Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:52

Az eddig is világos volt, hogy Gyurcsány Ferenc nem fogja feladni politikai ambícióit, a kérdés csak az lehetett, hogy mikor, kikkel és mivel indul majd újra harcba. Az áprilisi választás óta mindhárom elemmel kapcsolatban csak találgatásaink lehettek, most szombaton kicsit – de tényleg csak kicsit - okosabbak lettünk.

(Fotó: Népszabadság)

A volt és a mostani miniszterelnök helyzetének alapvető különbségéről pár napja már írtam, az összehasonlítás azonban nem csupán a bizalom elvesztésének útján lehet érdekes, hanem visszafelé, a megerősödés, a feltámadás irányában is. Orbán Viktor politikai jövője 2002-ben és még inkább 2006-ban sokak szerint reménytelennek látszott, idéztem már azokat a korabeli elemzéseket a Magyar Nemzetből, amelyek szerint a visszatérése „alighanem” elképzelhetetlen. Most Gyurcsány kapcsán mondja ugyanezt – csak sokkal hangosabban - a közéleti konszenzus, s én csupán azért nem csatlakozom ezúttal sem, mert a politika kapcsán számos példán megtanulhattam a legnagyobb közhely, a „soha ne mondd, hogy soha” igazságát.

A napokban elhunyt Wermer András kedvenc és gyakran idézett mondata szerint „ami egyszer bement a fejekbe, azt onnan Isten ki nem veri”. Valóban: Orbán Viktornak nyolc gyötrelmes évre volt szüksége, hogy a kormányzása során vele kapcsolatban kialakult - és persze az ellentábor részéről tudatosan kialakított - sztereotípiáktól legalább olyan mértékben megszabadulhasson, hogy esélye legyen a választáson többséget szerezni. Bármennyire is átformálta magát (külsőségekben és tartalomban egyaránt) a Fidesz elnöke a 2006-os választás előtt, s alakította nagy beleéléssel a korábbi kép éles ellentéteként nép egyszerű fia szerepét, a stabil törzstáborán kívül még nem bizonyult hitelesnek, választhatónak. Újabb négy év múlva azonban a korábbi előítéletek és elképzelések jelentősége – ezt minden felmérés igazolja – jelentősen csökkent, s a baloldal már képtelen volt arra, hogy Orbán-ellenes népszavazássá formálja a voksolást.

Orbán Viktor visszatérését egy valami, pontosabban egy valaki nagyban segítette: Gyurcsány Ferenc. Ha nincs a 2006-os hitelességi válság, ha nincs az őszödi beszéd, ha nem olvad el már az első hónapokban az MSZP támogatottsága, az sem biztos, hogy Orbán meg tudja tartani a pártvezetői szerepét (keveset tudunk a Fideszen belüli 2006-os belső mozgásokról, de amit tudunk, az bőven elegendő arra, hogy ezt gondoljuk). S mindaz, ami 2006 és 2010 között történt – a kormányzati kudarcok és botrányok sorozata -, napról napra vitte egyre közelebb Orbán Viktort nagy céljához, a dicsőséges újrakezdéshez.   

Nem kell hozzá különösebben éles szem, hogy észrevegyük: ahogy Orbán Gyurcsányra, Gyurcsány most Orbánra építi politikai jövőjét. A szombaton elmondott beszéd világossá tette, hogy a volt miniszterelnök ebben az ellenpontozásban hisz („Orbán a szabadság helyett vallásos hitének és pártjának uralmát ajánlja nekünk. Ahol mi Kertész Imrét látjuk, ők ott Wass Albertet. A '89-esek a '11-esek elvi ellenzékét alkotják és fordítva is igaz. Markáns választóvonal ez.”), s abban a tekintetben kétségtelenül igaza is van, hogy a baloldali-liberális tábor feltehetően arra a politikusra vár, akiről látja, hogy azonos súlycsoportba tartozik a kormányfővel - az ellenzék mai vezetőiről ez nem mondható el -, s akiről elhiszi, hogy adott pillanatban le is győzheti őt. Gyurcsány jó érzékkel állítja politikája középpontjába az alkotmányozást, amelyet a Fidesz – okkal - az egyik legfontosabb szimbolikus politikai eredményének szán, ám amely alkalmas lehet arra is, hogy az ellenzék vele szemben megfogalmazza saját magát. A politikusnak feltehetően abban is igaza van, hogy a visszatérés nem képzelhető el egy széles baloldali koalíció létrehozása nélkül („Ahhoz, hogy a '89-es alkotmányosságot megvédhessük, meg kell teremteni a '89-es demokraták politikai koalícióját. Ehhez meg kell szervezni az erős és felelős ellenzéki mozgalmat. Harmadrészt pedig rendszerváltásra van szükség az MSZP-ben is”), bár ennek gyakorlati teendőiről egyelőre semmit sem árult el.

2002-ben és 2006-ban úgy látszott, hogy a Fidesz legnagyobb erőssége és egyben legnagyobb versenyhátránya ugyanaz: Orbán Viktor. Közel s távol nem volt olyan politikai érzékkel rendelkező, a saját tábort integrálni és lelkesíteni képes ember a pártban, mint a volt kormányfő, ám a személyével kapcsolatos erős választói ellenérzések lehetőséget adtak az ellentábor összetartására és mobilizálására. 2010-ben hatványozottan igaz ez riválisára, ami a pártjából kiemelő politikai érzéket és az ellentáborban meglévő kiáltó ellenérzéseket illeti. Van azonban egy jelentős különbség: Gyurcsány közel sem képes olyan mértékben integrálni a táborát, ahogy erre Orbán még pályafutásának mélypontján is képes volt. Megerősödésének, visszakapaszkodásának kulcsa éppen ezért nem is annyira a sztereotípiák leküzdésében rejlik, bár áttételesen természetesen ez is segíthetné. Gyurcsánynak nem a közel három millió Fidesz-szavazó szimpátiájára lenne szüksége, ahogy Orbán sem azokkal nyert, akik korábban tudatosan szavaztak ellene. Gyurcsány számára az lehet a kulcskérdés, hogy a baloldali tábor - politikusi és szavazói szinten egyaránt - egy adott pillanatban elfogadja-e vezetőjének. A közhely igazsága miatt nem mondom, hogy ez elképzelhetetlen, még akkor sem, ha ma nagyon is annak látszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr402290206

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyurcsány-bukta: ezért nincs visszaút 2010.09.13. 08:29:29

Gyurcsányt jelenleg azért lehet nyugodtan leírni, mert pont az ellenkezőjét teszi annak, amit egy bukott politikusnak a visszatéréshez tennie kellene. Nem pozicionálja újra magát és tábora sincs. (Fotó: Index) Gyurcsány Ferenc a „100 nap &nda...

Trackback: A szocialisták izmosítása 2010.09.13. 05:50:44

A helyhatósági választások után az ország nagy eséllyel narancsba borul. Az új választójogi törvény nagyban tett azért, hogy a helyi szervezetek, egyesületek, valamint a kisebb pártok rajthoz se állhassanak október 3-án. A mezőny némileg sz...

Trackback: Így vittek csődbe egy kerületet 2010.09.12. 15:40:01

A cikket az ujhegy.hu engedélyével változtatás nélkül közlöm:A választási kampány hevében a baloldalon mindenféle jelzők repkednek:„budai oligarchák, Fidesz bérenc, mutyizós budai milliomos” és még hasonlók. A kerületi MSZP minden erővel V...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodó tamás 2010.09.13. 20:02:39

@radala: lényeges kommunikációs különbségre mutattál rá. Orbán csapatának ha valós munkában nem is, de kommunikációban jól felosztott szerepek vannak. amig Viktor kussolt, nem szidta a szocikat, addig ez SzíjPeti feladata volt pl. meg "magasabb szinten" Navracsiccsé. A kommunikációban fidesz erős. Gyurcsány egy balfasz.
Azt is leszögezhetem hogy valós kormányzásra egyik sem képes. A szürke-szakmai alázatos tudásra pedig a birka népünk sose fog szavazni... a birka a bikára akar hasonlítani, arra megy ahol harsányabban rázzák a rongyot...

kodó tamás 2010.09.13. 20:08:10

@Szimba: ja ja ezt írtam, hogy a fidesz kommunikációja milyen jó, nagyon erősen bevezették a SZAVAZÁS=BÜNTETÉS elvet. már szeritnem a szavazásról mindenki azt hiszi, hogy nem goind, megválasztjuk, ha nem jó utólag megbüntetjük... valójában eszméletlen primitív és dekonstruktív dolog. ez akkor lenne igaz, ha a pártok neve mellett olyan négyzet is lenne hogy NEM és IGEN. akinek nincs választható, az sehol nem tesz igent, aki tagad egyes pártokat és kizár, oda nemet tesz. szerintem ezt a fidesz elvet lehetne legalizálni. csak nekik jobb igy manipulatívan...

porfelhő 2010.09.13. 20:25:53

@lüke:
Vettem az üzeneteket. Komolyan mondom jó orvos vagy. Ird meg a rendelőd címét és elmegyek egy vizsgálatra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.13. 21:14:21

@radala: Én nem hagytam volna ki a történelmünkből ezt a nyolc évet.
Kár lett volna.
Ha belegondolok, hogy tíz éve mi volt?
Ellenzéket még mutatóban sem láttam.
Elrendeltek valamit, én meg szentségeltem.

Ez az Orbán végigzongorázta velünk az egész történelemkönyvet.
A hatalomszervezés és az ellenállás módjait, amit nem tanultam meg rendesen annakidején, de most mind megtaláltam a törikönyvben.
Gyurcsány meg olyanokat mutatott, amire nem is gondoltam.
Hogy például hiába fizettem be a sok tébét, mert sose nézték meg, hogy fizetem-e.
Vagy hogy gáztározót kell építeni, mert szarban vagyunk, ha elzárják.
És már az internet és az autópályák miatt is gondolom, hogy tíz éve el voltunk zárva a világtól.
A tévék meg hol tartottak?
Valami jósok varázsoltak és valóvilág meg ilyesmi, slussz.
És a - Fidesz visszaállítja...

jjulie 2010.09.13. 21:18:53

@tölgyes:

hát ez a török nem egy nagy talentum....

viszont ezt honnan vetted: "sikereinek valódi oka az volt, hogy "nem félt Orbántól""

mit gondolsz, most fél tőle? és ha ez egyszer elég ok volt akkor újra az lehet?

tölgyes 2010.09.13. 21:19:38

Úgy hallom, hogy Gyurcsány már az ATV-ben se kell.

tölgyes 2010.09.13. 21:20:49

@jjulie: Tőle.. és híveitől.

tölgyes 2010.09.13. 21:24:46

@jjulie: Nem vagyok biztos abban, hogy Török örül annak, hogy Ő éppen úgy nem kell mint Gyurcsány.. ahogy azt maga sugallja és amivel én nem értek egyet.

török gábor 2010.09.13. 21:27:10

@jjulie: mielőtt komoly elemzést építenénk erre az állításra, szeretném óvatosan jelezni, hogy Kálmán Olga hívott a választási műsorba, de miután korábban már elígérkeztem az MTV-be, nem fogok tudni elmenni.

tölgyes 2010.09.13. 21:31:14

@jjulie: Na látja, hogy nem örül.:)

Ordnassac 2010.09.13. 21:31:33

@Szimba: amióta az MSZP jelölte Tökölön Terry Blacket, a KDNP
(!) Abonyban Magyar Gábor ősmagyaros-jurtás háziorvos-előadóművészt, a Jobbik pedig Toroczkai Lászlót a csongrád megyei közgyűlési (ezt így kell írni?) lista élére, azóta Egely nálam már nem akkora égés...

Ordnassac 2010.09.13. 21:32:39

@török gábor: Giró-Szász Andrással leszel az MTV-ben?

jjulie 2010.09.13. 21:33:33

@török gábor:

bemelegítés nélkül léptem pályára

rögtön le is sérültem.....

Ordnassac 2010.09.13. 21:33:41

@manyike: "nekem a politikába való visszatérés az is, hogy ogy-képviselő"

Gyurcsány 2006 óta OGY képviselő.

jjulie 2010.09.13. 21:37:36

@tölgyes:

értem

- gyurcsány nem kell, annyira értékes?

- török nem kell, annyira értéktelen?

jjulie 2010.09.13. 21:43:27

@tölgyes:

"de sikereinek valódi oka az volt, hogy "nem félt Orbántól""

szerinted félt?

2010.09.13. 21:46:48

@tbb: így van, ez egy reális álláspont!:) Öszödről is a patás tehetT:)))))

@simonmondja.: ez is lehet. Sőt. Én meggyőzhető vagyok. Megjegyzem: nálam a terrorista focistáknál elvágta magát. A többi csak ráadás. Von Haus semmi, na. Pénzzel ezt helyettesíteni nem lehet. Bezzeg a Bajnai..:)))

@lüke: valóban, ám a gyökerek nagyon sokat jelentenek egy ember jellemében, és mivel a kérdésre a válasz egyik - szerintem igen jelentős gyökere ott van -, ezért írtam ezt. Mert elfelejtette honnan jött...Érhető egyébként így a labilis identitástudata.

És OVnek hatalmas előny, életre kiható muníció: teljes családban nőtt fel.

@Hepci: ő teljesen elhiszi, amit mond. Magának vetít elsősorban. Sajnálom, kevesebbet beszélt volna, jobbat tett volna magának. Ő az Okoska a törpöknél, hozza is a szerepét...:))))

Ordnassac 2010.09.13. 21:49:44

@Letícia: Őszöd, hosszú ő-vel, nem röviddel! ;-)

2010.09.13. 21:50:22

@tbb: nem, ha már tippelünk, szekeres volt.

jjulie 2010.09.13. 21:52:38

@Ordnassac:

a helyiek rövid ö-vel használják

ki önti el melyik a helyes?

Ordnassac 2010.09.13. 21:55:22

@jjulie: jómagam maradnék a Helységnévtár által megadott alaknál. Az a hivatalos. A fővárosiak egy jelentős része Budapestet is szimplán Pestnek hívja, pedig ugye ott van Buda is.

2010.09.13. 21:57:51

@Ordnassac: az hülyeség! Nekem az őszöm szép és nyugodt, köze sincs fletóhoz!:P

porfelhő 2010.09.13. 21:59:09

@jjulie:
Én, hogy döntöttem el, vagy nem?

Ordnassac 2010.09.13. 22:00:05

@Letícia: pedig róla beszélsz most és meteorológiailag már ősz van. ;-)

A falut meg így hívják, van ez így.

jjulie 2010.09.13. 22:00:34

@Ordnassac:

1873-ban adták ki az elsőt, abban hogy szerepelt?

2010.09.13. 22:03:42

@Ordnassac: abcug Őszöd!:P Jóvanna...

Ordnassac 2010.09.13. 22:05:04

@jjulie: amennyiben kell, szerintem egyik ismerősömnek megvan, rá tudok kérdezni. ;-)

bigapples 2010.09.13. 22:05:45

"Őszöd : Elnevezése: valószínűleg az Ősz személynévből származtatható. Várkonyi Imre: Somogy megye helységneveinek rendszere című munkájában valószínűsíti, hogy az ősz melléknévből származik, melyből -d képző hozzáadásával személynév alakult. A Balaton- előtagot 1914-ben kapta a község, a tó mellékére utalva.

Első írásos említése Euschud formában egy 1082-ből szármató oklevélből ismert. Egy későbbi, 1229-es oklevélben Euseed névváltozatban szerepelt. A középkor során a székesfehérvári káptalan birtokolta, templomos hely volt"

2010.09.13. 22:06:53

@török gábor: milyen kár!:) De mindegy is, mire odaérsz, megint csak 2 szék lesz, mert a csókosaik bejelentkeztek a szerkesztőnél, s lestoppolták a helyedet, Olga meg majd sajnálkozik...:D

2010.09.13. 22:10:06

@bigapples: köszi, totál képben vagyok!:)

@ó jaj: na itt a felmentő sereg!))

Szép álmokat!

jjulie 2010.09.13. 22:11:21

@Ordnassac:

a falut öszödnek hívják

és őszödnek írják

tbb 2010.09.13. 22:13:38

@tölgyes:

Elnézést, hogy belekotyogok, de az én olvasatomban ez a blog nem Gyurcsány szövegelésének igazságtartalmáról, hanem lehetséges vagy nem lehetséges visszatéréséről szól.

sárkányfő 2010.09.13. 22:17:05

Széplelkek és álszentek ne kattintsanak a következő linkre, a többiek viszont csak bátran. A Belga énekel a magyar politikusokról - trágár stíl, igaz tartalom:

www.youtube.com/watch?v=D4-Mli0G4ZI

sárkányfő 2010.09.13. 22:21:27

@ó jaj: mármint a kommenteléshez való hozzáállásodban.

cambridge.on 2010.09.13. 22:23:10

Török Gábornak az előző blogban volt egy megjegyzése,hogy ha az alapvető dolgokban nem tudnak(tudunk) megállapodni úgy nehéz lesz.
Olvasgatom a ME parlamenti beszédéről készült híranyagot,és van ahol a javára írják,hogy nem vitatkozik a szocialistákkal.
Biztosan élénken él az emlékezetében az 1996-os vita,ahol bizonyos Gyurcsány a szocialista pártból a földbe döngölte.
A mimóza annyira megsértődött, hogy azóta nem vitatkozik a szocialistákkal.Megjegyzem, van aki erényt csinált ebből a cselekedetből.
Ő mutat példát híveinek,akik még túl is tesznek rajta a gyűlöletben.
Mit lehet mondani mást arra a jelenségre,ha valakik következetesen a baloldaliak nevét kisbetűvel írják.
Kicsinyes bosszú.
A nemzeti együttműködés deklarációja kevesebbet ér mint a papír amire írták.
Igaza van Gábornak.
Így nehéz lesz.

tbb 2010.09.13. 22:24:41

@Letícia: Kár hogy nem fog kiderülni az igazság.

tbb 2010.09.13. 22:28:47

@jjulie:

Én is rövid övel mondom. Ráadáasul sosem hallottam hosszú ővel mondani.

jjulie 2010.09.13. 22:31:44

@tbb:

megírta azt is:

"de sikereinek valódi oka az volt, hogy "nem félt Orbántól""

láthatóan most sem fél, ergó megint sikerülhet

jjulie 2010.09.13. 22:34:10

@tbb:

egy vagy a nem egész 10 millóból

ha megnézed a netes előfordulásait, nem tudod eldönteni melyik nyert a gyakorlatban

nocsak a helyesírás is mozgásban lenne?

Ordnassac 2010.09.13. 22:35:37

@cambridge.on: mármint 2006-os.

@jjulie: akkor Budapestet is Pestnek hívják és csak Budapestnek írják?

Ordnassac 2010.09.13. 22:37:11

@tbb: furcsa, én viszont viszonylag gyakran hallottam hosszú ő-vel mondani.

tbb 2010.09.13. 22:38:41

@jjulie:

Minden további nélkül. Én csak azon csodálkozom, hogy a szocik nem képesek egy normális fazont találni maguknak.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.13. 22:39:25

@jjulie: Tököm tele a Gyurcsány dumájával. Nem kell sikerülni semminek. Ami sikerült, az a fülkeforradalom.
Ennyit tudunk, a többi szájkarate, mint ma a parlament.
Kár volt belenéznem.
Kibaszott zsarátnok, meg csendőrpertu.

cambridge.on 2010.09.13. 22:41:37

@Ordnassac: Jó lenne 10 évet visszamenni az időben, de ez lehetetlen.Így neked van igazad a helyesbítéssel.
Az angolok is valami hasonlóan ejtenek írott szavakat.

6.Lenin 2010.09.13. 22:41:59

@tbb:

Már bocs, de aki normális, az nem szoci.

6.Lenin 2010.09.13. 22:45:48

@Ordnassac:

A sztráda mellett a táblán ,Őszöd van írva. Nemrég jártam arra.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.13. 22:47:55

@6.Lenin: A sok normális kétharmados visítva röhög,
a gógyisgyerek a leégett hazáról szónokol két vicc között.
Biztos valaki szerint ez így normális.

6.Lenin 2010.09.13. 22:53:55

@simonmondja.:

Magas labda volt, nem volt nehéz leütni.

jjulie 2010.09.13. 22:57:45

@Ordnassac:

amitől budapest budapest, az pest

buda pedig egy jelkép, óbuda meg egy falu a hegyek meg kiránduló és üdülőhely volt, amikor pest már igazi város

pesten voltak a kávéházak, a kuplerájok, a szinházak, na meg a pénz és politikacsinálás

nyilván aki budapestre gondolt, elég volt annyit mondania, "pest" és mindenki értette

persze, pestnek hívják, budapestnek írják

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.13. 23:01:26

@6.Lenin: Ma nézegettem a törökök két acsarkodó pártvezérét.
Meglepett, hogy milyen komoly arcok.
Az ellenzék olyan, mint Gandhi.
Alkotmányos kérdésekről népszavaztatnak 47 millió szavazót.
Hatalmi ellensúlyokról meg nyolc évről...

tölgyes 2010.09.13. 23:02:26

@tbb: Mint ahogy az én hozzászólásom se Gy szövegelésének igazságáról, hanem visszatérésének lehetőségéről szól.

Ordnassac 2010.09.13. 23:02:39

@jjulie: semmi, csak kérdeztem. Bár mondd ezt egy újbudainak (mégiscsak Budapest legnépesebb kerülete).

Ordnassac 2010.09.13. 23:03:25

Közben új poszt született.

6.Lenin 2010.09.13. 23:03:33

@jjulie:

Itt meg mindenki ír.

Ezért kell Őszödnek írni.

tölgyes 2010.09.13. 23:04:22

Azt gondolom, hogy Gyurcsány nem tud visszatérni.. és ha erőlteti annak az MSZP fogja meginni a levét.

jjulie 2010.09.13. 23:05:51

@tölgyes:

namost akkor fél az orbántól, vagy nem fél?

jjulie 2010.09.13. 23:09:03

@tölgyes:

baszod, a kérdés nem az, hogy a gyurcsány az mszpvel térhet e vissza

mi van akkor ha az mszp már csak történelem, a gyurcsány meg újra leugatja az orbánt egy más nevű formáció élén?

6.Lenin 2010.09.13. 23:15:56

@jjulie:

2010. aug. 19-én és 23-án még Ő-vel volt írva.

6.Lenin 2010.09.13. 23:30:42

@jjulie:

El kell ismerjem, van benne logika.

Az Univerzum Géniuszát Fletónak hívják.

Leírva (végleg), Gyurcsány Ferencnek.

2010.09.14. 06:36:36

@6.Lenin: jó, de melyik univerzumban?:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.14. 06:46:09

@Ordnassac: Alvóváros újbuda. Békés zöld sziget.
Annyi lakossal, mint Debrecen.
Ezért támogatom a metrót, mert innen mindenért át kell menni a Dunán és az érdiek, meg a többi környezők is egyre többen vannak, akik mind át akarnak menni rajtunk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.14. 06:59:51

@Letícia: Bajnait kiutalom Neked postán.
Gyurcsány meg csak lehetne technokrata, de beáll a rongyrázócsürhe közé sokadiknak.

lüke 2010.09.14. 07:37:07

@porfelhő:
miért ,melyik Krankenkassénél vagy?
de nem neked kellene itt bizonygatnod, akinek fogalma sincs, ebben a minöségben nem találkoztunk

aszekelyek 2010.09.14. 08:23:13

@radala: Megosztani jó ezzel a dumával. Kevés magyarul olvasható könyve van Kertésznek. Annyit biztosan olvasott a fleto? még azt se hiszem... Inkább Playboyt, CKM-et. Öregecskedő feleségek mián... elmondanám, hogy lelkes kömyvmoly vagyok és mindkettőt olvastam, nem is egyet. Ami a magyar átlag felett van messze. Ez is csak egy eszköz..., bújtatott , körmönfont nácizás. Már a Wass Albertet olvasókra. az egykönyveseknek szól. meg akik a nem kimondottan magas kultúra élvezői. Hanem bulvár és divatkönyv fogyasztók. Nem is lehet igazán véleményük a másik irodalmárról, ha egyszer nem olvassák. Bármelyikről is legyen szó. Azt mondta nekik valaki, hogy az fúj, kakás? Az 5 éves értelmi színvonalig megy el, szódával. Hat évesen már kéne kicsit fejlődni. Olvasott szöveget értelmezni tudni...Teljesen hamis állítás ez amit erről a két íróről itt előadnak. Aki olvas, nem pártfeladatból, hanem mert akar és szeret olvasni, valamint van saját véleménye, ezeket nem kajálja be. Ez a két láb rossz, négy láb jó- Orwelli mű részlet irodalmi változata. Oszdd meg és uralkodj elven.

aszekelyek 2010.09.14. 08:39:10

@Zolika1979: A suttogóban meg a ment zorbánozás... , uszítás, rémiszgetés , fityesznácizás, fasisztázás... Nem volt olyan, amiért ne támadták volna Orbánt. Depressziókampány??? megvan??? mialatt pontosan tudták, hogy sokkal rosszabbul élünk, mint 4 évvel előtte, csak még tagadja a kormánypárt. Mert igazat nem mondhat, az tuti bukta. Még a mélyen lenézett szavazóik is elfordultak volna tőlük.HA tudják az igazat. VAlóban, a semmit nem mondunk meg de mondj igent volt a kampány jellemzője a zorbánördög csúfolása mellett. Még azt a hazugságot terjesztették , dübörög a gazdaság, ugrándozik a pannon puma és minket irigyel európa.A mondj igent lánykérésnél esetleg randevúnál használatos.Olyankor viszont valami konkrét dologra, házasságra, vacsorára, szórakozásra kell igent vs nemet mondani. Ám itt az égvilágon semmi konkrét nem volt. Mire kellett igent mondani? Még véletlenül se komolyan vehető ígéretekre, amit választáson egy olyan alak, mint megyó és fleto simán lenyomnak. Előbbi jól elkapkodta, kiürítette az államkasszát 2oo2-ben erre mondtak igent? sztem nem.Utóda a puccs után pedig hazudozott erről saját bevallása szerint másfél két évig. Hitelből.Erre se mondtak igent. Határozott nemet viszont mondtak többször is a választók 2oo6 nyarától kezdve. Amikor minderre fény derült.Azután már csak a képviselők tartották hatalomban fletot és az szdsz-t és az mdf-et hozzávásárolták.

aszekelyek 2010.09.14. 08:54:40

@tölgyes: A naaagy demokrata, aki 56 -ot ellenforradalomnak tekinti. és meg akarja akadályozni a népszavazást..... ez gyurcsányi. A gazdasági szélhámosságát meg sem említve. CSak a politikait. lássuk be., hogy isztes lemondás szóba se jöhetett, hisz az SZDSZ -nél volt akkor is a gyeplő.Emlékszem, amikor botrányos körülmények között imitálta a lemondását, egy hónapnál tovább is lebegtetve azt, mintha bajnain kívül mást is elfogadna az SZDSZ--- Még később sem lehetett szó tisztes lemondásról. Akkor sem, amikor az SZDSZ összekötő horngé kijelentette, nem azt mondták, feri, azt mondták menj te a p...ba Most sem mondanak mást.

aszekelyek 2010.09.14. 08:56:49

@Zolika1979: Jó régi SZDSZ-es trükk. Átkenni a FIDESZ-re minden sarukat... ögyes csak marhára unjuk.

aszekelyek 2010.09.14. 08:58:45

@stargate: Így kell szondázni. Ő se kinn, se benn... A hozzászólókat meg szépen, fapadossal szondázzák. Íg a legolcsóbb... Őn is tudja.

aszekelyek 2010.09.14. 09:01:56

@Zolika1979: ezt a dolgot nem rőfre mérik...Akinek jó és frappáns a beszélőkéje, egyszóval odavaló, elegendő a két perc.

aszekelyek 2010.09.14. 09:03:54

@Zolika1979: Figyu! Még a taknyosok is tudják, hogy a neten a nagybaeűk használata ordítás értékű.

aszekelyek 2010.09.14. 09:08:22

@tölgyes: ma ott bauer osztotta a neoliberális igét.... a feri tájolni megy.. Zártkörű válogatott meghívottaknak nyomja..... még.Az atv-ben meg sulykolja a bauer a szárnysegéd-vagy főnök:) hogy az egyedüli jó a neoliberális gazdaságpolitika. Mindenből vegye ki az állam a közpénzt és adja oda a hitelezőinek és az export mindenekfelett. Semmi magyar vállalkozóknak erősítés, hogy abból adóbevétel és esetleg mozgástér, meg teljesített hiánycél legyen. Nehogymár azorbánnak sikerüljön, meg a magyar vállalkozóknak! Odavész a rengeteg befektetett ellehetetlenítési igyekezetük....

aszekelyek 2010.09.14. 09:11:24

@kodó tamás: De érdekes, utoljára azért Orbán jól kormányzott bár szerinted nem alkalmas. Ő nem qrt el semmit. "oo2-ben remekül álltunk. Aszongya a bauer, juj, ma MAgyarország leszakad... merazorbán... Nem. Múlt időben, bauerkám. Már akkor leszakadt erősen, mikor még ti kormányoztatok. Még ál-ellenzékben is.

aszekelyek 2010.09.14. 09:14:57

@simonmondja.: A kereskedelmi tévékben mi a nyavalyát állít vissza te képzelgő? Azok maguk alakítják a műsorpolitikájukat. Ki is vomnult egy pár cseh, szlovák központokba a minap. Ilyen ostobaságot terjezsteni, azt tudsz....

aszekelyek 2010.09.14. 09:16:40

@török gábor: Oda se neki. Bauer épp ráért...., majd ő megmondja a tutit. Mint eddig. Attól koldulunk.Persze az államadósság folytonos növekedését egyáltalán nem tartotta fontosnak megemlíteni:)

radala 2010.09.14. 09:19:09

@simonmondja.: Ebben tökéletesen egyetértünk. Még az autópályákban is. Arról nem is beszélve, hogy GyF valóban egy nagyon fontos személyiség a történelemben, no ez szerintem nem az ö érdeme, de tök mindegy. Olyan ez, mint ha az ember lánya valami genya hazudós nőcsábászba szerelmesedik bele és ezáltal megtanulja, hogy nem lehet mindenkibe megbízni. Fontos ez a felnőttévalás során, tán még megspórolni sem lehet. Ettől még a genya hazudós nőcsábász nem lesz egy szimpatikus jóravaló fiú, nem kell neki hálásnak lenni, de kétségtelenül épülhet belőle az ember. Egy súlyos balesetnek is vannak olykor a személyiségfejlődésre áldásos hatása.
Nincs baj az elmúlt 8 évvel tanulság szempontjából, sőt hatásai is talán inkább pozitívak, mint negatívak. Az szdsz-mdf halála Jobbik LMP létrejötte pozitív minőségi cserének tűnik nekem. Ha az mszp is jobblétre szenderül az valóban megnyithatja az utat a "normális Magyarország" felé.
Abban csak bízom, hogy a Fidesz képes korrigálni az útját. Egyébként szerintem mondjuk OV fejböl beszélve nem tűnik olyan ijesztőnek közel sem, sőt demokratának tűnik. De kétségtelen, hogy ha hagyják gondolkozni, akkor sokkal hülyébb, mint kapásból.
index.hu/video/2010/09/13/orban_viktor_konnyen_sittel/
@aszekelyek: Sajnos én nagyon műveletlen vagyok a Kertész/Wass kérdésekben. Egyiket sem olvastam soha, ami nyilván hiba részemről, de mostanában ez már így fog maradni, egyrészt kb 5 félbehagyott könyvem van elszórva a lakásban és ezeket kéne befejeznem. Másrészt nem tudom, hogy K vagy W-vel kezdjem és, mint középen álló:-) nem szeretnék elköteleződni egyik irányban sem:-)
Igazából nem tudom van-e történelmi előképe ennek a K/W szembeállításnak, de nem hiszem, hogy mondjuk Szállasin kívül volt Mo-n akkora bunkó, aki ilyen mélységekbe ment volna. Pláne nehezen hiszem, hogy ez az irány a liberalizmushoz lenne közel. Ha valaki Wass Albertezik jobbról és Kertészt gyalázza, azt el tudnám nézni neki, mondván ez kb. koherens. Szerinte minél magyarabb valami annál jobb. Ez kb konzekvens, lehet nem igaz, de legalább belefér a rendszerbe. Az, hogy valaki a tolerancia nevében "könyvet éget" az nem csak gusztustalan, de még a saját rendszerébe sem fér bele.
GyF ha nem lenne ki kellene találni. Ha ő egy irodalmi alkotásban szerepelne, azt mondanám, hogy szar az író, mert ilyen negatív figura nincs is.
Ritka kombinációja és koncentrációja van benne a hiúság, butaság, nagyképűség és arroganciának. Ha bármelyik tulajdonság hiányozna belőle, akkor nem is lenne ez az egész olyan kontraproduktív. Nyilván OV is hiú, nagyképű és arrogáns, de nem buta...
Szerintem Torgyán hasonlít legjobban GyF-re, de TJ sokkal kevésbé volt arrogáns és talán buta sem ennyire.

aszekelyek 2010.09.14. 09:22:47

@jjulie: erre határozottan emlékszem. A suttogóban azt terjesztették, hogy Orbán fél gyurcsányitól. Azért őt küldték rá.Mert jól tudták, nem úriember. Gátlástalan hazug. Övön alul játszik. minden aljasságra képes. Úriemberen meg csak egy ilyen jellemfogytékos tud valamit hozni.... Jól írta tölgyes, Orbán felismerte, ebbe majd beleszalad a nagypofájú hazug.Bele is szaladt. Orbán jól tudta, hogy ezt akarja az SZDSZ, a vizitdíjas lenyúlásosdit. Nem a levegőből vette. Azt is tudta, hogy ez nagyon hamar ki fog derülni.

aszekelyek 2010.09.14. 09:25:04

@tbb: Az egyikből következik a másik. A szövegelése határozza meg, hová térhet....

aszekelyek 2010.09.14. 09:36:22

@radala: Azért a Tartuffe -ot olvasd el, ha akarsz hasonló alakot a világirodalomban találni. Abba is bukik bele, amit felsoroltál. A végén. Moliére nagy író volt. klasszikus , nem megosztó. pedig akkoriban egyházfiakról ilyet írni nem volt éppen kevéssé kockázatos.Még a papi hivatás is stimmel. Fleto két évig papnak készült. Akkoriban nyilván nagyon istenes volt. Csak valaki ráígért.....:D Egy névrokona. Luciferko

radala 2010.09.14. 09:46:03

@tölgyes: 1.
Szerintem, ha ez igaz is, azoknak, akiknek tetszeni akar azoknak ez nem számít, azok még nála is rosszabbak.
2-végtelenig. Mindenben egyetértek.
Talán azzal, nem, hogy Ov valami x-dik érzék miatt nem ment bele a vitába GyF-fel. Szerintem (illetve ezt remélem én) simán csak baromi rossz stratégiát követett, ez szerintem egy véletlen hiba volt, ami később nagyon hasznos lett a számára. Szerintem Ov nem annyira nagy stratéga, inkább jó döntő. Azt hiszem nem messzire lát, hanem jól látja, hogy a következő lépés épp mi legyen és, ha rossz az a lépés, akkor is látja, hogy merre maradt még út.

tölgyes 2010.09.14. 10:34:11

@aszekelyek: Én azt gondolom, hogy egy tisztes vereség 2006-ban.. az szolgálta volna Gyurcsány és az MSZP érdekeit.. de így se egy politikus, se egy párt nem gondolkodik. Azt követően már csak az enyhített volna a bajaikon, ha 2006 őszén Őszöd után új választást iratnak ki. Ez még használt volna Gyurcsánynak is, de különösen az MSZP-nek. Senki sem vonhatta volna kétségbe demokratikus elkötelezettségüket.. Én ezt akkoriban is leirogattam, most is ez a véleményem... ahogy múlott az idő, úgy nőtt Gyurcsánnyal és az MSZP-vel szembeni népharag.. és nagyon valószínű, hogy egy általa vezetett szocialista párt a 2010-es választásokon bőven 10% alatti eredményt produkált volna.

Bauer is bukott ember.. hiszen ő már évek óta terhes volt doktréner semmire se való liberalizmusfelfogásával még az SZDSZ-nek is... Amit a válaztók az SZDSZ-ben nem szerettek, azt legmarkánsabban Bauer képviselte.. nem is beszélve a család negatív hozadékáról. Ez utóbbiról ugyan nem tehet, de az, aki ilyen családba születik, annak számolnia kell a po9litikájában is viselkedésében is a következményekkel.

tölgyes 2010.09.14. 11:17:28

@radala: 1. Egyetértek Önnel. Én azt szoktam mondani, hogy Gyurcsány a régi pártnomenklatúra kedvence. Ő nem jobb és nem rosszabb náluk. Ő is tagja ennek a nomenklatúrának. Testül-lelkestül, szöröstül-bőröstül.
2. Én Orbánnal kapcsolatban azt látom, hogy őt épp stratégiai érzéke emelte a többiek fölé. Ő még bibósként összebalhézott Kéryvel, aki más irányba akarta őket terelgetni.. aztán a taxis blokád idején elkezdett eltávolodni az SZDSZ-től. Nem engedte magát belerángatni se a Chartába, se az MSZP-SZDSZ koalícióba. Ezután lassan elfoglalt egy nemzeti-liberális-konzervatív pozíciót és hagyta hogy kenyértörésre kerüljön sor a Fodor-Ungár-Molnár vonallal stb. Ezek mindegyike stratégia döntés volt, bár az i9s igaz, hogy ezeket a döntéseket jó taktikai érzékkel hozta meg: " az idő alkalmatosságához szabta magát".

Ami 2006-ot illeti: lehet hogy hiba volt, végül is hibákat Orbán is elkövet.. de én abban nem vagyok biztos.. lehet, hogy volt benne megérzés.. mert a politikához intuíció is kell.

2010.09.14. 11:27:33

@simonmondja.: köszönöm!:))) Rendes gyerek vagy te, Szájmon!:)

radala 2010.09.14. 11:36:23

@aszekelyek: Nehezemn hiszem, hogy létezik olyan két évig papnak készülö valaki, aki hetente bérmálkozik és az ùjszövetségröl beszél egy zsinagógában. Nem azt mondom persze, hogy GyF nem mondta, hogy papnak készült, de mondjuk nagyon fölkészült azért nem lett:-)
Tartuffe-ot olvastam, valóban vannak hasonlóságok.:-)
@tölgyes:Igaza lehet ezekben. való igaz, hogy a taxis blokád mondjuk egy stratégiai döntés, nyilván az irányváltás is az.
Igazából azt akartam ezzel a nem stratéga dologgal mondani, hogy nem "csak" stratéga. De nem szívesen írok pozitívakat OV-ról, mert az amúgy is csökkent renomémat tovább amortizálja.
Nehezen hiszem, hogy mondjuk a 300 Ft népszavazásosdi egy stratégia volt szerintem csak sikeres apró lépések tömege. De az ellenkezőjét is elhinném.
2006-ot is elhiszem persze, de azt gondolom, hogy ha a legkisebb mértékben is igaz, hogy nem akart nyerni, akkor azért tuti pokolra jut és ezt meg senkinek nem kívánom.
Azt elhiszem, hogy olyan szerepbe kényszerült/tették/tette magát, amit utált és ezért nem akart igazán győzni. Mindenesetre 2002 április 7 és a GYF/OV vita tuti életem két legszomorúbb politikai pillanata volt.
Mondjuk azt már soha nem fogjuk meglátni, ahogy GyF-fel retorikai szinten is fölmossa a padlót, mert (sajnos) nem vitázik szocikkal. (Mondjuk talán ez egy érthető taktika, stratégia)

tölgyes 2010.09.14. 22:35:19

@radala: Nem gondolom, hogy Orbán nem akart nyerni a választáson.. de nem feltétlenül akarta megnyerni azt a szócsatát... a hazugságról.
Egyébként stratégia döntés volt a polgári körök ügye, a fidesz taglétszámának megsokszorozása, amelyik új, más dimenzióba helyezte a fideszt.. és megteremtette egy gyökeresen új párt alapját. Ez persze azzal járt, hogy a korábban kulcsszerepet betöltő pártvezetők szerepe átértékelődött, hiszen már nem volt elég az üdvösséghez a korábbi szűk párttagság megnyerése: új pályán kellett játszaniuk, új közönség előtt, új politikai dimenzióban.Ennek volt aki nem örült de a fidesz megerősödésének mégis csak ez volt a feltétele.

Aztán van egy dolog, amit az Ön szomorú pillanatához írok: nem mindig vannak úgy a dolgok, ahogy kinéznek, amilyennek látszanak. Erre az ember és a benne szerepet vállaló szereplők sincsenek mindig tudatában. 2006-ban az MSZP tombolt a győzelmi mámortól.. aztán azzal a győzelemmel alapozták meg azt, hogy a párt nem fogja tudni megőrizni a pozicióit.. talán a megsemmisülés közelébe is el fog jutni..

radala 2010.09.15. 09:20:48

@tölgyes: Igen ez mind igaz, sok-sok egyértelműen egyértelmű stratégiai döntés fűződik Orbánhoz ezen kár is vitatkozni. Nyilván arról is szó van, hogy azért igyekszem objektívnek látszani (annak ellenére, hogy a valóságban tudom, hogy az objektivitás még csak elvi szinten is képtelenség nem hogy a gyakorlatban), és ez az álobjektivitás késztet például arra, hogy OV-t inkább ügyesnek, mint valóban zseniálisnak lássam. Mindegy is ez.
Az én "szomorú pillanatom" nehezen hasonlítható a szocik szomorú pillanatához. Mert míg ők elnyerték méltó büntetésüket sőt, ha nincs túlvilág és pokol, akkor szerintem soha nem is nyerhetik el:-) addig április 7-én valami nagyon igazságtalan történt, amiröl 8 év után még sokkal élesebben látszik, hogy mennyire igazságtalan is volt. A GyF/OV vita az teljesen más tészta, az igazából nem szomorú (csak pongyolán fogalmaztam) az inkább nekem volt kellemetlen, hogy ennek ellenére OV-ra kell szavaznom. Az inkább kínos volt. Szóval ápr 7 az olyan mint a Fradi-FC Köbenhavn 1-1 11-esekkel kiesés. A GyF/OV meg olyan, mint a 6:0 az Újpest ellen:-)

radala 2010.09.15. 13:20:32

@tölgyes: Még annyi, hogy szerintem (nagyon remélem) az a vita egy kisiklás volt a MP/OV vita hihetetlen furcsa hatásának a félreértelmezése. Valószínűleg Ov-ék azt hitték, hogy MP azért "nyert" mert olyan béna volt, hogy megesett rajta az emberek szíve. De nem így volt, hanem olyan béna volt, hogy azt hitték őszinte. Nyilván egy OV kaliberű "szónok" hiába csinál akármit azért őszintének soha senki nem látja, akkor sem, ha véletlenül az. Ha egy "sikerest" aláznak meg, annak mindenki örül, ha egy szerencsétlen hülyét, mint MP volt, akkor az ébreszt bizonyos szánalmat.
Igazából nem tudom hányasa lehetett szociálpszichológiából annak, aki kitalálta OV szerepét 2006-os vitára, de szerintem leginkább be sem járt. Egy új ember eljátszhat akármit, de OV 16-17 év ismertség után nem adhatja el magáról, hogy őszinte csak hülye. Mondjuk OV is megérdemelne egy jelentős dorgálást, hogy elhitte, hogy ö bármit el tud játszani. Az sem mentesíti egyébként, hogy végül talán pozitívan végződik az ügy. Az sem mentesíti, hogy valószínűleg egy GyF féle kalandorral szemben nincs mit csinálni, az sem, hogy ilyen kalandorok szükségszerűen (gondolom) megjelennek egy kezdeti demokráciában.

12fa 2010.09.16. 16:25:57

megmondom a tutit. valakinek vissza kell jönnie majd. az meg elég egyértelmű, hogy az egyetlen figura az mszp körül, akitől nem kap hányingert minden magyar, az bajnai gordon. ahogy írtad, valami orbánnal egy súlycsoportban lévő arc kell, aki hiteles is. 3 év alatt nem tudnak kinevelni mást, gordonka meg mivel csak lapul a fűben nem fogja elveszteni a hitelességét.
süti beállítások módosítása