Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:14

Bár az önkormányzati választás – ha lehet egyáltalán fokozni - az áprilisi parlamenti voksolásnál is lefutottabbnak látszik, a pártok önmagukhoz képest azért okozhatnak meglepetéseket. Most éppen az LMP nehézségeivel van tele a sajtó, az Index egyenesen készülő buktáról értekezik. Amikor a pártnak tavasszal az ország több mint felében sikerült jelöltet állítania, a megszólalók többsége – velem együtt - sikerről beszélt. Ha most nem lesz indulójuk a főpolgármesteri posztért, továbbá a budapesti kerületekben és a nagyvárosokban is erősen foghíjas lesz az LMP-s tábor, azt feltehetően mindenki óriási kudarcként írja majd le.

(Fotó: flickr.com)

Ha az LMP-s problémák okait keressük, nem feledkezhetünk meg két kötelezően említendő elemről: a módosított (nehezített) jelölési feltételekről és a fiatal párt logisztikai-szervezési fejletlenségéről. Miközben tavaly nyáron az európai parlamenti választáson az induláshoz elegendő volt 20 ezer támogató országosan, most a fővárosban közel 28 ezer ajánlás kell ahhoz, hogy Jávor Benedek neve felkerülhessen a szavazólapokra. Tanulságos, hogy miközben a történetének legnagyobb válságát élő MSZP meglepően könnyen teljesíti ezt a szervezési feladatot, az elméletileg éppen felszálló ágban lévő LMP küszködik.

A külső körülmények és az adottságok mellett azonban más oka is lehet annak, ha az LMP számára kudarcot hoz az októberi választás. A párt megítélésem szerint akklimatizációs és stratégiai kihívásokkal küzd: egyelőre képtelen a parlamenti politizálásnak megfelelő módon, üzemszerűen működni, nem pontosan érti lehetőségeit, és láthatóan fél attól, hogy világos döntéseket hozzon. Az LMP a kormányváltás óta kihasználatlanul hagyta azt a lehetőséget, hogy a rá irányuló figyelemnek köszönhetően széles körben tegye egyértelművé politikáját, nem volt ereje, akarata vagy bátorsága elköteleződni valamilyen stratégia mellett, ezért aztán nem is adhatott érthető válaszokat a szavazóknak arról, hogy miért kellene támogatniuk a pártot. (Miközben ez a "homályosság" hasznos volt a tavaszi kampányban, mert megadta mindenkinek a lehetőséget, hogy bármit belelásson az akkor még alapvetően ismeretlen pártba, ma már részben tarthatatlan, részben ártalmas.)

Az LMP előtt számos lehetőség állt a kormányváltáskor. Lehetett volna olyan politikai erő, amely nem foglalkozik a jobb- és baloldalt elválasztó kérdésekkel, hanem minden erejét egy új, a materiális és a posztmateriális pártokat elválasztó strukturáló dimenzió lassú megszilárdítására és megerősítésére koncentrálja (ökopárt).  Vagy lehetett volna egy ennél ambiciózusabb terve, amely arra irányul, hogy tudatos építkezéssel, ha kell a baloldali pártokkal való eseti együttműködéssel és a szavazóik okos átszoktatásával, a következő választásra a Fidesz váltópártjává nője ki magát (új baloldali párt). De akár dönthetett volna úgy is, hogy az MSZP-től és a Fidesztől egyforma távolságot tartva, de konstruktív ellenzékként viselkedve, megteremti annak lehetőségét, hogy a kormányzó Fidesz potenciális partnere lehessen a jövőben (centrumpárt).

Ezek a stratégiai alternatívák az egyes helyzetekben egészen különböző politikai válaszokat indokoltak volna. Mit tett ehelyett az LMP? Azt, hogy nem választott. Olykor így reagált, máskor úgy. Megszólalásait nem fűzte fel egy vezérfonalra, politikájában a kényszeres reakciókon túl csak az esetlegesség dominált. Sem ilyen, sem olyan, vagyis leginkább semmilyen párt képét mutatta.

Most, hogy nyilvánosságra kerültek az LMP jelöltállítási gondjai, a pártnak szinte már csak rossz és rosszabb opciói maradtak. Nem hiszem, hogy részleteznem kellene, miért lenne számukra súlyos, ha elbuknának a nulladik fordulóban, s annyi elhatárolódás után potenciális budapesti szavazóiknak csak Tarlós István és Horváth Csaba maradna. De ellenkező esetben sem lesz már minden fenékig tejfel: ha Jávor Benedek a hátralévő pár napban mégis csodát tesz, nem lesz könnyű eloszlatniuk a gyanút, hogy a szükséges számú szelvényeket nem a szél fújta be a pártszékházba.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr392260417

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Élőben az irodából! 2010.08.31. 19:45:40

Nem találod a leadóhelyeinket? Bizonytalan vagy? Kérdeznél? Választ vársz? Akkor itt a lehetőség, hogy kérdezz, és élőben válaszolunk! Kérdéseidet itt a blogon hozzászólásként, a Facebookon kommentként, vagy a twitteren a @lehet_mas-ra küldött üzenette...

Trackback: Sumákol az LMP a kopogtatóvásárlásról 2010.08.31. 10:46:53

Tegnap írtunk arról a felvételről, amelyen hallható, hogy az LMP jelöltje ajánlószelvényt vásárol. Az LMP-s elismerte, hogy az ő beszélt az ő saját pártflottás telefonján, de azt mondta, hogy nem jelölt és csak tesztelni akarta, hogy van-e erre jelentk...

Trackback: A Kétfarkú Kutya Párttól lejmol kopogtatót az LMP? 2010.08.31. 10:44:19

Az az érzésem, hogy LMP egyre inkább a késő MDF-re hasonlít. Legalábbis ott láttunk hasonló jelöltállítási és kopogtatógyűjtési nehézségeket.  Persze, ha az LMP-nek fél éve még 10 aktivistája volt a második legnagyobb fővárosi kerületben, akkor ne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

colonel pondró 2010.08.31. 17:51:42

@genyamagyar: Höhh.Öszödi beszéd? Az mi volt ha nem hazugság?

dzsaszper 2010.08.31. 17:52:25

@elendem: szabad megkérdezni, hogy az ország hány településére van meg a program és publikusan elérhető, és hány településére nincs meg vagy még nem érhető el publikusan?

Amúgy meg a helyi csapatok párhuzamosan is tudnák írni a saját programjaikat, és akkor mindenütt kész lehetne...

csak ezeket ne 2010.08.31. 17:52:54

De jo, hogy TG nem tanacsado az LMP-nel! Egyszeruen keptelen felulemelkedni ezen a "minden part hangoztasson demagog lozungokat minden media szereplesben, mert abbol ert csak a nep" tipusu gondolkodasmodjan. Az LMP az egyetlen part M.o-n akinek 1) van programja, 2) nyilvanossagra is hozza azt, 3) szuk lehetosegeihez merten meg is probal valositani belole dolgokat. Akinek ez nem eleg egyertelmu, az nezesse meg magat a csaladi orvossal. Mondjuk en vagyok a hulye hogy olvasom a blogjat. Azt hiszem, ezt a hibamat ki is javitom.

dzsaszper 2010.08.31. 17:54:01

@elendem: ha a budapesti programra céloz, nem olvastam mert nem vagyok budapesti. Ha az lmp csak Budapestben akar gondolkozni, akkor jobb, ha 2014-re megcélozza a 20% támogatottságot Budapesten, hogy meglegyen az országos 5%!

dzsaszper 2010.08.31. 17:54:42

@csak ezeket ne: akkor mutasd meg a debreceni lmp programot. Utána mondok még pár más települést.

colonel pondró 2010.08.31. 17:55:21

@colonel pondró: Illetve ami ott kiderült és ami közvetlen kirobbantója volt a békés és a sajnos néhányak által vandalizmusba átmenő tüntetéseknek. És így van. Nemszelektív volt a rendőri intézkedés. Vertek boldog-boldogtalant, tüntetőt és hazajutni akarót egyaránt a demokratikus erők. Ezt ugye nem gondoltad komolyan.

dzsaszper 2010.08.31. 17:56:16

@Bambano: törvénytelenül spammelő? a kommentekre gondolsz? Azokról honnan tudod, hogy valóban lmp-s forrásból származnak, és nem más párt aktivistái járatják le az lmp-t rafinált módon?

bigapples 2010.08.31. 18:00:14

@Diocles: Ezekhez az átvételekhez idő kell. 94 után sok ténylegesen jobboldali gondolkodású SZDSZ-s helyi politikus, polgármester fordított hátat az utódpárttal szövetkező SZDSZ-nek, hogy aztán pár év független polgármesterség után lépjenek be a Fideszbe. Mindenesetre az LMP-nek nagyon erősen szűrnie kell az ilyen jelentkezőket, nehogy a Mesterházy féle "üzletemberek" is benyomuljanak a pártba.

Tell Vilmos 2010.08.31. 18:00:50

Az LMP tavasszal egy nagy űrbe hasított bele. Eltűnt a szadesz és a vörösök is mélyrepülésben voltak. Egy csomó embernek eleve szimpatikus volt az a szlogen, hogy lehet más a politika. Pláne, hogy a párt neve is ez. Mára kiderült, hogy gyakorlatilag egy gittegylet. Persze lehet azon vitatkozni, hogy egy kicsit más elvi alapokon liberális mint a szadesz, de a lényeg az, hogy ma Magyarországon a liberális szó egy szitokszó lett és nagyon negatív, pejoratív felhangja van. Egy jó ideig csak árnyékra fog futni aki nyíltan felvállalja a klasszikus liberális eszméket. Ilyenek például az állampolgári és kisebbségi jogok. Ez utóbbival nehéz mit kezdeni, hiszen gyakorlatilag a magyarok többsége élt-él kisebbségben a saját hazájában. Ezt mélyebben nem fejteném ki, értse mindenki úgy ahogy akarja.
Változatlanul azt mondom, hogy a magyar politikai palettáról baromira hiányzik egy nemzeti liberális párt és egy parasztságot vagy inkább úgy mondanám, hogy a mezőgazdaságból élőket képviselő párt. Az FKGP egészen jól működött a rendszerváltás hajnalán míg el nem foglalta a "félnótás barátunk".

Üdv:

Tell.

Bambano 2010.08.31. 18:03:39

@dzsaszper: az lmp összeszedte az iwiw-ről az oda regisztrált email címeket és neveket és én, személyesen, névre szóló levelet kaptam az itteni lmp-s jelölttől, hogy adjam oda nekik a cédulámat.

Még gondolkodom, hogy bejelentem-e az nhmh-nak, jó eséllyel be fogom. Mert ez az eljárás egyértelműen törvénytelen.

Bambano 2010.08.31. 18:08:23

@colonel pondró: az öszödi beszédre sok mindent lehet mondani, de azt, hogy hazugság, aligha.

Mert pl. az is benne van az öszödi beszédben, hogy elkúrtuk meg hazudtunk reggeltől-estig. Ha az az állítás, hogy a beszéd hazugság, igaz lenne, ez azt jelentené, hogy Gyurcsány nem hazudott, hanem mindig igazat beszélt és minden kormányzati tett az optimális, lehető legjobb volt az országnak. Állj ki egy ilyen táblával egy forgalmasabb pesti térre, hogy Feri soha nem hazudott, nagyon ki fognak röhögni.

eddig azt tapasztaltam, hogy az implikációval van sok embernek problémája (a szövegértés mellett), olyat most látok először, hogy a negáció sem megy...

dzsaszper 2010.08.31. 18:09:17

@Bambano: ja, iwiwen én nem vagyok. De ez tényleg elég gáz, hacsaknem fake a jelölt profilja az iwiwen (akkor is gáz, csak akkor máshogy).

szavazo26 2010.08.31. 18:11:14

Mindenesetre az lmp népszerűséesését az is jelzi hogy ezen a blogon az áprilisi választások előtt többségben voltak az lmp fanok most meg ahogy látom kissebségbe szorultak (persze lehet hogy csak pont most nincsenek itt ez csak egy észrevétel)

CSENDES 2010.08.31. 18:13:49

@tölgyes: "Karácsony Gergely a Károli Gáspár Református Egyetemen tanult, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében 1995-től 2000-ig szociológiát, illetve Bölcsészettudományi Karán 1995-től 1997-ig politikaelméletet hallgatott. Végül 2000-ben szerzett szociológis diplomát az ELTE-n. A Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének volt pedagógusa. A Magyar Szociológia Társaságnak és a Magyar Politikatudományi Társaságnak tagja. A Mediánnál dolgozott. Bő tíz évet töltött a közvélemény-kutatónál, 2007-től kutatási igazgatóként."

Csakazért, mert ebből azt deriváltam, hogy soha nem volt politikai elemző. Két évet hallgatott politológiát .Fogjuk fel ezt minor tanulmányként, T. Tölgyes. A politikai elemző a politológus.

Diocles 2010.08.31. 18:17:48

@bigapples:

rossz a párhuzam, a Fidesz is akkor vette át pl. a KDNP-seket, amikor a helyzet adott volt, nem előbb, nem később.
namármost az LMP számára a helyzet most adott, most tudna (azazhogy: tudott volna) megkapaszkodni az ország számos régiójában, hiszen jellemző tendencia, hogy ahol önkormányzati szinten jelen van egy kis párt, ott általában az országgyűlésin is komoly arányban szavaznak rá, magyarán, az önkormi kudarc akár megpecsételheti az LMP sorsát.

attól nem sem kell félni, h Mesterházy Ernőket importálnának, mindenkit meg lehet nézni egyenként, h méltó-e az LMP-s támogatásra (Hajdu Lászlótól kezdve a Hajduszoboszlói exMDF-es polgármesterig, stb., stb.), meg aztán be sem kell lépniük a pártba, lehet pártoló tagság, és így tovább.

De ezeket az embereket most tudják (tudták volna) integrálni, jövőre már jóval kevesebb eséllyel.

Tulajdonképpen az LMP gittegylet volta mesterségesen fogja fenntartani az MSZP-t, sajnos ez már most látszik, az 500 tag senkit nem enged maga közé, hiába tombolnak a fővárosi MSZP-ben a Hagyó-árvák, abból az LMP-nek semmi haszna nincs, mert jávorbenedekekre nem fog átszavazni a szoci bázis (sem).

A Fidesz azért tudott bővülni, mert nem gittegylet akart maradni (bár sokáig ott is mindent elkövettek a helyi szervezetek, h ne kelljen senkit bevenni), hanem integrálta a hiteles arcokat, mármint azokat, akik egy adott közegben azok voltak, KDNPseket, stb.

Az LMP senkit nem hajlandó integrálni, ezért nem is nagyon fog bővülni a bázisa sem, mitől is bővülne.
(Félreértés ne essék, nem akarok, akartam LMP-tag lenni, de kívülről egy borzasztóan zárt klikknek láccik. Valszeg az is.)

CSENDES 2010.08.31. 18:24:45

@kokavec: taktika egy cél elérésének módszere, míg a stratégia hadi tudomány, a győzelem elérésének lépéseire vonatkozó terv.

colonel pondró 2010.08.31. 18:26:31

@Bambano: Ha valaki bamba, akkor figyeljen jobban. Javítottam magam lentebb.

CSENDES 2010.08.31. 18:27:20

@dzsaszper: koncepció jelentését nézd meg.

CSENDES 2010.08.31. 18:28:34

@dzsaszper:" Olyan jogellenes, törvénysértő eljárás, ahol előre kigondolt hamis vádak,bizonyítékok, kikényszerített vallomások alapján hoztak előre elkészített ítéletet"

török gábor 2010.08.31. 18:31:28

@mihenyuk: amit ír, az egy létező stratégiai alternatíva lett volna. a pragmatikus párt... de nem minden esetben ez történt, ha jól emlékszem. pont erre próbálok utalni, hogy egyszer harcos ellenzékiek, máskor zöldek, megint máskor baloldaliak. ez nem pragmatizmus, hanem vegyesfelvágott.

CSENDES 2010.08.31. 18:36:36

@CSENDES: már pejoratív értelmezésben, egyebekben pedig vélhetőleg nem hiányzik belőlük az elképzelés,terv,gondolat, csupán a megvalósítás ötlete (taktika) hiányzik egyelőre. Szerintem nem sokáig. Hamarosan nem csupán egy-két" vájtfülü" hallja meg Schiffer elég világos, és egyértelmű gondolatait. És itt még egy lágy utlást sem fogadok el a másságra vonatkozóan (időnként radala próbálkozik).

cambridge.on 2010.08.31. 18:38:34

@elendem: Nekem más véleményem van a blokádról.
Németországból jöttünk hazafelé és Miskolc helyett Győrig jutottunk. Annyi szerencsénk volt hogy Gaskó még nem ébredt öntudatra.Így csomagokkal megpakolva A MÁV igénybevételével Jókora késéssel, de eljutottunk a családhoz.
Másnap reggel lehetett menni az autóért(!)

Most is a forradalmárok győztek, az önkormányzatin is hazafias népfront az abszolút esélyes.
Akik nem szavaznak rájuk, azok ellenforradalmárok?

@Ordnassac:siettem és nem olvastam vissza amit leírtam.
Elírás volt, kösz a helyreigazítást!

elendem 2010.08.31. 18:39:16

@Diocles: Mivel a párt (lmp) egyik legfőbb politikai üzenete az elmúlt 20 év politikai elitjénak leváltása, nyílt öngyilkosság volna a Hagyó-árvák átvétele az önkormányzatokból.
Ez a taktika. A helyzet pedig az, hogy a fenének sem kellenek másodkézből (néhol harmadkézből) való, elhiteltelenedett politikusok.
A tények: a Fidesz lóhalálában átalakította za önkormányzati törvényt, nehogy az lmp labdába rúgjon, és még mindig kc-kra vadászik, az mszp és a jobbik pedig versengve igyekszik támadni/lejáratni az lmp-t.
Ha nem volna valóban tényező, nem ölnének ebbe ennyi energiát.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.31. 18:41:20

@török gábor:
Én arra tippelek, hogy néppárt akar lenni az LMP.
Vagyis a "váltópárt" lenne a cél.
Azért nem karakteresednek, mert kivárják, hogy mi lesz a csapásirány.

Ha a Fidesz népet nyúz, akkor populisták lesznek.
Ha osztogat, akkor a nemzet felelős vezető ereje lesznek.
Ha rendőrterror lesz, akkor szabadságharcolnak.
Ha anarchia, akkor meg rendpártiak lesznek.
Ha épít, akkor zöldek lesznek és ellenzik.
Ha nem épít semmit, akkor meg dinamikus jövőépítők lesznek.

Szóval olyan módon keresi majd a helyét az LMP, mint a Fidesz.
Talán még komcsikat is fog üldözni - vagy nácikat, ahogy a helyzet adódik.

tölgyes 2010.08.31. 18:42:21

@CSENDES:

Kedves Csendes!
Nem deriválni kéne, hanem olvasni..:) Mellesleg mégis mit gondol mi a jó csudát csinálnak a közvéleménykutatók??? Begyűjtik az adatokat aztán elemzik az adatokból levonható következtetéseket.. politikailag..:)Egyébként sok szerzővel közösen elemzést írt pl a 2006-os választásokról is..De azért nyugodtan erőlködjön csak..(Ja és Gyurcsány is a két szép szeméért fiezett neki 25 millát.. ott iis ki kellett volna gondolnia valami nagyon okosat..de az sem sikerült..)

tölgyes 2010.08.31. 18:43:56

@simonmondja.: Mindenki amnesztiát kapott.. tehát rosszul tetszik emlékezni.. Mindenki!! Még Göncz Árpád is.

tölgyes 2010.08.31. 18:45:10

@Trejo: Azt meghagyom Önnek.. Én biszex vagyok.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.31. 18:46:12

@tölgyes:
Amnesztiát az kap, akit megbüntetnek.

A traktoros útlezáró meg a parlament alelnöke Fidesz szinekben.
Vagy csak káprázik a szemem?

tölgyes 2010.08.31. 18:49:22

@török gábor: Még finoman fogalmaz. Nem döntötték el, hogy mit akarnak, vagy mire van szükség, vagy mi az ami lehetséges, mi az amit ők hitelesen tudnak képviselni...:) Ehhez az kell hogy kigondolják, kidolgozzák, kipróbálják, megszervezzék..Csupa macera..

tölgyes 2010.08.31. 18:50:41

@simonmondja.: És az kap amnesztiát, akit meg lehetne büntetni.. de mert amnesztiát adnak nem büntetnek.

kenterbe 2010.08.31. 18:51:47

Üdv mindenkinek, aki szerint semmi "baj" nincs az LMP-vel, legfeljebb az, hogy túl gyorsan növekednek.
Ld. egy friss budapesti ajánlószelvényállás-beszámolót:
lmp678.blog.hu/
Az LMP időarányosan több ajánlószelvényt gyűjtött, mint tavasszal. Az akkor a baj, hogy nem kétszer-háromszor annyit? Hogy még mindig csak a negyedik erő Magyarországon és még nem előzte meg a Jobbikot vagy az MSZP-t? Egy ilyen fiatal párt?
Aki nem a kényelmes székből kritizálgat, hanem azt akarja, hogy ne csak MSZP, Jobbik és Fidesz legyen a szavazólapon, az segítse Jávor Benedekéket! Mindig kopogtatócetli számít!

Átverés! 2010.08.31. 18:52:13

Nem csoda, ha mind a két uj párt töpörödik,nem találja magát.
Egész más a helyzet mint választás előtt, ott még lehetett mondani valami újat, ami elütött a többiek igéreteítől.

Most mi van? A naponkénti nyilatkozatok alapján látunk egy hazardőr kormányfőt, aki vakmerő játékos.Könnyelmű vagy merész ember. Majd meglátjuk.
De mit lehet ezzel szemben mondani, vagy mondogatni a többi pártoknak. Ki figyel oda?

Mindenki azzal van elfoglalva, hogy figyeli, hogy mi jön ki ebből a nagy játékból.

Diocles 2010.08.31. 18:52:17

@elendem:

szerintem félreértjük egymást.

sikeres önkormányzati politikus =/= Hagyó-árvák

persze lehet arra jáccani, h majd a tökismeretlen jávorbenedekektől mindenki elalél, de ez már most láccik, h nem fog bejönni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.31. 18:54:15

@tölgyes: És az kap amnesztiát, akit elitéltek.
És azt nem itélik el, aki pártfeladatként kapta, hogy szervezzen útlezárásokat... ugye.

tölgyes 2010.08.31. 18:56:03

@simonmondja.: Mondom Önnek is hogy olvasnia kéne.. de nem fogad szót.. Az amnesztiáról(közkegyelemről) szóló törvényjavaslatot 91-ban a tavaszi időszakban tárgyalta az OGY.. és el is fogadta.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.31. 19:05:21

@tölgyes: Töröm a fejem, de nem értem, mit akar ezzel bizonyítani.
Közkegyelem hatálya alá estek, tehát.....tehát vád alá helyezték őket, vagy már el is itélték.
Szóval büntették.

tölgyes 2010.08.31. 19:12:03

@simonmondja.: Ön azt írta.."a taxisok vezetőit megbüntették.." Erre írtam, hogy mindenki közkegyelmet, amnesztiát kapott.. erre Ön elkezdett okoskodni...
Szóval nem büntették, mert amnesztiát kaptak.

tölgyes 2010.08.31. 19:29:52

@simonmondja.: Még annyit: az érvényben lévő törvények szerint meg kellett volna őket büntetni, de a lehetséges büntetés, vizsgálat alól az amnesztia (közkegyelem) mentesítette őket.

shwarcz bácsi 2010.08.31. 19:39:46

@török gábor:
Fiatal Demokraták Szövetsége (1988–1995)
1988-tól az első szabad választásokig a magát „liberális, radikális és alternatív” erőként meghatározó generációs szövetség.

Fidesz – Magyar Polgári Párt (1995–2003)
A párt jobbra tolódott, és bár az MDF-kormány ellenzékeként óriási népszerűségnövekedést könyvelhetett el a parlamenti ciklus alatt, az 1994-es választásokon csak 7%-os eredményt ért el. 1995-ben felvette a Fidesz – Magyar Polgári Párt nevet, és részben átvette a választásokon komoly vereséget szenvedett Magyar Demokrata Fórum (MDF) helyét a politikai palettán.
1998-ban kormányra került az MDF-fel és a Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párttal koalícióban.
2000 novemberében az Európai Néppárt tagja lett és egyidejűleg kilépett a Liberális Internacionáléból. 2000 decemberében az Európai Demokrata Unió tagjává is vált.
A párt a 2002-es választásokon az MDF-fel szövetségben, közös pártlistával indult.

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (2003–)
2003-ban a párt más konzervatív–jobboldali pártok és szervezetek bevonásával szövetséggé alakult, és nevét Fidesz – Magyar Polgári Szövetségre változtatta.
A párt a jóléti ígéretekkel, a választókat közvetlenül megszólító akciókkal (nemzeti petíció (2004), nemzeti konzultáció (2005), illetve a korábban a baloldalhoz kötődő közszereplők megnyerésével (Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás) igyekezett bővíteni bázisát.
A 2006-os országgyűlési választásokon a Kereszténydemokrata Néppárttal (KDNP) közös pártlistán indult.
A 2010-es országgyűlési választásokon, a Fidesz–KDNP pártszövetség 263 parlamenti mandátum elnyerésével kétharmados többséget szerzett.

A Fideszt,mint pártot meglehet ítélni 20év politikai távlatából.
Az LMPt még,nemigen....
Adjuk meg a lehetőséget nekik,tisztelt Szerkesztő Úr,mint annak idején másoknak is...

tölgyes 2010.08.31. 19:44:02

@simonmondja.: Még annyit: az érvényben lévő törvények szerint meg kellett volna őket büntetni, de a lehetséges büntetés, vizsgálat alól az amnesztia (közkegyelem) mentesítette őket.

tölgyes 2010.08.31. 19:46:14

@kenterbe: Egyetértek Önnel! Aki támogatni akarja őket, az tegye meg.

nyünyüge 2010.08.31. 20:02:39

@simonmondja.:

Logikus okfejtés, de ez akkor igaz, ha az LMP már álmaiban sem LMP és átkeresztelheti magát kistücsökre vagy NLMP-re.

Ehhez viszont fejeket (vagy arcokat) kell cserélnie, a jelenlegieké nem alkalmas a NÉP megszólítására.

És ennek kapcsán idehozom újból Fehér Ferenc mondatait 1993-ból:

„Ha a nemzeti fejlődés el akarja kerülni mind a tömegdemokrácia azon végletét, amely az értelmiségi eliteket a politikai folyamatból tökéletesen kiiktatja (és ezzel a politika nívóját a tudatlanság legkisebb közös nevezőjére, a legdurvább demagógiai szintjére szállítja le), mind pedig az értelmiségi elitek kalandor hatalommegragadási kísérleteinek hasonlóképp vészterhes végletét, …akkor olyan intézményes formákat kell kitalálnia, melyek keretei között az elitek megszólalhatnak anélkül, hogy közvetlenül a hatalom után nyúlnának.”

Meg ha már véletlenül rábukkantam:
nol.hu/kritika/20100804-egy_szomoru_kronika

j.sz. 2010.08.31. 20:18:34

A nagypártok erőből megoldották az ajánlók begyűjtését, az áprilisban protest szavazatokat begyűjtő LMP nem rendelkezik olyan beágyazottsággal, olyan kiépített aktivista-hálózattal, amellyel ez zökkenőmentesen kivitelezhető lett volna. Az őket tavasszal támogatók valószínűleg letudták nemtetszésük kinyilvánítását április 11-én. Talán ezekért (is) küszködik a párt. Hogy miben hibázott -például a stratégia meg nem választásával kapcsolatban- az nem olyan egyértelmű. Az LMP ideje akkor jöhet el, ha a Fidesz népszerűsége zuhanni kezd -és ezzel nem tud élni az MSZP és a Jobbik sem. Talán akkor beérhet ez a senkivel sem vagyunk típusú politika. Az, hogy az ökopárti létet nem vállalták fel központi stratégiaként, szerintem ismerve a magyar társadalom domináns értékpreferenciáit, talán nem meglepő. Mi még nem tartunk ott, mint a németek pl.

j.sz.

Krogshöj 2010.08.31. 20:30:58

Nem tudok vitatkozni a leírtakkal, de azért jár a gratuláció a Fidesznek, hogy az ajánlási rendszer szigorításával egy olyan párt elbukásához járult hozzá, ami azért nagyobb az eséllyel az MSZP-től vitt volna el szavazatokat.

Gest anyó férje 2010.08.31. 20:39:51

Egy újabb nagy liberális blöff készül kipukkadni, a lufigyár remeke, hát igazán kár, de legközelebb valami jobbat kell kitalálni

elendem 2010.08.31. 20:42:07

@nyünyüge: Szerintem az ízlések különbözőek. Fejek tekintetében is. :-)
Nekem pl. Tarlós és Szíjjártó nem jön be.
Lehet, hogy nem vagyok vele egyedül.
Épp így lehet, hogy az lmp fejei pedig bejönnek néhányaknak. :-)

nyünyüge 2010.08.31. 20:42:47

És hogy nyugodtan hajthassuk álomra munkában elfáradt fejünket:

"Magyarországon ma új lelkület járja át a közösségeket

- Hiszek benne, hogy Magyarországon ma új lelkület járja át a közösségeket; bizakodóbb, reménykedőbb - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök kedden Sümegen, a városi tanévnyitó ünnepségen mintegy ezer diák és felnőtt jelenlétében.
Ez előbb-utóbb magával hozza a megbecsülést, visszaállítja jogaiba az örök értékeket, a rendet, és a tisztességet az élet minden területén - hangsúlyozta Schmitt Pál.

"Igen, az oktatás területén is" - tette hozzá a köztársasági elnök, hangsúlyozva, hogy "kiművelt emberfők kellenek, hittel teli új magyar generációk".
(forrás: echo tv)

nyünyüge 2010.08.31. 20:45:40

@elendem: nem Tarlós és Szíjjártó mellett akartam kampányolni :)

Békés megye 05. vk 2010.08.31. 21:16:31

@Diocles: Maximálisan igazad van a XV kerülettel kapcsolatban. A Szocik hozhatták volna ezt a kerületet, ha Hajdút indítják. (Jó példa Tóth József a szomszédos kerületből).

Mostanra pukkadt ki az LMP lufi, arra nem lehet építeni, hogy két naponkét fát ültetnek BP- n

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.31. 21:18:00

@nyünyüge: Teljesen igaza van Fehér Ferencnek.
De mivel ilyen intézményes formák nem alakultak, ezért

" az értelmiségi elitek kalandor hatalommegragadási kísérleteinek hasonlóképp vészterhes végletét "

kaptuk ki.
Csak ehhez az értelmiség a

" politika nívóját a tudatlanság legkisebb közös nevezőjére, a legdurvább demagógiai szintjére szállítja le ".

elendem 2010.08.31. 21:20:18

@Diocles: Miért kéne elalélni? Kinek kell egy ájult állampolgár? Sokkal vonzóbb egy olyan, aki figyel, tájékozódik és próbálja megismerni mindaz(oka)t, akit/amit nem ismer.
Jávor Benedek tisztességes ember, jó szakember és értelmes, rokonszenves fickó. Nem gondolom, hogy ez önmagában elég, de indításnak nem rossz. Lmp-kompatibilis emberek közül nála sokkal esélyesebbet nem lehetett volna találni, mivel éppen attól lmp-kompatibilis valaki, hogy nem ismerjük se a rossz várospolitikai döntések aláírólapjáról, se a Kékfényből.
Ha Tarlós győz, az nem azért lesz, mert emberileg vagy szakmailag annyival különb nála, hanem mert a Fidesz jelöltje. Tarlósnak már 20 éve jó érzéke van arra, hogy éppen kihez kell húzni a győzelemhez. Persze, ez is egyfajta tehetség, érték, még akkor is, ha nekem nem rokonszenves.
Érdemes elolvasni a két programot is. :-)

tölgyes 2010.08.31. 21:27:32

@simonmondja.: Lukács Györgynek volt egy megjegyzése: voltak akik az elmélet gyakorlatát keresték.. és nem a gyakorlat elméletét... Fehérék elméletének is ez a gyenge pontja.. valahogy nem akar megvalósulni.. se itt se másutt.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.08.31. 21:35:34

Eddig sikeres is volt az LMP.
Na de hát egyszer fent egyszer lent.

És valóban az ördög a részletekben lakozik.

Nagyon nem mindegy, hogy országosan 20 000 ajánlócédula kell, vagy csak Budapesten 28 000, ráadásul rövidebb idő alatt.

Egy a "győztes mindent visz" elvű választási rendszer esetén csak Fideszesek lennének a parlamentben néhány MSZP-ssel.

De a nagy pártoknak is érdekük a listás rendszer fenntartása, hogy ne a a választók dönthessenek a képviselőkről, hanem a pártok delegálják őket a listáikról.

Na de azért mégsem akarják, hogy a kis pártoknak is sok babér teremhessen, ezért az 5%-os küszöb, ezért az ajánlócédulák összegyűjtésének a megnehezítése.

Pedig a parlamenti közvetítések alapján úgy tűnik, hogy a négyből csak kettő párt dolgozik ott. A Jobbik, meg az LMP.
A Fideszesek meg az MSZP-sek csak pénzért, meg szavazni járnak néha be, folytatják a notórius munkakerülést, ahogy korábban is tették.

Mert megtehetik.

Akkor kezdődhet valamiféle új korszak ebben az országban, ha már egyetlen olyan párt sem lesz a parlamentben, amelyik már 1990-ben is ott ült.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.08.31. 21:36:29

@tölgyes: Na, látod, ezért nem olvasok.
A filozófusokat és politológusokat oldalszámra fizetik.Pedig elég, ha leírom, amit látok, aztán kihúzom a felesleget, és máris ott a gyakorlat elmélete.

szbi 2010.08.31. 21:40:36

@j.sz.:
Megfontolandó, amit ír. pl.: a "a magyar társadalom domináns értékpreferenciáit" említi. Így van, a mai magyar társadalom fél-fogyasztói jellegű; a Kádár-kori negyedfogyasztóiból lett azzá. És totális fogyasztóvá szeretne válni a többség. Minden szellő erre fújja.
DE! Most a parlamentben van 2 - kettő - anti-fogyasztói alakulat: az LMP és a Jobbik (utóbbiban számottevő, de nem igazán erős /még/ a zöld csapatocska). Egy alapvető különbség köztük: a nemzeti ügy kezelése. Míg a Jobbik időnként túlhandabandázza, addig a LMP tudomást sem vesz róla -, igaz nyílt nemzetellenes fellépéséről sem tudok. Valamint a Fidesz is időnként lenyom egy fogyasztóiság ellenes akkordot tangóharmonikáján.
A német társadalomnak sokkal könnyebb. Gazdag. Szervezett. Működik. Ugyanakkor - végre - nem tilos a nemzeti érdekek nyílt hangoztatása.
A német Zöld Párt 1982-ben alakult, az reconquista előtti választáson bekerült a Bundestagba, utána ki - már a Bündnis90-el összeforrva -, utóbbi oka: az egyesítésellenesség ostoba tagadása. Azután vissza, s nemsokára be a hatalomba. Ott pink-neoballá szürkült, s most éppen jól megnézheti magát.
És: a világ első zöld párjának - ne törje a fejét: a Tasmaniai Zöldek - testvérszervezet éppen most tudott bejutni az ausztrál parlamentbe. Egy taggal. De a kényes egyensúly miatt annak is lesz súlya!
Szóval amit mondani akarok: bár egy pártnak konokul és következetesen a hatalmat kell akarnia, az addig eltelő évtizedek sem meddők: lehet példát mutatni, nevelni, országot/nemzetet egy kicsit építeni. Ha tehát az LMP valaha is lenni akar valamivé, már most, ma el kell kezdeni az önépítést. Ez az ami nem megy neki; sőt: a kopás túlzott jelei látszanak.
Amúgy: azért nem vagyok LMP-s, mert nem értek velük egyet, STRATÉGIÁJUKAT (van) nem tudom elfogadni. Nem jó fele vezet. Lehet, mások is így gondolkodnak, s Jávor most ezért nyög. A protest-aranyhalat pedig csak egyszer lehet kifogni a patakból. (Halld, Fidesz!) Ezen a horizonton nem lehet a más szervezetek hibáira játszani. Az biztos bukta harmadik harmadban.

lüke 2010.08.31. 21:47:41

@Trejo:

olyan nincs
akinek agya van, azt nem lehet mosni, akinek nincs, azt meg hiába

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.08.31. 21:49:29

@Ordnassac:

"7. Az LMP-t segítő volt SZDSZ-szavazók a párt utóbbi párhónapos teljesítménye után kiszerettek a pártból, mivel rájöttek, hogy az LMP nem liberális, illetve nem úgy liberális, ahogy ők szerették volna. Soha nem is volt az. Most ébredtek fel az önáltatásból."

Ők csak egy törpe minoritás a volt SZDSZ szavazókon belül, akiknek a döntő többsége már akkor "kiszeretett" az SZDSZ-ből, amikor azok összeálltak a (volt)kommunistákkal 1994-ben.

Az LMP-nek is kizárólag addig van esélye, ameddig önálló párt marad. Amint összeállnak az MKP->MDP->MSZMP->MSZP-vel már csak idő kérdése lesz, hogy ugyanúgy járjanak, mint az SZDSZ.

Bár az SZDSZ-nek is eltartott 16 évig az agónia. Az azért nem kevés idő. Annyi idő alatt nem kevés pénzt lehet keresni. Meg eldobozolni. A LOP STOP tábláik árnyékában.

török gábor 2010.08.31. 22:10:42

x x x

A valasztas.hu adatai szerint ebben a pillanatban az LMP-nek országosan 5 bejelentett polgármester-jelöltje van (Méra, Cegléd, Szigetszentmiiklós, Bátaszék, Bozzai).

Összehasonlításképpen:
Fidesz 558
MSZP 130
Jobbik 101

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.08.31. 22:41:14

@László56:

Te nagyon jól látod.

Olyan párt Magyarországon nem volt, nincs és nem is lesz, amelyik azzal szerez(het)ne további népszerűséget magának, hogy összeáll a volt kommunista állampárt manapság is volt szovjet himnuszt (gy. k. internacionálé) éneklő maradványával.

Ezt át/belátni nem kell sok ész, úgyhogy amelyik párt mégis így tett a múltban, vagy így tenne a jövőben nyilvánvalóan nem azért teszi, mert buták vezetik, hanem azért, mert nem a pártjuk nagy "váltópárttá" fejlesztése a céljuk a távoli jövőre nézve, hanem a minél több anyagi érték megszerzése a közeljövőre tekintve.

Azaz valóban, az MSZP-hez célszerű úgy viszonyulni, mint a leprásokhoz. Beszélni azt lehet velük, de nem szabad a közelükbe menni, nehogy a leheletük elérhessen, és semmit nem szabad elfogadni tőlük.

A legjobb beruházás az LMP részéről három méteres lándzsák beszerzése lenne, hogy tudják tartani a megfelelő távolságot.

j.sz. 2010.08.31. 22:50:31

@szbi:

Nagyjából egyetértek azzal, amit mond (mondasz, ha nem sértem/sértelek meg). A másik hibájára/gyengülésére való kivárás szerintem sem hoz sikert, ahhoz kell egy olyan felépítmény is, amivel elő lehet lépni potenciális váltópártként. Hogy az, akkor és ott legyen a reális alternatíva. Én nem tudom, hogy most ezen az úton hol áll az LMP, hogy őszinte legyek. Szerintem is van stratégia, mégpedig ez a sasszézás. Talán az LMP túlságosan hű a választási ígéreteihez olyan értelemben, hogy nem gondolkodott el komolyan azon, hogy a szakpolitikai megnyilvánulásai nem légüres térben, hanem a magyar pártrendszer értelmezési keretében zajlanak. Szép és jó a zöld gondolat, az emberi jogok hangsúlyos védelme, de ezeket nem lehet deskriptív, leíró módon előadni. Hosszabb távon meg kell nyilvánulni ilyen értelemben is. Ha komoly tényező akar lenni a jövőben, akkor mindenképpen.

fillérbaszó vadász 2010.08.31. 23:12:09

@török gábor: A civil Mozgalom is jobban áll mint a LuMPenek, mert Seres Mária megélhetési karrieristákból verbuvált pártocskájának már 7 polgármesterjelöltje van. Köztük van Rába László (ő Kőszegen méretteti meg magát a CM színében), volt MSZP-s országgyűlési képviselő aki megsértődött a maszopra, mert nem nem lett képviselő 2010-től. Szép kis párt ez a Civil Mozgalom.

www.nyugat.hu/tartalom/cikk/48594_regi_nev_uj_szinekben_raba_laszlo_a_civil_mozgalom

abandi 2010.08.31. 23:28:45

@török gábor:
Azok az adatok....
Meg azok a szerződések...
Remélem megúszod.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.08.31. 23:34:34

@nestrot10:

Az elég kevés ok egy szövetséghez, hogy ne a Fidesz nyerjen!

A vörösökön kívül valójában senkinek nem érdeke összefogni az MSZP-vel.

Ha ezt az LMP megtette volna, akkor közösséget vállalt volna az elmúlt 8, 20, 62 év politikájával, amiről valójában semmit nem tehet.

Biztos használna a népszerűségüknek, ha a Kádár-Gyurcsány utódpártot ölelgetnék. Biztosan nem.

Az MSZP meg azért dörgölőzik folyton más pártokhoz, mert a legsárosabb a múltja és nem akarja, hogy kiközösítsék a szalonból.

Ezért még akkor is partner után néz, ha egyedül is parlamenti többsége van.

Ez az MSZP szemszögéből jó taktika, hiszen elhitetik, hogy nem ők a "szélsőséges" párt, és ők még mindig Magyarország második legnagyobb pártja, ahogy 16 éve folyamatosan, 61-ből 61 évben benne vannak az első kettőben, 65 éve folyamatosan pedig az első háromban. Míg a "barátaik" ugye ...
Hol vannak már?

Természetesen bármely párt választhatná, hogy elfogadja a vörösök közeledését, az LMP is, csak akkor a következmények is ugyanolyanok lesznek mint a Szociáldemokrata Párt, vagy az SZDSZ esetében.

fillérbaszó vadász 2010.08.31. 23:39:08

"61-ből 61 évben benne vannak az első kettőben"

Azért nem sokon múlt hogy a Jobbik beelőzze. Ha a fideszes média nem a jobbikos műbalhékkal foglalkozott volna hanem a Hagyó ügyekkel és társaikkal, akkor most a 3. erő lenne az MSZP.

porfelhő 2010.08.31. 23:47:25

@török gábor:
Az MSZP. -nél én több jelöltre számítottam, viszont az LMP 5 jelöltje majdnem a nullával egyenlő a többi párthoz viszonyitva.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 00:02:24

@radala:

"Azt meg végképp nem tudom, hogy létezik-e párt (kivéve az LMP-t) amelyik nem úgy gondolja, hogy az ország egyetlen érdeke az az, hogy ö legyen hatalmon."

Hát pedig abból (és csak abból) a szempontból tök mindegy, hogy egy párt célnak, vagy eszköznek tekinti-e a hatalmat, hogy a legeslegországboldogítóbb elképzeléseit is csak akkor tudja megvalósítani, ha megszerzi a hatalmat.

Attól még nem biztos, hogy nyer az, aki a győzelemre játszik és mindent meg is tesz érte, de akinek csak a részvétel a fontos ... nem is fog nyerni.

Én ugyan még nem láttam, de tegyük fel, hogy létezik az LMP-nek valami sokak számára szimpatikus elképzelése Magyarországról arról, hogy milyen országot is szeretnének.
Tényleg gyönyörű, amilyet még nem látott az ország.

Ha tényleg nem akar az LMP hatalmat, akkor nyilvánvaló, hogy nem lesz semmi a szép elképzelésekből, megmarad utópiának mindörökre.

Akkor viszont minek szavaznának rájuk a választók?

Miért szavazzanak a választók olyan pártra, amelyik azt szajkózza, hogy nem is akar váltópárt lenni, nem akar választást nyerni, így nyilvánvalóan a programját sem akarja igazán megvalósítani, hiszen azt választási győzelem nélkül eleve nem lehetséges.

Addig nem nagyon lehet más a politika, amíg a Fidesz és az MSZP a két legnagyobb párt.

kopogtató 2010.09.01. 00:04:08

Jelen pillanatban én is lefutottnak látom a választást, de mi van, ha beüt a ménkű (bezuhan a forint)? Kit támogatnak olyankor?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 00:41:14

@is:

Ez a legnagyobb probléma szerintem a magyar pártválasztékban, hogy bár a legeslegfontosabb kérdés a gazdaság és a pénzügyek lenne erre egyetlen pártnak sincs sikerreceptje.

Talán éppen ezért társadalmi kérdésekre helyezik a hangsúlyt, mivel tejjel-mézzel folyó Kánaánhoz kolbászos kerítéssel vezető gazdasági programmal egyik sem tud előállni.

S éppen ezért mindegyik szocialista gazdaságpolitikában gondolkodik. Ha már nem tudnak olyan országot teremteni, amelyikben az állampolgárok többsége meg tud élni - mégpedig jól - a munkájából, akkor legalább annyit tudnak felmtutatni, hogy majd állambácsi gondoskodik a "hátrányos helyzetűekről".

Mindegyik párt így gondolkodik. A különbség köztük csak abban, hogy más társadalmi csoportokat preferálnak, máshogy osztanák a pénzt. De mindegyik sok pénzt osztogató államot akar.

Most éppen egy darabig a szentföldre tartó zarándokok fognak jól járni, mert egy társadalmi támogatottságot nélkülöző álpárt igen komoly hatalomhoz jutott. A Fidesznek meg jól jön, hogy kettő frakciója van, ennyit megér nekik.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 01:10:27

@Zolika1979:

"Tőlem lehetnek akkorra erősebbek a szociknál. Adhatja az LMP majd a közös jelöltek 60-70%-át is. Nem fog érdekelni!

Egyetlen balliberális jelöltet akarok majd látni! Ez fog érdekelni."

S szerinted az LMP eddigi és potenciális szimpatizánsai, választói közül hányan szimpatizálnak és hányan utasítják el a bolsevista párthoz való közeledést?

Csak tipp:

Nézd meg a harcos antikommunista SZDSZ támogatottságát és nézd meg a Szocialista segéderő SZDSZ támogatottságát!

Az LMP támogatottságában - most legalábbis, de 2014-ben sem lesz szerintem - nincs annyi tartalék, hogy a vörösök keresztjét ... izé ... csillagát is a hátukra vegyék.

Tehát ha 2014 előtt összeállnak, akkor már 2014-ben is problémás az önálló lét, legfeljebb álpártként jutnak be közös listán, mint a KDNP.

Ha addig marad az önállóság és mondjuk az MSZP nyerne 2014-ben aztán lépnének velük koalícióra, akkor 2018-ban fizetik meg ennek az árát.

Értem én, hogy a liberális szavazók marhára toleránsak, de eddigi tapasztalatok szerint a többségük azért annyira nem, hogy ebbe a toleranciába az MSZP-vel való csókolózás is beleférjen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 02:01:23

@radala:

"Persze tulajdonképpen miért is érdemelne meg, ha a Jobbik fölépített egy pártot sokkal kevésbé szimpatikus eszmék alapján nagy ellenszélben,"

Szimpatikusak azok az eszmék sokaknak, legfeljebb az előadásmód nem.

Ma olyan világban élünk, hogy az embereknek - felelős közpozícióban mindenképpen - van egy "politikailag korrekt" véleményük, amelyet hangoztatnak, meg egy sajátjuk, amelyet megtartanak maguknak.

Ha konkrét kérdésekről tartanánk népszavazásokat, akkor messze nem olyan eredmények születnének, mint ami a parlamenti pártok álláspontja.

Azaz a parlamentarizmus valójában messze nem képviseli a népakaratot, a pártok véleménye és a szavazók véleménye között szakadék tátong sok esetben, ha konkrét kérdéseket nézünk.

Ilyenek lehetnek például: a köztársasági elnökválasztás módja, halálbüntetés, bordélyházak, magyar katonák külföldi háborúkba küldése, olimpia, multik adóztatása stb.

S ezekből jó pár nem pénz kérdése.

Egészen konkrét példa:
a véleményt nyilvánító választópolgárok 85,9%-a akar(t) közvetlenül köztársasági elnököt választani, de ezt a pártok nem engedik meg, mert nekik az a jó, ha ők döntenek személyi kérdésekben. Is.

Egy parlament, mint legfőbb döntéshozó fórum által irányított politikai rendszerű ország nem demokrácia.

Demokráciában a közösség egészét érintő fontosabb kérdésekben a közösség maga dönt, és nem a "képviselőik".

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 02:09:56

@radala:

"Persze tulajdonképpen miért is érdemelne meg, ha a Jobbik fölépített egy pártot sokkal kevésbé szimpatikus eszmék alapján nagy ellenszélben,"

Szimpatikusak azok az eszmék sokaknak, legfeljebb az előadásmód nem.

Ma olyan világban élünk, hogy az embereknek - felelős közpozícióban mindenképpen - van egy "politikailag korrekt" véleményük, amelyet hangoztatnak, meg egy sajátjuk, amelyet megtartanak maguknak.

Ha konkrét kérdésekről tartanánk népszavazásokat, akkor messze nem olyan eredmények születnének, mint ami a parlamenti pártok álláspontja.

Azaz a parlamentarizmus valójában messze nem képviseli a népakaratot, a pártok véleménye és a szavazók véleménye között szakadék tátong sok esetben, ha konkrét kérdéseket nézünk.

Ilyenek lehetnek például: a köztársasági elnökválasztás módja, halálbüntetés, bordélyházak, magyar katonák külföldi háborúkba küldése, olimpia, multik adóztatása stb.

S ezekből jó pár nem pénz kérdése.

Egészen konkrét példa:
a véleményt nyilvánító választópolgárok 85,9%-a akar(t) közvetlenül köztársasági elnököt választani, de ezt a pártok nem engedik meg, mert nekik az a jó, ha ők döntenek személyi kérdésekben. Is.

Egy parlament, mint legfőbb döntéshozó fórum által irányított politikai rendszerű ország nem demokrácia.

Demokráciában a közösség egészét érintő fontosabb kérdésekben a közösség maga dönt, és nem a "képviselőik".

Treuga Mei 2010.09.01. 02:27:33

@Ordnassac:
Kétségtelen, hogy nem írtam le a "mindenáron" határozót. "Az LMP ugyanis láthatóan és nyilvánvalóan váltópárti szerepre nem mindenáron készül." Abban az esetben, ha egy egészségesebb, a gyűjtőpártokban nem érvényesülő érték- és érdekartikulációs szegmentációt megjeleníteni képes többpártrendszer alakul ki (aminek a jelenlegi választójogi törvény kétségtelenül kevéssé kedvez), a schifferi remény realizálódhat. (A jelenlegi kétharmad meg, ha látja négy év múlva, hogy süllyed a hajója, akár a középpártokat arányosan reprezentáló, így a '90-esre hajazó sokpárti, koalíciót kényszerítő rendszert is alakíthat!)
Igaz, én egy talpas vagyok, nem vezető. Lám, kvalitásaimról is bebizonyosodott, hogy ennyire tesznek alkalmassá: kibeszélek. Igaz, nyilván az egységes kommunikáció csak egy szigorúan szabályozott, bizonyos bázisdemokratikus normákat eltipró, akár autoriter elemekkel is fűszerezett rendszerben elképzelhető. Lehet tehát, hogy ez a kommunikációs rendhiány hátrány a rövidtávú sikerekben, mégis az a gyanúm, hogy lehetővé teszi a társadalmi diskurzus-alrendszerek kialakulását, amiből hosszabb távon a párt is profitálhat.

Merlin

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 02:44:54

@is:

Ez egy ilyen közgazdasági világrendszer.
A semmiből teremtett hitelpénz lufijának folyamatos pumpálása nélkül összeomlana.

Van egy olyan paradoxon, hogy minél jobban el van adósodva egy ország, annál jobban él.

Adósságrangsor:

1. AEÁ $ 13 450 000 000 000
2. Nagy Britannia $ 9 088 000 000 000
3. Németország $ 5 208 000 000 000
4. Franciaország $ 5 021 000 000 000
5. Hollandia $ 3 733 000 000 000
...
10. Svájc $ 1 339 000 000 000
...
13. Ausztria $ 808 900 000 000

30. EAE $ 128 600 000 000
31. Magyarország $ 116 800 000 000
32. Argentína $ 108 600 000 000
...
157. Lesotho $ 581 000 000
158. Szváziföld $ 534 000 000
...
162. Haiti $ 428 000 000

Sokan örülnénk neki, ha csak annyi adóssága lenne az országnak, mint Haitinak, de annak nem ha az életszínvonal is csak akkora lenne.

Amíg az Amerikai Egyesült Államok - a világ legnagyobb és legerősebb gazdasága - sem képes visszafizetni az adósságait, addig másoknak sem kell.

Eleve nem is lehet visszafizetni az adósságokat, mert sokkal-sokkal több az adósság a világban, mint a pénz.

A Föld országainak adósságállománya:

$ 56 900 000 000 000

Pénz (beleértve a lekötött betéteket is)

$ 27 310 000 000 000

Szóval nem kell aggódni, a jelenlegi közgazdasági rendszernek alapeleme, és alapszükséglete az adóssághalmozás.

Illetve kell aggódni, mert ez a rendszer nyilvánvalóan fenntarthatatlan.

Csak pár apró kérdés marad. Mikor omlik össze? Hogyan omlik össze? Mi lesz utána?

Lehet megérjük, lehet nem. A világ összes politikusa arra játszik, hogy ne az ő hivatali ideje alatt üssön be a krach, és ő csak szórhassa a pénzt, aztán majd az utódok visszafizetik. Nem fogják. Megfizetni az árát azt igen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 03:37:35

@ó jaj:

Az egy valós probléma (volt és lehet is még), hogy a parlament nem képes ellátni a feladatát, nem tölt fel testületeket emberekkel, nem választ, "mulasztásos törvénysértésben" van tehát nem dolgozik.

Erre kell valami megoldás. Az egyik lehetséges megoldás az, ha a miniszterelnök dönt.

Lehetne más módszer is. Például rájuk zárni az ajtókat és addig képviselő nem mehet haza, ameddig meg nem választják az alkotmánybírókat stb. embereket ide-oda, amíg meg nem hozzák a szükséges törvényeket, amelyekre pl. az alkotmánybíróság felhívta a figyelmüket.

De ez így eddig vicc volt.

Ha a parlament nem képes elvégezni a dolgát, akkor vagy a működésén kell javítani, vagy azokat a feladatokat, amelyekben nem képesek dönteni más intézmény hatáskörébe kell utalni. Ez a két megoldás van.

Lehetne például szélesíteni a köztársasági elnök jogkörét is. Vicc, hogy miniszteri "ellenjegyzésekre" van szüksége, mintha a miniszter a köztársasági elnök felettese lenne.

Te mit javasolnál, hogy ha választani kell egy alkotmánybírót, vagy hozni kell egy törvényt, akkor ez a munka mindenképpen időre el legyen végezve, és ne mulasztásosozzanak éveken keresztül?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 03:53:10

@radala:

"Nem is értem ezt a köcsög Orbánt, hogy hogy tud ilyen vén szarokat mint Pozsgay meg Boross maga mellé gyűjteni."

Boross volt miniszterelnök. Úgyhogy egy miniszterelnöknek szakmai tanácsot célszerű olyasvalakitől kérnie, akinek van tapasztalata abban a szakmában.

Aztán meg úgy van, hogy a "vén szaroknak" olyasmije van, ami neked csak akkor lesz, ha már te magad is "vén szar" leszel.

Iskolában nem lehet megtanulni, piacon nem lehet megvenni.

Bölcsességnek, élettapasztalatnak hívják.

Nem gond, ha most nem érted. Mire "vén szar" leszel érteni fogod.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 03:59:41

@radala:

"Nem is értem ezt a köcsög Orbánt, hogy hogy tud ilyen vén szarokat mint Pozsgay meg Boross maga mellé gyűjteni."

Boross volt miniszterelnök. Úgyhogy egy miniszterelnöknek szakmai tanácsot célszerű olyasvalakitől kérnie, akinek van tapasztalata abban a szakmában.

Aztán meg úgy van, hogy a "vén szaroknak" olyasmije van, ami neked csak akkor lesz, ha már te magad is "vén szar" leszel.

Iskolában nem lehet megtanulni, piacon nem lehet megvenni.

Bölcsességnek, élettapasztalatnak hívják.

Nem gond, ha most nem érted. Mire "vén szar" leszel érteni fogod.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 04:28:09

@radala:

"Nem is értem ezt a köcsög Orbánt, hogy hogy tud ilyen vén szarokat mint Pozsgay meg Boross maga mellé gyűjteni."

Boross volt miniszterelnök. Úgyhogy egy miniszterelnöknek szakmai tanácsot célszerű olyasvalakitől kérnie, akinek van tapasztalata abban a szakmában.

Aztán meg úgy van, hogy a "vén szaroknak" olyasmije van, ami neked csak akkor lesz, ha már te magad is "vén szar" leszel.

Iskolában nem lehet megtanulni, piacon nem lehet megvenni.

Bölcsességnek, élettapasztalatnak hívják.

Nem gond, ha most nem érted. Mire "vén szar" leszel érteni fogod.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 04:59:01

@Nagyzee:

Parlamentarizmus van nem demokrácia.

Aztán meg pl az Egyesült Államokban is működhet bármennyi párt, de valós esélye beleszólni ország dolgába csak kettőnek van, a választási rendszer miatt. Mégis "demokratikusnak" mondják és ezen senki nem aggódik.

Egy hasonló rendszerben Magyarországon most nem lenne az országgyűlésben sem az LMP, sem a Jobbik. Ennyi MSZP-s sem, csak néhány.

És az is "demokratikus" lenne.

Hány párti "demokrácia" az "ideális"?

Egy? Kettő? Három? Négy? Hat? Tíz? Húsz?

És miért annyi?

Valahol mindig határt kell húzni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 05:11:29

@radala:

"LMP a legnagyobb királyság és pont azért, ami itt hibaként van nekik fölróva. nyilván azért nem nyomják őket sehol, mert valóban szeretnék másképp csinálni.
Szóval akinek van egy csöpp esze az csak az LMP-re szavaz:-) "

Akkor miért viselkedsz pontosan ugyanúgy, mint bármelyik párt fanatikusa, aki azt hiszi minden olyan választóról, aki más pártra szavaz, hogy az csak szellemi fogyatékos lehet?

Pont olyan vagy, mint minden fanatikus.

A mi istenünk az egyetlen igaz isten, aki nem őt követi csak megtévesztett bálványimádó.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 06:15:56

@radala:

Kábítószerkérdés:
Fekete vagy fehér hozzáállás elfogadható - elvileg - a maszatolás káros.

Tehát vagy engedélyezni aztán akkor hadd menjen, vagy tiltani, de akkor az egész folyamatot üldözni és büntetni kell a termelőtől a kereskedőn át a fogyasztóig.

Ha egy terméket tilos előállítani, és ha ezzel a termékkel tilos kereskedni, akkor ugyan miért lehet legálisan birtokolni és fogyasztani? Teljesen nyilvánvaló, hogy illegálisan jutott hozzá.

Aztán meg mitől lenne pl. az afganisztáni parasztbácsi aki azt termeli amire igény van és amit jól megfizetnek, hogy el tudja tartani a családját nagyobb bűnöző, mint a magyar kábítószer fogyasztó hülye gyerek?

Mivel a teljes liberalizáció e téren elég veszélyes lenne, így a tiltás és a büntetés az ajánlottabb szerintem, beleértve szerintem magától értetődően a fogyasztók büntetését is.

Cigánykérdés:
Miért is kel feltétlenül most megoldani ezt a kérdést?
Az elmúlt 700 éveben nem sikerült, a következő 700-ban sem fog valószínűleg.

"Emberi jogokat tiszteletben tartó" módszerekkel biztosan nem. A magyarokat hátrányosan diszkrimináló a cigányokat előnyben részesítő módszerekkel, meg öngólt rúg ez a nép.

Megváltozik a lakosság nemzetiségi összetétele a többségi nép rovására és hogy ez mitől lesz hosszú távon hasznos ennek az országnak az rejtély.

Pederaszta kérdés:
Ez egyszerű nyelvi probléma, mivel természetesen semmilyen hátrányos megkülönböztetést nem ír elő törvény. Nemi irányultságról igazolást elég kevés állami hivatal kér manapság. Egy sem.

Arról van szó, hogy egy alternatív kisebbség megpróbálja a saját rétegnyelvének szóhasználatát és szóértelmezését rákényszeríteni a többségre.

A meleg szó egyfajta hőérzetet jelent.
A házasság a törvény és a hagyomány szerint egy felnőtt férfinak és egy nőnek jogilag elismert és szabályozott életközössége.

Előbb ezt kell megérteni, mielőtt valaki problémákat vél látni. Mindenféle megkülönböztetés nélkül ugyanúgy házasodhat bárki, az anyakönyvvezető nem kérdezi a nemi irányultságot.
Meg a pap sem.

S természetesen mindenki azzal és úgy él együtt szabad akaratából, akivel és ahogy csak akar. Csak ez ettől még nem lesz házasság.

Örökösödés
Mindenki olyan végrendeletet ír, amilyet csak akar.

Legközelebbi hozzátartozó:
Mindenki azt ad meg legközelebbi hozzátartozónak például kórházi kezelés esetén, akit csak akar.
Az orvosoknak egyrészt hatáskörük sincs vizsgálni a beteg és a megadott hozzátartozó közötti viszonyt, másrészt meg a kutyát nem érdekli. Az a lényeg, hogy legyen egy ember, akinek szólhatnak a kezelt beteggel kapcsolatban.

Szóval mi is a probléma?

Örökbefogadás?

Erre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak minden magyar állampolgárra. Semmi törvényben előírt hátrányos megkülönböztetés nemi irányultság vagy más alapján.

Szóval?

Szóval az van, hogy a többségi társadalomnak nem szabad hagyni, hogy a kisebbségek "értékrendjüket" rákényszerítsék a többségi társadalomra.

"Demokrácia" van, vagy mi, ahol a többség dönt, legalábbis ez a propaganda.

Felőlem nyugodtan tarthatunk népszavazást bármiről.
Legális termék legyen-e a kábítószer?
Házasságnak legyen-e az azonos neműek együttélése?
Jobban támogassa-e az állam a cigányokat, mint a magyarokat?

Aztán kész vagyok elfogadni a döntést, bármi is legyen az.

Nem a hátrányok felszámolását követelik, hanem olyan előnyöket maguknak, ami a többségi társadalom tagjai számára sem adottak.

Lehet a székre is pakolni, lehet asztalként használni, lehet azt gondolni, hogy micsoda igazságtalanság, hogy a székek nem asztalok és lehet azt követelni, hogy ezentúl tilos legyen a szék szó használata, mert az sértő a székekre nézve és el lehet érni, hogy ezentúl a székeket is asztalnak kelljen hívni, de attól még a szék szék, az asztal meg asztal marad.

A megértés viszont nehézkesebbé válik.

S az nem jó.

Fű az, amit a fűnyíró vág és senki nem szívja. Birkák legelik.

Ha nem szabad a cigányokat cigányoknak nevezni, mert az sérti a cigányokat, és ezért "romának" kell hívni őket, akkor ettől a "roma" szónak ugyan mennyivel lesz pozitívabb csengése a magyarok számára? Fikarcnyival sem.

A németeket vajon miért nem sérti, hogy nem deutschoknak hívjuk őket, hanem németeknek? Pedig abba is pejoratív jelentést beleérteni ha valaki nagyon akar: német = nehmet azaz magyarul Vegyétek! Ha vigéceknek azaz Wie geht 's-eknek tehát hogyvagyoknak hívnánk őket attól mi változna?

Te hogy oldanád meg a harmadik évezrednek ezeket a fontos társadalmi problémáit?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 06:40:32

@steverubellreborn:

"Igen az akkor lehetett amikor hat órát dolgoztak egy módosító indítványon a képviselőik, amit aztán tárgysorozatba sem volt hajlandó venni a FIDESZ."

Éppen ezért nem a módosító indítványon kellene dolgozni, hanem a párton. Azon, hogy mondjuk 2014-ben választást nyerjen és akkor olyan törvényeket terjeszthet be, amiket aztán módosítani sem kell.

Persze majd az akkori ellenzék is fogja akarni módosítani, de hát tetszettek volna megnyerni a választást!

Egyik párt sem azért akar hatalomra kerülni, hogy az ellenzékének a programját valósítsa meg a saját elképzelései helyett.

Különben meg tudtommal ha a három ellenzéki párt hajlandó lenne összefogni, akkor el tudnák érni, hogy a nekik fontos dolgokról is beszéljen a parlament.

Sima üzlet pedig, nem is kell egyetérteni semmi konkrét ügyben. Mindegyik ellenzéki párt kölcsönösen támogatja a másik kettő témáinak napirendre kerülését is, ugyanezért cserében.

Ha ennyit sem tesznek meg egymásért az valóban csak a Fidesznek jó.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 06:41:24

@steverubellreborn:

"Igen az akkor lehetett amikor hat órát dolgoztak egy módosító indítványon a képviselőik, amit aztán tárgysorozatba sem volt hajlandó venni a FIDESZ."

Éppen ezért nem a módosító indítványon kellene dolgozni, hanem a párton. Azon, hogy mondjuk 2014-ben választást nyerjen és akkor olyan törvényeket terjeszthet be, amiket aztán módosítani sem kell.

Persze majd az akkori ellenzék is fogja akarni módosítani, de hát tetszettek volna megnyerni a választást!

Egyik párt sem azért akar hatalomra kerülni, hogy az ellenzékének a programját valósítsa meg a saját elképzelései helyett.

Különben meg tudtommal ha a három ellenzéki párt hajlandó lenne összefogni, akkor el tudnák érni, hogy a nekik fontos dolgokról is beszéljen a parlament.

Sima üzlet pedig, nem is kell egyetérteni semmi konkrét ügyben. Mindegyik ellenzéki párt kölcsönösen támogatja a másik kettő témáinak napirendre kerülését is, ugyanezért cserében.

Ha ennyit sem tesznek meg egymásért az valóban csak a Fidesznek jó.

Szimba 2010.09.01. 08:01:01

@tölgyes:

Jézus, Mária, szent József!
Ez egy coming aut?

nestrot10 2010.09.01. 08:59:37

@Akitlosz: az LMP maga a fiatalított SZDSZ ( nézz a Schiffer Göndör hajára, farkáról nem is beszélek)
A lényeg a FIDESZ DIKTATÚRA és TÚLHATALOM megállítása, megakadályozása, mert különben itt igazi FORRADALOM lesz a FIDESZ és ORBÁN ellen...csak kezdjenek el az önko. választás után megszorítani ,még ....és játszanak a Tejhatalmat a min. elnöknek...műsorral....!!!!
Ez érdekeében mindenkinek össze kell fogni, nem finnyáskodni, mert az MSZP de méga jobbik sem olyan rossz, mint a beteg ORBÁN és bandája. Itt nincs kormány...az államtitkárok s egyes miniszterek is súlytalanok. 4-5 "ember vezeti Magyarországot...mint egy kollégiumi szobában ülnének,. ORBÁN körül.
EZ nem kell! és ezért alakul már a N.E.M. is a NEMZETI ELLENÁLLÁSI MOZGALOM! ---az elégedettlenekből , a kirúgottakból és családjukból és a becsapott Fidesz szavazókból is...majd meglátod mi lesz itt úgy tavasz körül!!!!!!

nestrot10 2010.09.01. 09:04:26

Sajnos a honfi társaink zömét nem igen érdekli még most , mert még nem érzik a zsebeiken a hatást, de nem lehet a gázt, villamos energiának az árát vissza tartani, mert előbb utóbb fizetni kell, a dupláját!

Legkésőbb januárban, de kemény megszorításokra készül ez a kontár kormány! és akkor jön a nemulass Orbán, meg az ORBÁN TAKARODJ!

radala 2010.09.01. 11:13:52

@CSENDES: Nem tudom mikor próbálkoztam finoman lebuzizni Schiffert. Lehet, hogy az életben céloztam ilyenre, de ha tettem is tuti nem negatív kontextusban. Csöppet sem kizárt, hogy Schiffer homoszexuális, de ha így van az szerintem esetében maximum pozitívum, már-már hitelesség növelő.
Schiffert én őszintén sokra tartom. Mellesleg minden jogvédőt alapból nagyon kedvelek.
@Akitlosz:Folyamatos szmájlikat kellene használnom, lehet, hogy a nevem mögé beteszek egyet relativizálandó minden mondatomat. Nem vagyok egy LMP fan egyszerűen egy született optimista vagyok, aki szeret reménykedni abban, hogy a világ jó. Ezen kívül ismerem egy kicsit Jávor Benedeket és elhiszem róla, hogy becsületes. Valamennyire nyomon követtem Schiffer András ténykedését és róla is elhiszem, hogy becsületes. Persze lehet az egész világ rossz és hazug, de nem szeretném, ha így lenne.
A kábítószer kérdés roppant bonyolult és a fekete-fehér globálisan nem alkalmazható. Különbséget kellene tenni könnyű és kemény drogok között, de szerintem erre a magyar társadalom nem érett, mert az állam mindig egy nagy rakás szar volt, így az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy amit mond az hülyeség és nem kell komolyan venni. Egy ideális világban az állam ideális döntéseket hozna és az emberek belátnák, hogy okkal tilt és tür meg dolgokat. Mo-n nem lenne ez a helyzet, a gyerekek nem hinnék el, hogy a fű valóban nem a heroin kistestvére, hanem valami egészen más.
De momentán én el tudom fogadni a szigort, viszont azt is el tudom fogadni, sőt kívánatosnak tartom, hogy bizonyos csoportok harcoljanak a szabályok lazításáért, hogy legyen erröl vita, mert ez talán segíthetne abban, hogy az emberek belássák, hogy a politikusok nem hülyék nem akarnak rosszat csak gondolkoznak azon, hogy mi is lenne jó. Amúgy a kábítószer fogyasztók kriminalizálása legjobb ismereteim nem hatásos, sőt. Viszont az is igaz, hogy ismertem pár drogost (cseréltem tűt nekik egy időben) és kivétel nélkül az összes díler is volt. Ez nyilván szörnyű és üldözendő is lenne, de sajnos az üldözés sem segítene a valódi problémán semmit.
Amúgy mindenben egyetértünk azt hiszem. A cigánykérdés is bonyolult, nem tudom pontosan mi lenne a pozitív diszkrimináció velük szemben, nem tudom, hogy ez mindig öngól lenne-e. Az, ha egy cigány elvégzi a 8 általánost szerintem már becsülendő, ha még többre viszi, az egyenesen tiszteletre méltó. Nem tudom például az pozitív diszkrimináció lenne-e, ha minden szülőt, akinek a gyereke többre viszi, mint ö jutalmaznánk, ha 4 általánosod van és a gyerekednek 8 akkor azt, ha érettségid van és a gyerekednek diplomája akkor azt, ha diplomád van és a gyerekednek PhD-je akkor meg azt. Nem hiszem, hogy nagyobb kihívás értelmiségi szülők gyerekeként egy doktori iskola, mint analfabéta szülők gyerekeként 8 év alatt a 8 általános. Hogy őszinte legyek szerintem az utóbbi sokkal nagyobb kihívás.

Borosshoz:
Boross lehetne bölcs a kora és a külseje alapján, de amiket mond az alapján egy buta hiú vénember.
Pozsgay-hoz. Én Pozsgayt őszintén kedvelem okosnak is és bölcsnek is tartom plusz az is szimpatikus benne, hogy a legtehetségtelenebb hazai politikusok egyike, a legnagyobb lúzer. Nekem emberileg nincs vele különösebb bajom. De egy MSZMP KB tag ne csináljon semmit az új alkotmánnyal kapcsolatban, pláne nem a Fidesz fölkérésére, mert csúnya nagy támadási felületet ad. Ez az a kérdés szemben a kábítószerrel, ahol a fekete-fehér a kívánatos. Nyilván nem azonos Biszku Béla és Pozsgay, de sajnos bizonyos szempontból egyformák és ezért bármi pozitívat is tett szerintem bizonyos dolgoktól távol kell tartani.
Schmitt Pál, Martonyi, Fónagy azért nagyon más kategória.

"1950-ben lépett be az MDP-be, majd 1956-tól annak utódpártjának (MSZMP) tagja. 1957 és 1965 között az MSZMP Bács-Kiskun Megyei Bizottsága Marxizmus-Leninizmus Esti Egyeteme igazgatója, majd 1968-ig a Bizottság agitációs és propaganda osztályának vezetője, 1969-ig annak titkára. Ekkor a KISZ KB sajtóalosztályának vezetőjévé nevezték ki.

Kormányzati pozícióba először 1975-ben került, amikor kulturális miniszterhelyettessé nevezték ki. 1976-ben megkapta kulturális miniszterré történő kinevezését is, 1980-ban a minisztériuma megkapta az oktatásügyi feladatköröket is, a minisztérium pedig felvette a Művelődési Minisztérium nevet. Ekkor lett az MSZMP Központi Bizottsága tagja is."
Szóval azért ez nem egy olyan CV, amit 2010-ben jutalmazni kellene. Annak ellenére, hogy gondolom a Katona József színház létrehozása például nagyon becsülendő. Én azt gondolom, hogy szükség van a megbocsájtásra nagyon is, de egyrészt soha nem láttam PI-t különösebben kanosszát járni, másrészt ez a tisztség nem megbocsájtás, hanem jutalmazás.
Illetve valószínűleg nem is ez (ez a legszörnyebb), hanem egy gyomorforgató puncsolás a kádári nosztalgiázók irányában.
Amúgy még Borosshoz, annyit, hogy szeretettel várnám a bizottságba, ha ott lenne Horny Gyula is (OK nem tud elmenni, de hívják be), ha ott lenne Bajnai vagy ha ott lenne GyF. GyF-et esetleg onnan is vihetnék el a börtönbe:-)

sashimi 2010.09.01. 13:03:26

Gratulálok, kedbes TG? nem nulla teljesítmény volt, hogy sikerült meg sem emliteni az LMP jelen problémájának legfontosabb okát: a fidesz úgy alakította át az ajánlócédulák gyüjtésének rendszerét, hogy ezzel a megméretés lehetőségét is elvegye a szegény és sok aktivistával nem rendelkező pártoktól.

radala 2010.09.01. 13:44:13

@sashimi: Baromira nem tisztem tg védelme, de
"nem feledkezhetünk meg két kötelezően említendő elemről: a módosított (nehezített) jelölési feltételekről"

Nem tudom a linkek helyettesítik-e a részletes kifejtését egy dolognak, talán így a 21 században igen, akkor pedig pláne korrektül járt el tg, megr ezen a linken www.politicalcapital.hu/blog/?p=1937386 , amit ö linkelt be nagyon jól le van írva, hogy mi is történt.
Amúgy meglehetősen brutális szigorítás, aminek a hatása legesleginkább BP-n jelenik meg, ami a leginkább "ellenséges terület" a Fidesz számára.
Szóval vagy baromi mázlisták a Fideszék, vagy nagyon aljasok, hogy pont szegény kis LMP-t gyötrik:-)

dzsaszper 2010.09.01. 15:05:19

@CSENDES: tudom, az idegen szavak szótára ezt a jelentést hozza, de már rég az angol conception jelentésében is használt.
Vagyis alap-elgondolást, elképzelést is jelent.

tölgyes 2010.09.01. 16:19:15

@Szimba: Olyan szándékom nem volt.

tölgyes 2010.09.01. 16:23:20

@simonmondja.:

Kedves Simon! A jó gondolat olyan ritka mint az arany.. ezért csak sok fáradtsággal lehet előbányászni...Ezért az, aki jó gondolatokat akar keresni és gondolni, annak - mint az aranyásónak - nem szabad kímélnie az erejét..A szerencse ebben a munkában segíthet, meg a tehetség is segíthet.. de az vagy van, vagy nincs..Ezért aztán, ha valami jóra akar találni, akkor nem kímélheti magát... de ha erre igénye nincsen, akkor nem érdemes törnie magát..:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 17:13:11

@Diocles:

Ha ezek az MSZP-s, SZDSZ-s, MDF-s politikusok annyira sikeresek lettek volna, akkor még mindig létezne a pártjuk, az LMP viszont nem.

A lehető legrosszabb húzás lenne szerintem más (volt) pártok olyan megélhetési politikusait importálni egy új, (még) tiszta pártba, akik már rég bebizonyították, hogy a saját pártjukat sem tudják felvirágoztatni.

Az LMP csak veszíthet más, régi bukott pártokból származó nevekkel.

Igaz a Fidesz is importált MDF-eseket, de soha nem tolta rögtön az élre őket.

Eddig csak vádolták az LMP-t SZDSZ utódpártisággal. Ha pl. az Ungár Klára lenne a jelöltjük, akkor viszont ez már tényállás lenne.

Miközben ugye az SZDSZ-nek tavasszal már arra sem volt ereje, hogy elinduljon a választásokon.

Ha egy hullát magadhoz kötözöl, akkor nem haladsz gyorsabban, csak lassabban. Ráadásul még büdös is lesz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 17:40:06

@Tell Vilmos:

"Ez utóbbival nehéz mit kezdeni, hiszen gyakorlatilag a magyarok többsége élt-él kisebbségben a saját hazájában. Ezt mélyebben nem fejteném ki, értse mindenki úgy ahogy akarja.
Változatlanul azt mondom, hogy a magyar politikai palettáról baromira hiányzik egy nemzeti liberális párt"

Teljes mértékben egyetértek.

Szeretnek egyesek arra hivatkozni, hogy de hát Kossuth Lajos is liberális volt. Aha. Egy Kossuth Lajos féle liberális párthoz nem sietne az amerikai, izraeli nagykövet, és simán lenáciznák a mai "liberálisok".

"
Nem néma az a kőszobor mely amott a magyar Golgotán a halhatatlan vértanú halottak emlékének emeltetett.
Én hozzám a kitaszitott élő halotthoz ki egykor zászlótartója valék Magyarország függetlenségének, melyért ők a lehóhérolt hősök annyit küzdöttek és mártir halált haltanak, én hozzám elhozták a multak szellemei a velőkig ható szózatot, mely amaz emlékszobor kimagasló alakjának Hungariának halgatag ajkairol zeng:
„Hazádnak rendületlenül légy hive oh magyar! tiszteld a kit tisztelet illet, de hive Hazádnak érted e magyar? Hazádnak légy. Ne csinálj magadnak faragott képet hogy azt imádjad, csak Hazád szabadságának Istenét imádd a mint imádták azok a kik mártír halált szenvedtenek hűségükért ahoz a mit haláluk után a jog ereje iránti hitben az önbizalomban megfogyatkozott nemzedék hite hagyottan elalkudott. Én hazád géniusza hirűl vittem megdicsőült szellemeknek, oh magyar hogy kegyelettel adózol emléküknek, válaszúl azt hozom neked tőlük, hogy ez jól vagyon, de tartsad eszedben, hogy a Kegyelet érzelmeinek virága meddő szóvirág volna, ha hűsége nem fejlődnék az iránt a miért ők földi életüket feláldozák. Az ő Istenük a magyar haza szabadságának Istene, annak oltárához várják a magyart.
E szózat zengését hallom én a messze távolban Hungaria szobrának ajkairol.
Hallják e ezt amott a közelben is mind azok, a kik a szivrázólag gyászos, felejthetetlenül gyászos October 6kán összegyülekeznek a magyar Golgotán hogy tanúságot tegyenek Isten és világ előtt a magyar nemzet Kegyelete felől a Haza szabadság harczának szent emlékei iránt?
Ha hallják e! Lehetetlen hogy ne hallanák; hiszen az a Szózat annak visszhangja, mely hangzik az ősök szent hagyományaibol, hangzik az utódok esengéséből mely számon kéri az élő nemzedéktől az elidegenithetetlen örökséget, hangzik az emlékezesek lüktetéséből, mely az éj csendjében haza jár a meghajlott derekak háló kamarájába, mint a lelkiismeret szava a bűn lakába; hangzik a bölcsőkböl hangzik a sirokból, hangzik minden fűszál rezgéséből, melyet a magyar hazának honfivér özönével termékenyitett földje táplál.
Hát hogy ne hallanák azt a velőkig ható szózatot; de ha hallják meg is hallgatják e? elviszik e magukkal e szózat ihletét a közélet küzdelmeinek pálya homokára? elviszik e házi tüzhelyeikhez hogy az ihlet csillaga világitson előttük a gyermekeik előtt mint az evangéliom mythikus csillaga világitott a bölcsek előtt kik az idvezitőt keresék?
A világ birája, a történelem fog e kérdésre felelni.
Legyenek a szentemlékű vértanúk megáldottak poraikban, szellemeikben a hon szabadság Istenének legjobb áldásaival az örökké valóságon keresztűl; engem, ki nem borúlhatok le a magyar Golgota porába, engem October 6ka térdeimre borúlva fog hontalanságom remete lakában látni a mint az engem kitagadott Haza felé nyujtva agg karjaimat a hála hő érzelmével áldom a vértanúk szent emlékét hűségükért a Haza iránt, 's a magasztos példáért, melyet az utódóknak adtanak; 's buzgó imával kérem a magyarok Istenét hogy tegye diadalmassá a velőkig ható szózatot, mely Hungária ajkairol a magyar nemzethez zeng. Úgy legyen. Amen!
Turin September 20 1890.

Kossuth Lajos
"

Na ilyen egy valódi magyar liberális.

Ráadásnak:
"
Maradunk magyarnak

Elárultattál
Cserben hagytak
Kiáltanak rád:
Maradj magadnak!

Mázos-szép szavakkal
Kiforgatnak
Kiáltanak rád:
Maradj magadnak!

Kezeid kötözik
Arccal a falnak
Kiáltanak rád:
Maradj magadnak!

Mindent feledve
Megtagadnak
Kiáltanak rád:
Maradj magadnak!

Kínodon nevetve
Megtaposnak
Kiáltanak rád:
Maradj magadnak!
Maradj magadnak!

Remény veszni látszik?
Nincs ideje annak!
Szólítanak ősök:
Maradj magyarnak!

Viharfelhők gyűlnek?
Semmi az a Napnak!
Halld meg ősök hangját:
Maradj magyarnak!

Ármány vasmarkával
Szíveink dacolnak
Gyermekeink szólnak:
Maradj magyarnak!

Csillagtüzes égen
Zászlóink lobognak
Egy az út előttünk:
Maradunk magyarnak!
Maradunk magyarnak!
"
/ Sólyomfi /

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 17:49:54

@elendem:

Így van.
Mindenhol, így itt is látszik, hogy mennyire igyekeznek sokan különböző okokból összeboronálni az LMP-t az MSZP-vel és a néhai SZDSZ-szel.

Az LMP-nek addig van hiteles jövője, ameddig képes ezeknek a törekvéseknek hitelesen ellenállni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 18:32:57

@radala:

"A kábítószer kérdés roppant bonyolult és a fekete-fehér globálisan nem alkalmazható. Különbséget kellene tenni könnyű és kemény drogok között,"

Azt lehet.
Egy konkrét termékre értem.

Legyen mondjuk ez a konkrét termék a micsodakütyü.

Az állam szépen eldönti, hogy ez a micsodakütyü termék legális vagy sem.
Ha legális, akkor szabadjon előállítani, forgalmazni, birtokolni, fogyasztani.

Ha meg nem legális akkor ne szabadjon előállítani forgalmazni, birtokolni, fogyasztani sem.

Nincs értelme olyan termék előállítását, kereskedését tiltani és üldözni, amelynek a birtoklása, fogyasztása (részben) legális, eltűrt.

Ha küzdeni akarnak a micsodakütyü ellen, akkor az egész láncolatot, a termelőtől, a kereskedőn át a fogyasztókig üldözni célszerű.

Ha nem, akkor meg hagyni kell a terméket legálisan forgalmazni, és beszedni utána az adót.

Ugyanez igaz minden termékre, szolgáltatásra is.

Pl. a prostítúcióra. Vagy engedélyezni kellene a bordélyházakat, hogy civilizáltabban működhessen az ipar, vagy le kellene csukni 10 napra a szolgáltatás igénybe vevőit is.

De csak a kurvák vegzálása nem fog megoldani soha semmit.

Kábítószernél hasonlóképpen. Súlyos hiba a fogyasztókat felmenteni és csak a termelőket, kereskedőket üldözni.

Minden ipart, szolgáltatást a fogyasztói tartanak életben. Ha egy termékért nem fizet senki, akkor azt nem is fogják sokáig árulni, gyártani.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.01. 19:03:24

@radala:

Ha a Fidesz mamutpárttá akar válni, és ez már a múlt, akkor nyilvánvaló, hogy a jobb oldali pártok felfalása után még jelentős tér a növekedésre kizárólag balra az MSZP rovására van.

Vajon honnét lett ez a sok rengeteg új Fidesz szavazó?
Nyilvánvaló, hogy a régi MSZP szavazótáborból, mivel máshol nem volt ennyi.

Ezzel pedig centrumpárttá vált, főleg mivel megjelent tőle jobbra a Jobbik.

Néppárt, tömegpárt csak úgy lehet bármely párt, ha a lehető legszélesebb társadalmi rétegeknek tömegeknek elfogadható.

A Fidesz a fiatalok, a polgárok, a keresztények meg a többi után megcélozta az exkommunistákat is.

Ha meg is akarja tartani őket, akkor nyilván enyhíteni kell a stíluson és változtatni a stratégián. Már nem a baloldaliság az ellenfél, hiszen nekik is elég balos gazdaságpolitikájuk van, hanem csak az MSZP.

A baloldaliak számára is hitelesen elfogadható Fideszhez meg kellenek a Pozsgay Imre, Bihari Mihály, Szűrös Mátyás féle arcok.

Egy ennyire széles néppárt, amelyikben jól megfér egymás mellett Kövér László, Semjén Zsolt, Farkas Flórián, Pozsgay Imre már csak mérsékelt politizálást folytathat, mert ha túl határozottan mond valamit, akkor már mindig lesz a párton belül is egy nem is kicsi olyan csoport, amelyiknek ez nem tetszik. Egy erős tekintélyelvű vezetés nélkül egy ekkora pártot máshogy már össze sem lehetne tartani.

Na tehát a kommunisták bevétele tudatos stratégia része, ezzel is az MSZP-t és a szavazótáborát gyengítik.
Jól működött ez a stratégia az MDF-fel, az FKGP-vel a KDNP-vel szemben is. Miért pont az MSZP-vel szemben ne működne?

Hogy mert ők nem jobboldaliak? Miért a Fidesz az volt? 2000-ben léptek ki a liberális internacionáléból és ma már megint nem ők A jobboldal.

Szóval egyszerűen az van, hogy az a sikeres recept a "Nemzeti együttműködés forradalmához" amit tesznek.

A radikálisabb balosok, meg a radikálisabb jobbosok már úgysem őket választják.

bigyibogyo 2010.09.02. 16:45:17

@bigapples: Békés tüntetők a földön szanaszét heverő Molotov koktélokkal dobálták a rendőröket, pusztán jó szándékból. Érzed ugye mire fel a csürhe és a bűnöző jelző?
süti beállítások módosítása