Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:23

Pár napja olvasgatok két írást. Nem egyszer, sokszor. Az egyik a parlamenti választás jelentőségét elemzi, a másik a nemzeti együttműködésről szól. Tanácstalan vagyok velük kapcsolatban, meg kicsit gondban is, mert a cikkek három szerzője közül kettőt személyesen is ismerek, ráadásul kifejezetten jó véleménnyel vagyok róluk. Biztos, hogy egyszerűbb és bölcsebb lenne, most mégsem tudok szó nélkül elmenni írásuk mellett.

(Fotó: Index)

Mindenkinek ajánlom, hogy először ne is rám hallgasson, ha van ideje, előbb olvassa el mindkét dolgozatot. Azért vagyok tanácstalan, mert okos, önálló és önmagukra joggal büszke emberek – akik ráadásul nem is hivatásos politikusok - írták azt, ami a két szövegben megtalálható. Mások is elkövettek persze már ilyet, de talán azért nem fájt annyira, mert az előbbi feltételek nem mindegyikének feleltek meg...

Mielőtt bárki félreértene, gyorsan elmondom: nem azzal van problémám, hogy láthatóan mindhárman maximálisan elkötelezettek az új kormány mellett; kifejezetten szimpatikus, ha valaki nem titkolja meglévő politikai vonzalmait, hanem nyilvánosan tesz hitet egy politikai közösség törekvései mellett. S bár én másképp viszonyulok a politikához, őszintén irigylésre méltónak tartom az ennyire világos, kétségek nélküli érték- és pártválasztást. Ez a két írás azonban nem támogatói hitvallásnak készült, leginkább politikai elemzésnek szánhattak a szerzői. Ha így olvassuk, a műfajhoz képest egészen szokatlan gondolatokat és mondatokat fogunk benne találni.

Kezdjük a szavakkal: nem áll távol a valóságtól azt állítani, hogy Magyarországon 2010-ben lényegesen több történt egy normál kormányváltásnál, de nagyon különleges, hogy három saját jogon is gondolkodni képes ember ezt a jelenséget pontosan ugyanazokkal a fordulatokkal és kifejezésekkel írja le, mint ahogy ezt a Fidesz elnöke megtette. De ne lovagoljunk a szavakon, nézzünk inkább néhány jellemző részletet az elemzéséből:

„Érvényét vesztette a kettős hatalmi szerkezet: kívül liberális demokrácia, belül spekuláns oligarchia. Érvényét vesztette a cenzorok demokráciája. (…) A szocialista világmagyarázat, azaz „abszurdisztán” omlott össze. (…) A két forduló megmutatta, a nemzetegyesítés folyamata már megkezdődött. A forradalom ugyanis összehozta a magyarokat, mert egyértelműen kiderült, hogy ugyanazt gondolják a szocialistákról és a jövőről, vagyis a magyarok a jövőt a szocialisták nélkül képzelik el. (…) A 2010-es választás eredménye ugyanis lehetővé teszi a magyaroknak, hogy ott legyenek, ahol a nagy dolgok történnek, hogy újra emelt fővel járhassanak a világban, részesei legyenek az új kezdetnek, osztozzanak egy új korszak alapításának élményében, a magyar siker mítoszában. (…) A forradalom egyik legfontosabb következménye, hogy az érvényüket vesztett megosztó ideológiák nem akadályozzák többé a nemzeti összefogást, és a nemzeti ügyeket szem előtt tartó, pragmatikus kormányzás eredményességét. (…) Még akkor is így van ez, ha a szocialisták szerint az együttműködés feltételezésére építeni a kormányzást, ez a merőben utópikus. De amikor ezt mondják, akkor is csak lényegüket adják: az irigység beszél belőlük. A szocialisták azok, akik nem a hitre, az összetartozásra, hanem az irigységre és megosztásra építenek, számukra nem is létezik közösség, csak atomizált egyénekből álló társadalom. Ráadásul maguk sem hisznek abban, amint mondanak (a szocialista hatalomgyakorlás a szavak és tettek feszültségére épült), így elképzelni sem tudják, hogy őszinte is lehet egy politikai szándék.”

Hogy mi a baj ezekkel a mondatokkal? Ugyanaz, mintha megszoroznánk őket mínusz eggyel. Ezek a mondatok, vagy pontosan az ellentéteik, politikusi, politikai mondatok. Van helyük, van hatásuk, van igazságuk - nem vitatom. Csak nem kutatás-vezetők elemzésnek látszó írásaiban. (S akkor azzal most nem is hozakodom elő, hogy vajon egy adott politikai erőnek az ilyen írások tényleg segítenek-e...)

Az elmúlt két évtized egyik nagy hazugsága – sok más mellett - a független politológus képének felrajzolása volt. Sokadszorra is ki kell mondani: nincs ilyen, hiszen mindenkinek vannak értékei, céljai, választásai. Ezzel együtt hiszek abban, hogy az ember még akkor is megőrizheti szellemi integritását, ha nem csupán szimpátiával követ egy pártot, de egzisztenciálisan is érdeke az adott politikai erő sikere. A szakmaiságot, a magyarázatok keresését nem helyettesítheti, nem írhatja felül a politikai vonzalom, az elfogultság, mert ha ezt teszi, akkor nem leszünk mások, mint a politika lenézett kiszolgálói, egyszerű narancs, vörös vagy más színű segéderők, önkéntes vagy fizetett apologéták. Szánalmas és érthetetlen szerep, hiszen aki a politikai térbe vágyik, miért nem áll inkább - szerintem tiszteletemre méltó módon - politikusnak?

A szerzők közül ketten évekkel ezelőtt még biztosan hittek ebben, hiszen kezdeményezői voltak annak a Politológus Védegyletnek, amely a szakma önvédelmét kívánta elősegíteni. "A mindannyiunkban meglévő rossz ellen küzdünk, jelentkezzék bár az a nagyravágyás, a hiúság, az intellektuális lustaság vagy a szakmai igénytelenség képében" – mondta akkor a díjátadón - a többek között - a látványos elfogultságok ellen is okosan és szimpatikusan érvelő G. Fodor Gábor. Minden tiszteletem ellenére sajnos ki kell mondanom: ha lenne még ez a gyorsan elhalt és elutált kezdeményezés, ezek az írások jó eséllyel szállhatnának versenybe.

x x x

Megjegyzés: A cikkhez mellékelt képen szereplő egyik kollégám, Gallai Sándor természetesen nem szerzője az említett írásoknak, sajnos a Politológus Védegylet sajtótájékoztatójáról nem találtam olyan képet, amelyen ne szerepelt volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr302117478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jár nekik? 2010.07.20. 13:08:22

A köztársasági intézmények pártok általi kolonizálása, rátelepülése, kisajátítása nem kívánatos. Sólyom László jelölési gyakorlata, amit oly vehemensen támadott az akkori kormányzópárt és holdudvara, épp emiatt volt a - láthatóan elbukott - republikánu...

Trackback: BISZKU BÉLA ÉS CHARLES ZENTAI IS ELHUNYT 2010.06.29. 10:40:17

Tegnapelőtt elhunyt Biszku Béla (89†)  és Charles Zentai (született: Zentai Károly) (88†).  – Egyes történész kollégák szerint valójában e két idős úriember azonos napon bekövetkezett halála zárja le végleg a XX. száza...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.06.29. 16:52:09

@kamarti:

A kiknek szánták töprengésből egy fontos elem kimaradt: és ha önmaguknak? Azaz a hazát/nemzetet megtestesítő élcsapatnak?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.29. 16:54:01

@panelburzsuj: a forradalmat kísérő események lehetséges további forgatókönyvére céloztam...

panelburzsuj 2010.06.29. 16:56:10

@kamarti:

Gubcsit méltatlan lenne kihagyni. Őt már az első használatbavételekor is leplezetlenül karrierista nyálgépnek tekintzettáé még a saját gazdái is.

panelburzsuj 2010.06.29. 16:57:40

@panelburzsuj:

tekintzettáé = tekintették

kamarti 2010.06.29. 17:02:40

@panelburzsuj: ja, hát mindenkit nem sorolhatok fel... de az úriemberrel (illetve a honlapjával, ami igen tanúságos) épp a napokban találkoztam más - ""kulturális" - vonalon, ide linkelem, gyönyörködjetek/szórakozzatok/bosszankodjatok - ki-ki vérmérséklete szerint:
www.amm-gubcsi.hu/index.php?action=menu&mid=tartalom&id=17

kamarti 2010.06.29. 17:04:23

@panelburzsuj: nyilván maguknak is, de nem gondolnám, hogy ennyivel megelégednének, megelégedhetnének (ld. korábbi "ideológusok" és történelem-magyarázók esetei, meg a közelgő önkormányzati választások, a hatalommegtartás stb.)

panelburzsuj 2010.06.29. 17:05:40

@Ordnassac:

Azért van abban egy adag pikantéria, hogy friss nemzeti államfőnket a még radikálisabban nemzeti párt egyedül abban a magyarságában látja kifogástalannak, ami miatt ifjúkorában majdhogynem világgá ment ...

Skizó rulez.

Ordnassac 2010.06.29. 17:20:45

Ja, amúgy egy apró érdekesség: ha Molnár Oszkár nem szavazta meg Schmittet (ami valószínű), akkor a leendő KE-nk "leszavazott" saját magára. :-)

Disclaimer: ezzel semmi baj nincs, mielőtt valaki nekem esik. Csak megjegyeztem.

panelburzsuj 2010.06.29. 17:26:17

@kamarti:

Két tagadhatatlanul forradalmi célra mindenképp alkalmasak az efféle kutatások/elemzések:

- a forradalmi öntudat és elszántság erősítésére (vulgo: önhergelésre)

- az összetartozástudat erősítésére (nyersebben: az elhajlásra hajlamosak könnyebb felismerésére és kigolyózására)

(Kizárt dolognak tartom, hogy a három tudós szerző ne látná át kristálytisztán, hogy milyen előképek nyomán pontosan mit csinál. Úgyhogy azt még csak megértem, hogy TG miért virágnyelven háborog, de azt nem, hogy a kommentelők miért ne ünnepelhetnék mega poraiból élemedett agitációs és propagandafelelősi hivatás reneszánszát.)

mizrolist 2010.06.29. 17:26:56

@Ordnassac: baj nincs vele, de elegánsnak sem mondanám.

kamarti 2010.06.29. 17:59:11

@panelburzsuj: oké, van hivatásos agitpropos (gubcsi), meg vannak mondjuk meggyőződéses agitproposok (magam részéről még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy a három úr mélyen hisz). de van ugye véleményszabadság is, legalábbis egyelőre (bár tudjuk, hogy ebesz ide vagy oda, dafke lesz médiaalkotmány), szóva az elhajlókat valamennyire óvatosan kell kezelni és győzködni, legalábbis egyelőre
de gondolom, abban bíznak, eljön az idő, enm is olyan sokára, hogy az embernek jól felfogott érdeke legyen nem elhajolni - akkor viszont kissé túlzott ez a vehemencia, ez a magas röpt

látszólag off, de nagyon is on: tegnap jótékonysági gálát rendeztek a bárka színházban az árvízi mentésben résztvevőknek. fővédnök szőcs géza, szervező a magyar teátrumi társaság, fellépnek a társaság tagszínházainak művészei. közvetíteni fogja a magyar tévé, biztos színvonalas műsor lesz, bár a szolnoki igazgató, balázs péter rendezte (újévi gáláját és bevezetőjét a tisztára söprő tavaszi szélről már láthattuk-hallhattuk januárban a duna tévén).
aki nem szakmabeli, talán nem tudja - bár egy-egy színházigazgatói kinevezés, pl. cseke péteré, balázs péteré vagy vasvári cibdoktor csabáé körüli "bonyodalmakról lehetett hallani itt-ott - , hogy ennek a másfél éve alakult "szakmai" társaságnak (szakmapolitikai javaslataikat közgyűlésükön egyenest halász jános szakpolitikusnak adták át májusban) csakis elkötelezett jobboldali entellektüelek által vezetett színházak, intézmények lehetnek a tagjai. Gondolom, a nem exponált jobbosok által vezetett színházak művészei nem elég jó magyarok, nem érdekli őket se az árvíz, se az árvízkárosultak, se az őket segítők, nem értek volna rá felutazni pestre így két évad közt és elmondani egy-egy verset. nyilván ezért nem is keresték meg őket ez ügyben. mármint hogy lássák a mihez tartást...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 18:03:26

@Várúr: pont most foglalták össze a világ működését: kuruc.info/r/9/62028/
A hely nem számít, a tartalomról várom véleményed :)

kamarti 2010.06.29. 18:09:49

azért kicsit azt is viccesnek tartom, hogy miközben van ez a nagy forradalom, melynek keretében leszámolunk a posztkommunistákkal és a posztkádáristákkal vagy kikkel, egy olyan plebejus köztársasági elnököt választunk, aki épp úgy "keresetkiegészített" - csak kicsit nagyobb volumenben (magyarul csempészett) - az átkosban, mint a szögvasat hazahordó hegesztő szakmunkás....

persze ha az ember eleggé tájékozott, azt is lehet látni, hogy lehet kihúzni ennek a fidesz felé irányuló "komcsizásnak" a méregfogát. olvassuk csak el, milyen szépen vall erről a "botlásról" (értsd: megélhetési párttagság, illetve állami feladatvállalás az átkosban) például az oktatási államtitkár:

"- És ön hogy lehetett annyira óvatlan a hetvenes években, hogy beállt az oktatási minisztériumba „amazokhoz” dolgozni?

- Szó sincs óvatlanságról. Megélhetési szempontból a felkínált állás akkori helyzetemben mentőöv volt. Fiatal koromból adódóan akkortájt még sem világnézeti, sem politikai kérdésekben nem voltam érett. Ma már mosolyogva, és némi nosztalgiával tekintek vissza akkori énemre. Teljesen kielégített az, hogy boldog házasságban élek, van két gyönyörű gyerekem, van mit ennünk és hol laknunk, és csodálatos nyarakat élünk át a Mátrában. Közéleti szempontból úgyszólván közömbös voltam, de ez bizonyára így volt elrendelve.

- Ahogyan nyilván a visszatérése is a gyökerekhez. Az hogy történt?

- Láttuk, ahogyan a kislányunk és vőlegénye értékalapra helyezik a párkapcsolatukat, és azt tanácsoltuk nekik, hogy Isten előtt kössenek házasságot. Menyegzőjük szinte misztikus pillanata bennünk is feltámasztotta a mélyen szunnyadó hitet. Ezután esküdtünk meg mi is templomban, a 25. házassági évfordulónkon. Gyermekeink voltak a tanúk. Akkor megéreztem, hazataláltam."

ez annyira... de annyira... hogy is mondjam... egyszerűen szép, nem?

papi65 2010.06.29. 18:12:28

@CSENDES: Bocsánat, igaza van: helyesen 2002 ill. 2006-ban.

panelburzsuj 2010.06.29. 18:18:35

@kamarti:

Nem tudom, milyen magas polcon ülsz, de azt gondolom, hogy egyelőre még nem vagy elég nagy elhajlónak. Tőled nem aktív hithűséget, legfeljebb kulizás&kussolást várnak el. (Magamat nem is mondom, én porszem vagyok.)

Pontosabban meg kell világítanom az ilyen irományok szerepét: az ilyen hitvallások szerepe az, hogy a potentátok egy viszonylag szűk (legfeljebb pár ezer fős) köre nyilvánosan, gyakran és határozottan elkötelezze magát mellette. A cél: a nyilvánvaló abszurditás melletti buzgó kiállás legyen olyan mértékű, ami már jelentősen megnehezíti a visszatérést a "hétköznapi" emberek világába.

Ősrégi technika ez, minden messianisztikus beütésű politikai szervezet megkerülhetelen fejlődési stációja.

Ordnassac 2010.06.29. 18:29:33

OFF

A vb első hosszabbítás utáni tizenegyesrúgása következik!

ON

kamarti 2010.06.29. 18:34:11

@panelburzsuj: én meg a polc.... kacagnom kell :)
oké, tegyük fel, hogy igazad van, és elsősorban a tiszteket akarják meggyőzni, illetve ideológiailag felkészíteni.
na de a közkatonákkal mi lesz? tényleg nem számít, mit gondol az elhajló (nem rájuk szavazó) és a közömbös (nem szavazó)? elég az az utolsó pár mondat a közösségvállaláshoz/meggyőzéshez, hogy mindannyian rendet, családot, egészséget meg adózási fegyelmet akarunk?

amúgy még egy adalék a Nagy Nemzeti Összefogáshoz: épp tegnap hallottam, hogy az eddig benyújtott törvényjavaslatok, illetve módosítások (olyan 50 körüli a számuk) közül eddig mindössze egy(!) jött a kormánytól, a többi egyéni képviselői indítvány - aminek nagy előnye, hogy ezekkel szemben semmilyen szinten nem elvárás az előzetes társadalmi-szakmai egyeztetés... igazuk lehet, hogy ezt kevesen tudják, és még kevesebbeket érdekel )főleg nyáron, amikor árvíz van meg focivébé is), és simán el lehet ütni azzal, h a többi (értsd: ellenzéki) képviselő előtt is nyitva a lehetőség, nehogy már baj legyen, hogy a képviselők dolgoznak...

kamarti 2010.06.29. 18:36:50

@Ordnassac: nem csak egyet rúgnak... :) amúgy egy misét megérne a fifa szereplése is a vébén, persze nem itt, bár nem biztos, hogy "uralkodás" és "uralkodás" közt nem lenne könnyedén párhuzam)

panelburzsuj 2010.06.29. 18:42:07

@kamarti:

A közkatonákat egyszerűbb szövegekre esketik fel.

Pl. ilyenekre:

"Pályámat – egyévi fizikai munka után - pedagógusi álláshiány miatt a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban kezdtem előadói majd főelőadói beosztásban, közben óraadóként tanítottam felsőoktatási intézményekben. 1981-ben sikerült gimnáziumi tanári állást kapnom, ahol igazgatóhelyettes lettem. Az iskolavezetés felé fordult az érdeklődésem. Az igazgatói beosztás elnyeréséhez ekkor szükséges volt párttagságot vállalni, ezt a kényszerű kompromisszumot megkötöttem, párttisztséget nem viseltem, 1988-ban kiléptem."

Ahogy elnézem, nem kell majd túl sokat keresgélnünk, hogy ilyen pedigrével bíró tisztekre akadjunk akár beosztottként, akár kérelmezőként, akár eljárás alá vont személyként. Aki PONTOSAN megérti egy ilyen szöveg szerepét és jelentést, az jól rá tud éreznia nemzeti együttműködés lényegére is, tehát logikus, hogy útai olajozottak lesznek.

kamarti 2010.06.29. 18:46:44

@panelburzsuj: közkatonán a konkrét rongyosokat értem. a gyalogokat. az istenadta népet. (akiknek nem biztos, hogy elég lesz (25 év késéssel) értékalapra helyezni a párkapcsolatukat...)

panelburzsuj 2010.06.29. 18:49:35

@panelburzsuj:

Hogy még egyértelműbb legyen a forradalmi győzelem mibenléte: a Gulyás Elemér Cserkészcsapat kiütötte a Pelikán József Úttörőcsapatot.

panelburzsuj 2010.06.29. 18:52:10

@kamarti:

kulizás & kussolás

DE ezt mintha már említettem volna.

-vadvirág- 2010.06.29. 19:08:33

független politológus nincs, csak olyan, aki függetlennek szeretne látszani (de nem az). A jelenlévők sem kivételek.

Valójában mi szükség ennyi politológusra?

kamarti 2010.06.29. 19:22:51

@panelburzsuj: igen, ezt értettem. csak azon értetlenkedem, hogy nem tartanak-e a disznók a meggyőzetlen (tehát nem meggyőződésből kulizó és kussoló) ludaktól? akik négyévente mégis csak szavazócédulára cserélhetik a szerszámokat. plusz ugye jöhet másik ideológus is, aki számít a ludak - tudatos vagy utólag körülírható - forradalmi hevületére.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 19:31:08

@kamarti: erre van a mézesmadzag :D Ludakról lévén szó, kukorica is van/lesz ráfűzve :DDD

Ordnassac 2010.06.29. 19:31:42

@-vadvirág-: úgy tűnik, hogy van igény rá.

Kérdés, hogy a független politológus/politikatudós fogalmát miképp értjük. Pártfüggetlen vagy értékfüggetlen? A kettő nem ugyanaz. Előbbi szerintem nagyon is van, utóbbi nincs. Sőt, továbbmegyek: hál'Istennek nincs. Hiszen hogy lehetne diskurzust folytatni enélkül? Tudom, hogy e "forradalmi" vagy "narancsuralmi" (megfelelő aláhúzandó) helyzetben a diskurzusnak és vitának van egy avítt jellege, holott szerintem kb. 70 éve hiányzik a magyar politikai kultúrából (ha nem több).

porfelhő 2010.06.29. 19:37:44

A cikk szerzői semmi ujat nem mondanak, mert a választások óta ezek a gondolatok hallhatók. Nemzeti egység, népakarat, gyülölet a szocik ellen, visszatekintés a multba. Tisztázni kellene a nép fogalmát, mert valakik azt a másik három pártot is beszavazták a parlamentbe. Mert most ugy néz ki a nép az aki a Fidesz mellett áll. Mig más országokban ragaszkodnak a végsőkig a demokratikus elvekhez itt most az megsemmisülni látszik. Én a forradalom szóval nem játszadoznék már ilyen mértékben. Mert az emberek között egyre jöbban erősödik a forradalmi hangulat. Azok között a rétegek között, akik valamiféle mást vártak, az életminőségük javulását, és erre utaló jelek nem igen vannak. Legalább is egyelőre. Milyen politológus az aki az egyik oldallal szemben ennyire elfogult? Én nem szitkozódok, de a szocik gyalázása helyett, azt kellene kimondani nincs mozgástér, tartani kell a hiánycélt, az IMF. teszi fel a pontot a jövő évi költségvetésre. és kész. A jobblétre még várni kell.
Ugy is fogalmazhatok, a cikk egy hangulatkeltő valami, hangulat pedig van az országban, kár még jobban fokozni.

panelburzsuj 2010.06.29. 19:39:25

@kamarti:

"Amíg van kenyér, s a disznó kövér, mondd, kit érdekel ..."

www.youtube.com/watch?v=IxfXAJ7HwkE

panelburzsuj 2010.06.29. 19:57:12

@Ordnassac:

Török Gábor kérdése ennél egyszerűbb, és mégis sokkal nehezebb.

Ő azon rágódik, fölvetheti-e munkahipotézisként: a politológusi pályán a pártfüggőség és az értékfüggőség összege egy konstans ...

Videofon 2010.06.29. 20:10:07

@kamarti:
"ez annyira... de annyira... hogy is mondjam... egyszerűen szép, nem?"
Hát igen. Patkánylyukban pátkánykisasszony a szépségkirálynő.

kamarti 2010.06.29. 20:12:07

@JR69: egyelőre inkább - ludakról lévén szó - a kényszertömést látom. kérdés, menyire (ön)tudatos állat a lúd... sziszeg-e, csíp-e netántán

kamarti 2010.06.29. 20:14:26

@panelburzsuj: na de kérem, a kopaszkutya nem a boldog átkosban/ról készült?.... mi köze lenne ennek az új világrendhez?! ezt kikérem... kikérem... nekik...

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:15:42

@kamarti: Mindegy, úgyis levágják...a májában van a pénz, csak azért tömik :)

Videofon 2010.06.29. 20:16:02

@porfelhő:
"Én nem szitkozódok, de a szocik gyalázása helyett, azt kellene kimondani nincs mozgástér, tartani kell a hiánycélt, az IMF. teszi fel a pontot a jövő évi költségvetésre. és kész. A jobblétre még várni kell. "
Ezt azért nem lehet kimondani, mert egyszerűen nem igaz. Az európai piacon a fejletlen magyar gazdaságnak korlátlanok a lehetőségei. Egyszerűen fejlődnie kell, versenyképességet, hatékonyságot kell növelnie. Ehhez azonban hiányzik a tehetség és a tudás a politikai elitbőll. És hiányzik az érdekeltség is, hiszen az európai piacon is életképes cégek majd hülyék lennének korrumpálni a megélhetési politikusokat.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:16:42

@kamarti: Mindegy, úgyis levágják...a májában van a pénz, csak azért tömik :)

kamarti 2010.06.29. 20:16:43

@kamarti: esetleg vannak-e (állat)jogvédők, akik szóvá teszik a kényszertömést, és legalább ideig-óráig bele(négy)mancsolnak a hagyományápolásba (vagy nagy népi hurrába)

kamarti 2010.06.29. 20:18:45

@kamarti: esetleg vannak-e (állat)jogvédők, akik legalább ideig-óráig bele(négy)mancsolnak a hagyományápolásba (avagy nagy népi hurrába)

kamarti 2010.06.29. 20:20:06

@JR69: magyar ember (lúd) májában sztem (sajnos) nem pénz van...

a kettőzésért meg bocs

ssi 2010.06.29. 20:29:13

@Ordnassac: @-vadvirág-:
én úgy képzelem el, ha valakinek elismerik a tudását, a meglátásait, s felkérik tanácsadásra, az attól lesz oldalfüggetlen, hogy a megrendelőnek nemcsak szépeket mond értékfüggetlenségét is feladva, hanem pont az értékközpontúság jegyében bírál, kritizál is, ha indokolt, sőt, a másik oldalt is elismeri, ha a téma, az ügy színvonalasabb megoldása ezt is megkívánja

kamarti 2010.06.29. 20:29:34

vajon a portugálok?
a spanyolok?
vagy megint a bírók?

ssi 2010.06.29. 20:39:12

Sziasztok! T.G.-től kaptunk ma egy játékot
Szavazzunk és a végén T.G. biztosan elárulja a helyes választ

A 4 mondat közül melyiket nem várjuk egy elemzőtől:

@manyike: tippjei:
1.
4.

várom válaszaitokat, mert érzem, ebből sokat fogok tanulni
(a 2. és a 3. nekem T.G., így látom, s így látom jónak)

török gábor 2010.06.29. 11:59:09
"... politikus azt mondja, hogy a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé. vajon az alábbiak közül melyiket nem várjuk egy elemzőtől?

1. megítélésem szerint ez a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé.
2. a politikus feltehetően azért nevezte csalamádénak a győzelmet, mert...
3. amikor a politikus csalamádénak nevezi a győzelmet, annyiban igaza van, hogy...
4. megítélésem szerint ez a választási győzelem leginkább egy uborkához hasonlítható. "

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:46:01

@kamarti: Mindegy, úgyis levágják...a májában van a pénz, csak azért tömik :)

nyünyüge 2010.06.29. 20:49:43

Próbálom ízlelgetni magamban ezt a NER dolgot, mert az idézett dolgozatokból egyértelmű, hogy ez tök komoly. Mondhatni vérre megy.
Végülis a Népfront reinkarnációja. Mindenki benne lehet, aki nem ellenség. Hogy ki az ellenség, azt meg a Párt mondja meg.
Kíváncsian várom, mikortól lesznek NER félórák az állami munkahelyeken.

Ordnassac 2010.06.29. 20:51:03

@manyike: az 1. mondatot biztos nem. A 2. és a 3. mondat kezdésnek jó, de a folytatásban az 1. mondat szintjére is süllyedhet. Pl. "A politikus feltehetően azért nevezte csalamádénak a győzelmet, mert a csalamádén kívül nincs más." Másik példa: "Amikor a politikus csalamádénak nevezi a győzelmet, annyiban igaza van, hogy nem uborka és nem savanyúkáposzta", majd elismétli a politikusi érvelést. A 4. mondat elsőre nagyon is -1. mondatra hajaz.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:53:32

@kamarti: Mindegy mennyit kapnak érte, levágják a libát és eladják a máját. Ha másra nem, kamatra elég lesz. Egyszer :)

kamarti 2010.06.29. 20:58:52

@manyike: nekem például mind belefér. tőlem uborkázhat vagy csalamádézhat, akkor is, ha egy másik párt is uborkázik vagy csalamádézik - ha nem mindig, kötelességszerűen fújják ugyanazt mint egy-egy adott párt, illetve ha az ideológiánál valamivel todományosabb az alátámasztás az uborka vagy a csalamádé mellett

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.06.29. 20:59:00

@tölgyes:
Én jól értelmezem a valós helyzetet: a tockos a bábu ficánkolásának szólt. Megrángatták a zsinórokat, hogy jól mozogjon. Ennyi történt, nem kell beleképzelni semmi különöset.
A forradalmi hangulat kicsit fejébe szállt az új vezetésnek és máris azt hitték, azt csinálnak, amit akarnak. Hát helyre rakták őket :)
Hogy ki mit qrt el, azt meg ne firtassuk. Lehet nem is elqrás volt... ez volt a feladat (ha minden rendben van mindenhol, kinek adnak kölcsön?).

kamarti 2010.06.29. 21:04:34

@nyünyüge: néhány poszttal ezelőtt már én is előhozakodtam a HNF-fel, hazafias is, harcias is, meg khm egységes is volt az is. és jó sokáig kitartott...

Kelecse 2010.06.29. 21:14:00

Megérkeztem Biszku elvtitől. Várom mikor fejezi be a NER kormánya a rendszerváltást!

porfelhő 2010.06.29. 21:14:43

@Videofon: Biztosann szélesebb látókörü vagy mint én, vagy éppen szakember. Elfogadom az érvelésedet. Én a mondanivalómat ugy értettem, nem szidom Fideszt, és most inkább az uszitás helyett azt kellene kimondani amit idéztél a mondanivalómból. Nyilván a jövő utja az amit Te irsz. Miért szerinted van mozgástér, ezt a választások előtt is tudni lehetett, nem kellett hozzá politikusnak lenni.

nyünyüge 2010.06.29. 21:20:39

Az index-es képek kapcsán: az igazi plebejus Tarlós István, nyakkendő nélkül jelent meg a KE választáson.

kamarti 2010.06.29. 21:37:08

@nyünyüge: hm. akkor mostantól a plebejus szó is szitokszó lett? (am. illetlen, prosztó?)

én egyébként vigyáznék a plebejusozással, már ha történelem tanítómestert nézem...

ssi 2010.06.29. 21:48:30

Századvég írásai mikor jelentek meg? Néhány oldalt hogy tud 3 szerző is jegyezni?

Aki nem olvas ilyen típusú írásokat, az is tisztában van azzal, hogy léteznek. Felmerül, hogy a korábban semlegesnek ismert politológusok miért álltak be ezen írok közé, s ártanak-e azon keveseknek, akik a másik oldalra se akarnak?

Egzisztenciális okok szóba jöhetnek-e?

Az írások megszületésének egyik fő oka számomra a 8 évi MSZP-szoci-komcsi ellenes hang fenntartása (igaz, nagyon sok probléma volt a 8 év alatt; de a teljes baloldalt, vagy szocikat nem kellene megsemmisítésre ítélni )

Kormány büszke a győzelmére, s büszke mostani gyors tempójára is - bár a tartalom miatt sok a másként gondolkodó. Ha más ország szisztémája szerint lenne a mi választási rendszerünk, az elért szavazatszámok milyen %-os eredménnyel jártak volna?

Kíváncsi vagyok: az őszi Ö.V.-ok eredményeire, a következő akciótervekre, a gazdaság mutatószámainak alakulására, a további kormányintézkedésekre, a közhangulat ingadozásaira, az ellenzéki pártok arculatépítéseire stb. - lehet, hogy ezek egyben magyarázatok is lesznek sok kérdésre

Diocles 2010.06.29. 21:48:41

off

hazaérek, és mit látok?

Magyar Nemzet
Közel négymilliárd forintos tőkével egy olyan új televíziót hozna létre az előző kormány delegáltjaiból álló Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, amely hivatalosan a hazai turizmust népszerűsítené, de egyes elképzelések szerint egy baloldali hírtelevízió alapját képezné. Az igazgatóság elnöke Bárdos András lenne.
www.mno.hu/portal/721777

Van itt pénz, kérem, van itt pénz...

Ordnassac 2010.06.29. 21:53:43

@Diocles: Bárdos azóta már cáfolta. Aztán, hogy mi igaz belőle, más kérdés.

Diocles 2010.06.29. 21:56:16

@Ordnassac:
azt cáfolta, h hírtévé lesz (mondjuk Bárdos szavára nem sokat adnék), azt nem, h lesz ilyen tévé.

szóval totál kiakadtam, most gondolj bele, NÉGYMILLIÁRD forintot szórnak ki erre, amikor pölö a tűzijáték 200 milliójával már hetek óta szórakoznak.

nincs mód arra, h elcsapják a kurátorokat?
vagy - félve kérdezem - ez le van zsírozva 70/30 módra?

Ordnassac 2010.06.29. 22:00:29

@Diocles: a hírtelevíziós dologra gondoltam én is.

Kérdés, hogy a mostani kormány mit szól ehhez. Amennyiben semmit, akkor tényleg magyar Travel Channel lesz vagy mégis van valami háttérmegállapodás.

ssi 2010.06.29. 22:00:38

MINDENKIT SZERETTEL VÁRUNK!
"török gábor 2010.06.29. 11:59:09
"... politikus azt mondja, hogy a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé. vajon az alábbiak közül melyiket NEM!! várjuk egy elemzőtől?
1. megítélésem szerint ez a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé.
2. a politikus feltehetően azért nevezte csalamádénak a győzelmet, mert...
3. amikor a politikus csalamádénak nevezi a győzelmet, annyiban igaza van, hogy...
4. megítélésem szerint ez a választási győzelem leginkább egy uborkához hasonlítható. "

@porfelhő: 2., 4.
@kamarti: 1., 2., 3., 4., ha nem mindig, kötelességszerűen fújják ugyanazt mint egy-egy adott párt,
@Ordnassac: 2., 3., kezdésnek jó, 4. mondat elsőre nagyon is -1. mondatra hajaz.
@manyike: 1., 4., (2., 3., nekem maga T.G.)

Diocles 2010.06.29. 22:05:38

@Ordnassac:
sokat elmondana a Fideszről, ha az orruk előtt le tudnának nyúlni NÉGYMILLIÁRDOT egy balos hírtévére.

Ha másért nem, ilyenkor azért jó, ha van a Jobbik, és a körmükre néz.
Ez rablás fényes nappal.

Ordnassac 2010.06.29. 22:06:03

@Diocles: ahogy elnézem, a kurátorok elsősorban szakszervezeti emberek. Van a Ligától és a Munkástanácsoktól is ember a kuratóriumban (utóbbiból épp Palkovics Imre).

www.mnua.hu/kuratorium.php

kamarti 2010.06.29. 22:10:46

@manyike: a kérdés az, hogy melyiket NEM várjuk a politológustól. én azt válaszoltam, mindegyiket mondhatják, ha... (tehát nem mindet választottam, hanem egyiket sem)

Diocles 2010.06.29. 22:15:52

@Ordnassac:
mondjuk nem ez volna az első "csínytevésük", tavaly év végén lehetett olvasni arról, h az ATV-t megdobták potom egymilliárdos reklámszerződéssel...

Miért nem váltja le őket az új kormány? Vagy nem lehet őket leváltani?
(hogy ott van Palkovics dísznek, az nem sokat szoroz, általában minden ilyen mutyitestületbe beraknak egy díszjobbost, a BKV-felügyelőbizottságban is ott volt Vitézy, aztán amikor borult minden, akkor lehetett rámutogatni...)

kamarti 2010.06.29. 22:16:47

@Diocles: azért én arra is felfigyelnék, ha már, hogy
-tegnapi hír: ebesz (és egyéb) tiltakozás ide vagy oda, mégis lesz médialakotmány
- mai hír a pártlapban: baloldali hírtévé veszély, bárdossal súlyosbítva
érdekes, ha kártyás lennék, ez lenne a kontra-rekontra?

(ami még vicces: "A lap birtokába került - és az üdülési alapítvány előző kormánydelegáltjaiból álló kuratóriuma által megvitatott - határozati" - tehát ballib delegáltak szivárogtatnak a jobbos pártlapnak? érdekes, akár honnan nézem...)

Ordnassac 2010.06.29. 22:16:52

@Diocles: mennyibe került a Hír TV beindítása? Csak érdeklődés.

ssi 2010.06.29. 22:20:21

@kamarti: bocsi, javítom

Tippek T.G. kérdésére
@porfelhő: 2., 4.
@kamarti: egyik sem , ha nem mindig, kötelességszerűen fújják ugyanazt mint egy-egy adott párt,
@Ordnassac: 2., 3., kezdésnek jó, 4. mondat elsőre nagyon is -1. mondatra hajaz.
@manyike: 1., 4., (2., 3., nekem maga T.G.)

Ordnassac 2010.06.29. 22:25:06

@Diocles: alapítvány esetében azért felmerül több kérdés is:

1. Ki az alapító (vagy kinél vannak az alapítói jogok)? Ő tudja lecserélni a kuratóriumot bizonyos korlátok között. Ez az alapító egyetlen komoly beleszólási lehetősége az alapítvány megalakulása után.

2. Mi van az alapító okiratban? Abban szerepel-e, hogy kik jelölhetnek a kuratóriumba tagokat.

Nem egy egyszerű cégről van szó. Az alapítvány speciális. Lásd www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=95900004.TV <--- 74/A.-74/F. §§

Diocles 2010.06.29. 22:25:44

@Ordnassac:
állítólag kábé 200 millió volt az indulás.

nyünyüge 2010.06.29. 22:28:10

@manyike:
www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/az-ideologiak-vege-a-nemzeti-egyuttmukodes-rendszere-283.html

június 1. az egyik dátuma, pl.
Amúgy tanulságos az egész honlap, ezekután nem kérdés, hogy a tudományos vagy a politika elkötelezettség uralja a Századvéget.

Valaki emlegetett ma egy képletet, amiben a politológus szakmai és politikai elkötelezettsége voltak a változók. Szerintem abból a képletből kimaradt néhány fontos paraméter, ami korrigálja ezek arányát.

Diocles 2010.06.29. 22:29:29

@kamarti:
1. ott van Palkovics is, mint díszjobbos
2. megjátszottak korábban hasonló dolgokat, lásd az ATV-nek odadobott reklámszerződés
3. Bárdos, mint közismert gyurcsányista (hányszor is vacsorázik együtt egy héten a két házaspár?), minimum nem szerencsés, ha valóban össznemzeti turisztikai tévék akarnak.
balos hírtévé beindítására annál inkább.

nyünyüge 2010.06.29. 22:31:51

"... politikus azt mondja, hogy a választási győzelem olyan volt, mint egy csalamádé. vajon az alábbiak közül melyiket NEM!! várjuk egy elemzőtől?

1 !

Ordnassac 2010.06.29. 22:35:02

@Diocles: csak azért kérdezem, hogy kb. mennyi kell egy tévéhez. Nem vagyok szakértő ebben. Kérdés, hogy inflációval növelt értékben ez ma mennyit jelent? (Más kérdés, hogy valóban ennyi volt-e az összeg, de most vegyük alapnak ezt a 200 milliót.)

porfelhő 2010.06.29. 22:48:31

@manyike: Nem tudom meg kell indokolni?
2. azért nevezte a politikus csalamádénak a győzelmet, mert vegyes volt a szavazótábor, egy részük az igéreteket követte.

3. Lereszelik a szavazókat és mehetnek a sózóba.

Most akkortá nevetek magamon, biztosan nagy hülyeséget irtam.

kamarti 2010.06.29. 22:49:31

@Diocles: a honlapon fent van az alapító okirata az Alapítványnak. a teljes vagyona valamivel 4 milliárd, ingatlanokban és vagyoni jogokban nagyrészt
a kuratóriumot az alapítók kérték fel, határozatlan időre: 6 tagot a kormány, 6 tagot az aláíró szakszervezetek, összesen 7 tömörülés, köztük a "díszjobbosod" is (aki kurátorságát is aláírta), meg a közismert gyurcsányista (?) gaskó. van szmsz-ük, tanulmányozható, meg felügyelő bizottságuk is.

amúgy nem hiszem, hogy bárdos attól lenne rossz újságíró, mert együtt vacsorázott gyurcsánnyal. mint ahogy ómolnár meg nem lesz jó attól, hogy orbánnal eszik vagy pálinkázik. persze lehet a hangulatot kelteni, meg előfeltételezni, hogy biztos balos hírtévé lesz, meg biztos majd ott fúrja az országot meg orbánt a szoclib bértollnokok serege.
azt már csak halkan kérdem, hogy ilyenkor hol van az az utóbbi hónapban százszor elhangzott kérés, hogy "még el se kezdtek dolgozni, már bírálják szegény fideszes kormányt, adjunk időt". másoknak ez a türelem nem jár? már ha ne adj isten tényleg csinálnának egy turisztikai tévét (amelyik majd hol és hogy sugároz? kitől kap jogot, hol lesz látható? gondolom, szalai annamaritól, nem? akkor meg mi ez az izgalom?)

kamarti 2010.06.29. 22:53:57

szíjjártó most mondja, hogy a NER-t építő fidesz tekintettel van baloldali támogatói elvárásaira, ezért kérte fel péel pozsgayt alkotmányozni....
aztán meg jön a pesti főpolgármester-jelölt, aki nem plebejus, hanem kályhafűtő vagy miylen politikát kíván folytatni, meghallgatom, hogy politizál egy jó mesterember

porfelhő 2010.06.29. 22:55:17

@Ordnassac: Azt figyelem, hogy Te mit irtál a játékra. ? de nem látom. még most is magamon nevetek. Irjál már rá valamit, sokkal okosabb vagy mint én.

Diocles 2010.06.29. 22:56:27

@kamarti:
az nem jelent semmit, h löktek Gaskónak is egy stallumot (Vitézy is fb-tag volt a BKV-nál, úgy tojtak rá, ahogy nem szégyellték)

Bárdos nyilván jó újságíró, ahogyan Bayer Zsolt is jól ír, kérdés, h ilyen megosztó személyiségeket kell-e egy "össznemzeti" projekt élére állítani.

panelburzsuj 2010.06.29. 22:57:53

@nyünyüge:

TG dilemmájának leeggyszerűsítésre mondtam egy olyat, hogy induljunk ki abból: a politológus pártelkötelezettségének és értékelkötelezettségének összege állandó.

Nem fejtettem ki, de:

- ez az állandó mindenkinél más-és más abszolút értékű (A három kipécézett esetében magas, hiszen TG elismeréssel szól a képességeikről)

- az alapképlet annyit mond, hogy minél több szállal elkötelezi magát valaki egyetlen párt mellett, annál kevésbé tud másféle értékek "hiteles képviselőjeként" fellépni

Ha valakinek van kedve, beépíthet akárhány finomító, súlyozó tényezőt, de előbb praktikus a lecsupaszított változatról alaposabban eltöprengeni.

Hangsúlyozom: egyelőre munkahipotézisként.

Diocles 2010.06.29. 22:58:08

@Ordnassac:

tehát kiszerveztek maguknak X milliárdot, aztán úgy osztogatják a haveroknak, ahogyan nem szégyellik? jó móka!
a kormány tudja zárolni a pénzt? hűtlen kezelés bejátszhat?

nyünyüge 2010.06.29. 23:00:28

@nyünyüge:
Amúgy ezt a Századvég honlapot nézegetvén, mely oldal bizonyára évek óta ilyen tartalmú, csak én sohasem jártam arra - , úgyhogy erről portálról az jut eszembe, hogy értelmiségünk miként gondolja (gondolta a választások előtt is), hogy EZ IGY JÓ.
Megjegyzem az MTA honlapján is nagyon rég jártam, nem tudom mi folyik ott társadalomtudományi kutatások címszavak alatt.
Lehet hogy én vagyok elvarázsolva.

kamarti 2010.06.29. 23:00:37

polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=62897
szíjjártó nem cáfolta, de persze még nem időszerű személyi kérdésekről beszélni

bocs, és Tarlós nem kályhafűtő, hanem kazánfűtő - és ő sem tudja, milyen csontvázakat talál majd a fővárosi szekrényekben, bár profi vározüzemeltető (és a tévébe kötött nyakkendőt és a sokszínű kultúrát - külön kiemelve a szigetet - megtartja)

Ordnassac 2010.06.29. 23:02:40

Csak úgy érdekességképpen néztem, hogy kik jöhetnek esetleg szóba Schmitt helyére ogy. képviselőként.

Esetleg hazahoznak egy EP-képviselőt (sok értelme nem biztos, hogy van), de az országos listán szerepel Debrecen egyik alpolgármestere, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Vonza András volt agrárminiszter, Szalay Péter és a Kisgazda Polgári Egyesület budapesti(!) elnöke is.

Ordnassac 2010.06.29. 23:03:42

@nyünyüge: az MTA honlapja nemrég esett át egy alapos átalakításon.

Ordnassac 2010.06.29. 23:05:54

@Diocles: a gazdasági bűncselekmények mentek mindig a legrosszabbul büntetőjogból, szóval ebben nem merek még félig biztosat sem állítani.

nyünyüge 2010.06.29. 23:07:42

@manyike:
Összefoglalva,tippek T.G. csalamádés kérdésére

@porfelhő: 2., 4.
@kamarti: egyik sem , ha nem mindig, kötelességszerűen fújják ugyanazt mint egy-egy adott párt,
@Ordnassac: 2., 3., kezdésnek jó, 4. mondat elsőre nagyon is -1. mondatra hajaz.
@manyike: 1., 4., (2., 3., nekem maga T.G.)
@nyünyüge: 1

kamarti 2010.06.29. 23:09:41

@Diocles: azért bárdost meg bayert egy lapon emlegetni... vagy bárdossal más baj is van, mint hogy kivel vacsorál? (ami egyébként a magánügye)
és még egyszer kérdezem: mégis hogyan és kiknek sugároznának? ki engedélyezné? vagy olyan ügyesek, hogy csinálnak egy tilost vagy egy szabadeurópát a balaton parton egy barkasból? ne vicceljünk már

ez a diszjobbozás nem valami meggyőző, az az fb-tag, akire tojni lehet és mellette milliárdokat sikítani, nem állja meg a helyét, szakmailag vagy emberileg alkalmatlan fb tagságra. ennyi.

és tényleg: mi ez az előre izgulás? majd kritizáljunk, ha már működnek és fúrnak. nem? vicces ez a feltételezésekre ugrándozás

és most elhajlok. jó éjt mindenkinek!

panelburzsuj 2010.06.29. 23:11:18

@panelburzsuj:

(És annyit hozzá, hogy a "nem lehet egyszerre két urat szolgálni" azért nem egy újmódi innováció, csak vannak bizonyos miliők, amelyekben könnyebb beépíteni az egyén gondolkodásának alapfelszerelésébe. Az új kormány látványosan igyeksziok az efféle miliőket "helyzetbe hozni", ám itt máris megint saját farkába harap a - konstans ... )

Diocles 2010.06.29. 23:21:07

@kamarti:
ami Bayer a balon, az Bárdos a jobbon.
lehetne még embereket említeni, a lényeg, h létrejött az a "tábortekintélynek" nevezett újságíró-, politikus-, politológus- és egyéb típus, amely szélsőségesen megosztó. Vörös posztó.

Bárdossal nem az a baj, h Gyurcsánnyal vacsorált (Navracsics is megtette ugyanezt), hanem az, h a Gyurcsány-korszak emblematikus figurájaként tolta Gyurcsány szekerét.
A TV2 is közismerten azért rúgta ki, mert milliószor kikacsintott a képernyő mögül, és ezt a ballasztot közelgő hatalomváltás miatt nem akarták bevállalni.

az a baj, h a haverjaidnak nyolc évük volt a bizonyításra, tehát nem légből kapott az előítéletem, h ez is csupán egy újabb hatalmas pénzlenyúlás, mellesleg az ATVnek dobott egymilliárdos reklámszerződés sem ad okot túl sok optimizmusra.
persze akinek jut ebből a szajréból, az nyilván másképp látja.

kamarti 2010.06.29. 23:25:08

jaj, ezt még nem hagyhatom ki:
"Június 29-e, Péter-Pál napja az egyik leggyakoribb időpontja az aratás kezdetének. Kevés népszokás fűződik a naphoz, az aratás vagy más néven a takarás befejezését sokkal jelentősebb eseményként tartották számon. Péter-Pálkor a Dunántúlon a gazda kezdte meg jelképesen a betakarítást, a Csallóközben pedig gyümölcsevési tilalom lépett érvénybe.

Az aratás hagyományos eszköze a sarló volt, amelyet csak a 19. század végén váltott fel a kasza. A két aratószerszám egészen más munkamegosztást igényelt: sarlóval a nők és a férfiak egyaránt kivették részüket a munkából, erre utal a három nappal később ünnepelt Sarlós Boldogasszony ünnepe is. Napjainkban hagyományőrző rendezvények elevenítik fel a sarlós és a kaszás aratást, és eleinkkel ellentétben aratóbálokat is rendeznek június végén, július elején."

kamarti 2010.06.29. 23:32:08

@Diocles: sose voltam olyan helyen, ahol szajré jutna, ezt kikérem magamnak. meg a haverozást is.

és azért a kikacsintás, meg bayer elmefuttaásai szóban és írásban (nem elírás) mégse ugyanaz. de azt én is látom, hogy a tv2 már a választások előtt látványosan és mindenkinél hosszabb ideig nyalta a várhatóan hatalomra kerülők seggét (ld a 2. forduló előtti utolsó nem kampánycsendes éjszaka OV-interjúja, 23.20-23,55 között, kampányzárás címszó alatt). sztem normáliséknál ez a vörös posztó - már amennyiben a tv2 péel nem párttévé. de igazad van, kondor katit (akire én még emlékszem szakmailag megkérdőjelezhetetlen idejéből is) újra a rádióba!

az ilyen reklámszerződéses dologgal meg nem dobálóznék (link?), főleg egy olyan héten, amikor levelező gubcsi kormány pr munkahelyet kap.

és tényleg jó éjt. még neked is.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.29. 23:50:18

@László56: "Hatvan év elszegényedés után..."

Tessék már elolvasni József Attilának a (60-évnél jócskán régebbi) szegénységet bemutató verseit!
20 éve ezen dolgozunk keményen, hogy újra ODA jussunk...
Már nem sok hiányzik hozzá.

ssi 2010.06.30. 05:30:12

@Diocles:
egyszerű tévénézőként fogalmam sincs ilyen belső infókról, mint pl. Gy.F. és Bárdos A.

amúgy milyennek kell lenni egy kapcsolatnak politikus és média személyiség között, hogy utólag valami politikai fennhangot ne kapjon? Vagy ez már mindig benne van a levegőben, sikk ezzel foglalkozni, kivédhetetlen?

@Ordnassac:
Kövér ellenezte S.P.-t, meg mások is, de ismét O.V. elképzelése győz
Érdekes lesz figyelni, hogy meddig lesz így
Hogyan csinálná a Fidesz-KDNP ellenkező esetben? - néhány frontember éjjel-nappal S.P. alkalmatlanságát szajkózná és minden apró bakijára jó hangosan lecsapna a médiában? Megteszi-e ezt az ellenzék?

ssi 2010.06.30. 06:09:01

203. Ugyanarra gondolnak?

1., 2., 3., 4.,????

Kedves T.G.! Mi a helyes megoldás? Köszönjük

porfelhő 2010.06.30. 08:02:12

@Ordnassac: Köszönöm szépen. látom már ,

Narancshámozó 2010.06.30. 08:35:25

végre egy kreatív „elemzői” vélemény a jobboldalról - lelki forradalomnak nevezni a lelki terrorral megszerzett kétharmados többséget (!) nos, ez már igazi jövőbemutató propagandaszöveg nem csak szimpla arcpirító pofátlanság.
süti beállítások módosítása