Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:02

"A 40 évnyi kádárizmussal és 20 évnyi posztkádárizmussal szakítva létrejöhet a negyedik Magyar Köztársaság" - jelentette ki tavaly Fricz Tamás politológus, a Civil Összefogás Fórum szóvivője a szervezet 1956-os ünnepségén a Hősök terén. A felvetés egyre aktuálisabb: vajon a hamarosan elfogadásra kerülő új alkotmány egyben új rendszert is jelent?

(Fotó: HVG)

Bár a „negyedik köztársaság” elnevezés használata – vagy a használat elutasítása - alapvetően politikai megfontolásokra épül, s mint ilyen, szabadon vitatható és nehezen egyértelműsíthető, néhány kapaszkodónk azért akad. Az ilyen tagolások megítélésem szerint akkor lehetnek indokolhatók, ha alapvetően módosul a politikai rendszer: azaz rendszerváltások vagy legalább lényegi, rendszerszintű változtatások esetén. Az előbbi klasszikus példája a mi harmadik köztársaságunk 1989-es kikiáltása, ami valójában a diktatúrából a demokráciába való átmenet közjogi feltételeinek megteremtését jelentette. Az utóbbira pedig jó példa az, ami 1958-ban Franciaországban történt, ahol nem a politikai berendezkedés egésze, hanem a kormányforma változott meg. Amikor a politikai válságra adott válaszul a De Gaulle által kezdeményezett – és népszavazással elfogadott - új alkotmány a korábbi parlamentáris megoldás helyett létrehozta a ma is ismert félelnöki rendszert, a hatalmi ágak viszonyában olyan érdemi elmozdulásra került sor, amely valóban indokolta az ötödik köztársaság elnevezést.

Azt állítom tehát, hogy mindazok álmát, akik új rendszerre vágynak, egy formailag vadonatúj alkotmány önmagában még nem teljesítené be. Ha például 2000-ben az akkori parlament, ahogy ezt a kormányzó Fidesz szerette volna, egy szép szimbolikus gesztussal szó szerint átemeli egy új alaptörvénybe a korábbit (mondjuk a 2000. évi I. törvényként), még nem beszélhettünk volna negyedik köztársaságról. Ahhoz ugyanis nem formai, hanem tartalmi változás kell; így az alapkérdés most az, hogy a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP csak újat akar, vagy nagyon mást is.

A tisztánlátást nehezíti, hogy az alkotmányozás lényegi kérdéseiről, sajátos módon, egyelőre szinte alig tudunk valamit. Tervezetek, ötletek és néhány fontos politikusi mondat áll csak rendelkezésünkre. A minap egy konferencián Stumpf István – alkotmánybírótól szokatlan szerepben - arról beszélt, hogy jelenleg még három alkotmánykoncepció verseng egymással. Az első, a radikálisnak nevezett terv szerint a Szent Korona joghatósága szellemében kell az új alkotmányt megalkotni. A második lehetőség a csekély változás koncepciója, azaz egy alapvetően a hatályos alkotmányon alapuló, azt csak árnyalatokkal módosító alaptörvény. A harmadik pedig egy úgynevezett „magalkotmány”, amely nem tartalmában, hanem szerkezetében térne el jelentősen a mostanitól. Stumpf István még azt is elárulta, hogy Orbán Viktor inkább a harmadik koncepciót támogatja.

Az világos, hogy egy radikális intézményi változás – és nem elsősorban a királyság bevezetése, ami persze elhalasztaná egy időre a negyedik köztársaságot… -, egészen más minőséget képvisel, mint a nagyrészt szerkezeti és formai átalakítás. A kormányfő az elmúlt egy évben néhányszor már világossá tette, hogy - sokak jóslataival szemben (ebben a műfajban Debreczeni József a piacvezető: "a parlamenttel fogja nagyhatalmú elnökké üttetni magát" - Útban a IV. köztársaság felé) - nem kívánja megváltoztatni a kormányformát, azaz nincs szándékában áttérni a félelnöki rendszerre. Ha ez az elképzelése azóta sem változott, és valóban marad a mostani kancellári típusú berendezkedés, akkor erősen vitathatóvá válik, hogy az új alkotmány esetleges tartalmi és szerkezeti módosításai ellenére beszélhetünk-e majd új rendszerről. A kétkamarás parlament – a hírek szerint egyelőre még messze nem biztosra vehető - bevezetése kétségtelenül újdonságot jelenthetne, az 1989-1990-es alkotmánymódosítások óta talán a legjelentősebb intézményi átalakítást (bár az önkormányzati választási rendszer 1994-es módosítása vagy a bírósági rendszer 1997-es átszabása is komoly változást hozott az adott intézmény tekintetében), mégsem mérhető össze azzal, amikor a hatalmi ágak közötti viszonyban történik elmozdulás. Ahhoz ugyanis több kell: például az államfői hatalom érzékelhető megerősítése, a kormány és a parlament közötti kapcsolat újraszabályozása vagy éppen az Alkotmánybíróság teljes kikapcsolása.

Ha tehát ilyenekre nem kerül sor, minden retorikai fordulat, szimbolikus cselekedet és formai újdonság ellenére az új alkotmány elfogadása után is a harmadik köztársaságban maradunk; sokkal közelebb 1989-90-hez, mint sokan gondolnák, egyesek remélnék és mások helyesnek tartanák.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr272466817

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magánnyugdíj körösztapja 2010.11.24. 11:19:13

nyugdíj mese Atyafiak, egyszer csak, épp mostanság, csütörtöki napon, a nemzet gazdaságáért felelős pákosztos, magához rendelé a nép pénzét vigyázó nyugdíjvagyonka gazdálkodóit. Merthogy, most aztán megmondja mi lészen azután, hogy lezajlott az einstan...

Trackback: Hezitátorok 2010.11.24. 06:23:07

Az új undokok mintha új stílust hoztak volna. Még mindig mindent a népért, és már a nép által is: nemzeti konzultáció, kétharmados fölhatalmazás, az emberek elnökének kinevezése, a nép jussának visszavétele a közszolgáktól. Mindent a nép álta...

Trackback: RIP Költségvetési Tanács. 2010.11.23. 15:05:07

rövid, szomorú mese Atyafiak, megszületett az ítélet, újabb kritikus került kormányzati vérpadra. Az Alkotmányügyi bizottság narancsszín hóhérinasai hüvelykjük lefelé irányításával ítéletet hírdettek a Költségvetési Tanács felett! Az ítélet szerin...

Trackback: Hiánylista 2010.11.23. 13:35:19

Dolgok, amelyek valahogy nem kerültek szóba tavasz óta, pedig ha valamire, ezekre érdemes lenne használni a kétharmados többséget. A pártállami titkosszolgálatok teljes nyilvánossága Már az első szabadon választott parlament egyik legelső törvényjavasl...

Trackback: Iskola a határon? 2010.11.23. 11:27:54

társadalmi mese Atyafiak, egyszer volt, aztán megszüntették az én ifjúságom és gimnáziumi éveim nagyszerű vívmányát a Honvéd szakközépiskolákat. Annyi dörgedelmes mese után immáron valami jóról is mesélhetek: újra meg akarják nyitni a katonai közé...

Trackback: APEH, miért is ne lájkolnánk téged? part 2 2010.11.23. 08:43:14

Két erős infarktus után még dől rólam a víz, remegve nyomom a telefonon a gombokat, szerencsére van telefonszám és mellék is, valamint szerepel az ügyintéző neve is a dokumentumon. Hangja alapján kedves fiatal hölgy fogadja a hívást, elmondom neki, hog...

Trackback: Krasznahorkai László és a bolond, bőgő magyarság 2010.11.23. 08:03:19

"Egyáltalán nem vagyok büszke arra, hogy magyar vagyok, Isten oda teremtett, azt a kenyeret ettem - mondja Krasznahorkai László , tarr béla barátja - Képtelen vagyok büszke lenni, hogy bolondok közé születtem, és hogy bolondok között éltem. Az én ...

Trackback: A FIDESZ csapás 2010.11.23. 08:00:29

politikai mese Atyafiak, ami most következik az nem (teljesen) a képzelet műve, minden a valósággal egyező részlet nem pusztán a véletlen műve.Őszi felhők sodródtak az égen, és mint súlyos színházi függöny, takarták el a még erőlködő napot. Az épü...

Trackback: Most jön a negyedik? 2010.11.23. 07:41:45

Mindazok álmát, akik új rendszerre vágynak, egy formailag vadonatúj alkotmány önmagában még nem teljesítené be.

Trackback: Szájer, a mi alkotmányügyi Nostradamusunk 2010.11.22. 23:59:08

Szájer József a magyar politikai élet olyan személyisége, akinek szavai még 14 év múltán (!) is aktuálisak, sőt most válnak igazán érthetővé. Egy kortárs Nostradamus. Sajnos személyesen nem sikerült szembesítenünk egykori véleményével, mert sokszori pr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszekelyek 2010.11.24. 21:18:14

@panelburzsuj: Minek a 7o % át veszi el és ki?

Malachi 2010.11.24. 21:18:22

@aszekelyek: igaz, azóta utánanéztem és valóban 98-tól élt kötelező jelleggel a törvény. viszont azt tényként tudom közölni, hogy meglévő munkaviszony mellett nem volt kötelező belépni - hisz én sem vagyok mnyp tag. illetve:

"Igazi fordulópontot jelentett 1998. januárjától a magánnyugdíjpénztárak megalakulása. Az új kötelező nyugdíjrendszer bevezetése az öngondoskodás, a nem állam biztosította nyugdíj, az időskori egzisztenciális kockázat s más hasonló, valójában merőben újszerű kérdéseket hozott a felszínre. A második pillér megjelenése a munkavállalók nagy többségét döntési kényszerbe hozta: az aktív korú munkavállalóknak el kellett ugyanis dönteni, mégpedig történelmileg igen rövid idő alatt[22], hogy átlépnek-e az új, úgynevezett vegyes biztosítási rendszerbe, vagy a hagyományos társadalombiztosítási rendszerben maradnak. S ha a váltás mellett döntöttek, akkor még abban is határozniuk kellett, hogy melyik magánnyugdíjpénztárba kívánnak átlépni. Ez utóbbi döntési problémával a pályakezdő fiataloknak is szembesülniük kellett, mivel számukra a törvény a belépést eleve kötelezővé tette ugyan, de a pénztárválasztás szabadsága megmaradt."

innen:

www.kszemle.hu/kiadvany/Augusztinovics_-_Korkep_reform_utan/ch08s02.html

biztosan szerepel ez a vonatkozó törvényben is, de azt most aztán tényleg nem tudom előkaparni. persze mondom, nem tudom, hogy egyes munkáltatók kötelezték, kötelezhették-e a munkavállalókat a belépésre. a tény az, hogy belépni csak 98 után volt törvényileg kötelező.

nem mintha ez most bármit számítana, csak az érdekelt, hogy tölgyes a maga stabilnak tűnő értékrendjével miért keveredett ebbe az áldatlan, mnyp-től sújtott helyzetbe. ennyi az egész.

panelburzsuj 2010.11.24. 21:18:53

@tölgyes:

A jogérzékenységem a nekem jutó előnyökkel arányosan szabályozható.

Tanulom ám az új módit.

Malachi 2010.11.24. 21:20:30

@kodó tamás: én ilyet nem mondtam. nem tudom mi áll a háttérben, választ meg nem kapok, szóval mindegy.

melus79 2010.11.24. 21:20:48

@aszekelyek: Tényleg,maradhatok,megfosztva a nyugdíjam 70%-ától,ez aztán alternatía!Tudod mit,maradok naiv,és hiszékeny,hogy ezt nem tehetik meg.Csodavárókból most is úgyis nagy a kereslet!:)

panelburzsuj 2010.11.24. 21:21:50

@aszekelyek:

"aki a magánpénztári rendszerben marad, az a 24 százalékos befizetése után nem lesz jogosult az állami nyugdíjra, vagyis a nyugdíjbefizetéseinek 70 százalékát elveszíti"

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101124-a-kormany-elfogadta-a-nyu8gdijrendszer-atalakitasarol-szolo-csomagot.html

tölgyes 2010.11.24. 21:21:51

@melus79: Ne legyen pesszimista..

aszekelyek 2010.11.24. 21:21:57

@tölgyes: Részemről oda soha nem léptem volna be, ha nem köteleznek. NYilván ezért köteleztek. Az önkéntesbe viszont magamtól léptem be. Bizony. olcsó és alantas dolgokra sokan építették itt a légváraikat, valóban, nem csak a kufár- farizeusok és a hirtelen megmilliárdosodott baloldaliak, aki valamiért magukat szocialistának neveztetik.

szamoai 2010.11.24. 21:22:30

@aszekelyek:

Szerintem azt épeszű ember eddig sem mondta, hogy meg van oldva ezzel a probléma. Egy lépés volt a megoldás irányába a bevezetésekor, több (apró) lépést tett a rendszer azóta előre (a ktsg. szintek maximumának csökkentése, portfolio-rendszer), még sokat kellett volna rajta javítani..

De most tabula rasa van, kukába az egésszel:)
Oké, de mi lesz helyette? Mitől nem lesz lyukas a nyugdíjkassza 20 év múlva?

Értem ám amit mondasz, és belátom: zsigeri önző szinten jogos. Tényleg nagy igazságot mondtak ki azzal, hogy bizony a mostani befizetésekből nem lesz senkinek a jövőben nyugdíja, mert abból fizetik a jelenlegi nyugdíjasokat. Ez idáig valóban őszinte, tényszerű megállapítás. De tovább is kéne vinni akkor a gondolatot: ha a mostani befizetésből nem lesz, akkor mégis miből lesz? Lesz valami állami tőkegarantált (vagy ha úgy jobban tetszik: várományfedezeti) megoldás, vagy utánunk az özönvíz?

Ha ez utóbbi, akkor azért remélem érted, miért nem tetszik ez sokaknak!

kodó tamás 2010.11.24. 21:23:10

ESZTERGOMBAN VÉSZHELYZET

index.hu/belfold/2010/11/24/veszelyhelyzetet_hirdethetnek_esztergomban/?rnd=100

megmondjam hol a bűbánatban nincs világítás? igen ott...

"...a város főútján, és a település két városrészében, Szamárhegyen és Búbánatban..."

nyünyüge 2010.11.24. 21:24:09

@tölgyes:
Hogyan lett volna nullszaldós? A lakás megépítése idején persze teremtett munkahelyet meg áfa bevételt, de a kamattámogatás nem pár évig él, hanem húsz-harminc évig.
Meg hol volt abban a társadalmi igazságosság, hogy valaki több hatalmas lakást is épít kamattámogatással, mig a másiknak semmi sem jut ebből a támogatásból?
Akkor hol volt az a társadalmi szolidaritás elvárás, amit nekem kellett volna akkor tanusítanom, amikor önző módon beléptem a magánnyugdíjpénztárba?

aszekelyek 2010.11.24. 21:24:47

@AkarkiJ: Akkor most dőljön be rögtön a nyugdíjrendszer és csak neked maradjon meg a pénzed? Azoké nem, akik eddig befizették a havi 3o milliárdot helyetted is? A mai idősek mennyit ne kapjanak így karácsony előtt?

porfelhő 2010.11.24. 21:25:22

A kodó tamás kommentjéről jut eszembe, hogy az @ó jaj barátotok, ott irja a tutit a "vastagbőr blogon "! elmentem szétnéztem a blogokon. láttam néhány ismerős irást.:)

kodó tamás 2010.11.24. 21:27:21

@porfelhő: megcsalja a TG klubbot?
én csak 1-2 kommentet és szinte csak oda...
meg esztergom téma

nyünyüge 2010.11.24. 21:27:28

@aszekelyek: Ja. Én annyira önző vagyok, hogy eszembe nem jutna a nővereim jobb megélhetéséről úgy gondoskodni, hogy visszalépek az állami nyugdíjrendszerbe. Én - ha úgy alakulna - önzően a saját megtakarításomból támogatatnám őket.
Szerencsére nem vagyunk egyformák.

panelburzsuj 2010.11.24. 21:27:29

@panelburzsuj:

"Matolcsy közölte: a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítására azért van szükség, mert nagy lyuk tátong a nyugdíjkasszán, a nyugdíjkifizetések 30 százalékának nincs meg a fedezete, ennyivel kevesebb folyik be."

Ez idáig világos.

Az nem tiszta, hogy 10-20-30 év múlva milyen megvágható ágazatok, magánkasszák, társadalmi csoportok lesznek még ebben az országban. Amivel lukat lehet tömögetni.

kodó tamás 2010.11.24. 21:28:06

@aszekelyek: semmi gond mama! hosszu. csak nézze a győzikét... semmi gond.

aszekelyek 2010.11.24. 21:28:19

@melus79: Megértelek. Amikor engem kényszerítettek belépni, akkor nagyon odavoltam én is. Csak felhívom a figyelmedet, mert látom ez nem tiszta, te döntesz, hogy akarsz-e az államiban maradni vagy inkább mész a magánba. A paraméterek tiszták. Ha maradsz manyupéknál, akkor ennyi volt az állami nyugdíj kockázatközösségi tagságod.

porfelhő 2010.11.24. 21:32:55

@kodó tamás:
Oda, meg máshova. bocsánat!:)

aszekelyek 2010.11.24. 21:34:35

@guvernalista: Sztem a szocik malacperselyébe gyüjtött pénzzel átsétált az állami nyugdíjkasszába és letétbe helyezte a benne lévőt a z állami nyugdíjat igénylők számára.

porfelhő 2010.11.24. 21:36:06

@kodó tamás:
Nem tudod hol van a jjulie? megint csak olvas?

6.Lenin 2010.11.24. 21:38:38

@kodó tamás:

Mi köt Esztergomhoz?
Engem sok szép év, igaz régen volt.

BŐS 2010.11.24. 21:41:32

@aszekelyek:
bocsi sokáig kellett dolgoznom délután/este nem néztem utána teljesen, igazad van az eddigi állami nyugdijt nem veszitem el

én már döntöttem, maradok a magánnyugdijrendszerben,
ha visszakapom egyszer egy másik kormány alatt a jövőbeni államit, akkor visszakapom, ha nem, akkor nem, egyszerűen nem érdekel

a 2 gyerekemmel már megbeszéltem (10 és 13 évesek)

ha nyugdij előtt meghalok, ők öröklik a magánnyugdijpénztárt, ha véletlenül tovább élek, nekik kell eltartani engem, mert kevés lesz a nyugdijam

megértették
mondta is a nagyobbik, hogy nem biztos hogy neki is lesz pénze,

mondtam ne aggódj, akkor hajléktalan leszek

ennyi

panelburzsuj 2010.11.24. 21:43:19

@kodó tamás:

Jól kalkulált. (Vagy jó fülesei voltak ... )

Da a furkósbotot még ő sem tudta kellően plasztikusan hozzáképzelni.

aszekelyek 2010.11.24. 21:44:07

@vinczej: Írja már meg sértegetés helyett, hol sérül , kinek a jogbiztonsága !

BŐS 2010.11.24. 21:45:27

Az alábbi idézet legfontosabb mondatát Ludassy Mária filozófus idézte az ÉS-ben, én most kicsit többet másolok ide Mont.-től, nagyon ideillik
(küldöm minden Fidesz - fannak :)

Montesquieu: A törvények szelleméről, IV. könyv III. fejezet

A nevelés az önkényuralmi kormányzatban

"Itt szolgai nevelésre van szükség. Még a parancsolás szempontjából is előnyös, ha az illető ilyen nevelést kapott. (.) A feltétlen engedelmesség feltételezi, hogy aki engedelmeskedik, tudatlan legyen. De ugyanez áll arra is, aki parancsol: egyáltalán ne tanakodjék, ne kételkedjék, még csak ne is fontoljon meg semmit; az önkényuralmi államokban minden ház egy külön birodalom. A nevelés tehát, amely arra irányul, hogy az ember együtt tudjon élni a többiekkel, itt nagyon korlátozott. Mindössze arra szorítkozik, hogy beoltsa a szívekbe a félelmet s az elmékbe néhány igen egyszerű elv ismeretét. A tudás itt veszedelmes lenne, a versengés végzetes; ami pedig az erényeket illeti, Arisztotelész nem hiszi, hogy a rabszolgáknak egyetlenegy sajátos erényük is lenne; ez nagyon is akadályozná a nevelést ebben a kormányzatban. Itt a nevelés tehát nem jöhet számba. Mindent el kell venni az emberektől, hogy lehessen valamit adni nekik. Először rossz alattvalókká kell tenni, hogy azután jó rabszolgákká tehessék őket."

aszekelyek 2010.11.24. 21:48:09

@panelburzsuj: Távol keleten, katasztrófák után nehéz lesz megtalálni a fizetőket. Vietnamban is. Meg ahová még szórták a pénzünket keleten. Valami kicsit a nyugdíjasokra is költöttek de azt már rég visszavették.@BŐS: N em találom ezt a legbülcsebb döntésnek de ez az ön választási szabadsága. Az őn élete. Legyen úgy, ha jónak látja.

nyünyüge 2010.11.24. 21:48:48

"Az állam nem a megoldás, hanem a probléma. Az állam nem partner, hanem természeti katasztrófa."

misc.blog.hu/2010/11/24/a_nyugdijpenzek_allamositasanak_tanulsaga

panelburzsuj 2010.11.24. 21:49:17

@aszekelyek:

A huszonnégyet besöprünk, hetvenet elvonunk egyenlegre kértél textust.

Szóval akkor ez így oké? Méltányos, szolidáris, miegymás? :)

kodó tamás 2010.11.24. 21:50:12

@6.Lenin: Évát ismerem régóta. tökös csaj:)

panelburzsuj 2010.11.24. 21:50:40

@aszekelyek:

Azért én csak jobban örülnék egy teljeskörű állami kimutatásnak, mint aszekelyek szubjektumlenyomatának.

aszekelyek 2010.11.24. 21:50:49

@Malachi: VAlójában mi a tisztán államiról beszélünk. át lehet kerülni a kötelezőből és mi azt szeretnénk. Kilépni a magánból a kis 12 éve rakott pénzünkkel. Nekünk az sértette a jogainkat.

cambridge.on 2010.11.24. 21:51:01

@guvernalista: Amiket írtál tökéletesen működhetne az
Európai Egyesült Államokban. Ettől olyan messze vagyunk, mint Sziszüphosz a csúcstól!
Valós problémákat feszegetsz, de válaszaid nem adnak megoldást a jelenben.
Azonos kategória az LMP választási programjában szereplő ENSZ
reform. Utópia.
Pan Gimun azóta is attól retteg mikor fogja Schiffer leváltani a főtitkári posztról.

szamoai 2010.11.24. 21:51:03

@aszekelyek:

Sztem az pedig kifejezetten tévképzet a részedről, hogy ez a "szocik malacperselye", ezt (mármint a befizetéseket, ha jól értem, a pénztárakban felgyűlt vagyont) a szocik zsebrerakták, stb.

Ezek a vagyonok ott vannak a pénzintézeteknél, egy részük természetesen kihelyezve (ez a lényege, befektetik hogy kamatozzon). Lehet azzal jönni, hogy ezek csak virtuális pénzek, de pont annyira azok, mint bármilyen más vagyon a világon. A globalizált pénzügyi rendszer anomáliáiba most ne menjünk bele:) A lényeg: ezek a pénzek alapvetően megvannak. Annyira megvannak, hogy azt is láthattad a kimutatáson amikor csökkent az értéke.. ha ezek mind csak kamu kimutatások lennének az elsikkasztott vagyonokról, minek fáradtak volna azzal hogy közlik veled az értékcsökkenést? Írhattak volna akármit..

Sőt, még az egyes pénztárak csődjének a kockázata is kezelhető külön erre szolgáló biztosítási alap létrehozásával, tudtommal a németek nemrég egy ilyen feature-t vezettek be a saját rendszerükbe. Hogy ebben a kivégzés előtt álló magyar rendszerben volt-e ilyen azt kapásból nem tudom, de persze most már mindegy is.. Ha meghagynánk, nyilván be kéne építeni, de úgy tűnik nem hagyjuk meg.

Elkalandoztam. A lényeg: szerintem kicsit rémeket is látsz/láttál a manyup-okkal kapcsolatban. K**** hasznos dolog is lehetne, ha hagynánk..

kodó tamás 2010.11.24. 21:52:05

@BŐS: ***

@6.Lenin: ja és Esztergomban a jövö elkezdődött

nyünyüge 2010.11.24. 21:54:12

@panelburzsuj: Az a 74 még nem ment át a narancsködön, hiába emlegeted !

panelburzsuj 2010.11.24. 21:54:32

@BŐS:

További ajánlott olvasmány:

Az Oligarchikus Kollektivizmus Elmélete és Gyakorlata

melus79 2010.11.24. 21:55:28

@kodó tamás: Na,fel se emlegesd azt az időszakot!Mondtam én akkoriban cifrábbakat is!Éppen lakás eladás kellős közepén voltunk,és a felvett áthidalónkat nem tudtuk a lakás árából finanszírozni.És csak mondták,és mondták,a törlesztőink is az egekben!Hogy egy nyamvadt pártkádert se tudtunk soha kifogni!Hiába no,élhetetlenek vagyunk!

Malachi 2010.11.24. 21:55:52

@aszekelyek: de akkor te pl. miért léptél be? életkor okán? ki kötelezett rá?

panelburzsuj 2010.11.24. 21:57:01

@nyünyüge:

Itt most nem a ködösök ténferegnek, hanem a hivatásosok keresik a kenyerüket. Blogger Géza a Vastagbőrön tejesít szolgálatot, nekünk az Agghadsereg jutott ... :)

aszekelyek 2010.11.24. 21:58:08

A 22 éves lányomnak még tavaly is kellett. Pályakezdőként. Az ő pénze se vész el. HA majd lesz akkora jövedelme, gyüjt magának önkéntes megtakarítást. Ám a teljes jogbizonytalanság miatt ezt valszeg nem a magánnyugdíjpénztárban fogja tartani. A huszonévesek feltűnően semmit nem tudnak iskolázottak sem!, a pénzről. Ha nem közgazdasági pályára, vagy pénzügyi főiskolára mentek. Esetleg a család nem pénzemberekből áll. Akkor van fogalmuk a rendszerről. Másként semmi.Se bankról, se biztosítóról, se nyugdíjpénztárról. Valakiknek nagyon kifizetődő volt a tudatlanságuk.

aszekelyek 2010.11.24. 22:00:13

@nyünyüge: BAjnaiék nem azon dolgoztak. Az egész lóvét akarták átjátszani külföldi kézbe.

szamoai 2010.11.24. 22:03:38

@tölgyes:
"csökkent a munkanélküliség", írod.. gondolom 98 és 2002 között.

Nos ha erre gondoltál, ki kell ábrándítsalak; ez egy olyan mítosz, amit pont Matolcsy próbált eladni akkortájt. Ezzel érte el azt, hogy saját kollégái, szakmabeliek konkrétan kiröhögjék nyilvánosan, "látjuk a statisztikákkal nem szeretsz bíbelődni Gyuri!" jellegű beszólások mellett..

aszekelyek 2010.11.24. 22:04:42

@BŐS: Mi tudatlanok is vagyunk és feltétlen engedelmességgel tartoztunk eddig a napig , 98 óta. a sufni manyup diktátumnak. Jó éjt. MAjd holnap folytatjuk.

nyünyüge 2010.11.24. 22:04:50

@aszekelyek: Béna, élhetetlen bagázs. Csak simán külföldibe gondolták átjátszani, az offshore eszükbe sem jutott :)?

Átverés! 2010.11.24. 22:06:34

Megnéztem az Estében Matolcsy miniszter nyilatkozatát és csak nem tudtam meg, hogy a különböző befektetésekbe elhelyezett mny.-ból, hogy lesz készpénz. Hogy fogják azokat kivonni befektetésekből, kihelyezésekből.

Mindenképpen ügyes húzás,ezt csak ki kellett találni, nem kellett hozzá reform, szerkezet átalakitás stb. hosszadalmas, nyűgös,népszerűtlen intézkedések tömege.

melus79 2010.11.24. 22:07:55

Azért ez érdekes,hogy akikhez az "államosítást",mint fogalmat kapcsolnák,azok a mnyp-at favorizálják,a rendszerváltó nemzedék meg visszaállamosítana!:)
Egy a lényeg,én csak azt remélem,hogy marha nagyot tévedek,és azoknak lesz igaza hosszútávon,akik ezt támogatják.-nagyon remélem

aszekelyek 2010.11.24. 22:08:26

@panelburzsuj: Az. Nem a haszonélvezők javára persze.@Malachi: JAvasolta a megmondóember. híresztelték, hogy saját nem is lesz állami addigra bedől. Nyilván úgy tervezték. Harmatos virágszál koromban még be tudtak ijeszteni. Akkoriban nekem se volt halvány gőzöm sem a témáról. NAgy propaganda ment ám....

6.Lenin 2010.11.24. 22:09:21

@kodó tamás:

A tökös Évát nem ismerem. Az én kötődésem 1974-től, kissé szakadozott lett.
Majd legközelebb megnézem azt a jövőt. Azért évente visszanézek, maradtak ott okok erre.

melus79 2010.11.24. 22:13:28

@Humperdickk: És itt van a "Ne hazudj,Matolcsy" írásban hivatkozás egy választási plakátra...

melus79 2010.11.24. 22:16:51

Letiltottak?Nem jelent meg két kommentem.

aszekelyek 2010.11.24. 22:18:17

@szamoai: A magyar manyuonak az állami volt kérlek szépen az a helytállója. Ez itten a bökkenő, egyrészt. ott meg nincs is olyasmi, németeknél,hogy az állami a magánnal bármiben is garantálna. Ez a tény. Ez van most kiradírozva nálunk. A malacperselye így volt a sufni manyupnak az államiak pénze. Sokan persze erről eddig a napig nem tudtak. Csak mondták nekik, ott szalad a zorbán a pénzeddel.... Akik vesztenek ezen, azok az eddigi haszonélvezők, a szoci és közeli ebből élők. Senki más. Ők sivalkodnak is , más értelmes és tájékozott nem óbégat. hanem meg próbálja felfogni, hogyan is van ez. Mindig az kiabál, akinek a háza ég. Nem az én házam ég. A harminc éves munkaviszonyommal maradok az államiban. HA megérem kapok , ha nem öröklik a gyerekek. Nem olyan bonyolult.

Malachi 2010.11.24. 22:21:06

@aszekelyek: ez milyen érdekes, komolyan. nekem senki nem javasolta, felénk akkoriban az járta, hogy az állami biztosabb. a mai eszemmel beléptem volna és bánom, hogy nem tettem - legalábbis január végéig még bánhatom, utána meg mindegy. izgalmas lenne egy összehasonlító táblázat, érdekel hogyan állnék nyudgíjilag, ha akkor belépek egy mnyp-be.

egyébként kár ezért az egészért nagyon, abban biztos vagyok teljesen, hogy miután megbukott a forradalmi kormány a soron következőnek számos baja lesz majd a jogosan visszakövetelt mnyp pénzek visszajuttatásával. hisz mindenki látta, hogy a forradalmi hevület ellenére sem akaródzott igazán senkinek a megbízható államnak juttatni a pénzecskéket. tehát logikus, hogy idővel számíthatunk rá, tömegek kérik majd vissza a most elvett és a következőkben eltulajdonított járulékokat. és nyilván egy pillanat alatt törlik majd el az alkotmányellenes törvényeket. kevesen emelnek majd szót ellene.

mert bizony van olyan, aki jónak tartotta ezt a rendszert. nem csak tölgyesből és aszekelyekből áll a világ. ettől ilyen szép.

6.Lenin 2010.11.24. 22:22:10

@melus79:

Itt még akkor sem tiltanak ki, ha véletlenül valami okosat is írnál.

aszekelyek 2010.11.24. 22:24:04

@melus79: Amennyit beteszel, annyit vehetsz majd ki. Ez nem etikus szerinted?

aszekelyek 2010.11.24. 22:26:34

@panelburzsuj: NA és? Minek alapján kellene a jövőben is jogosultnak lennei annak, aki nem oda fizeti be?

cambridge.on 2010.11.24. 22:28:16

@tölgyes:
Áruld már el mikor lódítsz?
Mennyi a nyugdíjkorhatár Mo-n?
Egy korábbi vitánk alkalmával azt állítottad, '56-ban 9évesen megváltozott a felfogásod az élettel kapcsolatban.
Elfogadható.
De akkor most 63 évesen át akarsz lépni az állami nyugdíjalapba?
Vagy az akkori írásod nem volt más mint egy novella? Egyes szám első személyben elbeszélve?
Minden állításod ennyire igaz?
Tudod a sánta kutya esetét.

melus79 2010.11.24. 22:28:19

@aszekelyek: Nem értem mire gondolsz?Mármint az államira?Az én bajom továbbra is az,hogy választási lehetőséget nem adtak.Ez nem választási alternatíva,ez beterelés oda,ahová ők gondolják.

aszekelyek 2010.11.24. 22:32:06

@szamoai: Ami eddig volt, miben volt jobb alternatíva, hogy annyira siratják? Már az egész nyugdíjrendszerre nézve gondolom én is. Tőkegarantált az nem lehetett, bocsi... Ki van találva már régen a kajtától nyugatra, hogy kell ennek működnie. Meg a magyarok azért jönnek, ha tudnak. Itt élni, dolgozni, ahol nem verik össze őket , mert magyarok. TAlán erről nem hallott? No és a gyereke is. Születni is fognak a húsz év alatt és betelepülni is. Ez jó koncepció szerintem. Jobb, mint a keleti import adózók.

New_wave 2010.11.24. 22:33:28

Na mi az? ma nem lesz blog bejegyzés? :)

Most le kéne írni, hogy elérkeztünk a diktatúra bár puha, de első lépéséhez?! :)

guvernalista (törölt) 2010.11.24. 22:34:05

@cambridge.on:
félre értesz, nem állítom, hogy ez vagy az lesz.

ha végignézek az európai történelmen, amennyire a műveltségem persze engedi, akkor úgy látom, hogy van egy modell, ami működőképes: uniós törvényhozás, városi rendeletalkotás, regionális bíráskodás, állami büntetés-végrehajtás.

persze ez sose létezett tisztán, ez egy világkép, egy modell, amit a valóság időnként megközelített, máskor meg eltávolodott tőle. minden modell ilyen. nem a valóság, hanem csak egy ábránd.

szerintem nem lehetetlenség közelíteni azt, amiről szoktam írni, nem utópisztikus, már csak azért sem, mert nem azt állítom, hogy európa majd egyszer ilyen lesz, hanem azt, hogy nagyjából ilyen volt, amikor a kontinensek versenyében úgy volt első, hogy nem volt második.

eszembe nem jutna megreformálni az ensz-t. szerintem az lmp programja afrikára íródott: a szavannára, és a sivatagra. szóval ők szerintem eltévesztik a kontinenst. perzse lehet mondani, hogy én meg a holdon járok. :-)

szamoai 2010.11.24. 22:35:22

@aszekelyek:

Kezdesz érthetetlenné válni:)
Az előbb még a szocik malacperselye volt a manyup, most a manyup malacperselye az állam.. nem tudlak már követni.

Másik: az bizony csúsztatás, hogy ez a változás _csupán_ az állami garanciavállalást veszi ki a kötelező mnyp mögül, ennél sokkal többről van szó! Vedd észre: nem a garanciavállalást vonják épp vissza, hanem a felgyűlt vagyont veszik el, amire a garancia szólt! Hohó, mekkora különbség..

Az "akik vesztenek ezen azok a mostani jajveszékelők" szimpla tautológia; nyilván azok jajveszékelnek, akik veszítenek rajta! Ki más jajveszékeljen? No persze közülük is csak az, akinek leesik, hogy éppen "veszít" :D

A "senki más" is súlyos tévedés. Mindenki rosszul jár vele, akinek a megtakarításait beömlesztik a költségvetés lyukas zsákjába. Ironikus módon _pont_ az a 3 millió aktív, aki ugye képletesen a hátán cipeli a többi 7 milliót..

Tényleg azt hiszed, nem a te házad ég? Ha a közös házunk kezd lángra kapni, te csak vállat vonsz? Kedves polgártársam, nem szép dolog ez tőled:)

aszekelyek 2010.11.24. 22:36:26

@nyünyüge: VAlóban. Ám nem férek hozzá ahhoz a megtakarításomhoz még sokáig. HA az államit választom, finanszírozhatom vele mégis az ő nyugdíjukat Most. Nem akkor, amikor már megfagytak a lakásukban.

aszekelyek 2010.11.24. 22:38:43

@szamoai: Az állmnak kellett volna garantálnia és fizetnie a nyugdíjakat full, ha elillan a manyup perselyből valahogy a lé---- világos. Ezt nem vállalja fel épelméjü. Nem csak Orbánék.

teevee 2010.11.24. 22:41:02

"nyugdíjmentő törvénycsomag" - mekkora ordas cinizmus..., avagy ez már az újbeszél?

New_wave 2010.11.24. 22:42:38

@teevee: sose félj.. :) az új alkotmány még csak majd most érkezik.. :)

melus79 2010.11.24. 22:45:01

Na,parttalan a diskurzus,aludni megyek,remélem a" blogtalizók" beszámolnak az estéről!
További kellemes eszmecserét,jó éjszakát!

szamoai 2010.11.24. 22:50:04

@aszekelyek:

na ne vicceljünk, én össze tudnám hozni a jogszabályi és intézményi alapjait egy olyan állami biztosítási alapnak, ami egyes pénztárak becsődölése esetén is garantálná a betéteket!

Szabályokat kell hozni és betarta(t)ni, ennyi!

Más országban van rá példa, de ami teszemazt (hajólemlékszem..) a németeknél megoldható, nálunk nyilván lehetetlen. Ütközik valami lokális fizikai törvénnyel, hiszen nálunk még a gravitáció is máshogyan működik, nekünk tilos másoktól tanulnunk..

bah

döncike1 2010.11.24. 22:51:40

@aszekelyek: ha elillant volna nem ragaszkodnának ennyire hozzá.
ha jól látom inkább az állam zsebéből illantak el a nyugdíjak

döncike1 2010.11.24. 22:53:34

máskor ennyi idő alatt TG már írt blogot, ezt azért nehéz megemészteni

szamoai 2010.11.24. 22:58:59

@aszekelyek:

"Amennyit beteszel, annyit vehetsz majd ki. Ez nem etikus szerinted?"

Első blikkre, összefüggéseiből kiragadva az!

De van egy fontos kérdés, amire kínosan kerülöd a válaszadást. Ha a most manyup-ban maradók öregkorukban csak annyit kapnak, amennyit a manyupba fizettek, akkor az államiba visszatérők is csak annyit fognak kapni, amennyit az államiba befizettek?

Vagy az ő nyugdíjukat azért kiegészítik majd az akkori dolgozókról legombolt pénzekkel? És akkor az mennyire lesz etikus?

Itt jön be az, amit nem tudok eléggé sulykolni: az áttérés (ha áttérünk persze..) az egyik rendszerből a másikba legalább egy generációt megszivat. Sajna ez van. Egy generációnak duplán kell nyugdíjat termelnie: aktív időszakában el kell tartania az öregeket ÉS félretennie a saját öregkorára.

Minél tovább görgetjük a dolgot, annál súlyosabb lesz a teher. Úgy tűnik, vagy mi bevállaljuk, vagy az unokáinkra már tényleg csak a romeltakarítás marad.

AkarkiJ 2010.11.24. 23:00:42

@aszekelyek:

nos, nem kötelező a gazdagoknak alacsony szja-t adni, nem kötelező ennyi önkormányzatot fenntartani, nem kötelező az egyházakba tömni a pénzt (amiből aztán a pedofilperek költségeit fizetik), nem kötelező ennyi kamu rokkantnyugdíjast eltartani, nem kötelező lenyúlni a pénzt és csonthülye fideszfiókákba tömni, nem kötelező hülyeségeket mondani, ami megdrágítja a törlesztőket (az államét is!), és még egy csomó dolog van, ami nem kötelező - és máris jobb lenne a helyzet

szamoai 2010.11.24. 23:10:17

@aszekelyek:

Mára talán utolsó megjegyzésem.
A határon kívüli magyarok betelepülésében bízó megoldási javaslatod nagyon mélyen szíven ütött. Csak felületesen fussunk végig rajta: ha onnan átjönnek a fiatalok, mi történik? (Mert ha az öregek jönnek, az nyilván nem javít a nyugdíjkassza helyzetén..) Itt esetleg kicsit enyhítik a populáció csökkenésének ütemét, de mi lesz odaát? Tudtommal közöttük sem sokkal magasabb a születési ráta mint az anyaországi magyarok között, tehát idővel elfogynak, a mai magyarlakta területeken csak románok, szerbek, szlovákok, ukránok maradnak? Végleg beszorulunk a határink mögé? Én ugyan mélyen megvetem a trianonos hőzöngést, de ez szerintem szégyen lenne, te nem így érzed?

Nem is beszélve azokról az idős magyarokról, akiket otthagytak a fiatalok, hogy utolsó magyarokként egy román vagy ukrán nyugdíjasotthonban haljanak meg.. Belegondoltál te ebbe?

porfelhő 2010.11.24. 23:13:35

"Figyelemre méltó változás következett be a magyar gondolkodásmódban az elmult három évben. Életbizt.vez.ig.helyettese , megtartott konferencián a biztosító legfrissebb kutatását ismertette. Az a korábbi kutatásokból is kiderült már, hogy a megkérdezettek tudatában vannak annak, hogy az állami nyugdíj kevés lesz a megszokott életszínvonaluk fenntartásához, az viszont változásnak tekinthető a 2010-es kutatás szerint, hogy a saját felelősségük tekintetében tudatosabbak lettek és elkezdtek saját megtakarításokat felhalmozni a nyugdíjas éveikre.

A felmérésből emellett az is kiderült, hogy az három évben tendenciáját követve tovább nőtt az állami nyugdíjban nem bízók aránya. A magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan viszont csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról. "
Igen! a vagyonos, jól kereső társadalmi réteg biztosan gondokodik, esetleg több "pilléren" is a jövőjéről. Mondja már meg valaki, akik szegénységben, mélyszegénységben élnek, akiknek még munkájuk sincs, azok mit fognak "felhalmozni". ?
A mindennnapi megélhetés is nagyon nehéz egyes társadalmi rétegeknél!
Nem is értem! miért az állam gondokodik azokról a nyugdijasokról, akik több évtizeden át fizetik a járulékokat!

AkarkiJ 2010.11.24. 23:14:22

@aszekelyek: a 24%-ot mindenkinek kell továbbra is fizetni az állam felé, de aki a fennmaradó részt a manyupba küldi, azt matolcsy megfenyegette, hogy nem kap majd állami nyugdíjat - de akkor miért is kell a 24%ot fizetni?

New_wave 2010.11.24. 23:18:06

@AkarkiJ: Mert azt mondták, hogy fizetned kell! :)
Ne keress logikát :)

porfelhő 2010.11.24. 23:19:40

Nem is értem! a bóra77 mit köszön ekkora mosollyal.!

AkarkiJ 2010.11.24. 23:19:47

@New_wave:

hát értem én - és ezért rohadjon le orbán összes keze

porfelhő 2010.11.24. 23:23:53

Még jó hogy elment az eszem!:) mert ha nem, most menne el.
Hogy lehet ilyet irogatni! nem is értem!

New_wave 2010.11.24. 23:24:58

@AkarkiJ: nem kell izgulni. nem kell átlépni.. :) a következő kormány, ha nem narancs színű lesz majd kárpótolja azokat, akik bent maradtak a magánnyugdíj pénztárban.

Tökéletes kampányígéret a következő választáson.. :)

AkarkiJ 2010.11.24. 23:29:05

@New_wave: nem szándékozom az államnak adni a pénzem - csak az eljárás és a stílus zavar, de rohadtul

komolyan, mintha a szocik kormányoznának, csak senki nem tud rájuk szólni, hogy mégis, mit képzelnek

Malachi 2010.11.24. 23:34:01

@AkarkiJ: mert ha nem kellene, a 3 millió jelenlegi tag jelentősen nagyobb hányada gondolkodás nélkül maradna a mnyp rendszerben, mint így, hogy megfenyegették: nem lesz állami nyugdíj. úgy viszont borulna a jövő évi költségvetés és a nyugdíjrendszer is, nem 25-30, hanem mondjuk 10 év múlva. kényelmetlenül közeli időpont ez a uraknak.

mondjuk mi így is erősen gondolkodunk. kire bízzuk a pénzünket, egy olyan államra, ami a korrupcióra épül és 20 év alatt csak az adósságait volt képes növelni, vagy egy profit orientált, ellenőrizhető és bármikor cserélhető pénzügyi cégre? biztos az, hogy 35 év alatt nem fialna a pénzünk annyit, hogy bátran lemondhassunk az állami alamizsnáról? mit mutatnak az eddigi tapasztalatok?

biztos az, hogy 4-8-12 év múlva nem térnek vissza a fenntartható rendszerhez? hogy nem kötelezi őket az EU már jövőre? hogy nem lesz kormányváltás 2 év múlva? túl sok a kérdés és konkrét válasz a kormány részéről nincs és nem is lesz.

New_wave 2010.11.24. 23:34:55

@AkarkiJ: ahogy feljebb írtam... és az új alkotmányunk még csak most van készülőben... :) lesz itt még móka-kacagás.. :)

egyébként.. ha mind a 3 millió ember, de akár csak 2 úgy döntene, hogy nem megy át az államiba, akkor lenne itt nagy csodálkozás... azt nem tehetik meg, hogy 2 millió embernek nem adnak majd nyugdíjat.. :)

New_wave 2010.11.24. 23:37:54

@Malachi: jól látod.. én is így gondolom... ha bent maradok, ha nem... 30 év múlva megyek nyugdíjba, addig úgyis visszaállítják ezt a törvényt, ha meg nem... akkor egyébként sem kapnék nyugdíjt... akkor legalább ennyi megmaradt.. :)

kodó tamás 2010.11.24. 23:43:36

nekem nincs mnyp m
de hetek óta azt nyomatom itt, hogy remélem a 2 706 292 arányosan azaz kb harmadának lehet mnyp , azaz 1 millió főbirka átadja matolcsynak a lét...

nagyon izgulok hogy a hirtv sok-sok birkát elérjen... ha ezt a sok lét ellopták, akkor 1-2 évre a farkasok marakodhatnak, addig se lopnak tőlem. sőt ha ügyes vagyok én is szakítok belőle...

fidesz birkák pénzt átadni... rosszul áll a szeme, de higygetek neki a félszeme a pénzeteken lesz. vigyáz rá. 20-30-40 épv mulva meg IV. Gyurcsány király fizet nektek nyugdíjat.

ubul2000 2010.11.25. 00:00:54

@panelburzsuj: Viszont nem jöttél, hiányoztál!

döncike1 2010.11.25. 00:05:17

lehet csatlakozni: http://www.facebook.com/?ref=home#!/maradok

porfelhő 2010.11.25. 00:11:48

Őrület! hiányoznak egymásnak a "fiúk"! Nem is értem! mert, hogy nekem hiányzik "valaki" az biztos! De hogy ők egymásnak?!:)

ssi 2010.11.25. 00:13:44

@porfelhő: @ubul2000:
blogtalin voltál ubul2000? mesélsz?

porfelhő 2010.11.25. 00:17:31

@manyike:
hm. egyébként jól vagy!? mesélsz. ? igaz nem az a fajta vagyok akik hisznek a mesékben, a valóságban csak! igaz valóság az meg nincs. ! félre teheted a témát, ha megkérhetlek ! jó?

ssi 2010.11.25. 01:17:32

@porfelhő:
ubul2000 feltehetően a blogtalálkozóról hiányolta panelburzsujt

erre kérdeztem rá, erre vonatkozott a "mesélsz?"

mindezt külön így nem írtam le részletesen Neked, csak egyszerűsítve Neked is címeztem - mások által is alkalmazott megoldás itt a blogon, egy kis udvariasság

GIBBON 2010.11.25. 04:37:27

@BŐS: ...lásd Honvéd szakközépiskolák létrehozásának ideája, már ködlik az iskola a határon!
süti beállítások módosítása