Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:26

A magyar közéletben két szélsőséges véleményt lehet hallani a Fidesszel kapcsolatban: az egyik szerint annyira zseniális a párt és különösen vezetője, hogy még látszólagos politikai hibáik is tudatos, egy lépéssel előbbre gondolkodva tervezett lépések, míg a másik szerint folyamatosan önveszélyesen politizálnak, és döntő pillanatokban önsorsrontó bakikat követnek el. Nem lennék meglepve, ha Orbán Viktor hétvégi kötcsei beszéde kapcsán újra előkerülnének ezek az érvek.

(Fotó: Origo)

A Balatonhoz közeli településen a miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy a következő két-három évben „ezerszám, ezermilliárdszám kell forrásokat kivonnunk a magyar gazdaságból, hogy a korábban felvett adósságot törleszteni tudjuk, s valahogy megpróbáljunk kimenekülni az adósságcsapdából”. Bár a kormányfő szóvivője szerint Kötcsén nem hangzott el a megszorítás kifejezés (ez tényszerű), az ATV-ben ma este már többször lejátszott  szöveg alapján nem nehéz arra következtetni, hogy a politikai riválisok az önkormányzati választásig hátralévő időben – ahogy ezt korábban ellenzékben a Fidesz is gyakran tette - többek között erre a mondatra hivatkozva „brutális megszorításokat” vizionálnak majd. (Lengyel László - a kötcsei beszédtől függetlenül - ugyanitt már Orbán Viktor lemondásáról érdeklődött.)

A kormány elképzelése láthatóan az volt, hogy az önkormányzati választásig dinamikus intézményi átalakításokkal, szimbolikus politikával és a korábbi időszakra való folyamatos hivatkozással köti le a közvélemény figyelmét, és a jövőre vonatkozó tervei közül csak azokat engedi a nyilvánosság elé, amelyek nem adják meg annak az esélyét, hogy a Fidesz támogatói csalódjanak vagy elbizonytalanodjanak. A valóság és a nemzetközi környezet ugyan néhány alkalommal erőteljesen átírta a második Orbán-kormány terveit, összességében mégis azt kell mondanunk, egy-két kevésbé exponált szereplő elszólásaitól eltekintve mindmáig sikeresen kerülte el a Fidesz, hogy a gazdaságpolitikájára vonatkozóan minden részletet kibontson. Az alapvetően erőtlen ellenzék így még tehetetlenebbnek bizonyult, s legfeljebb álmodhatott egy igazán magas labdáról.

Ezen előzmények után a kötcsei beszéd idézett részlete okkal nevezhető meglepőnek. Egyáltalán nem azt állítom, hogy a szöveg politikai fordulatot idézhetne elő, de azt igen, hogy először mondott olyasmit a kormányfő – számolva a nyilvánosságra kerülés lehetőségével -, ami nem illeszkedik a fentebb vázolt stratégiába. Hogy miért tette ezt, talán soha nem fogjuk megtudni, abban azonban biztos vagyok, hogy hamarosan megjelennek azok az írások, amelyek a bevezetőben jelzett megközelítésekkel azonosíthatók. Az orbáni zsenialitás elkötelezett hívei feltehetően azt állítják majd, hogy a kormányfő részben tudatosan akarta előkészíteni a terepet – egyben a reakciókra kíváncsian tesztelve is a közvéleményt - a takarékos költségvetés beterjesztése előtt, részben pedig hűteni akarta a várakozásokat saját táborban. Talán még olyanok is lesznek, akik a szerint a Fidesz számára is kellemetlen következményekkel fenyegető önkormányzati „túlnyerés” megakadályozását célozta a beszéd – szépen illeszkedne ez az elképzelés a „nem is akart nyerni 2006-ban” típusú magyarázatokhoz. Mások a szokásos politikai ügyetlenségnek látják majd, részeként az úgynevezett köteles beszédtől a Kubatov-mondatokig tartó hibasorozatnak, azaz olyan elszólásnak, ami kétségtelenül veszélyeztetheti a Fidesz „előbb nyerjük meg az önkormányzati választást” tervét.

Nekem úgy tűnik, látva már néhány hasonló esetet, hogy a politika nem írható le ilyen tiszta kategóriákkal. A politikus fejében – különösen egy miniszterelnökében, akit egész seregnyi ilyen-olyan tanácsadó segít - természetesen mindig van valami arról, hogy mit és hogyan szeretne elmondani, úgyhogy a horni időkre jellemző lakossági fórumos rögtönzés (amelyben a legenda szerint a Mahartból Malév lehetett) ezen a szinten ma már elképzelhetetlen. Egy ilyen viszonylag baráti és kötetlen rendezvényen azonban kicsúszhatnak a beszélő száján olyan mondatok, olyan megfogalmazások, amelyek - különösen kiragadva - nem pontosan felelnek meg saját politikai céljainak. Orbán Viktor biztosan nem több ezermilliárdos megszorításról akart beszélni, de valamit biztosan mondani akart arról, hogy milyen szűk a kormány mozgástere. Értelmiségi támogatói feltehetően értették, ellenfelei tudatosan nem fogják, a politikájának sorsát pedig majd az dönti el, hogy a választók miképpen értelmezik – nem a beszédet, hanem a tényleges kormányzati cselekvést.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr712276376

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Drága mellébeszélés 2010.09.08. 11:56:04

Én tökre megértő vagyok, de tényleg. Megértem, hogy ilyen a nemzetközi hangulat, hogy alapvetően az eurót nem szeretik a népek - mármint a kizsákmányoló és nemzetünket rabigába döntő nemzetközi tőkét szolgáló brókernépség -, meg hogy a hangulatromlás k...

Trackback: Aki eddig nem vette észre 2010.09.08. 11:49:45

A bankok képviselői végül leültek az állami vezetőkkel. Pedig megtehették volna, hogy megüzentetik az inasukkal: nem fizetnek. Viszont fizetni így sem hajlandóak. Ez a blog elsősorban belpolitikai témákra reagál, ezért öt napja vacillál...

Trackback: IMF-tárgyalások: most cirkusz, később talán kenyér 2010.09.08. 11:48:30

Nem az a kérdés, hogy kemény csávók vagyunk-e a Valutaalappal szemben, hanem hogy mikor és hogyan teljesítjük a követeléseit.Mert ugye keménykedni, azt lehet. A tárgyalások megszakítása bizonyára népszerű lesz a választók nagy része számára: olyan tökö...

Trackback: Zseniális vagy önveszélyes? 2010.09.07. 11:50:09

Kötcsén a miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy a következő két-három évben „ezerszám, ezermilliárdszám kell forrásokat kivonnunk a magyar gazdaságból, hogy a korábban felvett adósságot törleszteni tudjuk, s valahogy megpróbáljunk kimenekülni a…

Trackback: Zseniális vagy önveszélyes? 2010.09.07. 11:48:20

Kötcsén a miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy a következő két-három évben „ezerszám, ezermilliárdszám kell forrásokat kivonnunk a magyar gazdaságból, hogy a korábban felvett adósságot törleszteni tudjuk, s valahogy megpróbáljunk kimenekülni a…

Trackback: MEGSZŰNT A CENTRUM PARKOLÓ KFT. 2010.09.07. 08:39:16

A Fővárosi Bíróság, mint Felszámolási Bíróság jogerősen kimondta a Centrum Parkoló Kft. (†14) felszámolását és egyben elrendelte törlését a cégnyilvántartásból.– Pótolhatatlan veszteség érte a konszenzuson alapuló, ésszerű megállapodások á...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 11:29:53

@tölgyes: ott nem a jegybanknak és ennek a - szerintem farok és jellemtelen - Simornak lett volna teendője, hanem a PSZÁF-nek. Csakhogy a PSZÁF éveken át semmiféle életjelet nem adott, pedig feltehetőleg a Gyurcsány-Bajnai korszakban is dolgoztak ott valakik. Vagy nem dolgoztak, de a fizut felvették, az tuti.

pannonfunk 2010.09.08. 11:32:25

@S2000: Én az egész hitelemtől akarok megszabadulni, méghozzá nagyon rövid időn belül...

Szóljál, ha a PSZÁF igazad ad neked, de tudtommal ez az általános banki szabály Magyarországon, hogy forinton át váltanak mindent. Nem véletlen, hogy nem váltogatom össze-vissza a valutáimat, mert számoltam egy picit, hogy mekkorát lehet szívni vele...

lüke 2010.09.08. 11:35:40

@S2000:
nocsak
ebből élnek, hungarian wonder

nyünyüge 2010.09.08. 11:38:49

@tölgyes:
Azért ez nem egészen így volt. Gyakorlatilag egyedül az OTP-nek volt jelentős forint forrása mindig, a külföldi tulajdonú bankok mindig forint-hiánnyal küzdöttek, nekik eleve könnyebb volt euro-ban vagy frankban hitelezni.
Úgyhogy tényleg a szabályozásnak kellett volna tiltania a túlzott mértékű devizahitelezést. Régen.

A jegybank a devizatartalék nem megfelelő mértékéért tehető felelőssé, de ez sem csak Simor, hanem Simor+Járai.

nosatisfaction 2010.09.08. 11:39:32

Csak annyit, hogy amikor először olvastam/hallottam O.V. kötcsei kiszirvágásait azonnal arra gondoltam: ez az ő "öszödi" beszéde!
Kérdés, amit TG is felvet, vajon mennyire véletlen vagy szándékos?
Nehéz elhinni, hogy OV véletlenül beszél így. Sztem fel akarja készíteni a híveit a várható csalódások okozta csökkenő népszerűségre, és arra, hogy "az utópiákkal le kell számolni".
Ha szerencsénk van...
Ha nincs akkor ez is csak egy része lesz "írói munkásságának"
Amúgy nagyon várom már, hogy végre minket is felnőttként kezeljenek a politikusaink és ne gondolják, hogy mindenkit meg lehet etetni csontvázak keresésével, komcsizással, nemzeti jelzőkkel. Kiegyezés kell nekünk, de okosabban mint 150 éve

tölgyes 2010.09.08. 11:39:57

@S2000:

1./Valóban a pénzrendszer ma már nem az aranyon alapszik.. csakhogy az arany ma is mutatja a folyamatokat..nem szabályozóként, hanem hőmérőként.. Elég ha ehhez átnézi az elmúlt 10 év arany-árváltozásait.

A bajok forrása ugyanis az, hogy becslésem szerint olyan 15-18.000 milliárd dollár van kinn a piacon fedezetlenül.Ez azt jelenti, hogy emögött nincsen se arany, se termék, se ingatlan.. ez egy lufi..A válság első szakaszában kivontak úgy 6-8000 milliárd dollárt (ebből adódtak a csődök).. de ez a 18.000 milliárd kint van még mindig..Csak erről az urak nem írnak.. mert ha belegondol akkor rezes lesz a bugyija/gatyája.

Amikor ez a helyzet először kiderült (enron ügy), akkor hirtelen elkezdett nőni az arany ára.. és elemzők szerint ez el is éri majd a 2000 dollár/ unciás árfolyamot.

2./ A hitelfelvevő nem hülye - írja. Erre akkor az volna a válasz, hogy akkor vigye az eszét és fizesse az árfolyamváltozás költségeit..:(De ez se ilyen egyszerű.A felvett devizahitelek ugyanis sérülékennyé tették az ország gazdaságát.. és ha már a hiteleseket nem védi az állam - holott ez is dolga volna - akkor védenie kéne az országot a túlzott külső eladósodástól. Mert ezt nem tette meg, így az országban megtermelt jövedelem a kamatokon keresztül a külföldi bankokat gazdagítja ..):

tölgyes 2010.09.08. 11:43:14

@nyünyüge: A kevés forint még nem indok arra, hogy az állam elengedje a lakossági eladósodást devizában.. Ja hogy a bakok profitja ezt kívánta??Nem lett volna itt semmi baj, ha a külföldi bankok a devizahiteleket termelő beruházásokhoz adják.. de azt meg nem akarták.

S2000 2010.09.08. 11:47:53

@pannonfunk: Tudom, hogy ez az általános banki szabály, de nem értek vele egyet. :)

S2000 2010.09.08. 11:49:51

@lüke: Ja, nonszensz... Ráadásul olyan devizák esetében is ezt alkalmazzák, amely devizapároknak van tőzsdei jegyzése.

nyünyüge 2010.09.08. 11:50:19

@tölgyes: azt mondom én is, hogy szabályozni (korlátozni) kellett volna.

S2000 2010.09.08. 11:51:19

@nosatisfaction: "Csak annyit, hogy amikor először olvastam/hallottam O.V. kötcsei kiszirvágásait azonnal arra gondoltam: ez az ő "öszödi" beszéde!" Én is erre gondoltam.

tölgyes 2010.09.08. 11:55:31

@emő27: Én jóslásokba nem megyek bele.. Egy politikus döntéseit csak részben határozza meg az, hogy ő mit akar.Egy bizonyos: Orbán határozott és egyértelmű jelzéseket adott arra, hogy Ő nem csak az emberekkel akarja megfizettetni az elmúlt 8 év mulasztásait, elkúrásait..Korábban azt írtam: KI FIZETI A RÉVÉSZT????? Itt most erről folyik a vita... Mint látjuk a korábban hatalmas nyereségekre szert tevő bankok nem akarják fizetni.. Simor nem akar áldozatot hozni.. a gazdasági elit szintén azt szeretné, ha csak a dolgozók fizetnének..Ez még talán érthető is.. de az államnak az a dolga, hogy az ő mohóságukat is féken tartsa.. a piac ezt ugyanis nem fogja megtenni.Ez is a mostani válság nagy tanulsága.

naneee3 2010.09.08. 11:58:54

Nem tétlenkedett Szeretett Vezetőnk, FülkeForradalmi Élcsapatunk: program nem lévén törvénybe foglalták a Jobbik kedvenc követeléseit, ezzel megkezdődött az újfasiszta diktatúra alapjainak lerakása, ez éppen elegendő a befektetők elbizonytalanodásához.

tölgyes 2010.09.08. 11:59:14

@nyünyüge:Ezzel egyet is értek.. No de minden csövön az folyt, hogy majd a piac és az államnak kuss.. ha meg valaki arról beszélt, hogy az államnak dolga volna, akkor jött: vissza akarja állítani a kádárizmust....Vagyis nem akartak szabályozni.. pedig ezt a lengyelek is megtették.. igaz ott korábban jött a jobboldali fordulat.

S2000 2010.09.08. 12:00:06

@lüke: Meg sok más "apróságból"... :) Pl. átutalásoknál nem fix utalási díj van, hanem százalék. Ami azért nonszensz, mert egy utalás költsége attól nem lesz nagyobb, ha mondjuk 5 ezer forint helyett 10 ezer forintot utalunk.

tölgyes 2010.09.08. 12:00:23

@Hepci: A jegybanknak is lett volna teendője: megemelni a devizatartalékokat..

pannonfunk 2010.09.08. 12:02:51

@tölgyes: Kedves tölgyes! Most, hogy így sokadszor előkerült ez az ominózus 15-18000 milliárd dollár, azt legyen szíves nekem megmondani, hogy ez a teljes piac hány százaléka? Mert persze ez így nagyon soknak hangzik, de ha ez pl., a teljes piacnak csupán az 1%-a, akkor szépen el lehetne simítani az ügyet úgy, hogy mindenki bukik 1%-ot egyszer, és kész. Persze ez csak nagyon micimackós számolás, de tényleg jó lenne látni, hogy a piac hány százaléka fedezetlen, mert akkor lehetne érezni, hogy miről is van szó.

tölgyes 2010.09.08. 12:04:00

@S2000: Miért? A középárfolyam elutasítása nem nonszensz??

"Mi egy bankrablás egy bankalapításhoz képest?"

Videofon 2010.09.08. 12:06:36

@nyünyüge:
Ezt a témát szerintem nem kellene erőltetni.
Az ország megosztásának marketing-mérnökei egyértelműen ártottak a nemzetnek. Ugyanakkor a kegyelet megkívánja, hogy ne részletezzük a politikatörténet egyik negatív hősének szerepét halála után néhány nappal.
Nyugodjék békében.
Az idő múlásával persze érdemes lesz majd vitatkozni a mosószer-eladás politikai vonatkozásairól.

lüke 2010.09.08. 12:07:17

@S2000:
meg az ablaknál való sarc, amit mára
az EU-ban is bevezettek, ez OTP specialitás volt

a magyar bankrendszerel sok fenntartásom van, főleg
mikor az innovációra visszatartották a pénzt-90 után-
ugye Princz -PG-mindenkinek adott, az Agrobankos Kunos meg senkinek, mindet elitélték,
s akik semmit se csináltak Erdei, Surányi azok az első 100-ban vannak:)

lüke 2010.09.08. 12:11:58

és mélyponti csucs van: HUF/CHF

lüke 2010.09.08. 12:13:43

@tölgyes:
nem kellett alakítani,privatizálták hitbizományba

tölgyes 2010.09.08. 12:15:46

@pannonfunk: Sajnos a kérdést nem lehet így megközelíteni. A FED elnöke egy a válság előtt néhány hónappal megjelent könyvében épp az Ön által említett szempont miatt látta úgy, hogy nem lesz válság.. aztán lett..:(

Ma a legnagyobb devizatartalékkal rendelkező Kínának 2399 milliárd dollár volt a devizatartaléka..Vagyis a teljes tartalékának hatszorosa mehet egy buborékpukkanás miatt a semmibe.

Ugyanis ott, ahol effektív termék cserél gazdát.. ott nem vetődik fel a fedezet hiánya.

emő27 2010.09.08. 12:16:16

Most olvastam, hogy Orbán a nyugdíjasokkal folytatja a nemzeti konultációt!

www.origo.hu/itthon/20100908-orban-levelet-kuld-a-nyugdijas-embereknek-a-nemzeti-konzultacio-kereteben.html

Miért nem a munkavállalókkal, cégekkel?
Tudom, hogy a nyugdíjasok építették fel az országot, de most sajnos nem tudnak hozzátenni a gazdasági fellendüléshez. Ha csak nem mennének vissza dolgozni, a tuti nyugdíjuk helyett.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 12:16:43

@lüke: a Kunossal nem csak az volt a baj, hogy nem fizette le a csókosokat (ha nem fizette le), hanem saját zsebre dolgozott (e-hitel)...

tölgyes 2010.09.08. 12:17:58

@S2000: Simorék nem tették meg. Emiatt a válság kirobbanásakor alacsony volt a tartalék.

pannonfunk 2010.09.08. 12:18:08

@lüke: Bocs, a kérdés nem a magyar államadósság volt, hanem a világpiacon fedezet nélül kint levő kötvények, miegyebek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 12:18:47

@tölgyes: dehogy nem. :)
Hány magyar lett így milliomos (nem fizette ki a partnereit). Biztos módszer a Top100-ba kerüléshez...

tölgyes 2010.09.08. 12:18:59

@lüke: Brecht idejében még nem volt privatizálás..:)

lüke 2010.09.08. 12:19:00

@Hepci:
miért, ki nem?
ez volt a hitbizomány:)
de írtam/d
nem adott bekasztlizták, PG adott, majnem bekasztlizták
na, nem sajnálom őket

S2000 2010.09.08. 12:20:27

@tölgyes: Szerintem nem látod a fától az erdőt. A bankokra nem küölönadót kell kivenni (és közben meghagyni jelenlegi konverziós, tarifa, stb. struktúrát), hanem úgy szabályozni őket, hogy nem létező költségekre ne tudjanak pénzt szedni az ügyfeleiktől. Csak ezzel az a baj (a kormány szemszögéből), hogy így ténylegesen csökkenne a bankok bevétele és profitja, ergo nem lenne mit elvonni a bankadóval.

A nép abban lenne érdekelt, ha csökkenének a banki díjak.

A bankok és a kormány pedig abban, hogy maradjanak (vagy növekedjenek), és az így keletkező többlet bevétel és profit alapot ad a kormánynak a banki adóhoz.

Csak azt kellene nekünk, a zembereknek észre venni, hogy a banki adót is mi fizetjük, nem a bank...

nosatisfaction 2010.09.08. 12:21:06

@S2000:
a baj csak az, hogy nincs senki, aki erre rávilágítson
pl. akkor most mégis kellenek "megszorítások"?
az egy dolog, hogy mindenért az elmúlt 8 év a felelős, de könyörgöm, miért kell hülyének nézni mindenkit?
miért kell úgy tenni, mintha a választások eredménye elég lenne minden bajunk orvoslásához?
Persze, tudom...mert különben nem nyertek volna
nekem is van devizahitelem és vérlázítónak tartom, hogy a nemzeti kormány (sem) hajlandó végre belátni, hogy nem arcoskodni kell, hanem mérlegelni, hogy mit lehet, mit nem, mi a jó a többségnek és mi nem
a többi mind bullshit és panem et circenses (kenyér és cirkusz.. bár ebből lassan már csak a cirkusz marad)

lüke 2010.09.08. 12:22:04

@pannonfunk:
azt nem fogod soha megtudni

ssi 2010.09.08. 12:25:37

6 év viszonylatában: 2004. szept. 08. és 2010. szept. 08.
249 Ft/euró helyett ma 288 Ft/euró, 206 Ft/frank helyett ma 226 Ft/frank

Gy.F. kormány: 2004. 09. 29. -
2004. 09. 29.-én: 246 Ft/euró és 200 Ft/frank

Gy.F.-kormány: 2006. 06. 09.-2009. 05.29.
2006. 06. 09.-én: 263 Ft/euró és 208 Ft/frank
2008. 07. 17. USA - PÉNZÜGYI VÁLSÁG kezdete !!!!!!!!
2008. 07. 31.-án: 231 Ft/euró és 138 Ft/frank !!!!!!!!!!!!!!! kirívóan jó még
@S2000: emlékszel részletekre, miért ekkor a mélypont? köszi :-)
2009. 03. 09.-én: 310 Ft/euró és 246 Ft/frank !!!!!!!!!!!!!!! nagy változás

Bajnai kormány: 2009. 04. 20 - 2010. 05. 29.
2009. 04. 20.-án: 298 Ft/euró és 230 Ft/frank
2010. 04. 20.-án: 265 Ft/euró és 196 Ft/frank

O.V.-kormány
2010. 05. 29.-án: 273 Ft/euró és 219 Ft/frank
2010. 09. 08.-án: 288 Ft/euró és 226 Ft/frank

www.mkb.hu/friss_informaciok/arfolyamok/mnb_kozeparfolyamok/index.html

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.09.08. 12:27:07

@Lopjunk Mi is Pénzt - Hát Persze (LMP-HP): Azért te is alaposan átestél a ló túloldalára.
Szerintem mindketten jöjjünk bentebb.

Felteszem a kezem, és belátom, TALÁN tényleg nem kell neonácizni ha Jobbikról van szó.
De azért te is alaposan túlzol.

Csak jelzem, hogy nincs 10 éve, amikor még az árpádsávos zászló viselése volt a közbeszéd tárgya.

Látjuk hova vezetett hogy a Fidesz legitimálta a szélsőjobbos jelképeket.
És ez nagyon nem rég történt.

És bizony csak sokkal rosszabb jöhet...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 12:29:06

@lüke: hát, nem tudom, mások hogy csinálták, az ő megbízottja kukázós füles szatyorban vitte el a zsét, nem volt valami elegáns. :)

S2000 2010.09.08. 12:29:56

@emő27: Aztán meg jönnek az óvodások és iskolások... :)

Orbánnak azt a kb. egymillió embert/céget kellene megkonzultálni, akik nettó adóbefizetők (tehát nem állami alkalmazottak, nem nyugdíjasok, nem politikusok), akik megfinanszírozzák mindazt, amit a kormány tesz vagy nem tesz.

lüke 2010.09.08. 12:31:11

@emő27:
az összeadódott jövedelméből adózni?
de ez a mentalitás
érvényes
a rokkantra, a min. bérre és a munka nélk. segélyből élőre
nincs motiváció

pannonfunk 2010.09.08. 12:31:24

@nosatisfaction: Kérdés, hogy ki a többség. Mert lehet, hogy a többségnek nincs devizahitele. Azoknak meg általánosságban az a jó, ha a 8 év töketlenkedés után végre beindul a gazdaság. A gazdaságnak meg per pillanat olyan 290 ft/Euro a jó. Az, hogy a CHF meg közel 20%-ot erősödött az Eurohoz képest, az persze szívás a devizahitelesek számára.

Persze, az összképben benne vannak a devizahitelesek. Ha túl sok elmegy a törlesztőre, visszaesik a fogyasztás.

pannonfunk 2010.09.08. 12:32:27

@Zolika1979: jólvan, Bakura, most már menjél ebédelni, mert az alacsony vércukor nem tesz jót... :P

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 12:32:30

@S2000: a kormány húzhatna egy rafináltat, ha megszüntetné a fizetések kötelező utalását. Na, akkor feltehetőleg hangos lenne az óhéber mária-siralom...

lüke 2010.09.08. 12:33:15

@Hepci:
így, csak ezt a díszpintyet láttad!
én többet, a Csörsz u. mindkét oldalán:)
dark side:)

gorcsev54 2010.09.08. 12:34:39

@emő27: Oké! Szólok. Amit írtál azon én is (mások is ) sokat törik a fejüket,de nem jöttek rá.De van nekünk egy szervünk akinek rá kéne jönni.Úgy hívják,hogy APEH

S2000 2010.09.08. 12:37:22

@Hepci: Én pont az ellenkező irányba vinném a dolgot, iszonyú többletadót tennék minden készpénzes tranzakcióra mondjuk 20 ezer forint felett. A feketegazdaság egyik alapfeltétele a készpénzes pénzmozgás.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 12:37:32

@manyike: a számokból látható, amit a 9 millió sose fog megérteni, vagyis (1) a gazdasági teljesítményünkhöz képest átlagosan felülértékelt volt többnyire a forint, (2) minden csoda az árfolyamokban csak egy darabig tart és arra jó, hogy a politikusok a verbálhandzsárokkal hadonászanak az ellenoldal irányába.

Videofon 2010.09.08. 12:38:02

@tölgyes:
A mostani válság nagy tanulsága, hogy az orbánizmus bukásra van ítélve. Az embereket ugyanis nem lehet megvédeni. Ez csak a fideszrajongók álma.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 12:42:42

@Zolika1979: a cigányok kérdését sajnos fel kell vetni és valami megoldást kell rá találni, záros határidőn belül. A megoldás kizárólag olyan cselekvések halmazának valamely eleme lehet, amely halmazt a pc beszédben ballibbereink szerint még kiejteni se volt szabad, illetve lehetőleg börtönnel kell jutalmazni az említését.
Ez van, sajna. Az már sokáig nem mehet, hogy szaporodnak, mint az erdei pelék, mi meg finanszírozzuk ezt a remek kedvtelésüket.

ssi 2010.09.08. 12:45:08

@Hepci: mindenesetre elgondolkodtató ... van egyáltalán igazság?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 12:45:56

@S2000: de ez nem megy, barátom, amíg nincs jogállam. Manapság az egyetlen garancia arra, hogy megkapom a pénzt valakitől az, ha a markomba teszi az áru átvételekor. Ha ellenpróbát akarsz, elküldöm neked pár arc telefonszámát, hívd fel őket és kérdezd meg, miért nem fizetik ki a jó Hepcit.
Azt fogják neked is mondani, hogy részesítsd őket orális kényeztetésben. :)

S2000 2010.09.08. 12:49:46

@pannonfunk: Nem csak ezért közprobléma a devizahitelesek helyzete, hanem azért is, mert ha tömegesen dőlnek be a hitelek, az előbb-utóbb a bankokat is bedöntheti. Ott pedig nem csak devizahiteles ügyfelek vannak, hanem mások betétei is... És akkor ki és mit tehet? Az állam, az adófizetők pénzéből adhat pénzt, de akkorra már többszöröse lesz a szükséges összeg a mainak.

John Paul Getty szavaival élve: "Ha tartozol a banknak száz dollárral, az a te problémád. Ha tartozol a banknak százmillió dollárral, az a bank problémája."

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 12:51:37

@manyike: van, persze, csak a népnek nem lehet elmondani, mert akkor nem választja meg a politikust. Később meg azért nem lehet, mert legközelebb nem választja meg. Az Antall időkben volt rá utoljára kísérlet, hogy egy magyar vezető valamivel kapcsolatban elmondja az igazság nagyobb részét, de azok még nem politikusok voltak, hanem gyakorlatilag civilek.

S2000 2010.09.08. 12:52:06

Kéthavi csúcs közelében a magyar államcsőd-aggodalmak:

Arra a szintre emelkedett vissza tegnap estére a magyar államcsőddel kapcsolatos befektetői aggodalom piaci jelzőszáma, amely szintre a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal (EB) július közepén megszakadt tárgyalások utáni első napon ugrott, noha az elmúlt napokban ilyen sokkszerű fejlemény nem következett be, "csak" a globális befektetői hangulat romlott fokozatosan, illetve a magyar kormány befektetői szempontból továbbra sem teljesen megnyugtató kommunikációja folytatódott.

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=138244

Egyszerűen megdöbbentőnek tartom, hogy tegnap Orbán nem fogalmazott meg tiszta és világos üzeneteket ebben a tekintetben.

pannonfunk 2010.09.08. 12:53:28

@S2000: ebben elvileg egyetértünk. Gyakorlatban azonban ma Magyarországon még rohadt jól megy a bankoknak, távol állunk attól, hogy bedőljenek.

emő27 2010.09.08. 12:53:43

@gorcsev54: Csak ugye tehetetlenek, ha nem a nevén van, hanem szétosztva a családtagok között , akkor nehéz lefülelni a dolgokat.

Mondjuk apeh-ról is meg van a véleményem, mert az ugye fontos,meg sürgős kezelni a helyzetet,ha 350 Ft-tal lóg nekik valaki ,de az, ha egy cég nagyobb összeggel akkor majd kimegyünk, meg ilyen eljárási rend, meg olyan eljárási rend.
Nevetséges!!!

lüke 2010.09.08. 12:56:07

@Videofon:
a mostanié?
ki védte meg 28-ban őket?
csináltak, amit tudtak
így lett Cleveland a 2. legnagyobb magyar város

nosatisfaction 2010.09.08. 12:59:16

@pannonfunk:
a visszaeső fogyasztás nem jó, de nem ez lenne a legnagyobb baj, hanem az amikor százával dőlnek be a lakáshitelesek
az magával rántaná az egész kócerájt
világos: nem volt kötelező devizában hitelt felvenni, de mint fentebb olvastam, volt akinek így volt jó, hogy nem forintban vettek fel az emberek hitelt

@tölgyes:
az embereket nem megvédeni kell, hanem felnőttként kezelni,
és elmondani a tutit - a hitelfelvételről, a nyugdíjról, az öngondoskodásról, az ingyenes egészségügyről és még sorolhatnám
az eddigi kormányoknak ez eszébe nem jutott, csak arra figyeltek, hogy hogyan nyerjék meg a következő választást
mondjuk van benne némi 22-es csapdája: a politikustól azt várják, hogy mondjon szépeket, álmodjon merészet, különben nem szavaznak rá, aztán mindenki csodálkozik, amikor felszáll lila köd
én abban reménykedtem, hogy OV azt fogja mondani a választás másnapján: ok, emberek, és akkor most a következő 2-3 évben csak vért, verítéket és könnyeket tudok igérni, de aztán mindenkinek jobb lesz
most kinek lesz jobb?

S2000 2010.09.08. 13:00:30

@Hepci: Igen, ez is egy terület a sok közül, ahol valós reformokat várnék, remélem nem hiába.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 13:07:08

@S2000: tartok tőle, hiába. A mostani kormány körül álló oligarcha-konglomerátumban is akadnak, akiknek nagyon kellemetlen lenne, ha ezentúl az lenne a módi, hogy a számlát ki kell fizetni. Időben, és nem 8 év múlva, kamat nélkül.

ssi 2010.09.08. 13:09:00

@Hepci: akkor mindenkinek rossz, mert rossz félrevezetni is, meg rossz félrevezetettnek is lenni, az országról már nem is beszéljünk... a világ ilyen, vagy helyi sajátosság?

nosatisfaction 2010.09.08. 13:09:20

most olvasom:
"A nyugdíjasokkal folytatja Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti konzultációt szóvivőjének szerdai bejelentése szerint. Orbán 1,7 millió nyugdíjasnak küld levelet, arra kérve őket, hogy osszák meg vele gondjaikat."

tényleg nem tudja???
Jó reggelt kívánok!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 13:13:06

@manyike: ez a képviseleti demokrácia nevű rendszer, nem? Külföldön most ért kritikus ponthoz, mi meg a békebeli változatát (NSZK) meg se tapasztalhattuk...

tepes 2010.09.08. 13:14:07

@manyike: Az árfolyamok alakulását az egyes inflációs értékek különbségei befolyásolják. Minél hosszabb időtávot nézünk, annál inkább meghatározóan. Ezt figyelembe kell venni a kiragadott értékek értelmezésekor.
Persze, ha olyan remekül haladtunk volna a felzárkózásban, a Ft-infláció is csökkenhetett volna jobban

S2000 2010.09.08. 13:14:15

@nosatisfaction: Ez is egy a sok pótcselekvés közül... Nem kell vele foglalkozni.

Idézem magamat:

Aztán meg jönnek az óvodások és iskolások... :)

Orbánnak azt a kb. egymillió embert/céget kellene megkonzultálni, akik nettó adóbefizetők (tehát nem állami alkalmazottak, nem nyugdíjasok, nem politikusok), akik megfinanszírozzák mindazt, amit a kormány tesz vagy nem tesz.

S2000 2010.09.08. 13:20:26

Na erre varjatok gombot... Kíváncsi voltam mire jutott Varga a csontvázkereseséssel. Itt van az egész cikk, néhány dolgot emelek ki: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=138236

Varga Mihály, a gazdasági tényfeltáró bizottság fideszes vezetőjének közlése szerint "jóval 200 milliárd forint feletti" tételt jelent a költségvetést érintően az a mintegy 65 ügy, amelyet a magyar emberek eddig nem ismertek, és az Orbán Viktor felkérésére munkába állt testület feltárt. A Miniszterelnökség államtitkára az MTV Este című műsorában arról beszélt, hogy ezek nem új "meglepetések" és az idei hiánycél nincs veszélyben.

Nem új meglepetések... ezt érti valaki? Feltárták amit már korábban is tudtak?

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy hogyan lesz meg a "meglepetések" általa említett 280-290 milliárd forintos vonzata úgy válaszolt, hogy "ez megvan szerencsére". Varga Mihály a köztévé műsorában azt is elmondta, hogy nem újabb 300 milliárd forintról van szó. Itt olyan tételekről van szó, amit ezzel a 29 pontos lépéssorozattal már sikerült ellentételezni - húzta alá a politikus. Tehát úgy érzem, hogy az a cél, hogy év végére a 3,8-as hiány, 3,8%-os hiány teljesüljön, az nincs veszélyben - fűzte hozzá.

Tehát van új hiány, de nincs. Van meglepetés, de nem új, hanem régi meglepetés. Most értek a munka végére, de már a 29 ponttal korábban be is tömték a lyukakat...

tölgyes 2010.09.08. 13:20:28

@Videofon: Ön ebben nagyon téved. A mostani válság tanulsága az, hogy a piaci önszabályozás egy ideológia, ami nem működik... Erre már Obama és csapata is rájött és meg is fogalmazta.

tölgyes 2010.09.08. 13:21:53

@S2000: Ön ezek szerint a politika lényegét nem érti. A politikusnak az a dolga, amit Orbán csinál és nem az, hogy az irodájában táncikáljon..:)

S2000 2010.09.08. 13:25:00

@tölgyes: Pontosan így van, de a megoldás nem az állam nagyobb szerepvállalása, hanem a hatákonyabb szabályozás. Óriási különbség. Fellegi a napokban nyilatkozott, hogy növelni akarják az állami tulajdont. Tiszta baloldali gazdaságpolitika. A Munkáspárt nincs véletlenül benne csendestársként a Fidesz-KDNP szövetségben? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 13:27:20

@S2000: szerencsétlen Varga, már ő is elég rég politikus lett...
Most meg ez van, a 15 év előtti önmaga csak röhögne a mai önmagán.

tölgyes 2010.09.08. 13:29:41

@S2000: No de a szabályokat be kell tartatni... ahhoz az ellenőrzés és a közvetlen beavatkozás is dukál..

Ami pedig a tulajdont illeti: amit Ön ír az dogma... Jó példa erre az amikor eladták a teherszállítást.."privatizálták". És ki volt a vevő??? Az osztrák állam..:) Vagy ott voltak az erőművek, amik így a német a franci stb. államok tulajdonába kerültek.. Ma a privatizációs mérték nálunk magasabb mint az eus államok 90%-ában..:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 13:30:04

@tölgyes: működik a piaci önszabályozás, csak jól. Leegyszerűsítve a szar mindenben kiszorítja/iaz értékeset. No ezért kellene az állam, hogy ezt értelmesen kompenzálja, kedves szabadon szállongó, liberálisnak csúfolt kétlábúink legnagyobb bánatára. :)

tölgyes 2010.09.08. 13:31:08

@S2000: A bankadó átruházásának ügy is szabályozási kérdés.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 13:31:24

@Hepci: no mégeccer. :)
Működik a piaci önszabályozás, csak nem jól. Leegyszerűsítve a szar mindenben kiszorítja/marginalizálja az értékeset...

S2000 2010.09.08. 13:31:25

@tölgyes: Szerinted mi a politika lényege?

@Hepci: :)

tölgyes 2010.09.08. 13:32:07

@Hepci: Azért a dolog ennél bonyolultabb.. gondoljon bele az USA ingatlanügyeibe... milyen frankón működött a piac.

tölgyes 2010.09.08. 13:33:12

@S2000: Az amit Orbán jól/rosszul csinál.

S2000 2010.09.08. 13:37:05

@tölgyes: Gondolod, hogy a bankadó átruházását sikeresen meg lehet akadályozni? Ezt mire alapozod? Eddig teljesen sikertelen volt a bankok egyéb irányú (szerződések egyoldalú módosítása, konverciós gyakorlatok, díjak, stb.) megszabályozása...

ssi 2010.09.08. 13:39:28

@Hepci: "ez a képviseleti demokrácia nevű rendszer, nem?" - tőlem kérdezed? hát honnan tudjam? :-)))

@tepes: a kiragadott dátumokat az adott kormányokhoz igazítottam. Igazad van, az infláció mértékét, meg pl. a felvett hitel nagyságát is, meg gazdasági egyéb adatokat is beszédes lenne az árfolyam mellé állítani (technikailag ezt most nem tudom megoldani). Azért kezdtem nyomozásba, mert valaki írta, hogy Bajnai idején volt mélyponton minden, de én nem így emlékeztem, s "kivételesen" helyesen. De tanulságos, hogy milyen is emberi emlékezet, meg a közbeszéd, meg a csúsztatások, meg a .... Ilyenkor mindig valami jó kis tényfeltáró médiát hiányolok

S2000 2010.09.08. 13:44:17

@tölgyes: Nem dogma... Ha az osztrák állam jobban tud valamit menedzselni (alacsonyabb költségen, jobb minőségű szolgáltatással), akkor nagyon helyes, hogy eladták neki.

A közüzemek eladásának fő motivációja az volt, hogy a költségvetésbe pénz kerüljön. A közüzemek se olyan dolgok, amit egyszer megépítünk, aztán soha többé nem kell rá költeni... A magyar állam nem jó tulajdonos, mert nem jól menedzseli azokat az eszközöket, amiket birtokol (korházak, állami intézmények, vállalatok). Más ország kormánya lehet jó tulajdonos (pl. Svédek), és sokat lehetne másoktól tanulni, de erre a magyar kormány/állam eddig még nem mutatott ingerenciát, bármelyik párt is volt kormányon.

S2000 2010.09.08. 13:46:06

@tölgyes: Hm, érdekes definició, tedd fel a wikipedia-ra is... :)

ssi 2010.09.08. 13:47:38

@S2000: számomra Te is reálisan gondolkodsz :-) Rólad is az jut az eszembe, mint néhány szakmailag vmely területre rálátó kommentelőről, hogyan és mivel lehetne úgy érdemben érvelni (legfőképpen röviden), hogy az ütős legyen, s az elfogultat is megingasd?

tepes 2010.09.08. 13:56:43

@manyike: Tényfeltáró és független média valóban nagyon hiányzik, persze kérdés, hogy jelen körülmények között egyáltalán lehet-e ilyen?

ssi 2010.09.08. 13:58:55

@tepes: "Tényfeltáró és független média" - milyen körülményekre kellene várni, hogy valakik belefogjanak?

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.09.08. 14:15:17

@pannonfunk: És benned kit tisztelhetek, hogy ennyire aggódsz az egészségemért? :)

@Hepci: Látom mindig megtalálsz.

"Az már sokáig nem mehet, hogy szaporodnak, mint az erdei pelék, mi meg finanszírozzuk ezt a remek kedvtelésüket."

De ha ennyire sötét és erkölcstelen vagy, akkor lassan büszke leszek rá, hogy vörös posztó vagyok számodra.

nosatisfaction 2010.09.08. 14:27:12

@manyike:
pl. pénzügyileg független, politikailag nem elkötelezett media tulajdonosokra van szükség
én még nem láttam ilyet nálunk - külföldön előfordul (néha)
régi mániám, hogy a pártok/politikusoknak meg kellene végre érteni, hogy attól, hogy megszállok egy médiát, még nem lesz gleichschaltung ( hogyis fordítsam, talán igazodás egyetlen irányba) szóval hogy attól még nem nyertük meg a kommunikációs csatát, ellenkezőleg
épeszű olvasó/TV néző menekül az ilyen orgánumoktól, persze a vakon hívő meg csak ezt fogadja el hitelesnek
az államnak kellene megteremtenie (és eltűrnie) a független tényfeltáró sajtó feltételeit
sajnos ma (ill már régóta) nem az számít,hogy mit mond vki, hanem az hogy, ki mondja... és akkor mindegy mit mond

pannonfunk 2010.09.08. 14:33:35

@nosatisfaction: Odáig nem jutottál el, hogy október 3-án önkormányzati választás lesz? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.08. 14:41:18

@Zolika1979: nem vagy p(r)osztó nekem, Zolika, csak akkora okosságokat bírsz eregetni magadból kifelé, hogy nehéz megállnom a reagálást...
Sajna, az általam nem teljesen EU-konform stílben felvetett probléma létezik. Drága cigány honfitársaink gyermekvállalási kedve sokszorosan meghaladja a honfitársaink átlagát, miközben munkát nehezen találnak, vagyis az a kevés aktív adófizető finanszírozza a őket. Miközben az a helyzet, hogy bizonyos települések bizonyos részeire csak komplett Rambo felszerelésben látogathatnék be kirándulás közben.
Ez a helyzet orvoslásért kiált és nem feltétlen azok a sötétek és erkölcstelenek, Zolika, akik kiáltani akarnak, hanem azok, akik beléjük szándékoznak fojtani a szót, közben rasszizmust, fasizmust, szegregációt meg még ki tudja, miket óbégatnak. Btw, cigányt kizárólag képeskönyvben láttak eddig életükben.

nosatisfaction 2010.09.08. 14:48:44

@pannonfunk:
a bejegyzésem költői kérdés volt...
ráadásul ezt hívják kormánypénzen kampányolásnak

tepes 2010.09.08. 14:55:33

@nosatisfaction: @manyike: Valahogy így.
És az "igény" ilyesmire is csak nagyon kevesekben van meg, úgyhogy még az elhivatott újságíróknak sincs értelme kitenni magukat az innen-onnan jövő támadásoknak.

tölgyes 2010.09.08. 17:22:21

@S2000:
1./ Na látja! Tudja Ön, hogy hol mindenhol nézhet utána a politika definíciójának.:)
2./ Ön államosításról beszélt.. én pedig megemlítettem, hogy a privatizáció nem dogma..példaként teherszállítást említettem..de írhattam volna az erőműveket, vízműveket, csatornázási műveket stb. Tehát azokat, amelyek közszolgáltatást látnak el... Vagy mondjuk ott a magyar édesvíz készlet..:( aminek 95%án külföldi opció van a maszop jóvoltából.

Vagyis nálunk túlzásba vitték a privatizációt... he ebből visszavennének, nem volna baj.. de nyilván senki nem akarja államosítani a szatócsboltot..:)

3. Bankadó: Ön már bizonyára látott adótörvényt..abban elég jól leírható, hogy mi az amit költségként feltüntethetnek.

nyünyüge 2010.09.08. 18:25:57

@tölgyes:
Dobálódzni tetszik a számokkal, kéretik legalább néha egy-egy forrásmegjelölés!. Mondjuk indulásként erre a 95%-ban külföldi opcióval terhelt édesvízkészletre. Opció=koncesszió?

nyünyüge 2010.09.08. 18:58:17

off
Hogyan lehet(ne) ellenőrízni, ha valaki X közvéleménykutató képviselőjének mondja magát a telefonban, akkor tényleg az is?

Az imént elég pontosan lekáderezett egy, miután átmeneti elmezavar okán nem szereltem le a szokott "köszönöm, nem, letesz" módszerrel.

tölgyes 2010.09.08. 19:47:26

@nyünyüge: Olyan sokszor leírtam: én nem vagyok információs szolgálat..Két éve egy konferencián vettem részt, akkor vallották be vízügyesek.:( Én a hozzászólásomban 80%-ról beszéltem.. erre megszólalt egy vízügyes: már 95%.. Aztán lelassult a folyamat, mert a fidesz keresztbe feküdt a víztársulásoknak. Erről talán már Ön is hallott.

nyünyüge 2010.09.08. 20:14:44

Esetleg ha egy kereshető információmorzsát megosztana velem, megköszönném.
A "vízbázis 95 külföld" -re egy MaNem cikk jön csak elő, azt engedelmével nem tekinteném hitelesnek ebben a témában.

tölgyes 2010.09.09. 23:38:31

@nyünyüge: Ne tekintse:).. Az a baj, hogy Ön saját magából indul ki.. és szt hiszi, hogy nekem is a célom, hogy Önt átverjem.. ugyan miért tenném?? Amit leírtam Önnek az ezen a konferencián elhangzott, senki nem cáfolta, de mindenki nagyon aggódott... de Önnek ez nem hiteles.. na bummm nem hiteles, de legalább már hallott rola és ha majd szembe jön magával, akkor elmondhatja: legalább hallottam. Más jelentősége ennek nincsen..:)Mint ahogy annak se lenne jelentősége, ha Ön elhinné, hogy az édesvíz készletünk 95% felett külföldi opció van.
süti beállítások módosítása