Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
jún 21
12:58

A Sólyom László tevékenységével kapcsolatos kritikák közül egy már biztosan tarthatatlan: aki eddig azt állította, hogy az államfő újraválasztása érdekében hajlandó engedményeket tenni, elveit feladva alkalmazkodni, az a köztársasági elnök mai döntése után kénytelen lesz felülvizsgálni az álláspontját. Sólyom László már most pontosan ugyannyi alkalommal (kétszer) jelezte erős ellenvéleményét - politikai vétó formájában - a pár hete létrejött új kormánytöbbség döntéseivel kapcsolatban, mint tette ezt a megválasztását követő egy évben az első Gyurcsány-kormány idején.

(Fotó: KEH)

Az alkotmánybírók jelölési rendjét megváltoztató alkotmány- és törvénymódosítást ráadásul úgy küldte vissza a parlamentnek az államfő, hogy levelében és közleményében a lehető legvilágosabban fogalmazott. Sólyom szerint a „most elfogadott változtatás (…) alkalmas a helyzet további romlását előidézni (…) sem a jelenlegi, sem az újonnan elfogadott szabályozás nem felel meg az irányadó nemzetközi gyakorlatnak”. Az államfőnek nemzetközi példák áttekintése után konkrét javaslat is van: „a leginkább megfelelő megoldás az lenne, ha bírák megválasztásának, illetve kinevezésének joga megoszlana az Országgyűlés, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a köztársasági elnök között”.

Többen állítják: a mandátumának lejárta előtt álló köztársasági elnök öngyilkos politikát folytat a vétókkal, ugyanis utolsó (amúgy csekélynek látszó) esélyét is eljátssza ezekkel a lépésekkel. A megválasztása ellen kardoskodó kormánypárti politikusok éppen tőle kapnak egyértelmű érveket: ilyen önálló és önjáró elnök miért kellene a kétharmados többséggel rendelkező Fidesznek?

Az érvelés kétségtelenül logikus és lefegyverző, van azonban két ellenérv, egy erős és egy gyenge. Előbbi szerint az államfő mostani vétói feltehetően már nem befolyásolják a Fidesz döntését, nem most derült ki ugyanis Sólyomról, hogy nem lehet távirányítani. Ha megpróbálta volna az alkalmazkodást, csak saját hitelességét ásta volna alá, de eredményt ettől nem remélhetett. Utóbbi, a kétségtelenül gyenge lábakon álló érv szerint még akár pozitív hatása is lehet ezeknek az államfői döntéseknek Sólyom újraválasztására. Ha a Fidesz esetleg úgy ítélné meg, hogy az erőpolitika mellett időnként érdemes lenne meglepően nagyvonalúnak és önkorlátozónak látszania, jobb alkalma nem is lehetne erre, mint éppen most. Sólyom két vétója után mégis őt jelölni, maga lenne a címlapokat elárasztó és a kritikus publicistákat elnémító meglepetés, ráadásul olyan erővel, amely a választók egy jelentős részénél egy csapásra hiteltelenítené a diktatúrát építő, narancsuralmi Fidesz egyre gondosabban festett képét. Legfeljebb majd párszor újratárgyalják és ismét elfogadják Sólyom visszaküldött törvényeit, az a néhány óra többletmunka akár meg is érhetne egy ilyen politikai nyereséget.

Nem mondom, hogy így lesz, de akár így is lehetne.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr702097856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártóvoda felnőtt nélkül 2010.06.21. 17:51:53

A kétpólusú pártpolitikai térben az utóbbi öt évben megjelent egy harmadik pólus: a köztársaság. Sólyom László ezt képviselte.Ez nyilván kényelmetlen ügy: nem lehet kizárólag a barátok és üzletfelek ...

Trackback: Sólyom, Schmitt és a kommunistairtás - heti szavazásaink 2010.06.21. 15:56:27

A blogolvasók nem Schmitt Pált, hanem Sólyom Lászlót vagy Pálinkás Józsefet akarják elnöknek. Mindenki támogatja a közélet kommunistamentesítését. Heti szavazásösszesítőnk. Ki legyen a köztársasági elnök? című cikkünkben a legesélyesebbnek tűnő jelölte...

Trackback: Sólyom visszadobta a fideszes javaslatot 2010.06.21. 13:19:01

A köztársasági elnök szerint nem vált be az alkotmánybírók választásának alkotmányi szabályozása, az erre vonatkozó fideszes módosítást azonban elhibázottnak tartja. Sólyom László szerint a változtatás akár a helyzet romlását is okozhatja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimba 2010.06.22. 17:19:48

@panelburzsuj:

Passz! Ez az, amit én sem értek. Ha egy nagyon közepes képeségű adminisztrátor típusú ember lenne, akkor valószínűleg agyonelemzi a lehetőségeket, rengetegte tárgyal az okosokkal, tanul, és terveket, meg B terveket dolgoz ki.

Viszont az elvárás a Fidesszel kapcsolatban más volt, és ma is más kicsit. A nemzeti pátosz, ez a permanens lelkes forradalom nem engedi meg a kompromisszumokat. OV, és természetesen a mögötte álló pártemberei is mohón és törelmetlenül akarják a hatalmat. Amolyan egyszer élünk típusú akarás van bennük.

Csinálnak is sok mindent, de nem összehangoltan, meggondoltan, hanem amolyan hajrá magyarok! stílusban. Aztán, amikor a roham lecsengett, akkor meg csudálkoznak, hogy né, hát nem szeretnek, meg csaltak a szavazatokkal, számlálják újra.

Lehet, hogy OV és az őt követő/kitermelő tömeg igénye valójában egy "lánglelkű" Kossuthot kíván, és nem az általuk csodált Széchenyit.

Ordnassac 2010.06.22. 17:20:37

@panelburzsuj: ezzel jött a teljes ellenzék egyébként. Sajnos a helyzet reális, még ha meg is értem a Fidesz álláspontját annyiban, hogy az egyértelmű pártkádereket kilőjék a közigazgatásból. Azonban félek, hogy fejükbe száll a lábszag itt is és bódultságukban mindenkit kivágnak, aki ellentmond nekik, akár szakmai okokból. Pedig ugye senkinél nincs a bölcsek köve.

tölgyes 2010.06.22. 17:20:50

Jancsó Szegénylegények-je remekmű. Az 1962-63-as amnesztiák indították meg Mon a konszolidációt. Ez és a már akkor is megroppanóban lévő gazdaság engedékenyebbé tette a pártot...Ez a film is amolyan konszolidációs termék, számos véletlen egybejátszásának eredménye..Elfogadását segítette, hogy az 56 miatt sértett Lukács mellé állt..stb.. ebből azonban még a legnagyobb erőlködéssel se lehet messzemenő következtetéseket levonni. (A sztálini diktatúra legsötétebb éveiben is születtek remekművek..pl. Eisenstein: Rettegett Iván... Később pedig Tarkovszkíj csodás filmje a Rubljov se a politika nyitás idején született...)
Sajnos Jancsó utóbb beállt az udvari talpnyalók soráéba.. de ez se von le semmit a Szegény legények értékéből.

Szimba 2010.06.22. 17:21:55

képességű és más egyéb elírások, hibák...:(

panelburzsuj 2010.06.22. 17:25:57

@Ordnassac:

Aczél jobb helyet kaphatott nálunk, mert mi csak a dombon megtörténő eseményeket láttuk, meg azt, ami a hátak közül időnként kivillant ... :)

Pedig időben sorba álltunk jegyet venni az ősbemutatóra.

(Az alapnóta (Te kit választanál) egyébként már a Human Rights lemezen is rajta volt, meg Illésék, meg általában az egész magyar beatmozgalomnak és alfajainak a hatalomhoz való viszonya azért már legalább tizenöt éve egyfolytában téma volt, mire a Városliget sarkán Nagyferó üvöltözni kezdte, hogy nemkell-nemkell. Szóval a hatalommal szembesülés és annak művészi lecsapódása közt eltelt időről azért nem árt megjegyezni, hogy Jancsó akkor még növénytermesztési oktatófilmeket forgatott, amikor Illésék már túl voltak a kukaborogatáson, meg a BBc-interjún. Már a Szegénylegényekhez, meg az Istvánhoz képest.)

Ordnassac 2010.06.22. 17:26:27

@tölgyes: mit szólsz, hogy az LMP Kukorelli Istvánt kívánja jelölni alkotmánybírónak (pontosabban felveti a nevét a jelölőbizottságban)?

Szimba 2010.06.22. 17:27:55

@tölgyes:
Oh, Tarkovszkij! Nagyon szeretem. Az Áldozat c. filmjét láttam utoljára.

Ordnassac 2010.06.22. 17:33:37

@panelburzsuj: más párhuzamot nem akartam a két (rossz szó jön) "produkció" között vonni, csak azt, hogy mindkettő nagyon népszerű és kiváló mű (más-más módon) és hogy szélesen és akár homlokegyenest másképpen értelmezik őket.

Vajon ez egy jó műnél alapfeltétel?

panelburzsuj 2010.06.22. 17:36:29

@Szimba:

Dumbledore egyik legzseniálisabb trükkje (mondja ő maga...), hogy a követ csak az szerezheti meg, aki nem akarja a maga javára felhasználni ...

(Mondom, hogy sokat lafatyoltunk a lányaimmal ... :)

panelburzsuj 2010.06.22. 17:39:41

@Ordnassac:

Ha a "jó mű" definíciója az, hogy a szamai kifogástalanságon túl gondolkodtat, kreativitást serkent, "embert fejleszt", akkor eléggé alapfeltételnek tűnik.

(Mert az ellentét ugye a "sematikus", "didaktikus", "szájbarágó".)

Ordnassac 2010.06.22. 17:44:27

OFF

Vajon hányan keverik Kukorelli Istvánt Kukorelly Endrével?

ON

panelburzsuj 2010.06.22. 17:49:19

@Ordnassac:

(Az elnöki habverésnél még akartam mondani, hogy végképp nem értem, mire jó Bihari, Chikán, vizy belengetése, ha aztán végül Pártalelnök Pali bácsit kapjuka szemünk közé. Nem túl bölcs bevinni a gyereket a cukiba, megmutogatni neki a fagylatkelyheket, aztán kegyesen rendelni neki egy kétgombócost, tölcsérbe ... )

Szimba 2010.06.22. 17:52:16

@Ordnassac:

Nagyon kevesen.:)) Mert nem ismerik vagy egyiket, vagy másikat, vagy egyiket sem.:)

No, most tényleg elhúzok, mert az irodalmi, művészeti vitákat jobb nem tovább fokozni:))

panelburzsuj 2010.06.22. 17:52:19

@Ordnassac:

(Nem hiszem el ám neked, hogy belőlük is összejönne egy Schmidtnyi ... :)

Ordnassac 2010.06.22. 17:52:27

@panelburzsuj: Vizi. ;-) Amúgy igen, ez nekem is feltűnt. Lehet, hogy egy olyan fideszessel beszélgetett az Origo, aki nem örül túlságosan Schmittnek?

Ordnassac 2010.06.22. 17:54:02

@panelburzsuj: ezt jól látod. Szörényiné Kukorelli Irén geográfus van még. ;-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.22. 17:59:00

@Ordnassac: Miért, mit kellene tudni Kukorelli Istvánról?

Ordnassac 2010.06.22. 18:02:21

@simonmondja.: az egyik legkiválóbb alkotmányjogász. 1999 és 2008 között volt már alkotmánybíró (1999-ben a MIÉP-től az SZDSZ-ig mindenki támogatta), előtte OVB-elnök volt.

Amiért felmerült: www.hirszerzo.hu/cikk.kukorelli_istvant_jeloli_alkotmanybironak_az_lmp_.155802.html

Ordnassac 2010.06.22. 18:04:23

@török gábor: láttad panelburzsuj megjegyzését a kehelyről és a tölcséres fagyiról? Mi értelme volt Chikánt, Vizit és Biharit emlegetni, amikor a hírek szerint fix, hogy Schmitt?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.22. 18:06:20

@Ordnassac: Ha olyan kiváló, akkor ellenezte a 300 forintos népszavazást, ugye?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.06.22. 18:08:11

@török gábor: Két kesztyűbábbal történhetett a beszélgetés.

panelburzsuj 2010.06.22. 18:12:24

@Ordnassac:

"Vizy E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke"

Originál kopipészt az általad linkelt origóból ...

(A kiskezdőbetű az saját mutáns volt az előbb.)

panelburzsuj 2010.06.22. 18:27:59

@panelburzsuj:

(A kísérlet bevált: a Vizys kommentem legalább öt percig lapult a masinában, de a zárójelek rögtön kilökték az almacsutkát Hófehérkéből.)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 18:28:24

@lüke: Nálunk pedig 20 éve változott "elvileg" minden! De a mentalitása az embereknek nem! Élen a politikusaink hozzáálállásával, mely képmutató, kicsinyes, pitiáner - élen Sólyom Úrral! Az tipikus, dölyfös, lenéző magatartás, mely előtte az általuk is kritizált (bár sokuk abban a privilégizál környezetben élt és kiélvezte) rendszer sajátossága volt - hírdette az egyenlőséget és uralkodott "alattvalói" felett. Semmivel nem jobb a mai magyar vezető réteg azoktól, 89 előtt. Csak a hatalom és az azon keresztül megszerezhető gazdasági, egyéni befolyás a lényeg. Szemfényvesztők. Látszatpolitizálás folyik, folyt az elmúlt 20 évben. De a jelenlegi és a volt hatalmi elitnek ez így felel meg! Nem is szeretnék, ha áttekinthető és tisztességes viszonyok jönnének létre, hisz azzal a zavarosban folyamatosan halászgató politikusok befolyása csökkenne, nem lehetne felelősségre vonások nélkül olyan magánvagyonokat összeharácsolni, mint amivel rendelkeznek! Bár bocsánat, én beszélek hülyeséget, hisz csóró majd mindegyik - a vagyonbevallásuk alapján... Én kérek elnézést!

Ordnassac 2010.06.22. 18:30:33

@panelburzsuj: igen, láttam, hogy az Origós cikkben is elszúrták. Gyakori hiba.

panelburzsuj 2010.06.22. 18:31:29

@Boli:

Ugye te még nem nagyon olvastál újságot, amikor Sólyom a kerekaszatalok körül szálldosott?

panelburzsuj 2010.06.22. 18:36:28

@Ordnassac:

Tea talán többet olvasol német nyelvű "piacvezető portálokat", mega szemed is az átlagnál jobban rááll az ilyemire: ott is is így megy, vagy azért ez megint egyfajta "hungarikum"?

Ordnassac 2010.06.22. 18:45:05

@panelburzsuj: ott azért lényegesen ritkábban fordul elő a dolog, bár a magyar nevekkel többször állnak hadilábon, illetve egyes lapok szeretik a spec. jeleket lehagyni. Viktor Orban (Orbán helyett).

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 18:52:57

@panelburzsuj: De igen... Meg akkor is éltem, amikor a k.nagy kommunistának nevezett 70-es években a "baráti" NSZK-ban tanulhatott az elvtárs, amikor idehaza még elvittek embereket - bár most jut eszembe, hisz Sólyom elvtárs akkor vette el a baranya megyei MSZMP párttitkár lányát. Szóval utána ő már például szabadon utazhatott, tanulhatott a baráti NSZK-ban. Mi még 20 évet vártunk, hogy ennyire egyenlőek lehessünk...

panelburzsuj 2010.06.22. 18:54:19

@Ordnassac:

Kösz. Az "idegen" mellékjeles betűket azért mi se nagyon kultiváljuk. Szlovákban, lengyelben, románban. Pl.

panelburzsuj 2010.06.22. 18:59:56

@Boli:

Én 1967-ben kimehettem az NSZK-ba egy hónapra, osztályidegen anyámmal, itthon hagyva persze az ideológiailag gyanús apámat. Ráadásul csupa 56-os "disszedenshez" mentünk, lévén hogy a rokonság finiman szólva "ódzkodott" a kommunizmustól.

Meghívólevél, szállásigazolás persze kellett. De más nem.

teevee 2010.06.22. 19:07:17

@Ordnassac: az Általad beidézett Matolcsy cikkben csak én nem találom a minimálbér megadóztatását?
Illetve, jól értem, hogy a versenyképességi program harmadik pillérének forrása mindösszesen "a beinduló növekedés"?
És hogy a január elsejétől bevezetendő egykulcsos jövedelemadónak még csak a holdban sincs megjelölt forrása?
És, hogy a konzervatív forradalom nem gondolkodik a nagy ellátó rendszerek reformjában, még csak említés szintjén sem?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 19:15:41

@panelburzsuj: Én az osztrák határ mellett nőttem fel és még a határsávba sem mehettünk be. Amikor Bécsbe ki akartunk menni a 70-es években, csak 2 embert akartak nálunk is kiengedni a családból, előtte meg a titkosrendőrség is körüludvarolt bennünket, mi lenne, ha valamit megnéznénk nekik. Miután erre nemet mondtunk, maradhattunk itthon, Győrbe kirándulhattunk! Néhány év múlva, mi lenne ha IBUSZ bécsi úttal néznénk meg?? Azt mondták, ne akarjunk kirándulgatni, ha ennyire rugalmatlanok vagyunk az állammal szemben... Amikor Sopronba vonatoztam, mindig igazoltattak és kérdezgették, mit akarok ott, hová megyek...? A rohadt komcsi Demszkyt meg 87-ben is megverték - tudod, a látszat miatt biztos, Török Szultán után szabadon... Szóval nem volt Sólyom az előző rendszer haszonélvezője, ááá, dehogy...

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.06.22. 19:16:44

Sziasztok!

Aki nem olvasta annak ajánlom:

hvg.hu/velemeny/20100622_sebesult_demokracia

Igen tárgyilagos jó cikk a belpolitikai jelenünk elemzéséről.

Ordnassac 2010.06.22. 19:17:27

@teevee: amit őszintével gondoltam, az az, amit Orbán brüsszeli útjával és annak végeredményével kapcsolatban írt.

panelburzsuj 2010.06.22. 19:21:16

@Boli:

Sopronba menet mindenkit ellenőriztek a vonaton. Tőlem még a fényképezőgépet is elvették a határőrök, amikor kirándulás közben egy fáról fényképeztem a várost. Némi kunyizásra visszadták ugyan az őrsön, de hát ez már a hetvenes évek végén volt.

Nem za bajod neked Sólyommal, hogy ő haszonévező volt, hanem hogy te egyik redszerben se tudtál az lenni.

lüke 2010.06.22. 19:23:42

@panelburzsuj:
szerencsére ez a világútlevélig volt, s ha jól emlékszem hűtőgépet adtak rá
nem ikka csomagot:)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 19:35:44

@panelburzsuj: Ez így nem igaz, de ahhoz, amit ezek az urak csinálnak, sosem volt gyomrom. Szerencsére megvan mindenem, normális a családom, hitelem egy szál sem és nem függök annyira a magyar forint alakulásától sem... :) Szóval Viktorék legutóbbi dobása nekem csak hozott... Viszont az előző rendszerben is dolgoztam, pénzt termeltem és nem csak pofáztam. Most is dolgozok és termelek, kerülöm az űberokos politikusokat! Ilyen értelemben nem voltam és nem vagyok a haszonélvezője egyik rendszernek sem. De elég jól megélek. Bár ha csak itthon kellene, akkor nem biztos, hogy így menne a szekér...

panelburzsuj 2010.06.22. 19:38:21

@Rombola:

Nagy kár, hogy PLT se tud kilépni a pártkeretek közül.

Mert hiába volt mondjuk '84-ben még szilárdnak tűnő, szigorúan egypártrendszerű berendezkedés Magyaroszágon, ha az istenndara nép csak fanyalgott arra az egypártra, sőt egyre többszor nyíltan kiröhögte. Még olyan "kényes" helyeken is, mint a hadsereg.

A Fidesz sikerét se az veszélyezteti döntően, hogy ÁTpártolnak valahová a Zemberek, hanem ha tőlük EL. Akát rivális pártokhoz, akár a családba/üzletbe/tanulásba húzódva, akár világgá futva.

lüke 2010.06.22. 19:44:38

@Szimba:
ird le priviben, e-mail

panelburzsuj 2010.06.22. 19:46:54

@Boli:

Hát ha jól elvagy, közügyekbe nem ártod magad, akkor már csak azt kéne ledöntened, hogy Sólyom személyével van bajod, vagy azzal, hogy a mindenkori magyar államfőt nem kockaladában furikázzák fogadásra, meg utána haza a háromszobás panelba ...

panelburzsuj 2010.06.22. 19:48:04

@lüke:

Bocsáss meg, de ez most valahogy nem jött át egészen ...

panelburzsuj 2010.06.22. 19:55:41

Az előző poszt végén érdekes kezdeményezés.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 19:58:07

@panelburzsuj: Néhány, a közvetlen közösség életminőségét és életkörülményeit befolyásoló közügybe igyekszem azért beleártani magam. Vagyunk még néhányan a környezetemben, vannak a barátaim között, akik ezt önzetlenül és nem anyagi érdekből tesszük. Nekem az ilyen emberek képmutatásával van bajom, a jellemükkel. Mert azért pl. amikor egy ilyen ember nem fog kezet egy másik emberrel, akinek sokmindent ő nemigazán vethetne a szemére... Szóval komoly jellemproblémákkal küzd Sólymunk... Nem fog hiányozni. De hogy a következő sem lesz jobb, az is biztos. Ez a gond.

Idet 2010.06.22. 20:07:04

@tölgyes: Ó, a Sztalker, meg a Solaris! És mindegyik. Nagyon kedvelem Tarkovszkíjt! Az önéletrajza is nagyon érdekes. Vagy inkább naplóféléi.

panelburzsuj 2010.06.22. 20:07:18

@Boli:

Azért arra kíváncsi lennék, hogy ha mindannyian ugyanannyit szerepelnénk a kirakatban, mint Sólyom, akkor vajon melyikünkről milyen kép állna össze az erkölcsbajnokságban.

(Nem mondom én, hogy az elnök úr makulátlan, csak igyekszem közben a panoptikum többi szereplőjéről sem megfeledkezni. Csurkától Torgyánig, Veresjanitól Hagyómikiig, Lezsáktól Schmittig. Meg akik még csak mostanában tünedeztek fel a nagy nyilvánosság ajtajában ... )

lüke 2010.06.22. 20:09:10

@panelburzsuj:
ikka utalvány
(olyan volt ,mint a cseheknél a tuzex később)
IKKA:
BP Tüköry u.. az ötvenes években a ny. rokonok dollárt küldtek, s hiánycikkeket lehetett kapni(kavé, kakaó, rizs, szövet, Doxa óra etc)
az utcán üzérek árulták a bonokat,ott lehetett venni szabadpiacilag:)

Idet 2010.06.22. 20:09:34

@panelburzsuj: Ezt mondom én is, csak nem ilyen cizelláltan...

lüke 2010.06.22. 20:11:28

Az IKKA = IBUSZ Külföldi Kereskedelmi Akció rövidítése. Nagyanyámnak küldtek évente egy (IKKA) vásárlási utalványt az "ámerikás" rokonok, mivel azok szüleinek sirját gondozta, - ha már úgyis kiment nagyapámhoz a temetőbe. Amikor "mi" odajártunk, akkor csak néhányan lézengtek az utcán és a bejárat közelében és állandóan ajánlkoztak, hogy megveszik az utalványt. Nagyanya nem tudta, hogy mit ér és mit kapunk érte, így azt sohasem adta el, hanem hazavittük a (márkás nyugati!) cukrot, rizst, kávét, kakaót stb. Nagy kincs volt ez a 50-es években! Később (56 után, amikor megsokszorosodott a küldők száma) valóságos "üzletág" alakult ki az IKKA-csomagok, ill. utalványok adás-vételéből.

a netről

[nick] (törölt) 2010.06.22. 20:13:48

csak örülni tudok, ha repül sólyom. ez lesz a fidesz első jó döntése.

panelburzsuj 2010.06.22. 20:20:01

@lüke:

Ezt a részét értettem legjobban, mert olyanot mi is kaptunk.

(Utalványt is, csomagot is.)

Az nem világos, hogy miképp lehetett az útlevélért kapni valamit? (Vagy arra akartál utalni, hogy útlevél birtokában mihez lehetett hozzájutni közvetlenül?)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.06.22. 20:24:21

@panelburzsuj: Viszont mindenki maga választja meg ezt! Amikor 90-ben a jelenleg nagyon konzervatív, nagypárt felajánlotta, hogy mi lenne, ha én is, ott... Akkor azt mondtam, hogy ennyire azért nem vagyok liberális. Közben az én nézeteim nem változtak meg, másoké igen. Most libsiznek és komcsiznak azok az "elvtársak" engem is. Szóval bennem lehet a hiba. 5-6 év múlva szerencsére elfelejtjük a mostani bohócok nagyrészét is... Néhányan pedig maradnak és a nagyszinpadon válnak bohóccá a szemünk láttára.

panelburzsuj 2010.06.22. 20:26:35

@Idet:

(Látod, mit küzdök azért, hogy valamiben egyetérthessünk? És persze viszont ugyanígy! :)

lüke 2010.06.22. 20:31:46

@panelburzsuj:
pénzért utlevelet,s mindenki házt. gépret vett,
előtte a gépet hozták ide, mosógép is volt az ikkában:)
s nem a Kunthistorischesre voltak kiváncsiak, hogy végre a Breughelekt megnézhetjük.............
így
bevallalom :) jobb lett volna, ha idehozzák ,népgazdaságilag:)

panelburzsuj 2010.06.22. 20:33:03

@Boli:

Ezt csont nélkül aláírom, hogy a "túlságosan" következetes emberek ázsiója lénygesen alacsonyabb volt az utóbbi évtizedekben, mint a hajlékonyabb lelki felépítésűeké. És e téren a rendszerváltás inkább rontott, mint javított a közállapotokon.

panelburzsuj 2010.06.22. 20:38:42

@lüke:

Aha. Akkor a lényegét csak föl bírtam fogni! :)

Mi speciális helyzetű család voltunk, mert volt a közelünkben ruszki laktanya, és a háztartás gépesítését jó részben onnan oldottuk meg, tojás, méz, málna, eper fejében. (A családanyák megbízhatóbb üzletfelek voltak, mint a boros-pálinkás férjek ... ) Úgyhogy "nyugatról" legót meg színesceruzát hoztunk, kellőképpen megbotránkoztatva a "célszörű" falut.)

lüke 2010.06.22. 20:57:29

@panelburzsuj:
ezt csinálták a SZU-ba járó kollégát
1farmer=1porszívó
de volt, aki táskában mosógépet hozott, kiszerelve a stab. betont

panelburzsuj 2010.06.22. 21:18:25

@lüke:

Dzsinszü jeszty? :)

(Magam a fotófelszerelésemet gyűjtöttem így be, csak az objektíveket volt praktikásabb inkább az NDK-ból hozni.)

tölgyes 2010.06.22. 21:26:54

@Idet: Az egyik jobb mint a másik. Nagy művész volt!

6.Lenin 2010.06.22. 21:29:35

Milja szösz,kivénhedt bolsik nosztalgia klubja lett már ez a blog?
Vörös fertő ?
1 bolsi nem réved a múltba,továrisok!
Netán, ahol a jövő fénye ragyog,Ti már nem láttok semmit,kókadt dicsőségteknek konec?

tölgyes 2010.06.22. 21:29:53

@Ordnassac: Én Kukorellit nagyra értékelem.

tölgyes 2010.06.22. 21:30:41

@Szimba: Szinte nincs olyan filmje, amelyik nem remekmű!

ssi 2010.06.22. 21:32:20

@Ordnassac:
1.
2010. ápr. 27. O.V. a többi intézkedésével együtt ezt is eldöntötte korábban
mandiner.hu/cikk/20100427_pokorni_solyom_nem_folytatja
2.
O.V. favoritja Schmitt, de azért mások részéről felmerülhettek még nevek
www.origo.hu/itthon/20100621-a-fidesz-mar-eldontotte-ki-lesz-a-kovetkezo-koztarsasagi-elnok.html
3.
2010. 06. 22. - MSZP-s jelölt elfogadhatónak tartása megbeszélt taktika
index.hu/belfold/2010/06/22/allamfo/
4.
2010. 06. 29. Schmitt lesz. De milyen lesz? Én a Jobbik parlamenti stílusát se tudtam jól megtippelni. Viszont nem tudom milyenre, de meglepetésre számítok. Pl. nem járatódhat le S.L., mert maga a KE intézménye se. Nagyon jól működőnek kell tűnnie, vagyis valami más (?) változik - szerintem

ssi 2010.06.22. 21:37:01

@manyike:
javítás, talán működő link:

3. 2010. 06. 22. MSZP-s jelöltet elfogadhatónak tarja a kormány
index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2010%2F06%2F22%2Fallamfo%2F

panelburzsuj 2010.06.22. 21:38:31

@6.Lenin:

"Ne vigyorogj Iljics, nem lesz így örökké; százötven év alatt sem lettünk

Törökké!"

tölgyes 2010.06.22. 21:39:48

@panelburzsuj: A régi szép idők, amikor már Győrben elkezdték a szűrést.. aztán Csornán felszálltak a kiskatonák és ők már mentek a gyanús emberekhez..A Sopronban és környékén lakóknak a személyigazolványban volt egy külön a BM által kiállított szürke színű belépési engedélye.. és ez meg is maradt talán a 70-es évek végéig.. akinek ilyen igazolványa nem volt, azt kifaggatták: kihez hová, miért.. és ha gyanús volt leszedték a vonatról.

A soproni szanatórium betegeit minden este ellenőrizni kellett, ha valaki hiányzott, akkor riasztották a HÖRT.. ott ez a nővérek és az orvosok dolga volt...

porfelhő 2010.06.22. 21:40:27

Már a választások után hallható volt, hogy Sóloyom L. nem kell köztársasági elnöknek, ha lejár a mandátuma. Igaz én inkább SL. személyét választottam volna mint SP-t, annak ellenére, hogy ő is inkább Fidesz párti volt mint független. "addig beszéltek róluk mig konszenzus nem alakult ki" már mint a Fidesz lehetséget köztársasági elnök jelelöltjeiről. Az addig beszélés eredménye SP. lett, ami ugy tünik már korábban eldőlt. "SP. egy operett elnök lesz" , hogy OV-nak ne legyen erős ellenfele. Ma meghallgatta a F-frakció az MSZP. közt.elnök jelöltjét Balogh András személyében. "Nem valószinü, hogy komolyan megfontolják a jelölését". Akkor miért hallgatták meg, egy ujabb szemfényvesztés. Én meg ugy gondoltam, hogy a köztársasági elnök pártállástól független mint sem elfogult, és ugy képviseli az országot. Ugy tünik már megint rosszul gondoltam. No de várjuk ki a végét, lehet még meglepetés. A T. Gábor által ajánlott origó cikkből próbáltam pici porszemeket kimazsolázni.

tölgyes 2010.06.22. 21:42:25

@Boli: nem érdem ám a hülyeség melletti kitartás.

tölgyes 2010.06.22. 21:43:50

@porfelhő: biztos, hogy SP lesz?? én nem tudom.

porfelhő 2010.06.22. 21:44:14

Bocsánat. Kiflejtettem, hogy a saját véleményem mellé próbáltam mazsolázni.

Ordnassac 2010.06.22. 21:46:35

@tölgyes: jómagam elfogult vagyok vele szemben: emberileg nagyon becsülöm, a szakdogámat pedig hozzá írom. Az önkényuralmi jelképes AB-határozathoz írt különvéleménye meg szerintem szakmailag magasan veri a többségi döntést.

porfelhő 2010.06.22. 21:48:00

@tölgyes: Azért irtam, hogy lehet még meglepetés mert lehet mégis megváltozik a jelölt személye, de én a cikkből egyelőre ezt olvastam ki. De mint irtam a kommentemben, lehet hogy már megint tévedek.

Ordnassac 2010.06.22. 21:54:27

@tölgyes: eddig minden jel arra mutat, de nem bánnám, ha nem ez lenne a vége.

panelburzsuj 2010.06.22. 22:15:22

@tölgyes:

Szerencsére a hülyék melletti se.

porfelhő 2010.06.22. 22:20:59

@Ordnassac: A kommentek nem a szakmaiság megkérdőjelezéséről szólnak, bárki legyen a köztársasági elnök. Inkább arról, hogy ne legyen pártfüggő a döntéseiben.

Ordnassac 2010.06.22. 22:23:15

@porfelhő: ez a kommentem most Kukorelli Istvánról szólt, akit az LMP alkotmánybírónak akar jelölni, nem a köztársasági elnökről. Nagyon remélem, hogy nem Schmitt lesz.

Ordnassac 2010.06.22. 22:23:56

@porfelhő: főleg, hogy Schmitt közgazdász, nem jogász.

ssi 2010.06.22. 22:27:19

@manyike:
bocsánat, javítok

az MSZP pedig meghívja a kormány KE-jelöltjét

Idet 2010.06.22. 23:02:07

@tölgyes: Emlékszel a Gleb Panfilov-sorozatra? Az sem volt semmi! Azt hiszem, a Vassza Zseleznova volt az utolsó darab, és szinte...nem szinte, mindegyikben Inna Csurikova volt a női főszereplő, zseniális szinésznő!

Idet 2010.06.22. 23:09:46

Jó éjt mindenkinek!

kuerten 2010.06.22. 23:20:30

De lehet, hogy a taktika mégegyszerűbb. Most kell a népfiának lenni, kiállni a jóért, meg az emberért. Ha sokat játsza ezt a szerepet, kicsit átmegy népfiába, rögtön nehezebb lehet elpakolni. Tudom ez (is) csak konspiráció...

tölgyes 2010.06.22. 23:33:45

@porfelhő: SP se lenne rosszabb mint Sólyom.. csak másképp.. lehet, hogy jobb se lenne.

Ordnassac 2010.06.22. 23:34:41

@kuerten: kedden lesz a választás, most pénteken pedig a jelölési határidő. Kicsit későn kezdené...

tölgyes 2010.06.22. 23:45:21

@Idet: Tarkovszkij azonban egy külön kategória.. csak Eisensteinhez, Fellinihez, Bergmannhoz, Antonionihoz hasonlítható..

BonFire 2010.06.23. 03:10:02

Sólyomnak vége, mint a botnak! Ideje is már. Még egy ilyen nyekenyóka köztársasági elnököt nem baxott Európa!

Nálunk tiszta idióta ke-t választanak mindig. Előbb Göncz, a zsidó pufajkás, aztán az a Drakula – már a gyász se emléxik a nevére –, most meg ez a betrottyantott keselyű.

Kéne már valami agilis, jó kiállású ke, akit tényleg lehet mutogatni országnak-világnak, és akit nem zavarnak haza a szomszédból szoboravatásról! Beszari seggfej! Menjen is a rákba!

Idet 2010.06.23. 08:18:42

@BonFire: Csakhogy a botnak két vége van...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.23. 09:18:57

@BonFire: csak nem a jókiállású Schmittpali vagy?
süti beállítások módosítása