, és visszaterelgette a táborát a rendszerváltás narratívája felé, amely azért a Fidesz legitimációjának mindig része volt. Tkp. így már azzal, hogy értelmet adott a forradalom jelszavának, hűteni is kezdte az izzó motort. Meglátjuk, hogy hűti tovább...

Feanor 2010.05.17. 03:37:51

Nyelvész Józsinak kellene minden nagyformátumú Orbán beszédet lefordítania fideszről magyarra, mint itt:

kepviselofunky.blog.hu/2010/02/05/szleng_orban_masfel_eve_meg_a_macska_is_szivarozott_a_takarek_kozpontba

lüke 2010.05.17. 08:09:27

látom nem csitul a helyzet:
Antall körül 20 év távlatából se :) s emócionálisan érveltek
valaki öf-t készíthetne
- érdemei
-gyengéi
a többi néma csend,
s legföképp lényegtelen 2010-ben
( a bajok pedig nem egy töröl fakadnak ,hanem multifaktoriálisak)

lüke 2010.05.17. 08:12:10

nem csitul a magyar állampolgárság vita
a szlovákoknál
( érdekes : a románoknál nem tul. nagy jelentöséget.
4 M román dolgozik föképp dél-Európában, s
szerintem
aki románul tud: annak az olasz és a francia vsz. a spanyol is bakfitty)

lüke 2010.05.17. 08:15:33

@pad78:
nem utólag,
azzal kezdödik a NER, a 12 pont-1848- elsö sorával

lüke 2010.05.17. 08:25:02

s még egy megj.:
mennyi gondotok van a piszlicsáré kis hibákkal
aposztróf, elírás, politikusok jelleme-ez adottság- etc
a nagy szarvas:) hibákkal nem is törődve:
demagógia, kirekesztés, rasszizmus,párt program-ha van-,választók pofára ejtése, becsapása,lopások,
közhivatalok és tisztviselöik visszaélése,
ez mind smafu? ill. meg/szokás:) lett

Videofon 2010.05.17. 08:33:55

@lüke:
Én erre mindig azt szoktam mondani, hogy pártot kell alapítani. Nem másoktól kell várni, hogy gyenge, tehetségtelen, korrupt pártjukkal csoda történjen, hanem ezer pártnak kell születnie. A természetes kiválasztódás majd elvégzi a dolgát.
Minden magyar ért a politikához, de alig van olyan, aki nyilvános politikai szerepet mer vállalni. Más nem fogja helyettünk kikaparni a gesztenyét.

ssi 2010.05.17. 08:53:15

@pad78: "forradalom"
- szerintem is sok minden a Jobbik (várható) kezeléséről is szól
- nekem akkor is több, mint túlzás e szó kategorikus alkalmazása önmagukra

@Feanor:
sokszor elolvasva a NER-t, pont ez jutott eszembe: (köz)érthető bárkinek?

pad78 2010.05.17. 10:06:09

@lüke:
Én nem írtam, hogy Antall jó vagy rossz volt. (Mellesleg én a politikusokat elsőrenden az értékviláguk, és csak másodlagosan az állítólagos profizmusuk szerint rangsorolom, és ennek alapján Antallt nagyra tartom. De ennek kevés jelentősége van abban, amit írni szándékoztam.) Csak azt állítom, hogy OV azzal elhelyezte magát a politikai térben, hogy Antallra és Antall rendszerváltásról szóló nevezetes mondatára hivatkozott. Vagy azt is mondhatjuk, hogy egyértelműbbé tette, hol áll. Nem a Jobbik erőszakos, a (közel)múltat végleg eltörölni vágyó új rendszerét vezeti be, hanem inkább azt valósítja meg, amit a rendszerváltáskor célnak tekintettek. Ezzel egyből a szociktól is elhatárolódik, akik a(z előző) rendszer örökösei.

pad78 2010.05.17. 10:11:16

@lüke: De én a NER-t három napja ismerem, OV viszont hetek óta forradalomról beszél. Ezt számomra most = utólag magyarázta meg.

pad78 2010.05.17. 10:17:12

@lüke:
a. Mivel nem egy kollektíva nevében írok ide, nyugodtan használhatsz egyes számot. (Vagy mire gondoltál a többes számmal?)
b. Nem szőrözök feleslegesen aposztrófokkal, szerintem nem is írtam semmi ilyet. (Vagy látsz rá példát a kommentemben?) Egyszerűen leírtam a véleményemet arról a témáról, amit TG felvetett. Most miért írtam volna másról?
c. Honnan tudod, hogy mit gondolok azokról a dolgokról, amikről semmit sem írtam?

panelburzsuj 2010.05.17. 10:26:08

@pad78:

Apró szőrözés: aaz aprő szőrözős kommentet lüke nem címezte senkihez, csak általában tett egy megjegyzást a széles blogközönséghez. És mivel vélhetőleg nem egy ember használja ezt a soktucat/párszáz nicknevet, hát többeszámban szólt hozzánk ...

Érdemben: kellemetlen az apró bakik tömege is, nyomasztóak a nagy szavazshibák is, de (számomra) a legtalányosabb az, hogy miért nem vagyunk képesek megtalálni (vagy kimondani?), hogy az apró disznóságok hogyan állnak össze ordas baromságokká?

És legfőképpen: miért várjuk meg bambán, míg újra meg újra összeállnak?

lüke 2010.05.17. 11:27:41

@pad78:
neked csak a 12 pont szólt:)
Szőrözés nem rád vonatkozik,
nem is neked adresszáltam
vagy igen?
akinek nem inge,ne vegye magára
galahad az aposztróffal, cambrigde.on-t pedig egy kihagyott
betűért simfelték
én nem gondolkodom együtt senkivel:)
feláll a szőröző szőr:) a hátamon, ha ezt valaki is valakiről feltételezi

lüke 2010.05.17. 11:33:33

@panelburzsuj:
köszönöm'
a mentelmi jogot:)
ja, erre látod nem is gondoltam- magamból indulok ki-
hogy valakinek több nickneve van:)
azt a :)
benéztem a szekrénybe- Romain Garry Lady L-
s láttam több mellényem van, olyan oroszlános még nincs,
s csontváz sincs benne s pasi se esett ki
...........
na igen
a kettes pont a lényeg:
az intoleránsak kormányoznak
s a toleránsak vannak alul
ebben van valami hatalomhoz való kóros viszonyulás,nemde?

lüke 2010.05.17. 11:36:49

@Ordnassac:
az örmények egyik képv. egy jégkorongbíró
majd fúj ott:)

Ordnassac 2010.05.17. 11:37:03

@lüke: Romániában nincsenek is választások jövő hónapban. ;-)

Ordnassac 2010.05.17. 11:38:36

@lüke: volt azt hiszem valaha, hogy valamelyik kisebbségi képviselőből lett talán pénzügyminiszter Romániában?

QQCS 2010.05.17. 11:38:42

NER

A szavazófükékben véghezvitt sikeres forradalmi változások után, forradalmi változások fognak következni a törvényhozásban és előbb-utóbb sok ember gondolkodásában is.

MUNKA, OTTHON, CSALÁD, EGÉSZSÉG és REND!!!

lüke 2010.05.17. 11:43:07

@pad78:
szem. hallottam,
mikor mondta
* Tetszettek volna forradalmat csinálni!

Ezzel a mondattal vágott vissza MDF-en belüli politikai ellenfeleinek, amikor azok elégedetlenkedtek a rendszerváltó reformok túlságosan puha mivolta miatt
ez irónikus volt ,
de a vértelen forr.-ra utalt
(mert ugye pl. a fr. forradalom áldozatai nem túl kevesen voltak)

lüke 2010.05.17. 11:49:43

* Tetszettek volna forradalmat csinálni!
nekem
OV értelmezése azt jelenti:
hogy a nép:)
ill. a fidesz választó közönsége, elégedetlen volt a 2002-2010 közti koalicióval
s vértelen úton leváltotta
s a másik utalás >forr.
az 2006 okt, 2007 márc. történtekre, mert az azért nem egy
XXI. sz európai kultúrára vall
68-ban még de Gaulle megengedhette magának, R.Dutschkéjék ellen is bevethették
de a 50 éves évf.-n nem

Ordnassac 2010.05.17. 11:51:36

@lüke: akkor 2002-ben is forradalom volt? :-P

lüke 2010.05.17. 11:52:14

@Ordnassac:
persze
de hát az osztrák törv.-t rögtön előkapta Fico, naná majd nem
volt:
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) négy posztot kap az új kormányban, így Markó Béla a miniszterelnök-helyettesi, Borbély László a környezetvédelmi, Cseke Attila az egészségügyi, Kelemen Hunor pedig a kulturális miniszteri tisztséget töltheti majd be.

Ordnassac 2010.05.17. 11:54:30

@lüke: nem RMDSZ-esre gondoltam, hanem az egy-egy egyéb kisebbséginél, amikor ők adták meg a kormánytöbbséget.

lüke 2010.05.17. 11:55:47

@JR69: aha:)
a sárga margaréte nincs írta itt valaki
körömvirág:)
lobra:)
(nem selypítek, lob=gyulladás)

lüke 2010.05.17. 11:59:42

@Ordnassac:
drótoltam:)neked egy drótos tótot:)

lüke 2010.05.17. 12:12:12

@Ordnassac:
akkor talán moldáv volt

Ordnassac 2010.05.17. 12:17:36

@lüke: megérkezett, választubi ment.

Ordnassac 2010.05.17. 12:24:29

@lüke: azt hiszem egy örmény vagy szerb képviselő volt.

QQCS 2010.05.17. 12:28:03

Gyurcsány is értékelte a NER-t, ez a vélemény többet használ mint árt a NER-nek, mivel olyan ember mondja, akiről sokaknak az jut eszébe, hogy "ja igen, ő az ember aki elQrta".

„Próbálom komolyan venni ezt a böszmeséget, de nem tudom. Egy dolog vigasztalhat bennünket: ha Orbán tényleg ennyire hülyének néz bennünket, akkor gyorsan vége lesz egyszemélyes rendszerváltásának. De legalább is sokkal gyorsabban, mint ahogy azt ma reméli."

Böszmézik a böszme és valószínűleg úgy gondolja, ha a FIDESZ-KDNP népszerűtlenné válik akkor jön ő.
Nem, akkor a Jobbik jön.

panelburzsuj 2010.05.17. 12:35:36

@lüke:

Intoleranciárul:

Formálisan valóban elég türelmetlekedőnek tűnik sok magyar vezető. De ha közelebbről megnézed azokat az eseteket, amihez több adatod van, szakmailag jobban értesz, vagy csak egyszerűen jobban érdekelnek, akkor két eléggé általános vonást felfedezhetsz:

- a türelmetlenség a zsákmány megkaparintásáig egyre fokozódik, "helyzetbe kerülve" azonban hirtelen

- elképesztő "megértés", türelem, beleérzőképeség búvik elő azok felé az inkompetens beosztottak, "alkutyák" felé, akik egyrészta sápot biztosítják, másrészt viszont könnyen keresztbetehetnének az újdonsült górénak

Tömören: eszünk ágában sincs forradalmat csinálni. Zsákmányszerzésre szövetkezünk kisebb-nagyobb bandákban, és amint a "csapot" sikeresen elfoglatuk, rögtön az osztozkodás lép a főhelyre, és nem a "hozam" tartósságának biztosítása.

Jófelé tapogatok? (Mert ha nem , akkor nem csapkodom fölöslegesen ezeketa gombokat itten ... )

lüke 2010.05.17. 12:35:45

@QQCS: vagy nem
ő csak árulja a DVD-jét, remélem sok vevője lesz:)
s inkább ne nyomtasson ennyi butaságot,
még ha beszélne!
verba volant scripta manent
üzenem neki:)

lüke 2010.05.17. 12:39:36

off
na gyerekek !
mi lesz? Németo. hadat üzen Ghanának?)
mi lesz Ballack bal-jobb,láttam- lábával

lüke 2010.05.17. 12:40:53

@panelburzsuj:
remélem:)
jjulie is megkérdőjelezte a gombverést:) a minap

Ordnassac 2010.05.17. 12:41:09

@lüke: Ballack sérülése súlyosabb, mint szeretnék a németek. Így nem lesz ott a vb-n. Amúgy Kevin-Prince Boateng tesója német válogatott. :-D

lüke 2010.05.17. 12:44:38

@lüke:
apropó őt is!
a kelet- néme,t karl-marx-stadti kisfiút :)
is lenácizták:)
nem is magyarok, a még munkáspárti angolok:)

lüke 2010.05.17. 12:46:54

@Ordnassac:
tudom ,MR: szalag szakadás,33 éves,
lehet , hogv vége a karrierjének
a 2. nem tudtam

Ordnassac 2010.05.17. 12:56:15

Úgy néz ki, hogy Pelczné váltja Schmittet az EP-ben. A mór megtette kötelességét, a mór mehet?

Pelczné helyét a logika alapján vagy Kriza Ákos vagy Daher Pierre veheti át. Szerintem.

pad78 2010.05.17. 13:29:15

@lüke:
"Szőrözés nem rád vonatkozik,
nem is neked adresszáltam"
Igaz, igaz, bocs a nem ingem magamra vételéért. Vsz. az kavart meg engem, hogy előtte hozzám szóltál, és utána jött "még egy megj."

Gyorsan le is vettem a nem ingemet... :)

pad78 2010.05.17. 13:30:22

@panelburzsuj:
"És mivel vélhetőleg nem egy ember használja ezt a soktucat/párszáz nicknevet, hát többeszámban szólt hozzánk ... "

:))))))))

pad78 2010.05.17. 13:36:36

@lüke:
Antall mondatát én is így gondoltam, bár nem emlékszem, hogy eredetiben hallottam volna. Ennek fényében különösen is érdekes, ahogy OV "átkeretezte" Antall mondatát. Ha jól emlékszem, múlt pénteken már az elégedetlen fiatal rendszerváltóknak (köztük Orbánnak) mondta Antall atyai tanácsként, mert ők már akkor is elégedetlenek voltak a rendszerváltás akkori eredményeivel. Ez egyszerre köti össze OV-t Antallal és a tekintélyével, és ugyanakkor eltávolítja az elmúlt évek rossz fejleményeitől. (Hisz őt már akkor is csitítani kellett...)

No igen, nem most derült ki, hogy zseniális rétor ez a Viktor!

Ordnassac 2010.05.17. 13:44:30

Közben új poszt van.

Fedup Sári 2010.05.17. 14:19:04

OFF
@lüke: a vicc pontosabban:
OV és kisebb fia sétálnak befelé a városba, jönnek lefelé a Szabadság-hegyről. Megszólal a gyerek:
- Apa, rólad nevezték el az Orbánhegyi utat?
- Nem, fiam, rólam az Istenhegyi utat nevezték el, amin az előbb jöttünk.

lüke 2010.05.17. 15:34:18

@Fedup Sári:
off csak lerövíditettem a poén és kompakt magyar nylv:)

kevéért

ssi 2010.05.18. 09:21:36

O.V. szerinti "forradalom" + társadalmi szintű egyetértés
- mind a 3 ellenzéki párt szóvá tette, túlzásnak minősítette
- pl. Kéri L. a történészek és utólag szoktak így értékelni
- pl. Stumpf I., Török Gábor - csak P.R. fogás ez a túlzás
- pl. Török Gábor: 05.17. O.Gy. előterjesztés - O.V. meg se szólal
- pl. Sólyom L. 05.14. ünnepi beszéde: fidesz-győzelemről mást mondott

- egy közírótól, újságírótól talán elfogadható lenne ez a szóhasználat
- a sokak által nagyon várt felelős politikai vezetőtől egyáltalán nem elfogadható, aki számukra inkább a jobb élet szimbóluma, de adott rendszerben, keretek közt, mint szép szavakkal álcázott tettek és erősített önképé

pvcpadlo ó! 2017.10.15. 19:35:24

Nemzeti Együttbűnözés Rendszere...korrekt ! :)

pvcpadlo ó! 2017.10.15. 21:24:07

Mészáros Lőrinc egy étteremben ebédel, majd int a pincérnek, hogy fizetne.

Jön a pincér és kérdi :

Kártyával vagy közpénzzel ?
süti beállítások módosítása